Mesna jela za dijabetičare: recepti za dijabetes tipa 2

Meso za dijabetes izvor je esencijalnih aminokiselina, vitamina i minerala neophodnih za izgradnju ćelija i tkiva organa. To izaziva osjećaj sitosti, koji traje mnogo duže nego kad jedete biljnu hranu, ne podiže dramatično razinu šećera u krvi. Upotreba mesa kod dijabetesa omogućava podešavanje količine hrane, što postaje važno za terapijsku ishranu ove bolesti.

Šta odabrati

Dijeta s dijabetesom ne bi trebala biti vegetarijanska. Analiziraćemo kakvo meso, koliko često jesti, je li moguće jesti kobasice za bilo koju vrstu dijabetesa. Nutricionisti tvrde da meso kod šećerne bolesti tipa 1 i 2 treba da ima sljedeće karakteristike:

  • Ne smije biti masna.
  • Neophodno je pravilno kuhanje proizvoda.

Prednost odabiru mesnih sorti daje se lako probavljivom "bijelom" mesu peradi (piletina, ćuretina), kuniću, oni manje podižu šećer u krvi. Ove su sorte pogodne za pripremu bilo kojeg jela (supe, glavna jela, salate). Moramo se sjetiti glavnih odlika crvenih i bijelih vrsta mesa, čije se sorte mogu naći u jednoj životinji (na primjer, pureća dojka sadrži bijelu vrstu mesa, a noge crvene). Bijelo meso je različito:

  1. Nizak holesterol.
  2. Manjak slobodnih ugljenih hidrata.
  3. Sa malo masti.
  4. Niži sadržaj kalorija.

Crveno meso ima atraktivniji ukus, veliko je masti, natrijuma, holesterola, gvožđa, proteina. Popularno je zbog mogućnosti pripreme sočnijih jela izvrsnog ukusa uz gotovo potpuno odsustvo začina. Nutricionisti za zdravu prehranu zagovaraju upotrebu bijelog mesa, što ne utječe na životni vijek. Dokazano je negativno djelovanje crvenog mesa na razvoj mnogih civilizacijskih bolesti (ateroskleroza, moždani udar, koronarna bolest srca, gojaznost, onkološki procesi koji značajno skraćuju život, povećavaju rizik od iznenadne smrti). Uz dijabetes tipa 2 s prekomjernom težinom (često pretilost), preporučuje se jesti uglavnom perad, ribu (more, rijeku).

Kako kuhati

Da li je moguće jesti druge vrste mesnih proizvoda u ovom slučaju? Meso koje se preporučuje dijabetičarima može biti bilo koje, ako se pravilno kuva, postoji prava količina. Kulinarska obrada mesa kojom je dozvoljeno jesti bilo koju vrstu dijabetesa ima sljedeće karakteristike:

  • Isključivanje iz upotrebe masti uklanjanjem kože ptica, sagorijevanje masti, koje povećavaju kalorijski sadržaj hrane.
  • Parenje mesnih jela.
  • Pretežna upotreba mesnih proizvoda u obliku drugog jela.

Ako se pravilno kuvaju, dijabetičari mogu jesti bilo koju vrstu mesa

Pod kožom ptica je maksimalna količina masti s visokim udjelom kalorija. Uklanjanje kože smanjuje "štetnost" proizvoda za gotovo upola. Digestija masti je sljedeća. File se stavlja u hladnu vodu, dovodi do ključanja, nakon 5-10 minuta, voda se ocijedi, doda se novi dio hladne vode, kuha se dok ne omekša, kada se fileti može jesti. Rezultirajući juha isušuje se bez upotrebe hrane (zbog sadržaja masti podiže kalorije i nivo holesterola).

Koriste kuhano meso, koje se može koristiti u pripremi različitih recepata. Ovakve radnje nutricionisti preporučuju ako želite kuhati jela s konjskim mesom ili upotrebljavate govedinu, janjetinu, svinjetinu, čime možete povećati šećer u krvi.

Janjetina se razlikuje po tome što treba duže kuhati, ali okus ovog proizvoda je veći i od ostalih mesa (janjetina je "prvak" u sadržaju holesterola, vatrostalnih masti, brže podiže šećer u krvi). Govedina slijedi janjetinu u tim pokazateljima „štetnosti“, koja je kod mladih životinja možda nešto manje prisutna (teletina, konjsko meso, manje podižu šećer).

Biraju se dijabetičari s govedinom ili janjetinom, ako on nema višak kilograma, normalni su pokazatelji lipidnog spektra. Ovakve situacije se javljaju kod mladih bolesnika tipa 1, što je poželjnije za upotrebu govedine. Janjetina, govedina, teletina preporučuju se dijabetičarima s anemijom zbog visokog sadržaja željeza, koji pomaže bržem podizanju hemoglobina. Proizvod visokog kolesterola u djetinjstvu neophodan je za rast tkiva (holesterol tijelo koristi u sintezi ćelijskih membrana).

Šta preporučujem

Mesni recepti u prehrani bilo koje vrste dijabetičara prisutni su svakodnevno. Važna karakteristika prehrane je prevladavanje drugih jela, povrtnih juha, juha s dodatkom komada kuhanog mesa. Ostale karakteristike prehrane protiv dijabetesa su:

  • Prisutnost večernjeg obroka mesa (manje podiže šećer u krvi).
  • Kombinacija mesnih recepata s povrćem.

Preporučuje se kombiniranje recepata za meso s povrćem

Obavezno uzmite u obzir sklonosti ukusa osobe koja ima dijabetes, njegovu sposobnost da u potpunosti iskoristi "stvaranje" kuvara. Uz prisustvo stomatoloških problema, osoba može jesti samo mljeveno meso. Ostali radije pojedu veliki komad fileta (govedina, janjetina). Predloženi dijabetički meni ovisi o tome. Povrće koje se koristi kod dijabetesa kao prilog najbolje je koristiti svježe (mrkva, krastavci, bilo koja vrsta kupusa, paprike).

Dijeta se može proširiti naizmjeničnim receptima s kuhanom ribom masnih sorti, riječnom ribom, koja su posebno indicirana kod dijabetesa. Ovi proizvodi bez kolesterola ne mogu dramatično povisiti šećer u krvi, pa ih mogu jesti pacijenti bilo koje vrste dijabetesa. Na Internetu možete pronaći recepte za dijabetičare za svaki ukus, evo nekih od njih:

  1. Teletina sa rajčicom.
  2. Goveđi kuvani jezik sa karfiolom.
  3. Goveđi ili pileći file sa povrćem.
  4. Mesne kuglice od bilo kog mljevenog mesa s rižom.
  5. Govedina (janjetina) sa tikvicama.
  6. Parne kotlete (govedina, janjetina) sa zelenim graškom.

Priprema ovih recepata nije teška, potrebno je malo vremena ako se proizvod skuha unaprijed. Ostaje samo da ga nasjeckate, lijepo stavite u tanjir, dodate prilog (ovo se može reći za recepte br. 1, 2, 3, 5). Mesne okruglice, mesne okruglice mogu se pripremiti od sirovog mljevenog mesa sa začinima, dovodeći ih do spremnosti u dvostrukom kotlu, spor štednjaku ili peći u pećnici. Možete ih kuhati tako što od kuhanog komada proizvoda napravite mljeveno meso, što značajno skraćuje vrijeme kuhanja, smanjujući ga na 10-20 minuta, smanjuje sadržaj masti i holesterola. Svježe ili kuhano povrće, žitarice dobro idu uz takve proizvode.

Govedina ili svinjetina, njihova mješavina može biti u sastavu kobasice, koja se koristi kod dijabetesa ograničena je zbog visokog sadržaja masti. Izuzetak su određeni slučajevi kada je nakon dodatnog vrenja dozvoljeno jesti kuhane sorte kobasica. Masne sorte kobasica, posebno dimljene, isključene su iz jelovnika, ne preporučuje se jesti zbog njihovog velikog kalorijskog sadržaja, mogućnosti da izazovu pogoršanje hronične bolesti stomaka ili creva. Češće životinjske masti, koje se konzumiraju u velikim količinama, izazivaju pogoršanje hroničnog pankreatitisa. Hranjenje dijabetičnim mesom je lako ako znate koje recepte koristiti.

Prednosti proteina za tijelo

Prednosti mesnih proteinskih proizvoda više puta su znanstveno dokazane.

Treba napomenuti da je upravo takvu komponentu gotovo nemoguće zamijeniti s drugim proizvodima biljnog podrijetla. Jedine maksimalno slične karakteristike su sojini proteini.

Istovremeno, glikemijski indeks (i) mesa i ribe i broj krušnih jedinica na dovoljno su niskom nivou, što omogućava upotrebu takvih proizvoda uz promatranje niskokalorične i terapijske prehrane.

Mesne proteine ​​trebaju konzumirati oni koji razvijaju dijabetes tipa 1, kao i dijabetes tipa 2.

Meso ima niz važnih karakteristika i funkcija koje su od vitalnog značaja za normalno funkcioniranje ljudskog tijela:

  1. Pomaže u ubrzavanju protoka više hemijskih reakcija, njihovog pokretanja i aktiviranja. Zahvaljujući proteinima enzimskog tipa dolazi do optimalnog tijeka procesa poput oksidacije i redukcije, razbijanja i spajanja molekularnih veza, prijenosa kemikalija iz jedne stanice u drugu uspostavljanjem između njih bioloških transportnih puteva.
  2. Koristi se za stvaranje staničnih struktura, koje osiguravaju normalno stanje i čvrstoću kostiju, zdravlje i rast kose i noktiju. Jedan od glavnih elemenata strukturnog proteina su kolagen, elastin i keratin.
  3. Redovno konzumiranje mesnih proteina pruža zaštitna, fizička i hemijska svojstva za tijelo. Fizička funkcija osigurana je kolagenom i keratinom u tkivnim strukturama, kao rezultat toga ćelije dobivaju zaštitu od negativnih utjecaja okoline. Hemijska zaštita rezultat je detoksikacije tijela pomoću složenog mehanizma u kojem sudjeluju posebna fermentacijska spoja. Imunološka zaštita omogućena je strukturom imunoglobulina. Takve tvari doprinose odbacivanju različitih virusa, bakterija i infekcija, a također su u stanju otkriti strane proteine ​​i ukloniti ih iz tijela.
  4. Proteini životinjskog porijekla doprinose regulaciji ćelija u tijelu, osiguravaju im normalan prolazak čitavog ciklusa.
  5. Proteini su odgovorni za transport vitalnih elemenata u tkiva i ćelije u tijelu, opskrbljujući ih kisikom i hranjivim tvarima.
  6. Zahvaljujući proteinima dolazi do strukture mišića i održavanja njihove aktivnosti. Normalan unos proteina pomaže u održavanju mišićnog tonusa i uklanja sve štetne akumulacije iz njega.

Potpuno odbijanje konzumiranja mesnih proizvoda može poremetiti normalan tijek više procesa u tijelu.

Pogledajte video: BRZI PROTEINSKI RUCAK BEZ UGLJENIH HIDRATA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar