Tablete Aprovel: kako i kada treba uzimati

Oblik doziranja Aprovela su filmom obložene tablete: ovalne, bikonveksne, bijele ili gotovo bijele boje, s jedne strane graviranje slike srca, s druge strane, brojevi 2872 (tablete 150 mg) ili 2873 (tablete od 300 mg).

  • aktivna supstanca: irbesartan - 150 ili 300 mg,
  • pomoćne komponente: mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, hipromeloza, koloidni silicijum dioksid, magnezijum stearat, natrijum karmeloza,
  • filmski premaz: karnauba vosak, Opadry bijeli (makrogol-3000, hipromeloza, laktoza monohidrat, titan dioksid E 171).

Farmakodinamika

Aktivna supstanca Aprovela je irbesartan - selektivni antagonist receptora angiotenzina II (tip AT1), za stjecanje farmakoloških aktivnosti kojih metabolička aktivacija nije potrebna.

Angiotenzin II je važna komponenta sistema renin-angiotenzin-aldosteron (RAAS). Uključen je u patogenezu arterijske hipertenzije i u natrijum homeostazu.

Irbesartan blokira sve fiziološki značajne efekte angiotenzina II, bez obzira na put ili izvor njegove sinteze, uključujući izražene aldosteronske i vazokonstriktivne efekte koji se reagiraju putem AT receptora1koji se nalazi u nadbubrežnoj kore i na površini vaskularnih ćelija glatkih mišića.

Irbesartan ne posjeduje AT agonističku aktivnost1-receptori, ali ima mnogo veći (> od 8500 puta) afinitet za njih u odnosu na AT2-receptori koji nisu povezani sa regulacijom kardiovaskularnog sistema.

Lijek ne inhibira takve RAAS enzime kao enzim za konverziju angiotenzina (ACE) i renin. Uz to, ne utječe na receptore drugih hormona i ionskih kanala, koji sudjeluju u regulaciji homeostaze natrija i krvnog tlaka.

Zbog činjenice da irbesartan blokira AT1-receptori, povratna petlja u sistemu renin - angiotenzin se prekida, uslijed čega se povećavaju plazemske koncentracije renina i angiotenzina II. Kada se uzima u terapijskim dozama, lijek pomaže smanjenju koncentracije aldosterona, a da nema značajan utjecaj na razinu kalija u serumu u krvi (taj se pokazatelj u prosjeku povećava za ne više od 0,1 mEq / l). Takođe, lijek nema značajan uticaj na serumske koncentracije triglicerida, glukoze i holesterola, koncentraciju mokraćne kiseline u serumu i brzinu izlučivanja mokraćne kiseline putem bubrega.

Hipotenzivni učinak Aprovela je vidljiv već nakon uzimanja prve doze, postaje značajan u roku od 1-2 tjedna, dostiže svoj maksimalni učinak nakon 4-6 tjedana. U dugoročnim kliničkim studijama zabilježena je perzistentnost antihipertenzivnog djelovanja više od jedne godine.

Kada uzimate lijek jednom dnevno u dozama do 900 mg, hipotenzivni učinak ima efekat ovisan o dozi. Ako je propisana doza u rasponu od 150 do 300 mg, irbesartan snižava krvni tlak (BP), mjeren dok leži i sjedi na kraju interdoznog intervala (to jest prije uzimanja sljedeće doze, nakon 24 sata) u usporedbi s placebom: sistolički krvni tlak ( CAD) - prosječno 8–13 mm Hg. Art., Dijastolički krvni pritisak (DBP) - 5-8 mm RT. ct Na kraju interdoznog intervala antihipertenzivni efekat se izražava sa 60–70% maksimalnih vrijednosti smanjenja SBP i DBP. Optimalno sniženje krvnog pritiska u roku od 24 sata postiže se uzimanjem Aprovela jednom dnevno.

Smanjenje krvnog pritiska u ležećem i stojećem položaju primjećuje se približno jednako.

Ortostatski efekti su retki. Međutim, kod pacijenata s hipovolemijom i / ili hiponatremijom moguće je pretjerano smanjenje krvnog tlaka praćeno kliničkim manifestacijama.

Uzajamno jačanje antihipertenzivnog efekta primećeno je prilikom uzimanja irbesartana u kombinaciji sa tiazidnim diureticima. Stoga je, u slučaju nedovoljnog snižavanja krvnog pritiska u bolesnika koji su primali monobesterabe irbesartan, osim toga, hidroklorotiazid propisan u malim dozama (12,5 mg) jednom dnevno. Kada uzimate ovu kombinaciju, dodatno snižavanje sistolnog i dijastoličkog krvnog pritiska za 7-10 i 3-6 mm RT. Čl. prema tome, u usporedbi s pacijentima koji su primali placebo do irbesartana.

Spol i starost pacijenta ne utječu na ozbiljnost djelovanja lijeka Aprovel. Njegov efekat je značajno smanjen kod pacijenata rane Negroid. Međutim, kada se irbesartanu dodaju niske doze hidroklorotiazida, antihipertenzivni odgovor predstavnika ove rase približava se pacijentima kavkaske rase.

Nakon prekida terapije, krvni tlak se postepeno vraća na prvobitni nivo. Lijek ne uzrokuje razvoj sindroma povlačenja.

U višecentričnom randomiziranom kontroliranom dvostruko slijepom kliničkom ispitivanju>

Takođe je provedeno višecentrično, randomizirano, placebo kontrolirano, dvostruko slijepo kliničko ispitivanje koje je ispitivalo učinke irbesartana na mikroalbuminuriju (20–200 µg / min, 30–300 mg / dan) u bolesnika s arterijskom hipertenzijom i povezanim dijabetesom melitusom tipa 2 (IRMA 2). Studija je obuhvatila 590 pacijenata s tim bolestima i normalnom funkcijom bubrega (koncentracija kreatinina u serumu kod muškaraca - 9 bodova na skali Child-Pugh),

  • nasljedna intolerancija na galaktozu, manjak laktaze, malapsorpcija glukoze i galaktoze,
  • starost do 18 godina
  • trudnoća i dojenje,
  • potreba za istodobnom primjenom ACE inhibitora u bolesnika s dijabetičkom nefropatijom,
  • istodobna upotreba lijekova koji sadrže aliskiren za pacijente sa šećernom bolešću, umjerenim ili teškim zatajenjem bubrega (stopa glomerularne filtracije 2 tjelesne površine),
  • preosjetljivost na komponente Aprovela.
    • koronarna bolest srca i / ili klinički značajna cerebralna arterioskleroza (u slučaju prekomjernog pada krvnog pritiska, ishemijski poremećaji mogu se povećati, do razvoja moždanog udara i akutnog infarkta miokarda),
    • hipertrofična opstruktivna kardiomiopatija,
    • stenoza aorte / mitralnog zaliska,
    • hipovolemija / hiponatremija usled hemodijalize ili upotrebe diuretika,
    • pridržavanje dijeta koja ograničava unos soli ili proljev, povraćanje (moguće prekomjerno sniženje krvnog pritiska),
    • nedavna transplantacija bubrega,
    • zatajenje bubrega (treba pratiti nivo kalijuma i koncentraciju kreatinina u krvi),
    • bubrežna funkcija ovisno o RAAS, uključujući arterijsku hipertenziju s bilateralnom / jednostranom stenozom bubrežnih arterija ili kroničnim zatajenjem srca III - IV funkcionalne klase u skladu s NYHA klasifikacijom,
    • istodobna upotreba aliskirena ili ACE inhibitora (zbog rizika od prekomernog pada krvnog pritiska, razvoja oštećene funkcije bubrega i hiperkalemije),
    • istodobna primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova, uključujući selektivne COX-2 inhibitore (rizik od oštećenja bubrežne funkcije, uključujući povećani serumski kalcij i razvoj akutnog zatajenja bubrega, posebno u starijih osoba, s hipovolemijom i oslabljenom funkcijom bubrega).

    Uputa za upotrebu Aprovel: metoda i doziranje

    Aprovel treba uzimati oralno, tablete gutajući u cjelini, s dovoljno vode. Vrijeme obroka nije važno.

    Na početku terapije obično se propisuje 150 mg jednom dnevno. Ako učinak nije dovoljan, povećajte dozu na 300 mg ili dodatno propisajte diuretik (na primjer, hidroklorotiazid u dozi od 12,5 mg) ili neki drugi antihipertenzivni lijek (na primjer, dugo djelujući blokator kalcijevih kanala ili beta blokator).

    Uz nefropatiju, pacijenti s arterijskom hipertenzijom i dijabetes melitusom tipa 2 obično zahtijevaju održavajuću dozu od 300 mg jednom dnevno.

    Pacijenti s teškom hipovolemijom i / ili hiponatremijom prije imenovanja lijeka Aprovel trebali bi ispraviti kršenje vodno-elektrolitne ravnoteže.

    Interakcija lijekova

    Kombinacija Aprovela sa aliskirenom ili ACE inhibitorima dovodi do dvostruke blokade RAAS-a. Upotreba takvih kombinacija se ne preporučuje, jer se povećava rizik od naglog pada krvnog pritiska, oštećenog rada bubrega i razvoja hiperkalemije. Primjena Aprovela istovremeno s aliskirenom kontraindicirana je kod pacijenata sa šećernom bolešću i zatajivanjem bubrega (stopa glomerularne filtracije 2 tjelesne površine). Primjena Aprovela u kombinaciji s ACE inhibitorima strogo je kontraindicirana u bolesnika s dijabetičkom nefropatijom, ne preporučuje se svim ostalim pacijentima.

    Irbesartan može povećati koncentraciju litija u krvnom serumu i povećati njegovu toksičnost.

    U bolesnika koji su primali visoke doze diuretika prije liječenja Aprovelom može se razviti hipovolemija, povećava se rizik od prekomjernog pada krvnog tlaka na početku irbesartana.

    Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), uključujući selektivne inhibitore COX-2, mogu oslabiti hipotenzivni učinak antagonista receptora angiotenzina II, koji uključuju irbesartan. U starijih osoba, bolesnika s hipovolemijom i bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, NSAID-ovi mogu uzrokovati pogoršanje bubrežne funkcije, sve do razvoja akutnog zatajenja bubrega. Ti su fenomeni obično reverzibilni. S tim u vezi, uporaba takve kombinacije zahtijeva pažljivo praćenje bubrežne funkcije.

    Postoji iskustvo u primjeni drugih lijekova koji utječu na RAAS, zajedno s diureticima koji čuvaju kalijum, nadomjestkom soli koji sadrže kalij, pripravcima kalijuma i drugim sredstvima koja mogu povećati razinu kalija u plazmi (na primjer, heparin). Postoje odvojena izvješća o povećanju koncentracije kalija u serumu. S obzirom na učinak irbesartana na RAAS tokom upotrebe Aprovela, preporučuje se praćenje serumskih vrednosti kalija.

    Istodobnom primjenom drugih antihipertenzivnih sredstava moguće je povećanje hipotenzivnog učinka. Irbesartan bez ikakvih nepoželjnih posljedica korišten je u kombinaciji s tiazidnim diureticima, beta blokatorima i dugotrajnim blokatorima sporog kalcijumovih kanala.

    Analozi Aprovela su Firmast, Irbesartan, Ibertan, Irsar.

    Recenzije o Aprovel

    Recenzije o Aprovelu uglavnom su pozitivne. Pacijenti primjećuju djelotvornost lijeka, smanjenje krvnog tlaka i jednostavnost primjene - 1 put dnevno, jer antihipertenzivni učinak traje 24 sata. Nuspojave su, prema pregledima, prolazne prirode. Dodatna prednost lijeka je odsutnost nuspojava karakterističnih za inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin (uključujući kašalj). Glavni nedostatak Aprovela smatra se prilično visokim troškovima.

    Kako koristiti lijek Aprovel?

    Aprovel je lijek namijenjen liječenju arterijske hipertenzije i nefropatije. Dozvoljena je upotreba lijekova za dijabetes. U ovom slučaju, lijek ne izaziva sindrom povlačenja nakon prekida terapije. Lijek je dostupan u obliku tableta, što omogućava ljekarima da ne kontroliraju lijekove. Sami pacijenti mogu prilagoditi režim liječenja lijekovima u pogodno vrijeme za njih.

    Oslobađanje oblika i sastava

    Lijek je dostupan u tabletama obloženim enterijskim oblogama. Jedinica lijeka sadrži 150, 300 mg aktivne tvari - irbesartana. Kao pomoćne komponente u proizvodnji koriste se:

    • mliječni šećer
    • hipromeloza,
    • koloidni dehidrirani silicijum dioksid,
    • magnezijum stearat,
    • kroskarmeloza natrijum.

    Membrana filma sadrži karnauba vosak, makrogol 3000, hipromelozu, titan dioksid i mliječni šećer. Tablete imaju bikonveksni ovalni oblik i obojene su bijelo.


    Dozvoljena je upotreba lijekova za dijabetes.
    Uz jednostruku dozu do 300 mg lijeka, pad krvnog pritiska direktno ovisi o uzetoj dozi.
    Maksimalni hipotenzivni učinak uočava se 3-6 sati nakon uzimanja tablete.

    Opis lijeka

    Aprovel je lijek koji spada u skupinu antagonista receptora angiotenzina II. Aktivna supstanca lijek je irbesartan. Aprovel takođe uključuje pomoćne komponente:

    • Monohidrat laktoze.
    • Kukuruzni škrob.
    • Kloridni koloidni hidratizirani.
    • Mikrokristalna celuloza.
    • Magnezijum stearat.
    • Poloxamer 188.
    • Natrij kroskarmeloza.

    Oblik za puštanje - tablete koje sadrže 75, 150 i 300 mg irbesartana.

    Mehanizam delovanja

    Aprovel je antihipertenzivno (hipotenzivno) sredstvo koje modulira aktivnost renin-angiotenzin-aldosteronskog sistema zahvaljujući selektivnom blokiranju 1 podtipa angiotenzinskih receptora tipa II. Blokiranjem gornjih receptora, ne dolazi do vezanja angiotenzina II na njih, a koncentracija njega i renina u plazmi povećava se, dok smanjuje količinu oslobođenog aldosterona. Ovaj efekt Aprovela direktan je i osnovni za primenu hipotenzivnog efekta.

    Takođe, lek ima centralni efekat. Nastaje zbog interakcije sa angiotenzin I-receptorima, koji se nalaze na presinaptičkoj ploči gotovo svakog simpatičkog neurona. Vezivanje na ove strukture dovodi do smanjenja sadržaja norepinefrina u plazmi, koji poput adrenalina i angiotenzina uzrokuje porast krvnog pritiska.

    Aprovel ima i indirektni hipotenzivni učinak, koji je povezan s pojačanom stimulacijom aktivnom supstancom lijeka AT-2, AT-3, AT-4 i AT receptorima, pod uvjetom da su receptori prvog tipa blokirani. Kao rezultat toga, dobivamo širenje arterijskih žila i pojačano izlučivanje natrijum i vodenih jona u urinu.

    Glavni klinički efektiuzrokovano Aprovelom:

    1. Smanjenje ukupnog perifernog vaskularnog otpora.
    2. Smanjeno opterećenje na srcu.
    3. Normalizacija sistolnog krvnog pritiska u plućnim kapilarama plućne cirkulacije.

    Aprovel ima visoku bioraspoloživost koja se kreće u rasponu od 60-80%. Nakon što je lijek enteralnim putem ušao u ljudsko tijelo, dolazi do trenutne apsorpcije i vezivanja za proteine ​​u plazmi, s kojima on ulazi u jetru. Unutar tijela lijek je osjetljiv na oksidaciju, što dovodi do stvaranja aktivnog metabolita - irbesartan-glukuronida.

    Nakon uzimanja lijeka, maksimalni antihipertenzivni učinak javlja se nakon 3-6 sati i traje duže od 24 sata. Za jedan dan, hipotenzivni učinak će biti već za 30-40% manje izražen u odnosu na prvi dan. Irbesartan se, poput njegovog aktivnog metabolita, izlučuje u žuči i urinu.

    Pravila aplikacije

    Aprovel je dostupan u oralnim tabletama (peros), koje nije potrebno žvakati. Nakon uzimanja, samo je potrebno da dozni oblik popijete vodom u dovoljnoj količini.

    Na početku liječenja obično se ne propisuje više od 150 mg Aprovela dnevno. Koristite navedenu dozu 1 put prije ili nakon obroka.

    S obzirom da postoje tablete koje sadrže različite količine aktivne tvari, lako možete kontrolirati razinu krvnog tlaka i antihipertenzivni učinak lijeka.Na primjer, ako je pacijent starija osoba ili je podvrgnut hemodijalizi, optimalna doza Aprovela je 75 mg dnevno.

    Za ljude koji pate od dijabetesa melitusa tipa 2 ili esencijalne hipertenzije prikladna je dnevna doza od 150 mg, koja se u slučaju neefikasnosti ili iz drugih razloga može s vremenom povećati na 300.

    Stabilna doza Aprovela od 300 mg dnevno je norma za pacijente sa nefropatijom.

    Ako pacijent ima druga oštećenja bubrega, možda virusnu ili bakterijsku etiologiju, promjena doze može negativno utjecati kako na pacijentovo stanje, tako i na efikasnost lijeka (potonji može biti povezan s oštećenim izlučivanjem aktivne tvari i njegovih metabolita).

    Upotreba lijeka za djecu, trudnice i dojilje

    Bilo koji lijek koji utječe na sistem renin-angiotenzin-aldosteron, uključujući Aprovel, zabranjeno je koristiti tijekom razdoblja gestacije, bez obzira na tromjesečje. Ako je trudnica koristila lijek prije utvrđivanja trudnoće, lijek se odmah poništava i upozorava na moguće posljedice (posebno opasno u slučajevima kada je činjenica trudnoće utvrđena kasno).

    Zbog činjenice da nemogućnost irbesartana i njegovih metabolita da prodre u mliječne žlijezde, a preko njih u mlijeko, nije klinički dokazana, Aprovel je zabranjena i za vrijeme laktacije.

    Osobama mlađim od 18 godina lijek je kontraindiciran.

    Indikacije za upotrebu

    Aprovel se koristi za liječenje:

    • Nefropatija, koja se razvija na pozadini dijabetesa.
    • Esencijalna i sekundarna hipertenzija.

    Također bi trebalo uzeti u obzir činjenicu da se Aprovel koristi kao složena terapija sa simptomatskim povećanjem krvnog tlaka jer bi se trebali ukloniti lijekovi odgovarajućih skupina za uklanjanje patologije.

    Uz nefropatiju lijek se koristi zbog pozitivnog učinka na funkciju bubrega, teško pate od dijabetesa.

    Kontraindikacije

    Lijek je zabranjen za upotrebu:

    • Ljudi koji su preosjetljivi na lijek, njegove komponente.
    • Trudnice i dojeće žene.
    • Maloletnici.
    • Uz nasljednu intoleranciju na galaktozu, manjak laktoze ili malapsorpciju glukoze i galaktoze.

    Uz to, pod strogom je kontrolom Aprovel korišten za takve patologije i patološka stanja kao:

    • Hipertrofična opstruktivna kardiomiopatija.
    • Dehidracija.
    • Hiponatremija.
    • Hiperkalemija
    • Dispepsija
    • Bilateralna stenoza bubrežne arterije.
    • Jednostrana stenoza jedinog bubrega koji radi.
    • Hronična srčana insuficijencija.
    • Koronarna bolest srca.
    • Aterosklerotska lezija arterijskih žila mozga.
    • Zatajenje bubrega.
    • Hemodijaliza
    • Zatajenje jetre.

    Nuspojave

    Aprovel ima i nuspojave, koje se najčešće javljaju kod nepravilnog doziranja lijeka ili nekontrolisane upotrebe u gore patološkim stanjima. Lijek može uzrokovati:

    • Snažan nalet krvi u lice, što je praćeno pojavom edema odgovarajućeg dijela ljudskog tijela.
    • Vrtoglavica
    • Glavobolja.
    • Tinnitus.
    • Srčana palpitacija, jaka bol u sternumu.
    • Hiperkalemija
    • Suvi kašalj.
    • Kršenje ukusa.
    • Umor
    • Erektilna disfunkcija.
    • Zatajenje bubrega.
    • Alergija.
    • Poremećaji iz organa gastrointestinalnog trakta, koji će se očitovati: povraćanje, mučnina, žgaravica.
    • Patološka oštećenja jetre povezana s kršenjem enzimskih sustava organizma (žutica, hepatitisi i druge bolesti).

    Pored toga, u laboratorijama kod pacijenata koji koriste Aprovel u terapijskoj terapiji otkriveno je značajno povećanje nivoa kreatin kinaze u plazmi. Štaviše, ovo patološko stanje nije izazvalo nikakve kliničke manifestacije kod ljudi. Pojavi hiperkalemije su najčešće kod pacijenata sa nefropatijom. U istoj skupini bolesnika primijetit će se ortostatska vrtoglavica i hipotenzija, bolovi u skeletnim miševima. Uz nefropatiju i dijabetes melitus, 2% ljudi povremeno ima nizak nivo hemoglobina u krvi.

    Kompatibilnost s drugim drogama i alkoholom

    Razmislite o interakciji lijeka Aprovel s drugim lijekovima:

    1. Diuretici i druga antihipertenzivna sredstva. Kada se zajedno koriste antihipertenzivni lijekovi, opaža se potenciranje njihovog djelovanja. Uprkos tome, Aprovel se koristi s beta blokatorima, blokatorima kalcijevih kanala dugog djelovanja i tiazidima. Ako govorimo o lijekovima gore navedenih skupina, onda ne možemo bez hidroklorotiazida, Amlodipina, Nifedipina, Verapamila, Diltiazema, Anaprilina.
    2. Dodaci kalijumu i diuretici koji čuvaju kalijum. Upotreba lijekova ovih skupina, kao i lijekova koji povećavaju razinu kalija u serumu u krvi zajedno s Aprovelom i drugim lijekovima koji utječu na sistem renin-angiotenzin-aldosteron, mogu uzrokovati pretjerano povećanje razine kalijevih jona u serumu. Među tim lijekovima najčešće se koriste: Spironolakton, Heparin, njeni derivati ​​male molekulske težine.
    3. Nesteroidni protuupalni lijekovi. Kada primjenjujete Aprovel s lijekovima ove skupine, primjećuje se smanjenje antihipertenzivnog učinka. Najpoznatiji NSAID: Lornoxicam, Meloxicam, Nimesulide, Celecoxib.
    4. Litijumski preparati. Prilikom korištenja lijekova ove skupine zajedno s inhibitorima enzima koji pretvaraju angiotenzin primijećeno je povećanje toksičnosti lijekova na bazi metala. Povremeno se bilježi porast nuspojava i kod primjene litijumskih pripravaka zajedno s Aprovelom, zbog kojih ovu kombinaciju koriste samo u rijetkim slučajevima i pod strogom kontrolom razine jona metala u krvnom serumu.

    Zabranjena je kombinirana upotreba Aprovela i alkohola, opojnih i drugih štetnih tvari. To je zbog činjenice da lijek ima antihipertenzivno djelovanje, a alkohol i navedena sredstva djeluju na suprotan način i dovode do povećanja krvnog tlaka.

    Gdje mogu kupiti Aprovel?

    Lijek možete kupiti u ljekarni ili naručiti na Internetu. Uobičajena mjesta za kupovinu sredstava:

    Cena lijek varira u regiji od 323-870 rubalja.

    Unatoč činjenici da lijek ima prilično puno nuspojava, može se nazvati jednim od najboljih izbora u liječenju ozbiljnih patoloških stanja, kao što su esencijalna hipertenzija ili nefropatija s dijabetes melitusom. Uz to, lijek može pozitivno djelovati na druge lijekove.

    Sastav lijeka

    Ovaj proizvod se proizvodi uglavnom u ovalnim tabletama. Na tržištu postoje i Aprovel rješenja za intravensku infuziju. Glavni aktivni sastojak lijeka je irbesarton. Sastav lijeka uključuje i:

    laktoza monohidrat,
    kukuruzni škrob
    natrijeva karmeloza,
    silika
    poloxamer 188,
    koloidna voda
    mikrokristalna celuloza,
    magnezijum stearat.

    Tablete Aprovel teže 150 mg. Možete ih prepoznati po graviranju - srce s jedne strane i brojevi 2772 na drugoj. Na tržištu se ponekad nalaze i tablete Aprovel od 300 mg svaka.

    Farmakološko djelovanje

    Jednom u tijelu pacijenta, lijek "Aprovel" počinje aktivno utjecati na receptore angiotenzina tipa 2. Potonji su prvenstveno odgovorni za kontraktilnost stijenki posuda. Nakon kontakta s njima, enzim angiotenzin izaziva sužavanje lumena arterija. Kao rezultat, snižava se krvni pritisak.

    Glavno obilježje lijeka Aprovel u usporedbi sa sličnim je da on uopće ne djeluje na druge enzime u tijelu. Zbog toga pacijent koji uzima lijek ne pokazuje promjene u krvi. Konkretno, plazma ne povećava koncentraciju kalcijuma i raznih drugih tvari što mogu negativno utjecati na aktivnost kardiovaskularnog sustava.

    Ovaj lijek počinje djelovati otprilike 5-6 sati nakon što uđe u probavni trakt. Antihipertenzivni učinak kod uzimanja sredstva Aprovel razvija se u roku od 7-14 dana. Vrhunac dostiže otprilike 6 tjedana nakon početka liječenja.

    Budući da je ovaj lijek efikasan, ljekari pacijentima često propisuju Aprovel. Njegova upotreba je indicirana za bolesti kao što su:

    esencijalna hipertenzija,
    nefropatija kod šećerne bolesti tipa 2 i arterijske hipertenzije.

    U drugom slučaju, „Aprovel“ prepisuju lekari obično kao deo sveobuhvatne antihipertenzivne terapije. Ljekari su primijetili da ovaj lijek može korisno utjecati na bubrežnu aktivnost pacijenata s dijabetesom.

    Analozi lijeka

    Lijek Aprovel za pacijente zaslužio je dobre kritike. Mnogi vjeruju da je danas ovo najbolje sredstvo u njihovoj grupi. Ali, nažalost, ne možete ga uvijek pronaći u ljekarni. U nedostatku ovog leka u prodaji, naravno, morate koristiti njegove zamene. Ako je potrebno, možete piti analogno umjesto lijeka Aprovel:

    Ibertan.
    Irsar.
    „Konverijum“.
    Firmast.

    Ponekad umesto ovog leka pacijentima se takođe propisuju "Lozap" ili "Valz." Generički ovaj lijek "Irbesartan" (s istim sastavom, ali bez brenda) također je danas u prodaji.

    Ovo je prilično učinkovit analog Aprovela od 150 mg i 300 mg. Glavni aktivni sastojak u njemu je i irbesartan. Ibertan je dostupan u tabletama od 75, 150 i 300 mg. Ima isti farmakološki učinak na pacijentovo telo kao Aprovel. Samo se Ibertan od ovog lijeka razlikuje po tome što sadrži i druge dodatne tvari.

    Lijek "Irsar"

    Irbesartan je također uključen u sastav ovog lijeka kao glavne aktivne tvari. Irsar je dostupan u tabletama. Kada se uzima, pacijentu se također dodjeljuje posebna dijeta (s ograničenjem količine konzumirane soli). Poput Aprovela, njegov kolega Irsar vrlo dobro snižava krvni pritisak. Štaviše, on praktično nema uticaja na srčanu aktivnost pacijenta.

    Znači "Lozap" i "Valz"

    Lijekovi Firmasta, Converium, Irsar i Ibertan sinonim su za Aprovel, jer imaju sličan sastav. Lijekovi "Valz" i "Lozap", u stvari, upravo su njegovi analozi. Djelatna supstanca se kod njih razlikuje. "Valz" se proizvodi na bazi valsartana, a "Lozap" - losartan kalijum. Međutim, ovi lijekovi smanjuju pritisak jednako efikasno kao i Aprovel.

    Proizvođači i cijene

    Lijek "Aprovel" proizvode francuske farmaceutske kompanije Sanofi winthrop industrie i Sanofi-Aventis. Vrijedno je pakirati takav lijek od 14 tableta od 150 mg na području od 320 do 350 p. zavisno od dobavljača. Za pakovanje sa 14. karticom. 300 mg u ljekarnama obično traže oko 450 r.
    Ponekad se ovaj lijek prodaje u pakiranjima od 28 kom. U ovom slučaju njegova cijena iznosi 600 p. (za tablete od 150 mg) i 850 r. (300 mg).

    Naravno, mnogi pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska voljeli bi znati ima li Aprovel neke ruske analoge. Od gore opisanih zamjena, kod nas se proizvodi samo Irsar. Proizvodi ga ruska kompanija CanonFarma Production. Ovaj lijek vrijedi oko 100 p. za 22 komada od 150 mg.

    Možete saznati koje kompanije proizvode ostale lijekove razmatrane u donjoj tablici.
    Riječ je o kompanijama koje proizvode zamjenske dijelove Aprovel. Ruski analozi toga, kao što vidite, nisu brojni. Najbolji od njih je Irsar. Međutim, cijena stranih zamjena za ovaj alat je relativno niska.

    Posebna uputstva

    Doktori, između ostalog, pacijentima ne propisuju lijek „Aprovel“ i ako je poremećena vodno-elektrolitna ravnoteža. Prije upotrebe lijeka, sve takve probleme treba ispraviti primjenom drugih lijekova.

    Ako se lijek propiše pacijentu sa zatajenjem bubrega, liječnik treba periodično pratiti nivo kreatina u serumu i kalija u njegovoj krvi. Isto se odnosi na osobe sa hiperkalemijom.

    Liječenje bolesnika s koronarnom bolešću srca ili aterosklerozom korištenjem ovog sredstva ili njegovih analoga trebalo bi provoditi uz strogu kontrolu krvnog tlaka.

    Lijek "Aprovel": upute za upotrebu

    Ove se tablete propisuju pacijentima, obično jednu po jednu (150 mg) dnevno. Ako je potrebno, doza se može povećati na 300 mg. U velikim količinama ovaj se lijek nikad ne propisuje, jer nije djelotvoran. Ako se s povećanjem doze na 300 mg ne dogodi željeni učinak, pacijentu se obično propisuje dodatni lijek iz skupine diuretika.

    Pacijentima s dehidracijom ili hiponatremijom u početku se najčešće propisuju ne 150 mg lijeka, nego 75 mg. Takođe, stariji pacijenti se obično leče ovom dozom.

    Farmakokinetika

    Nakon oralne primjene, lijek se brzo apsorbira u tankom crijevu za 60-80% preuzete doze. Kada uđe u krvotok, aktivna supstanca veže se za proteine ​​plazme za 96% i zahvaljujući složenom kompleksu se distribuira po tkivima.


    Maksimalne vrijednosti terapeutskog efekta Aprovela uočene su nakon 4-6 tjedana njegove primjene.
    Prijem Aprovela propisan je za nefropatiju na pozadini dijabetesa tipa 2, praćenu arterijskom hipertenzijom.
    Lijek se ne preporučuje kod intolerancije na laktozu, laktazu.
    Takođe je kontraindikacija uzimanju Aprovela ozbiljna disfunkcija jetre.


    Aktivna supstanca dostiže maksimalnu koncentraciju u plazmi nakon 1,5-2 sata nakon davanja.

    Poluvrijeme eliminacije iznosi 11-15 sati. Manje od 2% aktivne komponente u svom izvornom obliku se izlučuje putem mokraćnog sistema.

    Doziranje i primjena

    Početna i održavajuća doza je 150 mg jednom dnevno s hranom ili na prazan stomak. Aprovel ® u dozi od 150 mg jednom dnevno obično omogućava bolju 24-satnu kontrolu krvnog pritiska nego u dozi od 75 mg. Međutim, na početku terapije može se koristiti doza od 75 mg, posebno za pacijente na hemodijalizi ili za bolesnike starije od 75 godina.

    Za pacijente čiji krvni tlak nije dovoljno reguliran u dozi od 150 mg jednom dnevno, doza Aprovela ® može se povećati na 300 mg jednom dnevno ili se može propisati drugi antihipertenzivni lijek. Konkretno, pokazano je da dodavanje diuretika, poput hidroklorotiazida, terapiji Aprovelom ® ima dodatni učinak.

    Za bolesnike s hipertenzijom i dijabetesom tipa 2, liječenje treba započeti s dozom od 150 mg irbesartana jednom dnevno, zatim ga donijeti do 300 mg jednom dnevno, što je najbolja doza održavanja za liječenje bolesnika s bubrežnom bolešću.

    Pozitivan nefroprotektivni učinak Aprovela na bubrege kod pacijenata s hipertenzijom i dijabetesom tipa II prikazan je u studijama u kojima se irbesartan koristio kao dodatak drugim antihipertenzivnim lijekovima, ako je potrebno, kako bi se postigao ciljni nivo krvnog tlaka.

    Zatajenje bubrega Za bolesnike s oštećenom funkcijom bubrega, prilagodba doze nije potrebna.Za pacijente na hemodijalizi potrebno je koristiti nižu početnu dozu (75 mg).

    Smanjenje BCC-a. Smanjeni volumen tečnosti / cirkulirajuće krvi i / ili nedostatak natrijuma moraju se korigirati prije upotrebe Aprovela ®.

    Zatajenje jetre. Za bolesnike s blagom do umjerenom insuficijencijom jetre, prilagođavanje doze nije potrebno. Nema kliničkog iskustva s primjenom lijeka kod pacijenata s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom.

    Stariji pacijenti. Iako liječenje bolesnika starijih od 75 godina treba započeti s dozom od 75 mg, obično nije potrebno prilagođavanje doze.

    Upotreba u pedijatriji. Irbesartan se ne preporučuje u liječenju djece i adolescenata zbog nedovoljnih podataka o njegovoj sigurnosti i djelotvornosti.

    Neželjene reakcije

    Učestalost nuspojava opisana u nastavku utvrđena je na sljedeći način: vrlo česta ((1 / 10), česta (³1 / 100, 2% više pacijenata u odnosu na bolesnike koji su primali placebo.

    Kršenje nervnog sistema. Česta ortostatska vrtoglavica.

    Vaskularni poremećaji Česta ortostatska hipotenzija.

    Mišićno-koštani poremećaji, poremećaji vezivnog tkiva i kostiju. Česta bol u mišićno-koštanom tkivu.

    Laboratorijska istraživanja. Hiperkalemija se vjerovatnije pojavila kod dijabetesa koji su primali irbesartan nego placebo. U bolesnika sa šećernom bolešću sa hipertenzijom, imali su mikroalbuminuriju i normalnu funkciju bubrega, hiperkalemija (³ 5,5 mEq / mol) uočena je u 29,4% (vrlo česte nuspojave) pacijenata koji su primali

    300 mg irbesartana, a kod 22% pacijenata koji su primali placebo. U bolesnika sa dijabetesom sa hipertenzijom, koji su imali hronično zatajenje bubrega i tešku proteinuriju, hiperkalemija (³ 5,5 mEq / mol) uočena je u 46,3% (vrlo česte nuspojave) pacijenata koji su primali irbesartan i u 26,3% bolesnika koji su primali placebo.

    Smanjenje hemoglobina, koje nije bilo klinički značajno, uočeno je kod 1,7% (uobičajene nuspojave) hipertenzivnih bolesnika i progresivne dijabetičke nefropatije liječene irbesartanom.

    Sljedeće dodatne nuspojave zabilježene su tijekom razdoblja ispitivanja nakon stavljanja lijeka u promet. Pošto se ovi podaci dobivaju iz spontanih poruka, nemoguće je utvrditi učestalost njihove pojave.

    Poremećaji imunog sistema. Kao i kod ostalih antagonista receptora angiotenzina II, retko su prijavljene reakcije preosjetljivosti, poput osipa, urtikarije, angioedema.

    Kršenje metabolizma i apsorpcija hranljivih sastojaka. Hiperkalemija

    Kršenje nervnog sistema. Glavobolja.

    Oštećenje sluha i vestibularni aparat. Tinnitus.

    Gastrointestinalni poremećaji. Disgeuzija (promjena ukusa).

    Hepatobiliarni sistem. Hepatitis, oslabljena funkcija jetre.

    Mišićno-koštani poremećaji, poremećaji vezivnog tkiva i kostiju. Artralgija, mijalgija (u nekim slučajevima povezana sa porastom nivoa CPK u serumu), grčevi mišića.

    Poremećena bubrežna funkcija i mokraćni sistem. Oštećena bubrežna funkcija, uključujući zatajenje bubrega kod pacijenata visokog rizika (vidjeti „Značajke upotrebe“).

    Na delu kože i potkožnog tkiva. Leukocitoklastični vaskulitis.

    Upotreba u pedijatriji. U randomiziranoj studiji tokom tronedeljne dvostruko slepe faze kod 318 dece i adolescenata u dobi od 6 do 16 godina sa hipertenzijom primećene su sledeće nuspojave: glavobolja (7,9%), hipotenzija (2,2%), vrtoglavica (1,9%), kašalj (0,9%). Tokom 26-tjednog otvorenog razdoblja ispitivanja najčešće su primijećena odstupanja od norme takvih laboratorijskih pokazatelja: porast kreatinina (6,5%) i porast CPK (SC) kod 2% djece primatelja.

    Predoziranje

    Iskustvo upotrebe lijeka u liječenju odraslih u dozama do 900 mg dnevno tijekom 8 tjedana nije otkrilo toksičnost lijeka. Najvjerovatnije manifestacije predoziranja mogu se izraziti hipotenzijom i tahikardijom, bradikardija može biti i manifestacija predoziranja. Ne postoje posebne informacije u vezi sa liječenjem predoziranja Aprovela ®. Pacijente treba pažljivo nadgledati, liječenje treba biti simptomatsko i podržavajuće. Predložene aktivnosti uključuju povraćanje i / ili ispiranje želuca. U liječenju predoziranja, upotreba aktivnog ugljena može biti korisna. Irbesartan se ne izlučuje tokom hemodijalize.

    Upotreba tokom trudnoće ili dojenja

    Primjena lijeka "Aprovel ®" kontraindicirana je u II i III trimestru trudnoće. U drugom i trećem tromjesečju trudnoće, agensi koji direktno utječu na renin-angiotenzinski sustav mogu uzrokovati bubrežni zastoj fetusa ili novorođenčeta, hipoplaziju fetalne lubanje pa čak i smrt.

    U svrhu opreza ne preporučuje se upotreba u prvom tromjesečju trudnoće.

    Neophodno je prije planirane trudnoće prijeći na alternativnu terapiju. Ako se dijagnosticira trudnoća, irbesartan treba što pre prekinuti i

    provjeriti stanje fetalne lobanje i funkcije bubrega pomoću ultrazvuka, ako je nepažljivi tretman dugo trajao.

    Upotreba lijeka "Aprovel ®" kontraindicirana je tijekom dojenja. Nije poznato da li se irbesartan izlučuje u majčinom mlijeku. Irbesartan se izlučuje u mlijeku pacova tokom laktacije.

    Irbesartan je proučavan u populaciji djece u dobi od 6 do 16 godina, ali danas dostupni podaci nisu dovoljni za proširivanje njegovih indikacija za upotrebu kod djece dok se ne dobiju dodatni podaci.

    Značajke aplikacije

    Smanjenje BCC-a.Simptomatska arterijska hipotenzija, posebno nakon prve doze, može se pojaviti kod pacijenata s niskim BCC i / ili niskom koncentracijom natrijuma zbog intenzivne diuretičke terapije, dijete s ograničenim unosom soli, proljeva ili povraćanja. Ovi pokazatelji moraju se vratiti u normalu prije upotrebe lijeka "Aprovel ®".

    Arterijska Renovaskularna hipertenzija.Kada se koriste lijekovi koji utječu na renin-angiotenzin-aldosteron, kod pacijenata s obostranom stenozom bubrežne arterije ili stenozom arterije jednog bubrega, postoji povećan rizik od razvoja teške arterijske hipotenzije i zatajenja bubrega. Iako takvi slučajevi nisu primijećeni uz primjenu lijeka Aprovel ®, uz uporabu antagonista receptora angiotenzina I, mogu se očekivati ​​slični efekti.

    Bubrežni zatajenje i transplantacija bubrega.Kada se Aprovel ® koristi za liječenje bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega, preporučuje se redovno nadzirati nivo kalijuma i kreatinina u serumu. Nema iskustva s primjenom Aprovela ® za liječenje pacijenata s nedavnom transplantacijom bubrega.

    Pacijenti s arterijskom hipertenzijom, bubrežnim bolestima i dijabetesom tipa II . Učinak irbesartana na bubrege i kardiovaskularni sistem nije bio isti u svim podskupinama koje su analizirane u studiji na pacijentima s teškom bubrežnom bolešću. Konkretno, pokazalo se da je nepovoljnije za žene i subjekte rase koji nije bio.

    HiperkalemijaKao i kod drugih lijekova koji utječu na renin-angiotenzin-aldosteron, hiperkalemija se može razviti tijekom liječenja Aprovelom ®, posebno u slučaju bubrežnog zatajenja, teške proteinurije uslijed dijabetičke nefropatije i / ili zatajenja srca. Preporučuje se pažljivo praćenje serumskih koncentracija kalija u rizičnih bolesnika.

    Litijum.Istovremeno se ne preporučuju litij i Aprovel ®.

    Stenoza aortnog i mitralnog zaliska, opstruktivna hipertrofična kardiomiopatija.Poput ostalih vazodilatatora, potrebno je koristiti lijek s krajnjim oprezom kod bolesnika sa stenozom aorte ili mitralnog zaliska, opstruktivnom hipertrofičnom kardiomiopatijom.

    Primarni aldosteronizam.Pacijenti s primarnim aldosteronizmom obično ne reagiraju na antihipertenzivne lijekove koji djeluju inhibiraju renin-angiotenzin. Stoga se primjena Aprovela ® za liječenje takvih bolesnika ne preporučuje.

    Opće karakteristike.U bolesnika čiji vaskularni tonus i bubrežna funkcija uglavnom ovise o aktivnosti renin-angiotenzin-aldosterona (na primjer, u bolesnika s teškim kongestivnim zatajenjem srca ili s osnovnom bolešću bubrega, uključujući stenozu bubrežne arterije), liječenje ACE inhibitorima ili antagonistima angiotenzin-II receptora, koji utječu na ovaj sustav povezan je s akutnom hipotenzijom, azotemijom, oligurijom, a ponekad i akutnim zatajenjem bubrega. Kao i bilo koji antihipertenzivni agens, prekomjerno sniženje krvnog pritiska kod pacijenata sa ishemijskom kardiopatijom ili ishemijskom kardiovaskularnom bolešću može dovesti do infarkta miokarda ili moždanog udara. Poput inhibitora enzima koji pretvara angiotenzin, irbesartan i drugi antagonisti angiotenzina očito su manje učinkoviti u snižavanju krvnog tlaka kod predstavnika crne rase nego u predstavnika drugih rasa, vjerojatno zato što su uvjeti s niskim nivoom renina češći među populacijom bolesnika crne rase s hipertenzijom .

    Kontraindicirana je upotreba lijeka za liječenje pacijenata s rijetkim nasljednim problemima - intolerancijom galaktoze, nedostatkom Lapp laktaze ili malapsorpcijom glukoze i galaktoze.

    Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama

    Učinak na sposobnost upravljanja vozilima i obavljanje radova za koje je potrebna veća pažnja nije proučen. Farmakokinetička svojstva irbesartana pokazuju da je malo vjerovatno da će utjecati na tu sposobnost.

    Tijekom upravljanja vozilom ili rada sa strojevima, treba imati na umu da se tijekom liječenja mogu pojaviti vrtoglavica i umor.

    Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija

    Diuretici i druga antihipertenzivna sredstva. Ostala antihipertenzivna sredstva mogu pojačati hipotenzivni efekat irbesartana, uprkos tome, Aprovel® se sigurno koristi sa drugim antihipertenzivnim lijekovima, poput beta blokatora, blokatora kalcijevih kanala dugog djelovanja i tiazidnih diuretika. Preliminarni tretman visokom dozom diuretika može dovesti do dehidracije i povećati rizik od hipotenzije na početku liječenja Aprovelom ®.

    Dodaci kalijumu i diuretici koji čuvaju kalijum. Iskustvo stečeno upotrebom drugih lijekova koji utječu na sistem renin-angiotenzin-aldosteron pokazuje da istodobna primjena diuretika koji čuvaju dodatak kalijuma, kalijuma, nadomjestak koji sadrži kalijum ili druge lijekove koji mogu povećati serumski kalij (npr. heparin) može povećati nivo kalijuma u serumu. Zbog toga se ne preporučuje istovremeno korištenje takvih lijekova s ​​lijekom "Aprovel ®".

    Litijum. Primjećeno je obrnuto povećanje koncentracije litija u serumu i njegove toksičnosti uz istodobnu upotrebu litijuma sa ACE inhibitorima. U rijetkim slučajevima primijećeni su slični efekti kod irbesartana. Stoga se ova kombinacija ne preporučuje. Ako je potrebno, preporučuje se pažljivo praćenje nivoa litijuma u serumu.

    Nesteroidni protuupalni lijekovi. Istodobnom primjenom antagonista angiotenzina II s nesteroidnim protuupalnim lijekovima (na primjer, selektivnim inhibitorima COX-2, acetilsalicilnom kiselinom (> 3 g dnevno) i neselektivnim nesteroidnim protuupalnim lijekovima), njihov antihipertenzivni učinak može biti oslabljen.

    Kao i kod ACE inhibitora, istovremena primjena antagonista angiotenzina II i NSAID-a može povećati rizik od oštećenja bubrežne funkcije, uključujući vjerovatnost razvoja akutnog zatajenja bubrega, i dovesti do povećanja razine kalija u serumu, posebno u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega. Ovu kombinaciju treba koristiti s oprezom, posebno kod starijih pacijenata. Potrebno je provesti odgovarajuću zasićenost tekućinom i pratiti rad bubrega na početku kombinirane terapije, a periodično nakon toga.

    Dodatne informacije o interakciji irbesartana. U kliničkim studijama, hidroklorotiazid nije utjecao na farmakokinetiku irbesartana. Irbesartan se metabolizira putem CYP2C9 i, u manjoj mjeri, glukuronidacijom. Nisu primijećene značajne farmakokinetičke ili farmakodinamičke interakcije uz istodobnu upotrebu irbesartana sa varfarinom, koji se metabolizira putem CYP2C9. Učinak induktora CYP2C9, poput rifampicina, na farmakokinetiku irbesartana nije proučavan. Farmakokinetika digoksina nepromijenjena je tijekom primjene irbesartana.

    Farmakološka svojstva

    Farmakološki. Irbesartan je moćan, oralno aktivan, selektivni antagonist receptora angiotenzina II (tip AT 1). Vjeruje se da blokira sve fiziološki značajne efekte angiotenzina II posredovanog receptorom AT 1, bez obzira na izvor ili put sinteze angiotenzina II. Selektivni antagonistički učinak na receptore angiotenzina II (AT 1) dovodi do povećanja koncentracije renina i angiotenzina II u plazmi i do smanjenja koncentracije aldosterona u plazmi. Kada se koristi u preporučenim dozama, nivo kalija u serumu se ne mijenja značajno. Irbesartan ne inhibira ACE (kininaza II) - enzim koji stvara angiotenzin II, metaboličku razgradnju bradikinina uz stvaranje neaktivnih metabolita. Da bi pokazao svoj učinak, irbesartan ne zahtijeva metaboličku aktivaciju.

    Klinička efikasnost u hipertenziji. Irbesartan snižava krvni pritisak s minimalnom promjenom otkucaja srca. Smanjenje krvnog pritiska ako se uzima jednom dnevno ovisi o dozi, s tendencijom da dostigne plato u dozama većim od 300 mg. Doze od 150-300 mg, ako se uzimaju jednom dnevno, snižavaju krvni tlak izmjeren prilikom ležanja na leđima ili sjedenja na kraju akcije (to jest 24 sata nakon uzimanja lijeka) u prosjeku za 8-13 / 5-8 mm RT. Čl. (sistolički / dijastolički) više nego placebo.

    Maksimalno smanjenje krvnog pritiska postiže se 3-6 sati nakon uzimanja lijeka, antihipertenzivni učinak traje 24 sata.

    24 sata nakon uzimanja preporučenih doza smanjenje krvnog pritiska je 60-70% u odnosu na maksimalno smanjenje dijastoličkog i sistolnog krvnog pritiska. Uzimanje lijeka u dozi od 150 mg jednom dnevno daje efekat (uz najmanje djelovanje i prosječno 24 sata), sličan onome koji je postignut raspodjelom ove dnevne doze u dvije doze.

    Antihipertenzivni učinak lijeka „Aprovel ®“ pojavljuje se u roku od 1-2 tjedna, a najizraženiji učinak postiže se za 4-6 tjedana od početka liječenja. Antihipertenzivni učinak traje uz dugotrajno liječenje. Nakon prekida liječenja, krvni tlak se postepeno vraća u prvobitnu vrijednost. Sindrom povlačenja u obliku povećane hipertenzije nakon povlačenja lekova nije primećen.

    Irbesartan sa diureticima tipa tiazida daje aditivni hipotenzivni efekat.Za bolesnike kod kojih sam irbesartan nije dao željeni učinak, istodobna primjena male doze hidroklorotiazida (12,5 mg) s irbesartanom jednom dnevno uzrokovala je veći pad krvnog tlaka za najmanje 7-10 / 3-6 mm Hg. Čl. (Sistolni / dijastolički) u usporedbi s placebom.

    Učinkovitost lijeka "Aprovel ®" ne ovisi o dobi ili spolu. Pacijenti crne rase koji pate od hipertenzije imali su značajno slabiji odgovor na monoterapiju irbesartanom, kao i na druge lijekove koji utječu na renin-angiotenzinski sistem. U slučaju istodobne primjene irbesartana s hidroklorotiazidom u maloj dozi (na primjer, 12,5 mg dnevno), odgovor kod pacijenata crne rase dostigao je nivo reakcije kod pacijenata bijele rase. Nisu primijećene klinički značajne promjene u nivou mokraćne kiseline u serumu ili izlučivanje mokraćne kiseline u urinu.

    U 318 djece i adolescenata od 6 do 16 godina koji su imali hipertenziju ili rizik od njezine pojave (dijabetes, prisustvo hipertenzije u obitelji), proučavali smo smanjenje krvnog tlaka nakon titriranih doza irbesartana - 0,5 mg / kg (nisko), 1 , 5 mg / kg (prosječno) i 4,5 mg / kg (visoko) tokom tri tjedna. Na kraju trećeg tjedna minimalni sistolni krvni tlak u sjedećem položaju (SATSP) smanjio se sa početnog nivoa u prosjeku 11,7 mm RT. Čl. (Mala doza), 9,3 mm Hg. Čl. (Prosječna doza), 13,2 mmHg. Čl. (Velika doza). Nisu primijećene statistički značajne razlike između učinaka ovih doza. Prilagođena prosječna promjena minimalnog sjedećeg dijastoličkog krvnog pritiska (DATSP) bila je 3,8 mmHg. Čl. (Mala doza), 3,2 mmHg. Čl. (Prosječna doza), 5,6 mmHg. Čl. (Velika doza). Nakon dve nedelje, pacijenti su bili randomizirani na upotrebu aktivnog leka ili placeba. Kod pacijenata

    korišten je placebo, SATSP i DATSP su porasli za 2,4 i 2,0 mm Hg. Art., I onima koji su koristili irbesartan u različitim dozama, odgovarajuće promjene bile su 0,1 i -0,3 mm RT. Čl.

    Klinička efikasnost u bolesnika sa hipertenzijom, bubrežnim bolestima i dijabetesom tipa II . Studija IDNT-a (irbesartan za dijabetičku nefropatiju) pokazala je da irbesartan usporava napredovanje oštećenja bubrega kod pacijenata sa kroničnim zatajivanjem bubrega i teškom proteinurijom.

    IDNT je dvostruko slijepa, kontrolirana studija koja je uspoređivala morbiditet i smrtnost među pacijentima liječenima Aprovelom ®, amlodipinom i placebom. U njemu je sudjelovalo 1715 pacijenata s hipertenzijom i dijabetesom tipa II, kod kojih je bila proteinurija ≥ 900 mg / dan i nivo kreatinina u serumu u rasponu od 1,0–3,0 mg / dl. Proučavane su dugoročne posledice (u proseku 2,6 godina) efekata upotrebe leka „Aprovel ®“ - efekat na progresiju bubrežne bolesti i ukupnu smrtnost. Pacijenti su primali titrirane doze od 75 mg do 300 mg (održavajuća doza) Aprovela ®, 2,5 mg do 10 mg amlodipina ili placeba, ovisno o toleranciji. U svakoj skupini bolesnici su obično primali 2-4 antihipertenzivna lijeka (npr. Diuretike, beta blokatore, alfa blokatore) radi postizanja unaprijed zadanog cilja - krvnog tlaka na razini ≤ 135/85 mm Hg. Čl. ili smanjenja sistolnog pritiska za 10 mm RT. Čl., Ako je početna razina bila> 160 mm RT. Čl. Ciljna vrijednost krvnog tlaka postignuta je za 60% bolesnika u skupini koja je primala placebo, a za 76% i 78% u skupinama koje su primale irbesartan odnosno amlodipin. Irbesartan značajno smanjuje relativni rizik od primarne krajnje tačke, koji se kombinira sa udvostručenjem kreatinina u serumu, bolesti bubrega u završnom stadiju ili ukupnom smrtnošću. Otprilike 33% bolesnika postiglo je primarni kombinirani krajnji ishod u grupi s irbesartanom u usporedbi s 39% i 41% u skupinama placeba i amlodipina; smanjenje relativnog rizika od 20% u usporedbi s placebom (p = 0,024) i pad relativnog 23% rizik u usporedbi s amlodipinom (p = 0,006). Kada su analizirane pojedinačne komponente primarne krajnje točke, pokazalo se da nema učinka na ukupnu smrtnost, istovremeno, postojala je pozitivna tendencija smanjenja slučajeva završnog stadija bolesti bubrega i statistički značajno smanjenje broja slučajeva udvostručenjem serumskog kreatinina.

    Procjena učinka liječenja izvršena je u različitim podskupinama, raspodijeljena na osnovu spola, rase, dobi, trajanja dijabetesa, početnog krvnog pritiska, koncentracije kreatinina u serumu i brzine izlučivanja albumina. U podskupinama žena i predstavnika crne rase, koji su činili 32% i 26% cjelokupne ispitivane populacije, nije došlo do značajnog poboljšanja stanja bubrega, iako intervali povjerenja to nisu isključili. Ako govorimo o sekundarnoj krajnjoj točki - kardiovaskularnom događaju koji je završio (fatalno) ili nije završio (nefatalnom) smrću, tada nije bilo razlike između tri skupine u cjelokupnoj populaciji, iako je učestalost nefatalnog infarkta miokarda (MI) bila veća kod žena i manje kod muškaraca iz grupe irbesartana u poređenju s placebo skupinom. U usporedbi s skupinom amlodipina, incidencija nefatalnog infarkta miokarda i moždanog udara bila je veća kod žena iz grupe irbesartana, dok je broj bolničkih slučajeva zatajenja srca u cijeloj populaciji bio manji. Nije pronađeno uvjerljivo objašnjenje za takve rezultate kod žena.

    Studija "Učinak irbesartana na mikroalbuminuriju kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa II i hipertenzijom" (IRMA 2) pokazala je da 300 mg irbesartana u bolesnika s mikroalbuminurijom usporava napredovanje do pojave očigledne proteinurije. IRMA 2 je dvostruko slijepa, placebo kontrolirana studija koja je procijenila smrtnost među 590 pacijenata sa šećernom bolešću tipa II sa mikroalbuminurijom (30-300 mg dnevno) i normalnom funkcijom bubrega (serumski kreatinin ≤ 1,5 mg / dL kod muškaraca i 300 mg dnevno i povećanje SHEAS-a za najmanje 30% od početnog nivoa). Unaprijed određeni cilj bio je krvni tlak na razini ≤135 / 85 mmHg. Čl. Da bismo postigli ovaj cilj sa

    ako je potrebno, uvedena su dodatna antihipertenzivna sredstva (osim ACE inhibitora, antagonista receptora angiotenzina II i dihidropiridinskih blokatora kalcijevog kanala). U svim grupama za liječenje, razina krvnog tlaka koju su postigli pacijenti bila je slična, ali u skupini koja je primala 300 mg irbesartana, manji broj ispitanika (5,2%) od onih koji su primali placebo (14,9%) ili 150 mg irbesartana dnevno (9,7%), dostigao krajnju točku - eksplicitnu proteinuriju. To ukazuje na 70% smanjenje relativnog rizika nakon visoke doze u poređenju s placebom (p = 0,0004). Istovremeno povećanje brzine glomerularne filtracije (GFR) tokom prva tri meseca lečenja nije primećeno. Usporavanje napredovanja do pojave klinički izražene proteinurije bilo je primjetno već nakon tri mjeseca, a taj je učinak trajao voz od dvije godine. Regresija na normoalbuminuriju (

    Osnovna fizikalno-hemijska svojstva

    75 mg tablete : bijele ili gotovo bijele bikonveksne ovalne tablete s gravurom u obliku srca na jednoj strani i brojevima „2771“ na drugoj

    Tablete od 150 mg : bijele ili gotovo bijele bikonveksne ovalne tablete s gravurom u obliku srca na jednoj strani i brojevima „2772“ na drugoj

    Tablete od 300 mg : bijele ili gotovo bijele bikonveksne ovalne tablete s gravurom u obliku srca na jednoj strani i brojevima „2773“ na drugoj

    Neželjeni efekti lijeka

    Evo takvog uputstva za upotrebu koja je data za preparat Aprovel. Njegovi analozi uzeti su otprilike na isti način. Ovaj lek gotovo da i nema uticaja na srčanu aktivnost. Međutim, treba ga piti, naravno, samo pod nadzorom ljekara. U nekim slučajevima ovaj lek ima različite nuspojave na pacijentovo telo. Na primjer, pacijentov pritisak može previše pasti. U tom slučaju pacijent će osjetiti simptome kao što su:

    slabost
    mučnina i povraćanje.

    Osim toga, nekontrolisana upotreba ovog lijeka može dovesti do ozbiljnih problema poput oštećenja rada jetre (uključujući hepatitis) ili problema s bubrezima.

    Mala vrtoglavica je i ono što se može dogoditi pacijentu koji koristi Aprovel. Njegov analog (praktički bilo koji) obično uzrokuje isti efekat. Zbog toga za vrijeme liječenja upotrebom takvih sredstava trebate biti što oprezniji kada vozite automobil i obavljate posao koji zahtjeva povećanu pažnju.

    S pažnjom

    Oprez se preporučuje u sledećim slučajevima:

    • stenoza aorte ili mitralnog zalistaka, bubrežne arterije,
    • transplantacija bubrega
    • Obolelih od koronarne bolesti srca,
    • s zatajivanjem bubrega, potrebno je kontrolisati nivo kalijuma i kreatinina u krvi,
    • cerebralna arterioskleroza,
    • dijeta bez soli, praćena dijarejom, povraćanjem,
    • opstruktivna kardiomiopatija,
    • hipovolemija, nedostatak natrijuma na pozadini terapije lijekovima diureticima.

    Potrebno je pratiti stanje pacijenata na hemodijalizi.

    Kako uzimati Aprovel

    Lijek je namijenjen oralnoj primjeni. Istovremeno, brzina i snaga apsorpcije u tankom crijevu nisu ovisni o unosu hrane. Tablete se moraju piti cijele, bez žvakanja. Standardna doza u početnoj fazi liječenja je 150 mg dnevno. Pacijenti čija hipertenzija zahtijeva dodatnu antihipertenzivnu terapiju primaju 300 mg dnevno.

    S nedovoljnim padom krvnog pritiska, za postizanje ciljeva koristi se kombinirano liječenje Aprovelom, beta blokatori, antagonisti kalcijevih jona.


    Tablete Aprovel moraju se piti cele bez žvakanja.
    Važno je zapamtiti da doziranje i trajanje terapije utvrđuje samo medicinski specijalist.
    Prilikom uzimanja lijeka Aprovel bolesnicima sa šećernom bolešću povećava se rizik od razvoja hiperkalemije.

    Važno je zapamtiti da doziranje i trajanje terapije utvrđuje samo liječnik na temelju individualnih karakteristika pacijenta, laboratorijskih podataka i fizikalnog pregleda.

    Uzimanje lijeka za dijabetes

    Prijem za dijabetes tipa 1 treba razgovarati sa svojim liječnikom koji će zabraniti upotrebu Aprovela ili prilagoditi dnevnu dozu. Kod dijabetesa tipa 2 koji nije ovisan o insulinu, preporučena doza je 300 mg dnevno.

    Pacijenti s dijabetesom imaju povećan rizik od razvoja hiperkalemije.

    Neželjeni efekti Aprovela

    Sigurnost lijeka potvrđena je u kliničkim ispitivanjima u kojima je učestvovalo 5.000 pacijenata. 1300 volontera patilo od visokog krvnog pritiska i uzimalo je lek tokom 6 meseci. Za 400 pacijenata trajanje terapije bilo je veće od godinu dana. Učestalost nuspojava nije ovisila o prihvaćenoj dozi, spolu i dobi pacijenta.


    Negativne manifestacije upotrebe lijeka u obliku proljeva su moguće.
    Kao nuspojava Aprovela moguća je žgaravica.
    Iz jetre i žučnih puteva može se javiti hepatitis.

    U placebo-kontroliranoj studiji, 1965. volonteri su primali terapiju irbesartanom 1-3 mjeseca. U 3,5% slučajeva pacijenti su zbog negativnih laboratorijskih parametara bili prisiljeni napustiti liječenje lijekom Aprovel. 4,5% je odbilo uzeti placebo, jer nisu osjetili poboljšanje.

    Gastrointestinalni trakt

    Negativne manifestacije u digestivnom traktu manifestuju se kao:

    • proliv, zatvor, nadimanje,
    • mučnina, povraćanje,
    • pojačavanje aktivnosti aminotransferaza u hepatocitima,
    • dispepsija
    • žgaravica.

    Sa strane jetre i žučnih puteva može se pojaviti hepatitis, povećanje koncentracije bilirubina u plazmi, što dovodi do holestatske žutice.

    Iz respiratornog sistema

    Jedina nuspojava respiratornog sistema je kašalj.


    Jedina nuspojava respiratornog sistema je kašalj.
    Kod pacijenata koji su u riziku od razvoja zatajenja bubrega može se razviti disfunkcija bubrega.
    Među manifestacijama alergijskih reakcija izdvaja se Quinckeov edem.

    Iz kardiovaskularnog sistema

    Ortostatska hipotenzija se često manifestuje.

    Među manifestacijama alergijskih reakcija su:

    • Quinckeov edem,
    • anafilaktički šok,
    • osip, svrbež, eritem,
    • urtikarija
    • angioedem.

    Pacijenti skloni anafilaktičkoj reakciji trebaju test alergije. Ako je rezultat pozitivan, lijek treba zamijeniti.

    Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

    Lijek ne utiče direktno na kognitivne funkcije osobe. Istovremeno, na središnjem i perifernom živčanom sustavu može se razviti negativna reakcija, zbog čega se preporučuje suzdržati se od upravljanja automobilom, rada sa složenim mehanizmima i drugih aktivnosti koje zahtijevaju brzi odgovor i koncentraciju u razdoblju liječenja lijekovima.


    Preporučuje se tijekom perioda terapije lijekovima da se suzdrže od vožnje.
    Pacijenti s nepravilnim funkcioniranjem kardiovaskularnog sustava imaju povećan rizik od razvoja akutne hipotenzije.
    Uz snažno smanjenje krvnog tlaka protiv ishemije, može doći do infarkta miokarda.

    Upotreba tokom trudnoće i dojenja

    Lijek je zabranjen za upotrebu u periodu gestacije. Kao i drugi lijekovi koji utječu na sistem renin-angiotenzin-aldosteron, irbesartan slobodno prodire kroz placentnu barijeru. Aktivna komponenta može utjecati na intrauterini razvoj u bilo kojoj fazi trudnoće. U ovom se slučaju irbesartan izlučuje u majčino mlijeko, u vezi s tim potrebno je prekinuti laktaciju.

    Primjena za oslabljenu funkciju jetre

    U slučaju teškog kvara hepatocita, lijek se ne preporučuje.

    Samo 2% lijeka napušta tijelo putem bubrega, pa ljudima koji imaju patologije bubrega ne treba smanjiti dozu.

    Interakcija s drugim lijekovima

    Istodobnom primjenom Aprovela s drugim lijekovima primjećuju se sljedeće reakcije:

    1. Sinergizam (pojačavanje terapijskih efekata oba leka) u kombinaciji sa antihipertenzivnim lekovima, inhibitorima kalcijumovih kanala, tiazidnim diureticima, beta-adrenergičkim blokatorima.
    2. Koncentracija kalija u serumu u krvi raste s lijekovima koji sadrže heparin i kalij.
    3. Irbesartan povećava toksičnost litijuma.
    4. U kombinaciji s nesteroidnim protuupalnim lijekovima povećava se rizik od zatajenja bubrega, hiperkalemije, pa se stoga tijekom terapije lijekovima mora pratiti funkcija bubrega.


    Povećava se terapeutski učinak Aprovela u kombinaciji sa antihipertenzivnim lijekovima, inhibitorima kalcijevih kanala i tiazidnim diureticima.
    Uz istodobnu primjenu Aprovela i Heparina, serumska koncentracija kalijuma u krvi raste.
    Aktivna komponenta Aprovela ne utječe na terapijski učinak Digoxina.

    Aktivna komponenta Aprovela ne utječe na terapijski učinak Digoxina.

    Kompatibilnost s alkoholom

    Zabranjeno je uzimati antihipertenzivno sredstvo istovremeno s alkoholnim proizvodima.Etilni alkohol može izazvati aglutinaciju crvenih krvnih zrnaca, čija kombinacija može začepiti lumen žile. Odljev krvi je otežan, što uzrokuje porast broja otkucaja srca i porast pritiska. Na pozadini terapije lijekovima, ova situacija će uzrokovati vaskularni kolaps.

    Među strukturnim analogima, čije djelovanje se temelji na aktivnom sastojku irbesartanu, nalaze se lijekovi i ruske i strane proizvodnje. Aprovel tablete možete zameniti sledećim lekovima:

    Važno je zapamtiti da je prije prelaska na novi lijek potrebno posavjetovati se s liječnikom. Samo-zamjena je zabranjena.


    Zabranjeno je uzimati antihipertenzivno sredstvo istovremeno s alkoholnim proizvodima.
    Aprovel tablete možete zameniti Irbesartanom.
    Lijek se prodaje na recept.

    Kardiolozi

    Olga Zhikhareva, kardiolog, Samara

    Efikasan lijek za snižavanje visokog krvnog pritiska. Koristim u kliničkoj praksi kao monoterapiju ili kompleksni tretman. Nisam primetio zavisnost. Pacijenti ne preporučuju uzimanje više od 1 puta dnevno.

    Antonina Ukravechinko, kardiolog iz Ryazana

    Dobra vrijednost za novac, ali preporučujem oprez onim pacijentima koji imaju stenozu mitralne ili aortne valvule. Djeci i trudnicama strogo je zabranjeno uzimanje tableta Aprovel. Među nuspojavama pojavile su se i alergijske reakcije. Istovremeno je, uprkos negativnim reakcijama iz tijela, lijek pomogao snižavanju visokog krvnog pritiska.

    Ako su se počeli pojavljivati ​​klinički znakovi predoziranja lijekom, tada morate potražiti medicinsku pomoć.

    Cairo Airam, 24, Kazan

    Imam hroničnu hipertenziju. U jutarnjim satima poraste do 160/100 mm Hg. Čl. Uzimao je mnogo lijekova za snižavanje krvnog pritiska, ali pomogle su mu samo tablete Aprovel. Nakon primjene odmah postaje lakše disati, zvuk krvi u sljepoočnici prolazi. Glavna stvar je da učinak nakon povlačenja lijeka traje dugo vremena. Trebate piti tečajeve i redovno posjećivati ​​doktora. Nisam primjetio nikakve nuspojave.

    Anastasia Zolotnik, 57 godina, Moskva

    Lijek nije odgovarao mom tijelu. Nakon pilula pojavili su se osip, oteklina i jak svrbež. Pokušao sam se pomiriti tjedan dana, jer se tlak smanjio, ali alergija nije nestala. Morala sam da odem lekaru da izaberem drugi lek. Svidjelo mi se da sindrom povlačenja ne nastaje, za razliku od drugih sredstava za snižavanje krvnog pritiska.

    Koja pravila treba da se pridržava pacijent

    Prilikom uzimanja lijeka "Aprovel", čiji su analozi i sinonimi brojni, pacijent treba redovno posjećivati ​​liječnika. Ni u kojem slučaju ne smijete mijenjati dozu bez savjetovanja s liječnikom. Zamjena ovog lijeka drugim bez savjetovanja sa stručnjakom također je zabranjena.

    Preporučljivo je istodobno uzimati Aprovel tablete. Naravno, ne biste trebali piti ovaj lijek ako mu je istekao rok trajanja ili ako je pogrešno čuvan.

    Ove tablete možete piti i prije i nakon jela. Prisutnost ili odsutnost hrane u stomaku praktično ne utiče na njihovu apsorpciju u krv.

    Značajke upotrebe nadomjestaka

    Analozi ovog lijeka, koji smo gore razmotrili, napravljeni na osnovi iste tvari imaju slična uputstva za upotrebu. Ali neke od njih treba piti ipak malo drugačije od Aprovela. Analog ovog lijeka, na primjer, Converium preporučuje se uzimati ujutro prije jela.

    Naravno, imaju potpuno drugačija uputstva za upotrebu i zamjene za ovaj lijek „Lozap“ i „Valz“ sa drugom aktivnom supstancom. Prosječna dnevna doza prvog je 50 mg dnevno. Kod pacijenata sa kroničnim zatajenjem srca ovaj lijek se obično propisuje u količini ne većoj od 12 mg dnevno. Valz se najčešće uzima u dozi od 80 mg dnevno.

    Kod hroničnog zatajenja srca ova se doza smanjuje na 40 mg dnevno.

    Što je zaslužilo recenzije lijekova

    Pacijenti, poput liječnika, obično hvale Aprovel. Recenzije (njegovi analozi često ne djeluju tako efikasno) od pacijenata, zaradio je najbolje. Na primjer, mnogi pacijenti vjeruju da on ima mnogo manje nuspojava od lijekova Lozap i Valz. Pomoću ovog alata mnogi su pacijenti uspjeli spustiti pritisak bukvalno u roku od tjedan dana.

    Pravila skladištenja lekova

    Stoga smo otkrili šta zapravo predstavlja preparat „Aprovel“ (uputstva za upotrebu, pregledi, analozi). Ovaj lek je, kao što vidite, vrlo dobar. Međutim, djelotvorno će raditi, naravno, samo ako se pravilno skladišti.

    Držite pakovanje s ovim proizvodom isključivo u suvoj sobi. Istovremeno, temperatura u sobi ne smije prelaziti 30 C. Naravno, tablete treba čuvati tako da ih djeca ne mogu dostići.

    Proizvođač

    Značajnu ulogu za mnoge pri odabiru lijekova igra proizvođač. Aprovel proizvodi francuska kompanija Sanofi. Priča o Sanofiju počela je 1973., kada je odlučeno da se stvori proizvodnja lijekova na osnovu državne kompanije za rafineriju nafte. Nakon 10 godina, proizvodi su se počeli prodavati na tržištima SAD-a i Japana.

    Sanofi sada proizvodi vakcine, lijekove protiv dijabetesa i lijekove za liječenje bolesti kardiovaskularnog sistema. Aprovel se primjenjuje u dvije doze - 150 i 300 mg.

    Postoji oko stotinu predstavništava koja se nalaze u različitim zemljama. Jedna od njih je u Moskvi. Adresa za slanje žalbi i želja navedena je u uputstvu za upotrebu.

    Za šta je propisano?

    Razlikuju se sljedeće indikacije za terapiju lijekovima:

    • primarna arterijska hipertenzija,
    • sekundarna arterijska hipertenzija,
    • nefropatija.

    Prema uputama za upotrebu, lijek Aprovel je visoko efikasan u primarnoj arterijskoj hipertenziji. Ovu bolest karakteriše stalni porast pritiska preko 140–90 mm Hg. Čl. Različiti uzroci povezani su s njegovim razvojem, nepovezano s manifestacijom drugih dijagnoza. Primarna hipertenzija negativno utječe na aktivnosti krvnih sudova, srca i bubrega. Godišnje se registrira sa 9 miliona ljudi širom svijeta.

    Za razliku od primarnog oblika, sekundarna hipertenzija posljedica je drugih patologija u tijelu. Da biste dobili osloboditi od bolesti, ključnu ulogu igra uspostavljanje pravog uzroka koji je doveo do pojave hipertenzije. Aprovel se aktivno koristi u sekundarnom obliku, koji je propisan u uputstvu za upotrebu.

    Nefropatija je također uključena u popis indikacija. Bolest dovodi do oslabljenog rada bubrega zbog oštećenja glomerularnog aparata i funkcionalnih epitelijskih ćelija organa.

    Kako uzeti?

    Terapija tabletama Aprovel prilično je jednostavna i razumljiva za pacijenta. Za postizanje stabilnog rezultata dovoljan je jedan jedini dnevni unos. Uputa za upotrebu kaže da je tretman neovisan o unosu hrane. Tableta se može piti nakon jela. Proizvod se mora isprati dovoljnom količinom vode.

    Preporučena količina lijeka ovisi o dijagnozi. Liječnici savjetuju da se započne s 150 mg dnevno, u posebnim je slučajevima moguće povećati dozu i uzeti 300 mg Aprovela. Uputa za upotrebu određuje ovu dozu kao maksimalnu dnevnu količinu.

    Ponekad s ozbiljnom arterijskom hipertenzijom bolesniku se propisuje kombinirana terapija, kako je opisano u uputama za uporabu. Pored tableta Aprovel, dodatno se propisuju diuretici. Ovo su alati koji pomažu da se ubrza eliminacija tekućine iz tijela. Doprinose proširenju lumena krvnih žila, kao rezultat, snižavanju krvnog pritiska.

    Tabela 2. Preporučena doza za pojedine grupe pacijenata.

    ImeKoličina lijeka (u mg dnevno)Komentari
    Za osobe starije od 65 godina150-300Za razliku od mnogih lijekova, terapija ne zahtijeva smanjenje doze. Alat je prepoznat ne samo vrlo učinkovit, već je i neškodljiv za starije osobe
    Poremećaji u jetri (blagi / umjereni)150-300Uputa za upotrebu ne predviđa potrebu za smanjenjem doza. Međutim, ne postoje studije koje bi potvrdile sigurnost upotrebe lijeka kod takvih bolesnika
    Problemi s bubrezima150-300Nije indikacija za smanjenje doze. Maksimalna količina Aprovela je 300. 300 mg je ograničenje za ljude sa zdravim bubrezima.
    Smanjeni volumen krvi u cirkulaciji (hipovolemija)-Stanje se mora zaustaviti prije terapije primjenom Aprovela
    Hiponatremija-Slično prethodnom

    Recenzije pacijenata koji uzimaju lijek

    Mišljenja ljudi su podijeljena. Postoje i pozitivne i negativne kritike. Aprovel je pohvaljen za:

    • visoka efikasnost
    • brza akcija (nakon 15-30 minuta),
    • mogućnost jednostavne kupovine u ljekarnama implementirana je svuda,
    • jednostruka doza
    • nedostatak zavisnosti.

    Međutim, postoje i nedostaci. Na primjer, lijek ima prilično visoku cijenu. Postoje povoljniji alati. Aprovel odlikuje impresivna lista posebnih uputstava, alat može dovesti do razvoja nuspojava.

    Na osnovu irbesartana, dostupni su sljedeći lijekovi koji mogu zamijeniti Aprovel:

    1. Irsar. Cijena Irsara je 2,5 puta niža od francuske kolege. To je selektivni blokator receptora koji ima nekoliko dodatnih komponenti.
    2. Irbesartan. Španski lek, koji se takođe propisuje kod poremećaja leve komore i zatajenja srca u hroničnom obliku.
    3. Irbesartan Canon (Rusija).

    Pogledajte video: I don't want children -- stop telling me I'll change my mind. Christen Reighter (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar