Kako koristiti lijek Liprimar 10?

Liprimar se proizvodi u obliku tableta obloženih filmom oblogom: bijela, eliptična, pri lomu - bijela jezgra, gravirana s dvije strane, ovisno o doziranju - "10" i "PD 155" / "20" i "PD 156" / " 40 ”i“ PD 157 ”/“ 80 ”i“ PD 158 ”(10 i 20 mg svaki - 10 kom. U blisterima, 3 i 10 blistera u kartonskoj kutiji, 7 kom. U blisterima, 2 blistera u kartonsko pakovanje, 40 i 80 mg svaki - 10 kom u blisterima, 10 blistera u kartonskom pakovanju, 7 kom u blisterima, 2 ili 4 blistera u kartonskom paketu).

Sastav od 1 tablete uključuje:

  • Aktivni sastojak: atorvastatin - 10, 20, 40 ili 80 mg (u obliku kalcijumove soli),
  • Pomoćne komponente: kalcijum karbonat - 33/66/132/264 mg, mikrokristalna celuloza - 60/120/240/480 mg, laktoza monohidrat - 32,8 / 65,61 / 131,22 / 262,44 mg, natrijum karmeloza - 9/18/36/72 mg, polisorbat 80 - 0,6 / 1,2 / 2,4 / 4,8 mg, hidroproza ​​- 3/6/12/24 mg, magnezijum stearat - 0,75 / 1,5 / 3/6 mg,
  • Filmski sloj: Opadry bijeli YS-1-7040 (hipromeloza - 66,12%, polietilen glikol - 18,9%, titanov dioksid - 13,08%, talk - 1,9%) - 4,47 / 8,94 / 17 , 88 / 35,76 mg, emulzija simetikona (simetikon - 30%, stearinski emulgator - 0,075%, sorbinska kiselina, voda) - 0,03 / 0,06 / 0,12 / 0,24 mg, kandelilla vosak - 0, 08 / 0,16 / 0,32 / 0 mg.

Farmakodinamika

Atorvastatin je selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze, koji je ključni enzim koji pretvara 3-hidroksi-3-metilglutaril-CoA u mevalonat, prekursor steroida, uključujući holesterol. Liprimar se odnosi na sredstva za snižavanje lipida sintetskog porijekla.

Primjena atorvastatina u bolesnika sa miješanom dislipidemijom, neobiteljskim oblicima hiperholesterolemije, kao i heteroroznom i homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom dovodi do smanjenja nivoa triglicerida u krvi u plazmi (TG), lipoproteina holesterola vrlo male gustoće (ChL-VLDL-Ap, Apol) Lipoprotein holesterola niske gustine (holesterol-LDL) i ukupnog holesterola (holesterola). Također, pri uzimanju Liprimara povećava se koncentracija lipoproteinskog kolesterola visoke gustoće (HDL-C).

Atorvastatin inhibira proizvodnju holesterola u jetri, inhibira HMG-CoA reduktazu i povećava broj jetrenih LDL receptora na vanjskim ljušturama stanica, što dovodi do povećanog unosa i katabolizma LDL-C, a također doprinosi smanjenju razine kolesterola i LDL-C u plazmi.

Liprimar smanjuje broj LDL čestica i inhibira stvaranje LDL-C, dovodi do izraženog i trajnog povećanja aktivnosti LDL receptora, u kombinaciji s povoljnim kvalitativnim transformacijama LDL čestica, a također smanjuje razinu LDL kolesterola u bolesnika s homozigotnom porodičnom hiperkolesterolemijom nasljedne etiologije otporne na liječenje drugim lijekovima za snižavanje lipida.

Kada se uzima u rasponu doza od 10–80 mg, atorvastatin smanjuje koncentraciju TG-a za 14–33%, apo-B za 34–50%, holesterola-LDL za 41–61% i holesterola za 30–46%. Rezultati liječenja gotovo su isti kod bolesnika s porodičnim oblicima hiperholesterolemije, heterorozne porodične hiperholesterolemije i miješane hiperlipidemije, uključujući bolesnike s dijabetesom tipa 2.

U bolesnika s izoliranom hipertrigliceridemijom, aktivna tvar Liprimara snižava razinu TG, apo-B, kolesterola-VLDL, kolesterola-LDL i ukupnog kolesterola i povećava razinu kolesterola-HDL. U bolesnika sa disbetalipoproteinemijom, kada uzimaju Liprimar, smanjuje se koncentracija lipoproteinskog holesterola srednje gustoće (steroidi koji snižavaju holesterol).

U bolesnika s hiperlipoproteinemijom tipa IIa i IIb, prema Fredrickson klasifikaciji za terapiju atorvastatinom (raspon doza 10–80 mg), koncentracija HDL-C u prosjeku raste za 5,1–8,7% u odnosu na početnu vrijednost, a taj efekt ne ovisi o dozi. Omjer kolesterola-LDL / kolesterola-HDL-a i ukupnog kolesterola-holesterola-HDL-a značajno je smanjen (smanjenje se određuje uzetom Liprimar-a) za 37–55%, odnosno 29–44%, respektivno. Atorvastatin u dozi od 80 mg značajno smanjuje rizik od razvoja ishemijskih komplikacija i smanjuje smrtnost za 16% nakon završetka kursa liječenja od 16 tjedana, a rizik od ponovne hospitalizacije povezane s anginom pektoris, što je praćeno znakovima miokardijalne ishemije, smanjuje se za 26% u skladu s istraživanjem , dolazi do smanjenja težine simptoma miokardijalne ishemije tokom intenzivne terapije za snižavanje lipida (MIRACL). U bolesnika s različitim početnim nivoima LDL-C, bolesnika s nestabilnom anginom i infarktom miokarda bez Q talasa, bez obzira na spol (muški i ženski) i dob (mlađi i stariji od 65 godina), uzimanje atorvastatina značajno smanjuje rizik od ishemijskih komplikacija i smrtnosti. Smanjenje koncentracije LDL-C u plazmi pokazuje bolju povezanost s dozom Liprimara nego s koncentracijom njegove aktivne komponente u krvnoj plazmi. Dozu treba odabrati uzimajući u obzir klinički učinak.

Terapeutski učinak Liprimar-a bilježi se 2 tjedna nakon početka liječenja, a dostiže vrhunac nakon 4 tjedna i traje kroz čitav tijek terapije.

U bolesnika s arterijskom hipertenzijom i tri ili više faktora rizika, uzimanje atorvastatina u dozi od 10 mg smanjuje rizik od razvoja nefatalnih (smrtnih) srčanih udara u usporedbi s placebom. Poznati su rezultati anglo-skandinavske studije o procjeni ishoda srčanih bolesti (ASCOT-LLA) prema kojoj primjena Liprimara u dozi od 10 mg smanjuje rizik od određenih komplikacija kako slijedi:

  • moždani udar (nefatalni / fatalan) - za 26%,
  • koronarne komplikacije (nefatalni infarkt miokarda i koronarna bolest srca, praćeni smrću) - za 36%,
  • opće kardiovaskularne komplikacije - za 29%,
  • opće kardiovaskularne komplikacije i postupci revaskularizacije - za 20%.

Prema rezultatima istraživanja primjene atorvastatina za dijabetes melitus tipa 2 (CARDS), primjena Liprimar-a kod pacijenata s ovom bolešću smanjuje rizik od kardiovaskularnih komplikacija bez obzira na dob i spol ili početnu koncentraciju LDL-C kako slijedi:

  • moždani udar (nefatalni / fatalan) - za 48%,
  • bezbolna miokardijalna ishemija, nefatalni (fatalni) infarkt miokarda - za 42%,
  • glavne kardiovaskularne komplikacije (moždani udar, postupci revaskularizacije, bezbolna ishemija miokarda, nefatalni i fatalni infarkt miokarda, perkutana transluminalna koronarna angioplastika, smrt uslijed pogoršanja koronarne srčane bolesti, presađivanje koronarne arterije, nestabilna angina pektoris) - za 37%.

Ispitivanje utjecaja intenzivne hipolipidemijske terapije na obrnuti razvoj koronarne ateroskleroze (REVERSAL) pokazalo je da bolesnici s koronarnom srčanom bolešću koji uzimaju atorvastatin u dnevnoj dozi od 80 mg uzrokuju smanjenje ukupnog volumena ateroma za 0,4% nakon 1,8 mjeseci liječenja.

Primjena atorvastatina u dnevnoj dozi od 80 mg može umanjiti rizik od nefatalnog (fatalnog) moždanog udara u bolesnika koji su prošli prolazni ishemijski napad ili moždani udar bez povijesti bolesti srca i krvnih sudova u usporedbi s placebom, sukladno rezultatima studije prevencije moždanog udara s intenzivnim padom kolesterola (SPARCL). To značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih komplikacija i potrebu za revaskularizacijskim postupcima. Smanjenje rizika od poremećaja kardiovaskularnog sustava tijekom liječenja atorvastatinom primijećeno je kod svih skupina bolesnika, s izuzetkom onog koji je uključivao bolesnike s primarnim ili ponovljenim hemoragičnim moždanim udarom.

U bolesnika s koronarnom srčanom bolešću, uzimanje Liprimara u dozi od 80 mg u usporedbi s dozom od 10 mg značajno smanjuje rizik od komplikacija kako slijedi (u skladu s rezultatima studije o liječenju TNT-om za postizanje novih ciljanih koncentracija lipida):

  • dokumentovana angina pektoris - za 10,9%,
  • kardiovaskularne komplikacije (nefatalni infarkt miokarda i koronarna bolest srca, praćena smrću) - za 8,7%,
  • operacija bajpasa koronarnih arterija ili drugi postupci revaskularizacije - za 13,4%,
  • nefatalni infarkt miokarda, nije izazvan postupkom - za 4,9%,
  • smještaj u bolnicu povezanu sa kongestivnim zatajenjem srca - za 2,4%,
  • nefatalni (fatalni) moždani udar - za 2,3%.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je dostupan u tabletama obloženim enterijskim oblogama. Jedinica za doziranje sadrži 10 mg kalcijevog atorvastatina kao aktivnog spoja. Za brzinu apsorpcije i povećanu bioraspoloživost tableta sadrži dodatne tvari:

  • mikrokristalna celuloza,
  • magnezijum stearat,
  • mliječni šećer
  • Hyprolose
  • natrijeva karmeloza,
  • kalcijum karbonat.

Sastav tableta uključuje mikrokristalnu celulozu, magnezijum stearat, mlečni šećer, hiprolozu, kroskarmelozu natrijum, kalcijum karbonat.

Filmska membrana sadrži kandelilla vosak, hipromelozu, polietilen glikol, talk, emulziju simeticon, titan dioksid. Na bijelim tabletama eliptičnog oblika nanose se graviranje "PD 155" i doza aktivne tvari.

Farmakološko djelovanje

Liprimar spada u klasu lijekova za snižavanje lipida. Aktivna supstanca atorvastatin je selektivni blokator HMG-CoA reduktaze, glavnog enzima potrebnog za transformaciju 3-hidroksi-3-metilglutarilnog koenzima u mevalonat.

Uz prisustvo nasljednog oblika hiperholesterolemije (povećanog kolesterola), miješane dislipidemije, aktivna tvar Liprimara pomoći će smanjiti koncentraciju ukupnog kolesterola u krvi (Ch), apolipoprotein B, VLDL i LDL (lipoproteini male gustoće) i količinu triglicerida. Atorvastatin uzrokuje porast lipoproteina visoke gustoće (HDL).

Mehanizam djelovanja nastaje uslijed suzbijanja aktivnosti HMG-CoA reduktaze i inhibicije stvaranja kolesterola u hepatocitima.

Atorvastatin je u stanju povećati broj lipoproteinskih receptora niske gustine na vanjskoj površini jetrene stanice, što dovodi do povećanog unosa i uništenja LDL-a.

Lijek je u mogućnosti povećati broj lipoproteinskih receptora niske gustine na vanjskoj površini ćelijske jetre.

Aktivni spoj smanjuje sintezu LDL kolesterola i količinu štetnih lipoproteina, zbog čega dolazi do povećanja aktivnosti LDL receptora. U bolesnika s homozigotnom nasljednom hiperholesterolemijom otpornom na djelovanje lijekova za snižavanje lipida smanjuju se LDL jedinice. Terapeutski učinak opažen je u roku od 2 sedmice nakon početka terapije lijekovima. Maksimalan učinak zabilježen je nakon višemjesečnog liječenja Liprimar-om.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, tablete se ne rastvaraju pod djelovanjem klorovodične kiseline u želucu, upadajući u proksimalni jejunum. U ovom dijelu probavnog trakta filmska membrana podvrgava se hidrolizi.

Tableta se razgrađuje, hranjive tvari i lijekovi počinju se apsorbirati kroz posebne mikrovillije.

Atorvastatin ulazi u krvotok iz crijevne stijenke, gdje dostiže maksimalne razine u plazmi za 1-2 sata. U žena je koncentracija aktivne tvari 20% veća nego u muškaraca.


Nakon oralne primjene, tablete se ne rastvaraju pod djelovanjem klorovodične kiseline u stomaku.Liprimar 10 ulazi u krvotok iz crijevne stijenke.
Aktivna supstanca lijeka veže se za albumin 98%, zbog čega hemodijaliza nije efikasna.

Bioraspoloživost doseže 14-30%. Niski pokazatelji nastaju zbog parietalnog metabolizma atorvastatina u sluznici crevnog trakta i transformacije u jetrenim ćelijama izoenzimom citokroma CYP3A4. Aktivna supstanca veže se za albumin 98%, zbog čega hemodijaliza nije efikasna. Poluvrijeme eliminacije doseže 14 sati. Terapeutski efekat traje 20-30 sati. Kroz mokraćni sistem atorvastatin polako napušta tijelo - u urinu nakon jedne doze nalazi se samo 2% doze.

Indikacije za upotrebu

Lijek se koristi u medicinskoj praksi za liječenje:

  • primarna hiperholesterolemija nasljedne i ne-nasljedne prirode,
  • povećani endogeni nivo triglicerida otpornih na dijetsku terapiju,
  • nasljedna homozigotna hiperholesterolemija sa niskom efikasnošću dijeta i drugih metoda liječenja bez lijekova,
  • kombinirani tip hiperlipidemije.

Lijek je propisan kao preventiva kod srčanih bolesti kod pacijenata koji nemaju znakove koronarne srčane bolesti, ali imaju faktore rizika: starost, loše navike, visok krvni pritisak, dijabetes melitus. Rizična skupina uključuje ljude koji imaju predispoziciju za hiperholesterolemiju i nisku razinu HDL-a.

Lijek je propisan kao preventivna mjera za srčane bolesti.

Lijek se koristi kao dodatak dijetnoj terapiji za razvoj disbetalipoproteinemije. Liprimar se koristi kao sredstvo za sprečavanje razvoja komplikacija kod pacijenata s miokardijalnom ishemijom kako bi se smanjio rizik od smrti, srčanog udara, moždanog udara i hospitalizacije zbog angine pektoris.

Kontraindikacije

  • Aktivne bolesti jetre ili porast serumske aktivnosti transaminaza (više od 3 puta u odnosu na gornju granicu norme) nepoznate etiologije,
  • Starost do 18 godina (zbog nedovoljnih kliničkih podataka o sigurnosti i efikasnosti Liprimara za ovu starosnu grupu pacijenata),
  • Trudnoća i dojenje
  • Preosjetljivost na lijek.

Relativno (Liprimar treba propisati s oprezom):

  • Zloupotreba alkohola
  • Indikacije o istoriji bolesti jetre.

Za vrijeme terapije, žene reproduktivne dobi trebaju koristiti odgovarajuće metode kontracepcije.

Uputa za upotrebu Liprimar: metoda i doziranje

Prije upotrebe Liprimara potrebno je pokušati postići kontrolu hiperholesterolemije uz pomoć prehrane, fizičke aktivnosti i gubitka tjelesne težine kod pacijenata s pretilošću, kao i terapije za osnovnu bolest.

Prilikom propisivanja lijeka, pacijentu treba savjetovati da slijedi standardnu ​​hipoholesterolemijsku prehranu tokom čitavog kursa.

Liprimar se uzima oralno, 1 put dnevno, bez obzira na unos hrane i doba dana.

Ovisno o početnom sadržaju LDL-C, svrha liječenja i pojedinačni odgovor, doza može varirati od 10 mg do 80 mg (maksimalno).

Na početku terapije i / ili tijekom povećanja doze svaka 2-4 tjedna, potrebno je kontrolirati sadržaj lipida u plazmi i, u skladu s tim, provesti prilagodbu doze.

Za većinu pacijenata dnevna doza Liprimar-a sa kombiniranom (mješovitom) hiperlipidemijom i primarnom hiperholesterolemijom je 10 mg. U pravilu se terapijski učinak očituje 14 dana, a dostiže maksimum u roku od mjesec dana. Uz produženu terapiju, efekat ostaje.

Uz homozigotnu porodičnu hiperholesterolemiju, Liprimar je propisan u dnevnoj dozi od 80 mg.

U bolesnika s hepatičkom insuficijencijom, doza lijeka se smanjuje pod stalnim nadzorom aktivnosti aspartat aminotransferaze i alanin aminotransferaze.

Funkcionalno oštećenje bubrega ne utječe na koncentraciju atorvastatina u krvnoj plazmi niti na stupanj smanjenja sadržaja LDL-C, stoga takvim bolesnicima nije potrebno prilagođavanje doze.

Uz istodobnu primjenu ciklosporina, maksimalna doza Liprimara je 10 mg.

Nuspojave

U pravilu se Liprimar dobro podnosi, nastali poremećaji su prolazni i blagi.

Tokom terapije mogu se razviti sledeće nuspojave (≥1% - često, ≤1% - rijetko):

  • Centralni nervni sistem: često - glavobolja, nesanica, astenski sindrom, retko - periferna neuropatija, vrtoglavica, neispravnost, parestezija, amnezija, hipestezija,
  • Probavni sistem: često - zatvor, dispepsija, mučnina, bol u trbuhu, proliv, nadimanje, retko - anoreksija, povraćanje, pankreatitis, hepatitis, holestatska žutica,
  • Mišićno-koštani sistem: često - mijalgija, retko - miopatija, bolovi u leđima, grčevi mišića, artralgija, miozitis, rabdomioliza,
  • Hematopoetski sistem: retko - trombocitopenija,
  • Metabolizam: retko - hiperglikemija, hipoglikemija, povećani nivo kreatin fosfokinaze u serumu,
  • Alergijske reakcije: rijetko - toksična epidermalna nekroliza (Lyell-ov sindrom), osip na koži, urtikarija, svrbež, bulozni osip, anafilaktičke reakcije, multiformni eksudativni eritem (uključujući Stevens-Johnsonov sindrom),
  • Ostalo: rijetko - povećani umor, periferni edemi, impotencija, debljanje, zujanje u ušima, bol u grudima, sekundarno zatajenje bubrega, alopecija.

Predoziranje

Znakovi predoziranja atorvastatina su povećane nuspojave.

Ako je potrebno, preporučuje se simptomatska terapija, praćenje aktivnosti kreatin fosfokinaze i redovni testovi rada jetre. Budući da je aktivna supstanca aktivno uključena u procese vezivanja na proteine ​​u plazmi, upotreba hemodijalize za njeno izlučivanje smatra se neučinkovitom.

Specifični antidot atorvastatina nije poznat.

Posebna uputstva

Nakon primjene Liprimara može se primijetiti umjereno povećanje serumske aktivnosti alanin aminotransferaze i aspartat aminotransferaze, trajno povećanje serumskih razina jetrenih transaminaza (bez razvoja žutice ili drugih kliničkih manifestacija). S smanjenjem doze, povlačenjem lijeka (privremenim ili potpunim), aktivnost jetrenih transaminaza obično se vraća na početni nivo. U većini slučajeva pacijenti mogu nastaviti terapiju u smanjenoj dozi bez ikakvih kliničkih posljedica.

Pokazatelji funkcije jetre moraju se pratiti prije liječenja, 6 i 12 tjedana nakon početka upotrebe Liprimara ili nakon povećanja doze, kao i tijekom čitavog tijeka terapije.

Lijek se poništava uz značajno povećanje aktivnosti kreatin fosfokinaze, u prisustvu sumnje ili potvrđene miopatije. Prilikom propisivanja Liprimar istodobno s imunosupresivima, fibratima, eritromicinom, antifungalnim lijekovima (derivati ​​azola) ili nikotinskom kiselinom u hipolipidemijskim dozama, treba imati na umu da to povećava vjerojatnost razvoja miopatije. Redovno praćenje pacijentovog stanja potrebno je kako bi se otkrila slabost ili bol u mišićima, posebno tokom prvih mjeseci terapije i u periodima povećavanja doza bilo kojeg lijeka. Ako je potrebno provesti kombiniranu terapiju, potrebno je razmotriti mogućnost upotrebe ovih lijekova u nižim početnim i održavajućim dozama.

Pri primjeni Liprimara opisani su rijetki slučajevi rabdomiolize s akutnim zatajivanjem bubrega uslijed mioglobinurije. Ako postoje znakovi moguće miopatije ili prisutnosti faktora rizika za zatajenje bubrega zbog rabdomiolize (na primjer, s teškom akutnom infekcijom, arterijskom hipotenzijom, traumom, metaboličkim, endokrinim i elektrolitnim poremećajima i nekontroliranim napadima, opsežna operacija), preporučuje se potpuno prekidanje terapije ili privremeno prekid liječenja .

Ako osjetite neobjašnjivu slabost ili bolove u mišićima, posebno ako ih prate vrućica ili nelagoda, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

Nema podataka o utjecaju Liprimara na sposobnost upravljanja vozilima i obavljanje potencijalno opasnih vrsta posla koji zahtijevaju povećanu koncentraciju i neposredne psihomotorne reakcije. Međutim, zbog mogućnosti vrtoglavice, mora biti oprezan pri obavljanju gore navedenih aktivnosti.

Trudnoća i dojenje

Tijekom terapije, žene reproduktivne dobi koje uzimaju Liprimar treba koristiti pouzdane kontraceptive. Svrha lijeka je kontraindicirana kod pacijenata koji nisu zaštićeni od trudnoće. Postoje podaci o rijetkim slučajevima urođenih anomalija nakon intrauterinog izlaganja inhibitorima HMG-CoA reduktaze (statini) na plodu. Studije na životinjama potvrđuju toksičan učinak na plodnost.

Neprihvatljivo je propisivanje Liprimar dojiljama, jer ne postoje pouzdane informacije o prodiranju atorvastatina u majčino mlijeko. Ako je potrebno koristiti lijek tijekom dojenja, dojenje treba otkazati, kako se ne bi povećao rizik od neželjenih efekata kod novorođenčadi.

Upotreba u djetinjstvu

U pedijatrijskoj praksi Liprimar je kontraindiciran za liječenje djece i adolescenata mlađih od 18 godina, zbog nedostatka kliničkih podataka o efikasnosti i sigurnosti terapije u ovoj dobnoj skupini. Izuzetak je liječenje heterozigotne porodične hiperholesterolemije, koja pokazuje upotrebu atorvastatina u djece starije od 10 godina.

S oslabljenom funkcijom jetre

Kontraindicirano je uzimanje lijeka bolesnicima sa oboljenjima jetre u aktivnoj fazi, kao i s povećanjem aktivnosti jetrenih transaminaza nepoznatog porijekla u krvnoj plazmi više od 3 puta u usporedbi s gornjom granicom norme.

S oprezom se daje Liprimar pacijentima koji imaju povijest bolesti jetre i / ili ovisnika o alkoholu.

Upotreba u starosti

Kada su koristili Liprimar u starijih bolesnika, nisu utvrđene razlike u sigurnosti i djelotvornosti u usporedbi s općom populacijom, stoga nije potrebno prilagođavanje doze.

Budući da se rizik od rabdomiolize povećava u dobi većoj od 70 godina, Liprimar treba primjenjivati ​​s oprezom.

Interakcija lijekova

Uz istovremeno korištenje Liprimar s nekim lijekovima mogu se pojaviti sljedeći efekti:

  • Ciklosporin, fibrati, eritromicin, klaritromicin, antifungalni lekovi (derivati ​​azola) i nikotinska kiselina u hipolipidemijskim dozama: povećani rizik od miopatije,
  • Inhibitori izoenzima CYP3A4: povećane koncentracije atorvastatina u plazmi,
  • Inhibitori OATP1B1 (npr. Ciklosporin): povećana bioraspoloživost atorvastatina,
  • Eritromicin, klaritromicin, inhibitori CYP3A4, diltiazem, sok od grejpa: povećana koncentracija atorvastatina u plazmi,
  • Itrakonazol: povećanje AUC (ukupne koncentracije tvari u plazmi) atorvastatina,
  • Induktori izoenzima citokroma CYP3A4: smanjenje koncentracije atorvastatina u krvnoj plazmi,
  • Kolestipol: smanjenje koncentracije atorvastatina u plazmi, međutim, učinak kombinacije lijekova koji smanjuje lipiditet prelazi onaj od svakog od njih pojedinačno,
  • Digoksin: povećanje njegove koncentracije kada uzimate Liprimar u velikim dozama (potrebno je pratiti stanje pacijenata),
  • Oralni kontraceptivi koji sadrže noretisteron i etinil estradiol: povećana AUC ovih supstanci.

Analozi Liprimara su: Atorvastatin, Atorvastatin-Teva, Atoris, Liptonorm, Torvakard, Atorvoks, Tribestan, Krestor.

Recenzije na Liprimar

Lijek se često propisuje pacijentima koji pate od različitih poremećaja u radu kardiovaskularnog sistema. Postoje brojni pregledi o Liprimaru, posebno mnogi pacijenti navode visoku efikasnost liječenja. Međutim, neki pacijenti ne razumiju sasvim ispravno kako uzimati lijek zbog nedovoljnog objašnjenja režima liječenja od strane liječnika. Zbog toga pokušavaju samostalno odabrati ili prilagoditi doze atorvastatina, što dovodi do pojave nepoželjnih nuspojava (pojava modrica i modrica, prorjeđivanje krvi itd.).

Stručnjaci smatraju Liprimar jednim od najefikasnijih lijekova pod uvjetom da se strogo poštuju doziranje i trajanje tijeka terapije. Oni, takođe, savjetuju da se za vrijeme liječenja uključe u izvedive fizičke vježbe, drže dijetu i redovno rade krvne pretrage.

Kako uzimati Liprimar 10

Tablete su propisane za oralnu primjenu, bez obzira na doba dana ili obroke. Terapija lijekovima provodi se samo uz neučinkovitost hipoholesterolemijske prehrane, mjere mršavljenja na pozadini morbidne pretilosti, vježbanja. Ako je porast kolesterola uzrokovana osnovnom bolešću, prije upotrebe Liprimara trebate pokušati ukloniti glavni patološki proces. Tokom čitave terapije lijekovima morate se pridržavati posebne prehrane.

Terapija lijekovima Liprimar 10 provodi se samo uz neučinkovitost hipoholesterolemijske prehrane.

Dnevna doza je 10-80 mg za jednokratnu upotrebu i podešava se ovisno o učinkovitosti LDL-C i postizanju terapijskog učinka.

Najveća dopuštena doza je 80 mg.

Za vrijeme liječenja lijekom Liprimar, potrebno je pratiti koncentraciju lipida u plazmi svaka 2-4 tjedna, nakon čega je potrebno konzultirati svog liječnika o promjenama u režimu doziranja.

Za otklanjanje miješanog oblika hiperlipidemije potrebno je uzimati 10 mg jednom dnevno, dok je za homozigotnu nasljednu hiperholesterolemiju potrebna maksimalna terapijska doza od 80 mg. U potonjem slučaju, nivo holesterola se smanjuje za 20-45%.

Uzimanje lijeka za dijabetes

Pacijenti s dijabetesom trebaju biti oprezni kada se pojavi hiperholesterolemija. Takvi ljudi rizikuju razvoj koronarne srčane bolesti. Liprimar se koristi kao mjera sprječavanja infarkta miokarda. Doziranje određuje lekar u zavisnosti od nivoa holesterola.

Pacijenti s dijabetesom trebaju biti oprezni kada se pojavi hiperholesterolemija.

Centralni nervni sistem

Negativne reakcije sa oštećenjem nervnog sistema manifestuju se kao:

  • nesanica
  • opšte slabost
  • astenski sindrom
  • glavobolja i vrtoglavica,
  • smanjenje i potpuni gubitak osjetljivosti,
  • neuropatija perifernog nervnog sistema,
  • amnezija.

Iz respiratornog sistema

Može se javiti dispneja.

Sa tendencijom ispoljavanja anafilaktičkih reakcija mogu se pojaviti osipi na koži, crvenilo, svrbež, eksudativni eritem, nekroza potkožnog masnog sloja. U teškim slučajevima razvijaju se Quinckeov edem i anafilaktički šok.

Prem dotičnog lijeka može izazvati pojavu osipa na koži.

Kompatibilnost s alkoholom

Lijek se ne smije miješati sa alkoholnim pićima. Etilni alkohol inhibira središnji nervni, hepatobiliarni i krvožilni sistem, pa je time smanjen hipoholesterolemijski učinak Liprimara. Povećava se vjerovatnost stvaranja aterosklerotskih plakova na zidovima krvnih žila.

Lijek se ne smije miješati sa alkoholnim pićima.

Kombinacija se ne preporučuje

Zbog rizika od neuromuskularnih patologija, ne preporučuje se paralelna primena Liprimar sa:

  • ciklosporinski antibiotici
  • derivati ​​nikotinske kiseline,
  • Eritromicin
  • antigljivični lekovi
  • fibrati.

Istodobna primjena lipimara i eritromicina se ne preporučuje.

Takve kombinacije lijekova mogu dovesti do miopatije.

S pažnjom

Preporučuje se biti oprezan dok koristite Liprimar s drugim lijekovima:

  • Atorvastatin je u mogućnosti povećati AUC oralnih kontraceptiva za 20-30%, ovisno o hormonima koji se nalaze u preparatima.
  • Atorvastatin s dozom od 40 mg u kombinaciji s 240 mg Diltiazema dovodi do povećanja koncentracije atorvastatina u krvi u plazmi. Prilikom uzimanja 200 mg itrakonazola sa 20-40 mg Liprimara, primećeno je povećanje AUC atorvastatina.
  • Rifampicin smanjuje nivo atorvastatina u plazmi.
  • Kolestipol uzrokuje smanjenje lijeka za snižavanje holesterola u plazmi.
  • S kombiniranom terapijom digoksinom, njegova koncentracija raste za 20%.

Sok grejpa suzbija djelovanje citokromnog izoenzima CYP3A4, zbog čega se prilikom upotrebe više od 1,2 litre limunskog soka dnevno povećava koncentracija atorvastatina u plazmi. Sličan efekat uočen je kod uzimanja inhibitora CYP3A4 (Ritonavir, Ketokonazol).

Liprimar je zabranjena upotreba 10 trudnica.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Zabranjeno je koristiti lijek za trudnice, kao postoji rizik od kršenja pravilnog polaganja tkiva i organa tokom embrionalnog razvoja. Nema podataka o sposobnosti Liprimara da prođe kroz hematoplacentalnu barijeru.

Tokom terapije lijekovima dojenje treba ukinuti.

Supstituenti lijeka koji imaju sličan učinak uključuju:

Zamena se vrši nakon lekarskog saveta.

Promotivni video "Liprimar" Uputstvo za LiprimarUpute za atoris

Doziranje i primjena

Prije propisivanja Liprimar-a potrebno je postići kontrolu hiperholesterolemije liječenjem osnovne bolesti, kao i drugim nefarmakološkim metodama (dijeta, vježbanje i gubitak težine u bolesnika s pretilošću).

Za vrijeme terapije lijekovima, pacijentu se preporučuje pridržavati se standardne hipoholesterolemijske prehrane.

Liprimar je namijenjen oralnoj primjeni, bez obzira na doba dana ili obroke.

Doza varira od 10 do 80 mg jednom dnevno. Odabir doze provodi se uzimajući u obzir početni sadržaj kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL-C), pojedinačni učinak i svrhu liječenja. Maksimalna dnevna doza je 80 mg jednom.

Na početku terapije, kao i s povećanjem doza, potrebno je utvrditi koncentraciju lipida u plazmi svaka 2-4 tjedna, a uzimajući u obzir dobivene podatke, prilagoditi dozu.

Uz miješanu (kombiniranu) hiperlipidemiju i primarnu hipoholesterolemiju, doza Liprimara za većinu bolesnika je 10 mg jednom dnevno. Terapeutski učinak očituje se prve dvije sedmice i dostiže maksimum do 4 tjedna liječenja. Uz produženu terapiju, efekat ostaje.

Bolesnicima s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom Liprimar propisuje se u dozi od 80 mg jednom dnevno (nivo LDL-C smanjuje se za 18-45%).

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije i u starijih osoba, prilagodba doze nije potrebna.

Kod zatajenja jetre doza se smanjuje pod stalnim nadzorom aktivnosti enzima alanin aminotransferaza i aspartat aminotransferaze.

Uz istodobnu upotrebu s ciklosporinom, doza Liprimara ne smije prelaziti 10 mg dnevno.

Pogledajte video: Diet Doctor VS Big Pharma - Plant Based Throwdown w Dr. Michael Greger (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar