13 najboljih mjerača glukoze u krvi

Dijabetes melitus nije ograničen na povećanje glukoze u krvi. Ovo je neuspjeh endokrinog sustava koji izaziva različite metaboličke poremećaje. Bolest prati odstupanje drugih parametara. Posebno su opasni skokovi holesterola koji mogu izazvati oštećenje krvožilnog sustava, živčane poremećaje, oslabljenu funkciju mozga, moždane udare, srčane udare. Srećom, glukoza i holesterol se mogu kontrolirati kod kuće, bez posjete klinici. Da biste to učinili, samo kupite prijenosni multifunkcijski analizator, koji vam omogućava da napravite analize u samo nekoliko minuta, kao i mjerne trake za jednokratnu upotrebu za to.

Glukometar: značajke, funkcionalnost, namjena

Na tržištu se nudi veliki izbor glukometra - posebnih uređaja za određivanje sadržaja glukoze u uzorku krvi. Međutim, postoje univerzalni analizatori koji pored šećera mogu izmjeriti holesterol, trigliceride, hemoglobin, ketonska tijela. Takav će uređaj biti dobar pomoć trudnicama, sportašima, a također će pomoći u boljem nadzoru zdravlja pacijenata s kroničnim srčanim problemima.

Prijenosni analizatori su jednostavni za korištenje. Krvni test za šećer ili holesterol svodi se na nekoliko jednostavnih operacija:

  • umetnite test traku (za holesterol ili šećer ovisno o testu) u poseban priključak na uređaju,
  • probijamo prst auto-punktorom i nanosimo malu kap krvi na posebno polje na mernoj ploči,
  • čekamo oko 10 sekundi pri mjerenju glukoze ili oko tri minute da utvrdimo holesterol.

Ako prvi put radite analizu i ne možete dešifrirati rezultat, upotrijebite upute u kojima će biti naveden normalni raspon za ispitivani parametar.

Učestalost merenja šećera obično odredi vaš lekar. To mogu biti dva ili tri ispitivanja sedmično za blagi dijabetes tipa 2 i do 2-4 puta dnevno za dijabetes tipa 1. U nedostatku bilo kakvih indikacija, simptoma, dovoljno je provjeriti holesterol jednom svakih 30-60 dana. Međutim, u slučaju težih komplikacija, preporučuje se raditi češće testove tokom prilagodbe liječenja.

Normalne razine holesterola su 3 do 7 mmol / L, ovisno o dobi i spolu.
Normalne razine glukoze su od 3,5 do 5,6 mmol / L.

Prilikom odabira glukometra važno je odabrati model s velikom preciznošću. Savremeni standard ISO 15197 predviđa da najmanje 95% rezultata treba biti tačno na najmanje 85%.

Popularni modeli multifunkcionalnih glukometra za mjerenje šećera i holesterola u krvi

  • Jednostavan dodir (Bioptik Technology, Tajvan) - ovo je čitava linija multifunkcionalnih elektrohemijskih analizatora koji pored glukoze mogu mjeriti kolesterol, hemoglobin itd. Uređaji koji dobivaju unutrašnju memoriju mogu se povezati na PC. Težina - 60 gr.,

Accutrend plus - Ovo je uređaj švicarske proizvodnje koji vrši analizu pomoću fotometrijske tehnologije. Opremljen memorijom za 100 rezultata. Težina - 140 gr.,

Accutrend gc - uređaj ide u Njemačku. Ima visoku preciznost i jednostavnost upotrebe. Težina - 100 gr.,

  • Multicare-in - Francuski multifunkcijski mjerač glukoze u krvi. Odlikuju ga egzotične reflektometrijske i amperometrijske tehnologije. Sposobna je za kontrolu holesterola, triglicerida, glukoze. Vrijeme mjerenja je samo 5-30 sekundi. Veliki ekran bit će vrlo zgodan osobama sa slabim vidom. Memorija - 500 merenja. Težina - 65 gr.
  • Na tržištu se nudi širok spektar glukometra. Međutim, kad se odlučite, prije svega, usredotočite se na preporuke svog ljekara, kao i na dostupnost mjernih traka u vašem gradu. Ako imate poteškoća s izborom potrošnog materijala ili analizatora - nazovite nas. Naš savjetnik će vam pomoći u odabiru uređaja. Imamo prodajne cijene, brzu dostavu.

    Kako odabrati glukometar

    Prema vrsti mjerenja postoji nekoliko vrsta uređaja:

    1. Elektrohemijski glukometar odlikuje se test trakama prekrivenim posebnim otopinama - kada su u kontaktu s krvlju, oni vrše slabu dijagnostičku struju, koja određuje nivo glikemije.
    2. Fenometrijski se uređaji također koriste sa trakama tretiranim reagensima koje mijenjaju boju prilikom kontakta s kožom, a željena vrijednost određuje se njegovom bojom.
    3. Romanovski glukometri mjere nivo glukoze kožnom spektroskopijom, ali takvi uređaji nisu dostupni za kućnu upotrebu.

    Po tačnosti, elektrohemijski i fenometrijski glukometri su slični, ali prvi su nešto skuplji, tačniji su.

    Cijena uređaja ne određuje uvijek njegovu točnost i pouzdanost - mnogi proizvođači proizvode upravo proračunske modele dostupne širokom rasponu bolesnih ljudi. Testne trake trebaju odabrati istu marku kao i mjerač, kako bi se isključile pogreške u mjerenju.

    Također je potrebno uzeti u obzir sposobnost uređaja da uzima krv iz kapilare ili iz vene - potonja metoda daje tačniji rezultat (10-12% veći). Jednako je važno uzeti u obzir i veličinu igle za probijanje kože - čestim postupcima, koži je potrebno vrijeme da se oporavi, naročito u djece. Optimalna veličina kapi je 0,3 ... 0,8 μl - za takvu iglu plitko prodire, tanka je.

    Jedinice za mjerenje šećera u krvi također mogu biti različite:

    Dijagnostičko vrijeme određuje upotrebljivost brojila:

    1. 15-20 sekundi - pokazatelj većine uređaja,
    2. 40-50 minuta pokazuju zastarjele ili jeftine modele.

    Tehnički pokazatelji koje također treba imati na umu:

    1. Vrsta napajanja - baterija ili baterije, potonji su prikladniji za upotrebu,
    2. Prisutnost zvučnog signala pomoći će vam da se orijentišete kada je rezultat mjerenja spreman,
    3. Unutarnja memorija uređaja pomoći će uštedjeti vrijednosti mjerenja u određenom vremenskom periodu. Ovo je neophodno za utvrđivanje dinamike bolesti. Pacijentima koji vode dnevnik pokazatelja preporučuje se glukometar sa maksimalnom memorijom.
    4. Mogućnost povezivanja na PC za izvoz pokazatelja može se pružiti i na uređaju.
    5. Prisutnost mlaznice za probijanje kože na drugim mjestima tijela, osim prsta, za pacijente tipa 1 koji trebaju vršiti mjerenja nekoliko puta dnevno,
    6. Paralelno mjerenje holesterola je neophodno pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2.
    7. Pojedini uređaji "naprednog" tipa mogu čak imati ugrađeni tonometar - to su multifunkcionalni uređaji.

    Ocjena najboljih glukometra

    Nominacija mesto naziv proizvoda cijenu
    Najbolji fotometrijski glukometri1 AccuTrend Plus 9 200 ₽
    2 Accu-Chek Mobile 3 563 ₽
    3 Accu-Chek Active s automatskim kodiranjem 1 080 ₽
    Najbolji jeftini elektrohemijski glukometri1 Accu-Chek Performa 695 ₽
    2 OneTouch Select® Plus 850 ₽
    3 Satelitska ELTA (PKG-02) 925 ₽
    4 Bayer kontura plus
    5 iCheck iCheck 1 090 ₽
    Najbolji elektrohemijski glukometri u odnosu odnosa cijene i kvaliteta1 EasyTouch GCU 5 990 ₽
    2 EasyTouch GC 3 346 ₽
    3 OneTouch Verio®IQ 1 785 ₽
    4 iHealth Smart 1 710 ₽
    5 Satelit ekspres (PKG-03) 1 300 ₽

    AccuTrend Plus

    AccuTrend Plus je najbolji fotometrijski mjerni uređaj u kategoriji. U stanju je da mjeri ne samo razinu glukoze, već i kolesterol, laktat, trigliceride, uređaj je pogodan za uporabu kod oboljelih od dijabetesa melitusa, ljudi koji pate od metabolizma lipida, a određivanje razine laktata je potraženo u sportskoj medicini. Različite reaktivne trake se prodaju u zasebnim setovima.

    Uređaj daje visoku preciznost rezultata, slično kao i laboratorijska analiza s greškom od samo 3-5%, pa se često koristi u medicinskim ustanovama za dijagnosticiranje pacijentovog stanja u ubrzanom režimu. Pored toga, vrijeme čekanja na rezultat je kratko - samo 12 sekundi, ali može se povećati na 180 s. zavisno od vrste studije. Volumen kapi krvi potreban za dijagnozu je 10 μl, uređaj pamti 400 mjerenja u klasičnim jedinicama mmol / l, dok je spojen na PC, na koji možete učitati rezultate.

    AccuTrend Plus će trebati 4 AAA roza baterije kako bi se napajala.

    Prosječna cijena je 9.200 rubalja.

    Accu-Chek Mobile

    Accu-Chek Mobile fotometrijski glukometar jedinstven je - ne uključuje upotrebu test traka, a u uređaj je integriran i indikator krvi. Ovo je funkcionalni jedinstveni uređaj koji radi samo na određivanju razine glukoze, a za to je potrebno samo 0,3 μl krvi (uređaj za probijanje kože je tanka, malo ozlijeđuje tkivo). Maksimalna brzina mjerenja je 5 sekundi.Rezultat se prikazuje na velikom OLED zaslonu sa svijetlim pozadinskim osvjetljenjem, što je prikladno za osobe sa slabim vidom da ga koriste.

    Uređaj ima veliku količinu memorije - 2000 mjerenja, svaka pohranjena u vremenu i datumu. Mnoge dodatne funkcije pomoći će u praćenju dinamike: dijagnostika se može raditi prije i nakon jela odgovarajućom oznakom, postaviti podsjetnik o potrebi mjerenja, omogućena je funkcija alarma, prosječne vrijednosti za 1 ili 2 tjedna, mjesec ili 3 mjeseca.

    Na zaslonu uređaja nije prikazana samo vrijednost šećera u krvi, uređaj će pokazati kada je vrijeme za promjenu 2 AAA baterije (dovoljno je za 500 mjerenja), testnu kasetu. Accu-Chek Mobile može se povezati sa računarom.

    Prosječna cijena uređaja je 3800 rubalja, kasete - 1200 rubalja (dovoljno je do 90 dana).

    Nedostaci

    • Visoka cijena.
    • Skupe trake - oko 2600 rubalja za 25 komada (za indikaciju glukoze).

    Accu-Chek Mobile

    Accu-Chek Mobile fotometrijski glukometar jedinstven je - ne uključuje upotrebu test traka, a u uređaj je integriran i indikator krvi. Ovo je funkcionalni jedinstveni uređaj koji radi samo na određivanju razine glukoze, a za to je potrebno samo 0,3 μl krvi (uređaj za probijanje kože je tanka, malo ozlijeđuje tkivo). Maksimalna brzina mjerenja je 5 sekundi.Rezultat se prikazuje na velikom OLED zaslonu sa svijetlim pozadinskim osvjetljenjem, što je prikladno za osobe sa slabim vidom da ga koriste.

    Uređaj ima veliku količinu memorije - 2000 mjerenja, svaka pohranjena u vremenu i datumu. Mnoge dodatne funkcije pomoći će u praćenju dinamike: dijagnostika se može raditi prije i nakon jela odgovarajućom oznakom, postaviti podsjetnik o potrebi mjerenja, omogućena je funkcija alarma, prosječne vrijednosti za 1 ili 2 tjedna, mjesec ili 3 mjeseca.

    Na zaslonu uređaja nije prikazana samo vrijednost šećera u krvi, uređaj će pokazati kada je vrijeme za promjenu 2 AAA baterije (dovoljno je za 500 mjerenja), testnu kasetu. Accu-Chek Mobile može se povezati sa računarom.

    Prosječna cijena uređaja je 3800 rubalja, kasete - 1200 rubalja (dovoljno je do 90 dana).

    Prednosti

    • Kompaktna veličina
    • Nedostatak test traka,
    • Minimalno vrijeme čekanja na rezultat,
    • Velika unutrašnja memorija
    • Dodatne funkcije
    • Tanka igla
    • PC veza.

    Nedostaci

    • Skupe kasete sa ograničenim vijekom trajanja.

    Accu-Chek Active s automatskim kodiranjem

    Proračunski i kompaktni mjerač glukoze u krvi Accu-Chek Active s automatskim kodiranjem jednostavan je za upotrebu: probušite kožu tankom iglom da biste dobili najmanje kap krvi 2 μl i na nju nanesite testnu traku, nakon 5 sekundi rezultat mjerenja bit će prikazan na ekranu. Memorija uređaja bilježi zadnjih 500 primljenih podataka, mogu se prenijeti i na PC. Korisna značajka je automatsko određivanje prosječne vrijednosti glikemije za određeno vremensko razdoblje, a budilica neće nauditi, što će vas podsjetiti na potrebu napraviti analizu i jesti.

    Accu-Chek Active teži samo 50 grama - najlakši uređaj u kategoriji. Svoju snagu obezbeđuje okrugla baterija CR2032.

    Prosječna cijena je 1080 rubalja, cijena traka je 790 rubalja za 50 komada.

    Accu-Chek Performa

    Kompaktni Accu-Chek Performa mjerač mjeri glukozu u krvi za 4 sekunde s točnošću u skladu s ISO 15197: 2013. Pogodni Softclix probija kožu pažljivo da bi dobila kap od 0,6 µl, pogodno za uzimanje krvi iz kapilara prstiju i drugih područja, na primjer, iz podlaktice. Proizvođač je u paketu uređaja priložio 10 test traka, kasnije će za 50 komada morati kupiti prosječno 1050 rubalja. Uređaj bilježi zadnjih 500 mjerenja.

    Uređaj može analizirati prosječni rezultat mjerenja za 1 ili 2 tjedna, tijekom 1 ili 3 mjeseca, kada se unese kritična glikemijska vrijednost, izviješće o kritičnom stanju pacijenta. Postoji funkcija označavanja rezultata prije i nakon jela, moguće je podesiti alarm koji će vas podsjetiti da napravite analizu.

    Accu-Chek Performa je pogodna za medicinsku upotrebu i prikladna je za kućnu upotrebu.

    Prosječna cijena je oko 700 rubalja.

    OneTouch Select® Plus

    Na drugom mjestu u kategoriji nalazi se mjerač OneTouch Select® Plus, upotpunjen savjetima u boji. Plava, zelena ili crvena boja pomoći će vam da shvatite je li nizak, normalan ili visok šećer u krvi u vrijeme mjerenja, funkcija je posebno korisna za pacijente koji su nedavno počeli pratiti dinamiku pokazatelja. Za uređaj se izrađuju testne trake povećane preciznosti mjerenja koje udovoljavaju normi ISO 15197: 2013, reagiraju na pad krvi u točno 5 sekundi, a memorija može zabilježiti posljednjih 500 studija.

    OneTouch Select® Plus komplet ima prikladnu ručku za probijanje i Delica® br. 10 uklonjive lancete - njihova je igla presvučena silikonom, najmanji je promjer 0,32 mm, probijanje je gotovo bezbolno, ali kap je dovoljan za mjerenje.

    Uređaj radi od okruglih baterija, već su uključeni. Uredan pogodan sučelje.

    Prosječna cijena uređaja je oko 650 rubalja, set traka n50 - oko 1000 rubalja.

    Satelitska ELTA (PKG-02)

    Uređaj satelitske marke ELTA serije (PKG-02) s ručnim kodiranjem nije najbrži - rezultat je u roku od 40 sekundi, ali vrlo je tačan. Prikladno je za upotrebu - prikladna olovka s izmjenjivim lancetima probija kožu na bilo kojem dijelu tijela, ali postupak je uglavnom bolan - za analizu u uređaju treba 2-4 μl krvi. Raspon mjerenja je značajan - 1,8 ... 35,0 mmol / l, ali za moderni uređaj memorija je mala - samo 40 vrijednosti.

    Glavna prednost satelitskog ELTA metra je visoka pouzdanost. Model nije nov, pokazao se da je u savršenom radnom stanju već dugi niz godina. Uređaj radi na okruglim baterijama CR2032, a traju 2-3 godine uz svakodnevno dvostruko mjerenje nivoa glukoze. Još jedna prednost je najniža cijena test traka, samo 265 rubalja za 25 komada, a za uređaj trebate platiti oko 900 rubalja.

    Bayer kontura plus

    Četvrti red rejtinga jeftinih glukometra otišao je na uređaj Contour Plus koji ne zahtijeva kodiranje. Brzo mjeri količinu šećera u maloj kapi krvi 0,6 μl, analizirajući plazmu i daje rezultat u 5 sekundi. Uređaj je vrlo lagan - samo 47,5 gr., Napajaju ga dvije CR2032 baterije.

    U pogledu funkcionalnosti, glukometar Bayer Contour Plus nije mnogo inferiorniji od svojih naprednijih kolega: postoji funkcija za postavljanje oznake unosa hrane, moguće je izračunati prosječnu vrijednost za različita vremenska razdoblja, interni čip bilježi 480 mjerenja, oni se mogu izvesti na PC.

    Prosječna cijena je oko 850 rubalja, n50 test trake koštat će 1050 rubalja.

    ICheck iCheck

    Drugi proračunski mjerač iCheck iCheck obrađuje kap kapilarne krvi za oko 1 μl u trajanju od 9 sekundi, štedi 180 pokazatelja u memoriji, omogućava vezu s računarom. Uređaj izračunava prosječne vrijednosti za 1-4 tjedna. Lancet uređaj i igle za probijanje kože, futrola, okrugla baterija, kodirna traka, upute na ruskom i 25 testera su već uključene.

    Pouzdanost mjerenja iCheck iCheck glukometrom je normativna, stoga je uređaj prikladan za kućnu dijagnozu pacijentovog stanja.

    Prosječna cijena je 1090 rubalja, cijena trake sa lancetama je 650 rubalja za 50 komada.

    EasyTouch GCU

    Višenamjenski EasyTouch GCU mjerač dizajniran je za analizu razine glukoze u krvi, mokraćne kiseline i kolesterola, što ga čini pogodnim za pacijente s različitim bolestima. Za analizu svake supstance u kompletu predviđene su zasebne trake, koje će se morati kupiti po potrebi. Kap krvi potreban za ispitivanje je 0,8 ... 15 μl, za probijanje u kompletu do uređaja postoji posebna olovka i izmjenjive lancete.

    Analiza sastava krvi za glukozu i mokraćnu kiselinu vrši se za 6 sekundi, za holesterol - za 2 minuta 200 se rezultata zabeleži u memoriji uređaja, odakle se izvozi na PC. Uređaj napajaju 2 AAA baterije, traju nekoliko mjeseci, a kada se punjenje potroši, na ekranu trepće ikona. Međutim, korisnici primjećuju potrebu za resetiranjem vremena i datuma nakon zamjene baterija.

    Komplet sadrži dnevnik samokontrole za snimanje rezultata mjerenja, poklopac, zamjenjive lancete. Prosječna cijena uređaja je 6000 rubalja, test trake za glukozu n50 - 700 rubalja, holesterol n10 - 1300 rubalja, mokraćnu kiselinu n25 - 1020 rubalja.

    OneTouch Verio®IQ

    Jedinstvenost sljedeće u ocjeni brojila jest provođenje nekoliko tisuća mjerenja u samo 5 sekundi od jedne kapi krvi, nakon čega uređaj pokazuje prosječnu vrijednost, što je moguće bliže stvarnom rezultatu. Ako se niska ili visoka razina šećera ponavlja više puta, uređaj će to označiti signalom u boji.

    Dizajn mjerača OneTouch Verio®IQ je kompaktan, svijetao ekran, intuitivan rad, istaknuta je točka umetanja test trake, kao i mjesto za uzimanje kapi krvi od 0,4 µl. Njegova jedina razlika od analoga je potreba za ponovnim punjenjem, nema baterije, baterija je ugrađena. Uređaj možete napuniti i povezivanjem sa računarom preko USB priključka.

    Za probijanje kože, komplet uključuje prikladnu ručku Delica s podesivom dubinom probijanja i izduženim lancetima, dizajn uređaja omogućava vam da penetracija postane bezbolna i manje traumatična. Dizajn kućišta je takođe jedinstven iz kojeg jednim potezom možete dobiti sve što je potrebno za mjerenje glukoze u krvi. Merenje se može obaviti prije i poslije jela uz odgovarajuće napomene. 750 rezultata se pohranjuje u memoriju, uređaj će pokazati prosječnu vrijednost za 1, 2, 4 tjedna i 3 mjeseca.

    Prosječna cijena je 1650 rubalja, cijena traka n100 je oko 1550 rubalja.

    IHealth Smart

    Xiaomi iHealth Smart glucometer je tehnološki uređaj koji softver povezuje s mobilnim uređajem - pametnim telefonom ili tabletom s unaprijed instaliranim programom. Nema uređaja na samom uređaju, rezultat određivanja razine šećera u krvi softver se prenosi putem standardnog 3,5 mm priključka.

    Uključeni su mjerač glukoze u krvi i olovka sa lampama. U slobodnoj prodaji ne postoje uređaji ili test trake; trebalo bi ih oprezno naručiti od predstavnika u gradovima ili u internetskim trgovinama izravno iz Kine. Xiaomi proizvodi su izuzetno tehnološki, rezultati mjerenja pouzdani, bilježe ih dinamikom i prikazuju se u tabeli analize u aplikaciji na mobilnom uređaju. U njemu možete unijeti sve potrebne podatke: podsjetnike, prosječne vrijednosti itd.

    Prosječna cijena iHealth Smart uređaja iznosi oko 41 USD (oko 2660 rubalja), zamjenjive lancete s n20 trakama koštaju oko 18 USD ili 1170 rubalja.

    Satelit ekspres (PKG-03)

    Satelit ekspres merač sa instaliranom baterijom CR2032 ispunjava ocjenu. Ona mjeri razinu šećera u 7 sekundi od pada krvi od 1 µl i štedi rezultate na posljednjih 60 manipulacija. Informacije s vrijednošću glukoze i indikatorom prikazuju se u velikim ikonama na ekranu pogodnim za upotrebu osobama sa slabim vidom.

    Uređaj je snažnog i pouzdanog dizajna, za šta proizvođač daje neograničenu garanciju. Komplet sadrži olovku za probijanje kože izmjenjivim lancetima i sve što vam je potrebno za prvih 25 mjerenja šećera u krvi kod kuće. Kontrolna traka pomoći će vam da odredite koliko je instrument precizan u mjerenjima.

    Prosječna cijena je 1080 rubalja, a n25 test trake koštaju oko 230 rubalja.

    Ostavite Svoj Komentar