Prva pomoć kod akutnog pankreatitisa

Kod uspostavljanja dijagnoze akutnog pankreatitisa, ljekar Hitne pomoći dužan je hitnom vozilom Hitne pomoći na nosilima uputiti pacijenta u hiruršku bolnicu.

U prehospitalnoj fazi, potrebno je provesti sljedeće mjere liječenja:

  1. kategorična zabrana jedenja i pijenja,
  2. pakovanje leda na epigastričnom području kuće i tokom transporta,
  3. uvođenje antispazmodika za ublažavanje sfinktera od Oddija spazma (nitroglicerin, 1-2 kapi pod jezik, nitrosorbid ili sustrat, 2 ml 2% -tne otopine papaverina ili 2 ml no-shpa u kombinaciji s 2 ml 0,2% -tne otopine platifillina),
  4. uvođenje 1 ml 0,1% otopine atropina za smanjenje lučenja pankreasa,
  5. uvođenje intravenskog 40-60 ml 0,5% -tne otopine novokaina, koja je inhibitor kalikriina i antispazmodika,
  6. primjena antihistaminika (2 ml 1% -tne otopine difenhidramina ili 1 ml 2% -tne otopine suprastina),
  7. s kolapsom, intravenskom primjenom 60-90 mg prednizona ili 300-450 mg hidrokortizona, infuzijskim nadoknađivanjem bcc nedostatka zbog kristaloida,
  8. unos intramuskularno 2-4 ml Lasix-a ili 1 ml novurita radi smanjenja fermentacije i pojačavanja izlučivanja enzima iz tijela. Pozitivan učinak u ranom stadijumu bolesti daje upotreba jednog od antiencimskih preparata, koji se daju intravenski u dozama: trasilol 200000-300000 IU, zalol 200000-300000 IU, kontrikal 100000-200000 IU, pantripin 120-150 IU.

Sve medicinske mjere izvedene u prehospitalnoj fazi liječnik mora zabilježiti u popratnom listu. Pored kliničkog ispitivanja, na bolničkom odeljenju bolnice, gde pacijent ulazi, provodi se laboratorijska dijagnoza hiperfermentemije, koja se zasniva na istraživanju aktivnosti enzima pankreasa u krvi (amilaza, tripsin, lipaza) i urinu (amilaza).

Ed. V. Mihajlovič

„Hitna pomoć za akutni pankreatitis“ i drugi članci iz odjeljka Hitne pomoći

3. Akutni pankreatitis

Simptomi Intenzivna bol u pojasu koja nastaje nakon gutanja masne (pržene) hrane, alkohola. Ponavljano, bolno povraćanje koje ne donosi olakšanje. Intoksikacija, iktericna sklera. Tahikardija, arterijska hipotenzija. Groznica. Jezik je suv. Umereno napuhavanje, bol. Pozitivni simptomi iritacije peritoneja. Leukocitoza s pomakom u krvnoj slici ulijevo. Razina amilaze u krvi i urinu može biti povišena.

Prva i prva pomoć. Mir. Glad. Hladnoća na epigastričnoj regiji. Hitno uputiti lekara.

Hitna medicinska pomoć. Medicinski centar. Mir. Glad. Hladnoća na stomaku.

Hitna evakuacija hitne pomoći do OMEDB (bolnice), ležeći na nosilima, u pratnji lekara. Prije evakuacije i za vrijeme nje osigurajte usisavanje želučanog sadržaja sondom, intravenskom infuzijom fiziološke otopine (do 800 ml).

OMB, bolnica. Potvrda dijagnoze: ultrazvuk organa trbušne šupljine, panoramska radiografija grudnog koša i abdomena, računarska tomografija gušterače.

glad, stalna aspiracija želudačnog sadržaja kroz epruvetu,

inhibicija izlučivanja pankreasa i terapije antienzimima (5-fluorouracil, okreatid, kontrakal),

analgetici i antispazmodici intramuskularno, sakrospinalna blokada novokaina ili produljena epiduralna blokada,

infuzijska terapija radi ispravljanja sastava vode-elektrolita, CBS, BCC, poremećaja hemokoagulacije,

antibiotici, protuupalni, antacidni i antihistaminici.

U slučaju fulminantnog i progresivnog tijeka akutnog pankreatitisa, plazmafereze, endolimfatske primjene antibiotika i antienzimskih preparata, vanjska drenaža torakalnog limfnog kanala, limfe i hemosorpcija uključeni su u program intenzivne njege. U slučaju progresije peritonitisa, u prisustvu omentobursitisa, radi razjašnjenja dijagnoze izvodi se laparoskopija koja će razjasniti dijagnozu, isušiti šupljinu omentalne vreće i trbušnu šupljinu, te prekriti holecistestostiju.

Vrste operacija za akutni destruktivni pankreatitis:

hitno (sa znakovima unutrašnjeg krvarenja ili pražnjenja krvi kroz drenažu) - zaustaviti erozivna krvarenja.

hitno (unutar nekoliko dana nakon prijema u bolnicu, s progresijom znakova pankreasne nekroze, razvojem peritonitisa, povećanjem žutice, intoksikacijom) - revizija i drenaža peritonealne šupljine, omentalne burse, retroperitonealnog prostora.

obavezna faza operacije je kolecistostomija.

odloženo (postupno) - uklanjanje nekrotičnih područja gušterače i (ili) parapertrektalnog retroperitonealnog vlakna.

4. Perforirani čir želuca i dvanaestopalačnog creva

Simptomi "Bodež" bol u trbuhu. Prisilni položaj pacijenta (na desnoj strani s nogama pritisnutim prema stomaku). Jezik je suv. Dah je plitak. Oštra napetost mišića prednjeg trbušnog zida. Trbuh je „nalik na dasku“, nije uključen u čin disanja. Oštra bol na palpaciji, simptomi iritacije peritoneja. Oštećenost jetre nije određena. Na preglednoj radiografiji abdomena - prisustvo plina u trbušnoj šupljini. Leukocitoza s pomakom u krvnoj slici ulijevo. Sa pokrivenom perforacijom moguće je poboljšanje općeg stanja.

Prva i prva pomoć. Mir. Glad. Hladnoća na epigastričnoj regiji. Hitno uputiti lekara.

Hitna medicinska pomoć. Medicinski centar. Mir. Glad. Hladnoća na epigastričnoj regiji.

Hitna evakuacija hitne pomoći u OMEDB (bolnicu) dok leži na nosilima, u pratnji lekara. Aspiracija sadržaja želuca sondom (ispiranje želuca je kontraindicirano).

OMB, bolnica. Potvrda dijagnoze: pregledna radiografija trbušne šupljine. U nedostatku slobodnog plina i prisutnosti simptoma peritonealne iritacije, provodi se fibroezofagogastroskopija, pneumogastrografija ili kontrastna gastrografija s ponovljenim rendgenom abdomena.

Obim operacije: sa difuznim peritonitisom, perforacijom duže od 6 sati, teškim popratnim bolestima, kao i sa nedovoljnim iskustvom hirurga - šivanjem perforacije čira na želucu ili dvanaestopalačnog creva.

S perforiranim ulkusom dvanaesnika i odsutnošću znakova difuznog peritonitisa, izvodi se subfrenična vagotomija stabljike s ekscizijom ulkusa i piloroplastikom.

Gastrična resekcija se izvodi u fazi specijalizirane medicinske skrbi o prodornim, stenozirajućim i zloćudnim čirima želuca, kao i kod dvanaesnika, kada postoje podaci o pregledu koji progresički ukazuju na nisku efikasnost vagotomije.

U slučajevima prekrivenih perforacija čira na želucu i dvanaesniku, aktivna hirurška taktika ostaje.

Etiologija i patogeneza

Razvoj akutnog pankreatitisa u većini slučajeva povezan je s upalnim procesom u žučnom mjehuru i žučnim kanalima, odakle infekcija ulazi u gušteraču ili iz zajedničkog žučnog kanala u wirsung kanal ili preko limfnog trakta.

Postoji i drugi način da infekcija uđe u gušteraču - hematogeno širenje mikroba u različitim zaraznim bolestima (tifusna groznica, zaušnjaci, šarlatska groznica, sepsa itd.). Najteži oblik akutnog pankreatitisa je akutni hemoragični pankreatitis. Njegova osobitost je izuzetno težak tijek koji vodi u velikom broju slučajeva u sljedećim danima, a ponekad i satima nakon početka bolesti.

Akutni hemoragični pankreatitis karakterizira razvoj nekroze pankreasa, koji je predstavljen kako slijedi. Kao što znate, pod uticajem žuči, tripsinogen gušterače se pretvara u aktivni enzim tripsin. Taj se proces kod zdrave osobe događa u crijevnom lumenu.

Kada sok iz dvanaestopalačnog crijeva ili žuči uđe u gušteraču, tripsingen prelazi u tripsin u samom gušterači (oni sugeriraju da je ta transformacija moguća i pod utjecajem bakterija). Konačno, oslobađanje enzima (tripsina) u gušterači rezultira razvojem nekroze i samo-probavom žlijezde.

Konačno, u patogenezi akutnog pankreatitisa pridaju značaj kršenja krvotoka u gušterači. Ishemija (srčani udar), embolija i krvarenje, koji zahvata većinu žlijezda, objašnjavaju razvoj akutnog hemoragičnog pankreatitisa.

U nekim slučajevima akutnog pankreatitisa proces je ograničen na kataralne promjene, u drugima - pojavu gnojnih žarišta, konačno, u trećem - razvija se slika hemoragičnog nekrotičnog pankreatitisa.

Najčešće se akutni pankreatitis razvija kod pretilih ljudi koji jedu obilnu hranu, posebno masnu hranu, i koji zloupotrebljavaju alkohol. Često bolest počinje nakon obilne masne večere.

Istorija je često ukazivala na holecistitis ili holangitis.

Bolest počinje akutno. Njegova težina nije ista u svim slučajevima. Poznati su oblici akutnog pankreatitisa koji se lako odvijaju i ostaju nepriznati - akutni kataralni pankreatitis. U težim slučajevima akutnog kataralnog pankreatitisa bol se javlja u epigastričnoj regiji i oko pupka, a širi se na lijevu stranu.

Prekrivaju lijevu polovicu tijela u obliku polusemena od pupka do kralježnice (Sl. 17, c i b). U nekim slučajevima bol isijava u područje lijevog ramena, u drugima zajedno s tim u lijevu polovicu trbuha, a u trećim na lijevu nogu duž išijatičnog živca. Trbuh je natečen, ali kad ga osjetite, napetost u trbuhu se ne otkriva.

Napad boli često je praćen mučninom, povraćanjem i pljuvanjem. Važan dijagnostički znak je povećani sadržaj enzima pankreasa - dijastaze u urinu i krvi (iznad 64 Volgemutov jedinice).

Blagi oblici pankreatitisa ili završavaju oporavkom ili stječu hronični tijek.

Klinička slika

Ako se bolest ne prepozna, apsces se probija u trbušnu šupljinu i razvija se akutni gnojni peritonitis. Poznati su slučajevi samoizlječenja kada apsces provali u želudac ili crijeva. Veliki apsces može izazvati kompresiju žučnog protoka i dovesti do razvoja opstruktivne žutice.

Najveća opasnost predstavlja akutni hemoragični pankreatitis u kojem se razvija teška slika "trbušne katastrofe" (akutnog abdomena). A ovaj oblik bolesti počinje jakim bolovima u trbuhu (u epigastriju i oko pupka). U drugim slučajevima bol je lokaliziran u iliakalnoj regiji. Ponekad se pacijenti žale na jaku rastuću bol u karlici ili lumbalnoj regiji.

Teško stanje šoka razvija se brzo: puls je čest, mali, a koža blijedo plavkasta. Crte lica su izoštrene, oči se okreću. Pojavljuju se mučnina, bolno povraćanje i pljuvačka. Ubrzo se razvija nadimanje sa simptomima opstrukcije: prestaje crevna pokretljivost, odlaže se izmet i plinovi. Ponekad se razvija hemoragični ascites koji se otkriva punkcijom trbušne šupljine ili tijekom operacije. Prilikom pregleda urina na dijastazu utvrđuje se vrlo visok broj.

Smrt može nastupiti u prvim satima bolesti ili sljedećeg dana. Prisutnost žutice, kao i s gnojnim pankreatitisom, nastaje zbog kompresije zajedničkog žučnog kanala. Dijagnoza akutnog pankreatitisa predstavlja poznate poteškoće, zbog činjenice da je ova bolest relativno rijetka.

Prepoznavanje pankreatitisa može se temeljiti na lokalizaciji u lijevoj polovici abdomena bola koji je u polupraznom ili pojasnom pojavu, prisutnosti kožne boli (hiperalgezije) s karakterističnom lokalizacijom i na kraju porasta dijastaze u mokraći i krvi. Indikacije za anamnezu žučnih i žučnih kanala imaju istaknutu ulogu.

Isti se simptomi primjećuju i s gnojnim pankreatitisom, koji osim toga karakterizira znakove akutnog gnojno-upalnog procesa (groznica do 38-39 °, neutrofilna leukocitoza u krvi).

Brz razvoj akutnog hemoragičnog pankreatitisa nalikuje akutnom peritonitisu koji je rezultat perforiranog upala slijepog crijeva, perforiranog čira na želucu. Za razliku od posljednjeg, kod akutnog pankreatitisa želudac je blago napet, jetra očuvana.

Veliki broj dijastaza u mokraći i krvi od velike je dijagnostičke vrijednosti za sve oblike pankreatitisa.

Predviđanja kod akutnog pankreatitisa uvijek su vrlo ozbiljna. U svim slučajevima kad postoji sumnja na akutni pankreatitis, pacijent se mora odmah uputiti u hiruršku bolnicu.

Samo u bolničkim uvjetima, može se riješiti pitanje da li je pacijent podvrgnut hitnoj operaciji ili konzervativnom liječenju.

Čak i prije hospitalizacije i za vrijeme prijevoza, pacijent mora stvoriti potpuni mir. Budući da pacijenti s akutnim pankreatitisom razvijaju simptome akutnog kardiovaskularnog zatajenja i šoka, terapijske mjere trebaju biti usmjerene protiv njih. Nanesite kardiazol, kordiamin ili kamfor. U borbi protiv šokovskog stanja, pod kožu se zajedno s adrenalinom (1 ml 0,5% -tne otopine) unose morfin (1 ml 1% -tne otopine) i fiziološka otopina natrijum-hlorida ili 5% -tna otopina glukoze (500-1000 ml).

Ako je moguće, potrebno je izvršiti transfuziju krvi (300 ml). Tokom prvog dana pacijentu se ne smije davati hranu. Sve ove mjere potrebno je provesti samo u onim rijetkim slučajevima kada se pacijent iz bilo kojeg razloga ne može prevesti. Međutim, nakon toga pacijent se ipak mora odvesti u bolnicu, u pratnji ljekara ili medicinskog osoblja.

Ostavite Svoj Komentar