Klasifikacija akutnog pankreatitisa: vrste i oblici, opis

KLASIFIKACIJA AKUTNOG PANCREATITISA

Neslaganja u tumačenju koncepta „akutnog pankreatitisa“ traju i danas. Čak su i V. M. Voskresensky (1951), A. I. Abrikosov (1957) i drugi vjerovali da je akutni pankreatitis i infektivne i neinfektivne prirode. Howard i James (1962) pripisali su akutni pankreatitis nespecifičnim infektivnim upalama gušterače. S. V. Lobachev (1953) i niz drugih autora, naprotiv, vjerovali su da se infekcija češće vraća. Neki autori smatraju da akutni pankreatitis uopšte nema veze sa upalnim odgovorom. U ovom su slučaju obično govorile o svojevrsnom neinfektivnom i ne-upalnom patološkom procesu, koji se, možda, razvija po posebnom obrascu Rufanova I. G., 1925, Majdrakov G. M 1961, Dragstedt i dr. 1954, Brocq, Varangot, 1949, Roberts i dr. 1950, Pizziecco, 1960, Goldstein i dr., 1963, Hess, 1969, i dr. U vezi s tim, predlaže se zamjena termina "pankreatitis" modernijim: "pankreatoza", "pankreatopathy", "pan-creodystrophy" itd. Majradkov G.M., 1961., Akzhigitov G.N., 1974.

Konačno, postoji i mišljenje da je akutni pankreatitis samo kolektivni koncept i uključuje niz bolesti potpuno različitih etiologije i patogeneze A. Abrikosov, 1957, I. Davydovsky, 1958, A. A. Shelagurov, 1967, Chaplinsky V.V., Gnatyshak A.I., 1972.

Zanimljive su kontradiktornosti stavova I. V. Davydovskog (1958), koje opisuju primarni, odnosno upalni, akutni pankreatitis i nekroza pankreasa ne-upalne prirode. Međutim, ako se koristi njegova vlastita definicija, prema kojoj ". upala je lokalna reakcija organizma refleksne prirode povezana s lokalnom iritacijom ili oštećenjem tkiva ", i". krajnji uzrok upale je uništavanje vlastitih tkiva u tijelu “1, šta onda ako akutni pankreatitis, koji ima sve morfološke, funkcionalne i kliničke znakove upalne reakcije, nije upala?

Naše studije, uključujući proučavanje etioloških faktora i klinička opažanja tijeka akutnog pankreatitisa, podatke biokemijskih, laparoskopskih, angiografskih, intraoperativnih i putomorfoloških pregleda više od 650 pacijenata i eksperimente na životinjama, potvrđuju mišljenje o primarnoj aseptičkoj upalnoj i degenerativnoj prirodi ove bolesti.

Rezultati ove studije omogućuju nam da okarakteriziramo akutni pankreatitis kao aseptičnu upalu demarkacijske prirode koja se zasniva na procesima nekrobioze pankreasa i enzimske autoagresije s naknadnim razvojem nekroze, degeneracije žlijezde i pripojenja sekundarne infekcije. Dakle, pojam "pankreasne nekroze", koji su prvi put u kliniku uveli A. N. Bakulev i V. V. Vinogradov (1951), najviše odgovara modernim idejama o patogenetskoj prirodi bolesti. Neobične morfološke, funkcionalne i kliničke manifestacije akutnog pankreatitisa samo su rezultat enzimske nekrobioze i autolize pankreatocita, kao i sudjelovanja enzimskih sistema pankreasa u razvoju lokalnih i općih patoloških reakcija.

Značajan broj identificiranih i klinički i eksperimentalno dokazanih uzroka razvoja upalnih i degenerativnih procesa u gušterači, kao i postojeće teorije koje objašnjavaju značaj ovih uzroka omogućavaju nam da zaključimo da je akutni pankreatitis poliotiološka bolest.

Analizirali smo učestalost različitih etioloških faktora akutnog pankreatitisa, ovisno o njihovoj pripadnosti jednom od tri nedvosmislena uzroka bolesti za koje smo utvrdili da su značajno različiti i istodobno usko interaktivni u tijelu: 1) mehanički, 2) neurohumoralni, 3) toksično-alergični .

Prva skupina razloga uključuje sve vrste blokade hepato-pankreasne ampule i glavnog pankreasnog kanala, uključujući one koji se razvijaju sa dvanaestostrukom diskinezijom, hipertenzijom ili dvanaestopalačnim pankreasnim refluksom, kao i traumatična oštećenja gušterače. U našim opažanjima primjećuje se kombinacija ovih faktora u jednoj ili drugoj kombinaciji. Blokada jetreno-pankreasne ampule žučnim kamenom kao rezultat strijekcije kompresijom tumora ili upalnim edemom velikog papula dvanaestopalačnog creva otkrivena je u 16,8% bolesnika, perzistentni spazam sfinktera jetreno-pankreasne ampule češće je opažen zbog rekurentnog bilijarnog kolika, akutnog kolelitikusa postholecistektomski sindrom, u 44,9% bolesnika bilo je poremećaja funkcije dvanaestopalačnog crijeva: diskinezija zbog peptičnog čira ili neadekvatne hrane

zavijanje, duodenostaza sa duodenalnim pankreasnim refluksom. Hronični rekurentni pankreatitis kao jedan od uzroka blokade glavnog pankreasnog kanala utvrđen je kod nas kod 31% pacijenata. Trauma pankreasa - zatvorena, otvorena i intraoperativna - prethodila je bolesti kod 5,1% bolesnika. Tako među mehaničkim uzrocima prednjače funkcionalni poremećaji sfinktera jetreno-pankreasne ampule i dvanaesnika.

Od neurohumoralnih čimbenika najčešći su bili poremećaji uglavnom metabolizma masti (30,7%), sistemske vaskularne bolesti (27,8%), bolesti: stomaka (13,6%), rjeđe sekundarni poremećaji cirkulacije u gušterači (8,9% ), bolesti jetre (7,3%), trudnoću i postporođajni period (6%).

Grupi toksično-alergijskih faktora uzrokovali smo alergije na hranu i lijekove (7,3%), prisustvo žarišta akutne ili latentne infekcije (11,1%) i alkoholizam (13,3%).

S naše točke gledišta, podjela poznatih uzročnih faktora na one koji predisponiraju, stvaraju i rješavaju mogu imati neki praktični značaj. Među predisponirajuće razloge, pored ustavno anatomskih, nasljednih i sezonsko-prehrambenih faktora, prema razlučujućim izdvajamo neurohumoralne i toksiko-alergijske - izazivajući opterećenje hranom (alkohol, masna i nadražujuća hrana), kao i sekundarne poremećaje cirkulacije u gušterači.

Prema našim opažanjima, uzročni čimbenici mogu u određenoj mjeri odrediti klinički i morfološki "oblik akutnog pankreatitisa, tijek, prirodu komplikacija i prognozu. Na temelju proučavanja učestalosti otkrivanja stvaranja uzročnih faktora utvrdili smo sljedeće etiološke oblike akutnog pankreatitisa: 1) duktogeni (duodenobiliarni, tj. Refluksogeni i genuinski), 2) kolecistogeni, 3) kontaktni, 4) angiogeni, 5) posttraumatski, 6) kriptogeni , 7) komplicira. Učestalost i kvalitativne karakteristike etioloških oblika akutnog pankreatitisa date su u tabeli. 1.

Kao što se vidi iz tablice, najčešće su duktogeni oblici akutnog pankreatitisa od velikog praktičnog značaja jer se niz opstruktivnih procesa u sekretornom sustavu može eliminirati samo hirurškim putem. Ova okolnost određuje važnost ciljane dijagnoze prirode opstrukcije.

Uzročna uloga svih gore navedenih etioloških faktora se u konačnici sastoji u oštećenju pankreatocita i stvaranju uvjeta za intersticijsku aktivaciju i samoaktivaciju enzimskih sustava pankreasa.

Raznolikost morfoloških manifestacija akutnog pankreatitisa i varijante njegovog kliničkog tijeka ogledaju se u 46 poznatih nama klasifikacija koje su često opisne. Uporedna analiza ovih klasifikacija jasno pokazuje da se sve razlikuju samo u načelu konstrukcije i različitoj interpretaciji pojmova u skladu s razinom znanja o patogenetskoj suštini razlikovanih oblika i inačica tijeka bolesti.

S pozicije načela morfološke klasifikacije, akutni pankreatitis najpotpunije karakterizira Carnot (1908), A. I. Abrikosov (1957), Blumenthal, Profestein (1959). Frtihling i dr. (1961.), Yu.G. Boyko (1970.). Klasifikacija Sarlesa i Camattea (1963) temelji se na kliničkom principu, a klasifikacija Duprez i Kiekens (1966), Geokaa (1972) i drugih temelji se na kliničkom i etiološkom.

Najrašireniji je klinički i morfološki princip konstrukcije klasifikacije jer se najviše podudara s potrebama prakse. Prvu takvu klasifikaciju akutnog pankreatitisa u domaćoj literaturi predložio je 1897. A. V. Martynov. Ne zadržavajući se na detaljima kliničko-morfoloških klasifikacija koje su navedene u izvorima koje navodimo, smatramo potrebnim napomenuti da je „N. e. gnojni pankreatitis "prvo ih smatraju uzastopnim fazama jednog procesa.

Klinička i morfološka klasifikacija akutnog pankreatitisa.

I. Klinički i anatomski oblici

Edematozni pankreatitis (abortivna nekroza pankreasa)

Klasifikacija pankreatitisa

Svaka klasifikacija pankreatitisa predstavlja pokušaj sistematizacije znakova, oblika, stanja ili stepena modifikacije tokom upalnog procesa na jednom od vitalnih organa probavnog sistema.

Vrste pankreatitisa je malo, ali sama upala je raznolika. Obično je teško pokušati uklopiti se u jednu sistematizaciju, koja bi uključivala sve postojeće razlike.

Pankreatitis se može klasificirati prema težini stanja, etiološkom znaku, promjenama u organu, učestalosti manifestacija, pa čak i komplikacijama koje se mogu pojaviti tijekom razvoja bolesti.

Da bi postigla međusobno razumijevanje, međunarodna medicinska zajednica koristi modernu marsejsko-rimsku klasifikaciju, službeno usvojenu 2989. godine, a do danas nije izgubila ni informativnost ni relativnu univerzalnost.

Priroda problema i približni mehanizam za njegovo pojavljivanje

Pankreatitis je akutni ili hronični proces upale tkiva gušterače, izazvan kombiniranim delovanjem negativnih stanja koja destruktivno utiču na ćelije i tkiva vitalnog organa.

Njegova funkcionalnost važan je uvjet za provođenje fiziološke probave, a samim tim i opskrba ljudskog tijela svim potrebnim komponentama.

Ne samo proces probave hrane ovisi o aktivnosti gušterače. Kao i svaki organ endokrinog sustava, on je uključen u proizvodnju određenih hormona i probavnih enzima koji su neophodni za razgradnju komponenata koje dobiva čovjek.

U slučaju oslabljene funkcionalnosti, gušterača negativno utječe ne samo na probavu hrane, već i na stanje drugih organa hepatobilijarnog sustava, s kojima je usko povezana i interaktivno djeluje, ali i na metaboličke procese, stanje imuniteta, hormonalnu razinu i još mnogo toga.

Bolest se razvija u latentnom obliku i odvija se gotovo asimptomatski sve dok promjene u tkivima n ne dostignu određenu fazu.

Stanje organa u tom trenutku već je toliko preobraženo na gore da su terapijske mjere ograničene na poboljšanje kvalitete i produženje pacijentovog života.

Razlikovane vrste negativnih procesa u gušterači su uvjetne, jer tijek akutnog pankreatitisa u netretiranom stanju neminovno dovodi do razvoja hroničnog oblika.

Tok kroničnog pankreatitisa trajno se izmjenjuje sa stanjima pogoršanja, što podsjeća na prirodu akutnog pankreatitisa.

Komplikacije bolesti ne pokrivaju samo usko smještene organe, već se tiču ​​gotovo cijelog tijela, a liječenje bolesti rijetko daje opipljiv učinak ako je dijagnosticirana u zanemarenom stanju.

Klasifikacija pankreatitisa po bilo kojem znaku bolesti je različita, pokušaj je sistematizacijom raspoloživih saznanja kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Utvrđivanje podrijetla omogućava vam pravovremeno uklanjanje provocirajućeg faktora, priroda tijeka - da biste smanjili stupanj razvoja negativnih promjena, spriječili pojavu novih negativnih znakova, razmjere lezije ili razdoblja bolesti sugeriraju ispravnu medicinsku taktiku.

Što više čovječanstva akumulira, i što se bolje koristi, veće su šanse da nauka porazi uobičajenu bolest.

Klasifikacija je u ovom slučaju princip po kojem se pankreatitis karakteriše s neophodnog stanovišta.

Međunarodna marsejska klasifikacija

Međunarodna zajednica uspješno koristi MMK koji po svojim principima najviše odgovara sastavljačima Međunarodne klasifikacije bolesti, usvojenoj 2010. godine.

Naziva se još modernom Marseljevom klasifikacijom pankreatitisa i razlikuje među raznolikošću bolesti samo pet glavnih skupina.

Princip diferencijacije oblika zasnovan je na prirodi toka bolesti, pa se skupine pankreatitisa dijele na:

  • akutni pankreatitis
  • akutni rekurentni pankreatitis,
  • hronični pankreatitis s akutnim napadima (ponavljajućim),
  • opstruktivne (praćene izolacijom i negativnim formacijama zbog oslabljene aktivnosti pankreasnih kanala),
  • neobstruktivni, kod koga bolest prate promjene direktno u organu.

ICD je pankreatitis uvrstio u skupinu pankreasnih bolesti, ali zadržao je samo razne akutne imunitete, a druge oblike hroničnog pankreatitisa pripisao je drugim bolestima gušterače, a alkohol je istaknuo u zasebnoj klasifikacijskoj koloni.

Mnogo prije toga, 1988., gastroenterolozi okupljeni na međunarodnom kongresu u Rimu odlučili su napustiti koncepte akutnog i hroničnog rekurentnog pankreatitisa.

Ova klasifikacija pankreatitisa, nakon odgovarajućeg usavršavanja, postala je poznata kao marsejsko-rimska i datira ne iz godine Kongresa gastroenterologa, već u godinu završetka konačne verzije.

Zasluga Marseille-Romana sastoji se u odbacivanju stereotipnog, prethodno postojećeg koncepta hroničnog pankreatitisa u tri verzije i izdvajanju četiri glavna tipa, koji su i dalje karakteristični za profesionalnu terminologiju.

Mrmk i vrste hroničnog pankreatitisa

Hronični pankreatitis je dugotrajna upala tkiva organa koja se javlja na pozadini različitih patoloških izazivačkih faktora.

Međunarodna rimsko-marsejska klasifikacija hroničnog oblika razlikuje:

  • kalcifikacija - povezana sa stvaranjem u segmentima organskih naslaga kalcijumovih soli,
  • opstruktivna - uzrokovana blokadom glavnog kanala,
  • zapaljenska - poznata i kao fibro-induktivna (praćena zamenom tkiva organa sa mesta fibroze),
  • difuzna (ili fibroza),
  • ciste i pseudociste,
  • apsces.

Danas je uobičajenija radna podjela u kojoj su dva niža oblika različita gradacija.

Uključuje komplikacije pankreatitisa: ciste, pseudociste, apscesi itd. Sada se dijele na upalne, endokrine, infektivne i odvojeno, portalnu hipertenziju i totalno kršenje žučnih kanala.

Klinička i morfološka klasifikacija V. T. Ivashkina

Detaljan, profesionalan, zasnovan na gotovo svim mogućim znakovima, što vam omogućava da tačno utvrdite postojeću vrstu bolesti.

Za razliku od drugih pokušaja odvajanja jednog oblika pankreatitisa od drugog, KMK V.T. Ivashkina odmah uzima u obzir četiri znaka koja se mogu prepoznati i dijagnosticirati na temelju hardvera, studija, laboratorijskih testova, verbalnog razgovora i anamneze za:

  • pretpostavljeno (vjerovatno) porijeklo - etiologija i potencijalni provokator upale,
  • morfološke karakteristike zasnovane na studiji,
  • klinički tijek (anamneza i istorija bolesti): rijetko ili često ponavljajuće, perzistentno (stalno prisutno u negativnim manifestacijama),
  • dijagnosticirano (klinički znakovi) - latentni, bolni, kombinovani, hipokretorni i astno-neurotični (V.T. Ivashkin je identificirao pet vrsta hroničnog pankreatitisa po prirodi simptoma boli).

Morfološko razlikovanje koje je predložio domaći znanstvenik V. T. Ivashkin temelji se na drugom principu - proučavanju rezultata tomografije (kompjuterska i magnetna rezonanca).

Nasuprot klasifikaciji koju je A. I. Khazanov predložio tri godine ranije, gdje je rađena razlika u vrste prema morfološkim karakterima i prirodi kliničkog tijeka (uključivao je sljedeće oblike subakutnih, pseudo-humorističnih, cističnih i rekurentnih), Ivashkin je dovršio gradaciju prema morfološkim promjenama:

  • intersticijsko-edematozni, sa značajnim povećanjem volumena gušterače i heterogenom ehogenošću,
  • hronični recidiv, sa glavnim znakom diferencijacije pomoću homogene zbijene strukture pankreasa,
  • hronična induktivna, sa vidljivim širenjem zubnog kanala i tkiva,
  • pseudo-šaljivi, sa promjenom odjeljenja i proširenjem kanala pankreasa,
  • cistična - kada je prisutno obrazovanje, fibroza i proširenje izvodnog kanala.

KMK Ivashkina je možda najuspješnija klasifikacija pankreatitisa, razvijena zbog njegovog hroničnog toka, pa ne čudi što je dobila priznanje i naširoko se koristi.

U ovom pokušaju generaliziranja postojećih saznanja nisu uzete u obzir samo promjene u parenhimu i kanalu koje su vizualizirane tijekom proučavanja promjena, već i učestalost pogoršanja, pritužbe pacijenata na karakteristične simptome i potencijalna vjerojatnost komplikacija, dobivene iz medicinske statistike.

Vrijednost razvijene klasifikacije leži u činjenici da uzima u obzir uzroke i potencijalni scenarij razvoja bolesti, s njihovom svojstvenom učestalošću pogoršanja.

To omogućava predviđanje daljnjeg tijeka događaja i određivanje taktike liječenja kako bi se spriječila pojava vjerojatnih komplikacija.

Ostali pokušaji generalizacije

Do danas su predložene mnoge vrste diferencijacije pankreatitisa, u kojima su pokušani razlikovati vrste bolesti prema jednoj, koja nije dovoljno karakteristična ili određujuća, ali zajednička karakteristika:

  • hronični i akutni oblik (prema klinici i liječenju), ponekad reaktivan,
  • izazivači faktora ili patogeni uzročnik (etiologija) - za bilijarne, alkoholne, destruktivne, lekovite, parenhimske, pseudo-humorne i sl.),
  • mjesto lezije (tijelo, glava ili rep),
  • odvojena tipizacija akutnog oblika,
  • primarna ili sekundarna (javlja se direktno u organu ili postaje posljedica patologija drugih organa probavnog sistema - žučnog mjehura, jetre, želuca, crijeva),
  • prema karakteristikama klinike: sa mnogim simptomima, dispeptična. skriveni protok (upisala je Ivashkin klasifikaciju, kao jedan od karakterističnih znakova),
  • prema stepenu razvoja (početni, umereni, teški),
  • stopa požara
  • moguće komplikacije.

Ako uzmemo zdravo za gotovo da akutni i hronični oblik pankreatitisa uslovno postoji, postat će lakše preći na klasifikacije.

Postoji prilično detaljan i profesionalan KMK Ivashkina koji uzima u obzir 4 glavna znaka hroničnog pankreatitisa.

Otprilike na isti način proučavan je i akutni oblik koji ima uspešne sisteme diferencijacije koji postoje u pacijentovoj subkliničkoj slici.

Može spadati u tipične ili se razlikovati, ovisno o stanju tijela i karakteristikama bolesti.

Postojeće razgraničenje Operativnog programa: koje su karakteristike i karakteristike

Akutni pankreatitis u mnogim medicinskim školama smatra se bolešću odvojenom od hronične, pa postoji mnogo znakova i značajki pomoću kojih je napravljen pokušaj klasifikacije.

Neke od njih su zbog specifičnosti akutnog oblika, ali postoje znakovi diferencijacije uobičajeni sa bilo kojom drugom bolešću:

  • kod ozbiljnosti, kada se razlikuju blagi, umereni i teški oblici curenja,
  • prema kliničkim oblicima (intersticijski i nekrotični, u potonjem razlikuju lokalni i uobičajeni),
  • prema prirodi i obimu negativnih promjena prouzrokovanih bolešću (edematozna, sterilna i zaražena nekroza pankreasa, pankreatogeni apsces i pseudocistoza),
  • prema težini i uočenim simptomima (edematozna, ograničena, difuzna i totalna nekroza pankreasa),
  • na etiološkoj osnovi (mehanička, neurohumoralna, toksiko-alergijska i alimentarna.

Ovo posljednje razlikovanje je uvjetno, jer se mnogo mogućih uzroka akutnog pankreatitisa kombinira u opće skupine prema karakterističnim obilježjima.

Ali OP je polietiološka bolest i nastaje u pozadini već postojećih prostorija, koje također treba uzeti u obzir.

Policajac Savelyev

Domaći naučnik V.S. Saveliev je u saradnji s drugim ljekarima, na osnovu zastarjelog Atlanta sustava, razvio drugu klasifikaciju akutnog pankreatitisa, sada široko rasprostranjenog u kliničkoj praksi.

Uključio je nekoliko osnovnih znakova pomoću kojih je lako utvrditi vrstu prisutnu kod pacijenta:

  • natečeni oblik (intersticijski) ili nekroza pankreasa (sterilan),
  • priroda lezije (masna, hemoragična, mješovita),
  • obim distribucije (mali ili veliki žarišni, subtotalni, ukupni),
  • periode (hemoragični poremećaji, insuficijencija, gnojni),
  • velike komplikacije (od infiltrata do arozivnog krvarenja)
  • klinička slika
  • etiologija (prehrambena, gastrogena, ishemijska, bilijarna, toksična, alergična, idiopatska, traumatična, infektivna, urođena).

Čak i u najuspješnijim od predloženih pokušaja sistematizacije uvijek postoji rizik od pristranosti upotrebe u hirurškom ili terapijskom tretmanu.

Često se oblik akutnog pankreatitisa određuje nakon operacije, kada je moguće izraditi pouzdano istraživanje prisutnih morfoloških promjena.

U svakom slučaju, konačna dijagnoza postavlja se nakon svih mogućih studija uz pomoć analiza i hardverske dijagnostike, a inicijalna postaje razlikovanje svake vrste (kronične i akutne) u uvjetne forme, prema simptomima i trajanju manifestacija.

Stoga se liječnik vodi poviješću i verbalnim ispitivanjem, a konačna dijagnoza se postavlja kasnije.

Akutna klasifikacija

Na međunarodnoj konferenciji u Marseilleu 1963. godine okupili su se stručnjaci iz područja pankreatologije koji su usvojili zajedničku klasifikaciju pojava pankreasa. Uključivao je samo simptome. Postoji nedostatak tačnosti u grupiranju sistemskih kršenja. Jednostavna upotreba za kliničko liječenje, ova je klasifikacija brzo stekla priznanje.

Odlukom konferencije utvrđene su sljedeće faze akutnog pankreatitisa:

  1. Oštro.
  2. Ponavljajući se.
  3. Hronični
  4. Hronični recidiv.

Nedovoljno informacija o patologiji organa dovodi do ponovnog sastanka stručne grupe. Nakon 20 godina, 1984., prvo u Cambridgeu, a potom i u Marseilleu, ta je klasifikacija revidirana i promijenjena u svrhu dobivanja dodatnih informacija proučavanjem bolesti.

Cambridgeova klasifikacija temelji se na karakterizaciji antropoloških obilježja gušterače tokom hroničnog razvoja procesa, kao i na kliničkim znacima i procjeni općeg stanja određene patologije. Akutni pankreatitis je podeljen na blage i teške procese, koji su uključivali flegmon, lažnu cistu i apsces. I takođe je izolovao hronični tok bolesti.

Marseille konferencija 1984. karakterizira akutni i hronični pankreatitis, dijeleći ih prema kliničkim i morfološkim karakteristikama.

Klasifikaciju promjena gušterače prema pokrivenosti zahvaćenog žljezdanog tkiva i vrsti lezije prva razlikuje grupa stručnjaka okupljena u Atlanti.

lokacija gušterače

Bolest je podijeljena i prema vrsti ozbiljnosti: blaga, umjerena i teška. Blagi oblik karakterizira epigastrična bol, dispepsija bez razvoja teških komplikacija. Ozbiljan, pored živih simptoma i opće slabosti, prati neispravnost susjednih organa i sistema.

Klinički oblici akutnog pankreatitisa

Klasifikacijski sistem moderne interpretacije akutnog pankreatitisa prvobitno je prepoznat u Atlanti. Tada je potvrđeno u Grčkoj 1998. godine.

Uobičajeno je razlikovati pankreatitis, praćen kršenjem funkcija svih organa. Oblici akutnog pankreatitisa:

  1. Intersticijski edematozni.
  2. Nekrotična.
  3. Infiltrativno nekrotično.
  4. Purulentno nekrotičan.

Intersticijski akutni pankreatitis opisuje se kao blagi tijek simptoma i oporavka. Klinička slika se manifestuje umjerenim bolovima, povraćanjem i prolivom.

Akumulacije tekućine (akutne zbirke tekućine) događaju se na početku razvoja bolesti i nalaze se u dubini gušterače ili u blizini nje. Rijetko se javljaju komplikacije drugih organa.

Na primjer, postoji plevritis ili oticanje želudačne sluznice.

Tri stadija oštećenja karakteristična su za nekrotični pankreatitis: hemoragični, masni i mješoviti. Simptomi su svijetli, dugoročni - tokom 2, ponekad i 4 tjedna, nakon čega slijedi rehabilitacija za mjesec i pol.

Karakterizira ih difuzna atrofija akinarnog parenhima. Hemoragična nekroza pankreasa razvija se brzo, nakon čega slijedi nekroza tkiva.

Oticanje i izliv očituju se u obliku nakupljanja tekućine pankreasne nekroze u retroperitonealnom vlaknu, koja nema granice.

Kod dijagnoze opažaju dijelove krvi u seroznim šupljinama. Žarišta masne pankreasne nekroze nazivaju se stearinski plakovi i nalaze se uglavnom na peritoneumu, potkožnom i preperitonealnom masnom tkivu koje nema granice. Budući da je ozbiljan stepen razvoja bolesti, faza će biti određena hirurškom intervencijom.

operacija nekroze pankreasa

Izraz pankreasna nekroza definiran je tek 1992. godine.

Nekroza pankreasa popraćena je patološkim stanjima drugih organa i sistema: miokardijalnom distrofijom, plućnim edemom, akutnim gastroduodenalnim erozivnim pojavama.

Pomoću infiltrativne nekrotične dijagnoze potvrđuje se edem gušterače (infiltrata) čak i palpacijom. Kurs je dug, popraćen slabošću, nedostatkom apetita, uprkos mjerama terapije.

Purulentno-nekrotični proces zbog prisustva gnojno-putrefaktivne infekcije. Upalne ćelije različitih vrsta poravnaju površinu žlezde, intraperitonealnu regiju, zahvaćajući susjedne organe.

Nekrotični pankreatitis je zauzvrat podijeljen u dva oblika:

  1. Lokalne komplikacije. Akutni pankreatitis manifestuje edematoznim oblikom parenhima i susjednih organa, s daljom nekrozom, apscesom ili razvojem pseudocista.
  2. Složene komplikacije pankreatogene prirode s metaboličkim poremećajima u obliku hiper- ili hipokalcemije, DIC-a, šoka.

Klasifikacija hroničnog oblika

Za hronični oblik razlikuje se nekoliko klasifikacija koje se razlikuju od svih vrsta znakova.

Prema morfologiji, razlikuju se sljedeće vrste:

  • međuprostorni
  • induktivni
  • parenhim
  • cistični
  • pseudotumorous.

Ovisno o mnoštvu simptomatskih manifestacija, prepoznaju se rijetki i česti recidivi, kao i uporni pankreatitisi za koje je karakterističan trajan simptom.

Hronični pankreatitis, koji napreduje s određenim komplikacijama:

  1. Zarazno. Razvija se apsces, često zajedno sa upalom žučnih kanala u koje su prodirale bakterije.
  2. Portalna hipertenzija. Postepena kompresija portalne vene nastaje zbog oticanja tkiva žlijezde.
  3. Upalni Razvoj ciste ili apscesa često se usložnjava krvarenjem, a prati je i zatajenje bubrega.
  4. Endokrina kod koje šećerna bolest ili hipoglikemija napreduje.
  5. Neuspjeh u odljevu žuči.

Po obimu i prirodi lezija pankreasa, akutni pankreatitis je podeljen u pet vrsta:

  1. Edematous. Živčani simptomi podliježu liječenju s naknadnim razvojem reverzibilnih procesa. Operacija pankreasa se ne izvodi.
  2. Sterilna nekroza pankreasa, koja uključuje hemoragične, masne i mješovite.
  3. Zaražena nekroza pankreasa.
  4. Pankreatogeni apsces.
  5. Pseudocista čija pojava se predviđa za početak razvoja bolesti. Lažne ciste ili apscesi nastaju u roku od mjesec dana. Pseudociste zaražene raznom patogenom florom nose naziv flegmon - upalna volumetrijska formacija s gnojnim sadržajem.

Šta je pankreatitis?

Sve vrste pankreatitisa mogu se podijeliti na kronične i akutne. Svaka varijanta toka bolesti očituje se nizom karakterističnih simptoma i razlikuje se u prognozi. Postojeće klasifikacije dijele upalno oštećenje tkiva ovisno o etiologiji pojave patološkog procesa, promjenama u težini, brzini porasta poremećaja i drugim parametrima.

Sve vrste pankreatitisa mogu se podijeliti na kronične i akutne.

Hronični

Za kronični pankreatitis karakterističan je ponovni tijek. Ovaj oblik bolesti naveden je u ICD-10, pod šifrom K86. Patologija je opasna, jer sa svakim recidivom dio ćelija organa umire i zamjenjuje ga vlaknastim tkivom.

Ovaj oblik bolesti prati jasno kršenje funkcije izolacijskog aparata. Postepeno, ovo kršenje dovodi do nedovoljne proizvodnje enzima. To može prouzrokovati poremećaj probavnog trakta.

U težim slučajevima u tkivima pankreasa formiraju se šupljine, koje kasnije mogu postati apscesi ili lažna cista.

Pogoršanje

Često se pogoršanje događa kao posljedica osobe koja boluje od hroničnog pankreatitisa, masne pržene hrane ili alkohola. Uz pogoršanje, pacijent ne može bez pomoći liječnika. Oticanje tkiva kao rezultat povećane upale dovodi do opstrukcije žučnih kanala.

Zbog kršenja odliva žuči, u žlijezdi se počinju aktivirati enzimi koji provociraju probavu njegovih tkiva.

Tijekom egzacerbacije pankreatitisa velika je vjerojatnost razvoja ozbiljnih komplikacija, uključujući sepsu i krvarenje, pa bi bolesnik trebao biti podvrgnut liječenju u bolnici.

Alkohol

Hronični oblik alkoholnog pankreatitisa naveden je u ICD-10, pod šifrom K85.2. Rezultat je dugotrajnog sustavnog pijenja. U ovom slučaju su simptomi blagi.

Pacijenti imaju pritužbe na bol u hipohondriju, probavne smetnje i gubitak kilograma. Hronični alkoholni pankreatitis dovodi do razvoja dijabetesa zbog oštećenja otočića Langerhansa.

Ako pacijent ne promijeni svoj način života, često se primjećuju periodi pogoršanja. Ovo će zahtijevati liječenje u bolnici radi stabilizacije.

Bilijarni pankreatitis je hronična upalna patologija žlijezde koja nastaje kao posljedica oštećenja žučnih kanala i jetrenog tkiva.

Ovaj se oblik bolesti češće javlja kod odraslih i gotovo ga ne nalazimo u djece, jer njegova pojava u većini slučajeva povezana je s primjenom brze hrane i druge bezvrijedne hrane.

Bilijarni oblik pankreatitisa ima kod prema ICD-10 K85.1. Ovaj se prekršaj može potpuno izliječiti pravovremenim traženjem medicinske pomoći. Bez ciljane terapije postoji veliki rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija sve do kvara žlijezde.

Akutni pankreatitis u ICD-u pojavljuje se pod šifrom K85. Ovaj oblik toka bolesti uključuje:

  • apsces
  • nekroza sa i bez infekcija,
  • hemoragični tip
  • gnojna lezija žlijezde.

Akutni tok bolesti uvijek je praćen brzim pogoršanjem općeg stanja pacijenta.

Akutni tijek bolesti uvijek je praćen brzim pogoršanjem općeg stanja pacijenta, pojavom poremećaja u probavnom sustavu i jakim bolovima u pojasu. Često se upalni proces odvija bez infekcije, a u drugim slučajevima poraz žlijezde je rezultat bakterija koje ulaze u tkivo.

Ljekovite

Medicinski pankreatitis je rijetka vrsta akutne. Kao i mnoge druge vrste pankreatitisa, lijek se razvija kao rezultat toksičnog oštećenja tkiva žlijezde. Lijekovi koji mogu izazvati upalu tkiva žlijezde uključuju:

  • diuretici
  • antivirusno
  • antibiotici
  • neki lekovi za lečenje srčanih problema.

Za razvoj pankreatitisa lijekovima nije potrebno dugotrajno sistematsko uzimanje lijekova.

Za razvoj pankreatitisa lijekovima nije potrebno dugotrajno sistematsko uzimanje lijekova.

Reaktivni

Reaktivni pankreatitis je bolest koju karakterizira upalna lezija žlijezdovog tkiva. Ovaj oblik patologije prati sporo sporo oštećenje i infiltracija organskih tkiva.

Reaktivni oblik bolesti nastaje kao odgovor organizma na različite upalne poremećaje probavnog trakta. Ova mogućnost bolesti adekvatnom terapijom potpuno se izleči.

U nepovoljnom toku, ovaj prekršaj može prouzrokovati razvoj hroničnog pankreatitisa, praćen teškim uništavanjem tkiva organa.

Dispeptična

Dispeptični pankreatitis je vrsta hroničnog oblika. Ovu varijantu tijeka bolesti karakterizira visok stupanj ozbiljnosti manifestacija dispeptičkog sindroma.

Pacijenti se žale na nadimanje.

Zbog oštećene proizvodnje enzima iz žlijezde i oštećenja žučnih kanala opaža se progresivna disfunkcija probavnog sustava. Pacijenti imaju pritužbe na:

  • učestalo burping
  • nadimanje
  • odbojnost prema masnoj hrani,
  • mučnina

U težim slučajevima ovaj oblik hroničnog pankreatitisa može uzrokovati pojačano znojenje i palpitacije srca. Pored toga, moguć je razvoj šok uslova. U većini slučajeva dispeptični pankreatitis nastaje kao rezultat zloupotrebe bezvrijedne hrane i alkohola.

Pseudotumor

Pseudotumorni pankreatitis prolazi u hroničnom obliku. U ovom slučaju bolest je karakterizirana pojavom uporne opstruktivne žutice. Slična povreda se javlja kada je pogođena glava žlezde.

Oštećenje upalnog tkiva na ovom području dovodi do pojave područja skleroze.

Zbog ovog patološkog procesa, glava organa se postepeno povećava i počinje sabijati susjedne žučne kanale.

Pseudotumorni oblik pankreatitisa prati uporna bol.

Budući da se žuč ne može kretati stazama, dolazi do žutice.

Pseudotumorni oblik pankreatitisa prati uporna bol i sve veći poremećaj probavnog trakta. Bolest dovodi do brzog gubitka kilograma.

U većini slučajeva potrebna je hirurška intervencija za stabilizaciju pacijentovog stanja.

Prema Ivashkinu

V.T. Ivashkin klasificira pankreatitis prema morfološkim karakteristikama, prisutnosti komplikacija, etiologiji, kliničkim manifestacijama i prirodi patologije.

Ovisno o patološkim promjenama u strukturi organa V.T. Ivashkin razlikuje sljedeće vrste:

  • intersticijski edem
  • induktivni
  • parenhim
  • cistični
  • hiperplastičan.

Ovisno o karakteristikama kliničkih manifestacija V.T. Ivashkin u svojoj klasifikaciji identificira sljedeće sorte:

  • bolno
  • latentni
  • kombinovani
  • hyposecretory,
  • hipohondrija.

Ovisno o jačini tijeka hroničnog pankreatitisa, ovi naučnici razlikuju:

  • postojan oblik
  • kurs s čestim recidivima,
  • kurs s rijetkim pogoršanjima upalnog procesa.

U zasebnoj kategoriji V.T. Ivashkin identifikuje vrste hroničnog pankreatitisa koji su komplikacije sledećih bolesti:

  • patologije koje uzrokuju kršenje odliva žuči,
  • zarazne bolesti
  • endokrini poremećaji,
  • upalni procesi
  • povećani pritisak u sistemu portalnih vena zbog vaskularnog oštećenja jetre i drugih organa.

U zasebnoj kategoriji V.T. Ivashkin identificira vrste hroničnog pankreatitisa koji predstavlja komplikaciju endokrinih poremećaja.

Ovisno o etiološkom faktoru koji izaziva kroničnu upalu žlijezde, V.T. Ivashkin razlikuje sljedeće sorte pankreatitisa:

  • idiopatski
  • bilijarno ovisan
  • dismetabolički
  • alkoholičar
  • zarazno
  • ljekovit.

Klasifikacija pankreatitisa prema V.T. S obzirom na etiologiju, Ivashkin se danas smatra zastarjelim, jer su kasnije identificirani drugi razlozi za razvoj ove bolesti.

Vrste pankreatitisa prema Savelyev-u

V.S. Savelyev je razvio široko korištenu klasifikaciju akutnog pankreatitisa.

Kao osnovu uzeo je tako važne parametre kao što su oblik, priroda oštećenja tkiva, obim procesa, tok, periodi bolesti i komplikacije.

Ovisno o varijanti protoka V.S. Savelyev identificira sljedeće vrste akutne upale žlijezde:

  • natečen,
  • sterilna nekroza pankreasa.

Ovisno o prirodi oštećenja tkiva žlijezde V.S. Savelyev identificira sljedeće mogućnosti za tijek bolesti:

Ovisno o prirodi oštećenja tkiva žlijezde V.S. Savelyev oslobađa masnoće i
hemoragični pankreatitis.

Sledeće vrste akutnog pankreatitisa razlikuju se prema skali oštećenja tkiva žlezde:

  • ukupno
  • subtotal
  • velika žarišta
  • mali žarišni.

Po prirodi tečaja, akutna upala žlijezde može biti:

Uz to, naučnik razlikuje 3 perioda tijeka bolesti. Prvo razdoblje traje od 1 do 3 dana, a prati ga pojava hemodinamičkih poremećaja, uključujući šok i kolaps.

Drugo razdoblje traje od 5 do 7 dana, karakterizirano nedostatkom parenhimskih tkiva. Treće razdoblje prati pojava gnojnih komplikacija.

V.S. Savelyev je razvio klasifikaciju komplikacija akutnog toka bolesti. Ova kategorija uključuje:

  • parapancreatic infiltrate,
  • pankreatogeni apsces,
  • inficirana pankreasna nekroza,
  • peritonitis
  • pseudociste
  • septička flegmona retroperitonealnih vlakana,
  • Arozivno krvarenje
  • opstruktivna žutica.

V.S. Savelyev je razvio klasifikaciju komplikacija akutnog toka bolesti. Ova kategorija uključuje opstruktivnu žuticu.

Na osnovu klasifikacije koju je razvio V.S. Savelyev, ljekari mogu dati tačnu prognozu u vezi s tokom upale i mogućim posljedicama za pacijenta.

Šta je suština klasifikacije pankreatitisa

Da bi se postavila tačna dijagnoza, u medicini je razvijena klasifikacija i vrste. Najpopularnija u Rusiji je klasifikacija akutnog pankreatitisa po Savelyevu u suradnji s liječnicima (V. A. Gagushin i V. I. Filin). Ona se etablirala kao vrlo informativna. U skladu s ovom klasifikacijom, patologija se dijagnosticira s tri znaka: težinom patologije, razlozima njenog razvoja i oblicima bolesti.

Ništa manje popularna nije ni međunarodna klasifikacija koja je usvojena u Atlanti 1992. godine, a potom je nazvana Atlantskom klasifikacijom akutnog pankreatitisa. Dijagnosticiranje bolesti ovom gradacijom također dobro odražava njegovu suštinu. Također se poklapa sa klasifikacijom prema Savelyevu i modernom klasifikacijom pankreatitisa.

Pojednostavljena klasifikacija

Pojednostavljena klasifikacija akutnog pankreatitisa sugerira nekoliko varijacija u razvoju patološkog procesa:

  1. Akutni pankreatitis.
  2. Akutni pankreatitis s razvojem egzacerbacija.
  3. Hronični pankreatitis
  4. Egzacerbacije pankreatitisa, koje teku u hroničnom obliku.

Klasifikacija prema obliku bolesti

Ova vrsta klasifikacije akutnog pankreatitisa uključuje: simptome patologije, stepen oštećenja organa, dekodiranje laboratorijskih ispitivanja i efikasnost korištene terapije. U tom se slučaju razlikuje nekoliko glavnih oblika bolesti.

  1. Edematousni oblik pankreatitisa. Blaži oblik akutnog pankreatitisa, u kojem se ne javljaju značajne promjene gušterače. Uz pravilno i pravovremeno lečenje, prognoza je dobrotvorna. Pri dijagnosticiranju pacijenta otkriva se povišena razina fibrina u krvi, što ukazuje na razvoj upalnog procesa. Ovaj oblik akutnog pankreatitisa karakterizira: povećanje tjelesne temperature, žutost kože, bol u hipohondriju na lijevoj strani, mučnina.
  2. Ograničena nekroza pankreasa. Upalni proces kod ovog oblika pankreatitisa javlja se samo u jednom dijelu gušterače - to može biti tijelo, rep ili glava. Karakteristični znakovi su: mučnina, natečenost, povraćanje, opstrukcija creva. Prilikom dijagnosticiranja otkriju se povišena razina šećera u krvi, pojava enzima gušterače, nedostatak krvnih stanica koji su odgovorni za isporuku kisika. Uz pravi tretman prognoza je povoljna, ali ovaj se oblik može liječiti mnogo teže nego prethodni.
  3. Difuzna nekroza pankreasa. Ovaj se oblik razvija u slučaju opsežnog oštećenja stanica gušterače. Pored opisanih simptoma, pojavljuju se groznica, znakovi trovanja, oligurija, ponekad i krvarenje u želucu. U analizama - hiperglikemija i hipokalcemija. Terapija zahtijeva hitnu intervenciju sa širokim spektrom lijekova. Često je jedna od terapijskih mjera usmjerena na liječenje difuzne nekroze pankreasa operacija.
  4. Totalna nekroza pankreasa. Ovaj oblik akutnog pankreatitisa pogađa cijelu gušteraču. Pacijent razvije plućnu, bubrežnu i srčanu insuficijenciju, ako se sve mjere zaštite ne poduzmu na vrijeme, pacijentu prijeti smrt.

Uzročna klasifikacija pankreatitisa

Ova atlantska klasifikacija akutnog pankreatitisa podrazumijeva prisustvo razloga za razvoj patologije:

  1. Alimentarno. Razvija se kada jedete pržena, masna i začinjena jela s velikim brojem začina, kao i tijekom konzumiranja alkohola.
  2. Bilijar. Razvoj se događa uslijed različitih bolesti jetre, žučnih i žučnih kanala.
  3. Gastrogeni. Uzrok razvoja patologije su bolesti gastrointestinalnog trakta, naročito gastritis i čir na želucu.
  4. Ishemična. Čimbenici koji služe razvoju ishemijskog pankreatitisa jesu poremećaji u gušterači.
  5. Toksično-alergijski pankreatitis nastaje kao rezultat prekomjerne upotrebe lijekova ili na pozadini alergijske reakcije na neke lijekove.
  6. Zarazno. Razvija se kada su raznim bakterijama i virusima izloženi organizmu.
  7. Traumatično. Ova vrsta pankreatitisa dijagnosticira se u većini slučajeva nakon povreda prednjeg zida trbušne šupljine.
  8. Kongenital. Takav pankreatitis često kombinira druge urođene bolesti ili genetske abnormalnosti tijela.

Po ozbiljnosti

Klasifikacija akutnog pankreatitisa odobrena u Atlanti podrazumijeva blagi, umjereni, teški i kritični stupanj razvoja patologije. U ovom slučaju blagi i umjereni stupanj akutnog pankreatitisa prolaze konzervativni tretman, dok je u težem obliku bolesti u većini slučajeva potrebno pribjeći hirurškoj intervenciji.

Klasifikacija pankreatitisa u Atlanti predložena je 1992. godine. Kasnije, 2012. godine, poboljšan je. Uz kritični razvoj patologije, potrebne su hitne mjere da se pacijentu pruži prva pomoć kako bi se izbjegla smrt.

Opseg i priroda lezije

Prema klasifikaciji, akutni pankreatitis prema ovim kriterijima može se podijeliti u pet glavnih tipova:

  1. Edematous. Bolest se odvija bez ikakvih promjena na gušterači. Kod edematoznog oblika pankreatitisa nije potrebna hirurška intervencija, jer je za ovu vrstu bolesti karakterističan reverzibilan proces, za to je dovoljno podvrgnuti se terapiji lijekovima i slijediti strogu dijetu neko vrijeme.
  2. Nekroza pankreasa je sterilna. Ovu sortu karakterizira uništavanje pojedinih odjeljaka gušterače vlastitim enzimima, ali nema zaraznih komplikacija.
  3. Infektivna nekroza pankreasa. U ovom stadiju, infekcija se pridružuje bolesti, zahvaćajući i gušteraču, te organe u blizini.
  4. Pankreatogeni apsces. Kao rezultat razvoja infekcije u pankreasu, pojavljuje se šupljina koja je ispunjena gnojem.
  5. Pseudocista. U pankreasu se pojavljuje šupljina ispunjena tečnošću, može biti eksudat, sok pankreasa ili krv.

Dijagnostika

Jedan od glavnih testova koji trebate uzeti kada sumnjate na pankreatitis je biohemijski test krvi.

Klinička i morfološka klasifikacija akutnog pankreatitisa je složena. Da bi se bolest pripisala jednoj ili drugoj grupi, potrebno je proći niz studija: ultrazvučni pregled trbušnih organa, koprogram, aspiracijsku biopsiju i računarsku tomografiju.

Moguće komplikacije pankreatitisa

Uz patologiju koja se pojavljuje u akutnom teškom obliku, rizik od sljedećih komplikacija je moguć.

  1. Fistule koje se mogu pojaviti i na unutrašnjoj i na vanjskoj strani gušterače.
  2. Sterilne ili inficirane pseudociste.
  3. Bakterijska upala trbušne šupljine, koja kasnije može dovesti do enzimskog peritonitisa.
  4. Ispijanje i oticanje vater-papile, odgovorne za normalizaciju odliva žuči. Kao rezultat takvog kompresije moguć je razvoj mehaničke ili opstruktivne žutice.
  5. Oštećenja na žilama trbušnih organa, što može potaknuti razvoj krvarenja. Konkretno, govorimo o želudačnom krvarenju, često se krvarenje razvija u samoj gušterači.
  6. Pankreatogeni apsces trbuha.

Rizik od pojave egzacerbacija i komplikacija akutnog pankreatitisa može se svesti na najmanju moguću mjeru, a klasifikacija nema nikakve veze s tim. Da biste to postigli, trebate ograničiti ili prestati uzimati alkoholne proizvode, prestati jesti nepravilnu i nekvalitetnu hranu, koristiti sve lijekove samo kako je propisao liječnik, pravodobno liječiti sve patologije unutrašnjih organa i voditi aktivan način života - kretati se više i provoditi vrijeme što je češće moguće na svežem vazduhu.

Akutni pankreatitis je veoma ozbiljna bolest, čiji se oblici gotovo brzo razvijaju, što može dovesti do nepredviđenih okolnosti ako se pacijentu ne pruži hitna pomoć.

Nekrotični pankreatitis je zauzvrat podijeljen u dva oblika:

Lokalno Patološki proces ne prelazi pankreas.

Uobičajeno. Mogu se pojaviti sistemske komplikacije:

  • šoka
  • zatajenje više organa
  • krvarenja (pankreatogena ili želudačna)
  • poremećaji metabolizma i elektrolita
  • DIC

Nekrotični pankreatitis dijeli se i na oblike koji se temelje na opsegu uništenja pankreasa. Može biti žarišna i uobičajena.

Fokalna nekroza pankreasa može imati žarišta male, srednje ili velike veličine.

Uobičajene nekroze pankreasa mogu biti subtotalne ili totalne. Ti klinički oblici bolesti najčešće završavaju smrću.

Klasifikacija hroničnog pankreatitisa

Prema morfološkim karakteristikama, razlikuje se pet vrsta hroničnog pankreatitisa:

  • međuprostor
  • induktivni
  • parenhim
  • cistični
  • pseudotumorous

Kao što znate, tokom hroničnog pankreatitisa postoje faze pogoršanja, kada se pogoršavaju simptomi upale pankreasa, i stadijumi remisije, kada gotovo da i nema simptoma bolesti. Ovisno o učestalosti egzacerbacija, klasifikacija kroničnog pankreatitisa uključuje njegovu podjelu u tri vrste,

  • retko se ponavlja
  • često se ponavljajući
  • postojan (simptomi su stalno prisutni)

Hronični pankreatitis očituje se različitim simptomima. Razlikuje se pet vrsta bolesti ovisno o dominantnom sindromu:

  • Bol
  • Hyposecretory (karakterizirana jakom insuficijencijom ekskretorne funkcije pankreasa)
  • Hipohondrija (prevladavaju simptomi neuropsihijatrijskih poremećaja)
  • Latentni (gotovo bez simptoma)
  • Kombinovano (bez dominantnog sindroma)

Ovisno o uzrocima hroničnog pankreatitisa mogu biti:

  • bilijarski ovisni (uzrok je patologija bilijarnog trakta)
  • alkoholičar
  • dismetabolički (uzrok pankreatitisa je hemokromatoza, dijabetes melitus, hiperparatiroidizam i druge bolesti praćene metaboličkim poremećajima)
  • zarazno
  • ljekovit
  • idiopatski (uzrok pankreatitisa nepoznat)

Klasifikacija hroničnog pankreatitisa uključuje i njegove komplikacije. Podijeljeni su u 5 grupa:

  • Zarazno (apsces, holangitis)
  • Upalni (zatajenje bubrega, ciste, gastrointestinalno krvarenje)
  • Portalna hipertenzija (kompresija portalnih vena)
  • Endokrini (dijabetes, hipoglikemija)
  • Kršenje odljeva žuči.

Postoji puno klasifikacija i akutnog i hroničnog pankreatitisa. Daju se samo oni koji liječnici najčešće koriste u formulaciji.

Značajke klasifikacije bolesti

Medicinska praksa poznaje četrdeset klasifikacija upale gušterače, što stvara poteškoće u međunarodnoj komunikaciji na temu dijagnostike i terapije. Za to je razvijen ICD - Međunarodni klasifikator bolesti. ICD stalno pregledava WHO. Trenutna klasifikacija se temelji na ICD-10 kodu. Broj „deset“ znači da se ICD odnosi na desetu reviziju.

U skladu s ovim informacijama, bolest je izolovanog akutnog tipa (K85) i hroničnog toka (K86). Kao što je već napomenuto, većina ljudi koristi klasifikator iz 1983. godine, koji je stvoren u Marseilleu. Nešto se promijenilo 1984. godine, kao i 1992. godine u Atlanti.

U skladu sa pojednostavljenom podjelom bolesti postoje četiri vrste. Tu spadaju akutni oblik, akutni rekurentni oblik, hronični oblik i pogoršanje hroničnog patološkog procesa.

Opširnija klasifikacija uzima u obzir patogenezu upale, težinu lezija gušterače, izazivajući čimbenike koji doprinose pogoršanju klinike, mogućnost regeneracije oštećenih tkiva.

Općenito, razdvajanje izgleda ovako:

  • Akutni pankreatitis.
  • Akutni relapsi oblik s naknadnom obnavljanjem funkcionalnosti unutarnjeg organa.
  • Hronični upalni proces na pozadini očuvanja gušterače.
  • Hronični oblik pankreatitisa koji se razvio kao posljedica zatvaranja lumena kanala.
  • Hronični oblik ponavljajućeg karaktera sa kliničkim manifestacijama akutnog napada. Ne postoji vjerojatnost samoobnavljanja tkiva gušterače.
  • Hronična upala na pozadini nakupljanja soli u organu. Kanali pankreasa blokirani su kalcifikacijama što dovodi do njihovog širenja.

Akutna i hronična upala klasifikovana su prema različitim kriterijima. Ponekad se klasifikaciji dodaju komplikacije proistekle iz tijeka bolesti.

Vrste i vrste akutnog pankreatitisa

Klasifikacija akutnog pankreatitisa uključuje odvajanje patološkog procesa ovisno o težini tijeka, obliku, etiološkim faktorima. Često se svi znakovi uzimaju u obzir za dijagnozu.

Ovisno o težini, patologija je blaga, umjerena i teška. S blagim oblikom nema izraženih transformacija u tkivima žlijezde, organ u potpunosti zadržava svoju funkcionalnost.

Sa prosječnim stepenom oštećenja postoje funkcionalne promjene u gušterači, često se dijagnosticiraju komplikacije sistemske prirode. Teški stupanj karakteriziraju lokalne i sistemske komplikacije, velika je vjerojatnost da će pacijent umrijeti.

Razvrstavanje pankreatitisa u oblik uzima u obzir stupanj oštećenja, kliničke manifestacije, laboratorijske testove, očekivani terapeutski učinak upotrebe lijekova. Razlikuju se ove vrste:

  1. Edematozni tip smatra se najlakšim tipom. U pravilu nema značajnih promjena u tkivima. Očekivani rezultat terapije uvijek je povoljan. Laboratorijski testovi pokazuju porast fibrina, što indirektno ukazuje na upalu u tijelu. Karakteristični znakovi su bol u predjelu lijevog rebra, mučnina, žutost kože, groznica.
  2. Organska nekroza pankreasa sugeriše da je žarište upale lokalizirano u jednom od dijelova unutarnjeg organa. To može biti glava, tijelo ili rep. Ognjište zauzima veliko područje. Ovim oblikom pacijent se žali na jake bolove, nadimanje, povraćanje i mučninu. Na nekim slikama crijevna opstrukcija, žutica. Laboratorijski testovi pokazuju visoku koncentraciju glukoze u tijelu, prisustvo probavnih enzima u krvi.
  3. Difuzna (mješovita) nekroza pankreasa nastaje zbog obimnog oštećenja tkiva pankreasa. Pored gore opisanih simptoma, pacijent ima intoksikaciju, vrućicu, smanjenje specifične težine urina dnevno. Nije isključen razvoj želudačnog krvarenja. U analizama - visoki šećer, smanjenje kalcijuma u krvi. U tom slučaju je potrebno odmah liječenje pankreatitisa u bolnici uz primjenu velikog broja lijekova.
  4. Nekroza pankreasa ukupnog oblika pokriva cijeli unutarnji organ. Zbog velike intoksikacije otkriva se šok stanje, plućna, bubrežna ili srčana insuficijencija. U nedostatku odgovarajuće pomoći, rizik od smrti je velik.

Ovisno o patogenezi, bolest je primarna - javlja se zbog oštećenja tkiva samog organa i sekundarna - patologiju uzrokuju obližnji unutarnji organi. Klasifikacija za određene grupe je ista, bez obzira radi li se o djetetu ili odrasloj osobi.

Akutni pankreatitis, ovisno o uzroku, je:

  • Pogled na hranu. Ova bolest razvija se zbog nepravilne prehrane, kada pacijent zloupotrebljava začinjena, masna, začinjena i slana jela. U nekim slučajevima, ova grupa uključuje pankreatitis alkoholne etiologije. No, u većini slika ova vrsta je svrstana u zasebnu kategoriju.
  • Bilijarni pankreatitis dijagnosticira se zbog oštećenja jetre, žučnih puteva i žučnog mjehura.
  • Ishemijski oblik nastaje zbog poremećaja opskrbe krvlju gušterače, primarni etiološki faktor mogu biti različite bolesti, vanjski ili unutarnji negativni učinci.
  • Gastrogeni upalni proces dijagnosticira se zbog problema sa želucem, poput peptičke ulkusne bolesti ili gastritisa.
  • Otrovni i alergični oblik se razvija kao rezultat upotrebe jakih lijekova ili toksičnih agensa. Drugi razlog je štetno djelovanje alergena na pozadini "patološkog" odgovora imunološkog sistema.

Razvrstavanje prema etiološkom faktoru može se nadopuniti infektivnim pankreatitisom (bakterije i virusi su uzročnici), traumatskim izgledom (ozljede trbuha), urođenim oblikom - u kombinaciji s drugim patologijama urođene prirode ili genetskim poremećajima.

Glavne vrste hroničnog pankreatitisa

Ovaj klasifikator u većoj mjeri utječe na stepen uništenja gušterače, stepen njene funkcionalnosti. U medicinskoj praksi razlikuju se četiri vrste. Prvi je hronični upalni proces karakteriziran stvaranjem mjesta kalcifikacije.

Drugi tip je opstruktivni hronični oblik, koji je nastao zbog opstrukcije kanala pankreasa, što je dovelo do poteškoća u uklanjanju soka u dvanaestopalačno crijevo. U pravilu, etiologija u ovom slučaju nastaje zbog pojave žučnih kamenaca ili tumora gušterače.

Treći tip je fibroza unutrašnjeg organa, jer su meka tkiva zamijenjena vezivnim tkivom. Induktivni hronični pankreatitis vlaknaste prirode - četvrti tip. Kombinuje transformaciju strukture pankreasa i poteškoće izlivanja pankreasnog soka.

Apsces gušterače i stvaranje cista se u nekim slučajevima nazivaju hroničnim upalnim procesom, ponekad se smatraju komplikacijama pankreatitisa. Zauzvrat, ciste se klasificiraju u različite podvrste (pseudociste, retencijske ili parazitske ciste itd.).

Informacije o pankreatitisu nalaze se u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraga nije pronađena. Prikaz. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikazuje. Pretraživanje. Nije pronađen.

MRMK i vrste hroničnog pankreatitisa

Hronični pankreatitis je dugotrajna upala tkiva organa koja se javlja na pozadini različitih patoloških izazivačkih faktora.

Međunarodna rimsko-marsejska klasifikacija hroničnog oblika razlikuje:

  • kalcifikacija - povezana sa stvaranjem u segmentima organskih naslaga kalcijumovih soli,
  • opstruktivna - uzrokovana blokadom glavnog kanala,
  • zapaljenska - poznata i kao fibro-induktivna (praćena zamenom tkiva organa sa mesta fibroze),
  • difuzna (ili fibroza),
  • ciste i pseudociste,
  • apsces.

Danas je uobičajenija radna podjela u kojoj su dva niža oblika različita gradacija.

Uključuje komplikacije pankreatitisa: ciste, pseudociste, apscesi itd. Sada se dijele na upalne, endokrine, infektivne i odvojeno, portalnu hipertenziju i totalno kršenje žučnih kanala.

CPC na Savelyev-u

Domaći naučnik V.S. Saveliev je u saradnji s drugim ljekarima, na osnovu zastarjelog Atlanta sustava, razvio drugu klasifikaciju akutnog pankreatitisa, sada široko rasprostranjenog u kliničkoj praksi.

Uključio je nekoliko osnovnih znakova pomoću kojih je lako utvrditi vrstu prisutnu kod pacijenta:

  • natečeni oblik (intersticijski) ili nekroza pankreasa (sterilan),
  • priroda lezije (masna, hemoragična, mješovita),
  • obim distribucije (mali ili veliki žarišni, subtotalni, ukupni),
  • periode (hemoragični poremećaji, insuficijencija, gnojni),
  • velike komplikacije (od infiltrata do arozivnog krvarenja)
  • klinička slika
  • etiologija (prehrambena, gastrogena, ishemijska, bilijarna, toksična, alergična, idiopatska, traumatična, infektivna, urođena).

Čak i u najuspješnijim od predloženih pokušaja sistematizacije uvijek postoji rizik od pristranosti upotrebe u hirurškom ili terapijskom tretmanu.

Često se oblik akutnog pankreatitisa određuje nakon operacije, kada je moguće izraditi pouzdano istraživanje prisutnih morfoloških promjena.

U svakom slučaju, konačna dijagnoza postavlja se nakon svih mogućih studija uz pomoć analiza i hardverske dijagnostike, a inicijalna postaje razlikovanje svake vrste (kronične i akutne) u uvjetne forme, prema simptomima i trajanju manifestacija.

Stoga se liječnik vodi poviješću i verbalnim ispitivanjem, a konačna dijagnoza se postavlja kasnije.

Korisni video

Pankreatitis je upalni proces u pankreasu, uslijed kojeg nastali enzimi ne izbacuju u dvanaesnik. Ostaju u žlijezdi i imaju destruktivno djelovanje na nju.

Savremena klasifikacija pankreatitisa

Savremena klasifikacija pankreatitisa stvorena na osnovu međunarodne klasifikacije Marseille identifikovala je sledeće grupe bolesti:

  • akutni oblik
  • opstruktivni oblik (postoje kamenje, proširenja protoka, okluzije),
  • akutni relapsi oblik (sa kliničkim i biološkim oporavkom),
  • neobstruktivni hronični oblik bolesti (sa oštećenjem funkcija i anatomije organa),
  • recidivirajući oblik kronične prirode (hronična upala s manifestacijama akutnog oblika bolesti s nedovoljnom rehabilitacijom tkiva žlijezde).

Neobstruktivni hronični pankreatitis ima raznolikost u obliku kalcificirajuće bolesti sa nakupljanjem soli u područjima prethodno formirane male nekroze pankreasa.

Međunarodna klasifikacija pankreatitisa

Njemački naučnici su 2007. stvorili modernu međunarodnu klasifikaciju hroničnog oblika bolesti. Stupanj manifestacije razlikuje akutni, hronični i akutni rekurentni oblik bolesti, kao i pogoršanje hroničnog stadija.

Po pravilu se kronični oblik bolesti pojavi nakon pogoršanja. Između hroničnog pogoršanja i akutnog rekurentnog pankreatitisa postoji uvjetna podjela.

Marseljevo-rimska klasifikacija pankreatitisa

Marseljevo-rimska klasifikacija dijeli bolest gušterače na sljedeće vrste:

  • kalcificirajući obrazac čini 45-90% slučajeva.Bolest se utvrđuje neravnomjernom lezijom, a karakterizira je intenzitetom stenoze i atrofijom kanala. Uzrok patologije je nedostatak lučenja lipostatina, koji zaustavlja pojavu kalciniranih soli,
  • upalni hronični oblik. Uočena je atrofija parenhima sa područjima fibroze,
  • opstruktivni hronični oblik. Bolest se manifestuje u opstrukciji glavnog pankreasnog kanala. Postoji ujednačena šteta udaljena od opstruktivne regije. Glavni simptomi su fibroza i atrofija egzokrine regije organa, neometani epitel dukta, odsutnost kalcifikacija i soli u gušterači.
  • fibroza. Perilobularna fibroza može se kombinovati s perilobularnim oblikom, nema atrofije egzokrinog parenhima. Difuzna fibroza sa gubitkom glavnog volumena parenhima sa aktivnim zatajenjem unutar i eksokrine.

Nezavisni oblici bolesti, klasifikacija pankreatitisa razlikuje pseudociste i ciste, pankreasni apsces.

Klasifikacija pankreatitisa uključuje odvajanje vrsta bolesti ovisno o uzrocima njihovog razvoja i kliničkoj slici. U ovom se slučaju liječenje svake vrste odabire pojedinačno.

Opće informacije

Pankreatitis je najčešća bolest među patologijama unutrašnjih organa. Povezana je sa upalnim procesima u gušterači. U pravilu se ta bolest javlja zbog neuhranjenosti i zloupotrebe alkohola. Ako se ranije ova bolest odnosila uglavnom na starije ljude, onda trenutno zbog nezdrave, nepravilne prehrane, problemi s probavnim sustavom sve više pogađaju djecu i adolescente.

Glavna klasifikacija bolesti:

  • akutni pankreatitis
  • hronični oblik bolesti.

To nisu stadiji razvoja bolesti pankreasa, već različite vrste upale od kojih svaka ima svoju terapijsku taktiku.

Akutni pankreatitis

Karakterizira ga razvoj naglih oštrih upalnih procesa u organu koji su praćeni nekrozom tkiva žlijezde. Spada u grupu ozbiljnih bolesti, može biti kobno.

Akutni pankreatitis može se pojaviti u blagom ili teškom obliku, ovisno o težini. U prvom slučaju, postoji minimalno oštećenje organa i sistema, opaža se edem u žlijezdi. Uz pravilan tretman, pacijent s blagim stadijom bolesti moći će se prilično brzo oporaviti i vratiti u svoje prethodne živote.

Za teški pankreatitis karakteristični su teški poremećaji u organima i tkivima. Mogući su apscesi, ciste, nekroza tkiva.

Glavni razlog je unos različitih vrsta nadomjestaka alkohola. Najčešća opcija je mjesečina. Međutim, nisu samo ljubitelji alkoholnih pića bolesni, već i ljudi koji ga apsolutno ne koriste. To se događa kada jedete hranu loše kvalitete.

Akutni pankreatitis prate sledeći simptomi:

  1. Sindrom boli Bol se može lokalizovati u levom hipohondriju, epigastrijumu. Ima pojas, izražen karakter, pojačan je u položaju leđa. Pržena, začinjena hrana, alkohol takođe pojačavaju bol.
  2. Mučnina i neopisivo povraćanje.
  3. Primjećuje se blaga žutica membrane očne jabučice.
  4. Napuhanost, žgaravica.
  5. Plave mrlje na koži.

Akutni pankreatitis zahtijeva hitnu medicinsku pomoć i, u nekim slučajevima, hirurško liječenje.

Hronični oblik bolesti

Vodite računa o svom zdravlju - zadržite vezu

Ovo je grupa bolesti koje se javljaju već duže vrijeme. Karakterizira ih promjena u periodima pogoršanja i smirenosti, dok simptomi mogu biti ili izraženi ili potpuno odsutni.

Hronični pankreatitis ima klasifikaciju:

  • ovisno o uzroku razvoja: problemi s funkcionalnošću žučne kesice, prekomjerno pijenje, bolesti dvanaestopalačnog crijeva, hepatitis, poremećaji metabolizma, uzimanje određenih lijekova,
  • na temelju kliničkih manifestacija bolesti: bol, patološki procesi u probavnom sustavu, hipohondrijski oblik, latentno liječenje i mješovitog tipa.

Bol koja nastaje u dubini trbuha i kreće se prema gore, karakteristična je manifestacija bolesti. Začinjena, masna hrana, alkoholna i gazirana pića mogu pojačati bol.

Kod hroničnog oblika bolesti može se pojaviti mučnina, neugodno belenje, nadimanje, nadutost. Ponekad su mogući osjećaji transfuzije, zvukovi u trbuhu i problemi sa stolicom. Zbog slabog apetita, pacijent brzo gubi na težini.

Najčešće komplikacije su zarazne plombe u gušterači, gnojni upalni procesi kanala. Postoji mogućnost stvaranja erozije i čireva u probavnom sistemu.

Pankreatitis je destruktivna i upalna lezija parenhima i okolnih tkiva pankreasa. Ovo je jedna od najozbiljnijih bolesti trbušnih organa. Akutni pankreatitis jedna je od tri hitne (hitne) hirurške bolesti, zajedno s akutnim upalama slijepog crijeva i holecistitisa. Uz to, bolest je rekorder po broju mogućih ozbiljnih komplikacija. Sve gore navedeno nastaje zbog anatomskih karakteristika lokacije gušterače, što izaziva poteškoće u kliničkom pregledu i dijagnozi bolesti. Gušterača proizvodi probavne enzime koji se izbacuju u crijeva kroz kanal. Pankreatitis je upala gušterače u kojoj se blokira ovaj kanal. Ispada da osoba uzima hranu, ona ulazi u želudac, iz želuca u creva, mozak upućuje gušteraču na stvaranje probavnih enzima, proizvodi ih, ali oni ne mogu napustiti žlijezdu zbog začepljenja izlučnog kanala, te započnu probaviti gušteraču iznutra , osoba osjeća bol i potrči kod doktora.

Etiološki (uzročni) faktori bolesti

Pankreatitis je polietiološka bolest. Glavni uzroci njegove pojave mogu biti patološki procesi u organima povezanim anatomsko i fiziološki s gušteračom (želudac, bilijarni sustav, dvanaestopalačno crijevo, glavna žila - deblo celijakije i njegove grane), alkoholizam, neuhranjenost i učinci farmakoloških preparata i hemikalija .

Glavni uzroci akutnog pankreatitisa su:

  • kolelitijaza
  • alkoholizam.

Pored toga, razlozi mogu biti:

  • efekat lijekova (tetraciklini, ciklosporini, kortikosteroidi, ACE inhibitori i drugi),
  • ozljede trbuha
  • kršenje metabolizma lipida,
  • hiperkalcemija,
  • nasljednost
  • podjela pankreasa,
  • virusne bolesti (citomegalovirusna infekcija, virusi hepatitisa),
  • AIDS
  • trudnoća

Kliničke manifestacije

Glavni klinički sindromi pankreatitisa su:

  • bol
  • dispeptičan
  • sindrom vaskularnog poremećaja
  • sindrom toksemije
  • sindrom zatajenja organa.

Štoviše, posljednja tri sindroma se javljaju s razvojem destruktivnog pankreatitisa.

Bol se obično javlja u roku od nekoliko sati nakon teškog unosa masne hrane ili alkohola i intenzivne je prirode, glavna lokalizacija boli je epigastrična regija i lijevi hipohondrij, bol se može dati u donji dio leđa i u područje lijeve lopatice.

Sindrom boli obično ide u korak sa dispeptičkim poremećajima, mučninom i povraćanjem. Povraćanje se najčešće ponavlja, bez olakšanja.

Sindrom vaskularnih poremećaja svodi se na hemodinamičke poremećaje, hipotenziju (snižavanje krvnog pritiska) i tahikardiju. Mogu se pojaviti i lokalni mikrocirkulatorni poremećaji, izraženi pojavom ljubičastih mrlja na licu i koži tijela.

Toksemijski sindrom obično se pojavljuje 2-3 dana nakon početka bolesti, a karakteriziraju ga simptomi opće intoksikacije tijela: blijedost, slabost, letargija, vrućica. Nakon toksemije razvija se zatajenje organa, u početku se razvija toksično oštećenje bubrega i jetre, u težim slučajevima razvija se zatajenje plućnog sustava, centralnog nervnog sustava, endokrinog i kardiovaskularnog sustava.

Dijagnoza pankreatitisa

Za dijagnosticiranje pankreatitisa koriste se instrumentalne i laboratorijske metode. Instrumentalne metode uključuju: ultrazvuk, CT (računarsku tomografiju), magnetnu računarsku tomografiju (MRI). Laboratorijski testovi vrlo su informativni u dijagnostici, odnosno određivanje amilaze, lipaze, peptida aktiviranog tripsinom u krvi, kao i određivanje dijastaze i tripsin-2 u urinu. Vrijednosti gore navedenih enzima dugo se povećavaju.

Komplikacije

Postoje rane i kasne komplikacije pankreatitisa. Rane komplikacije uključuju:

  • žutica, mehanička geneza,
  • portalna hipertenzija
  • crevno krvarenje
  • pseudociste i retencijske ciste.

Kasne komplikacije uključuju:

  • steatorreja (masnoća u izmetu),
  • duodenalna stenoza,
  • encefalopatija
  • anemija
  • lokalne infekcije
  • osteomalacija.

Dijetalna prehrana za pankreatitis

Dijetalna prehrana kod akutnog pankreatitisa i pogoršanja hroničnog oblika ima za cilj ograničavanje unosa hrane kroz usta, čak i otkaz alkalne vode otkazan. Pacijenti su na parenteralnoj prehrani 2-5 dana. Potom postepeno započnite sa uvođenjem proizvoda, poštujući principe mehaničkog i hemijskog čuvanja. Ishrana se vremenom širi, a količina unesene hrane i njen kalorijski sadržaj postepeno se povećavaju. Oralna ishrana započinje malim dozama tečne hrane (sluzave supe, povrtni pire, sluzave kaše). Propisana je frakcijska dijeta, hrana se priprema isključivo na pari ili kao rezultat kuhanja. Zabranjeno je uzimati hranu koja uzrokuje nadimanje, kao i začinjenu, masnu, prženu, začinjenu, konzerviranu hranu, kao i unos gaziranih i kofeinskih pića.

Lečenje pankreatitisa

Liječenje pankreatitisa uključuje imenovanje konzervativnih i hirurških metoda. Kod akutnog reaktivnog pankreatitisa praćenog simptomima iritacije peritoneja i simptoma „akutnog abdomena“ propisuje se hitna operacija. S planiranom hospitalizacijom provodi se tijek konzervativne terapije s ciljem ispravljanja deficita enzima, ublažavanja bolova, a uz edematozni oblik pankreatitisa i zaražene nekroze pankreasa provodi se antibiotska terapija.

Tokom konzervativne terapije, propisane su sljedeće grupe lijekova:

  • antibiotici (širokog spektra)
  • blokatori protonske pumpe
  • blokatori histamina H2,
  • antacidi
  • ne-opojni analgetici,
  • antispazmodike
  • antipsihotici.

Pridružene bolesti

Najčešće, pankreatitis ide ruku pod ruku sa nekim upalnim procesima obližnjih organa, poput gastritisa (posebno helikobaktera koji je povezan), duodenitisa, peptičnog čira i čira na dvanaestopalačnom crevu, holecistitisa, osim toga, dijabetes pankreasa može se razviti s pankreatitisom.

Posledice pankreatitisa

Za pankreatitis karakterizira abortivni tijek, odnosno samostalno rješavanje i potpuna involucija upalnih procesa, što može dovesti do poboljšanja stanja i potpunog oporavka. To je karakteristično za edematozni oblik bolesti. U otprilike 20% slučajeva dolazi do generalizacije procesa, dok destruktivne promjene gušterače počinju biti maligne. Razvoj zatajenja više organa može dovesti do neizbježnosti smrti.

Pogledajte video: Glock 17 Gen4 opis pištolja gun review, eng subs (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar