Testovi za dijabetes: detaljan popis

Ako sumnjate na dijabetes, pacijentu se preporučuje da prođe niz testova kako bi potvrdio dijagnozu, odredio vrstu i stadijum bolesti. Za razjašnjenje kliničke slike možda će biti potrebno nadzirati bubrežnu funkciju, gušteraču, koncentraciju šećera, kao i moguće komplikacije s drugih organa i sistema.

Znakovi dijabetesa

Ovisno o vrsti dijabetesa, može se manifestirati u ranoj ili odrasloj dobi, brzo se razvijati ili s vremenom. Morate biti testirani na dijabetes kada se pojave sljedeći znakovi upozorenja:

  • jaka žeđ i suha usta, neprestana glad,
  • prekomjerno i učestalo mokrenje, posebno noću,
  • slabost i umor, vrtoglavica, neobjašnjivi gubitak ili debljanje,
  • suvoća, svrbež i osipi na koži kao i slabo zarastanje rana i posjekotina, ulceracija, peckanje ili utrnulost na dohvat ruke,
  • svrbež u perineumu
  • zamagljen vid,
  • povećanje opsega struka kod žena - iznad 88 cm, kod muškaraca - iznad 102 cm.

Ovi simptomi se mogu javiti nakon stresne situacije, prethodnog pankreatitisa ili zaraznih bolesti virusne prirode. Ako primjetite jednu ili više ovih pojava, ne oklijevajte posjetiti liječnika.

Test tolerancije na glukozu

Test tolerancije na glukozu jednostavan je test koji se propisuje kod sumnjivih poremećaja metabolizma ugljikohidrata. Takođe je indiciran kod jetrenih patologija, trudnoće, bolesti štitne žlijezde. Ispitivanje se provodi na prazan stomak ujutro 8 sati nakon posljednjeg obroka ili kasnije. Uoči uzimanja krvi treba isključiti fizičku aktivnost. Normalna brzina varira od 4,1-5,9 mmol / L.

Test glukoze u krvi propisan je ako se primijete znakovi dijabetesa zajedno s normalnim vrijednostima glukoze. Studija vam omogućava prepoznati skrivene poremećaje metabolizma ugljikohidrata. Propisuje se kod prekomjerne težine, visokog krvnog pritiska, visokog šećera tokom trudnoće, policističnih jajnika, bolesti jetre. To treba provesti ako dugo uzimate hormonske lijekove ili patite od furunculoze i parodontne bolesti. Za test je potrebna priprema. Tri dana biste trebali normalno jesti i piti dovoljno vode, izbjegavati prekomjerno znojenje. Dan prije ispitivanja, poželjno je ne piti alkohol, kafu ili pušiti. Ispitivanje se provodi 12-14 sati nakon jela. U početku se indeks šećera mjeri na prazan stomak, zatim pacijent pije otopinu od 100 ml vode i 75 g glukoze, a istraživanje se ponavlja nakon 1 i 2 sata. Normalno, glukoza ne bi trebala prelaziti 7,8 mmol / l, pri 7,8–11,1 mmol / l dijagnosticira se prediabetes, a pokazatelj je više od 11,1 mmol / l, dijabetes melitus.

Glikovani hemoglobin

Glikolirani hemoglobin je pokazatelj koji odražava prosječnu koncentraciju glukoze u krvi tokom posljednja 3 mjeseca. Takvu analizu treba obaviti svakog trimestra, to će otkriti rane faze šećerne bolesti ili procijeniti učinak liječenja. Analiza se obavlja ujutro na prazan stomak. Ne bi trebalo biti jakih krvarenja ili intravenskih infuzija u roku od 2-3 dana prije studije. Obično se primeti 4,5–6,5%, sa predijabetesom - 6–6,5%, s dijabetesom - više od 6,5%.

Testovi mokraće

Ako se sumnja na dijabetes, test urina može vrlo brzo prepoznati nepravilnosti koje ukazuju na razvoj bolesti. Kod šećerne bolesti treba uzeti sljedeće testove.

  • Analiza mokraće Iznajmljivanje na prazan stomak. Prisutnost šećera u urinu ukazivat će na dijabetes. Normalno da je on odsutan.
  • Analiza mokraće Omogućuje vam da odredite kvantitativni sadržaj glukoze u urinu tokom dana. Za pravilno prikupljanje, jutarnji deo predaje se najkasnije 6 sati nakon sakupljanja, ostatak se sakuplja u čistu posudu. Dan prije studije ne možete jesti rajčicu, repu, citrusno voće, mrkvu, bundevu, heljdu.
  • Analiza za mikroalbumin. Prisustvo proteina ukazuje na poremećaje povezane s metaboličkim procesima. U slučaju dijabetesa ovisnog o insulinu, to je dijabetička nefropatija, a u slučaju dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, razvoj komplikacija iz kardiovaskularnog sistema. Normalno je da protein nije prisutan ili se opaža u malim količinama. S patologijom se povećava koncentracija mikroalbumina u bubrezima. Jutarnji urin je pogodan za istraživanje: prvi dio se ocijedi, drugi se sakupi u posudu i odnese u laboratoriju.
  • Analiza za ketonska tela. Ovo su markeri poremećaja metabolizma masti i ugljikohidrata. Ketonska tijela određuju se u laboratorijskim uvjetima Natelsonovom metodom, reakcijom s natrijum nitroprusidom, Gerhardtovim testom, ili pomoću test traka.

Dodatne metode

Osim pregleda urina i krvi na glukozu i proteine, stručnjaci utvrđuju i niz testova koji su propisani za sumnju na dijabetes melitus i mogu otkriti kršenja od strane unutrašnjih organa. Dijagnoza se može potvrditi C-peptidnim testom, antitijelima na beta ćelije gušterače, dekarboksilazom glutaminske kiseline i leptinom.

C-peptid je pokazatelj stepena oštećenja gušterače. Pomoću testa možete odabrati pojedinačnu dozu inzulina. Normalno, C-peptid je 0,5–2,0 µg / L, oštar pad ukazuje na nedostatak inzulina. Studija se izvodi nakon 10 sati gladi, na dan testa ne možete pušiti i jesti, možete piti samo vodu.

Test na antitijela na beta ćelije gušterače pomaže u otkrivanju dijabetesa tipa 1. U prisustvu antitijela poremećena je sinteza inzulina.

Dekarboksilaza glutaminske kiseline povećava se sa autoimunim bolestima - tiroiditisom, pernicioznom anemijom, dijabetesom tipa 1. Pozitivan rezultat otkriven je kod 60–80% pacijenata sa dijabetesom tipa 1 i u 1% zdravih ljudi. Dijagnoza vam omogućava prepoznavanje izbrisanih i atipičnih oblika bolesti, određivanje rizične skupine, predviđanje formiranja inzulinske ovisnosti kod dijabetesa tipa 2.

Leptin je hormon sitosti koji potiče sagorijevanje tjelesne masti. Primjećene su niske razine leptina kod niskokalorične prehrane, anoreksije. Povišeni hormon pratitelj je prekomjerne prehrane, gojaznosti, dijabetesa tipa 2. Analiza se vrši ujutro na prazan stomak, nakon 12 sati posta. Dan prije ispitivanja trebate izuzeti alkohol i masnu hranu, na 3 sata - cigarete i kafu.

Analize omogućavaju s visokim povjerenjem prosuđivati ​​prisutnost dijabetes melitusa, njegovu vrstu i stupanj poremećaja koji su s njim povezani. Njihovoj isporuci mora se pristupiti odgovorno, poštujući sve preporuke liječnika. U suprotnom riskirate da dobijete pogrešan rezultat.

Testovi za dijabetes - zašto i koliko često ih uzimati

Testove za dijabetes potrebno je redovno uzimati da biste znali odgovore na sljedeća pitanja:

  • Koliko je oštećen vaš gušterača? Da li su beta ćelije sposobne da proizvode inzulin još uvek preživele u njemu? Ili su svi umrli?
  • Koliko se poboljšava funkcija pankreasa jer uzimate liječenje? Popisi ovih aktivnosti uključuju program liječenja dijabetesa tipa 2 i program liječenja dijabetesa tipa 1. Ima li više beta ćelija u gušterači? Povećava li se proizvodnja vlastitog inzulina?
  • Koje su dugoročne komplikacije dijabetesa već razvijene? Koliko su jaki? Vitalno je pitanje u kakvom su stanju bubrezi?
  • Koliki je rizik od razvoja novih komplikacija dijabetesa i pojačanja onih koji su već tamo? Koji je posebno rizik od srčanog i moždanog udara? Da li se smanjuje kao rezultat lečenja?

Testove za dijabetes treba uzimati redovno. Njihovi rezultati jasno pokazuju koliko je blagotvoran učinak praćenja režima i održavanja stabilnog niskog šećera u krvi. Pročitajte i članak „Ciljevi za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2“ i odjeljak „Šta očekivati ​​kada vam se šećer u krvi vrati u normalu“.

Mnoge komplikacije dijabetesa ne mogu se samo spriječiti, već čak i preokrenuti. Rezultati liječenja dijabetesa s dijetom sa niskom razinom ugljikohidrata i ostalim metodama mogu biti puno bolji od onih koje pruža „tradicionalni“ pristup. Istovremeno, prvo se poboljšavaju rezultati ispitivanja, a potom i dobrobit. Stoga su testovi za dijabetes „vodeći pokazatelj“ efikasnosti liječenja.

Dalje u članku detaljno su opisani testovi koje je preporučljivo redovito uzimati za dijabetes. Većina njih nije obavezna. Preporučljivo je polagati testove u plaćenoj privatnoj laboratoriji, koja je definitivno neovisna, odnosno ne falsificira rezultate u interesu ljekara. Dobre privatne laboratorije koriste i novu opremu i reagense, tako da su rezultati tamošnjih analiza tačniji. Ako nije moguće koristiti njihove usluge, uzmite besplatne testove na klinici.

Ako neke testove nije moguće proći ili su preskupi - možete ih preskočiti. Glavno je kupiti precizan kućni mjerač glukoze u krvi i često kontrolirati šećer u krvi pomoću njega. Ni u kojem slučaju ne štedite na test trakama za glukometrom! Važno je i redovno uzimati testove krvi i urina kako biste provjerili rad bubrega. Krvni test za C-reaktivni protein (da se ne meša sa C-peptidom!) U privatnim laboratorijama obično je jeftin i dobar je pokazatelj rizika od srčanog udara ili moždanog udara, kao i koliko uspevate smanjiti taj rizik. Svi ostali testovi - predajte kad god je to moguće.

Analiza glikoliranog hemoglobina

Krvni test za glikolizovani (glikozilirani) hemoglobin. Ako ne primate inzulin, onda je ovaj test potrebno uzimati 2 puta godišnje. Ako liječite dijabetes injekcijama insulina - 4 puta godišnje. Za više detalja pogledajte članak „Krvni test za glikovani hemoglobin“.

Krvni test za glikirani hemoglobin HbA1C vrlo je prikladan za početnu dijagnozu dijabetesa. Ali kada se liječenje bolesti kontrolira uz njegovu pomoć, to je važna nijansa. HbA1C odražava prosječnu glukozu u krvi u posljednja 3 mjeseca. Ali on ne daje informacije koliko je ovaj nivo fluktuirao.

Prethodnih meseci dijabetičar je mogao da ima česte skokove - od hipoglikemije do vrlo visokog šećera u krvi, a njegovo zdravlje je bilo veoma narušeno. Ali ako se pokaže da je prosječna razina glukoze u krvi blizu normalne, tada analiza za HbA1C neće pokazati ništa posebno. Zbog toga, kod dijabetesa, analiza glikoziranog hemoglobina ne eliminira potrebu za svakodnevnim mjerenjima šećera u krvi nekoliko puta glukometrom.

C-peptidni test krvi

C-peptid je protein koji se odvaja iz molekule „proinsulina“ kada se iz njega sintetiše inzulin u gušterači. Inzulinom ulazi u krvotok. Stoga, ako C-peptid cirkuliše u krvi, to znači da tijelo i dalje proizvodi vlastiti inzulin. I više C-peptida u krvi, bolje funkcionira gušterača. Istovremeno, ako je koncentracija C-peptida u krvi veća od normalne, tada je razina inzulina povišena. To se naziva hiperinzulinizam (hiperinsulinemija). To se često događa u ranim fazama dijabetesa tipa 2 ili kada pacijent ima samo predijabetes (narušena tolerancija na glukozu).

Krvni test za C-peptid najbolje je raditi ujutro na prazan stomak, i u vrijeme kada je šećer u krvi normalan, a ne povišen. Istovremeno s ovom analizom preporučuje se testiranje glukoze u krvi ili samo mjerenje šećera u krvi kućnim brojilom glukoze u krvi. Morate istovremeno analizirati rezultate obje analize. Ako je šećer u krvi normalan i C-peptid povišen, to znači inzulinsku rezistenciju (kakva je i kako je liječiti), predijabetes ili najraniju fazu dijabetesa tipa 2. U takvoj situaciji vrijeme je da započnete liječenje dijetom s niskom razinom ugljikohidrata, vježbanjem s užitkom i (po potrebi) Siofor tabletama (Glucofage). Istovremeno, ne žurite sa injekcijama inzulina - s velikom vjerovatnoćom biti će moguće i bez njih.

Ako su povišen šećer u krvi i C-peptid, tada je to „napredni“ dijabetes tipa 2. Ipak, možda će se ispostaviti da će biti pod kontrolom bez inzulina, koristeći gore navedena sredstva, iako će pacijent morati još pažljivije promatrati režim. Ako je šećer u krvi povišen, a C-peptid mali, gušterača je već ozbiljno oštećena. To može biti dugotrajni dijabetes tipa 2 ili dijabetes tipa 1. Ovdje je malo vjerovatno da biste mogli učiniti bez inzulina. Pa, ako se još nisu imali vremena za razvoj nepovratnih komplikacija dijabetesa.

Preporučuje se uzeti krvnu pretragu serumskog C-peptida kad tek počinjete liječiti dijabetes. U budućnosti to ne možete ponoviti i spremiti na ovaj način, ako je potrebno.

Opšti test krvi i biohemija krvi

Biohemija krvi je skup testova koji se tradicionalno prolaze kada prođu bilo koji medicinski pregled. Potrebne su za prepoznavanje skrivenih bolesti u ljudskom tijelu, osim dijabetesa i za početak ih liječiti na vrijeme. Laboratorijski asistent odredit će broj različitih vrsta ćelija u krvi - crvenih i bijelih krvnih zrnaca, kao i trombocita. Ako postoji puno bijelih krvnih zrnaca, znači da započinje upalni proces. Morate pronaći infekciju i lečiti je. Ako ima premalo crvenih krvnih zrnaca, to je znak anemije.

Isti uzroci koji uzrokuju dijabetes tipa 1, nažalost, često istovremeno uzrokuju i zastoj štitnjače. Na ovaj problem ukazuje smanjeni broj bijelih krvnih zrnaca. Ako opći test krvi "nagovijesti" na oslabljenu funkciju štitne žlijezde, tada je potrebno uzeti dodatne pretrage krvi na njene hormone. Trebali biste znati da za pregled štitne žlijezde nije dovoljno izvršiti krvni test na hormon koji stimulira štitnjaču (tireotropin, TSH). Morate odmah provjeriti i ostale hormone - bez T3 i bez T4.

Simptomi problema sa štitnjačom su hronični umor, hladni ekstremiteti i grčevi mišića. Pogotovo ako se nastavi kronični umor nakon što je šećer u krvi smanjen na normalu sa dijetom sa malo ugljikohidrata. Analize hormona štitnjače nisu jeftine, ali ih treba uraditi ako je potrebno. Funkcija štitne žlijezde se normalizira uz pomoć tableta koje je propisao endokrinolog. Stanje pacijenata često se znatno poboljšava zbog uzimanja ovih pilula, tako da rezultati liječenja opravdavaju trošeni novac, vrijeme i trud.

- Uspio sam donijeti svoj šećer u krvi apsolutno normalnom prehranom s niskim udjelom ugljikohidrata i ubrizgavanjem niskih doza inzulina. ...

Feritin u serumu

Feritin u serumu pokazatelj je zaliha gvožđa u tijelu. Obično se ovaj krvni test propisuje ako se kod pacijenta sumnja na anemiju zbog nedostatka gvožđa. Malo lekara to zna, s druge strane, višak željezo je čest uzrok smanjene osjetljivosti tkiva na inzulin, tj. otpornost na inzulin. Također uništava zidove krvnih žila i ubrzava nastanak srčanog udara. Zato je vrlo poželjno u svakom slučaju podnijeti analizu za feritin u serumu, zajedno sa čitavim kompleksom biohemije krvi. Ako ova analiza pokazuje da imate previše željeza u tijelu, bit će korisno postati darivatelj krvi. Ovo nije šala. Davanje krvi je odlična metoda liječenja otpornosti na inzulin i sprečavanja srčanog udara izbacivanjem vašeg tijela viška željeza.

Sa hipertenzijom - krvni test za magnezijum

Ako pacijent ima visok krvni pritisak, tada u Sjedinjenim Državama "automatski" odrede krvni test na sadržaj magnezijuma u crvenim krvnim ćelijama. U zemljama koje govore ruski jezik ova analiza još nije urađena. Ne brkajte ga sa analizom magnezijuma. u krvnoj plazmišto je nepouzdano! Uvijek se ispostavi da je normalno, čak i ako osoba ima izraženi manjak magnezijuma. Stoga, ako imate hipertenziju, ali bubrezi i dalje rade manje ili više normalno, pokušajte uzimati Magnezijum-B6 u velikim dozama, kao što je opisano ovdje. I nakon 3 tjedna procijenite da li se vaše zdravlje poboljšalo.

Magnezijum-B6 je čudesna pilula korisna za 80-90% stanovništva. Oni su:

  • niži krvni pritisak
  • pomoć kod bilo kakvih srčanih problema - aritmije, tahikardije itd.,
  • povećati osjetljivost tkiva na inzulin,
  • umiriti, ublažiti razdražljivost, poboljšati san,
  • normalizovati rad creva,
  • olakšati predmenstrualni sindrom kod žena.

Napomena Ne uzimajte tablete, uključujući magnezijum-B6, bez konsultacije sa svojim lekarom ako ste razvili dijabetičko oštećenje bubrega (nefropatiju). Naročito ako je stopa glomerularne filtracije ispod 30 ml / min / 1,73 m2 ili ste na dijalizi.

Rizik od srčanog i moždanog udara: kako ga smanjiti

Mnogo supstanci cirkulira u krvi osobe, što odražava njegov nizak, srednji ili visoki nivo rizika od srčanog i moždanog udara. Sada tehnologija omogućava pomoću krvnih pretraga da se lako utvrdi koncentracija tih supstanci, a to je vrlo zgodno za ljekare i pacijente. Postoje terapijske mjere koje mogu smanjiti kardiovaskularni rizik, a dalje u članku ćete saznati o njima.

Važno je obratiti pažnju na prevenciju srčanog i moždanog udara, kao i liječenje dijabetesa. Na kraju krajeva, koja je svrha normalizacije šećera u krvi samo tako da vas u srcu srčanog udara zadesi srčani udar? Slijedite jednostavne preporuke, slijedite režim - i možete živjeti do vrlo starosti bez komplikacija dijabetesa, sa zdravim srcem i očuvanom seksualnom funkcijom, na zavist vršnjaka.

Dobra vijest je da dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata normalizira šećer u krvi i ujedno smanjuje rizik od kardiovaskularnog sustava. Ovo će potvrditi razliku u rezultatima analiza „prije“ i „poslije“ prelaska na novi stil prehrane. Tjelesni odgoj također ima isti prekrasan dvostruki iscjeliteljski učinak. Međutim, pažljiva prevencija srčanog i moždanog udara također može zahtijevati dodatne mjere, o kojima ćete saznati u nastavku. Ako želite živjeti duže, ne biste trebali zanemariti ove aktivnosti.

Pročitajte detaljne članke

Problemi sa štitnom žlijezdom: dijagnoza i liječenje

Kao što je gore spomenuto, ako koristite dijetu sa niskim ugljikohidratima za kontrolu dijabetesa tipa 1 ili 2, tada se u većini slučajeva rezultati krvnih pretraga na kardiovaskularne rizične faktore također poboljšavaju. Međutim, ponekad analize pokazuju da se kardiovaskularni rizik ne smanjuje, ili čak povećava. U takvim slučajevima trebate napraviti testove na hormone štitnjače. I uvek (!) Ispada da je njihov nivo u krvi pacijenta ispod normalnog.

Jedan od uzroka dijabetesa je kvar u imunološkom sistemu. Kao rezultat ovih neuspjeha, imunološki sustav napada i uništava beta stanice pankreasa koje proizvode inzulin. Nažalost, štitna žlijezda je često napadnuta "zbog kompanije", zbog čega se njena aktivnost smanjuje.

Hipotireoza je dugotrajni, trajni nedostatak hormona štitnjače. Često se javlja kod dijabetičara i njihove bliže rodbine. Hipotireoza može započeti mnogo godina prije nego što se dijabetes razvije, ili obrnuto, mnogo kasnije. Studije pokazuju da problemi sa štitnom žlijezdom uvelike povećavaju vjerojatnost za srčani udar i moždani udar, a to odražava rezultate krvnih pretraga na kardiovaskularne faktore rizika.

Zaključak: ako se na pozadini prehrane sa malo ugljikohidrata pogoršaju rezultati ispitivanja krvi za kardiovaskularne rizične faktore, tada treba provjeriti i liječiti štitnjaču. U tom slučaju, nastavite se pridržavati dijeta sa niskim udjelima ugljikohidrata. Kako bi kompenzirao hipotireozu, endokrinolog će propisati tablete koje sadrže hormone koji u tijelu nisu dovoljni. Uzimaju se 1-3 puta dnevno, prema preporuci ljekara.

Cilj liječenja je povećati koncentraciju hormona trijodtironina (bez T3) i tiroksina (bez T4) na srednje normalnu razinu. Po pravilu se taj cilj uglavnom postiže. Kao rezultat toga, pacijenti se osjećaju bolje i smanjuje se rizik od srčanog i moždanog udara. Imajte na umu da test krvi za hormon koji stimuliše štitnjaču (tireotropin, TSH) nije dovoljan. Potrebno je provjeriti ostale hormone štitnjače - bez T3 i bez T4.

Višak željeza u tijelu

Gvožđe je vitalni element za ljude. Ali njegov višak može biti smrtonosan. Ako je tijelo nakupilo prevelike rezerve željeza, to smanjuje osjetljivost tkiva na inzulin (povećava otpornost na inzulin), faktor je rizika za kardiovaskularne bolesti, kao i rak jetre. Ovaj problem je češći kod muškaraca nego kod žena prije menopauze. Jer žene gube željezo tokom menstruacije.

Uzmite krvne pretrage za albumin u serumu i feritin, o kojima je gore govora u članku. Ako su rezultati iznad normalnih, tada postanite darivatelj krvi kako biste uklonili višak željeza iz tijela i na taj način smanjili rizik od srčanog udara. Pokušajte uzimati multivitaminske tablete koje ne sadrže željezo. Na primjer, to su multivitamini.

Anemija koja ima nedostatak gvožđa, s druge strane, može uzrokovati nekontrolisane mrlje okorelosti. U takvoj situaciji s dijabetesom nemoguće je pravilno kontrolirati šećer u krvi. Prema potrebi, lako probavljivi preparati željeza nadoknađuju nedostatak ovog elementa u organizmu. Problem pomanjkanja željeza rješava se mnogo lakše nego problem njegovog viška.

Testovi za dijabetes

Zahvaljujući pravovremenoj isporuci testova, potpuno je moguće ne samo zaustaviti razvoj dijabetesa, već i spriječiti komplikacije, pa čak i preokrenuti njihove progresivne procese. Sljedeće testove morate proći kako biste spriječili daljnji razvoj bolesti.

Glikoza na post

Ova analiza provodi se odmah nakon buđenja, a koncept „posta“ znači da je nakon vašeg posljednjeg obroka prošlo najmanje 8 ili 10 sati.

Određivanje glukoze u krvi 2 sata nakon obroka

U pravilu je ova analiza potrebna kako bi se kontrolirala asimilacija hrane u tijelu, njena pravilna razgradnja.

Te su dvije analize svakodnevne i obavezne, no pored njih, u laboratoriji se rade i druge studije.

Glikolirani (glikozilirani,Hba1c) hemoglobin

U slučaju da ne primate inzulin, ova analiza se obavlja dva puta godišnje. Oni koji se na dijabetesu liječe injekcijama inzulina trebaju se testirati 4 puta godišnje. Prema riječima stručnjaka, ova vrsta analize je najpovoljnija i jednostavna za početnu dijagnozu bolesti.

Dugi niz godina proučavam problem DIJABETE. Zastrašujuće je kada toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 100%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje cjelokupni trošak lijeka. U Rusiji i zemljama ZND dijabetičari prije 6. jula može primiti lijek - BESPLATNO!

Za analizu, uzorkovanje krvi uvijek teče iz vene, a rezultate morate unijeti u svoj dnevnik.

Fruktosamin

Ova vrsta ispitivanja je poželjno raditi svaka 2-3 nedelje. To se mora učiniti kako bi se kontrolirala efikasnost liječenja bolesti, razvoj komplikacija. Venska krv uzima se na prazan stomak.

U 47. godini dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Za nekoliko tjedana stekao sam gotovo 15 kg. Stalni umor, pospanost, osjećaj slabosti, vid su počeli sjediti.

Kada sam navršio 55 godina, već sam se ubodao insulinom, sve je bilo jako loše. Bolest se nastavila razvijati, počeli su periodični napadaji, kola hitne pomoći doslovno su me vratila iz sljedećeg svijeta. Sve vrijeme sam mislila da će ovaj put biti posljednji.

Sve se promijenilo kada mi je kćer dozvolila da pročitam jedan članak na internetu. Ne možete zamisliti koliko sam joj zahvalan. Ovaj mi je članak pomogao da se potpuno riješim dijabetesa, navodno neizlječive bolesti. Posljednje 2 godine počeo sam se više seliti, u proljeće i ljeto svaki dan odlazim u zemlju, uzgajam rajčice i prodajem ih na tržištu. Moje tetke su iznenađene kako pratim sve, odakle dolazi toliko snage i energije, još uvijek neće vjerovati da imam 66 godina.

Ko želi živjeti dug, energičan život i zaboraviti zauvijek ovu strašnu bolest, uzmi pet minuta i pročita ovaj članak.

  • do 14 godina su 195,0 - 271,0 µmol / l,
  • od 14 godina su 205,0 - 285,0 µmol / l.

Uz zadovoljavajuću, normalnu nadoknadu metabolizma ugljikohidrata kod bolesnika sa šećernom bolešću, taj nivo može biti u rasponu od 286 do 320 µmol / L, a s dekompenzacijom može biti i veći od 370 µmol / L.

U pravilu, povećana razina fruktozamina znači da se mogu razviti komplikacije poput zatajenja bubrega, hipotireoze i IgA.

Smanjena razina ukazuje na hipertireozu, dijabetičku nefropatiju i hipoalbuminemiju.

Kompletna krvna slika

Provedbom ove analize pomaže se identificirati kvantitativni pokazatelji različitih elemenata krvi, ukazuje na odsustvo ili prisustvo nekih inkluzija, koje direktno ukazuju na to koji se procesi odvijaju i razvijaju u vašem tijelu. Uzorkovanje krvi za analizu vrši se 1 sat nakon laganog i ne slatkog doručka, kod onih koji pate od dijabetes melitusa - na prazan stomak i odmah nakon što jedu.

Test krvi usmjeren je na utvrđivanje dijagnoze i provođenje redovnog praćenja tijeka bolesti.

Karakteristike pokazatelja u opštem ispitivanju krvi:

  1. Hemoglobin. Smanjeni pokazatelji ovog elementa mogu biti prvi znakovi pojave unutrašnjih krvarenja, razvoja anemije i kršenja prirodnog procesa stvaranja krvi. Povišena razina hemoglobina u bolesnika sa šećernom bolešću može ukazivati ​​na različite faktore. Na primjer, tijelo je veoma dehidrirano.
  2. Trombociti. Prepoznavanje smanjenog nivoa crvenih tela ukazuje na to da postoje problemi s krvlju u tijelu - njegova sposobnost koagulacije. Po pravilu, uzroci ovih komplikacija mogu biti zarazne bolesti. Ponekad se broj trombocita može povisiti, što je izravan znak razvoja tuberkuloze ili upalne bolesti, drugih bolesti.
  3. Bijela krvna zrnca. Prekoračenje norme sadržaja leukocita može signalizirati da se u tijelu opaža upalni proces ili se razvija leukemija. Smanjena razina ukazuje i na zdravstvene probleme - radijacijsku bolest, nakon što pacijent podvrgne zračenju ili druge ozbiljne bolesti.
  4. Hematocrit. Često ljudi zbunjuju ovaj pokazatelj s brojem crvenih krvnih zrnaca, ali stručnjaci ovu cifru definiraju kao omjer plazme i crvenih tijela u krvi. Povećanje hematokrita ukazuje na eritrocitozu i druge zdravstvene probleme. Pad nivoa je znak anemije, hiperhidratacije. U kasnoj trudnoći primjećuje se i smanjenje hematokrita.

Redovno se propisuje opšti test krvi u slučaju da postoji opasnost od razvoja bolesti, onda se preporučuje provođenje svake godine.

Hemija krvi

Ova se analiza preporučuje ne samo bolesnicima sa šećernom bolešću - već se može identificirati i najsloženije bolesti. Uzorkovanje krvi vrši se 8-10 sati nakon posljednjeg obroka i uključuje nekoliko vrsta ispitivanja po nivou:

  • ukupni protein
  • glukoza
  • kreatinin
  • urea
  • ukupni bilirubin,
  • holesterol
  • amilaze
  • lipaze
  • AST
  • ALT
  • kreatin fosfokinoza,
  • alkalna fosfataza.

Analiza mokraće

U pravilu se analiza daje jednom u šest mjeseci i pomaže u prepoznavanju različitih odstupanja (mogućih) ili komplikacija u zdravstvenom stanju pacijenta koji imaju dijabetes od funkcioniranja bubrega.

  1. Fizička svojstva kvalitete urina, njegove boje, taloga, prozirnosti i kiselosti,
  2. Hemijski pokazatelji
  3. Specifična gravitacija odražava rad bubrega i njihovu sposobnost normalne koncentracije tekućine (urina),
  4. Stanje proteina, acetona, šećera.

Kao dio opće analize urina, provodi se i studija količine mikroalbuminorija.

Mikroalbumin u urinu

Analiza je osmišljena kako bi se identificirale rane faze oštećenja bubrega i oslabljenog funkcioniranja u dijabetes melitusu.

Sakupljanje materijala za analizu je sljedeće: prvi se urin ne uzima ujutro, a svi naredni dijelovi tijekom dana sakupljaju se u poseban spremnik i dostavljaju u laboratoriju.

U zdrave osobe, albumin se ne izlučuje bubrezima iz tijela i može biti prisutan u urinu u obliku količine u tragovima. Kad se počnu negativne promjene u funkciji bubrega kod dijabetes melitusa, povećava se količina albumina u urinu.

S povećanjem količine albumina s 3 na 300 mg / dan već se može govoriti o teškom stupnju šećerne bolesti, pretpostavkama za razvoj dijabetičke nefropatije i patologije u stanju kardiovaskularnog sustava.

Krvni testovi na holesterol

Krvni testovi na holesterol nalaze se na popisu testova za metabolizam lipida. Tu spadaju:

  • ukupnog holesterola
  • "Dobar" holesterol - lipoproteini velike gustine,
  • "Loš" holesterol - lipoproteini male gustine,
  • trigliceridi.

Ne ograničavajte se krvnim testom na ukupni holesterol, ali budite sigurni da otkrijete koji su vaši pokazatelji za odvojeno „dobar“ i „loš“ holesterol, kao i na trigliceride. Ovi testovi se mogu ponoviti 4-6 tjedana nakon prelaska na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata. Ako nema problema sa štitnom žlijezdom, tada bi novi rezultati trebali biti puno bolji od prethodnih. Saznajte koji su trigliceridi u proteinima, mastima i ugljikohidratima za zdravu prehranu za dijabetes.

Šta je dobar, a loš holesterol

Nakon što pročitate naš članak, znat ćete da je holesterol podijeljen na "dobar" i "loš". Dobar holesterol - lipoproteini visoke gustoće - štiti krvne sudove. Suprotno tome, loši kolesterol se smatra uzrokom ateroskleroze i kasnijih srčanih udara. To znači da krvni test ukupnog kolesterola, bez dijeljenja na „dobar“ i „loš“, ne omogućava da procijenimo kardiovaskularni rizik.

Također biste trebali znati da velika većina kolesterola koji cirkuliše u krvi nastaje u jetri, a ne dolazi izravno iz hrane. Ako jedete hranu bogatu holesterolom, što se tradicionalno smatra rizičnim (masno meso, jaja, maslac), jetra će jednostavno stvoriti manje „lošeg“ holesterola. I obrnuto, ako jedete hranu koja je siromašna holesterolom, jetra ga sintetiše više, jer je holesterol potreban za život, on obavlja važne funkcije u organizmu.

Povećani nivo „lošeg“ holesterola - lipoproteini niske gustine - znači visoki rizik od ateroskleroze, srčanog udara ili moždanog udara. Taj se problem često javlja kod ljudi koji imaju pretilost ili dijabetes.Ako se pridržavate dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, tada nivo "lošeg" kolesterola u krvi obično pada nakon 6 tjedana.

Dobar holesterol - lipoproteini velike gustine - štiti krvne žile iznutra od oštećenja aterosklerozom. Zbog toga se održava normalna opskrba krvlju srcem i mozgom. Hrana bogata holesterolom povećava nivo „dobrog“ holesterola u krvi. Isprobajte dijetu s malo ugljikohidrata, uzmite krvne pretrage „prije“ i „poslije“ - i uvjerite se sami. A propagandisti dijete s malo masti koje izgledaju dobro za srce i krvne sudove samo su šarlatanci. Kod dijabetesa je "uravnotežena" prehrana posebno opasna jer uzrokuje klice šećera u krvi i brzi razvoj komplikacija.

Neki nemaju sreće - oni su genetski predisponirani da imaju povišen nivo „lošeg“ holesterola u krvi. U ovom slučaju, dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata bez uzimanja posebnih lijekova ne pomaže. Ali vrlo je malo takvih pacijenata, rijetko se nalaze u medicinskoj praksi. U pravilu, ne trebate uzimati tablete da biste snizili holesterol. Ako uzimate neku vrstu lijeka iz klase statina da poboljšate kolesterol, onda nakon prelaska na dijetu s malo ugljikohidrata možete odbiti ove tablete i više ne podliježete njihovim nuspojavama.

Aterogeni koeficijent

Da bi se procijenio kardiovaskularni rizik izračunava se omjer "lošeg" i "dobrog" kolesterola u krvi pacijenta. To se naziva aterogeni koeficijent (CA). Izračunava se po formuli:

HDL su lipoproteini visoke gustoće, odnosno "dobar" holesterol. Aterogeni koeficijent obično bi trebao biti manji od 3.

  • Možete imati visok ukupni holesterol i istovremeno nizak kardiovaskularni rizik. To se obično događa na dijeti sa malo ugljenih hidrata, kada je „dobar“ holesterol visok, a „loš“ u granicama normale, a aterogeni koeficijent ispod 2,5.
  • Nizak ukupni holesterol ne znači da nema kardiovaskularnog rizika. Zbog niskog „dobrog“ holesterola, aterogeni koeficijent može biti povišen.
  • Podsjetimo ponovo da se polovica srčanih udara događa kod ljudi čiji je aterogeni koeficijent bio normalan. Stoga morate obratiti pažnju na druge faktore kardiovaskularnog rizika. Pročitajte detalje u nastavku.

Prije toga postojao je samo „dobar“ i „loš“ holesterol. Krajem 1990-ih ova se jednostavna slika svijeta postala još složenija. Zbog „lošeg“ holesterola, naučnici su prepoznali dodatnog „vrlo lošeg“. Sada možete uzeti još jedan test za lipoprotein (a). Korisno je odlučiti da li pacijent treba uzimati tablete za snižavanje holesterola zvanih statini.

Ako je "loš" holesterol visok, ali lipoprotein (a) normalan, onda se ove tablete ne mogu propisati. Lijekovi iz klase statina nisu baš jeftini i imaju neugodne nuspojave. Ako možete i bez njih, onda je bolje da ih ne prihvatate. Naučite prirodne metode za usporavanje ateroskleroze, često bez statina. O lipoproteinu (a) se detaljno govori u nastavku u članku.

Rizik od holesterola i kardiovaskularnog sustava: nalazi

Ogromna većina ljudi za normalizaciju kolesterola dovoljno je dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata, bez pilula iz klase statina. Zapamtite glavnu stvar: dijetalne masti ne povećavaju nivo „lošeg“, već „dobrog“ holesterola u krvi. Slobodno jedite jaja, masno meso, puter i druge dobrote. Ispitajte šećer u krvi glukometrom nekoliko puta dnevno. Odmah napravite test za holesterol, a zatim ponovo nakon 1,5 meseca. I provjerite koja dijeta vam zapravo pomaže.

Pored „dobrog“ i „lošeg“ holesterola, postoje i drugi faktori kardiovaskularnog rizika:

  • C-reaktivni protein
  • Fibrinogen
  • Lipoprotein (a),
  • Homocistein.

Dokazano je da oni mogu predvidjeti rizik od srčanog udara ili šloga mnogo preciznije nego krvni testovi na holesterol. Polovina srčanih udara događa se ljudima koji imaju normalan holesterol u krvi. Kada dijabetičar uspije preuzeti kontrolu nad svojim šećerom u krvi s dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata, rezultati svih testova krvi za kardiovaskularne rizične faktore obično se poboljšavaju. Međutim, pažljiva prevencija kardiovaskularne nesreće može zahtijevati dodatne mjere. Pročitajte više u nastavku.

Koncentracija C-reaktivnog proteina i / ili fibrinogena u krvi povećava se kada se pojavi upalni proces i tijelo se bori s njim. Latentna upala je čest i ozbiljan zdravstveni problem. Bolesnici s dijabetesom moraju znati što je važnije od svih ostalih ljudi. Hronična latentna upala je povećan rizik od srčanog udara. Kod dijabetesa tipa 1 ili tipa 2, također pogoršava se osjetljivost tkiva na djelovanje inzulina. Tako, kontrola šećera u krvi postaje teža. Pogledajte naš članak o prevenciji srčanog udara i moždanog udara. Pratite listu preporučenih mera.

C-reaktivni protein

C-reaktivni protein je jedan od proteina plazme proteinske grupe „akutne faze“. Njihova koncentracija u krvi raste s upalom. C-reaktivni protein igra zaštitnu ulogu vezanjem bakterijskog polisaharida Streptococcus pneumoniae. Koristi se u kliničkoj dijagnozi kao jedan od pokazatelja upale. Ako nema očigledne infekcije, tada je najčešće uzrok povećane razine C-reaktivnog proteina u krvi karijes zuba. Na drugom mjestu je upalna bolest bubrega, praćena reumatizmom. Izliječite zube kako biste smanjili rizik od srčanog udara!

Homocistein

Homocistein je aminokiselina koja se ne isporučuje hranom, već se sintetiše iz metionina. Akumulirajući u tijelu, homocistein počinje napadati unutarnji zid arterija. Nastaju njegovi lomovi koje tijelo pokušava izliječiti, ljepiti. Kolesterol i kalcij se talože na oštećenu površinu, formirajući aterosklerotični plak zbog čega se lumen žile sužava, a ponekad se čak i začepljuje. Posljedice su moždani udar, infarkt miokarda, plućna tromboembolija.

Smatra se da pušenje u velikoj mjeri povećava koncentraciju homocisteina u krvi. Takođe, konzumiranje nekoliko šoljica kafe na dan jedan je od snažnih faktora koji doprinose povećanju nivoa homocisteina. Osobe s povišenom razinom homocisteina u krvi imaju povećani rizik od Alzheimerove bolesti i senilne demencije. Uz kombinaciju povećanog homocisteina i dijabetesa, češće se javljaju vaskularne komplikacije - periferna vaskularna bolest, nefropatija, retinopatija itd.

Nivo homocisteina u krvi raste zbog nedostatka folne kiseline, kao i vitamina B6, B12 i B1. Doktor Bernstein vjeruje da je uzimanje vitamina B12 i folne kiseline u krvi za snižavanje homocisteina beskorisno i čak povećava smrtnost. Međutim, mnogi američki kardiolozi su gorljivi pobornici te mjere. I vaš ponizni sluga, uzimam kompleks B vitamina u velikim dozama (50 mg svakog vitamina B6, B12, B1 i drugih), 1-2 tablete svaki dan.

Fibrinogen i lipoprotein (a)

Lipoprotein (a) - "veoma loš" holesterol. Faktor rizika je za koronarnu bolest srca i druge kardiovaskularne bolesti. Fiziološka uloga još nije utvrđena.

Ako u krvi postoji povećana razina jedne ili više prethodno navedenih tvari, to znači da je upalni proces u toku. Tijelo se vjerojatno bori protiv latentne infekcije. Zašto je ovo loše? Jer se u ovoj situaciji žile brzo iznutra prekrivaju aterosklerotičnim plakovima. Posebno je opasan povećani rizik od nastanka krvnih ugrušaka i začepljenja krvnih žila. Kao rezultat toga, može doći do srčanog udara ili šloga. Kod dijabetičara, latentna upala također pogoršava otpornost na inzulin i povećava potrebu za inzulinom. Pročitajte "Upala je skriveni uzrok otpornosti na inzulin."

Loši testovi na fibrinogen ili lipoprotein (a) za dijabetičare takođe znače povećani rizik od razvoja zatajenja bubrega ili problema sa vidom. Pretilost, čak i s normalnim šećerom u krvi, uzrokuje latentnu upalu i tako povećava razinu C-reaktivnog proteina. Krvni testovi na C-reaktivni protein, fibrinogen i lipoprotein (a) pouzdaniji su pokazatelji rizika od srčanog udara ili moždanog udara od holesterola. Kada se šećer u krvi normalizira kao rezultat prehrane sa malo ugljikohidrata, rezultati krvnih pretraga za sve ove čimbenike rizika od kardiovaskularnog sustava obično se također poboljšavaju.

Razina fibrinogena u krvi može biti povišena zbog dijabetičkog oštećenja bubrega (nefropatije). Dobra vijest je da u ranoj fazi dijabetička nefropatija ne može biti samo inhibirana, nego čak i obrnuta. Postoje dokazi da se funkcija bubrega postepeno oporavlja ako snižite šećer u krvi na normalu i stalno ga održavate normalnim. Kao rezultat toga, sadržaj fibrinogena u krvi također će pasti na normalu.

Kada dijabetičar snizi šećer u krvi na normalu sa dijetom sa malo ugljikohidrata, rezultati njegovog krvnog testa na lipoprotein (a) obično se poboljšavaju. Međutim, oni se možda neće poboljšati na normalu ako ste genetski predisponirani za visok holesterol u krvi. U žena, smanjena razina estrogena takođe može pogoršati profil holesterola.

Nedostatak hormona štitnjače čest je uzrok povišenog nivoa „lošeg“ holesterola, homocisteina i lipoproteina (a) u krvi. To se posebno odnosi na dijabetičare, kod kojih imunološki sistem često napada štitnu žlezdu "za društvo" sa pankreasom. Što treba učiniti u ovom slučaju detaljno je opisano u članku.

Dijabetički testovi bubrega

Kod dijabetesa bubrezi su oštećeni zbog činjenice da visoki šećer u krvi traje godinama. Ako se dijabetička nefropatija (oštećenje bubrega) otkrije u ranoj fazi, tada to možete pokušati usporiti. Ako postignete da je šećer u krvi postao stabilno normalan, tada se funkcija bubrega s vremenom barem ne pogoršava, pa čak i oporavlja.

Otkrijte koje su faze oštećenja bubrega u članku „Oštećenje bubrega u dijabetesu“. U ranoj fazi dijabetičke nefropatije trebali biste pokušati dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata kako biste lako snizili šećer u krvi u normalu, održali ga stabilnim niskim i na taj način zaštitili bubrege. U kasnijoj fazi oštećenja bubrega (počevši od 3-A) zabranjena je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i malo se toga može učiniti.

Smrt od zatajenja bubrega je najviše bolna opcija za dijabetes. Pohađanje dijaliznih tretmana takođe nije zadovoljstvo. Zbog toga redovno uzimajte testove kako biste provjerili bubrege zbog šećerne bolesti. Ako se liječenje započne na vrijeme, tada je sprečavanje zatajenja bubrega realno. Pročitajte detalje na linku "Ispitivanje i ispitivanje bubrega na dijabetes".

Neke aktivnosti mogu iskriviti rezultate testova koji testiraju rad bubrega. Unutar 48 sati prije testa treba izbjegavati fizičku aktivnost koja stvara ozbiljno opterećenje donje polovine tijela. To uključuje bicikl, motocikl, jahanje. Ne preporučuje se testiranje onog dana kada imate groznicu, menstruaciju, infekciju mokraćnih puteva ili bol zbog bubrežnih kamenaca. Neophodno je odgoditi isporuku testova dok ne prođe akutno stanje.

Faktor rasta sličan inzulinu (IGF-1)

Dijabetička retinopatija je ozbiljna i vrlo česta komplikacija dijabetesa u oku. Snižavanje šećera u krvi na normalnu vrijednost kod dijabetesa prekrasno je u gotovo svim slučajevima. Ali ponekad prebrzo smanjenje glukoze u krvi može uzrokovati pogoršanje dijabetičke retinopatije. Takvo pogoršanje očituje se višestrukim krvarenjima u mrežnici i može dovesti do sljepoće. Obično mu prethodi porast koncentracije inzulinu sličnog faktora rasta (IGF-1) u serumu.

Analiza inzulinskog faktora rasta treba dati pacijentima kojima je dijagnosticirana dijabetička retinopatija. Ovu analizu treba vršiti redovno, svaka 2-3 mjeseca. Ako se razina IGF-1 poveća od posljednjeg puta, tada je potrebno usporiti stopu smanjenja šećera u krvi kako bi se izbjegla prijetnja gubitka vida.

Koji su najvažniji testovi na dijabetes?

Svaki od testova navedenih u ovom članku vrijedan je jer vam omogućava bolje razumijevanje situacije određenog pacijenta koji ima dijabetes. S druge strane, nijedan od tih testova nije direktno povezan sa kontrolom šećera u krvi. Stoga, ako financijski ili drugi razlozi ne dopuštaju analizu, tada možete preživjeti i bez njih. Glavno je kupiti precizan glukometr i pažljivo nadzirati svoj šećer u krvi s njim. Uštedite na bilo čemu, ali ne na test trakama za merač!

Slijedite dijabetes tipa 2 ili dijabetes tipa 1. Ako možete sniziti šećer u krvi na normalu i održati ga stabilnim niskim, onda će se svi ostali problemi s dijabetesom postepeno riješiti sami. Ali ako šećer u krvi ne uzmete pod kontrolu, tada nijedan test ne može spasiti dijabetičare od problema sa nogama, bubrezima, vidom itd. Da biste efikasno liječili dijabetes, morate svakog mjeseca potrošiti novac na test trake za glukometrom, kao i kupovati proizvode za dijetu sa niskim ugljikohidratima. Sve bi to trebalo biti vaše najvažnije stavke rashoda. A cijena polaganja testova je kako to ide.

Ako je moguće, tada prije svega trebate uzeti krvni test za glicirani hemoglobin. Dijabetičari često imaju problema sa samokontrolom šećera u krvi, što samo ova analiza može otkriti. Na primjer, mjerač možda nije tačan - pokazuju podcijenjene rezultate. Kako proveriti svoj merač za tačnost. Ili pacijent, znajući da će uskoro posjetiti liječnika, nekoliko dana prije toga počne normalno jesti, izuzevši iz prehrane hranu s visokim ugljikohidratima. To posebno griješi adolescenti. U takvoj situaciji samo će vam analiza glikoziranog hemoglobina omogućiti da saznate istinu. Morate ga uzimati svaka 3 mjeseca, bez obzira na vrstu dijabetesa i koliko dobro ga uspijevate kontrolirati.

Sljedeći zapaženi test krvi je za C-reaktivni protein. Cijena ove analize je vrlo pristupačna, a istovremeno otkriva mnoge skrivene probleme. Spori upalni procesi čest su uzrok srčanog udara, ali malo naših liječnika još uvijek zna za to. Ako vam je C-reaktivni protein povišen, poduzmite mjere da zaustavite upalu i tako se zaštitite od kardiovaskularne katastrofe. Da biste to učinili, pažljivo tretirajte reumu, pijelonefritis, hronične respiratorne infekcije. Iako je najčešći uzrok karijes zuba. Izliječite zube i smanjite rizik od srčanog udara. Krvni test za C-reaktivni protein važniji je od testa za holesterol!

U isto vrijeme, ispitivanja krvi za ostale faktore kardiovaskularnog rizika su jako skupa. Ovo se posebno odnosi na testove na homocistein i lipoprotein (a). Prvo morate potrošiti novac na testove, a zatim na dodatke kojima ćete ove pokazatelje spustiti na normalu. Ako nema dodatnog novca, jednostavno možete odmah početi uzimati B vitamine i riblje ulje za prevenciju.

Preporučljivo je uzeti krvne pretrage na kolesterol i druge faktore kardiovaskularnog rizika prije nego što započnete program liječenja dijabetesa s dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata i drugim aktivnostima koje preporučamo.Zatim ponovo proverite svoje lipide u krvi (trigliceridi, „dobar“ i „loš“ holesterol) nakon 1,5 meseca. Do tog trenutka vaš šećer u krvi trebao bi već biti stabilno normalan, a rezultati laboratorijskih ispitivanja dodatno će potvrditi da ste na pravom putu. Ako ste pažljivo pratili dijetu, ali se za to vrijeme profil holesterola nije poboljšao, uzmite krvne pretrage na hormone štitnjače.

Ako se otkrije niska razina hormona trijodtironina (bez T3) i tiroksina (bez T4), tada zakažite sastanak sa endokrinologom na konsultacije. Potrebni su vam njegovi savjeti o liječenju štitne žlijezde, ali ne i o tome kako slijediti „uravnoteženu” dijetu za dijabetes! Endokrinolog će propisati tablete koje treba uzimati, kako kaže. Nakon normalizacije razine hormona štitnjače u krvi, nakon 4 mjeseca trebali biste ponovo uzeti krvne pretrage na holesterol i druge kardiovaskularne faktore rizika. Ovo će otkriti kako je na njih uticao tretman štitnjače. Nadalje, preporučuje se polaganje ovih testova jednom u pola godine. Ali ako nema dovoljno novca, onda je bolje da uštedite na laboratorijskim testovima nego na test trakama za glukometar.

Pregledi i posjete ljekarima

Kupite tonometar i redovno izmjerite krvni pritisak (kako to učiniti ispravno), najmanje 1 puta sedmično u isto vrijeme. Imajte tačne vage kod kuće i redovno se vagajte, ali ne češće od jednom sedmično. Istovremeno, zapamtite da su oscilacije težine unutar 2 kg normalne, posebno kod žena. Provjerite svoj vid kod oftalmologa (što trebate pregledati) - barem 1 put godišnje.

Svakog dana pažljivo pregledajte stopala, pročitajte „Briga za stopala protiv dijabetesa: detaljna uputstva“. Na prvi znak problema - odmah se posavetujte sa lekarom koji vas „vodi”. Ili se odmah prijavite kod podijatra, ovo je specijalista za liječenje dijabetičkog stopala. Ako se propusti dijabetes, vrijeme s problemima s nogama može rezultirati amputacijom ili fatalnom gangrenom.

Pogledajte video: Our Miss Brooks: English Test First Aid Course Tries to Forget Wins a Man's Suit (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar