Kakva je razlika između amoksiclava i azitromicina?

Za lečenje respiratornih infekcija ponekad se propisuju antibiotici. Liječnik preporučuje određeni lijek, vođen njegovom učinkovitošću i iskustvom. Obično je teško odmah utvrditi koji je virus ili bakterija prouzrokovao bolest, pa su propisani antibiotici širokog spektra. Oni uključuju Azitromicin i Amoksiklav. Oba su tražena i naširoko se koriste za liječenje.

Da biste odgovorili na pitanje, što je bolje: Azitromicin ili Amoksiklav, potrebno je detaljno razmotriti karakteristike svakog od njih.

Uporedna analiza

Teško je reći odmah u čemu je razlika između Amoksiklava i Azitromicina. Svaki od njih ima svoje karakteristike, mada se obojica učinkovito bore protiv istih štetnih mikroorganizama: većina vrsta stafilokoka i streptokoka, hemofilični bacil, klamidija, Helicobacter pylori.

Ako vas zanima može li se Amoxiclav koristiti nakon Azitromicina, onda se to događa u medicinskoj praksi. Ponekad se u bolnici propisuju dva lijeka za liječenje teških bolesti, na primjer, kod bilateralne upale pluća.

Koji će se lijek bolje nositi s određenom bolešću, liječnik određuje ovisno o konkretnom slučaju. Na izbor utječu starost, zdravstveno stanje pacijenta, prisustvo kroničnih bolesti i drugi faktori. Na primjer, tokom normalnog funkcioniranja imunološkog sistema, on je sam sposoban da uništi bakterije, a Azitromicin je dovoljan da ga liječi.

Ako je imunitet oslabljen, nije u stanju ubiti sve štetne mikroorganizme i neće doći do potpunog oporavka. Tada je bolje koristiti jači Amoksiklav. Također se brže apsorbira i počinje djelovati unutar sat i pol nakon primjene. Azitromicinu je potrebno najmanje dva sata da to postigne, ali njegov terapijski efekat traje duže.

Međutim, Amoksiklav je nemoćan protiv nekih bakterija s kojima se Azitromicin uspješno nosi. Tu spadaju: mikoplazma, neke vrste Kochovih štapića i određene vrste legionele.

Amoksiklav ili Azitromicin za anginu upotrebljavaju se na sljedeći način: ako pacijent nije alergičan na penicilin, prednost se daje Amoksiklavu, ako pacijent ne podnosi bilo koju komponentu ovog lijeka ili nije dovoljno učinkovit, liječnik preporučuje Azitromicin.

Poređenje Azitromicina i Amoksiklava pokazuje da je svaki od njih dobar na svoj način: prema liječnicima, prvi lijek ima manje nuspojava, a liječenje će ih koštati manje, ali drugi ima snažniji učinak.

Članak proveren
Anna Moschovis je porodična ljekarka.

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Opis Azitromicina

Azitromicin je antibiotik makrolidne grupe. Aktivna supstanca lijeka je azitromicin dihidrat. Lijek je dostupan u obliku obloženih tableta i kapsula za oralnu primjenu. 1 tableta sadrži 500 mg lijeka. Lijek ima širok raspon. Mehanizam djelovanja azitromicina povezan je s kršenjem procesa sinteze proteina bakterijskom ćelijom. Vezujući se za ribosome, azitromicin pomaže usporavanju rasta bakterija i inhibira njihovu reprodukciju.

Lijek djeluje bakteriostatski. Aktivna supstanca dobro se apsorbuje u tkivu. Lijek se izlučuje bubrezima mokraćom i kroz crijeva. Indikacije za imenovanje azitromicina su:

  1. Zarazne bolesti gornjih disajnih puteva (laringitis).
  2. Patologija ENT organa (otitis media, sinusitis, uključujući sinusitis, faringitis, tonzilitis, hronični tonzilitis).
  3. Patologija donjih disajnih puteva uzrokovana osjetljivim mikrobima (bronhitis, upala pluća).
  4. Kožne bolesti (erizipela, streptoderma, stafiloderma, akne, impetigo, sekundarna dermatoza).
  5. Zarazne patologije genitourinarnih organa bez komplikacija (pijelonefritis, cistitis, uretritis, epididimitis, orhitis, prostatitis, upala grlića maternice).
  6. Borelioza u početnom stadiju.

Azitromicin nije propisan za:

  • netolerancija
  • teška bubrežna disfunkcija,
  • teška disfunkcija jetre,
  • istodobna upotreba ergotamina,
  • Pacijent mlađi od 18 godina (za intravenozno davanje).

Azitromicinske tablete uzimaju se prije ili nakon obroka. Lijek se može primijeniti samo intravenski. Ovo antibakterijsko sredstvo se ne preporučuje uzimati tokom trudnoće. Kada uzimate Azitromicin tokom laktacije, možda ćete trebati prekinuti dojenje. Djeci se može dati antibiotik.

Azitromicinske tablete uzimaju se prije ili nakon obroka.

Opis Amoxiclav

Amoksiklav pripada antibioticima zaštićene grupe penicilina. Sastav lijeka uključuje amoksicilin i klavulansku kiselinu. Lijek se proizvodi u obliku tableta za oralnu primjenu i u prahu za dobivanje otopine. Baktericidno je. Lijek se brzo apsorbuje. Jelo ne utječe na bioraspoloživost lijeka. Amoksicilin se izlučuje bubrezima mokraćom.

Amoksiklav je kontraindiciran kod zarazne mononukleoze, preosjetljivosti, limfocitne leukemije (karcinom krvi), disfunkcije jetre, holestatske žutice. Tablete nisu propisane za decu mlađu od 12 godina.

Koja je razlika

Ovi lijekovi se međusobno razlikuju po slijedećem:

  1. Djelujte na patogene na različite načine. Azitromicin ne ubija bakterije, ali inhibira njihovu reprodukciju i rast, što pomaže tijelu (imunološke stanice) da se izbori sa infekcijom. Amoksiclav djeluje baktericidno, izazivajući lizu bakterija i ubijajući mikrobe.
  2. Dostupno u različitim oblicima doziranja. Azitromicin se može koristiti u obliku kapsula iznutra, a može se takođe davati i intravenski kapanjem (polako). Amoksiklav je dostupan u obliku praška za intravensku primjenu.
  3. Spadaju u različite klase antibiotika.
  4. Djeluju na različite patogene. Legionela, borelija, mikoplazma i klamidija su osjetljivi na azitromicin. Pneumokoki, fekalni enterokok, stafilokok aureus, šigela i salmonela otporni su na lijekove. Odlika Amoksiklava je njegova efikasnost protiv patogena akutnih crevnih infekcija, gardnerele, Helicobacter pylori, kolere vibrio i aktinomicete.
  5. Imaju drugačiji sastav. Amoksiklav sadrži inhibitor beta-laktamaze, što mu omogućava djelovanje na bakterije otporne na beta-laktamske antibiotike.
  6. Azitromicin ima više nuspojava. Za razliku od Amoxiclava, pri uzimanju ovog lijeka moguća je anoreksija (iscrpljenost), oštećenje vida, oštećenje sluha, kardiovaskularni poremećaji (palpitacije, aritmija, ventrikularna tahikardija, promjena intervala QT, pad krvnog pritiska), respiratorni poremećaji (nedostatak daha), nazalni poremećaji krvarenje, razvoj hepatitisa, žutica, pankreatitis, upala sluznice usta, hipersaliviranost, diskolokacija jezika, bol u mišićima i zglobovima, oticanje.
  7. Različita doza i način davanja. Tablete Azitromicina piju se 1 put dnevno. Trajanje terapije je 3-5 dana. Amoksiklav uzima 1 tabletu svakih 8-12 sati tokom 5-14 dana.
  8. Različit broj tableta po pakovanju (3 ili 6 za Azitromicin i 15 za Amoksiklav).
  9. Imaju različite dnevne doze.
  10. Različite indikacije. Specifične indikacije za uzimanje Amoksiklava su ginekološka patologija, holecistitis, upala žučnih kanala, odontogene infekcije (uzrokovane zubnim bolestima), dizenterija, salmoneloza, sepsa, meningitis, endokarditis, bolesti kostiju i vezivnog tkiva, upala tkiva na pozadini ugriza životinja i ljudi. Specifične indikacije za azitromicin su borelioza (infekcija koju prenose krpelji) u stadijumu eritema, klamidija, mikoplazmoza i akne.
  11. Različite interakcije s drugim lijekovima. Azitromicin se ne kombinira s digoksinom, zidovudinom, varfarinom, algotima alge, ertorstatinom (povećan rizik od oštećenja mišića), terfenadinom, lovastatinom, rifabutinom i ciklosporinom. Kada koristite Amoxiclav, bakteriostatski antibiotici, laksativi, antacidi, glukozamini, alopurinol, rifampicin, probenecid, oralni kontraceptivi i disulfiram ne mogu se istovremeno koristiti.

Ginekološka patologija, holecistitis, upala žučnih kanala, odontogene infekcije specifične su indikacije za uzimanje Amoksiklava.

Što je jače, Amoksiklav ili Azitromicin

Amoksiklav i njegovi analozi (Augmentin, Flemoklav Solutab) teško su uporediti s lijekovima na bazi azitromicina zbog različite farmakološke grupe, generacije i strukture. Amoksiklavu je potrebno više vremena i tableta za liječenje infekcija. S upalom pneumokoka ovo je lijek prve linije, dok se Azitromicin propisuje kod intolerancije na penicilin ili bakterijske rezistencije na njih.

Sa drugom patologijom, Azitromicin je efikasniji. Sve ovisi o tome koji je antibiotik propisan protiv i kako dijete ili odrasla osoba to podnose.

Da li je moguće prijaviti se istovremeno

Azitromicin i Amoksiklav su slabo kompatibilni. Ovi se antibiotici retko propisuju zajedno, jer je efikasnost lečenja smanjena. To se događa zbog njihovog različitog mehanizma djelovanja. Bakteriostatski lekovi se ne mogu kombinovati sa baktericidima. Da biste koristili Azitromicin, morate završiti uzimanje Amoksiklava.

Što je bolje, amoksiclav ili azitromicin

Što je bolje, Amoksiklav ili Azitromicin, niko ne može sa sigurnošću reći. Ovo je pitanje izbora. Lijek se odabire za pacijente pojedinačno. U nedostatku podataka o vrsti patogena, može se propisati bilo koji lijek. Ako osoba ima infekcije izazvane bakterijama Escherichia coli, Shigella, Salmonella, pneumococci-om, tada se preferira Amoxiclav. Kod ENT patologije, Azitromicin se često propisuje zbog niže cijene i dobrog prodiranja u tkivo.

Mišljenje ljekara i recenzije ljekara

Ljekari nemaju konsenzus o tome koji je lijek bolji. Urolozi podjednako često propisuju amoksiklav i azitromicin, ali drugi je efikasniji kod klamidijske i mikoplazmatske infekcije. Lijek ima jači učinak na unutarćelijske bakterije. Terapeuti i pulmolozi propisuju oba lijeka. Pedijatri primjećuju da penicilini (Amoxiclav) djeluju na dječje tijelo nježnije i lakše se podnose.

Aleksej, 32 godine, zubni hirurg, Moskva: „Amoksiklav je lek širokog spektra koji gotovo uvek prepisujem svojim pacijentima sa ciljem sprečavanja zaraznih komplikacija nakon stomatoloških operacija. Nedostaci uključuju učestalu netoleranciju i dispepsiju kao nuspojave. "

Ulyana, 37 godina, hirurg, Jekaterinburg: „Amoksiklav je lek izbora za ponavljajuće erizipele, infekcije rana, ugrize i odontogene infekcije. Efekat je brz. Nedostaci su niska efikasnost tableta u patologiji gornjih disajnih puteva i osteomijelitisu. "

Maria, 35 godina, terapeut, Kirov: „Azitromicin je dobar kada se otkrije tačan patogen i ako lek deluje na njega. Prednost je jednostavan režim lečenja. Nedostaci uključuju nuspojave iz stomaka i creva. "

Amoksiklav i azitromicin - u čemu je razlika?

Uz grlobolju, bronhitis i druge uobičajene zarazne bolesti, često se propisuju antibiotici, malo slični jedni drugima. Jedan od najčešće korištenih su Azitromicin i Amoksiklav, koje je vrijedno uporediti.

Sastav azitromicina uključuje istu aktivnu tvar azitromicin. Amoksiclav sadrži amoksicilin i klavulonsku kiselinu.

Mehanizam delovanja

  • Azitromicin ometa stvaranje proteina u bakterijskim ćelijama, što sprečava njihov normalan rast i razmnožavanje. Istovremeno, bakterije ne umiru izravno od antibiotika, već se samo prestaju razmnožavati - imunološki sustav mora ih ubiti.
  • Amoksicilin ometa stvaranje važne komponente bakterijske ćelije - peptidoglikana. To dovodi do smrti mikroorganizma. Međutim, bakterije posjeduju enzim koji može cijepati amoksicilin i slične strukture po antibioticima, β-laktamazu. Klavulonska kiselina inhibira aktivnost ovog enzima, povećavajući na taj način efikasnost amoksicilina.

Azitromicin se koristi za:

  • Faringitis (faringealna infekcija),
  • Tonzilitis (infekcija krajnika),
  • Bronhitis,
  • Pneumonija,
  • Zarazne bolesti ENT organa,
  • Infektivni uretritis,
  • Infektivna lezija cervikalnog kanala,
  • Zarazne dermatoze (kožne lezije),
  • Peptički čir izazvan infekcijom Helicobacter pylori - u sklopu kombinirane terapije.

  • Infekcije respiratornog trakta
  • Infektivni otitis (upala uha),
  • Pneumonija (osim virusne i tuberkuloze),
  • Bol u grlu,
  • Genitourinarne infekcije
  • Infekcije žučnih kanala
  • Infekcija kože i mekih tkiva,
  • S čirom na želucu povezanom s infekcijom Helicobacter pylori - u sklopu kombinirane terapije,
  • Kada se ubrizga:
    • Gonoreja
    • Prevencija hirurške infekcije,
    • Infekcije trbušne šupljine.

Kontraindikacije

Azitromicin se ne smije koristiti za:

  • Netolerancija na lijek,
  • Netolerancija na makrolidne antibiotike (eritromicin, klaritromicin, itd.),
  • Teško zatajenje bubrega ili jetre,
  • Dojenje (treba prekinuti dok uzimate lek),
  • Starost do 12 godina ili težina do 45 kg - za kapsule i tablete,
  • Starost do 6 godina - za suspenziju.

  • Netolerancija na lijek, druge peniciline ili cefalosporine,
  • Infektivna mononukleoza,
  • Teško zatajenje bubrega.

Oba lijeka su odobrena za upotrebu u trudnoći ako planirana korist premašuje štetu.

Nuspojave

Azitromicin može izazvati:

  • Vrtoglavica
  • Osjećam se umorno
  • Bol u grudima
  • Probavni poremećaji
  • Vaginalna kandidijaza (mliječ),
  • Alergijske reakcije, uklj. na suncu.

Nuspojave Amoxiclava:

  • Alergijske reakcije
  • Probavni poremećaji
  • Oslabljena funkcija jetre, bubrega,
  • Vrtoglavica
  • Gljivične infekcije.

Karakterizacija azitromicina

Azitromicin je antibakterijsko sredstvo makrolidne grupe. Dostupno u obliku kapsula i tableta. Ima baktericidno dejstvo - vezuje se za 50S podjedinicu ribosoma, inhibira sintezu proteina.

Ima neodoljiv uticaj na:

  • streptokoki,
  • stafilokoki,
  • hemofilni bacil,
  • campylobacter
  • Neisseries
  • legionela
  • moraxella
  • gardnerella,
  • bakteroidi
  • klostridija
  • peptostreptokokok,
  • treponema
  • ureaplazma
  • mikoplazma.

Kada se uzima oralno, lijek se brzo apsorbira, bioraspoloživost - 37%. Može proći kroz barijere, ćelijske membrane.

  • bolesti respiratornog trakta, ENT organa (faringitis, tonzilitis, bronhitis, pneumonija, otitisni medij, laringitis, sinusitis),
  • genitourinarne bolesti (uretritis, cistitis, cervicitis),
  • bakterijske patologije kože i sluzokože (erizipele, dermatoze bakterijskog porijekla),
  • Lajmska bolest
  • bolesti probavnog trakta povezane s Helicobacter pylori.

Azitromicin je indiciran kod bolesti respiratornog trakta, ENT organa (faringitis, tonzilitis, bronhitis, pneumonija, otitis media, laringitis, sinusitis).

  • preosjetljivost na aktivnu supstancu lijeka,
  • dekompenzirane bolesti jetre i bubrega,
  • period dojenja,
  • starost do 12 godina.

Sa oprezom, lek se može propisati:

  • trudna (ako je korist od uzimanja veća od rizika za plod),
  • poremećaji srčanog ritma.

  • neurološki simptomi - vrtoglavica, glavobolja, kršenje osjetljivosti kože, poremećaj spavanja, anksioznost,
  • bol u grudima
  • palpitacije
  • dispeptički sindrom - mučnina, povraćanje, oslabljen apetit, promjene stolice, bol u trbuhu),
  • poremećaji gastrointestinalnog trakta - pankreatitis, pseudomembranski kolitis, zatajenje jetre,
  • povećani nivo transaminaza i bilirubina,
  • žad
  • kandidijaza usne šupljine, vagine,
  • alergijske manifestacije - osip na koži i svrbež, Quinckeov edem,
  • bronhospazam.

Lijek treba uzimati 1 sat prije obroka ili 2 sata nakon obroka. Pijte puno vode bez žvakanja.

Amoxiclav akcija

Amoksiklav je antibiotik širokog spektra iz grupe polusintetičkih penicilina. Sadrži amoksicilin i klavulansku kiselinu. Dostupno u tabletama i u obliku praška za pripremu suspenzija, otopina za intravensku primjenu. Ima baktericidno dejstvo. Amoksicilin u svom čistom obliku uništava beta-laktamazom, a klavulanska kiselina inhibira ovaj enzim, čineći ga efikasnijim.

Amoksiklav je antibiotik širokog spektra iz grupe polusintetičkih penicilina.

Lijek je aktivan protiv:

  • stafilokoki,
  • streptokok
  • enterobakterije
  • Escherichia
  • hemofilni štapovi,
  • Klebsiella
  • moraxell
  • antraks štapići,
  • korinebakterije,
  • listerija
  • klostridijum
  • peptokok
  • peptostreptokokok,
  • brucela
  • gardnerell,
  • Helicobacter pylori,
  • neyssery,
  • protozoalna infekcija
  • salmonela
  • Shigella
  • kolera vibrio,
  • Yersinia
  • klamidija
  • borelijum
  • leptospira
  • treponem.

Lijek se brzo apsorbira u probavnom traktu, bioraspoloživost - 70%. U nedostatku upale meningova, lijek ne prodire kroz krvno-moždanu barijeru. Izlučuje se putem mokraćnog sistema, prelazi u majčino mleko, kroz placentnu barijeru.

Indikacije za upotrebu:

  • infektivne lezije gornjeg i donjeg respiratornog trakta, ENT organa (tonzilitis, faringitis, faringealni apsces, sinusitis, otitis media, bronhitis, upala pluća),
  • bolesti genitourinarnog sistema (cistitis, uretritis, pijelonefritis),
  • infekcije kože i mekih tkiva,
  • oštećenja kostiju i vezivnog tkiva,
  • upala žučnih puteva i trbušne šupljine,
  • niska temperatura groznice nepoznatog porijekla,
  • odontogene infekcije
  • seksualno prenosive infekcije.

  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • kolestatska žutica:
  • oslabljena funkcija jetre zbog korištenja komponenti lijekova u prošlosti,
  • limfoidna leukemija,
  • infektivna mononukleoza,
  • zatajenje bubrega
  • fenilketonuriju.

Lijek treba uzimati s oprezom ako:

  • prisutan istorija pseudomembranskog kolitisa,
  • patologija gastrointestinalnog trakta, oslabljena funkcija jetre i bubrega,
  • u periodu rađanja deteta i hranjenja,
  • u kombinaciji s antikoagulansima.

  • dispeptički sindrom
  • stomatitis, glositis,
  • tamnjenje cakline zuba,
  • poremećaji gastrointestinalnog trakta - enterokolitis, pseudomembranski kolitis, oslabljena funkcionalna sposobnost jetre, hepatitis, povećana razina transaminaza i bilirubina,
  • alergijske manifestacije
  • anemija, leukopenija, trombocitopenija / trombocitoza, eozinofilija, agranulocitoza,
  • žad
  • kandidijaza
  • neurološki simptomi - poremećaji spavanja, anksioznost, razdražljivost.

Kombinacija Amoksiklava i Metotreksata dovodi do povećanja toksičnosti potonjeg. U kombinaciji s antacidima, aminoglikozidima i laksativima, opaža se smanjenje učinka Amoksiclava. Kako bi pojačali učinak antibiotika, potrebno ga je uzimati zajedno s vitaminom C. Amoksiklav smanjuje učinak uzimanja kontraceptiva, što bi trebalo uzeti u obzir za žene reproduktivne dobi.

Lijek treba uzimati prije jela, sa puno vode. Tečaj određuje lekar, koji ovisi o težini i raširenosti patološkog procesa, stanju pacijenta i fiziološkim karakteristikama tijela.

Koji je jeftiniji?

  1. Oblik tablete iznosi od 220 do 500 rubalja, ovisno o doziranju amoksicilina.
  2. Prah za pripremu suspenzija - od 100 do 300 rubalja.
  3. Prašak za rastvor za injekcije - oko 900 rubalja.

  1. Oblik tablete - od 80 do 300 rubalja.
  2. Kapsule - od 150 do 220 rubalja.

Na osnovu podataka prosječnih cijena, Azitromicin je jeftiniji.

Da li je moguće zameniti Azitromicin Amoksiklavom?

Moguće je zameniti azitromicin Amoksiklavom ako je potonji efikasan protiv mikroorganizama koji su zasijani (dijagnosticirana bakteriološka kultura). Kad je patogen mikoplazma ili ureaplazma, tada u tom slučaju Amoksiklav neće imati efekta. Zamjenu lijeka smije provesti samo liječnik koji se brine, ne preporučuje se da to radite sami.

Oba lijeka su potražena među liječnicima u vezi s infektivnim patologijama, ali izbor se donosi pojedinačno, uzimajući u obzir kontraindikacije.

Pregledi pacijenata

Victoria, 32 godine, Vladivostok

Tokom druge trudnoće, 27. sedmice, upaljena je desni, pokazalo se da je to počelo izbijati zub mudrosti. Doktorka je propisala Amoksiklav, jer je došlo do iscjedaka gnoja. Bilo je brige da će lijek utjecati na dijete, ali doktor je uvjerio da samo infekcija neće otići, a bez složene terapije samo će se pogoršati. Trebalo je 5 dana i sve je prošlo. Beba se rodila zdrava.

Daniel, 24 godine, Orenburg

Stavljaju hronični bronhitis. Nekoliko puta godišnje, pogoršava se, potrebno je liječiti antibioticima. Ako započnem uzimati na vrijeme, onda mogu bez injekcija. Tako da mikroorganizmi ne razvijaju ovisnost o stalno propisanom lijeku, ja izmjenjujem Amoxiclav s Azitromicinom.

Nikolaj Ivanovič, 53 godine

Ljekari su ustanovili da postoje mnoge bolesti, kronični prostatitis i bronhijalna astma najčešće su uznemireni. Uvijek sam uzimao Azitromicin, ali doktor sve češće preporučuje Amoksiklav. Skupo je, nije ga uvijek moguće kupiti pa ga uzimam samo kad su simptomi jako izraženi, u drugim slučajevima ga zamijenim.

Koji je lijek jeftiniji

Cijena lijeka ovisi o njegovom obliku ispuštanja i mjestu prodaje. Cijena amoksiklava veća je zbog sastava u kojem ima nekoliko aktivnih tvari, pa je i učinak lijeka brži. Azitromisin je nekoliko puta jeftiniji.

Pakovanje Amoxiclav tableta košta u prosjeku 235 rubalja. za standardno pakovanje od 15 kom., Azitromicin s istim setom košta 50 rubalja.

Ne zaboravite da su oba lijeka antibiotici. Stoga ih možete kupiti samo na recept.

Što je bolje - Amoksiklav ili Azitromicin

Uporedna analiza otkrila je da svaki od lijekova ima i svoje prednosti i nedostatke. Ako se posmatra sa stanovišta kontraindikacija, Azitromicin ih praktično nema i može se koristiti od djetinjstva. Ali Amoksiklav je jači u borbi protiv štetnih mikroorganizama.

Prilikom odabira pravog lijeka ljekar se oslanja na rezultate testova i lični pregled pacijenta.

Tijek liječenja propisan je ovisno o vrsti bakterija, bolesti, starosnoj kategoriji i individualnim karakteristikama tijela. Na primjer, možete uzeti u obzir bolest klamidija. Upotreba Amoksicilina ne utječe na to, a Azitromicin će se dobro nositi s novonastalom bolešću.

Amoksiklav karakteristike

Amoksiklav - antibiotik širokog spektra delovanja, odnosi se na peniciline. Lijek blokira proteine ​​koji vežu peptide i koji sudjeluju u stvaranju staničnog zida bakterija, doprinoseći njegovoj smrti. Amoksiklav nije štetan za ljudski organizam, jer su u ljudskim ćelijama prisutni proteini koji vežu peptide.

Indikacije za upotrebu leka su infekcije:

  • odontogeni
  • ENT organe, gornje disajne puteve (uključujući sinusitis, sinusitis, faringitis, otitis media, tonzilitis itd.),
  • donji respiratorni trakt (uključujući akutni i hronični bronhitis, upalu pluća),
  • vezivnog i koštanog tkiva
  • mokraćovoda
  • mekih tkiva i kože,
  • ginekološke
  • žučni trakt (holangitis, holecistitis).

Upotreba Amoksiklava je kontraindicirana u sledećim slučajevima:

  • limfocitna leukemija
  • infektivna mononukleoza,
  • prisutnost u povijesti holestatske žutice ili oslabljene funkcije jetre uzrokovanih uzimanjem Klavulanske kiseline ili Amoksicilina,
  • individualna netolerancija na aktivne tvari lijeka,
  • reakcije preosjetljivosti koje se javljaju kao odgovor na uzimanje antibiotika cefalosporinske grupe, penicilina i drugih beta-laktamskih antibakterijskih sredstava.

Kako djeluje azitromicin?

Azitromicin je polusintetički antibiotik makrolidne grupe, koji ima bakteriostatski efekat. Sprečava rast patogene flore usled inhibicije translokacije, supstance potrebne za sintezu proteina i deobu bakterijskih ćelija. Baktericidni učinak očituje se kod pacijenata koji uzimaju visoke doze lijeka.

Indikacije za upotrebu antibiotika:

  • infekcije ENT organa i gornjih disajnih puteva (sinusitis, faringitis, tonzilitis, tonzilitis, otitis media),
  • zarazne bolesti kože i mekih tkiva,
  • patologija donjih disajnih puteva (upala pluća, bronhitis),
  • nekomplicirane infekcije mokraćnih putova (cervicitis, uretritis),
  • eritema migrans.

Apsolutne kontraindikacije za uzimanje Azitromicina:

  • pojedinačna netolerancija na azitromicin, eritromicin, druge makrolide ili ketolide,
  • istodobni tretman ergotaminom i dihidroergotaminom,
  • bolesti jetre i bubrega (teška oštećenja bubrežne i jetrene funkcije).

Poređenje Amoksiklava i Azitromicina

Unatoč činjenici da su oba lijeka antibakterijska sredstva, postoje razlike između njih.

Sličnost lijekova je sljedeća:

  1. Širok spektar antibakterijskog djelovanja. Lijekovi se efikasno bore s većinom streptokoka i stafilokoka (uključujući Staphylococcus aureus), Helicobacter pylori, Haemophilus influenzae, uzročnike gonoreje, shigillosis-a i kašlja.
  2. Obrazac za puštanje Oba proizvoda su dostupna u filmsko obloženim tabletama u blisterima i u kutiji. U prodaji su i praškovi za pripremu suspenzije i otopina za parenteralnu primjenu.
  3. Upotreba u pedijatriji. Tablete nisu propisane djeci mlađoj od 12 godina ili s tjelesnom težinom manjom od 40-45 kg, a rješenje za intravenozno davanje pacijentima mlađim od 18 godina.
  4. Upotreba tokom trudnoće, dojenja. Lijekovi se trudnicama propisuju rijetko (kada je očekivana korist mnogo veća od mogućeg rizika). Uzimanje tableta tokom laktacije moguće je tek nakon ukidanja dojenja.

Učinak nakon uzimanja antibiotika Azitromicin je sporiji, ali traje duže.

Da li je moguće zameniti jedan lek drugim?

Ako upotreba lijeka nije moguća zbog štetnih reakcija ili kontraindikacija, može se zamijeniti analognim. Prije toga, potrebno je konzultirati se s liječnikom i provjeriti je li lijek pogodan za liječenje postojeće bolesti.

Azitromicin ne utiče negativno na efikasnost Amoksiklava, koji sadrži aktivni element amoksicilin.

Istovremeno se mogu uzimati i antibiotici u isto vrijeme. Kliničke studije su pokazale da azitromicin i drugi makrolidi ne utiču negativno na efikasnost Amoksicilina. Upotreba 2 lijeka moguća je u liječenju teških zaraznih bolesti (uključujući bilateralnu upalu pluća) u bolničkim uvjetima.

Ljekari recenziraju Amoksiklav i Azitromicin

Olga Sergejevna, terapeut, Moskva: „Sigurnost i efikasnost oba leka su potvrđena, ali oni deluju različito na telo. Amoksiklav ubija patogenu floru, a Azitromicin sprečava razmnožavanje bakterija. Nuspojave tijekom liječenja su rijetke, ali oprez je i dalje potreban. Tijekom terapije, preporučujem uzimanje probiotika kako bi se izbjegao razvoj gastrointestinalnih patologija. "

Igor Mihajlovič, terapeut, Kazan: „Ovi antibiotici su popularni zbog širokog spektra delovanja. Propisani su za razne bolesti, od prehlade do završetka infekcija zglobova. Ne možete uzimati lijek bez odobrenja stručnjaka: možete pogoršati problem i pogoršati tok bolesti.

Anna Alekseevna, terapeutkinja iz Sankt Peterburga: „Prilikom odabira jednog od lekova moraju se uzeti u obzir mnogi faktori, uključujući prisustvo pratećih patologija. Ako je pacijentu dijagnosticiran dijabetes melitus, propisuje mi se Amoxiclav (u ovom slučaju se smatra učinkovitijim). Ako pacijent nema medicinsko obrazovanje, ne može samostalno odabrati antibiotike. "

Azitromicin ili Amoksiklav - što je bolje?

Amoksiklav i njegovi analozi navedeni su u nacionalnim smjernicama za liječenje zaraznih bolesti respiratornog trakta (uključujući sinusitis) kao lijekova prve linije. Međutim, njihova raširena i često nekontrolirana uporaba dovela je do pojave bakterijske rezistencije na amoksicilin. Sada nema takve otpornosti na azitromicin, međutim, on ima širi spektar kontraindikacija i nuspojava. Optimalno rešenje je alternacija antibiotika: prvo popijte kurs Amoksiklava, drugi put prehladom - tečaj Azitromicina itd. Ovaj pristup omogućava vam da prevladate razvoj otpornosti u mikroorganizama.

Ostavite Svoj Komentar