Da li je moguće piti laneno ulje sa pankreatitisom

Pankreatitis se, kao i mnoge druge bolesti, razvija neočekivano, i osoba koja pati od toga često nije spremna za to. Bolest prati mučnina, povraćanje, akutna bol u gornjem dijelu trbuha, groznica do 37,5 C. Često se kronični oblik bolesti periodično zamjenjuje pogoršanjem, što može poticati mnogo faktora. Upala gušterače zahtijeva trenutnu promjenu životnog stila, naročito pažljiv pristup ishrani. Neki su proizvodi dozvoljeni i tijekom pogoršanja i tijekom remisije, dok drugi odmah potpadaju pod apsolutnu zabranu.

Mnogi su zainteresirani da li je moguće piti laneno ulje sa pankreatitisom gušterače. Da biste odgovorili na ovo pitanje, prvo morate odlučiti o čemu se radi.

Činjenice lanenog ulja

  • Priprema se hladnim presovanjem, što omogućava da vitamini sadržani u lanenom semenu ostanu nepromijenjeni (vitamini A, B, G, K),
  • sprečava stvaranje plakova holesterola,
  • sadrži složene ugljene hidrate koji doprinose normalizaciji šećera u krvi,
  • Ima blago laksativno svojstvo
  • Sadrži veliku količinu antioksidanata, koji štiti stanice od agresivnih vanjskih utjecaja i pomaže odgoditi starenje tijela,
  • važan za zdravlje žena (olakšava PMS, pomaže u pripremi tkiva porođajnih kanala za istezanje, olakšava neke manifestacije menopauze),
  • jača imunitet
  • poboljšava metabolizam
  • sadrži rekordnu količinu omega-3 kiselina u poređenju s drugim uljima.


Sjemenke lana su vrlo dobre za žene

Korisna svojstva lanenog ulja

Cijena lanenog ulja je prilično pristupačna, a korisna svojstva su nesporna, međutim, u nekim je zemljama prodaja lanenog ulja zabranjena, jer se pod utjecajem sunčeve svjetlosti i visokih temperatura u njemu formiraju peroksidi, koji su svima poznatiji kao kancerogeni. Dakle, u vršenju ljekovitih svojstava lanenog ulja veoma je važno pridržavati se pravila njegovog skladištenja i upotrebe.

Ovaj se proizvod čuva na hladnom, tamnom mjestu, a konzumira se isključivo u hladno pripremljenim jelima. Njegov je ukus savršen za gotovo bilo koju povrtnu salatu, osim toga, može se dodati u druga ulja, biljne sokove ili kiselo vrhnje. Ovaj proizvod treba kupovati isključivo od pouzdanih prodavača i to samo u prozirnim bocama, kako biste vizualno procijenili njegov kvalitet - mora biti transparentan i žutozelene boje. U kapsulama se nalazi i ulje od lanenog sjemena, što pojednostavljuje mogućnost njegove upotrebe, posebno ako je osoba na putu ili jednostavno nema mogućnost ili želju da je koristi u drugom obliku.


Upotreba lanenog ulja kod pankreatitisa prikazana je isključivo za vrijeme stabilne remisije, jedini način za povećanje imuniteta i pomoć pankreasa da se počne nositi sa svojim osnovnim funkcijama

Bez obzira koliko pozitivan proizvod mogao biti, uvijek morate imati na umu da je upala gušterače bolest čije liječenje zahtijeva obaveznu konsultaciju s liječnikom. Ne smijemo zaboraviti da se hronični pankreatitis, kao i bilo koja druga gastrointestinalna bolest, može pogoršati, pa je u takvim slučajevima uzimanje lanenog sjemena strogo zabranjeno. To je zbog njegovih koleretskih svojstava, jer žuč aktivno djeluje na pankreasne proenzime, koji, pretvarajući se u enzime, dovode do upale tkiva gušterače.

Ali iz istog razloga njegova upotreba kod holecistitisa smatra se korisnom. Upala žučne kesice je stanje tokom kojeg je potrebno uspostaviti eliminaciju žuči, što je olakšano uljem lanenih sjemenki. No i ovdje može opasnost opasnost, jer uz kolelitijazu, aktivno izlučivanje bilijara može izazvati pomicanje kamenja, što je vrlo bolno i može dovesti do negativnih posljedica.

Da biste postigli željeni rezultat, prilikom upotrebe lanenog ulja moraju se poštovati određena pravila:

  • maksimalna dnevna stopa lanenog ulja za pankreatitis i holecistitis je 2 žličice dnevno,
  • s pankreatitisom, može se upotrebljavati prije, za vrijeme i nakon jela,
  • s holecistitisom se koristi samo s hranom,
  • o doziranju se nužno razgovara s liječnikom, jer choleretic učinak u određenim slučajevima može dovesti do pogoršanja bolesti, tj.
  • Koristi se samo u gotovim jelima, bez termičke obrade.

Postoji jedan od najčešćih načina za upotrebu lanenog ulja u ljekovite svrhe za vrijeme pankreatitisa. Recept je vrlo jednostavan:

  • 1 samljeti krompir u stanje kaše,
  • iscijedite sok
  • pomešajte sok od krompira sa lanenim uljem.

Gotova mješavina mora se konzumirati na prazan stomak tri tjedna. Vjeruje se da je na taj način moguće ukloniti upale sluznice gušterače.


Postoji mnogo načina korištenja lanenog ulja za pankreatitis, najjednostavniji od njih je miješanje ulja s sokom od krumpira.Lesovo ulje, poput bilo koje druge ljekovite tvari, iako biljnog porijekla, ima niz kontraindikacija: trudnoća, dojenje, bolesti probavnog sustava u akutnom razdoblju , proliv, povišen krvni pritisak, deca mlađa od 5 godina.

Postoji takva reakcija na ulje lanenih sjemenki kao alergija na sunce kod ljudi poštene kože i sjajne kose. Da biste umanjili vjerojatne neugodne posljedice tijekom unosa lanenog ulja, pokušajte izbjeći dugotrajno izlaganje suncu. Također treba imati na umu da se unos lanenog ulja ne preporučuje zajedno s nizom lijekova: antivirusnim, hormonskim kontrolom rađanja, antidepresivima, antikoagulansima i lijekovima za smanjenje krvnog tlaka.

Dakle, piti laneno ulje sa pankreatitisom i holecistitisom nije samo moguće, već je i neophodno. Važno je razumjeti da upotreba ulja lanenih sjemenki nije zamjena za liječenje lijekovima, pa je u svakom pojedinačnom slučaju potrebno savjetovanje sa liječnikom.

Pogledajte video: Kako Piti Omega 3 Masne Kiseline Riblje Ulje (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar