Dijabetes insipidus - uzroci i dijagnoza, liječenje i komplikacije dijabetes insipidusa

Među uzrocima apsolutnog nedostatka vazopresina i provociranjem razvoja dijabetesa insipidusa poznati su sljedeći:

  • zarazne bolesti (šugavi kašalj, tonzilitis, sifilis, reumatizam, škrlatna groznica),
  • neuroinfekcija
  • autoimuni procesi
  • metastaze malignih tumora dojke, štitne žlezde, raka pluća,
  • traumatičnih ozljeda mozga (kao i neurohirurških operacija na nozi hipotalamusa i hipofize),
  • tumori mozga (adenomi hipofize, pinealomi, meningomi, kraniofariniomi itd.).

Stadiji i faze bolesti

Klinička slika dijabetesa insipidusa uključuje klasifikaciju ove bolesti na osnovu težine bez korekcije lijekovima:

  • za blagi stepen bolesti povećanje dnevnog volumena urina je do 6-8 l,
  • prosječan stupanj ove patologije karakterizira otpuštanje dnevnog urina u količini od 8-14 l,
  • teški dijabetes insipidus prati svakodnevni urin veći od 14 litara.

Kada se koristi terapija lekovima, razlikuju se sledeći stepeni bolesti:

  • kompenzacijski stadij: karakteriziran nedostatkom simptoma žeđi i povećanjem količine dnevne mokraće,
  • stadij subkompenzacije: očituje se prisutnošću poliurije i periodičnom pojavom osjećaja žeđi,
  • za vrijeme terapije dekompenzacije stalno se osjeća žeđ i poliurija, čak i tijekom terapije.

Simptomi dijabetes insipidus

Dijabetes insipidus dovodi do česte žeđi i mokrenja, koji su najčešći i najočitiji simptomi. U ekstremnim slučajevima mokrenje može premašiti 20 litara dnevno. Urin nema boju, uočava se mala količina taloga soli u volumenu.

Takođe, pacijent može da ima znakove:

  • gubitak kilograma Vrlo često sa dijabetesom insipidusom pacijent brzo gubi na težini, gubi apetit,
  • poremećaj sna, nesanica,
  • pojačano znojenje
  • dehidracija, intenzivna žeđ,
  • smanjen libido, menstrualne nepravilnosti kod žena,
  • glavobolje i migrene.

Ako u tijelu ustanovite nekoliko sličnih simptoma, potrebna je hitna žalba endokrinologu.

Dečji simptomi bolesti gotovo se ne razlikuju od odraslih.

Samo kod novorođenčadi mrvice dijabetes insipidus mogu biti jasno izražene i imaju sve slijedeće posljedice. Simptomi bolesti kod novorođenčadi:

  • palpitacije srca
  • povraćanje
  • dijete vrlo i vidljivo mršavi,
  • nenormalno niska ili vrlo visoka tjelesna temperatura,
  • beba urinira više puta i obilno,
  • najvažniji simptom: beba će više voljeti običnu pitku vodu od majčinog mlijeka.

Nažalost, u nekim, posebno teškim slučajevima, postoji opasnost od smrti.

Glavni simptomi dijabetes insipidusa su učestalo mokrenje (poliurija), kao i sindrom žeđi (polidipsija). Te manifestacije mogu biti različitog intenziteta.

Posebnost poliurije kod ove bolesti je količina izlučenog urina koja u posebno teškim slučajevima može biti od 4-10 litara do 30 litara. Izlučeni urin gotovo je bezbojan, slabo je koncentriran, s malom količinom soli i drugih elemenata. Sav izlučen urin ima nisku specifičnu težinu.

Pacijenti se žale na stalni nenadoknadivi osjećaj žeđi, dok količina korištene tekućine može biti jednaka količini izlučenog urina.


Idiopatski oblik dijabetesa insipidus izuzetno rijetko ima postepeno povećanje simptoma, u pravilu se sve događa oštro i naglo. Razvoj ovih simptoma može pokrenuti trudnoću.

Zbog pollakiurije (učestalo mokrenje) nastaju neuroze i poremećaji spavanja, a pacijenti također osjećaju povećan fizički umor i emocionalnu neravnotežu. U ranom djetinjstvu ova se patologija očituje enurezom (nehotičnim mokrenjem), a kako se dijete razvija može se pridružiti kašnjenje s rastom i pubertet.

• Jaka žeđ (polidipsija).
• Prekomjerna količina urina (poliurija).
• Nedovoljno koncentriran, lagan urin.

Dijagnoza dijabetes insipidus

Na prvom tretmanu ljekar endokrinolog će obaviti pregled. Proučit će patogenezu bolesti, propisati liječenje.

Pregled će vam pomoći otkriti količinu vode koju osoba pije dnevno, ima li problema sa mokrenjem kod žena s menstrualnim ciklusom. Iz dobivenih informacija liječnik će ili propisati liječenje ili poslati pacijenta na laboratorijsku dijagnostiku kako bi se još jednom provjerilo ispravnost dijagnoze.

Laboratorijska dijagnostika uključuje:

  • ultrazvučni pregled bubrega,
  • detaljni biohemijski test krvi,
  • Rendgenski pregled lubanje,
  • računarska tomografija mozga,
  • propisan je Zimnicki test (tačan izračun dnevne tekućine za piće i izlučenog).

Dijagnoza dijabetes insipidus temelji se na laboratorijskim podacima:

  • visok natrijum u krvi
  • niska relativna gustina urina,
  • visok nivo osmolarnosti krvne plazme,
  • niska osmolarnost urina.

Možda će biti potrebno i darivanje krvi C-peptidom kako bi se isključila dijabetes.

Osim toga, neurolog, optometrist i neurohirurg mogu pregledati pacijenta.

Dijagnoza dijabetes insipidus započinje s anamnezom i pritužbama pacijenata. U procesu prikupljanja anamneze pacijent se utvrđuje zbog prisustva karakterističnih simptoma (polidipsija / poliurija), nasljedne predispozicije za ovu patologiju i ozljede glave.

Nakon što se pojave sve informacije, provodi se pregled pacijenta. Tada se pacijentu preporučuje da provede niz laboratorijskih ispitivanja: krvni test za utvrđivanje osmolarnosti (koncentracije otopljenih čestica), klinički test urina, test urina na glukozu i Zimnitsky test.

Da bi se isključila volumetrijska neoplazma mozga, pacijentu se podvrgava CT ili MRI.
.

Simptomi dijabetes insipidus mogu se primijetiti i kod ostalih bolesti pa će liječnik morati provesti mnoga ispitivanja. Ako liječnik predloži dijabetes insipidus, provest će testove za utvrđivanje vrste bolesti kako bi propisao odgovarajući tretman.

1. Test na dehidraciju.

Ovaj postupak pomaže u utvrđivanju uzroka dijabetesa insipidusa. Od vas će se tražiti da prestanete uzimati tečnost 2-3 sata pre ispitivanja. Doktor će odrediti vašu težinu, volumen i sastav urina, kao i nivo ADH u krvi u ovom periodu. U djece i trudnica ovaj se test preporučuje provoditi pod strogim nadzorom, tako da gubitak tekućine ne prelazi 5% početne tjelesne težine.

Ovo je kompletna fizikalna i hemijska analiza urina. Ako mokraća nije dovoljno koncentrirana (to jest, sadrži manje soli nego normalna), onda to može govoriti u korist dijabetes insipidusa.

3. Magnetna rezonanca (MRI).

MRI glave je neinvazivni postupak koji omogućava ljekaru da dobije vrlo detaljnu sliku vašeg mozga i svih njegovih struktura. Liječnika će zanimati područje hipofize i hipotalamusa. Dijabetes insipidus može biti uzrokovan tumorom ili traumom na ovom području, koji će pokazati MRI.

4. Genetski skrining.

Ako doktor posumnja u nasljedni dijabetes insipidus, tada će morati proučiti porodičnu anamnezu, kao i obaviti genetsku analizu.

Liječenje dijabetes insipidus

Taktika terapijskih mjera ovisi o etiološkim faktorima koji su uzrokovali ovu bolest.


U liječenju centralnog tipa dijabetes insipidusa, liječenje osnovne bolesti (tumor mozga, zatvorena kraniocerebralna trauma) kombinira se s primjenom preparata vazopresina.

Uz nefrogeni dijabetes insipidus, liječenje se sastoji od diuretika i protuupalnih lijekova.

Ako je bolest psihogene prirode, pacijent mora normalizirati režim pijenja i ograničiti unos tekućine.

Metoda liječenja dijabetesa insipidusa u velikoj mjeri ovisi o vrsti bolesti od koje pati pacijent.

1. Centralni dijabetes insipidus.

Uz ovu vrstu bolesti, koju prati nedostatak ADH-a, liječenje se sastoji u uzimanju sintetičkog hormona - desmopresina. Pacijent može uzimati desmopresin u obliku spreja za nos, tableta ili injekcija. Sintetički hormon smanjit će pretjerano mokrenje.

Za većinu pacijenata s ovom dijagnozom desmopresin je učinkovit i siguran izbor. Dok uzimate desmopresin, trebali biste piti tekućinu samo kada ste stvarno žedni. Ovaj zahtjev nastaje zbog činjenice da lijek sprečava eliminaciju vode iz tijela, zbog čega bubrezi stvaraju manje urina.

U blagim slučajevima centralnog dijabetesa insipidusa, možda ćete trebati samo smanjiti unos tečnosti. Doktor može normalizirati dnevni unos tečnosti - na primjer, 2,5 litara dnevno. Ova količina je individualna i trebala bi osigurati normalnu hidrataciju!

Ako je bolest uzrokovana tumorom i drugim abnormalnostima hipotalamo-hipofize, tada će liječnik preporučiti liječenje početne bolesti.

2. Nefrogeni dijabetes insipidus.

Ova bolest je posljedica pogrešne reakcije bubrega na antidiuretički hormon, tako da desmopresin ovdje neće raditi. Vaš ljekar će vam propisati dijetu sa malo natrijuma kako bi se pomoglo vašim bubrezima da smanje izlaz urina.

Hidrohlorotiazid (Hypothiazide), propisan sam ili sa drugim lekovima, može ublažiti simptome. Hidroklorotiazid je diuretik (obično se koristi za povećanje izlučivanja urina), ali u nekim slučajevima smanjuje urin, kao što je slučaj sa nefrogenim dijabetes insipidusom.

Ako simptomi bolesti ne nestanu, uprkos uzimanju lijekova i dijeta, tada prestankom uzimanja lijekova može doći do rezultata.
.

Ali bez prethodne dozvole liječnika, ne možete smanjiti dozu ili otkazati bilo koji lijek!

3. Gestacijski dijabetes insipidus.

Liječenje većine slučajeva dijabetesa insipidusa u trudnica je primjena sintetičkog hormona desmopresina. U rijetkim je slučajevima ova vrsta bolesti uzrokovana abnormalnošću mehanizma odgovornog za žeđ. Tada se desmopresin ne propisuje.

4. Dipsogeni dijabetes insipidus.

Ne postoji specifičan tretman za ovu vrstu insipidusa dijabetesa. Međutim, s nizom mentalnih poremećaja, liječenje psihijatra će natjerati pacijenta da smanji unos tekućine i ublaži simptome bolesti.

1. Sprečavaju dehidraciju.

Vaš liječnik će preporučiti da svakodnevno koristite određenu količinu tekućine kako biste izbjegli dehidraciju. Vodite sa sobom vodu gdje god krenete, posebno ako krenete na dugo putovanje. Djeci treba ponuditi da piju vodu svaka 2 sata, danju i noću.

2. Nosite znak upozorenja.

Na Zapadu je uobičajena praksa da u svom novčaniku nose posebne narukvice ili medicinske kartice upozorenja. Ovo će pomoći ljekaru da se brzo snađe ako se nešto dogodi samo po sebi.

Komplikacije dijabetes insipidus

Prve komplikacije dijabetes insipidus nastaju ako pacijent prestane uzimati tekućinu. To uzrokuje dehidraciju, kao i smanjenje tjelesne težine i prati je brzi umor, glavobolja, opća slabost i vrućica.

Dijabetes insipidus izaziva dehidraciju, što narušava rad mnogih organa. To se ne odnosi samo na dipsogeni dijabetes insipidus, kod kojeg pacijenti u početku piju puno tekućine.


• Hipernatremija.

2. Elektrolitička neravnoteža.

Dijabetes insipidus takođe može izazvati neravnotežu elektrolita u tijelu. Elektroliti su minerali poput natrijuma, kalijuma, kalcijuma, koji održavaju ravnotežu tečnosti i pravilno funkcionisanje naših ćelija.


• slabost.

3. Višak tečnosti.

Uz prekomjernu potrošnju vode (dipsogeni dijabetes insipidus) moguće je takozvano trovanje vodom. Manifestira se niskom koncentracijom natrijuma u krvi (hiponatremija), što može dovesti do oštećenja mozga.

Najveća opasnost kod dijabetes insipidusa predstavlja dehidratacija tijela, što je razlog gubitka velike količine tekućine koja se odvodi urinom uslijed učestalog mokrenja.

Također, kao rezultat dehidracije pacijent razvije bolesti poput tahikardije, opće slabosti, povraćanja i kršenja mentalnog i emocionalnog stanja. Kao komplikacije mogu se pojaviti zadebljanje krvi, neurološki poremećaji i hipotenzija, koji preti čovekovom životu.

Međutim, čak i uz jaku dehidraciju, pacijent ostaje na visokoj razini izlučivanja tekućine iz tijela. Žene mogu primijetiti menstrualne nepravilnosti, a kod muškaraca - smanjenje libida.

Takođe, zbog učestalog unosa tečnosti, ponekad i prilično hladne, mogu se razviti respiratorne bolesti.
.

Prognoza za dijabetes insipidus

Po pravilu ova bolest ima povoljnu prognozu. Glavni faktori koji na njega utječu su pravovremena dijagnoza i uklanjanje uzroka. Najnepovoljniji tijek je nefrogeni tip dijabetes insipidus, koji se manifestuje u djetinjstvu.

Prognoza dijabetes insipidusa uglavnom ovisi o tome koji se oblik dijagnosticira kod pacijenta. Većina pacijenata s dijabetesom insipidusom ima povoljnu prognozu za život, ali ne i za oporavak.

Dijabetes insipidus ne utječe na performanse i životni vijek, ali može značajno smanjiti njegovu kvalitetu. S ozbiljnim dijabetesom insipidusom, većini bolesnika dodijeljena je skupina s invaliditetom od 3 osobe.

Ako je dijabetes insipidus simptomatski, tada kada se ukloni uzrok, dolazi do oporavka. Ako je bolest bila uzrokovana traumom, tada je nakon liječenja moguće vratiti funkcije hipofize.

Ako se ne liječi dijabetes, tada dehidracija će uzrokovati razvoj stupora i naknadne kome.
.

Dijeta i prehrana za dijabetes insipidus

Glavni cilj kliničke prehrane za dijabetes insipidus je postepeno smanjenje izlučivanja urina dnevno i intenzivna žeđ. Morate se suzdržati od konzumiranja hrane koja sadrži proteine, te unijeti dovoljno masti i ugljikohidrata u svoju prehranu.

U tom se slučaju priprema hrana bez dodavanja soli. Dnevna doza od 4-5 g daje se na ruke za samosatarenje gotove hrane.

Pogledajte video: Poliurija (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar