Glucobay - upute za upotrebu, analozi, recenzije

Glukobay propisuje lekar koji prolazi kada zdravstveno poboljšana ishrana nije dala očekivani antidijabetički efekat. Ovaj lijek koristi se kao monoterapeutski lijek ili u kombinaciji sa inzulinom i drugim lijekovima. Liječenje glukobajima uključuje prehranu koja poboljšava zdravlje i posebne fizičke aktivnosti.

Redovnom upotrebom rizik se smanjuje:

  • pojava napada hiper- i hipoglikemije,
  • razvoj infarkta miokarda i kardiovaskularne bolesti u hroničnom obliku.

Delovanje aktivne komponente se zasniva na smanjenju aktivnosti alfa-glukozidaze i povećanju vremena apsorpcije glukoze u crevima. Tako lijek smanjuje njegov sadržaj u krvi nakon jela i smanjuje razinu dnevnih kolebanja koncentracije glukoze u krvnoj plazmi. Nakon uzimanja lijeka nakon 1-2 sata, primjećuje se prvi vrhunac aktivnosti akarboze, a drugi vrh u rasponu od 14 do 24 sata nakon primjene. Njegova bioraspoloživost kreće se od 1% do 2%. Proizvodi razgradnje lijeka izlučuju se kroz crijeva - 51% i bubrege - 35%.

Sastav i oblik oslobađanja

Glukobaja sadrži aktivnu komponentu akarboze u dozi od 50 mg i 100 mg, kao i pomoćne komponente: magnezijum stearat (0,5 mg i 1 mg), koloidni silicijum dioksid (0,25 mg i 0,5 mg), a kukuruzni škrob (54, 25 mg i 108,5 mg) i celuloze (30 mg i 60 mg).

Lijek je dostupan u obliku bikonveksnih tableta bijele boje i bijele boje s žutim nijansama dvije vrste, koje se razlikuju u sadržaju aktivnih i pomoćnih sastojaka. S jedne strane tablete primijenjena je doza akarboze „G50“ ili „G100“, a na drugoj je tvrtka koja označava u obliku Bayreux križa.

Tablete su upakovane u 15 komada. u blistere, koji su svaki po 2 komada, pakovani su u kartonske kutije. Rok trajanja je 5 godina. Lijek treba čuvati na suhom mjestu nedostupnom djeci na sobnoj temperaturi, ali ne višem od 30 stepeni.

Značajke aplikacije

Uz tečaj liječenja koji je liječnik propisao Glucobai-om, preporučuje se proučavanje priloženih uputstava. Posebnu pažnju treba obratiti na informacije o indikacijama, kontraindikacijama i nuspojavama upotrebe terapijskog sredstva.

U skladu s uputama, Glucobai se uzima kao terapijsko sredstvo u liječenju šećerne bolesti tipa 1 i 2, kao i dijabetes melitusa kompliciranog gojaznošću. Za mršavljenje lijekove treba kombinirati s posebnom dijetom u kojoj bi pacijent trebao konzumirati najmanje 1000 kcal dnevno. Niže kalorična dijeta može izazvati razvoj hipoglikemije, pa sve do napada.

Doziranje lijeka i trajanje tijeka primjene određuje lekar, pojedinačno, ovisno o stanju pacijentovog tijela i prirodi toka bolesti. S pojavom dijareje ili nadimanja kod pacijenta, doziranje se smanjuje, a u nekim slučajevima se kurs liječenja može prekinuti.

Kontraindikacije

Kontraindikacija za imenovanje Glucobay-a je individualna netolerancija na komponente koje čine njegov sastav. Osim toga, imenovanje ovog lijeka je kontraindicirano kod:

  • bolesti i poremećaji u radu jetre (ciroza, hepatitis),
  • oboljenja gastrointestinalnog trakta akutne ili hronične prirode, kao i u slučaju crevne opstrukcije, čira na želucu i crevima,
  • oštećena funkcija bubrega (koncentracija kreatina veća od 2 ml po 1 decilitru) i zatajenje bubrega,
  • metabolička acidoza dijabetičke prirode,
  • gastrokardijalnog sindroma
  • sindromu maldigije i sindromom malapsorpcije,
  • hernije na trbušnom zidu,
  • pojava alergijskih reakcija tokom uzimanja lijeka,
  • gestacija i dojenje,
  • dehidracija
  • oslabljena respiratorna funkcija,
  • infarkt miokarda u vrijeme pogoršanja.

Glukobay se, prema uputstvima, ne može propisati osobama mlađim od 18 godina.

Dok uzimate lijek, trebali biste se suzdržati od konzumiranja hrane bogate saharozom, jer u suprotnom postoji velika vjerovatnoća za razvoj dispeptičnih pojava.

Doziranje

Doziranje određuje lekar u zavisnosti od prirode toka bolesti i stanja pacijentovog tela. Tipično, početna doza Glucobay-a je 50 mg aktivnog sastojka, odnosno jedna G50 tableta ili polovina G100 tablete, a koju treba uzimati tri puta dnevno. Standardna dnevna prosječna doza ovog lijeka treba biti 300 mg akarboze tri puta na dan, odnosno tri tablete G100 ili dvije tablete G50 odjednom.

Ako se očekivani učinak ne postigne u roku od 1-2 mjeseca, prosječna dnevna doza može se udvostručiti, međutim, maksimalna doza lijeka tokom dana ne smije prelaziti 600 mg aktivne komponente. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, koja ne potpada pod kontraindikacije, prema uputama za upotrebu ne primjenjuje se promjena preporučene doze.

Posledice predoziranja

Kršeći pravila o uzimanju ovog lijeka mogu se pojaviti kvarovi u aktivnosti probavnog, kardiovaskularnog i hematopoetskog fiziološkog sistema tijela. Primjećeni su slučajevi poremećaja metaboličkih procesa.

S obzirom na aktivnost gastrointestinalnog trakta, ovo je povećana nadutost, mučnina, sve do povraćanja, proljev. Kršeći funkcije kardiovaskularnog sistema - oticanje donjih ekstremiteta, hematopoetski - trombocitopenija. Moguće su i anafilaktičke reakcije.

Nuspojave

Prema rezultatima kliničkih ispitivanja i pregleda pacijenata upotreba ovog lijeka u cjelini ne uzrokuje ozbiljne negativne reakcije, no u nekim se slučajevima mogu pojaviti:

  • oticanje uzrokovano poremećajima kardiovaskularnog sistema,
  • pojedinačni slučajevi trombocitopenije,
  • poremećaji probavnog trakta, pojačana nadutost i rjeđe proliv,
  • boli mučnine, do povraćanja,
  • bol u trbušnoj šupljini,
  • žutica kože zbog povećanja sadržaja jetrenih enzima,
  • simptomi hepatitisa (rijetko).

Ako se pojave ove nuspojave, pacijent se treba posavjetovati sa liječnikom kako bi prilagodio doziranje lijeka ili ga zamijenio drugim lijekom.

Pripreme slične akcije

Analozi antidijabetičkog sredstva Glucobay propisuju se pacijentu u slučajevima kada je pacijentu kontraindicirano njegovo korištenje ili se manifestira jedna od gore navedenih nuspojava. Slični lijekovi slični po terapijskom efektu su:

  1. Glukofag smatra jednim od najboljih lijekova koji imaju sličan učinak na pacijenta. Primjenjuju se na tečajevima za liječenje obje vrste dijabetesa. U pogledu učinkovitosti, oba su sredstva prilično usporediva, iako se razlikuju po svojim aktivnim sastojcima (glukofag - metformin hidroklorid) i principu farmakološkog djelovanja. Trošak ovog lijeka u ljekarničkoj mreži kreće se od 500 do 700 rubalja.
  2. Siofor - antidijabetički lijek iz grupe biguanida. Ima aktivni sastojak - metformin hidroklorid. Ima sličan mehanizam djelovanja i, poput opisanog lijeka, smanjuje tjelesnu težinu kod pacijenata s dijabetesom tipa II. Cijena Siofora, ovisno o sadržaju aktivne komponente, može varirati od 240 do 450 rubalja.
  3. Acarbose - hipoglikemijski lijek koji se koristi u liječenju šećerne bolesti tipa II sa nedovoljnom efikasnošću drugih lijekova. Takođe se koristi u kompleksnoj terapiji dijabetesa tipa I. To je potpuni analog Glucobay-a, kako u sastavu aktivne komponente, tako i u mehanizmu djelovanja. Cijena u lancu ljekarne kreće se od 478 rubalja. (50 mg) do 895 rubalja. (100 mg).
  4. Glinica - antidijabetički lek koji se koristi za kompleksno lečenje dijabetesa kod odraslih. U svom sastavu ima aktivnu komponentu (akarbozu) sličnu glukobaji i ima sličan mehanizam delovanja. Razlikuje se u sastavu pomoćnih sastojaka i zemlji proizvodnje (Turska). Približna cijena lijeka po paketu iznosi od 480 rubalja. (50 mg) i od 900 rubalja. (100 mg).

Pregledi pacijenata

Praksa upotrebe lijeka Glucobay pokazala je njegovu efikasnost u liječenju šećerne bolesti, međutim, njegova učinkovitost direktno ovisi o tome koliko se točno određuje i promatra doziranje. Važnu ulogu u liječenju ovog lijeka imaju dijetalna terapija i tjelesna aktivnost. Ne biste ga trebali uzimati kao sredstvo za smanjivanje težine zbog mogućih ozbiljnih zdravstvenih posljedica zbog kontraindikacija i nuspojava.

Indikacije za upotrebu

"Glucobay" - lijek koji pripada grupi hipoglikemija. Indiciran je za dijabetes melitus tipa 2 u kombinaciji s terapijskom prehranom. Lijek se može koristiti zajedno sa drugim lijekovima koji smanjuju šećer, uključujući inzulin.

Dozvoljeno je propisivanje lijeka pacijentima s ozbiljno oslabljenom tolerancijom na glukozu, kao i osobama u predijabetesu.

Obrazac za puštanje

Lijek je okrugla pilula konveksna sa obje strane. Boja - bijela, moguće je svijetložuta boja. S jedne strane je graviranje u obliku križa, s druge strane u obliku doziranja „50”. Tablete koje sadrže 100 mg aktivnog sastojka nisu urezane u obliku krsta.

Glucobay je lijek proizveden od njemačke kompanije Bayer, koji ima dobru reputaciju i odličan kvalitet lijekova. Posebno se znatna cijena objašnjava tim faktorima. Pakovanje od 30 tableta od 50 mg koštat će oko 450 rubalja. Za 30 tableta, 100 mg. morat će platiti oko 570 rubalja.

Osnova lijeka je tvar akarboza. Ovisno o doziranju, sadrži 50 ili 100 mg. Terapeutski učinak javlja se u gastrointestinalnom traktu. Usporava aktivnost određenih enzima koji sudjeluju u razgradnji polisaharida. Kao rezultat toga, ugljikohidrati se probavljaju mnogo sporije, pa se u skladu s tim glukoza apsorbira snažnije.

Među manjim sastojcima: silicijum dioksid, magnezijum stearat, kukuruzni škrob, mikrokristalna celuloza. Zbog nedostatka laktoze među sastojcima, lijek je prihvatljiv za pacijente s nedostatkom laktaze (pod uslovom da nema drugih kontraindikacija).

Upute za upotrebu

Lijek se uzima oralno prije jela. Tabletu treba progutati cijelu s malom količinom tekućine. Ako postoje problemi sa gutanjem, možete ga žvakati prvom porcijom hrane.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Početna doza liječnik odabire pojedinačno za svakog pacijenta. U pravilu je 150 mg dnevno, podijeljeno u 3 doze. U budućnosti se postepeno povećava na 300 mg. Između svakog sljedećeg povećanja doze mora proći najmanje 2 mjeseca kako bi se osiguralo da manje akarboze ne proizvede željeni terapeutski učinak.

Preduvjet za uzimanje "Glucobaya" je dijeta. Ako je istovremeno pojačano stvaranje plinova i proliv, nemoguće je povećati dozu. U nekim slučajevima to bi trebalo smanjiti.

Interakcija s drugim lijekovima

Pri interakciji s drugim hipoglikemijskim agensima, uključujući inzulin, pojačava se učinak snižavanja šećera.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Digestivni enzimi, sorbenti, lijekovi za žgaravicu i gastritis smanjuju efikasnost lijeka.

Nuspojave

Kao i svaki sintetički lijek, Glucobay ima niz nuspojava. Neki od njih su izuzetno rijetki, drugi češće.

Tabela: "Neželjeni efekti"

SimptomiUčestalost pojave
Povećana nadutost, proliv.Često
MučninaRetko
Promjene u nivou jetrenih enzimaIzuzetno rijetka
Osip na tijelu, urtikarijaRetko
Povećana oteklinaIzuzetno rijetka

"Glucobai" ima dobru toleranciju, prijavljene nuspojave su rijetke i vrlo rijetke. U slučaju pojave prolaze samostalno, nije potrebna liječnička intervencija i dodatno liječenje.

Predoziranje

Prekoračenje propisane doze, kao i konzumiranje bez hrane, ne izaziva negativan efekat na gastrointestinalni trakt.

U nekim slučajevima, jedenje hrane bogate ugljikohidratima i predoziranje može dovesti do dijareje i nadimanja. U tom slučaju bit će potrebno ukloniti hranu iz ugljikohidrata iz prehrane najmanje 5 sati.

Sinonimni lijek u sastavu i djelovanju je turska „Alumina“. Lijekovi različitog sastava, ali sličnog terapijskog djelovanja:

Mora se zapamtiti da samo liječnik može propisati ovaj ili onaj lijek. Prelazak s jednog lijeka na drugi treba obaviti pod liječničkim nadzorom.

Dijabetes tipa 2 otkriven je prije 5 godina. Već neko vrijeme dijeta i tjelesni odgoj dali su rezultate, nisam trebao piti lijek. Prije nekoliko godina stanje se pogoršalo. Ljekar je propisao Glucobay. Zadovoljan sam drogom. Trajni pozitivni efekat. Nema neželjenih efekata na mene. Mislim da je njegova cijena apsolutno opravdana.

Glukobaj ”- nije moj prvi lijek u liječenju dijabetesa. Prvo su mi prepisali Siofor, a zatim glukofag. Oboje se nije uklapalo: prouzrokovalo je niz nuspojava, posebno hipoglikemiju. "Glucobai" je stigao puno bolje. A cijena je razumnija, mada nije mala.

Moderni farmaceutski proizvodi nude veliki izbor lijekova kao tretman dijabetesa tipa 2. "Glucobay" je lek poslednje generacije, koji ima dobar terapeutski efekat, dok ima malo neželjenih efekata, a retko se javljaju.

Prije njegova imenovanja, pacijenta treba obavijestiti o potrebi da slijedi dijetu. To je osnova uspješne terapije. Bez obzira koliko lijek mogao biti dobar, nije moguće postići stabilnu remisiju bez pravilne prehrane.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Ostavite Svoj Komentar