Kako napraviti injekciju inzulina: korisne informacije

Dijabetes melitus smatra se ozbiljnom bolešću koja zahtijeva strogo pridržavanje pravila liječenja. Terapija inzulinom važna je metoda koja vam omogućava kontrolu glukoze u krvi uz vlastiti nedostatak inzulina (hormona gušterače). Kod dijabetesa se lijekovi obično primjenjuju svakodnevno.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Starije osobe, kao i oni koji imaju komplikacije osnovne bolesti u obliku retinopatije, ne mogu sami davati hormon. Potrebna im je pomoć medicinskog sestara. Međutim, većina pacijenata brzo nauči kako ubrizgati inzulin, te naknadno provode procedure bez dodatnog učešća. U nastavku su opisane značajke primjene inzulina i algoritam za regrutaciju lijeka u špric.

Izdvajamo

Prije svega, polaznik endokrinolog odabire režim inzulinske terapije. Za to se uzimaju u obzir životni stil pacijenta, stepen kompenzacije dijabetesa, fizička aktivnost, laboratorijski parametri. Specijalista određuje trajanje djelovanja inzulina, tačnu dozu i broj injekcija dnevno.

U slučaju teške hiperglikemije nekoliko sati nakon obroka, liječnik propisuje unošenje produženih lijekova na prazan stomak. Kod visokih šećera sa šećerom odmah nakon jela, preferira se kratki ili ultra kratki inzulin.

Osoba koja ima dijabetes uvijek bi trebala imati kuhinjske težine. Ovo je potrebno kako bi se utvrdilo koliko ugljikohidrata unosimo i pravilno izračunali dozu inzulina. A takođe je važna stvar mjerenje šećera u krvi glukometrom nekoliko puta dnevno uz fiksiranje rezultata u ličnom dnevniku.

Dijabetičar bi trebao iskoristiti naviku praćenja roka upotrebe lijekova, jer inzulin koji istekne može imati apsolutno nepredvidiv učinak na bolesno tijelo.

Ne treba se bojati injekcija. Osim što ćete pravilno ubrizgati inzulin, trebate savladati svoj strah od obavljanja ove manipulacije sami i bez kontrole medicinskog osoblja.

Špricevi koji se mogu ukloniti

Uređaj takvog uređaja je potreban kako bi se olakšao proces sakupljanja inzulina iz boce. Klip špriceva je napravljen tako da se pokreti izvode lagano i glatko, što čini grešku u odabiru lijeka minimalnom, jer se zna da i najmanja greška kod dijabetičara može imati ozbiljne posljedice.

Cijena podjele ima vrijednosti od 0,25 do 2 PIECES inzulina. Podaci se navode na kutiji i ambalaži odabrane štrcaljke. Preporučljivo je koristiti špriceve s najnižim troškovima podjele (posebno za djecu). Trenutno se šprice s volumenom od 1 ml smatraju uobičajenim, a sadrže od 40 do 100 jedinica lijeka.

Špricevi s integriranom iglom

Oni se razlikuju od prethodnih predstavnika samo po tome što iglu ovdje nije moguće ukloniti. Lemljen je u plastičnu futrolu. Neugodnost u setu otopine lijeka smatra se nedostatkom takvih šprica. Prednost je odsutnost takozvane mrtve zone koja se formira u vratu uređaja za ubrizgavanje uklonjivom iglom.

Kako napraviti injekciju

Prije primjene lijeka treba pripremiti sve što je potrebno za manipulaciju:

  • insulinska špric ili olovka,
  • pamučne briseve
  • etilni alkohol
  • boca ili uložak sa hormonom.

Bocu s lijekom treba ukloniti pola sata prije injekcije, kako bi otopina imala vremena da se zagrije. Zabranjeno je zagrijavanje inzulina izlaganjem termičkim agentima. Obavezno na boci provjerite datum isteka lijeka i datum njegovog otkrića.

Važno! Nakon otvaranja sljedeće boce, datum morate upisati u svoj lični dnevnik ili na etiketu.

Ruke temeljito operite sapunom i vodom. Osušite peškirom. Tretirajte antiseptikom (ako postoji) ili etilnim alkoholom. Sačekajte da se alkohol osuši. Nemojte dozvoliti da alkohol dotakne mjesto ubrizgavanja, jer ima svojstvo inaktiviranja djelovanja inzulina. Ako je potrebno, područje ubrizgavanja treba isprati toplom vodom i antiseptičkim sapunom.

Kit za špriceve

Tehnika sakupljanja inzulina uključuje sledeće korake:

  1. Pacijent mora jasno znati potrebnu dozu lijeka.
  2. Skinite poklopac s igle i nježno povucite klip do oznake količine lijeka koju će trebati sakupiti.
  3. Iglama treba rukovati pažljivo, ne dirajući ruke, stražnju stranu poklopca ili stijenke boce kako ne bi došlo do rasteriranja.
  4. Umetnite štrcaljku u čep bočice. Bocu okrenite naopako. Unesite zrak iz šprice iznutra.
  5. Polako opet povucite klip do željene oznake. Otopina će ući u štrcaljku.
  6. Provjerite nedostatak zraka u štrcaljki, ako postoji, ispustite.
  7. Pažljivo zatvorite iglu štrcaljke s poklopcem i položite na čistu, unaprijed pripremljenu površinu.

Upotreba inzulina može biti praćena primjenom kombiniranih režima liječenja. U ovom slučaju liječnik propisuje istodobno uvođenje lijekova kratkog i produženog djelovanja.

Obično se najpre akumulira kratko delujući hormon, a zatim dugo delujući.

Tehnika primjene inzulina podrazumijeva strogo poštivanje zona za injekcije. Injekcija se vrši ne bliže 2,5 cm od molova i ožiljaka i 5 cm od pupka. Takođe, lek se ne ubrizgava u mesta oštećenja, modrica ili oteklina.

Potrebno je ubrizgati inzulin u sloj potkožne masti (potkožna injekcija). Uvod podrazumijeva stvaranje nabora kože i njeno povlačenje kako bi se spriječilo da otopina uđe u mišić. Nakon puzanja, igla se ubacuje pod oštrim (45 °) ili pravim (90 °) uglom.

U pravilu, pod akutnim uglom ubrizgavanje se vrši na mjestima sa malim slojem masti, za djecu i kada koristite običnu špricu od 2 ml (u nedostatku inzulinskih šprica, paramedici koriste konvencionalne šprice manjeg volumena u bolnicama, ne preporučuje ih samostalno koristiti). U ostalim se slučajevima injekcije inzulina izvode pod pravim uglom.

Igla insulinske šprice treba biti umetnuta skroz u kožni preklop i polako pomicati klip sve dok ne dostigne nulu. Pričekajte 3-5 sekundi i izvucite iglu bez promjene ugla.

Mora se zapamtiti da su špricevi za jednokratnu upotrebu. Ponovna upotreba nije dozvoljena.

Ispravno saberite pregib

Subkutane injekcije, kao i ostalo, efikasnije su uz maksimalno poštivanje pravila za manipulaciju. Skupljanje kože u naborima jedna je od njih. Kožu morate podići sa samo dva prsta: kažiprstom i palcem. Korištenje ostatka prstiju povećava rizik od puštanja mišićnog tkiva.

Nabor ne treba stisnuti, već se samo treba držati. Snažno stiskanje dovest će do bolova kada se ubrizgava inzulin i otopina lijeka iscuri s mjesta uboda.

Injekcija špricom

Algoritam ubrizgavanja insulina ne uključuje samo upotrebu uobičajene špriceve. U modernom svijetu upotreba olovki za olovke postala je vrlo popularna. Prije nego što napravite injekciju, takav uređaj treba napuniti. Za olovke za olovke koristi se insulin u patroni. Postoje olovke za jednokratnu upotrebu u kojima se nalazi uložak od 20 doza koji se ne može zamijeniti i koji se može ponovo upotrijebiti, gdje se „punjenje“ zamjenjuje novim.

Značajke primjene i prednosti:

  • tačno podešavanje automatske doze
  • velika količina lijeka, omogućavajući vam da dugo napuštate dom,
  • bezbolna primena
  • tanje igle od insulinskih šprica
  • nema potrebe da se skidate da biste dali injekciju.

Nakon umetanja novog uloška ili dok upotrebljavate stari, izvucite nekoliko kapi lijeka kako biste bili sigurni da nema zraka. Dispenzer se postavlja na potrebne pokazatelje. Mjesto davanja inzulina i ugao određuje lekar. Nakon što je pacijent pritisnuo tipku, trebali biste pričekati 10 sekundi i tek tada ukloniti iglu.

Mjesta ubrizgavanja

Pravila za primenu inzulina naglašavaju potrebu da se slede ovi saveti:

  • Vodite lični dnevnik. Većina pacijenata s dijabetesom bilježi podatke o mjestu ubrizgavanja. Ovo je potrebno za prevenciju lipodistrofije (patološko stanje u kojem količina potkožnog masnog tkiva na mjestu ubrizgavanja hormona nestaje ili se naglo smanjuje).
  • Potrebno je davati insulin tako da se sledeće mesto ubrizgavanja "pomera" u smeru kazaljke na satu. Prvo ubrizgavanje može se izvršiti u prednji trbušni zid 5 cm od pupka. Gledajući sebe u ogledalo, trebate odrediti mjesta "napredovanja" sljedećim redoslijedom: gornji lijevi kvadrant, gornji desni, donji desni i donji lijevi kvadrant.
  • Sljedeće prihvatljivo mjesto su kukovi. Područje ubrizgavanja mijenja se od vrha do dna.
  • Pravilno ubrizgavanje inzulina u stražnjicu neophodno je ovim redoslijedom: na lijevoj strani, u sredini lijeve stražnjice, u sredini desne stražnjice, u desnoj strani.
  • Udarci u rame, kao i deo bedara, podrazumevaju pokret „dole“. Razina donje dozvoljene primjene određuje ljekar.

Trbuh se smatra jednim od popularnih mjesta inzulinske terapije. Prednosti su najbrža apsorpcija lijeka i razvoj njegovog djelovanja, maksimalna bezbolnost. Uz to, prednji trbušni zid praktično nije sklon lipodistrofiji.

Površina ramena je također pogodna za primjenu sredstva kratkog djelovanja, ali bioraspoloživost u ovom slučaju iznosi oko 85%. Izbor takve zone dopušten je uz odgovarajuće fizičke napore.

Inzulin se ubrizgava u stražnjicu, čija uputa govori o njegovom produljenom djelovanju. Proces apsorpcije je sporiji u odnosu na druga područja. Često se koristi u liječenju dječijeg dijabetesa.

Prednja površina bedara smatra se najmanje pogodnom za terapiju. Ovdje se daju injekcije ako je potrebna upotreba inzulina dugog djelovanja. Apsorpcija lijeka je vrlo spora.

Učinci injekcija insulina

Uputa za upotrebu hormona naglašava mogućnost razvoja nuspojava:

  • alergijske manifestacije lokalne ili opće prirode,
  • lipodistrofija,
  • preosjetljivost (bronhijalni spazam, angioedem, nagli pad krvnog pritiska, šok)
  • patologija vidnog aparata,
  • stvaranje antitijela na aktivnu supstancu lijeka.

Načini davanja inzulina su prilično raznoliki. Izbor sheme i metoda je prerogativ stručnjaka koji dolazi. Međutim, pored terapije insulinom, trebali biste se sjetiti i dijeta i optimalne fizičke aktivnosti. Samo takva kombinacija održavat će kvalitetu života pacijenta na visokom nivou.

Kako napraviti injekciju insulina

Mjesta koja se preporučuju za injekciju različita su u količini. Najbolje mjesto za promociju dobre apsorpcije je ubrizgavanje inzulina u ruku, trbuh. Zadnja opcija se najčešće koristi.

Manje efikasna je injekcija inzulina u bedro (iznad nivoa koljena), kao i iznad stražnjice.

Dodirivanje kože iglom, a zatim njenom primjenom - takva je greška vrlo česta, izaziva bolne senzacije, hematomi su također mogući na mjestu uboda. Najviše se odnosi na osjetljiva mjesta.

Ubrzanje štrcaljke treba započeti 5-8 cm do željenog mjesta, brzina bi trebala biti dovoljna za brzo umetanje igle. U trenutku kada se nalazi potkožno, kretanje klipa štrcaljke treba započeti brzo, zahvaljujući ovom principu primjene, postupak neće biti tako bolan. Kada je inzulin već ubrizgan, preporučljivo je ne uklanjati iglu. Pričekajte nekoliko sekundi, a zatim oštro izvucite iglu.

Kako ubrizgati inzulin u stomak? U početku se koža nakuplja, važno je da se formirani nabor ne stisne previše. Za bezbolan proces važno je da su pokreti brzi. Postupak se može uporediti sa igrom "Pikado", sa bacanjem strelice.

Doza se prikuplja kada se štrcaljka nalazi iznad bočice. Ako trebate razrijediti lijek, možete uzeti vodu posebno pripremljenu za injekcije, ili fiziološku otopinu, koja se prodaje u ljekarnama. Potrebno je razrijediti sastav direktno u štrcaljki, a zatim odmah ubrizgati.

Na primjer, trebate razrijediti lijek 10 puta, trebate uzeti 1 dio inzulina i 9 dijelova fiziološke otopine (vode).

Važno! Izvođenje injekcija s unošenjem miješanih vrsta inzulina strogo je zabranjeno!

Pogledajte video: Genetic Engineering Will Change Everything Forever CRISPR (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar