Terapija inzulinom: posebno, vrste, indikacije

Normalno, izlučivanje inulina odvija se neprekidno i otprilike je 1 jedinica hormona na sat. Ovaj pokazatelj je bazalna ili pozadinska sekrecija. Jelo izaziva brzo, odnosno bolno povišenje koncentracije hormona više puta. Stimulisana sekrecija je 1-2 jedinice na svakih 10 g uzetih ugljenih hidrata. U tom slučaju tijelo održava ravnotežu između koncentracije hormona gušterače i potrebe za tim.

Bolesnicima s prvom vrstom bolesti potrebna je zamjenska terapija koja oponaša lučenje hormona u fiziološkim uvjetima. Da biste to učinili, koristite različite vrste lijekova u različitom vremenu. Broj injekcija može dostići 4-6 dnevno. Pacijentima s drugom vrstom dijabetesa, ali sa očuvanom funkcijom beta-ćelija, potrebno je 2-3 puta unošenje lijeka za održavanje kompenzacije.

Režim terapije inzulinom je individualan za svakog pacijenta i ovisi o glavnom cilju kontrole glikemije. Do danas postoje takvi režimi lečenja:

  1. Uvođenje lijeka 1 put dnevno koristi se u liječenju pacijenata koji su oboje i prvog i drugog tipa bolesti.
  2. Davanje lijeka 2 puta dnevno jedan je od najčešćih režima kod pacijenata s prvom vrstom dijabetesa. Doziranje lijeka raspoređuje se otprilike ovako: 2/3 doze prije doručka i 1/3 prije posljednjeg obroka.
  3. Nekoliko injekcija dnevno - pacijent ima slobodan režim dana, jer vrijeme hrane i injekcije nije strogo utvrđeno. Lijek se daje 3 ili više puta dnevno.

U uobičajenom režimu, 40% ukupne doze daje se pred spavanje. U ovom slučaju koriste se lijekovi srednjeg i dugog trajanja. Preostala doza primjenjuje se 30 minuta prije svakog obroka 2-3 puta dnevno. Najčešće se koriste normalni i intenzivni modovi.

Režimi terapije insulinom

Endokrinolog se bavi odabirom optimalnog režima primjene lijeka i izradom režima terapije insulinom. Zadatak liječnika je postići maksimalnu nadoknadu za metabolizam ugljikohidrata uz minimalne dnevne oscilacije razine glukoze i najmanji rizik od razvoja komplikacija bolesti.

Prilikom sastavljanja režima liječenja uzimaju se u obzir takvi faktori:

  • Oblik dijabetesa: kompenziran, nekompenziran.
  • Vrsta korištenog inzulina i doza lijeka. Što je veća doza, to će biti sporija apsorpcija, ali duži je i efekat lijeka.
  • Mjesto ubrizgavanja - kada se ubrizga u bedro, brzina apsorpcije je veća nego kada se ubrizgava u rame. U ovom su slučaju injekcije u trbuh efikasnije od injekcija u rame koje imaju minimalnu brzinu apsorpcije.
  • Način primjene lijekova i posebno lokalnog protoka krvi. Intramuskularna primjena karakterizira brza apsorpcija, ali kratko djelovanje, supkutano ubrizgavanje naprotiv.
  • Mišićna aktivnost i lokalna temperatura - lagana preliminarna masaža mesta ubrizgavanja povećava brzinu apsorpcije lijeka. Ovaj efekat se primjećuje i kod povišene tjelesne temperature.

Najčešće pacijenti pribjegavaju korištenju takvih režima terapije insulinom:

  1. Tradicionalno - svakodnevno uzimanje lijeka sa minimalnim brojem injekcija, ali u istoj dozi. Pripravci kratkog i dugog djelovanja koriste se u omjeru 30:70, odnosno 2/3 dnevne doze prije doručka i 1/3 prije večere. Ova shema pogodna je samo za ograničene grupe bolesnika, jer ne daje potpunu kompenzaciju hormona jer se potrebe za njim mogu mijenjati tokom dana.
  2. Intenzivno - odgovara fiziološkoj sekreciji hormona. Sastoji se od injekcija dugog djelovanja ujutro i uveče, kao i injekcija kratkog djelovanja koja se koriste prije svakog obroka.

Za sastavljanje režima liječenja potrebno je utvrditi nivo glikemije i redovno je nadzirati. To će vam omogućiti da odaberete najučinkovitiju dozu. Također, pacijentima se savjetuje da vode poseban dnevnik, u koji bilježe potrošene jedinice kruha ugljikohidrata, količinu unetog hormona, fizičku aktivnost i komplikacije koje nastaju. Zahvaljujući tome moguće je analizirati pogreške u liječenju i sistematizirati stečena znanja.

Pročitajte o terapiji insulinskim pumpama u ovom članku.

Virtuoso terapija inzulinom

Drugi tretman dijabetesa je režim takozvane virtuozne terapije inzulinom. Ovu metodu je razvio peruanski ljekar Jorge Canales, koji je od djetinjstva patio od ove patologije. Njegova se tehnika temelji na proučavanju čitavog kompleksa tvari koje luče beta ćelije gušterače. Kanales je dokazao da svaki od proizvoda koje proizvodi tijelo, poput inzulina, ima biološku aktivnost i važan je u metaboličkim poremećajima.

Virtuoso terapija inzulinom omogućava vam odabrati najtačniju dozu primijenjenog hormona za pacijente sa dijabetesom tipa 1 i 2. Suština tehnike u korištenju koeficijenata:

  • Hrana - ovo je koeficijent po jedinici hljeba, to jest potrebna količina inzulina za apsorpciju 1 jedinice ugljikohidrata.
  • Korekcija je glikemijski pokazatelj, odnosno, količina inzulina po 1 mmol / l glukoze u krvi prelazi normu.

Koeficijenti se računaju s ekstremnom tačnošću od 4 decimalna mjesta, ali odvojeno za vremenski period prije doručka, od doručka do ručka i nakon posljednjeg obroka. Procijenjena doza je zaokružena na 0,5 jedinica primijenjenog hormona. Ova vrijednost je korak doziranja kada koristite injekcijsku štrcaljku za inzulin.

Prema istraživanjima, koristeći tehniku ​​virtuozne terapije, pacijent s tjelesnom težinom od 70 kg i mjerenjem šećera u krvi 4-5 puta dnevno, može ga držati u rasponu od 4-7 mmol / l tokom dana.

Intenzivirana inzulinska terapija

Posebnost ovog režima je da se dnevna doza raspoređuje između inzulina kratkog djelovanja (koristi se nakon obroka) i produženog djelovanja (koristi se ujutro i prije spavanja za simulaciju bazalne sekrecije).

Značajke intenzivirane metode:

  • Imitacija izlučivanja hormona: bazalna i hrana.
  • Prevencija komplikacija i kontrola metaboličkih procesa u tijelu.
  • Potreba za obukom u pravilnom izračunavanju doze i primjene lijeka.
  • Redovno praćenje samokontrole.
  • Naklonost hipoglikemiji.

Shemu davanja hormona izračunava endokrinolog. Liječnik uzima u obzir dnevnu potrebu za kalorijama. Pacijentu je propisana dijeta prema kojoj se izračunati ugljikohidrati u jedinicama kruha, a proteini i masti u gramima. Na temelju svih ovih podataka određuje se dnevna doza lijeka koja se raspodjeljuje tokom dana.

Na primjer, ako dijabetičar napravi samo 3 injekcije dnevno, tada se daje kratki i produženi hormon prije doručka i večere, a kratak prije ručka. Prema drugoj shemi, lijek kratkog i srednjeg djelovanja koristi se prije doručka, kratko djelovanje prije večere i intermedijarno djelovanje prije spavanja. Optimalna shema davanja lijekova ne postoji, pa je stoga svaki pacijent prilagodio sebi.

Princip pojačanog režima je da što su češće injekcije, lakše je prilagoditi doziranje potrebama pacijenata tokom dana. U svakom slučaju, prije svake injekcije potrebno je utvrditi nivo glikemije i pravilno mjeriti dozu inzulina. Uspjeh liječenja temelji se na odgovornosti pacijenta i njegovoj svijesti o nijansama metode.

Bolus inzulinska terapija

U normalnom stanju primjećuje se stabilna razina inzulina u krvi na prazan stomak, to je osnovna norma. Gušterača stimulira hormon između obroka. Jedan dio inzulina normalizira i održava razinu glukoze u krvi sprečavajući njene skokove, a drugi sudjeluje u procesu asimilacije hrane.

Od početka konzumiranja hrane i do 5-6 sati nakon jela, u tijelu se proizvodi takozvani bolus inzulin. Ubacuje se u krv sve dok se sav šećer ne apsorbuje u ćelije i tkiva u telu. U ovom trenutku se u rad uključuju hormoni suprotnog djelovanja, odnosno kontraregulativno. Sprečavaju promjenu nivoa glukoze.

Bolus inzulinska terapija zasniva se na nakupljanju hormona unošenjem lijeka kratkog ili dugog djelovanja, ujutro / prije spavanja. Ova metoda omogućava vam simuliranje prirodnog funkcioniranja pogođenog organa.

, , , , , , , , , , , ,

Tradicionalna terapija insulinom

Tradicionalna shema inzulina kod dijabetesa je tradicionalna ili kombinirana metoda. Zasniva se na kombiniranju svih vrsta lijekova u jednoj injekciji.

  • Broj injekcija ne prelazi 1-3 dnevno.
  • Nema potrebe za stalnim nadgledanjem glikemijskih pokazatelja.
  • Jednostavnost držanja.
  • Pogodno za starije pacijente i sa mentalnim poremećajima, kao i za nedisciplinirane pacijente.

Ali ova tehnika zahtijeva strogo pridržavanje dijeta koje ovise o doziranju lijeka. Također je potrebno pridržavati se svakodnevne rutine i održavati fizičku aktivnost. Za to bi trebalo biti 5-6 obroka dnevno u strogo predviđeno vrijeme.

Dnevna doza inzulina izračunava endokrinolog, a zatim ga raspoređuje u skladu s režimom:

  • 2/3 - prije prvog obroka.
  • 1/3 - prije posljednjeg obroka.

Količina hormona dugog djelovanja treba da bude u rasponu 60-70%, a kratka 30-40%. Istovremeno, pacijenti koji koriste tradicionalni režim imaju rizik od razvoja ateroskleroze, hipokalemije i arterijske hipertenzije.

Inzulinska terapija dijabetesa tipa 1

Dijabetes melitusa tipa 1 karakteriše apsolutni nedostatak inzulina. Gušterača ne proizvodi ili proizvodi hormon u kritično malim dozama, koji nisu u stanju prerađivati ​​glukozu. Na osnovu toga terapija inzulinom je vitalna mjera.

Liječenje se zasniva na egzogenoj primjeni hormona, bez koje se razvija ketoacidotska ili hiperglikemijska koma. Lijek normalizuje glikemiju, osigurava rast i potpuno funkcionisanje tijela. Potpuno zamjenjuje fiziološki rad gušterače.

Postoji nekoliko vrsta inzulina koji se koriste za lečenje dijabetesa tipa 1:

  • Kratko djeluje - ubrizgava se na prazan stomak prije jela. Počinje djelovati 15 minuta nakon injekcije, a vrhunac aktivnosti razvija se nakon 90-180 minuta. Trajanje njegovog rada ovisi o doziranju, ali u pravilu je najmanje 6-8 sati.
  • Srednja izloženost - primenjuje se ujutro i uveče. Učinak se razvija 2 sata nakon injekcije uz vrhunac aktivnosti nakon 4-8 sati. Radi 10-18 sati.
  • Produljeno izlaganje - počinje djelovati 4-6 sati nakon injekcije, a maksimalna aktivnost razvija se nakon 14 sati. Uticaj ove vrste droge je više od 24 sata.

Režim lečenja i njegova doza izračunavaju lekar, uzimajući u obzir mnoge faktore. Pacijentu je prikazano unošenje bazalnog lijeka 1-2 puta dnevno, a prije svakog obroka - bolus. Kombinacija ovih modusa naziva se bazično-bolus metoda, odnosno višestruka primjena hormona. Jedna od vrsta ove metode je intenzivna terapija inzulinom.

Približna shema primjene hormona za dijabetes tipa 1 je sljedeća:

  • Prije doručka, kratkotrajni i dugo djelujući inzulin.
  • Prije večere - kratka akcija.
  • Prije večere - kratka akcija.
  • Prije odlaska u krevet - produženo.

Prema studijama, pravovremeno započet i pažljivo planiran režim liječenja u 75-90% slučajeva bolesti omogućava njegovo prebacivanje u stadij privremene remisije i stabilizaciju daljnjeg tijeka, minimizirajući razvoj komplikacija.

Inzulinska terapija dijabetesa tipa 2

Druga vrsta dijabetesa je inzulinsko neovisna, odnosno tijelu nije potrebna dodatna primjena hormona. Ali u nekim slučajevima imuni sistem napada beta ćelije pankreasa. Zbog toga značajan dio ćelija koje taj hormon proizvodi umire. To se događa s neuravnoteženom i nezdravom prehranom, sjedeći način života i redovitim emocionalnim stresom.

Glavne indikacije za terapiju inzulinom za dijabetes tipa 2 su:

  • Pogoršanje hroničnih bolesti ili infektivnih infekcija organizma.
  • Predstojeća operacija.
  • Ketonska tijela u urinu.
  • Znakovi nedostatka inzulina.
  • Kršenja bubrega, jetre.
  • Trudnoća i dojenje
  • Dehidracija
  • Precoma, koma.

Uz gore navedene indikacije, inzulin se propisuje za prvu dijagnozu dijabetesa i visoku razinu glukoze na prazan stomak, koji traje tokom čitavog dana. Dodatna primjena hormona je neophodna kada je glikolirani hemoglobin iznad 7%, akumulacija C-peptida je ispod 0,2 nmol / L, nakon unutarnje primjene 1,0 mg glukagona.

Liječenje se odvija po šemi koju je razvio ljekar. Suština terapije je postepeno povećavanje bazne doze. Razlikuju se sljedeći glavni načini davanja inzulina:

  • Jedna injekcija lijeka srednjeg trajanja ili dugotrajnog djelovanja prije doručka ili prije spavanja.
  • Mješavina inzulina srednje i dugog djelovanja u omjeru 30:70 u jednom režimu ubrizgavanja prije doručka ili prije večere.
  • Kombinacija lijekova srednjeg ili kratkog / ultra kratkog djelovanja prije svakog obroka, tj. 3-5 injekcija dnevno.

Kada se koriste hormoni dugotrajnog djelovanja, preporučuje se doza od 10 jedinica dnevno, najbolje istovremeno. Ako patološko stanje i dalje napreduje, tada se pacijent prebacuje na puni režim terapije inzulinom. Kontinuirana primjena sintetičkog hormona neophodna je pacijentima koji ne uzimaju tabletirane lijekove za snižavanje šećera u krvi i ne pridržavaju se osnovnih prehrambenih preporuka.

Terapija insulinom u trudnoći

Dijabetes melitus koji se javlja tokom trudnoće nije potpuna bolest. Patologija ukazuje na predispoziciju za netoleranciju na jednostavne šećere i predstavlja rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Nakon rođenja bolest može nestati ili napredovati dalje.

U većini slučajeva poremećaji u gušterači su povezani sa promjenom hormonalne razine. Tu je i niz faktora koji doprinose razvoju bolesti:

  • Prekomjerna težina.
  • Metabolički poremećaji.
  • Radne žene starije od 25 godina.
  • Istorija dijabetesa.
  • Polihidramioni i još mnogo toga.

Ako je gestacijski dijabetes dugotrajan i razina glukoze se ne smanjuje, liječnik propisuje terapiju inzulinom. Tokom trudnoće mogu vam propisati insulin s normalnom razinom šećera. Injekcije su naznačene u takvim slučajevima:

  • Jako oticanje mekih tkiva.
  • Prekomjeran rast fetusa.
  • Polihidramnios.

Kako metabolički procesi u tijelu buduće majke nisu stabilni, provodi se često prilagođavanje doze. Lijek se u pravilu daje prije doručka 2/3 doze, odnosno na prazan stomak i prije spavanja 1/3 doze. Terapija inzulina za gestacijski dijabetes sastoji se od kratkotrajnih i dugotrajnih lijekova koji se međusobno kombiniraju. Za žene s prvom vrstom dijabetesa injekcije se rade 2 ili više puta dnevno. Redovne injekcije su neophodne za sprečavanje jutarnje i postprandijalne hiperglikemije.

Da bi porođaj kod gestacijskog dijabetesa bio uspješan, potrebno je pratiti pokazatelje glukoze tokom cijelog perioda kompenzacije lijekova za metabolizam ugljikohidrata, kao i unutar 2-3 mjeseca nakon porođaja. Osim toga, treba se strogo pridržavati liječničkih recepata, budući da postoji rizik od razvoja makrosomije, odnosno stanja gdje je prirodni porođaj nemoguć i izvršen carski rez.

Kada su potrebne injekcije insulina?

Terapija inzulinom propisana je za:

  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidoza - opasna komplikacija šećerne bolesti koja može dovesti do smrti,
  • šizofrenija.

Možda će biti potrebno i davanje inzulina tijekom prve pomoći za dijabetičku komu.

Kod dijabetes melitusa tipa 2 režimi liječenja propisuju se za:

  • prvo dijagnosticiran dijabetes, ukoliko postoji individualna netolerancija na lijekove koji snižavaju šećer,
  • dijagnosticirana prvi put, praćena velikom koncentracijom glukoze tokom dana,
  • neefikasnost lijekova za snižavanje šećera,
  • ozbiljno oštećenje rada bubrega i jetre,
  • simptomi nedostatka inzulina,
  • pogoršanje hroničnih bolesti,
  • zarazne bolesti
  • potreba za hirurškom intervencijom,
  • ketoacidoza - otkrivanje ketonskih tela u urinu,
  • krvne bolesti
  • trudnoća i dojenje
  • dehidracija
  • prekoma i koma.

Basis-bolus terapija inzulinom

U zdrave osobe na prazan stomak koncentracija inzulina je na stabilnoj razini. Ovaj pokazatelj naziva se osnovnom, odnosno baznom, normom. Kada jedemo, višak glukoze pod uticajem hormona pretvara se u glikogen i skladišti se u masnom tkivu. Ako tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina, tada se šećer u visokim koncentracijama nakuplja u krvi.

Osnovni inzulin se sintetiše između obroka. Između početka konzumacije i narednih 5 sati stvara se bolusni hormon koji pomaže ćelijama da apsorbiraju glukozu.

Uz bazalno-bolusnu terapiju inzulinom, kratki ili produženi inzulin primjenjuje se ujutro ili uveče, što omogućava oponašanje prirodnog funkcioniranja gušterače.

Tradicionalna terapija

Uz kombinovanu insulinsku terapiju, obe vrste preparata inzulina daju se istovremeno, što omogućava da se broj injekcija smanji na minimum (sa 1 ​​na 3 injekcije dnevno). Ali ne postoji način da se simulira rad gušterače, što onemogućava potpunu kompenzaciju metabolizma ugljikohidrata kod dijabetesa tipa 1.

U kombinovanom režimu pacijent dnevno napravi 1-2 injekcije leka, koje se sastoje od dve trećine prosečnog inzulina i jedne trećine kratkog.

Pumpna terapija

Inzulinska pumpa je poseban elektronički uređaj koji svakodnevno ubrizgava kratki ili ultra kratki inzulin u minimalnim dozama pod kožu.

Terapija pumpanjem insulina provodi se u nekoliko načina:

  • kontinuirano opskrba inzulinom minimalnim dozama, pri čemu se simulira fiziološka brzina,
  • bolus režim - pacijent samostalno programira učestalost injekcija i dozu lijeka.

Kontinuirani način rada imitira pozadinsku sekreciju hormona, što omogućava zamjenu dugog inzulina. Preporučuje se bolusni režim prije jela ili s povećanjem glikemijskog indeksa. Omogućuje vam zamjenu kratkog i ultra kratkog inzulina.

Ako kombinirate kontinuirani i bolus režim, tada se funkcionira gušterača što je više moguće. U tom se slučaju kateter mora promijeniti nakon 2-3 dana.

Intenzivna nega

Ako pacijent s dijabetesom nema prekomjernu težinu i ne osjeća jake emocije, tada se pripravak inzulina primjenjuje dnevno u pola jedinice ili jedan na kilogram tjelesne težine. Pod utjecajem intenzivne terapije inzulinom aktivira se prirodna sinteza hormona.

Pravila terapije insulinom

Uvođenjem insulina potrebno je ispuniti neke uslove:

  • pravilno izračunati količinu lijeka tako da može iskoristiti glukozu,
  • primijenjeni umjetni hormon trebao bi u potpunosti oponašati sekreciju koju proizvodi gušterača (na primjer, uvod bi trebao biti najaktivniji nakon jela).

Potreba za ispunjavanjem gore navedenih zahtjeva objašnjava se režimima terapije inzulinom, u kojem se dnevna doza hormona dijeli na kratki i dugi inzulin.

Duge injekcije inzulina obično se daju ujutro ili navečer. Oni su potpuna imitacija hormona kojeg luči gušterača.

Kratki inzulin se daje nakon jela hrane bogate ugljikohidratima. U ovom se slučaju doza lijeka određuje pojedinačno, uzimajući u obzir broj hljebnih jedinica u hrani koju jede.

Prilagođavanje doze

Ovisno o trajanju djelovanja, razlikuju se 4 vrste inzulina: ultra kratko, kratko, srednje, dugo ili dugotrajno. Trajanje akcije naznačeno je u uputama, ali može varirati ovisno o pojedinačnim karakteristikama osobe. Stoga lijekove obično bira lekar u bolnici na osnovu rezultata ispitivanja.

Tada se vrši prilagođavanje doze. U tu svrhu pacijent vodi dnevnik ishrane i prati glikemiju. U dnevnik se bilježe količina hrane i fizička aktivnost. Količina hrane izračunava se u jedinicama hljeba: 1 jedinica kruha odgovara 25 grama kruha ili 12 grama ugljikohidrata.

Obično je potrebna jedna jedinica inzulina za odlaganje jedne jedinice hljeba, ali u nekim je slučajevima potrebno 2,5 jedinice.

Režim terapije dijabetesom tipa 1

U liječenju bolesnika s dijabetesom ovisnim o insulinu, injekcije bazalnog inzulina daju se 1-2 puta dnevno, a bolus se ubrizgava prije jela, što u potpunosti zamjenjuje fiziološku sekreciju hormona kojeg proizvodi gušterača. Sličan tretman za dijabetes naziva se režimom s višestrukim primjenama ili osnovnom bolus terapijom. Varijanta ove terapije je intenzivna terapija inzulinom.

Režim liječenja i optimalnu dozu za pacijenta bira liječnik, uzimajući u obzir individualne karakteristike tijela i postojeće komplikacije. U većini slučajeva bazni inzulin iznosi 30-50% dnevne doze.

Režim terapije dijabetesom tipa 2

Uz dijabetes melitus koji nije ovisan o insulinu, pacijent postupno dodaje bazalni hormon u malim dozama pripravcima namijenjenim smanjenju koncentracije glukoze u krvi. U početnim fazama, treba davati 10 jedinica bazalnog inzulina dnevno, poželjno istovremeno.

Ako kod kombiniranja injekcija bazalnog pripravka s pilulama koje snižavaju razinu šećera bolest i dalje napreduje, tada će liječnik pacijenta potpuno prebaciti na režim ubrizgavanja. Možete koristiti i recepte tradicionalne medicine, nakon konsultacija sa ljekarom. U tom slučaju ni u kojem slučaju ne možete samostalno otkazati terapiju inzulinom, što prijeti opasnim komplikacijama.

Značajke terapije insulinom u liječenju djece

Dječje tijelo ima značajne razlike od odraslih. Stoga je prilikom propisivanja inzulinske terapije potreban individualni pristup koji vam omogućava da koristite najjednostavniji režim liječenja i postignete optimalan rezultat, predstavljen dobrom kompenzacijom. Obično se djeci preporučuje da primjenjuju lijek 2-3 puta dnevno. Kako bi se smanjio broj injekcija, kombiniraju se kratki i srednji inzulin.

Kod mladih pacijenata tijelo je osjetljivije na liječenje inzulinom. Stoga se doziranje prilagođava u nekoliko faza tako da se njegov raspon mijenja za ne više od 2 jedinice odjednom. Po potrebi je moguća promjena 4 jedinice, ali samo jednom. Nije potrebno istovremeno prilagođavati jutarnju i večernju dozu.

Promjene učinjene u doziranju pojavit će se tek nakon nekoliko dana.

Liječenje inzulinom tokom trudnoće

Trudnicama se propisuje insulinska terapija za održavanje glukoze na određenom nivou:

  • ujutro na prazan stomak - 3,3-5,6 milimola po litri,
  • nakon jela - 5,6-7,2 milimola po litri.

Da bi se procijenila efikasnost liječenja prati se šećer u krvi 1-2 mjeseca. Zbog činjenice da se tijekom trudnoće metabolizam može često mijenjati, bit će potrebno stalno prilagođavati režim davanja inzulina.

U slučaju dijabetesa ovisnog o insulinu, preporučeni režim trudnoće je davanje lijeka najmanje dva puta dnevno, što pomaže u sprečavanju postprandijalne i jutarnje glikemije.

Unošenje inzulina kratkog i srednjeg djelovanja preporučuje se prije prvog i posljednjeg obroka. U ovom je slučaju važno izvršiti ispravnu raspodjelu: dvije trećine dnevne doze koristi se za jutarnju injekciju, a jednu trećinu za večernju.

Nekim se ženama savjetuje da lijek primjenjuju ne prije večere, nego prije spavanja, kako bi se spriječila pojava hiperglikemije noću i u zoru.

Terapija inzulinom za mentalne poremećaje

U psihijatriji se za shizofreniju obično propisuje lečenje insulinom. Injekcije se rade ujutro na prazan stomak. Započinju primjenom 4 jedinice lijeka, postepeno povećavajući dozu na 8. Posebnost ovog režima liječenja je da se inzulinska terapija ne provodi subotom i nedjeljom.

Terapija inzulina za šizofreniju provodi se u tri faze.

U početnoj fazi pacijenta drže se u hipoglikemijskom stanju oko tri sata. Tada, kako bi se koncentracija glukoze vratila u normalu, pacijentu se nudi jako slatki čaj (mora biti topao), u koji je dodano najmanje 150 grama šećera, te doručak pun ugljikohidrata. Kao rezultat toga, povećava se sadržaj glukoze u krvi, što omogućava šizofreniku da se vrati u normalu.

Sljedeća faza je povećanje doze inzulina, zbog čega se pacijentova svijest isključuje i on prelazi u potlačeno stanje zvano stupor. Nakon što se stupor počeo razvijati, čekaju 20 minuta, a zatim nastavljaju sa zaustavljanjem napada hipoglikemije. U tu svrhu se daje 20 mililitara 40% -tne otopine glukoze intravenski koristeći kapaljku. Kada se pacijent vrati u svjesno stanje, pije ga šećernim sirupom (150-200 grama šećera razrijeđeno je u 200 mililitara tople vode), dobro zaslađenim čajem i srdačnim doručkom.

U trećoj fazi oni će nastaviti povećavati dnevnu dozu lijeka. Kao rezultat toga, pacijent pada u granično stanje između stupora i kome. U tom stanju pacijent može izdržati ne više od pola sata, a potom eliminirati hipoglikemiju po istoj šemi koja se koristi u drugom stupnju terapije.

U liječenju shizofrenije provodi se 20-30 sesija terapije inzulinom, tokom kojih je pacijent uveden u kritično stanje. Tada se doza lijeka postepeno smanjuje i u potpunosti ukida.

Kako se provodi inzulinska terapija?

U liječenju inzulina koristi se sljedeća shema:

  • područje tijela u koje se planira ubrizgati, mijesiti,
  • nakon ubrizgavanja lijeka hranu treba uzimati najkasnije pola sata kasnije,
  • primjena više od 30 jedinica inzulina tijekom dana je kontraindicirana.

Točnu dozu inzulina i optimalni put primjene liječnik odabire, uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta. Za injekciju možete koristiti obične inzulinske šprice opremljene tankim iglicama ili olovke za olovke koje su postale posebno popularne među pacijentima koji imaju dijabetes.

Korištenje olovke za špricu ima nekoliko prednosti:

  • posebna igla smanjuje bol tokom injekcije,
  • upotrebljivost
  • mogućnost davanja injekcija u bilo koje vrijeme i na različitim mjestima.

Bočice s lijekom prodaju se s nekim olovkama za špriceve, što vam omogućava kombiniranje različitih vrsta inzulina i korištenje različitih režima i načina liječenja.

Kod šećerne bolesti obje vrste terapija inzulinom provodi se prema sljedećoj shemi:

  • prije doručka pacijent ubrizgava kratki ili dugi inzulin,
  • prije ručka ubrizgava se kratak hormon,
  • prije večere, također je potrebno davati kratki inzulin,
  • prije odlaska u krevet, pacijent napravi injekciju dugog lijeka.

Poznato je da se u dijelove tijela koristi za ubrizgavanje inzulina. Uz to, u svakom se području lijek apsorbira različitim brzinama. Maksimalna stopa asimilacije karakterizira želudac. Ako odaberete pogrešnu zonu ubrizgavanja, tada terapija inzulinom možda neće imati željeni učinak.

Rezultati tretmana inzulinom

Terapija inzulinom smatra se efikasnom ako vam omogućava da dobijete sljedeće pokazatelje:

  • šećer na brzinu - 4,4-7 milimola po litri,
  • koncentracija glukoze nakon obroka - 6,7–11,1 milimola po litri,
  • sadržaj glikoziranog hemoglobina nije manji od 8%,
  • nagli pad glukoze u krvi ne više od jednom sedmično.

Komplikacije liječenja insulinom

Terapija inzulinom, uprkos ogromnim blagodatima koje pruža pacijentima koji imaju dijabetes, može izazvati neželjene komplikacije: alergije, hipoglikemiju ili lipodistrofiju.

Najčešća komplikacija je alergijska reakcija na mjestu ubrizgavanja. Obično se sličan problem pojavljuje kada je tehnologija primjene inzulina narušena: koriste se tupi ili previše debele igle, hladni pripravak se koristi za injekcije, mjesto ubrizgavanja nije pravilno odabrano.

Hipoglikemija se obično razvija zbog predoziranja insulinom ili dugog posta. Također uzrok ovog stanja može biti stresno stanje, emocionalno preopterećenje, fizički prekomjerni napor. Istovremeno pacijent razvija jak apetit, znoj se počinje obilno lučiti, opažaju se tahikardija i drhtanje ekstremiteta.

Lipodistrofija - otapanje potkožne masti na mjestu ubrizgavanja. Da bi se spriječio ovaj fenomen, preporučuje se davanje injekcija u različita područja, ali kako se ne bi smanjila efikasnost terapije.

Pogledajte video: Inzulinska rezistencija, sta nas koci u mrsanju,policisticni jajnjci. . (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar