Aterosklerotski plak u karotidnoj arteriji: operacija i troškovi postupka

Prijem (konsultacija) vodećeg vaskularnog hirurga

Konsultacija vaskularnog hirurga - pregled kod specijaliste specijaliste pacijenata sa sumnjama na arterijske i venske bolesti. U procesu savjetovanja s vaskularnim hirurgom možda će biti potrebno izvršiti dodatne preglede u obliku ultrazvuka arterija ili vena.

Prijem (konsultacija) neurologa

Početni pregled kod neurologa, imenovanje tretmana ili pregled.

Recepcija (konsultacija) vaskularnog hirurga, primarna

Konzultacija vaskularnog hirurga provodi se radi dijagnosticiranja bolesti arterija i vena i odabira metode liječenja vaskularne patologije.

Primanje (konsultacija) vaskularnog hirurga, ponovljeno

Izvodi se za procjenu stanja pacijenta nakon tretmana (konzervativnog ili hirurškog). Uz opetovana savjetovanja, mogu se predložiti dodatne metode dijagnostike ili liječenja.

Ultrazvučna dijagnostika

Transkranijalno ultrazvučno istraživanje

Ispitivanje protoka krvi kroz moždane arterije pomoću ultrazvučnog skenera s posebnim senzorom pomoću posebnog programa.

Ultrazvuk glavnih arterija glave

Izvodi se ultrazvučni pregled karotidnih i vertebralnih arterija (ultrazvučni MAG) da bi se utvrdili faktori rizika za ishemijski moždani udar. Danas je već dokazano da aterosklerotično sužavanje unutrašnjih karotidnih arterija značajno povećava rizik od moždanog udara zbog tromboze karotidnih arterija ili embolije (prenošenje dijela plaka) u moždane žile. Ova izjava važi za vertebralne arterije.

Zračna dijagnostika

Angiografija glavnih arterija glave

Angiografija glavnih arterija glave uključuje kontrastno ispitivanje karotidnih i vertebralnih arterija pomoću rendgenske angiografske jedinice. Upotrebljava se kao metoda konačne dijagnoze za aterosklerozu i patološku tortuosnost glavnih arterija glave i za vrijeme endovaskularnog hirurškog zahvata za uklanjanje suženja karotidnih ili vertebralnih arterija.

Multispiralna računarska tomografija glavnih arterija glave i gornjih udova

Način neinvazivnog kontrastnog pregleda žila vrata i glave. Omogućuje vam da dobijete trodimenzionalnu sliku arterija i vena mozga s visokim detaljima. Omogućuje otkrivanje sužavanja, začepljenja krvnih žila i aneurizmi.

Panoramska radiografija pluća - opći rendgenski pregled grudnog koša u direktnoj projekciji. Omogućuje vam da procijenite stanje dišnog sistema, srca, dijafragme. To je screening dijagnostička metoda za uklanjanje ozbiljnih problema s plućima i srcem u pripremi za velike kirurške operacije. Ako se sumnja na bilo kakvu patologiju, propisane su dodatne projekcije rendgenskih zraka.

Trošak otvorene vaskularne hirurgije

Karotidna endarterektomija (uklanjanje plakova iz karotidnih arterija)

Operacija za uklanjanje plaka iz karotidne arterije. U našoj ordinaciji izvodi se pod lokalnom anestezijom, što značajno povećava njegovu sigurnost.

Karotidna endarterektomija s privremenim šantom

Operacija uklanjanja plakova iz karotidne arterije za prevenciju moždanog udara. Privremeni prekidač koristi se kada postoji rizik od cerebrovaskularne nesreće tokom stezanja arterija. To je posebna plastična cijev s balonima na krajevima, koja se ubacuje u zajedničku i unutarnju karotidnu arteriju i tamo se naduvavaju. Zahvaljujući ovom uređaju plak se može ukloniti bez zaustavljanja protoka krvi kroz karotidnu arteriju.

Trošak endovaskularnih vaskularnih intervencija

Angioplastika i stentiranje unutrašnje karotidne arterije

Izvodi se sužavanjem unutarnje karotidne arterije za više od 70% radi prevencije ishemijskog moždanog udara. Najčešće se kroz punkciju u bedrenoj arteriji probija poseban vodič i kateter do mesta zahvaćene karotidne arterije. Kroz provodnik iznad tačke suženja prolazi poseban filter, koji sprečava da komadi aterosklerotskog plaka uđu u moždane žile tokom angioplastike. Nakon ugradnje filtera, mjesto suženja arterije napuhava se posebnim balonom, a zatim se zid arterije ojača posebnom metalnom mrežom - stentom. Trajanje intervencije je 30-40 minuta.

Stentiranje intracerebralnog dijela unutarnje karotidne arterije

Stencijsko postavljanje tokom sužavanja karotidne arterije u intracerebralnom delu.

Operacije na karotidnim arterijama: indikacije, vrste, ponašanje, rezultat

Karotidne arterije odgovorne su za dotok krvi u moždano tkivo, pa su stoga patologije u tim žilama opasne po život.

Hitna operacija je indicirana u sledećim slučajevima:

  • Deformacija sa savijanjem ili uvijanjem (tortuoznost karotidne arterije),
  • Kršenje integriteta plovila (probijena ili povređena povreda),
  • Aneurizma karotidne arterije (stratifikacija zida s rizikom puknuća),
  • Sužavanje lumena posude, što dovodi do hipoksije mozga,
  • Blokada karotidne arterije embolom ili trombom,

Zakazane operacije se izvode u dijagnostici ateroskleroze, kada holesterolski plakovi blokiraju lumen žila, sprečavajući normalan protok krvi.

Progresivna ateroskleroza karotidnih arterija nepovratna je bolest i nije dobro proučena. Depoziti kolesterola (plakovi) koji se formiraju u posudi ne rastvaraju se i ne nestaju kao rezultat konzervativnog liječenja, čak ni onaj koji najviše napreduje.

Privremeno poboljšanje zdravlja nakon terapije lijekovima uglavnom je povezano sa širenjem zidova krvnih žila pod utjecajem lijekova, te djelomičnom obnavljanjem krvotoka.

Nakon prestanka upotrebe farmakoloških sredstava (ili formulacija pripremljenih prema tradicionalnim receptima), neminovno se javljaju napadi hipoksije (gladovanje mozga kisikom), a povećava se i rizik od ishemijskog moždanog udara.

Operacija karotidne arterije je najnaprednija i najefikasnija metoda liječenja vaskularne patologije.

U većini medicinskih slučajeva holesterolski plak u karotidnoj arteriji otkriva se nakon moždanog udara ili tijekom ultrazvučnog pregleda na neurološke poremećaje (glavobolja, vrtoglavica, smanjena oštrina vida, nesvjestica, poremećena koordinacija pokreta itd.).

Pravodobna uporaba operacije za vraćanje funkcionalnosti plovila pomaže u sprječavanju ishemijskih moždanih udara u 60% slučajeva (prema WHO).

Tehniku ​​izvođenja operacije za aterosklerozu vaskularni hirurg odabire nakon dvostranog skeniranja i MSCT-a, daje detaljnu predstavu o stanju karotidnih arterija i ostalih žila i omogućava objektivnu procjenu vjerojatnih rizika radikalnog liječenja.

Rekonstruktivne operacije na karotidnim arterijama

U modernoj vaskularnoj hirurgiji koriste se različite tehnike rekonstruktivnih operacija na karotidnim arterijama, ali tehnika pristupa je ista u svim slučajevima:

  1. Koža je urezana tik ispod ivice donje vilice iza pretkutnjaka,
  2. Incizija se vrši u projekciji sternomastoidnog mišića prema granici donje i srednje trećine vrata,
  3. Potkožno masno tkivo i mišići (m.platizma) seciraju do mjesta bifurkacije karotidne arterije (mjesto bifurkacije),
  4. Fanana vena ukrštena je stezaljkama
  5. Zajednička karotidna arterija se izlučuje,
  6. Hioidni živac se izlučuje,
  7. Izlučuje se unutrašnja karotidna arterija.

Kod rada s unutrašnjom karotidnom arterijom potreban je izuzetno pažljiv kontakt sa vaskularnim zidovima, jer svaki nepažljivi pokret može dovesti do uništenja plaka i, kao posljedica toga, distalne embolije. Daljnji tijek operacije ovisi o stanju posuda (uzima se u obzir stupanj parietalne kalcifikacije, tortuosnost i izduženje zidova).

Karotidna endarterektomija

Karotidna endarterektomija je klasična operacija otvorene karotidne arterije koja ima za cilj uklanjanje holesterola. Široko korištena metoda rekonstrukcije je plastični flaster.

Nakon uvođenja izravnog antikoagulansa (najčešće se koristi heparin) i preklapanja stezaljkom karotidnih arterija, seciraju se duž prednjeg zida. Elastične skretnice uvode se u lumen kako bi se spriječila hipoksija mozga.

Tako se kirurško polje krvari, dok se održava normalna opskrba krvi tkivom mozga.

karotidna endarterektomija (uklanjanje plaka iz karotidne arterije)

Sljedeća faza je odvajanje sklerotičnog plaka od zidova posude. Nakon kružnog odabira kolesterola, prelazi se krajnji dio plaka, a zatim se vrši otpuštanje prema gore. U vanjskim i unutarnjim karotidnim arterijama plak se ljušti do intimnog sloja, koji se zatim posebnim zidom namoti na stijenku žila.

Treća faza operacije - ispiranje posude fiziološkom fiziološkom otopinom, zajedno s kojim se uklanjaju fragmenti plakova - ova manipulacija sprječava stvaranje migrirajućeg tromba u karotidnoj arteriji.

Završna faza je zatvaranje hirurškog otvora u arteriji. Da biste stvorili zakrpu pomoću umjetnih i bioloških materijala (PTFE, ksenoperikardija ili autologne transplantacije). Izbor vrste flastera provodi liječnik, na temelju stanja zidova posuda. Zaklop je zarobljen prolenskim navojima, zatim se ukloni mlaz i flaster je zapečaćen zbog nepropusnosti.

Stezaljke se uklanjaju, na ušću unutarnje karotidne arterije postavlja se zasun kako bi krv prolazila kroz zajedničku posudu. Nakon ispiranja malih trombotskih formacija u vanjsku arteriju, stezaljka se uklanja. Na restauriranom mjestu postavlja se drenaža izrađena od elastičnog silikona u predjelu donjeg ruba rane, nakon čega se vrši slojno slojno šavovanje tkiva.

Everzijska karotidna endarterektomija

Ova vrsta hirurške intervencije indicirana je za stenozu unutrašnje karotidne arterije u ustima, ako plak ne prelazi 2 cm u promjeru i uz zadovoljavajuće stanje unutrašnjih vaskularnih tkiva.

Nakon izoliranja mjesta vaskularne bifurkacije provode se ispitivanja reakcije tijela na suženje karotidne arterije (procjena se daje prema pokazateljima krvnog tlaka i brzine protoka krvi u srednjoj moždanoj arteriji).

Ako je osjetljiva tolerancija na stezanje posude, nastavite na glavni dio operacije:

  • Unutrašnja karotidna arterija odsječena je od glomusa, zatim je secira u području usta,
  • Ukrštena arterija je stegnuta tankim pincetama,
  • Intima eksfolira zajedno sa srednjom školjkom (koristeći skalpel i hiruršku skepulu),
  • Vanjsku školjku plovila hvataju pinceta i uvijaju u suprotnom smjeru (baš kao što je uklonjena čarapa),
  • Plak se eksfolira duž cijele dužine arterije - do mjesta normalnog lumena posude.

Invertirana arterija se ispituje kako bi se utvrdili elementi intimnosti, a zatim se fiziološka fiziološka otopina pumpa u posudu. Ako se razgranata intimna vlakna ne pojave u lumenu nakon pranja mlazevom pod pritiskom, tada možete prijeći na posljednju fazu operacije.

Ako se otkriju fragmenti vaskularnog tkiva vidljivi u lumenu, daljnja rekonstrukcija se ne može izvršiti. U tom slučaju izvodi se protetika karotidnih arterija.

Nakon uklanjanja holesterola i krvnih ugrušaka iz unutarnje arterije kirurg prelazi na endarterektomiju iz zajedničke karotidne arterije. Završna faza je šivanje zidova posude niti 5-0 ili 6-0.

Protok krvi se obnavlja strogo po sljedećoj šemi:

  1. Stezaljka se uklanja iz unutarnje karotidne arterije (na nekoliko sekundi),
  2. Unutrašnja arterija se drugi put zateče u anastomozi,
  3. Fiksator se uklanja iz vanjske karotidne arterije,
  4. Stezaljka se uklanja iz zajedničke arterije,
  5. Druga stezaljka uklanja se iz unutarnje karotidne arterije

Stenting

Stentiranje - operacija vraćanja lumena posude pomoću tubularnog dilatatora (stent). Ova tehnika hirurgije ne uključuje vađenje plaka iz seciranog suda. Intraarterijska formacija koja sužava lumen čvrsto se pritisne na stijenku stentičke cijevi, nakon čega se uspostavlja protok krvi.

Operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom, pod kontrolom rendgenskog aparata. Kroz punkciju na bedru (ili ruci) vodi se kateter do mesta stenoze karotidne arterije. Mrežasta košarica s filtrima koja zadržava fragmente nasumično holesterola postavljena je neposredno iznad područja kojim se operira (to je neophodno kako bi se spriječilo da emboli ili krvni ugrušci uđu u mozak).

Kako bi se povećala efikasnost operacije, koriste se balonski stenti koji povećavaju volumen na mjestu suženja arterije. Napuhani balon čvrsto pritisne plak na zid. Nakon obnavljanja normalnog lumena, balon se odmašuje i uklanja kroz kateter zajedno s filtrom za zamjenu.

Karotidna protetika

Arterijska protetika je indicirana za velika oštećenja zidova unutrašnje karotidne arterije u kombinaciji sa teškom kalcifikacijom. Primjena stentiranja i otvorene karotidne endarterektomije, u ovom slučaju je nepraktično. Posuda je odsječena na mjestu usta, zahvaćeno tkivo se resetira i zamijeni endoprotezom koja odgovara promjeru unutarnje arterije.

S aneurizmom karotidne arterije koristi se sljedeća operativna shema: posuda se usitni i izrezano je zahvaćeno područje, nakon čega se štitnik cijepca ubacuje u lumen. Nakon stvaranja anastomoze, šant se uklanja, zrak se uklanja iz lumena posude i grafta, a stezaljke se uklanjaju.

Operacije s mučnošću karotidnih arterija

Kongenitalna deformacija karotidnih arterija (tortuosity) jedan je od češćih uzroka razvoja ishemijskog moždanog udara i cerebrovaskularne nesreće. Prema statističkim podacima, svaki treći pacijent koji je umro od moždanog udara imao je mučne karotidne ili vertebralne arterije.

različiti oblici mučnine arterija

Tehnika operacije se odabire ovisno o prirodi vaskularne patologije:

  • Savijanje pod oštrim uglom (udaranje),
  • Petlja (namotavanje),
  • Povećana dužina arterija.

Uloženi zglobni fragment resecira se, nakon čega se posuda ispravlja (ispravljanje).

Komplikacije nakon operacije karotidne arterije

Nakon karotidne endarterektomije moguće su sledeće komplikacije:

  1. Infarkt miokarda ili moždani udar,
  2. Recidivi bolesti (recidivi plaka),
  3. Poteškoće sa disanjem
  4. Povišen krvni pritisak
  5. Oštećenja živaca
  6. Infekcija rana.

Komplikacije nakon stentiranja mnogo su rjeđe ali čak i štedljivom operacijom moguće su negativne posljedice, među kojima je najozbiljnije stvaranje krvnih ugrušaka.

Ostali neugodni trenuci s kojima se kirurzi moraju suočiti su: unutrašnje krvarenje, trauma u području umetanja katetera, oštećenje zida arterije, alergijska reakcija, pomicanje stenta unutar žile.

U prvim danima se zapažaju otežano gutanje, promuklost, kvržica u grlu i ubrzan rad srca. Postepeno, neprijatni simptomi potpuno nestaju.

Kontraindikacije za operaciju karotidne arterije

Apsolutne kontraindikacije uključuju:

  • Netolerancija na anesteziju,
  • Pokretne ploče,
  • Složena anatomska struktura posude,
  • Akutno zatajenje bubrega,
  • Alergija na titan i kobalt (materijali za stent),
  • Stanje zidova arterija sa istodobnom deformacijom,
  • Loše stanje svih plovila.

Operacija se ne provodi s općim ozbiljnim stanjem pacijenta, prisutnošću neizlječivih kroničnih bolesti krvi.

Rehabilitacija

Nakon operacije pacijent je smješten u jedinicu intenzivne njege. Tri dana je indiciran odmor u krevetu. Nakon četiri dana možete ustati, prošetajte kratkim šetnjama pod nadzorom ljekara.

Dva tjedna su zabranjene vježbe, čučnjevi, savijanje i ostali nagli pokreti. Glava i vrat su u statičkom stanju ali nisu pod stresom. S velikom pažnjom se rade okreti glave.

Potrebno je strogo slijediti preporuke liječnika u vezi s prehranom i načinom života (alkoholna pića, pušenje su isključena).

Operacije karotidne arterije izvode se dobro razvijenim hirurškim tehnikama, pod kontrolom visoko precizne medicinske opreme, što značajno smanjuje rizik od komplikacija.

U većini medicinskih slučajeva radikalno hirurško lečenje je efikasnija tehnika u poređenju s konzervativnom terapijom.

Nakon pražnjenja pacijenti se pregledavaju u klinici u kojoj je izvedena operacija, svakih šest meseci.

Plakovi holesterola u vratnim žilama, liječenje ateroskleroze u karotidnoj arteriji, kako ukloniti naslage iz posuda cervikalne kralježnice

Plasti holesterola u žilama vrata (karotidna arterija) su opasni prije svega jer onemogućavaju dotok krvi u mozak.

Plakovi holesterola (aterosklerotični) u žilama cervikalne kralježnice nastaju zbog neuhranjenosti (zlouporaba masne i egzogene hrane bogate holesterolom) i sjedilačkog načina života (zajedno - metabolički sindrom).

Često se aterosklerotični plakovi u vratnim žilama prate isti na nogama (varikozne vene) i na srcu.

Plasti kolesterola u cervikalnoj regiji dobro se dijagnosticiraju ultrazvučnim pregledom debljine medija intima medija (TI) karotidne arterije (više o dijagnozi visokog holesterola).

Prisustvo holesterolovih plakova u karotidnoj arteriji ukazuje na njihovo nagomilavanje u krvnim sudovima i drugim organima i tkivima u tijelu, uključujući u koronarnim žilama srca (što može dovesti do razvoja angine pektoris i manifestacije srčanog udara) i u mozgu (moždani udar).

Plasti holesterola u vratu nastaju pri visokoj razini lipoproteina niske i posebno niske gustine (LDL i VLDL) u krvi. U vratu se krvne žile sužavaju, što olakšava stvaranje aterosklerotskih naslaga ovdje.

Nastali plakovi se mogu stvrdnuti s vremenom (dolazi do aterokalcioze, dolazi do nakupljanja kalcijuma) i puknuti (ako svježi kolesterolni plak pukne bez kalcija, to jest, postoji opasnost od nastanka ugruška u krvi).

Glavni simptomi holesterolovih plakova u karotidnoj arteriji su:

  • oslabljena memorija i kognitivne funkcije mozga,
  • glavobolje
  • umor i hronični umor,
  • vrtoglavica
  • osjećaj težine u glavi
  • oštećen sluh i vid (uključujući muhe pred očima), govor,
  • poremećena koordinacija pokreta,
  • povećana razdražljivost.

Ateroskleroza se razvija sporo i obično je asimptomatska (nema simptoma povišenog holesterola u krvi) dok se u žilama ne nakuplja kritična masa aterosklerotskih naslaga. Navedeni simptomi stvaranja i nakupljanja plakova holesterola u karotidnoj arteriji i žilama cervikalne kralježnice očituju se samo u 60% promatranih slučajeva.

Uzroci stvaranja aterosklerotskih naslaga u krvnim žilama vrata su:

  • hipertenzija (visoki krvni pritisak) - protok krvi djeluje na stijenke krvnih žila poput udarne ovnove, što je veći pritisak, veći je rizik od oštećenja zidova (iako hipertenzija nije uzrok visokog kolesterola u krvi)
  • upalni procesi u arterijama i venama što dovode do oštećenja endotela - pojavljuje se infiltracija lipoproteina u pojavljivanju „pukotina“,
  • oštećenja žila cervikalne kralježnice herpes virusima, citomegalovirusom, mikroorganizmima (na primjer, klamidija),
  • uništavanje stijenki krvnih žila antioksidansima i (ili) slobodnim radikalima,
  • gojaznost i visok holesterol u krvi (hiperholesterolemija) - glavni građevinski materijal za aterosklerotske naslage je LDL,
  • hormonalni poremećaji (emisija adrenokortikotropnih i gonadotropnih hormona, što dovodi do povećanja proizvodnje - sinteze - endogenog, intrinzičnog, holesterola).

Treba napomenuti da postoji niz faktora koji povećavaju rizik da će jedan ili više tih razloga za nastajanje kolesteroloških plakova dovesti do njihovog stvaranja. Tu spadaju fizička neaktivnost (sjedeći način života), pušenje, zloupotreba alkohola, dijabetes, prekomjerna težina, visok krvni pritisak, redovni stres i emocionalni stres.

Faktori (razlozi) koji se ne mogu mijenjati (uzroci) za nastanak aterosklerotskih naslaga u karotidnoj arteriji uključuju nasljednu predispoziciju, starost.

Liječenje kolesterola plakova na vratu

Način liječenja kolesteroloških plakova u vratnim žilama određen je stadijom bolesti. Kod ateroskleroze je uobičajeno razlikovati nekoliko stadija: u prvom, kada je konzervativni (neinvazivni, tj.

ne zahtijevaju hiruršku intervenciju) metode za uklanjanje kolesterola plakova - masne naslage nastaju na unutarnjim zidovima krvnih žila, a lipidi prodiru u endotelne lezije.

Tijelo reagira na posljednje stvaranjem antitijela (makrofaga), koja se "lijepe" za formiranje lipida, postepeno formirajući plak.

Prvi stadij može biti liječenje holesterola iz plakova u karotidnoj arteriji kroz specijalizirane prehrane s visokim kolesterolom u krvi, igranje sportova, uzimanje lijekova za snižavanje kolesterola u krvi (statina), korištenje narodnih lijekova i dodataka prehrani (dodataka prehrani) na bazi omega- 3 kiseline i laneno ulje. Masne naslage u karotidnoj arteriji uglavnom se mogu razrešiti vremenom, bez potrebe za bilo kakvim tretmanom. Da biste to učinili, privremeno odustanite od upotrebe slatkog, škrobastog i masnog.

Kako liječiti holesterolski plak na karotidnoj arteriji u drugom stupnju? Drugi stadij podrazumijeva stvaranje fibrinskih filamenata („mostova“ iz vezivnog tkiva) između pojedinih aterosklerotskih naslaga - više nije uvijek moguće liječiti kolesterolom plakete liječene fibrozom bez operacije (stanje možete zaustaviti i postići djelomičnu regresiju plaka uzimanjem tableta holesterola). S druge strane, holesterolni plakovi u karotidnoj arteriji možda neće trebati liječenje - mogu narasti do određene granice i tada ući u fazu nulte aktivnosti.

Uklanjanje holesterolovih plakova u karotidnoj arteriji

Uklanjanje holesterolovih plakova na karotidnoj arteriji u drugom stadiju (fibroza) i u trećem (kalkoza) može se dogoditi na nekoliko načina:

  • ubrizgavanje krvnog (arterijskog) pritiska - ali ovaj put prepun je stvaranje novih oštećenja krvnih žila i, kao rezultat, stvaranje novih aterosklerotskih naslaga,
  • proširenje krvnih žila, međutim, ova metoda je neučinkovita na karotidnoj arteriji i koristi se češće kod varikoznih žila ekstremiteta,
  • povećani ton krvnih žila,
  • pročišćavanje krvi od holesterola - međutim, ova metoda ne samo da uništava postojeće plakove, već služi i kao prevencija stvaranja novih.

Troškovi uklanjanja kolesterola iz plakote na karotidnoj arteriji s lijekovima u potpunosti se određuju troškovima korištenih lijekova. Troškovi hirurškog liječenja (karotidna endarterektomija, angioplastika, stentiranje) još su veći ako se ne radi na osiguranju. Hirurškom liječenju pribjegavaju se kada su konzervativne metode nemoćne.

Kako sigurno ukloniti kolesterolove plakove iz karotidne arterije? Hirurgija ima određene rizike, a liječenje lijekovima ima kontraindikacije i nuspojave.

Liječenje lijekovima može biti usmjereno na smanjenje razine sinteze kolesterola u jetri, povećanje metabolizma energije u ćelijama - na taj način se uklanja višak kolesterola iz krvi i karotidnih arterija.

Alternativa su infuzije, ljekovito bilje iz holesterolovih plakova, ali njihova djelotvornost ostaje nedokazana.

Kako ukloniti holesterolne plakove iz karotidne arterije

Odluka o tome kako najbolje ukloniti holesterolne plakove na žilama vrata i karotidne arterije donosi se prema rezultatima pregleda od kardiologa, okulista, neurologa, nefrologa i vaskularnog hirurga.

Dodijeljeni stres testovi, EKG, koronografija, ultrazvuk aorte i krvnih žila srca, angiografija. Procjena protoka krvi u karotidnoj arteriji omogućava dvostrano i trostruko skeniranje.

MRI se takođe može zahtijevati - za vizualizaciju posuda i plakova u njima.

Za uklanjanje holesterolovih plakova u žilama cervikalne kralježnice, bit će propisana promjena životnog stila, terapija upotrebom lijekova.

Dijeta za kolesterolne plakove u karotidnim arterijama

Dijeta protiv kolesteroloških plakova u vratnim žilama je profilaktička i uključuje odbacivanje masne hrane (životinjske masti su temelj „građevinskog materijala“ za stvaranje endogenog kolesterola), hrane s visokim sadržajem holesterola (egzogena). Također, očekuje se velika količina biljne hrane u prehrani (najmanje 400 grama ili, u smislu čistih vlakana netopljivih i netopljivih - do 30 g).

Takođe efikasno: laneno ulje i lanene semenke, omega-3 i - u manjoj mjeri - omega-6 kiseline (nalaze se u hladnoj vodi i ribljem ulju).

Vitamin C, češnjak (esencijalna ulja) nisu pokazali vidljivi učinak na aterosklerotske naslage, međutim efikasni su protiv upalnih procesa, koji su često glavni uzročnik oštećenja krvnih žila i, posljedično, stvaranja plakova.

Stabilizirajućim svojstvima posjeduju takvi lijekovi kao što su statini, fibrati, nikotinska kiselina i sekvence žučne kiseline - ti lijekovi nisu u stanju uništiti aterosklerotične naslage, ali mogu usporiti ili suzbiti stvaranje novih naslaga.

Hirurška intervencija za uklanjanje plakova holesterola na vratu

Hirurška intervencija (operacija) za uklanjanje kolesterola plakova u vratnim žilama propisuje se kada metode liječenja nisu donijele (ili ne mogu donijeti) učinak ili ako je osnovna bolest dovela do komplikacija. Operacija uklanjanja plakova holesterola na vratu ne dovodi do potpunog oporavka jer ne uklanja se uzrok bolesti, već njen efekat.

Operacija uklanjanja plakova holesterola na karotidnoj arteriji naziva se bypass operacijom karotidne arterije. Svrhu postupka, kao i utvrđivanje mogućih rizika za zdravlje i život pacijenta, provode hirurg, kardiohirurg i vaskularni kirurg. Kao rezultat operacije obnavlja se propusnost krvnih žila, tj. vrši se revaskularizacija.

Alternativa operaciji uklanjanja holesterola iz plarote u karotidnoj arteriji je stentiranje krvne žile - ovo je manje traumatičan postupak u kojem se u arteriju ugrađuje stent koji proširuje lumen suda i posebni membranski filtri. Membrane filtriraju krv iz mikrotrombija, ali ne ometaju cirkulaciju krvi u mozgu.

Tjelesni odgoj i tjelesna aktivnost s aterosklerozom žila u vratu

Tjelesni odgoj i vježbanje u slučaju ateroskleroze karotidnih arterija i vratnih žila su preventivnog karaktera i usmjereni su na smanjenje LDL kolesterola i povećanje HDL-a, povećanje elastičnosti zidova krvnih žila, smanjenje razine upale u njima. Program fizičke aktivnosti za aterosklerozu krvnih sudova vrata sastavlja se u skladu sa zdravstvenim stanjem pacijenta, stepenom razvoja osnovnih bolesti i pridruženih bolesti.

Fizičke vježbe za aterosklerozu vratnih žila uključuju, ako je moguće, svakodnevno hodanje, plivanje (do 2 - 3 puta tjedno), trčanje (nakon položenog stres testa i dozvole kardiologa). Vježbanje nije u mogućnosti eliminirati kolesterolove plakove u vratnoj kralježnici, ali su sredstvo sprječavanja daljeg razvoja bolesti.

Fizioterapija za aterosklerozu karotidnih arterija u slučaju teške bolesti uključuje set vježbi za sve mišićne grupe.

Kao i kod izbora vježbi za program tjelesnog obrazovanja za aterosklerozu mozga, treba isključiti pokrete povezane s oštrom promjenom položaja glave (uključujući brzo naginjanje ili rotaciju glave i tijela).

Terapeutska gimnastika i fizioterapija za aterosklerozu krvnih sudova vrata (karotidna arterija) uključuju opće vježbe jačanja, vježbe disanja.

Hirurška intervencija za uklanjanje holesterolovnih plakova u aterosklerozi (endarterektomija)

Endarterektomija je rekonstruktivna operacija koja ima za cilj obnoviti normalan protok krvi kroz posudu zahvaćenu aterosklerozom. Endarterektomija je operacija namijenjena izravnom uklanjanju aterosklerotskog plaka sa zahvaćene arterije, sužavanju ili potpunom blokiranju žila.

Arterijski endotel u zdravih ljudi ima ravnu i glatku površinu. Aterosklerotski proces utječe na zidove krvnih žila, što dovodi do sužavanja lumena arterije i poremećaja protoka krvi.

S napredovanjem ateroskleroze, kolesterol i njegovi derivati, kalcijeva i vlakna vezivnog tkiva talože se na vaskularnom endotelu. Time se formira aterosklerotski plak, što istovremeno čini zidove arterije čvrstim i krhkim.

Kršenje lokalnog ili sistemskog protoka krvi dovodi do nedovoljnog snabdijevanja krvlju unutrašnjim organima. Ishemija se razvija s karakterističnim kliničkim simptomima bolesti.

Uklanjanje plakova iz krvnih žila provodi se različitim metodama, među kojima ima najmanje invazivnih. Praksa pokazuje da je endarterektomija efikasna, relativno sigurna i jeftina metoda hirurške intervencije. Operaciju izvode kvalificirani kirurzi u specijaliziranim klinikama ili kardiološkim centrima.

Predoperativna priprema

Prije endarterektomije, pacijentima za prevenciju tromboze propisan je kratak kurs antikoagulansa ili antiagregacijskih sredstava i od njih se traži da prestanu uzimati NSAID.

Temeljit terapijski i opći klinički pregled pacijenata sastoji se u mjerenju krvnog pritiska, određivanju lipidnog profila i pokazatelja sistema zgrušavanja krvi, provođenju elektrokardiografije i ehokardiografije. Endokrinolog pregledava pacijente sa šećernom bolešću i utvrđuje nivo šećera u krvi neposredno prije operacije. 12 sati prije intervencije pacijentima se ne preporučuje uzimanje hrane i vode.

U predoperativnom periodu stručnjaci provode instrumentalni pregled pacijenata koji uključuje niz dijagnostičkih metoda i omogućava vam tačno utvrđivanje lokacije plaka:

  • Ultrazvuk krvnih sudova,
  • MRI glave,
  • CT angiografija
  • Digitalna oduzimajuća angiografija.

Glavna indikacija za endarterektomiju je suženje lumena arterije (prije svega karotida i karotida) i mozga), što je prouzročilo prolazne ishemijske napade, discirkulacijsku encefalopatiju, akutnu cerebralnu ishemiju, obliteraciju ateroskleroze krvnih sudova donjih ekstremiteta i oštećenja unutrašnjih organa uzrokovanih hipoksomom.

Endarterektomija je kontraindicirana osobama koje pate od hipertenzije, onkopatologije, dijabetes melitusa, koronarne srčane bolesti, kongestivnog zatajenja srca, Alzheimerove bolesti.

Endarterektomija, kao i svaka hirurška intervencija, ima rizike. Njen provodi se u posebno teškim slučajevima, kada je terapija lekovima neefikasna. U budućnosti, bez postoperativne njege i konzervativnog liječenja, endarterektomija može dovesti do stvaranja novih plakova u žilama, akutne ishemije mozga ili prolaznih ishemijskih napada.

Direktna endarterektomija

Klasična operacija ateroskleroze je direktna endarterektomija. Angiosururg stisne arteriju iznad lezije i reže kožu, izlučujući posudu. U rez urezuje se shunt koji povezuje susjedne dijelove arterije. Otvara se lumen arterije, urezuje se poseban uređaj i uklanja se holesterski plak.

Flaster je ušiven u arteriju radi njegovog prisilnog širenja, a makaz se uklanja. Nakon obnavljanja protoka krvi, posuda se šiva, a drenažne cevi se ostave u rani nekoliko dana. Uklanjanje holesterola iz plaka vrši se hirurškim instrumentima - binokularnim lupom i operativnim mikroskopom.

Trajanje operacije je nekoliko sati i ovisi o težini patologije i stanju pacijenta.

Everzijska endarterektomija

Još jedna manje uobičajena endarterektomija je ikada. Sastoji se u poprečnom presjeku zahvaćene arterije ispod lokacije plaka. Mišićna membrana i adventitia oguljeni su od zahvaćene intime i ispadaju. Izmijenjena intima je odsječena, a mišićni sloj i avantura vraćeni su na svoje mjesto. Rana se šiva, a po potrebi se primjenjuje i anastomoza.

Endarterektomija za aterosklerozu nogu

Endarterektomija je operacija za uklanjanje ateroskleroze sudova donjih ekstremiteta, izbegavajući amputaciju zahvaćene noge.

Postoji nekoliko načina uklanjanja ateromatozno-promijenjenog spola: otvoreni, polu-zatvoreni i zatvoreni.

Otvorena metoda sastoji se u okretanju zida arterije i odvajanju od aterosklerotskog plaka. Polu zatvorena metoda operacije je uporaba posebnih alata: vaskularnih petlji ili prstenova.

Vrste anestezije zbog endarterektomije

  • Lokalna anestezija blokira prijenos živčanih impulsa na zahvaćenom području. Ova metoda anestezije omogućava ljekaru da kontaktira pacijenta tokom operacije i prati njegovo zdravlje. Lokalna anestezija indicirana je tokom operacije starijim osobama koje pate od hroničnih bolesti kardiovaskularnog ili bronhopulmonalnog sistema. Kontraindiciran je kod djece, osoba s afatičkim poremećajima, emocionalne labilnosti.
  • Endotrahealna anestezija u potpunosti blokira osjetljivost na bol. Pacijent spava tokom operacije. Za opštu anesteziju upotrebljava se mešavina azotnog oksida i kiseonika ili se daje intravenski frakcijski opojni analgetici.

Postoperativni period

Endarterektomija se obavlja u bolnici. Bolesnički boravak u bolnici je od jednog dana do jedne nedelje, ali može ga promeniti lekar u slučaju komplikacija.

Pacijent koji je podvrgnut endarterektomiji pod stalnim je nadzorom specijalista tokom prvog dana.

Ako pacijenti imaju nestabilne hemodinamičke parametre, premještaju se na odjel intenzivne njege.

Dan nakon operacije započinje konzervativna terapija. Pacijentima je propisano:

  1. Antikoagulansi - „Wessel Duet F“, „Fragmin“, „Fenilin“, „Warfarin“. Inhibiraju aktivnost sistema zgrušavanja krvi i sprečavaju trombozu usled smanjenog stvaranja fibrina.
  2. Mikrocirkulatori - angioprotektori: „Vinpocetine“, „Trental“, „Cavinton“. Normaliziraju protok krvi u žilama mikrovaskulature, proširuju arteriole, kapilare i venule te poboljšavaju reološka svojstva krvi.
  3. Nootropics - „Actovegin“, „Phenibut“, „Piracetam“, „Cerebrolysin“. Lijekovi potiču mentalnu aktivnost, poboljšavaju pamćenje, povećavaju sposobnost učenja i otpornost mozga na razne štetne učinke, pretjerani stres i hipoksiju.
  4. Analgetici - „Analgin“, „Amidopirin“, „Indomethacin“, „Ibuprofen“. Oni ublažavaju bol, suzbijaju bolnu aktivnost, a da ne utiču značajno na druge vrste osjetljivosti.
  5. Antibiotici širokog spektra iz grupe fluorokinolona, ​​makrolida, cefalosporina, penicilina.

Šavovi se uklanjaju sedmog dana. Nakon pražnjenja pacijentima se duže vrijeme propisuju sredstva protiv trombocita - acetilsalicilna kiselina, klopidogrel, antihipertenzivni lijekovi - Kapoten, Analapril. S progresivnom aterosklerozom propisuju se statini - Lovastatin, Fluvastatin.

Mjesec dana nakon operacije pacijenti bi trebali posjetiti liječnika kako bi procijenio krvni tlak i stanje kože na mjestu ureza.

Ako se jave vrtoglavica, neispravnost, bol i parestezija u ekstremitetima, disfonija, oštećenje vida, simptomi intoksikacije, crvenilo i oticanje rane, krvarenje iz rane, kratkoća daha i dispeptični simptomi, morate odmah konzultirati liječnika.

Kako biste smanjili rizik od stvaranja novih plakova, kod kuće treba normalizirati normalnu prehranu, a u težim slučajevima treba pridržavati stroge prehrane.

Prehrana mora da uključuje hranu koja sadrži biljne masti, proteine, složene ugljene hidrate, vlakna i vitamine.

Liječnici preporučuju bavljenje sportom, normalizaciju tjelesne težine, prestanak pušenja i periodično podvrgavanje pregleda, uključujući određivanje lipidnog spektra i pokazatelja sistema zgrušavanja krvi.

Aterosklerotski plak u karotidnoj arteriji: operacija i troškovi postupka

Karotidna ateroskleroza je ozbiljna, hronično razvijajuća bolest tokom koje se aterosklerotski plakovi talože u zidovima karotidnih arterija.

Glavni razlog ove patologije je povećana razina kolesterola, posebno povezana s lipoproteinima niske gustine.

Zašto nastaje arterioskleroza karotidnih arterija i šta je opasno?

Ateroskleroza je polietiološka bolest. Postoji veliki broj razloga koji mogu provocirati pojavu bolesti u ljudskom tijelu. Među cijelim spektrom uzroka bolesti postoji niz najčešćih.

Najčešći uzroci bolesti su:

  • Starost preko 40 godina.
  • Muškarci pate od taloženja kolesteroloških plakova četiri puta češće od žena.
  • Pušenje direktno vodi do teških oštećenja krvožilnog sustava zbog promjena u strukturi njihovih zidova.
  • Prekomjerna težina.
  • Dijabetes melitus, uglavnom drugog tipa.
  • Hormonski poremećaji, uključujući neravnotežu hormona štitnjače i početak menopauze kod žena.
  • Zloupotreba alkohola.
  • Važnu ulogu igra nasljednost.
  • Opći poremećaji metabolizma lipida u tijelu.
  • Manjak lipoproteina visoke gustoće („dobar“ holesterol).
  • Sjedilački način života.
  • Metabolički sindrom posebno je stanje koje uključuje manifestacije hipertenzije (visoki krvni pritisak), viška kilograma uglavnom u trbuhu, viška triglicerida, kao i narušene tolerancije na glukozu.
  • Česti stres, emocionalna nestabilnost.

Oštećenja karotidnih arterija opasna su za krvožilne poremećaje u mozgu, jer oni dovode do krvi bogate kisikom do njegovih ćelija i tkiva.

U početku se mogu pojaviti manji simptomi, poput oštećenja pamćenja, česte promjene raspoloženja, glavobolje, smanjene intelektualne sposobnosti i psihološka nestabilnost.

U budućnosti se mogu pojaviti takozvani prolazni ishemijski napadi (TIA) - to su prolazni (isprekidani) cerebrovaskularni poremećaji koji se javljaju za manje od jednog dana. Karakteriziraju ih različiti poremećaji osjetljivosti u udovima, oštećenje vida, čak je moguća i paraliza.

Ako simptomi karakteristični za prolazne ishemijske napade ne nestanu za 24 sata, tada se postavlja druga dijagnoza - moždani udar.

Moždani udar je nekroza moždanog tkiva. Može se dogoditi zbog hipoksije (nedostatka kisika) mozga ili zbog masovnog krvarenja u njemu.

Hipoksija tkiva može nastati kao posljedica hipertenzije (žile su vrlo uske, a krv teče slabo) ili ateroskleroze (aterosklerotski plakovi mogu značajno strpati u lumen žile i ograničiti normalan protok krvi). U ovom se slučaju moždani udar naziva ishemijskim (ishemija - nedostatak krvi obogaćene kisikom).

Ako se krvarenje dogodi u moždanom tkivu, tada je njegov najčešći uzrok vaskularna aneurizma - stanjivanje i proširenje stijenke žila, uslijed čega gubi elastičnost i lako se može rasprsnuti u bilo kojem trenutku zbog povećanog opterećenja ili stresa. Aneurizma se, pak, može razviti i u prisustvu ateroskleroze. Cerebralno krvarenje sugerira da je hemoragični moždani udar (krvarenje - protok krvi).

Kao što vidite i sami, ateroskleroza karotidnih arterija može dovesti do tužnih posljedica. I što je najgore, niko ne može predvidjeti kako će se moždani udar manifestirati. Ako pravodobno ne pružite kvalificiranu medicinsku pomoć, osoba može trajno ostati invalid ili čak uopće umrijeti.

Zbog toga je, ako se otkrije aterosklerotska lezija karotidnih arterija, jedna od poželjnih metoda liječenja hirurgija.

Kada je potrebna operacija?

Hirurška intervencija se provodi samo u slučaju otkrivanja uznapredovalog stanja bolesti.

Pored toga, operacija se izvodi s malom efikasnošću primjene lijekova, koja nije u stanju stabilizirati zdravstveno stanje.

Hirurgija za liječenje karotidne arterioskleroze ima nekoliko specifičnih, dobro utvrđenih indikacija.

Indikacije su stenoza (sužavanje) lumena karotidne arterije više od 70%, uključujući one slučajeve kada ne postoje popratne kliničke manifestacije, stenoza karotidne arterije više od polovine ako postoje znakovi cerebralne ishemije, a prethodno je pacijent pretrpio prolazno oštećenje mozga krvotok (TIA) ili moždani udari.

Također, operacija se propisuje ako postoji suženje lumena manje od polovine, ako su ranije postojali slučajevi TIA i moždani udari, iznenadni prekid moždanih funkcija ili progresija kronične ishemije mozga, oštećenje lijeve i desne karotidne arterije, istovremeno oštećenje karotidne, vertebralne i subklavijalne arterije.

Postoje i mnoge kontraindikacije za operaciju, jer u većini slučajeva stariji ljudi susreću se sa sličnim problemima.

Za njih su takve operacije previše traumatične i zato postoje takve kontraindikacije za njihovo vođenje:

  1. hronične bolesti kardiovaskularnog, bronhopulmonalnog sistema i bubrega u razdoblju pogoršanja - oni su prvi problem jer se tijelo pod utjecajem anestezije jednostavno ne može nositi s tim,
  2. značajna depresija svijesti, do kome,
  3. akutna faza moždanog udara,
  4. krvarenje u moždano tkivo sa istodobnim žarištima ishemije.

Takođe je kontraindikacija gotovo potpuna smrt moždanih stanica masovnom blokadom karotidnih arterija.

Vrste operacija na karotidnim arterijama

Pre nego što lekari utvrde koju operaciju će obavljati na odeljenju hirurgije, pacijenti moraju proći standardne testove: opšti test krvi i urina, biohemijski test krvi, kardiogram (da se isključe srčane patologije), fluorografija (obavezna kontrola na tuberkulozu) i koagulogram (određivanje zgrušavanja krvi).

Dodatne istraživačke metode u ovom slučaju, koje razmatramo, uključuju angiografiju karotidne arterije (angiografija je ispitivanje krvnih žila pomoću kontrastnog medija), dupleks krvnih žila, računarsku tomografiju (CT) ili snimanje magnetnom rezonancom (MRI).

Postoje tri glavne vrste hirurških intervencija na karotidnim arterijama: karotidna endarterektomija, vaskularno stentiranje, vaskularna protetika.

Izbor hirurške metode direktno ovisi o stepenu oštećenja vaskula, starosti i općem stanju pacijenta, kao i o klinici na kojoj će se postupak obavljati.

  • Karotidna enadarterektomija je najčešća vaskularna operacija gore navedenog. Sastoji se u potpunom uklanjanju kolesterološkog plaka sa stijenke žila, što omogućava obnavljanje pune cirkulacije. Najčešće se provodi uz upotrebu opće anestezije, ali ponekad je moguća i lokalna. Izvodi se s aterosklerozom i trombozom karotidnih arterija u kojima su izražene kliničke manifestacije cerebrovaskularne nesreće, ili s asimptomatskom aterosklerozom, ali uz značajnu vaskularnu stenozu. Za vrijeme operacije napravi se rez u stražnjem dijelu pretkutnjaka 2 cm ispod ruba donje vilice, nastavlja se duž sternokleidomastoidnog mišića desetak centimetara. Tada se koža i potkožno masno tkivo seciraju. Nakon toga se izolira bifurkacija (bifurkacija) zajedničke karotidne arterije i nalazi se unutrašnja. Aterosklerotski plak u potpunosti se uklanja iz njegovog lumena zajedno s patološki izmenjenim elementima susjednog vaskularnog zida. Tada se ovo mjesto ispere fiziološkom otopinom natrijum-hlorida. Vaskularni zid se šiva pomoću posebnog flastera. Može se napraviti od sintetičkih materija ili iz tkiva samog pacijenta. Na kraju operacije rana se šiva u slojevima, ostavljajući drenažu (cijev) u donjem dijelu za odljev tekućine.
  • Stentiranje - trenutno je ova operacija sve poželjnija jer je po prirodi minimalno invazivna i, shodno tome, manje traumatična za ljude. Za stentiranje je potrebna stalna kontrola rendgenskih zraka u kojoj se kontrastni medij dostavlja u posudu i prati njegova distribucija. Operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom. Prvo se izvodi punkcija (punkcija) karotidne arterije. Tada se, pod kontrolom rendgenskih zraka, uvodi poseban balon koji proširuje lumen posude na potrebnom mjestu. Nakon toga se ubacuje stent - metalna opruga, koja će stalno održavati potreban klirens arterije. Po završetku operacije, balon se uklanja. Kod stentiranja se mogu primijetiti komplikacije poput uništavanja plaka, tromboze karotidnih arterija.
  • Protetika je možda najteža metoda hirurške intervencije sa najvećim trajanjem. Koristi se za obimne aterosklerotske lezije, taloženje kalcijevih soli u stijenci žila, kao i u prisustvu mučnine ili ekscesa arterija.Za vrijeme protetike odsječe se unutarnja karotidna arterija, zahvaćeno područje se u potpunosti uklanja, posude se očiste od naloženih plakova, a preostali dio unutarnje karotidne arterije kombinira se sa zajedničkom karotidnom arterijom. Spoj je proteza izrađena od sintetskih komponenti koje odgovaraju promjeru posuda. Posljednja faza je postavljanje drenaže za odljev tekućine.

Period rehabilitacije nakon operacije zbog aterosklerotskog plaka u karotidnoj arteriji retko prelazi nedelju dana. Komplikacije se razvijaju relativno rijetko. Ishod operacije je često povoljan. Recenzije o gore navedenim operacijama uglavnom su pozitivne.

Karotidna arterioskleroza opisana je u videu u ovom članku.

Mehanizam obrazovanja

Pojava plakova povezana je s kršenjem metabolizma masti. Dokazano je da je jedna od komponenti metabolizma masti proces stvaranja i iskorištavanja lipoproteina i triglicerida. Oni se stvaraju noću ćelijama jetre iz životinjskih masti primljenih iz hrane, ulaze u krvotok i dostižu ćelijsku razinu gdje sudjeluju u izgradnji strukture tkiva, sintezi hormona i vitamina. Ostaci se vraćaju jetri na uništenje. Kao što naziv govori, lipoproteini su jedinjenja molekula masti i proteina. Masni deo je holesterol poznat svima.

Naučnici su otkrili tri frakcije lipoproteina koji igraju ulogu u razvoju ateroskleroze:

  • velika gustina
  • niska gustina
  • vrlo niska gustina.

Ukoliko se nakuplja previše lipoproteina (ili je puno masti došlo iz hrane, ili jetra ne može preraditi), započinje njihov štetni utjecaj na vaskularni zid. Štaviše, lipoproteini visoke gustoće imaju pozitivan učinak, a niski - služe kao građevni materijal za stvaranje holesterola. Imena "dobar holesterol" i "loš holesterol".

Šta je holesterola?

Da bi se ploča pojavila, potrebna su dva uslova:

  • neravnoteža u metabolizmu masti,
  • oštećenja na unutrašnjem zidu posude.

Obično se održava određena ravnoteža između "dobrog" i "lošeg" holesterola, a prevladavaju lipoproteini visoke gustine. Sa aterosklerozom raste udio proteinsko-masnih kompleksa niske i vrlo niske gustine.

Na intimi (unutarnjoj ljusci) velikih i srednjih arterija pojavljuju se male lezije. Posebno često na mjestima razgranatih posuda. Naučni dokazi ih vezuju za virusnu infekciju. Kod gripa, akutne respiratorne bolesti, herpesa na usnama i krilima nosa, virusi se nalaze ne samo na vanjskim sluznicama, već i u žilama. To dokazuju paralelni podaci o povećanoj smrtnosti od moždanog udara i srčanog udara tijekom izbijanja respiratornih virusnih infekcija i gripa. Klamidijska infekcija, citomegalovirus, ima isti efekat.

Nadalje, formiranje plaka prolazi kroz 3 stadija:

  • Stadij masne mrlje - na mjestu oštećenja vaskularna stijenka je otpuštena i natečena, zaštićena je od ekspozicije enzimima. Kada im se istroše rezerve, "loši" holesterol se taloži u oštećenoj intimnosti. Trajanje ovog procesa je različito, može postojati mrlja od djetinjstva, jer se pod mikroskopom nalazi kod djece.
  • U mrlji od masnoća, vlakna vezivnog tkiva se pojavljuju i rastu, postaje gušća, ali još uvijek labava i meka. U ovoj fazi se može rastopiti plak holesterola i posuda osloboditi. S druge strane, postoji rizik od kidanja parče plaka, stvaranja tromba i začepljenja arterije. Zid se na mjestu povrede zbija, ulcerira, što doprinosi puknuću i dodatno povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka.
  • Kalcijeve soli se talože (aterokalcinoza), plak se zgušnjava i raste. Rastvaranje više nije moguće. Stvoreni su uslovi za usporavanje protoka krvi i nakupljanja trombocita. Oni formiraju krvne ugruške (krvne ugruške) koji uzrokuju kliničke manifestacije. S brzim razvojem, akutna iznenadna bolest ili hronični tok događa se s postupnim blokiranjem pristupa krvi zahvaćenom organu.

Aterosklerotski proces zahvaća arterijske sudove srednje i velike veličine. Venske i limfne žile, kao i mali kapilari nisu oštećeni. Omiljeno mjesto razvoja plakova su žile elastične (velike arterije, uključujući torakalnu i trbušnu aortu, bedrene arterije) i mišićno-elastični tip (karotidna arterija, žile srca, mozga i bubrega).

Prisutnost kolesterola u plazmi u žilama srca dovodi do kršenja opskrbe krvi miokardom (mišićnim tkivom) i uzrokuje kroničnu koronarnu insuficijenciju u obliku napada angine ili akutnog srčanog udara. Stupanj oštećenja srca ovisi o području oštećenja, prevalenciji i sposobnosti tijela da razvija dodatnu cirkulaciju krvi (kolateralne žile).

Plasti holesterola u vratnim žilama narušavaju ishranu svih organa koji se nalaze u glavi. Pre svega, mozak, oči. To se izražava smanjenjem njihovih funkcionalnih sposobnosti: pamćenja, vida, procesa razmišljanja, mogućnosti učenja. Napadi glavobolje s mučninom i povraćanjem, povišenim krvnim pritiskom i razvojem hipertenzije također su povezani s aterosklerozom krvnih sudova mozga i bubrega, kolesterološkim plakovima u karotidnoj arteriji. Naglim odvajanjem ugruška ili dijela plaka dolazi do akutnog kršenja opskrbe krvlju - moždanog udara s potpunom ili djelomičnom paralizom, poremećajem rada unutrašnjih organa. Klinička slika ovisi o lokaciji tromba.

Nakon šezdeset godina pacijenti mogu osjetiti simptome plaka u torakalnoj aorti. Klinički se to očituje neprestanom bolom iza sternuma, koja se proteže do leđa. Za razliku od angine pectoris, one ne ovise o fizičkoj aktivnosti ili stresu. Teška komplikacija je puknuće aorte.

Kada su pogođeni femoralna arterija i žile potkoljenice dolazi do zahlađenja nogu, uspavanja, zbog čega prestajete od bolova, gangrene stopala sa jakim bolovima i raspadom tkiva.

Promjene bubrežne arterije mogu u potpunosti ukloniti organ iz radnog stanja, što dovodi do hroničnog zatajenja bubrega, nakupljanja dušičnih tvari i toksina koji se ne izlučuju mokraćom. Pothranje nadbubrežne žlezde uzrokuje trajnu nekontrolisanu hipertenziju.

Opstrukcija trbušne aorte izaziva bolove u trbuhu, nekrozu crevnog tkiva, gušterače.

Razvoj rane ateroskleroze sudova male karlice otkriva se sa smanjenjem potencije i erektilnom disfunkcijom kod muškaraca.

Depoziti holesterola mogući su na koži zglobova, vrata, grudnog koša. Češće kod žena. Međutim, oni ni na koji način nisu povezani s posudama. Ispravan naziv za holesterolne plakove na licu je ksantelasma. Pojavljuju se kao rezultat poremećenog metabolizma masti. Neki ih čak smatraju svojevrsnim markerom stepena razvoja aterosklerotskog procesa u tijelu.

Ksantelasmi imaju okruglu, ravnu ili gomoljastu strukturu, u rasponu od vrlo malene do graška. To su benigne formacije. Raste tokom života, bezbolni su, mekani na dodir. Lokacija holesterolskih plakova u očima čisto je kozmetički nedostatak, ne utječe na vid. Preporuke ljekara o dijeti iste su kao i kod razvoja ateroskleroze. Ksanthelasma može rasti, opet se pojaviti na sljedećem mjestu. Na zahtjev pacijenta uklanja se kolesterolni plakovi na kapcima pomoću izlaganja hladnoći (krioterapija), termokoagulacije, laserskog snopa i operativnog zahvata.

Vrste operacija

Postoje mnoge tehnike izvođenja operacija na karotidnim arterijama. Svi pripadaju dvije grupe:

  • otvoreno - predlažu rezanje tkiva preko posuda. Oni uključuju bypass operaciju, protetiku, karotidnu endarterektomiju, resekciju,
  • endovaskularni - izvode se pomoću posebnih minijaturnih instrumenata koji se ubacuju u veliku arteriju (najčešće femoralnu) i napreduju do mjesta vaskularne patologije. Tu spadaju endovaskularna angioplastika, stentiranje, embolizacija aneurizme.

Izbor vrste operacije ovisi o značajkama lokacije patološkog mjesta, pacijentovom zdravstvenom stanju, postojanju povijesti hroničnih bolesti, moždanog udara ili srčanog udara.

Glavne indikacije za operaciju - kršenje moždane cirkulacije, rizik od moždanog udara, izazvan:

  • sužavanje lumena posude (stenoza),
  • blokada karotidne arterije,
  • aneurizma
  • patološka mučnina krvnih žila.

Tehnika rada

Postoji nekoliko metoda za vođenje svemirskih letjelica:

  • Otvori. Kirurg postavlja stezaljku na posudu, čini uzdužni presjek iznad mjesta lezije, uklanja tromb ili aterosklerotski plak kroz njega zajedno s mjestom izmijenjenog unutrašnjeg sloja arterije (intima). Rez se šiva, obično dodatkom „flastera“ koji su pacijenti izrezali iz vene. Ovaj trik pomaže da proširite lumen posude.
  • Pola zatvoreno. Hirurg napravi nekoliko malih uzdužnih presjeka i kroz njih lopaticom ili petljom uklanja plakove holesterola. Ova metoda je posebno dragocjena kada je potrebna operacija na dugačkom dijelu posude.
  • Everzijska karotidna endarterektomija (metoda erozije). Kroz mali rez, zid arterije se pretvara u čarapu, izlažući zahvaćeno područje. Kirurg očisti plak, a zatim šiva posudu.

  • fiziologija (obnavljanje protoka krvi bez promjene anatomije arterije),
  • očuvanje malih posuda s kojima je povezano oštećeno područje,
  • nedostatak stranih tela.

  • trajanje
  • uska specijalizacija: jedina indikacija za provođenje je prisustvo aterosklerotskih plakova.

Postoperativni oporavak

Nakon operacije na karotidnoj arteriji, pacijent nekoliko dana provodi u bolnici. Obično ovaj period traje 2-3 dana. Pacijenti s visokim krvnim tlakom nakon operacije smješteni su u odjeljenje intenzivne njege. Šavovi se uklanjaju 7-10. Dana. Uz povoljan tijek postoperativnog perioda, možete se vratiti na posao nakon 1-2 tjedna.

Tokom oporavka preporučuje se:

  • Sve lijekove koje vam je propisao ljekar uzimajte disciplinovano. Tako ćete ubrzati zarastanje, sprečiti razvoj komplikacija.
  • Držite šav čistim. Za higijenski tretman koristite vodonik peroksid, hlorheksidin. Ogrtač se mora mijenjati kako postaje prljav.
  • Ne trljajte šav. U početku pacijenti osjećaju nelagodnost, ukočenost u predjelu ureza. Lijekovi protiv bolova pomoći će u suočavanju sa simptomima.
  • Odvojite vrijeme za pušenje. Komponente duhana stvaraju povoljne uslove za stvaranje krvnih ugrušaka, razvoj moždanog udara ili srčanog udara.
  • Ograničite fizičku aktivnost. Prvih nekoliko dana pokušajte se suzdržati čak i od domaćih zadataka. Zatim postepeno povećavajte opterećenje: počnite hodati, radeći oko kuće. Sport, posebno vrste kontakata, bolje je odložiti.
  • Jedite redovno. Tokom perioda oporavka tijelo je posebno osjetljivo na nedostatak energije, hranljivih sastojaka, štetnih proizvoda. Pokušajte ograničiti unos masne hrane, soli, šećera, brašna, grickalica. Jedite često, ali u malim porcijama. Dajte prednost biljnoj hrani, nemasnim mliječnim proizvodima, ribama.
  • Ne vozi. Zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti drugih, pričekajte neko vrijeme s početkom vožnje automobila. Iznenadno pogoršanje može uzrokovati gubitak nadzora nad strojem. Većina ljudi počne voziti automobil 2-3 tjedna nakon operacije. Dulji odmor se preporučuje bolesnicima s moždanim udarom, mikrostruk - najmanje mjesec dana.

Rizici i moguće komplikacije

Karotidna endarterektomija rutinska je operacija koja obično prolazi bez ozbiljnih posljedica. Najopasniji od njih je ishemijski moždani udar. Rizik od moždanog udara je samo 2%, a smrt - 1%.

Blage komplikacije su češće, ali manje opasne. Tu spadaju:

  • bol, ukočenost u predjelu šava,
  • krvarenje iz rane
  • infekcija šavima
  • oštećenje živaca
  • opetovano sužavanje vanjske ili unutarnje arterije (restenoza).

Angioplastika

Jedna od najčešćih vrsta endovaskularne hirurgije. Operacije na karotidnim arterijama ovom metodom preporučuju se pacijentima koji imaju kontraindikacije za druge postupke. Angioplastika se izvodi i ako je neophodno hitno liječenje, jer je to najsigurnija operacija. Sastoji se od nekoliko faza:

  1. Hirurg ubacuje tanki kateter u veliku posudu u ruku ili prepona. Pod kontrolom rendgenskih zraka liječnik pomakne cijev do mjesta lezije. Zatim se u kateter ubacuje još tanja cijev s balonom na kraju. Kirurg to premjesti na mjesto stenoze, a zatim nekoliko puta naduvava, izduvava balon. Rezultat manipulacija je širenje lumena arterije.
  2. Kako bi se spriječilo ponovno sužavanje, fiksacija plaka, kroz kateter se ubacuje druga cijev sa stentom, skelom, koja nakon ispravljanja drži zid posude „otvorenim“.

  • niska invazivnost,
  • može se obaviti bez ozbiljne preoperativne pripreme,
  • brz oporavak.

  • potrebna skupa oprema
  • velika vjerovatnost recidiva u usporedbi s karotidnom endarterektomijom.

Bypass operacija

Otvorena operacija na karotidnoj arteriji, koja uključuje šivanje dodatnog posude iznad, ispod mesta sužavanja. Proteze su sintetičke ili prirodne: prerezuju i presađuju pacijentovu venu / arteriju. Glavna indikacija je produljena stenoza. Ponekad, da bi stvorio „zaobilazenje“, hirurg povezuje subklavijsku arteriju s karotidom. Ovaj postupak se naziva karotidno-subklavijski bajpas.

  • manje traumatična od karotidne endarterektomije,
  • mogućnost liječenja značajna za nastavak stenoze.

  • rizik od tromboze šanta.

Hirurško liječenje aneurizme

Aneurizma karotidne arterije operirana je otvorenim i endovaskularnim metodama. Potonji od njih je poželjniji, posebno s otežanim pristupom pogođenom području. Moguće mogućnosti liječenja:

  • ekscizija vrećice aneurizme je otvorena operacija koja uključuje uklanjanje izbočenja s naknadnim ubodom krajeva žila ili njihove proteze,
  • rezanje - umetanje kroz mali otvor u lobanji posebne metalne kopče, koja stisne zid oštećene posude,
  • embolizacija je najsigurnija, najsavremenija metoda liječenja. Kroz femoralnu arteriju u aneurizmu duž katetera pomiče se spirala koja ispravlja, zauzima unutarnji izbočeni prostor. Nakon nekog vremena, kvar će prerasti vezivnim tkivom, prestat će biti opasnost. Kod velikih aneurizmi postavlja se dodatni stent da bi se smanjila površina ulaza u aneurizmu.

Operacija s mučnošću karotidnih arterija

Patološka mučnina ili kičkanje naziva se produljenje arterija stvaranjem različitih oblika kikova, petlji. Takve promjene u strukturi krvnih sudova često su popraćene kršenjem protoka krvi, pojavom kolesterola plakova na zidovima krvnih žila. S težim hemodinamičkim poremećajima, jedina metoda liječenja je ekscizija (resekcija) patološkog mjesta. Nakon uklanjanja, preostali krajevi posude su spojeni.

Kako zaustaviti aterosklerozu?

Ne možete ukloniti plake holesterola medikamentima.Za to se koriste različite hirurške metode.

Prije svega, pacijenti trebaju proći cjelovit dijagnostički pregled, uključujući definiciju proširenog lipograma, elektrokardiografski pregled, ultrazvučni pregled srca, bubrega. Sposobnosti mozga se proučavaju pomoću računalne tomografije, elektroencefalografije. Uvođenjem kontrastnih supstanci tokom angiografije određuje se snimanje magnetnom rezonancom, mesto i veličina krvnog ugruška u posudi.

Tokom operacije, hirurg zajedno sa trombom uklanja dio plaka. O tome kako brzo ukloniti holesterolove plakove zavisi od vitalnosti pogođenog organa i same osobe.

U početnim fazama bolesti (mrlja od masti), lijekovi kao što su enzimi koriste se za otapanje kolesteroloških plakova, ali oni se moraju primijeniti izravno na mjesto lezije žile. Takav tretman je vrlo složen i moguć je samo u specijaliziranim vaskularnim centrima. Stoga je mnogo realnije razmišljati ne o tome kako se riješiti holesterolnih plakova, već kako spriječiti njihov rani izgled, o mogućnostima prevencije ateroskleroze.

Postoje dve vrste uzroka ateroskleroze:

  • razlozi na koje ne možemo uticati (starost, genetska predispozicija, spol),
  • ako spada u granice mogućnosti neke osobe ako želi.

To je druga opcija koja bi trebala zanimati ljude nakon četrdeset godina.

Identificirano je pet područja u kojima je uloga pojedinca važna:

  • prejedanje masnom hranom životinjskog porijekla - uzrokuje unos viška "lošeg" holesterola s kojim se jetra ne može suočiti,
  • nedostatak aktivnih pokreta - ograničava potrošnju holesterola u tijelu, poremećena ravnoteža metabolizma masti dovodi do patologije,
  • pušenje i alkoholizam - jedno od djelovanja nikotina i alkohola svodi se na toksično oštećenje jetre i tijelo se ne nosi s preradom masnoća,
  • prekomjerna težina - dovodi do kršenja svih vrsta metabolizma, uključujući masti,
  • povećana izloženost stresu - tijelo je stalno pod djelovanjem hormona adrenalina, to narušava adaptivni mehanizam, uzrokuje nakupljanje lipoproteina niske gustoće.

Dijeta koja krši metabolizam masnoće treba isključiti životinjske masti (masno meso, mast, maslac, vrhnje), slatka i brašnasta jela. Svakog dana trebate uzimati najmanje 0,4 kg voća i povrća. Dokazano je da se jedino uz dijetu za mesec dana nivo "lošeg" holesterola može smanjiti za deset%.

Fizičke aktivnosti treba dozirati, do 40 minuta dnevno. Preporučuje se hodanje, plivanje, vožnja biciklom. Ni u kojem slučaju se ne biste trebali baviti sportovima moći nakon navršenih 50 godina.

Otpornost na stres može se razviti uz pomoć auto-treninga, uzimanja lakih biljnih umirujućih lijekova.

Od lijekova koji pomažu u snižavanju holesterola naširoko se koriste statini. Doktor će vam pomoći da odaberete pravi lijek.

Kako se mogu ukloniti plakovi na karotidnoj arteriji?

Način da se riješite holesterolnih plakova ovisi o tome koliko je lumen u arteriji sužen:

  1. s malom količinom plakova, kada dopuštaju da krv u potpunosti cirkulira kroz žile, koriste se lijekovi kao i korekcija životnog stila,
  2. ako je lumen u žili značajno sužen, a pacijent ima prolazne ishemijske napade ili je pretrpio moždani udar, onda je u takvim slučajevima jedini izlaz iz operativnog uklanjanja plakova iz posude.

Korekcija životnog stila znači prestati pušiti, alkohol i dijetu. Osoba treba obratiti pažnju na fizičku aktivnost. Svi ti faktori doprinose usporavanju napredovanja ateroskleroze karotidnih arterija. Jednako je važno praćenje zdravlja. Posebna se pažnja obraća na krvni pritisak, šećer u krvi kod dijabetesa. Osoba mora stalno pratiti nivo holesterola.

Terapija lijekovima sastoji se u primjeni: antispazmodika, sredstava protiv trombocita, antikoagulansa. Liječenje lijekovima provodi se pod nadzorom liječnika.

Operacije koje se rade na vratu radi uklanjanja holesterolovih plakova iz karotidne arterije:

  • karotidna endarterektomija,
  • endarterektomija iverzije,
  • stentiranje (suština metode - na mjestu začepljenja postavlja se stent, koji sprječava sužavanje lumena posude).

Indikacije i kontraindikacije za operaciju

Ateroskleroza karotidnih arterija glavni je pokazatelj endarterektomije. Ovakva operacija može poboljšati kvalitetu ljudskog života, kao i spriječiti razvoj opasne bolesti - moždanog udara, koji može dovesti do smrti. Hirurško uklanjanje plakova iz krvnih žila smatra se najboljom opcijom liječenja ateroskleroze. Na kraju, zajamčeno će pomoći spasiti pacijenta od mogućih posljedica, za razliku od terapije lijekovima.

Glavne indikacije za operaciju:

  1. Stenoza karotidne arterije je veća od 50%, a ako je osoba u posljednjih šest mjeseci imala barem jedan prolazni ishemijski napad, tada će to postati 100% indikacija za kiruršku intervenciju.
  2. Karotidna stenoza je preko 70%, a postoji i potreba za bajtiranjem koronarnih arterija.
  3. Progresivni moždani udar.
  4. Karotidna stenoza iznosi više od 80%.

Postoje pacijenti kod kojih se plazmi holesterola formirani na zidovima krvnih žila ne daju osjećati. Takvi se pacijenti nazivaju asimptomatski. Za njih je operacija uklanjanja plaka indicirana kada je stenoza karotidne arterije veća od 65%, a uočava se i nestabilnost plaka. Drugi uvjet je nizak hirurški rizik.

Postoji nekoliko čimbenika kod kojih se operacija radi s oprezom ili je generalno kontraindicirana: ljudi su u proteklih šest mjeseci imali infarkt miokarda, zatajenje srca, tumor, intenzivan moždani udar, nestabilnu anginu, hipertenziju, Alzheimerovu bolest.

Anketa

Ponajprije pacijentu je prikazan ultrazvučni dupleksni pregled, pomoću kojeg doktor može vizualizirati holesterolni plak u karotidnoj arteriji. Takva dijagnostička metoda pomaže da se dobije cjelovita slika pogođene posude, kao i da se utvrdi stepen stenoze i osobina plaka. Ako su podaci ultrazvučne dijagnostike pomogli da se utvrde sve potrebne informacije, tada je takav pregled dovoljan da se pacijenta uputi na operaciju.

U slučajevima kada osoba ne opazi značajne simptome, ali je pretrpjela moždani udar ili postoji vjerovatnoća da će moždani udar doći, tada ćete se morati pribjeći ovim dijagnostičkim metodama:

Dodatni pregled zahtijeva pacijente koji:

  • prethodno je imala endarterektomiju
  • podvrgnuta operaciji vrata,
  • imaju kratak vrat
  • prenesena zračna terapija u vratu.

Prije postupka za uklanjanje plaka iz karotidne arterije, pacijent prolazi opći test krvi i urina, određuje mu se elektrokardiogram i arteriografija.

Sve započinje s anestezijom. U pravilu se koristi opća anestezija, ali ponekad se pribjegavaju lokalnoj anesteziji (koja se smatra jednom od naprednih metoda). Lokalna anestezija se rijetko koristi, jer može izazvati paniku kod pacijenta tokom postupka zbog neugodnih senzacija u vratu i straha. Ali ako u anamnezi postoje kontraindikacije za opću anesteziju, tada je jedini izlaz pribjegavanje lokalnoj.

Prednosti opšte anestezije:

  • smanjenje intenziteta metabolizma tkiva mozga,
  • povećan cerebralni protok krvi tokom postupka,
  • smanjenje anksioznosti kod pacijenta i doktora.

Prevencija

Proces stvaranja holesterolnih plakova traje vrlo dugo, ne dajući vam do znanja. Ponekad se ateroskleroza dijagnosticira već u kasnim fazama, kada liječenje lijekovima i alternativnim metodama više ne pomaže, a potrebno je kirurško uklanjanje plakova. Ali da biste spriječili ovo stanje, morate znati o glavnim preventivnim mjerama za ovu bolest.

Povišen holesterol u krvi glavni je razlog nastanka holesterolnih plakova. Da biste smanjili ovaj nivo, a takođe i da ne biste dozvolili da se poveća, morate se pridržavati tri osnovna pravila:

  1. slijedite dijetu
  2. uzmi lijekove
  3. kontrolna težina

Holesterol ulazi u organizam s hranom. Zbog toga morate ograničiti unos masnog mesa i ribe, a dajete prednost sortama s niskim udjelom masti. Mliječne proizvode birajte sa niskim udjelom masti. Osnova ishrane - svježe povrće, voće, koje doprinosi uklanjanju suvišnih masnoća iz organizma.

Ako stroga dijeta ne daje željene rezultate, onda se u takvim slučajevima pribjegavaju lijekovima koji snižavaju kolesterol u krvi, a na taj način sprečavaju stvaranje plakova u žilama. Najčešće se propisuju lijekovi iz grupe statina. Njihova primjena zahtijeva kontrolu lipidnog spektra. Oni također negativno utječu na funkcioniranje unutarnjih organa, posebno jetre. Drugi nedostatak je to što povlačenje lijeka prijeti obrnutim povećanjem holesterola.

Kako bi se spriječilo stvaranje kolesteroloških plakova, čovjek bi trebao pratiti svoju težinu. Ne smije prelaziti normalne vrijednosti. Da biste to učinili, možete samostalno izračunati indeks tjelesne mase - težinu / visinu2. Dobivena brojka ne smije biti veća od 30.

Plake sa holesterolom se ne formiraju uvijek sa povišenim holesterolom. Važan faktor je stanje zidova krvnih žila koje je potrebno ojačati.

Glavni načini jačanja krvnih žila: odreći se loših navika (pušenje, konzumiranje alkohola), obratite pažnju na fizičku aktivnost, nadgledajte krvni pritisak (ako je potrebno, liječite hipertenziju), kontrolirajte svoje emocionalno stanje.

Pogledajte video: PRVI KORAK - NEPLODNOST MUŠKARCI (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar