Liprimar i njegovi analozi, preporuke za odabir i recenzije

Da, svi statini dizajnirani su za dugotrajan (uključujući i doživotni) unos. Ako on kod određenog pacijenta dobro smanji holesterol i ne prouzrokuje porast ALT-a i AST (jetrenih enzima u krvnim testovima), možete nastaviti uzimati. Štoviše, jednom u šest mjeseci trebate ponoviti krvni test za lipidni profil (holesterol), ALT, AST.

Liprimar: farmakološko djelovanje, sastav, nuspojave

Liprimar (proizvođač Pfizer, zemlja Njemačka) je registrovani trgovački naziv za lijekove za smanjenje lipida. Aktivna supstanca u njemu je atorvastatin. Ovo je lijek iz grupe sintetskih statina koji utiču na holesterol u krvi i trigliceride.

Liprimar smanjuje sadržaj takozvanog "lošeg" holesterola i povećava sadržaj "dobrog", potiče prorjeđivanje krvi i smanjuje upalu krvnih žila, sprečava stvaranje ugrušaka i efikasna je preventivna mjera protiv moždanih udara i srčanih udara.

Oblik oslobađanja lypimara je eliptična tableta. Doza atorvastatina u njima može biti 10, 20, 40 i 80 mg, što je naznačeno odgovarajućom oznakom na svakoj tableti.

Uz njega, preparat sadrži pomoćne supstance: kalcijum karbonat, magnezijum stearat, kroskarmeloza natrijum, hipromelozu, laktozu monohidrat, hidroksipropil celulozu, titanov dioksid, talk, simeticon emulziju.

Tablete za žvakanje ne bi trebale biti. Oni su enterično obloženi. Jedna tableta je efikasna dan ili više. Svakom pacijentu se dodjeljuje pojedinačna doza. Ako se dogodi predoziranje lijeka, potrebno je obaviti ispiranje želuca i odmah se obratiti liječniku.

Liprimar: indikacije za upotrebu

Lijek je propisan za sljedeće bolesti:

  • hiperholesterolemija,
  • kombinirana vrsta hiperlipidemije,
  • disbetalipoproteinemija,
  • hipertrigliceridemija,
  • rizične grupe za razvoj koronarne srčane bolesti (osobe starije od 55 godina, pušači, bolesnici sa šećernom bolešću, nasledna predispozicija, hipertenzija i drugi),
  • koronarna bolest srca.

Možete smanjiti kolesterol, poštujući dijetu, fizički odgoj, uz pretilost izbacivanjem viška tjelesne težine, ako ovi zahvati ne daju rezultata, propisajte lijekove koji snižavaju kolesterol.

Potrebno je slijediti upute za uporabu Liprimar-a. Ne postoje vremenski rokovi za uzimanje pilula. Na temelju pokazatelja LDL (štetnog kolesterola) izračunava se dnevna doza lijeka (obično 10-80 mg). Pacijentu sa početnim oblikom hiperholesterolemije ili kombinirane hiperlipidemije propisuje se 10 mg, uzima se dnevno 2-4 tjedna. Pacijentima koji pate od nasljedne hiperholesterolemije propisana je maksimalna doza od 80 mg.

Odabrane doze lijekova koji utječu na metabolizam masti trebaju se kontrolirati nivoom lipida u krvi.

Uz oprez, lijek se propisuje pacijentima sa zatajenjem jetre ili kompatibilnim s ciklosparinom (ne više od 10 mg dnevno), oboljelim od bubrežnih bolesti, bolesnicima u dobi ograničenja doziranja nisu potrebni.

Sastav i oblik oslobađanja

Dostupno u obliku tableta, u blisterima od 7-10 komada, broj mjehurića u pakovanju je takođe različit, od 2 do 10. Djelatna tvar je kalcijeva sol (atorvastatin) i dodatne tvari: natrij kroskarmeloza, kalcijev karbonat, kandelila vosak, mali kristali celuloze, hidroproza, laktoza monohidrat, polisorbat-80, bela opadra, magnezijum stearat, simeticonska emulzija.

Eliptične tablete Liprimar obložene bijelom školjkom, ovisno o doziranju u miligramima, imaju gravuru od 10, 20, 40 ili 80.

Korisna svojstva

Glavno svojstvo Liprimara je njegova hipolipidemija. Lijek pomaže u smanjenju proizvodnje enzima koji su odgovorni za sintezu kolesterola. To dovodi do smanjenja proizvodnje kolesterola u jetri, odnosno, smanjuje se njegova razina u krvi, a poboljšava se rad kardiovaskularnog sistema.

Lijek je propisan osobama sa hiperholesterolemijom, dijetom koja se ne može liječiti i drugim lijekovima za snižavanje holesterola. Nakon terapije, nivo holesterola pada za 30-45%, a LDL - za 40-60%, a količina a-lipoproteina u krvi raste.

Upotreba Liprimar pomaže smanjiti razvoj komplikacija ishemijske bolesti za 15%, smrtnost od srčanih patologija smanjuje se, a rizik od srčanih i opasnih napada angine smanjuje se za 25%. Mutagena i kancerogena svojstva nisu otkrivena.

Nuspojave Liprimara

Kao i bilo koji lijek, i ovaj ima nuspojave. Za Liprimar, uputstva za upotrebu pokazuju da se on obično dobro podnosi. Ipak, identificirani su brojni popratni efekti: nesanica, sindrom hroničnog umora (astenija), glavobolje u trbuhu, proljev i dispepsija, natečenost (nadutost) i zatvor, mijalgija, mučnina.

Simptomi anafilaksije, anoreksije, artralgije, bolova u mišićima i grčeva, hipo- ili hiperglikemije, vrtoglavice, žutice, kožnog osipa, svrbeža, urtikarije, miopatije, oštećenja pamćenja, smanjene ili povećane osjetljivosti, neuropatije, pankreatitisa, pogoršanja, povraćanja. trombocitopenija.

Primjećeni su i neželjeni efekti Liprimar-a, kao što su oticanje ekstremiteta, gojaznost, bol u grudima, alopecija, zujanje u ušima i razvoj sekundarnog zatajenja bubrega.

Kontraindikacije

Za pacijente s preosjetljivošću na tvari koje čine Liprimar, lijek je kontraindiciran. Nije propisan za djecu mlađu od 18 godina. Pacijenti koji pate od aktivnih jetrenih bolesti ili s povišenim nivoom transaminaza u krvi nepoznate etiologije.

Proizvođači Liprimar zabranjuju upotrebu lijeka za vrijeme laktacije i trudnoće. Žene u rodnoj dobi trebaju koristiti kontraceptive tijekom liječenja. Pojava trudnoće tokom liječenja lijekom je krajnje nepoželjna, jer je moguć negativan utjecaj na razvoj fetusa.

Lijek treba propisati s oprezom osobama koje imaju povijest bolesti jetre ili prekomjerne zlouporabe alkohola.

Analozi

Atorvastatin - analog Liprimar - jedan je od najpopularnijih lijekova za snižavanje lipoproteina niske gustine. Testovi koje su proveli Grace i 4S pokazali su superiornost atorvastatina nad simvastatinom u sprečavanju razvoja akutne cerebrovaskularne nesreće i moždanog udara. U nastavku razmatramo lijekove statinske skupine.

Proizvodi na bazi atorvastatina

Ruski analog Liprimar, Atorvastatin, proizvode farmaceutske kompanije: Kanofarma Production, ALSI Pharma, Vertex. Oralne tablete s dozom od 10, 20, 40 ili 80 mg. Uzimajte jednom dnevno otprilike u isto vrijeme, bez obzira na obroke.

Često se potrošači pitaju - Atorvastatin ili Liprimar - što je bolje?

Farmakološki učinak "Atorvastatina" sličan je djelovanju "Liprimar", jer lijekovi u osnovi imaju istu aktivnu tvar. Mehanizam djelovanja prvog lijeka usmjeren je na prekidanje sinteze kolesterola i aterogenih lipoproteina od strane vlastitih stanica. Upotreba LDL u ćelijama jetre raste, a količina proizvodnje anti-aterogenih lipoproteina visoke gustoće takođe se malo povećava.

Prije imenovanja Atorvastatina pacijent se prilagođava prehrani i propisuje mu način vježbanja, događa se da to već donosi pozitivan rezultat, tada propisivanje statina postaje nepotrebno.

Ako nije moguće normalizirati razinu kolesterola bez lijekova, propisani su lijekovi velike grupe statina koji uključuju Atorvastatin.

U početnoj fazi liječenja Atorvastatin se propisuje 10 mg jednom dnevno. Nakon 3-4 nedelje, ako se doza izabere pravilno, promene u lipidnom spektru postaće primetne. Na lipidnom profilu primjećuje se smanjenje ukupnog kolesterola, smanjuje se nivo lipoproteina niske i vrlo niske gustine, smanjuje se količina triglicerida.

Ako se razina tih tvari nije promijenila ili čak povećala, potrebno je prilagoditi dozu Atorvastatina. Budući da je lijek dostupan u nekoliko doza, pacijenti su vrlo povoljni da ga promijene. 4 tjedna nakon povećanja doze, analiza lipidnog spektra se ponavlja, ako je potrebno, doza se ponovno povećava, maksimalna dnevna doza je 80 mg.

Mehanizam djelovanja, doziranje i nuspojave Liprimara i njegovog ruskog kolege isti su. Prednosti Atorvastatina uključuju i njegovu povoljniju cijenu. Prema pregledima, ruski lijek često izaziva nuspojave i alergije u poređenju s Liprimar-om. A još jedan nedostatak je dugotrajna terapija.

Ostale zamjene za Liprimar

Atoris - analog Liprimar-a lijek slovenačke farmaceutske kompanije KRKA. To je i lijek sličan u svom farmakološkom djelovanju kao Liprimaru. Atoris je dostupan sa širim rasponom doza u odnosu na Liprimar. To omogućava ljekaru da fleksibilnije izračuna dozu, a pacijent može lako uzimati lijek.

Atoris je jedini generički lijek (Liprimara generic) koji je prošao kroz mnoga klinička ispitivanja i dokazao svoju efikasnost. U njegovoj studiji su učestvovali volonteri iz mnogih zemalja. Studija je provedena na temelju klinika i bolnica. Kao rezultat ispitivanja na 7000 ispitanika koji su uzimali Atoris 10 mg tokom 2 mjeseca, primijećeno je smanjenje aterogenog i ukupnog holesterola za 20-25%. Pojava nuspojava u Atorisu je minimalna.

Liptonorm je ruski lijek koji normalizuje metabolizam masti u tijelu. Aktivna supstanca u njemu je atorvastin, supstanca s hipolipidemijskim i hipoholesterolemičkim delovanjem. Liptonorm ima identične indikacije za upotrebu i doziranje s Liprimarom, kao i slične nuspojave.

Lijek je dostupan u samo dvije doze od 10 i 20 mg. To ga čini nezgodnim za upotrebu kod pacijenata koji pate od slabo lečivih oblika ateroskleroze, heterorozne porodične hiperholesterolemije, moraju da uzimaju 4-8 tableta dnevno, pošto je dnevna doza 80 mg.

Torvacard je najpoznatiji Liprimar-ov analog. Proizvodi slovačku farmaceutsku kompaniju "Zentiva". "Torvacard" se dobro etablirao za korekciju holesterola kod pacijenata koji pate od kardiovaskularne patologije. Uspješno se koristi za liječenje bolesnika s kroničnom cerebrovaskularnom i koronarnom insuficijencijom, kao i za prevenciju komplikacija poput moždanog i srčanog udara. Lijek efikasno smanjuje nivo triglicerida u krvi. Uspješno se koristi u liječenju nasljednih oblika dislipidemije, na primjer, za povećanje razine „korisnih“ lipoproteina visoke gustoće.

Oblici oslobađanja "Torvokarda" 10, 20 i 40 mg. Terapija ateroskleroze započinje, obično s 10 mg, nakon što je utvrđena razina triglicerida, holesterola, lipoproteina niske gustine. Nakon 2-4 tjedna provesti kontrolne analize lipidnog spektra. Uz neuspjeh u liječenju povećajte dozu. Maksimalna doza dnevno je 80 mg.

Za razliku od Liprimara, Torvacard je efikasniji kod pacijenata sa bolestima kardiovaskularnog sistema, to je njegov „+“.

Lijek je lypimar. Uputstvo i cena

Lijekovima za snižavanje lipida trebali bi prethoditi pokušaji snižavanja kolesterola sa promjene prehrane, načina života, tjelesnog odgoja. Ako ovo ne uspije, propisajte lijekove. Prije nego što počnete uzimati Lyprimar tablete, potrebno je pročitati upute za upotrebu bez greške.

Liječnici preporučuju stalno uzimanje, ali cijena lijeka nije najniža: oko 1800 rubalja. po 100 tableta u najmanjoj dozi od 10 mg. Stoga mnogi pacijenti traže analoge lipimara, koji su jeftiniji od originala, ali imaju isti efekat.

Prije nego nabrojimo analoge ovog lijeka, smatramo da je potrebno upozoriti da originalna formula pripada kompaniji Pfizer, a analozi koji su značajno niži možda neće imati odgovarajući učinak na vaše tijelo niti će dovesti do nepoželjnih nuspojava od lipimara. Stoga se prije zamjene lijeka posavjetujte s liječnikom.

Liprimar. Nuspojave

Ovo je treća generacija statina, tako da djeluje osorno na tijelo i ima najmanje nuspojava. Njihova manifestacija je izuzetno rijetka, no javlja se. Uz dugotrajnu upotrebu velikih doza lijeka, mogu se primijetiti poremećaji pamćenja i razmišljanja, kao i probavni problemi, bolovi u mišićima, umor, pospanost, glavobolja, poremećaji spavanja.

Vrijedi zapamtiti da dijabetičari mogu povećati šećer prilikom uzimanja ovog lijeka. U tom slučaju liječnik odlučuje šta je najvažnije za pacijenta: ljekovito smanjenje holesterola ili održavanje normalnih vrijednosti šećera.

Lijek je lypimar. Indikacije za upotrebu

Lijek je propisan odraslima i djeci sa visokim holesterolom u krvi.

Takođe su indikacije za prijem:

  1. Prevencija srčanog udara,
  2. Prevencija moždanog udara
  3. Prevencija ateroskleroze
  4. Hipertenzija
  5. Uslovi nakon vaskularne hirurgije.

Lijek je kontraindiciran u trudnoći, dojenju, ljudima koji pate od bolesti jetre, s netolerancijom na komponente lijeka.

Atorvastatin

Lijek sličan imenu aktivne tvari. Mnoge ruske farmaceutske tvornice atorvastatin se proizvodi u dozi od 10, 20, 40 i 80 mg. Uzima se i jednom dnevno, bez obzira na unos hrane. Djelatna tvar u lipimaru i atorvastatinu je ista.

Učinkovitost lijeka može se pratiti stavljanjem analize na holesterol otprilike mjesec dana nakon početka liječenja. Uz pravu dozu, doći će do smanjenja. Ako to nije slučaj, onda liječnik treba prilagoditi dozu.

Budući da je atorvastatin dostupan u različitim dozama, prelazak na veću dozu nije težak. Nakon mjesec dana analiza se ponovo obavlja i donose se zaključci u kojoj shemi treba uzimati lijek.

Recenzije ljekara o ovom lijeku nisu tako dobre kao o originalnoj limmpari. Domaća medicina gubi zbog manje izraženog efekta na snižavanje holesterola i izraženijih nuspojava koje se pojavljuju na jetri.

Zbog činjenice da se ovaj alat proizvodi u Rusiji, njegova cijena je puno niža. Pakovanje od 90 tableta atorvastatina od 10 mg svaka košta oko 450 rubalja, a 90 tableta od 20 mg svaka košta 630 rubalja. Za usporedbu: lypimar 20 mg, cijena po 100 komada je gotovo 2500 rubalja.

Ista aktivna tvar, proizvođač je slovenačka tvrtka KRKA. Ima širi spektar doza: 10, 20, 30, 60, 80 mg. Tako doktor ima više mogućnosti izbora prave doze za određenog pacijenta. Ovaj generik jedan je od rijetkih čija je učinkovitost dokazana, a nije lošiji od originalnog lijeka.

Studije su provedene u desetinama zemalja, testovi su rađeni i u klinikama i u bolnicama. Sedam tisuća ljudi koji su uzimali atoris pokazalo je pad kolesterola za gotovo četvrtinu početnih vrijednosti. Rizik od nuspojava je nizak, kao što je slučaj i s lypimarima.

Početkom 2017. godinepakovanje od 90 tableta atorisa 10 mg košta oko 650 rubalja., u dozi od 40 mg, 30 tableta može se kupiti za 590 rubalja. Uporedite: liprimar 40 mg (upute za upotrebu u pakovanju), cijena - 1070 rubalja.

Proizvođač je ruska kompanija Pharmstandard. Aktivna supstanca, indikacije identične lipimaru, ali Liptonorm je dostupan u samo dvije doze: 10 i 20 mg. Zbog toga će oni pacijenti kojima treba povećana doza morati uzimati nekoliko tableta: 4 ili čak 8.

Nažalost, popis nuspojava liptonorma prilično je širok. To može biti nesanica, vrtoglavica, glaukom, žgaravica, zatvor, proljev, nadimanje, ekcem, seboreja, urtikarija, dermatitis, hiperglikemija, povećanje težine, pogoršanje gihta i još mnogo toga.

Pakovanje od 28 tableta Liptonorma 20 mg košta 420 rubalja.

Jedan od najpoznatijih generičkih lypimara. U Slovačkoj ga proizvodi Zentiva. Njegova efikasnost u korekcija holesterola je dokazana, pa ga aktivno propisuju ljekari. Doziranje: 10, 20, 40 mg.

Prijem torvakarda započinje s 10 mg dnevno, a kontrolnu analizu za mjesec dana. Ako se primijeti pozitivna dinamika, pacijent nastavlja uzimati istu dozu lijeka. U suprotnom se doza povećava. Maksimalna dnevna doza je 80 mg ili 2 tablete od 40 mg.

Pakovanje od 90 tableta od 10 mg torvacarda košta oko 700 rubalja. (Februar 2017.)

Analozi lipimara na bazi rosipuvastatina

Rosuvastatin je lijek statina četvrte generacije koji je vrlo topiv u krvi i ima učinak na smanjenje lipida. Mala je toksičnost za jetru i mišiće, tako da je vjerojatnost negativnih nuspojava na jetri svedena na minimum.

Rosuvastatin je po svom efektu sličan atorvastatinu, ali ima brži efekat. Rezultat njegove primjene može se procijeniti nakon tjedan dana, maksimalan učinak postiže se do kraja treće ili četvrte sedmice.

Najpopularniji lijekovi na bazi rosuvastatina:

  • Crestor (Astrazeneca Pharmaceuticals, Velika Britanija). 98 tableta od 10 mg košta 6150 rubalja.,
  • Mertenil (Gideon Richter, Mađarska). 30 tableta od 10 mg košta 545 rubalja.,
  • Tevastor (Amma, Izrael). 90 tableta od 10 mg košta 1.100 rubalja.

Cijene su na početku 2017. godine.


Farmakološko djelovanje

Sintetski lijek za snižavanje lipida. Atorvastatin je selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze, ključnog enzima koji 3-hidroksi-3-metilglutaril-CoA pretvara u mevalonat, prekursor steroida, uključujući holesterol.

U bolesnika s homozigotnom i heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom, ne porodični oblici hiperholesterolemije i miješane dislipidemije, atorvastatin snižava ukupni kolesterol (Ch) u plazmi, kolesterol-LDL i apolipoprotein B (apo-B), a također inducira i TG-C i TG nestabilno povećanje razine HDL-C.

Atorvastatin smanjuje koncentraciju kolesterola i lipoproteina u krvnoj plazmi, inhibirajući HMG-CoA reduktazu i sintezu kolesterola u jetri i povećava broj jetrenih LDL receptora na staničnoj površini, što dovodi do povećanog unosa i katabolizma LDL-C.

Atorvastatin smanjuje stvaranje LDL-C i broj LDL čestica. Izaziva izrazito i trajno povećanje aktivnosti LDL receptora, u kombinaciji s povoljnim kvalitativnim promjenama LDL čestica. Smanjuje nivo LDL-C kod pacijenata s homozigotnom nasljednom hiperholesterolemijom, rezistentnom na terapiju drugim lijekovima za snižavanje lipida.

Atorvastatin u dozama od 10-80 mg snižava ukupni holesterol za 30-46%, LDL-C za 41-61%, apo-B za 34-50%, a TG za 14-33%. Rezultati liječenja slični su kod bolesnika sa heterozignom porodičnom hiperholesterolemijom, nebroditeljskim oblicima hiperholesterolemije i miješanom hiperlipidememijom, uključujući u bolesnika sa šećernom bolešću koja nije ovisna o insulinu.

U bolesnika s izoliranom hipertrigliceridemijom, atorvastatin snižava ukupni kolesterol, Chs-LDL, Chs-VLDL, apo-B i TG i povećava razinu Chs-HDL. U bolesnika sa disbetalipoproteininemijom smanjuje se nivo ChS-STD.

U bolesnika s hiperlipoproteinemijom tipa IIa i IIb prema Fredrickson klasifikaciji, prosječna vrijednost povećanja HDL-C tijekom liječenja atorvastatinom (10-80 mg), u odnosu na početnu vrijednost, iznosi 5,1-8,7% i ne ovisi o dozi. Postoji značajno smanjenje omjera ovisnog o dozi: ukupni kolesterol / Chs-HDL i Chs-LDL / Chs-HDL za 29-44%, odnosno 37-55%, respektivno.

Atorvastatin u dozi od 80 mg značajno smanjuje rizik od ishemijskih komplikacija i smrti za 16% nakon tečaja od 16 tjedana, a rizik od ponovne hospitalizacije za anginu pektoris, praćen znakovima miokardijalne ishemije, za 26%. U bolesnika s različitim početnim razinama LDL-C, atorvastatin uzrokuje smanjenje rizika od ishemijskih komplikacija i smrti (u bolesnika s infarktom miokarda bez Q vala i nestabilne angine, muškarci i žene, bolesnici mlađi od 65 godina).

Smanjenje nivoa LDL-C u plazmi bolje je povezano s dozom lijeka nego s njegovom koncentracijom u krvnoj plazmi.

Terapeutski učinak postiže se 2 tjedna nakon početka terapije, dostiže maksimum nakon 4 tjedna i traje kroz čitavo razdoblje liječenja.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti

U anglo-skandinavskom istraživanju srčanih ishoda, ogranka za snižavanje lipida (ASCOT-LLA), učinka atorvastatina na fatalnu i nefatalnu koronarnu bolest srca, ustanovljeno je da je učinak terapije atorvastatinom u dozi od 10 mg značajno premašio učinak placeba i stoga je donesena odluka o prevremenom prekidu studije nakon 3,3 godine umjesto procijenjenih 5 godina.

Atorvastatin je značajno smanjio razvoj sledećih komplikacija:

KomplikacijeSmanjenje rizika
Koronarne komplikacije (fatalna koronarna bolest srca i nefatalni infarkt miokarda)36%
Opće kardiovaskularne komplikacije i postupci revaskularizacije20%
Uobičajene kardiovaskularne komplikacije29%
Moždani udar (fatalni i nefatalni)26%

Nije bilo značajnog smanjenja ukupne i kardiovaskularne smrtnosti, iako je bilo pozitivnih trendova.

U zajedničkom istraživanju utjecaja atorvastatina u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (CARDS) na smrtni i nefatalni ishod kardiovaskularnih bolesti, pokazano je da terapija atorvastatinom, bez obzira na spol bolesnika, starost ili početnu razinu LDL-C, smanjuje rizik od razvoja sljedećih kardiovaskularnih komplikacija :

KomplikacijeSmanjenje rizika
Glavne kardiovaskularne komplikacije (fatalni i nefatalni akutni infarkt miokarda, latentni infarkt miokarda, smrt uslijed pogoršanja koronarne srčane bolesti, nestabilna angina, bajpas koronarnih arterija, potkožna transluminalna koronarna angioplastika, revaskularizacija, moždani udar)37%
Infarkt miokarda (fatalni i nefatalni akutni infarkt miokarda, latentni infarkt miokarda)42%
Moždani udar (fatalni i nefatalni)48%

U studiji obrnutog razvoja koronarne ateroskleroze intenzivnom hipolipidemijskom terapijom (REVERSAL) atorvastatinom u dozi od 80 mg u bolesnika s koronarnom arterijskom bolešću utvrđeno je da je prosječno smanjenje ukupnog volumena ateroma (primarni kriterij djelotvornosti) od početka studije bilo 0,4%.

Intenzivni program smanjenja holesterola (SPARCL) utvrdio je da atorvastatin u dozi od 80 mg dnevno smanjuje rizik od ponovljenog fatalnog ili nefatalnog moždanog udara u pacijenata koji su imali povijest moždanog udara ili prolazni ishemijski napad bez ishemijske bolesti srca za 15%, u usporedbi s placebom. Istovremeno je znatno smanjen rizik od većih kardiovaskularnih komplikacija i postupaka revaskularizacije. Smanjenje rizika od kardiovaskularnih poremećaja tijekom terapije atorvastatinom zabilježeno je u svim skupinama, osim one koja je uključivala bolesnike s primarnim ili ponavljajućim hemoragijskim moždanim udarom (7 u skupini s atorvastatinom prema 2 u skupini koja je primala placebo).

U bolesnika liječenih terapijom atorvastatinom u dozi od 80 mg, učestalost hemoragičnog ili ishemijskog moždanog udara (265 naspram 311) ili CHD (123 prema 204) bila je manja nego u kontrolnoj skupini.

Sekundarna prevencija kardiovaskularnih komplikacija

U smislu nove ciljne studije (TNT), uspoređeni su učinci atorvastatina u dozama od 80 mg dnevno i 10 mg dnevno na rizik od razvoja kardiovaskularnih komplikacija kod pacijenata s klinički potvrđenom bolesti koronarnih arterija.

Atorvastatin u dozi od 80 mg značajno je smanjio razvoj sljedećih komplikacija:

KomplikacijeAtorvastatin 80 mg
Primarna krajnja tačka - Prva važna kardiovaskularna komplikacija (fatalna koronarna bolest srca i nefatalni infarkt miokarda)8.7%
Primarna krajnja tačka - nefatalni MI, ne-postupak4.9%
Primarna krajnja tačka - moždani udar (smrtonosan i nefatalan)2.3%
Sekundarna krajnja tačka - prva hospitalizacija zbog zastoje srca2.4%
Sekundarna krajnja tačka - Prvo preskakanje koronarnih arterija ili drugi postupci revaskularizacije13.4%
Sekundarna krajnja tačka - prva dokumentovana angina pektoris10.9%

Farmakokinetika

Atorvastatin se brzo apsorbira nakon oralne primjene, Cmax se postiže nakon 1-2 sata. Stupanj apsorpcije i koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi povećavaju se srazmjerno dozi. Apsolutna bioraspoloživost atorvastatina je oko 14%, a sistemska bioraspoloživost inhibitorne aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze oko 30%. Niska sistemska bioraspoloživost nastaje zbog presistemskog metabolizma u gastrointestinalnoj mukozi i / ili tijekom "prvog prolaza" kroz jetru. Hrana smanjuje stopu i opseg apsorpcije za oko 25%, odnosno 9%, (što pokazuju rezultati određivanja Cmax i AUC), ali razina LDL-C tijekom uzimanja atorvastatina na prazan stomak i tijekom obroka smanjuje se gotovo na isti iznos. Unatoč činjenici da nakon uzimanja atorvastatina u večernjim satima, njegova razina u plazmi je niža (Cmax i AUC za oko 30%) nego nakon uzimanja ujutro, smanjenje LDL-C ne ovisi o doba dana u kojem se lijek uzima.

Prosječni Vd atorvastatina iznosi oko 381 litar. Vezivanje atorvastatina sa proteinima plazme je najmanje 98%. Omjer razine atorvastatina u crvenim krvnim ćelijama / krvnoj plazmi iznosi oko 0,25, tj. atorvastatin ne prodire dobro u crvene krvne stanice.

Atorvastatin se značajno metabolizira da tvori orto- i para-hidroksilirane derivate i različite proizvode beta oksidacije. In vitro, orto- i para-hidroksilirani metaboliti imaju inhibitorni učinak na HMG-CoA reduktazu, uporediv sa onim atorvastatina. Inhibicijska aktivnost protiv HMG-CoA reduktaze iznosi oko 70% zbog aktivnosti cirkulirajućih metabolita. Studije in vitro sugeriraju da izoencim CYP3A4 igra važnu ulogu u metabolizmu atorvastatina. Ovo je potvrđeno povećanjem koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi čovjeka dok uzimate eritromicin koji je inhibitor ovog izoenzima.

Studije in vitro također su pokazale da je atorvastatin slab inhibitor izoenzima CYP3A4. Atorvastatin nije imao klinički značajan utjecaj na koncentraciju terfenadina u krvnoj plazmi, koji se metabolizira uglavnom izenzimom CYP3A4, s tim u vezi, značajan utjecaj atorvastatina na farmakokinetiku drugih supstrata izoenzima CYP3A4 nije vjerojatan.

Atorvastatin i njegovi metaboliti izlučuju se uglavnom žuči nakon jetrenog i / ili ekstrahepatičkog metabolizma (atorvastatin ne podliježe ozbiljnoj enterohepatičkoj recirkulaciji). T1 / 2 je oko 14 sati, dok je inhibitorni učinak lijeka protiv HMG-CoA reduktaze približno 70% određen aktivnostima cirkulirajućih metabolita i traje oko 20-30 sati zbog njihovog prisustva. Nakon oralne primjene manje od 2% doze atorvastatina otkriveno je u urinu.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Koncentracija atorvastatina u plazmi u starijih osoba (u dobi od 65 godina) veća je (Cmax za oko 40%, AUC za oko 30%) nego u odraslih pacijenata u mladoj dobi. Nije bilo razlike u sigurnosti, djelotvornosti ili postizanju ciljeva terapije za smanjenje lipida u starijih osoba u usporedbi s općom populacijom.

Ispitivanja farmakokinetike lijeka kod djece nisu provedena.

Koncentracije atorvastatina u plazmi kod žena razlikuju se (Cmax za oko 20% viši, a AUC za 10% niži) od onih u muškaraca. Međutim, nisu utvrđene klinički značajne razlike u učinku lijeka na metabolizam lipida kod muškaraca i žena.

Oštećena funkcija bubrega ne utječe na koncentraciju atorvastatina u krvnoj plazmi niti na njegov utjecaj na metabolizam lipida. S tim u vezi, promjene doze u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega nisu potrebne.

Atorvastatin se ne izlučuje tokom hemodijalize zbog intenzivnog vezanja na proteine ​​u plazmi.

Koncentracije atorvastatina značajno su povećane (Cmax i AUC za oko 16 i 11 puta, respektivno) u bolesnika sa alkoholnom cirozom (klasa B na skali Child-Pugh).

Indikacije za upotrebu lijeka LIPRIMAR®

  • primarna hiperholesterolemija (heterorozna porodična i ne porodice porodičnih hiperholesterolemija (tip IIa prema Fredrickson klasifikaciji),
  • kombinirana (mješovita) hiperlipidemija (tipovi IIa i IIb prema Fredricksonovoj klasifikaciji),
  • dibetalipoproteinemija (tip III prema Fredrickson klasifikaciji) (kao dodatak prehrani),
  • porodična endogena hipertrigliceridemija (tip IV prema Fredrickson klasifikaciji), otporna na dijetu,
  • homozigotna porodična hiperkolesterolemija sa nedovoljnom efikasnošću dijetalne terapije i drugih nefarmakoloških metoda liječenja,
  • primarna prevencija kardiovaskularnih komplikacija u bolesnika bez kliničkih znakova koronarne srčane bolesti, ali s nekoliko faktora rizika za njen razvoj - dob starija od 55 godina, nikotinska ovisnost, arterijska hipertenzija, dijabetes melitus, niske koncentracije HDL-C u plazmi, genetska predispozicija itd. sati na pozadini dislipidemije,
  • sekundarna prevencija kardiovaskularnih komplikacija u bolesnika s koronarnom srčanom bolešću radi smanjenja ukupne stope smrtnosti, infarkta miokarda, moždanog udara, ponovne hospitalizacije za anginu pektoris i potrebu za revaskularizacijom.

Doziranje i primjena

Prije nego što započnete liječenje Liprimar-om, treba pokušati postići kontrolu hiperholesterolemije uz pomoć prehrane, vježbanja i gubitka težine kod pacijenata s pretilošću, kao i liječenja osnovne bolesti.

Prilikom propisivanja lijeka pacijent bi trebao preporučiti standardnu ​​hipoholesterolemijsku prehranu koju mora poštivati ​​tokom liječenja.

Lijek se uzima oralno u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane. Doza lijeka varira od 10 mg do 80 mg jednom dnevno, odabir doze treba provesti uzimajući u obzir početne razine LDL-C, svrhu terapije i pojedinačni učinak. Maksimalna doza je 80 mg jednom dnevno.

Na početku liječenja i / ili tijekom povećanja doze Liprimar-a, potrebno je pratiti sadržaj lipida u plazmi svaka 2-4 tjedna i prilagoditi dozu u skladu s tim.

Za primarnu hiperholesterolemiju i kombiniranu (mješovitu) hiperlipidemiju kod većine bolesnika doza Liprimar-a je 10 mg jednom dnevno. Terapeutski učinak očituje se u roku od 2 tjedna i obično dostiže maksimum u roku od 4 tjedna. Uz produženo liječenje, efekat ostaje.

Kod homozigotne porodične hiperholesterolemije, lijek je propisan u dozi od 80 mg jednom dnevno. (smanjenje nivoa LDL-C za 18-45%).

U slučaju zatajenja jetre, doza Liprimar mora se smanjiti pod stalnom kontrolom aktivnosti ACT i ALT.

Oštećena bubrežna funkcija ne utječe na koncentraciju atorvastatina u krvnoj plazmi niti na stupanj smanjenja sadržaja LDL-C tijekom primjene Liprimara, stoga prilagodba doze lijeka nije potrebna.

Pri korištenju lijeka u starijih bolesnika nije bilo razlike u sigurnosti, učinkovitosti u odnosu na opću populaciju, a prilagođavanje doze nije potrebno.

Ako je potrebna zajednička upotreba s ciklosporinom, doza Liprimar®-a ne smije biti veća od 10 mg.

Preporuke za utvrđivanje svrhe lečenja

A. Preporuke Nacionalnog programa edukacije o holesterolu NCEP, SAD

* Neki stručnjaci preporučuju upotrebu lijekova za snižavanje lipida koji smanjuju sadržaj LDL-C ako promjena životnog stila ne dovede do smanjenja njegovog sadržaja na razinu

Proizvodi na bazi rosuvastatina

"Rosuvastatin" je sredstvo treće generacije koje ima efekat snižavanja lipida. Pripravci stvoreni na njegovoj osnovi dobro se rastvaraju u tekućem dijelu krvi. Njihov glavni učinak je smanjenje ukupnog kolesterola i aterogenih lipoproteina. Još jedna pozitivna tačka, „Rosuvastatin“ skoro da nema toksičan efekat na ćelije jetre i ne oštećuje mišićno tkivo. Zbog toga je manje vjerovatno da statini koji se baziraju na rosuvastatinu mogu izazvati komplikacije u obliku zatajenja jetre, povišene razine transaminaza, miozitisa i mijalgije.

Glavno farmakološko djelovanje usmjereno je na suzbijanje sinteze i povećanje izlučivanja aterogenih frakcija masti. Učinak liječenja javlja se mnogo brže nego kod liječenja Atorvastatinom, prvi se rezultati nalaze do kraja prve sedmice, maksimalan učinak može se primijetiti u 3-4 sedmice.

Sledeći lekovi se baziraju na rosuvastatinu:

  • "Crestor" (produkcija Velike Britanije),
  • Mertenil (proizvodi se u Mađarskoj),
  • „Tevastor“ (proizveden u Izraelu).

"Crestor" ili "Liprimar" šta odabrati? Pripreme treba odabrati lekar.

Proizvodi na bazi simvastatina

Drugi popularni lijek za smanjenje lipida je Simvastatin. Na temelju njega stvoreni su brojni lijekovi koji se uspješno koriste za liječenje ateroskleroze. Klinička ispitivanja ovog lijeka, vođena tokom pet godina i u kojima je učestvovalo više od 20.000 ljudi, pomogla su zaključku da lijekovi na bazi simvastatina smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara kod pacijenata koji pate od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih patologija.

Analozi lipima na bazi simvastatina:

  • Vasilip (proizvodi se u Sloveniji),
  • Zokor (proizvodnja - Holandija).

Jedan od odlučujućih faktora koji utiče na kupovinu određenog lijeka je cijena. Ovo se odnosi i na lekove koji obnavljaju poremećaje metabolizma masti. Terapija takvih bolesti osmišljena je na više mjeseci, a ponekad i godina. Cijene lijekova sličnih u farmakološkom djelovanju ponekad se razlikuju od farmaceutskih kompanija zbog različitih cjenovnih politika tih kompanija. Imenovanje lijekova i odabir doze trebao bi provesti liječnik, međutim, pacijent ima izbor lijekova iz jedne farmakološke skupine koji se razlikuju u proizvođaču i cijeni.

Svi gore navedeni domaći i strani lijekovi, nadomjesci Liprimara, prošli su klinička ispitivanja i dokazali su se kao efikasna sredstva koja normaliziraju metabolizam masti. Pozitivan učinak u obliku snižavanja holesterola uočen je kod 89% pacijenata u prvom mjesecu liječenja.

Recenzije o Liprimaru uglavnom su pozitivne. Lijek efikasno smanjuje holesterol u krvi, sprječava rizik od nastanka kardiovaskularnih komplikacija. Od negativnih aspekata - visoki troškovi i nuspojave. Od analoga i generičkih izvora mnogi vole Atoris. Djeluje identično Liprimaruu, praktično ne izaziva negativne reakcije tijela.

Recenzije potvrđuju da je među jeftinim analogima preferiran ruski Liptonorm. Istina, njegov učinak je lošiji od onog na Liprimaru.

Lipimarni analozi na bazi simvastatina

Drugi hipolipidemski lijek je simvastatin. Dugo se koristi u medicini i odnosi se na stariju generaciju statina. Kliničke studije potvrdile su njegovu efikasnost u prevenciji srčanih udara i šloga kod pacijenata sa kardiovaskularnom bolešću.

Najpopularniji lijekovi:

  • Vasilip (Krka, Slovenija). 28 tableta od 10 mg može se kupiti za 350 rubalja.,
  • Zokor (MSD Pharmaceuticals, Holandija). 28 tableta od 10 mg košta 380 rubalja.


Preporuke za odabir lijeka

Vaš ljekar vam mora propisati i odabrati lijek koji odgovara vama. No kako troškovi lijekova variraju i ponekad su vrlo značajni, pacijent može neovisno prilagoditi ovaj izbor, promatrajući farmakološku skupinu kojoj pripada propisani lijek: atorvastatin, rosuvastatin ili simvastatin.

To jest, ako su vam propisane tablete na bazi atorvastatina, možete odabrati i analog na osnovu ove supstance.

Liprimar, čiji su pregledi najpozitivniji i sa strane pacijenata i sa liječnika, optimalan je izbor za medicinsko smanjenje nivoa "lošeg" kolesterola u krvi, jer je ovo originalan i dokazan lijek s dokazanom efikasnošću.

Pouzdajte se lekovima koji su testirani i dokazano deluju. Kada uzimaju takva sredstva, skoro 90% pacijenata ima pad holesterola već u prve 3-4 nedelje davanja.

Liprimar Karakteristično

Ovo je lijek za snižavanje lipida, koji uključuje aktivnu komponentu atorvastatin. Oblik za puštanje - tablete. Takav lijek karakterizira snižavanje lipida i hipoholesterolemijska svojstva. Pod uticajem glavne aktivne supstance:

  • količina lipoproteina niske gustine u krvi smanjuje se,
  • koncentracija triglicerida opada,
  • povećava se broj lipoproteina visoke gustoće.

Lijek snižava holesterol i njegovo stvaranje u jetri. To vam omogućuje propisivanje lijeka za miješane vrste dislipidemije, nasljednu i stečenu hiperholesterolemiju itd. Njegova se učinkovitost opaža s homozigotnim oblikom hiperholesterolemije. Pored toga, ovaj se alat koristi za liječenje angine pektoris i drugih poremećaja kardiovaskularnog sistema, čime se smanjuje rizik od komplikacija.

Indikacije za upotrebu:

  • primarna hiperholesterolemija,
  • endogena porodična hipertrigliceridemija,
  • disbetalipoproteinemija,
  • mešana hiperlipidemija.

Kao sredstvo za sprečavanje bolesti kardiovaskularnog sistema:

  • pacijenti koji su u riziku od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti,
  • s anginom pektoris, kako bi se izbjegao razvoj akutnih stanja, moždani udar, srčani udar.

Kontraindikacije uključuju:

  • trudnoća
  • period dojenja,
  • aktivna oboljenja jetre
  • preosjetljivost na komponente proizvoda,
  • malapsorpcija glukoze i galaktoze,
  • urođeni nedostatak laktaze,
  • upotreba s fuzidnom kiselinom,
  • starost do 18 godina.

Često uzimanje Liprimar dovodi do razvoja negativnih tjelesnih reakcija koje se javljaju u blagom obliku i brzo prolaze:

  • glavobolja, vrtoglavica, oštećenje pamćenja i ukusa, hipestezija, parestezija,
  • depresija
  • pojava "vela" pred očima, oslabljen vid,
  • zujanje u ušima, izuzetno rijetko - gubitak sluha,
  • krv iz nosa, grlobolja,
  • proliv, mučnina, otežano varenje, nadimanje, nelagoda u trbuhu, upala pankreasa, belching,
  • hepatitis, kolestaza, zatajenje bubrega,
  • ćelavost, osip, svrbež kože, urtikarija, Lyellov sindrom, angioedem,
  • bolovi u mišićima i leđima, oticanje zglobova, grčevi mišića, bolovi u zglobovima, bolovi u vratu, miopatija,
  • nemoć
  • alergijske reakcije, anafilaktički šok,
  • hiperglikemija, anoreksija, debljanje, hipoglikemija, dijabetes melitus,
  • trombocitopenija
  • nazofaringitis,
  • groznica, umor, oticanje, bol u grudima.

Upotreba Liprimar dovodi do pojave: glavobolje, vrtoglavice, oštećenja pamćenja i ukusa, hipestezije, parestezije.

Prije nego što propiše liječenje ovim lijekom, ljekar mjeri nivo holesterola u krvi, a potom propisuje fizičku aktivnost i dijetu. Terapeutski učinak uzimanja lijeka primjećuje se nakon 2 tjedna. U slučaju povećanja aktivnosti KFK za više od 10 puta, liječenje Liprimarom se prekida.

U čemu je razlika?

Proizvođač Atorvastatina je Atoll LLC (Rusija), Liprimara - PFIZER MANUFACTURING DEUTSCHLAND GmbH (Njemačka). Tablete Atorvastatina imaju zaštitnu ljusku, koja smanjuje vjerojatnost negativnih reakcija iz gastrointestinalnog trakta. Liprimar tablete nemaju takvu ljusku, pa nisu toliko sigurne.

Pregledi pacijenata

Tamara, 55 godina, Moskva: „Pre godinu dana urađen je fizički pregled i testovi su pokazali da imam visok holesterol u krvi. Kardiolog je propisao Liprimar. Dobro je podnosila tijek liječenja, iako se bojala razvoja negativnih reakcija organizma. Nakon 6 mjeseci prošla sam drugi test koji je pokazao da je holesterol normalan ".

Dmitrij, 64 godine, Tver: „Imam dijabetes i koronarnu bolest srca. Liječnik je preporučio dijetu za snižavanje holesterola tijekom koje je potrebno uzimati lijek Atorvastatin. Pio sam 1 tabletu 1 put dnevno. Nakon 4 nedelje prošao je testove - holesterol je normalan. "

Karakterizacija lijeka Liprimar

To je lijek, čiji je glavni terapeutski učinak snižavanje masti i holesterola u krvi. Pomoću nje dolazi do normalizacije srca, poboljšava se stanje žila i smanjuje se rizik od razvoja smrtnih bolesti.

Razlikuju se sljedeće naznake za uporabu:

  • Nenormalno povećanje holesterola.
  • Visok sadržaj masti.
  • Nasljedno kršenje metabolizma lipida.
  • Povećana koncentracija triglicerida.
  • Simptomi koronarne bolesti srca.
  • Prevencija kardiovaskularnih patologija.

  1. Preosjetljivost na komponente.
  2. Zatajenje jetre.
  3. Hepatitis akutne faze.
  4. Katarakta oka.
  5. Pojačana aktivnost enzimskih katalizatora.
  6. Trudnoća i period dojenja.

Obično se ovaj lijek povoljno podnosi bez izazivanja nuspojava. No u rijetkim slučajevima mogu se javiti neželjene reakcije probavnog, živčanog i mišićno-koštanog sustava, alergije.
Maksimalna koncentracija nakon primjene javlja se za par sati. Aktivni sastojak je kalcijeva sol. Dodatni su kalcijum karbonat, vosak iz mliječne trave, aditiv E468, celuloza, laktoza i drugo.

Sličnosti fondova

Dotični lijekovi jesu apsolutni analozi jedni drugima. Oboje pacijenti dobro podnose i vrlo su efikasni. Sadrže isti aktivni sastojak, pa stoga imaju ekvivalentni terapeutski učinak. Oba su dostupna u obliku tableta. Oni imaju istovjetne preporuke za upotrebu, kontraindikacije, nuspojave, princip djelovanja.

Usporedba, razlike, šta i za koga je bolje odabrati

Ovi lijekovi nemaju značajne razlike, pa ih mogu prethodno zamijeniti koordinirajući to sa lekarom koji radi.

Jedna od razlika je zemlja porijekla. Liprimar je originalni lijek američke proizvodnje, a Atorvastatin je domaći. S tim u vezi imaju različite troškove. Cijena originala je 7-8 puta skuplja i jeste 700-2300 rubalja, prosječna cijena atorvastatina 100-600 rubalja. Stoga u ovom slučaju pobjeđuje domaća medicina.

Unatoč činjenici da sadrže isti aktivni sastojak, Liprimar se još uvijek smatra učinkovitijim, jer je riječ o originalnom medicinskom proizvodu. Domaći analog u tome mu je malo inferiorni i ima više negativnih posljedica na organizam, o čemu svjedoče i pregledi pacijenata. Uz to se Liprimar s oprezom koristi u pedijatriji. To je jedini lijek za snižavanje holesterola koji se može koristiti za liječenje djece od osme godine. Za razliku od Atorvastatina, on ne utječe na rast tijela i proces puberteta kod djece.

Mogu se koristiti u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću prvog ili drugog tipa. Ali ne zaboravite da je njihova aktivna komponenta u stanju promijeniti glukozu u krvi, pa je liječenje potrebno provoditi pod strogim nadzorom liječnika. Zbog činjenice da su Atorvastatin tablete filmom obložene, takav će se alat najviše preporučiti osobama koje imaju ovu patologiju. Budući da ljuska smanjuje rizik od nekih negativnih posljedica.

Mehanizam delovanja

Pored holesterola, višak proteinsko-masnih spojeva s niskom gustinom (LDL) također predstavlja opasnost za kardiovaskularni sustav. Natapaju se na zidovima krvnih žila, tvoreći takozvane holesterolove plakove. Kao rezultat toga, razvija se ateroskleroza - bolest kod koje se smanjuje lumen krvnih žila, njihovi zidovi su uništeni. Ovo stanje je prepuno krvarenja (moždanih udara), pa je neophodno kontrolirati količinu „lošeg“ holesterola.

Atorvastatin u oba lijeka nakon primjene ulazi u krvotok i stanice jetre. U prvom slučaju jednostavno uništavaju štetne masti. A u jetri, gdje dolazi do stvaranja kolesterola, lijek je uključen u ovaj proces i usporava ga. Atorvastatin i Liprimar moraju se uzimati u slučajevima kada su dijeta i sport neučinkoviti (sa nasljednim oblicima hiperholesterolemije).

Atorvastatin i Liprimar propisani su za iste indikacije:

  • nasljedne hiperkoholisterinemije različitih vrsta, ne mogu se liječiti dijetom i tjelesnim odgojem,
  • stanje nakon srčanog udara (nekroza dela srčanog mišića uzrokovana oštrim poremećajem cirkulacije),
  • koronarna bolest srca - oštećenje njegovih mišićnih vlakana i poremećaj zbog lošeg snabdijevanja krvlju,
  • angina pektoris je vrsta prethodne bolesti koju karakteriziraju napadi akutne boli,
  • dijabetes melitus
  • visok krvni pritisak (hipertenzija),
  • ateroskleroza

Objavite obrasce i cijenu

Atorvastatin domaće proizvodnje prodaje se u ljekarnama. Lijek proizvodi nekoliko farmaceutskih kompanija, što objašnjava širok raspon cijena za njega. Na cijenu utječe i broj tableta za enteričku upotrebu u pakovanju i doza aktivne tvari:

  • 10 mg u 30, 60 i 90 kom. u paketu - 141, 240 i 486 rubalja. prema tome
  • 20 mg u 30, 60 i 90 kom. - 124, 268 i 755 rubalja,
  • 40 mg, 30 kom. - od 249 do 442 rubalja.

Liprimar je tableta topiva u enterijeru američke kompanije Pfizer. Troškovi lijeka formiraju se u skladu s njegovom dozom i količinom:

  • 10 mg, 30 ili 100 komada u pakiranju - 737 i 1747 rubalja.,
  • 20 mg, 30 ili 100 kom. - 1056 i 2537 rubalja,
  • 40 mg, 30 tableta - 1110 rubalja.,
  • 80 mg, 30 tableta - 1233 rubalja.

Ostavite Svoj Komentar