Naučite čitati rezultate testova: kako je šećer indiciran u krvi

Rezultati krvnih pretraga pokazuju niz pokazatelja s brojčanim vrijednostima. Postoje određena ograničenja razine normi za ove pokazatelje. Na osnovu odstupanja od ovih normi, liječnik može zaključiti o promjenama u ljudskom zdravlju i propisati potreban tretman.

Kao kratice u testu krvi koriste se engleske kratice. Poznavajući ove oznake i njihove dopuštene granice, rezultati analiza mogu se bez poteškoća pročitati. Međutim, prema rezultatima samo krvnih pretraga, bez savjetovanja s kvalificiranim stručnjakom, ne vrijedi donijeti neovisno mišljenje o zdravstvenom stanju.

Dekodirat ćemo oznake slova u pretragama krvi, označiti numeričke granice pokazatelja unutar njihovih normi i navesti moguće uzroke odstupanja.

Kompletna krvna slika

Razmotrimo osnovni pojam u općem testu krvi, jer je ova analiza najčešća i objektivno pokazuje promjene koje se događaju u ljudskom tijelu. Krv se uzima iz prsta, posebna priprema za to nije potrebna. U rezultatima općeg ispitivanja krvi, imenovanje pokazatelja omogućava ljekaru da promatra ukupnu sliku zdravstvenog stanja osobe, dijagnosticira promjene i odstupanja od norme. Navodimo glavne oznake u pretrazi krvi i njihovo značenje:

  • HGB, Hb, Hemoglobin - hemoglobin. Ona prenosi kisik i ugljični dioksid do svih organa, sudjeluje u regulaciji pH-a, karakterizira koncentraciju hemoglobina u cijeloj krvi. Norma je 110-160 g / l. Smanjenje hemoglobina povezano je sa anemijom, nedostatkom gvožđa ili folne kiseline. Povećana vrijednost pokazatelja može biti znak velikog fizičkog napora, zgrušavanja krvi, opekotina, crijevne opstrukcije.
  • HCT, hematokrit - hematokrit. Označava omjer crvenih krvnih zrnaca i krvne plazme, ne odražavajući ukupnu vrijednost crvenih krvnih zrnaca. Norma je 42-60%. Pokazatelj se povećava kod urođenih oštećenja srca, dijabetesa, povraćanja, proliva. Smanjenje pokazatelja se opaža s anemijom, kod žena - u drugoj polovini trudnoće.
  • Rbc - oznaka u općoj analizi krvi broj crvenih krvnih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca u obliku diska. Crvena krvna zrnca prevoze kisik do tkiva i organa i prenose ugljični dioksid u pluća. Uobičajeno, za muškarce, ovaj pokazatelj je 4-6 x 10 12 litara, za žene - 4-5,5 x 10 12 litara. Smanjena broj crvenih krvnih zrnaca može biti znak anemije, a dešava se i kod velikog gubitka krvi, nedostatka gvožđa, vitamina B9 i B12. Vrijednost pokazatelja raste s dehidracijom, prisutnošću upalnih procesa, jakim fizičkim naporom, pušenjem, alkoholizmom.
  • Plt - trombociti. Krvne pločice koje sprečavaju nastanak gubitka krvi. Sudjeluju u stvaranju krvnih ugrušaka s oštećenjima krvnih žila. Normalna vrijednost je 350-500 hiljada / mm krvi. Pad vrijednosti ukazuje na pojačano krvarenje.
  • Wbc - bela krvna zrnca. Bijela krvna zrnca koja podržavaju ljudski imunitet. Njihova razina je normalno 3,5-10 hiljada / mm 3. Svako odstupanje pokazatelja od norme signalizira prisustvo upalnih bolesti u tijelu.
  • Lym - limfociti. Odgovoran je za sadržaj i proizvodnju antitijela i imunost na razne viruse i mikroorganizme. Njihov sadržaj u krvnoj plazmi obično iznosi 30%. Povećanje može biti posljedica tuberkuloze, limfocitne leukemije i raznih zaraznih bolesti.
  • ESR - brzina sedimentacije eritrocita. Ovaj pokazatelj karakteriše sadržaj proteina u plazmi. Normalna razina nije veća od 17-18 mm na sat. Povećanje ESR-a znak je upale.

Hemija krvi

Biohemijska analiza je podvrsta općeg testa krvi i provodi se u slučajevima kada su u općem testu krvi pronađena odstupanja od normalnih vrijednosti. Analiza vam omogućava da razjasnite dijagnozu ili prilagodite propisani tretman. U biokemijskom ispitivanju krvi, oznake su doslovno kratica ili opći naziv indikatora. Razmotrimo dešifriranje oznaka biohemijskog testa krvi:

  • Ukupni protein. Predstavlja ukupnu količinu proteina u krvi, sudjeluje u koagulaciji krvi, transportu različitih tvari u organe i tkiva. Normalno odgovara vrijednostima 64-84 g / l. Prekoračenje norme može govoriti o infekcijama, artritisu, raku.
  • Glu - glukoza. Normalno ne prelazi 3,30-5,50 mmol / L. Povećanje pokazatelja signalizira razvoj dijabetesa. U tijelu je glukoza odgovorna za metabolizam ugljikohidrata.
  • Urea. Nastaje tokom razgradnje proteina. Normalno je 2,5-8,3 mmol / L. Vrijednost pokazatelja raste s bolestima bubrega, opstrukcijom crijeva, bolestima mokraćnog sustava.
  • LDL, HDL u biokemijskoj analizi u krvi ukazati na razinu kolesterola, koji sudjeluje u metabolizmu masti, proizvodnji vitamina D, te utječe na funkcioniranje spolnih hormona. Granice norme su 3,5-6,5 mmol / l. Ovaj pokazatelj raste s aterosklerozom, kardiovaskularnim bolestima, bolestima jetre.
  • Bil - bilirubin. Pigment je crveno-žute boje, koji nastaje nakon raspada hemoglobina. Ukupni bilirubin sastoji se od indirektnog i direktnog bilirubina, normalno odgovara 5-20 µmol / L. Snažno povećanje pokazatelja ukazuje na nedostatak vitamina B12, razvoj žutice, raka.
  • Kreatinin. To je pokazatelj bubrega, sudjeluje u energetskom metabolizmu tkiva. Razina norme ovisi o tjelesnoj težini osobe i iznosi 53-115 mmol / l. Po pravilu povećanje ovog pokazatelja ukazuje na zatajenje bubrega.
  • α-amilaza, amilaza - amilaza. Potiče razgradnju i probavu ugljikohidrata. Normalna vrijednost za α-amilazu je 28-100 u / l, za pankreasnu amilazu - 0-50 u / l. Povećanje pokazatelja može ukazivati ​​na peritonitis, pankreatitis, dijabetes melitus i neke druge bolesti.
  • lipaza - lipaza. Enzim pankreasa koji razgrađuje masti. Obično ne prelazi 190 u / l. Kod dekodiranja oznaka biohemijskog testa krvi, porast pokazatelja će ukazivati ​​na razvoj bolesti gušterače.
  • AlAT (ALT) - alanin aminotransferaza. Poseban enzim koji se koristi za dijagnosticiranje rada jetre. ALT se pojavljuje u krvi ako su stanice jetre, srca i bubrega uništene. Normalno, indikator ne smije prelaziti 41 jedinicu / l. u muškaraca i 31 jedinica / l. kod žena.

Dali smo dekodiranje oznaka biohemijskog testa krvi u odnosu na najčešće i standardne pokazatelje. Uporedo sa ovim notacijama, u krvnim testovima za biohemiju nalaze se i drugi pokazatelji: gama-GT, alkalna fosfataza, LDL (lipoproteini niske gustine), trigliceridi, K + (kalijum), Na (natrijum), Cl (hlor), C-reaktivni protein gvožđe. Te vrijednosti koje odstupaju od norme mogu ukazivati ​​i na kršenja u ljudskom tijelu.

Kao što vidite, znajući oznake u krvnim testovima i granice normalnih vrijednosti, možete samostalno odrediti je li indikator u granicama normale. Međutim, ne zaboravite da ispravnu dešifriranje analize može učiniti samo liječnik.

Nivo glukoze

Prije svega, treba napomenuti da je s medicinskog stajališta tačno reći „nivo glukoze“. Šećer se sastoji od cijele grupe tvari, ali glukoza je određena u krvi. Ali sam izraz šećer u krvi toliko je samouvereno ušao u tempo govora da se u ovom obliku koristi ne samo u razgovoru, već i u medicinskoj literaturi. Šećer je označen u krvnom testu latiničnim slovima GLU, od riječi "glukoza".

Prije svega, ovaj pokazatelj nas obavještava o stanju metabolizma ugljikohidrata u tijelu. Glukoza stiže sa složenim ugljikohidratima koji se razgrađuju u probavnom traktu i ulaze u krvotok. Otuda i zaključak - s različitim bolestima gastrointestinalnog trakta, apsorpcija glukoze može biti oslabljena. Glukoza koja ulazi u krv organizam samo dijelom koristi, a najveći dio u obliku glikogena taloži se u jetri. Nadalje, u hitnim slučajevima (emocionalni, fizički napor), glikogen se razgrađuje i glukoza se oslobađa u krv.

Zaključak - jetra je čuvar glukoze pa se s njezinim bolestima može mijenjati i vrijednost šećera u krvi. Neuroendokrini sistem, nadbubrežne žlijezde i gušterača odgovorni su za izlaz iz jetre, sintezu i unos glukoze. Zbog toga, patologija bilo kojeg od ovih organa uzrokuje kvar šećera u krvi.

Regulacija tela

Veoma je važno da nivo šećera u organizmu bude uvijek normalan. Nakon što ste shvatili kako se šećer prikazuje u pregledu krvi, sada možete kontrolirati ovaj pokazatelj. Ako je niži ili viši, mogu se pojaviti sljedeće posljedice:

  • Vrtoglavica, mogući gubitak svijesti, kao rezultat - koma.
  • S povećanjem šećera zapaža se snažni umor. Postaje mrak, slika mi se zamagljuje pred očima.

Kako je šećer u krvi reguliran u tijelu, razmotrite principe mehanizma:

  • Kako nivo šećera raste, gušterača prepoznaje signal za proizvodnju inzulina. Jetra počinje preraditi višak glukoze u element glukagona. U tom slučaju nivo šećera opada.
  • Sa niskim šećerom, gušterača prima signal da zaustavi proizvodnju inzulina, dok glukoza iz glukagona počinje da se sintetiše. Jetra privremeno zaustavlja preradu glukoze u glukagon. Rast šećera u krvi raste u tijelu.
  • S normalnim šećerom, kada jedete hranu, gušterača proizvodi inzulin, koji pomaže glukozi da uđe u ćeliju i opskrbi je energijom. Jetra je u ovom trenutku u mirovanju.

Kako se šećer pokazuje u pregledu krvi?

Većina krvnih slika očitava se zahvaljujući analizama urađenim na hematološkim analizatorima. Omogućuju vam da odmah pročitate 24 parametra, uključujući "šećer u krvi", što ovdje pokazuje GLU. Pokazatelji se određuju samo kada se obavlja biohemijski test krvi ili poseban lijek za utvrđivanje razine glukoze.

Mnogi pokušavaju otkriti kako je šećer indiciran u općoj pretrazi krvi. Dakle, imajte na umu da opći test krvi samo dešifrira neke parametre, poput hemoglobina, crvenih krvnih zrnaca, broja krvnih zrnaca i nekih drugih. Nećete prepoznati nivo šećera u krvi iz opće analize. Da bi se utvrdilo sveukupno stanje organizma, vrši se opšta analiza. Jedino što se može reći je da pokazatelj poput RBC ili hematokrit može ukazivati ​​na prisutnost dijabetesa, on ukazuje na odnos krvne plazme u crvenim krvnim ćelijama. Za točnije dijagnoze, za dodatne preglede, lekar će propisati biohemijski detaljan test krvi. Na pitanje kako je šećer određen u biohemijskoj pretrazi krvi, odgovor dajemo latiničnim slovima GLU.

Mjerenje glukoze kod kuće

Moderna medicinska oprema omogućava vam da sami odredite nivo šećera. U bilo kojoj ljekarni za ovu svrhu možete kupiti glukometar. Da biste to postigli, nije potrebno razumjeti kako je indiciran nivo šećera u krvnoj pretrazi. Standardni set bilo kojeg uređaja uključuje starter paket specijalnih test traka i sterilne lancete. Tretirana površina kože na prstu mora biti probušena lancetom, a zatim kap krvi treba prenijeti na test traku. Ako je umetnete u sam uređaj, možete saznati rezultat, koji će biti prikazan u brojevima.

Neke vrste glukometra mogu čitati podatke iz kapilarne krvi s bilo kojeg mjesta na tijelu, bilo da je riječ o podlaktici, ramenu ili bedru. Međutim, imajte na umu da vrhom prsta ima najveću cirkulaciju krvi, tako da odavde možete dobiti najkvalitetnije rezultate kod kuće. To je veoma važno jer se šećer može brzo promijeniti s raznim emocionalnim, fizičkim stresom, kao i nakon jela.

Sada kada znate kako je šećer indiciran u krvnom testu, pogledajte rezultat analize i provjerite jesu li vaši pokazatelji normalni. Šta bi oni trebali biti? Na prazan stomak ujutro od 3,3 do 5,5 mmol / L. Brojevi od 5,6 do 6,6 ukazuju na kršenje tolerancije na šećer u krvi, stanje koje se može nazvati granicom između patologije i norme.

Pokazatelj od 6,7 mmol / l daje razlog sumnji na prisutnost dijabetesa kod pacijenta. Za potvrdu dijagnoze liječnik treba propisati test tolerancije na glukozu - analizu nakon dva sata nakon opterećenja šećerom. Ovim testom norma bi trebala porasti na 7,7 mmol / L, oslabljena tolerancija otkriti će se na 7,8 - 11,1 mmol / L. Potvrda dijabetesa - pokazatelj 11,2 mmol / L.

Znakovi visokog šećera

Nakon što objasnimo koja slova označavaju šećer u krvnom testu, upoznaćemo vas sa simptomima visoke glukoze:

  • Osjećaj žeđi. Možda to sugerira da je razina glukoze povećana. A to može biti znak dijabetesa. Kada nestane sposobnost tijela da održava normalnu razinu šećera, bubrezi aktivnije rade, oni iz tijela uzimaju dodatnu vlagu. Javljaju se česte želje, dehidracija. Postoji signal za nadoknadu zaliha vode.
  • Umor Ako se šećer ne pretvara u energiju, jednostavno se taloži u krvi, dolazi do zamora, ponekad čak želite leći i malo se naspavati.
  • Vrtoglavica Česta vrtoglavica - signal za savjetovanje s liječnikom. Moguće povećanje šećera u krvi.
  • Noge i ruke nabreknu. Pritisak i dijabetes dovode do problema s bubrezima, zatim - nepravilne filtracije tekućine, kao rezultat - edema.
  • Peckanje, ukočenost. Kada se temperatura promijeni, osjeća se tckanje u udovima.
  • Gubitak vida. Osjetljivi živčani završeci u očima oštećeni su uslijed visokog šećera i pritiska. Dolazi do pogoršanja funkcije žila očiju, javlja se dijabetička retinopatija.

Načini za snižavanje šećera u krvi

Ako ste upoznati sa dešifriranjem znakova u krvnom testu, lako možete odrediti da li je povišana razina glukoze u krvi. Koji su neki načini za snižavanje nivoa šećera i za njihovo praćenje?

  • Održavajte optimalnu težinu.
  • Slijedite dijetu koja uključuje razno povrće, vlakna, voće, malo kalorija. U potpunosti isključite alkohol.
  • Provedite više vremena opuštajući se. Dovoljno spavaj. Zaspajte i ustanite u isto vrijeme.
  • Noću ne pijte kafu.
  • Vježbajte najmanje pola sata dnevno.

Da li se dijabetes može izliječiti?

Nemoguće je potpuno izliječiti dijabetes. Savremena nauka još nije smislila takve metode. Kontroliranjem nivoa glukoze znajući kako je šećer indiciran u krvnom testu sasvim je moguće ublažiti tok bolesti.

Kod dijabetesa tipa 1 ćelije odgovorne za proizvodnju inzulina su potpuno uništene. Pacijentima stalno treba unositi inzulin u tijelo. Kod drugog tipa javlja se inzulinska rezistencija. To je kada tijelo ne zna kako koristiti inzulin.

Uz rijetke skokove šećera u krvi, pravilna prehrana, vježbanje može kontrolirati glukozu i živjeti normalan život.

Niska stopa

U kojim slučajevima može doći do smanjenja glukoze u krvi? U sledećem:

  • Sindrom malabsorpcije, kada je otežano apsorpcija glukoze u krv.
  • Teška toksična oštećenja jetre, fulminantna nekroza. Kada ne može doći do oslobađanja glukagona.
  • Endokrine patologije: sa smanjenjem sinteze protu-hormonskih hormona, s Addisonovom bolešću (nadbubrežna kora ne proizvodi dovoljnu količinu hormona), s inzulinom - pojačanom sintezom inzulina.

Opasnost od niske glukoze

Koji su znakovi niskog šećera i koja je opasnost od snižavanja glukoze u krvi?

  • Uz nedostatak glukoze, stanice osjećaju glad. Mozak je najosjetljiviji na to. Glavni znakovi energetske gladi su oštećenja centralnog nervnog sistema.
  • Znakovi u ranim fazama: drhtanje, glad, mučnina, znojenje, palpitacije, ljuštenje kože oko usana, anksioznost.
  • Kasni znakovi uključuju: oslabljenu pažnju, zbunjenost, poteškoće u komunikaciji, pospanost, glavobolju, slabljenje vida, neadekvatnu percepciju onoga što se događa, dezorijentaciju.
  • Uz rane znakove, pacijent bi trebao sam sebi pomoći, na vrijeme se posavjetovati s liječnikom i otkriti uzrok. U kasnijim fazama trebali bi se povezati bliski, jer je pacijentu teško sam se samostalno nositi sa situacijom. Ako se ne liječe, mogu se dogoditi nepovratni procesi, do hipoglikemijske kome, nepovratnog oštećenja mozga.

Učinci niskog šećera u krvi mogu biti veoma strašni. Neadekvatno ponašanje pacijenta može dovesti do različitih incidenata - domaćeg ili cestovnog prometa. U tom slučaju trebate samo potražiti pomoć lijeka.

KOMENTARI

Koncentracija uree u krvnom serumu zdravih odraslih osoba iznosi 2,5 - 8,3 mmol / L (660 mg / L). U žena, u odnosu na odrasle muškarce, koncentracija uree u serumu je obično niža.

Povećanje uree u krvi primjećuje se kod:

jesti pretjerane količine proteina,

uzimanje određenih lijekova

leukemija, parenhimska žutica, teške zarazne bolesti, opstrukcija creva, opekotine, dizenterija, bolesti bubrežnih i mokraćnih putova, zatajenje srca, dijabetes s ketoacidozom, Addisonova bolest i druge bolesti.

Kako se zove test glukoze u krvi?

Serum sadrži razne elemente. Ispitivanje koncentracije glikemije u plazmi kod pacijenata često se naziva testom na šećer.

Ali u medicini toga nema. Ispravno se ova vrsta laboratorijske dijagnoze naziva testom glukoze u krvi.

Pregled daje tačne informacije o metabolizmu ugljikohidrata. Pokazatelj se određuje biohemijskim ili općim istraživanjem seruma.

Kako je šećer označen u analizi krvi latiničnim slovima?

Glukoza u obrascu rezultata testa označena je s tri latinična slova - GLU. Puni naziv - Glukoza.

Mjeri se u mmol po litri. Normativna vrijednost za odrasle varira između 3,89-6,38 mmol / l.

Plazma se uzima iz vene ili prsta na ispitivanje. Vrsta ograde utječe na veličinu norme.

Što slova znače u dešifriranju biohemijske analize?

Ako se pregleda biohemija krvi, čovjek dobije rezultat u svoje ruke, na kojem je navedeno mnogo skraćenica, skraćenica. Da biste pravilno interpretirali analizu, morate znati što znače slova označena na standardnom obrascu.

Sledeći pokazatelji se proučavaju tokom biohemijske studije:

  • GLU. Dešifrirano kao glukoza. Njegova vrijednost daje procjenu funkcioniranja ljudskog endokrinog sustava. Povećanje ovog pokazatelja signalizira predijabetičko stanje, gestacijski, prvi ili drugi tip dijabetesa. Glukoza je odgovorna za metabolizam ugljikohidrata,
  • HGB (Hb). Znači hemoglobin. Normalna vrijednost varira od 120 do 140 g / l. Odgovoran za transport ugljičnog dioksida, kisika do organa. Sudjeluje u korekciji razine pH. Daje karakteristiku koncentracije hemoglobina u čitavom dijelu krvi. Niska vrijednost ukazuje na anemiju, nedostatak folne kiseline ili željeza. Precijenjeni parametri znak su zgrušavanja krvi, začepljenja crijeva, opekotina, fizičkog prekomjernog rada,
  • HCT (Ht). Označava hematokrit. Označava omjer crvenih krvnih zrnaca i seruma. Ne odražava ukupnu veličinu crvenih krvnih zrnaca. Njegova optimalna vrijednost za žene je 35-45%, za muškarce - 39-49%. Povećava se dijabetes melitus, urođene srčane mane, proliv, povraćanje. Smanjuje se kod anemije, trudnoće (počevši od petog meseca rađanja deteta),
  • Rbc. Prema RBC-u, ljekari razumiju broj crvenih krvnih zrnaca. Za žene je optimalna vrijednost na razini 3,8-5,5x1012 / l, za muškarce - 4,3-6,2x1012 / l, za djecu - 3,8-5,5x1012 / l. Crvena krvna zrnca su u obliku diska. To su ćelije crvenog seruma. Oni prevoze kisik do organa i tkiva, prenose ugljični dioksid u pluća. Smanjenje pokazatelja ukazuje na anemiju, manjak vitamina B12 i B9, značajan gubitak krvi kao rezultat povrede. Crvena krvna zrnca povećavaju se sa upalom, dehidracijom, trovanjem alkoholom, pušenjem, fizičkim preopterećenjem,
  • Wbc. Ovo je broj bijelih krvnih zrnaca u serumu. Formiraju se u koštanoj srži, limfnim čvorovima. Optimalna vrijednost varira između 4,0-9,0 × 109 / L. Ovo su bela krvna zrnca. Odgovorni su za podržavanje imuniteta. Odstupanje od norme ukazuje na napredovanje upale,
  • Plt. Ukazuje na broj trombocita. Ovo su krvni elementi koji sprečavaju gubitak krvi. Sudjeluju u stvaranju krvnih ugrušaka. Optimalna vrijednost je 180-320 × 109 / l. Smanjenje indikatora ukazuje na to da osoba ima tendenciju krvarenja,
  • Lym. U obliku biohemijske analize mogu se vidjeti dvije vrijednosti: LYM% (LY%) i LYM # (LY #). Prvi se odnosi na relativni sadržaj limfocita, drugi - kao apsolutni. Standardni LYM% je 25-40%, LYM # je 1,2-3,0x109 / l. Limfociti su odgovorni za proizvodnju antitijela, imunosti na razne mikroorganizme, viruse. Prekoračenje norme ukazuje na limfocitnu leukemiju, tuberkulozu, zaraznu patologiju.

Latinski zapis u opštoj analizi

Potpuna krvna slika prva je studija kojom je nadležni ljekar propisao uputnicu za provjeru općeg stanja pacijentovog tijela. Uz prisustvo upale, onkološkog procesa, sastav krvi prema rezultatima općeg ispitivanja imat će odstupanja od norme.

Na obrascu opće analize možete vidjeti sljedeću notaciju na latinskom jeziku:

  • Hgb. Ovo je hemoglobin. Norma za žene je 120-140 g / l, za muškarce - 130-160 g / l. Smanjuje se kod anemije, problema sa bubrezima, unutrašnjih krvarenja. Povećava se s dehidracijom, zatajenjem srca, patologijama krvnog sistema,
  • Rbc. Ovo su crvena krvna zrnca. Sadrže hemoglobin. Norma za žene je 3,7-4,7x1012 / l, za muškarce 4,0-5,1x1012 / l. Koncentracija se smanjuje gubitkom krvi, anemijom, hroničnom upalom, u kasnoj trudnoći. Razina crvenih krvnih zrnaca povećava se kod bolesti pluća, bronha, bubrega, srca, jetre kada se liječe lijekovima koji sadrže hormone,
  • Wbc. Označava bela krvna zrnca. Norma za oba spola je 4,0-9,0x109 / l. Indikator se smanjuje ako u tijelu postoji virusna infekcija, uzimanje antikonvulziva i analgetika. Broj leukocita povećava se kod infekcija, upala, alergija, neoplazmi. Uzimanje srčanih, hormonalnih lijekova takođe pomaže povećavanju ovog pokazatelja,
  • Plt. To su trombociti. Njihova optimalna vrijednost je 180-320x109 / l. Koncentracija se smanjuje trovanjem, hormonalnom neravnotežom, patologijama jetre, bolestima slezine, kada uzimate diuretike, antibiotike, hormone, nitroglicerin. Povećanje se primjećuje kod upale, u postoperativnom periodu tj.
  • ESR. Zalaže se za brzinu taloženja eritrocita. Prikazuje tok bolesti. Optimalna vrijednost je 2-15 mm / h za žene, 2-10 mm / h za muškarce. Razina se smanjuje uz lošu cirkulaciju, anafilaktički šok. ESR se povećava u prisustvu infekcije, upale, hormonalne neravnoteže, anemije i problema sa bubrezima. Tokom trudnoće, ovaj pokazatelj se i povećava.

Priča jedne naše čitateljke, Inge Eremine:

Težina mi je bila posebno depresivna, težio sam kao 3 sumo hrvača, zajedno 92 kg.

Kako u potpunosti ukloniti višak kilograma? Kako se nositi sa hormonskim promjenama i gojaznošću? Ali ništa nije toliko obeshrabrujuće ili mladoliko za čovjeka kao njegova figura.

Ali šta učiniti da smršavim? Operacija laserske liposukcije? Saznao sam - najmanje 5 hiljada dolara. Hardverski postupci - UNP masaža, kavitacija, RF dizanje, miostimulacija? Malo pristupačniji - kurs košta od 80 tisuća rubalja s konzultantskim nutricionistom. Naravno da možete pokušati trčati na trkačkoj stazi do ludila.

I kada da pronađem sve ovo vrijeme? Da i još uvijek vrlo skupo. Pogotovo sada. Stoga sam za sebe izabrao drugu metodu.

Pogledajte video: A1 testovi iz nemačkog jezika (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar