Insulin Apidra Solostar: upute za upotrebu

Ultrahortni inzulin počinje djelovati 5-15 minuta nakon primjene, a maksimalan učinak javlja se za sat vremena. Vrijedi u iznosu od oko 4 sata. Zato ga morate unijeti oko 15 minuta prije obroka, ali ne ranije, u suprotnom je napad hipoglikemije moguć.

Predlažem da pročitam članke koje sam na mreži pronašao na temu ultra kratkog inzulina Apidra.

Apidra® (Apidra®)

Aktivna supstanca: insulin glulisin

Oblik doziranja: otopina za potkožno davanje

1 ml rastvora sadrži:

    aktivna tvar: insulin glulisin 100 JEDINICA (3,49 mg), pomoćne tvari: metakrezol (m-krezol) 3,15 mg, trometamol (trometamin) 6,0 mg, natrijum-hlorid 5,0 mg, polisorbat 20 0,01 mg , natrijum hidroksid do pH 7,3, hlorovodonična kiselina do pH 7,3, voda za injekcije do 1,0 ml.

Opis: Bistra, bezbojna tečnost.

Farmakoterapijska grupa: hipoglikemijsko sredstvo - analog inzulina kratkog djelovanja.

ATX: A.10.A.B.06 Insulinski glulisin

Farmakodinamika

Insulin glulisin je rekombinantni analog ljudskog inzulina, koji je po snazi ​​jednak uobičajenom ljudskom inzulinu. Nakon potkožne primjene inzulina, glulisin počinje djelovati brže i ima kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina.

Studije na zdravim dobrovoljcima i pacijentima sa dijabetes melitusom pokazale su da supkutanom primjenom inzulina glulisin počinje djelovati brže i ima kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina. Sa supkutanom primjenom, nižom koncentracijom glukoze u krvi, djelovanje inzulina glulisin započinje za 10-20 minuta.

Kada se daje intravenski, učinci smanjenja koncentracije glukoze u krvi inzulina glulisin i topljivog humanog inzulina su jednaki po snazi. Jedna jedinica glulisina inzulina ima istu aktivnost snižavanja glukoze kao jedna jedinica topljivog ljudskog inzulina.

U fazi ispitivanja u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, profili glukoze s glukozom i topljivim ljudskim inzulinom za snižavanje glukoze davani su supkutano u dozi od 0,15 U / kg u različito vrijeme u odnosu na standardni 15-minutni obrok.

Rezultati ispitivanja pokazali su da inzulinski glulisin primijenjen 2 minute prije obroka daje istu kontrolu glikemije nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin primijenjen 30 minuta prije obroka. Kad se daje 2 minute prije obroka, glulisin inzulina osigurava bolju kontrolu glikemije nakon obroka u odnosu na topljivi ljudski inzulin koji se daje 2 minute prije obroka.

Glulizin inzulin primijenjen 15 minuta nakon početka obroka dao je istu glikemijsku kontrolu nakon obroka kao i topljivi ljudski inzulin, primijenjen 2 minute prije obroka.

Ispitivanje u fazi faze provedeno s inzulinom glulisin, insulinom lispro i topljivim ljudskim inzulinom u skupini pretilih bolesnika pokazalo je da u tih bolesnika glulisin inzulin zadržava svoje brzo djelovanje.

U ovoj studiji, vrijeme postizanja 20% ukupne AUC iznosilo je 114 min za glulizin inzulina, 121 min za inzulin lispro i 150 min za topljivi ljudski inzulin, a AUC (0-2H), koji također odražava aktivnost ranog snižavanja glukoze, odnosno 427 mg / kg za insulin glulisin, 354 mg / kg za inzulin lispro, i 197 mg / kg za topljivi ljudski inzulin.

Kliničke studije

Dijabetes tipa 1

U 26-nedeljnom kliničkom ispitivanju faze III, u kome su upoređeni inzulinski glulisin sa inzulinom lispro, koji se daje supkutano neposredno prije jela (0-15 minuta), pacijenti sa šećernom bolešću tipa 1 koji su koristili inzulin glargin kao bazni inzulin, glulisin insulina je bio uporediv s lispro inzulinom za kontrolu glikemije, koja je određena promjenom koncentracije glikoziliranog hemoglobina (HbA1c) u vrijeme krajnje točke ispitivanja u usporedbi s ishodom.

Kliničko ispitivanje faze III u trajanju od 12 tjedana provedeno na bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 1 koji su primali inzulin glargin kao bazalnu terapiju pokazalo je da je učinkovitost primjene inzulina glulisin neposredno nakon obroka uporediva s onom inzulina glulisina neposredno prije jela (za 0 -15 min) ili topljivog ljudskog inzulina (30-45 min prije jela).

U populaciji bolesnika koji su završili protokol ispitivanja, u grupi bolesnika koji su primali glulisin inzulin prije obroka, došlo je do znatno većeg smanjenja HbA1C u odnosu na skupinu bolesnika koji su primali topljivi ljudski inzulin.

Dijabetes tipa 2

Kliničko ispitivanje faze III u trajanju od 26 tjedana, praćeno 26-tjednim praćenjem u obliku sigurnosne studije, provedeno je za usporedbu inzulina glulisin (0-15 minuta prije obroka) s topljivim ljudskim inzulinom (30-45 minuta prije jela) koji su ubrizgavani supkutano pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2, osim toga koristeći inzulin-izofan kao bazni inzulin.

U ovoj studiji, većina pacijenata (79%) pomiješala je svoj inzulin kratkog djelovanja sa inzulinom inzulinom neposredno prije injekcije. 58 pacijenata je u vrijeme randomizacije koristilo oralne hipoglikemijske lijekove i dobili su upute da ih nastave uzimati u istoj (nepromijenjenoj) dozi.

Tijekom kontinuirane potkožne infuzije inzulina pomoću uređaja za djelovanje pumpe (za dijabetes melitus tipa 1), kod 59 bolesnika liječenih Apidrom® ili inzulinom aspartom, uočena je niska učestalost okluzije katetera u obje grupe liječenja (0,08 okluzija mjesečno Apidrom® i 0,15 okluzija mesečno pri korištenju insulina aspart), kao i slična učestalost reakcija na mestu ubrizgavanja (10,3% kada se koristi Apidra® i 13,3% kada se koristi inzulin aspart).

U isto vrijeme, nakon 26 tjedana liječenja, pacijenti koji su primali inzulin glulisin tretmanom za postizanje glikemijske kontrole uporedive sa lispro inzulinom zahtijevali su znatno manje povećanje dnevnih doza baznog inzulina, brzo djelujući inzulin i ukupne doze inzulina.

Rasa i spol

U kontroliranim kliničkim ispitivanjima na odraslima, nisu utvrđene razlike u sigurnosti i djelotvornosti inzulinskog glulisina u analizi podskupina koje se razlikuju po rasi.

Apsorpcija i bioraspoloživost

Farmakokinetičke krivulje koncentracije i vremena kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2 pokazale su da je apsorpcija glulizina inzulina u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom približno 2 puta brža, a maksimalna postignuta koncentracija u plazmi (Cmax) bila je približno 2 puta više.

U studiji provedenoj na pacijentima sa šećernom bolešću tipa 1, nakon supkutane primjene inzulina glulisin u dozi od 0,15 IU / kg, Tmax (vrijeme početka maksimalne koncentracije u plazmi) bio je 55 minuta, a Cmax 82 ± 1,3 µU / ml u usporedbi s Tmaxom od 82 minute i Cmax od 46 ± 1,3 μU / ml za topljivog ljudskog inzulina. Srednje vrijeme boravka inzulina glulisin u sistemskoj cirkulaciji bilo je kraće (98 minuta) nego za topljivi ljudski inzulin (161 minuta).

U studiji bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 nakon supkutane primjene inzulina glulisin u dozi od 0,2 U / kg, Cmax je bio 91 mkU / ml s interkvartilnom širinom od 78 do 104 mkU / ml.

S potkožnim davanjem inzulina glulisin u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, bedra ili ramena (u predelu deltoidnog mišića) apsorpcija je bila brža kada se unese u prednju prednju trbušnu stijenku u usporedbi s primjenom lijeka u bedro. Brzina apsorpcije iz deltoidne regije bila je posredna.

Apsolutna bioraspoloživost inzulina glulisin nakon supkutane primjene iznosila je otprilike 70% (73% iz prednje trbušne stijenke, 71 iz deltoidnog mišića i 68% iz bedrene regije) i imala je malu varijabilnost u različitih bolesnika.

Distribucija i povlačenje

Raspodjela i izlučivanje inzulina glulisin i topljivi ljudski inzulin nakon intravenske primjene slični su, s količinama raspodjele od 13 litara i 21 litre, a poluživotom 13 i 17 minuta.

U analizi preseka inzulina glulisina inzulina i kod zdravih pojedinaca i kod onih sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2, prividni poluživot eliminacije kretao se u rasponu od 37 do 75 minuta.

Posebne grupe pacijenata

Pacijenti sa zatajenjem bubrega

U kliničkoj studiji provedenoj na pojedincima bez šećerne bolesti sa širokim rasponom funkcionalnog stanja bubrega (klirens kreatinina (CC)> 80 ml / min, 30-50 ml / min, Indikacije

Dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 6 godina.

Kontraindikacije

    Preosjetljivost na glulisin na inzulin ili na bilo koju od komponenti lijeka. Hipoglikemija. Mere predostrožnosti: Tokom trudnoće. Trudnoća i dojenje: Trudnoća

Ne postoje kontrolirane kliničke studije o primjeni Apidra® u trudnica. Ograničena količina podataka dobivenih o primjeni inzulina glulisin u trudnica (prijavljeno je manje od 300 rezultata trudnoće) ne ukazuje na njegov štetni učinak na trudnoću, intrauterini razvoj fetusa ili novorođenčeta.

Primjenu Apidra® SoloStar® u trudnica treba provoditi s oprezom. Potrebno je pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi i održavanje kontrole glikemije.

Bolesnice s dijabetesom prije trudnoće ili gestacijskog dijabetesa trebale bi održavati glikemijsku kontrolu tokom cijele trudnoće. Tijekom prvog tromjesečja trudnoće potreba za inzulinom može se smanjiti, a tijekom drugog i trećeg tromjesečja obično se može povećati. Odmah nakon rođenja, potražnja za inzulinom brzo opada.

Doziranje i primjena

Apidra® treba davati kratko (0-15 minuta) prije ili ubrzo nakon obroka.

Apidra® treba koristiti u režimima liječenja koji uključuju ili inzulin srednjeg djelovanja ili inzulin dugog djelovanja ili analog dugog djelovanja inzulina. Uz to, Apidra® se može koristiti u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim lijekovima. Režim doziranja lijeka Apidra® odabire se pojedinačno.

Administracija lijekova

Apidra® je namijenjen za supkutanu injekciju ili kontinuiranu potkožnu infuziju inzulina pomoću pumpnog uređaja pogodnog za primjenu inzulina.

Na brzinu apsorpcije i, shodno tome, početak i trajanje djelovanja mogu utjecati: mjesto primjene, fizička aktivnost i drugi promjenjivi uvjeti. Subkutano davanje području prednjeg trbušnog zida pruža nešto bržu apsorpciju od primjene na druge dijelove tijela navedene gore (vidjeti odjeljak Farmakokinetika).

Treba poštovati mjere predostrožnosti kako bi se spriječilo da lijek direktno uđe u krvne žile. Nakon primjene lijeka, nemoguće je masirati područje primjene. Pacijente treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Hipodermično mešanje inzulina

    Apidra® se može mešati sa ljudskim insulinom-izofanom. Kada miješate Apidra® sa ljudskim inzulinom-izofanom, Apidra® prvo mora uvući u štrcaljku. Subkutano ubrizgavanje treba obaviti odmah nakon mešanja. Mešani gornji insulini ne mogu se davati intravenski.

Primjena Apidra® sa uređajem za djelovanje pumpe za kontinuiranu potkožnu infuziju inzulina

Apidra® se takođe može primeniti pomoću pumpnog uređaja za kontinuiranu potkožnu infuziju insulina. Istovremeno, infuzijski set i rezervoar koji se koriste s Apidrom® treba zamijeniti aseptičkim pravilima najmanje svakih 48 sati.

Ove preporuke mogu se razlikovati od općih uputstava u uputstvima za crpku. Važno je da pacijenti slijede gore navedena posebna uputstva za upotrebu Apidre®. Nepoštivanje ovih posebnih uputstava za upotrebu Apidra® može dovesti do razvoja ozbiljnih neželjenih događaja.

Kada koristite Apidra® sa uređajem za rad pumpe za kontinuiranu potkožnu infuziju inzulina. Apidra® se ne smije mešati sa drugim insulinama ili otapalima.

Pacijenti kojima se Apidra® daje kontinuiranom potkožnom infuzijom trebaju imati alternativne sisteme za primjenu inzulina i trebali bi biti osposobljeni za primjenu inzulina supkutanom injekcijom (u slučaju kvara korištenog pumpnog uređaja).

Kada koristite Apidra® s pumpnim uređajima za kontinuiranu potkožnu infuziju inzulina, poremećaj pumpnog uređaja, neispravno funkcioniranje infuzijskog seta ili pogreške u rukovanju njima mogu brzo dovesti do razvoja hiperglikemije, ketoze i dijabetičke ketoacidoze. U slučaju razvoja hiperglikemije ili ketoze ili dijabetičke ketoacidoze, potrebna je brza identifikacija i otklanjanje uzroka njihovog razvoja.

Posebne grupe pacijenata

Oštećena funkcija bubrega: Potreba za insulinom u zatajivanju bubrega može se smanjiti.

Poremećena funkcija jetre: U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjene sposobnosti glukoneogeneze i usporavanja metabolizma inzulina.

Stariji pacijenti: Raspoloživi farmakokinetički podaci u starijih bolesnika sa šećernom bolešću nisu dovoljni. Poremećena bubrežna funkcija u starosti može dovesti do smanjenja potreba za inzulinom.

Djeca i adolescenti: Apidra® se može koristiti kod djece starije od 6 godina i adolescenata. Kliničke informacije o upotrebi lijeka kod djece mlađe od 6 godina su ograničene.

Slijedite upute za pravilno rukovanje napunjenim olovkama brizgalica (pogledajte odjeljak „Upute za uporabu i rukovanje“).

Nuspojave

    Primijećene neželjene reakcije bile su reakcije poznate ovom farmakološkom razredu i stoga zajedničke bilo kojem inzulinu. Poremećaji metabolizma i prehrane Hipoglikemija, najčešći neželjeni efekat terapije inzulinom, može se javiti ako se koriste previsoke doze inzulina iznad potreba za njim.

Simptomi hipoglikemije obično se pojave iznenada.Međutim, obično neuropsihijatrijski poremećaji uslijed neuroglikopenije (osjećaj umora, neobičan umor ili slabost, smanjena sposobnost koncentracije, pospanost, poremećaji vida, glavobolja, mučnina, zbunjenost ili gubitak svijesti, konvulzivni sindrom) prethode simptomima adrenergičke kontraregulacije (aktiviranje simpatikusa nadbubrežni sistem kao odgovor na hipoglikemiju): glad, razdražljivost, nervno uzbuđenje ili drhtanje, anksioznost, blijeda koža, "hladan" znoj, dodir icardia, jaka palpitacija (što se brže razvija hipoglikemija i što je teže, to su izraženiji simptomi adrenergičke kontraregulacije).

Poremećaji imunog sistema

Mogu se pojaviti lokalne reakcije preosjetljivosti (hiperemija, oteklina i svrbež na mjestu ubrizgavanja inzulina). Te reakcije obično nestaju nakon nekoliko dana ili tjedana upotrebe lijeka. U nekim slučajevima ove reakcije možda nisu povezane sa inzulinom, već nastaju iritacijom kože uzrokovanom antiseptičkim tretmanom prije injekcije ili nepravilnom potkožnom injekcijom (ako se ne slijedi ispravna tehnika potkožne injekcije).

Sistemske reakcije preosjetljivosti na inzulin

Takve reakcije na inzulin (uključujući inzulin glulisin) mogu, na primjer, biti praćene osipom po cijelom tijelu (uključujući svrbež), zatezanjem u grudima, gušenjem, sniženim krvnim pritiskom, povećanom brzinom otkucaja srca ili pretjeranim znojenjem. Teški slučajevi generaliziranih alergija, uključujući anafilaktičke reakcije, mogu ugroziti život pacijenta.

Poremećaji kože i potkožnog tkiva

Lipodistrofija. Kao i kod bilo kojeg drugog inzulina, na mestu ubrizgavanja može se razviti lipodistrofija, što može usporiti apsorpciju inzulina. Razvoj lipodistrofije može doprinijeti kršenju izmjene mjesta primjene inzulina, jer uvođenje lijeka na istom mjestu može doprinijeti razvoju lipodistrofije.

Stalno izmjenjivanje mjesta ubrizgavanja unutar jednog od područja ubrizgavanja (bedro, rame, prednja površina trbušnog zida) može pomoći u smanjenju i sprečavanju razvoja ove neželjene reakcije.

Ostalo

Slučajno davanje ostalih inzulina prijavljeno je greškom, posebno inzulinama dugog djelovanja, umjesto glulizina insulina.

Predoziranje

Uz prekomjernu dozu inzulina u odnosu na potrebu za njim, određenu unosom hrane i potrošnjom energije, može se razviti hipoglikemija.

Nisu dostupni određeni podaci o predoziranju glulisinom inzulina. Međutim, sa predoziranjem, može se razviti hipoglikemija. Epizode blage hipoglikemije mogu se zaustaviti uzimanjem hrane koja sadrži glukozu ili šećer. Zbog toga se preporučuje da pacijenti sa šećernom bolešću uvijek nose komadiće šećera, bombone, kolačiće ili slatki voćni sok.

Nakon povratka svijesti, preporučuje se davanju ugljikohidrata pacijentu prema unutra kako bi se spriječio ponovni nastanak hipoglikemije, što je moguće nakon očitog kliničkog poboljšanja. Nakon primjene glukagona, radi utvrđivanja uzroka ove teške hipoglikemije i sprečavanja razvoja drugih sličnih epizoda, pacijenta treba posmatrati u bolnici.

Interakcija

Nisu provedena ispitivanja o farmakokinetičkim interakcijama. Na temelju postojećih empirijskih saznanja o drugim sličnim lijekovima pojava klinički značajnih farmakokinetičkih interakcija nije vjerojatna. Neki lijekovi mogu utjecati na metabolizam glukoze, što može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina glulisin i naročito pažljivo praćenje liječenja.

Tvari koje mogu smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina uključuju: glukokortikosteroidi, danazol, diazoksid, diuretike, glukagon, izoniazid, derivati ​​fenotiazina, somatropin, simpatomimetike (npr. Adrenalin adrenalin, salbutamol, hormoni štitnjače, npr. u hormonskim kontraceptivima), inhibitorima proteaze i atipičnim antipsihoticima (npr. olanzapin i klozapin).

Beta blokatori, klonidin, litijeve soli ili etanol mogu ili pojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina. Pentamidin može izazvati hipoglikemiju praćenu hiperglikemijom. Osim toga, pod utjecajem lijekova sa simpatilitičkim djelovanjem, poput beta blokatora, klonidina, gvanetidina i rezerpina, simptomi refleksne adrenergičke aktivacije kao odgovor na hipoglikemiju mogu biti manje izraženi ili odsutni.

Smjernice o kompatibilnosti

Zbog nedostatka studija kompatibilnosti, inzulin glulisin se ne smije miješati sa bilo kojim drugim lijekom, s izuzetkom ljudskog inzulina. Kada se primjenjuje pomoću uređaja za infuzijsku pumpu, Apidra® se ne smije miješati sa otapalima ili drugim inzulinskim pripravcima.

Posebna uputstva

Zbog kratkog trajanja djelovanja lijeka Apidra®, pacijenti sa šećernom bolešću dodatno zahtijevaju unošenje inzulina srednjeg djelovanja ili infuziju inzulina pomoću inzulinske pumpe za održavanje odgovarajuće glikemijske kontrole.

Sve promjene u terapiji inzulinom treba izvoditi s oprezom i samo pod nadzorom liječnika. Promjena koncentracije inzulina, proizvođač inzulina, vrsta inzulina (topljivi ljudski inzulin, inzulin-izofan, analozi inzulina), vrste inzulina (životinjski inzulin, ljudski inzulin) ili metoda proizvodnje inzulina (rekombinantni DNA inzulin ili inzulin životinjskog porijekla) mogu zahtijevati promjenu doze inzulina. Možda će biti potrebna i izmjena doza istodobno uzimanih oralnih hipoglikemijskih sredstava.

Potreba za insulinom može se mijenjati tijekom interkventnih bolesti, kao rezultat emocionalnog preopterećenja ili stresa. Primjena neadekvatnih doza inzulina ili zaustavljanje liječenja, posebno u bolesnika sa dijabetesom tipa 1, može dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, stanja koja mogu biti opasna po život.

Hipoglikemija

Vrijeme kroz koje se razvija hipoglikemija ovisi o brzini nastanka učinka korištenog inzulina i, prema tome, mijenja se kada se režim liječenja promijeni.

Uvjeti koji mogu promijeniti ili učiniti manje izraženim prekursorima razvoja hipoglikemije uključuju: intenziviranje inzulinske terapije i značajno poboljšanje kontrole glikemije, postupan razvoj hipoglikemije, starijeg pacijenta, prisutnost neuropatije autonomnog živčanog sustava, dugoročno postojanje šećerne bolesti i upotrebu određenih lijekova (vidjeti odeljak „Interakcija sa drugim lekovima“).

Ispravljanje doza inzulina može se također zahtijevati ako pacijenti povećavaju fizičku aktivnost ili promijene svoj uobičajeni raspored prehrane. Vježba koja se izvodi odmah nakon jela može povećati rizik od hipoglikemije. U usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom, hipoglikemija se može razviti i ranije nakon ubrizgavanja brzo djelujućih analoga inzulina.

Nekompenzirane hipoglikemijske ili hiperglikemijske reakcije mogu dovesti do gubitka svijesti, kome ili smrti.

Zatajenje bubrega

Potreba za Apidrom®, kao i kod svih ostalih insulina, može se smanjiti kako napreduje zatajenje bubrega.

Zatajenje jetre

U bolesnika s hepatičkom insuficijencijom potreba za inzulinom je smanjena zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze u jetri i usporavanja metabolizma inzulina.

Stariji pacijenti

Poremećena bubrežna funkcija u starosti može dovesti do smanjenja potreba za inzulinom. Pacijenti starijih osoba mogu imati poteškoća u prepoznavanju znakova razvoja hipoglikemije.

Djeca i tinejdžeri

Apidra® se može koristiti kod djece starije od 6 godina i adolescenata. Kliničke informacije o upotrebi lijeka kod djece mlađe od 6 godina su ograničene.

Farmakokinetička i farmakodinamička svojstva inzulina glulisin proučavana su kod djece (7-11 godina) i adolescenata (12-16 godina) sa dijabetesom tipa 1. U obje dobne skupine brzo se apsorbira glulisin inzulina, a njegova brzina apsorpcije nije se razlikovala od one u odraslih (zdravih dobrovoljaca i bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1).

Nakon početka upotrebe, spremite bočice, prethodno napunjene olovke za brizgalice OptiSet®, kertridže ili OptiKlik® sisteme na temperaturi koja ne prelazi +25 ° C na mestu zaštićenom od svetla i van dosega dece. Ne hladite se (davanje ohlađenog inzulina je bolnije). Da biste zaštitili od izloženosti svetlosti, trebate čuvati bočicu, prethodno napunjenu olovku za brizgalicu OptiSet®, kasetu ili sistem uložaka OptiClick® u vlastitom kartonskom pakovanju.

Rok trajanja lijeka u bočici, ulošku, sustavu uložaka OptiKlik® ili optiSet® olovci za špriceve nakon prve upotrebe je 4 tjedna. Preporučuje se da se datum prve primjene lijeka navede na etiketi.

Upute za upotrebu i rukovanje

Budući da je Apidra® otopina, resuspendiranje prije upotrebe nije potrebno.

Bočice

Viale Apidra® namijenjene su za upotrebu sa inzulinskim špricama odgovarajuće jedinične ljestvice i za upotrebu sa sustavom inzulinske pumpe. Pre upotrebe pregledajte bocu. Koristiti ga treba samo ako je otopina bistra, bezbojna i ne sadrži vidljive čestice.

Infuzijski set i rezervoar treba zameniti svakih 48 sati u skladu s aseptičkim pravilima. Pacijenti koji primaju Apidra® putem NPII trebali bi imati na zalihi alternativni inzulin u slučaju kvara na sustavu pumpe.

OptiSet® napunjene olovke za špriceve

Prije upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu.

Prazne špricevi OptiSet® ne smiju se ponovo upotrebljavati i moraju se zbrinuti. Da biste spriječili infekciju, prethodno napunjenu olovku za špriceve treba koristiti samo jedan pacijent i ne smije je prenijeti na drugu osobu.

Prije upotrebe olovke za brizgalicu OptiSet®, pažljivo pročitajte informacije o upotrebi.

Važne informacije o korištenju olovke za brizgalicu OptiSet®

    Uvijek koristite novu iglu za svaku sljedeću upotrebu. Koristite samo igle prikladne za olovku za OptiSet® špricu. Prije svake injekcije, uvijek testirajte da li je olovka štrcaljke spremna za upotrebu (vidi dolje). Ako se koristi nova OptiSet® olovka za brizgalice, testiranje spremnosti za upotrebu treba provesti pomoću 8 jedinica koje je proizvođač unaprijed postavio. Birač doze može se rotirati samo u jednom smjeru. Nikada ne okrećite selektor doze (promjena doze) nakon pritiska na gumb za ubrizgavanje. Ova olovka za injekciju insulina namenjena je samo pacijentu. Ne možete je izdati drugoj osobi. Ako je injekciju napravila druga osoba, mora se voditi posebna pažnja da se izbjegnu slučajne ozljede igala i zaraze zaraznom bolešću. Nikada ne koristite oštećenu olovku za brizgalicu OptiSet®, kao i ako niste sigurni u njenu ispravnost. Uvek imate rezervnu olovku za OptiSet® brizgalicu u slučaju da je vaša olovka za OptiSet® brizgalica oštećena ili izgubljena.

Insulinski test

Nakon uklanjanja poklopca s olovke štrcaljke, moraju se provjeriti oznake na rezervoaru za inzulin kako bi se osiguralo da sadrži odgovarajući inzulin. Treba provjeriti i izgled inzulina: otopina inzulina mora biti prozirna, bezbojna, bez vidljivih čvrstih čestica i konzistencije slične vodi. Ne koristite olovku za brizgalicu OptiSet® ako je rastvor insulina zamućen, ima boju ili strane čestice.

Priključak igle

Nakon uklanjanja poklopca, pažljivo i čvrsto spojite iglu na olovku štrcaljke. Provjera spremnosti olovke za štrcaljku za upotrebu. Prije svake ubrizgavanja, potrebno je provjeriti spremnost olovke za štrcaljku za upotrebu. Za novu i neiskorištenu olovku za šprice indikator doze treba biti broj 8, kako je prethodno postavio proizvođač.

Ako se koristi olovka za štrcaljku, raspršivač se mora okretati dok se indikator doze ne zaustavi na broju 2. Dispenzer će se okretati u samo jednom smjeru. Izvucite dugme za početak da biste ga dozirali. Nikad ne rotirajte izbornik doze nakon što se gumb za pokretanje izvuče.

    Vanjski i unutrašnji poklopac igle moraju se ukloniti. Spremite vanjsku kapu kako biste uklonili iskorišćenu iglu. Dok držite olovku za brizgalicu tako da igla bude usmjerena prema gore, nježno dodirnite rezervoar inzulina prstom tako da se mjehurići zraka uzdižu prema igli. Nakon toga u potpunosti pritisnite tipku za pokretanje. Ako kapljica inzulina ispadne s vrha igle, olovka štrcaljke i igla ispravno funkcionišu. Ako se kap inzulina ne pojavi na vrhu igle, trebate ponoviti test spremnosti olovke za šprice za upotrebu sve dok se inzulin ne pojavi na vrhu igle.

Odabir doze inzulina

Doza od 2 jedinice do 40 jedinica može se postaviti u koracima od 2 jedinice. Ako je potrebna doza koja prelazi 40 jedinica, mora se primijeniti u dvije ili više injekcija. Provjerite imate li dovoljno inzulina za svoju dozu.

    Preostala skala inzulina na prozirnom spremniku za inzulin pokazuje koliko otprilike inzulina ostaje u olovci brizge OptiSet®. Ova se skala ne može koristiti za uzimanje doze inzulina. Ako je crni klip na početku obojene trake, tada ima otprilike 40 jedinica inzulina. Ako je crni klip na kraju obojene trake, tada postoji oko 20 jedinica inzulina. Birač doze treba okretati sve dok strelica doze ne pokaže željenu dozu.

Unos doze inzulina

    Dugme za početak ubrizgavanja mora se povući do krajnjih granica da bi se napunila olovka za inzulin. Provjerite je li željena doza potpuno napunjena. Imajte na umu da se gumb za pokretanje pomiče u skladu s količinom inzulina koja je preostala u spremniku inzulina. Dugme za pokretanje omogućava vam da provjerite koja je doza birana. Tokom ispitivanja dugme za pokretanje mora biti pod naponom. Posljednja vidljiva široka linija na gumbu za start prikazuje količinu inzulina uzete. Kada se pritisne gumb za pokretanje, vidljiv je samo vrh ove široke linije.

Primjena inzulina

Posebno obučeno osoblje treba objasniti tehnici ubrizgavanja pacijentu.

    Igla se mora unijeti supkutano. Gumb za ubrizgavanje treba ubrizgati do krajnjih granica. Klikanje će se zaustaviti kada dugme za ubrizgavanje pritisnete do kraja. Zatim treba pritisnuti gumb za ubrizgavanje 10 sekundi prije nego što iglu izvučete iz kože. Na taj način osigurat će se unošenje cijele doze inzulina.

Vađenje igala

Nakon svake injekcije, igla treba izvaditi iz olovke štrcaljke i odbaciti je.To će spriječiti infekciju, kao i curenje inzulina, usisavanje zraka i moguće začepljenje igle. Igle se ne smiju ponovo koristiti. Nakon toga, vratite poklopac na olovku štrcaljke.

Patrone

Uložak treba koristiti sa inzulinskom olovkom, kao što je OptiPen® Pro1 ili ClickSTAR®, i u skladu s preporukama u podacima koje je dao proizvođač uređaja. Ne smiju se koristiti s drugim olovkama za ponovno punjenje, jer je točnost doziranja utvrđena samo s OptiPen® Pro1 i ClickSTAR® olovkama za štrcaljke.

Proizvodi proizvođača za upotrebu olovke za brizgalicu OptiPen® Pro1 ili ClickSTAR® u vezi s umetanjem uloška, ​​stavljanjem igle i ubrizgavanjem inzulina moraju se tačno pridržavati. Pre upotrebe pregledajte uložak. Treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice.

Pre nego što umetnete uložak u olovku šprice za ponovno punjenje, uložak treba biti na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Prije ubrizgavanja, iz kasete treba ukloniti mjehuriće zraka (vidi upute za upotrebu olovke za špriceve). Upute za upotrebu olovke za štrcaljku moraju se strogo pridržavati. Prazne kertridže nije moguće napuniti. Ako je olovka za brizgalicu OptiPen® Pro1 ili ClickSTAR® oštećena, ne može se koristiti.

    Ako olovka ne radi pravilno, otopina se može izvući iz uloška u plastičnu štrcaljku prikladnu za inzulin u koncentraciji od 100 PIECES / ml i dati pacijentu. Da bi se spriječila infekcija, olovka za šprice za višekratnu upotrebu mora se koristiti samo kod istog pacijenta.

Opticlick® sistem uložaka

OptiClick® sistem uložaka je stakleni uložak koji sadrži 3 ml otopine inzulina glulisin, koji je fiksiran u prozirnom plastičnom spremniku sa priloženim mehanizmom za klip.

Ako je OptiClick® olovka za štrcaljke oštećena ili neispravno radi zbog mehaničkih oštećenja, mora se zamijeniti novom.

Pre nego što instalirate sistem uložaka u olovku za brizgalicu OptiClick®, trebalo bi da bude 1-2 sata na sobnoj temperaturi. Pre instalacije pregledajte sistem uložaka. Treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice.

Prije provođenja injekcije, mjehuriće zraka treba ukloniti iz sustava uloška (vidi upute za upotrebu olovke za špriceve). Prazne kertridže nije moguće napuniti. Ako olovka ne radi pravilno, rješenje se može izvući iz sustava uloška u plastičnu štrcaljku prikladnu za inzulin u koncentraciji 100 PIECES / ml i ubrizgati pacijentu.

Kako bi se spriječila infekcija, olovku za šprice za višekratnu upotrebu treba koristiti samo za jednog pacijenta.

Uticaj na sposobnost vožnje transp. Sre i krzno.

Pacijentovu sposobnost koncentracije i brzinu psihomotornih reakcija može oslabiti hipoglikemija ili hiperglikemija, kao i poremećaji vida. To može predstavljati određeni rizik u situacijama kada su ove sposobnosti važne, na primjer, tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama.

Oblik / doza otpuštanja

Otopina za potkožno davanje, 100 PIECES / ml.

  1. 10 ml lijeka u boci providnog, bezbojnog stakla (tip I). Boca je začepljena, prešana aluminijskim poklopcem i prekrivena zaštitnom kapicom. 1 boca, zajedno s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji.
  2. 3 ml lijeka u ulošku od čistog, bezbojnog stakla (tip I). Uložak je s jedne strane zatvoren plutom i stisnut aluminijskim poklopcem, s druge strane - klipom.
    5 uložaka po blister pakovanju od PVC folije i aluminijske folije. Pakovanje sa 1 blister trakom, zajedno s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji. Uložak je ugrađen u jednokratnu olovku za brizgalice OptiSet®. Svake 5 olovki za OptiSet® brizgalice zajedno s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji opremljenoj kartonskom stezaljkom. Uložak je umetnut u sistem karata OptiClick®. Na 5 sustava uložaka OptiKlik® zajedno s uputama za upotrebu u kartonskom pakovanju opremljenom kartonskom stezaljkom.

Insulin „Apidra“ - za decu obolelu od dijabetesa

Izraelsko ministarstvo zdravstva odobrilo je upotrebu inzulina Apidra (insulin Glulisin), analoga inzulina za brzo djelovanje za djecu koja imaju 6 godina starosti i imaju dijabetes.

Nedavno je Apidra inzulin registrovan u SAD-u i dozvoljen je djeci od 4 godine starosti, u zemljama EU - djeci i adolescentima počevši od 6. godine.

Apidra inzulin, koji je razvila međunarodna farmaceutska kompanija Sanofi Aventis, analog je inzulina brzog djelovanja koji ima brzo pokretanje i kratko trajanje djelovanja. Indiciran je pacijentima s dijabetesom tipa 1 i tipa 2, počevši od 6. godine. Lijek postoji u obliku olovke za injekciju ili inhalatora.

Apidra pruža pacijentima veću fleksibilnost u pogledu vremena ubrizgavanja i obroka. Ako je potrebno, insulin Apidra može se upotrebljavati s inzulinom dugog djelovanja poput Lantusa.

O dijabetesu

Dijabetes melitus je hronična, raširena bolest uzrokovana smanjenjem lučenja hormona inzulina ili njegovom slabom biološkom aktivnošću. Inzulin je hormon potreban za pretvaranje glukoze (šećera) u energiju.

Budući da gušterača skoro ili potpuno ne proizvodi inzulin, pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebaju svakodnevno ubrizgavanje inzulina tijekom svog života. Kod šećerne bolesti tipa 2, gušterača i dalje proizvodi inzulin, ali tijelo slabo reagira na utjecaj hormona, što dovodi do relativnog nedostatka inzulina.

Prema statističkim podacima, u Izraelu živi 35.000 djece s dijabetesom. Međunarodna dijabetička federacija (IDF) procjenjuje da širom svijeta postoji 440 000 djece mlađe od 14 godina s dijabetesom tipa 1 kojima se dijagnosticira 70 000 novih slučajeva svake godine.

Brzo delujući inzulin (ultra kratak)

Brzo delujući inzulin (ultrazrat) uključuje danas tri vrste novih lijekova:

    lispro (Humalog), aspart (NovoRapid), glulisin (Apidra).

Glavna značajka takvog brzo djelujućeg inzulina je brz početak i kraj njegovog djelovanja u odnosu na "jednostavne" inzuline. Učinak snižavanja glukoze u ovom će se slučaju odvijati mnogo brže, što se događa uslijed ubrzane apsorpcije inzulina iz potkožne masti.

Upotreba ovog brzo djelujućeg inzulina može značajno smanjiti vremenski interval između injekcija i direktnog unosa hrane. Zbog toga se smanjuje nivo glikemije nakon jela i učestalost hipoglikemije smanjuje.

Do početka djelovanja brzog inzulina dolazi 5 do 15 minuta nakon primjene, a vrhunac djelovanja, odnosno njegov maksimalni učinak postiže se nakon 60 minuta. Ukupno trajanje djelovanja ove vrste inzulina je 3-5 sati. Hitno delujući inzulin treba davati 5 do 15 minuta pre obroka ili neposredno pre obroka. Uz to, primjena brzog inzulina odmah nakon obroka omogućava i dobru kontrolu glikemije.

Treba imati na umu da uvođenje brzog inzulina ranije od 20 do 30 minuta prije obroka može dovesti do hipoglikemije.

Prilikom prelaska na uvođenje ovih vrsta inzulina potrebno je češće kontrolirati razinu glikemije kako bi se naučilo pravilno korelirati dozu primijenjenog inzulina i količinu konzumiranog ugljikohidrata. Doze lijeka u svakom se slučaju postavljaju pojedinačno.

Pojedinačna doza brzo djelujućeg inzulina ne smije prelaziti 40 jedinica. Više o tome kako izračunati dozu inzulina.

Insulin se može proizvesti u bočicama i ulošcima. Ako koristite inzulin u bočicama, tada možete miješati inzulin brzog djelovanja i pripravak ljudskog inzulina s produljenim djelovanjem u jednoj špricu. U ovom se slučaju brzo djelujući inzulin prvo uvlači u špric. Cartridge insulini nisu namijenjeni za pripremu smjesa s drugim vrstama inzulina.

Vrijedno je obratiti posebnu pažnju na činjenicu da se brzo djelujući inzulin treba koristiti samo u izravnoj vezi s unosom hrane.

Epidera. Apidra Insulin glulisin. Insulinum glulisinum. Sadrži inzulinski glulisin (INN - Insulinum glulisinum), načinjen rekombinantnom DNK tehnologijom pomoću E. coli.

Oblik oslobađanja lijeka. Injekciona otopina 100 IU / ml uložak 3 ml, injekcija za 100 IU / ml boca, injekcija za 100 IU / ml olovka za injekciju OptiSet 3 ml.

Primjena i doza lijeka. Epidera se daje neposredno prije (0-15 minuta) ili odmah nakon obroka. Epidera treba koristiti u režimu terapije insulinom, koji uključuje srednje ili dugotrajno djelujući inzulin ili analog baznog inzulina, i može se koristiti istovremeno s oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Doza Epidere odabire se i ispravlja pojedinačno.

Stupanj apsorpcije i, vjerojatno, početak i trajanje djelovanja mogu ovisiti o mjestu ubrizgavanja, njegovoj primjeni i drugim pokazateljima. Subkutana injekcija u trbušni zid omogućava bržu apsorpciju nego na ostalim mjestima ubrizgavanja.

Oštećenja krvnih žila moraju se izbjegavati. Nakon injekcije, ne masirajte mesto ubrizgavanja. Pacijente treba naučiti pravilnoj tehnici ubrizgavanja. Farmakokinetička svojstva Epidere uglavnom su sačuvana u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega. Međutim, u slučaju oštećenja bubrežne funkcije, potreba za inzulinom može se smanjiti.

Farmakokinetička svojstva Epidere u bolesnika sa smanjenom funkcijom jetre nisu proučavana. U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, potreba za inzulinom može biti manja zbog smanjenja glukoneogeneze i sposobnosti metabolizacije inzulina.

Pogoršanje funkcije jetre može dovesti do smanjenja potreba za inzulinom. Ne postoje odgovarajuće kliničke informacije u vezi s primjenom Epidere kod djece i adolescenata.

Djelovanje lijeka. Insulin glulisin je rekombinantni analog ljudskog insulina, sličan po potenciji. Inzulinski glulisin djeluje brže i manje vremena od prirodnog ljudskog inzulina. Glavno djelovanje inzulina i njegovih analoga, uključujući inzulin glulisin, usmjereno je na regulaciju metabolizma glukoze.

Inzulin snižava razinu glukoze u krvi stimulirajući periferno nakupljanje glukoze, posebno u skeletnim mišićima i masnom tkivu, te inhibira sintezu glukoze u jetri. Inzulin sprečava lipolizu adipocita, proteolizu i pojačava sintezu proteina.

Supkutanom primjenom inzulina glulisina i normalnog ljudskog inzulina u dozi od 0,15 U / kg u različitim vremenima u odnosu na standardni 15-minutni obrok, ustanovljeno je da je post prandialna kontrola glikemije slična onoj kod redovite humani inzulin koji se koristi 30 minuta prije jela.

U usporedbi inzulina glulisin i normalnog ljudskog inzulina 2 minute prije jela, inzulinski glulisin pružio je bolju postprandijalnu kontrolu od ljudskog inzulina kratkog djelovanja. Primjena inzulina glulisin 15 minuta nakon obroka omogućava glikemijsku kontrolu, sličnu onoj kod uobičajenog humanog inzulina, koji se daje 2 minute prije obroka.

Insulinski glulisin čuva početak efekta kod pacijenata sa pretilošću. Pokazatelji vremena da se dostigne 20% ukupnih vrijednosti AUC i AUC0-2 h, koji su pokazatelji ranog hipoglikemijskog efekta inzulina, bili su 114 min i 427 mg / kg za inzulin glulisin, odnosno 121 min i 354 mg / kg za inzulin lispro, 150 min i 197 mg / kg za humani inzulin kratkog djelovanja.

U kontroliranim kliničkim ispitivanjima na odraslima, inzulinski glulisin nije pokazao razlike u sigurnosti i djelotvornosti u podskupinama koje su se razlikovale po rasi i spolu. Brža apsorpcija inzulina glulisin osigurava se zamjenom aminokiseline asparagin na položaju B3 humanog inzulina lizinom, a lizinom na položaju B29 glutaminskom kiselinom.

Farmakokinetički profili kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika sa šećernom bolešću tipa I ili tipa 2 pokazali su da je apsorpcija glulisina inzulina 2 puta brža s maksimalnom koncentracijom od približno 2 puta većom od koncentracije ljudskog inzulina kratkog djelovanja.

Nakon supkutane primjene inzulina, glulisin se izlučuje brže od uobičajenog humanog inzulina, s prosječnim poluživotom od 42 minuta za glulizin i 86 minuta za obični inzulin. U zdravih pojedinaca ili bolesnika sa dijabetesom tipa I ili tipa 2, prosječni poluživot je bio od 37 do 75 minuta.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, potreba za inzulinom može se smanjiti, međutim, sposobnost glulisina inzulina za brzi učinak ostaje. Farmakokinetička svojstva inzulinskog glulisina kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre nisu proučavana. Podaci o farmakokinetici lijeka u starijih bolesnika s dijabetesom su vrlo ograničeni.

Primjena inzulina glulisin neposredno prije obroka kod djece i adolescenata omogućuje bolju postprandijalnu kontrolu glikemije u usporedbi s konvencionalnim ljudskim inzulinom, slično kao što se događa kod odraslih bolesnika. Fluktuacije nivoa glukoze (AUC) su 641 mg / h / dl za inzulinski glulisin i 801 mg / h / dl za obični humani inzulin.

Indikacije za upotrebu. Dijabetes melitus.

Moguće nuspojave. Najčešći nuspojava terapije inzulinom je hipoglikemija, koja nastaje kao rezultat prevelike doze inzulina.

Kontraindikacije. Preosjetljivost na glulisin inzulin ili druge komponente lijeka, hipoglikemija.

Insulin Apidra (Epidera, Glulisin) - recenzija

Želim reći nekoliko riječi, tako da kažem uz goru potjeru, o prijelazu iz humaloga u apidru. Obraćam se danas i upravo sada. Sjedim na Humalog + Humulin NPH više od 10 godina. Proučavao sam sve prednosti i nedostatke humaloga, kojih ima mnogo. Pre nekoliko godina prebačen sam na apidru na 2-3 meseca, pošto je bilo prekida u klinici sa humalogom.

Koliko razumijem, nisam bio jedini. I znate, mnogi problemi s kojima sam se već pomirio odjednom su nestali. Glavni problem je efekt jutarnje zore. Šećer na prazan stomak na apidri odjednom je postao stabilan. Uz humalog, međutim, nijedan eksperiment sa dozom humaloga i NPH, niti test šećera tokom noći, nisu bili uspješni.

Ukratko, prošao sam gomilu testova, prošao puno liječnika i naš endokrinolog mi je napokon napisao apidru umjesto humaloga. Danas je prvi dan kad sam otišao raditi s njim. Rezultat je tako loš. Sve je danas apsolutno učinio kao da je ubrizgao humalog, a za svaki slučaj ubacio je više šećera u džepove. Prije doručka, u 8:00 sati bilo je 6,0, što mislim da je normalno.

Izboden sam s apidrom, doručkovao, sve je kao i obično prema XE, na posao stižem u 10:00. Šećer 18,9! Prati ovo je moj apsolutni "rekord"! Izgleda da je jednostavno nisam ubrizgavao. Čak i jednostavan kratki inzulin bi dao bolji rezultat. Naravno, odmah sam napravio dodatnih 10 jedinica, jer smatram nerazumnim ići sa takvim šećerima. Do podne, u 13:30, sk je već bio 11.1. Danas šećer provjeravam na svakih sat i pol.

Ultra kratke vrste inzulina - djeluju brže od bilo koga

Ultra kratke vrste inzulina su Humalog (Lizpro), NovoRapid (Aspart) i Apidra (Glulizin). Proizvode ih tri različite farmaceutske kompanije koje se međusobno natječu.

Uobičajeni kratki inzulin je ljudski, a ultrašokort su analozi, tj. izmenjen, poboljšan u poređenju s pravim ljudskim insulinom. Poboljšanje leži u činjenici da počinju snižavati šećer u krvi još brže od uobičajenog kratkog - 5-15 minuta nakon injekcije.

Apidra za trudnice

Imenovanje lijeka u slučaju trudnica trebalo bi biti krajnje oprezno. Osim toga, u okviru takvog liječenja, kontrolu nad omjerom šećera u krvi treba provoditi što je češće moguće. Toplo se preporučuje da:

  • pacijentima kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus neposredno prije trudnoće ili koji su razvili takozvani gestacijski dijabetes trudnica, toplo se preporučuje tijekom cijelog razdoblja da općenito održavaju jednoliku glikemijsku kontrolu,
  • tijekom prvog tromjesečja trudnoće, potrebe ženskih predstavnika da koriste inzulin mogu se brzo smanjiti,
  • u pravilu će se u drugom i trećem tromjesečju povećati,
  • nakon porođaja, potreba za upotrebom hormonske komponente, uključujući Apidru, opet će se značajno smanjiti.

Također treba imati na umu da su one žene koje planiraju trudnoću jednostavno o tome dužne obavijestiti svog liječnika.

Također je potrebno zapamtiti da nije potpuno poznato je li insulin-glulisin sposoban direktno prijeći u majčino mlijeko.

Ovaj analog ljudskog insulina možete uzimati tokom trudnoće, ali djelujte pažljivo, pažljivo prateći nivo šećera i, ovisno o njemu, prilagodite dozu hormona. U pravilu u prvom tromjesečju trudnoće doza lijeka se smanjuje, a u drugom i trećem se postepeno povećava.

Nakon porođaja, potreba za velikom dozom Apidre nestaje, pa se doza ponovo smanjuje.

Nema kliničkih studija o upotrebi Apidre tokom trudnoće. Ograničeni podaci o primjeni ovog inzulina kod trudnica ne ukazuju na njegov negativan utjecaj na intrauterinu formaciju fetusa, tijek trudnoće ili na novorođenče.

Reproduktivni testovi na životinjama nisu pokazali razlike između ljudskog inzulina i inzulina glulisina u odnosu na embrionalni / fetalni razvoj, trudnoću, porođaj i postnatalni razvoj.

Trudnicama treba aplicirati Apidra s oprezom uz obavezno stalno nadgledanje razine glukoze u plazmi i kontrolu glikemije.

Trudnice s gestacijskim dijabetesom trebale bi biti svjesne mogućeg smanjenja potražnje inzulina tijekom prvog tromjesečja trudnoće, povećanja u drugom i trećem tromjesečju i naglog smanjenja nakon porođaja.

Kroz trudnoću je potrebno održavati stanje metaboličke ravnoteže kod pacijenata s postojećim ili gestacijskim dijabetesom. Potreba za inzulinom u prvom tromjesečju trudnoće može se smanjiti, obično se povećava u drugom i trećem tromjesečju. Odmah nakon rođenja, potražnja za inzulinom brzo opada.

Podaci o upotrebi inzulina-glulisina kod trudnica nisu dostupni. Reproduktivni eksperimenti na životinjama nisu pokazali razlike između ljudskog rastvorljivog inzulina i inzulina-glulisina u odnosu na trudnoću, razvoj ploda, plod i razvoj nakon porođaja.

Međutim, trudnice bi trebalo vrlo pažljivo propisati lijek. Tokom perioda liječenja potrebno je redovito nadzirati šećer u krvi.

Pacijenti koji su imali dijabetes prije trudnoće ili koji su razvili gestacijski dijabetes u trudnica moraju održavati glikemijsku kontrolu tokom cijelog perioda.

U prvom tromjesečju trudnoće pacijentove potrebe za inzulinom mogu se smanjiti. Ali, u pravilu se u narednim tromesečjima povećava.

Nakon porođaja, potreba za inzulinom ponovo se smanjuje. Žene koje planiraju trudnoću trebaju o tome obavijestiti svog zdravstvenog radnika.

Interakcija lijekova

Lijek se mora dati supkutanom injekcijom, kao i kontinuiranom infuzijom. Preporučuje se to raditi isključivo u potkožnom i masnom tkivu pomoću posebnog sistema pumpanja.

Subkutane injekcije se moraju izvršiti u:

Uvođenje Apidra inzulina pomoću kontinuirane infuzije u potkožno ili masno tkivo treba se provoditi u abdomenu. Područja ne samo injekcija, već i infuzija na prethodno predstavljenim područjima, stručnjaci preporučuju izmjeničiti se međusobno za bilo koju novu primjenu komponente.

Takvi faktori kao što su područje implantacije, fizička aktivnost i ostali „plutajući“ uslovi mogu imati uticaja na stepen ubrzanja apsorpcije i, kao posledica toga, na pokretanje i opseg uticaja.

Subkutana implantacija u zid trbušne regije postaje jamstvo puno brže apsorpcije od implantacije u druga područja ljudskog tijela. Obavezno slijedite pravila predostrožnosti kako biste isključili ulazak lijeka u krvne žile krvne grupe.

Nisu provedena ispitivanja farmakološke interakcije. Na osnovu iskustva stečenog s drugim sličnim lijekovima, farmakološka interakcija kliničkog značaja nije vjerojatna.

Obavijestite svog liječnika o SVIM lijekovima koje uzimate, čak i ako se to desi od slučaja do slučaja!

Neke tvari utječu na metabolizam glukoze pa će možda biti potrebno prilagođavanje doze inzulina glulisin te posebno pažljivo praćenje.

Tvari koje mogu pojačati učinak snižavanja glukoze u krvi i povećati sklonost hipoglikemiji uključuju oralne hipoglikemijske lijekove, inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin, disopiramide, fibrate, fluoksetin, MAO inhibitore, pentoksifilin, propoksifen, salicilate i sulfibamid.

Beta blokatori, klonidin, litijeve soli i alkohol mogu i pojačati i oslabiti aktivnost inzulina za snižavanje glukoze u krvi. Pentamidin može izazvati hipoglikemiju, koja ponekad prelazi u hiperglikemiju.

Osim toga, pod utjecajem simpatolitičkih lijekova poput ß-blokatora, klonidina, gvanetidina i rezerpina znakovi adrenergičke antiregulacije mogu biti blagi ili ih nema.

Smjernice o kompatibilnosti

Zbog nedostatka studija kompatibilnosti, ovaj lijek se ne smije miješati sa lijekovima koji nisu ljudski NPH inzulin.

Trebate Apidra

Krona "14. novembar 2008., 19:51

Connie »14. novembra 2008. 19:55.

Da li pretraživač zaista ne radi?

Krona "14. novembar 2008., 19:58

Hork ™ »14. 11. 2008. 20:22

Krona "14. novembar 2008., 20:48

Hork ™ „14. novembar 2008., 20:57

Pogledajte video: FlexPen uputstvo za upotrebu (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar