Salate od svježeg kupusa - jednostavni i ukusni recepti

Recepti za predjelo → Salate → Coleslaw

Jela sa kupusom → Peking kupus

Došlo je vrijeme praznika, isprobajte nove salate i grickalice! I prikupite novogodišnji meni ili prazničnu kolekciju. Danas je ukusan i jednostavan recept za salatu s lignjama, kukuruzom i pekinškim kupusom, koji se pokazao vrlo nježnim. Priprema se brzo pa pokušajte!

Ako još niste sastavili jelovnik za Novu 2018. godinu, onda požurite da uzmete u obzir ovaj recept za originalno dizajniranu Doggie salatu od šunke, piletine, palačinke s jajima, kineskim kupusom i korejskom mrkvom!

Povrće salata sa haringom je ukusno jelo koje će se svidjeti svim ljubiteljima haringe. Sočna, šarena i ugodno osvježavajuća salata s kiselom haringom, rajčicom, crvenim lukom i listovima zelene salate sjajna je opcija za srdačnu užinu ili laganu kasnu večeru koja se može pripremiti za nekoliko minuta.

Instant kiseli kupus dobrodošao je zalogaj na bilo kojem stolu. Gotovo svi vole kupus - začinjen i hrskav, ili nježan i sočan. Pekin kupus ima odličan ukus i slasnu nježnost. U marinadi prenosi potpuno novi okus i postaje pikantniji, s ugodnim začinjenim okusom.

Peking kupus salata sa kiselim gljivama, maslinama i prelivom od kisele pavlake - sočna i hranljiva! Kuhati takvu salatu od kupusa vrlo je jednostavno i brzo!

Ljubavna ljubomorna salata s piletinom, grejpom, kukuruzom, slatkim biberom i kineskim kupusom. Piletinu možete zamijeniti na primjer teletinom ili puretinom. Grejpfrut će dodati pikantnost bilo kojem mesu.

Ukusna salata s rakovim štapićima, svježim krastavcima i pekinškim kupusom.

Sam naziv salate sugerira da je lagana i ukusna. Puff salata.

Salata s dimljenom piletinom, jabukama i povrćem - recept za jednostavnu pripremu, vrlo sočnu i ukusnu salatu.

Brzi recept je jednostavna, ali istovremeno prilično sofisticirana salata od pekinškog kupusa i sušenog voća. Po želji i pravilnoj organizaciji procesa, takva salata od kupusa može se pripremiti u nekoliko minuta.

Samo 10 minuta vašeg vremena, a sočna, ukusna salata od pekinškog kupusa i dimljena piletina je spremna. Dimljena pileća prsa, mekani okus maslina i svježina pekinškog kupusa savršeno se kombiniraju. Uprkos vanjskoj prozračnosti salate, ovo jelo je sasvim zadovoljavajuće.

Želite li nešto novo? I probajte jednostavnu salatu sa ananasima. Neobična kombinacija slatkog ananasa i začinjenog prženog pršuta upravo je ono što vam treba. Ukusna, jednostavna i za romantičnu večeru sasvim je pogodna.

Ova salata dobra je za romantično veče, može je napraviti neiskusniji specijalista kulinarstva. Jednostavno, ukusno, brzo. Takođe preporučujem dobro bijelo vino.

Sviđa mi se ova salata s piletinom, kineskim kupusom i feta-om jer postaje gotovo bijela, jer su joj sastojci bijeli. Salata po ovom receptu vrlo je jednostavna, sa dobro kombiniranim proizvodima.

Salata s rakovima štapićima mnogima je odavno omiljena. Štaviše, postoji mnogo mogućnosti za njegovu pripremu. Prema ovom receptu, salatu od rakova lako je pripremiti za nekoliko minuta, jer samo trebate proizvode da narežete, začinite majonezom i izmiješate.

Kimchi ili kimchi, svi pišu drugačije. Pikantni korejski kupus. Postoji puno kimchi recepata, a svaki dodaje različite sastojke po svom ukusu. Dodajem mrkvu, luk i zeleni luk.

Salata "Jelo" s piletinom i povrćem osvojit će sve goste! Brzo, lako i vrlo ukusno!

Srčana, sočna i ukusna salata s pilećim dojkama i pekinškim kupusom svidjet će se cijeloj obitelji. Salata se priprema od uobičajenih proizvoda: kuhana piletina, krompir, jaja, ali zahvaljujući dodatku pekinškog kupusa, kao i sira i majoneze, ispada da je vrlo ukusna i ukusna.

Htjela sam nešto svjetlo za večeru. Jednostavna i ukusna salata od svježih krastavaca, preporučujem post i dijetu. Najviše :)

Zanimljiva salata s pilećom jetrom, koju uspješno nadopunjava pekinški kupus, kisele paprike i poriluk.

Često volim kuhati salate, sa razlogom ili bez njega. Cezar salata je jako poznata, ali želim pokazati i opisati kako je pravim na uobičajenom ne-javnom odmoru.

Ukusna salata s pilećim dojkama pečenim u pećnici, feta sirom, orasima i originalnim preljevom od orašastih plodova.

Vrlo ukusna, zadovoljavajuća, leća i zdrava verzija grčke salate s kupusom do vašeg stola. More povrća, kao i tofu od sojevog sira. Ne salata, već čisto zdravlje i gama ukusa.

I opet eksperimenti.) Ukusna salata s piletinom, pekinškim kupusom, gljivama, što je dobro za laganu večeru.

Ako volite eksperimentirati u kuhinji, onda će vas ovaj recept za salatu s pekinškim kupusom, gljivama i kikirikijem definitivno zanimati. Salata je vrlo sočna, s blistavom aromom pečenih kikirikija. Takva salata ne samo da će ukrasiti nijedan obrok, već će i koristiti vašem tijelu.

Svaka domaćica želi iznenaditi svoje goste nečim neobičnim i ukusnim. Ova praznična salata s dimljenom piletinom, pekinškim kupusom, kruškom i orasima ispunjava sve zahtjeve. Svi sastojci Beauty salate savršeno su kombinirani i stvaraju sklad ukusa. Siguran sam da će se ova salata ukorijeniti u vašoj kuharici, kao što se to dogodilo sa mnom!

Recept za ukusnu, zdravu i niskokaloričnu salatu od lignji i jaja sa svježim povrćem. Izvrsna salata od morskih plodova, kao iz restorana.

Mesna salata s pekinškim kupusom je lagana i istovremeno srdačna, savršena za svečanu gozbu. Ako već imate kuhano meso, za nekoliko minuta će se pripremiti salata.

Neobična salata od voća i povrća s dodatkom kuhanog prososa obradovaće svima, bez izuzetka, svojom bojom i ukusom!

Ako volite azijska jela, sigurno ćete uživati ​​u ovoj salati od kineskog kupusa i šargarepe, s piletinom, po vašem ukusu!

Ljubitelji pekinškog kupusa i sira, ova lagana i ukusna salata neće ostaviti ravnodušnim. Sir za salatu možete izabrati po vašem ukusu.

Svijetle i lagane salate od pekinškog kupusa sa slanom haringom, slatkim biberom, pasuljem i lukom iznenadit će vas neprekidnom kombinacijom sastojaka i, kao rezultat, novim i vrlo originalnim ukusom! Takva salata je pogodna za svečani jelovnik, kao i za običan ručak.

Obožavam povrtne salate. Iako nije ljeto, povrće je sada prilično pristupačno. Nova verzija grčke salate za vas. Razmazite se zdravom salatom za večeru?

Salata od pilećih prsa, narandže, slatka paprika, pekinški kupus i masline dopadat će vam se od prvog testa, lagana je, svježa, mirisna.

Ukusna šlag u kojoj se kineski kupus odlično slaže sa svježim krastavcima, paprikama, jajima i šunkom. Osim toga, salatu raznovrsimo konzerviranim graškom, a kao preljev koristimo majonez. Takva salata je dobra i zato što možete je kuhati u bilo koje doba godine.

Za ovu jednostavnu i ukusnu povrtnu salatu trebat će vam kineski kupus, tikvice, mrkva i zeleni luk. Obučen povrćastim salatama otoka "istočni" preljev.

Recept za mesnu salatu sa kupusom i gljivama. Salata "Trouble" sa pekinškim kupusom, piletinom i šampinjonima vrlo je ukusna i lagana.

Salata po ovom receptu istovremeno je srdačna i lagana. Zaista, sastav piletine i kobasice, koji će zasititi jede, i puno sočnog povrća i začinskog bilja, što će salatu učiniti zdravom i laganom.

Peking kupus salata sa receptom od kruške. Tako svježe! Najviše za večeru!

Zanimljiva kombinacija kineskog kupusa i prženih gljiva kamenica. Salata od gljiva i povrća pogodna je za post.

Ljubitelji povrća, svi su ovdje!) Grčka salata, vjerovatno je već teško nekoga iznenaditi. Neću. Postoji puno različitih recepata. Samo uzmite u obzir ovu zelenu salatu u grčkom stilu. To često imamo za večeru. Dobra je kao prilog uz meso.

Jednostavna za pripremu, ali profinjena u svojim ukusnim kombinacijama, salata će se izvrsno osjećati na vašem blagdanskom stolu i navesti goste da se dive vašem kulinarskom ukusu. Salata s piletinom, kupusom i mangom ispada hrskava, ali istovremeno i nježna. Stvarajte, iznenadite i uživajte.

Jednostavna, zadovoljavajuća i ukusna salata od pekinškog kupusa sa zelenim graškom, kiseli krastavci, jaja, sir i luk, što ugodno diverzificira jelovnik i ne pravi probleme u kuvanju. Probajte!

Jednostavna, brza salata od svježeg povrća uz lagan preljev stvorit će prekrasno društvo za komad mesa ili ribe, a poslužit će i kao dobar zalogaj prije posluživanja glavnog jela.

Lagana i sočna salata s kineskim kupusom, piletinom i jabukama ima ugodan, mekan i svjež ukus.

Recept je zanimljiv po ukusu i izgledu salate sa tunom, pasuljem i kupusom. Jednostavna salata iz serije Zdrava dijeta.

Salata s lignjama i škampima ukusno je, zdravo, niskokalorično jelo iz serije Healthy Diet.

Recept za ukusnu salatu od pekinškog kupusa, sa mivinom (instant rezanci). Neka vam mivin ne smeta, sigurno će vam se svideti ova povrća salata i vi ćete je kuhati vrlo često.

Ponuđena salata objedinjuje bogatstvo kuhanog pasulja, svježinu pekinškog kupusa i pikantnost maslina. Sve to začinjeno je biljnim uljem (idealno maslinovim, ali nije esencijalnim). Salata je vrlo lagana i savršeno nadopunjuje vašu prehranu.

Obožavam proljeće, pojavilo se svježe povrće. Za večeru ću ponuditi ukusnu povrtnu salatu sa semenkama rotkvice i sezama.

← Prethodna | Sledeće →
← Prethodna | Sledeće →

Sva prava na materijale koji se nalaze na web stranici www.RussianFood.com zaštićena su u skladu s važećim zakonom. Za bilo kakvu upotrebu materijala sa stranice, potrebna je hiperveza na www.RussianFood.com.

Uprava web mjesta nije odgovorna za rezultat primjene kulinarskih recepata, načina njihove pripreme, kulinarskih i drugih preporuka, dostupnosti resursa na koje se postavljaju hiperveze i za sadržaj reklama. Administracija web lokacije možda ne dijeli stavove autora članaka objavljenih na web stranici www.RussianFood.com



Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje najbolje moguće usluge. Boravkom na web lokaciji prihvaćate pravila web lokacije za obradu ličnih podataka. SAglasan sam

Salata od svježeg kupusa i mrkve sa sirćetom, kao u trpezariji

Najjednostavnija i vrlo zdrava salata od svježeg kupusa. To je uvijek bilo prisutno na meniju svih sovjetskih menza i bilo je veoma popularno. Međutim, ni sada nije napustio svoju poziciju u ukupnom kulinarskom rejtingu. Jednako je pogodan za svakodnevno jelo ili za svečani sto. Idealan je i za izlet s roštiljem u prirodi.

Prilagodite sol i šećer po vašoj želji. Osobno volim slađe.

Sastojci

  • Bijeli kupus - 700 gr
  • Mrkva - 1 kom.
  • Sol - 1 kašika
  • Šećer - 1 kašika
  • Biljno ulje - 2 kašike
  • Ocat 9% - 1 kašika

Kuhanje:

1. Kupus isjeckajte na trakice. Učinite to na bilo koji način koji vam je poznat: nožem, rezačem za povrće, rernom ili procesoru za hranu. Ogulite i naribajte mrkvu na krupnoj rerni. Stavite povrće u jednu duboku posudu.

2. Dodajte sol, šećer povrću i sve pravilno izmiješajte. Zatim poklopite i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 15-20 minuta. Za to vreme kupus će dati sok.

3. Kada prođe pravo vrijeme, uklonite poklopac i sipajte biljno ulje. Zatim dodajte sirće i ponovo izmešajte. Posudu sa salatom stavite u frižider na 1-2 sata. Tada možete poslužiti. Dobit ćete vrlo ukusnu i zdravu salatu. Da bih mu dao okus, tamo volim dodati i svježe začinsko bilje (kopar, peršun ili cilantro).

Ukusna salata od svježeg kupusa i cikle

Ova povrća salata je samo skladište vitamina. Istovremeno je vrlo ukusna i radi se dovoljno brzo, ništa ne treba kuhati. Može se kuhati barem svaki dan, posebno u sezoni povrća.

Sastojci

  • Bijeli kupus - 0,5 kg
  • Repe (sirova) - 200 gr
  • Luk - 0,5 kom. (ili 1 mala)
  • Beli biber - 2 kom. (nije veliko)
  • Češnjak - 1 češanj
  • Svježe zelje - 1 hrpa
  • Sol - 0,5 kašika
  • Šećer - 2 kašike
  • Ocat 9% - 1 kašika
  • Biljno ulje - 50 ml

Kuhanje:

1. Kupus narežite na tanke trakice. Beli papriku možete nasjeckati proizvoljno, obično ga režem na male trakice. Luk narežite četvrtinu na kolutiće. Ogulite i naribajte sirovu repu. Sve ovo povrće stavite u duboku posudu.

2. Zatim dodajte sitno sjeckano zelje, sjeckani češnjak, sol, šećer, sirće i biljno ulje. Sve temeljito pomiješajte rukama, isjeckajte malo kupusa i ostavite 30 minuta.

Salata od svježeg kupusa, rakova štapića i kukuruza

Salate sa štapićem od rakova vrlo su popularne kod nas. Prema ovom receptu, priprema se vrlo brzo, za samo 5 minuta. Može se služiti praznicima i uobičajenim radnim danom.

Sastojci

  • Bijeli kupus - 250 gr
  • Krastavci srednji - 2 kom.
  • Luk - 50 gr
  • Rakovi štapići - 250 gr
  • Kukuruz - 280 gr
  • So ukus
  • Majonez - 2-3 kašike

Kuhanje:

1. Kupus sitno isjeckajte. Krastavce narežite na male kockice. Nožem sitno nasjeckajte zeleni luk. Izrežite štapiće od rakova po vašoj pogodnosti. Sve sjeckane sastojke stavite u duboku posudu.

2. Zatim dodajte konzervirani kukuruz u salatu i sol. Začinite majonezom i dobro izmešajte. Prebacite ga u prekrasno jelo i poslužite.

Recept za salatu s dimljenom kobasicom

Takva je salata vrlo pogodna kao zalogaj u prirodi. Ali u tom slučaju, preliv prelivam sa majoneza u biljno ulje. Možete začiniti po vašoj želji. To može biti prirodni jogurt, pavlaka ili neki drugi preljev.

Sastojci

  • Bijeli kupus - 500 gr
  • Mrkva - 1 kom.
  • Dimljena kobasica - 250 gr
  • Kopar, peršun - gomila
  • Sol i papar - na ukus
  • Majonez (ili prirodni jogurt) - po ukusu

Kuhanje:

  • Sjeckajte kupus
  • Mrkvu naribajte na krupnoj rerni
  • Kobasicu narežite na trakice
  • Sitno bilje nasjeckajte
  • Sve sastojke sjedinite, posolite, dodajte mlevenu papriku i izmešajte

Nakon svih ovih manipulacija, vaša salata će biti spremna za apsorpciju. Dobar apetit!

Jednostavna salata sa svježim kupusom i jabukom

Ova salata ispada da je vrlo lijepa i nevjerovatno ukusna. Istovremeno je veoma korisna i uključuje mnogo vitamina koji su potrebni našem tijelu. I radi se jednako brzo i jednostavno kao i svi danas opisani recepti.

Sastojci

  • Bijeli kupus - 500 gr
  • Mrkva - 1 kom.
  • Jabuka - 1 kom.
  • Beli biber - 1 kom.
  • Svježe zelje - gomila
  • So ukus
  • Šećer - 1 kašika
  • Ocat 9% - 2 kašike (ili sok od cijeđenog limuna)
  • Maslinovo ulje - 4-5 kašika

Kuhanje:

1. Kupus isjeckajte na trakice. Ogulite papriku sa semenki i narežite na sitne komade. Mrkvu i jabuku naribajte na krupno rešetku. Nožem sitno nasjeckajte svježe bilje (po vašem izboru). Sve sastojke stavite u jelo.

2. U salatu dodajte sol i šećer. Sipajte sirće, maslinovo ulje i dobro izmiješajte. Potom ostavite da vari oko 30 minuta i poslužite.

Salata sa svježim kupusom sa zelenim graškom

Nastavljamo sa razmatranjem recepata za brze povrtne salate. Zapamtite i ovo. Ispada ukusno, zadovoljavajuće i bogato. Samo nekoliko minuta i gotovi ste.

Sastojci

  • Bijeli kupus - 500 gr
  • Luk i kopriva luk - hrpa
  • Zeleni grašak - 1 limenka
  • Sol i mljeveni crni biber po ukusu
  • Ocat 9% - 1 kašika
  • Biljno ulje - 3-4 kašike
  • Šećer - po ukusu i po želji

Kuhanje:

Kupus isjeckajte na trakice i stavite u posudu. Ako je previše ukočen, malo ga gnječite rukama. U kupus dodajte sitno seckani kopar i luk, pa tamo stavite zeleni grašak.

So i biber. Po želji se može dodati i šećer. Začinite sirćetom i biljnim uljem, sve dobro promiješajte i poslužite.

Video o tome kako napraviti salatu od svježeg kupusa i mrkve sa krastavcima

Eto, na kraju, predlažem da pogledate video recept za pravljenje lagane povrtne salate sa svježim proizvodima. Takva salata biće veoma dobra zakuska na bilo kojem svečanom događaju ili samo na pikniku.

Sastojci

  • Bijeli kupus - 450 gr
  • Mrkva - 1 kom.
  • Krastavci - 3 kom.
  • Luk i kopriva
  • Biljno ulje - 2 kašike
  • Limunov sok - 1 kašika
  • Šećer - 1 kašika
  • Sol i crni biber - po ukusu

Pa, to je sve za danas. Nadam se da ste uživali u svim gore navedenim receptima i uključili ih u svoju prehranu. Ovakve salate idu jako dobro ljeti, kad povrća nema. Pa čak i ako nemate vlastiti povrtnjak, oni se prodaju po povoljnim cijenama u trgovinama i povrćima.

Ukusan i jednostavan recept za salatu od krastavaca

Ova je opcija posebno dobra kod svježeg ranog kupusa. U njemu su prisutni svi ukusi - pomalo gorki, kiseli, slatki i slani.

  • kupus - 0,5 kg
  • svježi krastavac - 2 kom.
  • kopar - 50 g
  • zeleni luk - 2 - 3 stabljike
  • biljno ulje (po mogućnosti maslinovo)
  • sirće 9% - 0,5 - 1 kašika
  • šećer - 0,5 tsp
  • sol - 0,5 tsp

1. Uklonite gornje grube listove iz vilice i proizvod sitno nasjeckajte.

2. Ulijte solju, otprilike pola žličice. Količinu soli prilagodite sebi, svako ima svoj ukus: neko voli više slane vode, a netko je uopće ne dodaje jelima.

3. samljeti solju. U ovoj fazi postoji takvo pravilo, što je povrće starije, listovi su tvrđi, što znači da biste ga više trebali samljeti.

Budući da danas imamo mladu i osjetljivu vilicu, brusimo je samo malo. Tako da ona postaje malo mekša i pokreće sok. Iako drugo nije uvijek potrebno, opet za mladi kupus. No, mnoge jesenje sorte imaju previše tvrdo lišće i potrebno ih je temeljito usitniti solju dok se ne pojavi sok.

4. Krastavci isečeni na tanke trake. Ponekad su mljeveni, ali to ne bih preporučio, jer ribani krastavci će izgledati poput kaše, imat će puno viška soka.

Ali ako ih narežete tanje, jelo će izgledati mnogo estetski ugodnije, a krastavci u njemu bit će opipljivi i ukusniji.

5. Odrežite grube stabljike od kopra, a zatim nasjeckajte preostali nježni dio. Dodajte u jelo. Učinite isto sa vlasacima.

Ostaviti malo nasjeckanog kopra i luka kako bi se gotova jela pospila.

6. Pripremite preljev. Ponekad se svi sastojci za nju jednostavno dodaju ukupnoj masi i tada se sve izmiješa. Ali bolje je da ih prethodno izmiješate u zasebnoj posudi, a tek potom sve izlijte u posudu sa sjeckanim povrćem.

Tako se svi sastojci bolje i ravnomjernije miješaju sa preljevom.

7. Za preljev pomiješajte biljno ulje, najbolje maslinovo. I volim malo miješati maslinovo i laneno sjeme. Podsjetim da takvo ulje treba čuvati nakon otvaranja u hladnjaku. Ispada ne samo ukusno, nego i korisno.

Šećer i sirće dodaju ukus, direktno u ulju. Za bolje otapanje šećera, možete ga dodati ne u kristalima, već u obliku šećera u prahu. U tom slučaju njegova količina mora biti smanjena.

Doda se i ocat po vašem ukusu. Usput, može se zamijeniti limunovim sokom. Da biste to učinili, umjesto octa, dodajte sok od limuna iscijeđen iz limuna u preljev, naravno također po ukusu.

8. Sve sastojke promiješajte prelivom za dresing i ostavite da malo odstoji tako da sve zasiti.

9. Salatu treba lijepo servirati. Da biste to učinili, nemojte je servirati u istoj posudi u kojoj je bila pripremljena. Sadržaj stavite u duboki ili ravni tanjur u obliku urednog tobogana i pospite ga koprom i lukom.

Sve bi trebalo biti ne samo ukusno, nego i posluženo lijepo, tačno i ukusno!

Evo jedne tako jednostavne, ali ujedno i najukusnije opcije koju smo uspjeli.

Ostaje samo dodati da se količina kopra može povećati. I u ovom slučaju jelo stvara naglašeniji i karakterističniji miris po koparu. Ili možete dodati češnjak u recept. I nije li potrebno reći da će se u tom slučaju dobiti novi zadivljujući ukus i aroma.

Kupus u blagovaonici s mrkvom i sirćetom

  • bijeli kupus - 500 gr
  • mrkva - 1 kom
  • luk - 1 kom (mali)
  • sirće 3% - 2 kašike. kašika
  • biljno ulje - 2 kašike. kašika
  • šećer - 1 kašika kašike
  • sol po ukusu

1. Uklonite gornje grube i prljave listove sa povrća. Po potrebi vilice operite hladnom vodom, osušite papirnatim ručnicima i sitno nasjeckajte.

Jedna od tajni dobijanja ukusnog jela je upravo tanak shred. Što tanji isečete, ukusnije će se ispostaviti.

2. Solite po ukusu i trljajte rukama dok se ne pojavi sok. No, ne morate biti baš revno, da kupus ne izgubi oblik.

U ovoj se fazi mora ostaviti kratko vrijeme, da se legne i zasoliti.

3. U međuvremenu ogulite i naribajte mrkvu. Ogulite i nasjeckajte luk na sitne kockice.

4. Sve povrće stavite u posudu.

5. Pripremite preljev. Da biste to učinili, pomiješajte ocat, puter i šećer.

6. Ulijte dresing povrće i izmešajte. U hladnjaku stavite 15-30 minuta.

Tajna salate, kao u trpezariji, leži u tome da dobro stoji i marinira.

7. Gotovo jelo po želji možete posipati svježim nasjeckanim koprom.

Ovo jelo je tako ukusno da dok ne pojedete sve, ne možete prestati.

A jedan moj prijatelj u ovu salatu obavezno doda par - tri češnja nasjeckanog belog luka. A kako se ukusno ispada u ovoj verziji! Zamislite, iz najobičnijih proizvoda ispada upravo nevjerovatno ukusno jelo! I vrijedi li reći da nije samo ukusna, nego i zdrava.

Isti kupus, kao u trpezariji. Još jedan recept

I evo još jedne verzije istog recepta, ali razlikuje se po tome što su sastojci položeni na drugačiji način. Odnosno, prvo se svi sastojci pomiješaju s ocatom i uljem, a potom se sve to zdrobi.

I zaboravite da salata treba neko vrijeme da se kuva, kako bi se svi sastojci zasitili jedni drugima sokom i tako uspjeli malo marinirati.

Salata s limunovim sokom i sojinim umakom

Ovo je prvi put da sam probao ovu salatu s prijateljem na rođendanskoj zabavi. Slavi ga početkom maja, odnosno kada se na tržištu pojavi prvi kupus. I moram reći da me je odmah udario s dvije komponente: prva je rajčica koja se nalazi u jelu (prije toga ih nikad nisam dodavala u takvoj kombinaciji), a druga je da je sojin sos prisutan u dresing sosu. A evo i recepta.

  • bijeli kupus - 300 gr
  • krastavac - 1 kom (mali)
  • paradajz - 1 kom
  • limun - 1/4 dela
  • soja sos - 1 kašika. kašika
  • maslinovo ulje - 2 kašike. kašike
  • sol po ukusu
  • šećer - 1 kašika kašike
  • peršun - za ukras

1. Uklonite gornje grube listove sa glave, po potrebi ih isperite. Zatim se osušite papirnatim ručnicima i isecite na tanke trake. Treba imati na umu da što je tanje rezanje, ukusnije će se ispostaviti.

2. Prebacite narezanu u duboku posudu, pospite solju i samljeti do stanja mekoće i izgleda prvog soka.

Međutim, ne pretjerujte, kupus se ne smije pretvoriti u kašu.

3. Krastavac se može naribati, ili iseći na sitne trakice. Danas sam odabrao prvu mogućnost da salatu učinim sočnijom.

Prebacite naribani krastavac u posudu.

4. Rajčice narežite na manje kockice ili slamke.

Polovinu sam isjekla na kockice, dodala ostalim sastojcima i izmiješala. Činilo mi se da boja nije dovoljna. Zatim sam drugu polovinu isekla na trakice. Miješala sam se i pogled je postao zanimljiviji, svjetliji ili nešto slično ...

5. Promiješajte sve sastojke i pokušajte ima li dovoljno soli. Ako ne, sol po ukusu.

6. Pripremite preljev. Da biste to učinili, u zasebnu posudu sipajte maslinovo ulje, dodajte limunov sok. Možete ga stisnuti direktno rukama ili koristiti sokovnik.

Potom dodajte kašiku sojinog sosa i sipajte šećer. Mešajte smešu dok se ne otopi.

7. Sadržaj napunite preljevom, promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta tako da se malo marinira.

8. Stavite je u posudu, ili u veliku ravnu ploču u obliku tobogana. Premažite dobijenim sokom. Ukrasite sa grančicama kovrčavog peršuna.

Poslužite i jedite sa zadovoljstvom!

Pikantna salata sa češnjakom i majonezom

A za ljubitelje oblačenja salata s majonezom ili pavlakom, postoji takav recept.

  • kupus - 500 gr
  • beli luk - 3 do 4 režnja
  • majoneza ili pavlaka - 200 gr
  • brusnica - 1 kašika. kašika
  • sol po ukusu

1. Kupus sitno nasjeckajte, prebacite u veliku i duboku posudu i pospite solju.

2. Režite solju dok ne dobije sok.

3. Češnjak samljeti pomoću preše ili jednostavno samljeti u mort. Dodajte ga u posudu.

4. Sve pomiješajte i začinite majonezom ili pavlakom.

5. Promiješajte, a zatim lagano stavite u posudu. Ukrasite brusnicama.

Jedite odmah. U ovoj izvedbi bolje je kuhati odjednom. Nije preporučljivo ostaviti ga u hladnjaku do sljedećeg dana. Međutim, kao i sva ostala jela iz ove kategorije.

Svježi kupus je gorak, a ako se ostavi drugog dana, gorčina može pojačati i prevladati u jelu, što može upropastiti njegov ukus.

Takođe nije preporučljivo kuhati majonezu ili miješane salate za budućnost. Bolje je da ih odmah pojedete.

Coleslaw s mrkvom i zelenim graškom

  • kupus - 350 gr
  • mrkva - 50 gr
  • zeleni grašak - 100 gr
  • majonez - 100 gr
  • kuhano jaje - 1 kom.
  • zelje
  • sol po ukusu

Salata je jednostavna i ukusna. I nije ga teško skuvati, a što je važno - brzo.

1. Uklonite gornje grube listove sa glave kupusa i uklonite nečistoće, ako ih ima, iz lišća.

Po želji, vilice se mogu oprati pod mlazom hladne vode. Zatim se osušite papirnatim ručnicima i isecite na tanke trake.

2. Ogulite mrkvu i sitnije nasjeckajte. Ili naribajte korejsku mrkvu na tankoj mlaznici.

3. Kupus naribajte solju. Ne dodajte puno soli, jer je majonez, kojim ga začinjavamo, sasvim slan.

4. Dodajte nasjeckanu šargarepu, oguljenu i narezanu na male kockice ili slamke jaje. Jaje se može rezati kriškom jaja.

Dodajte i zeleni grašak. Ako je od svježeg usjeva i nije težak, dodajte ga ili možete upotrebljavati konzerve iz staklenke.

5. Nježno izmiješajte i začinite majonezom.

6. Prije posluživanja, nasjeckajte začinsko bilje, kopar ili peršun i obilno ih pospite po vrhu.

Poslužite i jedite sa zadovoljstvom.

Znam da svi ne smatraju da je majoneza dostojan preljev. Neko ga uopšte ne koristi. Dakle, majonez se može zamijeniti kiselom pavlakom, ili istim maslinovim uljem.

Salata od zelene jabuke

Kad ne želite da začinite salatu s sirćetom, tada možete koristiti zelenu jabuku za kiselost. Za to je vrlo pogodna sorta Semerenko. Njegovi plodovi su slatki i kiseli, pa zahvaljujući tome šećer može biti izostavljen. Jabuka će zamijeniti i to i drugo i dati će potrebni ukus.

  • kupus - 500 gr
  • jabuka - 1 - 2 kom
  • mrkva - 1 kom
  • luk - 1 kom (mali)
  • kisela pavlaka - 0,5 šoljica
  • mak iz hrane - 1 kašika kašike
  • šećer - na ukus i želju
  • sol, biber - po ukusu
  • zelje - za posluživanje

Jednostavno možete kombinirati sve sastojke na jedan od gore opisanih načina. A možete pripremiti jelo vrlo neobično.

1. Kupus isjeckajte na sitne trakice. Dodajte sol po ukusu.

Procijedite ga malo i stavite na veoma laganu vatru. Zagrijati i neprestano miješati da se slegne.

2. Dobiveni sok ocijedite i stavite povrće u posudu.

3. Mrkvu naribajte za korejsku mrkvu. Luk narežite na vrlo male kockice. Dodajte u posudu i drugo.

4. Jabuku narežite na tanke trakice. Ostavite četvrtinu za ukras. Ako ima grubu kožu, bolje je očistiti je. Jabuku pospite makovim semenkama i pomešajte tako da se semenke maka priležu plodu. Dodajte ga i ostalim sastojcima.

Ne možete koristiti sjemenke maka, ali pogledajte koliko jelo izgleda pozitivno.

5. Razmjena. U pavlaku dodajte malo crnog bibera. Ako je jabuka jako kisela, onda dodajte pola žličice šećera. Promiješajte i začinite prelivom od kisele pavlake.

6. Stavite salatu u duboki tanjir ili ravno tanjur u obliku tobogana. Po vrhu pospite nasjeckanim biljem i ukrasite kriškama jabuke.

Da bi jelo izgledalo ljepše, za ukrašavanje možete koristiti voće svjetlije boje.

Može se kuhati i bez predgrijavanja kupusa.

Recept s dimljenom kobasicom s majonezom

Ova se opcija priprema rjeđe od vitamina. Ali ako želite više kalorično jelo, onda je ovdje recept.

  • kupus - 500 gr
  • dimljena kobasica - 200 gr
  • majonez - 100 gr
  • sol, biber - po ukusu
  • zelje - za ukras

Recept je vrlo jednostavan i lagan. Neće vam biti potrebno više od 10 minuta.

1. Očistite glavu gornjeg lišća i prljavštine. Iseckajte na manje trakice. Imajte na umu da što je manji, ukusniji je krajnji rezultat.

2. Sve stavite u posudu i pržite je sa soli dok se ne pojavi prvi sok.

3. Pomiješajte jedno i drugo i začinite majonezom.

4. Dodajte malo bibera. Promiješajte i poslužite.

Dimljena kobasica navedena je u receptu, ali možete koristiti i kuhane sorte, poput doktora. A možete kuhati i uz dodatak kuhane piletine, ili mesa.

„Umutite“ kupus i repe

Ova salata se priprema vrlo jednostavno i brzo. I dobio je tako zanimljivo ime jer dobro čisti creva. Također, uz takvu kombinaciju, dobro je izaći iz bilo koje prehrane.

Sastav sastojaka je najjednostavniji, proizvodi se ne prevode na police trgovina ni ljeti ni zimi. I naravno, vrijedi reći da je, iako je jednostavno, vrlo ukusno.

U ovoj verziji koristimo svježu repu, a salata se s pravom može nazvati "vitaminom". Ukusna je, zdrava i uvijek jede s velikim zadovoljstvom.

A zimi ga kuham s kuhanom repe. A onda dobijemo takvu vinjetu od svježeg kupusa. U njega možete dodati kuhani grah, i sve ostale sastojke koje obično dodajemo u vinjetu. A ako nema vremena da se kuha, onda će konzerva uvijek doći u pomoć.

Uzgred, nedavno sam na internetu naišao na stranicu "Fry - Parim", na kojoj sam našao dosta ukusnih recepata za naše omiljeno jelo - vinaigrette. Toplo preporučujem čitanje. Prije toga uvijek sam ga kuhala po samo jednom receptu.

"Zimska" povrtna salata sa rotkvicom

Zimi krastavci, rajčice i paprike nisu toliko sočni i ukusni. I zato ih se zimi lako može zamijeniti s korisnijim povrćem - rotkvicom.

Koristite bolju uzbekstansku zelenu rotkvicu. Nije tako gorka, a ujedno i sočnija. A u kombinaciji s mrkvom, također je vrlo ukusno.

  • kupus - 300 gr
  • rotkvica - 1 kom (mala)
  • mrkva - 1 komad
  • majonez - 2 kašike. kašike
  • kisela pavlaka - 2 kašike. kašike
  • sol i šećer po ukusu

1. Ogulite kupus s gornjih listova i nasjeckajte vrlo tankom slamkom.

2. Pospite solju i gnječite dok se ne stvori sok i malo omekša.

3. Mrkvu i zelenu rotkvicu naribajte na krupnoj rerni, a najbolje na rerni za korejsku mrkvu.

4. Kombinujte povrće. Pospite šećerom, probajte dovoljno soli, dodajte po potrebi.

5. Začinite kiselom pavlakom u kombinaciji s majonezom. Možete koristiti jednu stvar za točenje goriva, ali sviđa mi se kada se ta salata začinjava obojicom.

Kisela pavlaka će dati laganu kiselost, a majonez omekšava okus gorke rotkvice. A u kombinaciji dobijate uravnotežen i skladan ukus.

Ako se odlučite začiniti samo majonezom, dodajte malo octa ili kašiku limunovog soka.

Za ukras možete koristiti krekere. Samo ih nemojte stavljati unaprijed da ostanu hrskavi kad su posluženi.

"Jesenja" salata sa repom i brusnicama

Ako pripremamo salatu s rotkvicom, zašto onda ne bismo je skuhali s repom.

  • kupus - 200 gr
  • mrkva - 1 kom
  • repa - 1 kom
  • brusnice - 1 šolja
  • med - 1 kašika. kašika
  • sol po ukusu

1. Kupus sitno nasjeckajte, dodajte sol i protrljajte rukama da postane mekši.

2. Ogulite i naribajte šargarepu i mrkvu na srednjoj rerni.

3. Promiješajte povrće, dodajte brusnice i med. Pokušajte imati dovoljno soli. Ako je potrebno, dodajte je. Promiješajte i poslužite.

Ako je kupus dovoljno tvrd i daje malo soka, onda možete u salatu dodati malo maslinovog ulja.

Mađarska salata od svježeg kupusa

  • kupus - 100 gr
  • kuhani krumpir - 2 - 3 kom.
  • ribani hren - 2 kašike. kašike
  • slanina - 50 - 70 gr
  • limunov sok - 1 kašika. kašika (može sirće 3%)
  • biljno ulje - po ukusu (2 - 3 kašike kašike)
  • sol, biber - po ukusu

1. Svježi kupus sitno nasjeckajte. Pomiješajte sa solju i lagano pirjajte da postane mekše.

2. Krompir narežite na kockice srednje veličine, a slaninu narežite na tanke trake.

3. Sve sastojke pomiješajte u posudi, ne zaboravljajući 2 žlice hrena. Dodajte isceđeni limunov sok ili sirće. Paprika po ukusu.

4. Začinite biljnim uljem, promiješajte i odmah poslužite.

Jedite s užitkom.

„Letnja“ salata sa jajetom i paprikom

A ova je opcija vrlo ukusna ljeti, kada je povrće pogodilo sunce, sočnost, boju i ukus. Ispada da je super vitamin. Pa, naravno, ukusno.

  • svježi kupus - 300 gr
  • rajčica - 2 kom
  • paprika - 2 kom.
  • kuhana jaja - 2 kom.
  • biljno ulje - 2 kašike. kašike
  • sirće 3% - 1 kašika. kašika
  • senf - 1 kašika
  • sol po ukusu
  • zelje - za ukras

1. Ogulite i sitno narežite štapiće. Stisnite malo.

2. Rajčice držite u kipućoj vodi 2 do 3 minute, a zatim isperite hladnom vodom i uklonite kožicu. Zatim isjecite na krugove.

3. Pečeni papar zapecite u rerni, a zatim ohladite i ogulite. Zatim isecite na male trakice.

4. Jaja podijeljena na žumance i vjeverice. Izrežite proteine ​​na trakice, a žumance isjecite na sitnoj rerni.

5. Pripremite preljev. Da biste to učinili, pomiješajte biljno ulje, sirće, senf, sol i šećer.

6. Kombinujte povrće i bjelanjke. Vrh sa oblačenjem. Ukrasite naribanim žumanjcima i začinskim biljem.

Salata je spremna, možete je poslužiti i jesti.

Salata uzbečkog kupusa sa mesom i rotkvicom

A ta se opcija priprema u Uzbekistanu. A on čak ima i ime. Nažalost, imena se ne sjećam, ali takvo jelo možete pojesti u kafiću i restoranu. I to sam ga skuvao i kod kuće.

  • kuhano meso - 200 gr
  • kupus - 200 gr
  • rotkvica - 2 komada
  • mrkva - 1 kom
  • krastavac - 1 - 2 kom (mali)
  • jaje - 3 kom.
  • majonez - 0,5 šoljica
  • peršun - 1 grozd
  • sol po ukusu
  • sirće 3% - 1 kašika. kašika

1. Kuhano meso narežite na tanke trakice. Bolje je ne uzimati masno meso, govedinu ili janjetinu. Ostavite malo mesa za ukras.

2. Skuhajte jaja, ohladite i sitno nasjeckajte. Ili koristite rezač za jaja. Ostavite pola jaja za ukras.

3. Zelenu rotkvicu ogulite i narežite na sitne trakice. Prelijte je slanom hladnom vodom i ostavite stajati 10 - 15 minuta da dobije gorčinu. Zatim ocijedite vodu i pustite da se rotkvica malo osuši.

4. Mrkvu narežite na tanke trakice. Otopite sirće u dve kašike vode, a mrkvu izlijte u marinadi. Ostavite da se marinira 15 - 20 minuta.

5. Kiseli kupus procijedite tankom slamkom i natrljajte solju da postane mekši.

6. Krastavce narezati na trakice. Bolje je uzimati mlade krastavce male veličine. Ako koristite veliku kopiju, tada će je trebati oguliti.

Peršunom izrezati stabljike i nasjeckati. Ostavite nekoliko grančica za ukras.

7. Pomiješajte sve sastojke u jednoj posudi. Začinite majonezom i izmešajte. Zatim nježno stavite u posudu za salatu. Ukrasite svežim peršunom, narezanim jajima i komadima mesa.

Poslužite i jedite sa zadovoljstvom!

Ova salata je srdačna i hranljiva. Može se lijepo ukrasiti i poslužiti čak i na prazničnom stolu. Gosti će biti oduševljeni.

Pikantni kupus sa čeri paradajzom i celerom

I ova verzija jela odlikuje se originalnim preljevom i činjenicom da sastav uključuje stabljiku celera. Slažete se, ova kombinacija nije tako česta.

  • kupus - 500 gr
  • stabljika celera 1 kom
  • cherry rajčica - 5 - 6 kom.
  • kopar - 0,5 gomila
  • zeleni luk -0,5 gomila
  • crvena ljuta paprika - prstohvat
  • sol po ukusu

  • hren - 2 žličice
  • začinjeni Tabasco umak -0,5 - 1 kašika kašike
  • senf - 1 kašika. kašika
  • vinsko sirće - 2 kašike kašike
  • biljno ulje - 5 kašika. kašike
  • sol po ukusu

1. Kupus nasjeckajte tankom slamkom i pržite solju dok ne omekša.

2. Dodajte nasjeckani celer, sjeckano bilje i prstohvat crvene ljute paprike.

3. Rajčicu cherry narežite na dvije polovine ili četvrtine. Staviti na nasjeckanu masu.

4. Pomiješajte sve sastojke za umak.

5. Začinite salatu i ostavite da odstoji 1 sat. Zatim poslužite.

Umesto čeri paradajza možete dodati i obični paradajz.

Ako ne želite da salata bude previše vruća, dodajte vrući kečap umesto Tabasco sosa. I umjesto dvije žlice hrena, dodajte jednu.

Povrće salata "Nježnost" sa kukuruzom od konzerve

Ova opcija ispada ne samo ukusna, nego i vrlo lijepa. Koristi jarko obojene sastojke, zbog čega izgleda vrlo ukusno!

  • kupus - 300 gr
  • krastavac - 1 - 2 kom.
  • Bugarski crveni biber - 1 kom.
  • konzervirani kukuruz - 0,5 limenki
  • kopar - 0,5 gomila
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike. kašike
  • sol, biber - po ukusu

1. Kupus isjecite na trakice, pomiješajte sa solju i lagano stisnite da postane mekši.

2. Krastavce i slatku papriku narežite na uredne slamke. Sjeckajte kopar.

3. Kombinirajte sve sastojke, dodajte im konzervirani kukuruz s kojim prvo treba ocijediti svu tečnost. Sol i papar po ukusu.

4. Salatu začinite biljnim uljem, dobro je ako je to maslinovo ulje. Stavite u posudu i poslužite.

"Dupli kupus"

  • bijeli kupus - 150 gr
  • crveni kupus - 150 gr
  • zeleni luk - 2 stabljike
  • vinski sirće (bijeli) - 2 kašike kašike
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike. kašike
  • senf - 0,5 tsp
  • sjeme kumine - 1 kašika kašike
  • sol po ukusu

1. Cijeli kupus isjeckajte na sitne trakice, prebacite u posudu i lagano pospite solju.

2. Izrežite zeleni luk i dodajte ga na sitno.

3. Sipajte sirće, ulje u staklenku sa uvijenim poklopcem, dodajte senf i sjeme kumine. Dobro protresti i sipati povrće.

4. Ostavite da stoji 20 minuta, pa ponovo promiješajte i stavite u posudu. Poslužite do stola.

Evo koliko zanimljivih i ukusnih opcija imamo.

To, naravno, nisu svi recepti. Mogu ih izmisliti u skladu s razvojem naše mašte. Na primjer, možete kuhati s mrkvom na korejskom, sa tikvicama, s avokadom, s rotkvicom, ili s kruškama, šljivama, marelicama, trešnjama. Možete kuhati s piletinom i puretinom, s škampima, sa štapovima od rakova, kuhanom ribom, pa čak i špricama. Bilo koji sir danas će se također dobro slagati s našim glavnim sastojkom.

A možete začiniti i kefirom, jogurtom, jogurtom. Ili smislite bilo koji drugi umak. Uzgred, imam cijeli članak sa raznim receptima. Odaberite bilo koji po vašem ukusu.

Danas smo pregledali recepte samo od bijelog kupusa. Ali postoji mnogo recepata s drugim sortama, na primjer, od kohlrabija, iz Savoya i, naravno, iz Pekinga, koji je kombiniran sa bilo kojim sastojcima.

Ali danas ćemo se ograničiti na to, a sa ovim sortama bit će još jedan članak.

I tu završavam. Ako ste pronašli recepte koji su vam zanimljivi i svidjeli vam se članak, podijelite ga na društvenim mrežama. Neka svako odabere i recept za sebe.

Pogledajte video: TAJNA UKUSNE SALATE OD SLATKOG KUPUSA IZ RESTORANA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar