Glikemijski indeks stonih žitarica

Kalorični sadržaj i glikemijski indeks žitarica čine ih dostupnima dijabetičarima. Međutim, nisu sve žitarice zdrave. Prije upotrebe potrebno je saznati najkorisniji način prerade žitarica, kako ih pravilno kuhati i koja jela treba odbaciti. U početku je glikemijski indeks bolje provjeriti u tabeli.

Šta je GI?

Brzina apsorpcije ugljikohidrata i naknadno povećanje šećera naziva se glikemijskim indeksom. GI tabela različitih proizvoda je glavni izvor informacija za formiranje prehrane dijabetičara. Skala je ocjenjena od 0 do 100, gdje je 100 GI indikator za čistu glukozu. Stalno konzumiranje namirnica s visokim GI remeti metabolizam, povećava razinu šećera i uzrok je povećane tjelesne težine.

Žitarice su odličan izvor vlakana i hranljivih sastojaka, ali kod dijabetesa su podvrgnuti strogom odabiru. GI indeks i sadržaj kalorija obavezno se kontroliraju.

Vratite se na sadržaj

Tabela glikemijskih indeksa različitih žitarica



Vratite se na sadržaj

Heljda i dijabetes

Sastav heljde uključuje:

  • Vitamini A i E. djeluju kao antioksidanti.
  • Vitamin PP Štiti gušteraču.
  • Vitamin B. Normalizira strukturu i funkciju nervnih ćelija oštećenih šiljcima šećera.
  • Rutinska. Jača krvne sudove.
  • Chrome. Smanjuje želju za slatkišima.
  • Selen. Uklanja toksine, poboljšava stanje očiju.
  • Mangan Poboljšava proizvodnju inzulina.
  • Cink Poboljšava stanje kože
  • Aminokiseline. Doprinosi prirodnoj fermentaciji.
  • Polisana masti. Niži holesterol.

GI heljde ima 50 jedinica, ali zbog dovoljno visokog sadržaja ugljikohidrata preporučuje se upotreba prije podneva. Dvije kašike kuhane heljde jednake su 1 jedinici hljeba. Glikemijski indeks kuhane heljde niži je nego kod kaše zbog više vlakana. Zelena heljda je kontraindicirana kod bolesti slezine.

Vratite se na sadržaj

Mljevena kaša

Proso je izvor „dugih“ ugljenih hidrata. Sadrži cink, magnezijum i kalcijum, daje bitne elemente u tragovima i poboljšava metabolizam. Proso ima blagotvoran učinak na proizvodnju inzulina i ne izaziva alergije. Poznata iz djetinjstva, proso kaša s bundevom dodaje se i prehrani za dijabetes. Ljekari savjetuju da se zaustave na uljuštenom stupnju prosoa i upozoravaju ljude koji imaju gastritis, nisku kiselost i česte zatvor: bolje bi trebali odbiti proso.

Vratite se na sadržaj

Muesli i dijabetes

Dijabetičari će morati biti izuzetno oprezni s muslijem: kalorični sadržaj kaše pada preko skale - 450 kcal. U kupljene formulacije često se dodaju čokolada, šećer, egzotično voće sumnjivog porijekla, konzervansi i stabilizatori. U ishrani možete dodati ne više od 50 grama ove poslastice. Bolje je sami sastaviti smjesu: to će zaštititi tijelo od nepotrebnih aditiva.

Vratite se na sadržaj

Biserni ječam

Redovno konzumiranje bisernog ječma poboljšava stanje nervnog i kardiovaskularnog sistema, normalizuje hormonalni nivo i potiče hematopoezu. Sa sistemskim dodavanjem bisernog ječma u prehranu, poboljšava se nivo šećera u krvi. Biserni ječam čisti tijelo od štetnih tvari, poboljšava imunitet, jača kosti, poboljšava stanje kože i sluznice i normalizira vid. Međutim, postoje brojna ograničenja:

  • ječmena kaša je nepoželjna za večeru,
  • bolje je ne jesti ovu žitaricu sa jajetom ili medom,
  • svakodnevnom upotrebom moguća su kršenja jetre,
  • s povećanom kiselošću i čestim zatvorima, ova je žitarica kontraindicirana.

Vratite se na sadržaj

Ječam za dijabetes

Čista žitarica iznosi 313 kcal, ali ječam kaša u vodi sadrži svega 76 kcal. U kombinaciji sa niskim glikemijskim indeksom ova je kaša glavno jelo za dijabetes. 65% žitarica sastoji se od složenih ugljikohidrata, tako da jedno posluživanje zasiti duži period i ne izazove nagle skokove šećera. Posebno je kutija korisna za pacijente starije starosne grupe.

Vratite se na sadržaj

Pšenične žitarice

Pšenična kaša je visokokalorični proizvod, ali zbog učinka na nivo glukoze u krvi koristi se za dijabetičare. Sorte pšenične kaše:

  • Bulgur. Zrno se za njegovu proizvodnju pare, prirodno suši, ljušti i drobi. Zahvaljujući ovom tehnološkom ciklusu, osigurava se ukus za razliku od ostalih žitarica. GI - 45 jedinica. Redovno dodavanje bulgura prehrani poboljšava rad crijeva i normalizira imunitet. Grožđice su bogate karotenom, vlaknima, pepelom i tokoferolom.
  • Arnautka. Napravljen je od proljetne pšenice. Jača imuni sistem, srce i kardiovaskularni sistem i što je najvažnije, normalizuje procese oporavka u slučaju oštećenja kože.
  • Kuskus. Korisno za mišićno-koštani sistem, nervni sistem. Služi kao profilaktička bolest za osteoporozu. GI je prilično visok - 65 jedinica, tako da je bolje da se ne bavite kašom.
  • Pisani. Po hemijskom sastavu je superiorniji pšenici. Poboljšava se stanje endokrinog sistema, normalizira glukoza, jača zidove krvnih žila.

Vratite se na sadržaj

Kukuruzno brašno

Korisnost kukuruzne kaše je sljedeća:

  • beta-karoten ima blagotvoran uticaj na organe vida,
  • Vitamin B sprečava dijabetesne komplikacije
  • gvožđe poboljšava stanje krvi,
  • magnezijum normalizuje osetljivost na inzulin,
  • Cink stabilizira gušteraču.

Zbog visokog GI, preporučuje se količina kukuruzne kaše u ishrani. Koristite kuhano bez zaslađivača.

Vratite se na sadržaj

Zobena kaša

Posluživanje zobene kaše ili ovsene kaše je skladište hranljivih sastojaka. Ovsena kaša održava razinu šećera, uklanja „loš“ holesterol, čisti krvne sudove, sudjeluje u raspadu glukoze, poboljšava rad jetre. Uz redovnu upotrebu zobene kaše i zobene kaše, ponekad je potrebno prilagođavanje doze inzulina u smjeru smanjenja. U takvim slučajevima zamjena inzulina afrazetinom moguća je uz dozvolu liječnika.

Vratite se na sadržaj

Pirinač i dijabetes

Unatoč obilju vitamina i makronutrijenata, bijeli riža je visokokalorična i ima veliki GI. Polirana sorta nije korisna, brzo podiže šećer, pa je kod dijabetesa zamijenjena smeđom, smeđom ili divljom. Ali čak ni ove sorte ne bi trebalo odnesti. Kod dijabetesa je bolje upotrebljavati dugozrne sorte. Viskozna kaša je korisna kod problema sa gastrointestinalnim traktom, pa ako dijabetičar ima čir na želucu, prilikom upotrebe viskozne kaše od riže, morate prilagoditi dozu inzulina.

Vratite se na sadržaj

Slatka kaša

Glikemijski indeks kaše je vrlo visok, pa kod dijabetesa, a posebno sa gestacijskim oblikom, nije neophodan. Uz stalnu upotrebu, osoba dobiva na težini, inzulin se proizvodi sporije i doza lijeka se mora povećavati. Maslačak se može koristiti kao dodatak kotletima ili dijabetičkim kolačima, ali u vrlo malim količinama.

Heljda i riža

Glikemijski indeks ove žitarice je od 50 do 60 jedinica, što se smatra prosječnim pokazateljem. Takva se kaša preporučuje u ishrani zbog svoje sposobnosti kontrole glukoze i holesterola. Kaša od heljde nije manje vrijedna, a sam proizvod zbog prisutnosti takvih tvari u njoj:

  • aminokiseline
  • vitamini
  • prehrambeni proteini
  • antioksidanti.

Heljda je dio neke popularne prehrane sa žitaricama i to ne samo zbog niskog glikemijskog indeksa.

Okrenimo se sada riži, ne znaju svi da riža može biti ne samo bijela, već i smeđa. Obje vrste ove žitarice se prilično uspješno koriste u kuvanju. Glikemijski indeks riže je od 45 do 65 jedinica, a smeđu rižu tijelo mnogo bolje apsorbira u odnosu na bijeli srodnik. U takvom proizvodu se čuva ljuska, koja ima veliki broj korisnih tvari, pa je kaša od riže svojevrsno skladište.

Ječam i kukuruzno griz

Biserni ječam je pravi lider na ljestvici zdravih žitarica. Njegov GI iznosi samo 20-30 jedinica, ali pod uslovom da se biserni ječam kuha u vodi bez dodatka putera. Takav proizvod nije u stanju da vam potakne apetit, što vam omogućava da ga jedete tokom dijeta. Ljekari cijene ječam zbog prisustva lizina u njemu koji je sposoban:

  • glatke bore
  • za održavanje tonusa kože.

Kukuruzna kaša veoma je bogata fosforom, elementima u tragovima i vitaminima A, B, C, D

Sa ovom žitom treba postupati maksimalno pažljivo. Njegov glikemijski indeks je 70 bodova, što se smatra prilično visokim pokazateljem.

Upravo iz tog razloga takva hrana neće biti posve sigurna za sve. Stoga će članak - Kukuruz za dijabetes tipa 2, naša web stranica biti koristan čitateljima.

Važno je zapamtiti da se pri termičkoj ili hemijskoj obradi znatno povećava GI kukuruznih mrvica. Govorimo o kukuruznim pahuljicama, štapićima i kokicama.

Međutim, kukuruznu kašu ne smijete otpisati, jer sadrži dosta:

Proizvodi na bazi kukuruza vrlo su korisni za starije ljude, ali ne i za dijabetičare.

Kakav je glikemijski indeks

GI je pokazatelj utjecaja različitih namirnica na glukozu u krvi. Što je veći indeks određenog proizvoda, brži se procesi razgradnje ugljikohidrata u tijelu pa shodno tome ubrzava trenutak povećanja količine šećera. Izračun se temelji na GI glukozi (100). Odnos preostalih proizvoda i supstanci prema njemu određuje broj bodova u njihovom indeksu.

GI se smatra niskim i, prema tome, sigurnim za bolesnika sa šećernom bolešću, ako su njegovi pokazatelji u rasponu od 0 do 39. Od 40 do 69 - prosječno, a iznad 70 - visoki indeks. Dešifriranje i preračunavanje koriste ne samo oni koji pate od „slatke bolesti“, već i oni koji pokušavaju voditi ispravan način života i pridržavaju se načela zdrave prehrane. GI indikatori, kalorijski sadržaj, omjer proteina, masti i ugljikohidrata glavnih žitarica prikazani su u tablici.

Krupa je prilično popularna među onima koji se odluče pravilno jesti. Postoji čak i niz posebno dizajniranih dijeta na bazi žitarica u kombinaciji s povrćem i mršavim mesom.

Zanimljivo je da su geografske oznake sirovih i kuhanih žitarica u različitim kategorijama:

  • heljda sirova - 55,
  • kuhana kaša - 40.

Sastav i sadržaj hranjivih sastojaka se ne mijenjaju, a indeksi indeksa variraju zbog prisutnosti vode u jelu.

Proizvod pripada srednjoj grupi. Dodatak mlijeka ili šećera pokazuje sasvim drugačije rezultate, prenoseći žitarice u kategoriju žitarica s visokim glikemijskim indeksom. 100 g heljde po četvrtini sastoji se od ugljikohidrata, što znači da se morate suzdržati od toga da jedete za večeru i kombinacije s drugim proizvodima s ugljikohidratima. Bolje je kombinirati sa povrćem i dodati protein u obliku ribe, pilećeg mesa.

Učinkovitost riže zavisi od njegove sorte. Bijela riža - žitarice, koja je prošla proces čišćenja i mljevenja - ima pokazatelj 65, što ga odnosi na srednju skupinu proizvoda. Smeđa riža (ne oguljena, ne polirana) karakteriše sa 20 jedinica manje, što je čini sigurnijom za dijabetičare.

Riža je skladište vitamina grupe B, E, makro- i mikroelemenata, kao i esencijalnih aminokiselina. Pacijenti to trebaju za prevenciju komplikacija dijabetesa (polineuropatija, retinopatija, patologija bubrega).

Smeđa sorta je korisnija i u količini tvari koje tijelo treba i u pojedinim pokazateljima GI i kalorijskom udjelu. Jedini negativan je kratak rok trajanja.

Prosojna kaša smatra se proizvodom visokog indeksa. Može dostići 70, što ovisi o stepenu gustoće. Što je kaša gušća, veći je i sadržaj njenog šećera. Međutim, pojedina korisna svojstva čine ga ne manje popularnim:

  • prevencija kardiovaskularnih bolesti,
  • ubrzanje izvlačenja toksičnih supstanci iz organizma,
  • pozitivno deluje na probavu,
  • smanjenje holesterola u krvi,
  • ubrzanje metabolizma lipida, usled čega se smanjuje taloženje masti,
  • normalizacija krvnog pritiska,
  • obnavljanje funkcije jetre.

Kukuruzna kaša

Ova vrsta žitarica je takođe skladište vitamina, aminokiselina i minerala, ali sa njom se treba postupati krajnje oprezno, jer GI proizvoda može doseći i do 70. Preporučuje se da ne koristite mlijeko i šećer tokom pripreme kukuruzne kaše. Dovoljno je žitarice skuhati u vodi i dodati malo količine fruktoze, stevije ili javorovog sirupa kao zaslađivača.

Kukuruzna kaša poznata je po visokom sadržaju sljedećih tvari:

  • magnezijum - u kombinaciji sa vitaminima iz serije B poboljšava osetljivost ćelija na insulin, blagotvorno deluje na rad srca i krvnih sudova,
  • gvožđe - sprečava razvoj anemije, poboljšava zasićenost ćelija kiseonikom,
  • cink - doprinosi normalnom funkcionisanju gušterače, jača imunološke procese,
  • B vitamini - obnavljaju nervni sistem, njihova upotreba je preventivna mjera kod razvoja komplikacija dijabetesa,
  • beta-karoten - normalizuje rad vizuelnog analizatora, sprečava pojavu retinopatije.

Ječam kaša je lider u rangu zdrave i zdrave hrane. Indeks je 22-30 ako se kuha u vodi bez dodavanja ulja. Kaša sadrži veliku količinu proteina i vlakana, gvožđa, kalcijuma, fosfora. Upravo ti elementi moraju biti prisutni u svakodnevnoj prehrani i zdrave i bolesne osobe.

Ječam takođe sadrži supstance koje učestvuju u procesu snižavanja nivoa glukoze u krvi. Koristi se za pripremu drugih jela mrvicaste i viskozne prirode, supe.

Semolina, nasuprot tome, smatra se vodećom u niskoj količini hranjivih sastojaka u sastavu, a ima jedan od najviših indeksa:

  • sirova kaša - 60,
  • kuvana kaša - 70-80,
  • kašica u mleku sa kašičicom šećera - 95.

Ne preporučuje se upotreba u prehrani dijabetičara i osoba koje pokušavaju smršaviti.

Ječmenova kaša

Proizvod spada u skupinu tvari sa prosječnim vrijednostima indeksa. Sirove žitarice - 35, žitarice od ječmenog grožđa - 50. Žitarice koje nisu bile podvrgnute mljevenju i drobljenju zadržavaju najveću količinu vitamina i minerala, a ljudskom tijelu su svakodnevno potrebne. Sastav ćelije uključuje:

  • kalcijuma
  • fosfor
  • Mangan
  • bakar
  • jod
  • nezasićene masne kiseline
  • tokoferol
  • beta karoten
  • B vitamini.

Zobene kaše i musli

Zobena kaša smatra se nezamjenjivim proizvodom na stolu. Njegov GI je u srednjem opsegu, što zobenu kašu čini ne samo korisnom, već i sigurnom:

  • sirove pahuljice - 40,
  • na vodi - 40,
  • u mlijeku - 60,
  • u mlijeku s kašičicom šećera - 65.

Preferirati instant žitarice ne vrijedi, baš kao ni musli (GI je 80). Budući da pored pahuljica mogu biti uključeni šećer, sjemenke i sušeno voće. Postoji i ostakljeni proizvod koji bi trebalo odbaciti.

Savjeti stručnjaka

Žitarice sadrže više od 70% ugljenih hidrata u svom sastavu, koji imaju svojstvo razgradnje do glukoze. Što se brži proces cijepanja povećava, povećava se vrijednost šećera u krvi. Postoje metode koje vam omogućavaju da snizite GI pripremljenog proizvoda, tako da proces cijepanja usporava, a također čine ih sigurnim za dijabetičare:

  • dodavanje kašike biljne masti,
  • koristite grube kaše ili one koje ne podležu mljevenju,
  • ne koristite hranu s indeksom iznad prosjeka u dnevnoj prehrani,
  • koristite dvostruki kotao za kuhanje,
  • odbijaju dodavati šećer, koriste zamjene i prirodne zaslađivače,
  • kombinujte kašu s proteinima i malo količine masti.

Pridržavanje savjeta stručnjaka omogućit će vam da jedete ne samo zdravu hranu, uzimajući sve potrebne tvari, ali će i taj proces učiniti zdravim.

Važne činjenice:

  1. U početku je proučavanje ovog pokazatelja počelo da se ispravi ishrana kod pacijenata s dijabetesom. Ali kasnije se ispostavilo da proizvodi s visokim GI mogu povisiti šećer u krvi kod potpuno zdravih ljudi.
  2. Što više takvih proizvoda uđe u organizam, veći problemi mogu prouzrokovati.
  3. Ponekad čak i ona hrana koja se smatra niskokaloričnom ima visok GI i zato se od njih lako oporaviti.
  4. Treba napomenuti da one namirnice koje sadrže vlakna imaju niži GI i apsorbiraju se sporije, postepeno oslobađajući energiju.
  5. Hrana kojoj nedostaju vlakna s visokim GI daju puno energije, ali ako je ne potrošite, vodeći sjedilački način života, tada se ta energija pretvara u masti.
  6. Često konzumiranje proizvoda s GI dovodi do metaboličkih poremećaja. Konstantno povišene vrijednosti šećera povećavaju glad.

Video: sve što trebate znati o glikemijskom indeksu namirnica

Hrana sa visokim glikemijskim indeksom od 70 i više GI
Pivo110
Datumi, hamburger103
Glukoza, škrob, bijeli hljeb, rutabaga, bageli, prženi krutoni100
Maslac od peciva, pečeni, prženi krompir, krompir95
Rezanci od riže, bijeli riža, breskve u konzervi, marelice, med, pite, hot-dog90
Kukuruzne pahuljice, pirjana ili kuvana mrkva, kokice, puding od rižinog mlijeka, korijen celera85
Pire od krumpira, granola sa grožđicama, krekeri, krofne, karamela, bomboni, kondenzovano mlijeko80
Bundeva, lubenica, francuska bageta, lazanje, pirinčana kaša sa mlekom, nezaslađeni vafli, kavijar tikvice75
Proso, čokoladni štapići (tip „Mars“), mlečna čokolada, kroasan, slatki soda, biserni ječam, beli i smeđi šećer, čips, zdrob, kuskus, testenine od meke pšenice, halva, čička, sokovi u pakovanju, džem70
Proizvodi sa prosječnim glikemijskim indeksom 50-69 GI
Pšenično brašno69
Ananas, instant zobena kaša66
Crni kvasac hljeb, pšenično brašno, sok od naranče, džem, kuhana ili pirjana repa, marmelada, granola sa šećerom, krumpir od jajeta, konzervirano voće i povrće, slatki krompir, raži i integralni kruh, tjestenina sa sirom, grožđice, grah, pastila, voće vafli65
Fritters, pizza, banane, sladoled, lazanje, dinja, majonez, kisela pavlaka, zobena kaša, kakao, riža dugog zrna, kafa i crni čaj sa šećerom, knedle, knedle, palačinke60
Konzervirani kukuruz, sok od grožđa, kečap, senf, špagete, suši, kolačići sa kratkim hljebom, margarin, krem ​​sir, feta55
Sok od brusnice, jabuke i ananasa b / šećer, mango, persimmon, kivi, smeđa riža, narandža, slatki jogurt, mesne okruglice, svinjski rajčici, riblji kolači, omlet, jela od pečene govedine, prirodni b / šećer, jaje, žumance50
Hrana sa niskim glikemijskim indeksom od 49 i nižim (preporučuje se za mršavljenje) GI
Suva vina i šampanjac44
Brusnice, sok od grejpfruta, konzervirani zeleni grašak, riža basmati, kokos, hljeb od cijelog zrna, svježa naranča, heljda, pšenične tjestenine, sok od šargarepe, suhe marelice, suhe šljive, kavijar patlidžana, govedina, rakovi štapići40
Divlja riža, slanutak, jabuke, svježi zeleni grašak, kineski rezanci, vermike, sezamove sjemenke, šljive, dunja, sezamovo sjeme, prirodni jogurt 0%, fruktozni sladoled, sojin sos, kuhana kobasica35
Grah, nektarina, šipak, breskva, kompot b / šećer, sok od rajčice34
Sojino mlijeko, marelica, leća, grejpfrut, zeleni grah, češnjak, repa, kruška, paradajz, nemasni skuti sir, kruška, džem od šećera, jagode borovnica, borovnice, borovnice, tamna čokolada, mlijeko, pasirano voće, mandarina, zelene banane, piletina30
Trešnja, malina, crvena ribizla, jagode, jagode, sjemenke bundeve, pasulj, sojino brašno, masni kefir, zdrobljeni žuti grašak25
Artičoka, patlidžan, sojin jogurt, limun, morske trave20
Bademi, brokoli, kupus, celer, indijski indijski orah, cvjetača, bijeli i briselski klice (u bilo kojem obliku), čili paprike, krastavci, orasi, šparoge, đumbir, gljive, tikvice, luk, por, masline, kikiriki, tofu sir soja, špinat, kiseli krastavci i kiseli krastavci, mekinje, kefir, crna ribizla, masline i masline15
Avokado, zelena paprika10
zelena salata, sjemenke suncokreta9
kopar, peršun, vanilin, cimet, origano, škampi, tvrdi sir5

Kada konzumirati hranu sa niskim GI

  • ako želite smršaviti,
  • kada se primenjuje sjedeći i sjedeći način života,
  • za vreme prisilnog smanjenja aktivnosti, na primer, tokom bolesti,
  • ako želite obnoviti metaboličke procese,
  • sa dijabetes melitusom 2 grupe.

Za veliku većinu ljudi konzumiranje hrane sa niskim GI je poželjnije iz sljedećih razloga:

  1. hrana se apsorbira polako, nivo šećera raste i pada postepeno, a ne spazmodično,
  2. bolestan dijabetes može kontrolirati povećanje glukoze u krvi, sprečavajući napredovanje bolesti i razvoj pratećih bolesti,
  3. upotreba u ishrani hrana sa niskim glikemijskim indeksom, može dosljedno smanjivati ​​težinu
  4. hrana sa visokim glikemijskim indeksom korisno samo sportistima i marljivim ljudima.

Približni pokazatelji GI u različitim kategorijama proizvoda

Nažalost, podatke o GI u proizvodima proizvedenim u našoj zemlji gotovo je nemoguće pronaći. Ali u razvijenim zemljama spominjanje ovog važnog parametra dostupno je na gotovo svim prehrambenim proizvodima.

Da bismo imali približnu predstavu o veličini GI, dajemo neke podatke.

Proizvodi visoke GI:

  • Čokolade, mliječna čokolada, brza hrana, sladoled u čokoladi, kolači, peciva - GI = 85-70,

Prosječni GI:

  • Voćni sokovi bez šećera, pice, kafa i čaj sa šećerom - 46-48

Niski GI:

  • Tamna čokolada 70% -22, sok od paradajza -15, jela od mesa i ribe -10.

Prednosti i nedostaci proizvoda sa niskim ili visokim glikemijskim indeksom

GIPrednostiNedostaci
Visokog
  • brzi protok energije, povećana efikasnost,
  • povećana glukoza u krvi
  • kratko trajanje protoka energije
  • stvaranje masnih naslaga zbog naglih porasta šećera u krvi,
  • Opasnost prijema za pacijente sa dijabetesom.
Nizak
  • postepeno oslobađanje energije, što je dovoljno za dugo vremena,
  • odloženo povećanje glukoze u krvi, što sprečava taloženje masti,
  • smanjena glad.
  • Nizak efekat tokom treninga i fizičke aktivnosti,
  • Nedovoljno brzo povećanje šećera u krvi u komi sa dijabetesom 1. grupe.

Metabolički poremećaji od proizvoda sa visokim GI

Energija dobijena iz ugljenih hidrata troši se na tri načina:

  1. da nadoknadim potrošenu energiju,
  2. za zalihe glikogena u mišićima
  3. za potrebe rezerve u slučaju nedostatka energije.
  4. Spremnici za skladištenje su masne ćelije koje se nalaze po cijelom tijelu. Jedući hranu s visokim glikemijskim indeksom, tijelo preplavi glukozu, brzo prerađuje do masti. Ako u trenutku kad energija nije tražena, osoba sjedi ili leži, tada se ta mast šalje na skladištenje u depo.

Je li hrana sa visokim GI štetna?

  • Uz stalno konzumiranje hrane s visokim GI, nivo glukoze u krvi stalno se održava na povišenoj razini. Jedite nešto slatko ili visoko kalorično tokom svakih pola sata, čak i ako popijete samo čašu čaja sa šećerom, bombonama, kolačićima, pecivima ili slatkim voćem, razina šećera će se nakupljati i povećavati.
  • Tijelo reagira smanjenjem proizvodnje inzulina. Postoji metabolički poremećaj, koji se izražava u nagomilavanju viška kilograma. Činjenica je da s nedostatkom inzulina glukoza ne može ući u mišićna vlakna, čak i ako joj tijelo to trenutno treba.
  • Nepotrijebljene zalihe energije poslan na skladištenjepolaganje u obliku nabora na stomaku, stranama i kukovima.
  • U ovom slučaju, čini se, neprestano prejedanje, osoba osjeća stalnu glad, slabost, pokušava dobiti energiju, jede sve više i više. Stomak je preopterećen, ali ne dolazi do zasićenja.

Nisu štetni proizvodi s visokim GI, već njihova pretjerana i nekontrolirana konzumacija. Ako ste naporno radili ili proveli nekoliko sati u teretani, tada će vam visoki GI vratiti energiju, na snagu energije. Ako ove noći jedete ove proizvode ispred televizora, tada će tjelesna masnoća rasti po skokovima i izvan granica.

Da li su namirnice sa niskim glikemijskim indeksom zaista korisne?

Hrana sa sporim ugljikohidratima dobra je po tome što postepeno održava energiju na pravom nivou. Koristeći ih, nećete dobiti snopove energije, ali možete ih efikasno potrošiti tokom dana. Ovi proizvodi uključuju:

  • najviše povrća
  • tvrda tjestenina (el dente, tj. blago podlivena) i smeđa riža, mnogo mahunarki,
  • svježe voće, mlijeko i mliječne proizvode, tamna čokolada itd.

Glikemijski indeks i sadržaj kalorija nisu povezani, stoga je potrebno razumjeti oba koncepta. Svaki proizvod, čak i s niskim GI, ipak sadrži kalorije.

Evo što nutricionistica Kowalkov kaže o glikemijskom indeksu:

Hrana sa niskim glikemijskim indeksom. Stol za mršavljenje.

Ova tablica sadrži proizvode koji vam pomažu da izgubite kilograme. Možete ih jesti svakodnevno, bez straha da ćete dobiti višak kilograma. Ako se čitavog života držite takve prehrane, samo se povremeno prepuštajte proizvodima s visokim GI, tada će težina i dalje ostati ista. Međutim, ne zaboravite da će vam prejedanje, čak i zdrava hrana, istegnuti zidove stomaka, zahtijevajući sve više i više obroka, a tada nećete moći izgubiti kilograme.

Proizvodi sa niskim GI - Manje od 40GI
  • Mahunarke - crveni i bijeli grah, grašak, leća, ječam, biserni ječam. Tjestenina od pune pšenice Durum (prekuhana)
  • Jabuke, suhe marelice, trešnje, grejpfrut, šljive, pomorandže, kruške, breskve, suhe šljive, marelice, repa, mrkva, mandarine, tamna čokolada.
  • Avokado, tikvice, špinat, paprika, luk, gljive, zelena salata, brokula, cvjetača i kupus, paradajz, krastavci
  • Piletina, škampi, morski plodovi, riba, govedina, tvrdi sir, zelje, orasi, prirodni sokovi, zeleni čaj, kefir
5-45

Zaključak: prevladavajući sadržaj u prehrani proizvoda sa niskim GI, periodično sa srednjim GI i vrlo rijetko, u iznimnim slučajevima sa visokim GI.

Dijeta sa niskim glikemije

Mnogi faktori mogu promijeniti glikemijski indeks proizvoda, što mora biti uzeto u obzir pri kreiranju prehrane s niskim GI.

Evo nekih od njih:

  • trajanje skladištenja i zrelost škrobnih proizvoda. Na primjer, nezrela banana ima nizak GI od 40, a nakon što sazri i omekša, GI poraste na 65. Kad sazrijeva, jabuke povećavaju i GI, ali ne tako brzo.
  • smanjenje čestica škroba dovodi do povećanja GI. To se odnosi na sve proizvode od žitarica. Zato se žitarica ili krušno brašno smatraju tako korisnim. U velikim česticama brašna ostaju dijetalna vlakna, bjelančevine, vlakna što smanjuje GI na 35-40. Stoga treba dati prednost hljebu i integralnom brašnu,
  • zagrijavanje hrane nakon skladištenja u hladnjaku smanjuje GI,
  • kuhanje povećava gi. Tako, na primjer, kuhana mrkva ima GI od 50, dok u sirovom obliku ne prelazi 20, jer skrob koji se sadrži u njemu gelira kada se zagreva,
  • industrijski proizvodi se pripremaju upotrebom termičke obrade, želatiniziranjem škrobnih proizvoda. Zbog toga kukuruzne pahuljice, pire od krumpira za trenutno kuhanje, žitarice za kuhane doručke imaju vrlo visok GI - 85, odnosno 95. Pored toga, sadrže dekstrine i modifikovani škrob - GI 100,
  • mnogi proizvodi sadrže „kukuruzni škrob“. Ugledavši takav natpis, svi bi trebali razumjeti da je GI ovog proizvoda blizu 100, što može povećati glikemiju, tj.
  • ruptura kukuruznih zrna tijekom pripreme kokica dovodi do povećanja GI za 15-20%,
  • neke vrste rezanci i špagete dobivene pasterizacijom ili ekstruzijom pod visokim pritiskom imaju smanjeni GI -40. Ali tijesto za knedle, knedle, domaće rezance, pripremljeno od tvrdog brašna na uobičajen način, ima visoki GI -70,
  • Tvrdo kuhane špagete i tjestenine preporučuje se lagano premazivanje kako bi se malo zgnječilo na zubima. To će umanjiti GI što je više moguće. Ako kuhate tjesteninu 15-20 minuta, želatinizacija škroba će se povećati i GI će porasti na 70. Ako kuhate špagete (čak i od bijelog brašna) koristeći al dente (lagano nepečeno) i poslužite hladno, na primjer, u salati, a zatim GI će biti samo 35,
  • Dulje čuvanje proizvoda koji sadrže škrob takođe doprinosi smanjenju GI. Topli, svježe pečeni kruh imat će mnogo veći GI od onog koji se ohladio i više od onog koji se osušio. Zbog toga se preporučuje hljeb čuvati u hladnjaku ili ga prvo zamrznuti, nakon čega slijedi odmrzavanje. A tu je i u osušenom, očvrsnulom obliku. Da biste brzo sušili, krekere možete peći u rerni ili u tosteru,
  • Hlađenje proizvoda, na primjer, onih koji se prodaju u vakuum ovojnici i čuvaju na temperaturi ne većoj od 5 stepeni, takođe smanjuje GI,

Pogledajte video: How do carbohydrates impact your health? - Richard J. Wood (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar