Namirnice i namirnice koje ne možete jesti sa visokim holesterolom

Holesterol je tvar koja direktno sudjeluje u metabolizmu. Ulazi u ljudsko tijelo zajedno sa životinjskim proizvodima i trans mastima, ali najveći dio se sintetiše u jetri.

Razina kolesterola u krvi izuzetno je važan pokazatelj, jer njegov višak može utjecati na razvoj kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, kao i ateroskleroze.

Koji se članak ne preporučuje, a ne treba ga jesti s visokim kolesterolom i šta trebate privremeno odbiti, i taj članak će reći.

Uzroci visokog holesterola

Metabolički procesi usko su povezani sa holesterolom koji je, sa svoje strane, neophodan za normalnu proizvodnju određenih hormona i vitamina.

Sledeći faktori mogu uticati na povećanje holesterola:

  1. Gihta
  2. Dijabetes melitus. U ovom stanju pacijentu je oštro poremećen metabolizam masti i ugljikohidrata u tijelu.
  3. Nepravilna prehrana. Ovaj se predmet odnosi na upotrebu masnih i prženih.
  4. Poremećena funkcija štitnjače.
  5. Hronična bolest jetre.
  6. Gojaznost osobe.
  7. Osoba ima genetsku predispoziciju za metaboličke poremećaje (uključujući urođene bolesti jetre, štitne žlijezde i gastrointestinalnog trakta).
  8. Pušenje.
  9. Česta upotreba raznih alkoholnih pića.
  10. Neadekvatno aktivan (sjedeći) način života.

Koje su loše masti?

Sa povišenim kolesterolom pacijent ima povećan rizik od srčanog udara, tako da je glavni zadatak prehrane u ovom stanju što brže smanjiti opasni pokazatelj. Dakle, „loše“ masti treba isključiti iz jelovnika.

U hrani se sve masti mogu podijeliti na korisne i štetne ili, drugim riječima, zasićene i ne zasićene. Osoba konzumira zasićene masti zajedno s mesom i morskim plodovima.

„Loše“ masti ili takozvane trans masti nastaju kada su izložene vodiku, to jest na visokim temperaturama. Upravo se ova vrsta masti smatra "neprijateljem" holesterola, jer se veoma brzo taloži na zidovima krvnih žila i začepljuje ih. Kao rezultat toga, osoba može razviti krvni ugrušak i dalje komplikacije u obliku moždanog udara ili srčanog udara.

Lista namirnica koje ne možete jesti

U slučaju da je otkriven visok nivo holesterola u krvi osobe, on treba potpuno isključiti sljedeću hranu iz jela:

  1. Alkoholna pića u bilo kojem obliku i količini. Alkohol ne treba konzumirati jer negativno utječe na jetru (zbog sadržaja toksina), što zauzvrat otrova organizam i negativno utječe na cjelokupne funkcije probavnog trakta. Štaviše, alkohol čini posude krhkim, pogotovo ako se kombinira sa pušenjem. Iz tog razloga, ljekari savjetuju da se riješite ovih ovisnosti, ako ne i zauvijek, onda bar dok se nivo holesterola u krvi ne normalizuje.
  2. Slatke poslastice. Danas su ovi proizvodi glavni izvor trans masti u ljudskom tijelu. Činjenica je da većina sadašnjih tvornica konditorskih proizvoda koristi štetno palmino ulje i margarin umjesto zdravog maslaca. Iz tog razloga, osoba s visokim kolesterolom u krvi, ne bi trebala jesti takve slastičarske proizvode: bilo koje pekarske proizvode, kolače, kolače, čokoladu i kavu, marmeladu (osim što štetne masti sadrže i otrovne boje), vafle.
  3. Fast food je proizvod koji povećava kolesterol više od pet puta. Kao što znate, u ulju se prže pomfrit i komadići hamburgera, koji su izuzetno štetni za krvne sudove čovjeka i, naravno, vrlo brzo dovode do povećanja kolesterola. Općenito, nutricionisti ne savjetuju ljudima koji imaju bilo koju bolest probavnog trakta (posebno jetre, želuca i gušterače) da jedu prerađenu hranu, grickalice i brzu hranu.
  4. Masnoće i sve kobasice. Ovi proizvodi sadrže lako probavljive masti koje čak i u malim količinama odmah oduzmu tijelo i začepe žile.
  5. Majonez Do danas se ovaj proizvod nalazi u skoro svakom frižideru, ali ne razumiju svi njegove štete za tijelo. Osobama s visokim kolesterolom, kao i pacijentima s bilo kojim crijevnim patologijama, strogo je kontraindicirano jesti takav proizvod, čak i u oskudnim količinama. Umjesto toga, nutricionisti savjetuju korištenje umaka od lagane kisele pavlake.
  6. Jaja. U tom je stanju nepoželjno jesti kuhana, a još više pržena jaja, posebno žumance (izvor je zasićenih masnih spojeva). Ako zaista želite jesti ovaj proizvod, onda jednom tjedno možete konzumirati parni jajašnjak.
  7. Sol Zadržava tekućinu u tijelu i nepovoljno utječe na rad bubrega, zbog čega svi ljudski sustavi ne rade nesmetano. Iz tog razloga, sol u svom čistom obliku, kao i slane proizvode (konzerviranje, kiseli krastavci, slana riba) treba odbaciti. Vrijedi napomenuti da je u malim količinama sol korisna za ljude, međutim, to je veoma tanka linija, koja je opasna za zdravlje. Štoviše, morate biti u mogućnosti pravilno izračunati količinu korištene soli, jer se ona može sadržavati u različitim proizvodima.
  8. Pržena riba, kao i riba masnih sorti (pastrmka, marine, losos). Uz to, špageti i riba u ulju dobar su izvor visokog kolesterola. Bolje je zauvijek odbiti takve proizvode.
  9. Masno meso (patka, guska, svinjetina, janjetina) izuzetno je nepoželjno jesti za ljude sa visokim holesterolom. Umjesto takvog mesa, bolje je dati prednost dijetalnim analozima - zecu, govedini, piletini, prepelici, puretini.
  10. Bogate mesne juhe i juhe s visokim udjelom masnoće, tako da se ova hrana nalazi na popisu onoga što ne možete jesti. Takođe, ovo uključuje upotrebu gljiva i dekocija od njih.

Dopunska hrana zabranjena za visoki holesterol

  • Fermentirani mliječni proizvodi s visokim udjelom masti - punomasno mlijeko, sirevi, skuta, kisela pavlaka, kefir. U slučaju da je proizvod bez masti, možete ga jesti. Tada to neće naštetiti, samo koristi.
  • Svježi kruh, palačinke i posebno pržene pite, koji su omiljeni u odjelu brze hrane. Takve dobrote je najbolje eliminirati dok se metabolizam ne obnovi u potpunosti i od danas se ne konzumira često.
  • Pica zbog štetnih sastojaka, posebno majoneza, sira i kobasica nije preporučeni proizvod. Uprkos tome, ako želite, možete skuvati "pravu" pizzu, koja će se sastojati od povrća i bilja.
  • Češnjak, senf, svježi luk, kislica i špinat veoma snažno iritiraju želudačnu sluznicu, pa ih se ne preporučuje kod metaboličkih poremećaja. Takođe se ti proizvodi ne mogu jesti sa pogoršanjem hroničnih bolesti probavnog sistema.
  • Od žitarica je dozvoljeno jesti gotovo sve, osim kaše od zdroba (ako se kuhala u mlijeku).
  • Kandirano sušeno voće najbolje je zamijeniti tradicionalnim.
  • Jaki crni čaj je nepoželjan. Bolje ga je zamijeniti zelenim ili bijelim čajem, kao i juhom od šipka.

Što se tiče načina kuhanja i njegove termičke obrade, strogo je zabranjeno prženje i pušenje. Možete kuhati, pirjati i kuhati na pari. U slučaju da je teško da osoba odmah pređe na dijetalno kuhana jela, kao alternativu meso ili riba se mogu ispeći pod folijom do zlatno smeđe boje. Okus takvih jela neće biti gori nego na roštilju ili tavi.

Važno je znati! Liječnici preporučuju da se ljudi s bolestima kardiovaskularnog sustava prebace na vegetarijansku hranu, jer je vlakno zdravije i lakše se probavlja, za razliku od štetnih životinjskih masti. U početku, takva ishrana može biti neobična za osobu, ali nakon nekoliko mjeseci tijelo se prilagodi ovom meniju, a sam pacijent će osjetiti poboljšanja u svom stanju.

Značajke prehrane

Svu zabranjenu hranu sa visokim holesterolom ne treba konzumirati čak ni u malim količinama. Dijetalna prehrana omogućava potpuno odbacivanje životinjskih proizvoda koji sadrže masti i mogu povećati holesterol. Dakle, osobi je dozvoljeno da pojede više od pet grama masti dnevno.

Osnova prehrane u ovom stanju trebale bi biti žitarice - heljda, riža, zobena kaša. Morate ga skuhati bez dodavanja soli u vodu. Takođe, žitaricama se mogu dodavati biljne supe i povrtne juhe. Ovakvi obroci svakodnevno se mogu naći na meniju dijeta.

Kao začine dozvoljeno je koristiti lovorov list, klinčiće, peršun i kopar. Papriku i ostale ljute začine valja odbaciti.

Parne kotlete i mesne okruglice mogu se napraviti od ribe. Također su dozvoljene pečene i parne ribe. Bolje je odbiti juhe s ovim proizvodom, jer je vrlo masan.

Od deserta u ograničenim količinama dozvoljeni su med, datulje, suhe marelice, grožđice i šljive. Takođe je korisno jesti lagano sufle i žele. Različite sorte orašastih plodova nadopunit će dijetu.

Od fermentiranih mliječnih proizvoda sve je moguće osim masne hrane, kao i masnih sorti tvrdog sira. Takođe je preporučljivo svakodnevno konzumirati fermentirano pečeno mlijeko, jogurt i kefir. Povoljno će uticati na procese probave i poboljšati metabolizam.

Veoma je korisno da osobe sa povišenim holesterolom jedu povrće. One moraju biti prisutne u ishrani svaki dan, bez izuzetka. Od povrća možete napraviti supe od pire, ražnjiće, sve vrste kasika. Posebno se dobro probavljaju tikvice, mrkva i patlidžan.

Kao alternativa mesnim proizvodima (s velikim rizikom od srčanog udara), možete kuhati jela od graška i graha. Prema hemijskim podacima, oni im uopšte nisu inferiorni i moći će da zasiti osobu jednako brzo kao i jelo od piletine.

Bijeli svježi kruh i peciva treba zamijeniti suhim raženim kruhom i keksima biskvita. Kao što je gore spomenuto, pite i palačinke sa holesterolom nisu najbolji prijatelji.

Nutricionisti također toplo preporučuju obogaćivanje prehrane voćem. To mogu biti pečene jabuke, banane, kivi, pomorandže i drugo voće. Iako u malim količinama, ali voće mora biti na jelovniku. Takođe se ohrabruje upotreba sokova, ne kupljenih, koji sadrže mnogo šećera, nego kućnih. Štoviše, sokovi od povrća također se smatraju vrlo korisnim.

Savjet ljekara

Nakon što osoba nauči da ne možete jesti s kolesterolom, mora odabrati prehranu koju u svakom pojedinačnom slučaju propisuje lekar ili nutricionista. Odabira se ovisno o rezultatima testova, starosti pacijenta, prisustvu istodobnih teških kroničnih bolesti i općim simptomima.
Dakle, za različite ljude ovaj dijetalni meni može imati neke razlike. To će biti posebno izraženo ako pacijent, osim problema sa holesterolom, ima i dijabetes melitus ili bolest jetre. U tom će slučaju ljudska prehrana zahtijevati najtačniju kompilaciju i prilagođavanje.

Iz tog razloga, ljekari ne preporučuju propisivanje jelovnika za sebe, već sve svoje postupke koordiniraju s dežurnim ljekarom.

Osim toga, stručnjaci savjetuju da se s visokim kolesterolom bave fizičkom aktivnošću. Naravno da ne govorimo o iscrpljujućim napornim treninzima i profesionalnim sportovima nakon mnogo godina sjedilačkog načina života.

Zapravo, da biste doveli svoje tijelo u normalnu fizičku formu, dovoljno će se redovito praviti duge šetnje, ići na plivanje, voziti bicikl ili trčati. Takođe, po želji osoba može birati druge sportove. Glavno je da ovi treninzi nateraju osobu da napusti zonu komfora i počne da izlaže fizički stres svom tijelu.

Pogledajte video: Holesterol ishrana Top 12 namirnica (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar