Endokrini sistem

Posebnu ulogu imaju regulatorni sistemi ljudskog tijela endokrini sistem. Endokrini sistem svoje funkcije obavlja pomoću hormona koji ga proizvodi, koji ulaze u sve organe i tkiva tijela, prodišući direktno kroz međućelijsku tvar u stanice ili se šire kroz biološki sistem krvlju. Neke od endokrinih ćelija su sastavljene zajedno i tvore endokrine žlezde - žlezdani aparat. Ali osim ovoga, postoje endokrine ćelije u gotovo bilo kojem tjelesnom tkivu. Skupina endokrinih ćelija razbacanih po tijelu tvori difuzni dio endokrinog sustava.

Funkcije endokrinog sistema i njegov značaj za tijelo

koordinira rad svih organa i sistema tijela,

učestvuje u hemijskim reakcijama koje se javljaju u tijelu,

odgovoran za stabilnost svih vitalnih procesa u okruženju koje se menja,

zajedno s imunološkim i nervnim sistemom regulira rast čovjeka, razvoj tijela,

sudjeluje u regulaciji funkcioniranja ljudskog reproduktivnog sustava i njegovoj spolnoj diferencijaciji,

je jedan od generatora energije u tijelu,

učestvuje u formiranju emocionalnih reakcija osobe i u njegovom mentalnom ponašanju.

Struktura endokrinog sustava i bolesti povezane s kršenjem u funkcioniranju njegovih sastavnih elemenata

I. Endokrine žlijezde

Endokrine žlijezde (endokrine žlijezde), koje zajedno čine žlijezdani dio endokrinog sustava, proizvode hormone - specifične regulatorne kemikalije.

Endokrine žlijezde uključuju:

Štitna žlijezda. To je najveća žlijezda unutrašnje sekrecije. Proizvode hormone - tiroksin (T4), trijodtironin (T3), kalcitonin. Hormoni štitnjače uključeni su u regulaciju procesa rasta, razvoja, diferencijacije tkiva, povećavaju brzinu metabolizma, razinu potrošnje kisika od strane organa i tkiva.

Bolesti endokrinog sustava povezane s nepravilnim radom štitne žlijezde: hipotireoza, miksemi (ekstremni oblik hipotireoze), tirotoksikoza, kretenizam (demencija), Hashimotov gušter, Bazedova bolest (difuzni toksični gušter), rak štitne žlijezde.

Paratireoidne žlijezde. Proizvodi se paratireoidni hormon koji je odgovoran za koncentraciju kalcijuma, namijenjen normalnom funkcionisanju nervnog i motoričkog sistema.

Bolesti endokrinog sustava povezana s nepravilnim radom paratireoidnih žlijezda - hiperparatiroidizam, hiperkalcemija, paratiroidna osteodistrofija (Recklinghausenova bolest).

Thymus (timusna žlezda). Proizvodi T-ćelije imunološkog sistema, oslobađa timopoetine - hormone odgovorne za sazrijevanje i funkcionalnu aktivnost zrelih ćelija imunološkog sistema. U stvari, možemo reći da je timus uključen u tako vitalni proces kao što je razvoj i regulacija imuniteta.

S tim u vezi, velika je vjerovatnoća da su bolesti endokrinog sustava povezane s poremećajima u timusnoj žlijezdi bolesti imunološkog sustava. A važnost imuniteta za ljudski organizam teško je precijeniti.

Pankreas To je organ probavnog sistema. Proizvode dva hormona antagonista - inzulin i glukagon. Inzulin smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, glukagon - povećava se.

Oba hormona su uključena u regulaciju metabolizma ugljikohidrata i masti. I zbog toga, bolesti povezane s nepravilnim funkcijama gušterače uključuju dijabetes i sve njegove posljedice, kao i probleme povezane s prekomjernom težinom.

Nadbubrežne žlezde. Služe kao glavni izvor adrenalina i norepinefrina.

Disfunkcija nadbubrežne žlezde dovodi do najšireg raspona bolesti, uključujući ozbiljne bolesti koje na prvi pogled nisu povezane sa bolestima endokrinog sistema - vaskularnim bolestima, bolestima srca, hipertenzijom, infarktom miokarda.

Gonade. Proizvode spolne hormone.

Jajnici. Oni su strukturalni element ženskog reproduktivnog sistema. Endokrine funkcije jajnika uključuju proizvodnju glavnih antagonista ženskih spolnih hormona - estrogena i progesterona, čime su odgovorni za rad ženine reproduktivne funkcije.

Bolesti endokrinog sustava povezane sa funkcionalnim poremećajima jajnika - miom, mastopatija, cistoza jajnika, endometrioza, neplodnost, rak jajnika.

Testisi. Oni su strukturni elementi muškog reproduktivnog sistema. muških klijalih stanica (sperme) i steroidnih hormona, uglavnom testosterona. Disfunkcija jajnika dovodi do različitih poremećaja u tijelu muškarca, uključujući i mušku neplodnost.

Endokrini sistem u svom difuznom delu predstavljen je sa sledećim žlezdama:

Hipofiza - Izuzetno važna žlijezda difuznog endokrinog sustava zapravo je njegov središnji organ. Tijesto hipofize međusobno djeluje s hipotalamusom, formirajući hipofila-hipotalamički sistem. Hipofiza proizvodi hormone koji podstiču rad i vrše kontrolu nad gotovo svim ostalim žlijezdama endokrinog sustava.

Prednja hipofiza proizvodi 6 važnih hormona koji se nazivaju dominantnim - tireotropin, adrenokortikotropni hormon (ACTH), 4 gonadotropna hormona koji reguliraju funkcije spolnih žlijezda i još jedan vrlo važan hormon - somatotropin, koji se naziva i hormonom rasta. Ovaj hormon je glavni faktor koji utiče na rast koštanog sistema, hrskavice i mišića. Prekomjerna proizvodnja hormona rasta kod odrasle osobe dovodi do agrocemalije koja se očituje povećanjem kostiju, udova i lica.

Zadnja hipofiza reguliše interakciju hormona koje proizvodi pinealna žlijezda.

Epifiza. Izvor je antidiuretskog hormona (ADH) koji reguliše vodenu ravnotežu u tijelu i oksitocina koji je odgovoran za kontrakciju glatkih mišića, uključujući matericu, tokom porođaja. Takođe izlučuje supstance hormonske prirode - melatonin i norepinefrin. Melatonin je hormon koji kontrolira redoslijed faza spavanja, a norepinefrin utječe na krvožilni i nervni sistem.

Na temelju prethodnog slijedi da je vrijednost funkcionalnog statusa endokrinog sustava teško precijeniti. Raspon bolesti endokrinog sustava (uzrokovanih funkcionalnim poremećajima endokrinog sustava) vrlo je širok. Po našem mišljenju, samo integriranim pristupom tijelu koji se koristi u Klinici za kibernetsku medicinu, moguće je s velikom točnošću prepoznati sve prekršaje u ljudskom tijelu i, uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta, razviti učinkovite mjere kako ih ispraviti.

U našem tijelu postoje organi koji nisu endokrine žlijezde, ali istovremeno luče biološki aktivne tvari i imaju endokrino djelovanje:

Timična žlezda ili timus

Unatoč činjenici da su endokrine žlijezde raštrkane u tijelu i obavljaju različite funkcije, oni su jedinstveni sustav, njihove funkcije su usko povezane, a utjecaj na fiziološke procese ostvaruje se kroz slične mehanizme. Masno tkivo je takođe jedan od najvažnijih i najvećih endokrinih organa koji su uključeni u sintezu, akumulaciju i metabolizam hormona. Zbog toga se kod promjene količine ovog tkiva ili vrste njegovog raspoređivanja javljaju određeni hormonalni poremećaji.

Tri klase hormona (klasifikacija hormona po hemijskoj strukturi)

1. Derivati ​​aminokiselina. Iz naziva klase proizlazi da se ovi hormoni formiraju kao rezultat modifikacije strukture molekula aminokiselina, posebno tirozina. Primer je adrenalin.

2. Steroidi. Prostaglandini, kortikosteroidi i polni hormoni. S kemijskog stajališta, oni pripadaju lipidima i sintetiziraju se kao rezultat složenih transformacija molekule kolesterola.

3. Peptidni hormoni. U ljudskom tijelu je ta grupa hormona najrasprostranjenija. Peptidi su kratki lanci aminokiselina, inzulin je primjer peptidnog hormona.

Zanimljivo je da su gotovo svi hormoni u našem tijelu proteinske molekule ili njihovi derivati. Izuzetak su spolni hormoni i hormoni nadbubrežne kore koji su povezani sa steroidima. Treba napomenuti da se mehanizam djelovanja steroida ostvaruje putem receptora koji se nalaze unutar stanica, taj je proces dug i zahtijeva sintezu proteinskih molekula. Ali hormoni proteinske prirode odmah stupaju u interakciju sa membranskim receptorima na površini ćelija, tako da se njihov efekt ostvaruje mnogo brže.

Najvažniji hormoni na izlučivanje pod utjecajem sporta:

Žlezdani endokrini sistem

  • Sudjeluje u humoralnoj (hemijskoj) regulaciji tjelesnih funkcija i koordinira aktivnosti svih organa i sustava.
  • Omogućava očuvanje homeostaze tijela u promjenjivim uvjetima okoliša.
  • Zajedno sa nervnim i imunološkim sistemom reguliše:
    • rast
    • razvoj tijela
    • seksualna diferencijacija i reproduktivna funkcija,
    • sudjeluje u procesima obrazovanja, korištenja i očuvanja energije.
  • Uporedo sa nervnim sistemom hormoni su uključeni u pružanje:
    • emotivne reakcije
    • ljudska mentalna aktivnost.

Žlezdani endokrini sistem

Predstavljen je endokrinim žlijezdama koje sintetiziraju, akumuliraju i oslobađaju različite biološki aktivne tvari (hormone, neurotransmitere i druge) u krvotok. Klasične endokrine žlijezde: pinealna žlijezda, hipofiza, štitnjača, paratireoidne žlijezde, otočni aparat gušterače, nadbubrežna kora i medula, testisi, jajnici se upućuju na žlijezdani endokrini sustav. U žleznom sistemu su endokrine ćelije koncentrisane unutar jedne žlezde. Središnji živčani sustav je uključen u regulaciju izlučivanja hormona svih endokrinih žlijezda, a hormoni mehanizmom za povratnu informaciju utječu na središnji živčani sustav, modulirajući njegovu aktivnost i stanje. Nervna regulacija aktivnosti perifernih endokrinih funkcija tijela provodi se ne samo putem tropskih hormona hipofize (hipofize i hipotalamičkih hormona), nego i putem utjecaja autonomnog (ili autonomnog) živčanog sustava. Uz to se određena količina biološki aktivnih tvari (monoamini i peptidni hormoni) izlučuju u samom središnjem živčanom sustavu, od kojih mnoge izlučuju i endokrine stanice gastrointestinalnog trakta. Endokrine žlijezde (endokrine žlijezde) su organi koji proizvode određene tvari i izlučuju ih direktno u krv ili limfu. Ove supstance su hormoni - hemijski regulatori neophodni za život. Endokrine žlijezde mogu biti i neovisni organi i derivati ​​epitelnih (graničnih) tkiva.

Hormoni epifize:

  • Melatonin je uključen u regulaciju ciklusa spavanja i budnosti, krvni pritisak. Takođe uključen u sezonsku regulaciju određenih bioritama. Usporava proces starenja, inhibira nervni sistem i lučenje polnih hormona.
  • Serotonin se naziva i hormonom sreće. To je glavni neurotransmiter. Razina serotonina u tijelu direktno je povezana s pragom boli. Što je viša razina serotonina, viši je prag boli. On igra ulogu u regulaciji hipofize od strane hipotalamusa. Povećava koagulaciju krvi i vaskularnu propusnost. Aktivirajuće dejstvo na upalu i alergije. Pojačava crevnu pokretljivost i varenje. Takođe aktivira neke vrste crevne mikroflore. Sudjeluje u regulaciji kontraktilne funkcije materice i u procesu ovulacije u jajniku.
  • Adrenoglomerulotropin je uključen u rad nadbubrežne žlijezde.
  • Dimetiltriptamin se proizvodi tokom REM faze i graničnih uslova, poput uslova opasnih po život, rođenja ili smrti.

Hipotalamus

Hipotalamus je središnji organ koji regulira rad svih žlijezda putem aktiviranja sekreta u hipofizi ili vlastitim izlučivanjem hormona. Smješten u diencefalonu kao grupa ćelija.

Vasopresin, koji se naziva i „antidiuretičkim hormonom“, izlučuje se u hipotalamusu i reguliše tonus krvnih žila, kao i filtraciju u bubrezima, mijenjajući na taj način količinu izlučenog urina.

Oksitocin se luči u hipotalamusu, a zatim se transportira u hipofizu. Tamo se akumulira i naknadno izlučuje. Oksitocin igra ulogu u radu mliječnih žlijezda, ima stimulativan učinak na kontrakciju materice i na regeneraciju uslijed stimulacije rasta matičnih stanica. To također izaziva osjećaj zadovoljstva, smirenosti i empatije.

Smještena je u fosfi hipofize turskog sedla sfenoidne kosti. Podijeljen je na prednji i stražnji režanj.

Hormoni prednje hipofize:

  • Hormon rasta ili hormon rasta. Djeluje uglavnom u adolescenciji, stimulira područja rasta u kostima i uzrokuje rast u dužini. Povećava sintezu proteina i sagorevanje masti. Povećava glukozu u krvi zbog inhibicije inzulina.
  • Laktotropni hormon reguliše rad mliječnih žlijezda i njihov rast.
  • Folikula-stimulirajući hormon, ili FSH, stimulira razvoj folikula u jajnicima i izlučivanje estrogena. U muškom tijelu sudjeluje u razvoju testisa i pojačava spermatogenezu i proizvodnju testosterona.
  • Luteinizirajući hormon djeluje u tandemu sa FSH. U muškom tijelu potiče proizvodnju testosterona. U žena je izlučivanje estrogena iz jajnika i ovulacija na vrhuncu ciklusa.
  • Adrenokortikotropni hormon ili ACTH. Reguliše korteks nadbubrežne žlijezde, naime, lučenje glukokortikoida (kortizol, kortizon, kortikosteron) i spolnih hormona (androgeni, estrogeni, progesteron). Glukokortikoidi su posebno važni u uvjetima stresnih reakcija i u udarnim stanjima, inhibiraju osjetljivost tkiva na mnogo viših hormona, usredotočujući tako tijelo na proces prevladavanja stresnih situacija. Kada životna situacija prijeti, probava, rast i seksualna funkcija idu uz put.
  • Hormon koji stimuliše štitnjaču je okidač za sintezu tiroksina u štitnoj žlijezdi. Posredno utječe i na sintezu trijodtironina i tiroksina na istom mjestu. Ti su hormoni štitnjače najvažniji regulatori procesa rasta i razvoja tijela.

Štitna žlijezda

Žlezda se nalazi na prednjoj površini vrata, iza nje prolaze jednjak i dušnik, ispred je pokrivena štitnjačom hrskavicom. Hrskavice štitnjače kod muškaraca su malo razvijenije i formiraju karakterističan tubercle - Adamova jabuka, poznata i kao Adamova jabuka. Žlezda se sastoji od dva lobula i isthmusa.

Hormoni štitnjače:

  • Tiroksin nema specifičnost i djeluje na apsolutno sve ćelije u tijelu. Njegova funkcija je aktiviranje metaboličkih procesa, naime, sinteza RNA i proteina. Utječe na otkucaje srca i rast sluznice maternice kod žena.
  • Trijodtironin je biološki aktivni oblik spomenutog tiroksina.
  • Kalcitonin reguliše razmjenu fosfora i kalcijuma u kostima.

Thymus timus

Žlezda koja se nalazi iza sternuma u medijastinumu. Prije puberteta ona raste, zatim prolazi postepeni obrnuti razvoj, involuciju, a prema starosti se praktično ne ističe iz okolnog masnog tkiva. Pored hormonalne funkcije, u timusu sazrevaju i T-limfociti, najvažnije imunološke stanice.

Gušterača

Žlezda se nalazi iza želuca, odijeljena omentalnom burzom od stomaka. Iza žlijezde prolazi donja kava, aorta i lijeva bubrežna vena. Anatomski izlučuju glavu žlijezde, tijelo i rep. Petlja dvanaesnika savija se oko glave žlezde ispred. U području kontakta žlijezde s crijevima prolazi Wirsung-ov kanal kroz koji se izlučuje gušterača, to jest njegova egzokrina funkcija. Često postoji i dodatni kanal kao povratni sustav.

Glavni volumen žlijezde obavlja egzokrinu funkciju i predstavljen je sistemom razgranatih cijevi za sakupljanje. Endokrina funkcija vrši se otočićima gušterače, ili ostrva Langerhans, koja se nalaze difuzno. Većina ih je u repu žlijezde.

Pankreasni hormoni:

  • Glukagon ubrzava razgradnju glikogena u jetri, a istovremeno ne utiče na glikogen u skeletnim mišićima. Zbog ovog mehanizma se nivo glukoze u krvi održava na odgovarajućoj razini. Povećava i sintezu inzulina potrebnog za metabolizam glukoze. Povećava otkucaje srca i snagu. Važna je komponenta sistema „pogodi ili trči“, povećavajući količinu resursa i njihovu dostupnost organima i tkivima.
  • Inzulin obavlja brojne funkcije, od kojih je glavna razgradnja glukoze uz oslobađanje energije, kao i skladištenje viška glukoze u obliku glikogena u jetri i mišićima. Inzulin takođe inhibira razgradnju glikogena i masti. U slučaju kršenja sinteze inzulina, moguć je razvoj šećerne bolesti.
  • Somatostatin ima izražen inhibitorni učinak na hipotalamus i hipofizu, inhibirajući proizvodnju hormona rasta i tirotropnih hormona. Također smanjuje lučenje mnogih drugih tvari i hormona, na primjer, inzulina, glukagona, inzulinu sličnog faktora rasta (IGF-1).
  • Pankreasti polipeptid smanjuje eksternu sekreciju gušterače i pojačava lučenje želudačnog soka.
  • Ghrelin je povezana sa glađu i sitošću. Količina masti u tijelu izravno je povezana s tim propisom.

Nadbubrežne žlezde

Upareni organi su u obliku piramide, uz gornji pol svakog bubrega, povezani bubrezima zajedničkim krvnim žilama. Podijeljen je na kortikalnu i moždanu. Općenito, oni igraju važnu ulogu u procesu prilagodbe na stresne uvjete tijela.

Kortikalna supstanca nadbubrežne žlijezde proizvodi hormone koji povećavaju stabilnost tijela, kao i hormone koji reguliraju metabolizam vode i soli. Ti se hormoni nazivaju kortikosteroidima (korteks - kora). Kortikalna supstanca dijeli se na tri odjela: glomerularnu zonu, zonu vezivanja i mrežnu zonu.

Hormoni glomerularne zone, mineralni kortikoidi:

  • Aldosteron reguliše sadržaj K + i Na + jona u krvotoku i tkivima, te na taj način utječe na količinu vode u tijelu i omjer količine vode između tkiva i krvnih žila.
  • Kortikosteron, poput aldosterona, djeluje na polju metabolizma soli, ali njegova je uloga u ljudskom tijelu mala. Na primjer, kod miševa je kortikosteron glavni mineral kortikoid.
  • Deoksikortikosteron je također neaktivan i u svom djelovanju je sličan gore navedenom.

Hormonski zglobovi grede, glukokortikoidi:

  • Kortizol se izlučuje po nalogu hipofize. Regulira metabolizam ugljikohidrata i uključen je u stresne reakcije. Zanimljivo je da je sekrecija kortizola jasno vezana za cirkadijanski ritam: maksimalna razina je ujutro, a minimalna uveče. Postoji i ovisnost o stadijumu menstrualnog ciklusa kod žena. Djeluje uglavnom na jetru, uslijed čega dolazi do povećanja stvaranja glukoze i njenog skladištenja u obliku glikogena. Ovaj je postupak zamišljen da sačuva energetski resurs i skladišti ga za budućnost.
  • Kortizon potiče sintezu ugljikohidrata iz proteina i povećava otpornost na stres.

Mrežni hormoni, polni hormoni:

  • Androgeni, muški polni hormoni, su prekursori
  • Estrogen, ženski hormoni. Za razliku od spolnih hormona iz spolnih žlijezda, spolni hormoni nadbubrežne žlijezde djeluju prije puberteta i nakon puberteta. Sudjeluju u razvoju sekundarnih spolnih karakteristika (vegetacija lica i grublje vrijeme mokraće kod muškaraca, rast mliječnih žlijezda i stvaranje posebne siluete kod žena). Manjak ovih seksualnih hormona dovodi do gubitka kose, višak - do pojave znakova suprotnog pola.

Gonade

Uparene žlijezde u kojima dolazi do stvaranja zametnih stanica, kao i stvaranje spolnih hormona. Muške i ženske spolne žlijezde razlikuju se po strukturi i položaju.

Mužjaci se nalaze u višeslojnom naboru kože zvanom skrotum koji se nalazi u ingvinalnoj regiji. Ova lokacija nije odabrana slučajno, jer je za normalno sazrijevanje sperme potrebna temperatura ispod 37 stepeni. Testisi imaju lobed strukturu, isprepleteni spermatozoidi prolaze od periferije do centra, jer sazrijevanje sperme prolazi s periferije do centra.

Ženke se u ženskom tijelu nalaze u trbušnoj šupljini sa strana materice. Imaju folikule u različitim fazama razvoja. U roku od otprilike jednog lunarnog mjeseca najrazvijeniji se folikul približava površini, probija se, oslobađajući jaje, nakon čega folikul prolazi obrnuti razvoj, oslobađajući hormone.

Muški polni hormoni, androgeni, najjači su steroidni hormoni. Ubrzajte razgradnju glukoze oslobađanjem energije. Povećajte mišićnu masu i smanjite masti. Povećana razina androgena povećava libido kod oba spola, a takođe doprinosi razvoju muških sekundarnih seksualnih karakteristika: grubljem glasom, promjenom kostura, rastom dlaka na licu itd.

Ženski polni hormoni, estrogeni, takođe su anabolički steroidi. Oni su uglavnom odgovorni za razvoj ženskih spolnih organa, uključujući mliječne žlijezde, i formiranje ženskih sekundarnih spolnih obilježja. Otkriveno je i da estrogeni imaju antiaterosklerotično djelovanje, s čime ih povezuje rjeđa manifestacija ateroskleroze kod žena.

Pogledajte video: Izokrenuta učionica - Žlezde sa unutrašnjim lučenjem (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar