Zašto gubiti svijest kod dijabetesa

Bolesti kod osobe sa šećernom bolešću mogu biti potaknute previše inzulina što je uzrokovano velikom koncentracijom glukoze u krvnom serumu. To je takođe simptom hipoglikemijske krize - stanja uzrokovanog naglim padom sadržaja šećera. Gubitku svijesti često prethodi hipoglikemijska koma koja prijeti zdravlju i životu ljudi.

Hipoglikemija nesvjestan

Gubitak svijesti kod niskog šećera kod dijabetičara može biti uzrokovan iz više razloga, uključujući i neusklađenost s dijetalnim pravilima:

  1. preskakanje sljedećeg obroka,
  2. prisilno dugotrajno post,
  3. jesti hranu bogatu ugljikohidratima
  4. zloupotreba alkohola na pozadini terapije insulinom.

Osim toga, pogrešna tehnika ubrizgavanja inzulina ili pogrešna doza lijekova mogu izazvati nestanak dijabetesa melitusa, uslijed čega dolazi do predoziranja.

Endokrine bolesti ili disfunkcije bubrega, jetre, hipofize i nadbubrežne žlijezde mogu često prouzrokovati gubitak svijesti uzrokovan padom koncentracije glukoze u krvnom serumu.

Pridruženi simptomi

Oštar pad sadržaja šećera često je dokaz razvoja hipoglikemijskog napada. U ovom slučaju hitno je potražiti medicinsku pomoć, jer ovo patološko stanje često dovodi do poremećene moždane cirkulacije, oštećenja živčanog i kardiovaskularnog sistema, srčanih i moždanih udara.

Hipoglikemija se može prepoznati po sljedećim simptomima:

  • Snažan nagli pad koncentracije glukoze u krvi.
  • Snažan osjećaj gladi popraćen mučninom, pretvarajući se u povraćanje.
  • Pospanost, slabost mišića, drhtanje ruku i nogu.
  • Visoki krvni pritisak, glavobolja, vrtoglavica.
  • Srčana palpitacija, proširena zjenica.
  • Oboljenje jezika i usana.
  • Pojačano znojenje.
  • Slušne i vizualne halucinacije.
  • Slomljena pažnja, konfuzija.

Svi su ovi znakovi karakteristični za pacijente oboljele od dijabetesa tipa 1 i 2. Međutim, oni se ne manifestiraju uvijek u potpunosti i određenom redoslijedu, nego se oni jasnije izražavaju što brže pada nivo šećera u krvi.

Hipoglikemijska kriza razvija se munjevitom brzinom i mnogi dijabetičari nisu je u stanju prepoznati na samom početku, prije pojave sinkopa, što često prethodi hipoglikemijskoj komi. Zbog toga je čak i uz najmanje pogoršanje blagostanja potrebno izmjeriti nivo šećera u krvi glukometrom.

Nesanica hiperglikemije

U nekim slučajevima visoki šećer u krvi ili hiperglikemija mogu prouzrokovati nesvjest u šećernoj bolesti. Dugi interval između obroka, upotreba velike količine ugljikohidrata ili preskakanje narednog unosa lijekova za snižavanje šećera, kao i pogrešno izračunata doza inzulina koja ne odgovara traženoj vrijednosti, obično dovodi do ovog patološkog stanja dijabetičara.

Glavni simptomi hiperglikemije su nezasitna žeđ i suha usta, pojačano mokrenje, smanjena oštrina vida i česte glavobolje. Osim toga, prilikom izdaha pacijent će osjetiti miris acetona. To je zbog povećanja koncentracije ketonskih tijela.

Povišene razine šećera s vremenom dovode do sljedećih komplikacija:

  1. Vaginalne infekcije
  2. Dermatitis različite lokalizacije.
  3. Osjećaj zimice, peckanja, goosebumps zbog oštećenja malih krvnih sudova.
  4. Poremećaj defekacije.
  5. Smanjena regeneracija tkiva, uslijed čega rane, posjekotine i ogrebotine dugo ne zarastaju.

Gubitak svijesti kod osobe koja boluje od dijabetesa s hiperglikemijom često prethodi dijabetičkoj komi.

Prva pomoć

Ako postoje znakovi hiperglikemije, potrebno je brzo djelovati, jer je svako odgađanje krhko razvojem kome. U slučaju da se onesvijesti kod pacijenta sa šećernom bolešću, hitno je potrebna injekcija inzulina, položite osobu na bok i pozovite hitnu pomoć.

Hitno je djelovati i na prve znakove nadolazećeg hipoglikemijskog napada. Dakle, ako je pacijent svjestan, treba da koristi jednostavne ugljikohidrate: tabletu glukoze, šećer, bombone, čašu soka ili slatki čaj. Nakon nekog vremena trebate jesti kolačiće, hljeb ili slatke lepinje, ne zaboravljajući na stalno mjerenje glukoze pomoću glukometra.

Dijabetes gubitak svijesti

Često pacijent doživi nesvjest sa dijabetesom, što je uzrokovano teškom manifestacijom hipoglikemije. Gubitak svijesti povezan je s naglim i značajnim padom šećera u krvi. Ponekad je nesvjestica kod dijabetesa rezultat pretjerano velike doze inzulina, pri kojoj se razina glukoze brzo povećava. Takav je pacijent obavezan što prije privesti svijesti i pružiti hitnu pomoć kako bi se izbjegle komplikacije.

Uzroci gubitka svijesti kod dijabetesa

Najčešće, nesvjesno stanje kod dijabetesa povezano je sa smanjenjem količine glukoze u krvi. Iz tog razloga ne propadaju samo dijabetičari već i zdravi ljudi.

Prehrana oslabljena može utjecati na pojavu nesvjestice kod dijabetesa kod koje čovjek dugo gladuje, a potom konzumira brze ugljikohidrate. U tom slučaju je zabilježeno oštro otpuštanje inzulina i smanjenje količine glukoze u krvi zbog smanjenih zaliha glikogena. Kod žena koje imaju dijabetes, nesvjestica se često primjećuje prije početka menstrualnog ciklusa, koja je povezana sa smanjenom proizvodnjom estrogena i progesterona, koji provociraju porast glukoze. Slabljenje dijabetesa povezano je sa ovim specifičnim uzrocima:

  • Poremećen unos lijekova koji snižavaju razinu šećera ili inzulina.
  • Nepravilna primjena inzulina, pri kojoj se tvar ubrizgava u mišić, a ne pod kožu. Intramuskularnom primjenom inzulin počinje djelovati brže i s određenom silom.
  • Primjena veće doze inzulina ili lijekova koji smanjuju šećer od očekivanih.
  • Pije alkohol, pogotovo ako dijabetičar prije nije ništa jeo.
  • Unošenje lijekova kroz kapaljku sa povećanim sadržajem fiziološke otopine.
  • Prenaponi mentalne ili mentalne prirode.

Kod pacijenta koji ima dijabetes može se pojaviti sinkopa zbog bolesti jetre, smanjenog funkcioniranja štitne žlijezde ili nadbubrežne žlijezde. Često se sinkopa povezuje s infektivnim lezijama ili neoplazmama u tijelu. Liječenje anaboličkim steroidima ili neselektivnim beta blokatorima izaziva razvoj hipoglikemije i nesvjesticu kod dijabetesa.

Ostali simptomi

Ako dijabetičar ima hipoglikemiju, tada biste trebali što prije posjetiti liječnika, jer ovo stanje prijeti zdravlju i životu pacijenta. Pacijent ubrzo razvija komu u kojoj se primjećuje česta nesvjestica. Pored nesvjestice, pacijent ima sljedeće simptome hipoglikemije:

  • iznenadni osjećaj slabosti
  • stalna glad
  • osjećaj mučnine
  • otkucaji srca
  • pojačan znoj
  • drhtanje gornjih ekstremiteta,
  • povećana razdražljivost i nervoza,
  • agresivnost
  • glavobolja i vrtoglavica.

Ako na vrijeme ne utječete na gore navedene simptome, tada će se uskoro, pored nesvjestice, pojaviti i glikemijska koma, koja često dovodi do smrti pacijenta.

Karakteristike kome

Koma i gubitak svijesti kod dijabetesa nešto su različiti. Tabela prikazuje glavne razlike između kome i nesvjestice kod pacijenata sa šećernom bolešću:

Ako osobu ne oporavite na vreme nakon naleta, tada se može razviti dijabetička koma u kojoj postoji mentalna letargija, rastuća slabost, povraćanje i druge patološke manifestacije. Komom bolesniku s dijabetesom nedostaje svijesti, koža i sluznice se isušuju. U roku od nekoliko sati smanjuje se nivo natrijuma i kalijuma u krvi, dolazi do značajnog gubitka tečnosti, koji se mora hitno nadoknaditi da osoba ne umre.

Šta da radim

Ako dijabetičar često pati, on i njegova porodica trebali bi znati kako pružiti prvu pomoć. Zbog toga pacijent uvijek treba imati sa sobom proizvode koji sadrže jednostavne ugljikohidrate. Da biste uklonili hipoglikemijske napade i vratili osobu u svijest, potrebno je povećati nivo šećera u krvi. Ako osoba predviđa da će se uskoro onesvijestiti, tada trebate uzimati glukozu u obliku tableta. Prije uzimanja lijeka trebali biste izmjeriti razinu šećera glukometrom, tek tada uzmite tablete s obzirom da 1 gram glukoze povećava šećer za 0,2 mmol po litri.

U onesviještenom stanju dijabetičar bi trebao jesti jednostavne ugljikohidrate - ne više od 15 grama. U tu svrhu možete koristiti sljedeće proizvode:

  • 2 kocke šećera
  • 1 kašika. l dušo
  • 150 grama slatkog soka
  • 1 banana
  • 6 kom suhe marelice
  • 1 čokoladni bombon.

Važno je uzeti u obzir da proizvodi sa zaslađivačima neće imati nikakav učinak na tijelo i neće pomoći da se izbjegne nesvjestica. Nakon 15 minuta nakon uzimanja glukoze trebali biste izmjeriti razinu šećera u krvnoj tekućini, a ako se ona ne poveća, pa uzmite ponovljenu dozu jednostavnih ugljikohidrata. S ozbiljnim stepenom odstupanja, pacijentu treba pružiti prvu pomoć kako bi se izbjeglo nesvjestice:

  • Dajte do 20 grama jednostavnog ugljikohidrata, bolje je konzumirati glukozu u obliku tableta.
  • Nakon 20 minuta, pacijent s dijabetesom uzima složene ugljikohidrate: kašu, kreker, kruh, kolačiće.
  • Nakon 10-15 minuta, izmerite šećer u krvi.

Vratite se na sadržaj

Bolničko lečenje

Ako se primijeti težak stupanj hipoglikemije, a pacijent s dijabetesom nesvjestan, tada je hitno pozvati hitnu pomoć, a u bolnici se pacijentu pruža hitna pomoć. Ubrizgava mu se intravenski s 40% glukoze i ubrizgava ga glukagon. Pored toga, dijabetičari s hipoglikemijom, koji se ne mogu eliminirati ponovljenim davanjem glukoze, trebaju liječenje u bolnici. Ako je pacijent nakon što se onesvijestio protiv hipoglikemije pokazao znakove poremećaja cerebralne cirkulacije krvi, patologije neurološke prirode ili odstupanje u radu kardiovaskularnog sistema, tada je potrebno i bolničko liječenje.

Posljedice

Oduševljenje od dijabetesa može biti opasno. Ako pacijentu ne pružite pomoć na vrijeme i vratite ga u svijest, tada će se razina šećera naglo smanjiti, što će dovesti do hipoglikemijske kome. Ako se nesvjestica ponavlja često, to utječe na vaskularni i živčani sustav, mozak pati od takvog stanja, njegova se izvedba pogoršava. Kao rezultat toga, može doći do invalidnosti. U ovom stanju konvulzije i smrt pacijenta nisu neuobičajene.

Preventivne mjere

Da bi se smanjila vjerojatnost da će se onesvijestiti od dijabetesa treba poduzeti sljedeće preventivne mjere:

  • davati propisno propisanu dozu inzulina,
  • dnevno nekoliko puta tokom dana za mjerenje nivoa šećera u krvi,
  • pratiti glikemiju tokom fizičkog i mentalnog stresa,
  • izbjegavajte šokove koji negativno utječu na emocionalno stanje,
  • strogo se pridržavati dijeta,
  • uklonite jednostavne ugljikohidrate iz svakodnevne prehrane i konzumirajte ih samo u slučaju suzbijanja napada hipoglikemije,
  • odbiti piti alkohol bilo kog stepena alkoholizma.

Da biste spriječili napad hipoglikemije i nesvjesticu noću, trebali biste izmjeriti šećer u krvi prije spavanja. Ako je nakon uzimanja inzulina i večere šećer postao niži od norme, onda prije spavanja trebate pojesti malu količinu hrane, što će vam omogućiti da održavate normalnu razinu šećera do jutra. To mogu biti orašasti plodovi, tost s maslacem kikirikija ili druga hrana koja malo povećava šećer.

Gubitak svijesti kod dijabetesa

Gubitak svijesti kod dijabetesa

Uz predoziranje inzulina, produžena glad u pacijentovom sadržaju šećera u krvi naglo pada. Budući da je šećer glavna prehrana mozga, njegov nedostatak uzrokuje energetsku glad nervnih ćelija i, kao rezultat, oštro kršenje njihovih funkcija. Pacijent postaje blijed, prekriva se hladnim znojem, prsti drhtaju, tjelesna temperatura mu pada i pojavljuje se snažan osjećaj gladi. Tada se pacijent onesvijesti, počne grčiti.

Kad se ti znakovi pojave, pacijentu hitno treba dati nešto slatko da jede. Ako se dijete onesvijesti, potrebna je hitna medicinska pomoć. Prije toga pacijentu možete staviti klistir sa otopinom šećera (1 kašika šećera u 1 čašu vode).

Treba biti posebno oprezan prilikom ubrizgavanja inzulina detetu. Ako dijete ima dijabetes, uvijek bi trebalo imati sa sobom nešto slatko.

Gubitak svijesti

Gubitak svijesti Glavni znakovi gubitka svijesti su: valjane oči, nedostatak volje i opuštanja, ponekad nehotično mokrenje i defekacija. Gubitkom svijesti dijete ne kontaktira sa drugima, ne govori ništa i ne čuje, dođe sebi,

Sa dijabetesom

U slučaju dijabetesa uzmite 15 g sjeckanih listova graha, prelijte 200 ml kipuće vode, pirjajte 10 minuta, ohladite i procijedite.Uzmite dekociju 2 kašike 3 puta dnevno prije jela. Ponekad, kod ove bolesti, uzimajte 2 žlice listova.

Gubitak svijesti

Gubitak svijesti Gubitak svijesti je kratkoročan i dugoročan. Život osobe ponekad ovisi o pravovremenim mjerama koje su poduzete (ili nisu poduzete). Što učiniti? Ako je osoba izgubila svijest, morate učiniti sljedeće na njegovoj ruci (za muškarce - s lijeve strane, za žene - na

Sa dijabetesom

U slučaju dijabetesa uzmite 15 g sjeckanih listova graha, prelijte 200 ml kipuće vode, pirjajte 10 minuta, ohladite i procijedite.Uzmite dekociju 2 kašike 3 puta dnevno prije jela. Ponekad, kod ove bolesti, uzimajte 2 žlice listova.

Gubitak svijesti

Gubitak svijesti Gubitak svijesti je kratkoročan i dugoročan. Život osobe ponekad ovisi o pravovremenim mjerama koje su poduzete (ili nisu poduzete). Što učiniti? Ako je osoba izgubila svijest, morate učiniti sljedeće na njegovoj ruci (za muškarce - s lijeve strane, za žene - na

Gubitak svijesti tokom sunčanog udara

Gubitak svijesti tijekom sunčanog udara Produljeno izlaganje suncu vrućeg dana bez pokrivala za glavu može dovesti do pregrijavanja glave i poremećene moždane cirkulacije. U tom slučaju osoba doživljava slabost, mučninu, vrtoglavicu, zujanje u ušima.

Toplotni udar gubitak svijesti

Gubitak svijesti uslijed toplotnog udara Nastaje zbog pregrijavanja, posebno pri visokoj vlažnosti. Simptomi toplotnog udara slični su onima sunčanog udara.Pored toga, temperatura može naglo porasti, a ponekad se mogu javiti i halucinacije.

IV. Gubitak svijesti

IV.Gubitak svijesti Kako odrediti? * Nije moguće uspostaviti verbalni kontakt sa žrtvom. * Nedostatak orijentacije. * Nema reakcije na bol i druge nadražujuće tvari. Što učiniti? Provjeriti disanje i puls, ako ne, nastavite s oporavkom. Ako postoji disanje

Koma i šok

Postoji mnogo vrsta com-a. Međutim, jednostavna osoba mora znati samo dvije, i to: hipoglikemiju - inzulinski šok, dijabetičar - hiperglikemiju.

Prvo nastaje s nedostatkom glukoze i viškom inzulina. Uzrok tome može biti predoziranje inzulina, prekomjerno opterećenje, neuhranjenost. Nije ga teško prepoznati, budući da takvi ljudi doživljavaju preliminarno uzbuđenje, praćeno je obilnim znojenjem, povećanim otkucajima srca i često se razvijaju konvulzije.

Pri pružanju pomoći prvo se zove ekipa hitne pomoći. Obično, niko ne sa sobom nosi kontra-hormonske hormone, stoga se, kako bi se poboljšalo pacijentovo stanje, koriste iste manipulacije kao i kod tipične hipoglikemije - pokušavaju se nahraniti ili piti pacijentu nešto slatko.

Treba napomenuti da je u potpunom odsustvu svijesti hranjenje ili desolitiranje strogo zabranjeno, budući da pacijent može jednostavno daviti ili se udaviti, što će dovesti do smrti.

Dijabetička koma nastaje zbog viška šećera i nedostatka inzulina. To se ne prepozna uvijek ispravno, jer ga mnogi ljudi zbunjuju s običnom alkoholnom opijenošću: pacijent je dezorijentiran, inhibiran. Simptomi kao što su žeđ, loš zadah, sugerišu da je pacijent previše popio. Međutim, suha i vruća na dodir koža, kratkoća daha može usmjeriti u pravom smjeru.

Ovde prvo morate pozvati hitnu pomoć. Sa potpunim nedostatkom svijesti provjerava se puls, reakcija zjenica na svjetlost, prisustvo disanja. Ako ovi znakovi ne postoje, treba krenuti na kardiopulmonalnu reanimaciju. Ako je dostupan, pacijenta su smjestili na lijevu stranu, nakon čega brigada hitne pomoći čeka dolazak.

Ako je pacijent pri svijesti, tada mu treba dati slatko piće. To se odnosi na slučajeve kada niste sigurni u prirodu kome. Ako dijagnoza nije u dvojbi, tada se pacijentu pokazuje obilno piće bez šećera, najbolja je alkalna mineralna voda.

Prva pomoć za dijabetičare kod naglih kolebanja šećera vrlo je važan dio predbolničkog liječenja pacijenta. Točna dijagnoza i naknadna hitna pomoć spasit će život. S obzirom na činjenicu da broj takvih bolesnika stalno raste, to bi svi trebali znati i biti u mogućnosti.

Noćni dijabetički šok

Sa šećernom krizom najčešće se susreću pacijenti koji za liječenje dijabetesa koriste dugotrajne inzulinske pripravke. U ovom slučaju, inzulinski šok obično uhvati osobu popodne ili noću tokom spavanja.

Drugi je slučaj najopasniji, jer osoba koja spava ne može primijetiti pogoršanje. S tim u vezi, noćni napadi hipoglikemije razvijaju se duže vrijeme i mogu dovesti do ozbiljnih posljedica, do kome.

Da bi se spriječio razvoj glikemijskog šoka, sam pacijent i njegova rodbina trebaju obratiti pažnju na sljedeće simptome ovog stanja:

  1. Poremećaj spavanja. Snovi postaju haotični, a sam san površniji. Mnogi pacijenti s hipoglikemijom pate od noćnih mora,
  2. Pacijent može početi govoriti u snu, vrištati, pa čak i plakati. Ovo se posebno odnosi na decu koja imaju dijabetes,
  3. Retrogradna amnezija. Probudivši se, pacijent se možda ne sjeća šta je sanjao, pa čak i onoga što se dogodilo noć prije,
  4. Zbunjenost. Pacijent možda ne razumije gdje se nalazi, teško mu je da se usredotoči na nešto i donese bilo kakve odluke.

Ako se pacijent uspio probuditi na vrijeme i zaustaviti razvoj hipoglikemije, tada će se moći zaštititi od dijabetesnog šoka. Međutim, takvi napadi ozbiljno utječu na njegovo stanje i tijekom sljedećeg dana on će osjećati snažno nelagodnost i slabost u cijelom tijelu.

Uz to, hipoglikemija utiče na psihu pacijenta zbog čega može postati raspoložen, razdražljiv, suzav pa čak i pasti u apatično stanje.

Dijabetički šok

Ako prvi znakovi hipoglikemije nisu pružili pacijentu potrebnu medicinsku njegu, tada će se njegovo stanje postepeno pogoršavati sve dok ne razvije dijabetički šok.

U početnoj fazi su sljedeći simptomi karakteristični za ovo stanje:

  • Blanširanje kože i obilno znojenje,
  • Palpitacije
  • Svi mišići pacijenta su vrlo napeti.

Daljnjim razvojem komplikacija pacijent počinje ispoljavati ozbiljnije simptome manjka glukoze u tijelu, i to:

  1. Nizak krvni pritisak
  2. Mišići gube ton i postaju letargični,
  3. Otkucaji srca značajno padaju
  4. Disanje postaje učestalo i plitko,
  5. Zjenice očiju ne reagiraju na podražaje, uključujući svjetlost,
  6. Potpuno odsustvo mišićnih reakcija.

U tom stanju pacijentu je potrebna kvalificirana medicinska njega. U njegovom odsustvu, može pasti u komu, što često dovodi do smrti.

Naknadni razvoj komplikacije očituje se izuzetno teškim znacima koji signaliziraju početak prekomatoznog stanja:

  • Trizus, spazam žvakljivih mišića lica,
  • Grčevi po cijelom tijelu
  • Mučnina i povraćanje
  • Snažno uzbuđenje, koje je tada zamijenjeno potpunom apatijom.

Ova faza u pravilu traje vrlo malo vremena, nakon čega pacijent izgubi svijest i padne u komu. U tom slučaju je potrebno odmah hospitalizirati pacijenta u bolnici, gdje će se njegovo liječenje provesti pod intenzivnom njegom i uz primjenu moćnih lijekova.

Važno je napomenuti da za razvoj glikemijskog šoka nivo šećera ne mora pasti na minimalne razine. U bolesnika koji već dugo žive s dijabetesom i navikli su na hronično povišenu razinu glukoze u tijelu, pad šećera čak do 7 mmol / L može uzrokovati hipoglikemiju i komu.

Kada je potrebna hospitalizacija

Ponekad doktor pozvan u kuću možda neće moći pomoći pacijentu bez trenutne hospitalizacije. Bolničko liječenje je neophodno u sljedećim slučajevima:

  • Ako dvije injekcije glukoze date u intervalima ne vraćaju pacijenta u svijest,
  • Kada pacijent prečesto razvije tešku hipoglikemiju,
  • Ako je liječnik uspio zaustaviti dijabetički šok, ali pacijent ima ozbiljne probleme sa srcem ili centralnim nervnim sistemom, na primjer, bol ili moždani poremećaji koji se ranije nisu očitovali kod pacijenta.

Važno je zapamtiti da je inzulinski šok izuzetno ozbiljna komplikacija dijabetesa, koja utječe na moždane stanice i u njima izaziva nepovratne efekte.

Zbog toga to treba shvatiti sa svom ozbiljnošću i pružiti pacijentu svu potrebnu pomoć.

Liječenje dijabetičkog šoka uvijek započinje unošenjem oko 100 ml 40% -tne otopine glukoze pacijentu. Tačna doza lijeka ovisi o težini pacijentovog stanja i koliko brzo se može oporaviti.

U liječenju pacijenata u posebno teškom stanju koriste se preparati hormona glukagon, a rade se i intramuskularne ili intravenske injekcije glukokortikoida. Ako pacijent povrati svijest i može pokrenuti gutanje, tada ga se redovno zalijeva otopinom glukoze ili bilo kojim slatkim napicima.

Kada je pacijent u nesvjesnom ili komatoznom stanju, tada se podiže razina šećera u krvi, otopina glukoze ubrizgava se u usta u podjezičnoj regiji, gdje se ovaj lijek može apsorbirati u krv čak i kod teške kome. Međutim, važno je osigurati da tekućina ne uđe u pacijentovo grlo, jer se u protivnom može ugušiti.

Sada se za sigurnost pacijenta sve više koristi poseban gel s glukozom, koji se nanosi u usnu šupljinu, odakle ga tijelo apsorbira. Ponekad se umesto gela koristi tečni med, koji deluje ne manje efikasno.

Mora se naglasiti da je za vrijeme hipoglikemijske krize nemoguće davati inzulin, jer će to pogoršati njegovo stanje i može prouzrokovati smrt pacijenta. U vrijeme liječenja trebali biste napraviti pauzu u terapiji inzulinom dok šećer ne poraste na željenu razinu.

Što učiniti s dekompenzacijom dijabetesa reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Šok i koma

Pacijent s dijabetesom može doživjeti inzulinski šok i dijabetička koma.

Inzulinski šok (šećerna kriza) nastaje kada je u pacijentovom tijelu premalo šećera ili previše inzulina. To se može dogoditi ako pacijent nije dugo jeo ili je imao fizičko preopterećenje.

Kako prepoznati Simptomi inzulinskog šoka su zamagljena svijest i žilavost, vrtoglavica, obilno znojenje, brz, slab puls, hladna znojna koža, grčevi.

Šta da radim Na prve znake inzulinskog šoka najbolje je odmah pozvati doktora. Ako imate glukagon na raspolaganju i znate kako ga koristiti, dajte pacijentu injekciju. Ako ne, pacijentu dajte slatkiše, čisti šećer, med ili vrhnje za tortu. Možete dati pacijentu da pije voćni sok ili vodu sa šećerom razrijeđenim u njemu (tri kašike po čaši).

Pažnja: ako je osoba bez svijesti, ni u kojem slučaju ne pokušavajte da joj date nešto za jelo ili piće!

Ako ne znate da li je pacijentovo stanje uzrokovano dijabetesom visokog ili niskog šećera, dajte mu ionako šećer. Uz inzulinski šok, čoveku možete spasiti život. A ako šok uzrokuje visoka razina šećera, onda vam njegova pomoć neće nanijeti više štete.

Dijabetička koma nastaje ako u tijelu ima previše šećera (glukoze) i nema dovoljno hormona inzulina koji proizvodi gušterača.

Kako prepoznati Dijabetička koma nastaje polako i ponekad se ovo stanje pogrešno smatra alkoholom, jer pacijent razvija poremećaj svijesti i dezorijentaciju. Ostali simptomi uključuju pospanost, jaku žeđ, ubrzano disanje, vruću, suhu kožu.

Šta da radim Kod dijabetičke kome treba pružiti pomoć što je brže moguće. Ako je bolestan:

- bez svijesti, a zatim odmah pozovite hitnu pomoć. Provjerite puls, zjenice, slušajte dah: ako puls nije opipljiv, a pacijent ne diše, nastavite s indirektnom masažom srca. Ako ima puls i pacijent diše, onda mu osigurajte pristup vazduhu, stavite ga na lijevu stranu i gledajte.

- pacijent je pri svijesti, a zatim mu dajte hranu ili piće koje sadrže šećer. Ako se nakon 15 minuta pacijent ne osjeća bolje, pozovite hitnu pomoć.

Preporuke

Izbjegavati dijabetičku komu i ostale komplikacije dijabetesa pomoći će samo navici da pažljivo prate svoje zdravlje.

Vrijedi upozoriti sve rođake i prijatelje da imate dijabetes.

Osim toga, preporučuje se nošenje posebnog nakita koji ukazuje na vašu bolest - tako da će stranci znati da imate dijabetes i mogu učiniti nešto u pravom trenutku.

Također vrijedi imati zalihu kod kuće. glukagon i naučiti voljene ljude kako kuhati i praviti injekcije glukagona, u skladu sa medicinskom knjigom koja se naziva Medicina knjiga.

Kada napuštate dom, uvijek nosite sa sobom brzo djelujuće ugljikohidrate.

Ako pomažete pacijentu koji ima dijabetes, ne bojte se dati previše šećera - ljekari će to ispraviti.

Pogledajte video: VEDRO. Zenicki Horizonti 2016 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar