Glaukom u šećernoj bolesti: odnos i liječenje

Dijabetes melitus je bolest koju često kompliciraju druge patologije. Oštećenje vida nije izuzetak. Glaukom u šećernoj bolesti javlja se 5 puta češće nego kod bolesnika s normalnom razinom glukoze u serumu. Takav porast stope incidencije povezan je s promjenom strukture zidova retinalnih žila kao i njihovim aktivnim formiranjem. U ovom slučaju se hipertenzija opaža unutar oka. Bez pravovremenog i adekvatnog liječenja pacijent može izgubiti vid.

Karakteristike bolesti

Glaukom je bolest koja nastaje zbog povećanog pritiska unutar oka. Ako se patologija pojavi kod dijabetesa, tada se ona svrstava u skupinu dijabetičkih retinopatija. Razvoj bolesti nastaje kao rezultat povećanja glukoze, što provocira glikaciju proteina. Ovim postupkom narušava se struktura bazalnog sloja kapilarnog zida. Produkti reakcije doprinose stvaranju slobodnih radikala i drugih hemijskih spojeva koji štetno djeluju na mrežnicu.

Kao rezultat patogenih učinaka na organ razvijaju se edemi i hipoksija mrežnice. To doprinosi širenju i razmnožavanju nepravilno formiranih posuda. Istovremeno se stimulira protok krvi, povećava se propusnost kapilarne membrane. Ovi procesi su preduvjet za razvoj mnogih očnih bolesti, uključujući glaukom, što nastaje zbog patoloških promjena koje inhibiraju normalnu cirkulaciju očne tekućine. Ovo je patogeneza bolesti.

Dijabetičarima se obično dijagnosticira neovaskularni oblik patologije, koji je u direktnoj vezi s osnovnom bolešću. Rastom abnormalnih kapilara poremećaji se fiziološki procesi unutar organa. To se očituje povećanjem pritiska i uništavanjem neurona. Patologija je najčešće bilateralna, razvija se vrlo brzo. Primjećuje se kod približno 32% dijabetičara tipa 1 i tipa 2.

Glaukom otvorenog kuta javlja se kada je poremećeno fiziološko funkcionisanje očne drenaže. Patologija se razvija uglavnom postupno, neupadljivo za pacijente.

Važno! Mnogi pacijenti traže pomoć u već zanemarenom stanju, kada je gotovo nemoguće spasiti vid.

Početne faze razvoja bolesti nisu praćene bolom. Stoga se većina pacijenata obraća oftalmologu kada se stanje očiju značajno pogorša. Uz to je karakteristična klinika:

  • magla pred mojim očima
  • nejasnost kontura predmeta,
  • strah od svjetlosti
  • oštećenje vida,
  • glavobolja (posebno u području hramova i superciliarnih lukova).

Uz to, pacijenti se žale na druge manifestacije. Pacijenti primjećuju duguljaste krugove kada usmjere pogled na izvor svjetlosti. Takođe su prisutni i bolovi u očima, crvenilo sklera.

Dijagnosticirajte patologiju mjerenjem nivoa pritiska tekućine u oku. Normalna brzina ograničena je na 10-21 mm. Hg. Čl. Za dijagnozu se obavljaju tonometrija, gonioskopija, perimetrija, Dopplerovo mapiranje. Ove metode pomažu u procjeni stanja oka i razlikovanju s drugim tegobama.

Adekvatna terapija, koja se provodi uz pravovremeno otkrivanje patologije, može zaustaviti razvoj bolesti. Uz liječenje glaukoma, vrijednost šećera u krvi trebala bi se normalizirati. To je zbog činjenice da će bilo koje terapijske mjere biti neučinkovite, jer će patološki procesi na očima i dalje pogoršati pacijentovo dobrobit.

Postoji mnogo načina kako pomoći dijabetičaru kod glaukoma. U početnim fazama upotreba lijekova je moguća. U slučaju kada je patologija dovoljno razvijena, korekcija vida vrši se hirurškim ili laserskim operacijama.

Terapija lijekovima

Takav tretman može zaustaviti napredovanje bolesti ako je glaukom blag ili umjeren. Kad je disfunkcija oka prilično izražena, bolje je razmotriti druge metode. Lijekovi za povišeni intraokularni tlak provode se u tri glavna smjera. Prva uključuje specijalizovanu terapiju. To doprinosi normalizaciji cirkulacije krvi u mrežnici i optičkom nervu. Da biste to učinili, koristite lijekove poput Rutina u kombinaciji sa askorbinskom kiselinom. To će pomoći ojačati zidove kapilara, vratiti njihovu optimalnu propusnost. Takođe je česta preporuka retinoprotektora kao što je Divaskan.

Drugi smjer terapije je hipotenzivni učinak. Da biste to učinili, koristite alate koji doprinose odljevu tekućine ili inhibiraju njegovu proizvodnju. Koriste se sledeći lekovi:

Pažnja! Nakon ubrizgavanja lijeka "Timolol" pacijent može osjetiti nuspojave: suzenje, svrbež u očima.

Ovi lijekovi su prilično efikasni ako se pravilno koriste. Intraokularni pritisak se normalizuje, patološki procesi zaustavljaju razvoj. Ali pacijent mora upamtiti da je neovisan izbor lijekova neprihvatljiv!

Treći pravac zasnovan je na obnovi fizioloških procesa metabolizma u tkivima oka. Ovo je potrebno kako bi se utjecalo na distrofične procese koji se razvijaju kod glaukoma. Prije početka liječenja, svaki pacijent trebao bi se posavjetovati ne samo s optometristom, već i s endokrinologom.

Kako bi se pomoglo pacijentu, može se izvesti operacija. To se radi različitim metodama. Duboka neprobojna sklerektomija je operacija dizajnirana da normalizuje ravnotežu tečnosti u oku. Karakteristična karakteristika metode je specifična tehnika. Zahvaljujući njenoj intervenciji nije potrebno stvaranje prolazne rupe. Poboljšanje stanja vrši se prorjeđivanjem periferne zone membrane rožnice. Prednosti metode uključuju nijanse perioda oporavka:

  1. Brza rehabilitacija (do dva dana).
  2. U postoperativnom periodu ograničenja aktivnosti su zanemarljiva.
  3. Nema ozbiljnih komplikacija posle intervencije.

Za izvođenje laserske obnove vida, potrebno je provesti preoperativnu pripremu - ubrizgavanje posebnih kapi za oči. Intervencija je popularna zbog činjenice da školjke i zidovi očiju nisu oštećeni bez prodiranja u njihovu šupljinu. Značajna prednost je bezbolnost operacije.

Suština postupka je u tome što laserski snop prodire u oko i obnavlja funkciju drenaže. Zbog toga se cirkulacija tečnosti normalizuje, progresija bolesti prestaje. Najčešće je takav postupak propisan pacijentima koji pate od nekih popratnih bolesti, na primjer, patologije kardiovaskularnog sistema.

Prevencija glaukoma

Prevencija bolesti glavni je zadatak dijabetičara. Za to, pacijent mora kontrolirati nivo glukoze u krvi i održavati ga u granicama normale. Treba isključiti i stresne situacije. Posjeta sauni, neadekvatna fizička aktivnost i upotreba alkoholnih pića mogu izazvati razvoj glaukoma.

No, prije svega, pacijent treba pravodobno posjetiti ljekare - oftalmologa i endokrinologa. Kontrolni pregled kod optometrista treba obaviti nekoliko puta godišnje (najmanje dva puta). To je posljedica smanjenja trajanja razvoja patologije.

Česta je pojava glaukoma s povećanjem šećera u krvi. Bolje je spriječiti razvoj bolesti nego patiti od kliničkih manifestacija. Samo pacijentov odgovorni odnos prema svom zdravlju može ga zaštititi od teških posljedica dijabetesa. Za više informacija pogledajte ovaj video:

Učinak visokog šećera na oči

Glaukom kod dijabetesa pokreće promjena krvnih žila, koje postaju krhke zbog visoke glukoze u krvi. Oči su probijene mrežom sitnih žila, čije sužavanje dovodi do povećanja intraokularnog pritiska (IOP).

Normalan metabolizam potiče pravilnu cirkulaciju intraokularne tečnosti. To omogućava prehranu svim očnim strukturama. Ako je poremećena drenaža vlage unutar očnih struktura, povećava se pritisak, razvija se glaukom. Kada se dijagnosticira dijabetes melitus, najčešće se dijagnosticira neovaskularni i otvoreni glaukom.

Glaukom otvorenog kuta povezan je sa začepljenjem kanala kroz koje teče intraokularna tekućina i zbog toga dolazi do njenog prekomjernog nakupljanja.

Neovaskularni glaukom u 32% slučajeva provociran je dijabetes melitusom. Ova vrsta bolesti razvija se kada se pojave nenormalne krvne žile i počinju klicati na irisu. Zbog gubitka elastičnosti posude se sužuju, njihovi zidovi mogu puknuti pod pritiskom krvi. Na mjestu mikrofrakture nastaje ožiljak, a zatim se pojavljuje novo plovilo, lišeno važnih svojstava svog prethodnika. Više ne može opskrbiti strukture oka hranjivim tvarima i kisikom. Takva insuficijencija dovodi do formiranja čitave mreže takvih plovila kako bi se kompenzirao rad prethodnoga plovila.

Kako rastu „beskorisne“ posude, blokira se odliv intraokularne tečnosti. Strukture oka ne primaju potrebne hranjive tvari i kisik.

Ako dijabetes nije nadoknađen, tada glukoza negativno utječe na crvena krvna zrnca i krvne žile. Crvena krvna zrnca postaju kruta, a vaskularni zidovi propusniji. Što se dijabetes duže ne nadoknađuje, gore je stanje žila.

Simptomatologija

Mnogi pacijenti ne primjećuju probleme s vidom u slučaju glaukoma u početnoj fazi. Podmuklost bolesti leži u njenim skrivenim simptomima. Osoba ne osjeća bol, ne ometa ga, pa se obično obraća oftalmologu samo u fazama kada je već potreban operativni zahvat. Glaukom napreduje polako, ali dijabetes ubrzava njegov razvoj.

Patologiju karakterišu sledeći simptomi:

  • fotofobija
  • zamagljen vid
  • zamagljeni krugovi kada gledate jaku svjetlost,
  • osjećaj pijeska u očima.

Dijagnostika

Da biste procijenili stanje oka, identificirali vrstu glaukoma, specifičnosti njegovog razvoja, potrebno je kontaktirati oftalmologa. Provest će istraživanje i identificirati rizike koji doprinose daljnjem oštećenju vida.

Zatim se provodi dijagnostička ispitivanja koja uključuju sljedeće postupke:

  1. Tonometrija. Merenje intraokularnog pritiska.
  2. Gonioskopija Pomoću posebnog sočiva vizualno se prikazuje konfiguracija ugla prednje kamere.
  3. Perimetrija. Odredite vidno polje.
  4. Ultrazvučna biomikroskopija. Oni proučavaju glavne strukture oka, njihove anomalije, nedostatke.
  5. Flowmetry. Procjena protoka krvi u mrežnici i krvnim žilama oka.

Uz rano otkrivanje glaukoma kod dijabetesa, propisane su terapijske kapi koje su u stanju regulirati metabolizam masti, vode, proteina i ugljikohidrata. Uz kasne manifestacije, lijekovi više neće pomoći. Samo će operativno liječenje pomoći da se zaustavi razvoj bolesti.

Lijekovi

Terapija lijekovima za glaukom kod dijabetesa ima nekoliko ciljeva.

  • poboljšanje metaboličkih procesa u tkivima oka,
  • stabilizacija intraokularnog pritiska,
  • usporavanje vaskularne degeneracije.

Ako se patologija tek počela razvijati, kapi pomažu normalizaciji očnog pritiska Timolol, Latanoprost i Betaxolol. Ovi lijekovi su beta blokatori. Brimonidin, Aproklonidin (α-agonisti), hipersmolarni lekovi (Osmitrol, Glicerin), inhibitori ugljične anhidraze (Glauktabs, Diamox).

Hirurška intervencija

Hirurško uklanjanje glaukoma kod dijabetesa melitusa pomaže brzoj obnovi normalne drenaže intraokularne tečnosti.

Brzo normaliziranje očnog pritiska pomaže:

  1. Duboka neprobojna sklerektomija. Operacija ima minimum komplikacija, jer se ne događa otvaranje očne jabučice, što znači da je vjerovatnost prodora infekcije vrlo mala. Međutim, osobama oboljelim od dijabetesa često se propisuju NSAID i kortikosteroidi u postoperativnom razdoblju, kao i moćni antibiotici, s obzirom na njihovu posebnu sklonost upalama i infekcijama.
  2. Laserski tretman. Moderna metoda liječenja dijabetičkog glaukoma koja se koristi ako dijabetičar paralelno razvije druge komplikacije ili ima problema sa srcem. Uz pomoć laserskog snopa obnavlja se sistem odljeva i dotoka IOP-a i osigurava mu se ujednačena cirkulacija.

Prevencija

Glaukom je jedna od najčešćih patologija oka. Ali dijabetičari moraju pažljivo nadgledati zdravlje svojih očiju nego zdravi ljudi, jer je rizik da se bolest razvija brže i dovodi do sljepoće veći.

Kao preventivne mjere mogu se istaknuti:

  1. Redovno pratite nivo glukoze u krvi, tražeći nadoknadu šećerne bolesti.
  2. Izbjegavajte stresne situacije kad god je to moguće.
  3. Ne zloupotrebljavajte alkohol, pušenje.
  4. Odbijte da posjetite kupke, saune, izbjegavajte velike fizičke napore. Ovi postupci povećavaju intraokularni pritisak.

Ali glavna preventivna mjera za dijabetičara je redovna posjeta oftalmologu. Najbolje je pregledati 3 puta godišnje jer bolest može brzo da napreduje.

Pogledajte video: Sve o glaukomu - dr Gvozdenović i dr Marjanović gostuju u emisiji "Ekomedika" (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar