Upute za upotrebu Akkupro i indikacije za liječenje lijekom

Kvinapril hidroklorid (INN - Quinaprilum) je etilni ester ACE inhibitora kinaprilata koji ne sadrži sulfidnu skupinu. Prilikom uzimanja lijeka iznutra, kinapril se brzo deesterificira u kinaprilat (kinapril diacid, glavni metabolit), koji je efikasan ACE inhibitor. Mehanizam djelovanja kinaprila jest inhibicija cirkulacije u krvi i tkivu ACE, što smanjuje vazopresorsku aktivnost i lučenje aldosterona. Smanjenje nivoa angiotenzina II mehanizmom povratnih informacija dovodi do povećanog lučenja renina i njegove aktivnosti u krvnoj plazmi. Iako se vjeruje da se glavni mehanizam antihipertenzivnog efekta manifestuje kroz sistem renin-angiotenzin-aldosteron, kinapril pokazuje antihipertenzivno djelovanje čak i kod bolesnika sa hipertenzijom s niskim nivoom korinina (arterijska hipertenzija).
Davanje kinaprila pacijentima, počevši od umerene do teške hipertenzije (arterijske hipertenzije) u dozi od 10–40 mg, dovodi do pada krvnog pritiska i u sedećem i stojećem položaju, uz minimalan uticaj na srčani ritam. Antihipertenzivni učinak razvija se u roku od 1 sata, maksimalni učinak - 2-4 sata nakon uzimanja lijeka. U nekih bolesnika primjećen je stabilan hipotenzivni učinak nakon 2 tjedna liječenja. Kada se koristi u preporučenim dozama, antihipertenzivni učinak lijeka zadržava se kod većine bolesnika 24 sata i traje uz produženu upotrebu lijeka. Smanjenje krvnog pritiska uzrokovano kinaprilom praćeno je smanjenjem otkucaja srca i otporom krvnih žila bubrega uz laganu promjenu ili odsutnost promjena u brzini otkucaja srca, srčanog indeksa, bubrežnog protoka krvi, brzine glomerularne filtracije i frakcije filtracije.
Nakon oralne primjene, maksimalna koncentracija kinaprila u krvnoj plazmi postiže se za 1 sat.približno 60% lijeka se apsorbira, a sistemska bioraspoloživost u obliku kinaprilata iznosi 38%. Maksimalna koncentracija kinaprilata u plazmi postiže se otprilike 2 sata nakon uzimanja kinaprila. Poluživot u plazmi je oko 1 sat. Quinaprilat se izlučuje uglavnom putem bubrežne ekskrecije i ima poluživot efikasne kumulacije (približno 3 sata). Otprilike 97% kinaprila ili kinaprilata koji cirkuliraju u plazmi povezano je sa proteinima. U bolesnika s bubrežnim zatajenjem, poluživot kinaprilata povećava se sa smanjenjem klirensa kreatinina. Farmakokinetička ispitivanja u bolesnika s teškim zatajivanjem bubrega koji su podvrgnuti trajnoj hemodijalizi ili kontinuiranom ambulantnom peritonealnom dijalizom pokazuju da dijaliza ne utječe značajno na klirens kinaprila i kinaprilata. Postoji linearna korelacija između klirensa kinalaprilata iz krvne plazme i klirensa kreatinina. Eliminacija kinaprilata smanjuje se i kod starijih pacijenata (starijih od 65 godina). Koncentracija kinaprilata smanjuje se kod pacijenata s alkoholnom cirozom jetre zbog kršenja deesterifikacije kvanprila. Kinapril i njegovi metaboliti ne prodiru u BBB.

Upotreba lijeka Akkupro

Arterijska hipertenzija (AH)
Monoterapija: Preporučena početna doza Accupro za pacijente koji ne uzimaju diuretike je 10–20 mg jednom dnevno. Ovisno o kliničkom učinku, doza se može povećati na 20–40 mg / dan u 1-2 doze. Ako je potrebno, prilagođavanje doze može se provesti u intervalima od 2-4 tjedna.Učinkovita kontrola krvnog pritiska kod većine bolesnika postiže se prilikom uzimanja lijeka 1 puta dnevno. Maksimalna doza kinaprila je 80 mg / dan.

Istodobna primjena diuretika: u bolesnika koji bi trebali nastaviti liječenje diureticima, početna preporučena doza Accupro-a je 5 mg, dok se kasnije može postepeno povećavati kako bi se postigao optimalan učinak.

Zastoj srca
Preporučena početna doza je 5 mg u 1-2 doze. Ako se početna doza kinaprila dobro podnosi, može se postepeno povećavati do efikasne doze, obično 10–40 mg / dan u 2 podeljene doze.
Eliminacija kinaprila ovisi o funkcionalnom stanju bubrega. Preporučena početna doza Accupro kod pacijenata s klirensom kreatinina iznad 30 ml / min iznosi 5 mg, a kod bolesnika s klirensom kreatinina manjim od 30 ml / min - 2,5 mg. Ako se početna doza dobro podnosi, lijek se može uzimati 2 puta dnevno od sljedećeg dana. Zbog nepostojanja prekomjerne hipotenzije ili značajnog pogoršanja bubrežne funkcije, doza se može povećati u razmaku od 1 tjedna, uzimajući u obzir klinički i hemodinamički učinak.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka Akkupro

Preosjetljivost na kinapril ili druge komponente lijeka, prisustvo angioedema u povijesti bolesti povezano sa prethodnom terapijom ACE inhibitorima, trudnoćom i dojenjem i djetinjstvom.
Unakrsna osjetljivost na ostale ACE inhibitore nije procijenjena.

Nuspojave lijeka Akkupro

Obično blago izražen i kratkotrajan. Najčešće nuspojave opažene u kontroliranim ispitivanjima bile su: glavobolja (7,2%), vrtoglavica (5,5%), kašalj (3,9%), povećan umor (3,5%), rinitis (3,2%) ), mučnina i / ili povraćanje (2,8%), mijalgija (2,2%). Treba napomenuti da je kašalj obično neproduktivan i nestaje nakon prestanka terapije.
Klinički neželjene reakcije su vjerovatno, vjerojatno ili definitivno povezane s ili nejasno povezane s terapijom kinaprilom (sa ili bez istodobne terapije diuretikom) u kontroliranim i nekontroliranim studijama i s manjom učestalošću koje su otkrivene u kliničkim studijama ili nakon promatranja registracije * uključuju.

Poremećaji hematopoetskih i limfnih sistema: hemolitična anemija *, trombocitopenija *.
Iz imunog sistema: anafilaktoidne reakcije *.
Sa strane centralnog nervnog sistema:vrtoglavica, nervoza, depresija, pospanost.
Sa strane organa vida: amblyopia.
Iz kardiovaskularnog sistema: angina pektoris, palpitacije, tahikardija, posturalna hipotenzija *, sinkopa *, vazodilatacija.
Iz probavnog sistema: suha usta ili grlo, nadimanje, pankreatitis *.
Na dijelu kože: alopecija *, eksfolijativni dermatitis *, svrbež, prekomjerno znojenje, pemfigus *, reakcije fotoosjetljivosti *, osip na koži.
Iz mišićno-koštanog sistema:artralgija
Iz genitourinarnog sistema: infekcije mokraćnih puteva, impotencija.
Opći poremećaji i posekotine na mestu ubrizgavanja: edem (periferni i generalizovani),
Pojedini neželjeni događaji: angioedem * zabilježen je u 0,1% bolesnika koji su koristili kinapril. Ponekad, kao i kod drugih ACE inhibitora, s kinaprilom su primijećeni eozinofilni pneumonitis * i hepatitis.
Rezultati kliničkih laboratorijskih ispitivanja: rijetko - agranulocitoza i neutropenija (njihova uzročna veza s primjenom kinaprila je nepouzdana), hiperkalemija.
Kreatinin i azot uree u krvi. Povećani (više od 1,25 puta veći od gornje granice normale) serumskog kreatinina i uree azota zabilježen je u 2 i 2% slučajeva, uz kinapril terapiju.Povećanje je vjerovatnije kod pacijenata koji primaju lijek u kombinaciji s diureticima nego kod onih koji su primali monoterapiju kinaprilom.
Angioneurotski edem. O razvoju angioedema prijavljen je kod pacijenata koji su primali ACE inhibitore (uključujući 0,1% pacijenata koji su primali kinapril). Ako pacijent razvije angioedem larinksa, lica, jezika, kinapril treba odmah prekinuti, pacijent mora proći adekvatnu terapiju i promatrati dok edem potpuno ne nestane. Ako se edem pojavi samo na licu i usnama, specifični tretman nije potreban u većini slučajeva, preporučljivo je koristiti antihistaminike za otklanjanje simptoma. Angioedem jezika, grkljana i grkljana može biti opasan po život. S njegovim razvojem treba odmah propisati odgovarajuću hitnu terapiju, koja nužno uključuje sc davanje 0,3-0,5 ml otopine epinefrina (epinefrina) (1: 1000). Pacijenti s angioedemom u anamnezi koji nije povezan sa terapijom ACE inhibitorima također imaju povećan rizik od angioedema tokom liječenja ACE inhibitorom.
U bolesnika negroidne rase, kod kojih su korišteni ACE inhibitori, slučajevi razvoja angioedema bili su češći nego u bolesnika drugih rasa. Pacijenti negroidne rase također su primijetili nešto manji učinak ACE inhibitora na krvni tlak u usporedbi s drugim rasama.
Intestinalni angioedem. U bolesnika koji koriste ACE inhibitore opažene su manifestacije crevnog angioedema. Takvi bolesnici koji su se žalili na bolove u trbuhu (sa / bez mučnine ili povraćanja), u nekim slučajevima nije bilo indikacija u povijesti razvoja angioedema lica i određena je normalna razina C-1 esteraze. Dijagnoza angioedema utvrđena je računalnom tomografijom trbušnih organa ili ultrazvukom ili tokom operacije. Te manifestacije su nestale nakon prekida lijeka. Intestinalni angioedem treba biti uključen u diferencijalnu dijagnozu kod pacijenata sa bolom u trbuhu koji primaju terapiju ACE inhibitorima. Pacijenti koji u anamnezi imaju angioedem koji nije povezan sa terapijom ACE inhibitorima mogu imati povećan rizik od angioedema tokom lečenja ACE inhibitorom.
Anafilaktoidne reakcije.
Desenzibilizacija. U bolesnika koji su primali ACE inhibitore tokom desenzibilizujuće terapije za otrov Hymenoptera, uočene su opasne po život anafilaktoidne reakcije. Kod nekih pacijenata ove se reakcije nisu desile za vrijeme privremenog prekida u korištenju ACE inhibitora, već su se pojavile slučajnom ponovnom provokacijom.
Afereza lipoproteina niske gustine. U bolesnika koji su podvrgnuti LDL aferezi sa apsorpcijom dekstran sulfata, primećene su anafilaktoidne reakcije uz istodobnu terapiju ACE inhibitorom.
HemodijalizaKlinički podaci pokazali su da pacijenti koji su podvrgnuti hemodijalizi koristeći određene vrste membrane sa visokim protokom (poliakrilonitrilne membrane) mogu razviti anafilaktoidne reakcije dok koriste ACE inhibitor. Takvu kombinaciju treba izbjegavati ako se koriste alternativni antihipertenzivni lijekovi ili alternativne membrane za hemodijalizu.
Arterijska hipotenzija. U bolesnika sa nekompliciranom hipertenzijom (arterijska hipertenzija) liječenih Acupro-om, hipotenzija se rijetko razvila, ali bila je vjerojatna posljedica liječenja ACE inhibitorima kod pacijenata s oštećenom vodeno-elektrolitnom ravnotežom zbog diuretika, dijeta sa malo soli i dijalize.
U bolesnika s kongestivnim zatajenjem srca, čiji je rizik od razvoja teške arterijske hipotenzije liječenje kinaprilom potrebno započeti u preporučenoj dozi pod liječničkim nadzorom, te bolesnike treba nadzirati prva 2 tjedna liječenja i svaki put kad se doza kinaprila poveća.
S razvojem simptomatske hipotenzije, bolesnika treba položiti na leđa i, ako je potrebno, provesti iv infuziju izotonične otopine natrijevog klorida. Kratkotrajna hipotenzivna reakcija nije kontraindikacija za daljnju upotrebu lijeka, međutim s razvojem takve reakcije treba razmotriti upotrebu nižih doza lijeka ili ukidanje diuretika.
Pacijenti koji su primili diuretsku terapiju na početku liječenja kinaprilom mogu razviti simptomatsku hipotenziju. Preporučljivo je otkazati diuretik 2-3 dana prije početka liječenja kinaprilom. Ako se monoterapijom kinaprilom krvni pritisak ne kontroliše, diuretici se trebaju nastaviti. Ako je nemoguće odbiti upotrebu diuretika, primjena Acuproa trebala bi početi niskom početnom dozom.
Neutropenija i agranulocitoza. Prihvatanje ACE inhibitora ponekad može biti praćeno agranulocitozom i depresijom koštane srži kod pacijenata sa nekomplikovanom hipertenzijom (arterijska hipertenzija), ali se češće javlja u pravilu kod pacijenata sa zatajenjem bubrega, kao i sa kolalagenozama. Pri korištenju ACE inhibitora u bolesnika sa kolalagenozom i / ili zatajivanjem bubrega potrebno je redovno praćenje broja leukocita.
Kašalj. Pacijenti koji koriste ACE inhibitore, uključujući kinapril, ponekad su imali kašalj. Kašalj je obično bio neproduktivan, trajan i nestao je nakon prekida terapije. Kašalj izazvan primjenom ACE inhibitora treba uzeti u obzir u diferencijalnoj dijagnozi kašlja.

Preporučena maksimalna početna doza (mg)

* Do sada nema iskustva koje bi omogućilo posebne preporuke za doziranje ovim pacijentima.

Kod osoba koje imaju preosjetljivost zbog inhibicije aktivnosti sistema renin - angiotenzin - aldosteron, moguća je oštećena funkcija bubrega. U bolesnika sa teškim zatajenjem srca, pri čemu bubrežna funkcija ovisi o aktivnosti sistema renin - angiotenzin - aldosteron, liječenje ACE inhibitorima, uključujući kinapril, može dovesti do razvoja oligurije i / ili progresivne azotemije, a rijetko, do akutnog zatajenja bubrega, uključujući smrt.
Period izlučivanja kinaprilata povećava se zbog smanjenja klirensa kreatinina. U bolesnika s klirensom kreatinina ≤60 ml / min, kinapril treba propisati u nižoj dozi (vidjeti PRIMJENA). Doza lijeka za takve bolesnike treba titrirati od niske do veće, uzimajući u obzir terapeutski učinak, a također redovito pratiti bubrežnu funkciju (iako početne studije nisu otkrile njegovo daljnje pogoršanje prilikom primjene kinaprila).
U nekih bolesnika s hipertenzijom (arterijska hipertenzija) ili zatajenjem srca bez očiglednih znakova oštećenja bubrežnog krvožilnog sustava tijekom liječenja kinaprilom, posebno u kombinaciji s diuretikom, došlo je do povećanja razine azota uree i kreatinina u serumu. Ovo povećanje je obično blago reverzibilno povlačenjem ACE inhibitora i / ili diuretika. Rizik od takvih promjena veći je u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega. U takvim slučajevima može biti potrebno smanjenje doze i povlačenje diuretika i / ili kinaprila.
U kliničkim studijama bolesnika sa hipertenzijom (arterijska hipertenzija) i jednostranom ili bilateralnom stenozom bubrežne arterije, nakon liječenja ACE inhibitorom, uočeno je povećanje azota uree u krvi i kreatinina u serumu. Ovo povećanje je gotovo uvijek bilo reverzibilno kada je prekinuta terapija ACE inhibitorom i / ili diuretikom.U takvim je slučajevima potrebno pratiti rad bubrega pacijenata tokom prvih nekoliko tjedana terapije.
Poremećena funkcija jetre. Kinapril u kombinaciji s diuretikom treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika s oštećenom funkcijom ili progresivnom jetrenom bolešću, jer male promjene u ravnoteži vode i elektrolita mogu uzrokovati razvoj jetrene kome. Metabolizam kinaprila u kinaprilat normalno se odvija pod utjecajem jetrene esteraze. Koncentracija kinaprilata smanjuje se kod pacijenata s alkoholnom cirozom jetre zbog kršenja esterifikacije kinaprila.
Hiperkalemija i diuretici koji čuvaju kalijum. Kako uz upotrebu drugih ACE inhibitora, tako i uz upotrebu kinaprila, nivo kalijum jona u serumu može se povećati. Istodobnom primjenom kinaprila može se smanjiti hipokalemija uzrokovana tiazidnim diureticima. Ispitivanja kombinirane primjene kinaprila i diuretika koji štede kalij nisu provedena. Budući da postoji rizik od povećanja koncentracije kalija u serumu, važno je da se pažljivo započne kombinirana terapija kod pacijenata koji primaju diuretičku terapiju koja štedi kalijum i pod budnim nadzorom nivoa kalija u serumu.
Hipoglikemija i dijabetes. Upotreba ACE inhibitora može biti praćena hipoglikemijom kod pacijenata s dijabetesom koji uzimaju inzulin ili oralne hipoglikemijske agense. Stoga je neophodno pažljivo pratiti stanje takvih bolesnika.
Hirurgija / anesteziologija. Ako je potrebna operacija, anesteziologa treba obavijestiti da pacijent uzima kinapril, jer je moguć razvoj teške arterijske hipotenzije / kolapsa.
Upotreba u starijim osobama. Starost ne utječe značajno na djelotvornost i sigurnosni profil lijeka, stoga je preporučena početna doza Acupro u starijih bolesnika 10 mg jednom dnevno, po potrebi se može prilagoditi uzimajući u obzir razinu krvnog tlaka.
Upotreba tokom trudnoće i dojenja
Kada se koriste tokom trudnoće, ACE inhibitori mogu prouzrokovati fetalni i neonatalni morbiditet i smrtnost. Prije upotrebe kinaprila tijekom trudnoće, morate razmotriti njegov mogući štetni učinak na fetus. Ako je tijekom uzimanja kinaprila došlo do trudnoće, lijek se mora prekinuti.
Prilikom uzimanja ACE inhibitora tokom II i III tromjesečja trudnoće bilo je izvještaja o hipotenziji, bubrežnom zatajenju, hipoplaziji lubanje i / ili smrti novorođenčadi. Prijavljen je i razvoj oligohidroamniona, što je vjerovatno posljedica smanjenja funkcije bubrega fetusa, pa su u tom pogledu uočene kontrakcije ekstremiteta, kraniofacijalni deformiteti, hipoplazija pluća i intrauterino zaostajanje rasta. Ako je tijekom prvog tromjesečja lijek utjecao na embrion ili plod, majku je potrebno što prije obavijestiti o stupnju rizika, čak i ako nije utvrđena pojava nuspojava.
Žene koje su koristile ACE inhibitore tokom II i III tromjesečja trudnoće trebaju biti obaviještene o potencijalnom riziku za plod; za dijagnozu oligohidroamniona neophodan je čest ultrazvučni pregled. U slučaju dijagnoze oligohidroamniona, primjena kinaprila mora se prekinuti, upotreba se može produžiti samo ako je to od vitalnog značaja za majku.
Drugi potencijalni rizik za plod i novorođenče pri korištenju ACE inhibitora je intrauterino usporavanje rasta, nedonoščenost i zatvaranje arteriosusa duktusa, a može doći i do smrti fetusa. Međutim, ostaje nepoznato što uzrokuje razvoj takvih nuspojava - primjena lijeka ili pridružene bolesti majke.Takođe nije poznato koji štetni faktor koji djeluje u prvom tromjesečju trudnoće može uzrokovati oštećenje ploda.
Dojenčad čije su majke tijekom trudnoće primile ACE inhibitor, te su stoga djeca bila izložena intrauterinom utjecaju ACE inhibitora, trebaju promatranje - kontrola hipotenzije, oligourije i hiperkalemije. Ako se pojavi oligurija, mora se obratiti pažnja na održavanje krvnog pritiska i bubrežne perfuzije.
ACE inhibitori, uključujući kinapril, izlučuju se u majčino mlijeko u ograničenim količinama. Zbog toga se u periodu liječenja Acuprom preporučuje prekid dojenja.
Deca. Sigurnost i efikasnost lijeka Accupro u pedijatrijskih bolesnika nisu ispitivane.
Sposobnost uticaja na brzinu reakcije tokom vožnje i rada sa potencijalno opasnim mehanizmima: Brzina reakcija tijekom vožnje ili rada s drugim mehanizmima na početku liječenja Accuprom može biti smanjena.

Interakcije lijeka Akkupro

Uzimanje tetraciklina s kinaprilom smanjuje apsorpciju tetraciklina za približno 28–37%. Smanjenje apsorpcije je zbog prisustva magnezijum karbonata kao punila u lijeku Akkupro.
Pacijenti koji su istodobno uzimali litijum i ACE inhibitore imali su povišene nivoe litijuma u serumu i simptome toksičnosti litijuma. Kombinaciju ovih lekova treba propisati s oprezom; preporučuje se često praćenje nivoa litijuma u serumu. Dodatna upotreba diuretika povećava rizik od intoksikacije litijem.
Kada su klinički propisani kinapril s propranololom, hidroklorotiazidom, digoksinom ili cimetidinom, nisu primijećene klinički značajne farmakokinetičke interakcije. Antikoagulantni učinak s jednom dozom varfarina (u smislu protrombinskog vremena) ne mijenja se značajno dok uzimate kinapril 2 puta dnevno.
Istovremeni tretman tiazidnim diureticima i / ili β-adrenergičkim blokatorima pojačava antihipertenzivni učinak kinaprila.
Uz istodobnu primjenu kinaprila sa diureticima koji čuvaju kalijum (spironolakton, triamteren ili amilorid), dodacima kalijuma ili nadomjestkom soli koji sadrže kalij, treba ih koristiti s oprezom i uz odgovarajuću kontrolu razine kalija u serumu u krvi. U bolesnika koji uzimaju kinapril (kao i drugi ACE inhibitori) nivo kalijuma u serumu može porasti. Istodobnom primjenom kinaprila može se smanjiti hipokalemija uzrokovana tiazidnim diureticima. Zbog rizika od daljnjeg povećanja nivoa kalija u serumu, kombiniranu terapiju diureticima koji čuvaju kalijum treba započeti s oprezom, redovito prateći razinu kalija u serumu.
U nekih bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega koji uzimaju nesteroidne antirevmatičare, moguće je daljnje pogoršanje bubrežne funkcije nakon početka uzimanja ACE inhibitora. Obično je ovo stanje reverzibilno. Moguće je smanjenje terapijskog učinka kinaprila istovremeno s NSAID-ovima.
ACE inhibitori, uključujući kinapril, mogu povećati osjetljivost na inzulin ili oralne hipoglikemijske lijekove, što može dovesti do razvoja hipoglikemije kod pacijenata sa šećernom bolešću. U ovom slučaju potrebna su dodatna zapažanja.

Predoziranje lijekom Akkupro, simptomi i liječenje

Najvjerojatnija klinička manifestacija predoziranja može biti jaka arterijska hipotenzija, što zahtijeva iv primjenu otopine koja zamjenjuje plazmu. Izvodi se simptomatska i suportivna terapija. Hemodijaliza i peritonealna dijaliza ne utječu značajno na izlučivanje kinaprila i kinaprilata.

Oblik i sastav

Acupro je dostupan u obliku filmom obloženih tableta; svaka tableta sadrži broj koji odgovara sadržaju aktivne tvari kinaprila (5 mg, 10 mg, 20 mg ili 40 mg) u njoj. Kao pomoćne supstance preparat sadrži magnezijum stearat, želatinu, magnezijum karbonat, krospovidon, laktozu monohidrat. Sastav filmske prevlake tableta uključuje: opadry bijeli OY-S-7331 i biljni vosak.

Farmakodinamika i farmakokinetika

ACE je enzim koji katalizira pretvorbu angiotenzina prvog tipa u angiotenzin drugog tipa koji povećava vaskularni tonus stimulirajući izlučivanje aldosterona u kore nadbubrežne žlijezde.

Khinapril inhibira ACE, smanjuje aktivnost vazopresora, lučenje aldosterona i povećava toleranciju na vježbanje. Uz dužu upotrebu kod pacijenata poboljšava se opskrba krvi ishemijskim miokardom.

Pacijentov krvni tlak opada, smanjuje se ukupni periferni vaskularni otpor, mijenja se otkucaji srca i regulira bubrežni krvotok. Ako pravilno uzimate lijek, poboljšava opskrbu krvlju ishemijskim miokardom, povećava protok krvi u bubrezima.

Aktivna supstanca se brzo otpušta i počinje djelovati 1 sat nakon primjene. Maksimalni učinak uočava se nakon 3 sata, djelovanje tablete nastavlja se tijekom cijelog dana. Stabilni klinički efekat uočen je nakon 1-2 nedelje uz redovnu upotrebu. Oko 40% kinaprila nakon uzimanja doze lijeka cirkulira u krvnoj plazmi nepromijenjeno.

Jelo ne utječe na apsorpciju komponenata. Masna hrana može ometati slobodno oslobađanje aktivne tvari. Oko 50-55% kinaprila izlučuje se bubrezima. Ostatak cirkuliše u plazmi. Izlučuje se putem bubrega i creva.

Indikacije za upotrebu

Lijek "Akkupro" indiciran je za pacijente kojima su dijagnosticirani sljedeći zdravstveni problemi:

  • Arterijska hipertenzija (lijek se propisuje kao monoterapija ili u kombinaciji sa tiazidnim diureticima),
  • Zatajenje srca, koje se javlja u hroničnom obliku (u kombinaciji sa diureticima ili srčanim glikozidima).

Lijek propisuje liječnik nakon sveobuhvatnog pregleda pacijenta. Ne možete sami uzimati lijek, da ne biste izazvali druge zdravstvene probleme.

Lijek se koristi kod hipertenzije.

Nuspojave

Mnogi pacijenti prijavljuju glavobolju, vrtoglavicu, kašalj, umor, rinitis. Povraćanje ili znakovi mijalgije su izuzetno mogući.

Kašalj je neproduktivan, trajan, nestaje odmah nakon prekida terapije. Ako pacijent primijeti jedan od gore navedenih simptoma, potrebno je odmah prekinuti liječenje. Sa strane živčanog sistema mogu se pojaviti vrtoglavica, glavobolja, nesanica, parestezija i umor.

Kako uzimati i pod kojim pritiskom, doziranjem

Akupro tablete uzimaju se oralno i ispiraju čašom obične vode. Lijek se ne može žvakati ili podijeliti na nekoliko dijelova. Možete ga uzimati prije ili nakon obroka. Lijek je propisan bolesnicima sa visokim krvnim pritiskom. Uz monoterapiju, ljekari preporučuju početnu dozu od 10 mg jednom dnevno.

Ako je terapeutski učinak nedovoljan, doza se povećava na 20-40 mg tokom dana. Korekcija se vrši ne više od 1 puta mesečno. Sa visokim krvnim pritiskom možete kombinirati lijek s diureticima. Doziranje počinje s 5 mg jednom dnevno. Postepeno se povećava kako bi se postigao održiv terapeutski efekat.

Kod hroničnog zatajenja srca pacijentima se propisuje 5 mg lijeka ujutro i navečer. Za vrijeme liječenja pacijent bi trebao biti pod nadzorom ljekara u bolničkom stanju.Glavni zadatak je prepoznati i pratiti simptomatske manifestacije arterijske hipotenzije. Ako pacijent dobro podnese minimalnu dozu, povećava se na 30-40 mg dnevno.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene maksimalne koncentracije (Cmaks) u krvnoj plazmi kinapril dostiže za jedan sat, a njegov metabolit kinaprilat - u roku od dva sata. Istovremeni unos hrane ne utiče na stepen apsorpcije lijeka, ali može povećati vrijeme postizanja Cmaks (masna hrana može smanjiti apsorpciju tvari). S obzirom na izlučivanje kinaprila i njegovih metabolita putem bubrega, stupanj apsorpcije Acupro-a je oko 60%.

Kinapril se brzo metabolizira cijepanjem ester grupe jetrenim enzimima kinaprilatom (glavni metabolit je kinapril-dvobazna kiselina), supstancom koja je moćan inhibitor ACE. Otprilike 38% primljene doze lijeka cirkuliše krvnom plazmom u obliku kinaprilata.

Oko 97% kinaprila ili kinaprilata cirkuliše u plazmi u obliku vezanom za proteine.

Lijek ne prelazi krvno-moždanu barijeru.

Čini se: bubrezi sa urinom - 61% (od čega u obliku kinaprila i hinaprilata - 56%), kroz creva - 37%.

Poluvrijeme života (T½) iz plazme: kinapril - 1-2 sata, kinaprilat - 3 sata.

Farmakokinetički parametri lijeka u posebnim kliničkim slučajevima:

  • zatajenje bubrega: povećava T½ srazmerno smanjenju klirensa kreatinina,
  • alkoholna ciroza: koncentracija se smanjuje (zbog kršenja esterifikacije kinaprila),
  • starost (preko 65 godina): eliminacija je smanjena, što je obično povezano s oštećenjem bubrežnih oštećenja, međutim značajne razlike u sigurnosti i učinkovitosti hinaprilata ne razlikuju se od onih u mlađih bolesnika.

Farmakološko djelovanje Akkupro-a

Djelatna tvar lijeka - kinapril hidroklorid, inhibitor je enzima koji pretvara angiotenzin, koji smanjuje lučenje i vazopresorsko djelovanje aldosterona, povećava toleranciju na vježbanje i smanjuje agregaciju trombocita.

Uz produženu upotrebu lijeka Akkupro, primjećuje se obrnuti razvoj u bolesnika s arterijskom hipertenzijom, hipertrofijom miokarda, povećanim bubrežnim i koronarnim protokom krvi, kao i poboljšanim opskrbom krvi ishemijskim miokardom.

Način upotrebe Akkupro-a

Prema uputama, Akkupro se uzima oralno, piće puno vode i ne žvače, bez obzira na obrok. Doziranje lijeka ovisi o bolesti, i to:

  • Sa arterijskom hipertenzijom - 10 mg lijeka dnevno za pacijente koji ranije nisu primali diuretike, s mogućim povećanjem doze na 20 mg, podijeljeno u dvije doze. Pacijenti kojima su istovremeno propisani diuretici i Accupro - 5 mg lijeka jednom dnevno, s mogućim naknadnim povećanjem doze dva puta kako bi se postigao optimalan terapeutski učinak,
  • Kod hroničnog zatajenja srca - početna doza je 5 mg u jednoj ili dvije doze na dan. U slučajevima dobre tolerancije na lijekove, doza se može povećati na 10-40 mg dnevno, podijeljeno u dvije jednake doze,
  • U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, početna doza ovisi o klirensu kreatinina, tako da ako varira između 10-30 ml / min, propisano je 2,5 mg Akkupro, 30-60 ml / min - 5 mg, i više od 60 ml / min - 10 mg dnevno. U slučajevima kada pacijent dobro podnese početnu dozu, moguće je njegovo postepeno povećanje u pola.

Za starije pacijente preporučena početna doza Accupro-a je 10 mg dnevno, uz dobru toleranciju, može se postepeno povećavati sve dok se ne postigne optimalan terapeutski učinak.

Uslovi skladištenja

Prema uputama, Akkupro se mora čuvati na suhom mjestu zaštićenom od svjetlosti i izvan dohvata djece, na sobnoj temperaturi koja ne prelazi 25 ° C. Lijek se izdaje iz ljekarni na recept, rok trajanja proizvoda, u skladu sa preporukama svih proizvođača, je tri godine, nakon čega se Accupro mora zbrinuti.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Interakcija

Ako uzimate lijek "Akkupro" tetraciklinom, učinak lijekova je smanjen. Lekari koji su propisali litijum primetili su kod pacijenata povećanu koncentraciju ove supstance u krvnom serumu. Postoji vjerojatnost znakova intoksikacije litijem pojačanim izlučivanjem natrijuma iz tijela.

Litijum i hinapril potrebno je istodobno uzimati iznimno oprezno. Ljekari preporučuju da takvi pacijenti budu u bolnici pod nadzorom ljekara. Kontrolirat će koncentraciju litija u serumu.

Istodobnom primjenom diuretika pojačava se antihipertenzivni učinak kinaprila.

Možemo razlikovati nekoliko analoga lijeka "Akkupro" s opisom:

  1. Quinafar. Ovaj lijek propisuje se pacijentima s arterijskom hipertenzijom, bubrežnim zatajenjem, sklerodermijom, akutnim infarktom miokarda. Sastav uključuje isti aktivni sastojak - hinapril.
  2. Hinapril-C3. Ovo je najtačniji analog lijeka "Akkupro". Lijek je propisan pacijentima s arterijskom hipertenzijom, hroničnim zatajenjem srca (u kombinaciji s drugim lijekovima).

Ne možete sami birati zamjenu, kako ne biste pogoršali situaciju i ne suočili se sa ozbiljnim posljedicama. Analoge se ne može uzimati samostalno, posebno ako postoji pojedinačna preosjetljivost na pojedine komponente lijeka. Postoji velika vjerovatnost angioedema.

U većini slučajeva lijek pacijenti dobro podnose, poboljšanje se primjećuje 7-10 dana nakon početka liječenja. Važno je pridržavati se svih preporuka liječnika, ne prelaziti propisane doze.

Upute za upotrebu Accupro-a za upute za upotrebu

Preporučena početna doza je 2, Cijene za, detaljno. Metoda i doziranje. (kinapril). Količina apsorpcije. , cijena u ljekarnama, sastav, indikacije. Unutra, bez žvakanja, bez obzira na vrijeme obroka, isprana vodom. Nakon oralne primjene cmaxa, kinapril u plazmi se postiže u roku od 1 h. Metoda i doza). U članku je opisan farmakološki učinak ,, .- potpune informacije o lijeku. Pacijenta treba odmah prekinuti, treba ga provesti., Cijena u ljekarnama, sastav, indikacije. Oblik oslobađanja i sastav Indikacije za. Teško oštećena bubrežna funkcija, azotemija,. Indikacije za, metod, nuspojave, kontraindikacije, trudnoća ,. Kontraindikacije za upotrebu Pregledi su recenzirani, naznačeni su analozi. Opis sastava Indikacija za upotrebu kontraindikacija način primjene i doza nuspojava.

Accupro upute za upotrebu - Accupro upute za uporabu acupro price acupro - piluli

Ne uzimajte 2 doze tvari istovremeno: koristan program za android. Povijest angioneurotskog edema koji je povezan s liječenjem inhibitorima APF s povećanom osjetljivošću na bilo koju od komponenti.

Ako ste zaboravili uzeti dozu proizvoda, uzmite ga odmah, koliko se pokušavate sjetiti, ne čekajući nadolazeće vrijeme uzimanja proizvoda. Antihipertenzivni rezultat kinaprila može postati manji imenovanjem nesteroidnih protuupalnih lijekova i povećati se metodom antipsihotika, opojnih analgetika, diuretika, drugih antihipertenziva, primjenom zajedničkih anestetika

Upute za upotrebu Accupro-a

Zanimljivi članci: -> preuzmite kalkulatore za android

-> shema modularnih origami labuda

-> preuzmite punu verziju keramike na android

-> dijagram solarnog sistema

-> upute za upotrebu stopangin spreja

Međunarodno vlasničko ime

Latinski naziv lijeka: Accupro. INN: Quinapril.

Antihipertenzivni lijek, ACE inhibitor. ATX kôd: C09A A06.

Oslobađanje oblika i sastava

Dostupne u obliku okruglih, trokutastih ili ovalnih, filmom obloženih tableta bijele ili crveno-smeđe boje. 1 tableta sadrži 5, 10, 20 ili 40 mg aktivne tvari - kinaprila u obliku hidroklorida, kao i pomoćne tvari. Kartonsko pakovanje sadrži 3 ili 5 blistera, od kojih svaki sadrži 6 ili 10 tableta.

Hipotenzivni lijek koji suzbija aktivnost enzima koji pretvara angiotenzin, uz sudjelovanje kojeg se angiotenzin I pretvara u angiotenzin II. Potonji je najaktivnije endogeno jedinjenje koje povećava krvni pritisak. Smanjenje sekrecije ovog spoja uzrokuje ubrzavanje izlučivanja natrijuma i kašnjenje kalijuma u organizmu, što smanjuje otpornost perifernih žila i snižava krvni pritisak. Redovnom upotrebom usporava proces zadebljanja srčanog mišića i krvnih žila, koji se razvija na pozadini hipertenzije.

Nakon oralne primjene, visoka koncentracija kinaprila u serumu postiže se u roku od 60-90 minuta. Apsorbira se najmanje 55% lijeka.

Pod djelovanjem jetrenih enzima, aktivna tvar se metabolizira u kinaprilat, koji je moćan ACE inhibitor. Njegova sistemska bioraspoloživost je 35%.

Aktivna supstanca i njeni metaboliti ne prodiru kroz krvno-moždanu barijeru i izlučuju se izlučivanjem putem bubrega. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, poluživot eliminacije povećava se sa smanjenjem klirensa kreatinina.

Indikacije za upotrebu

Lijek je propisan za liječenje arterijske hipertenzije i hroničnog zatajenja srca.

Upotreba lijeka je kontraindicirana u prisustvu sljedećih bolesti i stanja:

  • preosjetljivost na bilo koju komponentu
  • istorija angioedema zbog prethodnog lečenja antihipertenzivnim lekom ili nasledne i / ili idiomatske alergijske bolesti,
  • netolerancija na laktozu, malapsorpcija glukoze i galaktoze.

Upotrebljava se s oprezom u prisustvu takvih bolesti i stanja:

  • simptomatska arterijska hipotenzija, posebno kod pacijenata koji su prethodno uzimali diuretike i slijedili dijetu sa ograničenim unosom soli,
  • akutni sindrom izazvan dekompenziranom disfunkcijom srčanog mišića,
  • dijabetes melitus
  • zatajenje bubrega ili jetre,
  • autoimune bolesti vezivnog tkiva,
  • koronarna insuficijencija
  • hiperkalemija
  • smanjenje volumena krvi u cirkulaciji.

Na početku terapije, preporučuje se primjena lijeka pod nadzorom pokazatelja krvnog pritiska.

Upotrebljava se s oprezom u slučaju zatajenja jetre.

Upotrebljava se s oprezom u prisustvu arterijske hipotenzije.

Upotrebljava se s oprezom u prisustvu dijabetesa.

Upotrebljava se s oprezom u prisustvu zatajenja bubrega.

Upotrebljava se s oprezom u prisustvu hiperkalemije.

Upotrebljava se s oprezom u slučaju koronarne insuficijencije.

Koristi se s oprezom u prisustvu smanjenja volumena cirkulirajuće krvi.

Kako uzimati Accupro

Trajanje tečaja i režim koji propisuje specijalista uzimajući u obzir dijagnozu i individualne karakteristike pacijenta. Lijek se uzima oralno, bez obzira na unos hrane, 0,01 g 1-2 puta dnevno. U nedostatku potrebnog terapijskog učinka, jedna se doza može povećati 2 puta, ali ne premašiti maksimalnu dozu od 0,08 g dnevno. Dozvoljeno je uzimati dnevnu dozu jednom, bez podjele u nekoliko doza.Dozu možete povećati samo po preporuci liječnika i ne ranije od 4 tjedna od početka liječenja.

Sa dijabetesom

Lijek se koristi kao dio sveobuhvatne antihipertenzivne terapije, poštujući pažljivu kontrolu glikemije i preporučeni režim doziranja.

Lijek praktički ne izaziva neželjene reakcije. Najčešće se promatraju na pozadini povećane osjetljivosti na njegove komponente ili kada se ne poštuje preporučena doza. Terapiju treba propisati specijalista nakon dijagnoze, uzimajući u obzir istodobne patologije.

Primjećuju se suvoća sluznice usta ili grla, dispeptični poremećaji, mučnina, bol u trbuhu, smanjeni apetit i kršenje percepcije ukusa.

Centralni nervni sistem

Zbog pozadine uzimanja lijeka, promjene raspoloženja, vrtoglavica, astenski poremećaji, pojačan umor ili razdražljivost mogući su poremećaji osjetljivosti kože koji karakteriziraju utrnulost i trnce.

Nuspojava lijeka može biti smanjenje apetita.

Nuspojava lijeka može biti promjena ukusa.

Nuspojava lijeka može biti povećani umor.

Nuspojava lijeka može biti suha usta.

Nuspojava lijeka može biti promjena raspoloženja.

Nuspojava lijeka može biti dispeptični poremećaj.

Nuspojava lijeka može biti poremećaj osjetljivosti na koži koji je karakteriziran ukočenošću i peckanjem.

Iz mokraćnog sistema

U izoliranim slučajevima su zapažene infekcije mokraćnih puteva.

Iz respiratornog sistema

Često postoji uporni, neproduktivni kašalj koji prolazi nakon prestanka terapije, osjećaj nedostatka zraka, akutna upala faringealne sluznice, bol u grudima.

Na dijelu kože

Moguće su reakcije kože i potkožnog tkiva, kao što su pojačano znojenje, eritem i uklanjanje kamenca, osip, svrbež, patološki gubitak kose, pemfigus, lokalne ili sistemske reakcije fotoosjetljivosti.

Iz genitourinarnog sistema

U izuzetno rijetkim slučajevima moguće je smanjenje potencije, odloženo mokrenje.

Iz kardiovaskularnog sistema

Moguće su reakcije hematopoetskih organa, kao što je smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca u krvi, smanjena koncentracija hemoglobina, agranulocitoza, smanjenje broja trombocita i nedostatak svih vrsta krvnih zrnaca.

Sa kardiovaskularnog sistema moguća su takva neželjena reakcija kao smanjenje krvnog pritiska, nelagoda u predelu grudnog koša, palpitacija srca, kardiogeni šok, tahikardija i povećanje lumena krvnih žila.

Iz mišićno-koštanog i vezivnog tkiva

Često postoji bol u leđima. U rijetkim slučajevima, na pozadini upotrebe lijeka, javljaju se degenerativne bolesti zglobova.

Nuspojava lijeka može biti kašalj.

Nuspojava lijeka može biti gubitak kose.

Nuspojava lijeka može biti bol u leđima.

Nuspojava lijeka može biti bol u grudima.

Nuspojava lijeka može biti infekcija mokraćnog sustava.

Nuspojava lijeka može biti oticanje lica.

Iz imunog sistema

Moguće su anafilaktoidne reakcije, angioedem.

Ako dođe do zviždanja larinksa ili oticanja potkožnih tkiva lica, jezika ili glasnica, terapiju lijekom treba odmah prekinuti. Ako oticanje jezika ili grkljana prijeti da ometa protok zraka u pluća, neophodna je odgovarajuća hitna terapija i nadzor prije regresiranja znakova alergije.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Prilikom uzimanja lijeka, treba biti oprezan pri kontroli mehanizama i obavljanju poslova koji zahtijevaju povećanu pažnju, posebno na početku liječenja, zbog visokog rizika od vrtoglavice i hipotenzije.

Istodobna upotreba hrane ne utiče na stepen apsorpcije lijeka, ali povećava vrijeme postizanja maksimalne koncentracije aktivne tvari.

Prilikom uzimanja lijekova preporučuje se isključivanje masne hrane iz prehrane.

U nekim slučajevima terapija inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin prati razvoj hipoglikemije kod pacijenata sa šećernom bolešću, uzimanjem oralnih hipoglikemijskih lekova ili primanjem inzulina. Aktivna supstanca lijeka pojačava djelovanje inzulina i antidijabetičkih sredstava.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Kontraindicirano u trudnoći i dojenju.

Imenovanje Akkupro djeci

Lijek se ne koristi u pedijatrijskoj praksi zbog nedostatka podataka o njegovoj sigurnosti i efikasnosti.

Lijek je kontraindiciran kod dojenja.

Lijek se ne koristi u pedijatrijskoj praksi.

Lijek je kontraindiciran u trudnoći.

Upotreba u starosti

Odobrena je za upotrebu u nedostatku kontraindikacija. Preporučena početna doza lijeka je 10 mg jednom dnevno. Pod nadzorom lekara, može se povećati radi postizanja željenog terapijskog efekta.

Primjena za oslabljenu funkciju bubrega

U bolesnika s oštećenom funkcijom organa primjećuje se porast poluživota aktivne tvari, stoga je potrebno prilagoditi dozu, uzimajući u obzir pokazatelje klirensa kreatinina. Maksimalne početne doze su od 2,5 do 10 mg dnevno. Povećanje doze lijeka moguće je samo pod kontrolom funkcije organa. Nepoštivanje medicinskih preporuka može dovesti do disfunkcije organa, uključujući rizik od razvoja akutnog zatajenja bubrega.

Simptomi predoziranja su kršenje vodeno-elektrolitne ravnoteže, jaka aritmija, smanjenje učestalosti srčanih kontrakcija i oštećenje vida. Liječenje se provodi intravenskim davanjem otopina koje mijenjaju plazmu kako bi se povećao volumen cirkulirajuće tekućine. Primjena dijalizne terapije ima zanemariv učinak na izlučivanje aktivne tvari. U slučaju pada krvnog pritiska potrebno je simptomatsko i podržavajuće liječenje.

Simptomi predoziranja su kršenje vode-elektrolitne ravnoteže.

Simptomi predoziranja su jaka aritmija.

Simptomi predoziranja su oštećenje vida.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobna primjena tetraciklinskih antibiotika i antihipertenzivnog lijeka smanjuje apsorpciju tetraciklina. Terapija litijumskim lijekovima i ACE inhibitorima povećava sadržaj litija u serumu, povećavajući rizik od intoksikacije. Pripravci kalijuma pojačavaju antihipertenzivno dejstvo aktivne supstance leka, doprinose povećanju nivoa elemenata u tragovima u krvi. Kombinovana terapija lijekovima koji inhibiraju rad koštane srži povećava rizik od krvnih patologija, uključujući smanjenje koncentracije granulocita i neutrofila.

Istodobna primjena lijeka koji sadrži hinapril s Allopurinolom, Novokainamidom, citostaticima ili imunosupresivima povećava rizik od razvoja leukopenije. Antihipertenzivni lijekovi, anestetici i opioidni analgetici pojačavaju hipotenzivni učinak kinaprila, dok ga nesteroidni protuupalni lijekovi slabe zbog zadržavanja tekućine u tijelu.

Kompatibilnost s alkoholom

Etanol pojačava antihipertenzivni učinak lijeka.

Lijek ima niz analoga koji pripadaju istoj farmakološkoj grupi. Među njima su:

Djelatna tvar lijekova može varirati, pa se zamjena lijeka mora dogovoriti s liječnikom.

Lijek Prestarium za visoki krvni pritisak

Uvjeti odmora Acupro iz ljekarne

Za kupovinu antihipertenzivnog lijeka potrebno je imenovanje ljekara.

Mogu li kupiti bez recepta

Izdaje se na recept.

Acupro Price

Prosječna cijena lijeka je 535-640 rubalja.

Uvjeti skladištenja lijeka

Čuvati na kontroliranoj sobnoj temperaturi (ne višoj od + 20 ° C). Držite podalje od direktne sunčeve svjetlosti. Ograničite djeci pristup lijekovima.

36 mjeseci nakon isteka kojih je neprihvatljivo koristiti lijek.

Komentari za Akkupro

Prije upotrebe antihipertenzivnog lijeka, preporučuje se pročitati recenzije medicinskih stručnjaka i pacijenata.

Alevtina Ivanova (kardiolog), 39 godina, Ivanovo

Učinkovit lijek dizajniran prvenstveno za snižavanje krvnog pritiska i poboljšanje rada srca. Dugotrajna upotreba pomaže ojačati zidove kardiovaskularnog sistema, poboljšati njihovu elastičnost. Lijek se izdaje prema receptu, stoga treba propisati ispravan tretman kako bi se uklonile moguće kontraindikacije i smanjio rizik od nastanka neželjenih reakcija.

Pacijenti koji uzimaju lijek

Alina, 43, Krasnojarsk

Prihvata se kako je propisano nekoliko mjeseci. Učinkovitost lijeka je visoka, tlak se vraća u normalu nakon 1-2 sata nakon primjene. Međutim, ona je bila prisiljena napustiti ovaj lijek u vezi s neugodnom nuspojavom - napadima dugotrajnog kašlja.

Anna, 28, Perm

Saznajte rizik za razvoj dijabetesa!

Ponesite besplatni online test od iskusnih endokrinologa

Vrijeme ispitivanja ne više od 2 minute

hiljadu uspješnih testova

Mama je dugo vremena pokušavala sama da se izbori sa visokim krvnim pritiskom, ali efikasnost narodnih metoda je kratkotrajna. Morala sam kod lekara. Mami je propisao ovaj lijek jer su otkrili srčani rad. Nakon liječenja pokazatelji tlaka su se vratili u normalu, znakovi hipertenzije nestali. Nije bilo ozbiljnih nuspojava, nije bilo potrebno prelaziti na skuplje analoge s manje nuspojava.

Lijek "Kaptopres" odnosi se na složena sredstva, koja sadrže dvije aktivne tvari: kaptopril - inhibitor enzima koji pretvara angiotenzin i diuretični hidroklorotiazid. Lijek ima izražen hipotenzivni i diuretski učinak. Proizvodi se u obliku tableta za oralnu primjenu ukrajinske farmaceutske kompanije Darnitsa.

Postoje dvije doze lijeka, koje se razlikuju u količini diuretičke komponente. Tablete za pritisak "Kaptopres" sadrže 50 mg kaptoprila i hidrohlorotiazida 25 ili 12,5 mg. Dodatni sastojci su povidon, mliječni šećer, aerosil, krompirov škrob i magnezijum stearat.

Za lijek "Kaptopres" cijena se kreće od 180 rubalja po paketu. Trošak je mnogo niži od drugih alternativnih lijekova koji snižavaju krvni tlak, što ne smanjuje njegovu efikasnost. U državi proizvođača za lijek "Kaptopres" cijena je oko 89 rubalja po pakovanju sa 20 tableta.

Kako djeluje lijek?

Aktivne komponente određuju mehanizam djelovanja lijeka "Kaptopres", što određuje njegov terapeutski učinak na ljudski organizam.

Boli li vas srce često?

Inhibiranjem enzima kaptoprila koji pretvara angiotenzin, suzbija se sinteza angiotenzina tipa 2. Pod utjecajem ovog oligopeptidnog hormona sužavi se sužavaju, stvara se aldosteron nadbubrežni korteksom.

Smanjenje angiotenzina drugog tipa smanjuje pritisak u arterijama, u desnom pretkomoru, žilama koje formiraju plućnu cirkulaciju, pokazatelje ukupnog perifernog vaskularnog otpora i opterećenja na srčani mišić. Znajući karakteristike kaptoprila, možete odrediti učinak lijeka "Captopres", pod kojim pritiskom uzimati ovaj lijek.

Zahvaljujući hidroklorotiazidu izvodi se umjereni diuretski učinak na mokraćni sustav uklanjanjem iz tijela molekula vode, klorida, kalija i natrijuma.Supstanca može smanjiti nivo natrijuma u stijenci žila, čineći ga manje osjetljivim na vazokonstriktorne efekte i pojačati antihipertenzivno djelovanje kaptoprila.

Kaptopres tablete: od čega pomažu?

Lijek eliminira arterijsku hipertenziju različitih oblika, uključujući hipertenziju rezistentnu na druge lijekove.

Uz pomoć ovog alata pruža se hitna pomoć u vrijeme hipertenzivne krize.

Da bi se lijek mogao pomoći, treba ga piti samo nakon mjerenja tlaka.

Važno je znati kada trebate uzimati Kaptopres tablete. Indikacije za upotrebu lijeka uključuju:

  • esencijalna hipertenzija, koja se razvija kao rezultat djelovanja raznih faktora koji nisu povezani s bolešću,
  • simptomatska hipertenzija koja je simptom različitih bolesti,
  • maligna hipertenzija sa napadima angine ili zatajenjem srca,
  • Renovaskularna hipertenzija povezana s problemima bubrežnih sudova,
  • renoparenhimske hipertenzije u kombinaciji sa hroničnim ili akutnim oblikom glomerulonefritisa primarne i sekundarne etiologije,
  • hipertenzija sa bronhijalnom astmom,
  • dijabetička nefropatija,
  • kongestivno zatajenje srca, kada su srčani glikozidi slabi
  • Konna bolest s primarnim oblikom hiperaldosteronizma.

Lijek se koristi za hitnu hitnu pomoć kod hipertenzivne krize.

Kako uzeti

Uz Kaptopres tablete potrebno je biti vrlo oprezan. Pod kojim pritiskom moram uzimati lijekove kako ne bih naštetio svom zdravlju? Ovo pitanje postavljaju mnogi pacijenti sa hipertenzijom svom liječniku.

Obično se 120/80 mmHg smatra normalnim pokazateljima pritiska. Čl. Pri višim vrijednostima treba poduzeti mjere za smanjenje krvnog tlaka. Ako se lijekovima Kaptopres propisuje pacijentima za pritisak, treba ih piti 60 minuta prije obroka kako ne bi došlo do poremećaja apsorpcije aktivnih sastojaka. Doziranje se bira ovisno o obliku hipertenzije i težini svakog pacijenta ponaosob.

Liječenje treba započeti s pola tablete, koja sadrži kaptopril 25 mg i hidroklorotiazid 12,5 mg. Pije se 1 put dnevno. Za daljnju terapiju održavanja, već se uzima čitava tableta dnevno s količinom kaptoprila u 50 mg i hidroklorotiazida u 25 mg. Maksimalni terapeutski učinak uočen je nakon 1,5-2 mjeseca od prve upotrebe. Prilagođavanje doze vrši se korištenjem intervala od 6 tjedana, uzimajući u obzir nedostatak potrebe za njegovom brzom izmjenom.

Nedovoljan pad krvnog pritiska može biti razlog uključivanja u terapiju dodatne količine kaptoprila i hidroklorotiazida, koji se uzimaju kao dio jednokomponentnih pripravaka. Broj dnevnih doza kaptoprila ne smije biti veći od 150 mg, a sadržaj hidroklorotiazida - ne veći od 50 mg.

Da zaustavim hipertenzivnu krizu, koristim jednu tabletu, koja se žvače i čuva pod jezikom.

Urinarni poremećaji

Izlučivanje kaptoprila i hidroklorotiazida provodi se upotrebom bubrega. Kršenja u radu ovog tijela (sa klirensom kreatinina od 30-80 ml u 1 minuti) dovode do povećanja razine aktivnih komponenti tablete u serumu.

Da biste prilagodili dozu aktivnih tvari terapijskim pokazateljima, uzmite pola tablete dnevno, što odgovara količini kaptoprila 25 mg i hidroklorotiazidu 12,5 mg. Obično uzimajte lijek ujutro 1 sat prije doručka.

Kaptopres tablete liječe hipertenziju i zatajenje srca, a njihova glavna komponenta, kaptopril, prvi put je korištena 70-ih godina prošlog stoljeća. Mnogi pacijenti govore o prednostima lijeka koji uz njegovu pomoć brzo snižava krvni tlak tokom hipertenzivne krize.Važno je uzimati tablete pravilno i redovno kako biste postigli efikasan rezultat.

Tijekom brojnih kliničkih studija lijekova na bazi kaptoprila dokazano je da oni snižavaju krvni tlak i smanjuju broj smrtnih slučajeva od bolesti kardiovaskularnog sustava.

Kome je kontraindicirano u liječenju

Uputa za upotrebu lijeka Kaptopres uključuje niz kontraindikacija, koje uključuju povećanu individualnu osjetljivost na aktivne tvari tableta, inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin i derivate sulfamida.

Ne možete uzimati lijek sa stenozom arterije koja vodi do jednog ili dva bubrega, nakon transplantacije ovog organa, s teškim kršenjima u njegovom radu, kada brzina pročišćavanja krvi iz kreatinina iznosi 30 ml u 1 minuti, a njegova koncentracija u plazmi ne prelazi 1, 8 mg na 100 ml.

Lijek ne primjenjuju pacijenti koji imaju znakove primarnog hiperaldosteronizma, smanjenu razinu jona kalija i natrijuma u krvi, hipovolemiju, giht i hiperkalcemiju, opstruktivne promjene sa aortnom stenozom i oštećen odliv krvi koji se nalazi u lijevoj komori. Zabranjeno je uzimanje lijeka tokom teških bolesti jetre, trudnica i dojilja. Kontraindikacija su deca mlađa od 18 godina.

Diuretici prestaju uzimati 3 dana prije prve upotrebe kaptoprila i lijekova s ​​diuretikom.

Posebnu opreznost trebaju stariji ljudi, vozači vozila, bolesnici pod oslabljenim kreatininom čiji je klirens kreatinina 30-60 ml u 1 minuti, sadržaj proteina se povećava u urinu i njegove vrijednosti prelaze 1000 mg dnevno.

Morate biti izuzetno oprezni kada uzimate prokainamid, zatajenje srca, oslabljenu funkciju bubrega, dijabetes melitus, povišen pritisak u bubrežnim arterijama. Za praćenje zdravlja pacijenta obično se propisuje periodično merenje pritiska i proverava se funkcija bubrega i nivo elektrolitičkih jona u krvi.

Kada uzimate pripravak Kaptopres, uputstvo opisuje pojavu kod nekih bolesnika različitih nuspojava koje utječu na različite tjelesne sisteme.

Uz negativan učinak na probavni trakt i jetru, apetit se smanjuje, sluznica usne šupljine postaje suha, možete primijetiti mučninu, povraćanje, bol u stomaku, nepravilnu stolicu, razvoj stomatitisa, peptičnog čira, ikterično stanje, hepatitis, povišen bilirubin u krvi.

Uticaj na srce, krvne sudove i hemopoetičke organe može se javiti kod tahikardije, angine pektoris, niskog krvnog pritiska, Raynaudovog sindroma, crvenila ili blijede kože, kardiogenog šoka, neutropenije, agranulocitoze, trombocitopenije, pancitopenije, hemolitičke ili aplastične anemije.

Lijek ima učinak na centralni nervni sistem koji remeti oblike spavanja, vid i ukus, cerebralnu cirkulaciju, uzrokuje glavobolju, vrtoglavicu, emocionalnu labilnost, zbunjenost, utrnulost udova.

Učinak na respiratorni sistem očituje se kašljem, respiratornim zatajenjem, bronhospazmom, alergijskim rinitisom.

Nuspojave na mokraćni sistem izražavaju se bubrežnim zatajenjem, poliurija, oligurija, nefrotski sindrom.

Alergija se može razviti u obliku kožnog osipa, svrbeža, urtikarije, Quinckeovog edema, Stevens-Johnsonovog sindroma, fotoosjetljivosti, eritema.

Za mnoge pacijente važno je znati kako lijek Kaptopres djeluje, pod kojim pritiskom ga uzimati. Lijek se obično pije kad poraste krvni tlak, što nije tačno. Potrebni su nam sistematski lijekovi prema preporukama ljekara.

Tijekom liječenja treba provjeriti koncentraciju elektrolita, posebno iona kalija, količinu kreatinina i uree i pratiti krvne slike perifernih odsjeka.

Kada uzimate lijek, morate jesti hranu sa minimalnim udjelom natrijuma, alkohol je kontraindiciran.

Posjedujući diuretski učinak, lijek može pogoršati stanje poremećene vodeno-elektrolitne ravnoteže povezane s diuretičkom terapijom, proljevom, povraćanjem, dijetom s malom količinom natrijuma, hemodijalizom, što rezultira arterijskom hipotenzijom. Prije antihipertenzivne terapije treba prilagoditi nivo elektrolita u tijelu.

Pacijentima s oštećenom srčanom aktivnošću i starijim osobama propisan je oprez s Kaptopres tabletama. Pod kojim pritiskom treba uzimati lijek da njegova učinkovitost ne bi postala preniska? Prije uzimanja lijekova treba provjeriti krvni tlak, potrebno je pratiti bubrežnu funkciju, sadržaj vitalnih jona.

Negroidna rasa se smatra otpornom na lijekove koji inhibiraju enzim koji pretvara angiotenzin, zbog čega kaptopril ima manji učinak na takve bolesnike.

Među često propisivanim antihipertenzivnim lekovima, Kaptopres zauzima jedno od vodećih mesta: uputstva za upotrebu pod pritiskom propisuju ga za normalizaciju krvnog pritiska i za ublažavanje posebno akutnih simptoma tokom hipertenzivne krize.

U nastavku dajemo kratku analizu lijeka, detaljno analizirajući preporuke specijalista o njegovoj upotrebi.

"Kaptopres": glavne karakteristike lijeka

Aktivne tvari i oblik oslobađanja

Lijek "Kaptopres" dostupan je u obliku tableta. Složen efekat pruža prisustvo dve glavne supstance:

  • kaptopril - ACE inhibitor (enzim za konverziju angiotenzina),
  • hidroklorotiazid - diuretik.

Kaptopres je lijek u kojem je odabran najoptimalniji omjer ACE inhibitora (kaptopril) i diuretika (hidroklorotiazid)

Standardna doza tableta:

  • 50 mg kaptoprila
  • 25 mg hidroklorotiazida.

Pored ovih supstanci, u sastavu leka se nalaze silicijum dioksid, magnezijum stearat, skrob i ostale pomoćne materije.

Farmakološki učinak lijeka posljedica je zajedničkog djelovanja antihipertenzivnog lijeka koji inhibira ACE, i diuretika:

  1. Zbog djelovanja kaptoprila, intenzitet djelovanja angiotenzina-2 na zidove krvnih žila opada. Otpor protoka krvi u žilama opada, što dovodi do izrazitog snižavanja krvnog pritiska.
  2. Paralelno s tim pod utjecajem kaptoprila smanjuje se koncentracija drugih tvari u plazmi, što dovodi do smanjenja lumena krvnih žila (prije svega norepinefrina). U skladu s tim, stvoreni su uslovi za intenzivnije smanjenje pritiska. Tlak u desnom atrijumu i plućnoj cirkulaciji opadaju, stvarajući uslove za opće smanjenje krvnog pritiska.
  3. Diuretik koji je dio Kaptopresa pojačava ACE inhibitorni učinak. Sinergistički učinak razlikuje Kaptopres od ostalih lijekova sličnog područja primjene koji sadrže kaptopril bez diuretskih komponenata.

Aktivne tvari se efikasno apsorbiraju u probavnom traktu (do 30% lijeka se veže, vrh koncentracije se fiksira približno 60 minuta nakon primjene).

Period eliminacije iznosi oko 3 sata (kod pacijenata s kršenjem osnovnih funkcija jetre - duže).

Lijek utječe na sintezu tvari koje razgrađuju bradikinin

Koje se bolesti koriste za liječenje?

Lijek je propisan za arterijsku hipertenziju, fiksiran u sljedećim oblicima:

  • esencijalno
  • simptomatska
  • maligni
  • komplicirano napadima angine,
  • Renovaskularni
  • renoparenhimski.

Pored toga, lista indikacija za imenovanje lijeka "Kaptopres" uključuje: hipertenziju, dijabetičku nefropatiju dijabetičke prirode, zatajenje srca (sa slabim izlaganjem srčanim glikozidima) itd.

Za hipertenzivne krize, Kaptopres se koristi za ublažavanje najoštrijih simptoma u hitnim slučajevima.

Upotreba u terapiji i prevenciji

Kaptopres: upute za upotrebu protiv pritiska

Prije uzimanja lijeka u terapeutske svrhe potrebno je pažljivo proučiti upute za upotrebu Kaptopres tableta: pod kojim pritiskom piti, u kojoj dozi itd.

Kaptopres efikasno snižava krvni pritisak zahvaljujući dvije komponente koje na tijelo utječu na različite načine.

Lijek djeluje prilično aktivno (zahvaljujući sinergiji ACE inhibitora i komponenata diuretika), tako da morate uzimati "Kaptopres" s oprezom. Ako je pritisak malo porastao, tada možete učiniti uobičajeni „Captopril“, „Kaptopres“ treba koristiti ili kod sumnje na hipertenzivnu krizu ili kada indikatori pritiska prelaze 180 na 100 mm RT. Čl.

Optimalno, ako će doziranje lijeka odrediti stručnjak. Obično liječnik propisuje "Kaptopres", uzimajući u obzir takve pokazatelje:

  • ozbiljnost pacijentovog stanja,
  • potreba za brzim snižavanjem krvnog pritiska,
  • učinkovitost bubrega i jetre (ako postoje patologije, koristi se minimalno doziranje),
  • prisutnost popratnih bolesti i upotreba drugih lijekova.

"Kaptopres" pri visokom pritisku uzima se prema sledećoj šemi:

  1. Tablete se piju najmanje 1 sat prije obroka. Tako se izbjegava smanjenje intenziteta apsorpcije aktivnih komponenti.
  2. Kurs održavajuće terapije obično se započinje s pola doze: 1 put dnevno, pola tablete sa standardnom dozom.
  3. U nedostatku terapijskog efekta, doziranje se s vremenom povećava. U tom slučaju pacijent pije 1 tabletu dnevno.
  4. Uzimanje „Kaptopresa“ najbolje je istovremeno. Tablete se gutaju bez žvakanja. Trebate piti puno vode.

Ako su tablete propisane da se piju jednom dnevno, onda je Kaptopres bolje uzimati ujutro

Lijek se obično propisuje na tečajevima, i to dosta dugo. Prema recenzijama ljekara i pacijenata koji uzimaju "Kaptopres", maksimalan terapeutski efekat uočava se 1,5 do 2 mjeseca nakon početka kursa.

Ako je potrebno, prilagođavanje doze vrši se u intervalima od 1,5 mjeseca. Izuzetak su situacije kada se Kaptopres otkazuje iz različitih razloga, ili se koristi u povećanim dozama za zaustavljanje hipertenzivne krize.

Kada koristite "Kaptopres" u liječenju hipertenzije, potrebno je obratiti pažnju na starosna ograničenja:

  • lijek se ne koristi za smanjenje pritiska kod pacijenata mlađih od 18 godina,
  • za pacijente starije od 65 godina, Kaptopres se prepisuje s velikom oprezom, na osnovu procene težine stanja.

Arterijska hipertenzija je stalan povišen krvni pritisak koji nastaje kao rezultat vazospazma koji otežava cirkulaciju krvi.

Trenutno postoji nekoliko faktora koji utječu na razvoj hipertenzije, uključujući promjene povezane s godinama, fizičku neaktivnost, neuravnoteženu prehranu, zlouporabu slane hrane, prisustvo loših navika, nasljednost, stečene bolesti i prisustvo prekomjerne težine.

Ljekari povezuju razvoj ove bolesti s kršenjem faktora koji su odgovorni za regulaciju rada kardiovaskularnog sustava. Štaviše, glavni razlog pojave ove bolesti je nasljednost.

Postoji veliki broj načina za borbu protiv ove bolesti, a prvi među njima su lijekovi koji se koriste kao terapija. Jedan od takvih efikasnih lijekova je Kaptopres, čiji analozi se mogu naći u bilo kojoj ljekarni.

Captopres je složeno antihipertenzivno sredstvo koje se sastoji od dva aktivna sastojka - kaptoprila i hidroklorotiazida.

Lijek je dostupan u tabletama, koje imaju izraženo hipotenzivno i diuretičko djelovanje. Pozitivan učinak na tijelo i terapeutski učinci nastaju zbog farmakoloških svojstava glavnih aktivnih sastojaka koji čine sastav.

Prva komponenta koja se naziva kaptopril tvar je skupine inhibitora enzima koji pretvaraju angiotenzin. Zahvaljujući tome, tijelo ima blagotvoran učinak zbog smanjenja krvnog pritiska i smanjenja vaskularnog otpora.

Druga komponenta, koja se naziva hidroklorotiazid, je tiazidni diuretik koji pojačava aktivno uklanjanje tečnosti i jona natrijuma, hlora i kalijuma. Interakcija s prvom aktivnom supstancom samo pojačava njegov učinak.

Lijek se preporučuje uzimati otprilike jedan sat prije obroka, jer je tokom njega apsorpcija pojedinih komponenti značajno smanjena.

Odgovarajuću dozu treba odabrati lekar.

Prvu dozu treba započeti s polovicom jedne tablete jednom dnevno. Nadalje, lijek treba uzimati na ovaj način: doza održavanja može biti jedna tableta jednom dnevno.

Najizraženiji terapijski učinak može se primijetiti samo dva mjeseca nakon početka uzimanja ovog lijeka. Revizija sadašnje doze može se provesti tek nakon šest tjedana.

Kaptopres ima i kontraindikacije, o kojima treba voditi računa:

  • angioedem koji se javio tokom lečenja ACE inhibitorima,
  • kongenitalni angioedem,
  • nizak sadržaj kalijum jona u krvi,
  • gubitak natrijuma i tečnih soli,
  • gihta
  • povišen kalcijum u krvi
  • porfirija
  • trudnoća i dojenje
  • prekomjerna raspodjela aldosterona,
  • ozbiljne i izražene poremećaje u normalnom djelovanju organa izmetnog sistema,
  • klirens kreatinina
  • bilateralna stenoza velikih bubrežnih žila ili stenoza jedne bubrežne arterije s progresivnom azotemijom,
  • ozbiljno stanje nakon transplantacije bubrega,
  • nedostatak mokraće u mjehuru,
  • poremećaji koji sprečavaju odliv krvi iz leve komore,
  • visoka osjetljivost na pojedine komponente lijeka, posebno na glavne,
  • djelomična netrpeljivost prema sastavnicama,
  • ozbiljne neispravnosti jetre kada postoji prekomatozno stanje ili takozvana jetrena koma.

Dok su uzimali lijek, pacijenti su primijetili sljedeće neugodne pojave:

  • mučnina
  • povraćanje
  • značajno smanjenje apetita,
  • epigastrični bol
  • suha usta
  • stomatitis
  • peptički čir
  • žutica
  • hepatitis
  • tahikardija i angina pektoris,
  • blijeda koža,
  • jake glavobolje
  • urtikarija
  • poremećaji stolice, posebno zatvor i proliv,
  • kod muškaraca, smanjena seksualna želja i nedostatak erekcije,
  • visoka tjelesna temperatura
  • nizak hemoglobin
  • zatajenje bubrega.

Tijekom duže upotrebe malo povišenih doza ovog lijeka, pacijenti su primijetili razvoj takvih pojava kao što su nizak krvni pritisak, tahikardija, glavobolja, mučnina, povraćanje, slaba stolica i nagli pad tjelesne težine.

Ako se pojava neugodnih simptoma zanemari, a pacijent nije smanjio dozu, tada može razviti izražene manifestacije intoksikacije hidroklorotiazidom.

Posljedice poput kršenja ravnoteže vode i soli i razvoja kome nisu isključene. To je zato što ovaj lijek ima snažan uticaj na centralni nervni sistem osobe.

U slučaju predoziranja, pacijent mora odmah isprati želudac i propisati enterosorbents.

Ako postoji potreba, tada treba provesti posebnu simptomatsku terapiju. Ako je prisutno teško trovanje, tada je neophodna hitna hospitalizacija žrtve.

Paleta mjera za prvu pomoć pacijentu uključuje hitnu hemodijalizu. Pored njega, potrebno je osigurati postupke koji će pomoći obnavljanju i održavanju vode-elektrolitne ravnoteže.

Kontraindikacije za Akkupro

Acupro je kontraindiciran kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina, pacijenata s anamnezom angioedema koji je povezan s terapijom ACE inhibitorima i s povećanom osjetljivošću pacijenta na bilo koju komponentu lijeka.

Akkupro se s oprezom propisuje ako postoji povijest angioedema ako nije povezan sa ACE inhibitorima, sa teškim zatajenjem srca s visokim rizikom od teške hipotenzije, s hiperkalemijom, smanjenjem BCC-a, stenozom aorte, stanjem nakon transplantacije bubrega, inhibicijom hematopoeze koštane srži, teškim autoimune bolesti vezivnog tkiva, dijabetes melitus, oslabljena funkcija jetre ili bubrega i opsežne kirurške intervencije.

Doziranje i primjena Akkupro

U liječenju hipertenzije bolesnicima koji ne primaju diuretike propisano je 10 ili 20 mg lijeka jednom dnevno. Doza se može povećati ovisno o kliničkom učinku. Doza za održavanje je 20 ili 40 mg dnevno, obično se propisuje u jednoj ili dvije doze. Doza varira u intervalima od četiri tjedna. U većini slučajeva moguće je postići adekvatnu kontrolu krvnog pritiska tijekom produljene terapije primjenom Accupro-a 1 puta dnevno. Najveća dopuštena dnevna doza je 80 mg.

Pacijentima koji i dalje uzimaju diuretike prvo se propisuje 5 mg lijeka, nakon čega se doza povećava sve dok se ne postigne optimalni učinak.

Primjena Accupro kod pacijenata s kroničnim zatajenjem srca indicirana je kao dio složene terapije diureticima i / ili srčanim glikozidima. U ovom slučaju početna doza je 5 mg 1 ili 2 puta dnevno. Ako se lijek dobro podnosi, doza se može povećati na 10-40 mg dnevno u 2 jednake doze.

Preporučuje se započeti liječenje Akkupro-om kod pacijenata koji pate od oštećenja bubrežne funkcije s 5 mg lijeka jednom dnevno. Sljedeći dan, ako je tolerancija početne doze dobra, mogu se propisati dvije doze na dan. U nedostatku oštećene funkcije bubrega ili arterijske hipotenzije, doza se može povećavati u tjednim intervalima.

Kod starijih bolesnika preporučena početna doza je 10 mg jednom dnevno. Nakon toga, može se povećati radi postizanja optimalnog terapeutskog efekta.

Posebna uputstva

Primjećeno je da je tijekom liječenja ACE inhibitorima moguć angioedem (0,1% slučajeva). Ako se pojavi angioedem jezika, lica ili epiglotisa, liječenje Acupro-om treba odmah prekinuti. Pacijentu treba propisati odgovarajuću terapiju i promatrati ga dok edem ne prestane. Oteklina usana i lica u većini slučajeva nestaje bez posebnog liječenja, ali antihistaminici se mogu koristiti za smanjenje simptoma. Laringealni edem može biti fatalan. Ako postoji opasnost od opstrukcije dišnih puteva, potrebno je hitno liječenje, uključujući uvođenje adrenalina i druge mjere.

Uz liječenje lijekom, može se razviti angioedem crijeva koji se manifestuje bolom u trbuhu bez mučnine i povraćanja. Simptomi su potpuno nestali nakon prestanka upotrebe ACE inhibitora.

Pacijenti koji primaju ACE inhibitore tijekom terapije otrovima Hymenophera mogu razviti opasne po život anafilaktičke reakcije.U bolesnika koji uzimaju diuretike primjena Accupro može izazvati razvoj simptomatske arterijske hipotenzije. Ako je pacijentu potrebna terapija diuretikom, mora se prekinuti 2-3 dana prije početka primjene Acupro-a.

U bolesnika s arterijskom hipertenzijom koji imaju jednostranu ili dvostranu stenozu bubrežne arterije, liječenje Accuproom može dovesti do povećanja serumskog kreatinina i azota uree u krvi. Takve promjene nestaju nakon prekida lijeka. U tom slučaju treba pratiti funkciju bubrega tokom prvih nekoliko tjedana liječenja.

Ostavite Svoj Komentar