Wobenzym tablete: upute i indikacije za upotrebu kod pankreatitisa

Wobenzym za pankreatitis koristi se kao dio složene terapije za uklanjanje simptoma upale, negativnih autoimunih procesa. Tablete Wobenzym, zbog sadržaja enzima u njima, imaju blagotvoran uticaj na ljudski imunološki sistem.

Indikacije za upotrebu

Indikacije za propisivanje lijeka su prateće bolesti koje se mogu javiti kod pankreatitisa. Wobenzym je propisan za takve patologije probavnog sistema:

  • disbioza,
  • hepatitis
  • upala u stomaku i crevima,
  • holecistitis.

Takođe, lek se koristi za:

  • pijelonefritis,
  • tromboflebitis
  • dermatitis
  • cervicitis (upala cervikalnog kanala)
  • mastopatija
  • prostate
  • cistitis
  • sinusitis (upala sinusa)
  • bronhitis
  • upale pluća i drugih upalnih bolesti različitih telesnih sistema.

Zbog prisustva enzima, lek se koristi nakon operacije kako bi se spriječile komplikacije. Lijek je propisan kao hormonska nadomjesna terapija za endokrine bolesti: retinopatija, autoimuni tiroiditis.

Doziranje i primjena

U hroničnom obliku i sa pogoršanjem pankreatitisa, s upalnim bolestima drugih organa i sistema, liječnik najčešće propisuje lijek 1 tabletu 3 puta dnevno. Lijek se uzima 2 sata nakon obroka ili 1 sat prije obroka.

Minimalna doza za odrasle je 3 tablete dnevno, a maksimalna 10 tableta. Broj pilula povećava se postepeno. Prvog dana propisuju se ne više od 3 komada. Zatim postepeno povećavajte na 6 tableta dnevno. Kako se stanje poboljšava, doza se smanjuje na 3-4 tablete dnevno. Alat počinje djelovati pola sata nakon uzimanja tablete.

Oblik otpuštanja, sastav i farmakološko djelovanje

Wobenzym je dostupan u obliku tableta koje narančasto-crvene nijanse. Pilule su obložene i imaju glatku površinu. Okrugle su, dvokonveksne i imaju karakterističan miris.

Tablete su dostupne u 20 komada u 2 ili 10 blistera u pakovanju od corone, odnosno 800 komada u boci od polietilena. Jedna pilula sadrži takve aktivne sastojke kao što su pankreatin, Papain, Amilaza, Lipaza, Himotripsin, Rutosid trihidrat, Trippsin i Bromelain.

Kao pomoćne komponente u lijeku dodajte:

  1. boje
  2. smola
  3. vosak
  4. magnezijum stearat,
  5. talk u prahu
  6. laktoza monohidrat,
  7. trietil citrat
  8. makrogol 6000,
  9. povidone
  10. metakrilna, stearinska kiselina i dr.

Sastav pokazuje da preparat sadrži životinjske i biljne enzime. Kada aktivne materije uđu u organizam, apsorbuju se u tankom crevu resorpcijom netaknutih molekula. Dalje, enzimi se vezuju za proteine ​​u krvi, prodirući u krvotok.

Tada se enzimi kreću kroz žile, dopiru do područja gdje se odvija patološki proces. U ovom trenutku imaju niz terapijskih učinaka - imunomodulatorno, analgetsko, protuupalno, antiaggregantno, dekongestantno i fibronolitičko.

Aktivne komponente Wobenzyma apsorbiraju hematome, mogu obnoviti reološke parametre u krvi i poboljšati propusnost vaskularnih zidova. Enzimi zasićuju organizam kiseonikom i vrijednim tvarima, normalizujući rad cijelog organizma.

Terapeutski učinak lijeka tu ne završava. Njegov prijem će biti koristan u tom leku:

  • stimulira metabolizam lipida,
  • smanjuje koncentraciju lošeg kolesterola u krvi, sprečavajući pojavu ateroskleroze,
  • uklanja toksine
  • promoviše proizvodnju interferona.

Indikacije i kontraindikacije

Bogat sastav Wobenzyme čini univerzalni lijek koji se može uzimati zasebno ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Lijek se koristi za liječenje najrazličitijih bolesti. U gastroenterologiji primjena tableta indicirana je kod pankreatitisa, hepatitisa, holecistitisa, disbioze i drugih upalnih kroničnih procesa koji se javljaju u probavnom traktu.

U neurologiji su tablete koje sadrže prirodne enzime propisane za multiple skleroze, cerebrovaskularne nesreće, a u nefrologiji za pijelonefritis i glomerulonefritis. U kardiologiji lijek se koristi za liječenje intenzivne angine i infarkta miokarda.

U angiologiji upotreba Wobenzyma indicirana je kod ateroskleroze nogu, tromboflebita, endarteritisa, hroničnog flebitisa i posttromboflebitisa. Također u uputama za lijek piše da se mono koristi u:

  1. dermatologija - svrbež kože, akne, atopijski dermatitis,
  2. ginekologija - cervicitis, pobačaj, gestoza, endometritis, prevencija neželjenih reakcija tokom hormonskog liječenja, zarazne bolesti, salpingooforitis, mastopatija i vulvovaginitis,
  3. pedijatrija - postoperativne komplikacije, dermatitis, respiratorne patologije,
  4. traumatologija
  5. otorinolaringologija - sinusitis,
  6. Urologija - cistopilitis, genitourinarne infekcije, cistitis, prostatitis,
  7. oftalmologija - prevencija komplikacija nakon operacije, iridociklitis, retinopatija, uveitis, glaukom, hemoftalmus,
  8. reumatologija - artritis, osteoporoza,
  9. pulmologija - bronhitis, pneumonija, tuberkuloza,
  10. stomatologija - zarazne i upalne bolesti.

Suplementi se aktivno koriste u hirurgiji za sprečavanje postoperativnih komplikacija i za sprečavanje razvoja post-traumatičnih i limfnih edema. U endokrinologiji lijek je propisan za autoimuni tiroiditis, dijabetičku angiopatiju i retinopatiju. U onkologiji je primjena lijeka indicirana za bolju toleranciju kemoterapije i zračenja i za smanjenje vjerojatnosti sekundarne infekcije.

Kontraindikacije za upotrebu tableta - do 5 godina starosti, hemodijaliza i netolerancija na komponente lijeka.

Čak ni Wobenzym nije propisan za probleme s koagulabilnošću krvi (nizak broj trombocita, hemofilijom, krvarenjem) i teškim oštećenjima bubrega.

Upute za upotrebu lijeka

Doziranje i trajanje terapije Wobenzym-om odabire ljekar. Upute za lijek sadrže preporuke za uzimanje tableta za određene bolesti.

Dakle, kod upale gušterače trebate piti jednu tabletu 3 puta dnevno nakon 2 sata nakon jela, ili 1 sat prije jela. Liječenje ne traje duže od 30 dana.

Općenito, količina i učestalost upotrebe Wobenzyma ovisi o težini bolesti. Minimalna doza za odrasle je 3 tablete dnevno, a maksimalna do 10 kapsula. Preporučljivo je povećavati količinu postepeno, na primjer, u prva tri dana piti ne više od 3 tablete.

Uz umjerenu bolest, preporučuje se uzimanje od 5 do 6 tableta tri puta dnevno. Trajanje tretmana je oko 14 dana. Kako se zdravlje poboljšava, doziranje se smanjuje, dostižući i do 3-5 tableta dnevno.

U akutnoj fazi patologije količina prirodnih enzima povećava se na 7-10 tableta. Uzimaju se tri puta dnevno tokom 14-21 dana. Nakon toga, količina se smanjuje na 5 tableta dnevno. Trajanje prijema je do 3 mjeseca.

U hroničnom toku bolesti, Wobenzym se uzima u tečajevima od 90 do 200 dana. Ostale preporuke za uzimanje tableta:

  • Prilikom provođenja antibiotske terapije radi sprečavanja disbioze, dodaci prehrani piju se tokom cijelog tijeka liječenja, u dozi od 5 tableta tri puta dnevno. Kad je upotreba antibiotika gotova, za obnavljanje crevne mikroflore, enzimi uzimaju 1 tabletu tri puta dnevno tokom 14 tjedana.
  • Za prevenciju se Wobenzym pije u sličnom načinu doziranja u trajanju od 45 dana s razmakom od 2-3 mjeseca.
  • Prilikom provođenja hemoterapije lijek se uzima 3 puta dnevno po 4 tablete.
  • U djetinjstvu (5-12 godina) količina lijeka bira se na osnovu tjelesne težine pacijenta - 1 tableta na 5 kg težine. Trajanje terapije određuje ljekar.

U svakom slučaju Wobenzym treba piti ne manje od pola sata prije jela. U ovom slučaju, tablete se ne žvaču i ne ispiraju vodom u količini od 200 ml.

Upotrebu lijeka tokom trudnoće i dojenja liječnik treba strogo kontrolirati. Na kraju, temeljne studije i analize koje pokazuju kako lijek utječe na tijelo žene i njezina ploda nisu provedene.

Ali pregledi liječnika i pacijenata kažu da uglavnom ne nastaju komplikacije nakon uzimanja tableta tijekom dojenja i nošenja bebe.

Štoviše, Wobenzym se često propisuje zbog prijetnje pobačaja.

Nuspojave i posebna uputstva

Često se neželjene reakcije nakon uzimanja Wobenzyma ne razvijaju. Enzimi se dobro apsorbuju u skladu sa svim pravilima koja se odnose na njihov unos.

Povremeno se pojavljuju negativne radnje. Dakle, nakon uzimanja tableta možda ćete se razboljeti, javlja se povraćanje, proliv, pojačan želudac, miris i konzistencija izmeta.

Ako se pojavi alergija na lijek, onda se očituje osipom (urtikarijom). Da biste se riješili neugodnih simptoma, morate smanjiti dozu i, u nedostatku poboljšanja, otkazati lijek.

Ne postoji sindrom povlačenja i ovisnosti, čak ni nakon duže upotrebe tableta u velikoj koncentraciji. Također, nije zabilježeno predoziranje lijeka.

Što se tiče interakcije lijekova, upute kažu da se Wobenzym može uzimati s drugim lijekovima. Međutim, enzimi pojačavaju terapeutski učinak drugih lijekova, ali smanjuju vjerojatnost nuspojava. Zbog toga je kod uzimanja antibiotika za pankreatitis važno pratiti stanje jetre i po potrebi piti hepatoprotektore.

Ljekari obraćaju pažnju na činjenicu da Wobenzym ne može postati cjelovita zamjena za antimikrobne lekove i druge moćne lijekove, uprkos činjenici da enzimi pojačavaju njihov terapeutski učinak. Također, na početku liječenja enzimi mogu uzrokovati pogoršanje bolesti. S porastom simptoma dozu treba smanjiti.

Utvrđeno je da Wobenzym ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama, pa se može uzimati pri obavljanju poslova bilo koje složenosti.

Teška forma

Težak tijek bolesti diktira pravila. Mjesečno postaje nemoguće jesti zdrave ljude. Poznata hrana zamijenjena je parenteralnom. Vrsta bolesti opasna je pojavom nekrotizirajuće vrste. Prije propisivanja lijekova za kronični pankreatitis, postavlja se dijagnoza.

Da bi se utvrdio oblik bolesti koristi se tomografija. Navedena vrsta računarskog istraživanja uključuje upotrebu kontrastnog medija. Utvrđene komplikacije bit će pokazatelj za stalno praćenje ljekara.

Zabranjeni tijekom teškog akutnog pankreatitisa su vazokonstriktivni lijekovi. U početnom periodu se zadržava pod strogom kontrolom količina tečnosti koja cirkuliše u tijelu. U slučaju gubitka, tečnost se puni transfuzijom. Prosječna razina je 6 litara ili više.

Smanjena voda utječe na rad bubrega, koristi se infuzijska terapija.

Kako djeluje lijek?

Wobenzym je mješavina različitih enzima životinjskog i biljnog porijekla. Ovi enzimi imaju sistemski učinak na tijelo, utječući na biohemijske procese koji se odvijaju u organima i tkivima.

Wobenzym ima imunomodulatorni, dekongestantni, analgetski efekat, sprečava adheziju trombocita u krvi, a takođe pospješuje cijepanje krvnih ugrušaka. Enzimi koji čine lijek mogu slobodno cirkulirati krvnim sudovima,

krv ih dostavlja u razne organe i tkiva što ima blagotvoran učinak na liječenje upalnih procesa u tijelu. Sistemski učinak Wobenzyma razlog je zašto se ovaj lijek koristi u različitim oblastima medicine, od ginekologije do hirurgije.

Kad enzimi Wobenzym uđu u tijelo, apsorbiraju se kroz crijevnu stijenku, to se događa jer su tablete zaštićene posebnim premazom koji sprečava probavu u želucu. Nakon apsorpcije, dio enzima ulazi u krvotok, gdje se veže za transportne proteine ​​krvi,

potonji se aktiviraju i pruža im se mogućnost za kontrolu medijatora koji utječu na međućelijski prostor, faktore rasta ćelije i proizvodnju hormona. Zbog ovog mehanizma enzimi koji čine Wobenzym imaju protuupalni učinak, poboljšavaju metaboličke procese u tkivima, normaliziraju propusnost vaskularnih zidova i smanjuju oticanje tkiva.

Antiproteaze sadržane u Wobenzymu doprinose regeneraciji oštećenih organa, stvaranju vezivnog tkiva i stvaranju ožiljaka, a takođe imaju vazokonstriktivni učinak - poboljšava obnavljanje unutrašnjih zidova krvnih žila.

A dio enzima preostalih u gastrointestinalnom traktu pomaže crijevima u probavi hrane, poboljšava apsorpciju polinezasićenih masnih kiselina i pomaže tijelu da obnovi korisnu crijevnu mikrofloru.

Wobenzym također ima blagotvoran utjecaj na krvožilni sustav, normalizira viskoznost krvi, smanjuje koncentraciju trombocita, pomaže u poboljšanju protoka limfe i mikrocirkulacije krvi, te poboljšava metabolizam.

Takođe, lek normalizuje metabolizam lipida, smanjujući sintezu holesterola. Ima Wobenzym i imunomodulatorni efekat - povećava antivirusni imunitet, pojačava proizvodnju interferona i smanjuje broj patoloških imunokompleksa u krvi.

Istina, postoje različita mišljenja o učinkovitosti Wobenzyma. Prvo što zbunjuje ljekare je nedostatak pouzdanih kliničkih ispitivanja, raspoložive studije su ili provedene u malim skupinama od 30-40 ljudi, ili je postojao sukob interesa.

I premda Wobenzym napreduje na farmaceutskom tržištu, uključujući i lijek za liječenje ginekoloških bolesti, postoji samo pet kliničkih studija na ovu temu i one su izuzetno sumnjive kvalitete.

Uopšte ne postoje studije o uticaju Wobenzyma na trudnice. Vrijedi dodati da je droga registrirana kao lijek samo na postsovjetskom prostoru, u Europi i SAD-u se prodaje kao opći dodatak za jačanje za sportaše.

Svi enzimi koji su sastav sastava su odabrani na takav način da lijek može pružiti najširi mogući raspon kliničkih učinaka. Pozitivna svojstva Wobenzyma su sljedeća:

  • Lijek ima protuupalno, antimikrobno, imunomodulatorno djelovanje, povećava fibrinolitičku aktivnost krvi, regulira metaboličke mehanizme, poboljšava propusnost tkiva i zasićuje ih kisikom.
  • Wobenzym povećava prinos proteina detritusa (produkta raspada) iz upaljenog područja i ubrzava uništavanje toksina, prilagođava broj limfocita i smanjuje koncentraciju tromboksana i drugih štitnjačinih antitijela.
  • Pod utjecajem Wobenzyma, hematomi se brže otapaju, odumiruće tkivne strukture eliminiraju se iz tijela, a oteklina se smanjuje.
  • Kombinacije enzima smanjuju ozbiljnost nuspojava i hiperkoagulaciju (povećana koagulacija krvi) na hormonskoj terapiji, povećavaju efikasnost antibiotika.
  • Redovita upotreba lijeka pomaže u smanjenju lošeg kolesterola, povećava plastičnost crvenih krvnih zrnaca, normalizira broj trombocita, regulira viskoznost krvne plazme i normalizira propusnost krvnih žila.
  • Enzimi blagotvorno utiču na probavni trakt, normalizuju metabolizam lipida i poboljšavaju apsorpciju polinezasićenih masnih kiselina.

Korištene droge

Odredivši stadijum, oblik bolesti, liječnik propisuje potrebne lijekove za pankreatitis:

  • Sredstva protiv bolova propisuju se za akutni oblik. Radnja je jasna - uklonite bol. No-shpa ili papaverin smatraju se efikasnim.
  • Lijekovi koji sadrže enzime usmjereni su na smanjenje opterećenja. Gušterača uz pomoć mezima ili creona osigurava mirno stanje.
  • Antacidni pripravci za uklanjanje različitih poremećaja (na primjer žgaravica).
  • U liječenju pankreatitisa u složenim slučajevima liječnik koristi antibiotik. Imajte na umu nuspojave lijeka.

Odgovarajući tretman uz upotrebu efikasnih lekova propisuje isključivo iskusni lekar, na osnovu procene stanja pacijenta!

Liječenje pankreatitisa tabletama je individualno. Svakom pacijentu je potreban individualan pristup, zasnovan na simptomima i obliku bolesti. U slučaju akutnog oblika bolesti hrana je zabranjena, dozvoljeno je piti vodu. Tada se primjenjuje dijeta.

Kod hroničnog pankreatitisa dijeta se postepeno, nakon poboljšanja, proširuje. Hrana bogata proteinima. Kao i kod svih bolesti gastrointestinalnog trakta, zabranjene su masne, slane, kisele i začinjene.

U pravilu je za stabilan terapeutski učinak potrebno uzimati Wobenzym poprilično dugo razdoblje, čije se trajanje određuje težinom bolesti, tijek liječenja lijekom može biti od dvije sedmice do jednog i pol, pa čak i dva mjeseca.

Doziranje lijeka postavlja se pojedinačno, ovisno o bolesti. Wobenzym se uzima oralno, pola sata prije jela. Tabletu treba progutati bez žvakanja, potom oprati čašom vode.

Wobenzym za odrasle. Od 3 do 10 tableta tri puta dnevno. Početna doza lijeka je 3 tablete 3 puta dnevno.

Ako je bolest umjerena, lijek se uzima 5-7 tableta tri puta dnevno, tijek liječenja je dvije sedmice. Ako je potrebno, može se nastaviti s daljnjim liječenjem, ali dozu treba smanjiti na 3-5 tableta 3 puta dnevno. Uzimanje lijeka je također potrebno dvije sedmice.

Ako je bolest teška, prve dvije do tri sedmice liječenja, lijek se uzima u dozi od 7-10 tableta tri puta dnevno. Nakon toga, preporučuje se uzimanje Wobenzyma još dva do tri mjeseca, samo se doza smanjuje na 5 tableta tri puta dnevno.

Upotreba Wobenzyma i antibiotika. Da biste spriječili disbakteriozu prilikom uzimanja Wobenzym antibiotika, uzimajte 5 tableta tri puta dnevno, tijek primjene traje onoliko koliko i tijek liječenja antibioticima.

Primjena Wobenzyma u terapiji zračenjem i hemoterapijom. Lijek se uzima 5 tableta 3 puta dnevno do kraja kursa zračenja ili hemoterapije.

Prevencija Wobenzym uzimajte 3 tablete 3 puta dnevno tokom mjesec i pol dana. Kurs liječenja preporučuje se ponavljati dva do tri puta svake godine.

Wobenzym za djecu.

Od 5 do 12 godina: doziranje se izračunava pojedinačno, 1 tableta na 6 kg tjelesne težine.

Nakon 12 godina: slično odraslima.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Nakon gutanja, Wobenzym tablete ulaze u crijeva, gdje enzimi sadržani u lijeku prodiru u crijevnu stijenku.

Prema medicinskoj Wikipediji (MedViki), Wobenzym je kompleks visoko aktivnih životinjskih i biljnih enzima (enzima). Ovi enzimi su pažljivo odabrani, optimalno kombinirani i uključeni u Wobenzym tablete, što ih čini prilično širokim rasponom kliničke primjene.

Prijem Wobenzyma pozitivno utječe na tijek upalnog procesa, smanjuje patološke simptome imunokompleksa i autoimunih reakcija, pozitivno utječe na imunološku reaktivnost ljudskog tijela.

Pod djelovanjem aktivnih sastojaka lijekova, smanjuje se broj imunoloških kompleksa koji cirkuliraju u krvi i njihove membrane se uklanjaju iz tkiva. Lijek aktivira i ispravlja funkcionalnost prirodnih ubica (limfocita) i monocita makrofaga, potiče aktivnost fagocitnih ćelija, citotoksične T-limfocite i antitumorsku imunost, od čega se Wobenzym često propisuje kao imunomodulator.

Liječenje Wobenzym smanjuje infiltraciju plazma stanica intersticijskog tkiva, povećava eliminaciju depozita fibrina i proteina detritusa iz upaljenog područja, ubrzava lizu metaboličkih toksina i odumiranje tkivnih struktura, smanjuje oticanje, ubrzava resorpciju hematoma i normalizira propusnost vaskularnih zidova.

Upotreba lijeka dovodi do smanjenja sadržaja tromboksana, smanjenja agregacije trombocita, stabilizacije adhezije krvnih stanica, povećanja plastičnosti crvenih krvnih zrnaca i njihove sposobnosti da mijenjaju vlastiti oblik, normalizacije broja trombocita i smanjenja ukupnog broja aktiviranih frakcija, regulacije viskoznosti krvi i smanjenja ukupnog broja mikroagregata.

Zahvaljujući tim učincima poboljšavaju se reološki parametri krvi i njena mikrocirkulacija što određuje normalnu opskrbu tkiva i organa ljudskog tijela hranjivim tvarima i kisikom.

Wobenzym smanjuje replikaciju endogenog kolesterola, normalizira metabolizam lipida, povećava koncentraciju HDL-a, smanjuje sadržaj aterogenih lipoproteina i poboljšava apsorpciju polinezasićenih masnih kiselina.

Imenovanjem Wobenzyma povećava se efikasnost antibiotske terapije povećanjem razine antibakterijskih sredstava u fokusu upale i njihovih koncentracija u plazmi, započinje proces nespecifične obrane tijela (proizvodnja interferona), pokazujući na taj način antimikrobne i antivirusne učinke, kao i uklanja simptome disbioze.

Ako se uzima oralno, zbog resorpcije dimernih molekula, aktivni sastojci Wobenzyma se apsorbiraju iz tankog crijeva s stvaranjem proteinskih kompleksa, a zatim ulaze u vaskularni sloj.

Pankreatitis se ne može liječiti bez enzima. Takvi lijekovi nisu propisani isključivo za liječenje hroničnog pankreatitisa. Oni su glavni način borbe protiv holecistitisa. Radnja je u smanjenju lučenja gušterače, osoba osjeća manje boli.

Mnogi ljudi primjećuju pozitivne aspekte lijeka. Pacijenti kažu da je samo wobenzym u stanju održavati gušteraču u normalu. Zbog pozitivnog učinka lijeka, pacijenti ne žele da budu zamijenjeni drugim lijekovima za liječenje pankreatitisa.

Wobenzym pacijenti lako podnose. Duga upotreba lijeka nije uzrokovala nuspojave ili ovisnost. Wobenzym se sastoji od enzima sličnih ljudskim. Odluka o propisivanju lijeka isključiva je odgovornost liječnika.

Vremenski testiran lijek koji se koristi zajedno s drugima je festtal. Lijek razgrađuje masti, ugljene hidrate i proteine ​​uslijed lipolitičkog, amilolitičkog i proteolitičkog djelovanja. Lijek se koristi duže vrijeme.

Imajte na umu da samo liječnik savjetuje koje enzime je najbolje odabrati u svakom slučaju.

Inovacija u domaćim lijekovima

Takozvani enterosgel. Lijek „jede“ toksine opasne po zdravlje ljudi, pa se često koristi kod pankreatitisa.

Etiologija toksina nije bitna, enterosgel uklanja sve vrste. Podaci se odnose na otrovne tvari, antigene, bakterije, razne alergene. Lijek je propisan u kombinaciji s drugim lijekovima u liječenju bolesti povezanih s intoksikacijom.

Gel nema mirisa ni ukusa, izlučuje se iz tijela u svom izvornom obliku. Liječenje pankreatitisa kod odraslih razlikuje se od liječenja propisanog malim pacijentima. Minimum kontraindikacija omogućava upotrebu Enterosgela mnogim ljudima, ženama u položaju, djeci.

Pčele u pomoć

Pčele su korisna bića, dolaze im u pomoć čak i kod pankreatitisa. Insekti proizvode prirodni ljekoviti lijek, čuvajući pelud u saću. Kombinacija nektara, enzima samih pčela i meda čini pčelinji kruh odličnim pomoćnikom u borbi protiv pankreatitisa.

Dobar je lijek za borbu protiv mnogih bolesti. Obilje vitamina, elemenata u tragovima i drugih tvari utječu na regeneraciju gušterače. Za organe i probavni trakt pčelinji hljeb je neophodan proizvod.

Oštećene funkcije ćelija i tkiva poboljšavaju se asimiliranjem odličnog probavljivog terapeutskog sredstva. Dozvoljeno ga je uzimati u bilo kojem trenutku - purga ne utječe na šećer u krvi, pojačava imunitet i uklanja iscrpljenost.

Dozni oblik

Lijek je upakovan u okrugle tablete sa crvenim prevlakom, rastvorljivih u crijevima. Tablete imaju karakterističan miris. Intenzitet njihove boje može varirati od duboke crvene do nijanse crvene i narančaste.

Blisteri s tabletama pakirani su u kartonske kutije. Takođe, tablete se mogu pakovati u plastične boce.

Kombinovanom upotrebom tableta Wobenzym s drugim lijekovima koji pripadaju različitim grupama lijekova nije pronađena negativna interakcija.

Odmah treba napomenuti da s bilo kojom patologijom, uzimanjem bilo kakvih lijekova, pa čak i na pozadini potpunog zdravlja, alkohol, posebno u velikim količinama, ne može koristiti ljudskom tijelu.

Razmatrajući kompatibilnost liječenja Wobenzym s alkoholnim pićima, treba uzeti u obzir činjenicu da se sam ovaj lijek rijetko propisuje, a uglavnom je dio kompleksnog liječenja različitih bolesti, što ukazuje na raznolikost mogućih efekata složene terapije na organizam u cjelini. te njegovih pojedinih organa i sistema.

Na primjer, u kombinaciji s antibioticima, antivirusnim lijekovima, kemoterapijom, alkohol je strogo zabranjen, a kod drugih kombinacija lijekova njegova upotreba je nepoželjna i u najboljem slučaju može dovesti do smanjenja učinkovitosti terapije, a u najgorem uzrokovati različite ozbiljne komplikacije.

Nije bilo slučajeva nespojivosti Wobenzyma s drugim lijekovima.

Antibiotici. Wobenzym povećava efikasnost antibiotika, povećava njihovu koncentraciju u krvnoj plazmi i smanjuje njihove nuspojave, normalizirajući crijevnu floru.

Hormonski lekovi. Wobenzym smanjuje ozbiljnost nuspojava hormonskih lijekova.

Wobenzym je kompatibilan s alkoholom u malim količinama i može pomoći tijelu da se nosi s blagdanskom gozbom, u kojem se slučaju droga uzima nekoliko sati prije određenog vremena. Ipak, najbolje je izbjegavati zajedničku primjenu. Također, Wobenzym se može propisati u borbi protiv sindroma povlačenja.

Lijek za zaštitu stanica

Uzimanje lijeka se ne pojavljuje u analizama doping kontrole i ne utječe na vožnju ili rad sa složenim mehanizmima. Tablete ne izazivaju pospanost, ali na početku tečaja liječenja mogu pogoršati simptome bolesti.

Trajanje liječenja za umjerena stanja je 14 dana, tokom kojih se pacijentu preporučuje uzimati Wobenzym s dozom od 15 do 21 tableta dnevno. Radi praktičnosti, navedeni volumeni moraju se podijeliti na nekoliko metoda.

U složenim patološkim stanjima lijek se uzima 2-3 tjedna, do 10 tableta istovremeno tri puta dnevno. Tada se doziranje postepeno smanjuje na 15 tableta dnevno koje se dijele na tri doze.

Hronična upala i druge dugotrajne bolesti kod odraslih liječe se dugim tečajevima od 3-6 mjeseci. Lekar odabire optimalnu dozu Wobenzyma za svakog pacijenta. Za djecu s ponavljajućim upalnim bolestima preporučuje se kurs od 2-3 tjedna i uzimanje 2 tablete 2 puta dnevno. Da bi se postigla trajna remisija, trajanje liječenja može se promijeniti po nahođenju liječnika.

Lijek se često preporučuje za istodobnu primjenu antibiotika. Aktivne komponente lijeka povećavaju efikasnost antibiotske terapije i služe kao profilaksa crevne disbioze. Kroz čitav tečaj preporučuje se piti 5 tableta tri puta dnevno, a po završetku terapije nastaviti profilaktički tretman za obnavljanje mikroflore, ali uz smanjenje pojedinačne doze na 3 tablete.

Da bi se sprečile zarazne komplikacije, bolja tolerancija na hemo ili zračenje terapiju, ojačalo opšte zdravstveno stanje pacijenta, Wobenzym tablete prepisuju se pacijentima obolelim od raka. Tijekom ozračivanja ili uzimanja kemikalija propisano je 5 tableta 3 puta dnevno do završetka tijeka terapije.

Tablete za pankreatitis propisuje lekar. Važno je odabrati iskusnog doktora koji će odabrati individualni tretman. Mnogo je lekova. Popularni lijek za liječenje bolesti je Essentiale. Koristite lijek prema propisu liječnika.

Uslovi skladištenja

Najbolje je čuvati Wobenzym na sobnoj temperaturi (15 ° do 25 °), daleko od direktne sunčeve svjetlosti i pri niskoj vlažnosti, van domašaja djece i kućnih ljubimaca.

Lijek se izdaje u ljekarničkoj mreži bez recepta liječnika. Skladištite Wobenzym na suhom mjestu nedostupnom djeci, na temperaturi od 15 ° do 25 ° C. Upotreba lijeka strogo je ograničena njegovim trajanjem - dvije godine od datuma proizvodnje.

Wobenzym je lijek bez recepta.

Temperaturni raspon skladištenja tableta je 15-25 ° C.

Za regulisanje rada creva

Intestinalna pokretljivost također zahtijeva pomoć kod bolesti. Trimedate je lijek koji regulira motoričku funkciju gastrointestinalnog trakta. Lijek ima različite efekte na crijeva. Ako je potrebno, povećava aktivnost ili, obrnuto, suzbija funkcioniranje crevnih mišića.

Hrana koja se dugo nalazi u stomaku izaziva proces fermentacije. Lijek trimedat potiče povlačenje hrane na vrijeme. Ljekari primjećuju i druge pozitivne kvalitete. Uzimanjem lijeka, lako je smanjiti grčeve.

Kada se koriste antibiotici

U lečenju pankreatitisa retko se koriste antibiotici. Upotreba u nekim slučajevima diktira složenost bolesti, kada se antimikrobni lekovi ne mogu izostaviti. Često metronidazol dolazi u pomoć.

Glavno je biti na vrijeme. Uzmi metronidazol započeti pravodobno. Pravovremenim lečenjem možete se osloboditi bolesti. Nakon prolaska dijagnoze liječnik će propisati listu lijekova potrebnih u fazi razvoja.

Sastav lijeka

Jedna tableta Wobenzyma sadrži sljedeće glavne aktivne sastojke:

  • pankreatin - 300 prot. Jedinice FIP * (100 mg),
  • bromelain - 225 PIECES.FIP,
  • rutosid - 50 mg,
  • papain - 90 jedinica FIP-a,
  • kimotripsin - 300 PIECES FIP,
  • amilaza - 50 PIECES.FIP,
  • lipaza - 34 jedinica FIP,
  • tripsin - 360 U.FIP.

Sastojci lijeka su i pomoćne tvari: kukuruzni škrob, laktoza, stearinska kiselina, magnezijev stearat, saharoza, talk, pročišćena voda.

Pani Apoteka

Wobenzym tablete Wobenzym obložene tablete br. 40 Njemačka, Mucos Emulsionsgesellschaft

Wobenzym tablete Wobenzym tablete, obložene tablete br. 800 Njemačka, Mucos Emulsionsgesellschaft

Wobenzym tablete Wobenzym obložene tablete br. 200 Njemačka, Mucos Emulsionsgesellschaft

Wobenzym plus br. 200 tab. Po. Rješenje./testini. Mucos Emulsions GmbH (Njemačka)

Wobenzym plus br. 40 tab. Po. Rješenje./testini. Mucos Emulsions GmbH (Njemačka)

Cijena lijeka ovisi o broju tableta, ako će 40 komada koštati 400 rubalja, tada će 200 komada koštati 1700 rubalja. Najskuplje pakovanje je 800 tableta - 5180 rubalja.

Cijene, analozi i recenzije

Apsolutno sličan sastav lijekova ne postoji, ali postoje lijekovi koji se odnose na istu farmakološku grupu. Najčešći analozi su: Anaferon, Immunal, Imudol, Ribomunil, Vax. Ako usporedimo po sastavu, tada Wobenzym može zamijeniti:

  • Wobe-mugos E - ima ista nespecifična svojstva, plus postoji sekundarni analgetski efekat. Prosječna cijena je 950 rubalja.
  • Flogenzim - dodatno poboljšava viskoznost bronhijalnog sekreta, pomaže iscjedak iz ispljuvaka. Cijena mu je 2900 rubalja.

  • Floenzim
  • Serrata

Slični lijekovi Wobenzym koji pripadaju jednoj farmakološkoj skupini predstavljeni su poprilično širokim popisom ljekovitih tvari i uglavnom se propisuju za jedno ili dva bolna stanja, dok Wobenzymova svrha obuhvaća patologije mnogih sustava i organa ljudskog tijela

Najpoznatiji analozi lijeka su: Anaferon, Broncho-Vaxom, Galavit, Immunal, Imudon, Wobenzym, Neuroferon, Ribomunil, Cikloferon, Engistol.

Uzimajući u obzir neku sličnost sastava lijekova i raspodjelu njihovih učinaka na ljudsko tijelo, mogu se razlikovati dva analogna lijeka - Wobe-mugos E i Flogenzim.

Cijena analoga Wobenzym (40 tableta) (koristeći primjer ova dva najbliža lijeka) je nešto viša za Flogenzim - 950 rubalja i mnogo veća za Wobe-mugos E - 2900 rubalja, za isti broj tableta.

Enzimski lijekovi: Evanzyme, Ronidase, Proenzyme, Enzyme forte, Movinase, Serrata, Fibrinase, Phlogenzyme.

Imunomodulirajući pripravci na bazi sirovina biljnog porijekla: Imupret, Tonsilgon, Immunal.

Učinak lijeka na tijelo i njegov sastav


Lijek se sastoji od životinjskih i biljnih enzima. Aktivne komponente su:

Kao dodatne elemente, proizvod uključuje saharozu, kalcijum karbonat, talk, titanov dioksid i šelak, bojilo, vanilin, kukuruzni škrob, laktozu, pročišćenu vodu i povidon.

Wobenzym se apsorbira u crevnim zidovima i u opšti krvotok. Na organizam ima sledeće dejstvo:

  1. Zaustavlja upalu.
  2. Potiče resorpciju edema.
  3. Anestezira.
  4. Jača imunološki sistem uopšte, a takođe poboljšava zaštitne funkcije probavnih organa.
  5. Poboljšava cirkulaciju krvi.
  6. Smanjuje viskoznost krvi, aktivira protok krvi.
  7. Sprječava nastajanje i lijepljenje trombocita.
  8. Potiče resorpciju krvnih ugrušaka, hematoma.
  9. Povećava propusnost vaskularnih zidova.
  10. Sprječava razvoj tumorskih procesa.
  11. Poboljšava transport kiseonika i hranljivih materija do tkiva.
  12. Smanjuje rizik od nuspojava od uzimanja hormona.
  13. Aktivira proizvodnju interferona, pružajući tako antimikrobno, antivirusno djelovanje.

Tokom istraživanja utvrđeno je da lijek može pojačati djelovanje antibiotika, a ujedno zaštititi crijevnu mikrofloru od njihovog toksičnog djelovanja.

Obrasci za prosječne troškove i izdanje

Lijek se proizvodi u obliku okruglih konveksnih tableta narančaste boje. Tablete imaju blagi miris vanilije.

Prodaje se u pakiranjima od 40, 100, 200 i 800 komada. Cijena lijeka ovisi o broju tableta: počevši od 500 rubalja, 1030 rubalja, 1780 rubalja. i 5630 rubalja. po paketu, respektivno

Proizvođač lijeka je Njemačka.

Dejstvo na gušteraču

Lijek pomaže organima probave u razgradnji i apsorpciji vlakana, proteina, masti, ugljikohidrata i pomaže u normalizaciji metabolizma masti. To uvelike olakšava rad upaljenog parenhimskog organa.

Wobenzym za gušteraču takođe će biti dobar pomoćnik u poboljšanju transporta probavnih enzima u dvanaestopalačno crijevo, u borbi protiv upalnih, zaraznih procesa. Lijek pomaže zaustaviti upalne procese, povećava zaštitne funkcije tijela u odnosu na razne bakterije, infekcije i toksične tvari.

Lijek smanjuje oticanje žlijezde, kanale gušterače. To pomaže normalizaciji proizvodnje probavnih enzima i njihovog transporta u crijeva.

Za gušteraču je jako važno da enzimi pankreasa uđu u dvanaesnik na vrijeme. Inače se aktiviraju u žlijezdi i počinju je probaviti.

Wobenzym kod hroničnog pankreatitisa povećava učinkovitost korištenih antibiotika i istovremeno smanjuje njihov toksični učinak na probavne organe, sprečava razvoj disbioze u crijevima. Uz to, lijek pomaže obnavljanju tkiva i ćelija zahvaćenih bolešću.

Enzimi životinjskog porijekla sadržani u drogi odupiru se patološkoj transformaciji parenhima gušterače, razvoju ulceroznih, tumorskih procesa u organu. Uz to, upotreba lijeka smanjuje rizik od razvoja takvih komplikacija hroničnog pankreatitisa poput insuficijencije endokrinih žlijezda, bilijarne fibroze.

Dostupne indikacije za prijem

Lijek nije neovisan lijek, a koristi se samo kao dio složenih terapijskih mjera. Prema uputama, lijek se koristi za:

  • Tromboflebitis, limfni edem, oštećenje nogu s aterosklerozom za prevenciju recidiva flebitisa.
  • Upala genitourinarnog sistema, bubrezi (cistitis, prostatitis, pijelonefritis), njihove infektivne lezije.
  • Hronični upalni procesi na ginekološkom dijelu.
  • Mastopatija.
  • Pankreatitis
  • Hepatitis
  • Reumatoidne bolesti, artritis.
  • Multipla skleroza.
  • Atopijski dermatitis.
  • Zarazne i upalne bolesti respiratornog sistema.
  • Komplikacije nakon hirurških intervencija (adhezije, oticanje, dugotrajno zarastanje rana, suppuration).
  • Opekotine, upale mekog tkiva, hronične post-traumatične bolesti, za brzo zarastanje ozljeda.

Lijek se koristi i za sprečavanje virusnih, zaraznih bolesti, poremećaja cirkulacije krvi, stvaranja tromboze, fibrotičkih spojeva, manifestacije štetnih reakcija hormona i antibiotika, razvoja zapaljenskih, adhezija nakon operacije.

Je li moguće uzimati Wobenzym s pankreatitisom ovisi o fazi i ozbiljnosti bolesti, prisutnosti kontraindikacija. Prema uputama, pankreatitis je jedna od indikacija za upotrebu lijeka. U medicinskoj praksi obično se propisuje u fazi remisije, nakon zaustavljanja akutnog napada bolesti, kao i u liječenju hronične upale gušterače.

Ko ne bi trebao uzimati lijek

Lijek je zabranjen za upotrebu sa:

  • Pojedinačna netolerancija na komponente.
  • Potreba za hemodijalizom.
  • Loša koagulacija krvi.
  • Crijevna opstrukcija.
  • Akutni tok bolesti gastrointestinalnog trakta.
  • Uvjeti popraćeni povećanim rizikom od krvarenja.
  • Ne dostiže dijete od tri godine.

Kod akutnog pankreatitisa zabranjena je upotreba lijeka.

Što se tiče trudnoće i dojenja, ne postoji zabrana upotrebe lijeka u takvim uvjetima. Međutim, o ovom pitanju mora se razgovarati s ljekarom i uzeti tablete pod njegovom kontrolom.

Moguće neželjene reakcije

Često se pravilnom upotrebom organizam lijek dobro podnosi. U rijetkim su slučajevima primijećene sljedeće nuspojave:

  1. Mučnina
  2. Povraćanje
  3. Kršenje stolice.
  4. Alergijski osipi na koži, kopriva, svrbež, crvenilo.
  5. Promjena konzistencije i mirisa izmeta.
  6. Mogući su pojedinačni slučajevi anafilaktičkog šoka.

U slučaju predoziranja, mogući su mučnina, povraćanje, nadimanje, nadimanje i proliv. U pravilu, ako smanjite dozu lijeka, nakon jednog do tri dana takve reakcije prođu. Ako je doza pilula impresivna, bolje je podijeliti je na veći broj recepcija.

Postoje slučajevi kada se simptomi pankreatitisa pogoršavaju na početku uzimanja lijeka. Na primjer, mnogi ljudi navode da imaju bolove u pankreasu zbog uzimanja Wobenzyma u prvim danima terapije. Liječnici objašnjavaju da je čitav razlog aktiviranje anti-upalnih medijatora i promjene u fermentacijskim procesima.

Ako je došlo do takvog pogoršanja, potrebno je smanjiti dozu lijeka. Ako se u roku od nekoliko dana nakon uzimanja lijeka u smanjenoj dozi, situacija nije poboljšala, potrebno je konzultirati liječnika.

Lijek ne utječe na koncentraciju i brzinu reakcije.

Određivanje tijeka i doze Wobenzyma


Doziranje i trajanje liječenja određuje liječnik za svaki slučaj, ovisno o težini bolesti i drugim relevantnim faktorima.

Uslov

Shema aplikacije

Umjerena patologijaDoziranje je 5-7 kom / dnevno tokom 14 dana, zatim 3-5 kom / dnevno tokom dodatnih 14 dana. Visoka ozbiljnost patologije i prisustvo komplikacijaUzimajte 7-10 kom / dan oko 2-3 tjedna, zatim 5 kom. / Dan do 3 mjeseca. Kod hroničnih patologija3-5 kom / dnevno 2-3 mjeseca. U preventivne svrheProfilaktička doza je 3 kom / dnevno, prijem je podijeljen u tri pristupa. Termin je 1,5 meseci. Terapija se može provesti do 2-3 puta godišnje. U liječenju antibioticima5 kom / dnevno tokom cijelog uzimanja antibiotika, zatim 3 kom / dnevno tijekom 14 dana nakon njihova otkazivanja. U detinjstvuPrema opisu u uputama, dnevna terapijska doza za djecu stariju od 12 godina može varirati od 3 do 10 tableta dnevno, podijeljeno u tri pristupa. Za djecu od 3-12 godina doza se postavlja u iznosu od jedne tablete na šest kilograma tjelesne težine.

Kurs lečenja može trajati od dve nedelje do tri meseca. U svakom slučaju, termin terapije i pauze između kurseva određuje liječnik.

Tablete se konzumiraju pola sata prije jela. Pilule se progutaju cijele bez žvakanja, isperu čašom vode. Propisani dnevni broj tableta preporučuje se podijeliti u tri doze - ujutro, na ručku i prije večere.

Kako uzimati Wobenzym s pankreatitisom ovisi o težini bolesti, reakciji tijela na lijek i uspješnosti njegove upotrebe. U svakom slučaju liječnik treba utvrditi dozu i trajanje terapije. Obično je režim liječenja sljedeći: 5 tableta dnevno se uzima u 3 podijeljene doze tokom 2-3 tjedna.

Mora se imati na umu da lijek povećava koncentraciju antibiotika u krvi i inflamatorni fokus, pojačavajući njihov učinak. Međutim, ne zamjenjuje antibiotike.

Analozi lijeka


Lijekovi slični Wobenzym za terapeutske učinke uključuju:

Svi gore navedeni lijekovi imaju izražen protuupalni učinak, doprinose brzom zacjeljivanju, regeneraciji tkiva i povećavaju efikasnost izloženosti antibioticima. Imaju slične indikacije i kontraindikacije. Međutim, Wobenzym ima širi spektar terapijskih učinaka i primjene.

Najjeftiniji analozi lijeka su Serrata i Serox.

U uputama za navedena sredstva pankreatitis nije naveden kao bolest kod koje je naznačeno njihovo korištenje. No, kako je pankreatitis upalna bolest, a lijekovi imaju izražen protuupalni, ljekoviti učinak, njihova uporaba u ovom slučaju je dozvoljena.

Prije zamjene lijeka, kao i njegove kombinacije s drugim skupinama lijekova, potrebno je konsultirati liječnika.

Recenzije aplikacija


Anna: Ovaj lijek sam uzimala onako kako je propisao ljekar u periodu remisije nakon sledećeg napada akutnog pankreatitisa. Wobenzym je obogaćen enzimima i liječenje pankreatitisa s njim nije bilo tako bolno kao prije. Bolovi se nisu nastavili, probava se vratila u normalu i nestao je osjećaj punoće u stomaku.

Elena: Propisao mi je Wobenzym kao deo složene terapije hroničnog pankreatitisa. Tada sam pio puno stvari jer ne mogu sa sigurnošću reći koji je lijek najviše pomogao. Istina, u prva dva dana korištenja Wobenzyma, mučila me je mučnina. Kad je doza smanjena, prošla je.

Ćiril: Wobenzym pomaže u normalizaciji probave, oslobađanju od povećanog stresa gušterače zbog zasićenosti organizma potrebnim probavnim enzimima. Istovremeno, morate shvatiti da su ovi lijekovi samo pomoćni i da ne mogu samostalno izliječiti bolest. Stoga je lek delotvoran samo pod uslovom sveobuhvatnog liječenja bolesti. Ne zamjenjuje antibiotike.

Anastazija: Wobenzym mi je pomogao da uspostavim probavu i stolicu. Stomak je prestao da puše i boli, nadutost je prošla. Tek nakon dvije sedmice uzimanja lijeka, na koži ruku se pojavio mali osip. Iz tog razloga, doza lijeka je morala biti smanjena. Nekoliko dana nakon smanjenja doze, osip je otišao. Lijek je trajao mjesec dana.

  • Upotreba manastirske naknade za liječenje pankreatitisa

Iznenadit ćete se koliko brzo se bolest povlači. Pazite na gušteraču! Više od 10.000 ljudi primijetilo je značajno poboljšanje svog zdravlja samo pijući ujutro ...

Da li se heptral može uzimati s pankreatitisom i u kojoj dozi

Djelovanje lijeka pomaže poboljšati probavne procese, smanjiti bol, sprječava razvoj nadutosti i nadimanja

Kako Hofitol utječe na gušteraču i je li moguće uzimati ga s pankreatitisom

Lijek uvelike olakšava rad gušterače i omogućava vam da zaustavite upalni proces, smanjite bol

Upute za upotrebu lijeka Pancreoflat za pankreatitis

Pomaže u uklanjanju suvišnih plinova iz tijela, sprječava razvoj simptoma probavnih smetnji poput nadimanja i crijevnih kolika

Doziranje i način upotrebe tableta Trimedat za liječenje pankreatitisa

Trimedat, zahvaljujući uklanjanju grčeva iz glatkih mišića organa, može ublažiti akutne napade boli i time poboljšati pacijentovo stanje

Wobenzym je dobar enzimski pripravak. Pomaže mi da normaliziram probavu uz povremene upale gušterače. Već više od pet godina patim od hroničnog pankreatitisa.

Interakcija s drugim lijekovima

Wobenzym se može propisati zajedno sa drugim lijekovima. Enzimi povećavaju terapeutski učinak drugih lijekova i smanjuju vjerojatnost neželjenih reakcija. Tijekom liječenja potrebno je pratiti rad jetre, ako je potrebno, prepisuju se hepatoprotektori. U ovom leku nema kompatibilnosti s alkoholom. Ovaj lijek ne utiče na upravljanje vozilom i druge mehanizme.

Uvjeti ljetovanja u ljekarni

U ljekarnama se lijekovi prodaju bez recepta.

  • Upotreba Trichopolum-a sa pankreatitisom
  • Upotreba Iberogasta za pankreatitis: karakteristike liječenja

Pakreatitis patim od 4 godine. Nedavno je došlo do još jednog pogoršanja bolesti, smještena u bolnicu. Pregledom je utvrđeno i prostatitis. Pored lijekova iz pankreasa, Wobenzym je propisan za upalu prostate. Uzeo sam ga 2 nedelje. Liječenje je pomoglo.

Nedavno su se pojavili bolovi u donjem dijelu trbuha, učestalo mokrenje.Išla sam kod doktora. Nakon testova dijagnosticirali su cistitis. Imenovan Wobenzym. Lečeno je 10 dana. Pije se 1 tableta 3 puta dnevno. Lijek je odličan! Bolovi su prolazili, stanje se poboljšalo. Preporučujem ovaj lijek svima.

Ova stranica koristi Akismet za borbu protiv neželjene pošte. Saznajte kako se obrađuju vaši podaci komentara.

Kontraindikacije

Lijek se ne preporučuje za upotrebu tokom hemodijalize, kao i u sljedećim situacijama:

  • individualna netolerancija pacijenta na Wobenzym komponente,
  • bolesti čiji je razvoj uzrokovan velikom vjerovatnoćom krvarenja, na primjer, trombocitopenija, hemofilija,
  • Pacijent mlađi od 5 godina.

Prije upotrebe Wobenzyma, izuzetno je preporučljivo konzultirati gastroenterologa.

Nuspojave

Dugotrajna medicinska praksa nije zabilježila značajne nuspojave kao rezultat uzimanja Wobenzyma. U rijetkim slučajevima, mogu se primijetiti promjene u mirisu i konzistenciji izmeta, kao i simptomi urtikarije. Ovi simptomi nestaju nakon povlačenja lijeka ili smanjenja doze.

Uzimanje lijekova ne smanjuje stupanj koncentracije pažnje, brzinu psihomotornih reakcija i sposobnost obavljanja radnji koje zahtijevaju povećanu koncentraciju, na primjer, vožnju automobilom.

Ostavite Svoj Komentar