Djetelina zbog holesterola

U današnje doba kada moderna farmaceutska industrija koristi nanotehnologiju, tradicionalna medicina koja se temelji na ljekovitim svojstvima bilja i dokazana stoljetnim iskustvom nije izgubila na značaju. Pored toga, većina ljekovitih biljaka koristi se industrijskom farmakologijom za stvaranje lijekova. Već stoljećima tradicionalni iscjelitelji koriste ljekovito bilje za liječenje krvožilnih i srčanih bolesti. Divan biljni lijek za aterosklerozu je livadna djetelina koja eliminira holesterol čak i u poodmakloj fazi.

Karakteristika crvene kaše

Uobičajena crvena djetelina, koja pripada porodici mahunarki, je višegodišnja biljka. Nalazi se na travnjacima i čistinama u šumi, na livadama, u grmlju, kraj puta, u polju. Raste u Rusiji, Ukrajini, na Kavkazu. Nazivaju je drugačije: livadska djetelina, drugarica, trojica, crvena kaša, livadni plastenik, crvenokos, zbog boje njenih cvjetova. Ljekovite osobine cvijeta prepoznate su još u antici, o njima je pisao poznati liječnik Avicena.

Glave crvenih cvjetova pojavljuju se na samom početku ljetne sezone i nastavljaju cvjetati do jeseni, a da pri tome ne izgube sve svoje korisne supstance. Žetva se bere tijekom cijelog razdoblja cvatnje. Za njega su korisne sve komponente: cvijeće, stabljika, korijenje, lišće.

Prije toga, crvenokos se koristio kao hrana za kućne ljubimce, dok njegova ljekovita svojstva nisu bila poznata. Suvremeno područje upotrebe trave prilično je široko: obojeno je tkaninama, a kuvari se koriste u obliku začina. Suhe cvasti se stavljaju u juhe, stabljike i lišće divna su začin salatama, listovi se dodaju u tijesto prilikom pečenja hljeba, od njih se pravi čaj. Lipov med smatra se ljekovitim i jednim od najukusnijih.

Što je korisno

Kompetentna upotreba biljke omogućava vam smanjenje količine kolesterola u krvi, kako biste izbjegli pojavu ateroskleroze, pojavu krvnih ugrušaka. Do toga dolazi zbog sadržaja posebnih spojeva u sastavu ovog cvijeta - izoflavonoida, koji jačaju vaskularne zidove i povećavaju njihovu elastičnost. Ljekovita svojstva biljke uporediva su sa ljekovitim svojstvima korijena ginsenga. Univerzalnost karakteristika biljke koristi se u liječenju mnogih bolesti. Recepti za pripremu napitaka su razni - to su dekocije, tinkture, dodaje se čak i tijestu prilikom pečenja kruha, a to poprima nove kvalitete.

Crvena djetelina od holesterolapomaže čak i u naprednim slučajevimaimajući samo jedinstvenu akciju. Biljka smanjuje visoki holesterol, njeni sastojci snažno uništavaju nepotrebne masne molekule, pretvarajući ih u folnu kiselinu, koja se slobodno izlučuje iz organizma. Zbog biološki aktivnih elemenata, livadni krov organizuje metaboličke procese, povećava elastičnost stijenki žila, uklanjajući iz njih naslage holesterola. To se događa zbog sadržaja vrijednih elemenata u travi:

  • salicilna kiselina
  • tanini
  • fitoestrogeni,
  • esencijalna ulja
  • vitamini C, E, K, grupa B.

Lijekovi stvoreni na temelju crvenokose doprinose obnovi krvotoka, uništavajući aterosklerotske plakove na zidovima krvnih žila, uslijed čega angina pektoris prestaje mučiti napade visokog krvnog tlaka. To dokazuju pregledi pacijenata. Pored toga, biljka pomaže:

  • ojačati imuni sistem
  • brzo ukloniti otrovne tvari iz tijela u slučaju trovanja,
  • olakšati disanje, nositi se sa napadima astme,
  • poboljšati probavne procese,
  • kao dodatak u liječenju hepatitisa, želučanih bolesti, holecistitisa.

Ljekoviti napici pripremljeni od djeteline imaju sljedeća svojstva:

  • protuupalno
  • ekspektorans
  • opšte jačanje
  • antiseptik
  • antitumorsko
  • diuretici
  • protiv starenja
  • zaceljivanje rana.

Ako koristite djetelinu za snižavanje holesterola u krvi, možete se izliječiti i od drugih bolesti:

  • da se osećate bolje sa tuberkulozom,
  • povećati broj crvenih krvnih zrnaca sa anemijom,
  • izliječiti jezu i gnojne rane,
  • riješite se krvarenja desni.

Čišćenje posuda crvenim cvijetom pomaže u smanjenju intrakranijalnog tlaka, smanjenju zgrušavanja krvi i osloboditi se glavobolje. Dobro se nosi s ženskim tegobama, reumatskim bolovima, koristi se u kombinaciji u liječenju dijabetesa, hemoroida, krvnih bolesti. Vrijednost cvijeta za krvne žile je što se on ne samo bori protiv kolesterola, već i može u potpunosti obnoviti neurednu vaskularnu strukturu.

Tinkture od djeteline za holesterol

Učinkovito čišćenje krvnih žila od kolesterola postiže se tinkturom, koja se priprema od osušenih glava djeteline na votki u litarskoj teglici, punjenih ravnopravno s dvije komponente, s čvrsto zatvorenim poklopcem.

Alat se ubrizgava dve nedelje na nedostupno svetlu. Periodično ga treba miješati. Tinktura djeteline iz kolesterola se filtrira i filtrira nakon hlađenja, slijedeći upute. Možete pripremiti napitak od svježe ubranih biljaka. U ovom slučaju, cvatnje se temeljito isperu, polože na ručnik oko sat vremena. Cvijeće se izliva u posuđe do sredine visine i prelije s 0,5 litara votke.

Tijek terapije je 4 mjeseca, sastoji se od tri ciklusa od 30 dana s razmakom između njih 1 tjedan. Alat treba uzimati jednom dnevno 0,5 sati prije jela, 1 kašika. l Ciklus možete ponoviti nakon šest mjeseci. Terapija pomaže eliminirati tinitus, smanjuje dotok krvi u mozak, ublažava glavobolje, probleme s krvnim žilama i normalizira razinu kolesterola.

Dekocija crvene glave i druga sredstva

Postoje opcije recepata za dekocije od vodenih listova na vodi bez tečnosti koja sadrži alkohol. Da biste to učinili, treba popiti čašu kipuće vode 2 kašike. l cvjetne glavice i vrhove lišća biljke, zatim juhu treba uliti sat vremena i filtrirati. Proizvod možete pripremiti u količini izračunatoj za 2 dana. Uzmite lijek za 2 kašike. l 3 puta dnevno prije jela tokom 20 dana.

Razlika druge metode je sljedeća. Možete pripremiti infuziju crvene djeteline u vodi bez upotrebe alkoholnih komponenti. Da biste to učinili, 40 g osušenih cvasti se prelije u čašu prokuhane vode ohlađene na toplo stanje, stavi u vodenu kupelj i drži se četvrt sata. Ljekovita svojstva trave mogu se pojačati dodavanjem biljaka crvenoj glavi: glog, kamilica ili vijenac. Infuziju treba filtrirati dok je vruća. Za liječenje trebate piti 40 g lijeka 0,5 sati prije jela tokom 3 tjedna.

Postoji još jedan recept za pravljenje lekovitog napitka. Uzima se 100 komada livadnih glava i tri litre vode. Sastav se kuha 6 minuta, a zatim se infuzira oko 3 sata. U filtrirani kuhani šljokica možete dodati kašiku meda za poboljšanje ukusa i piti tokom dana. Biljka zadržava ljekovite osobine dva dana. Preporučuje se jesti prije jela tri puta dnevno.

Sa visokim holesterolom efikasan je med koji sakupljaju pčele iz crvene djeteline. Za pripremu lijeka uzima se 30 g meda na 10 g svježe iscijeđenog limunovog soka, takav se alat čuva u hladnjaku. Koristite ga jednom dnevno.

Karakteristike biljaka

Djetelina crvene livade počinje cvjetati početkom ljeta, a bere se prije jeseni - ovo je pogodno za one koji samostalno beru sirovine za zimu. Djetelinu možete pronaći gotovo posvuda, raste na šumskim rubovima, na livadama i u poljima. Ako je moguće, populisti preporučuju prikupljanje biljke sami, jer je uopće nije teško ubrati.

Istovremeno, djetelinu možete bez problema uzimati s marginom, jer pomaže ne samo od visokog kolesterola. Ljekovita svojstva biljke pomoći će da se riješi prehlade, kašlja, ojača imunološki sustav koji do početka zime troši svoje rezerve i zahtijeva mu vanjsku podršku. Istovremeno, za prevenciju je dovoljno samo dodati čaj od klinčića i to će već imati snažan ljekoviti učinak.

VAŽNO! Djetelina je predstavnik porodice mahunarki.

Prije toga, koristila se kao trava za hranu za kućne ljubimce, ali ljekovita svojstva biljke otkrivena su malo kasnije. Danas se djetelina koristi svuda - njeni listovi i stabljike mogu se dodati u salatu, a cvjetovi daju odličan čaj. Med crvene djeteline posebno se cijeni.

Svi dijelovi biljke mogu se koristiti za liječenje hiperholesterolemije. Narodniks pripremaju skupove sjeckajući stabljike, cvijeće i lišće ove trave. Veoma su korisne za jezgre i one koji imaju raznolike probleme sa krvnim žilama. Djetelina će pomoći:

  • normalizirati intrakranijalni pritisak,
  • otkloniti glavobolju
  • poboljšati reološku krvnu sliku, što je vrlo važno za pacijente sa aterosklerozom.

Crvena djetelina sadrži mnoge korisne elemente - askorbinsku kiselinu, fosfor, bjelančevine, sumpor, karoten, smole, salicilnu kiselinu, biljna vlakna, hrom, kalcijum, bakar, masne kiseline i vitamine neophodne za ljudsko tijelo da pravilno funkcionira. Biljka pomaže u borbi protiv ne samo kardiovaskularnih patologija, već i bolesti pluća i probavnih organa, metaboličkih poremećaja i patologija genitalnih organa.

Visoki holesterol

U borbi protiv visokog kolesterola medicina široko koristi ekstrakt djeteline, dodajući ga sastavu različitih lijekova. Njihova glavna uloga je otapanje aterosklerotskih plakova, što se velikim dijelom događa zbog djeteline. Njegov ekstrakt aktivno učestvuje u razgradnji holesterola u krvi i njihovom uklanjanju iz ljudskog tijela.

Zahvaljujući tome postiže se glavni učinak potreban za pacijente sa aterosklerozom - jačaju se vaskularni zidovi, obnavlja se njihova struktura u prisustvu mikrod povreda i poboljšava se elastičnost. Na zdravom vaskularnom intimu, mnogo je manje šanse da se susretnete sa naslagama holesterola.

Glavna uloga u procesu izlječenja pripada izoflavonoidima. To su specifične tvari biljnog porijekla, koje blagotvorno djeluju na vaskularne zidove i ojačavaju ih, čineći čak i veće krvne žile elastičnijim. Izoflavonoidi mogu eliminirati manifestacije angine pektoris u bolesnika sa srčanim patologijama, osiguravajući normalno funkcioniranje najvažnijeg ljudskog organa.

Djetelina od visokog kolesterola biti će pravi spas za pacijente s prijetnjom ateroskleroze. Možete primijeniti nekoliko recepata, a evo nekih od njih:

  • Djetelina s livadnom slatkom - ovaj alat pije se u obliku čaja, a nosi se i sa hiperholesterolemijom. Da biste to učinili, trebate u jednakim dijelovima uzeti suhe sastojke livadne slatke i sjeckane crvene djeteline i zalijeti ga vrućom vodom, poput običnog čaja - kašiku srednje velike čajnice. U ovu svrhu nije potrebno koristiti kipuću vodu, jer bilje gubi ljekovita svojstva - dovoljno je vode od 85-90˚, ali ne i više. Čaj je koristan ne samo kod ateroskleroze, pijte ga za ublažavanje glavobolje, prorjeđivanje krvi, što će olakšati njegovu cirkulaciju u tijelu.
  • dekocija djeteline - ovom proizvodu nisu potrebne dodatne komponente, sama djetelina se nosi sa zadatkom. Za pripremu dekokcije potrebno je sakupiti deset velikih cvjetova, sipati čašu hladne vode i staviti na vatru, da tečnost proključa. Dvadeset minuta kasnije, tečnost se uklanja sa vatre i filtrira od pogače. Rezultirajući juha pije se u pola čaše tri puta dnevno tokom 21 dana,
  • brza infuzija djeteline sredstvo je za one koji nemaju vremena za pripremu dekocija. Jednu kašiku suhe trave treba preliti čašom već tople vode (gotovo kipuće vode), čvrsto začepiti i ostaviti da stoji pet minuta. Nakon toga, potrebno je procijediti i piti tokom dana u malim gutljajima, ako je potrebno možete dodati šećer. Kurs lečenja je mesec dana. Ekspresna infuzijska terapija je pogodna ne samo zato što proizvod ne treba pripremiti duže vrijeme, već i zbog toga što kuhana djetelina možete nositi tokom dana u malom termosu ili bočici.

Za alkoholnu tinkturu možete uzeti i svježe i suhe cvjetove djeteline

Gore opisani recepti pripremljeni su na vodi, ali postoji i mogućnost pripreme lijeka za alkohol. Tinktura djeteline na votki od kolesterola čisti krvne žile ne manje učinkovito nego lijek na vodi. Za pripremu je potrebno sakupiti ili svježe ili osušene cvjetove djeteline. Svježe kapice se operu pod tekućom vodom i stave na papirnati ručnik da apsorbiraju vlagu.

Zatim se cvijeće prebaci u dvolitarsku teglu tako da djetelina zauzme polovinu zapremine posude. Nije potrebno rasturati biljku. Cvijeće se napuni bocom s kvalitetnom votkom, čvrsto začepi poklopcem i stavi na tamno mjesto dvije sedmice. Nakon određenog vremena, tečnost se isuši i filtrira kroz nekoliko slojeva gaze. Proizvod se čuva u hladnjaku.

SAVET! Pijte alkoholnu infuziju jednom dnevno prije večere. Optimalna doza je jedna kašika lijeka, a tijek liječenja traje trideset dana.

Nakon završetka kursa preporučuje se pauza od deset dana, a potom ponoviti mjesečni unos lijeka, ali već jednom i pol kašike. Po završetku kursa ponovo se pravi desetodnevna pauza, ali za treći mesec lečenja preporučuje se povratak na početno doziranje.

Alat savršeno smanjuje kolesterol, a poseban učinak uzimanja alkoholne tinkture djeteline osjeća se u proljeće, kada je organizam posebno siromašan vitaminima - poboljšava blagostanje, prolazi umor i depresiju, a kvaliteta života se značajno poboljšava uz normalizaciju aktivnosti svih organa.

Uz povišen kolesterol, potrebno je ne samo spustiti lipide u krvi, već i očistiti žile od plaka na njegovim zidovima, što će s vremenom neminovno dovesti do pojave aterosklerotskih plakova. Očistite posude pomoću različitih proizvoda na bazi djeteline. Zahvaljujući pročišćavanju krvnih sudova, mnogi pacijenti također imaju normalizirani tlak.

Nudimo nekoliko recepata s djetelinom za čišćenje posuda:

  • 4 žlice. l suho bilje treba uliti 0,5 litara ključale vode i kuhati najmanje osam sati. Nakon toga, preporuča se procijediti alat i piti pola čaše tri puta dnevno. Svakog dana se priprema nova infuzija,
  • 100 cvjetnih glava kuha se u 0,5 l vode 5 minuta, nakon čega se posuda čvrsto zatvori (po mogućnosti se prelije u staklo) i inzistira još tri sata. Kad je proizvod spreman, tekućina se odlije iz kolača i tamo se doda med, jer pri konzumaciji ostaje gorki okus. Piti crvenu djetelinu iz holesterola neophodno je tri sedmice.

Kada koristite djetelinu, ne zaboravite da nije svaki recept siguran. Na primjer, pacijenti nakon srčanog udara ne mogu koristiti biljku, jer ona pomaže u razrjeđivanju krvi. Takođe se ne preporučuje pacijentima sa ozbiljnim gastrointestinalnim patologijama.Ne preporučuje se trudnicama tretirati djetelinom ili piti tablete s ovim biljnim ekstraktom, jer djetelina izaziva alergijsku reakciju. Također treba biti oprezan s doziranjem - prekoračenje normi preporučenih za liječenje dovodi do seksualnih disfunkcija.

Zbog popularnosti livadne trave za liječenje hiperholesterolemije, reference na djetelinu kao sredstvo za snižavanje razine lipida često se nalaze na forumima pacijenata. Ovdje ostavljaju svoje recenzije koje ukazuju na učinkovitost lijeka. Evo nekoliko mišljenja pacijenta:

„Prošle godine sam utvrdio neznatno povećanje holesterola. Odlučio sam da ne čekam dok se ateroskleroza ne pojavi u potpunosti, pa sam već počeo uzimati narodne lijekove. Prvo što su mi savjetovali bila je djetelina. Cvjetovi djeteline inzistirao sam na votki i pio sam tri mjeseca. Nakon prolaska testova utvrđeno je da je došlo do smanjenja holesterola u normalu. Vjerujem da je ovo dobar način bez tableta i uspostavljanja pokazatelja holesterola u krvi.

„Ja sam radni penzioner, pa je lečenje holesterola narodnim lekovima izabralo najprihvatljiviji i najjednostavniji. Ekspresna tinktura sa djetelinom pomogla mi je. Već duže vrijeme nemam vremena za pripremu proizvoda, pa sam odabrala recept gdje se djetelina kuha pet minuta. Vrlo je prikladno nositi infuziju u termosu i piti tijekom dana. Dva mjeseca kasnije moj holesterol je počeo da opada, a sada se njegov nivo gotovo vratio u normalu “.

„Dugo patim od holesterola, jer sam mnogi u porodici patio od ateroskleroze. Morala sam se boriti s visokom razinom lipida raznim sredstvima, ali povezala sam i narodne, posebno - tinkturu djeteline. Kuhalo se lako, a tri tjedna sam pažljivo uzimala svježu djetelinu. Ne znam šta mi je više pomoglo, biljka ili tablete, ali poslednja dva ispitivanja krvi su pokazala smanjenje lipida u krvi. Za mesec dana odlazim na još jedan kurs. "

Najvažnija stvar

Djetelina za snižavanje holesterola odlična je alternativa formulacijama tableta. Omogućava vam da normalizirate lipidni profil u nekoliko tečajeva koji se mogu izvoditi nekoliko puta godišnje. Možete uzimati biljku u različitim oblicima - poput dekocije, ekspresne tinkture ili alkoholnog lijeka - svi lijekovi podjednako se efikasno bore protiv hiperholesterolemije. Prije upotrebe biljke trebali biste saznati kontraindikacije, a ako nisu, možete sigurno nastaviti s liječenjem.

Kontraindikacije i predoziranje

Ljekovita svojstva trefoila proučavana su dugo i temeljito, njegove koristi se ne mogu poreći. Biljka je potpuno sigurna. No, postoji niz ograničenja za njegovu upotrebu. Tu spadaju:

  • ozbiljne patologije stomaka i creva,
  • trudnoća (može postojati rizik od alergije),
  • loša koagulacija krvi
  • moždani udar
  • tromboflebitis
  • Oprez treba koristiti onima koji su nedavno imali srčani udar.

Mogu se javiti neželjeni efekti:

  • osipi na koži,
  • mučnina
  • glavobolje
  • bolovi u mišićima
  • vaginalno krvarenje.

U svakom slučaju, potrebno je konsultovati se sa ljekarima koji će uzeti u obzir pojedinačne karakteristike tijela. Prekoračenje doze može biti kruto ozbiljnim komplikacijama: kod muškaraca može patiti erekcija, u ženskoj polovici čovječanstva mjesečni ciklus se krši, jer trefoil sadrži komponente s djelovanjem sličnim hormonima. Zbog toga se preporučuje pauza kada uzimate proizvode na bazi holesterola. Osim toga, neprihvatljiva je kombinacija trofilijskog eliksira s primjenom određenih lijekova.

Kompetentnom primjenom iscjeljivanja lijekovima koji sadrže crvenu kašu, možete izbjeći probleme s aterosklerozom, ojačati i poboljšati vaskularni sistem. Za očuvanje postignutog rezultata dobivenog terapijom djetelinom potrebno je kombinirati lijekove sa zdravim prehrambenim navikama. Kada liječite narodnim lijekovima, morate biti strpljivi i ne očekivati ​​trenutni rezultat.

Djetelina crvene livade: liječenje ateroskleroze.

Pogledajte video: SIPF Artičoka (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar