Mildronate® (kapsule, 250 mg) Meldonijum

1 kapsula sadrži:

aktivna supstanca - meldonijum dihidrat 250 mg,

pomoćne materije - krompirjev škrob, koloidni silicijum dioksid, kalcijum stearat, kapsula (telo i poklopac) - titan dioksid (E 171), želatina.

Tvrde želatinske kapsule broj 1 bijele su boje. Sadržaj je bijeli kristalni prah blagog mirisa. Prah je higroskopan.

Farmakodinamika

Meldonijum je prekursor karnitina, strukturnog analoga gama-butirobetaina (GBB), supstance koja se nalazi u svakoj ćeliji ljudskog tijela.

U uvjetima povećanog opterećenja, meldonijum obnavlja ravnotežu između isporuke i potrebe za kisikom ćelija, eliminira nakupljanje toksičnih metaboličkih produkata u ćelijama, štiteći ih od oštećenja, a ima i tonički učinak. Kao rezultat njegove upotrebe povećava se otpornost tijela na stresove i sposobnost brzog obnavljanja energetskih rezervi.

Lijek ima stimulativno djelovanje na centralni nervni sistem (CNS) - povećanje motoričke aktivnosti i fizičke izdržljivosti. Zbog ovih svojstava MILDRONAT® se takođe koristi za povećanje fizičkih i mentalnih performansi.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene lijek se brzo apsorbira, bioraspoloživost je 78%. Maksimalna koncentracija u plazmi postiže se 1-2 sata nakon primjene. Metabolizira se u tijelu uz stvaranje dva glavna

metaboliti koji se izlučuju bubrezima. Poluvrijeme života oralno je 3-6 sati.

Farmakodinamika

Meldonijum (Mildronate®) je strukturalni analog prethodnika karnitin gama butyrobetaine (u daljnjem tekstu GBB) u kojem je jedan atom vodika zamijenjen atomom dušika. Njegov uticaj na organizam može se objasniti na dva načina.

Uticaj na sintezu karnitina

Kao rezultat inhibicije aktivnosti butirobetain hidroksilaze, meldonijum smanjuje biosintezu karnitina i na taj način inhibira transport masnih kiselina dugog lanca kroz staničnu membranu, sprečavajući nagomilavanje aktivnih derivata neoksidovanih masnih kiselina, acilkarnitina i acikoenenzima A, u ćelijama koje imaju izražena svojstva deterdženta. U uvjetima ishemije, Mildronate® vraća ravnotežu između isporuke kisika i potrošnje u ćelijama, eliminira poremećaje transporta ATP-a, istovremeno aktivirajući alternativni izvor energije - glikolizu, koji se provodi bez dodatne potrošnje kisika.

Uz povećano opterećenje kao rezultat intenzivne potrošnje energije u ćelijama zdravog tijela, dolazi do privremenog smanjenja sadržaja masnih kiselina. Ovo, pak, potiče metabolizam masnih kiselina, uglavnom sintezu karnitina. Biosinteza karnitina je regulisana njegovom nivoom u plazmi i stresom, ali ne ovisi o koncentraciji prekursora karnitina u ćeliji. Budući da meldonijum inhibira pretvorbu GBB-a u karnitin, to dovodi do smanjenja razine karnitina u krvi, što pak aktivira sintezu prekursora karnitina, to jest GBB. S padom koncentracije meldonijuma obnavlja se proces biosinteze karnitina i normalizira koncentracija masnih kiselina u ćeliji. Tako ćelije prolaze redovne treninge, što doprinose njihovom preživljavanju u uvjetima povećanog opterećenja, kod kojih se sadržaj masnih kiselina u njima redovito smanjuje, a kada se smanji opterećenje, sadržaj masnih kiselina brzo se obnavlja. U uslovima stvarnog preopterećenja, ćelije „trenirane“ uz pomoć leka Mildronate® prežive u onim uslovima kada „neobučene“ ćelije umiru.

Funkcija medijatora hipotetičkog GBB-ergičkog sistema

Hipoteza je da u tijelu postoji prethodno ne opisani sistem prenosa nervnih impulsa - GBB-ergički sistem, koji osigurava prijenos živčanih impulsa na somatske stanice. Posrednik ovog sistema je neposredni prekursor karnitina - ester GBB. Kao rezultat esteraze, ovo

posrednik daje elektron u ćeliju, prenoseći tako električni impuls, pa se sam pretvara u GBB.

Sinteza GBB moguća je u bilo kojoj somatskoj ćeliji tijela. Njegova brzina regulira se intenzitetom poticaja i energetskim izdacima, koji zauzvrat ovise o koncentraciji karnitina. Stoga se smanjenjem koncentracije karnitina stimulira sinteza GBB. Dakle, u tijelu postoji ekonomičan lanac reakcija koji pruža adekvatan odgovor na iritaciju ili stres: započinje primanjem signala iz živčanih vlakana (u obliku elektrona), nakon čega slijedi sinteza GBB-a i njegovog estera koji, pak, nosi signal na somatskim ćelijskim membranama. Somatske ćelije kao odgovor na iritaciju sintetišu nove molekule, obezbeđujući širenje signala. Nakon toga, hidrolizirani oblik GBB-a uz sudjelovanje aktivnog transporta ulazi u jetru, bubrege i testise gdje se pretvara u karnitin. Kao što je ranije spomenuto, meldonijum je strukturni analog GBB-a u kojem je jedan atom vodika zamijenjen atomom dušika. Budući da se meldonijum može izložiti GBB-esterazi, može poslužiti kao hipotetički „posrednik“. Međutim, GBB-hidroksilaza ne utječe na meldonijum i zato, kada ga unesemo u tijelo, koncentracija karnitina ne raste, već opada. Zbog činjenice da sam meldonijum djeluje kao „posrednik“ stresa, a takođe povećava i sadržaj GBD-a, doprinosi razvoju reakcije tijela. Kao rezultat toga, ukupna metabolička aktivnost u drugim sistemima, na primjer, središnjem živčanom sustavu (CNS), raste.

Indikacije za upotrebu

- angina pektoris i infarkt miokarda (kao deo složene terapije)

- hronično zatajenje srca (u složenom tretmanu)

- akutna cerebrovaskularna nesreća (u složenoj terapiji)

- hemoftalmus i retinalna krvarenja različite etiologije, tromboza središnje vene mrežnice i njenih grana, retinopatija različite etiologije (dijabetičar, hipertenzija)

- mentalnog i fizičkog preopterećenja, uključujući među sportašima

- sindrom povlačenja u hroničnom alkoholizmu (u kombinaciji sa specifičnom terapijom za alkoholizam)

Doziranje i primjena

Dodijelite odraslima iznutra.

Kardiovaskularne bolesti

Kao dio složene terapije, 0,5-1,0 g dnevno, oralno, uzimajući cijelu dozu odjednom ili dijeleći je na 2 doze. Kurs liječenja je 4-6 tjedana.

Kardijalgija na pozadini kardiomiopatije - usta, 0,25 g 2 puta dnevno. Kurs liječenja je 12 dana.

Cerebrovaskularna nesreća

Akutna faza - oblik doziranja lijeka koristi se 10 dana, a zatim prelaze na uzimanje lijeka unutra po 0,5-1,0 g dnevno. Opšti tok lečenja je 4-6 nedelja.

Hronična cerebrovaskularna nesreća - 0,5 g oralno dnevno. Opšti tok lečenja je 4-6 nedelja. Ponovljeni kursevi (obično 2-3 puta godišnje) mogući su nakon konsultacije s ljekarom.

Hemoftalmus i retinalna krvarenja različite etiologije, tromboza središnje vene mrežnice i njenih grana, retinopatija različite etiologije (dijabetičar, hipertenzija)

Lijek za injekciju lijeka koristi se 10 dana, a zatim prelaze na oralno uzimanje lijeka u dozi od 0,5 g dnevno, uzimajući cjelokupnu dozu odjednom ili dijeleći je na 2 doze. Kurs liječenja je 20 dana.

Mentalno i fizičko preopterećenje, uključujući sportaše

Odrasli 0,25 g oralno 4 puta dnevno. Tijek liječenja je 10-14 dana. Po potrebi se tretman ponavlja nakon 2-3 nedelje.

Sportisti 0,5-1,0 g oralno 2 puta dnevno prije treninga. Trajanje kursa u pripremnom periodu je 14-21 dan, tokom perioda takmičenja - 10-14 dana.

Sindrom hroničnog odvikavanja od alkohola

Iznutra, 0,5 g 4 puta dnevno. Tijek liječenja je 7-10 dana.

Kontraindikacije

- Preosjetljivost na aktivnu tvar ili bilo koju pomoćnu supstancu lijeka

- povećanog intrakranijalnog pritiska (kršeći venski odliv, intrakranijalni tumori)

- trudnoća i dojenje, zbog nedostatka podataka o kliničkoj upotrebi lijeka u ovom periodu

- djeca i adolescenti mlađi od 18 godina, zbog nedostatka podataka o kliničkoj upotrebi lijeka u ovom periodu

Interakcije lijekova

Pojačava efekat koronarnih dilatatora, nekih antihipertenzivnih lekova, srčanih glikozida.

Može se kombinovati sa antianginalnim lekovima, antikoagulansima, antiplazmaticima, antiaritmičkim lijekovima, diureticima, bronhodilatatorima.

S obzirom na mogući razvoj umjerene tahikardije i arterijske hipotenzije, treba biti oprezan ako se kombiniraju s lijekovima koji imaju isti učinak.

Posebna uputstva

Oprez treba biti oprezan pacijentima koji imaju kronične bolesti jetre i bubrega, uz dugotrajnu upotrebu lijeka.

Mildronate® nije lijek prve linije za akutni koronarni sindrom.

Značajke djelovanja lijeka na sposobnost upravljanja vozilima ili potencijalno opasne mehanizme

Treba biti oprezan pri upravljanju vozilom ili potencijalno opasnim mašinama.

Predoziranje

Slučajevi predoziranja lijekom Mildronate® su nepoznati, lijek je slabo toksičan.

U slučaju predoziranja, simptomatsko liječenje.

Obrazac za puštanje

Kapsule 250 mg. 10 kapsula smješteno je u blister trak ambalažu od polivinilkloridnog filma sa premazom polivinilidena klorida i aluminijumskom folijom. 4 pakovanja ćelija sa konturama, zajedno s uputama za upotrebu na državnom i ruskom jeziku, stavljaju se u karton.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene lijek se brzo apsorbira, bioraspoloživost je 78%. Maksimalna koncentracija (C)maks) u krvnoj plazmi postiže se 1-2 sata nakon uzimanja. Metabolizira se u tijelu uglavnom u jetri uz stvaranje dva glavna metabolita koja se izlučuju bubrezima. Poluživot (T1/2) ako se uzima oralno, ovisi o dozi, iznosi 3-6 sati.

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Sigurnost upotrebe u trudnica nije proučena, stoga, kako bi se izbjegli mogući štetni učinci na plod, upotreba lijeka u trudnica kontraindicirana je.

Izlučivanje mlijeka i utjecaj na zdravlje novorođenčadi nisu proučavani, stoga, ako je potrebno, primjena lijeka treba prekinuti dojenje.

Nuspojava

Meldonijum se uglavnom dobro podnosi. Međutim, kod osjetljivih pacijenata, kao i u slučajevima prekoračenja preporučene doze, mogu se javiti neželjene reakcije.
Neželjene reakcije lijekova grupirane su prema razredima organskih sustava prema sljedećoj gradaciji učestalosti: vrlo često (> 1/10), često (> 1/100 i 1/1000 i 1/10 000 i

Ostavite Svoj Komentar