Kako se izvodi endoskopski pankreas?

Konvencionalni ultrazvuk gušterače uključuje vanjski pregled kože pomoću posebnog senzora. Ali za analizu stanja gušterače potrebna je jasnija vizualizacija. Zbog toga se u takvim slučajevima radi endosonografija gušterače.

Što je endo ultrazvuk?

Endosonografija gušterače, skraćeno endo-ultrazvuk, je kombinirana dijagnostička metoda koja vizualizira organ iznutra. Glavna karakteristika pregleda je dobivanje slike pomoću ultrazvučnog senzora sa kamerom, video endoskopom.

Endo ultrazvuk daje manju verovatnoću greške u odnosu na druge dijagnostičke metode. Tijekom studije liječnik prilagođava kameru tako da gušterača bude što vidljivija.

Ponekad, kada endosonografija nije dovoljna za postavljanje dijagnoze, provodi se potpuni pregled probavnog trakta. Endo-ultrasonografija gušterače, jednjaka i trbušne šupljine predstavlja najtačniju sliku bolesti.

O endoskopskom ultrazvuku doktor će reći u videu:

Indikacije za pregled

Indikacije za prolazak endo-ultrazvuka pankreasa su:

  • mučnina, gag refleks,
  • sumnja na malignost
  • veliki gubitak težine
  • labave stolice
  • periodična bol koja se javlja u predelu pojasa.

Upućivanje na ultrazvuk izdaje terapeut, gastroenterolog i endokrinolog ako postoji sumnja na kvar u gušterači.

Kako se pripremiti za proceduru

Prije provođenja endo-ultrazvuka, osoba se ispituje na prisustvo alergija, nakon čega se propisuju hemostasiogrami. Takva analiza određuje indeks koagulacije. Ovo je neophodno za prevenciju biopsije organa, tako da tokom endo ultrazvuka kod osobe nema hitnih krvarenja.

Osam sati prije endoskopskog ultrazvuka preporučuje se ne jesti i piti kako bi se spriječilo mučnina i povraćanje.

Prije postupka zabranjeno je uzimati lijekove. Ovo se posebno odnosi na gvožđe i aktivni ugalj. Oni mrljaju sadržaj creva, što otežava pravilno dijagnosticiranje bolesti. Ali, ako ne možete bez lijeka, morate piti lijek s puno vode.

Prije endo ultrazvuka, poželjno je ne pušiti. Ovaj proces doprinosi prekomjernom lučenju sline. U studiji se to miješa sa uvođenjem endoskopa iznutra.

Kako je studija

Endos ultrazvukom pankreasnih kanala osoba se postavlja na kauč, na lijevoj strani. Potom se ugrađuje poseban usnik tako da se endoskop lako ubacuje iznutra i ne oštećuje.

Cev uređaja sa ultrazvučnim senzorom gura se postepeno u usnu šupljinu, zatim u larinks, želudac i dvanaestopalačno crevo. Liječnik tokom ispitivanja ispituje integritet zidova jednjaka, gušterače, crijevno stanje.

Endoskop se svodi na papulo dvanaestopalačnog creva, pankreasni kanal. Zatim se kontrast uvodi kroz tanku cev. Ultrazvučni prijemnik prenosi sliku na ekran. Po potrebi se obavlja biopsija.

Za završetak endo-ultrazvuka potrebno je pola sata. U preostalih 30 minuta liječnik kontrolira stanje osobe kako ne bi došlo do komplikacija. Nakon što je osobi dozvoljeno jesti lagani obrok, popi čašu vode. Rezultati se objavljuju narednog dana.

Ljekar će vam reći kako se vrši endosonografija gušterače i zašto je potrebna:

Dešifriranje rezultata

Rezultati endo-ultrazvuka dešifruju lekar. Specijalista analizira pokazatelje:

  1. Veličina. S povećanjem, edema organa, dijagnosticira se razvoj volumena. Ako je gušterača smanjena, to ukazuje na prisutnost atrofičnih procesa.
  2. Konture. S zamućenim konturama, nepravilnostima organa na slici, pojavljuje se sumnja na tumore, ciste.
  3. Značajke strukture. Heterogena struktura tkiva ukazuje na bolesti u hroničnom obliku.
  4. Obrazac. Ponekad postoje prirođene promjene u obliku organa koje ometaju normalno funkcioniranje probavnog sustava.
  5. Stanje kanala. Endo ultrazvukom pokazuje prisustvo, nedostatak propusnosti kroz kanale.
  6. Ehogenost. Ako se otkrije hiperehoogenost, dijagnosticira se prisutnost tumora i kamenja. Inače se s hipoehohenogenošću obično dijagnosticira akutni pankreatitis.

Endos ultrazvuk gušterače pomaže lekaru da precizira bolest. Vjerovatnoća greške je svedena na minimum.

Jeste li prošli takav pregled? Recite nam o tome u komentarima. Članak podijelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Budite zdravi.

Pregled postupka

Endosonografija je mješovita tehnika koja vam omogućava ispitivanje organa za probavu iznutra, dobivanje ultrazvučne slike struktura nepristupačnih za kameru. Možda je to jedina moguća metoda dijagnosticiranja dijela patologija.

Dijagnostika se provodi pomoću posebnog uređaja - endoskopa, na čijem je kraju ugrađen ultrazvučni senzor. Dovođenje senzora organu, zaobilazeći kožu, mišiće i druge medije koji mogu oslabiti signal u uobičajenoj metodi ultrazvuka, omogućava vam da dobijete tačne rezultate.

U endoskopskoj dijagnozi koriste se ove vrste endoskopije:

  • Gornji GI trakt. Otkriti zloćudni karcinom gušterače s tačnošću od 95%, vizualizaciju varikoznih vena u stomaku itd.
  • Donji GI trakt. Omogućuje vam dijagnosticiranje novotvorina debelog crijeva i uzimanje materijala za istraživanje, kako biste razjasnili uzroke patoloških simptoma.
  • Traheobronhijalno drvo. Dijagnosticiran rak pluća, pregledani limfni čvorovi.

Razlika između ultrazvuka i endo ultrazvuka

Ultrazvuk i endo-ultrazvuk - slični postupci koji imaju samo jedan princip, razlikuju se u načinu obavljanja i rezultatu dijagnoze. Endoskopski pregled dobija tačnu sliku, ali uzrokuje nelagodu zbog umetanja cevi u jednjak. Ultrazvuk ne uzrokuje nelagodu, ali slika organa je loše kvalitete. Obje studije se provode ultrazvukom, aparat za endosonografiju opremljen je posebnom kamerom.

Priprema za obje metode istraživanja je ista, ali uz endo-ultrazvuk su neophodni sedativi, ako se planira operacija, potrebna je anestezija. Propisan je ultrazvuk za prepoznavanje patologija ili dijagnosticiranje organa, kao primarne vrste pregleda. Ultrazvučna endoskopija je relevantna ako druge metode nisu dale rezultate ili ishod nije očigledan.

Ultrazvuk se izvodi za odrasle i djecu, endoskopska ultrazvučna metoda preporučuje se samo odraslim osobama. Djeci se ne preporučuje ponašanje kako bi se izbjegle ozljede dječjeg jednjaka.

Dijagnoza je indicirana za osobe predisponirane za pojavu malignih neoplazmi, brzo otkriju manje tumore u bilo kojoj fazi razvoja. Po potrebi se uzima materijal za biopsiju.

Ovom metodom istraživanja lako je vizualizirati prisustvo kristalnih formacija u kanalima i cističnih promjena u želucu. Erozija, polipi, deformacija zidova stomaka - kršenja se dijagnosticiraju pomoću ultrazvučne endoskopije. Glavne indikacije za ovu studiju su:

  • Benigni tumori probavnog trakta,
  • Karcinom stijenke jednjaka, šuplji prošireni odjel probavnog trakta, creva, pankreasa,

Ultrazvučna endoskopija omogućava vam da procijenite efikasnost prethodnog liječenja.

Čak i ako se sumnja na bolest, postupak se provodi isključivo nakon kliničkog pregleda, ako nisu utvrđene kontraindikacije za endoskopiju.

Priprema za postupak

Endosonografski pregled je postupak koji zahtijeva pažljivu pripremu. Prije svega, dežurni ljekar pažljivo pregledava pacijenta, učeći o simptomima i hroničnim bolestima. Određuje opšti test krvi i opšti test urina, krv za biohemiju i koagulogram za utvrđivanje nivoa zgrušavanja krvi. Prikuplja informacije o alergijskim reakcijama na lijekove. Svi postupci su neophodni za otklanjanje kontraindikacija, kojih pacijent možda nije svjestan.

Liječnik mora reći pacijentu dijagnozu i moguće posljedice.

Tri dana prije zahvata trebate početi očistiti želudac, ukloniti masnu i tešku jelo iz prehrane. Posljednji obrok je 8-10 sati prije dijagnoze. Preporučuje se smanjenje unosa proteinske hrane. Preporučljivo je ukloniti mlijeko i mliječne proizvode. Isključite pečenje kvasca iz prehrane da ne bi došlo do nakupljanja nakupljenih plinova, koji mogu ometati pregled gušterače, petljom crijeva.

Na dan pregleda zabranjeno je pušiti, da ne bi izazvali pojačano lučenje sline, što smanjuje tačnost rezultata. Potrebno je isključiti upotrebu lijekova koji mogu promijeniti boju sadržaja u stomaku. Sat vremena prije zahvata pacijentu se primjenjuje sedativ.

Tehnika

Dijagnostička tehnika ima slične karakteristike kao i ezofagogastroskopija.

Prije ispitivanja, pacijentu se ubrizgava u medicinski san, ako je potrebno uzeti materijal za biopsiju ili za druge medicinske postupke. Minimalno vrijeme dijagnostike je 20 minuta. Cijelo trajanje ovisi o svrsi pregleda i složenosti zadataka s kojima se ljekari suočavaju.

Pacijent leži na lijevoj strani, savijajući noge u zglobu koljena i pritiskajući ga prema stomaku. Tada se uređaj ubacuje u jednjak, gdje se pregledavaju njegovi zidovi radi prepoznavanja različitih patologija. U to vrijeme doktor radi ultrazvučnu sliku limfnih čvorova jednjaka i pluća.

Naknadno se aparat vrši dalje, gdje se pregledavaju zidovi želuca, slezine i gušterače. Nadalje, aparat se spušta u područje dvanaestopalačnog crijeva, gdje endoskopista pregledava žučne putove, kanale i glavu gušterače.

Gušterača je složen organ za pregled. Druge metode jednostavno ne mogu predočiti njegovu bolest. Uobičajena gušterača je homogena formacija glatkih kontura i jednolike strukture. Ultrazvučna endoskopija omogućava vam da uzmete u obzir patologiju, uzmete materijal za istraživanje, pomažete u prepoznavanju malignih bolesti u ranoj fazi i omogućava vam da započnete odmah liječenje.

Hirurške i terapijske intervencije za endosonografiju

Kad se klinika opremi operativnim konveksnim endoskopom, moguće je izvesti fino iglastom punkcijom formacija koje imaju odstupanje od norme. Nakon toga uzorak se šalje na histološki pregled.

Tijekom studije moguće je probijati formacije, cistične promjene i limfne čvorove, što omogućava izbjegavanje operacije uzimati materijal i štedjeti vrijeme za liječenje.

Anemastoze se nameću pod kontrolom ESM-a, rade se injekcijske tehnike i radijacijska terapija tumora.

Postupak se dobro podnosi kod pacijenata, nosi mali rizik od komplikacija.

Dijagnoza ranog stepena karcinoma pankreasa

Malignost gušterače ima lošu prognozu. Često se dijagnosticira u kasnoj fazi, kada je povoljan ishod liječenja praktički nemoguć. Do 5 godina nakon početka liječenja, mnogo pacijenata preživi. Dugogodišnje iskustvo s ESM-om jasno je pokazalo da je moguće rano otkrivanje raka ovom studijom. Štoviše, ova metoda se smatra najtačnijom od svih mogućih.

Endosonografija kao metoda za dijagnozu karcinoma želuca

Metoda nije primjenjiva na početnu dijagnozu malignih tumora želuca, ali točno određuje fazu razvoja raka i širenje patologije na susjedne organe, limfne čvorove. Prije odluke o operaciji, ljekari preporučuju opsežnu dijagnozu, kombinirajući endosonografiju s laparoskopskim ultrazvukom.

Endoskopske metode liječenja raka u ranoj fazi su djelotvorne, ali ograničene su na širenje metastaza. Endosonografija precizno utvrđuje prevalenciju maligne patologije u submukoznom i mišićnom sloju.

Nakon postupka

Nakon završetka postupka pacijent je prebačen u bolnicu na nekoliko sati radi praćenja stanja.

Ljekari preporučuju da pacijenti nakon podvrgavanja endosonografiji osiguraju mir kod kuće. Nakon 2 sata, možete uzimati hranu i tekućinu. Ako su prije postupka propisani sedativi, ljekari preporučuju izbjegavanje samostalnih putovanja automobilom i napuštanje posla koji zahtijeva koncentraciju.

Moguće komplikacije

Postupak koji se izvodi u skladu s pravilima najčešće ne ostavlja negativne posljedice. Komplikacije tokom endo ultrazvuka su rijetke, ali mogu se ipak pojaviti u obliku:

  • Ozljeda na sluzokoži želuca i jednjaka, praćena krvarenjem iz krvnih žila,
  • Stvaranje prolazne rupe unutrašnjeg organa zbog povrede zadobijene tokom dijagnoze,
  • Alergija na lijekove,
  • Aritmija srca,
  • Zarazne bolesti pluća ili bilijarnog trakta.

Te se patologije rijetko javljaju. Češće nakon pregleda pacijent oseća slabost i nelagodu.

Kontraindikacije

Prije propisivanja dijagnoze, liječnik pregledava pacijenta i provodi niz studija radi utvrđivanja kontraindikacija, među kojima su:

  • Hirurgija na jednjaku
  • Mehaničke povrede jednjaka
  • Dekompenzirano zatajenje srca,
  • Akutne zarazne patologije i hronične u akutnoj fazi,
  • Upala pararektalnih vlakana
  • Bolesti vratne kralježnice zbog kojih je nestabilna,
  • Obstrukcija jednjaka, u cijelosti ili djelomično.

Ako se planira operativni zahvat, relativna kontraindikacija bit će kršenje koagulacije krvi.

Endosonografija je mlado i perspektivno područje u dijagnozi organa gastrointestinalnog trakta. Ima visok sadržaj i tačnost informacija, dobro podnosi pacijente i ne izaziva komplikacije, uz rijetke iznimke. Neke se patologije otkrivaju samo pomoću endoskopskog ultrazvuka.

Indikacije za endosonografiju pankreasa

Endosonografija omogućava proučavanje stanja gotovo cijelog probavnog trakta.

Ali ako se informacije o želucu i dvanaesniku mogu dobiti jednostavnom endoskopijom, tada su stvari pankreasa kompliciranije.

Endoksonografija gušterače je metoda čiji se značaj ne treba potcijeniti. Budući da je ovaj organ smješten tako da se na konvencionalnoj sonografiji ne mogu vidjeti svi njegovi dijelovi, endoskopski ultrazvuk gušterače pomaže pri vizualizaciji najpristupačnijih područja.

Ednoskopski ultrazvuk gušterače koristi se za sljedeće indikacije:

  1. Prisutnost alarmantnih simptoma, koji uključuju bolove u gornjem i lijevom dijelu trbuha, mučninu i povraćanje.
  2. Postepeno ili drastično mršavljenje.
  3. Promjene u prirodi stolice.
  4. Prisutnost žutice.
  5. Palpativni bezbolni prošireni žučni mjehur simptom je Courvoisiera. Ovaj simptom je karakterističan za karcinom glave gušterače.
  6. Prisutnost tumorskih ili volumenskih formacija. Endo ultrazvuk pankreasnih kanala omogućava vam da otkrijete i najmanje formacije i kalcije.
  7. Utvrđivanje prisustva metastaza u uobičajenom tumorskom procesu.

Uz to, ova vrsta dijagnostičkog pregleda otkriva stupanj patoloških promjena gušterače povezane s upalnim bolestima kao što je pankreatitis.

Kako se pripremiti za endosonografiju?

Prije studije liječnik najprije intervjuiše pacijenta o prisutnosti alergija, a također propisuje koagulogram. Ovo je neophodno za utvrđivanje zgrušavanja krvi tako da pacijent iznenada nema krvarenja tokom ispitivanja. Ovaj predmet je od posebne važnosti ako je za vrijeme postupka potrebno uzeti biopsiju, koja uključuje traume tijela uz ogradu njegovog dijela.

Preporučuje se da ne jedete i ne pijete pre endosonografije osam sati pre ispitivanja, jer postoji rizik od povraćanja. U prisutnosti endoskopa iznutra to može izazvati težnju povraćanjem. Takođe je preporučljivo imati klistir za čišćenje uveče, pred postupak.

Ne preporučuju uzimanje lijekova prije ispitivanja, posebno preparata željeza i aktivnog ugljena, koji može obojati crevni sadržaj, što otežava pravilno postavljanje dijagnoze. Ipak, ako osoba ima kroničnu bolest koja zahtijeva stalno liječenje, dozvoljena je upotreba, ali ona se ispere s malom količinom vode.

Prije ove vrste dijagnoze, poželjno je i ne pušiti, jer se povećava odvajanje sline što može spriječiti uvođenje endoskopa.

Endoskopska ultrazvuka pankreasa provodi se pod općom anestezijom, ili se pacijentu prije pregleda daju posebni sedativi. Prije započinjanja postupka, osoba zauzme položaj na lijevoj strani i vodi savijenih nogu prema trbuhu.

  1. Uređaj se umetne u lumen jednjaka, a pregledavaju se njegovi zidovi. U istom intervalu liječnik ima priliku učiniti ultrazvuk limfnih čvorova na ovom području i plućima. Ispitivanje dubokih struktura glavna je dijagnostička vrijednost ove metode,
  2. Tada se aparat izvodi dublje i pregledavaju se zidovi želuca, a s njim slezina i gušterača, tj.
  3. Posljednja faza postupka je područje dvanaesnika. Ultrasonografija ove stranice omogućava liječniku da prouči žučne putove, kanale i glavu gušterače. Ako je potrebno, prikuplja se i biopsijski materijal za histološki pregled.

Procedura može trajati - od 30 minuta do sat vremena.

Koje parametre gušterače pregledava liječnik na endosonografiji?

Tijekom studije liječnik ocjenjuje stanje karakteristika pankreasa.

U tu se svrhu uzima u obzir veliki broj faktora.

Među tim faktorima procjene najvažniji su:

  • oblik žlijezde (kod mnogih ljudi anatomski oblik žlijezde može se razlikovati, što može biti faktor poremećaja njegovog funkcioniranja),
  • dimenzije cijele žlijezde i njenih pojedinačnih dijelova daju liječniku informacije o postojanju volumena u organu - cistama, tumorima, kalkulama,
  • jasnoća kontura (zamagljeni i nejasni obrisi mogu ukazivati ​​na upalu u žlijezdi ili organima koji se nalaze u blizini, apscesi i ciste imaju jasne konture, ali rastu u obliku ispupčenja),
  • strukturna obilježja (gušterača je organ koji ima strukturu srednje zrna, ehogenost žlijezde treba biti ujednačena. Hiperehoičnost se primjećuje kod hroničnog pankreatitisa kada je u strukturi žlijezde prisutno puno vezivnog tkiva).
  • smanjena ehogenost karakteristična je za akutni pankreatitis, koji može biti popraćen edemom žlijezde, ali volumetrijske mase najčešće su hiperehoične, posebno kalkuli i, naravno, cistične mase izgledaju eho-negativno i imaju glatke rubove,
  • stanje pankreasnih kanala.

Često uzrok pankreatitisa nije patologija samog gušterače, već bolest bilijarnog trakta. Kod žučnih kamenaca kamenje, pogotovo sitno, kreće se duž kanala. Takvo kretanje može uzrokovati blokadu odljeva žuči na određenom nivou. Ako se to dogodi iznad pražnjenja pankreasnog kanala, osoba dobiva opstruktivnu žuticu, ali ako se kamen zaustavi nakon što pankreasni kanal udruži zajednički žučni kanal, nastaje žučni pankreatitis.

Stoga, pravovremena dijagnoza prisustva gušterače, kao i kamenja u kanalima žučnog sustava, pomaže u sprečavanju daljnjeg oštećenja žlijezde.

Anatomija jednjaka

Jednjak je dio gastrointestinalnog trakta, predstavljen u obliku uske cijevi, smještene između ždrijela i želuca. Počinje na nivou 6. vratnog kralješka, a završava u 11. torakalnom kralješku. Duljina jednjaka je u prosjeku 23-24 cm. Ako se napravi poprečni rez, vidjet će se kako je jednjak podijeljen u nekoliko slojeva (adventitia, mišićni, sluzokožni i submukozni slojevi). Postoje 3 anatomska suženja u jednjaku:

  • Faringealni
  • Bronhijalni
  • Otvor blende.

Postoje i još dva dodatna. Jedan na prelazu jednjaka u želudac, a drugi na nivou aorte. U zdravih ljudi debljina stijenke jednjaka ne prelazi 6 mm. Promjer križa je ovalni, a kroz sluznicu je moguće pregledati krvne žile. S razvojem upalnih procesa, zid jednjaka se zadebljava, a sluznica poprima crveni ton. S stvaranjem zagušenja, sluzokožni sloj može postati cijanotičan.

Ultrazvuk je neinvazivna metoda istraživanja koja vam omogućava da dobijete dvodimenzionalnu sliku unutrašnjih organa. Neki uređaji imaju tako visoku rezoluciju da je moguće razabrati područja promjera manje od 1 mm. Ako liječnik koji obavlja studiju ima potrebnu razinu znanja i iskustva, onda to uvelike olakšava dijagnozu bolesti.

Prilikom provođenja ultrazvuka možete dobiti podatke o stanju želuca i jednjaka, kao i informacije o susjednim strukturama tkiva i o općoj pokretljivosti probavnog trakta. Za djecu se ultrazvuk smatra najpoželjnijom dijagnostičkom tehnikom zbog visokog nivoa sigurnosti.

Na monitoru je slika trbušnog jednjaka predstavljena ovalom lokaliziranim između aorte i lijevog režnja jetre. Kada se senzor postavi u poprečni položaj, šupljina jednjaka ima oblik zvijezde. To je zbog činjenice da se u nedostatku dolazne hrane sluznica smanjuje i stječe određeno nabora. Ehogram pokazuje da je jednjak obično podijeljen u 3 sloja:

  • Unutrašnji - sluzav
  • Srednje mišićav
  • Izvana - adventitia.

Debljina stijenke jednjaka kod djeteta obično ne prelazi nekoliko milimetara. Tijekom gutanja, lumen jednjaka se povećava u veličini, a unutra se počinju pojavljivati ​​područja smanjene gustoće. Ako pacijent proguta komadiće hrane, tada se prečnik jednjaka još više povećava.

Zahvaljujući naučnom napretku, raspon dijagnostičkih postupaka se svake godine proširuje. Naučni napredak nije zaobišao ni ultrazvučne metode. Do danas se razlikuje nekoliko vrsta ultrazvuka koji omogućavaju dobivanje informacija o stanju jednjaka. Svaka od metoda bira se pojedinačno, ovisno o anatomskim osobinama pacijenta i prirodi bolesti:

  • Perkutani ultrazvučni pregled. To je najčešća i najčešće korištena u medicinskoj praksi. Popularna je postala kombinacija visokog informativnog sadržaja, udobnosti ponašanja i nepostojanja komplikacija. Tijekom postupka, senzor se prethodno podmazuje gelom i ugrađuje u vrat i epigastrium. Zahvaljujući tome, moguće je dobiti sliku različitih dijelova jednjaka. Da bi se postigla veća preciznost snimanja, od pacijenata se traži da nagnu glavu unazad tokom postupka.
  • Intraezofagealni ultrazvuk. Suština tehnike je uvođenje posebnog senzora u lumen jednjaka kako bi se dobila bolja slika organskih struktura. Koristeći endo-ultrazvuk možete procijeniti stanje zidova jednjaka i zabilježiti patološke promjene u njima. Kontraindikacija za manipulaciju je dječja dob. Takav ultrazvuk kod djeteta može prouzrokovati mehanička oštećenja sluznice jednjaka. Ova metoda je pogodna i za ispitivanje srca.
  • Ultrazvučni pregled vode-sifona. Ova se tehnika izvodi za procjenu motoričke funkcije želuca. Da bi se to učinilo, tokom ispitivanja pacijentu se daje piće tečnosti, zbog čega se procjenjuje propusnost jednjaka i priroda pokreta zidova tokom samog čina gutanja.
  • Endosonografija. Po svom mehanizmu postupak snažno liči na fibrogastroduodenoskopiju. Kad se izvodi, u lumen jednjaka se uvodi poseban senzor, na čijem je kraju pričvršćen optički uređaj. Zahvaljujući ovom postupku moguće je popraviti formacije promjera manje od 1 mm i nedostupne ultrazvučnom pregledu. Endosonografija pruža priliku za procjenu veličine i dubine klijanja tumora.

Na kraju studije liječnik daje pacijentu protokol u kojem donosi svoj zaključak o stanju zidova i motoričkoj funkciji jednjaka. Opis tumora, čireva, divertikuluma i žarišta upale takođe je zapisan u protokolu. Zahvaljujući ultrazvuku možete dijagnosticirati većinu bolesti jednjaka i okolnih tkiva.

Ako se iza sternuma nalazi nelagodnost, otežavajući se za vreme obroka, trebalo bi se obratiti lekaru. Ako postoji sumnja na patološku formaciju jednjaka, preporučuje se izvršiti ultrazvučni pregled. Ako uređaj ima visoku razlučivost, tada je moguće popraviti ulcerozne lezije sluznice, stvaranje raka i znakove upale stijenke organa.

Postoji nekoliko indikacija u kojima se pacijentu preporučuje da obavi ultrazvučni pregled kako bi potvrdio dijagnozu:

  • Ahalazija
  • Gastroezofagealni refluks,
  • Bacanje želučanog sadržaja u dišne ​​putove
  • Sumnja na dijafragmatičnu herniju
  • Žgaravica nedovršenog porijekla,
  • Teško stanje pacijenta, u kojem nije moguće izvršiti endoskopiju.

Refluksni ezofagitis smatra se najčešćim patološkim procesom jednjaka, koji zahtijeva dijagnostičke mjere. Ovo stanje nastaje usled slabosti srčanog sfinktera i refluksa želučanog sadržaja u jednjak. Klorovodična kiselina negativno djeluje na sluznicu organa i, redovitim kontaktom, izaziva erozu i čireve. Uz to, potrebno je spomenuti i stanje poput Barrettovog jednjaka. Normalno, želudačna sluznica je obložena slojevitim slojevitim epitelom, međutim, pod utjecajem kiselog okruženja želuca, može se pretvoriti u cilindrična. Ovo stanje je prekancerozna bolest koja zahteva trenutno lečenje.

Podaci navedeni u tekstu nisu vodič za djelovanje. Da biste dobili detaljnije informacije o svojoj bolesti, potrebno je da se obratite stručnjaku.

Druga formacija koja se često primjećuje kod problema s jednjakom je divertikulum. Ova bolest je uzrokovana stanjivanjem i izbočenjem zida jednjaka. U tom se slučaju formira džep u koji se mogu nakupljati čestice neprobavljene hrane. Divertikulum se može upaliti i dovesti do problema s gutanjem. Ako je divertikulum kongenitalni, tada je to posljedica lokalizirane slabosti mišićne stijenke.

Suština manipulacije

Kako napraviti ultrazvuk jednjaka? Pacijent je pozvan u sobu za manipulaciju, gdje je zamoljen da sjedne na kauč. Pacijent leži na leđima, a liječnik nanosi poseban gel na vrat i trbuh, neophodan za najbolje provođenje ultrazvučnog signala. Prilikom ugradnje senzora moguće je dobiti sliku cervikalnog i trbušnog dijela jednjaka. Da bi se dobili detaljniji podaci o funkcioniranju jednjaka, pacijent se traži da popije malo tečnosti.

Neki organi koji zahtijevaju dodatni pregled tokom seanse bolje su vizualizirani kada je pacijent na svojoj strani. Na kraju studije, liječnik opisuje rezultat, procjenjuje strukturu jednjaka i bilježi prisutnost patoloških formacija.

Endosnografija pankreasa

Endosonografija se smatra jednom od najefikasnijih metoda dijagnosticiranja gušterače i omogućava ne samo prepoznavanje patoloških abnormalnosti u njenom razvoju, već i predviđanje moguće pojave limforegionalnih metastaza. Pomoću endosonografije, specijalista može identificirati tumore nedostupne konvencionalnom ultrazvuku i utvrditi vjerojatnost invazije malignih ćelija u vaskularne strukture.

Endoksonografija gušterače omogućava visokokvalitetnu kontrolu probijanja sitnih igala izvršenog radi dobijanja uzoraka tkiva s patološke regije organa. Općenito, ova je dijagnostička metoda prilično univerzalna, međutim njezinu upotrebu za prepoznavanje patoloških bolesti gušterače trebaju provoditi samo visoko kvalificirani stručnjaci koji su u stanju adekvatno procijeniti rezultate i koristiti ih u razvoju metode liječenja pacijenta. Upotreba profesionalne endosonografske opreme nema negativne posljedice i stoga je apsolutno sigurna za zdravlje ljudi. Efekti rendgenskih zraka takođe su u potpunosti izostali.

Osnova za dijagnozu upale gušterače kod djece je ultrazvučni pregled koji vam omogućuje da odredite oblik bolesti, posebno njen tijek, a također možete izvući zaključke o nadolazećem liječenju na temelju tih podataka. Koje su karakteristike postupka?

Indikacije za ultrazvuk pankreasa kod dece

Važno je razumjeti da će za ultrazvuk gušterače kod djece biti potreban odgovarajući smjer liječnika, napisan na temelju znakova i simptoma koji ukazuju na razvoj pankreatitisa.

Glavne indikacije za ovaj postupak su: bol u pupku, kao da okružuje cijelo tijelo, a istovremeno se manifestira u trbuhu i sa leđa. Ultrazvuk vam omogućava da prepoznate moguće promjene ili deformacije takvih organa gastrointestinalnog trakta kao: dvanaestopalačni 12 ili želudac, koji također mogu uzrokovati jake bolove.

Ultrazvučni pregled se također propisuje u slučajevima kada postoji sumnja na razvoj karcinoma tumora ili ciste koji zahtijevaju hitno uklanjanje ili liječenje. Zahvaljujući pravovremenoj dijagnozi mogu se izbjeći mnoge patološke promjene pa samim tim, ako liječnik ima preporuke, ni u kojem slučaju se postupak ne smije odgađati.

Dijagnoza kod djece zahtijeva prethodnu pripremu.Dakle, u danu, ili još bolje u dva, potrebno je potpuno eliminirati masnu, slanu, kiselu i prženu hranu koja stvara dodatno opterećenje i na stomaku i na gušterači.

Također, prije ultrazvuka svakako biste trebali konzultirati liječnika. Ako je potrebno, za djecu se mogu propisati enzimski pripravci koji pozitivno djeluju na rad gušterače, kao i laksativ, ako se pojave problemi u gastrointestinalnom traktu, kao što su zatvor, proljev ili nepravilna stolica. Često se preporučuje uzimanje aktivnog ugljena, po količini od 1 tablete na 10 kilograma težine, ali o ovom problemu trebate razgovarati i sa svojim liječnikom dodatnim redoslijedom.

Skeniranje gušterače kod djece može se provesti samo ako za to postoje odgovarajuće indikacije ili po preporuci liječnika. U ovom se slučaju ne smije zaboraviti na važnost preliminarne pripreme za ultrazvučni pregled, koja omogućava dobivanje najtačnijih rezultata dijagnostičkog ispitivanja i identificiranje postojećeg problema u gušterači.

Inspekcija i palpacija

Prilikom pregleda djeteta sa sumnjom na intersticijski akutni pankreatitis zapažaju se blijedost i hiperemija lica, tahikardija i sklonost povećanju krvnog pritiska. Također se može primijetiti napuhavanje i otpornost mišića u epigastričnoj regiji. Ručni pregled gušterače otkriva lokalni sindrom boli, uz porast nakon pritiska.

Kod destruktivnog akutnog pankreatitisa kod djece primjećuje se natečenost, natečenost mišića i nemogućnost palpacije. Čest, slab puls, sklonost snižavanju krvnog pritiska.

Laboratorijska dijagnostika

Za dijagnozu pankreatitisa kod djece propisuju se opća i biohemijska analiza krvi i urina kao i posebne za utvrđivanje dijastaza u urinu, amilaze u serumu, proteina i glukoze. Da bi se utvrdila egzokrina sekrecija gušterače, izvodi se istraživanje fizičkih, hemijskih, mikroskopskih karakteristika izmeta (koprogram) i lipidnog profila, kao i aktivnost pankreasne elastaze u stolici.

Kod akutnog intersticijskog pankreatitisa opći test krvi kod djeteta otkriva leukocitozu (umjerenu ili tešku), neutrofiliju, lagano povećanje ALT-a. Biohemijska analiza pokazuje umjereno i kratkotrajno povećanje aktivnosti enzima pankreasa i hiperglikemije. Steatorreja i kreatoreja ukazivat će na hronični pankreatitis kod djeteta.

U akutnom destruktivnom obliku bolesti kod djece, primjećena je izražena neutrofilna leukocitoza, povećanje ESR-a, trombocitopenija. Enzimska aktivnost gušterače je izražena i trajna.

Instrumentalne metode

Među tim metodama najčešće se koristi ultrazvučna studija koja vam omogućava da utvrdite promjenu volumena, područja nekroze, sabijanja i heterogenosti parenhima. Prisutnost kamenja i drugih gustih formacija, promjene u organima gastrointestinalnog trakta utvrđuju se anketnom radiografijom. Takođe, za dijagnozu pankreatitisa kod dece mogu se propisati CT i MRI. Endosonografijom se mogu otkriti rane promjene u parenhimu i kanalima žlijezde, kao i druga patološka stanja koja se ne dijagnosticiraju konvencionalnim ultrazvukom.

Postoji grana medicine koja se bavi bolestima debelog creva - koloproktologija. Ovo područje znanja proučava rad udaljenog probavnog trakta, kao i mnoge patološke procese koji se u njemu događaju. Za proučavanje strukture i pokretljivosti debelog creva razvijene su mnoge dijagnostičke tehnike koje olakšavaju rad proktologa. Jedna od njih je kolonoskopija. Ova metoda se sastoji u korištenju posebnog optičkog kabla koji prenosi sliku lumena probavne cijevi na monitor. Pored dijagnostike, kolonoskopija se može koristiti za jednostavne medicinske manipulacije, koje omogućavaju uklanjanje patoloških stvaranja u ranoj fazi razvoja.

U mnogim civiliziranim zemljama endoskopski pregled smatra se obaveznim za sve ljude starije od 40 godina. Postupak je uključen u standardni paket osiguranja, stoga se provodi po planu. Zahvaljujući ovoj manipulaciji moguće je identificirati prekancerozna stanja u ranim fazama i spriječiti njihov daljnji razvoj karcinoma. Do danas postoje i druge instrumentalne metode istraživanja, ali one mnogo puta izgube kolonoskopiju u smislu sadržaja informacija i efikasnosti.

Uređaj kolonoskop

Izgled kolonoskopa podsjeća na crnu cijev. Dužina standardnog uređaja je 2m. Unutrašnji sloj sastoji se od optičkog vlakna koje sliku prenosi na monitor. Na latinskom jeziku vlakna će zvučati poput vlakana. S obzirom na ovu osobinu, endoskopske metode istraživanja nazivaju se i fibroskopija.

Vanjski sloj uređaja predstavljen je zaštitnom školjkom koja sprečava oštećenje elemenata optičkih vlakana. Uz to, kablovi prolaze kroz zaštitni sloj, zahvaljujući kojem udaljeni kraj kolonoskopa može obavljati pokrete u dvije ravnine. Kabl pozadinskog osvetljenja i cevi za dovod vazduha takođe prolaze kroz spoljni omotač. Zbog osobitosti pripremne faze, crijevne stijenke mogu se srušiti, pa se za njihovo širenje koristi mlazni zrak, koji vam omogućuje dodatno pomicanje uređaja.

Šta je fibroskopija? Kao što je gore spomenuto, fibercope je generalizirani koncept koji uključuje sve uređaje na temelju upotrebe optičkih vlakana.

Na glavi se nalaze i posebni pinceti, zahvaljujući kojima je moguće proizvesti uzorkovanje biološkog materijala za daljnje ispitivanje od histologa. Novi modeli kolonoskopa na kraju su opremljeni kamerom koja je potrebna za fiksiranje "zanimljivih" dijelova sluzokože debelog crijeva. Prečnik uobičajenog aparata nije veći od 1,5 cm.

Zašto trošiti?

Gotovo trećina svih slučajeva raka debelog crijeva dijagnosticira se u kasnijim fazama, kada će liječenje biti teško i skupo. Svi ljudi stariji od 50 godina imaju povećan rizik za razvoj onkologije creva. Ako je blizak rođak imao karcinom ili neku drugu neoplazmu probavnog trakta, preporučuje se da se pregledaju ostali članovi porodice. U prisustvu rodbine koja pati od patoloških novotvorina crijeva preporučuje se crijevna provjera do 50 godina.

Postoje bolesti debelog crijeva koje nisu zloćudne, ali zbog razvojnih značajki mogu prerasti u rak. Zahvaljujući kolonoskopiji, ove prekancerozne lezije mogu se snimiti i uspješno ukloniti.

Rak debelog crijeva je veliki problem koji zabrinjava cijelu medicinsku zajednicu. Svake godine, samo u Evropi, četvrtina miliona ljudi umre od ove bolesti. U Sjedinjenim Državama je relativna stopa smrtnosti nešto niža, ali to je zbog visokog nivoa prevencije. Nedavno je u zapadnoj Europi pokrenuta kampanja za promicanje zdravog načina života i potrebe za ranim otkrivanjem kolorektalnog karcinoma. Ministarstvo zdravlja pokušava objasniti stanovništvu da je kolonoskopija „zlatni standard“ u otkrivanju karcinoma debelog creva. Zahvaljujući rutinskom pregledu kod osoba starijih od 50 godina, moguće je fiksirati tumor u ranim fazama i uspješno ga ukloniti. Na primjer, u Njemačkoj se većina pregleda obavlja ambulantno, odnosno bez prethodne hospitalizacije.

Kolonoskopija je manipulacija koju proktolog propiše da pregleda debelo crevo. U pravilu se pacijenti obraćaju liječniku s pritužbama na različite manifestacije crijevne patologije. Da bi se dobili detaljniji podaci o stanju ovog odeljenja probavnog trakta, propisano je endoskopsko ispitivanje. Na osnovu dobivenih informacija, liječnik određuje taktiku daljnjeg liječenja. Tipični uslovi koji zahtevaju kolonoskopiju su:

  • Patološki iscjedak iz izmeta (krv, sluz),
  • Redovni poremećaji stolice kao što su proliv ili zatvor,
  • Neodređena bol u trbuhu,
  • Smanjenje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u kombinaciji sa prolivom,
  • Mršavljenje zbog nemotiviranog poremećaja stolice,
  • Zbirka biološkog materijala za daljnja istraživanja histologa.

Sorte kolonoskopije

Vodite računa o svom zdravlju - zadržite vezu

Budući da znanstveni napredak ne miruje, on nastavlja razvijati dijagnostičke metode koje liječnicima i pacijentima olakšavaju život. Fibroskopija je relativno nova metoda istraživanja crijevnih bolesti, posebno u zemljama ZND-a, međutim, proizvođači medicinske opreme ne prestaju poboljšavati korištene tehnologije. Metoda kolonoskopije tokom godina svog postojanja dopunjavana je i poboljšana, što joj je omogućilo da postane standard za dijagnozu kod većine bolesti debelog creva. U toku različitih modifikacija razvijeno je više vrsta kolonoskopije.

Ileokolonoskopija

Kolonoskopija uključuje proučavanje rektuma, sigmoidnog, iliaktivnog i slijepog crijeva. Savremena oprema omogućava vam i istraživanje udaljenog tankog creva. Ovisno o aparatu, moguće je uzeti u obzir 5 do 100 cm ileuma. Ovo je veoma važno jer se u ovom istraživanju ovaj odjel smatra pristupačnim. Ako na ovom području postoji patološka neoplazma, ileokolonoskopija se smatra najprikladnijom dijagnostičkom tehnikom.

Hromokolonoskopija

Ovom vrstom kolonoskopije koriste se posebne boje za odvajanje zdravih ćelija od patoloških ćelija. Ovisno o prevladavanju određenog postupka, apsorpcija boje će se razlikovati. Patološki izmijenjeni dijelovi sluznice, uslijed djelovanja boje, ističu se na pozadini zdravih tkiva, što vam omogućava obavljanje ciljane biopsije ili rezanje zahvaćenog područja. Boja je potpuno sigurna za ljudsko tijelo, uz njegovu pomoć moguće je popraviti sljedeće promjene u epitelu debelog crijeva:

  • Displazija
  • Atipija sluzokože,
  • Metaplazija epitela.

Endoskopija uskog spektra

U nekim je slučajevima potrebna dodatna vizualizacija građevina koje se proučavaju. U tu svrhu razvijena je tehnika koja se temeljila na korištenju uskih pruga plave i zelene boje. Zahvaljujući plavom osvjetljenju, moguće je bolje izolirati kapilare sluznice i ojačati njezin reljef. Zeleno svjetlo prodire dublje, pa je uz njegovu pomoć moguće vizualizirati venule koje se nalaze u površinskom sloju crevnog unutrašnjeg zida.

Normalno, na monitoru, sluznica poprima svijetlo zelenu nijansu, kapilare postaju smeđe, a venule postaju plave. Prema statističkim studijama, ova metoda ni u čemu nije inferiorna u odnosu na kromokolonoskopiju u pogledu informativnosti.

Kolonoskopija video kapsule

Šta je kolonoskopija video kapsule? Endoskopija video kapsula aktivno se uvodi u praksu. Suština metode je u tome što pacijentu omogućuje gutanje kapsule koja sadrži komoru. Endoskopija video kapsule ima visok nivo informacija, ali još je inferiornija od kolonoskopije. Prvo, metoda nije raširena, a potrebna oprema nije dostupna ni u svim većim medicinskim centrima. Drugo, kolonoskopija vam omogućava da izvodite određeni skup manipulacija, zahvaljujući kojima se provodi terapeutski učinak. Treće, troškovi endoskopije video kapsula su i dalje veoma visoki.

Tek nakon prikupljanja biološkog materijala i na osnovu rezultata histološkog pregleda možemo utvrditi prisustvo malignog procesa. Nemoguće je potvrditi dijagnozu zasnovanu samo na rezultatima slikovnih istraživačkih metoda, pa je biopsija važan korak u liječenju raka. Ovisno o rezultatu odabire se terapijska taktika i odlučuje se o volumenu hirurške manipulacije. Da biste povećali uspjeh biografije, preporučuje se kombiniranje s hromendoskopijom. Neke novotvorine ravnih oblika ne mogu se razlikovati od područja zdravog tkiva, pa je bojanje izuzetno potrebno.

Zahvaljujući uređaju mogu se izvoditi hirurške manipulacije male složenosti. Ako se otkriju polipi, adenomi i druge benigne novotvorine male veličine, endoskopski će odstraniti tumor. Ovaj se postupak smatra vrlo kvalitetnim, jer za razliku od standardnih operacija koje zahtijevaju otvaranje trbušne šupljine, endoskopsko uklanjanje polipa manje je traumatično za pacijenta.

Za crijevnu fibroskopiju potreban je kolonoskop. Uređaj za kolonoskop je prilično složen, ali zahvaljujući ovoj značajki moguće je izvesti mnoge manipulacije koje omogućuju ne samo dijagnosticiranje, nego i liječenje brojnih bolesti. Glava kolonoskopa opremljena je:

  • Svjetiljka. Neophodno je za isticanje i bolju vizualizaciju crevnog lumena,
  • Cev za dovod vazduha. Ako se pacijent pravilno pripremio, tada u njegovom probavnom traktu neće biti himer i izmet. Zidovi creva će se srušiti, dakle, da bi promovisali uređaj i sprečili povrede sluzokože, iz cevi se stvara vazdušni pritisak.
  • Kamkorder. Zapisuje "zanimljive" dijelove sluznice. U kontroverznim trenucima liječnik revidira zapis studije kako bi bolje odredio prirodu patologije, utvrdio stepen oštećenja i odabrao najprikladniju taktiku liječenja.
  • Pincete Neophodno za prikupljanje biološkog materijala.

Da bi se izvršila kolonoskopija, pacijent mora ući u sobu za manipulaciju, skinuti se ispod struka i leći na kauč. Pozicija subjekta treba biti na lijevoj strani. Ova karakteristika lokacije pacijenta omogućava vam lakši prolazak kolonoskopa kroz creva. Nakon što pacijent zauzme potreban položaj, glava kolonoskopa biće umetnuta u anus. Za ispravljanje sluznice dovodi se pritisak zraka. Prilikom okretanja glave uređaja moguće je razmotriti nepristupačna područja unutarnjeg zida rektuma. Endoskopska osoba koja se kreće kolonoskopom kroz debelo crevo procenjuje strukturu, pregib, boju i vaskularni uzorak sluzokože. Ako se otkriju sumnjive novotvorine, prikuplja se biološki materijal. Za postizanje preciznijih rezultata u teškim situacijama, preporučuje se dodatno bojenje sumnjivih područja epitela.

Ublažavanje bolova

Ne postoje definitivne indikacije za potrebu za općom anestezijom tokom kolonoskopije. Međutim, zbog posebnih želja pacijenta, uz povećanu osjetljivost anusa, može biti potrebna „eutanazija“ subjekta. Uprkos svojoj efikasnosti, kolonoskopija je i dalje prilično neugodan postupak. Neki pacijenti, zbog ranog neugodnog iskustva povezanog sa studijom, mogu odlučno odbiti manipulirati. U takvim je situacijama opća anestezija vitalna nužnost, bez koje neće biti moguće proizvesti potrebnu dijagnozu i liječenje.Glavne indikacije za opštu anesteziju tokom kolonoskopije su:

  • Želja subjekta da izbjegne nelagodu tokom postupka,
  • Neugodno iskustvo sa prethodnom kolonoskopijom,
  • Poboljšanje nivoa informacija u vezi sa gašenjem psihološke i bolove komponente,
  • Planirano uklanjanje više polipoza,
  • Patološko produženje sigmoidnog debelog creva (dolichosigma),
  • Povećana emocionalna ekscitabilnost pacijenta,
  • Dečje doba.

Postoperativni period

Unatoč minimalnim traumama i odsustvu teških crijevnih ozljeda, kolonoskopija je hirurška intervencija koja zahtijeva odmor u krevetu neko vrijeme. Trajanje odmora u krevetu određuje lekar. U većini slučajeva pacijent može prvi dan nakon manipulacije napustiti zidove bolnice.

Preporuke date u tekstu nisu vodič za akciju. Za detaljnije informacije potrebno je konzultirati stručnjaka.

Ako je kolonoskopija bila ljekovite prirode, a istovremeno su oštećena područja mukoze, preporučuje se dva tjedna izbjegavati upotrebu određenih lijekova (aspirin, ibuprofen, analgin, paracetamol). To će smanjiti vjerojatnost postoperativnog krvarenja. Uz to, potrebno je odbiti uzimati lijekove koji smanjuju koagulabilnost krvi. Liječnik mora obavijestiti pacijente o mogućim komplikacijama zbog uzimanja lijekova iz ove grupe.

Ako je za vrijeme kolonoskopije obavljena biopsija ili uklanjanje polipa, u roku od nekoliko dana u stolici može doći do pojave mrlja. Ako je krvarenje bogato ili traje duže od 48 sati, o tome trebate obavijestiti svog liječnika.

Indikacije za implementaciju ESM-a:

  • Maligne bolesti jednjaka, želuca i debelog crijeva

Endosonografija je jedina metoda za vizuelizaciju slojeva stijenke jednjaka, želuca i debelog creva. S ranim karcinomom metoda vam omogućuje utvrđivanje sposobnosti provođenja endoskopskog uklanjanja tumora zbog prilično preciznog određivanja dubine invazije i prepoznavanja promjena u regionalnim limfnim čvorovima. U slučaju dalekosežnog tumorskog procesa, primjena ESD-a prije i nakon kemoradioterapije omogućava ocjenu učinkovitosti liječenja.

  • Submukozne formacije jednjaka, želuca, dvanaesnika 12

Metoda omogućava određivanje sloja stijenke organa iz kojeg tvorba potječe i uspostavljanje njegove prave veličine i smjera rasta (u lumen organa ili u okolno tkivo), sugeriranje histološke strukture formacije ultrazvučnim karakteristikama, objašnjenje razloga deformacije stijenke organa i otkrivanje da li je povezan s prisutnost submukozne formacije ili je nastala kao rezultat kompresije organa izvana od strane susjednog organa. Dobiveni podaci određuju taktiku upravljanja pacijentima i, ako je potrebno, uklanjanje obrazovanja - sposobnost izvođenja endoskopske operacije.

  • Bolest pankreasa

Endosonografija vam omogućava da vizualizirate male tumore gušterače (manje od 3 cm), nedostupne standardnim ultrazvučnim i računarskim dijagnostičkim metodama, i tačnije od angiografije, odredite invaziju tumora u vaskularne strukture, što je izuzetno važno za utvrđivanje mogućnosti hirurškog liječenja.

Specijalisti našeg odjela obavljaju ultrazvuk pankreatobiliarne regije ne samo za benigne ili maligne novotvorine, već i za ciste (u svrhu diferencijalne dijagnoze s cističnim neoplazijama), akutnog i hroničnog pankreatitisa (u slučaju nejasne kliničke situacije i nemogućnosti razlikovanja upalnih promjena od drugih metoda drugim metodama) tumor).

  • Bolesti žučnog mjehura i žučnih puteva

Govorimo o diferencijalnoj dijagnozi stvaranja žučnih mjehura (polipi, adenomioza, bilijarski talog, kalkuli, upalne promjene na zidu žučnog mjehura) i otkrivanju patologije ekstrahepatičnih žučnih puteva (tumori, benigna suženja, kalkuli). Metoda je posebno važna za dijagnozu lezija terminalnih odjela žučnih i pankreasnih kanala i vaterove papile. Te su zone nepristupačne za druge dijagnostičke metode, a neoplazme ovog područja (kako benigne tako i zloćudne) nisu rijetke.

Tehnička ograničenja za izvršavanje ESM-a

  • Anatomske promjene koje sprečavaju eho endoskop (divertikulum jednjaka)
  • Stenozirajuće bolesti jednjaka i proksimalnog stomaka
  • Grub ožiljak i postoperativni deformitet lukovice 12pc
  • Stanje nakon operacije na jednjaku i želucu, ako je promjer anastomoze manji od 12-13 mm.

Ako ste imali bilo kakve hirurške intervencije na organima gastrointestinalnog trakta, a imate i anatomske karakteristike strukture jednjaka ili želuca, o tome unaprijed obavijestite liječnika i pokažite napomene o pražnjenju.

Kako se vrši studija

Prema tehnici izvođenja, postupak podseća na ezofagogastroskopiju (EGDS), ali praćen je velikim fizičkim i emocionalnim neprilikama. Neprijatne senzacije nastaju zbog znatno većeg promjera umetnute cijevi i njegove krutosti u usporedbi s gastroskopom, kao i trajanja postupka. Cijeli postupak obično traje od 40 do 90 minuta, ovisno o području skeniranja, kao i o tome prati li ga dodatna određivanje metoda ispitivanja (elastografija, biopsija punkcije).

Specijalisti našeg odjela preporučuju izvođenje postupka ultrazvuka pod općom anestezijom, lijekovi za koje se primjenjuju intravenski, jer nemirno ponašanje pacijenta može značajno komplicirati rad ljekara i nepovoljno uticati na rezultat pregleda.

Nakon postupka provedenog pod općom anestezijom, možete osjetiti pospanost, letargiju tokom jednog sata. Kad se potpuno oporavite, liječnik će s vama razgovarati o rezultatima postupka.

Hirurgija pod kontrolom endo-ultrazvuka

  • Opremanje odeljenja operativnim konveksnim endoskopom omogućava sitno-igličnu punkciju patoloških formacija s naknadnim histološkim pregledom dobivenog materijala. Pod nadzorom ultrazvuka moguće je probijati tumore medijastinalne i pankreasno-bilijarne zone, cistične formacije i limfne čvorove medijastinuma i gornjeg poda trbušne šupljine. Ova manipulacija pruža pacijentima jedinstvenu priliku da izbjegnu operaciju biopsije tumora, štedeći na taj način dragocjeno vrijeme, omogućavajući im da započnu specifično liječenje.
  • Pod kontrolom EUS-a moguće je drenažu pseudociste gušterače, žučnih i pankreasnih kanala, nametanje različitih anastomoza (holangiogastrostomija, gastroenterostomija, pankreaticogastrostomy).
  • Neuroliza celijakijskog pleksusa pod kontrolom endo-ultrazvuka je efikasan način borbe protiv kronične boli kod neoperabilnih bolesnika s tumorima gušterače, jetre, što je posebno važno za pacijente koji već duže vrijeme i bezuspješno uzimaju snažne analgetike.

Kao i drugi endoskopski postupci, endo-ultrazvuk je sigurna studija i dobro se podnosi. Međutim, kao i kod drugih medicinskih postupaka, ponekad se pojave komplikacije. Stopa komplikacija za endo-ultrazvuk bez biopsije fine igle iznosi oko 1 slučaj od 2000 studija, što je uporedivo sa stopom komplikacija za FGS.

Glavne ozbiljne komplikacije mogu uključivati:

  • Crijevna perforacija. Ovo je prilično rijetka komplikacija kada se poštuju sve mjere opreza.
  • Krvarenje se može pojaviti prilikom obavljanja biopsije sitnim iglama, ali dovoljno retko (0,5-1,0%).
  • Pankreatitis (upala pankreasa) može se javiti kao rezultat punkcije ili terapijskih intervencija pod kontrolom endo-ultrazvuka na pankreasu, ali to se retko dešava. Za pankreatitis su potrebni hospitalizacija, promatranje, infuzijska terapija i ublažavanje bolova. Obično nestaje u roku od nekoliko dana.

Stručnjaci za endoskopiju toplo preporučuju da provedete dijagnostičku studiju pod intravenskom anestezijom. Hirurške intervencije pod kontrolom endo-ultrazvuka izvode se pod anestezijom bez greške. Neke medicinske intervencije mogu zahtijevati hospitalizaciju.

Da bi se riješilo pitanje izvođenja operativne intervencije pod kontrolom endo-ultrazvuka, konsultirati se s šefom odjela za endoskopiju Tkačenko O.B.

Pogledajte video: Rak pankreasa: jedan od najagresivnijih tumora (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar