Trenutni standardi šećera u krvi

Razina glukoze u krvi (norma u ovom slučaju ovisi o dobi i stanju osobe) jedan je od važnih pokazatelja zdravlja. Obično zdravo tijelo to samostalno regulira kako bi pravilno organiziralo metaboličke i metaboličke procese.

Raspon fluktuacija normalnog šećera u krvi je prilično uzak, pa je moguće brzo i točno odrediti nastanak metaboličkih poremećaja u procesima ugljikohidrata.

Kolika je stopa šećera u krvi

Norma glukoze u krvi je od 3,3 do 5,5 milimola po litri. Brojka iznad 5,5 već je predijabetes. Naravno, takva razina glukoze mjeri se prije doručka. Ako je pacijent prije jela krv za šećer, uzeo hranu, brojke glukoze se dramatično mijenjaju.

Kod predijabetesa količina šećera varira od 5,5 do 7 mmol. Razina šećera iznosi od 7 do 11 mmol po litri nakon jela - to su ujedno i pokazatelji predijabetesa. Ali gornje vrijednosti već su znak dijabetesa tipa 2.

Zauzvrat, pad šećera ispod 3,3 milimola po litri krvi ukazuje na stanje hipoglikemije.

UslovGlikoza na post
Hipoglikemijamanje od 3,3
Norma3,3 - 5,5 mmol / L
Prediabetes5,5 - 7 mmol / L
Dijabetes melitus7 i više mmol / l

Hiperglikemija i šećer

Hiperglikemija se razvija već brzinom iznad 6,7. Nakon jela, takvi brojevi su norma. Ali na prazan stomak - to je loše, jer je to znak početne dijabetesa.

Donja tabela opisuje stupanj hiperglikemije.

Stepen hiperglikemijeVrijednosti glukoze
Blagado 8,2 mmol / l
Srednji razreddo 11 mmol / l
Teška diplomado 16,5 mmol / l
Precomaod 16,5 do 33 mmol / l
Koma uvredljivopreko 33 mmol / l
Hiperosmolarna komapreko 55 mmol / l

Uz blagi stupanj hiperglikemije, glavni simptom je povećana žeđ. Međutim, s daljnjim razvojem hiperglikemije, simptomi će se sigurno povećati - pada krvni tlak, a ketonska tijela povećavaju se u krvi što dovodi do ozbiljne dehidratacije u tijelu.

Daljnji porast šećera u krvi dovodi do hiperglikemijske kome. Nastaje ako je sadržaj šećera veći od 33 mmol. Karakteristični znakovi kome:

  • strpljiva ravnodušnost prema svemu što se događa,
  • zbunjenost (ekstremni stepen takvog stanja je odsutnost bilo kakve reakcije na nadražujuće sredstvo),
  • suvoća i groznica,
  • jak dah acetona
  • slabljenje pulsa,
  • respiratorno zatajenje (poput Kussmaula).

Mišljenje moderne medicine: pokazatelji su precijenjeni

Međutim, ljekari ukazuju da su prihvaćeni službeni podaci pomalo precijenjeni. To je povezano s činjenicom da je prehrana savremenog čovjeka daleko od savršene, jer su ugljikohidrati osnova. Brzi ugljikohidrati doprinose stvaranju glukoze pa njihova prekomjerna količina dovodi do povećanja količine šećera koji se nalaze u krvi.

Nizak nivo glukoze u trudnica

Glavne karakteristike hrane koju čovjek konzumira odgovorne su za održavanje optimalne razine šećera u tijelu. Pravilno funkcioniranje gušterače, organa odgovornog za proizvodnju inzulina, koji je odgovoran za transport glukoze do stanica i tkiva, takođe igra veliku ulogu.

Životni stil osobe takođe direktno utiče na performanse. Osobe s aktivnim načinom života trebaju više glukoze da bi održale energetsku ravnotežu tijela od manje aktivnih i pokretnih. Ljudi koji vode odmjereni način života, neophodno je pažljivije kontrolirati unos hrane koja sadrži brze ugljikohidrate, kako bi se izbjeglo prekomjerno zasićenje organizma glukozom.

Ništa manje se često nalaze u trudnica i niska razina glukoze u krvi. To je zbog činjenice da ona mora osigurati dva organizma vlastitim hranjivim tvarima, uključujući glukozu: svoju i svoju nerođenu bebu. Budući da dijete uzima šećer koji mu je potreban, majka i sama osjeća nedostatak glukoze.

To se manifestuje smanjenim emocionalnim i fizičkim tonom žene, pospanost, apatija. Gornji simptomi brzo nestaju nakon jela, pa liječnici preporučuju ženi da jede male obroke nekoliko puta u toku dana, kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije ili nedostatak glukoze u krvi.

Opasnost od gestacijskog dijabetesa

Norma šećera tokom trudnoće iznosi 3,3-5,3 milimola na prazan stomak. Sat vremena nakon obroka, norma ne bi smjela biti veća od 7,7 milimola. Prije odlaska u krevet i noću, njegova norma nije veća od 6,6. Povećavanje tih brojeva daje prilog za gestacijski dijabetes.

Preduslovi za razvoj ove vrste dijabetesa su sljedeće kategorije žena:

  • stariji od 30 godina
  • s prekomjernom težinom,
  • s nepovoljnom naslednošću,
  • ako je gestacijski dijabetes već dijagnosticiran u prethodnoj trudnoći.

Karakteristična karakteristika gestacijskog dijabetesa je da se razina šećera povećava nakon jela, a ne na prazan stomak. Međutim, to ne znači da je takav dijabetes manje siguran. Kod gestacijskog dijabetesa postoji veliki rizik od komplikacija posebno za fetus. U trećem tromjesečju trudnoće može intenzivno debljati, što uzrokuje komplikacije tokom porođaja. U takvim slučajevima ljekari se odlučuju na prijevremeni porođaj.

Kako postići optimalni šećer

Kod šećerne bolesti vrlo je važna norma glukoze u krvi. S produljenim povećanjem glukometra krv se zgušnjava. Počinje prolaziti mnogo sporije kroz male krvne žile. Zauzvrat, to dovodi do neuhranjenosti svih tkiva ljudskog tijela.

Kako biste spriječili pojavu takvih neugodnih simptoma, potrebno je pratiti stalno poštivanje norme šećera u krvi. Postoji nekoliko načina da se to postigne.

Prvi i najsigurniji način je, naravno, uravnotežena prehrana. Ne zaboravite na stalno praćenje nivoa glukoze u krvi. Hrana treba sadržavati što je manje lako probavljivih ugljikohidrata koji doprinose razvoju glikemije.

Naravno, norma šećera u krvi kod dijabetesa uvelike varira. Uvijek treba nastojati osigurati da nivo šećera u krvi ne pređe 5,5 milimola. Ali to je teško postići u praksi.

Stoga se mišljenja ljekara slažu da bi pacijent mogao održavati glukozu u rasponu od 4-10 milimola. Samo se na taj način ozbiljne komplikacije neće razviti u tijelu.

Naravno, svi pacijenti trebaju imati glukometar kod kuće i redovno obavljati mjerenja. Koliko puta vam je potrebno da obavite kontrolu, reći će ljekar.

Kako izmjeriti šećer

Prema opšteprihvaćenoj praksi, glukoza u krvi treba biti određena na prazan stomak. Međutim, ova metoda ima i nekih nedostataka.

  1. Svaki put prilikom mjerenja šećera pokazatelji će biti različiti.
  2. Nakon buđenja nivo može biti visok, ali tada je bliži normalnom.
  3. Osoba duže vrijeme ima visoku razinu šećera, ali u nekim uvjetima može pasti. Mjerenje u ovom trenutku pokazat će da imate normu, i stvorit će iluziju blagostanja.

Zbog toga mnogi ljekari savjetuju davanje krvi takozvanom glikiranom hemoglobinu. Prikazuje glukozu u krvi tokom dugog perioda. Taj nivo ne ovisi o doba dana, prethodnoj fizičkoj aktivnosti ili emocionalnoj razini dijabetičara. Takva analiza se u pravilu radi jednom u četiri mjeseca.

Dakle, fiziološka norma šećera kod dijabetesa može uveliko varirati. U svakom slučaju, pacijent mora pratiti takve pokazatelje i spriječiti njihovo povećanje. Tada će rizik od komplikacija biti mnogo manji.

Krv iz vene: računa se šećer

Uporedo sa uobičajenom metodom kapilarne analize krvi, metoda brojanja nivoa šećera uzimanjem venske krvi pacijenta smatra se ne manje pouzdanom. Glukoza u krvi iz vene (u ovom slučaju norma je općenito prihvaćena) tijekom analize ne smije prelaziti 6,10 mmol / L.

Analiza se vrši intravenskim uzorkovanjem krvi, a nivo glukoze određuje se u laboratorijskim uvjetima.

Test tolerancije na glukozu

Ako postoji sumnja na prisutnost endokrinih poremećaja kod pacijenta, stručnjaci također preporučuju prolazak posebnog testa koji koristi čistu glukozu. Krvni test (norma šećera nakon opterećenja glukozom nije veća od 7,80 mmol / l) omogućava vam da odredite koliko učinkovito tijelo procesuira glukozu koja je došla s hranom.

Ovu studiju propisuje ljekar u prisustvu alarmantnih simptoma.

Sada znate koji bi trebao biti nivo glukoze u krvi, norma kod muškaraca, žena i djece. Budite zdravi!

Pogledajte video: Esoteric Agenda - Best Quality with Subtitles in 13 Languages (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar