Dijabetička koma kod djece

Pacijenti sa dijabetesom pitaju se: dijabetička koma: šta je to? Što dijabetičar očekuje ako ne uzimate inzulin na vrijeme i spriječi preventivnu terapiju? I najvažnije pitanje koje brine pacijente endokrinih odjela u klinikama: Ako je šećer u krvi 30, što trebam učiniti? I koja je granica kome?
Ispravnije je govoriti o dijabetičkoj komi jer su poznate 4 vrste kome. Prva tri su hiperglikemijska, povezana s povećanom koncentracijom šećera u krvi.

Ketoacidotska koma

Ketoacidotska koma karakteristična je za pacijente sa dijabetesom tipa 1. Ovo se kritično stanje javlja usljed nedostatka inzulina, uslijed čega se smanjuje iskorištenje glukoze, metabolizam na svim razinama je degradiran, a to vodi u neispravnost funkcija svih sustava i pojedinih organa. Glavni etiološki faktor ketoacidotske kome je nedovoljna primjena inzulina i nagli skok glukoze u krvi. Hiperglikemija doseže - 19-33 mmol / l i više. Rezultat je duboka nesvijest.

Obično se ketoacidotska koma razvije u roku od 1-2 dana, ali u prisustvu provocirajućih faktora, može se razviti brže. Prve manifestacije dijabetičkog prekoma su znakovi povećanja šećera u krvi: povećanje letargije, želja za pićem, poliurija, dah acetona. Koža i sluznica su presušeni, javljaju se bolovi u trbuhu, glavobolje. Kako se koma povećava, poliurija se može zamijeniti anurijom, pada krvni tlak, povećava se puls, opaža se mišićna hipotenzija. Ako je koncentracija šećera u krvi iznad 15 mmol / l, pacijenta mora smjestiti u bolnicu.

Ketoacidotska koma je posljednji stepen dijabetesa, izražena potpunim gubitkom svijesti, a ako bolesniku ne pružite pomoć, može doći do smrti. Hitna pomoć treba biti pozvana odmah.

Za prevremenu ili nedovoljnu primjenu inzulina služe sljedeći razlozi:

  • Pacijent ne zna za svoju bolest, nije otišao u bolnicu, tako da dijabetes nije otkriven na vrijeme.
  • Injektirani insulin nije odgovarajućeg kvaliteta, ili mu je istekao rok trajanja,
  • Grubo kršenje prehrane, upotreba lako probavljivih ugljikohidrata, obilje masti, alkohola ili dugotrajno gladovanje.
  • Želja za samoubistvom.

Pacijenti trebaju znati da se kod dijabetesa tipa 1 potreba za inzulinom povećava u sljedećim slučajevima:

  • tokom trudnoće
  • sa istodobnim infekcijama,
  • u slučajevima povreda i operacija,
  • s produženom primjenom glukokortikoida ili diuretika,
  • tokom fizičkog napora, psihoemocionalnih stresnih stanja.

Patogeneza ketoacidoze

Manjak inzulina posledica je povećane proizvodnje kortikoidnih hormona - glukagona, kortizola, kateholamina, adrenokortikotropnih i somatotropnih hormona. Glukoza je blokirana da uđe u jetru, u stanice mišića i masnog tkiva, povećava joj se razina u krvi i pojavi hiperglikemija. Ali istovremeno, ćelije doživljavaju glad za energijom. Stoga pacijenti s dijabetesom doživljavaju stanje slabosti, nemoći.

Kako bi nekako nadoknadili glad za energijom, tijelo pokreće druge mehanizme nadoknade energije - aktivira lipolizu (razgradnju masnoća), kao rezultat toga nastaju slobodne masne kiseline, nesterilizirane masne kiseline, triacilgliceridi. Uz nedostatak inzulina, tijelo dobiva 80% energije tijekom oksidacije slobodnih masnih kiselina, a nusproizvodi njihova razgradnje (aceton, acetooctena i β-hidroksibuterna kiselina), koji čine takozvana ketonska tijela. To objašnjava oštri gubitak kilograma dijabetičara. Višak ketonskih tijela u tijelu apsorbira alkalne rezerve, uslijed čega se razvija ketoacidoza - teška metabolička patologija. Istovremeno s ketoacidozom dolazi do poremećaja metabolizma vode i elektrolita.

Hiperosmolarna (neketoacidotska) koma

Hiperosmolarnoj komi skloni su pacijenti sa dijabetesom tipa 2. Ova vrsta kome kod šećerne bolesti nastaje zbog nedostatka inzulina, a karakterizira je oštra dehidracija tijela, hiperosmolarnost (povećana koncentracija natrijuma, glukoze i uree u krvi).

Hiperosmolarnost krvne plazme dovodi do ozbiljnog narušavanja tjelesnih funkcija, gubitka svijesti, ali u nedostatku ketoacidoze, što se objašnjava proizvodnjom inzulina od strane gušterače, što je još uvijek nedovoljno za uklanjanje hiperglikemije.

Dehidratacija tijela, koja je jedan od uzroka dijabetičke hiperosmolarne kome, je

  • prekomjerna upotreba diuretika,
  • proliv i povraćanje bilo koje etiologije,
  • živjeti u toplim klimama ili raditi na povišenim temperaturama,
  • nedostatak vode za piće.

Sledeći faktori takođe utiču na nastanak kome:

  • Manjak inzulina
  • Istovremeni dijabetes insipidus,
  • Zloupotreba hrane koja sadrži ugljene hidrate ili velike doze injekcija glukoze,
  • ili peritonealnu dijalizu, ili hemodijalizu (postupci povezani sa čišćenjem bubrega ili peritoneuma).
  • Dugotrajno krvarenje.

Razvoj hiperosmolarne kome ima uobičajene znakove sa ketoacidotskom komom. Koliko dugo prekomatozno stanje traje ovisi o stanju gušterače, njegovoj sposobnosti da proizvodi inzulin.

Hiperlaktacidemijska koma i njene posljedice

Hiperlaktacidemijska koma nastaje zbog nakupljanja mliječne kiseline u krvi zbog nedostatka inzulina. To dovodi do promjene hemijskog sastava krvi i gubitka svijesti. Sljedeći faktori mogu izazvati hiperlaktacidemijsku komu:

  • Nedovoljna količina kisika u krvi zbog zatajenja srca i disanja koja nastaje u prisustvu patologija kao što su bronhijalna astma, bronhitis, zatajenje cirkulacije, srčane patologije,
  • Upalne bolesti, infekcije,
  • Hronična bolest bubrega ili jetre
  • Trajni alkoholizam

Glavni uzrok hiperlaktacidemijske kome je nedostatak kisika u krvi (hipoksija) na pozadini nedostatka inzulina. Hipoksija potiče anaerobnu glikolizu, koja stvara višak mliječne kiseline. Zbog nedostatka inzulina smanjuje se aktivnost enzima koji potiču pretvorbu piruične kiseline u acetil koenzim. Kao rezultat toga, piruična kiselina se pretvara u mliječnu kiselinu i nakuplja se u krvi.

Zbog nedostatka kisika, jetra ne može iskoristiti višak laktata. Izmijenjena krv uzrokuje kršenje kontraktilnosti i ekscitabilnosti srčanog mišića, sužavanje perifernih žila, što rezultira komom

Posljedice, a ujedno i simptomi hiperlaktacidemijske kome su bolovi u mišićima, angina pektoris, mučnina, povraćanje, pospanost, zamagljena svijest.

Znajući to, možete spriječiti nastanak kome koji se razvije u roku od nekoliko dana ako pacijenta odvedete u bolnicu.

Sve gore navedene vrste com su hiperglikemijske, odnosno razvijaju se zbog naglog povećanja šećera u krvi. Ali je moguć i obrnuti proces, kada nivo šećera naglo padne, a zatim može doći do hipoglikemijske kome.

Hipoglikemijska koma

Hipoglikemijska koma kod dijabetes melitusa ima obrnuti mehanizam i može se razviti kad se količina glukoze u krvi smanji toliko da postoji nedostatak energije u mozgu.

Ovo se stanje javlja u sledećim slučajevima:

  • Kada je dozvoljeno predoziranje oralnim lijekovima koji smanjuju inzulin ili šećer,
  • Pacijent nakon konzumiranja inzulina nije jeo na vrijeme ili je dijeta bila bez ugljikohidrata,
  • Ponekad se nadbubrežna funkcija smanjuje, sposobnost jetre koja inhibira inzulin, uslijed toga se povećava osjetljivost na inzulin.
  • Nakon intenzivnog fizičkog rada,

Loša opskrba glukoze u mozgu izaziva hipoksiju i, kao rezultat, poremećen metabolizam proteina i ugljikohidrata u ćelijama središnjeg živčanog sustava.

  • Pojačana glad
  • smanjene fizičke i mentalne performanse,
  • promjena raspoloženja i neprimjereno ponašanje, što se može izraziti pretjeranom agresijom, osjećajem anksioznosti,
  • drhtanje ruku
  • tahikardija
  • blijedi
  • Povišen krvni pritisak

Sa smanjenjem šećera u krvi na 3,33-2,77 mmol / l (50-60 mg%) javljaju se prve blage hipoglikemijske pojave. U tom stanju možete pomoći pacijentu tako što ćete mu dati da pije topli čaj ili slatku vodu sa 4 komada šećera. Umjesto šećera, možete staviti žlicu meda, džem.

Pri nivou šećera u krvi od 2,77-1,66 mmol / l uočavaju se svi znakovi karakteristični za hipoglikemiju. Ako u blizini pacijenta postoji osoba koja može dati injekcije, glukoza se može uvesti u krv. No pacijent će ipak morati ići u bolnicu na liječenje.

Sa manjkom šećera od 1,66-1,38 mmol / L (25-30 mg%) i nižim, svijest se obično gubi. Hitno treba pozvati hitnu pomoć.

Što je dijabetička koma i koji su njeni uzroci i vrste?

Definicija kome je dijabetična - karakterizira stanje u kojem dijabetičar gubi svijest kada postoji nedostatak ili višak glukoze u krvi. Ako u tom stanju pacijentu neće biti pružena hitna pomoć, tada sve može biti kobno.

Vodeći uzroci dijabetičke kome su naglo povećanje koncentracije glukoze u krvi, što je uzrokovano nedovoljnim lučenjem inzulina pomoću gušterače, nedostatkom samokontrole, nepismenom terapijom i drugim.

Bez dovoljno inzulina, tijelo ne može prerađivati ​​glukozu zbog čega se ne pretvara u energiju. Takav nedostatak dovodi do činjenice da jetra počne samostalno proizvoditi glukozu. S obzirom na ovu pozadinu, aktivno se razvija ketonska tijela.

Dakle, ako se glukoza nakuplja u krvi brže od ketonskih tijela, tada osoba gubi svijest i razvija dijabetičku komu. Ako se koncentracija šećera poveća sa sadržajem ketonskih tijela, tada pacijent može pasti u ketoacidotsku komu. Ali postoje i druge vrste takvih stanja koje bi trebalo razmotriti detaljnije.

Općenito se razlikuju ove vrste dijabetičke kome:

  1. hipoglikemijski,
  2. hiperglikemijski,
  3. ketoacidotic.

Hipoglikemijska koma - može se pojaviti kada nivo šećera u krvnoj struji iznenada padne. Koliko će ovo stanje trajati ne može se reći, jer mnogo toga ovisi o težini hipoglikemije i zdravlju pacijenta. Ovom su stanju podložni dijabetičari koji preskaču obroke ili oni koji ne slijede doziranje inzulina. Hipoglikemija se takođe pojavljuje nakon prekomjernog opterećivanja ili zloupotrebe alkohola.

Drugi tip - hiperosmolarna koma javlja se kao komplikacija dijabetesa tipa 2, što izaziva nedostatak vode i prekomjerni šećer u krvi. Njen početak se javlja sa nivoom glukoze većom od 600 mg / l.

Često se prekomjerna hiperglikemija nadoknađuje bubrezima, koji višak glukoze uklanjaju mokraćom. U ovom slučaju, razlog za nastanak kome je taj što je tokom dehidracije koju stvaraju bubrezi, tijelo prisiljeno da štedi vodu zbog čega se može razviti teška hiperglikemija.

Hyperosmolar s. diabeticum (latinski) se razvija 10 puta češće od hiperglikemije. U osnovi, njegov se izgled dijagnosticira kod dijabetesa tipa 2 u starijih bolesnika.

Ketoacidotska dijabetička koma razvija se kod dijabetesa tipa 1. Ova vrsta kome može se primijetiti kada se ketoni (štetne acetonske kiseline) nakupljaju u tijelu. Oni su nusproizvodi metabolizma masnih kiselina kao rezultat akutnog nedostatka hormona inzulina.

Hiperlaktacidemijska koma kod dijabetesa javlja se izuzetno rijetko. Ova je sorta karakteristična za starije bolesnike sa oštećenom funkcijom jetre, bubrega i srca.

Razlozi za razvoj ove vrste dijabetičke kome su povećana edukacija i slaba iskorištenost hipoksije i laktata. Dakle, tijelo je otrovano mliječnom kiselinom, nakupljenom u višku (2-4 mmol / l). Sve to dovodi do kršenja ravnoteže laktat-piruvata i pojave metaboličke acidoze uz značajnu anionsku razliku.

Koma koja proizlazi iz dijabetesa tipa 2 ili tipa 1 najčešća je i najopasnija komplikacija za odraslu osobu koja već ima 30 godina. Ali ovaj je fenomen posebno opasan za manje bolesnike.

Dijabetička koma se kod djece često razvija sa inzulinski ovisnom formom bolesti koja traje duži niz godina. Dijabetičke kome u djece često se pojavljuju u predškolskom ili školskom uzrastu, ponekad i u grudima.

Štoviše, mlađi od 3 godine takva se stanja javljaju mnogo češće nego kod odraslih.

Simptomatologija

Vrste kome i dijabetesa su različite, tako da njihova klinička slika može biti različita. Dakle, za ketoacidotsku komu karakteristična je dehidracija praćena gubitkom težine do 10% i suhom kožom.

U ovom slučaju lice postaje bolno blijedo (povremeno postaje crveno), a koža na đonima, dlanovima poživi, ​​svrbi i ljušti se. Neki dijabetičari imaju furunculosis.

Drugi simptomi dijabetičke kome sa ketoacidozom su truli dah, mučnina, povraćanje, mišićna letargija, hlađenje udova i niska temperatura. Zbog intoksikacije tijela može doći do hiperventilacije pluća, a disanje postaje bučno, duboko i učestalo.

Kada se kod dijabetesa tipa 2 pojavi dijabetes, njegovi simptomi uključuju i smanjen ton očne jabučice i suženje zjenica. Povremeno se primjećuju prolaps gornjeg kapka i strabizam.

Takođe, razvijanje ketoacidoze popraćeno je čestim spontanim mokrenjem kod kojih iscjedak ima fetalni miris. Istovremeno, trbuh boli, crevna pokretljivost je oslabljena, a razina krvnog tlaka je smanjena.

Ketoacidotička koma kod dijabetičara može imati različite stupnjeve ozbiljnosti - od pospanosti do letargije. Intoksikacija mozga doprinosi nastanku epilepsije, halucinacija, delirija i zbunjenosti.

Znakovi hiperosmolarne dijabetičke kome:

  • grčevi
  • dehidracija
  • oštećenje govora
  • slabost
  • neuroloških simptoma
  • nehotični i brzi pokreti očne jabučice,
  • retko i slabo mokrenje.

Znakovi dijabetičke kome sa hipoglikemijom malo su različiti od ostalih vrsta kome. Ovo se stanje može okarakterizirati jakom slabošću, glađu, bespogovornom anksioznošću i strahom, zimicom, drhtavicom i znojenjem tijela. Posljedice dijabetičke kome sa hipoglikemijom su gubitak svijesti i pojava napadaja.

Hiperlaktacidemijsku dijabetičku komu karakterišu suv jezik i koža, Kussmaul tip disanja, kolaps, hipotenzija i smanjeni turgor. Također, period kome koji traje od nekoliko sati do nekoliko dana, prati tahikardija, oligurija, prelazak u anuriju, mekoću očnih jabučica.

Hipoglikemijska koma i druge vrste sličnih stanja kod dece razvijaju se postepeno. Dijabetički prekoma prati trbušni nemir, anksioznost, žeđ, pospanost, glavobolja, slab apetit i mučnina. Kako se razvija, pacijentovo disanje postaje bučno, duboko, puls je brz, a pojavljuje se i arterijska hipotenzija.

Kod šećerne bolesti kod dojenčadi, kada dijete počne padati u komu, razvija poliuriju, zatvor, polifagiju i pojačanu žeđ. Pelene mu postaju tvrde od urina.

Kod djece se manifestuje istim simptomima kao i kod odraslih.

Šta učiniti sa dijabetičnom komom?

Ako je prva pomoć kod komplikacija hiperglikemije prerana, tada pacijent s dijabetičkom komom čije su posljedice izuzetno opasne može rezultirati plućnim i cerebralnim edemom, trombozom, što dovodi do srčanih i moždanih udara, oligurije, zatajenja bubrega ili dišnog sustava i drugih. Stoga, nakon što je postavljena dijagnoza, pacijentu treba odmah pružiti pomoć kod dijabetičke kome.

Dakle, ako je stanje pacijenta blizu nesvjestice, tada se mora hitno uputiti poziv. Dok će ona voziti, potrebno je pacijenta položiti na stomak ili na bok, ući u kanal i spriječiti da jezik ispadne. Po potrebi se normalizira tlak.

Šta učiniti sa dijabetičnom komom izazvanom viškom ketona? U ovoj situaciji, algoritam postupaka je normalizacija vitalnih funkcija dijabetičara, poput pritiska, otkucaja srca, svesti i disanja.

Ako se kod šećerne bolesti razvila laktatacidemijska koma, potrebno je poduzeti iste mjere kao u slučaju ketoacidotike. No uz to treba obnoviti vodno-elektrolitnu i acidobaznu ravnotežu. Također, pomoć kod dijabetičke kome ove vrste sastoji se u davanju pacijenta otopine glukoze s inzulinom i provođenju simptomatske terapije.

Ako se dogodi blaga hipoglikemijska koma kod dijabetesa tipa 2, moguća je samopomoć. Ovaj period neće dugo trajati, pa pacijent treba imati vremena da uzme brze ugljikohidrate (nekoliko komada šećera, žlicu marmelade, čašu voćnog soka) i zauzme udoban položaj kako se ne bi ozlijedio u slučaju gubitka svijesti.

Ako je provociran inzulinom, čiji učinak traje dugo, tada jedenje s dijabetičnom komom uključuje uzimanje sporih ugljikohidrata u količini od 1-2 XE prije spavanja.

Hitna pomoć za endokrina stanja

Oni roditelji koji vjeruju da informacije prikupljene u ovom članku nikada im neće biti korisne, a njihova zdrava djeca će zatvoriti stranicu i neće se upoznati s materijalom. Pravi i dalekovidni će biti oni koji razumiju da se bolesti endokrinih žlijezda gotovo uvijek razvijaju kod prethodno zdravih ljudi i stanja koja zahtijevaju prvu pomoć često nastaju na pozadini naizgled potpunog zdravlja. Ovakvi uvjeti, prije svega, uključuju komu - hipoglikemiju i dijabetičare, pravila spasenja kojima je ovaj članak posvećen.

Dva su nas razloga usredotočila na hipoglikemijsku i dijabetičku komu. Prvo, upravo se ta stanja najčešće javljaju iznenada, kod bolesnika sa šećernom bolešću, a ponekad i kod naoko zdrave djece, koja zahtijevaju brze, koordinirane i ispravne radnje od roditelja i odraslih u blizini. Drugo, simptomi ovih stomaka su sasvim specifični, pa će ih čak i odrasli očevidac koji nije povezan sa medicinom moći razumjeti i pomoću pretpostavljene dijagnoze pružiti potrebnu prvu pomoć.

Za one koji ne znaju, obje kome - i dijabetička i hipoglikemijska - su komplikacije nekompenziranog oblika dijabetesa. Međutim, mehanizmi razvoja ovih stanja bitno su različiti: ako se hipoglikemijska koma temelji na naglom padu šećera u krvi uzrokovanom različitim razlozima, hipoglikemijom, tada dugotrajno kompenzirana visoka razina glukoze u krvi, hiperglikemija, dovodi do dijabetičke kome. Dijagnoza, liječenje, pa čak i prva pomoć djetetu s komom endokrinog porijekla temelji se na ovoj razlici.

Hipoglikemijsko stanje i hipoglikemijska koma

Dakle, hipoglikemija. Nizak nivo šećera u krvi pacijenta sa šećernom bolešću izuzetno je opasan, prije svega zbog činjenice da bez glukoze - izvora energije - nijedan organ ljudskog tijela ne može normalno funkcionirati. A mozak prvi pati u ovoj situaciji što izaziva simptome karakteristične za hipoglikemiju. Najčešći uzroci hipoglikemije su poremećaji u ishrani (preskakanje obroka), neadekvatna hrana bogata ugljikohidratima, intenzivna fizička aktivnost (opet, nije prilagođena prehrani i promjenama u primjeni inzulina), greška u doziranju inzulina i opetovano povraćanje i / ili dijareju, što smanjuje potrebu tijela za inzulinom. Hipoglikemijska stanja javljaju se češće prije ručka ili noću, rjeđe - ujutro ili popodne. Hipoglikemija se često javlja u predškolske i školske dece s dijabetesom i vrlo rijetko u dojenčadi.

Iako je za hipoglikemiju karakteristično brzo povećanje broja i težine simptoma, promjena stanja pacijenta obično prolazi kroz nekoliko uzastopnih faza. Blagi oblik hipoglikemije u djece karakterizira opće neispravnost, anksioznost, osjećaj straha, odvraćanja pozornosti, neposlušnost, pretjerano znojenje (pojava neobjašnjivog znojenja), blijeda koža, palpitacije, drhtanje mišića. Karakteristična je pojava gladi, može se osjetiti puzanje guske na tijelu, osjećaj dobivanja dlaka ili vilica u ustima ili na koži oko nje, ponekad se primjećuje gnjusni govor. Ako se pravovremena pomoć ne pruži, djetetovo se stanje i dalje pogoršava, pojavljuju se simptomi teške hipoglikemije, koji uključuju zbunjenost, nemogućnost koncentracije, izraženi poremećaj govora, vida i motoričke koordinacije, zbog čega dijete izgleda kao osoba u pijanom stanju. Dijete može postati agresivno ili ekscentrično, tada gubi svijest. Hipoglikemija često kod djece uzrokuje napadaje slične epileptičnom napadu.

Daljnji pad šećera u krvi dovodi dijete u stanje hipoglikemijske kome, koju karakterizira sljedeća slika. Dijete je bez svijesti, blijedo je i mokro zbog intenzivnog znojenja. Povremeno se javljaju konvulzije, postoji snažno ubrzan rad srca na pozadini gotovo normalnog ritmičkog disanja. Važna karakteristika hipoglikemijske kome od dijabetičara je nedostatak mirisa acetona u izdisaju. Korištenje prijenosnog glukometra pomaže u dijagnozi hipoglikemijskih stanja - razina glukoze u krvi s hipoglikemijom značajno je niža od donje granice norme, koja je 3,3 mmol / L za ljude svih dobnih skupina.

Prva pomoć. S pojavom ranih simptoma hipoglikemije (blaga faza hipoglikemije), nužna i dovoljna mjera je unošenje male količine lako probavljivih ugljikohidrata. Dijete sa svjesnom hipoglikemijom treba davati komad šećera, bombone, džem, med, glukozu u tabletama, malo voćnog soka ili bezalkoholno piće bez dijeta (fanta, sprite, limunada, Pepsi itd.). Ako se stanje djeteta ne poboljša, potrebno je ponoviti unos proizvoda koji sadrži šećer i potom pozvati tim hitne pomoći. Sipati slatka pića u usta pacijenta u nesvjesnom stanju nikako nije moguće - tečnost može ući u pluća i dovesti do smrti djeteta.

Intramuskularna primjena glukagona, hormona koji oslobađa unutrašnju glukozu iz jetre, odnosi se i na mjere prve pomoći kod hipoglikemije. Obično se ovaj lijek nalazi u kućnoj medicini za bolesnike s dijabetesom - ljekari snažno preporučuju da ga držite na mjestu dostupnom i dobro poznatom rodbini i rodbini bolesnog djeteta. Glukagon se može davati kako u prisustvu svesti, tako i u nesvesnom stanju pacijenta sa hipoglikemijom.

Ako se kod djeteta nađe znakove hipoglikemijske kome, morate poduzeti sljedeće korake. Prije svega, potrebno je osigurati slobodan pristup kisiku u pluća - u tu svrhu se gumbi na ovratniku otkopčavaju, kaiš otpušta ili otpušta, otvara se prozor ili prozor. Potrebno je okrenuti dijete na svoju stranu (kako se jezik ne bi zalijepio) i očistiti sadržaj usne šupljine (povraćanje, krhotine hrane i sl.). Nakon toga slijedi poziv timu hitne pomoći i paralelno (ako je dostupan) 1 mg glukagona daje se intramuskularno.

Ni u kojem slučaju ne treba ubrizgati inzulin (čak i ako se lijek nalazi u stvarima žrtve) - u prisustvu hipoglikemijske kome, davanje inzulina može dovesti do fatalnih posljedica.

Ništa manje opasno od hipoglikemije nije ni stanje dugotrajno povišene razine šećera u krvi karakteristično za dekompenzirani oblik šećerne bolesti. Hiperglikemija je popraćena poremećajem metabolizma masti i bjelančevina uz stvaranje ketonskih tijela i acetona - izuzetno toksičnih tvari koje se nakupljaju u tijelu i uzrokuju teška oštećenja unutrašnjih organa. S obzirom na ove metaboličke poremećaje, ovaj oblik dekompenzacije šećerne bolesti naziva se ketoacidoza, a koma koja se javlja kod teške ketoacidoze naziva se ketoacidotična koma.

Za razliku od hipoglikemije, ketoacidoza se razvija sporo, što omogućava dijagnosticiranje stanja i pomoć djetetu. Međutim, ponekad (na primjer, kod novorođenčadi) stopa razvoja ketoacidoze znatno se ubrzava i izaziva komu u vrlo kratkom vremenu. Razlog razvoja ketoacidoze i dijabetičke (ketoacidotske) kome je inzulinska terapija s nedovoljnim dozama hormona, porast potrebe tijela za inzulinom na pozadini različitih bolesti, intoksikacija, stresa, ozljeda, operativnih zahvata i određenih lijekova.

Početni stadij ketoacidoze kod djece prati anksioznost, nedostatak apetita zbog jake žeđi, glavobolje, mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, koji mogu oponašati akutna oboljenja probavnog sistema. Primjećuju se suvi jezik i usne, obilno i učestalo mokrenje i pospanost. U budućnosti dolazi do postepenog gubitka svijesti, razvijaju se konvulzije, disanje postaje duboko i bučno, a puls postaje čest i slab. Koža djeteta s ketoacidozom je hladna, suva, ljuskava i neelastična. Simptom tipičan za ketoacidozu je pojava mirisa acetona iz usta. Ako vam je glukometr unutar dosega i imate vještine za njegovo korištenje, možete odrediti razinu šećera u krvi kod djeteta - s ketoacidozom postoji vrlo visoka razina glikemije - iznad 16-20 mmol / l.

Prva pomoć. Kada se pojave prvi znakovi ketoacidoze, potrebno je, naravno, hitno pokazati lekaru. Čak i ako se inzulin bolesnoj bebi davao redovito i u propisanim dozama, razvoj ketoacidoze ukazuje na nedovoljnu terapiju i potrebu za hitnom korekcijom. U nekim je slučajevima prihvatljiva telefonska konsultacija endokrinologa, ali čim se pojavi prilika za posjet licem u lice, mora se odmah iskoristiti. U pacijentovoj prehrani sadržaj masti je ograničen, propisano je alkalno piće - alkalne mineralne vode, otopina sode, rehidron.

Pomaganje djetetu u nesvjesnom stanju s znakovima ketoacidotske kome ni u kojem slučaju ne bi trebalo započeti unošenjem inzulina. Paradoksalno je da inzulin u takvoj situaciji može ubiti pacijenta. Stvar je u tome što inzulin, ulazeći u pacijentovo tijelo u ketoacidotskoj komi, pokreće intenzivan protok glukoze iz krvi u ćelije, dok glukoza sa sobom "izvlači" višak vode, što dovodi do razvoja ćelijskog i tkivnog edema. Edemi unutarnjih organa i, prije svega, mozga, također uzrokuju kobne posljedice rane terapije inzulinom, što nisu podržani drugim lijekovima potrebnim u ovoj situaciji. Insulin će se trebati primenjivati ​​- ali nakon dolaska ekipe hitne pomoći i hospitalizacije deteta. U međuvremenu, zapamtite - bez inzulina!

Glavni zadatak spasioca u takvoj situaciji je održavanje vitalnih funkcija djetetovog tijela prije dolaska liječnika (hitnu pomoć treba pozvati odmah nakon pronalaska djeteta u nesvijesti). U tu svrhu dijete mora biti okrenuto na trbuhu, osiguravajući dišne ​​puteve, oslobodi usta od stranih tijela, hrane i povraća. Zračni put i priroda disanja morat će se promatrati tokom čitavog razdoblja čekanja posade hitne pomoći - to je glavni zadatak nekvalificiranog spasioca i glavna nespecijalizirana njega koja je potrebna djetetu u stanju ketoacidotske kome.

Koma i stanje koje joj prethodi su više sile, stresna situacija koja može uznemiriti čak i mentalno stabilnu odraslu osobu. Ali moramo se sjetiti da od ispravnosti, koherentnosti, preciznosti i brzine mjera spašavanja u ovoj situaciji ne ovisi samo zdravlje, već i život djeteta. Treba se okupiti što više i koncentrirati se na izvedene radnje. A emocije se mogu ostaviti za kasnije. Vodite računa o svom zdravlju!

Značajke hipo- i hiperglikemijskog stanja kod djece

Šećerno bolesno dijete dijabetes , često doživljavaju određene individualne senzacije kada povećavaju i smanjuju količinu šećera u krvi. Hipoglikemijska koma nastaje kao rezultat oštre

i nagli pad šećera u krvi, prekomjerna doza inzulina ili nedovoljni unos hrane nakon ubrizgavanja inzulina.

Dijete postaje blijedo, postaje letargično i može biti na rubu gubitka svijesti,

Ne ponaša se kao uvijek, može se smiriti, smiriti ili, obrnuto, postati agresivan,

Drhtav ga može prebiti

Dijete se obilno znoji, ali koža mu je hladna,

Dijetovo disanje često postaje učestalo, površno i isprekidano, ali u njemu neće biti mirisa acetona,

Često postoji mučnina ili glavobolja,

Dijete će osjetiti neku zbrku - ne odgovara uvijek tačno na najjednostavnija pitanja.

Ako djetetu u tom periodu ne daju ništa slatko (po mogućnosti u obliku pića), tada može izgubiti svijest i razviti će se svi znakovi hipoglikemijske kome.

Ako primjetite niz znakova koji ukazuju na hipoglikemiju kod djeteta, morate odmah učiniti sljedeće:

Dajte mu komad šećera, piće s glukozom (ili tablete glukoze) ili bilo koju drugu slatku hranu. Kada se poboljšava, dajte mu opet slatkiše,

Nakon što se stanje poboljša, pokažite dijete liječniku i saznajte zašto mu se stanje pogoršalo, treba li pregledati dozu inzulina,

Ako izgubite svijest, prvo provjerite

dišnog puta deteta, a ako prestane disanje, počnite uradite umjetno disanje ,

Istovremeno, tražite nekoga da hitno pozove hitnu pomoć. Kada zovete, obavezno obavijestite da dijete ima hipoglikemijsku komu,

Kad se pojave prvi znakovi hipoglikemije, dete ne sme biti ostavljeno na miru ni u školi ni kod kuće!

HIPERGLIKEMIJA kod djeteta takođe ima svoje karakteristike. Dijabetička koma (hiperglikemija) razvija se kod djece sa kasnom dijagnozom i nedostatkom potrebne terapijske pomoći na početku bolesti.Također u njegovoj pojavi mogu igrati ulogu faktori poput kršenja režima, emocionalnog preopterećenja, pridružene infekcije. Znakovi dijabetičke kome kod djeteta:

Dijete često posjećuje toalet,

Koža postaje vruća na dodir, lice „gori“,

Postaje letargičan i pospan,

Žali se lošeg zdravlja

Dijete se stalno žali na žeđ

Pojavljuju se mučnina i povraćanje

Miris vazduha koji dete izdaje podseća na miris acetona ili trulih jabuka,

Disanje postaje učestalo i plitko.

Ako u ovom trenutku djetetu ne pomažu, onda on

izgubit će svijest i doći će do stanja hiperglikemijske kome.

Kada se pojave prvi znakovi hiperglikemije, treba preduzeti sledeće mere:

Pitajte dijete je li pojelo ono što za njega nije prikladno,

Otkrijte daje li injekciju insulina

Pokažite dete lekaru,

Ako je dijete bez svijesti, morate provjeriti dišne ​​puteve i provjeriti je li mu disanje normalno,

Ako je disanje prestalo - odmah počnite sa umjetnim disanjem usta na usta,

Hitno je pozvati hitnu pomoć. Prilikom poziva mora se reći da je možda dijete dijabetička koma .

Liječenje dijabetesa kod djece trebalo bi biti sveobuhvatno, uz obaveznu upotrebu inzulina i dijetalnu terapiju. Lečenje treba da uključuje ne samo ublažavanje tijeka bolesti, već i omogućavanje pravilnog fizičkog razvoja. Prehrana bi trebala biti blizu dobnoj fiziološkoj normi, ali s ograničenjem masti i šećera. Upotrebu visokokvalitetnih ugljikohidrata treba ograničiti. S povećanjem jetre, s djetetove prehrane treba isključiti svu začinjenu i prženu hranu, hranu treba pariti. Dnevna doza inzulina postavlja se strogo pojedinačno, uzimajući u obzir dnevnu glikozuriju. Dnevna doza inzulina koja je prvi put propisana može se lako izračunati dijeljenjem dnevnog gubitka šećera u urinu sa pet. Sve promjene u imenovanju doze inzulina treba provesti samo endokrinolog.

Nakon nestanka simptoma kome propisani su kava, čaj, krekeri, juha, pire od jabuka, mljeveno meso, voćni sokovi. Postepeno pređite na hranljivu dijetu sa ograničenim masnoćama. Kad je upletena

kompenzaciju, možete prebaciti pacijenta na kombinirani tretman uz primjenu produženog inzulina.

Dijabetes melitus kod djece

Ludmila6. septembra 2011. godineEndokrine bolesti u djeceNema komentara

Odnosi se na najčešću endokrinu bolest.

Etiologija i patogeneza . Udio djece oboljele od dijabetesa relativno je nizak (8-10%), ali dijabetes se u dječjoj dobi javlja s visokim stupnjem nedostatka inzulina, što određuje težinu njegovog tijeka. U etiologiji dijabetesa postoji mnogo neriješenih pitanja.

Dijabetes melitus kod djece uglavnom je nasljedna bolest, ali priroda defekta gena ostaje nejasna. Prepoznata je poligena priroda nasljeđivanja koja uključuje brojne faktore. Sada se dijabetes melitus ovisan o inzulinu pripisuje autoimunim bolestima, čija je pojava češća nakon zaraznih bolesti. Potvrđuje se prisutnost inzulina u gušterači, čiji je razvoj razvoj nedostatka inzulina. Kao rezultat nedostatka inzulina nastaju različiti metabolički poremećaji od kojih su glavni poremećaji metabolizma ugljikohidrata, razvoj hiperglikemije, glukozurije, poliurije. Metabolizam masti je poremećen (povećana lipoliza, smanjena lipo-sinteza, pojačano stvaranje nesterifikovanih masnih kiselina, ketonskih tela, holesterola). Kršenje izgaranja ugljikohidrata u mišićnom tkivu dovodi do laktacidoze. Acidoza nastaje i zbog porasta neogeneze. Kao rezultat toga, nedostatak inzulina takođe narušava metabolizam proteina i vode.

Za otkrivanje pretkliničkih poremećaja metabolizma ugljikohidrata koristi se standardni test tolerancije glukoze. Posebna pažnja u vezi s tim zahtijeva djecu iz skupine opasnosti, koja uključuju djecu rođenu s tjelesnom težinom većom od 4.500 g, djecu koja imaju povijest dijabetesa koji su bili opterećeni dijabetesom, imaju upalu gušterače, prekomjernu težinu, itd.

Klinička slika. Kliničke manifestacije dijabetesa ovise o fazi bolesti. Klasifikaciju dijabetes melitusa razvio je M. I. Martynova. Manifestirani dijabetes melitus karakterizira pojava žeđi, poliurije, noćne i dnevne urinarne inkontinencije, pojačan ili rjeđe smanjen apetit, gubitak tjelesne težine djeteta, smanjena uspješnost, letargija, školska uspješnost, razdražljivost. U ovoj fazi dijabetesa otkrivaju se trajna hiperglikemija i glikozurija. Najčešće, početno razdoblje patologije (tijekom cijele godine) karakterizira labilni tok i relativno mala potreba za inzulinom. Nakon 10 mjeseci liječenja, puna kompenzacija procesa može se pojaviti u 10-15 posto djece bez potrebe za insulinom ili vrlo malom dnevnom potrebom (do 0,3 U / kg). Do kraja godine patologije raste potreba za inzulinom, ali u daljnjem se procesu stabilizira.

Period degenerativnih poremećaja karakterizira velika potreba za inzulinom, ponekad relativna inzulinska rezistencija, posebno u prepubertalnom razdoblju i uz prisustvo drugih dijabetičkih učinaka (prateće bolesti, stresna stanja).

Položaj kliničke i metaboličke kompenzacije kod šećerne bolesti karakterizira odsutnost kliničkih znakova bolesti i normalizacija metaboličkih procesa: normoglikemija ili glikemija ne više od 7-8 mmol / l, dnevna fluktuacija glikemije ne više od 5 mmol / l, nedostatak glukozurije ili lagano izlučivanje šećera u urinu - ne više od 5 posto vrijednosti šećera u hrani. Kliničku nadoknadu karakterizira odsustvo pritužbi i kliničkih znakova dijabetesa s nastavljenim metaboličkim poremećajima metabolizma ugljikohidrata i masti.

Postoji blaži stupanj dekompenzacije (bez ketoacidoze) i ketoacidotske dekompenzacije, što prijeti razvoju dijabetičke kome u nedostatku pravovremene podrške bolesnom djetetu. Razlozi za razvoj dijabetičke kome mogu biti različiti: kasna dijagnoza dijabetesa, kršenje prehrane, terapija inzulinom, dodavanje intercurrentnih bolesti i stresnih situacija.

Najtipičnija klinička i metabolička varijanta dijabetičke kome u djece je hiperketonemička (ketoacidotska) koma, čija se klinička manifestacija odnosi na razvoj duboke metaboličke acidoze, ketoacidoze, različitih stupnjeva hiperglikemije i poremećene ravnoteže elektrolita s izraženom dehidracijom. Koma za stadij I karakteristična je pospanost, letargija, slabost, sve veća žeđ, poliurija, smanjen apetit, pojava mučnine, povraćanja i miris acetona iz usta. II stadij karakterizira dublja oslabljena svijest (soporozno stanje), oslabljena kardiovaskularna funkcija (snižen krvni pritisak, periferni vaskularni tonus, smanjena glomerularna filtracija), poliurija, naizmjenično s oligurijom, povraćanjem, mišićnom hipotenzijom, bučno, duboko disanje, hiporefleksija. Komu fazu III karakterizira potpuni gubitak svijesti, oštra kršenja kardiovaskularnog sistema (cijanoza, vaskularna sinkopa, anurija, pojava edema), patološka priroda disanja, arefleksija. Na pozadini kome vjerovatno je razvoj kompleksa simptoma pseudo-trbuha. Može se razviti kompleks hematorenalnih simptoma: visoki parametri crvene krvi, leukocitoza s neutrofilnim pomakom, prisustvo proteina, uniformnih elemenata i cilindara u urinu.

Sa dijabetesom kod djece može se primijetiti hiperlaktacidemična koma. Značajka kliničkih manifestacija ove opcije je rani početak kratkoće daha, praćen pritužbama na bolove u grudima, iza sternuma, u lumbalnoj regiji i u srcu. Karakteristične su oštra dekompenzirana metabolička acidoza i relativno subfebrilni stepen glikemije.

Treća opcija za dijabetičku komu kod djece može biti hiperosmolarna koma koju karakteriziraju različiti neurološki poremećaji: anksioznost, visoki refleksi, grčevi i vrućica. Metaboličke poremećaje karakteriše vrlo visoka glikemija, porast natrijuma u serumu, porast nivoa hlorida, ukupnog proteina, zaostalog azota, uree, odsutnost ketoacidoze, acidoze i oštra dehidracija.

Tok dijabetesa kod djece može biti poremećen razvojem hipoglikemijskih stanja i hipoglikemijske kome, čiji uzroci mogu biti različiti: kršenje prehrane, prekomjerna doza inzulina, pretjerana tjelovježba. Hipoglikemijski položaj karakterizira umor, anksioznost, vrtoglavica, znojenje, blijedost, slabost mišića, drhtanje ruku, glad, pojava visokih tetivnih refleksa. S razvojem hipoglikemijske kome, potpunim gubitkom svijesti, zapažaju se tonično-klonični grčevi koreoformnih i atetinih pokreta, privremena mono- i hemiplegija. U male djece se napad hipoglikemije može očitovati oštrim uzbuđenjem, vriskom, agresivnim stanjem, negativnošću. Hipoglikemija se obično javlja kada nivo šećera u krvi padne ispod normalnog, iako se vjerovatno može razviti hipoglikemijska bolest s relativno visokom razinom šećera u krvi, ali uz nagli pad velikog broja.

Dijagnoza . Nije teško u prisustvu kliničkih znakova bolesti i laboratorijskih podataka. Manifestni dijabetes mora se razlikovati od dijabetesa insipidus, tireotoksikoze. Tokom razvoja dijabetičke kome potrebno je razlikovati se od pribl. upala slijepog crijeva, meningitis, acetonemičko povraćanje. Hipoglikemijska koma razlikuje se od epilepsije.

Prognoza . Određuje se prisustvom vaskularnih lezija.

Lečenje . Glavni principi za liječenje dijabetesa kod djece su dijetalna terapija, upotreba različitih inzulinskih pripravaka i pridržavanje dijeta. Dnevna kalorijska vrijednost hrane raspoređuje se na sljedeći način: za doručak - 30%, za ručak - 40%, za popodnevni čaj - 10%, za večeru - 20%. Zbog proteina je pokriveno 15-16% kalorija, zbog masti - 25%, zbog ugljenih hidrata - 60%. Uzima se u obzir vrijednost šećera hrane (100 posto ugljikohidrata, 50% bjelančevina), za koju nije potrebno da prelazi 380-400 g ugljikohidrata dnevno. Za liječenje djece koriste se različiti lijekovi s inzulinom (tablica 21). Preporučena preporuka kurseva vitaminske terapije, angioprotektora, choleretic i hepatotropni lijekovi

Lečenje dijabetesa kod deteta

Težina dijabetesa kod djeteta

Dijabetes melitus se takođe razlikuje po težini.

Blagi dijabetes - razina šećera u krvi naglo se povećava na 7,8–9 mmol / l, šećer u mokraći može biti odsutan ili određen u minimalnim količinama - do 1%. U ovoj se mjeri dijabetička ketoacidoza i koma i dalje ne javljaju, nema mikro i makro-vaskularnih komplikacija. Može se javiti angiopatija (promjene u žilama mrežnice oka) i početno oštećenje bubrega (nefropatija 1. do 2. stupnja).

Umjerena dijabetesa - razina šećera u krvi do 11-16 mmol / l, u urinu - do 2-4%, primjećeni su već slučajevi ketoacidoze, tj. dijabetička koma. Postoje komplikacije: dijabetička retinopatija (skleroza mrežnice) 1. stupnja, nefropatija 3. stupnja (mikroskopske količine proteina pojavljuju se u urinu), artropatija, hiropatija (ograničavanje pokretljivosti zglobova, uglavnom ruku, pojavljuje se kod 15-30% adolescenata sa dijabetes melitusom), angiopatijom nogu 2-3 stepena (sužavanje malih žila nogu), polineuropatijom ekstremiteta (neurološki poremećaji - smanjena osetljivost).

Teški dijabetes - razina šećera u krvi fluktuira, može biti veća od 16-17 mmol / l, metabolički poremećaji su izraženi, postoji nestabilan tijek dijabetes melitusa - česta ketoacidoza (prisustvo acetona u urinu), koma. Napredovanje komplikacija: dijabetička retinopatija 2.-III. Stupnja, nefropatija 4. (protein u urinu) ili 5. stupnja s bubrežnim zatajenjem, neuropatija različitih organa s jakim bolovima, encefalopatija (disfunkcija središnjeg živčanog sustava), osteoartropatija, kiropatija 2-3 stupanj, makroangiopatija (sužavanje većih žila nogu i ruku), dijabetička katarakta, uključujući i smanjen vid, retardirani fizički i seksualni razvoj (Moriak i Nobekur sindromi).

Liječenje dijabetesa provodi se doživotno i zamjenska je terapija, tj. nadoknađuje nedostatak hormona inzulina u tijelu, nadoknađuje njegovo odsustvo ili smanjenu proizvodnju u ćelijama gušterače. Manje uobičajeno u obiteljima u kojima su djed i baka, ujaci ili strine bolesni s dijabetesom, bolest se manifestuje u djetinjstvu ili adolescenciji i javlja se kao dijabetes tipa 2. Međutim, malo je takve djece i adolescenata, otprilike 4-5% od ukupnog broja djece s dijabetesom. Uz to, gojaznost doprinosi razvoju dijabetesa tipa 2. Neke porodice imaju kult hrane. Roditelji se puno trude kako bi dijete više jelo. Statistički podaci pokazuju da je više od 10% srednjoškolaca pretilo ili pretilo. Najčešće je ta pretilost posljedica nasljedne predispozicije, konstitucije i prejedanja. Ali svaka pretilost prati ne samo pad tjelesne izdržljivosti djeteta i pad njegove aktivnosti, nego i metabolički poremećaj, što rezultira oboljenjima kardiovaskularnog i probavnog sustava, a kod pune djece dijabetes melitus se češće razvija.

Životno stanje koje rezultira iz oštrog smanjenja inzulina je dijabetička koma. Smatra se komplikacijom dijabetesa, a izaziva je neravnoteža između šećera u krvi i ketonskih tijela. Hitno je preduzeti mjere kako bi se spasio pacijent.

Šta aktivira dijabetičku komu?

Kršenje ugljikohidratno-alkalne ravnoteže može uzrokovati intoksikaciju tijela, kao i cjelokupnog nervnog sistema, što rezultira komom. Kao rezultat toga, u tijelu se počinju nakupljati ketonska tijela, kao i kiseline (beta-hidroksibuterna i acetooctena). Zbog toga dolazi do dehidratacije cijelog tijela. Ketonska tijela utječu na respiratorni centar. Pacijent počinje doživljavati nedostatak zraka, teško diše.

Koma nastaje zbog poremećenog metabolizma ugljikohidrata. S nedovoljnom proizvodnjom inzulina u jetri, nastaje mala količina glikogena, što dovodi do nakupljanja šećera u krvotoku i loše prehrane stanica. U mišićima se stvara intermedijarni proizvod u velikim količinama - mliječna kiselina. Promjene metabolizma ugljikohidrata dovode do kršenja svih vrsta metabolizma.

Kako glikogen postaje manje u jetri, mobilizira se masnoća iz depoa. Kao rezultat toga, on ne sagorijeva u potpunosti, a ketonska tijela, kiseline, aceton počinju se nakupljati. Tijelo gubi puno vitalnih elemenata u tragovima. Pri tome se koncentracija soli u tekućinama smanjuje, dolazi do acidoze.

Hiperglikemija

Uz povišen nivo šećera u krvi, pacijent može pasti u jednu od sljedećih kvržica:

  • Hiperosmolarno. Karakterizira ga poremećaj metabolizma, povećava se količina šećera, dehidratacija se javlja na ćelijskoj razini. Ali, za razliku od drugih vrsta kome, dijabetičar sa hiperosmolarnom komom neće mirisati na aceton iz njegovih usta. Ova komplikacija uglavnom se razvija kod ljudi starijih od 50 godina, ali ponekad se javlja kod djece mlađe od 2 godine ako je majka bolesna od dijabetesa tipa 2.
  • Laktacidemija. Pojavljuje se kao rezultat anaerobne glikolize kada se glukoza ne koristi, pa tijelo želi dobiti energiju za svoj život. Tako se počinju odvijati procesi, što dovodi do stvaranja kiselih elemenata propadanja koji nepovoljno utječu na rad srca i krvnih sudova. Znakovi ovog stanja su iznenadno snažno povraćanje, bol u mišićima ili apatija.
  • Hiperglikemijski (ketoacidotski). Takva koma izaziva izostanak ili loše liječenje. Činjenica je da s nedovoljnom dozom inzulina ili njegovim nedostatkom, stanice tijela ne apsorbiraju glukozu, pa tkiva počinju "gladovati". To pokreće procese kompresije koji razgrađuju masti. Kao rezultat metabolizma pojavljuju se masne kiseline i ketonska tijela, čime se privremeno hrane moždane stanice. U budućnosti dolazi do nakupljanja takvih tijela i kao posljedica toga - ketoacidoza.

Hipoglikemija

Stanje koje se javlja s naglim padom koncentracije šećera u krvi. Provocira ga nedostatak hrane ili prevelika doza inzulina, a rjeđe - hipoglikemijska sredstva. Koma se razvija u kratkom vremenskom periodu. Komad šećera ili tableta glukoze pomoći će da se izbjegnu loši efekti.

Dijabetesni prekom

Obično pacijent odmah ne padne u komu, ovom stanju prethodi prekoma. Ovo je stanje kod kojeg pacijent doživi niz neugodnih pogoršanja zbog poremećaja u centralnom nervnom sistemu. Pacijent ima:

  • letargija
  • ravnodušnost
  • pojava rumenila na licu,
  • sužavanje zjenica
  • zbrka.

Veoma je važno da u ovom trenutku neko bude s pacijentom i odmah pozove hitnu pomoć, kako se prekoma ne bi pretvorila u komu.

Komatozni znakovi dijabetesa

Dijabetička koma se ne javlja odmah. Nakon prekomatnog stanja, ako se ne poduzmu nikakve mjere, pacijentova situacija pogoršava, izraženi su sljedeći simptomi:

  • osjećaj slabosti
  • pospanost
  • žeđ
  • glavobolja
  • mučnina i povraćanje
  • nizak krvni pritisak
  • otkucaji srca
  • snižavanje tjelesne temperature.

Osoba može izgubiti svijest, mišići i koža postaju opušteni. Krvni pritisak i dalje opada.

Najupečatljiviji znak po kojem možete odrediti nastanak kome je prisustvo mirisa acetona iz usta. Koma može biti kratkotrajna ili trajati nekoliko sati, pa čak i dana. Ako ne preduzmete potrebne mjere pomoći, pacijent će izgubiti svijest i umrijeti.

Drugi značajan znak je potpuna ravnodušnost prema svim događajima. Svijest je prigušena, ali ponekad se dogodi prosvjetljenje. Ali u ekstremnom stepenu, svijest se može u potpunosti isključiti.

Koji su simptomi kome kod dijabetesa?

Ljekar može dijagnosticirati nastanak dijabetičke kome sljedećim simptomima:

  • suva koža i svrbež,
  • kiseli dah
  • nizak krvni pritisak
  • jako žedan
  • opća slabost.

Ako ne preduzmete mjere, situacija s pacijentom je komplicirana:

  • povraćanje postaje učestalo, što ne donosi olakšanje,
  • gori bolovi u trbuhu
  • javlja se dijareja
  • pritisak pada
  • određena tahikardijom.

Kod hiperglikemijske kome pojavljuju se sledeći simptomi:

  • osjećaj slabosti
  • stalna želja da nešto pojede,
  • znojenje
  • drhtanje po cijelom tijelu
  • anksioznost i strah.

Šta pacijenta čeka nakon dijabetičke kome?

Posledice dijabetičke kome mogu se prepoznati jednom frazom: poremećeno je cijelo tijelo. To je zbog stalnog gladovanja ćelija, na što utiče povećani nivo glukoze u krvi.

Koma može biti veoma dugačka - od nekoliko sati do nekoliko sedmica, pa čak i mjeseci. Njegove posljedice su:

  • poremećena koordinacija u pokretima,
  • nerazumljiv govor
  • poremećaji u radu srca, bubrega,
  • paraliza udova.

Vrlo je važno pružiti hitnu medicinsku pomoć. Ako hitna pomoć stigne u pogrešno vrijeme, dolazi do cerebralnog edema.

Dijabetička koma kod djece

Često se kod male djece ne dijagnosticira uvijek ispravno. Prekomatozno stanje se često pogriješi zbog prisutnosti infekcije, meningitisa, trbušne bolesti, acetonemičkog povraćanja. Na toj pozadini nastaje koma, jer dijete prima potpuno drugačiji tretman i pomoć.

U djece se razlikuju različite vrste kome. Najčešća ketoacidotska koma. Roditelji trebaju biti pažljivi prema svojoj djeci jer ovu vrstu kome nije teško dijagnosticirati. Znakovi bolesti su:

  • stalna želja za pićem vode,
  • učestalo mokrenje
  • smanjen apetit
  • gubitak kilograma
  • suva koža.

Hiperlaktatemična koma može se pojaviti kod djeteta na pozadini činjenice da se dolazi do raspada glukoze s nedostatkom kisika, što dovodi do nakupljanja mliječne kiseline. Sve ove biohemijske promjene dovode do sljedećih simptoma:

  • dijete postaje uznemireno, ponekad agresivno,
  • javlja se kratkoća daha
  • nelagodnost u srcu,
  • upaljene mišiće na rukama i nogama.

Veoma je teško odrediti ovo stanje kod male dece, posebno kod novorođenčadi, jer u urinu nema ketonskih tela.

Hitna pomoć kod dijabetičke kome

Mogu se spriječiti različite vrste kome, a pomoću koma ublažiti stanje pacijenta. Da biste to učinili, morate znati o hitnoj njezi:

  • At ketoacidotska koma početi davati inzulin. Obično se male doze u početku primene intramuskularno, a zatim se prenose u velike doze intravenski ili kap po kap. Pacijent je hospitaliziran na odjelu intenzivne njege.
  • At hipersmolarna koma istovremeno postoji borba sa dehidracijom i visokim šećerom u krvi. Stoga se natrijev klorid primjenjuje u kapima, a inzulin se daje intravenski ili intramuskularno. Kontinuirano se prati šećer u krvi i osmolarnost krvi. Pacijent je smešten na odeljenje intenzivne nege.
  • At hiperlaktacidemijska koma Uvodi se natrijum bikarbonat, takođe mješavina inzulina i glukoze. Ako se primijeti kolaps, tada se propisuju poliglucin i hidrokortizon. Oni su hospitalizovani na odeljenju intenzivne nege.

Liječenje dijabetičke kome

Uz dijabetičku komu, vrlo je važno započeti pravovremeno liječenje. U ovom slučaju ljekari mogu pribjeći sljedećim mjerama:

  • Insulin se daje u malim dozama, intravenski. Ispitivanju krvi uzima se pacijent svaka 2-3 sata radi utvrđivanja šećera i urina na prisustvo šećera i acetona. Ako se efekt ne primijeti, nastavite ga ponovo uvoditi i tako dalje sve dok pacijent ne povrati svijest i ne nestanu svi znakovi kome.
  • Kako bi se spriječilo predoziranje inzulina, tijela sa ketonom se sagorijevaju, glukoza se ubrizgava sat vremena nakon insulina. Ove injekcije sa glukozom ponekad se moraju raditi do 5 puta dnevno.
  • Da se ne bi dogodio vaskularni kolaps i za borbu protiv acidoze, slana otopina sode bikarbone daje se kap po kap. Nakon 2 sata počinje intravenska injekcija natrijum-hlorida.
  • Da bi se oksidativni procesi odvijali brže, pacijentu je dopušteno udisati kisik iz jastuka. Na ekstremitetima nanesite podloge za grijanje.
  • Za podršku srcu ubrizgavaju se injekcije koje sadrže kofein i kamfor. Pacijentu su propisani vitamini: B1, B2, askorbinska kiselina.
  • Nakon što pacijent izađe iz kome, propisan mu je slatki čaj, kompot, Borjomi. Postepeno, doza inzulina počinje se smanjivati, i daje se svaka 4 sata. Dijeta pacijenta raznolika je novim proizvodima, povećavaju se vremenski intervali za uzimanje lijekova.
  • Propisane su liotropne supstance koje su sadržane u zobi i rižinoj kaši, nemasnom sirom i bakalaru. Potrebno je ograničiti upotrebu masne hrane. Zatim pređite na početnu dozu inzulina.

Video: Dijabetesna koma i prva pomoć

Stručnjak će reći o vrstama, simptomima, uzrocima, posljedicama dijabetičke kome:

Simptomi i prva pomoć za hiperglikemiju i hipoglikemiju možete pronaći u videu:

Morate biti oprezni u odnosu na pacijenta s dijabetesom. Poduzmite sve vrste liječenja koje vam je propisao ljekar, slijedite sva uputstva i preporuke, nemojte ih zanemariti. Obavezno slijedite dijetu. Sprečite komu, a naročito komu.

Dijabetes melitus je opasna bolest endokrinog sustava, praćena apsolutnom ili djelomičnom insuficijencijom u ljudskom tijelu hormona inzulina (od latinskog insula - ostrva), kojeg proizvodi gušterača. Posljedica takvog kršenja je nagli porast razine glukoze u krvi (hiperglikemija), što dovodi do mnogih opasnih po život komplikacija. Dijabetička koma je jedna od komplikacija dijabetesa, praćena ozbiljnim stanjem osobe, koje često izaziva smrt.

Patogeneza bolesti je prilično složena. Glavni razlog razvoja kome kod dijabetesa je oštar porast ljudskog šećera u krvi. To može biti uzrokovano nedostatkom inzulina, nepravilnim lijekovima, odbijanjem prehrane i nekim drugim provocirajućim faktorima. Bez inzulina procesiranje glukoze u krvi je nemoguće. Kao rezultat toga, u jetri počinju porast sinteze glukoze i povećanje proizvodnje ketona. Ako razina šećera premaši broj ketona, pacijent gubi svijest, nastaje glikemijska koma.

Vrste bolesti

Koma za dijabetes ima sljedeću klasifikaciju:

  • ketoacidotika - razvija se zbog nakupljanja ketona u tijelu i njihovog nedovoljnog samoiskorištavanja. U medicini ova bolest ima ime - ketoacidoza,
  • hiperlaktacidemija - stanje izazvano nakupljanjem u tijelu laktata (supstanca koja se sintetiše kao rezultat metaboličkih procesa),
  • hiperosmolarna - posebna vrsta dijabetičke kome koja nastaje zbog metaboličkih poremećaja u tijelu protiv šećerne bolesti,
  • hiperglikemijski - javlja se naglim porastom šećera u krvi,
  • hipoglikemija - ozbiljno stanje koje se razvija u pozadini naglog pada nivoa šećera u krvi kod pacijenta.

Važno! Nemoguće je samostalno dijagnosticirati vrstu dijabetičke kome. Ako se pojave komplikacije, pacijenta treba odmah odvesti u bolnicu.

Znakovi različitih vrsta dijabetičke kome slični su i moguće je dijagnosticirati određenu vrstu kome isključivo uz pomoć laboratorijskih metoda istraživanja.

Možete saznati više o simptomima dijabetičke kome.

Uobičajene manifestacije prekomatoznog stanja uključuju slabost, glavobolju, žeđ, glad i druge manifestacije

Uobičajeni simptomi dijabetičke kome

Uobičajeni znakovi komplikacije dijabetesa su:

  • osjećaj žeđi
  • učestalo mokrenje
  • umor, slabost, loše zdravlje,
  • uporna ili paroksizmalna glavobolja
  • pospanost ili, obrnuto, nervno uzbuđenje,
  • gubitak apetita
  • oštećenje vida, ponekad se javlja glaukom,
  • mučnina, vrtoglavica, povraćanje.

U nedostatku odgovarajućeg liječenja, pacijent ima patološko stanje, koje se u medicinskoj praksi naziva istinskom komom.

Prava koma

Prava koma kod dijabetesa je stanje pacijenta, praćeno sljedećim simptomima:

  • ravnodušan prema ljudima oko sebe i događajima,
  • pometnja svesti sa trenucima prosvetljenja,
  • u težim slučajevima potpuno nema reakcije na vanjske podražaje.

Tokom vanjskog pregleda, ljekar otkriva niz karakterističnih simptoma:

  • suva koža,
  • sa hiperglikemijskom ili ketoacidotskom komom oseća se miris acetona iz pacijentove usne šupljine,
  • nagli pad krvnog pritiska,
  • groznica
  • mekoću očnih jabučica.

Ovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, često izaziva smrtni ishod.

Znaci hiperglikemijske kome

Kod pacijenata s ovom vrstom komplikacija pojavljuju se sljedeći simptomi:

  • nagli porast gladi,
  • drhtanje u tijelu
  • slabost, slabost, umor,
  • pojačano znojenje
  • povećana anksioznost, razvoj osjećaja straha.

Ako u roku od nekoliko minuta osoba s ovim stanjem ne pojede nešto slatko, postoji rizik od gubitka svijesti, pojave napadaja. Koža pacijenta postaje vlažna, oči meke.


Hiperglikemijska koma najčešća je vrsta komplikacija dijabetesa praćena mnogim negativnim manifestacijama

Manifestacije hipersmolarne kome

Dijabetička koma ove vrste razvija se relativno sporo, od nekoliko sati do nekoliko dana. U ovom slučaju se javljaju sljedeće manifestacije:

  • razvoj dehidracije,
  • opšte slabost
  • neuralgične abnormalnosti
  • nagli pokreti očnih jabučica, nehotičnog karaktera,
  • pojava napadaja,
  • poteškoće u govoru
  • smanjeno lučenje urina.

Važno! Hipersmolarna koma je rijetka, dijagnosticira se uglavnom u starijih bolesnika.

Simptomi hipoglikemijske kome

Klinika hipoglikemijske kome često je podmazana. Razvija se postepeno, praćeno sporim pogoršanjem dobrobiti.

  • glavobolja koja nije podložna lekovima,
  • hladne ruke i noge
  • pojačano znojenje
  • slabost
  • pojava gladi,
  • stanje nesvjestice
  • osjećaj vrućine
  • blijeda koža dermisa,
  • kratkoća daha pri hodu, isprekidano disanje.

Pacijent postaje razdražljiv, gubi sposobnost rada i brzo postaje umoran. Kompleksnim tokom, osoba doživljava dvostruki vid, mučninu, drhtanje u rukama i nogama, kasnije u svim ostalim mišićima tijela. Ovi simptomi se često nazivaju prekoma (stanje prekomatoze).

Važno! Kada se pojave gore navedeni simptomi, odlazak u bolnicu trebao bi biti odmah realiziran. Svaka minuta kašnjenja može čovjeku koštati života.

Značajke dijabetičke kome u djece

U djetinjstvu se ova vrsta komplikacija razvija pod utjecajem mnogih provocirajućih faktora. Razlozi uključuju pretjeranu konzumaciju slatkiša, tjelesne povrede, smanjeni metabolički procesi, sjedeći način života, nepravilna doza lijekova koji sadrže inzulin, nekvalitetni lijekovi, kasna dijagnoza bolesti.


Simptomi napada kod djece teško su proći nezapaženo, razvijaju se anksioznost, oslabljen apetit i opće stanje

Prekursori napada uključuju sledeće manifestacije:

  • beba se žali na glavobolju
  • razvija se anksioznost, aktivnost daje mesto apatiji,
  • dijete nema apetit,
  • mučnina često praćena povraćanjem
  • ima bolove u stomaku
  • integriteti poprimaju blijedu nijansu, gubi se njihova elastičnost.

U teškim situacijama razvijaju se konvulzije, dolazi do dodatka krvi u izmetu, očne jabučice se smanjuju, snižava se krvni pritisak i tjelesna temperatura.

Među komplikacijama kod djece su dehidracija, razvoj teških patologija unutarnjih organa, plućni i cerebralni edem, pojava bubrežnog zatajenja, kratkoća daha i smrtni ishod.

Dijagnostika

Dijagnoza dijabetičke kome kod dijabetesa provodi se laboratorijskim istraživanjem pacijentove krvi. Da bi se postavila dijagnoza, pacijentu su propisane sljedeće vrste testova:

  • opšti test krvi
  • biohemijski test krvi,
  • biohemijska analiza urina.

Rezultati testova variraju ovisno o vrsti kome. Kod ketoacidotske kome je primećeno povećanje mokraće ketonskih tela. Hiperglikemijska koma prati porast glukoze u krvi za više od 33 mmol / litra. Hiperosmolarnom komom dijagnosticira se povećanje osmolarnosti krvne plazme. Hipoglikemijsku komu karakteriše niska glukoza u krvi, manja od 1,5 mmol / litra.

Prva pomoć

S razvojem dijabetičke kome kod djece i odraslih potrebno je pacijentu pružiti kompetentnu prvu pomoć. Ako je osoba u nesvijesti, morate izvršiti sljedeće korake:

  1. Nazovite ekipu hitne pomoći.
  2. U nedostatku pulsa i disanja, potrebno je pokrenuti indirektnu masažu srca i napraviti umjetno disanje. U tom periodu potrebno je pratiti čistoću disajnih puteva.
  3. Ako se čuje puls, zadržava se disanje, trebate osigurati pristup svježem zraku, osloboditi osobu iz uske odjeće, otkopčati ovratnik.
  4. Pacijenta treba staviti na lijevu stranu, u slučaju povraćanja, važno je osigurati da se ne uguši.


Život i zdravlje pacijenta ovisi o pismenosti hitne pomoći za razvoj napada

Tokom hitne pomoći, trebalo bi piti svjesnu dijabetičku komu. Ako se zna da ozbiljno stanje uzrokuje pad glukoze u krvi, bolesniku treba dati hranu ili vodu koja sadrži šećer.

Saznajte više o prvoj pomoći za dijabetičku komu.

Posljedice

Dijabetička koma je ozbiljno stanje koje traje od nekoliko sati do nekoliko sedmica, pa i mjeseci. Među posljedicama je kršenje koordinacije pokreta, kardiovaskularne bolesti, patologije bubrega, jetre, otežan govor, paraliza ekstremiteta, gubitak vida, oticanje mozga, pluća, zatajenje disanja, smrt.

Terapijske mere

Da biste spriječili negativne posljedice, važno je započeti pravovremeno liječenje komplikacija. U tom slučaju se pacijentu ubrizgavaju injekcije inzulina nakon određenog vremenskog perioda. Istovremeno se vrši uzorkovanje krvi radi utvrđivanja prisutnosti šećera i acetona u njemu. U nedostatku efekta, glukoza se ponovo daje sve dok se biokemijski parametri u krvi ne normaliziraju.

Da bi se neutralizirala ketonska tijela, glukoza se daje sat vremena nakon ubrizgavanja inzulina. Dnevno se može provesti oko pet takvih operacija.

Uvođenje fiziološke otopine soda bikarbona pomaže u sprečavanju vaskularnog kolapsa. Nakon nekoliko sati, natrijum-hlorid se daje intravenski.


Liječenje napada dijabetes melitusa usmjereno je uklanjanju pacijenta iz kome, normalizaciji biohemijskih parametara krvi

Za vrijeme terapije pacijent udiše kisik iz jastuka, na donje ekstremitete primjenjuje se grijaći jastučić. To omogućava pojačane metaboličke procese.
Za održavanje srčane aktivnosti pacijentu se daju injekcije s kofeinom, vitaminima B 1 i B 2, askorbinskom kiselinom.

Nakon što je pacijent izašao iz kome, rehabilitacija je sljedeća:

  • postepeno smanjivanje doze inzulina,
  • povećanje intervala između uzimanja lijekova,
  • svrha slatkog čaja, kompota,
  • izuzev masne, začinjene, slane, kisele, pržene hrane,
  • osnova prehrane su žitarice, povrće, voće, mliječni proizvodi.

Važno! Nepoštivanje pravila rehabilitacije i odbijanje liječenja može dovesti do razvoja drugog napada.

Prognoza za pacijenta

Dijabetička koma jedna je od uobičajenih i opasnih komplikacija dijabetesa. Stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, pravilno liječenje, poštivanje preventivnih mjera usmjerenih na sprečavanje komplikacija. Prognoza za pacijenta povoljna je samo u slučaju pravovremenog primanja u bolnicu. Istovremeno je moguće normalizovati stanje pacijenta, sprečiti teške posledice kome.

Na zemlji postoji preko 422 miliona ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes. Ovim ljudima je potrebna stalna upotreba hipoglikemijskih lijekova, ali zahvaljujući trenutnom stepenu razvoja medicine, ostvarivanje zadovoljavajuće kvalitete života je dostižno. Najopasnija posljedica dijabetesa je dijabetička koma, hitno stanje koje zahtijeva hitnu hospitalizaciju.

Što je dijabetička koma

Šećerna koma je duboko oštećenje svijesti koje se javlja kod dijabetičara. Manjak inzulina ili inzulinska rezistencija rezultira manjkom glukoze u tkivima i nakupljanjem šećera u krvi. Odgovor na to je sinteza glukoze u jetri iz acetil koenzima A. Sporedni proizvodi sinteze na ovom metaboličkom putu su ketonska tijela. Kao rezultat nakupljanja ketonskih tijela u krvi, dolazi do promjene ravnoteže kiseline i baze elektrolita, što dovodi do pojave teške oslabljene svijesti.

Sorte

Uz dijabetes nalaze se sljedeće vrste kome:

  1. Ketoacidotska varijanta: za dijabetes tipa I.
  2. Hiperosmolarna koma: u slučaju naglog porasta šećera kod dijabetesa tipa II.
  3. Laktacidemična koma - kod dijabetičara sa istodobnim patologijama kardiovaskularnog sistema, jetre, bubrega, anemije, trovanja alkoholom, salicilata, šoka.
  4. Hipoglikemijska koma: ako doza inzulina ne odgovara nivou glukoze.

Kod dijabetesa, koma se razvija sa sljedećim koncentracijama glukoze u krvi: iznad 33 mmol / L za acidotične varijante, 55 mmol / L za hiperosmolarnu, ispod 1,65 za hipoglikemijsku.

  • nepravilan režim liječenja
  • greške u uzimanju droga,
  • smanjena fizička aktivnost
  • poremećaji prehrane
  • akutne komplikacije dijabetesa izazvane drugim bolestima (zarazne, endokrine, mentalne, poremećaji nervnog sistema itd.),
  • stres
  • trudnoća.

Koma sa dijabetesom u svom razvoju prolazi kroz četiri stadija, karakteristična za sve kome:

  1. Već prvi stupanj kome karakterizira nedostatak svijesti. Refleksi tijela su smanjeni, ali reakcija na bol je sačuvana.
  2. Drugi stepen: oslabljena svijest napreduje, gube se sve vrste osjetljivosti. Primjećuje se nehotično mokrenje, kretanje crijeva. Dolazi do nenormalnog disanja.
  3. Treći stepen: respiratorni distres postaje grub. Ton mišića nije prisutan. Pojavljuju se poremećaji iz različitih sistema tijela.
  4. Četvrti stepen: prelazak u pred-stanje.

Karakteristični znakovi dijabetičke kome sa hiperglikemijom:

  • jaka dehidracija,
  • miris acetona koji dolazi od pacijenta (odsutna hiperosmolarnom komom),
  • smanjeni oftalmotonus,
  • Kussmaul patološko disanje (odsutno s hiperosmolarnom komom).

Znakovi hipoglikemijske kome:

  • vlaga kože
  • porast intraokularnog pritiska - tvrde očne jabučice (simptom "kamenog oka"),
  • širenje zjenica
  • normalna ili groznica
  • visoka stopa progresije simptoma.

Uz acidotične oblike kome tijelo pokušava nadoknaditi hiperacidozu razvijanjem respiratorne alkaloze pomoću hiperventilacije: disanje se ubrzava i postaje površno. Daljnje napredovanje acidoze dovodi do pojave Kussmaul-ovog disanja koje je karakterizirano:

  • značajna dubina daha
  • poteškoće s izdahom
  • produženje pauze između udisaja.

Dijabetički prekom

Koma kod dijabetes melitusa razvija se postepeno: od nekoliko sati do nekoliko dana može preći na gubitak svijesti. Izuzetak je hipoglikemijski oblik. Komi prethodi pogoršanje stanja - dijabetička kriza. Njeni znakovi su:

  • simptomi endogene intoksikacije: glavobolja, umor, mučnina, povraćanje, slabost,
  • svrbež kože
  • suha usta i žeđ
  • pojačano mokrenje.

U drugom stupnju prekoma, pacijenti padaju u stupor, pojavljuju se promjene disanja, sindrom pseudoperitonitisa (bol u trbuhu, napetost mišića, simptomi iritacije peritoneja), simptomi dehidracije: može doći do suhe kože i sluznice, snižen krvni tlak. Hipoglikemiju karakteriše hipertoničnost mišića, visoki tetivni refleksi i obilno znojenje.

Ostavite Svoj Komentar