Upute za upotrebu Protafan nm penfill, kontraindikacije, nuspojave, recenzije

Suspenzija za potkožno davanje1 ml
aktivna supstanca:
inzulinski izofan (humani genetski inženjering)100 IU (3,5 mg)
(1 IU odgovara 0,035 mg bezvodnog ljudskog inzulina)
pomoćni sastojci: cinkov klorid, glicerin (glicerol), metakrezol, fenol, natrijum hidrogen fosfat dihidrat, protamin sulfat, natrijum hidroksid i / ili klorovodična kiselina (za podešavanje pH), voda za ubrizgavanje
1 bočica sadrži 10 ml lijeka, što odgovara 1000 IU

Protafan ® HM Penfill ®

Suspenzija za potkožno davanje1 ml
aktivna supstanca:
inzulinski izofan (humani genetski inženjering)100 IU (3,5 mg)
(1 IU odgovara 0,035 mg bezvodnog ljudskog inzulina)
pomoćni sastojci: cinkov klorid, glicerin (glicerol), metakrezol, fenol, natrijum hidrogen fosfat dihidrat, protamin sulfat, natrijum hidroksid i / ili klorovodična kiselina (za podešavanje pH), voda za ubrizgavanje
1 uložak Penfill ® sadrži 3 ml lijeka, što odgovara 300 IU

Obrazac za puštanje Protafan nm penfill, ambalaža lijeka i sastav.

Suspenzija za ispitivanje bijele boje, kada je slojevita, formira bijeli talog i bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant, uz miješanje, talog treba resuspendirati.

1 ml
izofan inzulin (ljudski genetski inženjering)
100 IU *

Pomoćne tvari: cink-klorid, glicerol, metakrezol, fenol, natrijev hidrogenfosfat dihidrat, protamin sulfat, solna kiselina i / ili otopina natrijum hidroksida (za održavanje pH), voda d / i.

* 1 IU odgovara 35 μg bezvodnog ljudskog inzulina.

3 ml - staklene patrone bez boje (5) - blisteri (1) - pakovanja od kartona.

OPIS AKTIVNE TVARI.
Svi podaci dani su samo radi upoznavanja s lijekom, o mogućnosti upotrebe trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Kako koristiti Protafan?

Doziranje inzulina je individualno i određuje liječnik u skladu s potrebama pacijenta.

U prosjeku, dnevna potreba za inzulinom za liječenje dijabetesa iznosi od 0,5 do 1,0 IU / kg tjelesne težine. U prepubertalne djece ona varira od 0,7 do 1,0 IU / kg. Tijekom razdoblja djelomične remisije, potreba za inzulinom može se značajno smanjiti, dok u slučajevima inzulinske rezistencije, na primjer tijekom puberteta ili u pretilosti, dnevna potreba za inzulinom može se značajno povećati.

Početna doza inzulina za pacijente s dijabetesom tipa 2 često je niža, na primjer, od 0,3 do 0,6 IU / kg / dan.

Lekar određuje broj injekcija dnevno (jednu ili više) koje su pacijentu potrebne. Protafan se može davati sam ili pomiješan sa inzulinom koji brzo djeluje. U intenzivnoj insulinskoj terapiji suspenzije se koriste kao bazni inzulin, koji se primjenjuje uveče i / ili ujutro, a brzo djelujući inzulin se daje prije jela.

Optimiziranje metaboličke kontrole kod pacijenata s dijabetesom odgađa početak i usporava razvoj kasnih komplikacija dijabetesa. Zbog toga se preporučuje praćenje nivoa glukoze u krvi.

U starijih i starijih bolesnika prvi cilj liječenja je ublažavanje simptoma dijabetesa i sprečavanje razvoja hipoglikemije.

Protafan NM namijenjen je za potkožne injekcije.

Protafan HM se obično daje ispod kože bedara. Takođe možete ući u prednji deo prednjeg trbušnog zida, stražnjice ili deltoidne mišiće ramena.

Sa potkožnim injekcijama u bedro apsorpcija inzulina je sporija nego kada se ubrizgava u druge dijelove tijela.

Uvođenje ucrtanog nabora kože znatno smanjuje rizik od naletavanja u mišić.

Kako bi se spriječila lipodistrofija injekcija, treba mijenjati mjesta čak i unutar istog dijela tijela.

Ni pod kojim uslovima suspenzije insulina ne treba davati intravenski.

Farmakološko djelovanje

Interakcija je sa specifičnim receptorima plazma membrane i prodire u ćeliju, gdje aktivira fosforilaciju ćelijskih proteina, stimulira glikogen sintetazu, piruvat dehidrogenazu, hekokinazu, inhibira lipazu masne tkiva i lipoprotein lipazu. U kombinaciji sa specifičnim receptorom on omogućava prodor glukoze u ćelije, pojačava njegov unos tkivima i pospješuje konverziju u glikogen. Povećava opskrbu glikogenom u mišićima, potiče sintezu peptida.

Klinička farmakologija

Učinak se razvija 1,5 sat nakon primjene sc, dostiže maksimum nakon 4-12 sati i traje 24 sata Protafan NM Penfill za šećernu bolest ovisnu o inzulinu koristi se kao bazni inzulin u kombinaciji s inzulinom kratkog djelovanja, za inzulinu ovisan o inzulinu - kao za monoterapiju , a u kombinaciji s brzo djelujućim inzulinama.

Interakcija

Hipoglikemijski efekat pojačan je acetilsalicilnom kiselinom, alkoholom, alfa i beta blokatorima, amfetaminom, anaboličkim steroidima, klofibratom, ciklofosfamidom, fenfluraminom, fluoksetinom, ifosfamidom, inhibitorima MAO, metildopa, tetraciklinom, posebno trifamazidin, trifamksidin, trifamksidin, trifamksidin, trifamksidin, trifamksidin, trifamksid trijumamidom, trifamfiks triksamfiks, trifamksid trijumamidom, trifamksid trijumamidom, trifamfiks triksamidom, trifamfiks trifamidom, trifamksidom trijumamidom, trifamksidom trijumamidom tiazidi), glukokortikoidi, heparin, hormonalni kontraceptivi, izoniazid, litijum-karbonat, nikotinska kiselina, fenotiazini, simpatomimetici, triciklički antidepresivi.

Doziranje i primjena

Protafan ® HM Penfill ®

P / c. Lijek je namijenjen supkutanoj primjeni. Suspenzije inzulina ne mogu se unijeti / unositi.

Doza lijeka odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir potrebe pacijenta. Obično su potrebe za inzulinom između 0,3 i 1 IU / kg / dan. Dnevna potreba za inzulinom može biti veća kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (na primjer, tijekom puberteta, kao i kod bolesnika s pretilošću) i niža u bolesnika s rezidualnom endogenom proizvodnjom inzulina.

Protafan ® NM može se koristiti i u monoterapiji i u kombinaciji sa brzim ili kratko delujućim insulinom.

Protafan ® NM se obično daje subkutano na bedru. Ako je to prikladno, injekcije se mogu raditi i u prednjem trbušnom zidu, u glutealnoj regiji ili u regiji deltoidnog mišića ramena. Uvođenjem lijeka u bedro dolazi do sporije apsorpcije nego kad se uvodi u druga područja. Ako se injekcija vrši u produženi nabor kože, rizik od slučajnog intramuskularnog davanja lijeka je minimiziran.

Igla bi trebala ostati ispod kože najmanje 6 sekundi, što garantira punu dozu. Potrebno je stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Protafan ® NM Penfill ® dizajniran je za upotrebu sa Novo Nordisk sistemima ubrizgavanja inzulina i NovoFine ® ili NovoTvist ® iglama. Treba uzeti u obzir detaljne preporuke za upotrebu i primjenu lijeka.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom. Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima pridružene bolesti bubrega, jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde. Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti i kod promjene fizičke aktivnosti ili pacijentove uobičajene prehrane. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prebacivanja pacijenta s jedne vrste inzulina na drugu

Predoziranje

Simptomi razvoj hipoglikemije (hladan znoj, palpitacije, drhtanje, glad, uznemirenost, razdražljivost, bledica, glavobolja, pospanost, nedostatak pokreta, oštećenje govora i vida, depresija). Teška hipoglikemija može dovesti do privremenog ili trajnog slabljenja moždane funkcije, kome i smrti.

Liječenje: otopina šećera ili glukoze iznutra (ako je pacijent svjestan), s / c, i / m ili iv - glukagon ili iv - glukoza.

Cijene u ljekarnama u Moskvi

Goden serijaCijena, rub.Ljekarne
9568879.00
Do ljekarne
650.00
Do ljekarne

Navedene informacije o cijenama lijekova nisu ponuda za prodaju ili kupovinu robe.
Podaci su namijenjeni isključivo za usporedbu cijena u stacionarnim ljekarnama koje posluju u skladu s člankom 55. Federalnog zakona o prometu lijekova od 12.04.2010. N 61-FZ.

Farmakokinetika

Poluvrijeme inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta.

Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, o dozi inzulina, načinu i mjestu primjene, debljini potkožnog masnog sloja i vrsti dijabetes melitusa). Stoga su farmakokinetički parametri inzulina podložni značajnim fluktuacijama među i unutar pojedinca.

Maksimalna koncentracija (C)maks) inzulin u plazmi dostiže se u roku od 2-18 sati nakon supkutane primjene.

Nije primijećeno izrazito vezanje na proteine ​​u plazmi, osim antitijela na inzulin (ako ih ima).

Ljudski inzulin se cijepa djelovanjem inzulinske proteaze ili enzima koji cijepaju inzulin, a moguće i djelovanjem protein-disulfid izomeraze. Pretpostavlja se da u molekuli humanog inzulina postoji više mjesta cijepanja (hidrolize), međutim, niti jedan metabolizam nastao kao rezultat cijepanja nije aktivan.

Poluživot (T½) određuje se brzinom apsorpcije potkožnog tkiva. Dakle T½ to je mjera apsorpcije, a zapravo nije mjera uklanjanja inzulina iz plazme (T½ inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta). Studije su pokazale da je T½ je oko 5-10 sati.

Predklinički podaci o sigurnosti

U pretkliničkim studijama, uključujući farmakološke studije sigurnosti, studije toksičnosti s ponavljanim dozama, studije genotoksičnosti, kancerogeni potencijal i toksični efekti na reproduktivnu sferu, nije utvrđen specifičan rizik za ljude.

Trudnoća i dojenje

Ne postoje ograničenja upotrebe inzulina tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru.

I hipoglikemija i hiperglikemija, koje se mogu razviti u slučajevima neadekvatno odabrane terapije, povećavaju rizik od malformacija fetusa i smrti ploda. Trudnice s dijabetesom trebaju se pratiti tokom cijele trudnoće, trebale bi imati pojačanu kontrolu razine glukoze u krvi, iste preporuke vrijede i za žene koje planiraju trudnoću.

Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Nakon porođaja, potreba za inzulinom u pravilu se brzo vraća na nivo promatran prije trudnoće.

Također ne postoje ograničenja upotrebe lijeka Protafan® NM tijekom laktacije. Provođenje terapije inzulinom za dojilje nije opasno za bebu. Međutim, majci će možda trebati da prilagodi režim doziranja Protafan® NM-a i / ili prehrane.

Nuspojava

Najčešći neželjeni događaj sa insulinom je hipoglikemija. Tijekom kliničkih studija, kao i tijekom upotrebe lijeka nakon puštanja na tržište potrošača, ustanovljeno je da učestalost hipoglikemije varira ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja lijeka i razini kontrole glikemije (vidjeti "Opispojedinačne neželjene reakcije ").

U početnoj fazi inzulinske terapije mogu se pojaviti refrakcijske pogreške, edemi i reakcije na mjestu ubrizgavanja (uključujući bol, crvenilo, osip, upale, modrice, otekline i svrab na mjestu uboda). Ovi simptomi su obično privremeni. Brzo poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do stanja „akutne neuropatije bola“, koja je obično reverzibilna. Intenziviranje terapije inzulinom uz oštro poboljšanje kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja stanja dijabetičke retinopatije, dok dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Popis nuspojava predstavljen je u tabeli.

Sve nuspojave predstavljene u nastavku, na osnovu podataka iz kliničkih ispitivanja, grupisane su prema učestalosti razvoja prema MedDRA i organskim sistemima. Učestalost nuspojava definirana je kao: vrlo često (≥ 1/10), često (≥ 1/100 do

Mjere sigurnosti

Hipoglikemija se može razviti ako se daje previsoka doza inzulina u odnosu na potrebe pacijenta.

Preskakanje obroka ili neplanirana intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije.

Nakon nadoknade metabolizma ugljikohidrata, na primjer, pojačane terapije inzulinom, pacijenti mogu osjetiti tipične simptome prekursora hipoglikemije, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati s dugim tijekom dijabetesa.

Prebacivanje pacijenata na drugu vrstu inzulina ili na inzulin drugog proizvođača treba provesti samo pod medicinskim nadzorom. Ako promijenite koncentraciju, vrstu proizvođača, vrste (ljudski inzulin, analog ljudskog inzulina) i / ili način proizvodnje, možda ćete trebati promijeniti dozu inzulina. Pacijentima koji su podvrgnuti liječenju Protafan® NM-om može biti potrebna promjena doze ili povećanje učestalosti injekcija u odnosu na ranije korištene pripravke inzulina. Ako je potrebno prilagođavanje doze prilikom prebacivanja pacijenata na liječenje Protafan® NM-om, to se može učiniti već s uvođenjem prve doze ili u prvim tjednima ili mjesecima terapije.

Kao i kod drugih tretmana inzulinom, na mjestu ubrizgavanja mogu se razviti reakcije, što se očituje boli, crvenilom, osipima, upalom, modricama, oticanjem i svrbežom. Redovita promjena mjesta ubrizgavanja u istom anatomskom području pomoći će u smanjenju simptoma ili sprečavanju razvoja tih reakcija. Reakcije obično nestaju u roku od nekoliko dana do nekoliko tjedana. U rijetkim slučajevima može biti potrebno prekidanje lijeka Protafan® NM zbog reakcija na mjestu ubrizgavanja.

Prije putovanja s promjenom vremenske zone pacijent bi se trebao posavjetovati sa svojim liječnikom, jer promjena vremenske zone znači da pacijent mora jesti i davati inzulin u različito vrijeme.

Suspenzije inzulina ne mogu se koristiti u insulinskim pumpama.

Istovremena upotreba lijekova iz tiazolidindionske skupine i pripravaka inzulina

Zabilježeni su slučajevi razvoja zastojne srčane insuficijencije u liječenju bolesnika s tiazolidindionima u kombinaciji s inzulinskim preparatima, posebno ako takvi bolesnici imaju faktore rizika za razvoj zagušenja srčane insuficijencije. Ovu činjenicu treba uzeti u obzir prilikom propisivanja kombinirane terapije tiazolidindionima i inzulinskim pripravcima pacijentima.Prilikom propisivanja takve kombinirane terapije potrebno je provesti medicinske preglede pacijenata radi prepoznavanja znakova i simptoma kongestivnog zatajenja srca, debljanja i prisustva edema. Ako se simptomi srčane insuficijencije pogoršaju kod pacijenata, liječenje tiazolidindionima mora se prekinuti.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije može biti smanjena tijekom hipoglikemije, što može biti opasno u situacijama kada su te sposobnosti posebno potrebne (na primjer, tijekom vožnje automobila ili rada sa mašinama i mehanizmima).

Pacijente treba savjetovati da poduzimaju mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije tokom vožnje automobila. To je posebno važno kod pacijenata bez ili smanjenih simptoma prekursora u razvoju hipoglikemije ili pate od učestalih epizoda hipoglikemije. U tim slučajevima treba uzeti u obzir primjerenost vožnje i obavljanja takvih poslova.

Uslovi skladištenja

Na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C (u hladnjaku), ali ne u blizini zamrzivača. Ne smrzavajte se.

Spremite patrone u kartonsku kutiju da biste ih zaštitili od svetlosti.

Za otvorene kertridže: Ne čuvati u hladnjaku. Čuvati na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C 6 tjedana.

Protafan ® NM Penfill ® treba zaštititi od prekomerne toplote i svetlosti.

Čuvati van dohvata dece. Čuvati van dohvata dece.

Upute za pacijenta

Protafan NM u bočicama koristi se sa posebnim inzulinskim špricama koji imaju odgovarajući stepen. Lijek je namijenjen samo individualnoj upotrebi.

Prije upotrebe lijeka Protafan NM, trebali biste provjeriti je li to upravo ona vrsta inzulina koja je propisana. Potrebno je dezinficirati površinu gumenog čepa boce.

Kada pacijent koristi samo Protafan NM:

  • Neposredno prije upotrebe valjajte insulinsku bočicu između dlanova dok tekućina ne postane bijela i ravnomerno zamagljena.
  • Prikupi se količina vazduha jednaka dozi inzulina ubrizganoj u špric.
  • U bocu unesite vazduh.
  • Bočicu s špricom okrenite naopako.
  • Pokupite potrebnu dozu inzulina u štrcaljku.
  • Izvadite iglu iz bočice.
  • Ispustite zrak iz špriceva.
  • Proverite da li je doza pravilno uneta.
  • Odmah napravite injekciju.
Kada pacijent treba da meša Protafan NM sa inzulinom kratkog delovanja:
  • Neposredno prije upotrebe valjajte između dlanova boce s Protafan NM-om dok tekućina ne postane bijela i jednoliko zamućena.
  • U špricu uvucite količinu vazduha jednaku dozi Protafan NM-a. Ubacite zrak u bočicu sa Protafan NM i izvadite iglu iz bočice.
  • U špricu uvucite zapreminu zraka jednaku dozi inzulina kratkog djelovanja. Unesite zrak u bočicu inzulina kratkog djelovanja. Bočicu s špricom okrenite naopako.
  • U špricu uvucite potrebnu dozu inzulina kratkog djelovanja. Izvadite iglu iz bočice. Ispustite zrak iz špriceva. Proverite da li je doza pravilno uneta.
  • Umetnite iglu u bocu sa Protafan NM-om. Bočicu s špricom okrenite naopako.
  • Stavite potrebnu dozu Protafan NM-a u špric. Izvadite iglu iz bočice. Ispustite zrak iz štrcaljke i provjerite je li doza pravilno postavljena.
  • Smjesu odmah ubrizgajte.
  • Uvijek miješajte inzulin kratkog i dugog djelovanja u istom slijedu.

Kako davati insulin

Uhvatite kožu s dva prsta, umetnite iglu u pregib kože i napravite potkožnu injekciju inzulina.

Držite iglu ispod kože najmanje 6 sekundi kako biste osigurali da se ubrizgava sav inzulin.

Neodgovarajuće doze ili prekid liječenja (posebno s dijabetesom tipa 1) mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze. Prvi se simptomi hiperglikemije obično razvijaju postepeno u toku nekoliko sati ili dana. Uključuju: žeđ, učestalo mokrenje, mučninu, povraćanje, pospanost, crvenilo i suvoću kože, suha usta, gubitak apetita i miris acetona na izdisaju (vidi poglavlje Nuspojave).

Kod dijabetesa tipa 1, neliječena hiperglikemija dovodi do dijabetičke ketoacidoze, koja je potencijalno smrtonosna.

Hipoglikemija može nastati ako doza inzulina premašuje potrebu za tim. Općenito, hipoglikemiju mogu liječiti neposrednim unošenjem ugljikohidrata. Pacijenti bi to trebali učiniti odmah, pa se savjetuje da sa sobom uvijek imaju glukozu.

Preskakanje obroka ili nepredviđena povećana fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije.

Pacijenti koji su značajno poboljšali kontrolu razine glukoze u krvi zahvaljujući intenzivnoj terapiji inzulinom mogu primijetiti promjene svojih uobičajenih simptoma, prekursora hipoglikemije, na što bi trebalo unaprijed upozoriti (vidjeti dio Nuspojave).

Uobičajeni znakovi upozorenja mogu dugo vremena nestati kod osoba koje imaju dijabetes.

Popratne bolesti, posebno infekcije i groznica obično povećavaju pacijentovu potrebu za insulinom.

Zatajenje bubrega ili jetre može dovesti do nakupljanja inzulina.

Potreba za reguliranjem doze inzulina može se pojaviti u slučajevima kada pacijenti povećavaju fizičku aktivnost ili promijene uobičajenu prehranu.

Prelazak pacijenta na drugu vrstu ili vrstu inzulina događa se pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene koncentracije, tipa (proizvođača), tipa (brzo djelujući inzulin, dvofazni inzulin, dugo djelujući inzulin), porijekla inzulina (životinjski, ljudski ili ljudski analog inzulina) i / ili načina proizvodnje (rekombinantna DNA u usporedbi sa životinjskim inzulinom) mogu zahtijevati korekciju doze inzulina. Prilikom prebacivanja pacijenta na injekcije Protafan NM-a, može biti potrebna promjena uobičajene doze inzulina. Potreba za odabirom doze može se pojaviti kako pri prvoj primjeni novog lijeka, tako i tijekom prvih nekoliko tjedana ili mjeseci njegove primjene.

Neki pacijenti koji su imali hipoglikemijske reakcije nakon prelaska sa životinjskog na humani inzulin primijetili su slabljenje ili promjenu simptoma prekursora hipoglikemije.

Prije putovanja u različite vremenske zone pacijenti bi se trebali posavjetovati sa liječnikom jer se tim mijenja raspored ubrizgavanja inzulina i unos hrane.

Suspenzije inzulina ne mogu se koristiti u inzulinskim pumpama za kontinuirano potkožno davanje inzulina.

Protafan HM sadrži metakrezol koji može izazvati alergijske reakcije.

Trudnoća i dojenje

Budući da inzulin ne prelazi placentarnu barijeru, ne postoji ograničenje u liječenju dijabetesa inzulinom tokom trudnoće. Preporučuje se pooštriti nadzor nad liječenjem trudnica sa dijabetesom tokom cijelog razdoblja trudnoće, kao i u slučajevima sumnji na trudnoću, jer uz neadekvatnu kontrolu dijabetesa, i hipoglikemija i hiperglikemija povećavaju rizik od malformacija i smrti fetusa.

Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i značajno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na početnu vrijednost.

Također ne postoje ograničenja u liječenju dijabetesa inzulinom tokom dojenja, jer liječenje majke ne predstavlja nikakav rizik za bebu. Međutim, možda će biti potrebno prilagođavanje doze.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima.

Reakcija pacijenta i njegova sposobnost koncentracije mogu biti umanjeni hipoglikemijom. Ovo može biti faktor rizika u situacijama kada su ove sposobnosti od posebnog značaja (na primjer, za vrijeme vožnje automobila ili mašina).

Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere za sprečavanje hipoglikemije prije vožnje. Ovo je posebno važno za pacijente koji imaju oslabljene ili odsutne simptome prekursora hipoglikemije ili se epizode hipoglikemije često javljaju. U takvim okolnostima trebalo bi riješiti pitanje preporučljivosti vožnje općenito.

Nekompatibilnost

U pravilu se inzulinu mogu dodavati tvari s kojima je poznata njegova kompatibilnost. Suspenzije inzulina ne smiju se miješati sa otopinama za infuziju. Lijekovi dodani suspenziji inzulina mogu uzrokovati njegovo uništavanje, na primjer, pripravci koji sadrže tiole ili sulfite.

Protafan NM Penfil - patrone od 3 ml dizajnirane za upotrebu sa Novo Nordisk insulinskim olovkama i NovoFayn iglama. Uložak treba koristiti samo s olovkama šprica koje su kompatibilne s njima i osiguravaju sigurnost i efikasnost upotrebe spremnika.

Doziranje inzulina je individualno i određuje liječnik u skladu s potrebama pacijenta.

U prosjeku, dnevna potreba za inzulinom u liječenju dijabetesa iznosi od 0,5 do 1,0 IU / kg ili više, ovisno o stanju pojedinog pacijenta.

Doziranje i način primjene lijeka.

Unesite s / c, 1-2 puta dnevno, 30-45 minuta prije doručka. Mjesto ubrizgavanja treba mijenjati svaki put. U posebnim slučajevima moguće je uvođenje a / m.

Unošenje / unošenje inzulina srednjeg trajanja nije dozvoljeno.

Doze se postavljaju pojedinačno, ovisno o sadržaju glukoze u krvi i urinu, karakteristikama tijeka bolesti.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja.

Tokom trudnoće, potrebno je uzeti u obzir smanjenje potrebe za inzulinom u prvom tromjesečju ili povećanje u drugom i trećem tromjesečju. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može se drastično smanjiti.

Tokom laktacije potrebno je svakodnevno praćenje nekoliko meseci (dok se ne stabilizuje potreba za inzulinom).

Posebna uputstva za upotrebu Protafan nm penfill-a.

S oprezom se bira doza lijeka u bolesnika s prethodno postojećim cerebrovaskularnim poremećajima prema ishemijskom tipu i sa teškim oblicima ishemijske bolesti srca.
Potreba za insulinom može se promijeniti u sljedećim slučajevima: prilikom prelaska na drugu vrstu inzulina, kod promjene prehrane, proljeva, povraćanja, kod promjene uobičajenog volumena tjelesne aktivnosti, kod bolesti bubrega, jetre, hipofize, štitne žlijezde, pri promjeni mjesta ubrizgavanja.
Potrebno je prilagoditi dozu inzulina za zarazne bolesti, disfunkciju štitnjače, Addisonovu bolest, hipopituitarizam, hronično bubrežno zatajenje i dijabetes melitus kod pacijenata starijih od 65 godina.

Prelazak pacijenta na humani inzulin uvijek treba strogo opravdavati i provoditi samo pod nadzorom liječnika.

Uzroci hipoglikemije mogu biti: predoziranje inzulinom, zamjena lijekova, preskakanje obroka, povraćanje, proljev, fizički stres, bolesti koje smanjuju potrebu za inzulinom (teške bolesti bubrega i jetre, kao i hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde), promjena mjesta ubrizgavanja (na primjer, kožu na trbuhu, ramenu, bedrima) kao i interakciju s drugim lijekovima. Moguće je smanjiti koncentraciju glukoze u krvi prilikom prelaska pacijenta iz životinjskog inzulina u ljudski inzulin.

Pacijenta treba obavijestiti o simptomima hipoglikemijskog stanja, o prvim znakovima dijabetičke kome i o potrebi da se liječnike obavijesti o svim promjenama u njegovom stanju.

U slučaju hipoglikemije, ako je pacijent u svijesti, propisuje mu se dekstroza iznutra, s / c, iv ili iv ubrizgan glukagon ili iv hipertonična otopina dekstroze. S razvojem hipoglikemijske kome 20-40 ml (do 100 ml) 40% -tne otopine dekstroze ubrizgava se intravenski u tekućinu pacijentu sve dok pacijent ne izađe iz kome.

Pacijenti s dijabetesom mogu zaustaviti blagu hipoglikemiju koju osjećaju jedući šećer ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata (pacijentima se preporučuje da sa sobom imaju barem 20 g šećera).

Tolerancija na alkohol kod pacijenata koji primaju inzulin je smanjena.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Sklonost razvoju hipoglikemije može smanjiti sposobnost pacijenata da upravljaju vozilima i rade sa mehanizmima.

Pogledajte video: How to Use NovoPen 4 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar