Maninil 5: upute za upotrebu, analozi i recenzije, cijene u ljekarnama Rusije

Farmakodinamika Glibenklamid - (1- <4-2- (5-kloro-2-metoksibenzamido) etilbenzen sulfonil> -3-cikloksiksilurea) je hipoglikemijsko sredstvo. Snižava nivo glukoze u krvnoj plazmi kako kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa II, tako i kod zdravih dobrovoljaca zbog povećane sekrecije inzulina β-ćelijama gušterače. Hipoglikemijski učinak glibenklamida ovisi o koncentraciji glukoze u okolini koja okružuje β-stanice pankreasnih otočića Langerhansa. Inhibira otpuštanje glukagona od strane pankreasnih α-ćelija i ima ekstrapankreasni efekat, posebno povećava osjetljivost inzulinskih receptora na inzulin u perifernim tkivima, pojačava djelovanje inzulina na post-receptorskoj razini i usporava raspad receptora, međutim, klinički značaj ovih pojava još nije proučen.
Farmakokinetika Nakon oralne primjene, brzo se i gotovo potpuno apsorbira. Istovremeni unos hrane ne utječe značajno na apsorpciju glibenklamida, ali može dovesti do smanjenja koncentracije glibenklamida u krvnoj plazmi. Veže se na albumin u plazmi - 98%. Cmax u krvnoj plazmi nakon uzimanja 1,75 mg glibenklamida postiže se nakon 1-2 sata i iznosi 100 ng / ml. Nakon 8-10 sati, koncentracija u plazmi smanjuje se, ovisno o primijenjenoj dozi, za 5-10 ng / ml. U jetri se glibenklamid gotovo u potpunosti pretvara u dva glavna metabolita: 4-trans-hidroksi-glibenklamid i 3-cis-hidroksi-glibenklamid. Oba metabolita se u potpunosti izlučuju u jednakim količinama sa urinom i žuči u roku od 45–72 sata.T1 / 2 glibenklamida je 2–5 sati, ali može se produžiti i do 8–10 sati, ali trajanje dejstva, međutim, ne odgovara T1 / 2. U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre izlučivanje plazme je sporo. Kod bubrežnog zatajenja, ovisno o stupnju oslabljene funkcije bubrega, izlučivanje metabolita u urinu povećava se kompenzacijski. S umjerenom bubrežnom insuficijencijom (klirens kreatinina - 30 ml / min), potpuna eliminacija ostaje nepromijenjena, s ozbiljnim zatajivanjem bubrega, kumulacija je moguća.

Indikacije za upotrebu lijeka Maninil

Dijabetes melitus neovisan o inzulinu (tip II), ako nije moguće nadoknaditi metaboličke poremećaje slijeđenjem odgovarajuće prehrane i povećanjem fizičke aktivnosti i ako nema potrebe za inzulinskom terapijom. S razvojem sekundarne rezistencije na glibenklamid može se provesti kombinirana terapija inzulinom, međutim ona možda nema prednosti u odnosu na monoterapiju inzulinom.

Upotreba lijeka Maninil

Lijek mora propisati samo liječnik i obavezno ispraviti dijetu. Doziranje ovisi o rezultatima istraživanja razine glukoze u krvnoj plazmi i urinu.
Prvi i sljedeći sastanci. Terapija je započeta, koliko je to moguće, minimalnim dozama, prije svega ona se odnosi na bolesnike s povećanom sklonošću hipoglikemiji i tjelesnoj težini ≤50 kg. Terapiju je poželjno započeti imenovanjem 1 / 2-1 tableta Maninil 3,5 (1,75-3,5 mg glibenklamida) ili 1/2 tablete Maninil 5 (2,5 mg glibenklamida) 1 put dnevno. Ova se doza može postepeno povećavati u razmaku od nekoliko dana do jedne sedmice, dok se ne postigne terapijska doza. Maksimalna efikasna doza je 15 mg / dan (3 tablete Maninila 5) ili 10,5 mg mikroniziranog glibenklamida (3 tablete Maninila 3.5).
Prenos pacijenta uz upotrebu drugih antidijabetičkih lekova. Prijelaz na primjenu Maninila 3.5 vrši se vrlo pažljivo i započinje s 1 / 2–1 tabletama Maninila 3,5 (1,75–3,5 mg glibenklamida dnevno).
Odabir doze. U starijih bolesnika, asteniziranih bolesnika ili s nedovoljnom prehranom, kao i s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre, početnu i dozu održavanja treba smanjiti zbog rizika od hipoglikemije. Uz to, s smanjenjem tjelesne težine pacijenta ili s promjenom životnog stila, treba riješiti pitanje prilagodbe doze.
Kombinacija s drugim antidijabetičkim sredstvima. Maninil se može propisati kao monoterapija ili u kombinaciji sa metforminom. U nekim slučajevima, kod netolerancije na metformin, može se ukazati na dodatnu upotrebu lijekova grupe glitazon (rosiglitazon, pioglitazon). Maninil se može kombinirati i s oralnim antidijabetičkim lijekovima koji ne stimuliraju oslobađanje endogenog inzulina pβ-ćelijama gušterače (guar ili akarboza). Sa sekundarnom rezistencijom na glibenklamid (pad proizvodnje inzulina kao rezultat iscrpljivanja β-ćelija na otocima Langerhansa) može se koristiti kombinirana terapija inzulinom. Međutim, potpunim prestankom izlučivanja vlastitog inzulina u tijelu indicirana je monoterapija inzulinom.
Način primjene i trajanje terapije. Uzima se dnevna doza do 2 tablete Maninila, bez žvakanja sa dovoljnom količinom tekućine (1 čaša vode) 1 put dnevno prije doručka. Kod veće dnevne doze preporučuje se podeliti ga na 2 doze u omjeru 2: 1 ujutro i navečer. Veoma je važno uzimati lijek svaki put u isto vrijeme. Kada preskočite uzimanje lijeka, ne možete ga uzeti dvostruko više doze umjesto propuštene. Trajanje terapije zavisi od toka bolesti. Tokom lečenja potrebno je redovno pratiti stanje metabolizma.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka Maninil

Ako je potrebna terapija inzulinom: dijabetes melitus ovisan o inzulinu (tip I), metabolička acidoza, hiperglikemijska prekoma i koma, dekompenzacija metaboličkih poremećaja kod zaraznih bolesti i operacija, kao i stanje nakon resekcije pankreasa, potpuna sekundarna rezistencija na glibenklamid kod šećerne bolesti tipa II.
Ostale kontraindikacije uključuju: tešku disfunkciju jetre, zatajenje bubrega s klirensom kreatinina ≤30 ml / min, preosjetljivost na glibenklamid, Ponso 4R boja ili druge komponente lijeka, kao i drugi derivati ​​sulfoniluree, sulfonamid, diuretici i probenecid, trudnoća i dojenje.

Nuspojave lijeka Maninil

Pri ocjenjivanju nuspojava kao osnovu su uzete sljedeće vrijednosti učestalosti pojave: vrlo često (≥10%), često (≤10% i ≥1%), ponekad (≤1% i ≥0.1%), rijetko (≤0.1 % i ≥0.01%), vrlo rijetko (≤0.01% ili su slučajevi nepoznati):
sa strane metabolizma: često - povećanje tjelesne težine, hipoglikemija, koja može postati dugotrajna i dovesti do teške hipoglikemijske kome, što prijeti životu pacijenta. Razlozi za to mogu biti predoziranje lijeka, oslabljena funkcija jetre i bubrega, alkoholizam, nepravilna prehrana (posebno preskakanje obroka), neuobičajena fizička aktivnost, poremećen metabolizam ugljikohidrata zbog bolesti štitne žlijezde, prednje hipofize i nadbubrežne kore. Adrenergički simptomi s hipoglikemijom mogu izostati ili su blagi uz sporo razvijajuću hipoglikemiju, perifernu neuropatiju ili istodobnu terapiju simpatilitikima (uglavnom blokatori β-adrenergičkih receptora). Simptomi preteča hipoglikemije: hiperhidroza, palpitacije, drhtanje, oštar osjećaj gladi, tjeskobe, parestezije u ustima, blijeda koža, glavobolja, pospanost, disomnija, poremećena koordinacija pokreta, prolazni neurološki poremećaji (poremećaji govora i vida, osjetilna i motorička sfera ) Za više informacija o stanju hipoglikemije pogledajte predoziranje Uz produženu upotrebu moguć je razvoj hipofunkcije štitne žlijezde,
na delu organa vida: vrlo rijetko - oštećenje vida i smještaj, posebno na početku liječenja,
iz gastrointestinalnog trakta: ponekad - mučnina, osjećaj punoće / punoće u stomaku, povraćanje, bol u trbuhu, proliv, podrigivanje, metalik ukus u ustima. Te promjene su prolazne i ne zahtijevaju prekid lijeka,
iz hepatobilijarnog sistema: vrlo rijetko - prolazno povećanje ASAT-a i ALAT-a, alkalne fosfataze, hepatitisa lijekova, intrahepatičke kolestaze, moguće uzrokovano alergijskom reakcijom hiperergičnog tipa sa strane hepatocita. Ovi poremećaji su reverzibilni nakon prekida lijeka, ali mogu dovesti do po život opasnog zatajenja jetre,
na delu kože i potkožnog tkiva: ponekad svrbež, urtikarija osip, eritem nodosum, korimboidni ili makulopapularni egzantem, purpura, fotoosjetljivost. Te reakcije preosjetljivosti su reverzibilne, ali vrlo rijetko mogu dovesti do stanja opasnih po život, praćena kratkoćom daha i značajnim padom krvnog pritiska, sve do razvoja šoka. Vrlo rijetko - generalizirane reakcije preosjetljivosti, koje su praćene kožnim osipom, artralgijom, zimicom, proteinurijom i žuticom, alergijskim vaskulitisom,
na delu krvnog sistema i limfnog sistema: retko - trombocitopenija, vrlo retko - leukopenija, eritropenija, granulocitopenija (do razvoja agranulocitoze), u nekim slučajevima - pancitopenija, hemolitička anemija. Navedene promjene u krvnoj slici su reverzibilne, ali vrlo rijetko mogu predstavljati opasnost po život,
ostale nuspojave: vrlo rijetko - slab diuretički učinak, reverzibilna proteinurija, hiponatremija, reakcija slična disulfiramu, unakrsna alergija na sulfonamide, derivate sulfonamida i probenecid. Ponso 4R boja može izazvati alergijske reakcije.

Posebna uputstva za upotrebu lijeka Maninil

Terapija maninilom zahtijeva redovan medicinski nadzor. Prilikom korištenja lijeka u visokim dozama ili kod ponovne primjene u kratkim intervalima potrebno je voditi računa o dužem trajanju lijeka nego kad se koristi u malim dozama.
Mora se imati na umu da istodobnom primjenom Maninila s klonidinom, β-adrenergičkim blokatorima, gvanetidinom i rezerpinom može biti narušena pacijentova percepcija simptoma koji su znaci hipoglikemije.
U slučaju oštećenja bubrežne ili jetrene funkcije, smanjene funkcije štitnjače, hipofize ili nadbubrežne kore potrebna je posebna pažnja.
U starijih bolesnika postoji opasnost od produžene hipoglikemije, stoga se glibenklamid propisuje s krajnjim oprezom i pod stalnim nadzorom na početku liječenja, preporučljivo je prvo uzimati preparate sulfonilureje s kraćim vremenskim periodom djelovanja. Uz težak kontakt s pacijentom (na primjer, s cerebralnom aterosklerozom) povećava se rizik od razvoja hipoglikemije. Znatni intervali između obroka, nedovoljna količina konzumiranih ugljikohidrata, neuobičajena fizička aktivnost, proljev ili povraćanje mogu povećati rizik od hipoglikemije. Alkohol s jednom dozom u značajnoj količini i uz njegov stalni unos može neočekivano ojačati ili oslabiti učinak Maninila. Stalna zloupotreba laksativa može dovesti do pogoršanja stanja metabolizma. Ako se režim poštivanja ne poštuje, s nedovoljnim hipoglikemijskim učinkom lijeka ili tijekom stresnih situacija, razina glukoze u krvi može se povećati. Simptomi hiperglikemije: polidipsija, suha usta, učestalo mokrenje, svrbež i suha koža, gljivične ili zarazne kožne bolesti, smanjena performansa. U teškim stresnim situacijama (trauma, operacija, zarazna bolest, praćena porastom tjelesne temperature) metabolizam se može pogoršati, što dovodi do hiperglikemije, ponekad toliko izražene da bi moglo biti potrebno privremeno prebaciti pacijenta na terapiju inzulinom. Pacijenta treba obavijestiti da mora odmah obavijestiti liječnika o razvoju drugih bolesti za vrijeme liječenja lijekom Maninil.
U slučaju nedostatka glukoza-6-fosfat dehidrogenaze, liječenje preparatima sulfoniluree, uključujući glibenklamid, može prouzrokovati hemolitičku anemiju, pa je potrebno odlučiti o uporabi alternativnih derivata sulfonilureje.
Uz nasljednu intoleranciju na galaktozu, manjak laktaze ili oslabljenu apsorpciju glukoze / galaktoze, Maninil se ne smije koristiti.
Upotreba tokom trudnoće i dojenja. Kontraindicirano.
Upotreba u djece. Ne koristiti.
Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom upravljanja vozilima ili rada sa mehanizmima. Uz hipoglikemiju može se smanjiti sposobnost koncentracije i brzina reakcije, što se mora uzeti u obzir pri upravljanju vozilima i radu s drugim mehanizmima. Ovo je posebno važno u slučajevima česte pojave hipoglikemijskih stanja ili u nedostatku adekvatne percepcije simptoma prekursora hipoglikemije, dok je potrebno odlučiti o preporučenosti upravljanja vozilima ili radu sa mehanizmima.

Interakcije lijekova Maninil

Pojačano djelovanje glibenklamida (razvoj hipoglikemijskih stanja moguć je) moguć je ako se koristi istovremeno s drugim oralnim antidijabetičkim lekovima (metformin i akarboza) i insulinom, ACE inhibitorima, anaboličkim steroidima i muškim polnim hormonima, antidepresivima (fluoksetin, MAO inhibitori), fenilbutazonom adrenergičkim blokatorima kinolon, kloramfenikol, klofibrat i njegovi analozi, disopiramid, fenfluramin, mikonazol, PASK, pentoksifilin (sa parenteralnom primenom u velikoj dozi), p ergeksilin, derivati ​​pirazolona, ​​probenecid, salicilati, fibrati, sulfonamidi, tetraciklinski lekovi, tritokvalin, citostatici (ciklofosfamid, ifosfamid, trofosfamid).
Smanjen glibenklamidni efekat (Razvoj hiperglikemijskih država) je moguće, dok je primjena acetazolamid, blokatori, β-adrenergičkih, barbiturata, diazoksid, kloramfenikol, fenilbutazon, oksifenbutazon, azopropanonom, sulfinpirazon, mikonazol, feniramidolom, sulfonamida, diuretici, glukagon, izonijazidom, kortikosteroidi, nicotinate, fenotiazina derivata, fenitoin, rifampicin, hormoni štitnjače, lijekovi ženskih spolnih hormona (gestageni, estrogeni), simpatikomimetičari.
Antagonisti receptora H2 mogu i oslabiti i pojačati hipoglikemijski učinak lijekova. Zlouporaba alkohola može pojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak glibenklamida.
U nekim slučajevima pentamidin može dovesti do teške hipo- ili hiperglikemije. Djelovanje derivata kumarina može i povećavati i opadati.
Simpatolitički agensi, poput β-adrenergičkih blokatora, rezerpina, klonidina i gvanetidina, uz kontinuiranu upotrebu, mogu pomoći u snižavanju razine glukoze u krvi i maskirati simptome hipoglikemije.

Predoziranje lijeka Maninil, simptomi i liječenje

Akutna i hronična predoziranje glibenklamida može dovesti do razvoja teške, dugotrajne i po život opasne hipoglikemije. Hipoglikemija se može razviti uslijed preskakanja obroka, povećane fizičke aktivnosti i interakcije između lijekova.
Simptomi hipoglikemije: jaka glad, mučnina, povraćanje, opća slabost, anksioznost, hiperhidroza, tahikardija, tremor, midrijaza, hipertoničnost mišića, glavobolja, poremećaji spavanja, endokrini psihosindrom (razdražljivost, agresivnost, depresija, depresija pažnje, zbunjenost, poremećena koordinacija primitivni automatizmi - spretnosti, zahvatni pokreti, grčenje, grčevi, žarišni simptomi - hemiplegija, afazija, diplopija, pospanost, koma, oslabljena centralna regulacija disanja i kardiovaskularne aktivnosti sudistoy sistem). S progresijom hipoglikemije moguć je gubitak svijesti (hipoglikemijska koma), karakteriziran vlažnom i hladnom kožom tijekom palpacije, tahikardije, hipertermije, motoričkog uzbuđenja, hiperrefleksije, pojavom pozitivnog Babinskog refleksa i razvojem pareza i napadaja.
Lečenje. Blaga hipoglikemija (bez gubitka svijesti) pacijent je u stanju eliminirati sam, uzimajući oko 20 g namirnica bogatih glukozom, šećerom ili ugljikohidratima.
U slučaju slučajnog predoziranja i uz prisustvo kontakta s pacijentom, potrebno je izazvati povraćanje, izvršiti ispiranje želuca (u nedostatku konvulzivne spremnosti), propisati adsorbense i primijeniti otopinu glukoze iv. U teškoj hipoglikemiji (s gubitkom svijesti) treba odmah izvršiti kateterizaciju vene. Intravenski se daje 40–100 ml 40% otopine glukoze, zatim infuzija 5–10% otopine glukoze, a ako kateterizacija vena nije moguća, i / m ili s / c 1–2 mg glukagona. Ako pacijent ne povrati svijest, gornje mjere se ponavljaju, ako je potrebno, provodi se intenzivna terapija. Za sprečavanje relapsa hipoglikemije nakon oporavka svesti tokom naredna 24–48 sati, propisani su ugljeni hidrati (20–30 g odmah i svaka 2-3 sata) ili se daje kontinuirana iv infuzija 5–20% rastvora glukoze. Možete unijeti 48 sati svakih 6 sati za 1 mg glukagona / m. Glikemija se redovno prati najmanje 48 sati nakon uklanjanja teškog hipoglikemijskog stanja. Ako se svijest ne oporavi uz značajno predoziranje (na primjer, pokušajima samoubistva), provodi se kontinuirana infuzija 5-10% otopine glukoze, željena koncentracija glukoze u plazmi je približno 200 mg / dl. Nakon 20 minuta moguća je ponovna infuzija 40% -tne otopine glukoze. Ako se klinička slika ne promijeni, potrebno je provesti diferencijalnu dijagnozu kome i istovremeno provoditi terapiju za cerebralni edem (deksametazon, sorbitol). Glibenklamid se ne izlučuje tokom hemodijalize.

Upute za upotrebu

Farmakološko djelovanjeStimuliše proizvodnju inzulina beta ćelijama gušterače. Takođe povećava osjetljivost receptora u ciljanim tkivima na inzulin, smanjuje protok glukoze u krv iz jetre. Smanjuje agregaciju trombocita. Aktivna tvar iz tableta se brzo apsorbuje, može se uzimati neposredno prije jela. Izlučuje se bubrezima (50%) i jetrom (50%), ne nakuplja se u organizmu.
Indikacije za upotrebuŠećerna bolest tipa 2 kod pacijenata kojima prehrana, fizička aktivnost i ostale aktivnosti usmjerene na gubitak kilograma nisu dovoljno pomogle. Dr Bernstein to tvrdi Maninil i njegovi analozi su štetni lijekovi , i bolje je ne uzimati ih. Pročitajte ovdje detaljnije zašto je glibenklamid štetan i zbog čega ga je preporučljivo zamijeniti.

Uzimajući Maninil, kao i svaku drugu tabletu protiv dijabetesa, morate slijediti dijetu.

KontraindikacijeDijabetes tipa 1, kao i ozbiljna dekompenzacija dijabetesa tipa 2, što dovodi do ketoacidoze ili kome. Teške bolesti jetre ili bubrega. Akutna stanja - prehlada i druge zarazne bolesti, opekotine, povrede, operacije i druge. Alkoholizam Nepravilna prehrana, oslabljena probava, dijeta sa dnevnim unosom kalorija manjim od 1000 kcal. Netolerancija na glibenklamid ili druge derivate sulfoniluree.
Posebna uputstvaPročitajte članak "Nizak šećer u krvi (hipoglikemija)". Ispitajte simptome ove komplikacije kao hitne slučajeve. U akutnim stanjima navedenim na popisu kontraindikacija, potrebno je prijeći na injekciju inzulina, barem privremeno, s uzimanjem lijeka Maninil. Ne preporučuje se obavljanje poslova koji zahtijevaju koncentraciju i brzu reakciju, pogotovo vožnja vozila.
DoziranjeOvaj lek se uzima 2 puta dnevno - ujutro i uveče, pre jela, bez žvakanja. Dnevne doze propisuje liječnik, dijabetičari to ne mogu sami. Maninil je dostupan u tabletama od 1,75, 3,5 i 5 mg. Ovisno o propisanoj dozi, koristi se najprikladnija opcija. Obično započinju s uzimanjem 1/2 tablete 2 puta dnevno, prosječna doza je jedna tableta 2 puta dnevno, u izuzetnim slučajevima 2 tablete dnevno.
NuspojaveAko je doziranje nepravilno odabrano, glibenklamid može pretjerano smanjiti šećer u krvi. Ovo je akutna komplikacija zvana hipoglikemija. Zbog njega dijabetičar može čak i umrijeti. Druge nuspojave: mučnina, povraćanje, groznica, bolovi u zglobovima, zamagljen vid, povećana osjetljivost kože na sunčevu svjetlost.



Trudnoća i dojenjeGlibenklamid i druge tablete protiv dijabetesa strogo je zabranjeno uzimati tokom trudnoće i dojenja. Za liječenje gestacijskog dijabetesa koristi se samo dijeta i injekcije inzulina. Proučite članke Trudni dijabetes i gestacijski dijabetes, a zatim učinite ono što piše. Ne uzimajte lijekove koji snižavaju šećer u krvi.
Interakcija s drugim lijekovimaRazličiti popularni lijekovi mogu djelovati između glibenklamida. To su ACE inhibitori, anabolički steroidi, beta blokatori, fibrati, biguanidi, kloramfenikol, cimetidin, derivati ​​kumarina, pentoksifilin, fenilbutazon, rezerpin i mnogi drugi. Razgovarajte sa lekarom! Recite mu o svim lijekovima koje uzimate prije nego što dobijete tablete za dijabetes.
PredoziranjeŠećer u krvi može previše da padne. Simptomi su jaka glad, znojenje, drhtanje udova, palpitacije, uznemirenost, glavobolja, pospanost ili nemogućnost spavanja. U težim slučajevima može doći do gubitka svijesti i smrti. Za hitnu pomoć pogledajte članak „Nizak šećer u krvi (hipoglikemija)“.
Obrazac za puštanje, rok trajanja, sastavTablete od 1,75, 3,5 i 5 mg su okrugle, ravne sa obe strane, od bledo ružičaste do ružičaste boje, sa pošećenim ivicama i narezanom za podelu. Aktivna supstanca je glibenklamid. Pomoćne tvari - laktoza monohidrat, krumpirov škrob, metilhidroksietil celuloza, koloidni silicijum dioksid, magnezijum stearat, kohinealni crveni A. Čuvati van dohvata djece. Rok trajanja je 3 godine.


Maninil je pristupačan lijek koji proizvodi Berlin-Chemie AG / Menarini Group (Njemačka). Registriran je i njegov uvezeni analog Glimidstad proizvođača Arzneimittel AG (Njemačka). U vrijeme pisanja ovog lijeka u ljekarnama nije bilo moguće pronaći.

Jeftine tablete glibenklamida proizvode lokalni proizvođači u zemljama ZND, na primjer, Atoll LLC (Rusija). Originalni njemački lijek Maninil je vrlo jeftin. Nema smisla prelaziti na još jeftinije analoge. Imajte na umu da se ovaj lijek nalazi na listi štetnih lijekova za dijabetes tipa 2. Stoga je bolje odbiti uzimati bilo kakve tablete čiji je aktivni sastojak glibenklamid.

Koji je Maninil bolji? Koja dnevna doza je 1,75, 3,5 ili 5 mg?

Ovo je štetan lijek, bez obzira na dozu u kojoj ćete ga uzimati. Međutim, što je veća doza, prije će doći do potpunog iscrpljivanja gušterače, a dijabetes tipa 2 pretvorit će se u teški dijabetes tipa 1. Pročitajte članak „Štetne tablete za dijabetes tipa 2: popis“ za više informacija. Jeftine tablete proizvedene u Rusiji i zemljama ZND mogu biti još gore od originalnog uvezenog lijeka.

Kako uzimati Maninil

Uputa preporučuje uzimanje Maninila 2 puta dnevno - ujutro i naveče, prije jela, sa vodom. Tablete se mogu podijeliti na pola, ali se ne mogu žvakati. Liječnik propiše odgovarajuću dozu. Pacijenti sa dijabetesom to ne mogu sami, jer ako pogriješite u dozi, mogu doći do ozbiljnih nuspojava. Nakon uzimanja lijeka obavezno morate jesti, da vam šećer u krvi ne padne previše.

Mnogi pacijenti se zanimaju koja je maksimalna dnevna doza glibenklamida. Međutim, pokušaji povećavanja doze ovog lijeka uvijek donose samo štetu. Ako je glibenklamid u maloj ili srednjoj dozi zaustavio snižavanje šećera, morate preći na injekcije inzulina. Pročitajte ovdje zašto je Maninil loš lijek i prestanite ga uzimati. Naučite kako sniziti šećer u krvi i održavati ga stabilnim normalnim bez uzimanja štetnih pilula.

Maninil ili Diabeton: što je bolje? Mogu li uzeti istovremeno?

Maninil i Diabeton su štetni lijekovi. Najbolje je ne upotrebljavati nijedan od njih za liječenje dijabetesa tipa 2. Pročitajte ovdje detaljnije što štete donose i čime ih možete zamijeniti. Maninil i Diabeton sadrže različite aktivne tvari, ali su uključene u istu skupinu sulfonilureje. Svi lijekovi koji spadaju u ovu skupinu znatno snižavaju šećer u krvi, ali ne smanjuju smrtnost pacijenata, već ga čak i povećavaju.

Tablete s produljenim oslobađanjem Diabeton MV, koje se preporučuje uzimati jednom dnevno, manje su opasne od Maninila koja se moraju uzimati 2 puta dnevno. Ali to ne znači da treba preći sa glibenklamida na Diabeton MV. Koristite postupni režim liječenja dijabetesa tipa 2, za koji nisu potrebni nikakvi štetni ili skupi lijekovi.

Maninil ili glukofag: što je bolje?

Maninil se nalazi na listi štetnih lijekova za dijabetes tipa 2. Od njegovog prijema treba brzo napustiti. Glukofag (metformin) - naprotiv, koristan je i čak neophodan alat. To ne samo da snižava šećer u krvi, već i usporava razvoj dijabetesnih komplikacija i smanjuje rizik od smrti od srčanog udara i drugih uzroka.

Web-lokacija endocrin-patient.com preporučuje uzimanje originalnog uvezenog lijeka Glucofage. Bolje je ne prelaziti s njega na jeftine domaće tablete metformina. Ako imate problema sa šećerom ujutro na prazan stomak, obratite pažnju na lijek Glucofage Long.

Kako istovremeno uzimati metformin i maninil?

Metformin i Maninil ne smiju se uzimati istodobno. Metformin treba ostaviti u režimu liječenja dijabetesa tipa 2, a štetni glibenklamid treba brzo ukloniti iz njega. Od preparata metformina najbolji je izbor originalni uveženi lijek, Glucofage. Velike potražnje su i Siofor tablete. Najvjerojatnije djeluju nešto slabije od Glucofagea, ali oni također pomažu dobro. Web-lokacija endocrin-patient.com ne preporučuje uzimanje pripravaka metformina koji se proizvode u Rusiji i zemljama ZND-a.

Što učiniti ako Maninil ne pomaže, ne snižava šećer u krvi? Kako zamijeniti?

Maninil ne snižava šećer u krvi u onim slučajevima kada je pacijentov gušterača prestao proizvoditi inzulin. To znači da se bolest pretvorila u teški dijabetes tipa 1. Prijem glibenklamida i drugih štetnih lijekova dovodi do tako tužnog razvoja događaja kod pacijenata sa T2DM. U teškoj situaciji nijedna tableta ne pomaže. Morate brzo započeti s ubrizgavanjem inzulina, u protivnom pacijent može pasti u komu i umrijeti. Postaje vrlo teško zaustaviti razvoj hroničnih komplikacija, uprkos upotrebi inzulina.

Recenzije o ovom lijeku

Originalni uvezeni lijek Maninil nije skup. Zbog toga, mnogi pacijenti s dijabetesom tipa 2 odabiru ovaj lijek, a ne Diabeton MV i Amaryl tablete koje se takmiče s njim. Što više ljudi uzima lijek, to se vremenom sakuplja više praktičnih informacija o njegovom učinku. Na web stranicama na ruskom jeziku možete pronaći mnoge kritike dijabetičara o lijeku Maninil. U većini njih pacijenti se žale kako im nakon nekoliko godina uzimanja glibenklamida prestaje pomagati. Na početku liječenja snižava šećer u krvi, ali kasnije gubi učinkovitost.

To je prirodno jer glibenklamid iscrpljuje gušteraču. Pod utjecajem ovog lijeka, T2DM za 4-10 godina prelazi u teški dijabetes tipa 1. Maninil i bilo koji drugi lijekovi prestaju pomagati. Pacijent nema drugog izbora osim da ubrizgava inzulin u velikim dozama. Postaje nemoguće zaustaviti razvoj hroničnih komplikacija dijabetesa.

Kad čitate dobre kritike o Maninilu, ne vjerujte im. Jer pišu ih ljudi koji su tek nedavno počeli uzimati lijek. Nakon nekoliko godina prijema, mišljenje dijabetičara o lijeku glibenklamidu obično se mijenja. Ali, prekasno je. Razaranje pankreasa je nepovratno. Web-lokacija endocrin-patient.com preporučuje upotrebu korak-po-korak režima liječenja dijabetesa umjesto uzimanja štetnih lijekova. Ona je efikasna i sigurna.

8 komentara o Maninilu

Zdravo Imate neobičnu i zanimljivu stranicu. Nadam se dati savjet o mojoj bolesti. Imam 59 godina, visina 169 cm, težina 87 kg, bolesna sam od dijabetesa tipa 2 već najmanje 8 godina. Sve ove godine uzimala je Maninil u 3,5 mg 2 puta dnevno. Zahvaljujući tabletama, šećer je uvijek bio u granicama normale, ne višim od 6,5. No tijekom više od 3 mjeseca pokazatelji su se ujutro na prazan stomak povisili na 6,5-7,5. Počeo sam pretraživati ​​internet, otkrio sam vašu stranicu i prešao na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata. Takođe sam otkazao Maninil, umjesto toga uzimam Glucophage 850 mg 3 puta dnevno. Uprkos tome, šećer se ne vraća u normalu. Ujutro je oko 6,8. Zatim sat vremena nakon jela oko 8.2. Nakon 2 sata - u regiji od 7,5-8,0. Pored dijabetesa postoji i hipertenzija koju kontroliram uz pomoć kombiniranih lijekova. Pješačim u prosjeku 10 km sedmično, ujutro vježbam. Kako mogu vratiti šećer u normalu bez inzulina? Ili je prekasno?

Počeo sam pretraživati ​​internet, otkrio sam vašu stranicu i prešao na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata. Takođe otkazan Maninil,

Bolje kasnije nego nikad

Kako mogu vratiti šećer u normalu bez inzulina? Ili je prekasno?

Napisali ste da uzimate Maninil već 8 godina, ekstrapolirajući pankreas ovim štetnim lijekom.

Dobar dan dana! Moja majka, 69 godina, dijabetičar je i hipertenziva s dugim iskustvom. Njenu visinu i težinu ne znam, ali jasno je kompletna. Prihvaća manin kod dijabetesa te bisoprolol, valsartan, fiziotene, amlodipin, također kardiomagnil, a ponekad i zylt (klopidogrel) za visoki krvni tlak. Prije otprilike 10 dana šećer je počeo rasti na 10-15, a istodobno su jedna za drugom počele hipertenzivne krize. Očito je da je mannil prestao djelovati. Pitanje: Da li su hipertenzivne krize povezane i sa tim?

Očigledno da je maninil prestao funkcionirati

To je istina. Bolest se u osnovi pretvorila u dijabetes tipa 1 zbog dugotrajnog nepravilnog liječenja. Majka vam hitno mora započeti ubrizgavanje inzulina, jer u protivnom može pasti u dijabetičku komu.

Pitanje: Da li su hipertenzivne krize povezane i sa tim?

Ovo je filozofsko pitanje na koje nije moguće precizno odgovoriti. A ne utiče na metode lečenja. Kako kontrolirati dijabetes tipa 2 opisano je ovdje - http://endocrin-patient.com/lechenie-diabeta-2-tipa/. Ovaj sistem normalizuje ne samo nivo glukoze u krvi, već i krvni pritisak.

Prihvaća manin kod dijabetesa te bisoprolol, valsartan, fiziotene, amlodipin, također kardiomagnil, a ponekad i zylt (klopidogrel) za visoki krvni tlak.

Za vašu informaciju, kardiomagnil i druge tablete aspirina preporučuje se uzimati samo za prevenciju ponovljenog srčanog udara, ali ne prvi. Za propisivanje klopidogrela (sylt) mora postojati dobar razlog, loši rezultati krvnih pretraga, što ukazuje na visoki rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Je li tvoja mama uradila ove testove? Ostatak lijekova na vašoj listi je manje ili više siguran.

Možete piti tablete u šaci svakog dana, ali to neće zamijeniti zdrav način života.

Zdravo Imam tako specifično pitanje. Nedavno imam dijabetes tipa 2. Endokrinolog propisuje samo glibenklamid - Maninil ili neke njegove analoge. Strogo je zabranjeno uzimati Siofor ili Glyukofazh. Kaže da ovaj lijek (metformin) u mom slučaju nije prikladan zbog slabog gušterače. Činjenica je da se dijabetes tipa 2 razvio nakon pankreatitisa. Da li je ordinacija lekara tačna?

Da li je ordinacija lekara tačna?

Ovo je filozofsko pitanje. Ako metformin nije prikladan za vas, tada je glibenklamid još više.

Činjenica je da se dijabetes tipa 2 razvio nakon pankreatitisa.

Evo sistema za liječenje dijabetesa, zasnovan na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata - http://endocrin-patient.com/lechenie-diabeta-2-tipa/. Hronični pankreatitis u principu nije kontraindikacija! Ovaj sistem uspješno koriste mnogi pacijenti koji pate od ove bolesti. Potrebno vam je 100% odbijanje pržene (spaljene) i dimljene hrane, kao i pažljivo žvakanje hrane, nemojte jesti žurno. Pokušajte uopće ne jesti prerađenu hranu, sami kuhajte zdravu hranu. Što se tiče alkohola - on je individualan.

Zdravo, Sergey. Moja majka ima 59 godina, visina 167 cm, težina 79 kg. Dijagnosticiran joj je dijabetes tipa 2. U receptima, Maninil 500 mg dva puta dnevno. Ona slijedi dijetu, sama je slijedim. Zabrinutost zbog porasta šećera, uglavnom kada su nervozni. Ne često, ali događa se da poraste na 11-12, i naglo. Iz takvih skokova, koliko sam razumio, endokrinolog joj je propisao Dibicor. Pije ga već tjedan dana, čini se da je sada šećer na istom nivou, ali još jednom je skočio. Možda ima smisla povezati neke druge lijekove?

Možda ima smisla povezati neke druge lijekove?

Prije svega, morate pažljivo proučiti članke na ovim stranicama, a zatim pisati komentare, postavljati pametna pitanja.

endokrinolog joj je propisao Dibicor

Indikacije za upotrebu

Šta pomaže Maninil 5? Prema uputama, lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • Šećerna bolest tipa 2 - kao monoterapija ili kao dio kombinirane terapije s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima, osim sulfonilureje i glinida.

Analozi Maninil 5, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, možete zameniti Maninil 5 analogom aktivne supstance - to su lekovi:

  1. Gilemal
  2. Glibamid
  3. Glibenklamid,
  4. Glidanil
  5. Glimidstad
  6. Glitisol
  7. Glucobene,
  8. Daonil
  9. Maniglide
  10. Euglucon.

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za uporabu Maninil 5, cijena i recenzije, ne odnose na lijekove sličnog učinka. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ruskim ljekarnama: Maninil 5 120 tableta - od 77 do 135 rubalja, prema podacima 683 ljekarne.

Čuvajte izvan dohvata djece na temperaturama do 25 ° C. Rok trajanja je 3 godine.

Uslovi izdavanja iz ljekarni se izdaju na recept.

Recenzije o korištenju Maninila 5 uglavnom su pozitivne. Ljudi koji uzimaju drogu i ljekari primjećuju visoku efikasnost lijeka. U recenzijama se nalaze izvještaji o razvoju nuspojava u obliku povraćanja i vrtoglavice - to može biti posljedica pogrešne doze lijeka.

Pogledajte video: PULAU KELALAWAR 58 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar