Razlika između "Tsifran" i "Tsifran ST"

Liječenje hladnoćom i gripom

  • Početna
  • Sve
  • Digit ili cifran st koji je bolji

Greškom, koju sam primijetio tek po dolasku kući, ljekarnik mi je prodao druge tablete, mada je sve bilo jasno propisano u receptu.

Trebalo je da popije Tsifran ST.

Doneo sam kući Digitalni.

Imao sam dvije mogućnosti: 1) Idite u ljekarnu po drugi lijek.

2) Popijte ono što sam kupio.

Morala sam se detaljnije upoznati s oba lijeka.

Kakva je razlika između Tsifrana i Tsifrana ST?

Glavna razlika između ova dva lijeka je u aktivnim supstancama.

Tsifran ST ima sastav od 600 mg. Tinidazol (antiprotozoalno i antimikrobno djelovanje) i 500 mg ciprofloksacina (antibiotik širokog spektra).

Digitalni ali u svom sastavu ima samo jednu aktivnu supstancu - to je Ciprofloksacin - 500 mg.

Zbog činjenice da

Tsifran ST - Ovo je kombinirani lijek, ima širi spektar djelovanja, no ipak je propisan uglavnom kod stomatoloških problema. Stomatolozi ga vole! Iako je popis indikacija prilično impresivan za oba lijeka. Ali popis kontraindikacija nije mali. Apsolutno identični jedni drugima.

Prednosti Tsifrana i Tsifran ST-a su iste: brzina, produktivnost, uništavaju patogene bakterije. Mnogi mikroorganizmi su osjetljivi na supstancu CIPROFLOXACIN.

Naravno, odabrao sam kombinirani lijek, zbog kojeg sam opet morao ići u ljekarnu.

Budite oprezni i provjerite ne napuštajući blagajnu šta ste stavili u torbu

Cifran je popularni uvezeni antibiotik širokog spektra i koristi se u praktičnoj medicini za liječenje zaraznih i upalnih procesa koje izazivaju osjetljivi mikrobi. Aktivna supstanca je ciprofloksacin (Ciprofloksacin).

Alat je dostupan u nekoliko oblika. Tablete su dostupne u tri naziva, jednostavni je oblik Tsifran i njegovi poboljšani analozi Tsifran OD i Tsifran ST. Iz članka možete saznati o karakteristikama lijeka i njegovih analoga, njihovim razlikama, prednostima i nedostacima, shvativši što se najbolje koristi u kojim slučajevima. Usporedi jeftine i skupe lijekove: Ciprolet, Ciprofloxacin i Tsiprobay

Ciprolet je antibakterijski lijek koji spada u grupu fluoriranih kinolona. Ovo je generički ciprofloksacin, koji je po efikasnosti jednak izvornom lijeku.

Lijek za sistemsku upotrebu izrađuje se u obliku tableta i infuzijske otopine, koja je bezbojna prozirna tečnost. Usmeni oblik se proizvodi u dvije verzije:

  • Cyprolet - tablete sadrže 250 ili 500 miligrama aktivnog sastojka,
  • Ciprolet A je kombinirani antimikrobni i antiprotozoalni lijek koji sadrži dva aktivna aktivna sastojka: 500 mg ciprofloksacina i 600 mg tinidazola.

Cyprolet je indiciran za upotrebu kod bolesti zarazne i upalne prirode:

Infuzijski oblik koristi se za sepsu, upalu peritoneuma i nakon operacije.

Lijek se ne koristi u slučajevima:

  • trudnoća
  • dok dojite,
  • u detinjstvu
  • alergije na aktivnu supstancu i pomoćne komponente lijeka,
  • teška patologija sa oštećenom funkcijom jetre i bubrega.

Csiprolet ima svojstva fotosenzibilizacije, pa vam je za vrijeme prijema potrebno manje da budete na suncu.

Razlike Tsifrana i Tsiproleta su samo u dodatnim komponentama, aktivne tvari u identičnim oblicima otpuštanja sadrže se u jednakim količinama. No, pristupačna inačica tableta Tsiprolet ne zamjenjuje u potpunosti produženi oblik - Tsifran OD. Studije su pokazale da liječenje tabletama s produljenim oslobađanjem često omogućava potpuno uništavanje patogenih mikroba u bolestima respiratornog i mokraćnog sustava. Najnovije europske preporuke za liječenje uroloških bolesti u liječenju pijelonefritisa i cistitisa ukazuju na upotrebu pripravaka tableta sa sporim otpuštanjem aktivne tvari.

Zamjena Cyfran OD tableta modifikovanim oslobađanjem aktivnog sastojka klasičnim oblikom smanjuje pogodnost doziranja i smanjuje efikasnost antibiotske terapije

Analog Tsifran ST je Tsiprolet A, koji sadrži iste doze aktivnih komponenti. To je zasad jedino što može zamijeniti Tsifran ST. Dodavanjem tinidazola proširuje se spektar djelovanja i indikacije za upotrebu lijeka - djeluje na anaerobne bakterije i na jednoćelijske parazite: amebe, giardiju, trihomonade. Mogu liječiti stomatološke infekcije i hronične zarazne i upalne bolesti bubrega, ENT organe povezane s prisustvom anaerobnih mikroba.

Uspoređujući lijekove Cifran ili Ciprolet - što je bolje, morate uzeti u obzir da je jačina njihovog antimikrobnog djelovanja potvrđena kliničkim studijama i ista je. Imaju identične indikacije i koriste se za liječenje istih stanja. Ovi lijekovi su zamjenjivi, s izuzetkom tableta s produženim oslobađanjem. Glavni faktor izbora je njihova dostupnost, jer se cijena neznatno razlikuje, a pregledi pacijenata koji uzimaju Tsifran ili Tsiprolet svjedoče o dobrom učinku obojega.

Ciprofloksacin je domaći lijek, njegova cijena je najpovoljnija među opisanim lijekovima. Ovaj lijek se koristi u liječenju zaraznih i upalnih bolesti izazvanih osjetljivim mikroorganizmima.

Lijek se izrađuje u obliku tableta od 0,25, 0,5 i 0,75 grama i otopine za infuziju u bocama od 100 i 200 mililitara.

Indikacije za imenovanje ciprofloksacina su sljedeće zarazne i upalne bolesti:

Ciprofloksacin se ne smije koristiti u sljedećim slučajevima:

  • netolerancija na ciprofloksacin ili druge fluorokinolone,
  • mlađi od 16 godina
  • trudnoća i dojenje

Situacije koje zahtijevaju pažljivo promatranje i oprez pri korištenju lijeka:

  • patologija centralnog nervnog sistema,
  • mentalni poremećaji
  • zatajenje jetre i bubrega,
  • senilna dob.

Domaći lijekovi imaju mnogo nižu cijenu u odnosu na uvozne. Ali efekat jeftinog lijeka nije uvijek jednak učinku prvog uzorka aktivnog sastojka. Lijekovi koji nisu prošli temeljitu studiju ekvivalencije ne mogu uvijek pružiti potrebnu snagu antimikrobnog djelovanja. Iako ima više negativnih kritika, Ciprofloksacin je prava alternativa skupim lijekovima. Ovo je zamjena za Cyfran, koji košta gotovo 5 puta jeftinije.

To je najopterećeniji od ovih lijekova, proizvodi ga u Njemačkoj Bayer, prvi koji je sintetirao aktivnu komponentu lijeka. Proizvodi se u svim oblicima, uključujući i tablete dugog djelovanja, ali se ne isporučuju u Rusiju. Stoga se za lijek Tsifran OD analog može kupiti samo u inozemstvu. Ruske apoteke nude lijek u obliku tableta od 250 ili 500 mg i otopinu za infuziju sa 200 mg aktivnog sastojka u jednoj bočici.

Upotreba Tsiprobaya dovodi do poremećaja u strukturi DNK, ometajući rad i reprodukciju mikroorganizama. U uputama se napominje da se lijek primjenjuje u liječenju bolesti uzrokovanih gram-negativnim mikrobima (Klebsiella, Escherichia, Shigella, Salmonella). Tome su podložne i neke gram-pozitivne bakterije, poput stafilokoka i streptokoka.

Tsiprobay tablete obično se propisuju 500 mg dva puta dnevno, maksimalno 1500 mg dnevno. Doza od 250 mg rijetko se koristi, jedina indikacija za njegovu upotrebu je cistitis. Infuzijski oblik se koristi u dnevnoj dozi od 800 mg za 2-3 injekcije.

Csiprobay je pogodan za zamjenu Cyfrana u odgovarajućem obliku za oslobađanje, jer je referentni lijek.

Uputa za upotrebu su gotovo identična za oba lijeka. Proizvođači Tsifrana praktično su ga kopirali iz Tsiprobaya, zamijenivši naziv. Indikacije, kontraindikacije, režim imenovanja i značajke upotrebe ne razlikuju se.

Prema pregledima, lijek karakteriše brzina djelovanja i veliko antibakterijsko djelovanje. Ali uzimajući u obzir činjenicu da Tsiprobay ima najvišu cijenu, ima smisla koristiti ga kao zamjenu samo u nedostatku Tsifrana ili drugog potrebnog lijeka.

Paleta lijekova registriranih na domaćem farmaceutskom tržištu olakšava zamjenu Tsifran i Tsifran ST s analogima. Iako je sastav lijekova isti, njihova zamjena ne osigurava uvijek jednostavnu upotrebu i rezultat upotrebe. Antibiotici su lijekovi na recept, pa ako nema propisane mogućnosti obratite se ljekaru.

Tsifran ST je kombinirani antimikrobni lijek proizveden indijskom kampanjom San Pharmasyutical, koji ima širok spektar antibakterijskog djelovanja i izražen baktericidni učinak na patogene.

Visoko je aktivan protiv infekcija miksa. Komponente Cifrana imaju dobru apsorpciju iz gastrointestinalnog trakta i bioraspoloživost ako se uzimaju oralno (za tinidazol - 100%, za ciprofloksacin-70%).

Lijek brzo dostiže terapijske nivoe, maksimalna koncentracija (u daljnjem tekstu Cmax) se javlja unutar dva sata nakon primjene. Veliki procenat antibiotika izlučuje se nepromenjenim u urinu iz organizma, ciprofloksacin se može izlučiti žuči, dok opaža njegova lagana reapsorpcija. Ostatak se izlučuje izmetom.

Originalni antibiotik proizvodi se u obliku tableta sa filmskim premazom od deset komada po pakovanju, koji sadrže ciprofloksacin hidroklorid USP / Tinidazol BP 250 mg / 300 mg i 500 mg / 600 mg (forte).

Trošak Tsifran ST forte u ruskim ljekarnama iznosi oko 400 rubalja.

Relativno visoka cijena lijeka nadoknađena je njegovom djelotvornošću kod mnogih bolesti i širokim spektrom antimikrobne aktivnosti, uslijed prisustva fluorinohinolona druge generacije i derivata 5-nitroimidazola. To se mora uzeti u obzir pri odabiru alternativnog lijeka.

Pročitajte dalje: Upute za upotrebu tableta Tsifran ST 500 + cijena u ljekarnama + recenzije

Ne, ne postoji.

Sve kombinacije ciprofloksacina i tinidazola proizvodi Indija.

  1. Zoksan TZ - FDS Limited (razmotrit ćemo dalje),
  2. Cyprolet A - Dr. Reddy's (pročitajte dolje).

Indikacije za imenovanje Tsifran St-a i sličnih lijekova su infektivne i upalne lezije:

  • koža i potkožne masnoće (čirevi, celulitis, apscesi, flegmon, zaražene rane i opekotine, čirevi od pritiska),
  • gornji i donji udisaji. načine (sinusitis, teška upala pluća, rezervoar. bronhitis, bronhiektazija, plevritis, empiem),
  • ENT organi (otitis, mastoiditis),
  • inertno tkivo i zglobovi (osteomijelitis, septički artritis),
  • gastrointestinalnog trakta (ameksični proliv ili bakterijska priroda, tifusna groznica, holangitis, holecistitis itd.),
  • genitourinarni sistem (pijelonefritis, cistitis, prostatitis, epididimitis),
  • karlični organi (endometritis, salpingitis).

Takođe, lekovi su efikasni:

  • sa uretritisom, proktitisom i faringitisom izazvanim gonokokom,
  • za prevenciju septičkih komplikacija tokom hirurških intervencija,
  • u slučaju generaliziranih infekcija kod pacijenata sa smanjenim imunitetom (septikemija i bakteremija).

Ostali lijekovi iz skupine posjeduju iste indikacije za upotrebu: fluorokinoloni u kombinaciji sa drugim antimikrobnim lijekovima:

  1. Ciprofloksacin + Ornidazol (Orzipol) proizvođača Bailey-Creat, Francuska,
  2. Ofloksacin + Ornidazol (Ofor, Polymic, Combiflox) - sve lijekove proizvodi Indija.

Međutim, svi su ovi antibiotici skuplji za narudžbu skuplji od Tsifran ST, cijena u ruskim ljekarnama iznosi od 1000 rubalja po paketu. Izuzetak je Ofor - oko 550 rubalja po paketu.

Trošak od 300 rubalja po paketu.

Jeftiniji analog Tsifran ST 500 ima isti popis indikacija za upotrebu, zbog istog sastava i koncentracije aktivne supstance. Jedna tableta sadrži 500 miligrama ciprofloksacina i 600 ml tinidazola.

Alat ima izraženu baktericidnu aktivnost zahvaljujući selektivnom učinku na bakterijsku DNK girazu i inhibiciji njihovih procesa samo-reprodukcije.

Mehanizam djelovanja i spektar djelovanja nastaju zbog kombinacije antibakterijskog sredstva iz druge generacije fluorokinolona i antiprotozoalnog lijeka, koji je derivat 5-nitroimidazola.

Zoxan TK nema baktericidno dejstvo na anaerobne saprofite, pa njegova upotreba ne dovodi do poremećaja crevne mikroflore.

Tinidazol je vrlo aktivan protiv:

  • anaerobni patogeni (clostridium difficile, bakteroidi, peptokoki),
  • protozoa (dizenterinska ameba, giardia, Trichomonas).

Ciprofloksacin utiče na:

  • aerobni mikroorganizmi (Escherichia coli, Klebsiella, Salmonella, Yersinia, Shigella, gonococcus, Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus)
  • intracelularni patogeni (klamidija, mikoplazma, legionela).

Nije efikasan protiv određenih sojeva streptokoka, ureaplazme, treponema. U liječenju miješanih infekcija genitourinarnog trakta uzrokovanih klamidijom i ureaplazmom pogodniji je Ofloksacin + Ornidazol (Ofor).

Cmax u plazmi nastaje otprilike tri sata nakon uzimanja. Apsorpcija iz probavnog trakta i oralna bioraspoloživost za oko 85%, što je niže nego u izvornom lijeku. Iz organizma se izlučuje u nepromenjenom obliku mokraćom i delom sa izmetom.

Tijek liječenja je od pet do deset dana (klamidijska infekcija). Za odrasle osobe s normalnom tjelesnom težinom i nesmetanom funkcijom bubrega preporučuje se uzimanje jedne tablete svakih 12 sati. Da bi se osigurala maksimalna probavljivost, Zoxan TK se uzima sat vremena nakon jela. Kako bi se smanjio rizik od nuspojava od primjene, prikazan je obilni režim pijenja do dvije litre dnevno (voda, nezaslađeni čaj, kompot od suhog voća).

Za bolesnike s malom tjelesnom težinom, starije osobe ili bolesnike s klirensom kreatinina ispod 30 ml / min, propisana je 1/2 tableta svakih dvanaest sati.

U vrijeme liječenja preporučuje se isključiti mliječne proizvode iz prehrane, jer oni uništavaju antibiotik, smanjujući efikasnost liječenja.

Važno je zapamtiti da je lijek kategorički nespojiv s alkoholom, s obzirom na visoki rizik od nastanka efekta sličnog disulfiramu i povećanja toksičnih učinaka na nervni sistem.

Kontraindikacije za imenovanje (iste za sve lijekove koji kombiniraju ciprofloksacin i tinidazol):

  • pojedinačna netolerancija na fluorokinolone ili derivate nitroimidazola,
  • krvne bolesti i oslabljena hematopoeza u koštanoj srži,
  • porfirija i jaka fotosenzibilizacija,
  • Oštećenje CNS-a
  • kombinacija sa centralnim mišićnim relaksantima (tizanidin),
  • epilepsija
  • trudnoća i dojenje,
  • mlađi od osamnaest godina.

Zabrana upotrebe u trudnica povezana je s kancerogenim i mutagenim djelovanjem Tinidazola, kao i s teratogenim učinkom Ciprofloksacina. Oba antibiotika mogu preći u majčino mlijeko.

S oprezom, prema strogim indikacijama (ako je moguće koristiti antibiotike drugih grupa), propisuje se bolesnicima sa aterosklerozom ili cirkulacijskim poremećajima u žilama mozga, mentalnim poremećajima, bubrežnom i jetrenom insuficijencijom.

Pročitajte još: Mi pričamo sve o antibioticima tokom trudnoće u I, II i III tromjesečju

Neželjeni efekti od imenovanja Tsifran ST-a i njegovih jeftinih analoga:

  • kršenje probavnog trakta različite težine,
  • proliv povezan sa antibiotskom terapijom i pseudomembranski kolitis,
  • jaka gljivična superinfekcija, kandidijaza sluzokože usne šupljine, vagine i kože,
  • vaginitis i bakterijska vaginoza,
  • alergijske reakcije
  • inhibicija hematopoeze, leukemije i neutropenije, pancitopenije, hemolitičke anemije, krvarenja povezanih s teškom trombocitopenijom,
  • poremećaji srčanog ritma,
  • vaskulitis,
  • glavobolje, nesanica, anksioznost, razdražljivost, halucinacije, depresivna stanja, manične fobije, grčevi, promene osetljivosti kože,
  • povećani intrakranijalni pritisak,
  • fotosenzibilizacija,
  • kršenje jasnoće vida i percepcije boja,
  • zujanje u ušima i gubitak sluha,
  • jaka kratkoća daha,
  • kolestatska žutica i oslabljena funkcija jetre, hepatitis,
  • pankreatitis
  • promjene boje mokraće, tubulointersticijski nefritis, zatajenje bubrega, hematurija, cilindrurija,
  • hipo- i hiperglikemija,
  • toksični efekti na ligamentni aparat, ruptura Ahilove tetive, miastenija gravis, artralgija i mijalgija.

Ciprolet A proizvodi se indijskom kampanjom Dr. Reddy's. Trošak paketa od deset tableta koje sadrže 500 miligrama ciprofloksacina i 600 ml tinidazola u jednoj kartici. iznosi oko 230 rubalja. S obzirom na isti sastav i koncentraciju aktivne tvari, možemo reći da su Tsiprolet St i Tsifran A jedno te isto.

Kontraindikacije za imenovanje jeftinijeg analoga iste su kao izvorna sredstva, plus:

  • prisutnost netolerancije na glukozu,
  • nedostatak laktaze
  • malapsorpcija glukoze i galaktoze.

Interakcije lijeka i značajke liječenja za Tsiprolet A i Tsifran ST su identične.

Liječenje treba biti pod kontrolom periferne krvne slike, razine glukoze, koagulograma, te funkcije jetre i bubrega.

Ne preporučuje se propisivanje Cifran ST-a i njegovih analoga pacijentima sa šećernom bolešću koji primaju tablete za snižavanje šećera, s obzirom na visoki rizik od hipoglikemije. Takođe, lijek je u stanju da poveća koncentraciju i produži period eliminacije indirektnih antikoagulansa, koji mogu prouzrokovati krvarenje.

  • Kombinacija s teofilinom može uzrokovati ozbiljne intoksikacije.
  • Upotreba lijeka s NSAID-om može dovesti do konvulzija.
  • Prehrana i antacidi dramatično smanjuju apsorpciju iz gastrointestinalnog trakta i bioraspoloživost antibiotika.
  • Kombinacija s ciklosporinom pojačava toksični učinak na bubrege.

Tijekom liječenja pacijenti bi trebali izbjegavati izlaganje suncu i koristiti kreme s visokom SPF zaštitom. Također je potrebno ograničiti fizičku aktivnost, pridržavati se obilnog režima pijenja i prehrane koja podržava kiselu reakciju urina.

Ako postoji izražena osjetljivost na sunčevu svjetlost, pojava proliva i bolova u zglobovima i ligamentima, lijek se odmah zaustavlja.

Važno je zapamtiti da antibiotik može smanjiti brzinu reakcije i sposobnost koncentracije, to se mora uzeti u obzir prilikom propisivanja liječenja vozačima ili osobama koje rade s potencijalno opasnim mehanizmima.

Oba antibiotika su proizvedena indijskom kampanjom San Fakmasyutikal.

Razlike između Cifran OD-a i Cifran ST-a su u tome što OD ne sadrži Tinidazol, što je produženi pripravak Ciprofloksacina. Odnosno, nema djelovanja protiv protozoja i anaerobnih patogena.

Trošak deset tableta OD sa sadržajem Ciprofloksacina od 500 i 1000 mg iznosi 220, odnosno 340 rubalja.

Mehanizam djelovanja lijeka nastaje zbog baktericidnog učinka fluorokinolona druge generacije, koji može inhibirati DNK girazu i topoizomerazu patogenih mikroorganizama, sprečavajući: čitanje genetskih podataka, proces sinteze deoksiribonukleinske kiseline, rast i razmnožavanje bakterija, a uzrokujući i nepovratne strukturne promjene u mikrobnoj stijenci, što dovodi do stanične smrti .

Važna karakteristika preparata Ciprofloksacin je činjenica da njihova upotreba ne može izazvati stvaranje rezistencije na druge antibiotike. Takođe je vrlo efikasan protiv sojeva otpornih na aminoglikozide, beta-laktame, tetracikline itd.

OD je kontraindiciran:

  • bolestan, mlađi od osamnaest godina,
  • trudnica i dojilja
  • pacijenti sa upalom velikog creva i prolivom izazvanim istorijskim fluorokinolonima,
  • porfirija
  • u prisustvu preosjetljivosti na komponente proizvoda,
  • sa zatajenjem bubrega sa klirensom kreatinina manjim od 30 mililitara u minuti.

Ne preporučuje se: epileptici, osobe sa cerebrovaskularnom nesrećom i teškom aterosklerozom, bolestima nervnog sistema, jetre i ligamentnog aparata. U starijih ljudi potrebno je izvršiti prilagođavanje doze, u vezi sa smanjenjem stope glomerularne filtracije povezane sa godinama.

Članak pripremio doktor zarazne bolesti
Chernenko A. L.

Jeste li znali da se Tsifran St naširoko koristi u liječenju adneksitisa?

Pročitajte na: 16 propisanih antibiotika za adneksitis kod žena abecednim redom

Imate još pitanja? Odmah potražite besplatnu medicinsku konsultaciju!

Pritiskom na tipku vodi se na posebnu stranicu našeg web mjesta s obrascem za povratne informacije s stručnjakom vašeg profila.

Besplatne konsultacije sa lekarom

Kombinovani lek. Tinidazol je antiprotozoalni i antimikrobni derivat imidazola, efikasan protiv anaerobnih mikroorganizama poput Clostridium difficile, Clostridium perfringens, Bacteroides fragilis, Peptococcus i Peptostreptococcus anaerobius.

Ciprofloksacin - širok spektar antibiotik, aktivni protiv većine aerobnih gram-pozitivnih i gram-negativnih mikroorganizama, kao što su Escherichia coli, Klebsiella spp, Salmonella typhi i drugih sojeva Salmonella, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Yersinia enterocoilitica, Pseudomonas aeruginosa, Shigella flexneri, Shigella sonnei. , Haemophilus ducreyi, Haemophilus influenzae, Neisseria gonorrhoeae, Moraxella catarrhalis, Vibrio cholerae, Bacteroides fragilis, Staphylococcus aureus (uključujući sojeve meticilin-rezistentni), Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Mycoplasma, Legionella i Mycobacterium tuberculosis.

Bioraspoloživost tinidazola iznosi 100%, vezivanje proteina je 12%. T1 / 2 - 12-14 sati Tinidazol prodire u cerebrospinalnu tekućinu u koncentraciji jednakoj onoj u plazmi i podvrgava se reverznoj apsorpciji u bubrežnim tubulima. Tinidazol se izlučuje u žuči u koncentracijama nešto nižim od 50% njegove koncentracije u plazmi. Oko 25% se izlučuje nepromenjeno u urinu, 12% - u obliku metabolita. Manje količine izlučuju se izmetom.

Bioraspoloživost ciprofloksacina je oko 70%. Istovremeno jedenje usporava apsorpciju. Komunikacija sa proteinima - 20-40%. Ciprofloksacin dobro prodire u tjelesne tekućine i tkiva: pluća, kožu, masne masnoće i hrskavice, kao i kosti i mokraćne organe, uključujući prostatu. Ciprofloksacin se dijelom metabolizira u jetri. T1 / 2 - oko 3,5-4,5 sati, može se produžiti s teškim zatajenjem bubrega i u starijih bolesnika. Oko 50% se izlučuje nepromenjeno u urinu, 15% u obliku aktivnih metabolita (uključujući oksoproprofloksacin). Ostatak se izlučuje u žuči, delimično se ponovo apsorbuje. Oko 15-30% ciprofloksacina izlučuje se iz izmeta.

10 kom - blister pakiranje (1) - pakovanja od kartona
10 kom - blister pakovanja (10) - paketi od kartona.

Iznutra, nakon jela, pijte puno vode. Ne lomite, ne žvakajte, niti lomite tabletu.

Preporučena doza: tablete u omjeru ciprofloksacin / tinidazol 250/300 mg - 2 tablete. 2 puta dnevno, 500/600 mg - 1 tab. 2 puta / dan

Interakcija

Pojačava učinak indirektnih antikoagulansa (za smanjenje rizika od krvarenja, doza se smanjuje za 50%) i djelovanje etanola (reakcije slične disulfiramu).

Kompatibilan je sa sulfonamidima i antibioticima (aminoglikozidi, eritromicin, rifampicin, cefalosporini).

Ne preporučuje se propisivanje etionamidom.

Fenobarbital ubrzava metabolizam.

Zbog smanjenja aktivnosti mikrosomalnih oksidacijskih procesa u hepatocitima, povećava koncentraciju i produžuje T1 / 2 teofilina (i drugih ksantina, uključujući kofein), oralne hipoglikemijske lijekove i indirektne antikoagulanse, a pomaže u smanjenju protrombinskog indeksa.

U kombinaciji s drugim antimikrobnim lijekovima (beta-laktamski antibiotici, aminoglikozidi, klindamicin, metronidazol) obično se primjećuje sinergizam.

Pojačava nefrotoksični učinak ciklosporina, primjećuje se porast serumskog kreatinina, kod ovakvih je bolesnika potrebna kontrola ovog pokazatelja 2 puta tjedno.

Oralna primjena zajedno s lijekovima koji sadrže željezo, sukralfat i antacidne lijekove koji sadrže magnezijum, kalcijum, aluminijske soli dovodi do smanjenja apsorpcije ciprofloksacina, pa ga treba propisati 1-2 sata prije ili 4 sata nakon uzimanja navedenih lijekova.

NSAID (isključujući acetilsalicilnu kiselinu) povećavaju rizik od napadaja.

Didanozin smanjuje apsorpciju ciprofloksacina usled stvaranja kompleksa sa jonima magnezijuma i aluminijuma koji se nalaze u didanozinu.

Metoklopramid ubrzava apsorpciju što dovodi do smanjenja vremena postizanja Cmax.

Zajednička primena urikozuričnih lekova dovodi do usporavanja eliminacije (do 50%) i povećanja koncentracije ciprofloksacina u plazmi.

Iz probavnog sistema: smanjen apetit, suva oralna sluznica, „metalni“ ukus u ustima, mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u trbuhu, nadimanje, holestatska žutica (posebno kod pacijenata sa prošlim oboljenjima jetre), hepatitis, hepatonecroza.

Sa strane središnjeg živčanog sustava i perifernog živčanog sustava: glavobolja, vrtoglavica, pojačani umor, narušena koordinacija pokreta (uključujući lokomotornu ataksiju), disartrija, periferna neuropatija, rijetko - konvulzije, slabost, tremor, nesanica, porast intrakranijalnog pritiska, konfuzija , depresija, halucinacije, kao i druge manifestacije psihotičnih reakcija, migrene, tromboze cerebralne arterije.

Na strani čula: oslabljeni okus i miris, poremećen vid (diplopija, promjena percepcije boje), zujanje u ušima, gubitak sluha.

Iz kardiovaskularnog sistema: tahikardija, aritmija, snižen krvni pritisak, nesvjestica.

Iz hemopoetskih organa: leukopenija, granulocitopenija, anemija (uključujući hemolitičku), trombocitopenija, leukocitoza, trombocitoza.

Iz mokraćnog sustava: hematurija, kristalurija (s alkalnom reakcijom urina i smanjenjem izlučivanja urina), glomerulonefritis, disurija, poliurija, zadržavanje mokraće, smanjena izlučivačka funkcija bubrega, intersticijski nefritis.

Alergijske reakcije: svrbež, urtikarija, osip na koži, groznica lijekova, petehije, oticanje lica ili grkljana, dispneja, eozinofilija, fotoosjetljivost, vaskulitis, nodosum eritema, multiformni eksudativni eritem (uključujući sindrom Stevens-Johnsona), netoksični epidermalni epidermis (Lyellov sindrom).

Sa strane laboratorijskih parametara: hipoprotrombinemija, povećana aktivnost „jetrenih“ transaminaza i alkalne fosfataze, hiperkreatininemija, hiperbilirubinemija, hiperglikemija.

Ostalo: artralgija, artritis, tendovaginitis, rupture tetive, astenija, mialgija, superinfekcija (kandidijaza, pseudomembranski kolitis), crvenilo lica, pojačano znojenje.

Mešane infekcije izazvane osetljivim anaerobnim i aerobnim mikroorganizmima:

  • hronični sinusitis
  • apsces pluća
  • empiemija
  • intra-abdominalne infekcije
  • upalne ginekološke bolesti,
  • postoperativne infekcije s mogućim prisustvom aerobnih i anaerobnih bakterija,
  • hronični osteomijelitis,
  • infekcije kože i mekih tkiva,
  • čirevi na koži sa dijabetičkim stopalom,
  • čirevi od pritiska
  • infekcije usne šupljine (uključujući parodontitis i periostitis).

Proliv ili dizenterija amoebinske ili mješovite (amoebične i bakterijske) etiologije.

S oprezom: teška cerebralna arterioskleroza, cerebrovaskularna nesreća, mentalne bolesti, epilepsija, napadaji u anamnezi, teško zatajenje bubrega i / ili jetre, starija dob.

Opće informacije

Predmet rasprave su efikasni antibiotici. Svaki od njih sadrži ciprofloksacin - aktivnu supstancu koja može zaustaviti diobu štetnih bakterija i uništiti strukturu njihovih stanica. Lijekovi djeluju bez obzira na fazu u kojoj su prisutni patogeni, stanje mirovanja ili reprodukcija.

Veoma mnogo mikroorganizama ne može podnijeti učinke ciprofloksacina, na primjer, salmonele, stafilokoka i streptokoka, šigela u obliku štapića i drugih patogenih uzoraka. Prema tome, lijekovi o kojima se razgovara snažni su protiv opsežne liste zaraznih manifestacija.

Među patologijama koje se mogu izliječiti uz pomoć ovih antibiotika prisutni su: bronhitis, sinusitis, pneumonija, cistitis, gonoreja, salmoneloza, čir na koži. Kao što vidite, lijekovi pomažu u prevladavanju infekcija koje se razvijaju na raznim dijelovima tijela i ovo je tek početak popisa.

Treba napomenuti da se čitav niz varijacija jednog lijeka ne sastoji od dvije, već od tri komponente. Ali prvo, razmotrite razliku između „Tsifran“ i „Tsifran ST“. Ovo je uobičajeni lijek bez dodatnih slova u nazivu:

"Tsifran" se izrađuje uz uključivanje jednog aktivnog elementa - gore navedenog ciprofloksacina. Takve tablete treba piti u propisanoj dozi dva puta dnevno.

A evo "Tsifran ST":

"Tsifran ST"

Lijek se razlikuje po tome što kombinira dvije tvari s terapeutskim učinkom: ciprofloksacin, čija su svojstva već opisana, i tinidazol, koji utječe, između ostalih organizama, na protozoje. Zahvaljujući ovom kombiniranom sastavu, „Tsifran ST“ pomaže kod više bolesti. Propisan je za komplikacije. Dvostruka akcija uzrokuje veću cijenu ovog lijeka.

Otkrivši koja je razlika između "Tsifrana" i "Tsifrana ST", vrijedno je obratiti pažnju na treću opciju koja se odnosi na njih. To je "Tsifran OD".

"Tsifran OD"

Opet sadrži samo jednu glavnu komponentu koja se zove ciprofloksacin. Međutim, u ovom slučaju pruža se produženi efekat, koji se izražava laganim oslobađanjem terapijske komponente. Tablete ovog plana dizajnirane su za jedan dnevni unos.

Trudnoća i dojenje

Upotreba lijeka tokom trudnoće nije preporučljiva. Tinidazol može imati kancerogen i mutageni učinak. Ciprofloksacin prelazi placentarnu barijeru.

Tinidazol i ciprofloksacin izlučuju se u majčino mlijeko. Stoga, ako je potrebno koristiti lijek tokom dojenja, dojenje treba prekinuti.

S oprezom: teško zatajenje jetre.

Mere predostrožnosti: teško zatajenje bubrega.

Kontraindiciran kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina.

Tsifran i Tsifran ST - u čemu je razlika?

Lijekovi se koriste samo prema uputama liječnika

Obični Cifran uključuje samo standardnu ​​dozu od 250 ili 500 mg ciprofloksacina, a uz cijenu se ne razlikuje od sličnih indijskih ciproleta ili ruskih kolega. Cifran ST je kombinirani lijek koji pored antibiotika sadrži tinidazol kao drugu antimikrobnu komponentu. Tinidazol je vrlo aktivan protiv protozoja: lamblije, trihomonade, amebe i po delovanju je vrlo sličan poznatijoj metronidazoli (Trichopolum).To omogućava širi spektar djelovanja, ali postoje i nedostaci.

Koja je razlika između Tsifrana i Tsifrana ST (uporedna tabela)
ObičanST
Glavni aktivni sastojak
ciprofloksacinciprofloksacin + tinidazol
Oblik i količina
250 mg tablete (10 kom)500 mg tablete (10 kom)250 + 300 mg tablete (10 kom)500 + 600 mg tablete (10 kom)
Kako uzeti
dva dva puta dnevnojedan 2 puta dnevnodva dva puta dnevnojedan 2 puta dnevno
Prije ili nakon jela
po mogućnosti na prazan stomak, ispran vodomnakon jela sa vodom
Trajanje prijema
odredio ljekar, ali najmanje 7 dana s normalnom tolerancijom
Prosječna cijena (rub) i proizvođač
5080250350
RANBAXY (Indija)

Čemu služi tinidazol u Cifranu ST?

Poznato je da ciprofloksacin ima smanjeno djelovanje protiv anaerobnih patogena, koji su često uzrok ginekoloških zaraznih bolesti, rjeđe crijevnih (donji dio) i usne šupljine. Zbog toga, kombinacija ciprofloksacina i antimikrobnog sredstva aktivnog protiv anaeroba poboljšava efikasnost kod miješanih infekcija. Značajno povećava pokrivenost antibakterijskim djelovanjem, što može biti prednost u liječenju neodređenog patogena. Međutim, iz ove kombinacije proizlazi niz nedostataka.

  • Ciprofloksacin i tinidazol uzajamno ne pojačavaju međusobno djelovanje protiv većine infekcija i pogodni su za istodobnu upotrebu u rijetkim okolnostima.
  • Rizik od nuspojava povećava se, posebno iz gastrointestinalnog trakta, a dodaju se i kontraindikacije: tinidazol nije moguć kod hematoloških bolesti (krvnih bolesti) i hematopoeze.
  • Obje se tvari metaboliziraju u jetri, što ozbiljno povećava opterećenje ovog organa.
  • Tablete lijeka Tsifran ST u dozi od 500 + 600 mg (za uzimanje jedan puta dnevno) velike su i mogu kod mnogih prouzrokovati poteškoće u gutanju, ali se ne mogu slomiti.

Kombinacija fiksnih doza tinidazola i ciprofloksacina nije uključena ni u jedan protokol o liječenju, ali se široko koristi zbog dostupnosti i jeftinosti indijskog generičara, što je kruto pojavom super otpornih sojeva.

Popularno kod stomatologa

Tsifran ST je antibiotik koji stomatolozi vole propisivati, posebno u Rusiji. Zaista, uglavnom su anaerobni mikroorganizmi, ponekad nekoliko sorti, uključeni u infekcije usne šupljine i desni. Kompleks od dva višesmjerna antibiotika omogućava vam da "uđete" u patogen bez njegove definicije i dodatnih analiza. Na tome se prednosti pucanja topa na vrapce završavaju. Malo je vjerovatno da će opći protok klijenata stomatologu prije pregleda razjasniti za vas prisutne probleme sa gastrointestinalnim traktom, osjetljivost na fluorokvinolne antibiotike i druge pojedinosti. U međuvremenu, nuspojave od kombiniranih lijekova su prilično česte.

Profilaktički propisivanje antibiotskog tečaja često se praktikuje, na primjer, prije vađenja zuba i nije uvijek opravdano. U naprednim je slučajevima to zaista potrebno kako bi se izbjegle komplikacije nakon hirurških zahvata, ali ponekad stomatolozi jednostavno pokušavaju olakšati svoj zadatak. Pravilnim fizičkim vađenjem i jasnim preporukama za postoperativnu oralnu njegu uklanja se potreba za antibiotikom ako se ne pojave jake upale i temperatura.

Karakteristične Tsifran ST

Tsifran ST je kombinirani pripravak napravljen na bazi 2 aktivne komponente:

  1. Ciprofloksacin. Supstanca koja ima baktericidni efekat. Ima veliku aktivnost protiv velikog broja bakterija, uključujući stafilokoke, streptokoke, Escherichia coli, Proteus itd.
  2. Tinidazol Supstanca sa antibakterijskim učinkom. Tinidazol je aktivan protiv bakterija, čija je vitalna aktivnost moguća u uvjetima bez kisika (anaerobi). Takvi mikroorganizmi uključuju klostridiju, peptokok, giardiju, trihomonas itd.

Lijek ima jedan oblik otpuštanja - tablete namijenjene oralnoj primjeni.

Glavna indikacija za uporabu ovog antibiotika je liječenje bolesti uzrokovanih patogenima osjetljivim na ciprofloksacin i tinidazol. To su infekcije sa lokalizacijom u različitim organima i sistemima:

  • disajne puteve - bronhitis, pneumonija, apscesi pluća itd.,
  • ENT organi - otitis media, sinusitis itd.,
  • mokraćnog sistema
  • reproduktivnog sistema, uključujući i SPB, poput gonoreje,
  • karlični organi
  • probavni sistem - holecistitis, peritonitis itd.,
  • zglobovi i kosti - osteomijelitis itd.

Lijek pomaže u sprječavanju postoperativnih komplikacija bakterijskog porijekla, pa se pacijentima koji su podvrgnuti operaciji i imaju smanjenje imuniteta propisuje antibiotik u svrhu prevencije.

Lijek ima mnogo kontraindikacija, pa liječenje treba dogovoriti s liječnikom. Ovaj antibiotik ne možete uzimati ženama tijekom trudnoće i dojenja, djeci i adolescentima mlađim od 18 godina.

Tsifran ST pomaže u sprječavanju postoperativnih komplikacija bakterijskog porijekla.

Na pozadini uzimanja tableta, mogu se razviti nuspojave. Sistemi mogu negativno reagirati na antibiotik:

  • probava - suha usta, gubitak apetita, bol u trbušnoj šupljini, žutica itd.,
  • kardiovaskularni - tahikardija, aritmija, nesvest,
  • nervozni - vrtoglavica i bol u glavi, grčevi, oštećenje govora itd.

Ovo nije potpuni spisak mogućih nuspojava antibiotika. Ako se tijekom razdoblja liječenja pojave neugodni simptomi, trebali biste prestati uzimati tablete i obratiti se liječniku.

Karakteristike Tsifran OD

Cifran OD temelji se na 1 aktivnoj komponenti ciprofloksacina. Oblik za oslobađanje su tablete sa produženim oslobađanjem u dozi od 500 i 1000 mg. Lijek ima baktericidno djelovanje i aktivan je protiv većine gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija.

Antibiotik je propisan za bolesti uzrokovane mikroorganizmima osjetljivim na ciprofloksacin:

  • upala pluća i druge zarazne i upalne patologije respiratornog sistema,
  • akutni sinusitis
  • cistitis i niz drugih patologija mokraćnog sistema,
  • gonoreja, prostatitis,
  • holecistitis, apscesi unutar trbušne šupljine i ostale patologije probavnog sistema,
  • osteomijelitis i brojne bolesti infektivne prirode, koje pogađaju kosti i zglobove,
  • infektivna dijareja
  • antraks, tifusna groznica.

Lijek ne mogu uzimati svi pacijenti. Kontraindiciran je kod mnogih bolesti, pa liječenje treba provoditi prema uputama liječnika.

Trudnice i dojilje, djeca i adolescenti mlađi od 18 godina trebali bi odbiti da uzimaju lijek.

Doziranje i trajanje terapijskog puta liječnik odabire pojedinačno za svakog pacijenta. Pacijenti moraju slijediti preporuke liječnika kako ne bi izazvali brojne nuspojave lijeka. Ako se tijekom liječenja primijete neugodni simptomi, tada biste trebali prestati uzimati tablete i obratiti se liječniku.

Razlika između lijekova Tsifran ST i Tsifran OD

Razlika između lijekova je što je drugi aktivni sastojak, tinidazol, uveden u sastav CT. To vam omogućuje upotrebu lijeka za bolesti uzrokovane jednostavnim mikroorganizmima i anaerobnim bakterijama.

Cijena lijekova je takođe različita. Cijena Tsifran OD u dozi od 500 mg iznosi oko 190 rubalja. za 10 tableta. Ista količina Tsifran SD koštat će oko 320 rubalja.

Pregledi ljekara i pacijenata

Svetlana, 49 godina, otorinolaringolog, Novosibirsk: „Lijekovi su efikasni, ali imaju mnogo kontraindikacija. Stoga, prije propisivanja antibiotika ciprofloksacinom, proučavam povijest. Ako pacijenti slijede preporuke, onda se nuspojave ne dešavaju. "

Anatolij, 57 godina, dermatolog, Krasnodar: „Oba antibiotika su se dokazala u lečenju kožnih infekcija. Lijek s ciprofloksacinom i tinidazolom skuplji je, pa se od pacijenata često traži da propišu jednokomponentni analog. Sastat ću se ako klinička slika ovo omogući. "

Olga, 27 godina, Blagoveščensk: „Vratila sam se s turističkog putovanja u Aziju sa bolovima u trbuhu, koji se postepeno pretvorio u mučninu, povraćanje i proliv. Morala sam vidjeti ljekara koji je propisao Tsifran ST. Period liječenja trajao je 5 dana, ali stanje se poboljšalo već za 2 dana. I majka je uzela Tsifran OD kada joj je dijagnosticiran komplikovani bronhitis. A ovaj antibiotik brzo je pomogao da se izbori sa bolešću. Nije bilo nuspojava od oba lijeka. "

Zinaida, 61 godina, Rostov na Donu: „Unela sam infekciju u ranu dok sam radila u zemlji. Nisam odmah obratio pažnju, ali postepeno se stanje počelo pogoršavati. Bilo je toliko loše da sam otišao liječniku koji mi je propisao Tsifran OD. Uzeo 1 kom. dnevno 1 nedeljno. Sve je brzo prošlo. Stanje se poboljšalo nakon 3 dana, ali doktor je rekao da moram da završim kompletan kurs, što sam i učinio. Nije bilo nuspojava. Lijek je pogodan za upotrebu - samo 1 tableta dnevno. "

Pogledajte video: Razlika između BOSANCA i ŠVABE (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar