Dilaprel 10 mg - službena uputstva za upotrebu

Antihipertenzivni lijek, inhibitor ACE. Mehanizam delovanja je posledica inhibicije ACE i blokiranje procesa transformacije angiotenzin I u angiotenzin II, što dovodi do razvoja hipotenzivnog efekta, koji se manifestuje bez obzira na položaj pacijenta (ležeći / stojeći), dok kompenzacijsko povećanje Otkucaji srca ne događa se. Lijek smanjuje post i prednaprezanje, smanjuje proizvodnju aldosteron, otpornost u žilama pluća, povećava toleranciju tijela na opterećenje i minutni volumen krvi, poboljšava opskrbu krvlju miokardom. Kada se koristi u dužem periodu kod pacijenata arterijska hipertenzija obrnuto dolazi do razvoja hipertrofije miokarda, učestalost opada aritmijepromjene u vaskularnom endotelu nastale pod djelovanjem visokih holesterol dijeta, pojačan renalni i koronarni krvotok.

Antihipertenzivni učinak nakon uzimanja lijeka iznutra pojavljuje se nakon 1,5-2 sata, maksimalni učinak se opaža nakon 6-9 sati, trajanje djelovanja je oko jedan dan, nema sindroma povlačenja. U bolesnika s akutnim infarkt miokarda s razvijenom srčanom insuficijencijom prvih dana uzimanje lijeka pomaže u smanjenju stope smrtnosti i smanjenju rizika od napredovanja CHF. Recepcija ramipril s ne-dijabetičkom / dijabetičkom nefropatijom usporava progresiju zatajenje bubrega.

Farmakokinetika

Lijek se brzo apsorbuje iz Gastrointestinalni traktmeđutim, unos hrane ne utječe na kompletnost apsorpcije, već se proces usvajanja usporava. Komunikacija sa proteinima u krvi na nivou od 75%. Cmax postignut u prosjeku nakon 1,5 sata. Metabolizira se u jetri što rezultira stvaranjem farmakološki aktivnog metabolita ramiprilat i neaktivan - ramipril glukuronidi, eter i diketopiperazinska kiselina. Izlučuje se u obliku metabolita kroz urin i izmet. T1 / 2 - 5-6 sati.

Farmakološka svojstva

Farmakodinamika

Aktivni metabolit ramiprila formiran pod utjecajem jetrenih enzima - ramiprilat - je ACE inhibitor dugog djelovanja, a to je peptidildipeptidaza. ACE u plazmi i tkivima katalizira pretvorbu angiotenzina I u angiotenzin II i razgradnju bradikinina. Stoga, kada uzimate ramipril unutra, smanjuje se stvaranje angiotenzina II i bradikinin se nakuplja, što dovodi do vazodilatacije i smanjenja krvnog pritiska (BP). Porast aktivnosti kalikrein-kinin sistema u krvi i tkivima određuje kardioprotektivni i endotelioprotektivni učinak ramiprila usled aktivacije prostaglandinskog sistema i, shodno tome, povećanja sinteze prostaglandina, koji stimulišu stvaranje dušičnog oksida (NO) u endoteliocitima. Angiotenzin II potiče proizvodnju aldosterona, pa uzimanje ramiprila dovodi do smanjenog izlučivanja aldosterona i povećanja serumskog učinka na lučenje renina prema vrsti negativnih povratnih informacija, što dovodi do povećanja aktivnosti renina u plazmi.

Pretpostavlja se da je razvoj nekih neželjenih reakcija (posebno suvog kašlja) također povezan s povećanjem aktivnosti bradikinina. U bolesnika s arterijskom hipertenzijom uzimanje ramiprila dovodi do snižavanja krvnog tlaka dok ležimo i stojimo bez kompenzacijskog porasta otkucaja srca (HR). Ramipril značajno smanjuje ukupni periferni vaskularni otpor (OPSS), praktično ne uzrokujući promjene u bubrežnom protoku krvi i brzini glomerularne filtracije. Antihipertenzivni učinak počinje se pojavljivati ​​1-2 sata nakon uzimanja jedne doze lijeka, dostižući svoju najveću vrijednost nakon 3-9 sati, a traje 24 sata.

Uz kursnu dozu, antihipertenzivni učinak se može postepeno povećavati, obično se stabilizirajući kroz 3-4 tjedna redovite upotrebe lijeka i zatim ostaje dugo vremena. Nagli prekid lijeka ne dovodi do brzog i značajnog povećanja krvnog pritiska (odsutnost sindroma povlačenja).

Kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom, ramipril usporava razvoj i napredovanje hipertrofije miokarda i vaskularnog zida.

U bolesnika s kroničnim zatajenjem srca, ramipril smanjuje OPSS (smanjenje naknadnog opterećenja na srcu), povećava kapacitet venskog kanala i smanjuje pritisak punjenja lijeve komore, što, u skladu s tim, dovodi do smanjenja predopterećenja na srce. Kod ovih bolesnika, kada uzimaju ramipril, dolazi do povećanja srčanog iznosa, frakcije izbacivanja i poboljšane tolerancije na vježbanje.

Kod dijabetičke i ne-dijabetičke nefropatije uzimanje ramiprila smanjuje stopu napredovanja bubrežne insuficijencije i pojavu bubrežnog zatajivanja u krajnjem stadijumu, a samim tim smanjuje potrebu za hemodijalizom i transplantacijom bubrega. U početnim fazama dijabetičke i nondiabetičke nefropatije ramipril smanjuje ozbiljnost albuminurije.

U bolesnika s visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti uslijed bilo vaskularnih lezija (dijagnosticirana koronarna bolest srca, povijest perifernih arterijskih obliterana, povijest moždanog udara), ili dijabetes melitusa s barem jednim dodatnim faktorom rizika (povećana mikroalbuminurija, arterijska hipertenzija) koncentracija ukupnog kolesterola (OX), smanjenje koncentracije lipoproteinskog holesterola visoke gustoće (OX-HDL), pušenje) dodavanje ramiprila standardnoj terapiji značajno smanjuje učestalost infarkta miokarda, moždanog udara i smrti od kardiovaskularnih uzroka. Pored toga, ramipril smanjuje ukupnu stopu smrtnosti, kao i potrebu za revaskularizacijskim postupcima, i usporava nastanak ili napredovanje hroničnog zatajenja srca.

U bolesnika sa zatajenjem srca koji su se razvili prvih dana akutnog infarkta miokarda (2–9 dana), uzimanje ramiprila počevši od 3 do 10 dana akutnog infarkta miokarda smanjuje rizik od smrtnosti (za 27%), rizik od iznenadne smrti (za 30%) , rizik od napredovanja hroničnog zatajenja srca do teškog (III-IV funkcionalna klasa prema NYHA klasifikaciji) / rezistentnog na terapiju (za 27%), vjerojatnosti naknadne hospitalizacije zbog razvoja zatajenja srca (za 26%).

U općenitoj populaciji bolesnika, kao i u bolesnika sa šećernom bolešću (i sa arterijskom hipertenzijom i s normalnim krvnim pritiskom), ramipril značajno smanjuje rizik od nefropatije i pojave mikroalbuminurije.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, ramipril se brzo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta (50-60%). Jelo usporava njegovu apsorpciju, ali ne utiče na kompletnost apsorpcije.

Metabolizira se u jetri uz stvaranje aktivnog metabolita ramiprilata (6 puta je aktivniji u inhibiciji ACE od ramiprila) i neaktivnih metabolita - diketopiperazinovoj eter, diketopiperazinovoj kiseline, kao i ramiprilat glukuronide i ramiprilat. Svi formirani metaboliti, s izuzetkom ramiprilata, nemaju farmakološku aktivnost. Komunikacija s proteinima plazme za ramipril - 73%, ramiprilata - 56%.

Nakon uzimanja ramiprila iznutra, maksimalne plazme koncentracije ramiprila i ramiprilata dostižu se nakon 1 i 2-4 sata, respektivno. Bioraspoloživost ramiprila nakon oralne primjene 2,5-5 mg je 15-28%, za ramiprilat - 45%. Nakon dnevnog unosa od 5 mg / dan, stabilna koncentracija ramiprilata u krvnoj plazmi postiže se do 4. dana. Poluživot (T1/2) za ramipril - 5,1 sat, u fazi distribucije i eliminacije dolazi do smanjenja koncentracije ramiprilata u serumu u krvi sa T1/2 jednak 3 sata, nakon čega slijedi prijelazna faza s T1/2 jednaka 15 sati i duga finalna faza s vrlo niskim koncentracijama ramiprilata u plazmi i T1/2 jednaka 4-5 dana1/2 povećava se hronično zatajenje bubrega (CRF). Zapremina distribucije ramiprila je 90 l, ramiprilat je 500 l.

Studije na životinjama pokazale su da se ramipril izlučuje u majčino mlijeko.

Izlučuje se bubrezima - 60%, kroz creva - 40% (uglavnom u obliku metabolita). S oštećenom funkcijom bubrega, izlučivanje ramiprila i njegovih metabolita usporava proporcionalno smanjenju klirensa kreatinina (CC), s oštećenom funkcijom jetre, usporava pretvorba u ramiprilat, a kod zatajenja srca koncentracija ramiprilata raste za 1,5-1,8 puta.

U zdravih starijih dobrovoljaca (65-76 godina), farmakokinetika ramiprila i ramiprilata ne razlikuje se značajno od one mladih zdravih dobrovoljaca.

Kontraindikacije

Arterijska hipotenzija, angioedem razne etiologije, stenoza bubrežne arterije, opstruktivna kardiomiopatija sa hipertrofičnim promjenama, izraženim zatajenje bubregadojenje hemodijaliza, trudnoćaprimarna hiperaldosteronizamdo 18 godina CHF u fazi dekompenzacije, netolerancija na laktozu, visoka osjetljivost na lijek, srčane aritmije, nestabilno angina pektorisManjak laktaze.

Koristite s oprezom kada aterosklerotske lezije moždane i koronarne žile.

Indikacije za upotrebu

  • esencijalna hipertenzija,
  • hroničnog zatajenja srca (kao dio kombinirane terapije, posebno u kombinaciji s diureticima),
  • dijabetička ili nediabetička nefropatija, pretklinička ili klinički izražena stadijuma, uključujući i tešku proteinuriju, posebno u kombinaciji s arterijskom hipertenzijom,
  • smanjeni rizik od razvoja infarkta miokarda, moždanog udara ili kardiovaskularne smrtnosti kod pacijenata s visokim kardiovaskularnim rizikom:
    • u bolesnika s potvrđenom koronarnom srčanom bolešću, anamnezom infarkta miokarda ili bez nje, uključujući bolesnike koji su bili podvrgnuti perkutanoj transluminalnoj koronarnoj angioplastiki, aorto-koronarnom bypass operaciji,
    • kod pacijenata sa istorijskim moždanim udarom,
    • kod pacijenata sa okluzivnim lezijama perifernih arterija,
    • kod pacijenata sa šećernom bolešću s najmanje jednim dodatnim faktorom rizika (mikroalbuminurija, arterijska hipertenzija, povećane koncentracije OX u plazmi, smanjene koncentracije HDL-C u plazmi, pušenje),
  • zatajenje srca koje se razvilo u prvih nekoliko dana (od drugog do devetog dana) nakon akutnog infarkta miokarda (vidjeti dio "Farmakodinamika").

Nuspojave

Najavljeni pad Pakaobolovi u grudima ortostatska hipotenzija, miokardijalna ishemija, aritmije, otkucaji srcaispiranje, periferni edemi, oslabljena bubrežna funkcija, povećana koncentracija kreatinin i urea u krvi, smanjen libido, erektilna disfunkcija, ginekomastija, glavoboljaosjećaj umora, tjeskobe, motoričke anksioznosti, depresivnog raspoloženja, poremećaja spavanja, zamagljenog vida i percepcije mirisa, mijalgijamišićni grčevi, probavne smetnje, povraćanje, prolivbol u trbuhu dispepsijasuhi kašalj kratkoća daha, sinusitis, bronhitisosip na koži hiperhidroza, svrbež kože, alergijske manifestacije, eozinofilijapovećava koncentraciju kalijuma u krvi.

Doziranje i primjena

Arterijska hipertenzija
Iznutra, početna doza je 2,5 mg, jednom, ujutro. Ako prilikom uzimanja lijeka u ovoj dozi 3 tjedna ili više, nije moguće normalizirati krvni tlak, tada se doza može povećati na 5 mg lijeka Dilaprel ® dnevno. Ako doza od 5 mg nije dovoljno učinkovita, nakon 2-3 tjedna može se udvostručiti na maksimalnu preporučenu dnevnu dozu od 10 mg dnevno. Kao alternativa povećanju doze na 10 mg dnevno s nedovoljnim antihipertenzivnim učinkom dnevne doze od 5 mg, druga antihipertenzivna sredstva, posebno diuretici ili „spori“ blokatori kalcijevih kanala, mogu se dodati tretmanu.

Hronična srčana insuficijencija
Početna doza je 1,25 mg / dan *. Ovisno o pacijentovom odgovoru na terapiju, doza se može povećati. Preporučuje se udvostručenje u razmacima od 1-2 tjedna. Doze od 2,5 mg ili više treba uzimati jednom ili podijeliti u 2 doze. Maksimalna dnevna doza je 10 mg.

Sa srčanom insuficijencijom koja se razvila prvih nekoliko dana (od drugog do devetog dana) nakon akutnog infarkta miokarda
Početna doza je 5 mg, podijeljeno u 2 doze, 2,5 mg ujutro i navečer. Ako pacijent ne podnese ovu početnu dozu (primijećeno je pretjerano smanjenje krvnog tlaka), tada se preporučuje davanje 1,25 mg 2 puta dnevno * tokom dva dana.
Tada se, ovisno o reakciji pacijenta, doza može povećati.
Preporučuje se da se doza sa povećanjem udvostruči u razmaku od 1-3 dana. Kasnije se ukupna dnevna doza, koja je u početku podijeljena u dvije doze, može dati jednom.
Maksimalna preporučena dnevna doza je 10 mg.
Trenutno, iskustvo u liječenju bolesnika s teškom hroničnom srčanom insuficijencijom (III-IV funkcionalna klasa prema NYHA klasifikaciji), koje je nastalo neposredno nakon akutnog infarkta miokarda, nije dovoljno.
Ako se takvi pacijenti odluče na liječenje Dilaprelom ®, preporučuje se da liječenje započne s najmanjom mogućom dozom - 1,25 mg jednom dnevno *. Treba posebno paziti na svako povećanje doze.

Uz dijabetičku ili ne-dijabetičku nefropatiju
Početna doza je 1,25 mg jednom dnevno *. Doza se može povećati na 5 mg jednom dnevno.
Maksimalna dnevna doza je 5 mg.

Primjena lijeka Dilaprel ® kod određenih grupa bolesnika

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega
Sa CC od 50 do 20 ml / min po 1,73 m² telesne površine, početna dnevna doza je obično 1,25 mg *.
Maksimalna dnevna doza je 5 mg.

Pacijenti s nepotpuno korigiranim gubitkom tekućine i elektrolita, bolesnici s jakom arterijskom hipertenzijom, kao i bolesnici kod kojih prekomjerno sniženje krvnog tlaka predstavlja određeni rizik (na primjer, s teškim aterosklerotskim lezijama koronarnih i moždanih arterija)
Početna doza smanjuje se na 1,25 mg / dan *.

Pacijenti na prethodnoj terapiji diureticima
Ako je moguće, potrebno je otkazati diuretike u roku od 2-3 dana (ovisno o trajanju djelovanja diuretika) prije nego što započnete liječenje Dilaprelom ® ili, barem, smanjite dozu uzetih diuretika. Liječenje takvih bolesnika trebalo bi početi najnižom dozom od 1,25 mg ramiprila *, uzimaju se jednom dnevno u jutro. Nakon uzimanja prve doze i svakog puta nakon povećanja doze ramiprila i (ili) diuretika iz petlje, pacijenti bi trebali biti pod medicinskim nadzorom najmanje 8 sati kako bi se izbjegla nekontrolirana hipotenzivna reakcija.

Stariji pacijenti (stariji od 65 godina)
Početna doza smanjuje se na 1,25 mg / dan *.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre
Reakcija krvnog pritiska na uzimanje Dilaprela ® može se povećati (usporavanje izlučivanja ramiprilata) ili smanjiti (usporavanje pretvorbe neaktivnog ramiprilata u aktivni ramiprilat). Stoga na početku liječenja treba pažljiv medicinski nadzor.
Najveća dopuštena dnevna doza je 2,5 mg.

* U ovom slučaju, lijek ramipril možete koristiti u drugom obliku doziranja: tablete 2,5 mg s rizikom.

Nuspojava

Iz kardiovaskularnog sistema:
često - prekomjerno sniženje krvnog pritiska, ortostatska hipotenzija, sinkopa, bol u grudima,
rijetko - ishemija miokarda, uključujući razvoj napada angine pektoris ili infarkta miokarda, tahikardije, aritmije (izgled ili intenziviranje), palpitacije, periferni edemi, crvenilo lica.

Iz genitourinarnog sistema:
rijetko - oštećena bubrežna funkcija, uključujući razvoj akutnog zatajenja bubrega, porast količine izlučenog urina, porast postojeće proteinurije, povećanje koncentracije uree i kreatinina u krvi, prolaznu impotenciju uslijed erektilne disfunkcije, smanjeni libido,
frekvencija nepoznata - ginekomastija.

Iz centralnog nervnog sistema:
često glavobolja, osećaj lakoće u glavi, osećaj umora,
rijetko - vrtoglavica, agevzija (gubitak osjetljivosti na ukus), disgeuzija (kršenje osjetljivosti na ukus), depresivno raspoloženje, tjeskoba, pojačana razdražljivost, motorička anksioznost, poremećaji spavanja, uključujući pospanost,
rijetko - tremor, razvoj ili intenziviranje krvožilnih poremećaja na pozadini stenotičnih vaskularnih lezija, vaskulitisa, astenije, neravnoteže, konfuzije,
učestalost nepoznata - Raynaudov sindrom, cerebralna ishemija, uključujući ishemijski moždani udar i prolaznu cerebrovaskularnu nesreću, oslabljene psihomotorne reakcije, parestezije (peckanje), parosmija (poremećena percepcija mirisa), oslabljena pažnja, depresija.

Iz osjetila:
retko - poremećaji vida, uključujući zamagljen vid, retko - konjuktivitis, oštećenje sluha, zujanje u ušima,

Iz mišićno-koštanog sistema:
često grčevi mišića, mialgija,
retko - artralgija.

Iz probavnog sistema:
često - upalne reakcije u stomaku i crevima, probavne smetnje, nelagoda u trbuhu, dispepsija, proliv, mučnina, povraćanje,
rijetko - pankreatitis, uključujući sa smrtnim ishodom, povećanu aktivnost enzima pankreasa u krvnoj plazmi, crevni angioedem, bol u trbuhu, gastritis, zatvor, suvu oralnu sluznicu, povećanu aktivnost jetrenih enzima (ALT, AST aminotransferaze) i koncentracija konjugiranog bilirubina u krvnoj plazmi, anoreksija, smanjen apetit,
rijetko - glossitis, holestatska žutica, hepatocelularna lezija, frekvencija nepoznata - aftozni stomatitis, akutno zatajenje jetre, kolestatski ili citolitički hepatitis (smrt je bila izuzetno rijetka).

Iz respiratornog sistema:
često - suvi kašalj (gori noću u ležanju), sinusitis, bronhitis, kratkoća daha,
rijetko - bronhospazam, uključujući pogoršanje toka bronhijalne astme, začepljenost nosa.

Na dijelu kože:
često - kožni osip, posebno makulopapularni, rijetko - angioedem, uključujući fatalni (edem grkljana može uzrokovati opstrukciju dišnih putova i dovodi do smrti), svrbež kože, hiperhidroza (pretjerano znojenje), rijetko - eksfolijativno dermatitis, urtikarija, oniholiza,
vrlo rijetko - reakcije fotoosjetljivosti,
učestalost nepoznata - toksična epidermalna nekroliza, Stevens-Johnsonov sindrom, multiformni eritem, pemfigus, pogoršanje psorijaze, dermatitis nalik psorijazi, pemfigoidni ili lihenoidni (lihenoidni) egzantem ili enanthema, alopecija, anafilaktičke ili anafilaktičke anafilaktičke reakcije se povećavaju otrovima insekata), povećana koncentracija antinuklearnih antitijela.

Iz hemopoetskih organa:
rijetko - eozinofilija, rjeđe - leukopenija, uključujući neutropeniju i agranulocitozu, smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca u perifernoj krvi, pad koncentracije hemoglobina, trombocitopeniju, učestalost je nepoznata - inhibicija hematopoeze koštane srži, pancitopenija, hemolitička anemija.

Ostalo:
retko - hipertermija.

Laboratorijski pokazatelji:
često - porast kalijuma u krvi, nepoznata učestalost - smanjenje natrijuma u krvi. Zabilježeni su slučajevi hipoglikemije kod pacijenata s dijabetesom koji su uzimali inzulin i oralne hipoglikemijske lijekove.

Predoziranje

Interakcija s drugim lijekovima

Upotreba određenih membrana visokog protoka s negativno nabijenom površinom (na primjer, poliakrilonitrilne membrane) tijekom hemodijalize ili hemofiltracije i uporaba dekstran sulfata tijekom afereze lipoproteina niske gustoće povećava rizik od teških anafilaktičkih reakcija.

Ne preporučuju se kombinacije
Uz kalijeve soli, diuretike koji štede kalij (na primjer, amilorid, triamteren, spironolakton) moguće je izraženije povećanje serumskog kalijuma (uz istodobnu upotrebu potrebno je redovito praćenje serumskog kalijuma).

Kombinacije koje se koriste oprezno
Uz antihipertenzivne agense (posebno diuretike) i druge lijekove koji snižavaju krvni tlak (nitrati, triciklički antidepresivi) primjećuje se potenciranje antihipertenzivnog učinka, u kombinaciji s diureticima treba pratiti sadržaj natrija u serumu.

Hiperemija lica, mučnina, povraćanje, hipotenzija rijetko su mogući preparati zlata koji se mogu ubrizgati.

Uz tablete za spavanje, opojne analgetike, sredstva za opću anesteziju i lijekove protiv bolova, moguće je povećanje antihipertenzivnog efekta. Kod vazopresorskih simpatomimetika (epinefrina) primjećuje se smanjenje antihipertenzivnog učinka ramiprila, potrebno je redovito praćenje krvnog tlaka.

Uz alopurinol, prokainamid, citostatike, imunosupresive, sistemske glukokortikosteroide i druge lijekove koji mogu utjecati na hematološke parametre, povećava se rizik od razvoja leukopenije.

Uz litijeve soli primjećuje se porast serumske koncentracije litija i povećanje srčanih i neurotoksičnih efekata litijuma.

S hipoglikemijskim sredstvima za oralnu primjenu (derivati ​​sulfoniluree, biguanidi), inzulinom, u vezi sa smanjenjem otpornosti na inzulin pod utjecajem ramiprila, hipoglikemijski učinak ovih lijekova može se pojačati do razvoja hipoglikemije.

Kombinacije koje treba uzeti u obzir

S nesteroidnim protuupalnim lijekovima (indometacin, acetilsalicilna kiselina) moguće je slabljenje djelovanja ramiprila, povećanje rizika od oštećenja bubrežne funkcije i povećanje razine kalija u serumu.

Uz heparin je moguće povećanje kalija u serumu.

Pomoću natrijum-hlorida moguće je oslabiti antihipertenzivno dejstvo ramiprila i manje efikasan tretman simptoma hroničnog zatajenja srca.

Uz etanol se primjećuje porast simptoma vazodilatacije. Ramipril može povećati štetne učinke etanola na organizam.

S estrogenima slabi antihipertenzivni učinak ramiprila (zadržavanje tekućine).

Terapija preosjetljivosti na preosjetljivost na otrove insekata: ACE inhibitori, uključujući ramipril, povećavaju vjerojatnost teških anafilaktičkih ili anafilaktoidnih reakcija na otrove insekata.

Na pozadini liječenja ACE inhibitorima, reakcije preosjetljivosti na otrov insekata (na primjer pčele, ose) razvijaju se brže i teže. Ako je potrebna desenzibilizacija na otrov insekata, ACE inhibitor treba privremeno zamijeniti odgovarajućim lijekom druge klase.

Posebna uputstva

Prije početka liječenja Dilaprelom ®, potrebno je eliminirati hiponatremiju i hipovolemiju. U bolesnika koji su prethodno uzimali diuretike potrebno ih je otkazati ili barem smanjiti njihovu dozu 2-3 dana prije uzimanja Dilaprela ® (u ovom slučaju stanje pacijenata s kroničnim zatajenjem srca treba pažljivo nadzirati zbog mogućnosti razvoja dekompenzacije zbog povećanje volumena krvi u cirkulaciji).

Nakon uzimanja prve doze lijeka, kao i povećanja njegove doze i / ili doze diuretika (posebno petlje), potrebno je osigurati pažljiv medicinski nadzor pacijenta najmanje 8 sati kako bi se poduzele odgovarajuće mjere u slučaju prekomjernog smanjenja krvnog tlaka.

Ako se Dilaprel ® koristi prvi put ili u velikoj dozi u bolesnika s povećanom aktivnošću RAAS-a, tada trebaju pažljivo nadzirati krvni tlak, posebno na početku liječenja, jer ovi pacijenti imaju povećan rizik od prekomjernog snižavanja krvnog tlaka (vidjeti odjeljak "oprez") .

U slučaju zloćudne arterijske hipertenzije i zatajenja srca, posebno u akutnom stadijumu infarkta miokarda, liječenje Dilaprelom ® treba započeti samo u bolnici.

U bolesnika s kroničnim zatajenjem srca, uzimanje lijeka može dovesti do razvoja izrazitog snižavanja krvnog pritiska, što u nekim slučajevima prati oliguriju ili azotemiju, a rijetko i razvoj akutnog zatajenja bubrega. Treba voditi oprez u liječenju starijih pacijenata, jer su oni posebno osjetljivi na ACE inhibitore. U početnoj fazi liječenja preporučuje se nadziranje indeksa bubrežne funkcije (vidi također odjeljak „Doziranje i primjena“).

U bolesnika kojima smanjenje krvnog tlaka može predstavljati određeni rizik (na primjer, u bolesnika s aterosklerotičkim sužavanjem koronarnih ili moždanih arterija), liječenje treba započeti pod strogim liječničkim nadzorom. Oprez treba biti potreban za vrijeme fizičkog napora i / ili vrućeg vremena zbog rizika od pojačanog znojenja i dehidracije s razvojem arterijske hipotenzije zbog smanjenja volumena cirkulirajuće krvi i smanjenja koncentracije natrija u krvi.

Tijekom liječenja Dilaprelom ®, alkohol se ne preporučuje.

Prolazna arterijska hipotenzija nije kontraindikacija za nastavak liječenja nakon stabilizacije krvnog pritiska.

U slučaju ponovljenog razvoja teške arterijske hipotenzije, dozu treba smanjiti ili lijek prekinuti.

U bolesnika liječenih ACE inhibitorima zabilježeni su slučajevi angioedema lica, udova, usana, jezika, ždrijela ili grkljana. Ako se pojavi oteklina na području lica (usne, kapci) ili na jeziku, poremećeno gutanje ili disanje, pacijent treba odmah prestati uzimati lijek.

Angioneurotski edem, lokalizovan na jeziku, ždrijelu ili grkljanu (mogući simptomi: oslabljeno gutanje ili disanje), može biti opasan po život i zahtijeva hitne mjere da se to zaustavi: potkožno davanje 0,3-0,5 mg ili intravenski kap kap 0,1 mg adrenalina (pod kontrolom krvnog pritiska, brzine otkucaja srca i EKG-a) uz naknadnu upotrebu glukokortikosteroida (iv, i / m ili unutra), preporučuje se i intravenska primjena antihistaminika (blokatora receptora H1- i H2-histamina) i u slučaju nedostatka inaktivatora nta C1-esteraza može razmotriti potrebu uvođenja pored inhibitora adrenalina enzima C1-esteraze. Pacijenta treba hospitalizirati, a praćenje treba provoditi dok se simptomi potpuno ne ublaže, ali ne manje od 24 sata.

U bolesnika koji su primali ACE inhibitore, primijećeni su slučajevi crijevnog angioedema, što se očitovalo bolom u trbuhu sa ili bez mučnine i povraćanja, a u nekim slučajevima angioedem lica uočen je istovremeno. Ako pacijent razvije liječenje gornjih simptoma liječenjem ACE inhibitorima, diferencijalna dijagnoza također treba razmotriti mogućnost razvoja crijevnog angioedema.

Liječenje usmjereno na desenzibiliziranje otrov insekata (pčele, osi) i istodobno uzimanje ACE inhibitora može pokrenuti anafilaktičke i anafilaktoidne reakcije (na primjer, sniženi krvni pritisak, nedostatak daha, povraćanje, alergijske kožne reakcije), što ponekad može biti opasno po život. Na pozadini liječenja ACE inhibitorima, reakcije preosjetljivosti na otrov insekata (na primjer pčele, ose) razvijaju se brže i teže. Ako je potrebna desenzibilizacija na otrov insekata, ACE inhibitor treba privremeno zamijeniti odgovarajućim lijekom druge klase.

Pri uporabi ACE inhibitora opisane su opasne po život anafilaktoidne reakcije koje se brzo razvijaju, ponekad i do razvoja šoka tijekom hemodijalize ili filtracije plazme pomoću određenih membrana visokog protoka (na primjer, poliakrilonitrilne membrane) (vidi također upute proizvođača proizvođača membrane). Potrebno je izbjegavati kombiniranu upotrebu lijeka Dilaprel® i takvih membrana, na primjer, za hitnu hemodijalizu ili hemofiltraciju. U ovom slučaju poželjna je upotreba drugih membrana ili isključenje ACE inhibitora. Slične reakcije zabilježene su s aferezom lipoproteina niske gustine korištenjem dekstran sulfata. Stoga se ova metoda ne smije primjenjivati ​​kod pacijenata koji primaju ACE inhibitore.

Prije operacije (uključujući stomatologiju), potrebno je upozoriti anesteziologa na uporabu ACE inhibitora.

Prije i za vrijeme liječenja ACE inhibitorima potrebno je izračunati ukupni broj leukocita i odrediti formulu leukocita.

Sigurnost i djelotvornost Dilaprela ® kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina nije utvrđena.

Preporučuje se pažljivo nadzirati novorođenčad koja su bila izložena intrauterinoj izloženosti ACE inhibitorima kako bi se otkrila arterijska hipotenzija, oligurija i hiperkalemija. Kod oligurije je potrebno održavati krvni pritisak i bubrežnu perfuziju unošenjem odgovarajućih tekućina i vazokonstriktora. Novorođenčad ima rizik od oligurije i neuroloških poremećaja, moguće zbog pada bubrežnog i cerebralnog protoka krvi zbog smanjenja krvnog pritiska uzrokovanog ACE inhibitorima (dobivene trudnicama i nakon porođaja).

U bolesnika s kroničnim zatajenjem srca, primjena lijeka Dilaprel ® može dovesti do razvoja izrazitog snižavanja krvnog tlaka, što u nekim slučajevima prati oliguriju ili azotemiju, a rijetko i razvoj akutnog zatajenja bubrega. Pacijenti sa zloćudnom arterijskom hipertenzijom ili istodobnom dekompenziranom srčanom insuficijencijom trebali bi započeti liječenje u bolnici.

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, reakcija na liječenje Dilaprelom ® može biti ili pojačana ili oslabljena. Uz to, kod pacijenata s ozbiljnom cirozom s edemom i / ili ascitesom moguća je značajna aktivacija renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava (RAAS), pa treba posebno obratiti pažnju na liječenje ovih bolesnika.

Praćenje laboratorijskih parametara prije i za vrijeme liječenja Dilaprelom ® (do 1 puta mjesečno u prvih 3-6 mjeseci liječenja)
posebno je važna kod pacijenata s povećanim rizikom od neutropenije - s oštećenom funkcijom bubrega, sistemskim bolestima vezivnog tkiva ili kod pacijenata koji primaju velike doze lijeka, kao i kod prvih znakova infekcije. Kada se potvrdi neutropenija (broj neutrofila je manji od 2000 / μl), terapiju ACE inhibitorima treba prekinuti.

U liječenju ACE inhibitorima prvih tjedana liječenja te se potom preporučuje praćenje rada bubrega. Posebno pažljiv nadzor potreban je bolesnicima s akutnom i hroničnom srčanom insuficijencijom, oštećenom funkcijom bubrega, nakon transplantacije bubrega, pacijentima s renovikularnim bolestima, uključujući bolesnike s hemodinamički značajnom jednostranom jednostranom stenozom bubrežne arterije u prisutnosti dva bubrega (kod takvih bolesnika može doći i do malog povećanja koncentracije kreatinina u serumu. pokazatelj smanjene funkcije bubrega).

Kontrola koncentracije elektrolita: preporučuje se redovno praćenje kalijuma u serumu. Posebno pažljivo praćenje serumskog kalijuma potrebno je kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega, značajnim poremećajem vodno-elektrolitne ravnoteže i hroničnim zatajenjem srca.

Preporučuje se za kontrolu krvna slika kako bi se identificirala moguća leukopenija. Preporučuje se redovitiji nadzor na početku lečenja i kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega, kao i kod pacijenata sa bolestima vezivnog tkiva ili kod pacijenata koji primaju druge lekove koji mogu promeniti sliku periferne krvi (videti odeljak „Interakcija sa drugim lekovima“) . Kontrola broja leukocita potrebna je za rano otkrivanje leukopenije, što je posebno važno kod pacijenata s povećanim rizikom za njegov razvoj, kao i kod prvih znakova infekcije. Kada se pojave simptomi povezani s leukopenijom (na primjer vrućica, natečeni limfni čvorovi, tonzilitis), potrebno je hitno nadzirati sliku periferne krvi. U slučaju znakova krvarenja (najmanje petehija, crveno-smeđih osipa na koži i sluznici), potrebno je kontrolirati i broj trombocita u perifernoj krvi.

Ako dođe do žutice ili značajnog povećanja aktivnosti jetrenih enzima (aminotransferaza ALT, AST), liječenje Dilaprelom ® treba prekinuti i osigurati liječnički nadzor pacijenta.

Oblik i sastav

Dilaprel oblik doziranja - kapsule: tvrda želatina, veličina br. 3, u dozi od 2,5 mg - bijelo tijelo i žuta kapa, u dozi od 5 mg - žuto tijelo i kapa, u dozi od 10 mg - bijelo tijelo i kapa, punilo - masa u prahu gotovo bijela ili bijela, lomljiva ili zbijena, raspada se prilikom prešanja (u blister pakiranjima: 7 kom., u kartonskoj kutiji 2 ili 4 paketa, 10 kom., u kartonskoj kutiji 1, 2, 3, 5 ili 6 pakiranja , 14 kom., U kartonskoj kutiji 1, 2 ili 4 pakiranja).

Sastav jedne kapsule:

  • aktivna supstanca: ramipril - 2,5, 5 ili 10 mg,
  • pomoćne komponente: kalcijum stearat, aerosil (koloidni silicijum dioksid), laktoza (laktoza monohidrat - za kapsule od 10 mg),
  • kućište i poklopac: želatina, titanijum dioksid, bojanje željeznog oksida u hrani žuto (za kapsule 2,5 mg i 5 mg).

Dilaprel: uputstva za upotrebu (doziranje i metoda)

Dilaprel kapsule uzimaju se oralno, bez žvakanja s dovoljnom količinom vode (1 /2 šolje). Učinkovitost lijeka ne ovisi o unosu hrane.

Doza se odabire pojedinačno, uzimajući u obzir kliničke indikacije, terapeutski učinak i toleranciju na lijek. Period liječenja obično je dug, njegovo trajanje u svakom pojedinačnom slučaju određuje liječnik.

Preporučeni režim doziranja Dilaprela (osim ako nije drugačije propisano):

  • arterijska hipertenzija: početna doza je 2,5 mg 1 put dnevno ujutro. Ako se u roku od 3 tjedna krvni tlak ne normalizira, možete povećati dnevnu dozu na 5 mg. Ako je terapeutski učinak dnevne doze od 5 mg nedovoljan, može se udvostručiti u 2-3 tjedna do najviše 10 mg dnevno ili se terapiji mogu dodati drugi antihipertenzivi, posebno spori blokatori kalcijevih kanala ili diuretici,
  • hronični oblik zatajenja srca: početna doza - 1,25 mg dnevno. Ovisno o učinku terapije i dobroj toleranciji, preporučuje se postepeno povećavanje doze, udvostručujući je u intervalima od 1-2 tjedna, ali ne prekoračujući 10 mg dnevno. Doze veće od 2,5 mg mogu se uzimati jednom dnevno ili podijeliti u dvije doze,
  • zatajenje srca sa kliničkim manifestacijama koje su se razvile 2–9 dana nakon akutnog infarkta miokarda: početna doza je 2,5 mg 2 puta dnevno (ujutro i uveče). Uz prekomjerni pad krvnog pritiska, potrebno je smanjiti početnu dozu na 1,25 mg 2 puta dnevno. Tada se, ovisno o stanju pacijenta, doza može udvostručiti u razmaku od 1-3 dana. U tom se slučaju učestalost uzimanja dnevne doze može smanjiti na 1 put dnevno. Preporučena maksimalna dnevna doza je 10 mg,
  • teški hronični oblik zatajenja srca (NYHA klasa III - IV funkcionalna klasa), koji se dogodio odmah nakon akutnog infarkta miokarda: početna doza - 1,25 mg jednom dnevno, u budućnosti, pri svakom povećanju doze, potrebno je biti oprezan vrlo oprezno. Početne i naknadne doze propisuje samo lekar,
  • prevencija moždanog udara, infarkta miokarda ili smrti od KVB (kod pacijenata s visokim kardiovaskularnim rizikom): početna doza - 2,5 mg jednom dnevno. Uz dobru podnošljivost lijeka, preporučuje se postepeno povećavanje doze. Nakon 1 tjedna liječenja može se udvostručiti, a zatim unutar 3 tjedna prijeći na uobičajenu dozu održavanja od 10 mg jednom dnevno,
  • ne-dijabetička ili dijabetička nefropatija: početna doza je 1,25 mg jednom dnevno, tada se može povećati na maksimalno 5 mg / dan, uzimati jedanput.

Preporučena korekcija doziranja Dilaprela za određene bolesti / stanja:

  • jaka arterijska hipertenzija (III. stupanj), poremećen metabolizam vode i soli i stanja u kojima je opasno značajno smanjenje krvnog pritiska (na primjer, s teškim aterosklerotskim lezijama mozga i koronarnih arterija): početna doza - 1,25 mg dnevno,
  • zatajenje bubrega s CC od 50–20 ml / min sa površinom od 1,73 m 2: početna doza je 1,25 mg / dan, maksimalna dnevna doza je 5 mg,
  • starija starija od 65 godina: početna doza 1,25 mg dnevno,
  • zatajenje jetre: maksimalna doza je 2,5 mg dnevno. U početnoj fazi terapije, primjena lijeka treba provoditi pod strogim liječničkim nadzorom, jer razina krvnog tlaka može značajno varirati u jednom ili drugom smjeru.
  • prethodni tretman diureticima: početna doza je 1,25 mg jednom dnevno ujutro (preporučuje se otkazivanje diuretika ili smanjenje njihove doze 2–3 dana prije početka primjene Dilaprela). Za vrijeme prve doze, kao i tijekom svakog povećanja doze ramiprila i / ili diuretika, kako bi se izbjegla neželjena hipotenzivna reakcija, potrebno je pažljivo medicinsko praćenje pacijentovog stanja tijekom najmanje 8 sati.

Trudnoća i dojenje

Prema uputama, Dilaprel je kontraindiciran u trudnoći i tokom dojenja.

Prije liječenja treba isključiti trudnoću. Ako se došlo do začeća tijekom razdoblja uzimanja lijeka, potrebno ga je što prije otkazati i propisati drugi lijek.

Uzimanje Dilaprela tokom trudnoće (posebno u prvom tromjesečju) može prouzrokovati pad krvnog tlaka fetusa i novorođenčeta, poremećen razvoj bubrega fetusa, narušenu bubrežnu funkciju, hipoplaziju kostiju lubanje, hiperkalemiju, kontrakciju ekstremiteta, hipoplaziju pluća i deformaciju lubanje. Za novorođenčad izložena intrauterinoj izloženosti ACE inhibitorima potrebno je pažljivo nadzirati oliguriju, hiperkalemiju i arterijsku hipotenziju, osim toga oni imaju rizik od neuroloških poremećaja.

Ako postoji potreba za liječenjem Dilaprelom tijekom dojenja, dojenje mora biti zaustavljeno.

Dilaprel, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Doziranje lijeka uzima se uzimajući u obzir reakciju pacijentovog tijela, težinu patološkog procesa. Kapsule progutajte cijele, bez žvakanja i pijenja vodom. Maksimalna dnevna doza lijeka je 10 miligrama.

At arterijska hipertenzija Dilaprel se počinju uzimati sa dozom od 2,5 mg 1 put dnevno. Sa slabim terapeutskim učinkom ili njegovom odsutnošću tokom 21 dana, doza se povećava na 5 mg. U tretmanu CHF početna doza je 1,25 mg / dan, a zatim se po potrebi doza podešava.

Sa oštećenom funkcijom bubrega

Dilaprel je kontraindiciran kod teškog oštećenja bubrega (sa CC manje od 20 ml / min s površinom tijela 1,73 m 2), bolesnicima s nefropatijom liječenima nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID), glukokortikosteroidima (GCS), imunomodulatorima i / ili ostala citotoksična sredstva.

Dilaprel treba uzimati s oprezom zbog oštećenja bubrežne funkcije (CC više od 20 ml / min s površinom tijela 1,73 m 2) - zbog rizika od razvoja hiperkalemije i leukopenije, s hemodinamički značajnom jednostranom stenozom bubrežne arterije (u prisustvu oba bubrega). nakon transplantacije bubrega.

Interakcija

Ne preporučuju se kombinacije lijekova Dilaprela sa diureticima koji čuvaju kalijum i kalijevim solima (zbog rizika od izrazitog povećanja koncentracije kalija u krvnom serumu). Kombinacije koje se koriste oprezno.

Dilaprel propisujte oprezno:

  • s antihipertenzivnim lijekovima, posebno diureticima, s opojnim analgeticima, tabletama za spavanje, lijekovima protiv bolova zbog izrazitog potenciranja hipotenzivnog djelovanja,
  • sa vazopresorskim simpatomimeticima zbog rizika od smanjenja hipotenzivnog efekta lijeka,
  • sa prokainamidimunosupresivi alopurinolsistem GKS, citostatici i drugi lijekovi koji utječu na hematološke parametre zbog povećanog rizika od razvoja leukopenija,
  • s hipoglikemijskim lijekovima za oralnu primjenu, zbog mogućeg povećanja hipoglikemijskog učinka ovih lijekova s ​​rizikom od razvoja hipoglikemija,
  • sa litijumskim solima: povećani neuro- i kardiotoksični efekti litijuma,
  • sa estrogena: zbog rizika od slabljenja hipotenzivnog dejstva leka,
  • sa heparin zbog rizika od povećanja koncentracije kalijuma u krvi.

S oslabljenom funkcijom jetre

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre može se primijetiti i povećanje i smanjenje učinka ramiprila. Zbog nedostatka iskustva s primjenom, Dilaprel treba prepisivati ​​oprezno takvim pacijentima.

Posebno se mora paziti na tešku cirozu jetre s edemom i / ili ascitesom zbog moguće značajne aktivacije RAAS-a.

Interakcija lijekova

Primjena Dilaprela istovremeno sa određenim lijekovima može dovesti do razvoja sljedećih učinaka:

  • kalijeve soli i diuretici koji čuvaju kalijum (spironolakton, triamteren, amilorid), drugi lekovi koji povećavaju sadržaj kalija u plazmi (ciklosporin, takrolimus, trimetoprim): povećani sadržaj kalija u plazmi,
  • telmisartan: povećana verovatnoća da će biti oštećena bubrežna funkcija, hiperkalemija, arterijska hipotenzija, vrtoglavica,
  • lijekovi koji sadrže aliskiren, kao i blokatore AT1 receptora (antagonisti receptora angiotenzina II): zbog dvostruke blokade RAAS, rizik od razvoja hiperkalemije, oštećenje bubrežne funkcije, oštar pad krvnog tlaka i sl.
  • antihipertenzivi (npr. diuretici) i drugi lijekovi koji smanjuju krvni tlak (triciklički antidepresivi, nitrati, lokalna i opća anestezija, alfuzosin, baklofen, prazosin, doksazosin, terazosin, tamsulosin): potencijacija antihipertenzivnog efekta,
  • preparat zlata (natrijum aurotiomalat) za intravensku primenu: hiperemija lica, arterijska hipotenzija, mučnina, povraćanje,
  • tablete za spavanje, lijekovi protiv bolova i opojne droge: pojačan antihipertenzivni učinak,
  • vazopresorski simpatomimetici (izoproterenol, epinefrin, dopamin, dobutamin): smanjenje antihipertenzivnog efekta ramiprila,
  • imunosupresivi, kortikosteroidi (mineralokortikosteroidi, glukokortikoidi), citostatici, alopurinol, prokainamid i drugi lijekovi koji utječu na hematološke parametre: povećani rizik od razvoja hematoloških reakcija,
  • litijumove soli: povećavaju koncentraciju litijuma u plazmi i povećavaju njegove neuro- i kardiotoksične efekte,
  • hipoglikemijska sredstva (uključujući inzuline, hipoglikemijska sredstva za oralnu primenu, sulfonilureje): povećani hipoglikemijski efekat ovih lekova do razvoja hipoglikemije,
  • vildagliptin: povećana incidencija Quincke edema,
  • NSAID (acetilsalicilna kiselina u dozi većoj od 3 g dnevno, inhibitori ciklooksigenaze-2, indometacin): inhibicija ramiprila, povećani rizik od zatajenja bubrega i povećanje količine kalijuma u krvnoj plazmi,
  • natrijum-hlorid: slabljenje antihipertenzivnog učinka ramiprila,
  • heparin: povećana koncentracija kalija u serumu,
  • etanol: pojačani simptomi vazodilatacije, pojačani štetni učinci etanola na organizam,
  • estrogeni: smanjenje hipotenzivnog efekta ramiprila,
  • ostali ACE inhibitori: povećani rizik od razvoja bubrežne insuficijencije (uključujući akutne oblike), hiperkalemije,
  • preparati uključeni u terapiju desesenzibilizacije za insekte hymenoptera: povećavaju vjerojatnost teških anafilaktičkih ili anafilaktoidnih reakcija na otrovima himenoptera.

Analozi Dilaprela su: Prenesa, Diroton, Enap, Lipril, Renipril.

Recenzije Dilaprel

Recenzije o Dilaprelu su malobrojne i uglavnom su pozitivne. Lijek djeluje efikasno kada je potrebno normalizovati krvni pritisak i nezavisno i u kombinaciji s drugim lijekovima. Negativne reakcije su izuzetno rijetke. Međutim, napominje se da kod dugotrajne upotrebe dolazi do ovisnosti i slabljenja efekta.

Upute za upotrebu Dilaprel: metoda i doziranje

Dilaprel kapsule uzimaju se oralno, gutaju se cijele i ispiraju s dovoljnom (100 ml) količinom vode, prije, za vrijeme ili nakon obroka.

Liječnik pojedinačno propisuje dozu i trajanje liječenja, uzimajući u obzir kliničke indikacije, podnošljivost lijeka i terapijski učinak. Period upotrebe je obično dug.

Preporučena doza Dilaprela:

  • arterijska hipertenzija: početna doza je 2,5 mg jednom ujutro. Ako se krvni tlak ne normalno nakon 21 dana terapije, dnevna doza se može povećati na 5 mg. U nedostatku dovoljnog terapijskog učinka povećane doze, pacijentu se može dodatno propisati drugi antihipertenzivni lijek (uključujući diuretike ili spora blokatora kalcijevih kanala) ili ga nakon 14-21 dana upotrebe povećati na maksimalnu dozu od 10 mg dnevno,
  • hronična srčana insuficijencija: početna doza 1,25 mg dnevno. Uz dobru podnošljivost lijeka, doza se može postepeno povećavati, s razmakom od 7-14 dana, do doze koja omogućuje dovoljnu kontrolu bolesti, ali ne više od 10 mg dnevno. Doza veća od 2,5 mg može se podijeliti u 2 doze,
  • kliničko zatajenje srca, razvijeno od 2 do 9 dana nakon akutnog infarkta miokarda: početna doza - 2,5 mg 2 puta dnevno (ujutro i navečer). U slučaju prekomjernog snižavanja krvnog pritiska, početnu dozu treba smanjiti na 1,25 mg 2 puta dnevno. Tada se, s obzirom na stanje pacijenta, doza može udvostručiti u razmaku od 1-3 dana. Tada se pacijent može prebaciti na jednu dnevnu dozu. Dnevna doza ne smije biti veća od 10 mg,
  • teška hronična srčana insuficijencija (NYHA klasa III - IV funkcionalna klasa) koja se dogodila odmah nakon akutnog infarkta miokarda: početna doza - 1,25 mg jednom dnevno, tada treba posvetiti posebnu pažnju svakom povećanju doze,
  • ne-dijabetička ili dijabetička nefropatija: početna doza je 1,25 mg jednom dnevno. Nadalje, može se povećati na maksimalnu dnevnu dozu od 5 mg i uzimati jednom,
  • smanjenje vjerovatnoće za razvoj infarkta miokarda, moždanog udara ili kardiovaskularne smrtnosti kod pacijenata s visokim kardiovaskularnim rizikom: početna doza je 2,5 mg jednom dnevno. Uz dobru podnošljivost lijeka, preporučuje se udvostručiti dozu nakon 7 dana liječenja, zatim u roku od 21 dana od liječenja povećati na 10 mg - uobičajenu dozu održavanja.

Preporučena korekcija režima doziranja Dilaprela za posebne grupe pacijenata:

  • oštećena funkcija bubrega (CC 50–20 ml / min po 1,73 m 2 tjelesne površine): dnevna početna doza - 1,25 mg. Maksimalna doza je 5 mg dnevno,
  • kršenje vodeno-elektrolitne ravnoteže, ili teška arterijska hipertenzija, ili teška aterosklerotska lezija koronarnih i moždanih arterija: početna doza je 1,25 mg dnevno,
  • pacijenti stariji od 65 godina: početna doza - 1,25 mg dnevno,
  • oslabljena funkcija jetre: maksimalna dnevna doza je 2,5 mg. Lijek treba uzimati na početku terapije pod strogim nadzorom liječnika, jer krvni tlak može značajno da se smanji ili poveća.

Za pacijente koji su prethodno imali terapiju diureticima, primjena Dilaprela je indicirana samo nekoliko dana nakon otkazivanja ili smanjenja doze diuretika u početnoj dnevnoj dozi od 1,25 mg. Nakon uzimanja prve doze i pri svakom povećanju, pacijentu treba omogućiti medicinski nadzor u trajanju od 8 sati kako bi se spriječio razvoj nekontrolirane hipotenzivne reakcije.

Dilaprel, upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Dilaprel kapsule uzimaju se oralno, bez obzira na unos hrane, isperu s pola čaše vode.

Doza lijeka odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir njegovu podnošljivost i rezultirajući terapeutski učinak. Tretman je obično dug.

Preporučeni režim doziranja za pacijente sa normalnom funkcijom jetre i bubrega:

  • povišeni krvni pritisak: 2,5 mg jednom dnevno (ujutro), nakon 3 tjedna uzimanja lijeka u ovoj dozi i nepostojanja očekivanog efekta, moguće je povećati dozu na 5 mg dnevno, nakon još 2-3 tjedna uzimanja lijeka u dozi od 5 mg u slučaju njegove nedovoljne učinkovitosti, dnevna doza se može povećati na maksimalno 10 mg, moguća je i alternativna opcija - primjena Dilaprela u dozi od 5 mg dnevno i dodavanje drugih antihipertenzivnih sredstava u terapiju, na primjer, spori blokatori kalcijevih kanala ili diuretici,
  • hronična srčana insuficijencija: 1,25 mg dnevno na početku liječenja, nakon toga, uzimajući u obzir reakciju pacijenta, moguće je udvostručiti dozu svaka 1-2 tjedna do maksimalne dnevne doze od 10 mg,
  • zatajenje srca koje se razvilo nakon akutnog infarkta miokarda u razdoblju od 2. do 9. dana: na početku liječenja potrebno je uzimati 5 mg dnevno u dvije doze (ujutro i navečer), s netolerancijom na početnu dozu dva dana 1 , 25 mg ramiprila dva puta dnevno, uzimajući u obzir reakciju pacijenta, moguće je udvostručiti dozu svakih 1-3 dana dok se ne postigne maksimalna dnevna doza od 10 mg, učestalost primjene lijeka s vremenom može se smanjiti na jednom dnevno,
  • bubrežna nefropatija: 1,25 mg jednom dnevno na početku terapije, ubuduće se doza može povećati na 5 mg jednom dnevno (maksimalna dnevna doza),
  • smanjenje vjerojatnosti moždanog udara, srčanog udara ili rizika od kardiovaskularne smrtnosti kod pacijenata iz visokih skupina kardiovaskularnog rizika: 2,5 mg ramiprila jednom dnevno na početku liječenja, doza lijeka može se udvostručiti nakon 1 tjedna, a tijekom naredne 3 tjedna doza Dilaprela može se povećati na 10 mg jednom dnevno.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije (klirens kreatinina 50–20 ml / min), lijek treba koristiti u početnoj dnevnoj dozi od 1,25 mg, a maksimalna doza kod takvih bolesnika ne smije biti veća od 5 mg dnevno.

Kod teške arterijske hipertenzije, kod bolesnika s poremećenom vodenom elektrolitnom ravnotežom i kod bolesnika kod kojih je značajno smanjenje krvnog tlaka povezano s određenim rizikom, početna doza ramiprila iznosi 1,25 mg dnevno.

Pacijenti koji primaju diuretike prije početka liječenja Dilaprelom trebali bi, ako je moguće, prestati uzimati 2-3 dana prije početka terapije ili smanjiti njihovu dozu. Liječenje Ramiprilom treba započeti s dozom od 1,25 mg jednom dnevno. Nakon uzimanja početne doze, kao i sa svakim povećanjem doze lijeka i / ili diuretika potrebno je pažljivo medicinsko praćenje pacijenta tijekom najmanje 8 sati, što pomaže u izbjegavanju nekontroliranog pada krvnog tlaka.

Pacijenti stariji od 65 godina trebali bi primati Dilaprel u početnoj dozi od 1,25 mg dnevno.

U slučaju oštećenja funkcije jetre, maksimalna dnevna doza lijeka ne smije prelaziti 2,5 mg.

Cijena Dilaprela u ljekarnama

Cijena Dilaprela u različitim ljekarnama malo varira i više ovisi o doziranju i pakovanju. Približni trošak lijeka danas: 2,5 mg kapsule (28 kom. U pakovanju) - 149 rubalja, 5 mg kapsule (28 kom. U pakovanju) - 227–266 rubalja, 10 mg kapsule (28 kom. U pakiranju) - 267-315 rubalja.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Ostavite Svoj Komentar