Svrab kože s dijabetesom

Poremećena funkcija štitnjače i problemi s apsorpcijom glukoze štetno djeluju na zdravlje. Svrab kod dijabetesa uobičajena je žalba pacijenata. Koža postaje suha i razdražena, gubi elastičnost. Stalna nelagoda remeti uobičajeni životni ritam i utiče na pacijentov nervni sistem.

Uzroci svrbeža kože

Pojava neugodnih senzacija povezana je s kršenjem proizvodnje hormona inzulina. Raste koncentracija šećera u krvi, čiji se kristali nakupljaju u malim krvnim žilama, začepljujući ih. Upravo odsustvo hormona pankreasa objašnjava zašto tijelo svrbi kod dijabetesa. Uz to, loša cirkulacija krvi koja se javlja kod pacijenta koji boluje od dijabetesa utječe na rad bubrega, vidnog i živčanog sistema.

Koža odmah reagira na nedostatak kisika u tkivima. Epiderma pukne, ljušti se, crveni i postaje odbrambena od agresivnih uticaja okoline. Peckanje i svrab, koji se šire po tijelu, mogu se pojaviti mnogo prije nego što se postavi dijagnoza.

Stalno visoka razina glukoze u krvi dovodi do sužavanja kapilara. Telo postaje teže riješiti se otrova i toksina koji se stvaraju u ćelijama zbog procesa njihovih vitalnih funkcija. Mikroskopske rane i ogrebotine dugo ne zaceljuju, kad uđu u patogene, apscesi formiraju. Neprijatne senzacije mogu se koncentrirati na pojedine dijelove tijela:

  1. Noge. Prvi znak postojećih poremećaja je isušivanje kože. Na donjim ekstremitetima pojavljuju se crvenilasta područja ili mali plikovi. Područje lezija se povećava kako bolest napreduje. Teško dostupna područja su najviše zahvaćena: između prstiju, ispod koljena, na unutrašnjim bedrima. Konstantna šuga izaziva psihološki stres i nelagodu na javnim mjestima. Osjećaji mogu biti u rasponu od osećanja škakljanja do jakog bola.
  2. Genitalije. Mikroskopske pukotine i ljuskanje na površini genitalnih organa muškarca izazivaju stalni svrbež. Komplikacije se mogu spriječiti slijeđenjem pravila lične higijene i kontrolom nivoa glukoze. Pri crvenilu kože u preponama neophodno je posjetiti androloga. Žene posebno teško pate od svraba na genitalijama. Sluznica intimnog područja postaje crvena i prekrivena je osipom. To se događa uslijed viška šećera u mokraći, zbog čega zaostali sekret postaje uzgajalište za razvoj mikroba. U nedostatku terapije, upala može preći na unutrašnje spolne organe.
  3. Oči. Zbog nedostatka inzulina smanjuje se prirodno lučenje, a sluznica oka se isušuje. Postoji osećaj pečenja, vid može biti oštećen. Ako se pojave opasni simptomi, obratite se oftalmologu.

Vrste bolesti

Znakovi pruritusa kod dijabetesa mogu se pobrkati s manifestacijom drugih kožnih bolesti. Postoji nekoliko vrsta patologije:

  1. Eritema. Najčešće se pojavljuje na rukama, vratu i glavi u obliku crvenih mrlja s jasno izraženom konturom. Eritem može nestati nakon 2-3 dana, a zatim se ponovo pojaviti.
  2. Xanthoma Nastaje zbog povećanja razine triglicerida u krvi. Žuti plakovi se mogu vidjeti na grudima, nabore udova ili pacijentovog lica.
  3. Dijabetički mjehurići Oteklina, natečeni tekućinom, pojavljuju se na nožnim prstima ili rukama.
  4. Dermatopatija Karakterističan znak patologije su simetrično smješteni smeđe ili crvenkasti vezikuli. Vremenom se pretvaraju u starosne mrlje.
  5. Vitiligo. Bijele mrlje koje nastaju uništavanjem pigmenta koji stvara pigmentne stanice kože.
  6. Skleroderma. Konveksni presjeci epiderme na vratu i leđima.
  7. Crna akantoza. Na vratu i pazuhu pojavljuju se svrbežni mali papuli.

Moguće komplikacije

Nemoguće je zanemariti svrbež kože. Patologija koja smanjuje kvalitetu života, može dovesti do opasnijih bolesti:

  1. Sekundarna infekcija Smanjenje imuniteta epiderme i kršenje njezinog integriteta uslijed češljanja značajno povećava rizik od čira, apscesa i vrenja.
  2. Kandidijaza Gljivična infekcija genitalija posebno je česta kod starijih žena koje imaju dijabetes. Često je svrbež popraćen pukotinama i erozijama na sluznici i u ingvinalnoj regiji, oticanjem i crvenilom intimnih mjesta. Kandidoza, koja se proširila na unutrašnje organe, uzrokuje uretritis, vulvovaginitis, cistitis.
  3. Dijabetičko stopalo. Toksično djelovanje povišene glukoze dovodi do oštećenja žila, tkiva i živčanih završetaka stopala. Osjetljivost na bolove udova smanjuje se, može se razviti anaerobna infekcija i gangrena. Zanemarivanje lečenja dovodi do amputacije nogu, a u posebno teškim slučajevima - do smrti.

Antipruriticna terapija i preventivne mjere

Prije svega, potrebno je otkloniti uzrok patologije. Moguće je približiti sastav krvi na normalan, slijedeći dijetu, terapiju inzulinom i uzimajući potrebne lijekove. Treba isključiti upotrebu konditorskih proizvoda, peciva od vrhunskog brašna. Da biste odustali od slatkiša bilo je lakše, možete koristiti sladila.

Svrab može biti uzrokovan lijekovima propisanim za dijabetes. U takvoj situaciji potrebno je posavjetovati se s liječnikom kako biste odabrali analoge ili promijenili doziranje.

Za čišćenje kože preporučuje se korištenje dječjih šampona i sapuna. Prašak za pranje također bi trebao biti hipoalergen. Važno je vlažiti epidermu proizvodima posebno dizajniranim za dijabetičare.

Za prevenciju bolesti stopala treba koristiti dijabetičke čarape i ortopedsku obuću. Korisno je praviti tople kupke za stopala i nanositi hranjivu kremu sa ekstraktima ljekovitih biljaka svako veče na 15-20 minuta. Gruba područja treba oguliti. Nakon vodenih postupaka, kožu osušite mekim ručnikom. Posteljina treba biti udobna, izrađena od prirodnih materijala.

Izbor lijekova temelji se na slici bolesti:

  • kod dijabetesa sa simptomima svrbeža genitalija, kreme koje sadrže prednizon, kao što su Lokoid, Laticort,
  • ako se otkrije gljivična infekcija, tada se koriste antimikotički uzročnici - mikopinin, lamizil, klotrimazol, pimafucin,
  • od neurodermatitisa i apscesa masti se propisuju Triderm, Skin-cap, Epidel, Gistan.

Liječenje svrbežne kože s dijabetesom može uključivati ​​uzimanje antihistaminika i hormona.

Normalizacija nivoa glukoze olakšana je održavanjem aktivnog načina života, igranjem sportova koji ne uključuju prekomerne fizičke napore - joga, hodanje, gimnastika, vodena aerobika, pilates.

Narodna medicina

Prirodni lijekovi se mogu koristiti kao dodatak glavnom liječenju svrbeža kod dijabetes melitusa. Smatraju se najefikasnijima slijedeći recepti:

  1. Kupke s biljem. Čašu osušenog niza ili zbirku žalfije, nevena i kamilice prelijte sa 500 ml kipuće vode, ostavite da se ukuva 30 minuta, a potom ocijedite. Kupku treba uzimati svaki drugi dan, tečaj se sastoji od 10 postupaka.
  2. Da biste ublažili svrbež kože kod dijabetes melitusa, možete koristiti aplikacije od kukuruznog škroba. Da biste to učinili, trebate kombinirati kašiku škroba s pola čaše kuhane vode sobne temperature. Rezultirajući proizvod mora se navlažiti ubrusom i nanijeti na kožu dok se kompres potpuno ne osuši.
  3. Poboljšanje stanja omogućava unos biljnih dekocija iznutra. Ljekovito piće proizvodi se od limuna, cvjeta lipe, bobica i borovnica. Dvije kašike zbirke preliju se čašom kipuće vode i u termosu se dodaju ne više od sat vremena. Uzimati lijek treba biti 100 ml tri puta dnevno tokom 2-3 tjedna.

Svrab na tijelu može biti jedan od znakova oslabljene proizvodnje inzulina. Kako bi se spriječile ozbiljne komplikacije, zabranjeno je samo tretiranje plikova. Samo liječnik može dijagnosticirati i propisati terapiju.

Prevencija i liječenje svrbeža kože - što morate znati?

Dijabetes melitus često povlači za sobom brojne pridružene bolesti. Dovodi do oštećenja vida, tromboze, ateroskleroze, gubitka boli i temperaturne osetljivosti ekstremiteta i drugih komplikacija.

Jedna od najukusnijih i najneugodnijih komplikacija je svrbež kože s dijabetesom. Predstavlja potrebu za stalnom mehaničkom iritacijom kože. Pacijentu je teško biti na prepunim mjestima, jer ga može poremetiti jak svrbež ne samo kože ruku i nogu, već i sluznica: genitalija, anusa. Ako se liječenje ne propisuje na vrijeme, mogu se razviti ozbiljne komplikacije, uključujući amputaciju nogu.

Više od 30 kožnih bolesti prati dijabetes melitus. Najkompleksnije i najneugodnije prepoznaje se neurodermatitis, praćen poremećajem funkcionisanja nervnog sistema. Dijabetes može prouzrokovati gubitak kose ne samo kod muškaraca, već i kod žena. Pruritus pruritus je prethodnica svih ovih bolesti.

Uzroci pojave

Kod osobe koja boluje od dijabetesa, mali su sudovi začepljeni kristalima šećera, što dovodi do nefropatije (oslabljena funkcija bubrega), mikroangiopatije (oštećenja na stijenkama krvnih žila) i retinopatije (smanjen vid). Prvo koža cijelog tijela reagira na neuspjehe u uklanjanju toksina - smanjuje se njegov turgor i vlažnost, postaje hrapava i počinje svrab.

Aktivni stadij svrbeža

S velikom koncentracijom šećera u krvi, u naborima u trbuhu i u preponama, na preponama ruku i nogu, između prstiju - počinju se formirati mjehurići. Liječenje neće biti uspješno dok se nivo šećera ne vrati u normalu. U kombinaciji sa svrbežom, plikovi dovode do brojnih grebanja i infekcija.

Povećanje razine šećera dovodi do činjenice da rane čak i male veličine zacjeljuju jako dugo, pružajući pacijentu puno problema. Na pozadini rana koje nisu zacjeljujuće često se razvijaju gljivične bolesti, osipi i apscesi.

Kožne bolesti izazvane dijabetesom su tri vrste:

    Primarno. Oni se razvijaju zbog kršenja procesa uklanjanja otrovnih tvari iz tijela i angiopatije. U ovu grupu spadaju: dijabetička dermatopatija, dijabetički blisteri, ksantomatoza. Sekundarni Češljanim ranama dodaje se gnojna upala kože (pioderma). Visoka koncentracija glukoze u krvi dovodi do činjenice da se počinje lučiti znojem, stvarajući povoljno okruženje za razmnožavanje gljivičnih bakterija. Bolesti izazvane lijekovima protiv dijabetesa. Tu spadaju: ekcem, razne dermatoze, urtikarija i alergijske reakcije.

Ako se liječenje kožnih bolesti ne započne na vrijeme, oni mogu prerasti u ozbiljnije oblike i uzrokovati komplikacije.

Komplikacije

Prisutnost necelih ekcema i čira na nogama, gubitak osjetljivosti kože u kombinaciji s lošom cirkulacijom krvi može dovesti do sindroma dijabetičkog stopala. U naprednim slučajevima to može dovesti do gangrene ili amputacije nogu.

Kandidoza ima izražene simptome. Prvo se javlja jak svrbež, zatim se u dubini nabora kože pojavljuju bijeli macerirani stratum corneum, erozije i pukotine.

Oko erozije mogu nastati površinske pustule i vezikule. Vremenom se pretvaraju u novu eroziju, mogu rasti i stopiti se u jednu. Istovremeno, koža oko anusa i genitalija nabubri i pocrveni.

Kandidoza se može lokalizirati ne samo u preponama, već pogađa i unutrašnje organe. Uobičajene komplikacije su cistitis, pijelonefritis, vulvovaginitis kod žena i uretritis kod muškaraca.

Prva mjera za uklanjanje svrbeža je normalizacija metabolizma ugljikohidrata. Čim se razina šećera vrati u normalu, koža se normalizira. Da bi ublažio stanje, endokrinolog može propisati antipiretske lijekove. Učinkovita metoda je dijeta koja isključuje masnu i ugljikohidratnu hranu.

Dobar lijek za žene s kandidijazom je otopina boraksa u glicerinu. Oni mogu ukloniti bijeli plak u naborima genitalnih organa i noću ih ostaviti u obliku tampona u vagini.

Svrab uzrokovan ekcemom ili neurodermatitisom može se ukloniti mastima na bazi kortikosteroida (flucinar, prednizon, dermozolon). Sredstva za vanjsku upotrebu moraju se primjenjivati ​​do potpunog nestanka kožnih lezija.

Preventivne mjere

Pažljiva higijena genitalija, ruku i nogu pomoći će u smanjenju nelagode. Strogo je zabranjena upotreba proizvoda sa efektom sušenja. Pretjerana suhoća kože pojačava svrbež i može prouzrokovati upalu vanjskih spolnih organa, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Za vrijeme njege kože potrebno je izbjegavati abrazivne datoteke koje mogu oštetiti osjetljivu kožu i uzrokovati infekciju.

Kožne bolesti mogu se spriječiti otkrivanjem njihovih simptoma na vrijeme. Ljudi koji imaju predispoziciju za dijabetes trebali bi povremeno procjenjivati ​​stanje kože u području pazuha, prepone, laktova i u području masnih nabora.

Pravodobna posjeta liječniku pomoći će utvrditi uzroke svrbeža i propisati liječenje. Pridržavajući se preporuka doktora, možete ublažiti stanje i izbjeći mnoge komplikacije.

Kožni osip i svrbež kod dijabetes melitusa: osip i njegove manifestacije

Pojava kožnih problema prilično je uobičajena situacija sa šećernom bolešću, a javlja se kod svakog drugog ili trećeg bolesnika. U ovom slučaju postoje oblici kožnih osipa sa dijabetesom koji su karakteristični samo za ovu bolest. Međutim, pacijenti su podložni i drugim patologijama koje izazivaju osip, svrbež i druge neugodne simptome.

Specifični osipi u slučaju bolesti

Dijabetični bulozni osipi (kolokvijalno nazvani pemfigus) karakteristični su isključivo za dijabetes melitus i ne nalaze se kod drugih bolesti.

Manifestira se kao mjehurić (najčešće se pojavljuje na nogama) i nastaje kao rezultat metaboličkih poremećaja između slojeva kože - dermisa i epiderme. Bolest je karakteristična po najvećem dijelu kod teškog dijabetesa.

Tipičan svrbež kod dijabetesa

Bulozne erupcije su specifična lezija za dijabetes, ali su pacijenti podložni i drugim kožnim bolestima. Uzrok svrbeža kod dijabetesa najčešće je alergijska reakcija na davanje lijekova.

Karakteristični simptomi:

    jak svrbež, crvenilo kože, piling itd.

I iako danas kožni osipi s dijabetesom ne predstavljaju prijetnju pacijentovom životu, opće stanje ljudskog zdravlja u velikoj mjeri ovisi o njihovom efikasnom liječenju.

Naravno, takvi su problemi više povezani sa psihologijom i psihoterapijom, međutim, ne treba zaboraviti da je ispravno raspoloženje pacijenta da se oporavi osnova za promatranje uputa lekara.

Do danas je najbolje izbjeći zanemarene uvjete kod dijabetes melitusa jer pravovremeno riješeno pitanje liječenja može uspješno utjecati na samog pacijenta i njegovo zdravstveno stanje.

Da li dijabetes izaziva svrbež?

Pitanje: Moja majka ima 54 godine i ima dijabetičar, ali redovno se vežba i pridržava se zdrave ishrane većinu vremena. Nedavno je razvila jak svrbež po cijelom tijelu, tako nepodnošljiv da ne može ni spavati. Znate li što bi moglo biti?

Odgovor: U rijetkim slučajevima dijabetes je povezan sa svrabom. Razlozi za to nisu jasni. Možda zato što dijabetes utiče na nervni sistem i menja percepciju senzacija u telu.

Također može biti uslijed suhe kože i gljivičnih infekcija kože, oba su stanja češća među dijabetičarima. Osobe sa dijabetesom mogu imati i druga stanja kože koja izazivaju svrbež, poput košnice i lišaja planusa.

Svrab se obično može liječiti odabirom blažih sapuna i deterdženata, ili korištenjem kreme poput kapsaicinske kreme, Elidel ili steroidnih masti. U nekim slučajevima, ultraljubičasto liječenje, antidepresivi i manji sredstva za smirenje mogu pomoći u ublažavanju nelagode.

Vaginalni svrab kod dijabetesa, šta da radim?

Dijabetes melitus može biti praćen vaginalnim svrabom. S ovom vrlo neugodnom bolešću možete se boriti s narodnim lijekovima. I opet, u pomoć nam dolazi prirodni ljekar - češnjak. Nudim recept za alternativno liječenje vaginalnog svraba povezanog s dijabetesom melitusom:

Ogulite pahuljice i nasjeckane glave češnjaka prelijte 0,5 litara ključalog mlijeka. Inzistirajte dok se ne ohladi na 37 stepeni. Procijedite kroz nekoliko slojeva gaze. S dobijenom infuzijom noću navodnjavajte (navodnjavajte) vaginu. Prije toga obavezno isperite vaginu hipertoničnom otopinom natrijum-hlorida (9 g soli na 1 litru vode).

Kad se tuširate, pravite intimni toalet, ne koristite sapun. Pojačava suhu kožu, a to može izazvati svrab i upalu vanjskih genitalija. Prokuhajte biljno ulje. U njega dodajte otopinu retinol acetata brzinom od 1 boce na 100 g. Podmazujte perineum ovim sastavom dnevno.

0,5-1 kg hrastove kore skuhajte u 4 litre vode. Naprezanje. Kada se kupate, dodajte juhu u vodu. Možete koristiti i skrob, mekinje, ekstrakt bora. Kupke sa bakrenim sulfatom daju dobar efekat.

Otopite 2 kašike vitriola u vodi. Temperatura vode ne smije prelaziti 38 stupnjeva C, trajanje postupka je 15 minuta. Kupati se 1-2 puta nedeljno. Obratite pažnju na prehranu. Izbegavajte začinjenu i začinjenu hranu.

Uveče u termos sipajte 2 kašike vrste Veronica officinalis sa dvije čaše kipuće vode. Ujutro procijedite infuziju. Uzimajte 3-4 puta dnevno, 100 grama.

Kod šećerne bolesti pacijenti se često žale na jak svrbež kože u perineumu koji je uzrokovan kvascem. Ponekad se proteže do ingvinalnih nabora. Koža oko genitalija, anusa i sluzokože pocrveni, nabrekne, ponekad se na njima pojavi bijeli premaz.

Svrab? Proverite dijabetes!

Poznato je da kod dijabetes melitusa i tipa I i tipa II pate sve vrste metabolizma i to prije svega ugljikohidrata. Naravno, metabolički poremećaji ne mogu a da ne utječu na najveći organ našeg tijela - kožu, čija se ishrana kod dijabetesa naglo pogoršava.

Koža postaje suha, gubi elastičnost, pacijenta zabrinjava svrbež (ponekad i bolan) u genitalijama, često, usput, i ovaj svrab jedna je od prvih manifestacija dijabetesa! Više o tome kasnije.

Ima i povratnih informacija. Kad se panaritium, kipuće, pojavi značajna abrazija, povećava se koncentracija šećera u krvi i urinu. To se objašnjava činjenicom da se enzimi koji uništavaju inzulin formiraju u bilo kojem žarištu upale. Osim toga, svaka infekcija je stres za tijelo u kojem štetni hormoni koji djeluju na inzulin inzistiraju u krvotoku.

Stoga ne zaboravite slijediti jednostavna pravila koja smanjuju rizik od razvoja groznica, apscesa i drugih stvari. Pranje i tuširanje svakodnevno, ne radite bez sapuna, jer isušuje kožu. Koristite gelove za lice i tijelo. Operite mekom krpom da ne biste ogrebali kožu.

Kada pravite intimni toalet, nemojte koristiti sapun ili otopine koji imaju svojstva sušenja, poput kalijevog permanganata. Ovo može uzrokovati suvoću, svrbež i upalu vanjskih genitalija (vulvitis kod žena, balanitis kod muškaraca).

Žene je potrebno svakodnevno isprati vodom, a potom podmazati perineum prokuhanim biljnim uljem. Za 100 g ulja možete dodati 1 bocu otopine retinol acetata u ulju (vitamin A), prodaje se u ljekarni.

Mnogi pacijenti (najčešće oni koji imaju dijabetes, ali još ne znaju za to) pate od analnog svraba. Svrbež u pravilu izaziva posebnu gljivicu kvasca. Istovremeno sluznica i koža genitalija i anusa (posebno kod žena) nabubre, crveni, ponekad i bjelkasti sirasti mrlje na sluznici i koži. Gljiva se može proširiti i na ingvinalnim naborima.

Međutim, na pregledu kod endokrinologa dobit ćete najsloženije preporuke. Na osnovu stanja i toka bolesti, pojedinačno. Usna šupljina također zahtijeva pažljivu njegu. Nikada ne dopustite da se ošteti sluznica obraza ili jezika oštrim rubom ispadanja zuba, kosti ili vilice: i najmanja ogrebotina može gnojiti i pretvoriti se u čir koji ne zacjeljuje. I preporučuje se četkanje zuba dva puta dnevno.

Na koži se mogu stvoriti mjesta keratinizacije, nokti zadebljati i deformirati. U interdigitalnim naborima mogu se pojaviti svrbež, vlažne pukotine koje ne zarastaju dobro. Najizrazitija komplikacija je dijabetička gangrena (nekroza), koja obično započinje ogrebotinama na koži i postepeno se širi dublje u druga tkiva.

Gangrenu je vrlo teško liječiti, a nekim bolesnicima čak se mora amputirati noga kako bi se spriječilo dalje širenje. Uz dijabetes nisu zahvaćeni samo krvni sudovi, već i živci koji se nalaze u koži. Kao rezultat toga, osjetljivost se naglo smanjuje, pacijent možda čak i ne primjećuje opekotinu.

Zato ih svake večeri, nakon pregleda stopala, operite toplom vodom, osušite i mastite hranjivom kremom. Ako pronađete pukotinu, oteklinu, vodeni kukuruz - nanesite zavoj s bilo kojom antiseptičkom tekućinom: furatsilinom, rivanol - i posavjetujte se s liječnikom.

Svrab vulve s dijabetesom

Dijabetes melitus je sistemska bolest u kojoj se mijenja funkcionalnost cijelog organizma. Prije svega, u tijelu postoji lezija malih krvnih žila, što se u medicini naziva angiopatija. Kao rezultat toga, posude ne mogu u potpunosti obavljati svoju funkciju, opskrbljujući tkiva hranjivim tvarima i kisikom.

Ako se krvotok kože i sluznica poremeti kao posljedica angiopatije, smanjuje se trofizam tkiva, što dovodi do takvih promjena:

    Stvaranje mikroskopskih pukotina na sluznici i koži, Suvoća i ljuštenje kože, Smanjenje imunoloških funkcija tela, Promjena pH kože i vagine u žena, Suhoća sluznice vagine i smanjenje pH ravnoteže dovodi do kršenja zaštitnih funkcija. Pod utjecajem gljivica i patoloških mikroorganizama zaraze se mikropukotine na koži i sluznici, jer je smanjen opći imunitet tijela.

Kao rezultat pojave pukotina na sluznici vagine, žena počinje brinuti o jakom svrbežu vulve. Upravo ovaj klinički znak često tera pacijenta da se obrati ginekologu, gdje pregledavaju pacijentovu krv otkriju dijabetes.

Prevencija

Da se spriječi pojava nelagode u vagini i svrbeža genitalija kod dijabetesa, žena mora pažljivo promatrati lične intimne higijenske mjere. Česta promjena donjeg rublja i redovno pranje vanjskih spolnih organa spriječit će ovu neugodnu manifestaciju dijabetesa.

Zasebno, može se reći i o donjem rublju. Da biste spriječili svrbež vulve, potrebno je odabrati donje rublje samo od prirodnih materijala, veličine tako da ne trlja ingvinalne nabora i perineum.

Kod dijabetes melitusa bolje je koristiti neutralne deterdžente koji ne sadrže mirise, parabene i boje za intimnu higijenu genitalija. Za pranje nema potrebe koristiti antiseptičke otopine. Njihova upotreba dopuštena je samo u slučaju razvoja upale genitalija zbog grebanja sa nepodnošljivim svrbežom.

Ako se i pored gore navedenih preporuka svrbež perineuma i dalje pojavi, tada ne trebate samo-liječiti. Endokrinolog i ginekolog pomoći će u odabiru alata za njegu intimnih dijelova tijela s dijabetesom.

Pogledajte video: Suva koža na laktovima otkriva mnogo- dermatitis, psorijaza, infekcije, skleroderma, dijabetes (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar