Ako gušterača boli: simptomi i liječenje, dijeta

Uloga gušterače je u regulaciji energetskog metabolizma i drugih biohemijskih procesa u ljudskom tijelu.

On stvara kompleks probavnih enzima koji sudjeluju u razgradnji bjelančevina, ugljikohidrata i masti iz hrane, osim toga u njemu se stvaraju glukagon i inzulin - hormoni koji reguliraju razinu glukoze u tijelu.

Upala gušterače, o simptomima i liječenju kojih ćemo razmotriti, naziva se pankreatitis - od latinske riječi "gušterača".

Bolest se može pojaviti u akutnom obliku ili uzeti hronični tok. Akutni pankreatitis karakterizira jak iznenadni napad, opasan po zdravlje i život. Kod hroničnog pankreatitisa napadaji su manje izraženi i mogu se ponavljati više godina.

Uzroci pojave

Može izazvati razvoj upale pankreasa:

  • jesti masnu, začinjenu i prženu hranu,
  • prejedanje
  • sistematsko pijenje
  • uzimanje hormona
  • živčani šokovi
  • ozljede trbuha.

Upala žlijezde može se pojaviti na pozadini drugih bolesti gastrointestinalnog trakta (reaktivni pankreatitis):

  • žučna kamena bolest
  • ciroza jetre,
  • peptički čir i sl.

Ljekari kažu da su starije osobe bolesne i sklone punoći. Žene češće od muškaraca pate od ove bolesti.

Simptomi upale pankreasa

U slučaju upale gušterače, jedan od simptoma je tipični sindrom boli koji se javlja u akutnom obliku. Pacijent doživljava vrlo jak pojas u boku, lagano se povlači u određenim položajima. Olakšanje dolazi iz sjedećeg položaja sa tijelom nagnutim prema naprijed.

Glavni simptomi akutne upale pankreasa:

  • akutna bol ispod rebara herpes zostera,
  • mučnina i povraćanje (nakon povraćanja, dolazi privremeno olakšanje)
  • napetost prednjeg trbušnog zida,
  • blijeda koža,
  • slabost i znojenje,
  • groznica.

Prvi znakovi mogu se pojaviti kao ozbiljnost u epigastričnoj regiji 1,5 do 2 sata nakon jela. Često ovakvo stajanje prodrome prati oštro smanjenje apetita i česte glavobolje i vrtoglavica. U ovom se trenutku već događaju negativne patološke promjene u žlijezdi.

Također, u većini slučajeva lokalizacijom bola možete utvrditi koji dio žlijezde je upaljen:

  1. Dakle, simptom upale repa pankreasa biće bol koju se osjeća u lijevom hipohondriju. Ovaj se bol može proširiti na područje između IV torakalnog i I lumbalnog kralješka.
  2. Uz upalu glave gušterače, simptom boli najčešće se manifestuje na desnoj strani ispod rebara, zauzimajući područje između VI i XI kralježaka.
  3. Upaljeno tijelo gušterače može uzrokovati bol u epigastričnoj regiji.

Karakteristično je da se osoba u periodu remisije može osjećati potpuno zdravo i osjetiti samo privremenu slabost, ponekad probavne smetnje i proljev. Nakon pretrpljenog stresa, tjelesna temperatura ponekad raste do subfebrilnih pokazatelja

Hronični oblik

Stručnjaci vjeruju da razvoj hroničnog pankreatitisa dovodi do pretjeranog entuzijazma masne hrane, pušenja i zlouporabe alkohola.

Nije tačno jasno kako alkohol utiče na funkcionisanje gušterače.

Pretpostavlja se da može spriječiti izlaz probavnog soka iz gušterače ili uvelike promijeniti njihov kemijski sastav, stoga probavni sokovi počinju uzrokovati upalni proces.

Simptomi hronične bolesti pankreasa:

  • odbojnost prema masnoj hrani,
  • bol u hipohondriju tokom fizičkog napora,
  • kršenje stolice
  • nagli gubitak težine
  • gubitak apetita.

Ovisno o simptomima, liječnici razlikuju nekoliko oblika kronične bolesti gušterače: asimptomatske, bolne, rekurentne i pseudotumorske.

Dijagnostika

Da biste razumjeli zašto boli gušterača, tokom pregleda liječnik će saslušati sve vaše žalbe, prikupiti anamnezu, pregledati vas, propisati potrebne instrumentalne i laboratorijske pretrage:

  1. Biohemijska ispitivanja krvi: nivo amilaze, lipaze, tripsina raste. Nekrotični oblik biće popraćen padom nivoa kalcijuma u serumu. Povećani ALT i AST. Razina bilirubina može porasti. Ako je zahvaćen cijeli organ, proizvodnja inzulina je oslabljena, praćena hiperglikemijom. Amilaza će se pojaviti u urinu.
  2. Instrumentalni pregledi: ultrazvuk, FGDS, rentgen grudnog koša, angiografija krvnih sudova, tomografija, laparoskopski pregled trbušne šupljine.

Lekar mora obratiti pažnju na vaš izgled, boju sluznice i kože. Stručnjak zna kako provjeriti gušteraču kako bi razlikovao bol uzrokovanu oštećenjem gušterače od one uzrokovane bolestima poprečnog debelog crijeva.

Lečenje upale pankreasa

Liječenje akutnog pankreatitisa ne može se odgoditi - opasno je po život. Ako se protok enzima iz gušterače ne zaustavi na vreme, oni mogu uništiti sva tkiva, kao i izazvati tako oštro opuštanje krvnih sudova i „trovanje“ krvi proizvodima razgradnje tkiva, što ako se ne leči, može biti fatalno.

Pogoršanje hronične bolesti liječi se ambulantno. Pacijentu je propisana termički štedljiva dijeta sa jelima na pari. Pravilna prehrana kombinirana je s uzimanjem lijekova koji blokiraju aktivne enzime žlijezde. S ozbiljnim pogoršanjem upale „gušterače“, takođe se propisuju lijekovi protiv bolova, antispazmodici, enzimski lijekovi i vitamini.

Liječenje lijekovima

Za efikasno liječenje upale gušterače, lijekovi odabiru i propisuju liječnik pojedinačno. Možda će vam biti propisani:

  1. Antispazmodični lijekovi (za ublažavanje mišićnog spazma): Drotaverinum (dolazi u obliku različitih tableta: Spasmol, No-shpa, Spazmalgon), Papaverine.
  2. Lijekovi za smanjenje sekrecije želudačnog soka: Omeprazol (Zerocide Orta-nol, Gastrozole, Ocid, Promezole, Omepar Losek i drugi). Ranitidin (Acidex, Histak, Ulkuran, Rantak, Atzilok-Yee i drugi). Famotidin (Antodin, Histodil, Belomet, Acipep, Primamet, Blockacid, Ulkuzal, Gasterogen).
  3. Enzimski pripravci: Gimekromon, Allohol, pankreatin (Creon, Digestal Pankral, Mezim, Pancitrat, Penzistal).
  4. Supstance koje inhibiraju proizvodnju enzima gušterače: Aprotinin (Iniprol, Antagozan, Trasilol Gordoks, Kontrikal).

Ako je komplikacija pankreatitisa bila pojava dijabetes melitusa - liječenje se provodi onako kako je propisao endokrinolog.

Ciste i maligni tumori gušterače takođe mogu postati komplikacije hroničnog pankreatitisa.

Pošto su hormonalno aktivne novotvorine, njihov se izgled može dijagnosticirati dodavanjem ultrazvučnih i MRI studija, ali i izdvajanjem prekomernih količina hormona.

Da bi liječenje bilo učinkovito, pacijenti s pankreatitisom moraju se strogo pridržavati dijeta tokom jedne godine. Jedite često i ne prejedajte. Hranu uzimajte u toplom obliku. Općenito, svaki pacijent pokušava odabrati za sebe dijetu koja ne bi izazvala recidive, jer smo svi različiti i svaki na svoj način reagira na iste proizvode.

Tada možete početi jesti, takođe često i po malo. Meso i riba u obliku sufle i parne kotlete, kaša na vodi, kajganu, pire kuhano povrće - za početak. Zatim će im se pridružiti skuta, mliječni proizvodi, voće i bobice u obliku kompota i žele, pečene jabuke i kruške.

Uz pogoršanje bolesti pankreasa obavezno je isključiti iz prehrane:

  • alkohol
  • začini, začine,
  • masno, prženo,
  • kobasice, dimljeno meso,
  • kiseli krastavci, konzervirana hrana,
  • slastičarne, čokolada, kiseli sokovi.

Kod kuće, dijetalno liječenje upale gušterače podrazumijeva kategorično isključenje određenog broja prehrambenih proizvoda za to razdoblje dok akutni period bolesti ne prestane, kao i za period rehabilitacije. S razvojem kroničnog pankreatitisa, i dalje traje ograničenje hrane.

Čak i ako se bolest uspješno izliječi, činjenica da je nanijela ozbiljnu štetu zdravlju, stoga morate biti oprezni u načinu prehrane i prehrane kako biste izbjegli moguće recidive.

Prevencija novih pogoršanja

Kod kronične upale, prevencija mogućih pogoršanja zahtijeva pažljivo pridržavanje dijeta br. 5 ili 5P. Namirnice s visokim udjelom ugljikohidrata trebaju biti što više ograničene, iako ih u potpunosti ne smijete ukloniti iz prehrane.

Ugljikohidrati su sastavni dio prehrane zdrave osobe i potrebni su za održavanje normalnog funkcioniranja. Međutim, pacijenti s pankreatitisom trebali bi ograničiti njihovu upotrebu. Slastice su posebno bogate ugljikohidratima - kolačima, kolačićima, sladoledom, slatkišima, kolačima i drugim poslasticama.

Upala pankreasa: kako ublažiti bol

Uloga gušterače u ljudskom tijelu je vrlo velika: sudjeluje u regulaciji energetskog metabolizma, osigurava probavu, pomaže u probavi proteina, regulira razinu glukoze i sudjeluje u drugim važnim procesima u tijelu. Upala pankreasa (ili pankreatitis) opasna je komplikacijama koje mogu dovesti do dijabetesa melitusa ili čak nekroze tkiva gušterače.

Žlijezda se nalazi iza želuca i u blizini žučne kesice, pa ako boli, onda se bolest širi na gušteraču. Na početku razvoja upale znakovi i simptomi pankreatitisa su standardni:

  • pojava boli
  • peckanje bolova u predelu donjeg dijela bedara,
  • smanjen apetit
  • povećani gag refleks,
  • kada se nagne naprijed, bol je smanjen,
  • ponekad je karakterističan porast temperature.

Pacijenti često zbunjuju pankreatitis s osteohondrozom, pijelonefritisom, pa čak i šindrom. Ali iskusni liječnik brzo utvrđuje upalu gušterače, jer početak bolesti uvijek odlazi sa akutnom boli. Utvrditi da ne boli kralježnica, lako je s palpacijom: s osteohondrozom ili pijelonefritisom dodirivanje na bolnom području primjetno je, ali kod pankreatitisa to nije.

Akutni oblik pankreatitisa može se liječiti u bolnici, a liječnici moraju brzo "smiriti" gušteraču, u protivnom bolest prijeti da se pretvori u nekrozu (smrt tkiva) i smrt pacijenta.

Stoga, uz prvu bol u epigastričnoj regiji ili sa upalom hipohondrija, morate odmah konzultirati liječnika. Akutna bolest žlijezde dovodi do smrtnosti u 15% slučajeva zbog neblagovremenog pristupa stručnjaku.

Glavni znakovi akutne upale pankreasa:

  • tahikardija
  • povraćanje
  • oštra bol oko pupka
  • porast temperature
  • proliv

Hronični

Ako se akutni pankreatitis pojavi zbog aktiviranja enzima pankreasa, njegov hronični oblik nastaje različitim bolestima gastrointestinalnog trakta, na primjer, žučnom kamenom bolešću, holecistitisom ili hepatitisom. Znaci hronične bolesti:

  • odbojnost prema masnoj hrani,
  • bol u hipohondriju tokom fizičkog napora,
  • kršenje stolice
  • nagli gubitak težine
  • gubitak apetita.

Ovisno o simptomima, liječnici razlikuju nekoliko oblika kronične bolesti gušterače: asimptomatske, bolne, rekurentne i pseudotumorske.

U prvom obliku pacijent nije svjestan bolesti, boli, osjeća periodičnu bol ispod rebara, a s recidivima se bol pojavljuje, ali nakon kursa liječenja nestaje.

Pseudotumorni oblik upale gušterače nastaje kada joj se glava poveća, obrastajući vlaknastim tkivom.

Ako gušterača upali, tada su bolovi različiti: bolovi, rezanje, ubodi, sa određenom lokalizacijom, na primjer, ispod desnog rebra ili bez ikakvih lokalizacija u cijeloj trbušnoj šupljini, u leđima ili preponama. Vrsta ove boli direktno ovisi o tome koji dio žlijezde je upaljen: tijelo, glava ili rep. Kada je lokalizacija boli zamućena, ljekari često govore o potpunom bolešću organa.

Boleći bol u srednjem dijelu trbušne šupljine ukazuje na to da je tijelo gušterače upaljeno, ako je bol palpabilna u desnoj strani, upala glave glave žlijezde, a ako je u lijevom, rep. Prisutnost posljednja dva slučaja je mnogo gora, jer se na tim dijelovima formira volumetrijska formacija (tumor).

U glavi pankreasa

Općenita promjena veličine gušterače mnogo je sigurnija od povećanja bilo kojeg njenog dijela.

Glava žlijezde ima poseban oblik i osebujnu strukturu: ona se nalazi u odrasle osobe na razini prva dva kralješka, a kod novorođenčadi je malo viša.

U odrasloj dobi normalna veličina glave gušterače trebala bi doseći do 35 mm, a ako je manja ili veća, onda se to smatra patologijom.

Volumetrijsko stvaranje glave gušterače obično se otkriva tokom ultrazvuka trbušne šupljine i smatra se opasnom bolešću. Može biti benigna ili loše kvalitete, što zahtijeva trenutno uklanjanje.

Ovakva bolest se često nalazi kod ljudi nakon 60 godina. Čak i vizualno iskusni ljekar utvrđuje prve znakove upale glave žlijezde: promjenu boje kože i bojenje očnih proteina žutom bojom.

Liječenje ovog oblika bolesti događa se u bolničkom okruženju.

Rep gušterače ima oblik kruške savijen prema gore i bliže se slezini. U odrasle zdrave osobe optimalna širina repa organa je 20-30 mm, a dužina je oko 15 cm. Snažna patologija repa žlijezde je njegovo širenje ili zatezanje, naspram kojeg se razvija opstrukcija slezalne vene ili subrenalnog oblika.

Tumor u repu žlijezde je rijedak: oko četvrtine svih gastrointestinalnih bolesti. Ali ako se dijagnosticira, tada je često tumor odmah zloćudan i gotovo je nemoguće liječiti, jer se otkriva kasno, kada već dosegne značajnu veličinu. Prilikom operiranja tumora u repu gušterače, ljekari često moraju ukloniti obližnje organe.

Uzroci bolesti

U većini slučajeva uzroci bolesti pankreasa povezani su s alkoholom. Štoviše, nije važno što se pilo dan ranije: skupa votka ili domaće vino.

Ljudi su navikli razmišljati kako alkohol pruža glavni teret jetri, što dovodi do ciroze, ali on se može nositi s alkoholima uz pomoć svojih enzima do određenog trenutka.

Gušterača uopće nema takve bjelančevine, tako da alkoholi odmah pogađaju organ koji se ne može braniti.

Uzroci upale organa smatraju se i sljedeći faktori:

  • Bolesti bilijarnog trakta. Kad se žuč baci u gušteraču, nakupljaju se posebne tvari koje aktiviraju vlastite enzime žlijezde, stvarajući edem tkiva, oštećenja krvnih žila i različitih krvarenja. Ako ne uzmete u obzir alkoholni pankreatitis, onda ovaj oblik upale predstavlja 70% svih bolesti žlijezde.
  • Tvorba kamena ili peska.U kanalu pankreasa pod utjecajem pothranjenosti često se formiraju kamenje koje pri izlasku blokira kanal, uzrokujući upalu gušterače.
  • Bolesti dvanaestopalačnog creva ili želuca. Čir na želucu, gastritis ili bilo koja druga upala gastrointestinalnog trakta doprinose izbacivanju neobrađenog crevnog sadržaja u kanale pankreasa, što dovodi do pogoršanja pankreatitisa.
  • Hipertenzija, dijabetes melitus, ateroskleroza, trudnoća. U tim slučajevima dolazi do kršenja normalne cirkulacije, ograničavajući prehranu gušterače, razvijajući upalu.
  • Hemijsko ili prehrambeno trovanje. U slučaju trovanja alkalijama, kiselinama, toksinima, intoksikacijama ili helmintičkim invazijama, aktiviraju se enzimi gušterače, što često dovodi do pankreatitisa.
  • Nekontrolirani lijekovi. Neki lijekovi aktiviraju enzime žlijezda, pa ih morate uzimati strogo pod nadzorom liječnika.
  • Prejedanje. Ako tijelo poremeti metabolizam masnoća sa tendencijom da se prejeda, rizik od pankreatitisa raste ponekad. Pogotovo ako osoba zlostavlja prženu, masnu i začinjenu hranu.
  • Povrede ili ozljede trbuha. S ranama, tupim ozljedama ili neuspješnim hirurškim zahvatima na probavnom traktu povećava se rizik od razvoja akutne upale organa.
  • Infekcije Hronični hepatitis, kičme, zatajenje jetre, tonzilitis, zaušnjaci, gnojni procesi u trbušnoj šupljini, crevna sepsa ili dizenterija povećavaju rizik od pankreatitisa.
  • Genetika Genetski poremećaji često uzrokuju upalu gušterače kod beba odmah nakon rođenja.

Metode za ublažavanje upale i lečenje pankreatitisa

Za bilo kakvu bol u gastrointestinalnom traktu, bolje je odmah potražiti ljekara. Lečenje pankreatitisa obično se odvija u bolničkim uslovima. Ljekari u akutnom periodu anesteziraju gušteraču, suzbijajući njene sekretorne funkcije.

Također ublažavaju grčeve izlučujućih tokova s ​​lijekovima i propisuju antibiotike širokog spektra djelovanja kako bi se spriječile upalne promjene ili sekundarne komplikacije.

Ako su komplikacije u gušterači ozbiljne, koristi se hirurška intervencija.

Pogoršanje hronične bolesti liječi se ambulantno. Pacijentu je propisana termički štedljiva dijeta sa jelima na pari. Pravilna prehrana kombinirana je s uzimanjem lijekova koji blokiraju aktivne enzime žlijezde. S ozbiljnim pogoršanjem upale „gušterače“, takođe se propisuju lijekovi protiv bolova, antispazmodici, enzimski lijekovi i vitamini.

Kako liječiti biljem i narodnim lijekovima

Prastaran i efikasan tretman je biljna terapija. Pored pravilne prehrane za pankreatitis, odbijanje prženih, masnih i začinjenih jela, kako biste ublažili akutne upale gušterače, trebate piti i choleretic bilje. Da biste to učinili, uzmite 10 g sušenog bilja:

  • celandin
  • kukuruzne stigme,
  • anis voće
  • korijen maslačka
  • trobojnice ljubičice,
  • planinar za ptice.

Sve samljeti, pomiješati, sipati ½ litre ključale vode i kuhati 3 minute. Nakon hlađenja, juhu je potrebno piti pogoršanje bolesti tri puta dnevno prije jela, dvije sedmice zaredom. Tada je potrebno napraviti napitak od sljedećeg bilja:

  • kopar, paprena metvica, 30 g svaki,
  • cvetovi besmrtnice, plodovi gloga od 20 g,
  • cvetovi kamilice 10 g.

Ulijte zdrobljeno bilje ½ litre ključale vode i ostavite 20 minuta, zatim procijedite i uzimajte dnevno tri puta nakon obroka u toku mjeseca. Takođe je korisno piti sok od kiselog kupusa bez mrkve i začina. Sok će brzo ublažiti akutnu bol, jer sadrži mliječnu kiselinu, što je posebno korisno za pogoršanje pankreatitisa.

Lijekovi

Lijekovi uklanjaju primarni uzrok upalnog procesa u pankreasu, kao i:

  • vratiti probavnu funkciju,
  • zaustaviti sindrom boli
  • nadoknaditi endokrinu insuficijenciju.

Da bi se postigli ovi rezultati, liječnici propisuju lijekove poput analgetika, antispazmodike usmjerenih na ublažavanje bolova u žlijezdi, enzime dizajnirane za vraćanje gušterače u normalno funkcioniranje, te antacide - lijekove koji inhibiraju oslobađanje klorovodične kiseline u želucu. Kod akutne upale žlijezde koriste se umjerene doze no-shpu, papaverina ili atropina.

Koji su testovi potrebni

Ako se sumnja na upalu pankreasa, pacijenta se upućuje na sveobuhvatni pregled. Propisana su mu:

  • ultrazvuk trbušne šupljine,
  • rendgenski snimak studije,
  • računarsko snimanje magnetnom rezonancom,
  • laparotomija.

Ako je liječnik dijagnosticirao pankreatitis, tada morate stalno pratiti stanje gušterače, stoga ćete redovno trebati podvrgavati se sljedećim laboratorijskim testovima (testovima):

  • ukupna klinička krvna slika
  • krv biohemijska
  • urin, izmet,
  • pljuvačka.

Kako olakšati napad bola kod deteta

Kod kuće, ljekari snažno ne preporučuju ublažavanje napada akutnog pankreatitisa kod djeteta. Uz bilo kakve simptome bolesti, dijete trebate odvesti u bolnicu.

Ali u životu postoje različite situacije, na primjer, medicinska njega nije dostupna.

U takvim situacijama vrijedno je pokušati samostalno ublažiti akutnu bol u gušterači, a zatim obavezno dijete poslati u najbližu medicinsku ustanovu. Ovo će zahtijevati:

  • Strogo gladovanje.
  • Kompletan ostatak tela.
  • Svakih 30 minuta dajte djetetu ¼ čaše vode.
  • Ne davajte lijekove poput kreona ili panzinorma, kao ni sve druge koji sadrže enzime, kako ne biste pogoršali situaciju.
  • Ako je moguće, najbolje je ubrizgati papaverin (2 ml) ili ga zamijeniti bez koplja.
  • Nanesite ledeni mehur sa leđa na pankreas.
  • Sjednite dijete tako da savijate trup prema naprijed.

Prehrana i dijeta

Bez obzira na oblik bolesti, za liječenje upale gušterače potrebna je stroga dijeta. Uz pogoršanje bolesti u prva dva dana ne možete uzimati nikakvu hranu. Dozvoljen je samo goveđi kupus, mineralna voda bez plina ili slab i nezaslađen čaj. Treba ga isključiti iz prehrane tokom pogoršanja bolesti:

  • alkohol
  • začini, začine,
  • masno, prženo,
  • kobasice, dimljeno meso,
  • kiseli krastavci, konzervirana hrana,
  • slastičarne, čokolada, kiseli sokovi.

Koji proizvodi mogu

Ako je upala pankreasa hronična, tada ljekari dopuštaju sljedeće proizvode:

  • Mliječni proizvodi: nemasni sir, jogurt, kefir.
  • Sorte ribe s niskim udjelom masti: štuka, deverika, zander.
  • Mesne prerađevine u obliku pire krompira, mesne okruglice, sufle od zeca, teletine, govedine, puretine ili piletine.
  • Kuhano mljeveno povrće.
  • Ruske ili suhi pšenični hleb.
  • Parna omleta od jaja.
  • Supe od žitarica, piletina, rezanci ili povrće.
  • Ulja: rafinirano suncokretovo, maslinovo, vrhnje.
  • Tjestenina, mljevene žitarice.
  • Slatki žele, žele, pirjano voće.
  • Pečene kruške, jabuke.
  • Bujon pšeničnih mekinja, slab čaj, juha divlje ruže, mineralna voda bez plina.

Ako vam se gušterača upala, možete koristiti dolje opisanu približnu prehranu. Jelovnik je dizajniran za 1 osobu na 2 dana:

  • Doručak 1: pire krompir 100 g, 2 krekera, mineralna voda.
  • Doručak 2: pari omlet sa 2 jaja, 2 parne kotlete, 1 kreker od pšenice, mlijeko s niskim udjelom masti 200 ml.
  • Ručak: pileća supa 200 ml, kuhana riba 100 g, kuvane tikvice 100 g, 1 kreker, pari grožđice 30 g, sok od rajčice 200 ml.
  • Snack: voćna mliječ 200 ml, mineralna voda bez plina.
  • Večera: zobena kaša 150 g, 1 parna kotleta, pire od mrkve 100 g, 1 kreker, čaj sa mlijekom 200 ml.

  • Doručak 1: kuhana govedina 100 g, zobena kaša 150 g, 1 kreker, mineralna voda.
  • Doručak 2: pire od jabuka 100 g, puding od sira 100 g, 1 kreker, 200 ml čaja.
  • Ručak: juha od povrća 250 ml, 2 riblja kolača, tikvice od bundeve 100 g, sir 100 g, kreker, čaj.
  • Grickalica: pire od mrkve 150 g, mesne kuglice 100 g, sos od jabuka 100 g, jogurt 100 g.
  • Večera: pire od krumpira 150 g, kašica 150 g, puding od sira 100 g, 1 kreker, voćna mliječ 100 ml, čaj.

Bolesti gušterače: dijeta je prvi korak ka olakšanju

Gušterača je sitni organ koji djeluje za dvoje, nezasluženo smješten u sjeni starije "braće": jetra, bubrezi, srce i drugi organi o kojima je čovječanstvo ranije saznalo.

U međuvremenu, sjajna radnica je mlada dama sa karakterom, pa ponekad ponekad brine.

Srećom, sada liječnici znaju kako liječiti gušteraču: dijeta je prva stvar za umirenje malene, ali kapriciozne dame.

Domaća hemijska laboratorija

Dakle, neugodna bolest gušterače: simptomi bolesti, liječenje, prehrana. Prije svega, valja napomenuti važnost ovog tijela za skladno funkcioniranje tijela u cjelini.

Tajanstvena pupoljka duga 20 cm i samo 3 cm živi iza stomaka, zaklonjena između dvanaesnika i slezine, koja leži na bubregu.

Sada razumijete odakle zapravo nastaje ime žlijezde.

Funkcije ovog organa vitalne su za svakog od nas, jer zahvaljujući njegovom dobro koordiniranom radu, dobijamo pankreasni (želudačni) sok za probavu hrane i hormona: glukagon i inzulin, koji osiguravaju pravilan metabolizam masti i ugljikohidrata u tijelu. Koje su posljedice neuspjeha ovih funkcija? Prije svega, neugodna, a opet neizlječiva bolest - dijabetes. Dakle, pravilna prehrana kod pankreasne bolesti garancija je da će vas podmukli podmukli bolest.

Često saznajemo za probleme sa pankreasom zbog bolova u trbuhu

Simptomi bolesti

Ako započne bol u gušterači, dijeta je "životna linija" za tijelo, koja će vas zaštititi od pojave pratećih bolesti. Ali kako razumjeti da su problemi sa ovim tijelom?

Sjetite se karakterističnih simptoma:

  • mučnina, često izazivajući povraćanje,
  • bolovi u trbuhu, čija priroda varira (od osjećaja rane od noža do tupe ili boli),
  • brz gubitak kilograma
  • poremećaji stolice (dijareja se češće primećuje),
  • gubitak apetita
  • nadimanje
  • groznica.

Ako imate pogoršanje bolesti, onda je prvih par dana bolje suzdržati se od hrane, ali istodobno, ljekari preporučuju piti puno - najmanje 7 čaša tekućine dnevno

Osnovna prehrana

Glavni princip terapijske prehrane je frakcijska prehrana. Treba jesti često (5-6 puta dnevno), ali u malim porcijama.

Hranu morate kuhati na poseban način - za par ili kuhati. Možete je pirjati ili peći, glavno je da ne pržite. Prije jela, provjerite temperaturu hrane. Hrana ne bi trebala biti previše hladna ili topla, idealan nivo je 30-60 stepeni.

Energetska vrijednost hrane koja se konzumira dnevno ne smije prelaziti 1800 kcal.

Sol za vrijeme pogoršanja bolje je isključiti ili ograničiti njegov unos što je više moguće. Kao i šećer, koji ne nosi ništa korisno, ali je vrlo kaloričan.

Hrana u idealnom slučaju treba da bude tečna, polu-tečna, rendirana ili usitnjena. Prekomjerno opterećenje probavnog sustava tokom bolesti je štetno.

Parne kotlete - vrhunac prehrambenog programa

Dijeta egzacerbacije

Dakle, gušterača je tretman: prehrana, dijeta, recepti. Uz pogoršanje bolesti, prva tri dana možda će morati gladovati. Ali doktor mora odlučiti o ovom trenutku, naravno.

Pravilna prehrana za pogoršanje gušterače garancija je da bolest neće izazvati dodatne tegobe. Zbog toga, nekoliko dana, pacijenti trebaju piti samo vodu (u idealnom slučaju „Borjomi“ bez benzina) i goveđu juhu. Za jedan dan možete popiti 5 čaša Borjomija na sobnoj temperaturi i 3 čaše juhe od šipka.

Od trećeg ili četvrtog dana jelovniku je dopušteno dodavanje takvih jela:

  • vitke vegetarijanske juhe od žitarica
  • parne kotlete ili sufle od mesnog mesa,
  • riba s niskom masnoćom
  • jaja (omekšali ili kuhani omlet),
  • skuti sir s malo masnoće
  • pire povrće
  • pečene jabuke
  • čaj, žele, kompot,
  • voćna žele.

Kao što ste već shvatili, ako gušterača boli, dijeta i posjet ljekaru - to su vaši prvi pravi koraci u borbi protiv bolesti.

U početku su lekari savetovali jesti pire hranu. Ovo će pomoći tijelu da se bori s pogoršanjem.

Prehrana hroničnih bolesti

„Ako se bolest više ne može izlečiti, zašto se ograničiti?“ Pitate. Prije svega, tako da vam budućnost neće trebati dijeta za rak gušterače. Dakle, kako liječiti gušteraču, dijeta je za hroničnu bolest.

Šta mogu jesti?

  • hljeb (po mogućnosti sušeni ili jučer),
  • mršave supe (možete dodati kašiku kisele pavlake),
  • riba i meso s niskom masnoćom u kuhanom, parnom ili pečenom obliku,
  • jaja (parno ili kuhano omlet),
  • kefir i sir (nemasni),
  • nemasni sir
  • puter
  • biljno (rafinirano) ulje,
  • kaša
  • tjestenina
  • bez kisele jabuke
  • pire povrće
  • žele, dekocije crne ribizle i šipka, čaj, kompoti.

Ako želite da vas gušterača ne muči, dijeta 5 je vaš medicinski pravi izbor. Uzgred, ako imate difuzne promjene u gušterači, dijeta ove vrste će vas zaštititi od otkaza susjednih organa.

Pacijenti sa pankreatitisom morat će se oprostiti od svoje omiljene brze hrane

Kakvu ćete hranu morati da zaboravite

Neki pacijenti nemaju dovoljno znanja o meniju prehrane za gušteraču. Postoje ljudi koji svoju dijetu grade „iz suprotnog“, precrtavajući zabranjenu hranu iz jelovnika - lakše im je jesti.

Dakle, koju hranu će žrtve bolesti morati odbiti?

  • alkohol
  • kiseli krastavci i kiseli krastavčići,
  • začinjena hrana
  • masno meso / riba, slanina, mast,
  • kiseli proizvodi (bubrezi, srce, jetra, mozak),
  • kobasice,
  • kavijar
  • pržiti
  • prva jela na juhi,
  • decokcije od gljiva ili kupusa,
  • konzervirana hrana
  • margarin
  • majonez
  • kečap, začinjeni umaci,
  • sladoled
  • masni mliječni proizvodi,
  • pečenje / pečenje,
  • raženi hleb
  • nešto povrća (kupus, rotkvica, špinat, rotkvica, paradajz, paprika),
  • mahunarke
  • prilog od kukuruza i prosa,
  • kafa, jak čaj,
  • gazirajuća voda.

Slušajte doktora i budite zdravi!

Ne zanemarujte listu zabranjene hrane, u protivnom možete "zaraditi" nekroze gušterače, čija je prehrana još stroža. U međuvremenu, pravilna prehrana vratit će vas u pun i aktivan život.

Gušterača je kapriciozna dama koja zahtjeva pažnju, ali sada znate kako se "sprijateljiti" s njom, zar ne?

Simptomi i liječenje upale gušterače. Dijeta

Terapija pankreatitisa uključuje imenovanje određenih grupa lijekova i dijetalne hrane. Početne faze liječenja akutne varijante pankreatitisa provode se u bolničkom okruženju, završetak terapije može se provesti kod kuće.

Uzroci pankreatitisa

Trenutno je opisano više od 100 najvjerovatnijih uzroka upale tkiva pankreasa. Tu spadaju:

  • druge bolesti probavnog trakta (duodenitis, hepatitis, gastritis),
  • pogreške u prehrani, naročito upotreba značajne količine hrane ili prevelike količine masne, začinjene, pržene hrane, kao i izbor neobičnih jela (na primjer, na turističkom putovanju - prednost jelima nacionalne kuhinje),
  • strast prema alkoholnim pićima i upotreba različitih neprehrambenih tečnosti koje sadrže alkohol (kolonjske vode, tehnički alkohol),
  • produljena upotreba lijekova koji nepovoljno utječu na stanje tkiva gušterače.

U većini slučajeva, podsticaj za razvoj kliničkih manifestacija bolesti daje učinak nekoliko provocirajućih faktora. Uticaj samo jednog štetnog faktora može biti nedovoljan za razvoj bolesti ili izazvati samo umjerenu promjenu laboratorijskih podataka.

Hronični oblik bolesti se obično razvija uslijed nedovoljnog liječenja akutne varijante ili kao rezultat stalnog ili učestalog izlaganja istome provokativnom učinku (na primjer, kod drugih bolesti probavnog kanala - jetre, želuca, crijeva).

Broj pacijenata sa pankreasnim bolestima svake godine se samo povećava. To se odnosi i na akutnu i hroničnu varijantu bolesti. Porast morbiditeta uzrokuje, s jedne strane, sve veća raznolikost prehrambenih proizvoda, a s druge strane, padom njihove kvalitete i manjom pažnjom mnogih ljudi na njihovo zdravstveno stanje.

Upalne promjene u tkivu gušterače podjednako se nalaze kod žena i muškaraca. Ti se procesi kod odraslih primjećuju nekoliko puta češće nego kod djece. Razvoj pankreatitisa kod djeteta (posebno predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta) je rijetko stanje.

Klinička slika akutne varijante bolesti

Simptomi upale gušterače karakterišu brzi razvoj i značajan intenzitet. Nastaju usljed kršenja anatomske strukture organa (edemi i uništavanja stanične strukture), kao i kršenja njegovih funkcionalnih sposobnosti (sinteza hormona i probavnih enzima). Za akutni oblik su karakteristični sledeći simptomi:

  • bol različitog intenziteta, ali kod većine bolesnika varira od vrlo jake do gotovo nepodnošljive,
  • bol je koncentrirana u gornjem dijelu trbuha, često se širi na gornji dio lumbalne regije, sternum (podseća na bol u angini pectoris), levu ramenu i gornji udovi,
  • bol s pankreatitisom ima tendenciju porasta, obično pulsira ili pukne, ne prestaje s uobičajenim analgeticima i ne mijenja svoj intenzitet s promjenom položaja tijela,
  • odsustvo ikakvog apetita (do averzije prema hrani), bolna dugotrajna mučnina čak i pri samom spominjanju hrane, opetovane epizode povraćanja ne probavljene, nedavno pojedene hrane,
  • većina ima izraženije simptome probavnih smetnji - bogata dijareja bez nečistoće krvi i sluzi, stolice obložene nečistoćama masnih inkluzija,
  • opće stanje pacijenta se mijenja - temperatura često poraste do visokog broja, pojave se zimica i jaka slabost.

Hronična varijanta pankreatitisa po kliničkim je znakovima u mnogočemu slična akutnoj. Međutim, ozbiljnost pojedinih simptoma je mnogo manja. Kod hronične varijante upale gušterače, osoba se žali na:

  • promjena apetita (pogoršanje, odbojnost prema određenim jelima),
  • povremene bolove mučnine i opetovano povraćanje loše probavljene hrane,
  • bol u trbuhu, ali već boli i ne pukne u gornjem dijelu trbuha (iritacija bolova u leđima i levoj ruci se retko primećuje),
  • tečni pokreti creva, koji su izazvani kršenjem probavnih procesa, a ne dodavanjem mikrobnog sredstva.

Ako se pojave prvi znakovi pankreatitisa (akutni i hronični), važno je što prije se obratiti liječniku. Šta učiniti u takvoj situaciji, kakav pregled je potreban i s kojim lijekovima se preporučuje liječenje - odlučuje doktor.

Samo specijalist može na vrijeme prepoznati komplikacije i propisati potrebne lijekove za njihovo otklanjanje.

Komplikacije upalnog procesa tkiva gušterače su teške, mogu dovesti do potpune nekroze organa (totalna nekroza pankreasa), zbog čega je samo-lijek ove bolesti izuzetno opasan.

Koji testovi su propisani za pankreatitis?

Ako se sumnja da gušterača upala, potrebna je potvrda dijagnoze laboratorijskim i instrumentalnim studijama. Najčešće su propisani:

  • opšti pregled periferne krvi (broj leukocita i formula leukocita se pomiče ulijevo),
  • urinski testovi za određivanje alfa-amilaze (u normalnom stanju ovaj enzim je odsutan),
  • koprogram (u slučaju pankreatitisa detektira se dovoljno veliki broj nešvaščenih masnih inkluzija),
  • proučavanje nivoa enzima pankreasa (lipaza, tripsin, amilaza) - aktivnost ovih enzima značajno se povećava kod pankreatitisa,
  • Ultrazvuk trbušne šupljine (otkriva se povećavanje veličine organa, zamagljujuća i mutna kontura, povećanje ehogenosti trbušne šupljine - u akutnoj varijanti pankreatitisa, u hroničnom obliku bolesti, dolaze do izražaja znakovi zamjene žljezdanog tkiva vezivnim tkivom),
  • pregled kontrastna radiografija organa smještenih unutar trbušne šupljine najinformativnija je kod hroničnog pankreatitisa jer se otkrivaju određene karakteristične promjene (kalcifikacija dvanaestopalačnog crijeva, poremećena pokretljivost probavnog kanala).

Kao rezultat dobivenih sveobuhvatnih informacija (klinički pregled i rezultati laboratorijske i instrumentalne dijagnostike) liječnik donosi zaključak o težini bolesti kod određenog pacijenta, o obliku upale i daje preporuke o tome kako liječiti pacijenta, što možete jesti i o drugim pitanjima medicinske skrbi.

Dijeta kod upale gušterače

U ovoj situaciji dijeta je posebno važna jer je nemoguće ukloniti upalu oštećenog organa bez korekcije prehrane.

Prvog dana akutnog oblika pankreatitisa pacijent bi trebao u potpunosti napustiti bilo koju hranu i hladnoću primijeniti u stomaku.

Kada se pacijentovo stanje poboljša, dopuštena je frakcijska dijetalna prehrana, uz njegovo postupno širenje. Tablica broj 5 sa bolesnom osobom omogućava sledeće proizvode:

  • pšenični hljeb, ali takozvana "jučer", malo osušena,
  • umjerena količina krekera i keksa,
  • razne supe od povrća i žitarica,
  • jela od mesa i ribe samo od dijetalnih sastojaka (zec, ćuretina, piletina), kuhana na pari, mljeveno ili pečeno,
  • bilo koje mliječne proizvode, ali u umjerenosti i s niskim sadržajem masti
  • bilo koja jela od žitarica (kasike, tradicionalne žitarice, sufle),
  • jaja i tjestenina u ograničenom obimu,
  • bobice i voće su samo vrlo zrele i nužno slatke,
  • pića dozvoljena slaba i ne previše slatka čaja, kompota, biljnih dekocija,
  • mineralnu vodu je najprikladnije koristiti u sklopu lječilišta za hronični pankreatitis.

Potrebno je da pacijent jede frakciono, odnosno da u malim porcijama 5-7 puta dnevno, sve jelo treba biti na sobnoj temperaturi.

Terapija lijekovima

Postoje lijekovi koji se moraju koristiti za blokiranje akutnog upalnog procesa, a potrebni su potpuno različiti za obnavljanje funkcionalnosti oštećene žlijezde. Najčešće se propisuju lijekovi iz sljedećih farmakoloških grupa:

  • lijekovi protiv bolova ne-opojne (Diklofenak, Ibuprofen) i opojne (Promedol, Ketanov) serije,
  • blokatori takozvane protonske pumpe (Rabeprazol, Pantoprazol, Lansoprazole) za smanjenje izlučivanja probavnih sokova,
  • Blokatori H2 histaminskih receptora (Ranitidin, Famotidin) za istu svrhu,
  • inhibitore proteolitičke fuzije tkiva pankreasa (Gordoks, Kontrikal),
  • skupno infuzijska terapija koloidnim i fiziološkim rastvorima,
  • s poboljšanjem, enzimi slični onima koji su sintetizirani u gušterači.

Upalni proces gušterače je dovoljno ozbiljna, ali prilično izvodljiva bolest, ako se pravovremeno pruži kvalificirana medicinska pomoć.

Pogledajte video: Gastritis, upala gušterače,žučne kese,jetre uspješno liječi Ramazanski post - MTV IGMAN (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar