Dijabetes kod djece: kako zaštititi dijete od bolesti?

Dijabetes melitus je bolest kod koje se primjećuje hronično povećanje razine glukoze u krvi. Dijabetes je na prvom mjestu među endokrinim bolestima koje pogađaju djecu. Ova bolest djece je obično akutna, ako se ne liječi, stječe progresivni tok. Ovakva priroda razvoja bolesti kod djece proizlazi iz činjenice da djeca vrlo brzo rastu, imaju pojačan metabolizam.

Dijagnosticiraju dijabetes kod djece na temelju simptoma bolesti, kao i šećera u krvi. Liječenje dijabetesa kod djece uključuje dijetu, redovne vježbe, upotrebu inzulina.

Danas predlažemo da razgovaramo o tome šta bi svi roditelji trebali znati o dijabetesu kod djece kako bi se spriječila dječja bolest ili na vrijeme reagovalo na prve simptome bolesti.

Šta je dijabetes?

Razlikovati dijabetes prvog i drugog tipa. Dijabetes tipa 1 je dijabetes ovisan o insulinu, dijabetes tipa 2 nije ovisan o insulinu.

U odraslih se najčešće opaža dijabetes tipa 2, u djece se u većini slučajeva dijagnosticira dijabetes tipa 1.

Dijabetes tipa 1 karakterizira vrlo nizak nivo inzulina u krvi, zbog toga dijete koje je oboljelo od dijabetesa ovisi o liječenju inzulinom.

Značajke dijabetesa kod djece

Bebin gušterača, koji proizvodi hormon inzulin, je vrlo mali. Do desete godine života dječja žlijezda se udvostručuje, dostižući težinu veću od 50 grama i veličinu od 12 centimetara. Proizvodnja inzulina kod djeteta konačno se formira do pete godine.

U dobi od pet do jedanaest godina djeca su posebno podložna dijabetes melitusu, jer se metabolički procesi u ovoj dobi kod djece odvijaju vrlo brzo, apsorpcija šećera nije iznimka. Stoga dijete treba konzumirati oko 10 g ugljikohidrata na 1 kg težine dnevno. Možda baš zbog toga sva djeca toliko vole slatkiše.

Takođe, na metabolički sistem u detetovom telu utiče nervni sistem, koji još nije u potpunosti formiran kod beba, može nepravilno funkcionisati i uticati na detetov šećer u krvi.

Tok bolesti u djece ovisi o dobi u kojoj je počeo. Što je dijete mlađe, teže će je prenijeti bolest i veća je vjerojatnost komplikacija bolesti. Obično je ako je dijete bolesno od dijabetesa, tada se nikad neće riješiti ove bolesti, bebi će biti potreban poseban tretman tokom cijelog života.

Zanimljivo!

Važno je napomenuti da konzumiranje velike količine slatkog u djetinjstvu ne vodi razvoju dijabetes melitusa, postoje i drugi razlozi za nastanak bolesti.

Uzroci dijabetesa u djece

Glavni uzrok dijabetesa u djece je virusna infekcija koja uništava stanice gušterače, poput zaušnjaka, rubeole, ospica i drugih infekcija.

Među ostalim uzrocima dijabetesa su:

- Na dijabetes najčešće pogađaju djeca rođena teška više od 4,5 kg,

Simptomi bolesti

Simptomi šećerne bolesti kod djece gotovo se ne razlikuju od simptoma bolesti kod odraslih: žeđ, gubitak težine, učestalo mokrenje, teške infekcije, umor, svrbež sluznice.

U novorođenčadi dijabetes prati i probavni poremećaj, anksioznost, beba može puno dahta i željno sisa.

Na temelju prethodnog može se zaključiti da simptome dijabetesa nije tako lako primijetiti, pa roditelji moraju biti vrlo oprezni i ne zanemariti ni najmanju sumnju na dijabetes u djeteta, ali odmah se obratiti liječniku.

Liječenje dijabetesa kod djece

Liječenje dijabetesa kod djece je složeno, a treba uključivati ​​dijetu, redovne vježbe i lijekove.

Dijeta

U slučaju šećerne bolesti potrebno je iz prehrane djeteta izuzeti pekarski proizvodi napravljeni od pšeničnog brašna, krumpira, žitarica (kašika i pirinča), masnog, začinjenog i slanog sosa, slatkog matičnjaka.

Dijetetu se mogu dati žitarice kuhane od cjelovitih žitarica (na primjer, heljda). Takođe je korisno da deca obolela od dijabetesa jedu povrće, naime povrće bi trebalo da čini značajan deo bebine ishrane.

Potrebno je sastaviti dijetu za bolesno dijete kod lekara.

Fizičke vježbe

Vježba je jako važna za djecu s dijabetesom jer povećavaju osjetljivost tjelesnih tkiva na inzulin i smanjuju razinu Sasara u krvi. Kod dijabetesa su odmjerena opterećenja korisna.

Opterećenja za dijete s dijabetesom moraju biti pravilno organizirana: bebe trebaju konzumirati dodatne ugljikohidrate prije i poslije nastave, kao i redovno pratiti razinu šećera u krvi.

Skup vježbi trebao bi biti liječnik, na osnovu stanja, sposobnosti i starosti djeteta.

Liječenje lijekovima

Skoro sva djeca s dijabetesom liječena su inzulinom. Sada su razvijeni lijekovi koji se mogu davati jednom dnevno.

Liječenje tabletama daje dobar učinak kod odraslih, ali je rijetko učinkovit u liječenju dijabetesa kod djece. Tablete su relevantne za upotrebu kod blagih oblika dijabetesa ili kao dodatni tretman.

Izbor lijeka, njegovu dozu, raspored primjene treba odrediti samo liječnik. Ne bavite se liječenjem, to je opasno za dijete!

Ako odaberete pravi tretman, stalno pratite stanje djeteta, to će mu pomoći da ublaži simptome bolesti i živi puni život.

Pazite na sebe i nemojte se razboljeti!

Simptomi dijabetesa kod djece ili kako ne propustiti nastanak bolesti

Ako primijetite da dijete želi piti češće nego inače - to može biti prvi ozbiljniji simptom. Prirodno, kada pije više tečnosti, dijete će češće odlaziti u toalet. Čak i ako je razdoblje prisilnog noćnog mokrenja već prošlo, povratak enureze trebao bi izazvati anksioznost kod roditelja.

Dijete može imati suvu kožu i sluzokože. Nije iznenađujuće, jer sva tekućina iz međućelijskog prostora odlazi sa mokraćom.

Opasni simptom dijabetesa kod djece je promjena tjelesne težine prema gore ili dolje. Na osnovu promjene težine, dijete može osjetiti pojačani umor, retardaciju u fizičkom razvoju i oštećenje vida.

Posebna rizična grupa uključuje djecu koja su u porodici imala dijabetičare. S genetskom predispozicijom, dijabetes kod djece može se pojaviti do 3 godine života, pa je tako važno da dijete s dijabetičkom predispozicijom svake godine pregleda endokrinolog.

Kako sprečiti dijabetes kod deteta

Na našu veliku žalost, blagi oblici bolesti praktički se ni na koji način ne očituju, a prvi, gore opisani simptomi šećerne bolesti pojavljuju se čak i u srednjem toku bolesti. Ali postoji niz pravila, poštivanje kojih značajno smanjuje rizik od razvoja bolesti. Dakle, kako bi se spriječio nastanak dijabetesa kod djece, roditelji bi trebali:

- osigurati da se dete na vreme vakciniše protiv virusnih bolesti,

- naučiti dijete na pravilnu prehranu i vježbanje, kao i biti djetetu primjer,

- stvoriti povoljnu psiho-emocionalnu pozadinu u porodici.

Naravno, takva profilaksa neće pomoći ukloniti genetsku predispoziciju, ali slijedeći ove jednostavne savjete možete izbjeći komplikacije dijabetesa kod djece.

Štetne slatkiše kao uzrok dijabetesa u djece

Dijabetes je izravno povezan s pretilošću, ali neki roditelji potpuno zaboravljaju na to i dopuštaju djetetu da jede bilo što. Slatkiši, čokoladice, grickalice sa uličnih štandova, slatka gazirana pića. Nije čudno što, sve ovo nekontrolirano jedući, dijete prilično brzo dobije kilograme. Zapamtite, roditelji, djeca mlađa od tri godine uopće ne bi trebala jesti čokoladu i njene derivate! Sadrže mnogo masnoće i stvaraju pretjerana opterećenja za ovu dob na enzimskom sistemu želuca i gušterače.

Naučite dijete zdravim slatkišima: voću, povrću, granoli i žitaricama sa suhim voćem, desertima od sira. Da, nikad ne znate da li se dobrote mogu pripremiti ako mašti pristupite pitanju! I nemojte sami jesti štetne slatkiše - nemojte djetetu davati loš primjer.

Jasno je da se slatkiši ne mogu u potpunosti isključiti iz prehrane. Ali ako svoje dijete na vrijeme naviknete na takav koncept kao „dnevno posluživanje“, manji je rizik od razvoja dijabetesa.

Šta uzrokuje dijabetes kod djece?

Kao što znate, uzroka opasne i ozbiljne bolesti kod beba može biti prava mnoštvo. Glavni su:


  1. genetska predispozicija
    . Bolest se, po pravilu, prvo javlja u najužoj porodici. Roditelji koji pate od dijabetesa sigurno će imati djecu koja se nekako razbole od slične bolesti. Može se manifestirati i nakon rođenja i do tridesete godine. Ne postoji tačan datum. Preporučljivo je pažljivo nadzirati šećer u krvi kod žena koje nose bebu pod strogim nadzorom. To je zato što posteljica savršeno apsorbira supstancu i doprinosi njenom nakupljanju u organima koji se formiraju i tkivima strukture fetusa,
  2. prenesene virusne zarazne bolesti. U ovom trenutku suvremeni stručnjaci dokazali da bolesti poput rubeole, vjetroze, zaušnjaka i virusnog hepatitisa imaju snažan negativan utjecaj na funkcionalnost gušterače. U ovoj situaciji mehanizam razvoja bolesti predstavljen je na takav način da stanične strukture imunološkog sistema jednostavno uništavaju hormon (inzulin). Prethodna infekcija može dovesti do pojave ove endokrine bolesti samo u slučaju opterećene genetske predispozicije,
  3. povećan apetit. Prejedanje može postati glavni uzrok debljanja. To se u pravilu odnosi na ugljene hidrate, koji se lako probavljaju i koji imaju prazne kalorije: šećer, čokoladu i peciva napravljena od nje, peciva, slatkiše, kolače, peciva. Zbog stalne konzumacije ovih prehrambenih proizvoda, povećava se opterećenje gušterače. Postepeno, ćelije inzulina se iscrpljuju, što dovodi do toga da se potpuno prestaju proizvoditi,

  4. uporne prehlade
    . Kada je dijete često bolesno, tada njegov imunitet, direktno suočen s infekcijom, počinje intenzivno stvarati odgovarajuća antitijela za borbu protiv njega. U slučaju čestih ponavljanja ove situacije, zaštitne funkcije tijela značajno su oslabljene. Kao rezultat toga, antitela, čak i u nedostatku virusa, i dalje se proizvode, započinjući uništavanje vlastitih stanica. Dakle, postoji ozbiljna smetnja u funkcionalnosti gušterače. Nakon toga, stvaranje inzulina postepeno nestaje,
  5. smanjena motorička aktivnost. Hipodinamija također izaziva brzo debljanje. Važno je napomenuti da redovna fizička aktivnost povećava funkcionalnost staničnih struktura odgovornih za proizvodnju hormona pankreasa. Dakle, šećer u krvi je unutar prihvatljivog raspona.

Nasljednost

Ako postoje roditelji ili neposredna rodbina s ovom patologijom, vjerovatnoća da se razboli od nje povećava se na 75%.

Štoviše, s prvom vrstom dijabetesa postoji vjerovatnost pojave bolesti, čak i ako su majka i otac apsolutno zdravi. To je direktno povezano sa činjenicom da se ova vrsta bolesti prenosi putem jedne generacije. Istovremeno, verovatnoća da će se razviti samo inzulinski zavisan oblik bolesti kod beba je tačno 7%, ali za roditelje samo 3%.

Važno je napomenuti jednu važnu činjenicu da je na muškoj strani rizik od obolijevanja mnogo veći nego na ženskoj strani. Malo ljudi zna da veza između roditelja i njihove djece nije tako jaka kao između blizanaca. Rizik od dijabetesa u prisustvu prvog tipa kod oca ili majke iznosi oko 4%. Ali ako obojica pate od ovog endokrinog poremećaja, vjerovatnoća da se razbole raste do 19%.

U pravilu, s godinama se šansa za nastajanje dijabetesa tipa 1 značajno smanjuje.

Kada se utvrdi vjerojatnost pojave dotične bolesti, potrebno je uzeti u obzir ne samo prisustvo ove bolesti u srodstvu. Preporučljivo je provesti detaljan izračun svih rođaka s ovom bolešću. Što je veći broj, veća je vjerovatnost stjecanja ovog opasnog kršenja.

Virusne infekcije


Kao što je već napomenuto, virusne bolesti takođe mogu djetetu donijeti probleme.

Zbog toga je važno što više zaštititi od te nedaće.

Ovaj etiološki faktor nije u potpunosti proučen, ali obrazac dijagnosticiranja novih slučajeva dijabetesa nakon epidemija virusnih bolesti primijetio je impresivan broj endokrinologa.

Složenost tačnije utvrđivanja uzročno-posljedične veze značajno otežava odgovor na hitno pitanje: šta je virus dijabetesa? Mnogi pacijenti se zanimaju točno koji su mikroorganizmi sposobni da izazovu značajno uništavanje ćelijskih struktura gušterače.


U pravilu virusi koji su možda odgovorni za razvoj dijabetesa u djece uključuju sljedeće:

  • kongenitalni virus rubeole,
  • encefalomiokarditis,
  • reovirus trećeg tipa,
  • zauške,
  • virus hepatitisa C

Prejedanje


Ako dijete zlostavlja bezvrijednu hranu, tada vitalne supstance ne ulaze u njegovo tijelo. Ugljikohidrati koji su lako probavljivi ne donose nikakve značajne koristi.

U slučaju šećerne bolesti neovisne o inzulinu, možemo zaključiti da se pojavila kao posljedica prisustva viška kilograma kod beba.

Iz tog razloga morate pažljivo pratiti šta jede. Važno je njegovu prehranu obogatiti pravom hranom, koja ne sadrži slatku, brašno, masnu i prženu hranu.

Dugotrajno prejedanje može dovesti do povećanja sadržaja glukoze i holesterola u krvnoj plazmi djeteta.

Ako su ugljeni hidrati odabrani za prehranu, onda sigurno moraju biti složeni. Samo na taj način tijelo djeteta će biti zasićeno korisnim kompleksom nezamjenjivih tvari.

Nizak nivo fizičke aktivnosti

Kad beba vodi sjedilački način života, odnosno ne kreće se, ne ide u šetnje i takođe se ne bavi sportom tada počinje naglo da dobija na težini. To također negativno utječe na njegovo zdravlje. Kao rezultat toga, može steći dijabetes tipa 1.

Umjereno vježbanje bit će izvrsna prevencija dijabetesa.

Prevencija ovog endokrinog poremećaja je aktivnost i bavljenje bilo kojim sportom koji vam omogućava trošenje energije. Svaka tjelesna aktivnost pozitivno djeluje na zdravlje, što sprečava da se ugljikohidrati transformišu u masti.

Važno je napomenuti da je čak i kratka šetnja na svježem zraku pola sata dnevno dovoljna. To će pomoći poboljšati opće stanje organizma bolesnog djeteta.

Vježbanje povećava perifernu aktivnost hormona gušterače, a takođe smanjuje njegove potrebe i poboljšava osjetljivost na šećer.

Stalne prehlade

Da biste sačuvali zdravlje djeteta, važno je od ranih mjeseci da ga zaštitite od pojave opasnih prehlada koje mogu značajno narušiti rastuće tijelo. Naročito je bebu potrebno zaštititi zimi, kad oko nje postoje samo virusne epidemije.

U slučaju endokrinog poremećaja treba se pridržavati nekih preporuka kvalifikovanih stručnjaka:

  1. morate da kontrolišete nivo šećera u krvi deteta. Merenja treba vršiti otprilike pet puta na dan. To će vam omogućiti da blagovremeno pratite bilo kakve promjene koncentracije glukoze u tijelu,
  2. nakon otprilike tri dana, morate uraditi test na aceton u urinu. Ovo će vam pomoći da naučite o metaboličkim poremećajima kod djeteta,
  3. kod akutnih virusnih bolesti i gripe povećavaju se potrebe za hormonom pankreasa. Zato treba izračunati prikladniju dozu neke tvari.

Kada se pojave prvi znakovi bolesti, odmah trebate kontaktirati ličnog stručnjaka koji će vam pomoći u rješavanju situacije. Djeca su vrlo ranjiva, pa je važno stalno pratiti njihovo zdravlje.

Srodni videozapisi

Zašto djeca dobijaju dijabetes:

Kao što se može shvatiti iz ovog članka, postoji ogroman broj razloga za pojavu endokrine bolesti u djece. Zato sa slabom nasljednošću, ranjivi organizam djeteta treba biti zaštićen na sve načine. To je jedini način da ga se zaštiti od razvoja dijabetesa koji se smatra neizlječivom i ozbiljnom bolešću.

U prisustvu bolesti važno je pridržavati se svih preporuka liječnika koji mogu umanjiti manifestacije i daljnje neželjeno napredovanje bolesti, karakterizirano kršenjem metabolizma ugljikohidrata.

Pogledajte video: Dijabetes kod dece (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar