Jela od tikvica s pacreatitisom

Koje povrće se može koristiti za pankreatitis - mnogi postavljaju to pitanje, primorani da idu na terapijsku dijetu zbog razvoja teškog patološkog procesa koji se događa u gušterači. Dijeta protiv ove bolesti je prvi korak ka oporavku. Kod hroničnog tijeka, pravilno odabrana dijeta može značajno smanjiti broj napadaja.

Kako odabrati voće i povrće

Bolesti gušterače, kao što je pankreatitis, zahtijevaju od osobe da poštuje štedljivu ishranu, koja je bazirana na povrću. Ali u prehrani pacijenta važno je ne samo u kakvom se obliku jela pripremaju, već i u kvaliteti sastojaka, pri čijem se odabiru mora postupati s velikom odgovornošću.

Preporučuje se kupovina zrelog, ali ne prezrelog povrća i voća koje je dopušteno da se koriste za poremećaje žlijezde. Prilikom odabira proizvoda morate pažljivo ispitati njihov izgled. Ne možete jesti povrće, na kojem ima trulih mjesta, ima plijesni. Ne biste trebali kupovati one poklone vrtova i kuhinjskih vrtova koji su vrlo mekani, što ukazuje na njihovo prevrtanje.

Voće i povrće za pankreatitis, koji su uključeni u dozvoljeni meni, trebaju biti svježi. Ako su proizvodi prošli kroz početno zamrzavanje i bili su odmrznuti prije kuhanja, ne treba ih konzumirati. Koje povrće ne treba jesti? Sa visokom koncentracijom vlakana, koja ima oštar i začinjen ukus.

Liječnik će savjetovati o proizvodima koji su dopušteni za upotrebu s dijagnosticiranim patologijama gušterače, ali svježe povrće kategorički se ne preporučuje, osim luka. Postupak pripreme jela od povrća uključuje termičku obradu, kuhanje i pečenje.

Svako dozvoljeno povrće treba dobro oguliti, bez sjemenki. Većina pacijenata postaje obeshrabrena kada nauče o strogoj prehrani, ali uz pravilan odabir i pripremu, prehrana će biti raznolika. Od povrća se mogu pripremati različite juhe, ali jesti ih prečesto, nije vrijedno toga. Prekomjerna količina njih može izazvati pretjeranu proizvodnju enzima željezom, što će uzrokovati značajno opterećenje organa, a može doći i do pogoršanja.

Ono što je dozvoljeno i zabranjeno jesti

Popis povrća prihvatljivog za upotrebu s ovom patologijom je mali, ali to ne znači da će pacijentova prehrana biti oskudna i ograničena. Povrće nije jedino što se u ovom slučaju može unijeti u pacijentov meni. Korištenjem različitih recepata dijeta će biti manje raznovrsna od one obične osobe koja ne pati od problema gastrointestinalnog trakta.

Kod bolesti gušterače omogućavaju:

Nije važno samo povrće koje možete jesti kod pankreatitisa, već i kako se pripremaju. Svi proizvodi trebaju se temeljito oprati, oguliti, sjemenke ukloniti. Kuhane proizvode možete koristiti cijele, u kriške ili u konzistenciji pire krumpira. Kod pankreatitisa možete pirjati povrće uz dodatak kisele pavlake ili mlijeka. Pecite samo u rerni.

Krompir je koristan proizvod kod bolesti gušterače, može se kuhati ili peći, pire. Tokom terapijske prehrane prikladni su recepti sa kiselom pavlakom, šlagom, ali bez dodavanja ljutih začina i začina. Možete pripremiti sok od krompira, koji ima vrlo blagotvoran učinak na sve organe gastrointestinalnog trakta i na žlijezde, uključujući, bez obzira da li je bolest akutna ili hronična. Krompirni sok možete pomiješati sa sokom od mrkve.

Luk se može jesti sirov ili kuhan, može se dodati u jelo. Jedino čega se pacijent mora sjetiti ove dijagnoze jeste da ne jede luk tokom akutne faze ili napada.

Mrkva je povrće sa širokim rasponom pozitivnih učinaka na gušteraču. Mrkva se nalazi na popisu povrća dopuštenog u hroničnom stadiju pankreatitisa. Ovaj proizvod liječi, zaustavlja upalni proces, umiruje gastrointestinalni trakt, ali se ne koristi za pogoršanje.

Povrće u akutnom i hroničnom obliku patologije

Prva 2 dana nakon početka pogoršanja, pacijent treba posmatrati post. Trećeg dana povrće pažljivo uvodi u ishranu - krompir, luk i mrkva. Oni se kuhaju ili peku, pire. U supu možete dodati povrće, ali samo nasjeckano na rešetki.

Kad se pacijentovo stanje normalizuje, dijeta se proširuje, dodaju se tikvice, cvjetača i repe. Sve korišteno povrće kuhano je i pire u vrlo tečnom pireu. Ne možete jesti povrće kuhano u kriške odmah nakon napada. Nakon 2 tjedna dopušteno je dodavanje male količine putera. Soliranje, biber, dodavanje drugih začina strogo je zabranjeno. Tikvice sa pankreatitisom i bundevom treba pažljivo odvojiti od sjemenki.

Možete početi jesti povrće u kriške ne ranije od mjesec dana nakon napada, kada je stanje pacijenta u potpunosti normalno. Prije uvođenja više hrane u prehranu morate proći medicinski pregled i konzultirati se s liječnikom. Na osnovu rezultata pregleda liječnik će vam reći koje je povrće i voće moguće kod pankreatitisa u određenom stadijumu bolesti.

Kod hroničnog tijeka patologije, koja je ušla u fazu produljene remisije, dozvoljeno je obogatiti prehranu novim povrćem - graškom, rajčicom, grahom (samo mladim). Novi proizvodi se uvode vrlo pažljivo.

Preporučuju se dijetalni obroci od tikvica za pankreatitis. Tikvice pirjane sa pavlakom ili šlagom. Parno povrće može zamijeniti puni obrok. Dopuštena je mala količina sira. Kavijar tikvice sa hroničnim pankreatitisom je dozvoljen, ali retko i u maloj količini, bez dodavanja belog luka. Kupus, bez obzira na stadijum bolesti, može se koristiti isključivo u kuvanom obliku, u konzistenciji pire krumpira ili u juhi. Strogo je zabranjeno jesti sirovi kupus zbog bolesti žlijezde.

Sirovo povrće je dozvoljeno samo uz postojnu remisiju i dobre rezultate ljekarskog pregleda, u ograničenoj količini. Koje povrće možete jesti sirovo, savjetovat će vaš liječnik. Izbornik pacijenta sastavlja se pojedinačno, ovisno o karakteristikama tijela, stadijumu razvoja bolesti, prisutnosti ili odsutnosti pratećih patologija.

Uvođenje voća

Je li moguće ili ne jesti voće za pankreatitis? Iako su bogat izvor vitamina za ljudsko tijelo, ali većina ih ima visoku kiselost, što ima izuzetno negativan učinak na upalu gušterače. Konkretno, ako postoje popratne bolesti gastrointestinalnog trakta.

Koje se voće i bobice mogu koristiti za pankreatitis:

  • jabuke
  • kruške
  • banane
  • avokado
  • grožđe
  • šljive
  • bobice (maline, jagode, borovnice),
  • šipak (koristi se u obliku dekocije, nekoliko dana nakon napada),
  • slatka trešnja.

Sve bobice i voće trebaju biti zrele, bez kore i jamica. Strogo su zabranjeni nezreli proizvodi ili pregrijavanje s trulom upotrebom. Kruške i jabuke - sirove ili pirjane, mogu se jesti tokom remisije hroničnog pankreatitisa. Obavezno ih ogulite i ogulite. Za 3-4 dana nakon uklanjanja napada, možete koristiti pire od jabuka i krušaka.

Banane - možete ih jesti svježe tokom remisije. Mesanje banana u pire krumpir nije potrebno. Agrumi (naranče, mandarine) mogu se konzumirati u malim količinama kada pankreatitis uđe u fazu stabilne remisije. Ananas i dinja dozvoljeni su kod bolesti gušterače. Možete jesti samo zrelo (ali ne prezrelo) voće i to u količini od 1-2 kriške dnevno. Odaberite komade bez vena ili ih uklonite.

Avokado s pankreatitisom ne preporučuje se jesti ako bolest pređe u akutni stadij, zbog velikog postotka sadržaja masti u ovom voću. Avokado možete jesti tokom remisije jer tijelu trebaju masti. Maline i jagode mogu konzumirati samo oni pacijenti kod kojih je bolest ušla u fazu stabilne remisije. Ako je tijek bolesti nestabilan, napadi pogoršanja izmjenjuju se s kratkom remisijom, ne preporučuje se konzumiranje tih bobica, jer sadrže veliki broj sjemenki koje djeluju iritantno.

Je li moguće jesti grožđe s pankreatitisom, o tome treba odlučiti dežurni liječnik u svakom pojedinačnom slučaju. Bez obzira na stadij tijeka pankreatitisa, upotreba soka od grožđa strogo je zabranjena. Da li je moguće imati grožđe s pankreatitisom tokom stabilne remisije?

Prema ljekarima, moguće je, ali ne prečesto i u ograničenim količinama.

Postoje šljive s pankreatitisom dozvoljeno je samo za vrijeme stabilne remisije. Ako je tijek bolesti nestabilan, šljive i marelice zabranjeno je koristiti, jer djeluju nadražujuće na sluznice probavnog sustava. Ljekari imaju šljivicu kad je pankreatitis dozvoljen, tada je tek zreo, prethodno se preporučuje uklanjanje kože.

Koje je voće za pankreatitis strogo zabranjeno:

Zabranjeno je jesti konzervirano voće. Tabu s ovom patologijom nanosi se na većinu voćnih sokova.

Koje povrće se može jesti uz pankreatitis, a koje voće može dodati u ishranu, odlučuje dežurni ljekar. Unatoč opće prihvaćenim pravilima za dozvoljene proizvode kod bolesti gušterače, pacijenti imaju individualne karakteristike koje moraju uzeti u obzir pri sastavljanju jelovnika.

Povrće se mora dobro oprati prije kuhanja, bez obzira na način njihove pripreme - ključanje ili pečenje. Obavezno uklonite kore od proizvoda, uklonite sjeme.

Voće može biti različito, ali što je najvažnije, mora imati nisku kiselost. Citrusi uključuju naranču i mandarine, dok je limun strogo zabranjen. Bobice sa mnogo sitnih sjemenki dopušteno je samo uz stabilnu remisiju. Da ne biste imali problema s oštrom upalom gušterače, morate se pažljivo pridržavati dijeta, ne eksperimentirati s novim proizvodima bez odobrenja liječnika.

Zašto je dobro jesti

Nutricionisti nutricionisti visoko cijenjuju tikvice. Bogati su gvožđem, kalijumom, natrijumom, magnezijumom, kalijem, fosforom, kalcijumom, vitaminima C, B1, B2, B6, PP i organskim kiselinama. Uprkos visokoj hranjivoj vrijednosti, oni imaju minimalni kalorijski sadržaj koji iznosi svega 28 Kcal na 100 g.

Tikvice imaju niz korisnih svojstava pa ih se preporučuje u dijetalnoj prehrani, kod problema s radom gastrointestinalnog trakta i upale gušterače. Njihova upotreba doprinosi:

  • bolja probava
  • normalizacija ravnoteže vode i soli u tijelu,
  • zaključak o višku holesterola,
  • uklanjanje teških metala i drugih štetnih spojeva iz organizma,
  • poboljšanje stanja kože
  • smanjite opterećenje gušterače.

Tikvice sadrže minimalnu količinu organskih kiselina i nema esencijalnih ulja tako da takva hrana ne nadražuje sluznicu želuca, crijeva. Imaju nekoliko jednostavnih ugljikohidrata i takva hrana ne može uzrokovati nagli skok koncentracije šećera u krvi usred razvoja upale gušterače.

Preporuke za odabir tikvica za pankreatitis

Da ne biste izazvali još jedan napad pankreatitisa, trebate pravilno odabrati tikvice. Preporučljivo je jesti sezonsko povrće. Smatraju se osobito korisnim između maja i septembra. U ostatku vremena u prodaji se može naći samo uvezeni proizvod koji odlikuje visoki sadržaj pesticida i kemikalija koji omogućavaju produljenje roka trajanja.

Najkorisnije su tikvice srednje veličine. Preveliki plodovi mogu biti prezreli, pa u takvim slučajevima postoje mnoga gruba biljna vlakna koja se slabo apsorbiraju u ljudskom tijelu, stvarajući dodatno opterećenje gušterače. Često velike tikvice rastu kada koristite gnojivo.

Kora mora biti tanka, glatka, bez oštećenja. Prisutnost mrlja na njemu može ukazivati ​​na početak procesa propadanja. Vrijedi odustati od kupovine takvog povrća.

U akutnom obliku

Kod akutne upale gušterače, tikvice se ne mogu jesti. U ovom slučaju, pacijent bi trebao gladovati nekoliko dana. Dozvoljeno je samo piće. Nakon što se stanje normalizira, moguće je postepeno unositi niskokaloričnu biljnu hranu u prehranu, ali u malim količinama. Za početak trebate s 1 kašikom pire krumpira.

U hroničnom stadijumu

Kod hroničnog pankreatitisa, tikvice su dozvoljene, ali pod sljedećim uvjetima:

  • povrće se mora sjeckati
  • sirovi tikvice zabranjeni su,
  • Ne možete jelima dodavati začine, začine,
  • sadržaj soli u gotovim jelima treba biti minimalan,
  • kao termička obrada, samo prženje, kuvanje, parenje, pečenje,
  • Prije kuhanja ogulite voće.

Ako je kronični pankreatitis u remisiji, možete jesti ne više od 250 g tikvica dnevno. Bolje ih je u prehrani naizmjenično zamijeniti s drugim dijetnim biljnim proizvodima. Nepoželjno je jesti tikvice kao dio složenih paprikaša. Kavijar tikvice, pripremljen prema klasičnom receptu, mora biti strogo zabranjen čak i s razvojem blagog oblika bolesti.

Uz pogoršanje bolesti

Uz pogoršanje pankreatitisa dozvoljeno je samo niskokalorično juhe od tikvica. U tom slučaju, preporučljivo je jesti ne više od 100 g proizvoda dnevno. Ako postoje znakovi pogoršanja bolesti, svakako se morate konzultirati s liječnikom i dobiti preporuke, uključujući i temu pripreme prehrane.

Kolecistopankreatitis

Uz holecistostocreatitis upala se ne samo gušterače, već i jetre.

Ova bolest ne isključuje mogućnost uključivanja tikvica u jelovnik, ali samo u malim količinama u obliku pire krompira ili lagane juhe. Uz pogoršanje bolesti, ovaj se proizvod mora izbaciti.

Recepti za kuhanje

Stečeni tikvice lako se pripremaju. Da biste to učinili, ogulite povrće, narežite i uklonite pulpu i semenke. Potom ga treba isjeći na kockice, staviti u tavu sa debelim dnom, dodati malo vode i kuhati na laganoj vatri 10-20 minuta, pod zatvorenim poklopcem.

Na kraju gašenja kriške možete omekšati vilicom ili pomoću miksera za pire. Vrijeme kuhanja ovisi o veličini štapića. Ako proizvod naribate na finoj rerni, odresci će se brže kuhati. Dodajte mu sol u slučaju problema sa gušteračom, ne preporučuje se.

Ako u šerpu sipate puno vode, dobit ćete kuhane tikvice. Za gušteraču je takvo jelo takođe korisno, ali kada kuvate, dio vitamina topivih u vodi prelazi u biljni čorbi, a hranjiva vrijednost se smanjuje. Tijekom kuhanja, iz tikvica se oslobađa puno tekućine. S obzirom na to, na samom početku pirjanja u tavu možete dodati samo 2-3 kašike vode.

Dijetalni pire od juhe odlična je opcija za one koji pate od kroničnog pankreatitisa. Da biste ga pripremili, trebate da ogulite sitne tikvice s oguliti, izvadite pulpu i sjemenke, isjecite na male kockice.Prosječnu mrkvu i četvrtinu glave karfiola također vrijedi oguliti i nasjeckati. Mrkvu treba naribati, a kupus rastaviti na cvasti.

U kipuću vodu trebate dodati povrće i kuhati oko 15 minuta. Mrkvu ne možete pržiti prije kuhanja. Luk se može dodati u juhu, ali u malim količinama i samo ako je pankreatitis u remisiji. Na kraju kuhanja sastojke morate samljeti mikserom kako biste dobili tekući pire.

Juha od mlijeka i povrća priprema se po istom receptu, ali vodu u potpunosti zamijenite mlijekom ili razrijedite tekućine u omjeru 1: 1. U tom slučaju supa stječe bogatiji ukus.

Da biste povećali hranjivu vrijednost jela, možete ga kuhati uz dodatak krumpira.

Da biste napravili knedle od tikvica, polovinu povrća srednje veličine oguliti, narezati na sitne kockice, 5-10 minuta pirjati u loncu s debelim dnom, a potom nasjeckati na stanje kaše, iscijediti višak tekućine.

Da biste dobili elastično tijesto, u široku posudu morate prosijati čašu brašna, dodati malo soli, žličicu maslinovog ulja i postepeno sipati 2-3 kašike vode. Da bi test bio lakši za rad, treba ga dobro mijesiti i ostaviti da stoji oko 30 minuta. Dobiveno tijesto razvaljati na ravnoj površini, izrezati ga na kvadratiće, u sredinu svakog od njih staviti pire od tikvica kao nadjev, oblikovati knedle u obliku koverti.

Poluproizvod se može kuhati u vodi 5 minuta ili pariti. U dvostrukom kotlu knedle treba kuhati oko 10 minuta.

Parne kotlete od tikvica imaju minimalan udio kalorija. Povrće srednje veličine treba oguliti, sjeme ukloniti, mljeti na sitnoj rerni. U dobijenu masu dodajte protein jednog sirovog jajeta, kašiku brašna. Pod uslovom da se dobro osjećate i da nema slučajeva pogoršanja bolesti tokom proteklih nekoliko meseci, u torte možete staviti sitno naribani krompir, kao i malu količinu soli.

Masu treba dobro izmiješati, od nje oblikovati kuglice i staviti na žičani stalak. Nakon 10-15 minuta, dijetalne kotlete će biti spremne. Ako želite, prije početka kuhanja možete ih posipati malim količinom zelenila. Kod pankreatitisa ne možete preliti sos preko jela.

  • U kojem obliku jedete kukuruz za pankreatitis?
  • Značajke mrkve u pankreatitisu
  • Pravila jela krumpira sa pankreatitisom
  • Mogu li dobiti rajčicu sa pankreatitisom?

Ova stranica koristi Akismet za borbu protiv neželjene pošte. Saznajte kako se obrađuju vaši komentari.

Pogledajte video: Bakina kuhinja fine mekane pljeskavice od tikvica (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar