Insulini dugog djelovanja

U liječenju dijabetesa koriste se različite vrste inzulina. Postoji veliki broj lijekova koji se razlikuju po vlastitim karakteristikama inzulina, pa ti lijekovi nisu uvijek zamjenjivi.

Svaka vrsta inzulina ima svoje vrijeme djelovanja i maksimum aktivnosti. Liječnik u svakom slučaju određuje poželjni inzulin i njegove vrste na temelju težine dijabetesa i srodnih bolesti.

Prije nego što se razvio pojedinačni režim ubrizgavanja inzulina, važno je znati koje su vrste inzulina i kakav utjecaj imaju na pacijentovo tijelo.

Terapija inzulinom

Pankreas normalno luči 35-50 jedinica inzulina danju i noću, to je 0,6-1,2 jedinica po kilogramu tjelesne težine. Jedna jedinica inzulina iznosi 36 mikrograma (mcg) ili 0,036 mg.

Bazalno lučenje inzulina omogućava glikemiju i metabolizam između obroka i za vrijeme spavanja. Do 50% dnevne proizvodnje inzulina čini bazalni inzulin.

Izlučivanje inzulina iz hrane je porast šećera u krvi nakon jela, što osigurava neutralizaciju hiperglikemije "nakon jela" i apsorpciju ugljikohidrata. Količina dijetalnog inzulina otprilike odgovara količini konzumiranih ugljikohidrata.

Proizvodnja inzulina varira ovisno o doba dana. Potreba za ovim hormonom veća je ujutro, od oko 4 sata ujutro, a zatim se postepeno smanjuje.

Tijekom doručka proizvodi se 1,5-2,5 jedinica inzulina za 10-12 g ugljikohidrata.

1,0-1,2 i 1,1-1,3 jedinica izlučuju se za sličnu količinu ugljikohidrata danju i navečer.

Klasifikacija inzulina

U početku su korišteni inzulin životinjskog porijekla. Tijekom godina, naučnici su uspjeli hemijski dobiti ovaj hormon s visokim nivoom pročišćenja. U 1983. godini umjetni inzulin se široko primjenjivao u medicini, a životinjski inzulin je zabranjen.

Princip stvaranja alata je smještanje genskih materijala u ćelije nepatogenih sojeva Escherichia coli ili kvasca. Nakon takvog izlaganja bakterije same proizvode hormon.

Moderni inzulini variraju u pogledu izloženosti i redosleda aminokiselina. Prema stepenu pročišćavanja to su:

  • tradicionalni
  • monopic,
  • monokomponenta.

Postoje dve vrste hrane ili kratkog insulina:

  1. Kratki inzulin: Biogulin R, Actrapid NM, Monodar, Humodar R, Actrapid MS, Monosuinsulin MK,
  2. Ultra kratki inzulin: Insulin Glulizin (Apidra), Insulin Lizpro (Humalog).

Lijekovi dugog djelovanja ili bazni lijekovi su inzulini dugog djelovanja i srednjeg trajanja. Među uobičajenim su:

  • insulin izofan
  • cink inzulina i drugi.

Postoje lijekovi koji uključuju brze insuline i lijekove dugog djelovanja - miješane insuline. Primjenjuju se za inzulinsku terapiju šećerne bolesti tipa 2.

Mješoviti insulini su također uključeni u liječenje tradicionalnog dijabetesa tipa 1.

Ultra kratki inzulin

U nekim slučajevima ultrazvučni inzulin je inženjerski tip koji počinje djelovati čim se unese u ljudsko tijelo, što je neophodno za encefalopatiju. Akcija se povećava, obično nakon sat i pol i traje do četiri sata.

Ultra kratki inzulin se daje samo nakon jela ili prije. Ova vrsta uključuje:

  1. Insulin apidra,
  2. New Rapid
  3. Insulin Humalog.

Učinci ove vrste inzulina poznati su mnogim dijabetičarima. Nuspojave nakon primjene mogu se očitovati odmah ili se uopće ne pojavljuju. Kad se oni pojave, važno je odmah konzultirati ljekara.

Koje vrste inzulina iz dostupnih opcija najbolje koriste, liječnik odlučuje u svakom slučaju.

Njihov učinak ovisi o stanju pacijenta, trajanju upotrebe i prisutnim komponentama.

Kratki inzulin

Kratki ili jednostavni inzulin započinje svoje djelovanje nakon 20-30 minuta. Raste 2-3 sata nakon primjene lijeka, a ukupno trajanje djelovanja je 5-6 sati.

Inzulin kratkog djelovanja primjenjuje se prije jela, trebate izdržati pauze između ubrizgavanja i unosa hrane u roku od 10-15 minuta.

Neophodno je da se vrijeme jedenja podudara sa procijenjenim vremenom vrha tvari. Modifikovane, genetski modifikovane, kratke insuline sa manjim nuspojavama su:

  • Insulan Actrapid,
  • Humulin Regular "i drugi.

Na pitanje zašto se koristi jedan ili drugi inzulin, lekar koji odgovara mora odgovoriti.

Doza inzulina određuje se na osnovu individualnih karakteristika dijabetičara.

Srednji inzulin

Kada se proučavaju vrste inzulina, treba navesti tvari prosječnog trajanja djelovanja. Ovo su inzulini, čiji efekat traje 12-14 sati.

Srednji inzulin je potreban ne više od 1-2 injekcije dnevno. Najčešće se injekcije rade u razmaku od 8-12 sati, pomažu nakon 2-3 sata. Ovaj efekat lijeka nastaje usljed većeg učinka na ljudsko tijelo. Srednji inzulin nije samo inženjerski tip, već je i genetski prerađen.

Maksimalni efekat oseti se nakon 6-8 sati. Insulini srednjeg dejstva uključuju:

  1. Protafan
  2. Insulan Humulin NPH,
  3. Humodar br i drugi.

Koji od njih će raditi bolje i zašto, odlučuje ljekar, ovisno o anamnezi. Nuspojave su rijetke i nakon duže upotrebe.

O alternativnoj podjeli

Inzulin se može okarakterisati u smislu alternativne podjele. Ta se klasifikacija provodi podrijetlom tvari.

Supstanca koja se naziva goveda dobiva se iz gušterače goveda. Tvar se jako razlikuje od ljudskog analoga, često se javljaju i alergijske reakcije. Ovi lijekovi uključuju:

Često su dostupni u obliku tableta inzulina.

Svinjska komponenta može imati dugotrajno djelovanje. Ova vrsta supstancije razlikuje se od humanog inzulina u samo jednoj grupi aminokiselina, koja takođe može izazvati alergijske reakcije.

Drugi analog tvari je genetski i inženjerski. Komponente se izdvajaju na sljedeće načine:

  1. ljudska komponenta se sintetiše pomoću Escherichia coli,
  2. konverzija svinja supstitucijom aminokiselina.

Zašto je ova ili ona opcija bolja, saznajte tek nakon nekoliko postupaka.

Supstance slične ljudskom insulinu uključuju:

Posljednja skupina sadrži moderne analoge inzulina, koji uključuju njegov inženjerski oblik, genetski izvedenu i ljudsku komponentu. Kombinirani inzulin smatra se najprikladnijim za dijabetes, jer su alergijske manifestacije i nuspojave svedeni na minimum. To se postiže jer nema proteina.

Ova klasifikacija pruža priliku za formiranje predstave o tome koja će vrsta tvari biti efikasna u svakom slučaju.

Insulin antagonista hormona

Svaki antagonist inzulinske komponente osigurava povećanje razine šećera u krvi. Mogu dugotrajno djelovati.

Stvoreni su antihormonski analozi takve tvari, na primjer, Sinamlbumin.

Glukagon mora biti prepoznat kao antagonist inzulina. Tu spadaju:

  1. adrenalin
  2. kortizola
  3. kortikosteroid
  4. somatotrapin,
  5. polni hormoni
  6. tizroedny hormoni.

Imunoreaktivni inzulin je u skupini, to je najnoviji lijek za dijabetes.

Preporuke

Od svih dostupnih lijekova trebali biste odabrati one koji izazivaju minimum alergijskih reakcija i nuspojava. Ovakvi fondovi prikladni su za maksimalni broj oboljelih od dijabetesa.

Životinjskim insulinama nije toliko preporučeno jer imaju strani protein. Važno je uvijek pažljivo proučiti oznake na etiketama proizvoda. MS je jednokomponentni, visoko pročišćeni inzulin. NM je analog ljudskog insulina.

Brojevi "100" ili "50" označavaju koliko jedinica inzulina ima u 1 ml. Ako je više od stotinu - to je visokofrični penfilni inzulin. Da biste ga koristili, potrebna vam je olovka za štrcaljku s kojom se rade injekcije insulina.

Klasična metoda ubrizgavanja inzulina ima različite negativne aspekte, od potrebe da se započne terapija inzulinom, završavajući formiranjem straha od injekcija. Naučnici stalno razvijaju mogućnosti pomoću kojih možete ubrizgati jednostavno ili bilo koje drugo trajanje akcije.

Oralni inzulin je obećavajući razvoj, čija je cijena prilično visoka. Metoda je bolja jer nema potrebe davati injekcije jednom dnevno ili više.

Oralni inzulin, koji čovjek prima s hranom, pokreće proces šećera koji ulazi u krvotok. Kada koncentracija šećera raste, gušterača počinje raditi i proizvoditi inzulin. Zajedno s proizvodima probave, inzulin stiže do jetre. Ovaj organ djeluje kao regulator koji distribuira inzulin u pravim količinama za ostale organe.

S obzirom na vrste inzulina i njihove učinke, možemo spomenuti hranu, posebno povrće i voće. Stvar je u tome što ovi proizvodi na neki način normalizuju nivo inzulina u ljudskom telu.

Pomozite sniziti šećer:

Povećava se nivo insulina:

Nikada se ne smije koristiti inzulin koji je istekao. Pridržavajte se pravila skladištenja lijeka. Preterani inzulin može ometati normalno hodanje i uzrokovat će:

Inzulin treba čuvati na temperaturi 2-8 stepeni na tamnom mjestu, ali nikako na hladnom. Na toj temperaturi supstanca zadržava svoje aseptičke i biološke karakteristike.

Visoke temperature snižavaju bioaktivnost lijeka. Kada je insulin zamućen, tada ga ne treba koristiti. Te se pojave u pravilu posmatraju pod djelovanjem visokih temperatura zajedno s tresenjem.

Ako je lijek jednom zamrznut, tada se više ne može koristiti. Bilo kvržice i sedimenti u suspenzijama ukazuju na to da ih je nepoželjno koristiti.

Bez obzira je li tvar u grupi jednostavnih ili je to kombinirani inzulin, lijek se mora čuvati do šest tjedana, dok ne postane zamućen. Jednom kada se to dogodilo, supstanca više nije upotrebljiva.

Inzulin propisuje ljekar opće prakse ili endokrinolog. Ako postoji invalidnost, onda postoje određene pogodnosti.

Informacije o vrstama inzulina možete pronaći gledajući videozapis u ovom članku.

Što je inzulin koji dugo djeluje

Za pacijente sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, inzulin dugog djelovanja je vitalni lijek. A ova izjava nije neutemeljena. Otkazivanje čak jedne injekcije može dovesti do smrti pacijenta ako pomoć ne stigne na vrijeme. Sve je toliko ozbiljno iz jednog razloga - injekcije inzulina nadoknađuju hormon u tijelu, koji zbog patologije prestaje stvarati gušteraču u potrebnoj količini.

Ako je tijelo u ranoj fazi bolesti, pacijentu je obično potreban režim liječenja kratkim ili ultra kratkim inzulinom. U tom se slučaju injekcije daju subkutano nakon jela.

Dijabetes ili šećerna bolest je oštećenje tijela povezano s nepravilnim radom endokrinog sustava. Prvi tip ...

Ako je bolest prešla u sljedeću fazu razvoja, pacijentu se propisuju vrste inzulina dugog djelovanja, čiji režim unosa je strogo vezan vremenom i zahtijeva najstroži režim.

Važno je napomenuti da sva imena inzulina s produženim djelovanjem propisuje samo liječnik i to samo u potpunom odsustvu neovisne proizvodnje hormona od strane ljudskog gušterače, uz brzu smrt beta ćelija.

Dijabetes tipa 2 naziva se i dijabetes koji nije ovisan o insulinu. Ovo je ozbiljna bolest koju karakteriše ...

Prilikom propisivanja leka, lekar mora proučiti pacijentove beleške, odražavajući nivo glukoze u krvi tokom poslednje tri nedelje, a najbolje jedan do dva meseca.

Kada se koristi dugotrajni inzulin

Za normalan život dugačak inzulin propisan je kao bazalni, bolesnicima s dijagnozom dijabetesa tipa 1, s dijagnozom dijabetesa tipa 2, inzulin s produljenim djelovanjem propisan je kao monoterapija.

Bazalni inzulin je inzulin koji se stvara u tijelu stalno 24 sata dnevno, bez obzira na vrijeme i učestalost unosa hrane. Međutim, kod pacijenata s dijabetesom tipa II, gušterača nije u mogućnosti proizvesti hormon u minimalnim dozama. Injekcije inzulina dugog djelovanja daju se 1 put ujutro, prije jela, ponekad i dva. Lijek počinje djelovati u potpunosti nakon tri sata i ostaje važeći do 24 sata.

U liječenju dijabetesa tipa 1, bazni inzulin se nužno dopunjuje kratkim ili ultra kratkim injekcijama.

Inzulin dugog djelovanja, čija su imena navedena u nastavku, potrebna je u sljedećim slučajevima:

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

  • stabilizacija glukoze u krvi ujutro prije jela,
  • zadržavanje potrebne razine hormona noću,
  • smanjiti efekte takve stvari kao što je "jutarnja zore",
  • prevencija ketoocitoze i očuvanje beta ćelija kod dijabetesa tipa 1,
  • stabilizacija stanja organizma i njegovo zadržavanje iz daljnjeg razvoja bolesti kod dijabetesa tipa 2.

Veličinu doze dugog inzulina utvrđuje samo liječnik, nakon detaljnog pregleda pacijenta i niza eksperimentalnih injekcija. Da bi se spriječila hipoglikemija u početnim dozama, koncentracija hormona je previsoka. Tada se koncentracija postepeno smanjuje da se normalizira nivo glukoze u krvi.

Produljeni inzulin važno je pravilno koristiti. Ne pomaže, kao hitna pomoć, stabiliziranje šećera u krvi nakon jela, poput kratkog ili ultra kratkog inzulina. Njegova akcija nije tako brza. Produljene injekcije inzulina zahtijevaju strogo pridržavanje režima i rasporeda. Odstupanja od predviđenog vremena najvjerovatnije će izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje pacijenta, jer pokazatelj glukoze u krvi neće biti stabilan.

Prednosti i nedostaci

Koristeći insuline dugog djelovanja, pacijent pruža svom tijelu najtačniju imitaciju ljudskog hormona. Konvencionalno inzulin s dugotrajnim djelovanjem, čija će imena biti dolje objašnjena, podijeljen je u dvije skupine: trajanje djelovanja je 15 sati, a trajanje djelovanja do 30 sati.

Kada usporenim tempom postigne tačku najviše koncentracije, inzulin s produljenim djelovanjem započinje isto postupno smanjivanje bez izazivanja akutnih reakcija i skokova u pacijentovoj krvi. I ovdje je najvažnije ne propustiti trenutak kada učinak injekcije postane nula i ući u sljedeću dozu lijeka. Dugi inzulin ima svoje prednosti i nedostatke kao i bilo koji drugi lijek.

  • jednostavan uvod
  • režim liječenja je vrlo jednostavan i razumljiv i pacijentu i njegovoj rodbini,
  • nizak pokazatelj kombinacije vještina i potrebnih informacija za liječenje,
  • nedostatak potrebe za stalnim nadzorom nivoa glukoze u krvi,
  • moguća je neovisna kontrola tijeka bolesti i stalna terapija.

  • stabilan rizik od hipoglikemije,
  • stabilna hiperinzulinemija, koja povećava rizik od razvoja hipertenzije,
  • stroga dijeta i injekcije,
  • debljanje

Imena lijekova

Odsustvo vrhunca aktivnosti u inzulinu dugog djelovanja rezultat je prisutnosti hormona glargina u njegovom sastavu, koji prilično ravnomjerno prodire u krv. Glargine Ph ravnoteža je kisela i ovaj faktor isključuje njegovu interakciju s neutralnim preparatima za Ph ravnotežu, tj. kratkog i ultra kratkog inzulina.

Najpoznatija imena dugo djelujućih insulina data su u tabeli sa detaljnim opisom:

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Naziv lijekaAkcijaZnačajka
Humulin NPH, Protafan, Insuman, BazalProtamin značajno produžava efekat leka. Akcija traje do 12 sati, međutim, ovisi o dozi. Ponekad ova vrsta inzulina djeluje i do 16 satiSrednji inzulin zvan NPH. Oni su analogan ljudskom hormonu uz dodatak protamina
Levemir, Tujeo, LantusPripreme nove generacije sa progresivnim djelovanjem hormona. Uz pravilnu upotrebu, stabilizujte nivo glukoze u krvi tokom dana. Razlikuju se u blagom prodiranju u krv i blagom smanjenju koncentracijeDuge uvrede. Ovi lijekovi su prošli sve laboratorijske testove, pomno su proučavani i naširoko se koriste u imenovanju režima liječenja dijabetesa tipa 1 i 2.
TresibaOdlikuje ga dugačka stabilna akcija bez vrhova 42 sata. U liječenju dijabetesa tipa 2 ima veliku superiornost u odnosu na druge lijekove. Međutim, u liječenju dijabetesa tipa 1 njegova je prednost manje primjetna. Lijek savršeno stabilizira nivo glukoze u krvi ujutro, ali povećava vjerovatnoću za razvoj hipoglikemije u poslijepodnevnim satima.Izuzetno dug inzulin. U ovoj grupi postoji samo jedan. Ovo je najnoviji analog ljudskog insulina, ali ujedno i najskuplji.

Popularni lijekovi

Uprkos širokom izboru dugih inzulina, čija su imena navedena gore u tabeli, najpopularniji do sada su Lantus i Levemir. Da vidimo zašto.

Lijek koji pacijenti koriste češće od drugih. Ne treba ga protresti prije injekcije, sastav suspenzije je transparentan i bez taloga. Dostupno u obliku olovke, špriceva, uložaka i sistema sa pet uložaka. Prisutnost takvog izbora omogućava pacijentu da odabere koja mu je opcija prihvatljiva.

Ovaj lijek stabilizuje nivo glukoze u krvi tokom 24 sata. Dostupno je u obliku jednokratne olovke za višestruke doze sa pet uloženih spremnika za potkožno davanje.

Važno je da pacijenti znaju da obje insuline dugog djelovanja ne mogu biti zamrznute. Rok trajanja je 30 mjeseci, a lijek se izdaje samo na recept.

Cijena ovisi o imenu inzulina dugog djelovanja. To bi se trebalo uzeti u obzir i u komunikaciji s liječnikom i primanju režima liječenja. Ali, često, a to je i razumljivo, pacijenti se ne vode cijenama, već individualnom tolerancijom lijekova.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Značajke

Među brzo djelujućim ljudskim inzulinama valja istaknuti preparate Homorap i Insumad Rapid. Između njih praktički nema razlike. Jedina razlika je u količini ostatka aminokiselina prisutnih u njegovom sastavu.

„Brzi“ inzulin životinjskog porijekla uključuje i lijekove „Insulrap SPP“, „Iletin II Regular“ i drugi. Najčešće se propisuju kod dijabetesa tipa II. Sredstva iz ove kategorije sadrže bjelančevine različite strukture i stoga nisu pogodna za sve pacijente. Na primer, „brzi“ životinjski insulini ne mogu se davati ljudima čije telo nije sposobno da obrađuje životinjske lipide.

Prijem, doziranje, skladištenje "kratkog" inzulina

Uzmite lijek neposredno prije jela. U tom slučaju je to hrana koja ubrzava apsorpciju inzulina, efekat se javlja gotovo odmah.

"Brzi" inzulini mogu se uzimati oralno, nakon što ih razrijedite u tekuće stanje.

Ako se praktikuje supkutano davanje lijeka, tada se injekcija mora obaviti otprilike 30 minuta prije planiranog obroka.

Doziranje se za svaku osobu s dijabetesom bira pojedinačno. Za odrasle osobe doza će biti 8-24 jedinice dnevno, a za djecu - ne više od 8 jedinica.

Čuvajte lijekove na temperaturi od + 2- + 8 stepeni. Za to je prikladna polica na vratima hladnjaka.

Srednji inzulin

Dijabetičari su primorani da uzimaju lijekove koji podržavaju normalnu razinu šećera u krvi. Ali svaka vrsta dijabetesa treba određenu vrstu inzulina. Dakle, lijek s prosječnim trajanjem koristi se kada glukoza treba postepeno razgraditi. Može se koristiti i ako trenutno ne postoji mogućnost upotrebe "kratkog" inzulina.

Dugi inzulin

To je pravovremeno uveden lijek koji omogućava dijabetičarima da uživaju u životu, a da ne osjete nelagodu uzrokovanu visokim šećerom u krvi. Kakva je razlika između ove vrste inzulinskih preparata od ostalih i vrsta inzulina koji dugo djeluju - razgovarajmo o ovome.

Glavna razlika između inzulina u ovom slučaju je ta što učinak lijeka ponekad traje duže od 24 sata.

Osim toga, sve vrste inzulina s produženim djelovanjem sadrže kemijske katalizatore koji osiguravaju dugoročno funkcioniranje lijeka. Oni takođe odgađaju apsorpciju šećera. Terapeutski učinak javlja se nakon otprilike 4-6 sati, a trajanje djelovanja može biti do 36 sati.

Dugo delujući insulini: koje vrste postoje

Lijekovi koji se najčešće propisuju su Determit i Glargin. Njihova glavna razlika je ujednačeno smanjenje šećera u krvi.

Insulini dugog djelovanja su i Ultratard, Ultralente-yletin-1, Huminsulin, Ultralong itd.

Lijekove propisuje lekar, što dodatno pomaže da se izbjegnu razne nevolje u vidu nuspojava.

Upotreba i skladištenje lijeka

Ova vrsta inzulina može se davati isključivo injekcijom. Tek nakon što na ovaj način uđemo u tijelo, ono počinje djelovati. Injekcija se postavlja u podlakticu, stražnjicu ili bedro.

Prije upotrebe bočicu treba protresti tako da smjesa unutar nje dobije jednoliku konzistenciju. Nakon toga, spreman je za upotrebu.

Lijek čuvajte pod istim uvjetima kao i kratkodjelujući inzulini. Takav temperaturni režim sprečava stvaranje ljuskica i granulacije smjese, kao i oksidaciju lijeka.

Ubrizgavaju inzulin jednom, a ponekad i dva puta u toku dana.

Porijeklo inzulina

Razlike u insulinu - ne samo u vremenu djelovanja, nego i u porijeklu. Izoliraju se životinjski pripravci i inzulini identični ljudskim.

Za dobivanje lijekova iz prve kategorije koriste se gušterača svinja, kao i goveda. Biološka struktura inzulina izvedena iz svinjskih organa najpogodnija je za ljude. Razlika je u ovom slučaju potpuno beznačajna - samo jedna aminokiselina.

Ali najbolji su lijekovi, naravno, ljudski inzulini, koji se najčešće koriste. Postoje dva načina za proizvod:

  1. Prvi način je zamjena jedne neprikladne aminokiseline. U tom slučaju se dobija polusintetički insulin.
  2. U drugom načinu proizvodnje lijeka uključena je Escherichia coli, sposobna za sintezu proteina. Ovo će već biti biosintetsko sredstvo.

Pripravci slični ljudskom insulinu imaju nekoliko prednosti:

  • za postizanje željenog terapeutskog efekta potrebno je unošenje manjih doza,
  • razvoj lipodistrofije je relativno rijedak,
  • alergija na lijekove praktično se ne opaža.

Stepen pročišćavanja

Ovisno o stupnju pročišćavanja, pripravci se dijele na:

  • tradicionalni
  • monopic,
  • monokomponenta.

Tradicionalni inzulini spadaju su među prve inzulinske pripravke. U njima se nalazio ogroman broj proteinskih nečistoća, koji su postali uzrok čestih alergijskih reakcija. Trenutno je oslobađanje takvih lijekova značajno smanjeno.

Monopik inzulinski proizvodi sadrže jako malu količinu nečistoća (u prihvatljivim granicama). Ali monokomponentni insulini su gotovo savršeno čisti, jer je količina nepotrebnih nečistoća čak manja od donje granice.

Glavne razlike između "kratkog" i "dugog" inzulina

Dugi inzulinKratki inzulin
Mesto uvođenjaInjekcija se postavlja u bedro jer se u tom slučaju lijek apsorbira vrlo sporoInjekcija se postavlja u kožu trbuha, jer u tom slučaju inzulin počinje djelovati gotovo odmah
Vremenska referencaUvodi se istovremeno (ujutro i uveče). Istovremeno s jutarnjom dozom daje se i injekcija „kratkog“ inzulinaUzimanje lijeka 20 do 30 minuta prije jela
Vezivanje hrane"Dugi" insulin nije povezan sa unosom hraneNakon primjene kratkog inzulina, hrana se mora bez odlaganja uzimati. Ako se to ne učini, onda postoji šansa za razvoj hipoglikemije

Kao što vidite, vrste inzulina (tablica to jasno pokazuje) razlikuju se u osnovnim pokazateljima. I ove osobine se moraju uzeti u obzir.

Ispitali smo sve dostupne vrste inzulina i njihov učinak na ljudsko tijelo. Nadamo se da su vam informacije korisne. Budite zdravi!

Razlike inzulina u porijeklu

Prema ovom principu, razlikuju se sljedeće vrste inzulina:

  • goveđi inzulin - dobija se iz gušterače životinja. Ovaj inzulin se najviše razlikuje od ljudskog. Na njega se često javljaju alergijske reakcije.
  • svinjetina - dobiva se iz gušterače svinja. Razlikuje se od ljudske u samo jednoj aminokiselini. Svinjski inzulin takođe često izaziva alergije.
  • ljudski - ili bolje rečeno, analozi ljudskog inzulina i genetski modificirani inzulin. Ti se inzulini dobijaju na dva načina: u prvoj metodi humani inzulin sintetizira E. coli, a u drugoj metodi humani inzulin se dobiva iz svinjskog inzulina zamjenom jedne aminokiseline.

Insulini goveda uključuju: Insulrap GLP, Ultralente, Ultlente MS.

Svinjski inzulini uključuju: Monodar K (15.30.50), Monodar ultralong, Monodar Long, Monosuinsulin, Insulrap SPP itd.

Ljudski uvredi uključuju: Actrapid, Novorapid, Lantus, Humulin, Humalog, Novomiks, Protafan i mnoge druge.

Najbolji analozi su humani inzulin i genetski modificirani inzulin, imaju bolje čišćenje, nemaju takve nuspojave kao inzulin životinjskog porijekla, ne izazivaju alergijske reakcije jednako često kao životinjski inzulini, jer ne sadrže strani protein, za razliku od životinjskog inzulina .

Razlike u trajanju djelovanja inzulina

Prema principu i trajanju djelovanja razlikuju se ultrazvučni inzulini, kratko, srednje trajanje, produženo djelovanje.

Ultra kratki inzulini počinju djelovati odmah nakon primjene, dostižu vrhunac nakon 1-1,5, a traju 3-4 sata.
Ove insuline možete davati neposredno prije i nakon jela. Uvođenjem ultra kratkog inzulina prije obroka nije potrebno održavati pauzu između injekcije i hrane.

Ultrashort inzulini ne zahtijevaju dodatne užine na vrhuncu djelovanja, što je prikladnije od kratkih.

Ultra kratki inzulini uključuju Apidra, Novo-Rapid, Humalog.

Kratke insuline započinju s radom nakon 20-30 minuta, a vrhunac djelovanja događa se nakon 2-3 sata, trajanje djelovanja je oko 5-6 sati.
Kratke insuline daju se prije jela, obično je potrebno održavati pauzu između injekcije i početka obroka za 10-15 minuta.

Kada koristite kratke insuline, potrebno je doručkovati 2-3 sata nakon injekcije, vrijeme užine treba da se podudara sa vršnim vremenom djelovanja inzulina.

Kratke insuline uključuju Actrapid, Himulin Regular, Monodar (K50, K30, K15), Insuman Rapid, Humodar itd.

  • Insulini srednjeg trajanja

Ova grupa kombinira insuline koji imaju prilično dugo trajanje djelovanja, oko 12-16 sati.

Tipično se kod dijabetesa tipa 1 ti inzulini koriste kao bazalni ili pozadinski. Potrebne su dvije (ponekad i tri) injekcije dnevno, obično ujutro i navečer u razmaku od 12 sati.

Te inzuline počinju djelovati nakon 1-3 sata, dostižu svoj vrhunac nakon 4-8 (u prosjeku) sati i traju oko 12-16 sati.

Insulini srednjeg trajanja uključuju takve insuline kao što su Protafan, Humulin NPH, Humodar br, Insuman Bazal, Novomiks.

  • Insulini dugog djelovanja

Ovi insulini deluju kao pozadinski ili bazni inzulin. Potrebna je jedna (ponekad i dvije) injekcije dnevno.
Insulini dugog djelovanja koriste se za terapiju inzulinom dijabetesa tipa 2.

Njihova doza je akumulativne prirode, odnosno, kad se promijeni doza primjene, učinak će biti u potpunosti vidljiv za 2-3 dana.

Produljeni inzulini počinju djelovati 4-6 sati nakon primjene, a vršna aktivnost za 10-14 sati, njihov učinak traje 20-24 sata.
Među inzulinama s produženim djelovanjem postoje i „bezlični“ inzulini, odnosno ne daju izraženi vrhunac, odnosno djeluju blaže i u većoj mjeri oponašaju djelovanje endogenog inzulina kod zdrave osobe.

Insulini dugog djelovanja uključuju Lantus, Monodar Long i Monodar Ultralong, Ultlente, Ultralong, Humulin L, itd.
Bez vrhunca vrijede Levemir, Lantus.

Vrsta inzulina

Značajka

Početak akcije

Vrhunska akcija

Trajanje akcije

Vrste hormona i njihove razlike

Dijabetes melitus prisiljava na upotrebu različitih vrsta sintetizovanog inzulina. Svaki obnovljivi hormon ima individualne karakteristike. Zahvaljujući tim osobinama, moguće je odabrati lijek za pojedinačne karakteristike određenog ljudskog tijela, ali takve tvari obično nisu zamjenjive.

Svaki se lijek razlikuje od analoga u vremenu svog utjecaja na tijelo i vršima aktivnosti. Samo nadležni stručnjak (liječnik) može odabrati najbolju opciju održavajuće terapije za pacijenta, na osnovu težine bolesti.

Glavne vrste hormona:

  1. Inzulin koji je dobiven iz gušterače mliječne stoke (krave, bikovi). Sadrži 3 dodatne aminokiseline kojih nema u ljudskom hormonu, tako da ovaj lijek može izazvati neke alergijske reakcije.
  2. Lijekovi na bazi žlijezda svinja. Njihov biohemijski sastav najbliži je ljudskom hormonu, s izuzetkom razlike u samo jednoj aminokiselini iz lanca proteina.
  3. Najrjeđa vrsta hormona je kita, ima maksimalne razlike u sastavu u usporedbi s ljudskim inzulinom, pa se koristi u rijetkim slučajevima.
  4. Najprikladnija vrsta hormona je zasnovana na ljudskoj bazi. Ovaj analog je napravljen od prave Escherichia coli (prave ljudske ćelije inzulina) ili genetičkim inženjeringom modifikacije svinjskog hormona (zamenjujući „neprikladnu“ aminokiselinu).

Vrijeme izloženosti svake vrste lijeka je individualno, tako da je pravi izbor sintetiziranog hormona posebno važan za svakog pacijenta.

Prema trajanju lijeka dijele se na:

    Najbrže djelovanje (ultra kratko). Lijek počinje djelovati nakon 15-30 minuta, a maksimalan učinak postiže za 2-3 sata, traje do 6 sati. Insulin se koristi prije jela, negdje u 30 minuta, zaplijenivši ga malom količinom lagane hrane.

U ovu kategoriju hormona spadaju kratkotrajni lijekovi i inzulini kratkog djelovanja.

Ultra kratki hormoni imaju najbrži efekat i odmah smanjuju šećer. Uzimaju se malo prije jela.

Glavne marke ove vrste lijekova uključuju:

  1. Humalogue. Koristi se za: dijabetes melitus tipa 1, individualnu netoleranciju na slične lijekove, akutnu inzulinsku rezistenciju i bolest tipa 2 (u slučajevima kada drugi lijekovi nemaju željeni učinak).
  2. NovoRapid. Dostupan je u posudi zapremine 3 ml, što odgovara sadržaju 300 jedinica hormona. Može ih koristiti trudnica.
  3. Apidra. Koristi se u ljekovite svrhe, i odraslih i djece starijih od 6 godina, koristeći sustav na bazi pumpe ili potkožni način primjene.

Kratke insuline započinju s radom za pola sata, a aktivne su do 6 sati. Koriste se prije početka obroka u 20 minuta. Mogu se koristiti u tandemu sa lijekovima dugog djelovanja.

Glavni predstavnici su:

  1. Actrapid NM. Inzulin dobiven putem industrije genskog inženjeringa. Guta se supkutanom injekcijom ili putem vene. Izdaje se strogo prema receptu lekara.
  2. Humodar R. Lijek je na polusintetičkoj osnovi.
  3. Humulin Regular. Koristi se u početnim fazama identificiranja bolesti, dopuštena je za upotrebu trudnicama.
  4. Monodar. Koristi se za dijabetes melitus 1 i 2 faze.

Sve vrste lijekova koji podržavaju hormon kratkog djelovanja koriste se prije jela, jer proces probave pomaže da se što brže ubrza proces apsorpcije lijeka. Hormone ultra brzog i brzog djelovanja dopušteno je uzimati oralno, nakon što ih dovedete u tekuće stanje.

U slučaju supkutane primjene lijeka, takav se postupak mora izvesti najranije pola sata prije jela. Doze lijeka za svakog pacijenta strogo su individualne i određuje ih isključivo liječnik. Doze za odrasle mogu biti od 8 do 23 jedinice dnevno, a za djecu - ne više od 9 jedinica.

Sintetizovani hormoni zadržavaju svoja svojstva na temperaturama od 2 do 8 stepeni, pa se obično čuvaju u hladnjaku.

Lijekovi

Ova vrsta lijekova ima dugotrajni učinak.

Postoje 2 vrste lekova:

  • zasnovana na ljudskim ćelijama (njihova sinteza), kao što su: Protafan, Homolong, itd.,
  • na životinjskoj osnovi, na primjer: Berlsulin, Iletin 2 i drugi.

Srednji inzulini pokazuju svoj učinak u roku od 15 minuta nakon gutanja, ali učinak potpunog cijepanja postiže se nakon značajnog razdoblja.

Ova skupina lijekova sadrži tvari na različitoj aktivnoj osnovi, na primjer cink i izofan.

Proizvodi dugog djelovanja

Lijekovi koji pripadaju ovoj kategoriji djeluju na tijelo pacijenta dan ili više. Cijeli asortiman lijekova dugog djelovanja proizveden je na osnovi kemijskih katalizatora koji određuju takve pokazatelje duge izloženosti.

"Dugi" insulini pomažu odgoditi apsorpciju šećera u krvi i mogu delovati do 30 sati zaredom.

Najpopularnije marke uključuju:

  • najpopularniji: Determid, Glargin (ravnomjerno niže razine šećera),
  • ne manje uobičajene marke: Ultralente-Iletin-1, Ultralgon, Ultratard.

Da biste u potpunosti uklonili pojavu neželjenih nuspojava, trebate kontaktirati stručnjaka koji će vam pomoći odrediti dozu lijeka na temelju parametara analize.

"Dugi" insulini daju se isključivo injekcijom.

Način skladištenja svih vrsta lijekova u ovom smjeru je identičan. Ampule sa drogom mogu se čuvati i u frižideru. Samo na niskim temperaturama lijekovi nisu skloni stvaranju granula ili pahuljica.

Klasifikacija stepena pročišćenja

Hormonska aktivna supstanca sintetizovana je za različite potrebe. Krajnji proizvod se dobiva različitim stupnjevima pročišćavanja.

Tabela stepena pročišćavanja hormona:

Naziv lijekaOsobine i način čišćenja
TradicionalnaSintetizira se kiselim etanolom, nakon čega slijedi filtriranje. Zatim se droga podvrgava soljenju i kristalizaciji. Kao rezultat toga, supstanca ima mnogo bočnih nečistoća u svom sastavu.
MonopicU početku se provode postupci slični gore navedenom lijeku, a zatim se dobiveni pripravak filtrira kroz poseban gel. Stepen pročišćavanja je na prosječnom nivou.
MonokomponentaOni su podvrgnuti najdubljem pročišćavanju molekularnim prosijavanjem i kromatografijom primjenom ionske izmjene. Dobivena supstanca najviše se pročišćava od nečistoća.

Video predavanje o vrstama i klasifikaciji hormona:

Glavne razlike između kratkog i dugog inzulina

Osobine inzulina kratkog djelovanja:

  • lek se uzima pola sata pre obroka,
  • za brži početak djelovanja, ubrizgava se u potkožno područje na trbuhu,
  • ubrizgavanje lijeka mora biti popraćeno dodatnim obrokom kako bi se isključila vjerovatnost razvoja bolesti poput hipoglikemije.

Osobine hormona dugog djelovanja:

  • ova se vrsta lijeka primjenjuje u određeno vrijeme (stalno u iste sate ujutro ili uveče). Jutarnje injekcije treba raditi u tandemu sa injekcijom brzog inzulina,
  • za odloženu apsorpciju lijeka u krv, injekcija se vrši u predjelu bedara noge,
  • ova vrsta hormona ne zavisi od rasporeda obroka.

Iz gornjih karakteristika svake vrste lijeka može se zaključiti da odabir odgovarajućeg inzulina, njegova doza i način unosa u tijelo ovisi o mnogim čimbenicima.

Da biste odredili siguran tijek liječenja, trebali biste se obratiti svom liječniku.

Pogledajte video: PRIRODNI I VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI Aspartam, stevija, javor, med, agava, šećerni alkoholi. . (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar