Dijeta za pacijente sa pankreatitisom i dijabetesom

Pankreatitis je upalna bolest pankreasa. Akutna je i hronična. Akutni pankreatitis je hitan slučaj, u većini slučajeva koji zahteva hirurško lečenje. Hronična upala može se pojaviti na različite načine, ovisno o razdoblju bolesti. Tijekom egzacerbacija mora se pridržavati posebno stroge prehrane. U kombinaciji s dijabetesom, pankreatitis stvara ogromno opterećenje gušterače, a dijeta je jedna od glavnih metoda normalizacije stanja i održavanja dobrog zdravlja.

Svrha kliničke ishrane

Dijabetes melitus i pankreatitis su bolesti koje se ne mogu liječiti bez dijeta. Nijedna terapija lijekovima (injekcije, tablete) neće donijeti trajni rezultat ako osoba ne prilagodi svoju prehranu. Kombinacija prehrane s pankreatitisom i dijabetesom prilično je jednostavna, jer su osnova terapijske prehrane oni proizvodi koji se lako probavljaju i imaju nizak glikemijski indeks.

Glikemijski indeks obično se naziva pokazateljem koji pokazuje kako će upotreba proizvoda u hrani uzrokovati porast šećera u krvi. Uz ove bolesti nagle promjene nivoa glukoze u krvotoku krajnje su nepoželjne, jer prisiljavaju gušteraču na proizvodnju više inzulina i djeluju na nošenje.

Stoga pacijenti ne bi trebali jesti slana, začinjena i kisela jela, kao i proizvode s aromatičnim začinima. Takva hrana, naravno, ima vrlo ugodan ukus, ali ona izaziva prekomjerno izlučivanje želudačnog soka i potiče apetit. Kao rezultat toga, dijabetičar može pojesti puno više hrane nego što mu treba, što povećava rizik od problema s gušteračom i gojaznosti.

Smanjenje šećera i masti u hrani je korisno čak i onima koji imaju dijabetes koji ne boluju od pankreatitisa. Prevladavanje povrća i žitarica na jelovniku normalizuje aktivnost crijeva, smanjuje šećer u krvi i poboljšava stanje krvnih sudova, srca i nervnog sistema. Iscrpljeni pankreas uslijed dijabetesa s pankreatitisom treba duži period za oporavak, pa osoba treba slijediti strogu dijetu da bi se osjećala dobro.

Dijeta egzacerbacije

Kod akutnog pankreatitisa prvog dana pacijent ne bi trebao ništa jesti. U tom periodu može samo vodu bez plina. Trajanje posta utvrđuje liječnik u bolnici u kojoj se pacijent nalazi, ponekad se može produžiti i do 3 dana.

Nakon što egzacerbacija nestane, pacijentu se propisuje štedljiva dijeta, čija je svrha obnova gušterače i normalizacija općeg stanja. Konzistencija hrane treba biti sluzava i kaša, zgnječena do kašavog stanja. Masti i ugljikohidrati tokom ovog razdoblja su minimizirani, a proteini trebaju biti prisutni u prehrani u dovoljnim količinama. Dnevni sadržaj kalorija je također ograničen, a izračunava se na osnovu tjelesne težine, starosti i određene bolesti pacijenta. Ova vrijednost je individualna za svakog pacijenta, ali u svakom slučaju ne bi trebala biti niža od 1700 kcal dnevno.

Principi ishrane koje pacijent mora poštovati u akutnom periodu pankreatitisa:

  • jaka gladovanja u periodu koje preporuči lekar,
  • odbijanje dosadne, slatke i začinjene hrane u procesu smanjivanja neprijatnih simptoma,
  • jesti male obroke
  • preovladavanje proteinske hrane u ishrani.

Takva dijeta može trajati od tjedan do mjesec i pol, ovisno o brzini poboljšanja čovjekova stanja i ozbiljnosti akutnog pankreatitisa. Ista se prehrana propisuje pacijentu i sa pogoršanjem hroničnog oblika bolesti. Za razliku od akutnog pankreatitisa, u ovom slučaju pacijent se može liječiti kod kuće. Ali to je moguće tek nakon prolaska svih potrebnih laboratorijskih pretraga, prolaska detaljne dijagnoze i savjetovanja s liječnikom.

Prehrana tokom remisije

Tijekom perioda ublažavanja (remisije) pankreatitisa prehrana pacijenta ne razlikuje se mnogo od uobičajene prehrane dijabetičara. Osnova menija trebalo bi biti zdravo povrće i žitarice, nemasno meso i riba. Toplinska obrada proizvoda najbolje je raditi na pari ili kuvanjem. Osim toga, povrće i meso mogu se pirjati, ali to mora biti bez dodatka masti i ulja.

Često se ne preporučuje upotreba pečenih povrtnih i mesnih jela bolesnicima sa pankreatitisom. Postupci poput prženja, prženja i pečenja na žaru također su zabranjeni. Juhe se najbolje pripremaju u povrtnom juhu, ali uz produženu remisiju možete koristiti i mesni juh (nakon opetovanih promjena vode).

Prilikom kuhanja prvog i drugog jela nepoželjno je koristiti luk i češnjak. Iritiraju sluznicu probavnog sustava i nepovoljno djeluju na upalu gušterače.

Od mesnih proizvoda najbolje je koristiti kašu (filete). Prije kuhanja potrebno je odstraniti kožu s mesa, ukloniti sve kosti s nje i očistiti od masnih filmova. Za pripremu obroka za pacijenta s pankreatitisom protiv dijabetesa bolje je odabrati puretinu, piletinu i zeca. Tokom razdoblja dugotrajne remisije možete unositi govedinu u prehranu, ali bolje je potpuno odbiti svinjetinu i patku. Od ribe, oslića, polloke, bakalara i riječnog basa pogodni su za takve bolesnike. Može se kuhati ili kuhati na pari s povrćem. Takvi pacijenti ne mogu kuhati supe na ribljom juhu, jer mogu izazvati propadanje gušterače.

Voćne napitke i nerazrijeđene sokove ne smije piti bolesna osoba, jer sadrže previše voćnih kiselina. Bolje je jesti voće u pečenom obliku (jabuke, banane), mada ponekad, pod uvjetom da se osjećate dobro, možete priuštiti malu količinu sirovog voća. Prilikom odabira morate obratiti pažnju da nemaju kiseli ukus. Od voća je za pacijente najbolje da jedu jabuke, šljive, banane i marelice. Ali čak i jestivu kožu s takvih plodova moramo ukloniti.

Kruh se, u principu, ne preporučuje dijabetičarima, pa ako je moguće, treba ga izbjegavati. Kod pankreatitisa dopušteni su samo krekeri napravljeni od pšeničnog kruha, ali glikemijski indeks ovog proizvoda je relativno visok, tako da je bolje da ih uopće ne jedete.

Šta treba isključiti?

Za dijabetes i pankreatitis morate iz prehrane izuzeti takvu hranu i jela:

  • bogate i masne mesne juhe, supe,
  • čokolada, slatkiši,
  • pečenje i kolačiće,
  • kiseli, začinjeni umaci,
  • masni mliječni proizvodi,
  • kobasice i kobasice,
  • dimljeno meso
  • gazirana pića, kafa, kvass,
  • alkohol
  • gljive
  • paradajz, rotkvica, špinat, kislica,
  • agrumi i sve voće kiselog ukusa.

Sa pankreatitisom ne možete jesti nikakvu konzervaciju, ne pijete jak čaj i jedete raženi hljeb. Ti proizvodi povećavaju kiselost probavnog sistema i mogu uzrokovati napad bolesti. Gljive u bilo kojem obliku spadaju pod zabranu. Uprkos njihovom niskom glikemijskom indeksu i visokoj hranjivoj vrijednosti, dijabetičari koji su istovremeno razvili ili su prethodno imali povijest pankreatitisa ne bi trebali jesti.
Za pacijente s pankreatitisom i dijabetesom, bijeli kupus bolje je odbiti u bilo kojem obliku.

Izaziva nadimanje i pojačava lučenje želudačnog soka, koji aktivira enzime pankreasa. To može dovesti do kršenja njegove funkcionalne aktivnosti i povećanja pogoršanja. Ovaj proizvod se može zamijeniti brokolijem i karfiolom. Sadrže mnogo više vitamina, minerala i drugih korisnih tvari, a istovremeno takvo povrće ne uzrokuje probavne probleme.

Opšti saveti o ishrani

Odaberite dijetu sa svojim ljekarom. S obzirom da takvi pacijenti pate od dvije bolesti, svoju prehranu bi trebali bolje uskladiti s endokrinologom i gastroenterologom. Bilo koji novi proizvodi bi trebali unositi u prehranu postepeno, nakon čega je važno pratiti reakciju tijela. Da biste to učinili, možete voditi dnevnik hrane koji će vam pomoći u sistematizaciji svih podataka i spasiti pacijenta od budućih nevolja zbog bilo koje određene vrste hrane.

Da biste poboljšali probavu i normalizirali dobrobit, preporučuje se dijabetičarima s pankreatitisom da zapamte ova pravila:

  • jesti 5-6 puta dnevno,
  • povećati količinu proteina u ishrani, od čega 60% treba biti proteina životinjskog porijekla,
  • ograničiti ugljene hidrate i masti (bolje je davati prednost biljnim uljima nego maslacu i drugim mastima životinjskog porekla),
  • jesti toplu hranu (ne hladnu ili toplu),
  • tijekom razdoblja pogoršanja dobrobiti, koristite samo jela od sluzave i kaše,
  • Ne jesti štetnu, zabranjenu hranu, čak ni u malim količinama.

Hronični pankreatitis, poput dijabetesa, bolesti su koje zahtijevaju reviziju uobičajenog načina života i korekciju prehrane. Samo privremeno dijeta neće dugoročno donijeti koristi pacijentu, tako da trebate usmjeriti se da je jedenje zdrave i zdrave hrane uvijek potrebno. Trenutak radosti od slatkiša ili brze hrane ne može zamijeniti dobrobit i zdravlje. Osim toga, pokazujući kulinarsku maštu, čak i uz jednostavne proizvode možete kuhati doista ukusna jela.

Oštro, ali potrebno. Dijeta za pacijente sa pankreatitisom i dijabetesom

Pankreatitis i dijabetes su ozbiljne bolesti. Pankreatitis je bolest povezana sa upalom gušterače. Dijabetes je bolest kod koje razine šećera u krvi osobe značajno prelazi normu.

Pored lijekova i tečaja terapije za ove tegobe, polaznici liječnika uvijek propisuju posebnu dijetu - dijetu.

Sve mjere u borbi protiv bolesti trebalo bi provoditi na sveobuhvatan način, dakle, ako pijete tablete i jedete sve zaredom, bez ograničenja, onda će, naravno, biti malo smisla ili, iskreno, apsolutno ne. Kakva je dijeta kod dijabetesa i pankreatitisa? Šta mogu jesti, a što ne mogu? Ads-pc-2

Meni za pankreatitis

Pankreatitis se javlja u akutnom ili hroničnom obliku. Osobe koje imaju hronični oblik bolesti ne bi trebale zloupotrebljavati hranu koja nije dozvoljena. Zadaje im se najčešća dijeta za pankreatitis - tabela 5P. Šta to uključuje?

Svježe rajčice je bolje ne jesti sa bolešću, sadrže puno toksina koji imaju razarajuće djelovanje na gušteraču. I svakako se vrijedi suzdržati od rajčice koja još nije zrela.

Možete piti sok od rajčice - svježe iscijeđen, a u tandemu s sokom od mrkve, napitak će biti dvostruko korisniji.

Sok od rajčice može pojačati aktivnost gušterače, čime normalizuje njegov rad. Ali, i dalje to ne vrijedi zloupotrebljavati, treba postojati osjećaj proporcije u svemu.

Krastavci su dozvoljeni. Sadrže mnogo korisnih elemenata. Oboljelima od pankreatitisa ponekad se čak propisuje posebna dijeta sa krastavcima koja sugerira 7 kg krastavaca, tj. 1 kg dnevno. Ali, bez preporuke ljekara, takvu dijetu sebi ne smijete propisivati.

Kupus protiv pankreatitisa idealan je samo u kuhanom ili pirjanom obliku.

Svježi, slani, konzervirani i morski kelj uopće nisu prijatelji. Svježi kupus sadrži puno tvrdih vlakana koja, gutanjem, mogu doprinijeti upalnom procesu gušterače.

Prženi kupus takođe ne donosi nikakvu korist. Stoga kupus treba ili pirjati ili kuhati.

Možete početi jesti voće tek 10. dana nakon završetka faze pogoršanja pankreatitisa, i tada ako to stvarno želite.

Dozvoljeno:

  • slatke jabuke su zelene
  • ananas i jagode,
  • lubenice i avokado.

Zabranjeno je svako kiselo voće:

  • šljive
  • citrusi svih vrsta,
  • kruške
  • kisele jabuke.

Što uopće ne možete jesti?

Prije svega, dijeta za dijabetes, za pankreatitis, tabuje sve vrste alkohola.

Ako su ćelije jetre sposobne za regeneraciju, tada se gušterača neće moći potpuno oporaviti.

Limunade, soda, kvas, jak čaj i kafa nisu dobrodošli. Možete piti još vode ili slabi čaj.

Treba se suzdržati od mesa u svim oblicima: kotlete, kobasice, roštilj, itd. Snažne bogate mesne juhe su štetne. Masna riba se takođe u potpunosti uklanja sa stola: som, losos, jesetra, kavijar. Masna, pržena hrana u potpunosti se isključuje iz pacijentove prehrane.

Treba biti oprezan i sa mliječnim proizvodima. Dimljeni sirevi, masni skuti, glazirane skute - sve je to tabu. Sladoled također vrijedi zaboraviti.

Šta onda jesti?

Prije svega, morate jesti često, svaka tri sata i u malim obrocima. Prejedanje je štetno za organizam, posebno u tako teškom periodu bolesti.

Možete jesti povrće - kuhano, pirjano ili parno.

Možete skuhati vegetarijansku supu ili napraviti kasiku od povrća.

Od dozvoljenih vrsta voća možete napraviti pire od krumpira ili kompot. Vrijedno je zapamtiti pravilo jednog voća dnevno. Od mlijeka je dozvoljen kefir ili jogurt. Možete jesti niskokalorični skuti - do 9% masti. Mlijeko u svom čistom obliku ne vrijedi, to prepun nadimanja.

Možete kuhati bilo koju kašu: heljda, zdrob, zobena kaša, biserni ječam, najbolje od svega - u vodi. Možete kuhati ili kuhati napuštenu ribu, bakalar ili pollock. Hleb je samo beli.

Jelovnik za dijabetičare

Ciljevi ograničavanja hrane za dijabetes:

  1. normalizuju šećer u krvi
  2. minimizira rizik od srčanog i moždanog udara,
  3. smanjiti težinu, ako ima,
  4. poboljšati opšte dobro,
  5. istovar tijela.

Dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata obavlja sve ove ciljeve .ads-mob-1

Šta je nemoguće?

Sljedeći su proizvodi zabranjeni:

  • sve vrste šećera, u ljekarnama možete kupiti zaslađivač. Čak i smeđi šećer povećava šećer u krvi,
  • poluproizvodi
  • kobasica
  • brza hrana
  • repe i mrkva - oni takođe povećavaju šećer,
  • margarin
  • bobice
  • Jeruzalemska artičoka
  • tjestenina
  • Hrana bogata ugljikohidratima: hljeb, krompir, tjestenina, žitarice. Ako su kašice s pankreatitisom korisne, onda su s dijabetesom štetne kao dio prehrane s malo ugljikohidrata, jer ugljikohidrati povećavaju šećer.

Dozvoljeno:

  • zelenilo i povrće
  • kuhana riba s niskim udjelom masti,
  • kuhana jaja
  • na primjer kuhano pusto meso, piletina ili kunić,
  • skuti sir s malo masnoće
  • nezaslađeno voće.

Alkohol je zabranjen, slatka soda - takođe. Biljni čajevi takođe nisu vrijedni eksperimentiranja.

Za dijabetičare tipa 2

Osobe sa dijabetesom tipa 2 imaju povećan broj inzulina. Dijeta koja sadrži malo ugljikohidrata pomaže normaliziranju njezine razine.

Uz strogo pridržavanje ograničenja u hrani, neki dijabetičari su se čak mogli potpuno riješiti stalnih injekcija inzulina.

Važno je pratiti količinu hrane bogate ugljikohidratima koja se konzumira tokom dana - treba ju svesti na najmanju moguću mjeru. Treba napomenuti da je kod dijabetesa tipa 2 nemoguće odstupiti od zdrave prehrane.

Kada jedete bezvrijednu hranu, normalizirane razine inzulina odmah će se osjetiti. I prekomjerna težina, bačena na dulje vrijeme takvim naporima, odmah će doći kao bonus. Ads-mob-2

Za dijabetičare tipa 1

Patiti od dijabetesa tipa 2 u tom je pogledu malo lakše, jer oni razvijaju vlastiti inzulin. To vam omogućuje održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi.

Sjajan način održavanja šećera normalnim za dijabetes tipa 1 je slijediti istu dijetu s malo ugljikohidrata.

Matematika je jednostavna - što se više pojede ugljeni hidrati, to je veći i merač šećera na brojilu. Ako se stalno pridržavate ograničenja predložene prehrane, tada sigurno možete postići svakodnevnu razinu šećera ne višu od 5,5 - 6 mmol / L, što je odličan rezultat.

Dijeta za dijetu protiv pankreatitisa i dijabetesa

Koja je najbolja dijeta za pankreatitis i dijabetes? Jelovnik se u ovoj situaciji naravno sužava, ali ne očajavajte.

Jelovnik morate ispuniti zdravom i laganom hranom: kuhanim povrćem, pečenim voćem, juhama od nemasne ribe i nemasnim vrstama mesa.

Bez brze hrane, majoneza i začinjenog, dimljenog. Bez alkohola i sode. Samo zdrava i cjelovita hrana. Od mliječnih proizvoda, jogurta i kefira, skuti sir s malo masti. Treba se suzdržati od žitarica, jer su žitarice štetne kod dijabetesa.

Korisni video

Osnovni principi liječenja pankreasa za dijabetes melitus:

Dakle, najvažnija osobina mjera usmjerenih na oporavak je dobro sastavljena prehrana za dijabetes i pankreatitis. Potrebno je držati dijetu i to je važno. Pacijenti koji uzimaju lijekove koje je propisao liječnik i drže se zdrave prehrane mnogo su vjerojatnije da će se oporaviti. Ako pijete tablete i jedete bezvrijednu hranu, tada su rezultati liječenja jednaki nuli.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Dijeta za pankreatitis s dijabetesom

Razvoj pankreatitisa kod dijabetesa javlja se u tkivima gušterače, čije je oštećenje nepovratno. Ako je bolest teška, tada postoji postupak zamjene tkiva vezivnim i masnim tkivom. To dovodi do kršenja unutarnje i vanjske sekrecije gušterače, razvoja enzimskog deficita, oslabljene osjetljivosti na glukozu.

Na pozadini ovih pojava počinje razvoj dijabetesa. Vrijedi napomenuti da se dijabetes može razviti kod ljudi kao neovisna bolest.

Uzroci pankreatogenog dijabetesa

Upala koja se razvija u tijelu dovodi do kršenja funkcija gušterače. U nekim slučajevima inzulin ulazi u krvotok. To dovodi do uništenja ćelija i receptora zbog nedostatka glukoze. U procesu oštećenja ćelija razvija se dijabetes tipa 2.

Ako se kao posljedica upalnog procesa u gušterači smanji broj stanica gušterače, koji su odgovorni za proizvodnju inzulina u tijelu, tada bismo trebali razgovarati o dijabetesu tipa 1.

Dvije bolesti - pankreatitis i dijabetes - nisu uvijek povezane jedna s drugom. Razvoj oboje se može spriječiti. Kad razvijeni pankreatitis postane hroničan, dijagnoza dijabetesa je prirodna. Od trenutka kada se pojave prvi znakovi pankreatitisa, može proći prilično velika količina vremena, do 5 godina.

Dijabetes, koji je posljedica pankreatitisa, ima neke osobine:

  • Poraz malih krvnih žila praktično izostaje, za razliku od drugih vrsta dijabetesa.
  • Mogućnost razvoja hipoglikemije.
  • Smanjenje efikasnosti lijekova koji se koriste za snižavanje razine šećera s vremenom.
  • Odsutnost simptoma kao što je ketoacidoza.

Zanemariti simptome dijabetesa s pankreatitisom vrlo je opasno. Odgovarajući tretman je jamstvo da bolest neće preći u krajnje opasne oblike za život i zdravlje, a gušterača će normalno funkcionirati.

Simptomi bolesti

Znakovi pankreatitisa su sljedeći:

  • rezanje bolova u hipohondrijumu na levoj strani,
  • promjena razdoblja smirivanja s akutnim bolovima,
  • nadimanje, proliv, pojava žgaravice,
  • oslabljen apetit
  • smanjenje glukoze u krvi

Postoje dvije mogućnosti za razvoj dijabetesa. U prvom slučaju prilikom dijagnosticiranja dijabetesa tipa 1 dolazi do naglog smanjenja ćelija gušterače koje proizvode pankreas. Ako pacijent boluje od dijabetesa tipa 2, tada se zadržava broj stanica, ali je osjetljivost na glukozu izrazito smanjena.

Prehrana za pankreatitis i dijabetes

Budući da inzulin koji je odgovoran za šećer u krvi proizvodi gušterača, trećini osoba koje pate od hroničnog pankreatitisa dijagnosticira se i dijabetes. Preduvjet za kvalitetan tretman je izgradnja pravilne prehrane, nakon dijeta za pankreatitis.

Principi ishrane za pankreatitis su sljedeći:

  • hrana koja se uglavnom sastoji od povrća i bilja,
  • uključivanje velikog broja voća u prehranu,
  • dodavanje proklijalih žitarica, orašastih plodova jelima,
  • uključivanje u prehranu žitarica i jela od nemasne ribe, dijetalnog mesa,
  • lako probavljiva hrana koja bi se trebala dobro probaviti.

U prvim danima nakon pogoršanja bolesti pankreasa preporučuje se klinička ishrana sa pankreatitisom. Potrebno je uzimati tekućinu: mineralnu vodu, juhu od šipka. Trajanje ovog ograničenja ne može biti duže od 3 dana. Tada se u hranu mogu postepeno dodavati krutoni, žitarice bez soli, omlet pirjani bez žumanjka.

Iduća dva dana su rasterećena: pacijentu je dozvoljeno uzimati žitarice u mlijeku, ribani sir s mlijekom, povrtni pire. Nešto kasnije možete jesti nasjeckano meso, mesne okruglice, sufle i puding. Dozvoljeno je uključiti ovo u ishranu šesti do sedmi dan nakon otklanjanja napada pankreatitisa.

U roku od dva tjedna morate se pridržavati tako štedljive prehrane. Nakon tog perioda pacijentu je dopušteno prerađeno voće, a zatim - svježe, ali ne kiselo.

Dijeta broj 5 za bolesti gušterače

Za ublažavanje stanja pacijenata s pogoršanjem pankreatitisa i dijabetesa preporučuje se dijeta br. 5. Pomaže u smanjenju opterećenja za organe, uključujući štitnjaču.

Principi prehrane za pankreatitis su sljedeći:

  • Smanjeni broj kalorija (ne više od 1700, nakon uklanjanja napada - ne više od 2700).
  • Smanjenje količine masti i ugljikohidrata, prevladavanje proteinskih namirnica.
  • Isključivanje hrane koja sadrži gruba vlakna.

Pravilna prehrana osnova je za liječenje dijabetesa povezanog s pankreatitisom.

Strogo kontrolirana dijeta

Ako pacijent ima i dijabetes i pankreatitis, tada je istovremeno liječenje bolesti izuzetno teško. Činjenica je da je potrebno uspostaviti metabolizam ugljikohidrata i otkloniti nedostatak enzima. Za to je potrebno istodobno koristiti dvije skupine lijekova: hormone i enzime.

Važno je da pacijent s pankreatitisom i dijabetesom bude vrlo pažljiv u pogledu ishrane. Dijeta je prva stvar koju pacijent mora regulirati. Trebali biste ukloniti iz prehrane svu hranu koja je u jednoj ili drugoj mjeri štetna za zdravlje gušterače. Uspješno liječenje gušterače moguće je samo uz kompetentnu kombinaciju dva faktora: terapijskog liječenja i prehrane.

Da bi izgradnja sistema za hranu bila lakša, pacijent mora shvatiti od koje će se hrane i jela morati oprostiti. Zabranjene kategorije uključuju:

  • sve vrste pekarskih proizvoda,
  • masno meso, dimljeno meso, slanina, kobasice i kobasice,
  • mliječni i mliječni proizvodi
  • supa od gljiva
  • pržena i slana riba, dimljeni riblji proizvodi,
  • kiselo voće
  • tjestenina i žitarice (proso, pšenica, ječam),
  • grah
  • slano i kiselo povrće
  • jake juhe
  • Konditorski proizvodi
  • Čokolada

Popis onoga što je dozvoljeno bolesniku s pankreatitisom s komplikacijama poput dijabetesa nije tako širok, ali oni koji brinu o svom zdravlju, neće imati poteškoća da prate dijetu i pripremaju ukusna i zdrava jela od dopuštene hrane.

Dozvoljeni proizvodi

Pacijentima sa pankreatogenim dijabetesom preporučuje se izgraditi dijetu koristeći ove proizvode:

  • povrtne supe
  • pileća zaliha
  • pileći (pureći) file,
  • riba s niskim udjelom masti (na primjer, dobro je poznava polovka sjajna za dijetsku hranu)
  • jaja (jesti žumance je nepoželjno),
  • sušeni hleb od punog pšenice,
  • skuti sir, nemasne sorte sira,
  • voće (po mogućnosti u obliku sokova),
  • žitarice (zob, heljda i riža).

Ako se dijabetes ne liječi zbog pankreatitisa, simptomi se zanemaruju, tada možemo govoriti o gotovo neizbježnom početku komplikacija u obliku zatajenja bubrega, raka. Možete živjeti s pankreatitisom, glavna stvar je uzimati lijekove koje je propisao vaš liječnik i slijediti dijetu.

Trajanje prehrane

Periodi tokom kojih pacijent mora poštovati dijetu su individualni. Oni su izravno ovisni o stanju pacijenta i o pogledima ljekara. Neki stručnjaci preporučuju zdravu prehranu tokom života. Kod hroničnog pankreatitisa ova je pozicija razumljiva.

Ako rezultati testova pacijenta potvrde da je pacijentovo stanje postalo mnogo bolje, tada će liječnik možda dopustiti neko olakšanje. Ne preporučuje se neovisno odstupanje od principa pravilne prehrane.

Pogledajte video: Pankreas Gušterača (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar