Kada je pregledan i odmah je dobio dijabetes

Dijabetes melitus - hronična doživotna bolest. Da bi održali svoju radnu sposobnost i sprečili razvoj invalidnih komplikacija, ovim pacijentima je potreban aktivan i sistematski medicinski pregled. Trebalo bi težiti tome da se maksimalizira životni vijek svakog pacijenta dijabetes melitus (SD)i pružiti priliku hronično bolesnoj osobi da aktivno živi i radi.

Klinički pregled je potreban bolesnicima sa šećernom bolešću svih stepena težine i osobama sa faktorima rizika. Ovo može spriječiti, barem u nekim slučajevima, razvoj manifestnih oblika bolesti ili prelazak na njegove teže oblike.

Rad endokrinološke ordinacije gradskih i okružnih poliklinika osigurava endokrinolog i medicinska sestra, a u mnogim okružnim centrima i urbanim sredinama ljekari su posebno raspoređeni i spremni za rješavanje ovih problema. Funkcije liječnika endokrinološkog kabineta uključuju: primanje primarnih i kliničkih pacijenata, provođenje svih medicinskih pregleda pacijenata, njihovu hospitalizaciju u slučaju hitnih indikacija i planirano.

U cilju prepoznavanja i liječenja komplikacija šećerne bolesti, mogućih popratnih bolesti, liječnik endokrinološke ordinacije sarađuje u uskoj suradnji sa stručnjacima srodnih zanimanja (optometrist, neurolog, ginekolog, stomatolog, hirurg) koji rade u istoj ili drugim ustanovama (specijaliziranim dispanzerima i bolnicama).

Ambulantna kartica (obrazac br. 30) sastavlja se za pacijenta s novodijagnosticiranim dijabetes melitusom, koja se pohranjuje u ordinaciju.

Glavni zadaci kliničkog pregleda bolesnika sa šećernom bolešću:

1. Pomoć u kreiranju pacijentovog dnevnog režima, koji uključuje sve terapijske mjere i najviše odgovara uobičajenom načinu života porodice.
2. Pomoć u profesionalnom usmjeravanju, preporuke za zapošljavanje pacijenata i, prema indikacijama, provođenje radnog pregleda, odnosno priprema potrebne dokumentacije i upućivanje pacijenta u MSEC.
3. Prevencija akutnih vanrednih stanja.
4. Prevencija i liječenje vaskularnih komplikacija šećerne bolesti - kasni dijabetes.

Rješenje ovih problema u velikoj mjeri određuje:

1) sistematsko pružanje na klinici pacijenata sa šećernom bolešću svim potrebnim terapijskim sredstvima (tabletirani hipoglikemijski lekovi, dovoljan set različitih vrsta inzulina),
2) adekvatna kontrola tijeka bolesti (praćenje stanja nadoknade metaboličkih procesa) i pravovremena identifikacija mogućih komplikacija šećerne bolesti (posebne metode pregleda i savjet stručnjaka),
3) izrada individualnih preporuka za pacijente za obavljanje dozirane fizičke aktivnosti,
4) pravovremeno bolničko liječenje u hitnim situacijama, uz dekompenzaciju bolesti, identifikaciju komplikacija dijabetesa,
5) podučavanje pacijenata kako kontrolirati tok bolesti i samokorekciju liječenja.

Učestalost ambulantnog pregleda pacijenata ovisi o vrsti dijabetes melitusa, težini i karakteristikama tijeka bolesti.

Učestalost planirane hospitalizacije pacijenata takođe nastaje zbog ovih parametara.

Glavne indikacije za hitnu hospitalizaciju pacijenata sa šećernom bolešću (često se to odnosi na bolesnike s novodijagnosticiranim dijabetesom melitusom):

1. Dijabetička koma, prekomatozno stanje (odjel intenzivne njege i reanimacije, u nedostatku potonjeg - endokrinološka ili terapijska bolnica u multidisciplinarnoj bolnici s non-stop laboratorijskim nadzorom osnovnih biokemijskih parametara).
2. Teška dekompenzacija dijabetesa sa ili bez ketoze ili ketoacidoze (endokrinološka bolnica).
3. Dekompenzacija šećerne bolesti, potreba za imenovanjem i / ili korekcijom inzulinske terapije (endokrinološka bolnica).
4. Dijabetes melitus u bilo kojem stanju kompenzacije za alergije na različite hipoglikemijske agense, istoriju multivalentne alergije na lijekove (endokrinološka bolnica).
5. Različit stupanj dekompenzacije šećerne bolesti u prisutnosti druge bolesti (akutna upala pluća, pogoršanje hroničnog kolecistitisa, pankreatitisa i dr.), Moguće provociranje manifestacije dijabetesa kada prevladava klinika, a ta bolest postaje primarna (terapijska ili drugačija u profilu bolnica).
6. Različiti stupnjevi dekompenzacije šećerne bolesti uz prisustvo izraženih manifestacija angiopatije: krvarenje u mrežnici ili staklarni humor, trofični čir ili gangrena stopala, druge manifestacije (hospitalizacija u odgovarajućoj bolnici).

Hospitalizacija bolesnika sa novodijagnosticiranim dijabetes melitusom, uglavnom tipa 2, nije potrebna uz zadovoljavajuće opće stanje pacijenta, odsutnost ketoze, relativno nizak nivo glikemije (11-12 mmol / l na prazan stomak i tokom cijelog dana) i glukozurije, odsutnost izrazitih popratnih bolesti i manifestacije različitih dijabetičkih angiopatija, mogućnost postizanja kompenzacije za dijabetes melitus bez inzulinske terapije imenovanjem fiziološke prehrane ili dijetoterapije u kombinaciji sa tablete za snižavanje šećera (Tsp).

Odabir terapije za snižavanje šećera na ambulantnoj osnovi ima prednosti u odnosu na bolničko liječenje, jer omogućava propisivanje lijekova za snižavanje šećera, uzimajući u obzir uobičajeni režim pacijenta koji će ga svakodnevno pratiti. Ambulantno liječenje takvih pacijenata moguće je uz dovoljnu laboratorijsku kontrolu, korištenjem samokontrole i pregleda pacijenata od strane drugih specijalista za procjenu stanja plovila različite lokalizacije.

Za hospitalizaciju pacijenata sa manifestnom dijabetesom melitusom, kod kojih su već primljeni na liječenje, uz plan medicinskog pregleda sledeće su situacije:

1. Razvoj dijabetičke ili hipoglikemijske kome, prekomatozno stanje (na odeljenju intenzivne nege ili u endokrinološkoj bolnici).
2. Dekompenzacija šećerne bolesti, fenomen ketoacidoze, kada postoji potreba za korekcijom inzulinske terapije, vrstom i dozom tableta za snižavanje šećera u razvoju, moguće sekundarne rezistencije na TSP.

U bolesnika sa šećernom bolešću, posebno tipa 2 umjerene težine, s ketozom bez znakova ketoacidoze (zadovoljavajuće opće stanje, relativno niska razina glikemije i dnevne glukozurije, reakcija dnevnog urina na aceton iz tragova do slabo pozitivne), moguće je započeti mjere za njegovo uklanjanje u ambulantnoj osnovi.

Svode se na uklanjanje uzroka ketoze (za vraćanje narušene prehrane i uzimanje lijekova za snižavanje šećera, otkazivanje biguanida i započinjanje liječenja interkurentnih bolesti), preporuke za privremeno ograničavanje količine masti u ishrani, proširenje konzumacije voća i prirodnih sokova, dodavanje alkalizirajućih sredstava (alkalni napitak, čišćenje soda klistiri). Pacijenti koji primaju liječenje inzulinom mogu se nadopuniti dodatnom injekcijom inzulina kratkog djelovanja u dozi od 6 do 12 jedinica u potrebnom vremenu (dan, večer) 2-3 dana. Često se ovim mjerama može ambulantno otkloniti ketoza u roku od 1-2 dana.

3. Napredovanje dijabetičkih angiopatija različite lokalizacije i polineuropatija (bolnica odgovarajućeg profila - oftalmološka, ​​nefrološka, ​​hirurška, uz savet endokrinologa, endokrinološka bez obzira na stanje metaboličkih procesa). Bolesnici s teškom dijabetičkom angiopatijom, a posebno stadijumom retinopatije, nefropatijom s simptomima stadija kroničnog zatajenja bubrega, trebaju se liječiti u bolnicama 3-4 puta godišnje i češće, prema indikacijama. U slučaju dekompenzacije šećerne bolesti preporučljivo je korigirati dozu lijekova za snižavanje šećera u endokrinološkoj bolnici, dok se ostali tečajevi mogu izvesti na specijaliziranim odjelima.

4. Dijabetes melitus u bilo kojem kompenzacijskom stanju i potrebu za hirurškom intervencijom (čak i s malom količinom hirurgije, hirurška bolnica).
5. Dijabetes melitus u bilo kojem kompenzacijskom stanju i razvoj ili pogoršanje interkurentnih bolesti (upala pluća, akutni pankreatitis, holecistitis, urolitijaza i dr., Bolnica odgovarajućeg profila).
6. Dijabetes melitus i trudnoća (endokrinološki i akušerski odjeli, termini i indikacije formulirani su u odgovarajućim smjernicama).

U bolnici se testira taktika dijetalne terapije, doze inzulina, potkrijepljuju potrebe i odabire se skup fizičkih vježbi, daju se preporuke za liječenje i kontrolu tijeka bolesti, međutim, pacijent sa šećernom bolešću provodi kod kuće i pod nadzorom je polikliničkog liječnika. Dijabetes melitus zahtijeva mnogo napora i ograničenja od pacijenata i članova obitelji zbog čega je potrebno napustiti uobičajeni način života ili ga modificirati. Članovi porodice imaju mnogo novih briga u vezi s tim.

Pomozite porodici da nauči da „živi sa dijabetesom“ - Vrlo važan presjek rada doktora klinike. Neizostavni uvjet za uspješnu terapiju je kontakt i mogućnost telefonske komunikacije s obitelji pacijenta. Poznavanje karakteristika prehrane, životnog stila i psihološke klime u obitelji pomoći će liječniku da svoje preporuke približi što je moguće bliže uslovima porodice, odnosno da im učini pogodnijim za primjenu. Istovremeno, telefonska komunikacija omogućit će pacijentu, članovima obitelji u hitnim situacijama da koordiniraju svoje postupke s liječnikom i tako spriječe razvoj dekompenzacije bolesti ili ublaže njene manifestacije.

Diferencirani pregled nije nužno skup

Ako mi u odrasloj populaciji, nakon što odredimo starosnu granicu od 30 i više godina, i u skupini s pretilošću - od 18 godina, ispitat ćemo samo glukozu na glasu jednom godišnje, moći ćemo na vrijeme otkriti dijabetes i spriječiti toliki broj komplikacija, da ćemo uštedjeti milijarde . Slično je i s mjerenjem krvnog pritiska, određivanjem nivoa holesterola.

Prednosti lekarskog pregleda

Rano otkrivanje negativne reakcije tijela na glukozu omogućava vam da započnete liječenje u ranoj fazi kako biste spriječili razvoj predijabetičkog stanja u bolest. Glavni zadatak kliničkog pregleda dijabetesa je pregled najvećeg broja ljudi. Otkrivši patologiju, pacijent se registruje, gde pacijenti primaju lekove u okviru preferencijalnih programa i redovno podvrgavaju pregledima kod endokrinologa. Uz pogoršanje pacijenta određuje se u bolnici. Pored planiranog medicinskog pregleda, odgovornosti pacijenta uključuju i takve radnje koje pomažu da živi dug i pun život:

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitajte dalje.

  • poštovanje uputstava lekara
  • blagovremena isporuka neophodnih testova,
  • dijeta
  • umjerena fizička aktivnost,
  • kontrola šećera pomoću pojedinačnog glukometra,
  • odgovoran odnos prema bolesti.

Blagi oblik dijabetesa uključuje posjet stručnjaku jednom u tri mjeseca, a uz složenu bolest preporučuje se pregledavati mjesečno.

Klinički pregled dijabetesa uključuje identifikaciju ljudi koji su bolesni i skloni patologiji. Doktori pažljivo prate praćenje tolerancije na glukozu kod takvih bolesnika:

  • djeca čiji roditelji imaju dijabetes
  • žene koje su rodile velike bebe (težine 4-4,5 kg),
  • trudna i majka nakon porođaja,
  • gojazni, pretili ljudi
  • pacijenti s pankreatitisom, lokalnim gnojnim bolestima, dermatološkim patologijama, kataraktama.

Osobe starije od 40 godina trebaju imati posebnu pažnju na preventivne preglede od strane endokrinologa. U ovom dobu strahuje se dijabetes tipa 2. Bolest se može potajno razviti. U starijih ljudi se ispoljavaju komplikacije izazvane patologijom. Tokom kliničkog pregleda preporučuje se redovno raditi testove, dobiti savjet o upotrebi lijekova i dijetalnih značajki.

Suština kliničkog pregleda dijabetesa

Dispanzorsko promatranje pacijenata sa šećernom bolešću može održati zdravlje ljudi u dobrom stanju, održati radnu sposobnost i kvalitetu života. Medicinski pregled otkriva moguće komplikacije u ranim fazama. Terapeutske mjere se izvode izvan bolnice, a pacijent ne mora mijenjati ritam života. Pravilno organiziran liječnički pregled može spriječiti ozbiljne komplikacije (ketoacidozu, hipoglikemiju), vratiti tjelesnu težinu u normalu i ukloniti simptome bolesti. Pacijenti mogu dobiti preporuke stručnjaka iz različitih oblasti.

Ljekari posjećuju

Dijabetike nadgleda endokrinolog. Na početnom pregledu konsultujte lekara, ginekologa, optometrista i neurologa. Pacijenti uzimaju pretrage krvi i urina, rade rendgenski snimak i elektrokardiogram, mjere visinu, tjelesnu težinu i pritisak. Okulista, neurologa i ginekologa (za žene) preporučuje se posjeta godišnje. Nakon utvrđivanja komplikacija dijabetesa, specijalisti će propisati liječenje na osnovu rezultata pregleda. Teški oblik bolesti uključuje obaveznu konsultaciju kirurga i otolaringologa.

Ankete

Preduvjeti za testiranje na dijabetes su gubitak težine, suha usta, prekomjerno mokrenje, peckanje u gornjim i donjim ekstremitetima. Jednostavna i pristupačna metoda za određivanje patologije je test za glukozu u plazmi naglo. Prije analize, pacijentu se savjetuje da ne jede hranu 8 sati.

Za zdravu osobu norma šećera u krvi na glavi iznosi 3,8-5,5 mmol / L, ako je rezultat jednak ili veći od 7,0 mmol / L, potvrđuje se dijagnoza dijabetesa. Dijagnoza se pojašnjava testiranjem tolerancije na glukozu u bilo kojem trenutku. Pokazatelj od 11,1 mmol / L i viši ovom metodom ukazuje na bolest. Za dijagnozu trudnica, kao i za otkrivanje predijabetesa i dijabetesa tipa 2, razvijen je oralni test tolerancije na glukozu.

Za pacijenta je važno da samostalno kontrolira razinu šećera u krvi.

Kada je važna dispanzerna registracija pacijenata sa šećernom bolesti, važan je test za nivo glikoziliranog hemoglobina A1c ili HbA1c u krvi. Ova metoda i samo praćenje nivoa šećera u kući neophodni su za ispravan tretman. U pacijenata s dispozitivom moraju se pregledati oči i stopala 1-2 puta godišnje. Rano otkrivanje neispravnosti ovih organa koji su osjetljivi na dijabetes omogućit će efikasno liječenje. Praćenje nivoa šećera u krvi i dovršavanje aktivnosti koje je propisao ljekar čuvaju zdravlje i normalan, pun život.

Značajke kliničkog pregleda kod djece

Povreda tolerancije na glukozu otkrivena tokom analize sugerira dispenzernu registraciju djeteta.S takvim računovodstvom preporučuje se posjetiti endokrinologa svaka 3 mjeseca, a oftalmologa jednom u šest mjeseci. Obavezne mjere uključuju stalno praćenje tjelesne težine, funkcije jetre, ispitivanje kožnog omotača. Prate se i druge manifestacije bolesti: natečenost kreveta, hipoglikemija.

Tijekom praćenja, djecu oboljelu od dijabetesa posjećuje endokrinolog svakog mjeseca, jednom u šest mjeseci potrebno je posavjetovati se s ginekologom (za djevojčice), oftalmologom, neurologom i stomatologom. Tokom pregleda, visina i težina, prateće manifestacije dijabetesa (poliurija, polidipsija, miris acetona tokom izdisaja), redovno se prate stanje kože, jetre. Pomna pažnja usmerena je na mesta ubrizgavanja kod dece. Kod djevojčica genitalije se ispituju na manifestacije vulvitisa. Važno je dobiti liječnički savjet o ubrizgavanju hrane i dijetalnoj hrani.

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

A da li ste već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja može, ako se ne liječi, rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Edukacija o dijabetesu

DM je kronična doživotna bolest u kojoj se gotovo svakodnevno mogu pojaviti situacije koje zahtijevaju prilagođavanje liječenja. Međutim, nemoguće je pružiti svakodnevnu profesionalnu medicinsku pomoć oboljelima od dijabetesa melitusa, pa postoji potreba da se pacijenti educiraju o metodama kontrole bolesti, kao i da ih uključe u aktivno i kompetentno sudjelovanje u terapijskom procesu.

Trenutno je edukacija pacijenata postala dio liječenja bilo koje vrste dijabetesa, terapijsko obrazovanje pacijenata uokvireno je kao neovisan smjer u medicini. Za razne bolesti postoje škole za edukaciju pacijenata, ali dijabetes je među tim neospornim vođama i modelima za razvoj i vrednovanje nastavnih metoda. Prvi rezultati koji pokazuju efikasnost obrazovanja dijabetesa pojavili su se početkom 1970-ih.

Za 1980-1990 Izrađeni su mnogi programi obuke za različite kategorije bolesnika s dijabetesom i njihova učinkovitost je ocijenjena. Dokazano je da uvođenje medicinskog treninga za pacijente sa šećernom bolešću i metode samokontrole smanjuju učestalost dekompenzacije bolesti, ketoacidotske i hipoglikemijske kome za oko 80%, amputacije donjih udova za oko 75%.

Svrha procesa učenja nije samo popuniti nedostatak znanja kod pacijenata sa šećernom bolešću, već stvoriti motivaciju za takvu promjenu u svom ponašanju i stavu prema bolesti koja će omogućiti pacijentu da samostalno ispravlja liječenje u različitim životnim situacijama, održavajući razinu glukoze na brojkama koje odgovaraju kompenzaciji metaboličkih procesa. Za vrijeme treninga potrebno je težiti k oblikovanju takvih psiholoških stavova koji pacijentu nameću značajan dio odgovornosti za njegovo zdravlje. Sam pacijent je prije svega zainteresiran za uspješan tijek bolesti.

Čini se da je najvažnije formiranje takve motivacije kod pacijenata u početku bolesti, kad dijabetes melitus tipa 1 (SD-1) još uvijek nema vaskularnih komplikacija i sa šećerna bolest tipa 2 (SD-2) još nisu iskazane. Prilikom provođenja ponavljajućih ciklusa treninga u sljedećim godinama, utvrđene su postavke u bolesnika sa šećernom bolešću.

Metodološka podloga za obrazovanje pacijenata sa šećernom bolešću jesu posebno osmišljeni programi, koji se nazivaju strukturirani. To su programi podijeljeni u akademske jedinice, a unutar njih - u "obrazovne korake", gdje su volumen i redoslijed izlaganja jasno regulirani, postavlja se obrazovni cilj za svaki "korak". Sadrže potreban set vizuelnih materijala i pedagoških tehnika usmjerenih na asimilaciju, ponavljanje, konsolidaciju znanja i vještina.

Programi obuke su strogo različiti ovisno o kategorijama pacijenata:

1) za pacijente sa dijabetesom tipa 1,
2) za pacijente sa dijabetesom tipa 2 koji primaju dijetu ili oralnu terapiju za snižavanje šećera,
3) za pacijente sa dijabetesom tipa 2 koji primaju isulinsku terapiju,
4) za decu sa dijabetesom i njihove roditelje,
5) za pacijente sa dijabetesom s arterijskom hipertenzijom,
6) za trudnice sa dijabetesom.

Svaki od ovih programa ima svoje karakteristike i temeljne razlike, stoga je neracionalno i čak neprihvatljivo provoditi zajedničko (na primjer, bolesnike s dijabetesom tipa 1 i dijabetesa tipa 2) bolesnika.

Glavni oblici obuke:

  • grupa (grupe ne više od 7-10 ljudi),
  • pojedinac.

Potonji se češće koristi u nastavi djece, kao i kod novodijagnosticiranog dijabetes melitusa kod odraslih, dijabetesa u trudnica i kod ljudi koji su izgubili vid. Edukacija pacijenata sa šećernom bolešću može se izvoditi i u bolničkim (5-7 dana) i u ambulantnim (dnevnim bolnicama) uslovima. Prilikom podučavanja pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1, prednost treba dati stacionarnom modelu, a pri učenju bolesnika sa šećernom bolešću-2 - ambulantnom. Da bi se primijenila znanja stečena tijekom treninga, pacijentima treba omogućiti sredstva samokontrole. Samo pod ovim uvjetom, moguće je privući pacijenta da aktivno sudjeluje u liječenju njegove bolesti i postiže optimalne rezultate.

Samokontrola i njegova uloga u liječenju dijabetesa

Koristeći moderne metode ekspresne analize glukoze u krvi, urina, urina acetona, pacijenti mogu samostalno procijeniti najvažnije metaboličke parametre s točnošću blizu laboratorijskoj. Budući da se ovi pokazatelji određuju u svakodnevnim uvjetima poznatim pacijentu, za korekciju terapije oni su od veće vrijednosti od glikemijskih i glukozurnih profila pregledanih u bolnici.

Cilj samokontrole je postizanje stabilne kompenzacije metaboličkih procesa, sprečavanje kasnih vaskularnih komplikacija i stvaranje dovoljno visokog nivoa kvaliteta života bolesnika sa šećernom bolešću.

Stabilna kompenzacija za dijabetes postiže se primjenom sljedećih metoda za postizanje tog cilja:

1) prisutnost naučno zasnovanih kriterijuma za metaboličku kontrolu - ciljne vrijednosti glikemije, nivoa lipoproteina itd. (Nacionalni standardi za lečenje dijabetesa),
2) visok profesionalni nivo liječnika koji pružaju pomoć oboljelima od šećerne bolesti (endokrinolozi, dijabetolozi, vaskularni kirurzi, podiktori, okulisti) i dovoljan broj osoblja u svim regijama, tj. dostupnost visokokvalificirane njege za pacijente
3) pružanje pacijentima visokokvalitetnih genetski inženjernih vrsta inzulina, modernim oralnim lijekovima za snižavanje šećera (ovisi o dodjeli sredstava za savezni program "Dijabetes"),
4) stvaranje sistema obrazovanja pacijenata sa šećernom bolešću o samokontroli svoje bolesti (školski sistem za pacijente sa dijabetesom),
5) pružanje sredstava samokontrole za određivanje različitih kliničkih i biohemijskih parametara kod kuće.

Na osnovu međunarodnih studija, trenutno razvijenih nacionalnih standarda za zbrinjavanje bolesnika sa šećernom bolešću i kriterijuma za kompenzaciju metaboličkih procesa. Svi specijalisti su obučeni i provode liječenje prema ovim kriterijima. Pacijenti se upoznaju s ciljanim vrijednostima glikemije, glukozurije, krvnog pritiska, prolazeći kroz školu više puta u razdoblju bolesti: "Dijabetes je način života".

Jedan od najvažnijih rezultata obrazovanja u školama za pacijente s dijabetesom je stvaranje motivacije za pacijente da sudjeluju u liječenju svoje bolesti samokontrolom najvažnijih parametara, prije svega metabolizma ugljikohidrata.

Samo-praćenje glukoze u krvi

Treba odrediti glukozu u krvi za rutinsku procjenu kvalitete nadoknade na prazan stomak, u postprandijalnom periodu (nakon jela) i prije noćne pauze. Dakle, glikemijski profil trebao bi se sastojati od 6 definicija glikemije tijekom dana: ujutro nakon spavanja (ali prije doručka), prije ručka, prije večere i prije spavanja. Postprandialna glikemija utvrdit će se 2 sata nakon doručka, ručka i večere. Vrijednosti glikemije trebale bi zadovoljiti kriterije kompenzacije koji preporučuju nacionalni standardi.

Neplanirano određivanje glukoze od strane pacijenta treba izvesti u slučajevima kliničkih znakova hipoglikemije, vrućice, pogoršanja hronične ili akutne bolesti, kao i kod pogrešaka u prehrani i unosu alkohola.

Lekar ga mora zapamtiti i objasniti pacijentima da povećanje glukoze u krvi ne zadovoljava subjektivne kriterije za dobrobit pacijenta.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 i dijabetesom tipa 2 koji primaju pojačanu inzulinsku terapiju trebali bi svakodnevno mjeriti razinu glukoze u krvi, prije i nakon jela, kako bi se procijenila adekvatnost primijenjene doze inzulina i, ako je potrebno, ispravljali.

Za pacijente sa dijabetesom tipa 2(koji ne prima čak ni inzulin) preporučuje se sledeći program samokontrole:

  • dobro kompenzirani pacijenti vrše samo nadgledanje glikemije 2-3 puta tjedno (na prazan stomak, prije glavnih obroka i noću) - u različite dane ili iste točke po jedan dan, 1 put tjedno,
  • slabo kompenzirani pacijenti kontroliraju glikemiju na testu, nakon jela, prije glavnih obroka i noću dnevno.

Tehnička sredstva za mjerenje nivoa glukoze u krvi: Trenutno se koriste glukometri - prenosivi uređaji sa potrošnim test trakama. Moderni glukometri mjere glukozu u cjelovitoj krvi i u krvnoj plazmi. Treba imati na umu da su pokazatelji u plazmi nešto viši od onih u polnoj krvi, postoje tabele prepisivanja. Glukometar prema mehanizmu djelovanja dijeli se na fotokalorimetrijske čija očitavanja ovise o debljini kapi krvi na test traci i elektrohemijska, lišena ovog nedostatka. Većina glukometra moderne generacije su elektrohemijska.

Neki pacijenti koriste vizualne test trake za približnu procjenu glikemije koja, kada im se nanese kap krvi nakon promjene vremena izloženosti, mijenja boju. Upoređujući boju test test trake sa skalom standarda, možemo procijeniti interval vrijednosti glikemije koji trenutno prima analizu. Ova metoda je manje precizna, ali se još uvijek koristi jer jeftinije (pacijentima oboljelima od dijabetesa ne pruža se besplatan način samokontrole) i pruža približne podatke o razini glikemije.

Glikoza u krvi, određena glukometrom, ukazuje na glikemiju u ovom trenutku, određenog dana. Za retrospektivnu procjenu kvalitete kompenzacije koristi se određivanje glikiranog hemoglobina.

Samo-praćenje glukoze u urinu

Ispitivanje glukoze u urinu sugerira da se postizanjem ciljnih vrijednosti kompenzacije za metabolizam ugljikohidrata (koje su sada očigledno niže od bubrežnog praga) događa aglikozurija.

Ako pacijent ima aglikozuriju, tada u nedostatku glukometra ili vizuelnih test traka za određivanje glikemije, glukozu u urinu treba odrediti 2 puta tjedno. Ako se razina glukoze u urinu poveća na 1%, mjerenja trebaju biti svakodnevna, ako su i veća - nekoliko puta dnevno. U isto vrijeme obučeni pacijent analizira uzroke glukozurije i pokušava je eliminirati, a to se najčešće postiže korekcijom prehrane i / ili inzulinskom terapijom. Kombinacija glukozurije veće od 1% i lošeg zdravlja osnova je za hitnu medicinsku pomoć.

Ketonuria samokontrola

Ketonska tijela u urinu treba odrediti s kliničkim simptomima dekompenzacije metabolizma ugljikohidrata (polidipsija, poliurija, suha sluznica itd.) I pojavom mučnine, povraćanja - kliničkim znakovima ketoze. Uz pozitivan rezultat, potrebna je medicinska pomoć. Ketonska tijela u mokraći treba odrediti kod već postojeće hiperglikemije (12-14 mmol / L ili glukozurije 3%), s novo dijagnosticiranim dijabetes melitusom (prva posjeta liječniku), u slučajevima kliničkih znakova pogoršanja hronične ili akutne bolesti, groznice i takođe greške u ishrani (jedenje masne hrane), unos alkohola.

1) ketonurija kod pacijenta sa šećernom bolešću u nekim slučajevima može se opaziti uz lagani porast šećera u krvi,
2) prisutnost ketonurije može biti s bolestima jetre, dugotrajnim gladovanjem i kod pacijenata koji ne boluju od dijabetesa.

Najčešće se određuju ambulantno, parametri samokontrole su pokazatelji metabolizma ugljikohidrata: glikemija nakon i nakon obroka, glukoza u urinu i ketonurija.

Nadoknada metaboličkih procesa u sadašnjem trenutku je također nivo krvnog pritiska, indeks tjelesne mase. Pacijenti se trebaju voditi nadzorom kućnog krvnog pritiska dnevno, 1-2 puta dnevno (uzimajući u obzir pojedinačne dnevne vrhove porasta krvnog pritiska) i uspoređivanjem krvnog tlaka s ciljanim vrijednostima, te kontrolom (mjerenjem) tjelesne mase.

Sve informacije dobivene tijekom samokontrole, informacije o količini i kvaliteti glikemijskog profila hrane pojedene na dan, razini krvnog tlaka i antihipertenzivnoj terapiji u ovom trenutku, bolesnika trebaju zabilježiti tjelesne aktivnosti u dnevnik samokontrole. Dnevnik samokontrole služi kao osnova za samokorekciju pacijenata o njihovom liječenju i naknadnu raspravu sa liječnikom.

Karijerno usmjeravanje za bolesnike s dijabetesom

Dugotrajni kronični tijek dijabetes melitusa ostavlja značajan trag na socijalne probleme pacijenta, prije svega na zaposlenost. Okružni endokrinolog ima veliku ulogu u određivanju profesionalne orijentacije pacijenta, posebno mladog, odabiru zanimanja. Štoviše, oblik bolesti, prisustvo i težina dijabetičkih angiopatija, druge komplikacije i prateće bolesti su od suštinskog značaja. Postoje opšte smjernice za sve oblike dijabetesa.

Napori s emocionalnim i fizičkim stresom kontraindicirani su gotovo svim pacijentima. Pacijentima sa šećernom bolešću ne preporučuje se rad u vrućim trgovinama, u uvjetima jake hladnoće, kao i oštro promjenjivih temperatura, rad povezan s kemijskim ili mehaničkim, iritantnim djelovanjem na kožu i sluznicu. Za bolesnike sa šećernom bolešću, neprikladna su zanimanja povezana s povećanim rizikom za život ili potrebom da se stalno poštuje vlastita sigurnost (pilot, pogranični stražar, krovnik, vatrogasac, električar, penjač, ​​monter visokog rasta).

Pacijenti koji primaju inzulin ne mogu biti vozači javnog ili teškog teretnog prevoza, obavljaju radove na kretanju, rezanju mehanizama, u visini. Pravo na upravljanje privatnim automobilima pacijentima sa trajno kompenziranim stabilnim dijabetesom bez sklonosti hipoglikemiji može se dodijeliti pojedinačno, pod uvjetom da pacijenti imaju dovoljno razumijevanja važnosti liječenja svoje bolesti (WHO, 1981).Pored ovih ograničenja, osobama kojima je potrebna terapija inzulinom kontraindicirana su zanimanja koja se odnose na neredovno radno vrijeme, poslovna putovanja.

Mladi pacijenti ne bi trebali odabrati profesije koje ometaju strogo pridržavanje dijeta (kuhar, kuhar peciva). Optimalna profesija je ona koja omogućava redovito naizmjence rada i odmora i nije povezana s razlikama u trošenju fizičke i mentalne snage. Posebno pažljivo i individualno treba procijeniti mogućnosti promjene profesije kod ljudi koji su se razboleli u odrasloj dobi, s već utvrđenim profesionalnim položajem. U tim slučajevima, prije svega, potrebno je uzeti u obzir pacijentovo zdravstveno stanje i uvjete koji mu omogućuju da održi zadovoljavajuću nadoknadu dijabetesa dugi niz godina.

Pri odlučivanju o invalidnosti uzimaju se u obzir oblik dijabetesa, prisutnost dijabetičke angio- i polineuropatije i prateće bolesti. Blagi dijabetes obično nije uzrok trajne invalidnosti. Pacijent se može baviti mentalnim i fizičkim radom, koji nije povezan sa velikim stresom. Neke restrikcije u radnoj aktivnosti u vidu utvrđivanja normaliziranog radnog dana, isključenja noćnih smjena, privremenog premještanja na drugo radno mjesto mogu provesti savjetodavno i stručno povjerenstvo.

U bolesnika s umjerenim dijabetes melitusom, posebno uz dodatak angiopatije, radna sposobnost se često smanjuje. Zbog toga bi trebali preporučiti rad s umjerenim fizičkim i emocionalnim stresom, bez noćnih smjena, poslovnih putovanja i dodatnih opterećenja. Ograničenja se primjenjuju na sve vrste rada kojima je potrebna stalna pažnja, posebno kod pacijenata koji primaju inzulin (mogućnost hipoglikemije). Potrebno je osigurati mogućnost ubrizgavanja inzulina i poštivanja prehrane u industrijskim okruženjima.

Prilikom premještanja na posao niže kvalifikacije ili uz značajno smanjenje obujma proizvodne aktivnosti, pacijenti se određuju za invalide u III grupi. Sačuvana je sposobnost rada za osobe s mentalnim i lakim fizičkim radom, potrebna ograničenja mogu se provesti odlukom savjetodavnog i stručnog povjerenstva zdravstvene ustanove.

Tabela 14. Klinička stručna klasifikacija stanja invalidnosti u DM-1

Uz dekompenzaciju dijabetesa, pacijentu se daje invalidski list. Takvi uvjeti, koji se često mogu liječiti mogu uzrokovati trajnu invalidnost pacijenata i potrebu uspostavljanja invaliditeta II grupe. Značajno ograničenje invaliditeta svojstveno pacijentima s teškim dijabetes melitusom uzrokovano je ne samo kršenjem svih vrsta metabolizma, već i pristupanjem i brzim napredovanjem angio i polineuropatije, kao i pratećim bolestima.

Tabela 15. Klinička stručna klasifikacija stanja invalidnosti u DM-2

Brzo napredovanje nefropatije, retinopatije, ateroskleroze može dovesti do gubitka vida, razvoja teškog zatajenja bubrega, srčanog udara, moždanog udara, gangrene, odnosno trajne invalidnosti i prelaska u invalidsku grupu II ili I odlukom medicinsko-socijalnog stručnog odbora.

Procjena stupnja invaliditeta kod pacijenata sa oštećenjem vida zbog dijabetičke retinopatije ili dijabetičke katarakte provodi se nakon savjetovanja sa stručnjakom optometristom u posebnoj medicinsko-socijalnoj stručnoj komisiji za bolesti organa vida. Trenutno, u vezi s usvajanjem na vladinoj razini federalnog programa "Dijabetes melitus" (1996.-2005.), Stvorena je posebna služba protiv dijabetesa. Glavna dužnost dijabetologa okružne klinike je liječenje bolesnika s dijabetesom i klinički nadzor nad njima.

Potreban je sustav upitnika prije ankete

Ovo je dokazani efekt: kad testiramo osobu, počne razmišljati i analizirati ono čega se nikad ne bi sjetio razgovarati s liječnikom. Na primjer, u upitniku za mokrenje nalaze se pitanja: „Koliko puta dnevno urinirate? Ustaješ li noću? Koliko puta? “Kada doktor postavi tradicionalno pitanje„ Na šta se žalite? “, Malo ljudi će se sjetiti da ustaju da uriniraju 2-3 puta u noći, a ovo može biti rani znak dijabetesa. Ili, na primjer, postoji takvo pitanje: "Da li je struja mokraće podjednako intenzivna ili je morate nekoliko puta naprezati jer je tijesna?"

Potreban je individualizirani pregled na temelju upitnika

Još jedan važan faktor učinkovitosti preventivnog pregleda: kliničar bi trebao imati vremena da pažljivo pregleda osobu, barem 30, a po mogućnosti 60 minuta (trebate analizirati i izračunati koliko liječnika stvarno treba da temeljno pregleda jednog pacijenta). Fizički pregled osnova je osnova, a danas smo mahnuli rukom prema njemu.

Pogledajte video: UPOZORENJE VOZAČIMA:Ukoliko vidite novčanicu na brisačuodmah startujte auto i bežite odatle! VESTI (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar