Metformin 500 mg 60 tableta: cijena i analozi, recenzije

Tablete, 500 mg, 850 mg i 1000 mg

Jedna tableta od 500 mg sadrži:

aktivna supstanca: metformin hidroklorid - 500 mg.

upomoćne tvari: mikrokristalna celuloza, natrij kroskarmeloza, pročišćena voda, povidon (polivinilpirolidon), magnezijum stearat.

Jedna tableta od 850 mg sadrži:

aktivna supstanca: metformin hidroklorid - 850 mg.

upomoćni tvari: mikrokristalna celuloza, natrij kroskarmeloza, pročišćena voda, povidon (polivinilpirolidon), magnezijev stearat.

Jedna tableta od 1000 mg sadrži:

aktivan supstanca: metformin hidrohlorid - 1000 mg.

auxizlječenje tvari: mikrokristalna celuloza, natrij kroskarmeloza, pročišćena voda, povidon (polivinilpirolidon), magnezijev stearat.

Tablete 500 mg - okrugle pločaste cilindrične tablete bijele ili gotovo bijele boje s rizikom s jedne strane i prekrivačem s obje strane.

Tablete 850 mg, 1000 mg - ovalne bikonveksne tablete bijele ili gotovo bijele boje s rizikom s jedne strane.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta sasvim u potpunosti. Apsolutna bioraspoloživost je 50-60%. Maksimalna koncentracija (Cmax) (približno 2 µg / ml ili 15 µmol) u plazmi postiže se nakon 2,5 sata.

Istodobnim gutanjem smanjuje se i kasni apsorpcija metformina.

Metformin se brzo distribuira u tkivu, praktično se ne veže za proteine ​​plazme. Metabolizuje se u veoma slabom stepenu i izlučuje bubrezima. Klirens metformina kod zdravih ispitanika iznosi 400 ml / min (4 puta više od klirensa kreatinina), što ukazuje na prisustvo aktivne sekrecije kanala. Poluživot je oko 6,5 sati. Uz zatajenje bubrega, povećava se, postoji opasnost od nakupljanja lijeka.

Metformin smanjuje hiperglikemiju a da ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, on ne potiče lučenje inzulina i nema hipoglikemijski učinak kod zdravih pojedinaca. Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Inhibira glukoneogenezu u jetri. Odgađa apsorpciju ugljenih hidrata u crevima. Metformin stimuliše sintezu glikogena, delujući na glikogen sintazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze.

Pored toga, blagotvorno deluje na metabolizam lipida: smanjuje sadržaj ukupnog holesterola, lipoproteina niske gustine i triglicerida.

Dok uzima met metin, pacijentova tjelesna težina ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje.

Indikacije za upotrebu

Šećerna bolest tipa 2, posebno kod bolesnika s pretilošću, s neučinkovitošću dijetalne terapije i fizičke aktivnosti:

• kod odraslih kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima ili sa insulinom,

• kod djece od 10 godina kao monoterapija ili u kombinaciji s inzulinom.

Doziranje i primjena

Tablete treba uzimati oralno, gutati se cijele, bez žvakanja, za vrijeme ili neposredno nakon obroka, pijući puno vode.

Odrasli: monoterapija i kombinovana terapija u kombinaciji sa drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima:

• Uobičajena početna doza je 500 mg ili 850 mg 2-3 puta dnevno nakon ili za vrijeme obroka. Daljnje postepeno povećanje doze moguće je ovisno o koncentraciji glukoze u krvi.

• Doza održavanja lijeka je obično 1500-2000 mg / dan. Da bi smanjili nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu treba podijeliti u 2-3 doze. Maksimalna doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u tri doze.

• Polako povećanje doze može poboljšati gastrointestinalnu toleranciju.

• Pacijenti koji uzimaju metformin u dozama od 2000-3000 mg / dan mogu se prenijeti na 1000 mg. Maksimalna preporučena doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u 3 doze.

U slučaju da planirate prijelaz s uzimanja drugog hipoglikemijskog sredstva: morate prestati uzimati drugi lijek i započeti s uzimanjem Metformina u gornjoj dozi.

Kombinacija sa insulinom:

Da bi se postigla bolja kontrola glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija. Uobičajena početna doza Metformina 500 mg ili 850 mg je jedna tableta 2-3 puta dnevno, Metformin 1000 mg je jedna tableta 1 put dnevno, dok se doza inzulina bira na osnovu koncentracije glukoze u krvi.

Djeca i adolescenti: u djece od 10 godina lijek Metformin može se koristiti i u monoterapiji i u kombinaciji s inzulinom. Uobičajena početna doza je 500 mg ili 850 mg 1 put dnevno nakon ili za vrijeme obroka. Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi na osnovu koncentracije glukoze u krvi. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg, podijeljeno u 2-3 doze.

Stariji pacijenti: zbog mogućeg smanjenja bubrežne funkcije, doza metformina mora biti odabrana pod redovitim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (odrediti koncentraciju kreatinina u serumu najmanje 2-4 puta godišnje).

Trajanje liječenja određuje ljekar. Ne preporučuje se prekid uzimanja lijeka bez savjeta liječnika.

Upotreba lijeka

Tablete metformina uzimaju se oralno.

Prilikom uzimanja lijeka preporučuje se da se tablete progutaju cijele, a da se ne žvaču.

Lijek treba koristiti za vrijeme obroka ili odmah nakon njega. Uzmite tabletu s dovoljnom količinom vode.

Glavna indikacija za uporabu lijeka je prisutnost dijabetesa tipa 2 u pacijenta.

Uputa za upotrebu upućuje na to da se lijek može primjenjivati ​​u procesu monoterapije ili kao komponenta složene terapije s drugim sredstvima s hipoglikemijskim svojstvima ili u kombinaciji s inulinom.

Uputa za upotrebu omogućuje upotrebu lijeka u djetinjstvu, počevši od 10. godine. Upotreba lijeka je dopuštena djeci i kao monoterapija i u kombinaciji s injekcijama inzulina.

Početna doza prilikom uzimanja lijeka je 500 mg. Lijek se preporučuje uzimati 2-3 puta dnevno. Ako je potrebno, uz daljnji prijem, doza lijeka može se povećati. Povećanje uzete doze ovisi o nivou koncentracije glukoze u tijelu.

Kada se koristi Metformin u ulozi održavajuće terapije, uzeta doza varira od 1.500 do 2.000 mg dnevno. Dnevno doziranje treba podijeliti u 2-3 puta, ova upotreba lijeka izbjegava pojavu negativnih nuspojava iz gastrointestinalnog trakta. Najveća dopuštena doza u skladu s uputama za upotrebu je 3000 mg dnevno.

Prilikom uzimanja lijeka, doziranje treba postepeno povećavati dok se ne postigne optimalna vrijednost, ovaj pristup će poboljšati toleranciju lijeka na gastrointestinalni trakt.

Ako pacijent počne uzimati Metformin nakon drugog hipoglikemijskog lijeka, tada prije liječenja Metforminom drugi lijek treba potpuno prekinuti.

Kada se lijek koristi u djetinjstvu, lijek treba započeti s dozom od 500 mg jednom dnevno. Nakon 10-15 dana, provodi se krvni test glukoze i, ako je potrebno, prilagođava se doza uzetog lijeka. Maksimalna dnevna doza lijeka za pacijente u djetinjstvu je 2000 mg. Ovu dozu treba podijeliti u 2-3 doze dnevno.

Ako lijek koriste starije osobe, prilagodbu doze treba izvesti pod strogim nadzorom liječnika. Ovaj zahtjev nastaje zbog činjenice da je u starijoj dobi moguć razvoj različitih stupnjeva bubrežne insuficijencije u tijelu.

Trajanje upotrebe lijeka određuje lekar.

Tijekom terapije, liječenje se ne smije prekidati bez upute liječnika.

Pogledajte video: Sustained release pregabalin with methylcobalamin in neuropathic pain - Video abstract 45271 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar