Metformin 1000 mg: cijena, recenzije i upute

Tablete, 500 mg, 850 mg i 1000 mg

Jedna tableta od 500 mg sadrži:

aktivna supstanca: metformin hidroklorid - 500 mg.

upomoćne tvari: mikrokristalna celuloza, natrijum kroskarmeloza, pročišćena voda, povidon (polivinilpirolidon), magnezijum stearat.

Jedna tableta od 850 mg sadrži:

aktivna supstanca: metformin hidroklorid - 850 mg.

upomoćni tvari: mikrokristalna celuloza, natrij kroskarmeloza, pročišćena voda, povidon (polivinilpirolidon), magnezijev stearat.

Jedna tableta od 1000 mg sadrži:

aktivan supstanca: metformin hidrohlorid - 1000 mg.

auxizlječenje tvari: mikrokristalna celuloza, natrij kroskarmeloza, pročišćena voda, povidon (polivinilpirolidon), magnezijev stearat.

Tablete 500 mg - okrugle pločaste cilindrične tablete bijele ili gotovo bijele boje s rizikom s jedne strane i prekrivačem s obje strane.

Tablete 850 mg, 1000 mg - ovalne bikonveksne tablete bijele ili gotovo bijele boje s rizikom s jedne strane.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz gastrointestinalnog trakta sasvim u potpunosti. Apsolutna bioraspoloživost je 50-60%. Maksimalna koncentracija (Cmax) (približno 2 µg / ml ili 15 µmol) u plazmi postiže se nakon 2,5 sata.

Istodobnim gutanjem smanjuje se i kasni apsorpcija metformina.

Metformin se brzo distribuira u tkivu, praktično se ne veže za proteine ​​plazme. Metabolizuje se u veoma slabom stepenu i izlučuje bubrezima. Klirens metformina kod zdravih ispitanika iznosi 400 ml / min (4 puta više od klirensa kreatinina), što ukazuje na prisustvo aktivne sekrecije kanala. Poluživot je oko 6,5 sati. Uz zatajenje bubrega, povećava se, postoji opasnost od nakupljanja lijeka.

Metformin smanjuje hiperglikemiju a da ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, on ne potiče lučenje inzulina i nema hipoglikemijski učinak kod zdravih pojedinaca. Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Inhibira glukoneogenezu u jetri. Odgađa apsorpciju ugljenih hidrata u crevima. Metformin stimuliše sintezu glikogena, delujući na glikogen sintazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze.

Pored toga, blagotvorno deluje na metabolizam lipida: smanjuje sadržaj ukupnog holesterola, lipoproteina niske gustine i triglicerida.

Dok uzima met metin, pacijentova tjelesna težina ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje.

Indikacije za upotrebu

Šećerna bolest tipa 2, posebno kod bolesnika s pretilošću, s neučinkovitošću dijetalne terapije i fizičke aktivnosti:

• kod odraslih kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima ili sa insulinom,

• kod djece od 10 godina kao monoterapija ili u kombinaciji s inzulinom.

Doziranje i primjena

Tablete treba uzimati oralno, gutati se cijele, bez žvakanja, za vrijeme ili neposredno nakon obroka, pijući puno vode.

Odrasli: monoterapija i kombinovana terapija u kombinaciji sa drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima:

• Uobičajena početna doza je 500 mg ili 850 mg 2-3 puta dnevno nakon ili za vrijeme obroka. Daljnje postepeno povećanje doze moguće je ovisno o koncentraciji glukoze u krvi.

• Doza održavanja lijeka je obično 1500-2000 mg / dan. Da bi smanjili nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu treba podijeliti u 2-3 doze. Maksimalna doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u tri doze.

• Polako povećanje doze može poboljšati gastrointestinalnu toleranciju.

• Pacijenti koji uzimaju metformin u dozama od 2000-3000 mg / dan mogu se prenijeti na 1000 mg. Maksimalna preporučena doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u 3 doze.

U slučaju da planirate prijelaz s uzimanja drugog hipoglikemijskog sredstva: morate prestati uzimati drugi lijek i započeti s uzimanjem Metformina u gornjoj dozi.

Kombinacija sa insulinom:

Da bi se postigla bolja kontrola glukoze u krvi, metformin i inzulin mogu se koristiti kao kombinirana terapija. Uobičajena početna doza Metformina 500 mg ili 850 mg je jedna tableta 2-3 puta dnevno, Metformin 1000 mg je jedna tableta 1 put dnevno, dok se doza inzulina bira na osnovu koncentracije glukoze u krvi.

Djeca i adolescenti: u djece od 10 godina lijek Metformin može se koristiti i u monoterapiji i u kombinaciji s inzulinom. Uobičajena početna doza je 500 mg ili 850 mg 1 put dnevno nakon ili za vrijeme obroka. Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi na osnovu koncentracije glukoze u krvi. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg, podijeljeno u 2-3 doze.

Stariji pacijenti: zbog mogućeg smanjenja bubrežne funkcije, doza metformina mora se odabrati pod redovitim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (odrediti koncentraciju kreatinina u krvnom serumu najmanje 2-4 puta godišnje).

Trajanje liječenja određuje ljekar. Ne preporučuje se prekid uzimanja lijeka bez savjeta liječnika.

Cijene metformina u ljekarnama u Moskvi

tablete1000 mg60 kom.≈ 232,9 rub.
500 mg60 kom.≈ 97 rubalja
850 mg60 kom.≈ 194 rub.


Ljekari pregledavaju metformin

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek "Metformin" postaje vrlo popularan, zauzima svoju nišu među lijekovima za mršavljenje. Vrlo dobro uspostavljen među ginekolozima-endokrinolozima. Glavna stvar je odabrati ispravnu shemu prijema. Vrlo je efikasan u liječenju dijabetesa.

Oblik tableta nekih proizvođača je vrlo velik i nezgodan za gutanje.

Pre upotrebe, posavetujte se sa endokrinologom.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

"Metformin" pokazuje nove aspekte i sve više jača svoju poziciju. Koristim ga s urolom s uspjehom, primjena Metformina praćena je padom viscero-abdominalnih masnih naslaga. Ima neke hemodinamičke efekte. Antikarcinogeni učinak Metformina od velikog je interesa, posebno u vezi sa rakom prostate.

Redovno ga uzimam u preventivne svrhe.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Volim lijekove koji smanjuju težinu, ako su propisani mudro, posebno vrijede za varikozne vene sa sveobuhvatnom borbom protiv pretilosti.

Besmislen recept mnogih ljekara, posebno općih terapeuta.

Pokušao sam to uzimati sam - od nuspojava pojavila se mučnina, mala vrtoglavica, brzo se regresiralo za jedan dan.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Vrlo djelotvoran i vrijedan lijek u odnosu na liječenje endokrinološke patologije (šećerna bolest, poremećen metabolizam ugljikohidrata).

Vjerovatnoća da se razviju nuspojave, proliv je vrlo velika, a individualna netolerancija je takođe česta.

Može se koristiti kao mono terapija ili u kombinaciji s drugim lijekovima.

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Efektivno. Pridržavajte se sigurnosnih mjera opreza - sigurno.

Često pacijenti razviju dispeptičke poremećaje i proliv. Težina se svodi na određeni nivo, a onda bez dinamike.

Klasičan lijek za liječenje šećerne bolesti tipa 2 i u monoterapiji i u kombiniranom liječenju. Pozitivan učinak na metaboličke procese i uz dugotrajnu upotrebu doprinosi gubljenju kilograma.

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek se pokazao u endokrinologiji za liječenje dijabetesa i gubitka kilograma, kao rezultat - snižavanja krvnog pritiska.

Kao nuspojave - poremećaji u gastrointestinalnom traktu (smanjen apetit, proliv).

Indiciran je za pacijente sa inzulinskom rezistencijom.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Tijekom godina upotrebe, lijek "Metformin" pokazao se kao vrlo efikasno sredstvo u borbi protiv prekomjerne težine, ovaj lijek je također vrlo efikasan kod dijabetesa tipa 2, posebno u početnoj fazi. Lijek s dokazanim kliničkim učinkom u kratkom vremenu omogućava vam postizanje učinka.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dobra kompatibilnost s drugim lijekovima. Visoko efikasan tretman.

Tolerancija je loša, ozbiljnost nuspojava smanjuje usklađenost.

Uz prisustvo otpornosti na inzulin, odličan način da se on prevlada i smanji težinu. Nuspojave (mučnina, oštar pad apetita) ponekad dovode do samo otkazivanja od strane pacijenata.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Dugi niz godina aktivno sam propisivao metformin kod poremećaja metabolizma ugljikohidrata (oslabljena tolerancija na ugljikohidrate, dijabetes melitus tipa 2), posebno prekomjerne težine, sa sklerocističnim jajnicima na pozadini inzulinske rezistencije. U nekim je zemljama dopuštena upotreba tokom trudnoće.

Od nuspojava - češće dijareja (na početku liječenja).

Lijek iz grupe biguanida bio je zabranjen u jednom vremenu do kraja 90-ih, ali tada je bio adekvatan, mogao se naći u ljekarnama, dobro kompenziran zbog hiperglikemije na testu. Tada se pojavio metformin i s njim prava prilika za pomoć dijabetičarima.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

"Metformin" - lijek izbora za dijabetes tipa 2 u početku bolesti, sa nisko glikoliranim hemoglobinom, efikasno rješava probleme metabolizma ugljikohidrata, prekomjernu težinu i pretilost. Lijek povećava osjetljivost tkiva na inzulin, čime se poboljšava stanje tijela kod bolesti praćenih inzulinskom rezistencijom.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Ovo je novi lijek i trenutno je najefikasniji od raspoloživih analoga. Primjenjuje se jednom uveče, u potpunosti u cijeloj propisanoj dozi. Kada pacijenti koriste lijek, nisu primijećene nuspojave.

U svojoj praksi koristim moderni lijek Metformin za liječenje dijabetesa.

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek efikasno povećava osjetljivost receptora na inzulin s inzulinskom rezistencijom. Ovo stanje prati mnoge žene u premenopauzi i menopauzi, karakteristično za sindrom policističnih jajnika. Primjenjujem u praksi nakon potvrđivanja dijagnoze pomoću laboratorijskih podataka. Lijek također poboljšava lipidni profil.

Normalizacija metabolizma ugljikohidrata, naravno, ovisi o čitavom nizu mjera. Jedan od potrebnih uvjeta je i uklanjanje nedostataka mikrohranjivih sastojaka, kao i polinezasićenih masnih kiselina u prehrani.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Uobičajene nuspojave uključuju labavu stolicu i nadimanje. Lijek se uzima u večernjim satima, kako bi se smanjila ozbiljnost nuspojava, preporučuje se izbjegavanje uzimanja ugljikohidratnih proizvoda navečer (posebno ako je lijek propisan za smanjenje težine, na pozadini inzulinske rezistencije).

Ovaj lijek endokrinolozi koriste za liječenje sindroma inzulinske rezistencije, prekomjerne težine (na pozadini inzulinske rezistencije) i dijabetes melitusa. Lijek treba propisati isključivo liječnik prema indikacijama. Da bi se smanjila težina u nedostatku inzulinske rezistencije (njenu prisutnost, opet određuje liječnik), lijek neće raditi. Stoga se ne bavite samo-liječenjem, potražite pomoć kvalificiranog stručnjaka.

Ocjena 2.9 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Lijek s dokazanom kliničkom djelotvornošću, aktivno se koristim u liječenju prehrambene gojaznosti, prepoznata je aktivnost lijeka u inhibiciji procesa starenja, u liječenju šećerne bolesti tipa 2.

Ponekad postoji mučnina nakon uzimanja, možete titrirati dozu.

Dobar lijek s dokazanim djelovanjem za malo novca.

Pregledi pacijenata o metforminu

Razumno prihvatljiv lijek i u cijeni i po povoljnim cijenama u ljekarnama u Moskvi! Uzimam ovaj lijek već šest mjeseci, kad mi je dijagnosticiran dijabetes tipa 2, i on zaista pomaže. Prava poboljšanja su vidljiva. Šećer je pao gotovo na potrebnu stopu. Nakon uzimanja lijeka i snižavanja šećera, moje zdravlje se poboljšalo. Vrijedi napomenuti da nakon uzimanja ne primijećene nuspojave i to je još jedan plus ovog lijeka! Ispada da ovaj lijek, za mene lično, ima jedan plus. Cijena, dostupnost, efekat i nedostatak nuspojava. Ali, ne zaboravite da bilo koji lijek treba uzimati strogo onako kako je propisao liječnik.

Pa smo našli tu istu čarobnu dijetu protiv pilula. Veoma efikasan lijek koji pomaže da izgubite kilograme. Droga je prikazana na prvom kanalu u emisiji Live Healthy Elene Malysheve, gdje je detaljno govorila o ovoj drogi. Tada sam imao želju da je dobijem, efekat je definitivno prisutan. Ako pročitate upute, možete vidjeti da je lijek prvenstveno namijenjen onima koji imaju dijabetes kako bi smanjili šećer u krvi. Možda biste pomislili na dijabetes i gubitak kilograma. Sve se radi o inzulinu kada osoba počne da pretilo nastaje zbog viška inzulina, lijek zauzvrat čini ravnotežu inzulina u krvi i osoba ne deblja. Napokon sam se riješila suvišnih kilograma.

Nakon 30 godina, počeo sam aktivno dobijati na težini. Iako sam strogo slijedio pravila pravilne prehrane, ponekad sam si mogao priuštiti nešto ukusno. Prošla sam testove i na kraju se ispostavilo da imam dijabetes tipa 2. Bio sam zabrinut, ali na moju sreću, obratio sam se iskusnom stručnjaku koji je propisao potrebne lijekove za liječenje, uključujući Metformin. Metformin mi nije pomogao samo u prekomjernoj masnoći, već je i snizio nivo šećera. A isto tako s njom mi se smanjio apetit i moja ishrana postala je uravnoteženija. Nisam primijetio nikakve nuspojave, jer sam slijedio jasne upute za upotrebu ovog lijeka.

Zbog dijabetesa tipa 2, dobio sam puno viška, čak 17 kg. Pokušao sam smršaviti dijetama, ali bilo mi je jako teško kontrolirati sebe, pa sam, kako je propisao ljekar, počeo piti i Metformin. Ali nije se uspjelo zbog nuspojave. Prebacio sam se na "glukofag" 1000 mg. Ovaj lijek smanjuje nivo šećera, a takođe doprinosi gubljenju kilograma. Već u prva 3 mjeseca izgubila je 10 kg. Nastavila je uzimati Glucofage i izgubila još 7 kg u 2 mjeseca. Tako sam se šest mjeseci uveo u red, a šećer se vratio u normalu. Sada se osjećam odlično, zahvaljujući Glucofage!

Moja baka ima dijabetes. Probali smo puno lijekova, malo smo pomogli ili je pomoglo, pa opet, sve iznova. Jednom kada sam negde ugledao reklamu Metformina, odlučili smo da se konsultujemo sa lekarom. I konačno, šećer je počeo da propada, moja baka se počela osjećati bolje, čak je i smršala.

Dugo je patio od viška kilograma (odstupanje otprilike 25 kg od norme). Dugo nisam mogla smršavjeti, isprobala sam puno različitih alata i tehnika.Odlučio sam otići u gradsku bolnicu, gde sam od lekara saznao za preparat Metformin. Ovaj lijek mi je pomogao da smršavim za 10 kg u 3,5 mjeseca i nastavljam ga uzimati dalje bez promjene doze. Cijena ne gnjavi, a prodaje se u mnogim ljekarnama u mom gradu. Savjetujem svima koji pate od takve bolesti.

Nekoliko tjedana, jedući razne brze hrane, oporavio sam se. Moja odlučnost da smršavim se vrlo povećala, preporučio mi se lijek "Metformin". Naravno, i ja kao i svi drugi nisam vjerovao u efikasnost ovog alata. Ali radije, mogao bi me zaista iznenaditi, a sve zbog toga što Metformin potpuno ubija osjećaj gladi. Uzimala sam ga tri puta dnevno i smršala puno viška kilograma. Začudo, tijekom upotrebe uzalud nije bilo problema. Iznenadila me i njegova cijena jer je mnogo jeftiniji od sličnih proizvoda. „Metformin“ mi je vrlo dobro pomogao u rešavanju problema, jer sam počeo da se resetujem već prve nedelje.

Lijek je jednostavno odličan, pročitao sam o njemu različit broj pregleda, i dobrih i loših, ali odlučio sam da pokušam da ga upotrijebim na sebi i vjerujem u učinkovitost. Svidio mi se efekat. Nakon kursa uzimanja lijeka, prilično sam bila u stanju primijetiti opipljive promjene. Težina mi je počela postepeno opadati, neću reći da sam smršala 20 kg, ali stabilnih 4 mjesečno više nije bilo, ovo je dobar pokazatelj za mene. Cijena lijeka je u rasponu dostupnosti, sve mi potpuno odgovara.

Moja mama ima dijabetes tipa 2. Metformin je uzimala 7 godina, od 2008. do 2015. Dobila ga je besplatno, prema propisu ljekara. Potom je otišla u privatnu kliniku, dvostruko provjerena, da tako kažem. Nakon prolaska testova doktor je u najstrožem obliku zabranio uzimanje ovog lijeka! Općenito, Metformin je majci ostavio 40% bubrega! Stoga razmislite kako platite za gubitak kilograma i snižavanje šećera u krvi.

Čuo sam o Metforminu od prijatelja moje majke pre godinu dana. Prema njenim pričama, ako uzimate Metformin prije jela dva puta dnevno, nemojte jesti slatkiše i uglavnom smanjivati ​​ugljikohidrate, tada će težina brže odlaziti. Uopće ne jedem slatkiše, ali ako sam nastavio dijetu, nije se dogodilo čudo. Čitao sam o tome na Internetu i odlučio sam iskoristiti priliku, jer mjesec dana kasnije, odlazak na more. Na kraju sam pio ove tablete 3-4 dana. I trebalo mi je 3 kg. Bio sam vrlo srećan zbog ovoga. Čak je počela da savetuje svoje prijatelje. Naravno, njegove nuspojave nisu najprijatnije, želudac mu je bio vrlo bolan nakon jela. Zato ih nisam nastavio piti. Bila sam jako zadovoljna rezultatom. Zimi sam pio pred novogodišnje praznike, također nekoliko kilograma preostalo za nekoliko dana. Sad sam ih ponovo počeo piti. Opet se spremam za odmor. Rezultat još nije testiran. Općenito, ako ga uzimate nakratko, rijetko i u kombinaciji s dijetom, rezultat neće dugo dolaziti!

Imam dijabetes tipa 2, Medformin uzimam skoro godinu dana, težina mi se nije smanjila, nažalost. Nakon večernjeg prijema Medformina, počeo je zhor. Sad popijem drugu tabletu prije spavanja, sve je postalo normalno. Ujutro se zadržava šećer od 6 do 7,2. Propisali su i lijek "Jardins" 25mg., Draga: 2.900 mjesečno.

Zdravo Ovaj lijek mi je zaista pomogao kod pretilosti. Šećer u krvi se znatno povećao i Metformin ga uspješno normalizira. Težina odlazi postepeno, uzimala se tokom šest mjeseci kako je propisao ljekar. Dobro je da je cijena razumna, a lijek pomaže!

Stekao je ovaj alat, nadajući se da ću uz njegovu pomoć uspjeti barem malo smršavjeti. Nutricionista je reklamirala ovaj lijek. Prirodno, nisam smršala 1 kg. Svakog dana se bavim sportom na sat vremena, jedem samo povrće i voće, dok koristim ove tablete, mjesec dana nisam mogla baciti ni 0,5 kg. Ne znam ni koga kriviti i šta da mislim. Možda je, propisivajući ovaj lijek meni, nutricionistica nije uzela u obzir nijanse. Možda je to nekome pomoglo, ali ne i meni. Kao rezultat toga, gubitak novca i uzaludne nade.

Imam dijabetes tipa 2. Metformin uzimam u kombinaciji sa injekcijama insulina oko godinu dana. Ovaj lijek dobro snižava šećer u krvi, nedavno sam imao ozbiljni prekid u opskrbi inzulinom. Dve nedelje je morao uzeti jedan "Metformin" i zadovoljio me svojim kvalitetnim radom. U vezi s tim, imam i bolest jetre, naučio sam mišljenje ljekara o tome kako Metformin utječe na moju bolesnu jetru. Zadovoljio mi je, rekavši da je sve u redu, nemojte se obeshrabriti - to nema izražen efekat. Općenito, osobno sam zadovoljan drogom. Ali ljudi su različiti i svako je tijelo različito pa pogledajte, mislite, savjetujte se s liječnicima.

Uzeo sam Metformin kako mi je propisao endokrinolog. Glavni cilj bio je izgubiti suvišne kilograme. Šećer mi je bio normalan, iako je fluktuirao na gornjoj granici. Štoviše, test tolerancije na glukozu nije otkrio nikakve abnormalnosti, glikovani hemoglobin nije premašio normalne vrijednosti. Od početka uzimanja Metformina i dijeta s niskom razinom ugljikohidrata, smršala sam već deset kilograma. Istovremeno, stanje kože na licu takođe se značajno poboljšalo, smanjio se broj mitesera, koža nije tako masna kao prije. Osim toga, šećer se lagano smanjio.

Imam dijabetes tipa 2. Dugo je uzimao glibenklamid, a u novije vreme prešao je na metformin. Slažem se da je lijek lako podnošljiv, pristupačan. Šećer u krvi se smanjio na normalu, stanje se popravilo.

Imam dijabetes, hvala Bogu, ne. Međutim, od djetinjstva sam sklon prekomjernoj težini. Čim se nisam borio, još uvijek sam u krugu. Moj najbolji prijatelj je i moj lekar. Takođe bucmast. Jednom je rekla da ćemo sada piti Metformin kako bismo smršali. Nema razloga da joj ne vjerujete, počeli su piti tabletu na dan. Mjesec dana kasnije, bacila sam to, nije mi uspjelo, razboljela sam se i glava mi se vrtila. No, jedna prijateljica je preživjela, pila ga je otprilike šest mjeseci, a njena težina neprestano se smanjivala kapljicama. Kao rezultat, smanjio se za 9 kg. Dijabetes također nije bolestan. Ni u kojem slučaju ne savjetujem nikoga, mada je i sama doktorica koristila ovu metodu, samo dijelim iskustvo upotrebe metformina.

Na sljedećem fizikalnom pregledu otkrili su porast šećera u krvi (na pozadini ekstremnog stresa). Doktor je prepoznao dijabetes tipa 2. Lijek na recept - metformin. Uzimam to već šest mjeseci. Zbog pozadine prehrane i djelovanja lijeka, šećer se smanjio na normu. Lijek se lako podnosi, dostupan je u ljekarnama i po cijenama. Istina, metformin ima blagi laksativni učinak. A uzimanje lijeka pomoglo mi je da snizim krvni pritisak i "izgubim" 11 kg viška kilograma. Nastavljam liječenje bez povećanja doze lijeka.

Metformin mi je pomogao da prebolim inzulinsku rezistenciju. Bila je kratka i nije uticala na moju težinu. Ali zbog nje je bilo problema sa jajnicima. Uz upotrebu metformina, reproduktivni se sistem vratio u normalu, uspjela sam zatrudnjeti.

Kratak opis

Dijabetes melitus jedan je od najozbiljnijih problema savremene medicine. U ovaj je razred povišen visokim troškovima liječenja, čestim i teškim (do invaliditeta) komplikacijama i visokom smrtnošću. Dakle, među pacijentima koji pate od dijabetesa tipa 2 smrtnost je 2-3 puta veća od one u općoj populaciji. Oralni hipoglikemijski lijek metformin osmišljen je da se bori upravo s tom bolešću, „slatkim“ zvukom, ali nikako iz toga. Danas se ovaj lek ne može nazvati nekakvim inovativnim probojem: uveden je u endokrinološku praksu od kraja 50-ih. prošlog veka. Trenutno je metformin bez pretjerivanja najčešće propisan lijek za snižavanje šećera u tabletama. Mehanizam njegovog djelovanja gotovo je u potpunosti izložen na policama, a to mu takođe igra plus. Metformin inhibira proces glukoneogeneze (sinteza glukoze) u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze u tankom crijevu, povećava sposobnost perifernih tkiva da koriste glukozu i povećava osjetljivost receptora tkiva na inzulin. Ono što je najvažnije, lijek ne utječe na proizvodnju vlastitog inzulina pomoću gušterače i ne izaziva hipoglikemijske reakcije karakteristične za neke lijekove za snižavanje šećera (čiji najviši stupanj može biti hipoglikemijska koma).

Ostali farmakološki efekti lijeka uključuju smanjenje koncentracije triglicerida i „loših“ lipoproteina (LDL) u krvi, stabilizaciju (a u nekim slučajevima čak i smanjenje) vlastite težine pacijenta i fibrinolitičko (antitrombeno) djelovanje.

Dozu metformina u svakom slučaju određuje liječnik i ovisi o početnoj razini glukoze u krvi. Prema općim preporukama, lijek se počinje uzimati sa 500-1000 mg (što odgovara 1-2 tablete). Nakon 10-14 dana, dopušteno je povećati dozu, na osnovu trenutnih pokazatelja njegove koncentracije u krvi. Doza održavanja metformina kreće se od 1500-2000 mg, maksimalna je 3000 mg. Stariji pacijenti su poseban slučaj. Prije svega, treba napomenuti da kod ljudi u njihovim sedamdesetima, koji se i pored svojih godina i dalje bave teškim fizičkim radom, metformin može izazvati laktacidozu. S tim u vezi, uzimanje lijeka kod takvih bolesnika je kontraindicirano. U drugim slučajevima, starije osobe trebaju uzimati više od 1000 mg metformina dnevno. Tablete se preporučuje uzimati sa hranom ili odmah nakon nje, uz čašu vode. Dnevna doza se obično dijeli na 2-3 doze.

Farmakologija

Oralni hipoglikemijski agens iz grupe biguanida (dimetilbigvanid). Mehanizam djelovanja metformina povezan je s njegovom sposobnošću suzbijanja glukoneogeneze, kao i stvaranjem slobodnih masnih kiselina i oksidacijom masti. Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Metformin ne utiče na količinu inzulina u krvi, ali mijenja svoju farmakodinamiku smanjujući omjer vezanog inzulina i slobodnog povećavajući omjer inzulina i proinzulina.

Metformin stimulira sintezu glikogena djelovanjem na glikogen sintetazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze. Odgađa crijevnu apsorpciju glukoze.

Smanjuje nivo triglicerida, LDL, VLDL. Metformin poboljšava fibrinolitička svojstva krvi suzbijanjem inhibitora aktivatora plazminogena tkiva.

Dok uzima met metin, pacijentova tjelesna težina ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, metformin se polako i nepotpuno apsorbira iz probavnog trakta. Cmaks u plazmi se postiže nakon otprilike 2,5 sata. Sa jednom dozom od 500 mg, apsolutna bioraspoloživost je 50-60%. Istodobnim gutanjem smanjuje se i kasni apsorpcija metformina.

Metformin se brzo distribuira u tjelesno tkivo. On se praktično ne veže za proteine ​​plazme. Akumulira se u pljuvačnim žlijezdama, jetri i bubrezima.

Izlučuje se bubrezima nepromenjeno. T1/2 iz plazme je 2-6 sati.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, moguća je kumulacija metformina.

Obrazac za puštanje

Filmsko obložene tablete1 tab
metformin hidroklorid500 mg

10 kom. - blister paketi (3) - paketi od kartona.
10 kom. - blister paketi (5) - paketi od kartona.
10 kom. - blister ambalaža (6) - pakovanja od kartona.
10 kom. - blister pakovanja (10) - paketi od kartona.
10 kom. - blister paketi (12) - paketi od kartona.
15 kom. - blister ambalaža (2) - pakovanja od kartona.
15 kom. - blister paketi (4) - paketi od kartona.
15 kom. - blister paketi (8) - paketi od kartona.

Uzima se oralno, tokom ili nakon obroka.

Doza i učestalost primjene ovise o primijenjenom obliku doziranja.

Kod monoterapije početna pojedinačna doza za odrasle je 500 mg, ovisno o primijenjenom obliku doziranja, učestalost primjene je 1-3 puta / dan. Moguće je koristiti 850 mg 1-2 puta dnevno. Ako je potrebno, doza se postepeno povećava u razmaku od 1 tjedna. do 2-3 g / dan.

Kod monoterapije za djecu od 10 i više godina početna doza je 500 mg ili 850 1 put / dan ili 500 mg 2 puta dnevno. Ako je potrebno, s razmakom od najmanje 1 tjedna, doza se može povećati na najviše 2 g / dan u 2-3 doze.

Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi na osnovu rezultata određivanja glukoze u krvi.

U kombinovanoj terapiji inzulinom početna doza metformina je 500-850 mg 2-3 puta dnevno. Doza inzulina se bira na osnovu rezultata određivanja glukoze u krvi.

Interakcija

Istodobnom primjenom s derivatima sulfoniluree, akarbozom, inzulinom, salicilatima, MAO inhibitorima, oksitetraciklinom, ACE inhibitorima, s klofibratom, ciklofosfamidom, može se pojačati hipoglikemijski učinak metformina.

Uz istovremeno korištenje s GCS-om, mogući su hormonski kontraceptivi za oralnu primjenu, danazol, epinefrin, glukagon, hormoni štitnjače, derivati ​​fenotiazina, tiazidni diuretici, derivati ​​nikotinske kiseline, smanjenje hipoglikemijskog učinka metformina.

U bolesnika koji primaju metformin, primjena kontrastnih sredstava koja sadrže jod za dijagnostičke testove (uključujući intravensku urografiju, intravensku kolangiografiju, angiografiju, CT) povećava rizik od akutne bubrežne disfunkcije i laktacidoze. Ove kombinacije su kontraindicirane.

Beta2-adrenomimetici u obliku injekcija povećavaju koncentraciju glukoze u krvi zbog stimulacije β2-adrenoreceptori. U tom slučaju, potrebno je kontrolirati koncentraciju glukoze u krvi. Ako je potrebno, preporučuje se propisivanje inzulina.

Istodobna primjena cimetidina može povećati rizik od laktacidoze.

Istodobna primjena "petlji" diuretika može dovesti do razvoja laktacidoze zbog mogućeg funkcionalnog zatajenja bubrega.

Istodobna primjena etanola povećava rizik od laktacidoze.

Nifedipin povećava apsorpciju i Cmaks metformin.

Kationski lijekovi (amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren, trimetoprim i vankomicin) koji se izlučuju u bubrežne tubule nadmeću se sa metforminom za tubularne transportne sisteme i mogu dovesti do povećanja njegovog Cmaks.

Nuspojave

Iz probavnog sustava: moguća (obično na početku liječenja) mučnina, povraćanje, proliv, nadimanje, osjećaj nelagode u trbuhu, u izoliranim slučajevima - kršenje pokazatelja jetrene funkcije, hepatitis (nestaju nakon prekida liječenja).

Sa strane metabolizma: vrlo rijetko - laktacidoza (potrebno je prekinuti liječenje).

Iz hemopoetskog sistema: vrlo rijetko - malapsorpcija vitamina B12.

Profil nuspojava kod djece starije od 10 godina isti je kao i u odraslih.

Dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan) uz dijetalnu terapiju i stresnu neučinkovitost, kod pacijenata s pretilošću: u odraslih - kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima ili s inzulinom, u djece stare 10 i više godina - kao monoterapija ili u kombinaciji sa inzulinom.

Upute za upotrebu lijeka

Lijek propisuje liječnik koji razvije režim liječenja i odredi pravilnu dozu. Nemoguće je kupiti lijek u ljekarni bez recepta. Upute za upotrebu Metformin 1000 je uključen u svako pakovanje. Prije uzimanja lijeka obavezno pročitajte upute.

Tablete se uzimaju oralno, bez žvakanja i vode. Lijek se može uzimati sa ili nakon obroka.Za odrasle osobe, s monoterapijom ili kombinacijom Metformina 1000 s drugim lijekovima za snižavanje šećera, dopuštene su sljedeće doze:

  • U početnoj fazi liječenja dopušteno je uzimati 0,5 tableta (500 mg) 2-3 puta dnevno. Vremenom se doza lijeka može povećavati ovisno o koncentraciji glukoze u krvi pacijenta.
  • Održavanje terapije omogućava dnevnu dozu - od 1500 do 2000 mg, odnosno do 2 tablete. Da bi se izbjegle neželjene reakcije povezane s poremećajem probavnog sustava, preporučuje se podjela lijeka 2-3 puta dnevno.
  • Maksimalna doza lijeka je 3000 mg. Treba ga podijeliti u tri metode.

Ako je dijabetičar odlučio prebaciti na Metformin drugim lijekom, prvo morate napustiti njegovu upotrebu.

Kombinujući lijek s inzulinskom terapijom, mnogi pacijenti uspijevaju efikasno kontrolirati sadržaj glukoze u krvi. Na početku liječenja, odraslima se propisuje 1 tableta dnevno (1000 mg). Za djecu (od 10 godina) i adolescente dopušteno je uzimati lijek u 0,5 tableta (500 mg) dnevno, kako u monoterapiji, tako i u kombinaciji s inzulinom.

Nakon dvije sedmice liječenja, prilagođava se na temelju analize razine šećera. Maksimalna doza u adolescenciji je 2 tablete (2000 mg), podijeljeno u dvije doze. Lekar propisuje doziranje starijim pacijentima, vodeći računa o njihovom zdravstvenom stanju. Liječnik treba biti posebno oprezan ako se pacijentova funkcija bubrega pogorša tokom uzimanja lijeka. Da bi se utvrdile patologije, radi se analiza koncentracije kreatinina u krvnom serumu.

Tok terapije može odrediti samo lekar.

Kontraindikacije i nuspojave

Iz nekih razloga zašto upotreba lijeka nije moguća. Kao i drugi lijekovi, Meformin 1000 ima niz kontraindikacija:

  1. Pojedinačna netolerancija na aktivnu tvar i pomoćne komponente.
  2. Stanje dijabetičke kome, prekoma, dijabetička ketoacidoza (kršenje metabolizma ugljikohidrata).
  3. Bubrežna disfunkcija ili zatajenje bubrega.
  4. Stanje dehidratacije, šoka, infekcije.
  5. Akutne ili hronične patologije koje izazivaju razvoj respiratornog, srčanog zastoja, akutnog infarkta miokarda.
  6. Prenos hirurške intervencije, prisustvo opsežnih povreda.
  7. Poremećaji u jetri, razvoj zatajenja jetre.
  8. Intoksikacija organizma alkoholom, hronični alkoholizam.
  9. Porođaj i dojenje.
  10. Koristite dva dana prije i nakon rentgenskih i radioizotopskih pregleda koristeći komponentu koja sadrži jod.
  11. Djeca mlađa od 10 godina.
  12. Niskokalorična dijeta manja od 1000 kcal dnevno.
  13. Laktacidoza (nakupljanje mlečne kiseline).

Nepravilnom upotrebom lijeka ili njegovom predoziranjem, pacijent može osjetiti neželjene reakcije:

  • Metabolički poremećaj, manifestiran laktacidozom. Ovo je stanje moguće zbog malapsorpcije vitamina B12.
  • Kršenje nervnog sistema, kao rezultat, promjena ukusa.
  • Digestivni poremećaj, koji se manifestuje mučninom, povraćanjem, bolom u trbuhu, nedostatkom apetita.
  • Iritacija kože na primjer, osip, eritem, svrbež.
  • Kršenja u jetri, pojava hepatitisa.

Najčešće negativne posljedice uzimanja Metformina su probavne tegobe. Povezani su s prevencijom crijevne apsorpcije glukoze. Kao rezultat toga, započinje fermentacija ugljikohidrata, što doprinosi razvoju različitih simptoma. Nakon dvije sedmice upotrebe lijeka, takve nuspojave nestaju same od sebe. Da biste ublažili simptome, potrebno je da smanjite dozu na nekoliko doza dnevno.

Pored toga, studije su pokazale da djeca u dobi od 10 do 16 godina doživljavaju iste nuspojave kao i odrasli pacijenti.

Korištenje lijeka za mršavljenje

Svi znaju da pretilost ide ukorak s dijabetesom. Stoga, većina dijabetičara koji imaju prekomjernu težinu ne može vratiti razinu šećera u normalu.

Ali borba protiv viška kilograma može imati i hipoglikemijski efekat kod dijabetesa. Lijek Metformin 1000 mnogi pacijenti koriste za smanjenje tjelesne težine. Da biste postigli najbolji efekat i sprečili negativne posledice, osoba se treba pridržavati nekoliko preporuka:

  1. Nastavite kurs terapije ne duže od 22 dana.
  2. Vodite aktivan životni stil.
  3. Uzimajte više tečnosti.
  4. Slijedite dijetu i ograničite se na hranu.

Ako pacijent zaista želi smršavjeti i normalizirati sadržaj šećera, svaki dan mora izvoditi različite fizičke vježbe. Za početak će biti dovoljna šetnja od najmanje 30 minuta. S vremenom možete raznoliki aktivnosti na otvorenom baviti sportom, plivanjem u bazenu, jutarnjim trčanjem, pilatesom, fitnessom i još mnogo toga.

Kod upotrebe lijeka, frakcijska prehrana je vrlo važna. Posluživanja bi trebala biti mala. Iz prehrane treba isključiti masnu hranu, prženu hranu i lako probavljive ugljikohidrate. Prehrana pacijenta treba sadržavati više povrća i nezaslađenog voća, hranu bogatu složenim ugljikohidratima i vlaknima.

Samo-lijek u ovom slučaju ne vrijedi, samo liječnik će moći odabrati ispravnu dozu lijeka nakon procjene zdravstvenog stanja pacijenta.

Osim toga, Metformin 1000 mogu uzeti ne samo ljudi s prekomjernom težinom, već i vitki, skloni punoći.

Pregled troškova i lijekova

Metformin 1000 može bilo tko kupiti u bilo kojoj ljekarni ili izvršiti narudžbu putem interneta. Cijena lijeka ovisi o tome je li domaća ili uvezena. S obzirom da je lijek efikasan i popularan u cijelom svijetu, proizvodi se u mnogim zemljama. Trošak Metformina 1000 ovisi o državi proizvođača i farmaceutskoj kompaniji koja proizvodi lijek. Tako Metformin, proizveden na teritoriji Ruske Federacije, ima cijenu u rasponu od 196 do 305 rubalja, lijek proizveden u Slovačkoj na teritoriji Ruske Federacije u prosjeku košta 130 rubalja. Proizvod mađarskog porijekla ima prosječnu cijenu od oko 314 rubalja.

Možemo zaključiti da je cijena lijeka niska, pa svako može kupiti takav lijek. Imaju glavnu supstancu - metformin, međusobno se razlikuju samo po pomoćnim komponentama. Svaki pacijent kupuje lijek na temelju očekivanog terapijskog učinka i finansijskih mogućnosti. Uz to, domaći lijekovi su jeftini, ali imaju isti efekat.

Što se tiče mišljenja potrošača o ovom lijeku, ono je uglavnom pozitivno. Pregledi većine pacijenata pokazuju stvarno smanjenje razine šećera na normalnu razinu. U tom slučaju lijek uspijeva produžiti normalnu koncentraciju glukoze u krvi dugim tokom terapije. Među pozitivnim aspektima lijeka izdvaja se jednostavnost upotrebe i niska cijena.

Mnogi dijabetičari kažu da Metformin 1000 pomaže da se riješite suvišnih kilograma. Istovremeno, neki od njih su uspjeli izgubiti pristojnu težinu zbog pridržavanja svih pravila u periodu uporabe droge. Na neučinkovitost pilula mogu utjecati faktori kao što su nedovoljna doza, loša dijetalna terapija za dijabetes, nepravilan unos lijeka i individualna neosjetljivost na komponente lijeka.

Lijek ima određene nedostatke. Povezani su s prisustvom nuspojava, uglavnom probavnih smetnji, kad se ljudsko tijelo navikne na djelovanje hipoglikemijskog sredstva.

Često ovi simptomi nestaju sami od sebe.

Slični hipoglikemijski agensi

Zbog svoje popularnosti Metformin ima mnogo sinonima. Takav sinonimni pripravak koji sadrži aktivnu komponentu može se razlikovati samo u pomoćnim tvarima. Ovi lijekovi uključuju:

Ta se lista može proširiti na desetine sličnih fondova. Mnogi se pitaju koje tablete je najbolje odabrati. U stvari, nema velike razlike, jer se glavna komponenta nalazi u svim tim lijekovima. Dakle, glavni faktor koji utječe na izbor lijeka je njegova cijena.

U slučaju da lijek Metformin 1000 nije prikladan za pacijenta, kod njega izaziva neželjene reakcije, liječnik može prilagoditi terapiju propisivanjem drugog sličnog lijeka. Na primjer:

  1. Siofor je odličan lijek za snižavanje šećera koji se može kombinirati sa drugim lijekovima poput salicilata, sulfonilureje, inzulina i više. Uz složeno liječenje ovim lijekom, očekivani efekti se poboljšavaju. Prosječna cijena lijeka (1000 mg) je 423 rubalja.
  2. Glukofag je još jedan efikasan lijek s hipoglikemijskim efektom. Najnovija istraživanja pokazuju da uzimanje ovog lijeka smanjuje vjerovatnost smrti od dijabetesa za 53%, vjerojatnost infarkta miokarda - za 35%, a moždani udar - za 39%. U prosjeku, lijek (850 mg) može se kupiti za 235 rubalja.
  3. Diagnizid je lijek koji smanjuje otpornost na inzulin i povećava učinak hormona za snižavanje šećera - inzulina. Glavna komponenta lijeka odnosi se na derivate sulfoniluree. Lijek se ne može uzimati sa hroničnim alkoholizmom, uzimanjem fenilbutazona i danazola. Prosječna cijena lijeka (2 mg, 30 tableta) je 278 rubalja.
  4. Oltar sadrži aktivnu komponentu - glimepirid, koji inzulin oslobađa beta ćelijama gušterače. Zbog toga se ovaj alat koristi u liječenju dijabetesa i gojaznosti. Osim toga, lijek ima puno neželjenih reakcija koje moraju biti uzete u obzir prije upotrebe. Prosječna cijena lijeka (3 mg, 30 kom.) Je 749 rubalja.

I tako, Metformin 1000 je efikasno hipoglikemijsko sredstvo koje se vrlo dobro uspostavilo u mnogim zemljama svijeta. Njegova je upotreba moguća samo nakon savjetovanja s liječnikom, jer lijek ima određene kontraindikacije i negativne reakcije. Uz pravilnu upotrebu tableta, dijabetičar će zaboraviti na problem hiperglikemije za dugo vremena i čak će moći izgubiti višak kilograma.

U videu u ovom članku, Elena Malysheva će zajedno sa stručnjacima govoriti o Metforminu.

Liječenje i prevencija dijabetesa tipa 2

Metformin smanjuje nivo glikemije, čime štiti organe od trajnih oštećenja, što može izazvati njihovu disfunkciju ili neispravnost nakon nekog vremena. Ovaj lijek djeluje putem svog učinka na AMPK, koji pokreće apsorpciju glukoze iz krvi u mišiće. Metformin povećava AMPK, što omogućava mišićima da troše više glukoze, što smanjuje koncentraciju šećera u krvi.

Osim toga, metformin može smanjiti glukozu u krvi tako što blokira njegovu proizvodnju (glukoneogeneza).

Povećana osetljivost na inzulin

Inzulinska rezistencija je faktor koji izaziva razvoj dijabetesa melitusa tipa 2, ali je zapažen i kod sindroma policističnih jajnika i kao nuspojava terapije HIV-a.

Lijek povećava osjetljivost na inzulin i ublažava efekte inzulinske rezistencije kod ljudi koji imaju dijabetes.

Bori se protiv simptoma PCOS-a

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je hormonalni poremećaj koji se često pogoršava gojaznošću i inzulinskom rezistencijom. Metformin sprečava skokove ovulacije, menstrualne nepravilnosti i višak inzulina u tijelu. Povećava šansu za uspješnu trudnoću i smanjuje rizik od pobačaja. Smanjuje vjerovatnost gestacijskog dijabetesa i upale povezane sa sindromom policističnih jajnika.

Metformin povećava mogućnost uspješne trudnoće i smanjuje rizik od pobačaja.

Može spriječiti rak ili se koristiti u njegovom liječenju

Metformin je zaustavio rast i razvoj određenih vrsta karcinoma kod više od 300.000 pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Metaanaliza je otkrila 60% smanjenje vjerojatnosti nastanka onkoloških bolesti jetre (intrahepatički kolangiokarcinom) kod osoba koje pate od dijabetesa kojima je propisan metformin. Istraživanje je pokazalo smanjenje vjerovatnoće za karcinom gušterače i dojke, kolorektalni i plućni karcinom za 50-85%.

Je li kivi koristan za dijabetičare? Pročitajte više u članku.

Snižava holesterol

Metformin snižava "loš" holesterol, lipoproteine ​​niske gustine (LDL).

Doprinosi gubljenju kilograma

U istraživanju u kojem su bile uključene žene srednjih godina s visokim nivoom inzulina u odnosu na šećer u krvi i tjelesnu težinu, utvrđeno je da metformin pomaže u gubitku kilograma.

U drugom istraživanju, metformin je smanjio indeks tjelesne mase kod 19 bolesnika zaraženih HIV-om s abnormalnom raspodjelom tjelesne masti (lipodistrofija).

Može zaštititi od štete koju uzrokuje gentamicin

Gentamicin je antibiotik koji uzrokuje oštećenje bubrega i slušnog sistema. Metformin može zaštititi od gubitka sluha uzrokovanog izlaganjem gentamicinu.

Za mršavljenje

Vjeruje se da ovaj lijek može pomoći kod gubitka kilograma. Međutim, prije upotrebe potreban je savjet stručnjaka.

Endokrini sistem

Postoji mogućnost hipoglikemije.

Moguće su alergijske reakcije.

Posebna uputstva

Lijek se ne može koristiti 2 dana prije operacije i 48 sati nakon njega (pod uvjetom da pacijent ima normalno funkciju bubrega).

Preporučuje se redovno vršenje testova za kontrolu dijabetesa.

Prije upotrebe, vrijedi se upoznati s uputama za uporabu.

Pogledajte video: Is Metformin a Miracle Drug? w Nelson Vergel (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar