Prihvatljive operacije za dijabetes, moguće komplikacije i rizike

Dijabetes je hronična bolest s nekim komplikacijama koje ponekad zahtijevaju hiruršku intervenciju. Stoga je za operaciju dijabetes melitusa (DM) potrebna povećana pažnja i pažljiva priprema jer svaki kirurški zahvat utječe na šećer u krvi. Ali dijabetes se ne smatra apsolutnom kontraindikacijom za operaciju. Glavni cilj je postizanje kompenzacije za bolest.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Principi hirurške intervencije kod dijabetesa

  1. Operirajte pacijenta tokom planirane operacije što je ranije moguće.
  2. Ako je moguće, djeluju u hladnom periodu.
  3. Potrebno je prikupiti što više informacija o toku dijabetesa kod određenog pacijenta.
  4. Za sprečavanje razvoja sekundarne infekcije neophodna je antibiotska terapija.

Posebno se pažljivo kontroliraju gnojni procesi i nekroza tkiva, što izaziva dijabetes. Takođe se takva stanja okarakterišu kao sindrom međusobnog opterećenja. Manjak hormona inzulina dovodi do nakupljanja acetona, dehidracije i ishemije, što je uzrok brzog širenja patogenih mikroorganizama i povećanja područja gangrene ili nekroze. Takvi pacijenti se odmah hospitaliziraju. Obavite operaciju što je prije moguće.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitajte dalje.

Priprema

Priprema za operaciju dijabetesa razlikuje se od drugih mogućih pratećih bolesti. Potrebni su brojni zahtjevi i naknada za DM.

Faze pripremnog ciklusa su sljedeće:

  1. Određivanje šećera u krvi radi određivanja specifičnih doza ubrizganih lijekova.
  2. Dijeta:
    • Isključenje iz prehrane hrane bogate zasićenim mastima i holesterolom.
    • Ograničenje ugljenih hidrata.
    • Isključenje alkoholnih pića.
    • Povećani dnevni unos vlakana.
  3. Prije operacije morate vratiti razinu glukoze u krvi.

  • Kod dijabetesa tipa 1 liječenje inzulinom je glavni tretman. Standardni raspored primjene je 4-5 puta dnevno uz stalno praćenje razine šećera.
  • Kod šećerne bolesti tipa 2, liječenje se provodi na osnovi inzulina ili samo uz pomoć tableta za smanjenje razine šećera. Ali priprema za operaciju zahtijeva unošenje inzulina, bez obzira na prethodno definiranu metodu liječenja.
  • Neposredno prije operacije morate unijeti pola doze inzulina, a nakon pola sata - 20 ml 40% glukoze.
  • Vratite se na sadržaj

    Rad i nivo šećera

    Prije operacije male složenosti preferira se infuzijski inzulin pred tabletama tableta. Pri planiranju teških operacija preporučuje se povećanje standardnih doza jednostavnog hormona, ali ne više od 6-8 jedinica na sat. Operacija započinje 2 sata nakon unošenja hormona, jer je tada njegov učinak najizraženiji. Ako je pacijentu zabranjeno jesti prije operacije, daje mu se pola doze inzulina, a nakon nekog vremena (30 minuta) otopina glukoze u koncentraciji od 40%, ali ne više od 20-40 ml.

    Anestezija za dijabetes ima svojstva. Anesteziju treba uvesti uz strogu kontrolu nivoa glikemije i hemodinamike. Nemoguće je držati razinu šećera na konstantnim pokazateljima, ali potrebno je spriječiti hiperglikemiju (skok) ili hipoglikemiju (pad). Najčešće koristim opštu anesteziju, jer udisanje povećava glikemiju. Osim toga, dugotrajne kirurške intervencije izvode se pomoću višekomponentne anestezije, čija je pozitivna kvaliteta odsutnost učinka na razinu šećera.

    Period oporavka od dijabetesa

    Nakon operacije moguće su različite metode terapije insulinom, ali glavno je pravilo da bez obzira na vrstu dijabetesa ili prethodni režim liječenja, pacijent treba uzimati ovaj hormon 6 dana. Nakon operacije na gušterači, pacijent se potpuno prenosi na inzulin bez tableta.

    Važno je i u postoperativnom periodu kako se igra ishrana pacijenta. Prvi dani prehrane uključuju žitarice (zobeno brašno, riža), žele, sokove. Uvođenje glavnih doza inzulina vrši se neposredno prije obroka. Doza se bira pojedinačno. Uz pažljivo praćenje nivoa šećera u ranom postoperativnom periodu, važno je odrediti nivo acetona u urinu nekoliko puta dnevno. Intenzivna terapija inzulinskom terapijom završava se sljedećim rezultatima:

    • kompenzirani dijabetes
    • stabilan nivo šećera
    • nedostatak upale i normalna brzina zarastanja šavova.
    Vratite se na sadržaj

    Postoperativni period s gnojnim procesima

    Pacijenti sa šećernom bolešću nakon operacija s gnojnim procesima promatrani su u intenzivnom režimu tokom rehabilitacijskog razdoblja. Glikemija se prati svakog sata tokom 3 dana. Terapija inzulinom razlikuje se od uobičajenog režima:

    • hormon se daje ne samo supkutano, već i intravenski,
    • dnevna doza je 60–70 jedinica.

    Operacija s minimalnim rizicima moguća je na pozadini uporne nadoknade za dijabetes. Ako je intervencija potrebna s nepotpunom kompenzacijom, poduzimaju se dodatne mjere za uklanjanje ketoacidoze zbog strogo definiranih doza inzulina. Alkali se ne primjenjuju zbog povećanog rizika od teških komplikacija.

    Prije i nakon operacije primjenjuju se šok doze antibiotika. Važna je infuzijska terapija detoksikacije i upotreba antitrombotskih lijekova. Prisutnost infekcije uvijek pogoršava situaciju pacijenta, što zahtijeva uzimanje jakih lijekova i pažljivo praćenje šećera ketonima. Eliminacijom upalnog procesa i pravilnom postoperativnom terapijom, dolazi do brzog oporavka metabolizma ugljikohidrata i nadoknade dijabetesa.

    Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

    Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

    A da li ste već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja može, ako se ne liječi, rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

    No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

    Purulentno-upalne bolesti

    Značajke tijeka dijabetes melitusa dovode do učestale pojave kod pacijenata gnojnih procesa - kičme, karbukula, apscesa mekih tkiva. To se događa zbog niskog nivoa imunološkog sistema, nedovoljne prehrane tkiva, oštećenja krvnih žila.

    Značajka liječenja takvih bolesti je potreba za hirurškim zahvatom. Čak i minimalne intervencije za dijabetes (otvaranje apscesa, panaritijuma, iznenađenje uraslog nokta) mogu dovesti do širenja infekcije, stvaranja čira na produženo zacjeljivanje.

    Dijabetičarima je prikazana antibiotska terapija lijekovima širokog spektra uz obaveznu potvrdu izlječenja primjenom kulture rane i pretragom krvi.

    I ovdje je više o katarakti kod dijabetesa.

    Uz kataraktu i retinopatiju

    Smanjenje oštrine vida uzrokovano zamućivanjem sočiva često se nalazi kod pacijenata s dijabetesom. Prikazuje operaciju njegovog ultrazvučnog uništavanja (fakoemulzifikacija) sa zamjenom sočiva. Hirurško liječenje propisano je što je prije moguće, jer katarakta kod dijabetičara brzo napreduje.

    Zbog promjena u žilama fundusa može doći do žarišnog krvarenja u mrežnicu i može doći do intenzivnog razvoja novih slabih arterija. Smanjuju transparentnost optičkih medija. U težim slučajevima, sa kompliciranom retinopatijom, dolazi do odvajanja mrežnice. U takvim je slučajevima potrebna operacija vitrektomije (uklanjanje staklastog stakla). To uključuje cauterizaciju krvnih žila, fiksaciju mrežnice, vađenje krvi.

    Rekonstruktivna vaskularna hirurgija

    Najozbiljnija komplikacija dijabetesa, koja zahtijeva operaciju, je oštećenje donjih ekstremiteta. U naprednim slučajevima, zastoj cirkulacije dovodi do gangrene, potrebe za amputacijom. Ako se proces ne može zaustaviti, vrši se visoki rez na nivou kuka. Kako bi se noga što više očuvala i stvorili uslovi za uspješnu protetiku, propisane su rekonstruktivne hirurške intervencije:

    • uklanjanje aterosklerotskog plaka (endarterektomija),
    • angioplastika (uvođenje balona koji se širi i postavljanje stenta),
    • stvaranje obilaznog puta krvotoka pomoću transplantacije vena (bajpas operacija),
    • kombinovane metode.

    Potreba za angioplastikom i ranžiranjem javlja se i kod akutnih poremećaja cirkulacije u miokardu, mozgu. Iako je potreba za revaskularizacijom (obnavljanjem protoka krvi) prilično velika, ove operacije se u praksi rijetko propisuju. Njihovi dugoročni rezultati kod dijabetičara znatno su lošiji zbog povećane sklonosti trombozi, raširenog oštećenja arterija i manjih žila i dugog perioda oporavka.

    Ako odaberete metodu hirurškog liječenja krvnih žila, važno je postići održivu kompenzaciju za dijabetes. Nakon operacije propisani su antitrombotski lijekovi (Aspirin, Warfarin, Plavix). Neophodna je dijeta sa oštrim ograničenjem životinjskih masti i šećera, lijekovi za snižavanje holesterola (Krestor, Atoris, Ezetrol). Za pacijente je važno da normaliziraju tjelesnu težinu, odustanu od pušenja i alkohola, te da se svakodnevno uključe u vježbe fizioterapije.

    Ortopedska pomoć na zglobovima

    Zamjena kukova je indicirana za tešku artrozu, posljedice prijeloma vrata femura. Propisan je ako je nemoguće ublažiti bol i poboljšati pokretljivost medicinskim metodama i fizioterapijom. Ova operacija zahtijeva dubok i prilično opsežan rez.

    Kod dijabetičara, čak i površne rane koje dugo zacjeljuju, funkcije ovih spojeva nisu potpuno obnovljene. Uz ortopedsku korekciju često se javljaju suppuration, reakcija odbacivanja, nestabilno fiksiranje proteze, dislokacije. Potrebna je masivna antibakterijska terapija i stroga kontrola šećera u krvi.

    Zamena kukova

    Moguće komplikacije nakon operacije

    Pored verovatnoće zajedničkih komplikacija - krvarenja, nedoslednosti šavova i divergencije ivica rana, upale tkiva u području operacije odn. za pacijente sa dijabetesom su karakteristični:

    • akutna koronarna ili srčana insuficijencija (srčani udar, plućni edem, kardiogeni šok),
    • jak poremećaj ritma,
    • zatajenje bubrega
    • nagli pad šećera u krvi - hipoglikemijska koma.

    Nastaju zbog reakcije na anesteziju, gubitak krvi. Mogu se pojaviti kako tokom same operacije, tako i prvih dana nakon njenog završetka.

    U ranom postoperativnom periodu postoje:

    • upala pluća
    • gnojna rana sa širenjem mikroba kroz krvotok,
    • trovanje krvi (sepsa),
    • urinarne infekcije.

    Razlog učestalog razvoja komplikacija je promjena krvožilnog sustava kod dijabetičara (makro- i mikroangiopatija), smanjenje funkcionalne rezerve (sigurnosna granica) u srcu, plućima, jetri i bubrezima.

    Uz produženi odmor u krevetu, na pozadini slabog protoka krvi u nogama i povećanog stvaranja krvnih ugrušaka, pojavljuje se duboka venska tromboza. Napredovanjem tromba duž vaskularnog kreveta dolazi do blokade grana plućne arterije. Plućna tromboembolija je opasna po život bolest.

    Poremećaj protoka krvi sa mikroangiopatijom

    Dijabetička autonomna neuropatija (oštećenje živčanih vlakana organa) dovodi do slabljenja mišića mokraćnog mjehura i crijeva. To može prijetiti zaustavljanjem izlučivanja urina, crijevnom opstrukcijom.

    Korekcija glukoze

    Preporučuje se hrana sa strogim ograničenjem jednostavnih ugljikohidrata (šećer, proizvodi od brašna, slatko voće), masna, visokokalorična hrana i hrana s kolesterolom (meso, uzgajališta, priručna hrana). Zabranjeni alkohol. Potrebno je postići pokazatelje šećera u krvi blizu normalnih. U težim slučajevima bolesti dovoljno je da njeno izlučivanje mokraćom ne pređe 5% ukupne doze ugljikohidrata uzetih dnevno.

    Kod dijabetesa tipa 2, insulin se može dodati pored tableta. Ako se planira opsežna intervencija, tada se za 3 dana svi pacijenti prebacuju na često frakcijsko davanje inzulina do 4-5 puta dnevno. Ciljevi - 4,4-6 mmol / L glukoze u krvi.

    Stimulacija bubrežne funkcije

    Za zaštitu bubrežnog tkiva kod dijabetesa koriste se inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (Kapoten, Hartil). Uz njihovu pomoć postižu stabilno održavanje normalnog krvnog pritiska unutar glomerula bubrega i smanjuju gubitak proteina. Indicirani su za nefropatiju čak i u odsustvu hipertenzije. Za smanjenje propusnosti bubrežnih kapilara koristi se Wessel-Douay F. Dijeta ograničava sol na 5 g dnevno.

    Liječenje polineuropatije

    Da bi poboljšali funkcionisanje nervnog sistema koristi se tioktična kiselina (Tiogamma, Espa-lipon). Ovi lijekovi sprečavaju:

    • kršenje vaskularnog tonusa, nesvjestica pri promjeni položaja tijela,
    • oštre fluktuacije krvnog pritiska,
    • smanjenje kontraktilnosti miokarda,
    • atonija (mišićna slabost) mokraćnog mjehura, crijeva, skeletnih mišića.

    Terapija dijabetesa nakon operacije

    Ako je pacijentu propisana opća anestezija, tada se 10-15 minuta prije njega daje pola doze jutarnjeg inzulina, a nakon 30 minuta - 20 ml 20% glukoze intravenski. Tokom i nakon operacije, pacijent je pod kapalicom sa 5% glukoze. Svaka 2 sata određuje se glukoza u krvi, vrši se ubrizgavanje hormona u skladu s njegovim pokazateljima.

    Nakon što samohrana postane moguća, prelaze na supkutanu primjenu hormona. Da bi se odredila doza, izračunava se količina ugljenih hidrata u hrani. Uobičajeno su kratkodjelujuće injekcije propisane 2-3 puta u prva dva dana.

    Za 3-5 dana, pod uvjetom zadovoljavajućeg stanja i standardne prehrane, moguće je vratiti se u uobičajenu shemu. Za terapiju inzulinom koristi se kombinacija dugog i kratkog lijeka. Za dijabetes tipa 2, uzimanje tableta za snižavanje nivoa šećera može se obaviti za otprilike mjesec dana. Kriterij za otkazivanje injekcija je potpuno zacjeljivanje rana, odsutnost suppuracije, normalizacija razine šećera.

    Izbor anestezije protiv dijabetesa

    Prilikom provođenja opće anestezije plaše se smanjenja glukoze i oštrog pada pritiska. Stoga je neposredno prije operacije moguće umjereno povećanje pokazatelja. Upotreba etera i fluorotana se ne preporučuje, a droperidol, natrijum oksibutirat i morfij imaju minimalan negativan utjecaj na metabolizam ugljikohidrata.

    Najčešće se koristi intravenska anestezija u kombinaciji sa lokalnim lijekovima protiv bolova.Posljednja skupina lijekova može se nadopuniti antipsihoticima u malim operacijama.

    Hirurško liječenje zdjeličnih organa (na primjer, u ginekologiji) izvodi se uvođenjem anestetika u cerebrospinalnu tekućinu (spinalna, epiduralna anestezija).

    Kako zarađuju rane nakon

    Uz dijabetes, zarastanje rana jedan je od najozbiljnijih problema. Ponekad se proces proteže na 1-2 mjeseca. Dugotrajno vraćanje integriteta tkiva je češće uz prisustvo dodatnih faktora rizika:

    • starijih bolesnika
    • neadekvatna prehrana i preporuke za liječenje dijabetesa prije operacije,
    • smanjen protok krvi u žilama (angiopatija),
    • gojaznost
    • nizak imunitet
    • hitna hirurška operacija (bez pripreme),
    • rano smanjenje doze inzulina ili njegovo povlačenje.

    Rane ne samo da dugo zacjeljuju, već mogu i nabubriti s nastankom apscesa (apscesa) ili flegmona (ekstenzivno zbijanje), krvarenja, divergencija šava i uništavanja okolnih tkiva (nekroza), mogući su trofični čir.

    Za podsticanje izlečenja propisano je:

    • intenzivnija terapija inzulinom,
    • unošenje proteinskih mešavina u kapaljku, Actovegin,
    • stimulansi mikrocirkulacije - Trental, Ditsinon,
    • čišćenje enzima - Trippsin, Himotripsin,
    • kasnije uklanjanje uboda - 12-14 dana,
    • antibiotici širokog spektra.

    Prehrana i oporavak pacijenta

    Prvih dana nakon trbušne operacije, prehrana se provodi uvođenjem posebnih hranljivih mješavina dijabetičara - Diazon, Nutricomp Diabetes. Tada se preporučuje polutečna i pire hrana:

    • povrtna supa
    • kaša
    • povrće, meso, riblji pire ili sufle,
    • kefir s malo masti, skutni sir nježne konzistencije,
    • pire od pečene jabuke,
    • parni omlet,
    • infuzija ružinog šipka,
    • sok bez šećera
    • žele sa stevijom.

    Njima se može dodati ne više od 50-100 g krekera, žličica putera. Prije uvođenja inzulina morate precizno odrediti količinu ugljikohidrata po jedinicama hljeba i šećera u krvi. Ovo će pomoći izračunati potrebnu dozu hormona.

    I ovdje je više o liječenju dijabetičkog stopala.

    Terapija lijekovima (pored inzulina) uključuje lijekove protiv bolova (Ketanov, Tramadol, Nalbufin), antibiotike, otopine za korekciju razine elemenata u tragovima, vaskularne agense. Da bi poboljšali čišćenje organizma propisani su plazmafereza, hemosorpcija, ultraljubičasto ili lasersko zračenje krvi.

    Operacije protiv dijabetesa podložne su kompenzaciji njegovih pokazatelja. Na planirani način pacijenti se često operišu zbog specifičnih komplikacija dijabetesa - katarakte, retinopatije i vaskularnih bolesti.

    Operaciji prethodi priprema. Zbog poremećaja metabolizma i cirkulacije dijabetičari često imaju komplikacije postoperativnog perioda. Jedna od njih je slabo zarastanje rana. Da bi se spriječilo i liječilo, propisana je intenzivnija inzulinska terapija, dijeta, antibiotici i drugi lijekovi kada je to naznačeno.

    Korisni video

    Pogledajte video o kozmetičkim procedurama za dijabetes:

    Ako se razvije dijabetičko stopalo, liječenje treba započeti što je prije moguće. U početnoj fazi koriste se masti, tradicionalna medicina i laser za poboljšanje cirkulacije krvi, stanja krvnih sudova. Za čireve su pogodni hirurški tretman i neki savremeni lekovi.

    Ako pacijent istovremeno ima holecistitis i dijabetes, tada će morati preispitati dijetu, ako se prva bolest tek razvila. Razlozi njegove pojave leže u povećanom inzulinu, alkoholizmu i drugima. Ako se akutni kalkulični holecistitis razvio sa dijabetes melitusom, može biti potrebna operacija.

    Sumnja na dijabetes može nastati uz prisustvo popratnih simptoma - žeđi, pretjeranog izlučivanja urina. Sumnja na dijabetes u djeteta može se javiti samo komom. Opći pregledi i testovi krvi pomoći će vam da odlučite šta treba raditi. Ali u svakom slučaju, potrebna je dijeta.

    Ako se uspostavi dijabetes tipa 1, liječenje će se sastojati od primjene inzulina različitog trajanja. Međutim, danas postoji novi smjer u liječenju dijabetesa - poboljšane pumpe, flasteri, sprejevi i drugi.

    Zbog učinka glukoze na sočivo oka, kao i oštećenja malih krvnih žila, kod dijabetesa se često razvija katarakta. U ovom je slučaju moguće izvršiti operaciju ili korištenje lijekova za inhibiranje procesa. Najoptimalnije rješenje za dijabetes tipa 1 i 2 je fakoemulzifikacija.

    7. Ispitivanje pacijenta pre operacije. Klasifikacija anestezijskog rizika prema aaa.

    Tokom predoperativnog pregleda u pravilu se anesteziolog i pacijent međusobno upoznaju, a dalja suradnja i rezultati liječenja u velikoj mjeri ovise o kvaliteti prvog kontakta. Predoperativni pregled uključuje: proučavanje anamneze, uzimanje anamneze, fizikalni pregled, interpretaciju rezultata postojećih pregleda i analiza, procjenu rizika od anestezije, propisivanje dodatnih metoda pregleda, razvijanje plana upravljanja anesteticima, uključujući procjenu mogućih poteškoća i načina njihovog prevladavanja. Predložiti pacijentu ideju o povoljnom rezultatu operacije jedan je od važnih zadataka preoperativnog pregleda anesteziologa. Ponekad dobra psihoterapijska priprema pacijenta, koju izvodi uoči operacije visoko stručni specijalista, ima bolji sedativni učinak od imenovanja tabletama za spavanje i sedativima.

    AAA klasifikacija rizika od anestetika 1. Pacijenti koji nemaju bolesti ili imaju samo blagu bolest koja ne dovodi do poremećaja u njihovom općem stanju, 2. pacijenti koji imaju blage ili umjerene poremećaje općeg stanja povezanih s hirurškim bolestima koji samo blago narušavaju normalne funkcije i fiziološka ravnoteža (blaga anemija, početni emfizem, blaga hipertenzija), 3. pacijenti s teškim poremećajima općeg stanja, koji su povezani s hirurškim bolestima i mogu značajno ali pogoršati normalne funkcije (na primjer, zatajenje srca ili oslabljenu respiratornu funkciju zbog plućnog emfizema ili infiltrativnih procesa), 4. pacijente s vrlo teškim poremećajima općeg stanja, koji mogu biti uzrokovani hirurškim patnjama i oštećenjem vitalnih funkcija ili opasnim po život (srce dekompenzacija, opstrukcija itd. - ako pacijent ne pripada grupi N7), 5. pacijenti koji su operirani prema indikacijama hitne pomoći i pripadaju grupi 1 ili 2 zbog oslabljene funkcije, 6. pacijent Koji rade po hitnom indikacije i pripadaju grupama 3 ili 4, 7. pacijenti umiru u roku od 24 sata i tokom operacije i anestezije i bez njih.

    Hirurgija i njeni principi u vezi sa bolešću

    Vrijedi odmah reći da sama patologija ni na koji način nije kontraindikacija za hiruršku intervenciju. Najvažniji uvjet koji se mora pridržavati prije postupka je kompenzacija bolesti.

    Preporučljivo je napomenuti da se operacije mogu uvjetno podijeliti na složene i jednostavne. Pluća se mogu nazvati, na primjer, uklanjanjem urastalog nokta na prstu ili otvaranjem ključavice. Međutim, čak i najlakše operacije dijabetičarima treba izvoditi na hirurškom odeljenju, a one se ne mogu obavljati ambulantno.

    Planirana operacija je zabranjena ako postoji loša nadoknada za dijabetes. U početku je potrebno provesti sve aktivnosti koje su usmjerene na nadoknadu osnovne bolesti. Definitivno, to se ne odnosi na one slučajeve kada se rešava pitanje života i smrti.

    Apsolutna kontraindikacija za operativni zahvat smatra se dijabetičkom komom. Prvo se pacijent mora izvaditi iz ozbiljnog stanja, a tek potom provesti operaciju.

    Principi hirurške terapije šećerne bolesti su slijedeće točke:

    • Sa dijabetesom operišite što je prije moguće. Odnosno, ako osoba ima šećernu bolest, tada u pravilu ne odgađaju duže vrijeme s operacijom.
    • Ako je moguće, pomaknite razdoblje rada u hladnu sezonu.
    • Sastavlja detaljan opis patologije određenog pacijenta.
    • Budući da se rizik od zaraznih procesa povećava, sve intervencije provode se pod zaštitom antibiotika.

    Karakteristika bolesti prije operacije je sastaviti glikemijski profil.

    Operacija pankreasa za dijabetes

    Dijabetičar se može propisati operacija radi poboljšanja njegovog općeg stanja. Takva se odluka donosi kad su druge metode liječenja bolesti neučinkovite ili nemoguće. I upravo radikalna terapija danas se smatra najmodernijom i najefikasnijom.

    Da bi liječnik mogao odlučiti o prijelazu s konzervativne terapije na radikalnu terapiju, moraju postojati jasne indikacije. Razlozi operacije su:

    • patološki metabolički poremećaj koji predstavlja direktnu prijetnju pacijentovom životu,
    • prepoznavanje ozbiljnih komplikacija dijabetesa,
    • niska efikasnost konzervativnog liječenja,
    • kontraindikacije za potkožne injekcije hormona.

    Pod uslovom da drugi organi i sistemi pacijenta nemaju ozbiljne patologije, već dan nakon operacije pankreas normalno funkcionira. Kompletan rehabilitacioni kurs traje oko dva meseca.

    Oftalmološke operacije

    Kirurgija zbog gubitka vida kod dijabetesa nije izuzetak, jer je oštećenje najmanjih žila oka jedna od komplikacija bolesti. Riziku djelomičnog ili potpuno gubitka vida podložniji su bolesnici s većim iskustvom „slatke bolesti“.

    Zbog toga je izuzetno važno redovito podvrgavati redovnim pregledima okulista. Potpuni pregled očiju uključuje pregled fundusa, ispitivanje oštrine vida i merenje očnog pritiska.

    Ali nije uvijek pad vidne oštrine izravno povezan s kroničnom bolešću. Postoje i drugi razlozi kada je potrebna hirurška intervencija za održavanje sposobnosti vida.

    Postoji tako nešto kao dijabetička katarakta - zamagljivanje leće oka na pozadini toka bolesti. Kod pacijenata bez dijagnoze dijabetesa, liječenje katarakte može se pojaviti ambulantno.

    Ali osobe s metaboličkim poremećajima svakako trebaju proći kompletan medicinski pregled, preoperativnu pripremu i operaciju izvoditi u skladu s povećanim oprezom. Dozvolu za operaciju izdaje dežurni ljekar, koji upoređuje rizik od gubitka vida s rizikom gubitka života.

    Prostatitis i dijabetes

    Dijabetes melitus i prostatitis su bolesti koje su međusobno prilično usko povezane. Prvo negativno utječe na ljudski imunološki sustav, a drugo se manifestuje u pozadini smanjenja lokalnog imuniteta. Zbog neprestanog upalnog procesa u prostati, koji je teško lokalizovati zbog ograničenja antibiotske terapije, često obje bolesti počinju napredovati.

    Nisu rijetki slučajevi kada prostatitis postane uzrok ozbiljnije bolesti - maligne neoplazme. S rakom prostate kod dijabetesa operacija uključuje mnoge rizike i može se izvesti samo ako se postigne puna kompenzacija za dijabetes.

    Spinalna hirurgija za dijabetičare

    Spinalna operacija za dijabetes čak i na trenutnom nivou razvoja nauke i medicine ostaje vrlo problematična. Štaviše, problemi počinju nastajati ne tokom operacije, već tokom perioda rehabilitacije. Najteža je stvar kod pacijenata s dijabetesom ovisnim o inzulinu - u 78% operiranih pacijenata otkrivene su komplikacije jednog ili drugog oblika ozbiljnosti.

    Zaključno možemo reći da su bilo kakve hirurške operacije za pacijente kojima je dijagnosticiran dijabetes sasvim moguće. A uspjeh radikalnog liječenja u velikoj mjeri ovisi o ispravnosti medicinskog prilagođavanja pacijentovog stanja i rezultatima kompenzacije dijabetesa.

    Uz to, i hirurški tim i anesteziolog moraju imati dovoljan nivo profesionalizma za rad s dijabetičarima.

    Uvjeti za uspješnu operaciju bolesnika s dijabetesom, indikacije i kontraindikacije

    Prema statističkim podacima, svaka druga osoba koja ima dijabetes doživjela je operativni zahvat barem jednom u životu.

    Bolest koja se razmatra nije kontraindikacija za operativni zahvat, međutim, kod pacijenata sa sličnom patologijom značajno povećan rizik od komplikacija u budućnosti.

    1. Nadoknada bolesti. Ako se bolest ne nadoknadi, prvo se poduzimaju mjere za njezinu nadoknadu, a tek onda se propisuju invazivne intervencije.
    2. Izvođenje bilo kojih, čak i beznačajnih obima postupaka na hirurškom odeljenju. To će omogućiti lekaru da blagovremeno i adekvatno reaguje na sve negativne pojave koje mogu nastati tokom manipulacije.

    Program pripreme hirurgije za dijabetes tipa 1 ili 2

    Priprema za operaciju kod pacijenata s navedenom bolešću može trajati na različite načine: od nekoliko sati - do nekoliko tjedana. Sve ovisi o općem stanju osobe, prisutnosti popratnih bolesti, starosti i nekim drugim faktorima.

    • Ispitivanje krvi na količinu šećera u njoj. Ovo pogoduje određivanju tačnih porcija lijekova koji će biti davani pacijentu. Ne postoji standardna šema - liječnik treba odabrati dozu za svaki slučaj. Na primjer, drugačijim dnevnim dozama inzulina propisat će se starijim i mladim pacijentima s identičnim vrijednostima šećera u krvi.
    • Terapija inzulinom. Kod težih oblika dijabetesa inzulin u obliku injekcija daje se 4-5 puta dnevno. U ostalim su slučajevima oni ograničeni na tri puta primjenu navedenog anaboličkog hormona. U postoperativnom periodu nastavlja se terapija insulinom kako bi se izbjegle pogoršanja. Provođenje minimalno invazivnih postupaka ne zahtijeva upotrebu injekcija.
    • Vitaminska terapija. Uz ovu patologiju, pacijenti često pate od nedostatka vitamina, koji bi trebalo redovno nadopunjavati. Ovo se posebno odnosi na askorbinsku i nikotinsku kiselinu.
    • Identifikacija i uklanjanje dodatnih patologija. Često sa dijabetesom pacijenti imaju problema sa nestabilnim krvnim pritiskom. Prije operacije treba poduzeti mjere za njihovo ispravljanje. Također biste trebali proučiti prirodu metabolizma masti i ako postoje odstupanja od norme, poduzmite terapijske mjere.
    • Dijeta Sadrži nekoliko aspekata:
      - Hrana treba biti nisko kalorična. Treba jesti u malim porcijama i često (ne više od 6 puta dnevno).
      - Iz prehrane isključite zasićene masti, saharide i alkoholna pića.
      - Minimizirajte količinu hrane koja sadrži holesterol.
      - Dnevni meni mora biti raznolik s proizvodima koji sadrže dijetalna vlakna.

    Operacija se može izvesti pod sljedećim uvjetima:

    1. Normalizirajte nivo glukoze. Njen sadržaj u krvi ne bi trebao biti veći od 9,9 mmol / l. U posebnim situacijama bolesnik se operira s većom stopom te tvari, ali to je ispunjeno dehidracijom pacijenata i razvojem kasnijih teških pogoršanja.
    2. Nedostatak glukoze i acetona u urinu.
    3. Eliminacija akutnog nedostatka glukoze u krvi. Ovo se stanje naziva ketoacidoza, a u nekim slučajevima uzrokuje pacijentovu dijabetičku komu. Stoga je prije operacije toliko važno provesti niz medicinskih mjera usmjerenih na uklanjanje navedenog patološkog stanja.
    4. Normalizacija krvnog pritiska.

    Uz to, postoje neke nijanse koje anesteziolog obavezno uzima u obzir:

    • Inhalaciona anestezija pogoduje povećanju glukoze u krvi. Zbog toga se izbor često vrši u korist opšte anestezije. Ako je invazivni postupak dug, prednost se daje višekomponentnoj anesteziji - njegov učinak na šećer u krvi je minimalan. Koje su vrste anestezije prije operacije - načini davanja anestezije
    • Ako je hirurška manipulacija kratkotrajnaDozvoljena je primjena lokalne anestezije u obliku injekcija određenih lijekova.
    • Prije kirurškog zahvata pacijentu se ubrizgava i inzulin. U pravilu je to polovina jutarnje doze. U vrijeme operacije liječnici stalno prate razinu šećera u krvi: važno je izbjeći nagle poraste razine glukoze. Korekcija hiperglikemije provodi se upotrebom frakcijskih injekcija inzulina. Operator uzima u obzir i činjenicu da je hipoglikemija za pacijenta mnogo opasnija od hiperglikemije. Oštar pad glukoze može uzrokovati dijabetičku komu, stoga nije toliko važno postići apsolutnu normalizaciju nivoa glukoze u vrijeme manipulacije, dopušteno je lagano povećanje.
    • U vrijeme operacije vrši se stalna kontrola razine krvnog tlaka.

    Značajke operacija s dekompenziranim dijabetes melitusom tipa 1 ili 2

    U određenim situacijama pacijentu je potrebno hitno hirurško liječenje, kada je patologija u pitanju nedovoljno kompenzirana.

    Glavna svrha medicinskih mjera u ovom slučaju je preliminarna eliminacija ketoacidoze. Redovno doziranje inzulina pomaže u rješavanju ovog zadatka.

    Svaka dva sata radi se krvni test na nivo šećera.

    Ako pacijent ima temperaturu, prepisuje se i njega antibiotska terapija (pre i posle manipulacije).

    1. Snižavanje krvnog pritiska.
    2. Smanjenje nivoa kalijuma u krvi, što će podrazumevati zadržavanje soli i tečnosti u ćelijama u telu.
    3. Rizik od oticanja moždanog tkiva.
    4. Nedostatak kalcijuma.

    Komplikacije dijabetesa i hirurgija

    Jedna od najozbiljnijih komplikacija dijabetesa je nefropatija. Ovo patološko stanje u stanju je trajno onesposobiti bubrege, uzrokujući invalidnost ili smrt pacijenta.

    Prije kirurške manipulacije, pacijenti s problemima s bubrezima podvrgavaju se različitim mjerama s ciljem normalizacije rada.

    Glavni aspekti liječenja su sljedeći:

    • Korekcija metabolizma masti. Postignuto lijekovima.
    • Mjere za regulaciju metabolizma ugljikohidrata. Glavna uloga u ovoj situaciji se daje insulinu.
    • Dijeta, koja je minimiziranje životinjske hrane.
    • Borba protiv bubrežne hipertenzije. U pravilu se izbor vrši u korist ACE inhibitora.

    Specifičnost postoperativnih egzacerbacija kod operiranih bolesnika sa šećernom bolešću je da osim standardnih komplikacija mogu nastupiti i specifična patološka stanja.

    U prvu grupu uključuju upalne reakcije u plućima, gnojne pojave na mjestu hirurškog zahvata, ozbiljne pogreške u radu kardiovaskularnog sistema, stvaranje krvnih ugrušaka itd.

    1. Hiperglikemijska koma. Slično stanje se može razviti ako je pacijent znao za dijabetes, ali o tome nije obavijestio liječnika. Ili, kada se invazivna intervencija izvela na krajnji način, a pacijent nije imao vremena za testiranje krvi i urina na glukozu. Razmatrano stanje dovodi do kršenja ravnoteže vode i soli, kao i do naglog povećanja ketonskih tijela. To sve negativno utječe na funkcioniranje mozga.
    2. Hipoglikemijska koma. Rezultat je uvođenja visokih doza inzulina bez odsutnosti liječenja glukozom. Takođe, ovaj se fenomen može razviti kada se pacijent povuče iz hiperglikemijske kome bez kontrole šećera u krvi. Tipične manifestacije hipoglikemijskih stanja su konvulzije, iznenadni nesvjestica, prošireni zjenice i pad krvnog pritiska. Jedenje slatke hrane značajno poboljšava stanje. Nedostatak odgovarajućih terapijskih mjera može dovesti do razvoja moždanog udara, infarkta miokarda, a takođe izazvati razvoj zatajenja srca.
    3. Hiperosmolarna koma. Često se dijagnosticira kod starijih gojaznih ljudi. Tipični simptomi su vrućica, nepravilan rad srca, gubitak snage, nehotični oscilirajući pokreti očiju. Smrtnost od navedenog patološkog stanja je prilično visoka - 40-50%. Uzrok joj je često oticanje mozga, tromboembolija, kao i hipovolemični šok.

    Oporavak pacijenata od dijabetesa nakon operacije i sprečavanja komplikacija

    • Unošenje inzulina. Intervali između unosa navedenog lijeka i njegove doze određivat će se na razini glukoze u krvi. U onim izuzetno rijetkim slučajevima kada se krvnom pretragom nakon kirurške manipulacije potvrdi normalan nivo glukoze, inzulin se još uvijek daje, ali u nižim dozama. U prosjeku, nedelju dana nakon operacije, normalizacijom stanja, operisana osoba se prebaci u dozu inzulina koju je imala pre operacije.
    • Svakodnevni test urina u laboratoriji za prisustvo acetona u njemu. Neki kliničari savjetuju češće provođenje takvih pregleda.
    • Kontrola glukoze u krvi. Prvi dan nakon operacije, ovaj postupak se ponavlja svakih 2-3 sata, zatim - tri puta dnevno tokom 5 dana.
    • 5% intravenska infuzija glukoze i neke druge lekove.

    U svim ostalim slučajevima nakon operacije pacijent treba preći na njega redovna hrana. Dobivanje svih potrebnih vitamina i minerala pomaže u smanjenju infuznih doza glukoze.

    Preuzimanje

    Pogledajte video: Video izjave pacijenata - Tretman dijabetesa i visokog pritiska (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar