Insulin Humalog (normalno i mješovito)

Kratki inzulin Humalog proizvodi francuska kompanija Lilly France, a standardni oblik njegovog oslobađanja je bistro i bezbojno rješenje, zatvoreno u kapsulu ili patronu. Potonji se mogu prodavati i kao dio već pripremljene Quick Pen brizge, ili zasebno po pet ampula po 3 ml u blisteru.

Kao alternativa, niz Humalog Mix preparata proizvodi se u obliku suspenzije za potkožno davanje, dok se uobičajeni Humalog Mix može davati intravenski.

Mehanizam delovanja

Mehanizam lijeka je jednostavan - inzulin luči glukozu iz stanica i nosi je u tijelu. Moguć je transfer:

  • u mišićno tkivo - zato sportisti (bodibilderi) često koriste injekcije hormona,
  • u masnom tkivu - nepravilnim doziranjem upotreba sredstava bez nadzora stručnjaka izaziva pretilost.

Uvođenje hormonskih farmakoloških sredstava kratkog djelovanja potkožno, intramuskularno, u rijetkim slučajevima, intravenska primjena nije isključena. Injekcija se provodi posebnim štrcaljkama za primjenu inzulina. I svakako jesti.

U SAD su naučnici patentirali novi razvoj, umjesto da ubrizgavaju inzulin, razvili su inhalacije s ovim hormonom. Nakon sprovođenja kliničkih studija, naučnici su primijetili pozitivne rezultate. Trenutno američki pacijenti mogu kupiti posebne inhalatore za kratki inzulin.

Ako proizvod uđe u venu ili ispod kože što je prije moguće, nivo šećera u plazmi značajno se smanjuje. I možete primijetiti učinak lijeka u roku od pola sata nakon primjene.

Vrste inzulina

Farmaceutska industrija pruža pacijentima ne samo niz kratkog, ultra kratkog inzulina, već i dugog i srednjeg djelovanja, životinjskog i humanog genetskog inženjeringa. Za liječenje prve i druge vrste dijabetes melitusa endokrinolozi propisuju pacijentima, ovisno o obliku, stadijumu bolesti, različite vrste lijekova, okarakterizirano trajanjem izloženosti, nastankom i vršnom aktivnošću.

Zanimljiva činjenica: Prvi put, 1921. godine, inzulin je izoliran iz gušterače gušterače. Sljedeći januar obilježen je početkom kliničkih ispitivanja hormona na ljudima. 1923. za ovo najveće dostignuće hemičara dobio je Nobelovu nagradu.

VrsteLijekovi (trgovačka imena)Mehanizam, primena
Ultra inzulin kratkog djelovanjaApidra

Ultra kratki inzulini ubrizgavaju se u želudac prije jela, jer oni odmah reagiraju na povećanje glukoze u krvi.

Ultra kratki inzulin može se davati odmah nakon obroka

Insulin kratko

Brz ili jednostavan (kratki) inzulin. Izgleda kao jasno rješenje. Efikasno u 20-40 minuta Inzulin dugog djelovanjaLevemir,

Pripravci inzulina dugog djelovanja nemaju vrhunac aktivnosti, djeluju nakon sat ili dva, primjenjuju se 1-2 puta dnevno. Mehanizam djelovanja sličan je prirodnom čovjeku Srednji inzulinActrafan, Insulong,

Lijek srednjeg djelovanja podržava fiziološki nivo glukoze u krvi. Propisuje se dva puta dnevno, djelovanje nakon injekcije - nakon jednog do tri sata KombinovanoNovolin,

Na ampuli ili špricu olovka označava koji je insulin uključen. Počinje djelovati za 10-20 minuta, trebate je ubodati dva puta dnevno prije jela

Kako odrediti kada davati, koje doze, sorte inzulinskih pripravaka? Samo endokrinolog može odgovoriti na ovo pitanje. Ni u kojem slučaju se ne liječite.

Imena lijekovaPočetak akcijeVrhunac aktivnostiTrajanje akcije
Actrapid, Gansulin R, Monodar, Humulin, Insuman Rapid GTNakon 30 minuta od trenutka primjene4 do 2 sata nakon primene6-8 sati nakon primjene

Navedeni inzulini smatraju se ljudskim genetičkim inženjeringom, osim Monodara, koji se naziva i svinja. Dostupno u obliku topive otopine u bočicama. Sve su namijenjene za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2. Često se propisuje prije lijekova dugog djelovanja.

Prema vremenskim karakteristikama inzulina kratkog djelovanja je:

  • Kratki (topljivi, regulirajući) inzulini - djeluju nakon primjene nakon pola sata, pa ih se preporučuje koristiti 40-50 minuta prije jela. Vrhunska koncentracija aktivne tvari u krvotoku postiže se nakon 2 sata, a nakon 6 sati u tijelu ostaju samo tragovi lijeka. Kratki inzulini obuhvaćaju ljudsko topivu svinjetinu, topljivu u humani polusintetici i monokomponentne svinjetine.
  • Ultra kratke (odgovaraju ljudskim, analognim) inzulinama - počinju da utiču na telo nakon primene nakon 15 minuta. Vrhunska aktivnost se postiže i nakon par sati. Kompletna eliminacija iz organizma događa se nakon 4 sata. Zbog činjenice da ultrakrati inzulin ima više fiziološki učinak, preparati u kojima je dostupan mogu se koristiti 5-10 minuta prije jela ili odmah nakon obroka. Ova vrsta lijekova može uključivati ​​aspart inzulin i polusintetičke analoge ljudskog inzulina.

Pored porijekla, lijekovi s inzulinom klasificirani su prema brzini njihova početka i trajanju djelovanja. Što znači dati prednost u određenoj situaciji, u velikoj mjeri ovisi o stanju pacijenta. Dostupne su sledeće vrste insulina:

  • ultra kratka priprema (Humalog, NovoRapid, Apidra),
  • kratko delujući inzulin (Actrapid, Humudar R),
  • lijekovi srednjeg trajanja (Insuman Bazan GT, Humudar B, Protafan MS),
  • lijek s produljenim djelovanjem
  • lijek dugog djelovanja.

Lijekovi s inzulinom uglavnom se primjenjuju subkutano i intramuskularno. Intravenska injekcija moguća je samo uz kratkotrajne lijekove i samo u ekstremnim slučajevima s dijabetičkim prekomom i komom. Prije unosa lijeka, morate ga ugrijati na dlanovima: hladna otopina se apsorbira polako i bolna je injekcija.

Koliko će dejstvo inzulina biti brzo ovisi o dozi, mjestu primjene, stadijumu bolesti. Lijek najbrže ulazi u krvotok nakon injekcije u prednji trbušni zid, sporije od prednje površine bedara i ramena, a najduže sa stražnjice i lopatice.

Prije nego što započnete injekcije na jednom ili drugom mjestu, potrebno je konzultirati se s liječnikom koji će točno odrediti mjesto. Ako je potrebno promijeniti mjesto ubrizgavanja, također je potrebna konsultacija s liječnikom.

Prema brzini izlaganja, insulini su podijeljeni u nekoliko grupa:

  • Ultra kratkotrajni inzulin
  • Lijekovi kratkog djelovanja
  • Srednje delujući inzulin
  • Lijekovi dugog djelovanja
  • Kombinovani ili mešani inzulin.

Postoji jednostavnija klasifikacija, gdje se lijekovi dijele na pripravke inzulina kratkog djelovanja i dugog djelovanja.

Ovisno o podrijetlu lijeka, razlikuju se ove vrste inzulina i njihovo djelovanje:

  • Ultra kratki inzulin - lijekovi ove grupe počinju djelovati u roku od 5-10 minuta nakon primjene. Najaktivnija faza koncentracije javlja se sat i pol nakon primjene. Trajanje leka je 2-4 sata.
  • Kratki inzulin - efekat ove grupe lijekova počinje 15-20 minuta nakon primjene. Najviša koncentracija u krvi pojavljuje se nakon 2 sata nakon injekcije. Učinak lijeka traje 5-6 sati.
  • Produljeno djelovanje ili srednji inzulin - djelovanje počinje 2-3 sata nakon primjene lijeka, trajanje izloženosti do 16 sati. Ova grupa lijeka mora se koristiti nekoliko puta dnevno u pravilnim intervalima.
  • Dugoročno - upotreba lijeka je potrebna 1-2 puta dnevno. Akcija započinje nakon 4-6 sati, nakon uzimanja i gutanja. Lijek djeluje na tijelo više od jednog dana.

Vrsta farmakološkog sredstva propisuje specijalista, ovisno o anamnezi, kao i o dobrobiti pacijenta. Djelovanje kratkog inzulina je djelotvorno, ali kratkotrajno.

Kratki inzulin u liječenju dijabetesa

Dijabetesni inzulin pomaže u sprečavanju razvoja komplikacija, produžava život dijabetičaru i poboljšava njegov kvalitet. Također, injekcije ovog lijeka smanjuju opterećenje na gušterači, što doprinosi djelomičnoj obnovi beta ćelija.

Sličan učinak može se postići i kod dijabetesa tipa 2 uz pravilnu provedbu programa liječenja i pridržavanje režima koji je preporučio liječnik. Beta stanični oporavak je moguć i kod dijabetesa tipa 1 samo ako se postavi pravovremena dijagnoza i poduzmu mjere liječenja bez odlaganja.

Šta bi dijabetičari trebali imati? Pogledajte naš uravnoteženi nedeljni meni upravo sada!

Upotreba sredstava u sportu

Insulini kratkog djelovanja su topljivi i sposobni brzo stabilizirati različite procese u ljudskom tijelu. To se odnosi i na one povezane s apsorpcijom glukoze.

Istovremeno se u sastav ljekovitih sastojaka uvodi inzulin koji ne uključuje nikakve nečistoće, već je koncentriran u svom čistom obliku. Zbog toga je njegovo djelovanje mnogo efikasnije, otuda naziv kratki inzulin, jer počinje djelovati izuzetno brzo.

Vrhunac aktivnosti koji određuje predstavljene vrste inzulina prepoznaje se u roku od nekoliko sati od trenutka njegovog unošenja.

Obično to traje od jednog i pol do dva sata, ali ovisno o reakcijama organizma i njihovih sorti, mogu se utvrditi još duže reakcije. Međutim, lijek karakterizira prilično brz pad nakon tako moćnog učinka. Nakon šest sati u krvi ostaju samo manji tragovi ranije ubrizganog kratkog inzulina.

Stručnjaci skreću pažnju na činjenicu da kratki inzulin ima unutarrazrednu klasifikaciju, naime, oni razlikuju kratke i ultra kratke efekte. Insulini, koji su prvog tipa, počinju djelovati nakon pola sata od trenutka primjene. Treba ih koristiti najkasnije 30 minuta prije jela hranu - tako će prikazane vrste inzulina biti najučinkovitije.

Ultrashort inzulin je sastav koji počinje djelovati nakon 15 minuta. Predstavljeni lijekovi toplo se preporučuju za upotrebu otprilike 5–10 minuta prije ili neposredno nakon jela. Svaki primjenjivi naziv mora biti dogovoren sa stručnjakom koji će vam pomoći u odabiru sorte koja je u ovom konkretnom slučaju pogodna.

Humalog, Novorapid i Apidra pripadaju ultra kratkim inzulinama - postoji posebna tablica. Nazivi povezani sa kratkim inzulinom su Actrapid NM, Insuman, Rapid i neki drugi. Uz predstavljene sorte, stručnjaci identificiraju hormonsku komponentu srednjeg i dugog trajanja, a posljednja vrijedi najmanje 20 sati.

Lijek sa kratkim vremenskim djelovanjem mora se davati trideset, najbolje četrdeset pet minuta prije obroka. Kad se bliži vrhunac djelovanja lijeka, potrebna vam je užina. Lijek djeluje na tijelo za dvadeset do trideset minuta i postiže svoj maksimalan učinak za dva do tri sata nakon injekcije. Djelovanje inzulina traje od pet do šest sati.

Lijekovi kratkog djelovanja koriste se tijekom određivanja doze inzulina, kao i ako vam treba brz učinak i nema lijeka s ultra-kratkim djelovanjem. Drugo područje primjene su kao anabolička sredstva koja ubrzavaju stvaranje i obnovu strukturnih dijelova ćelija, tkiva, mišićnih struktura (primjenjuju se u malim dozama).

Jedan od značajnih nedostataka inzulina kratkog djelovanja je taj što njihova upotreba zahtijeva česte injekcije. Stoga su naučnici razvili lijekove srednjeg trajanja koji se smatraju najboljom opcijom za dijabetičare: njihovo trajanje je od 16 sati do dnevno (ovisno o bolesti, tjelesnim karakteristikama, načinu primjene).

Iz tog razloga, tijelu su potrebne ne više od dvije do tri injekcije dnevno.

Dugo razdoblje djelovanja lijeka nastaje zbog prisutnosti cinka ili protamina (izofan, bazalna, protafan) u preparatu, zbog kojeg se ne rastvaraju kao i kratki inzulini, koji se sporije apsorbiraju u krv iz potkožnog tkiva, što osigurava duži učinak.

Iz istog razloga, srednjo delujući lekovi nisu predviđeni za trenutnu reakciju na porast glukoze: počinju delovati unutar sat ili dva nakon injekcije.

Maksimalni učinak lijekova s ​​prosječnim trajanjem traje mnogo duže nego onaj lijekova s ​​kratkim vremenskim djelovanjem - počinje četiri sata nakon ubrizgavanja hormona, a smanjuje se nakon dvanaest sati.

U savremenom farmakološkom svijetu lijek se proizvodi na dva načina:

  • na bazi svinjskog inzulina
  • korištenje tehnologija genetskog inženjeringa - biosinteza ljudskih hormona.

Oba leka su u svojoj funkciji u potpunosti usklađena s ljudskim hormonom. A efekat oboje je pozitivan - snižavanje šećera.

Za razliku od lijekova dugog djelovanja, ovi proizvodi ne sadrže aditive, pa su nuspojave u obliku alergijskih reakcija izuzetno rijetke.

Danas se široko koristi primjena inzulina u sportu. Bodybuilderi ubrizgavaju sebe lijekom kako bi povećali brzinu izgradnje mišića i prilagodili tijelo stresu.

Stvar je u tome što je hormon dobar anabolički lijek, a kad se kontroliše zbog dopinga, ne može se otkriti. Osim toga, farmakološko sredstvo ima pristupačnu cijenu u usporedbi s drugim vrstama anabolika.

Međutim, svaki sportaš mora shvatiti da se nepravilnim treningom i doziranjem monosaharidi neće prenijeti na mišićno tkivo, nego na masno tkivo. I umjesto očekivanog učinka izgradnje mišića, bodybuilder će dobiti samo tjelesnu masnoću.

Indikacije za upotrebu

Insulin Humalog namijenjen je svim pacijentima koji pate od hiperglikemije i kojima je potrebna inzulinska terapija. Može biti pitanje i dijabetes melitusa tipa 1, koji je bolest ovisna o insulinu, i dijabetesa tipa 2, kod kojeg se razina šećera u krvi periodično povećava nakon obroka koji sadrži ugljikohidrate.

Humalog kratkog dejstva Humalog će biti efikasan u bilo kojem stadijumu bolesti, kao i za pacijente oba pola i svih starosnih grupa. Kao efikasna terapija smatra se njegova kombinacija sa inzulinom srednjeg i dugog djelovanja, koju je odobrio lekar.

Primjena Humaloga započinje izračunavanjem doze koju pojedinačno odredi liječnik u ovisnosti, ovisno o potrebi dijabetičara za inzulinom. Ovaj lijek se može primjenjivati ​​i prije i nakon obroka, mada je poželjnija prva opcija.

Svakako zapamtite da otopina ne smije biti hladna, već uporediva sa sobnom temperaturom.Uobičajeno je da se za njegovo davanje koristi standardna štrcaljka, olovka ili inzulinska pumpa, ubrizgavajući potkožno, međutim, pod određenim uslovima, dozvoljena je i intravenska infuzija.

Subkutane injekcije provode se uglavnom u bedro, rame, trbuh ili stražnjicu, naizmjenično na mjestima ubrizgavanja, tako da se ista stvar koristi ne više od jednom mjesečno. Paziti je da se ne uđe u venu, a također se strogo ne preporučuje masiranje kože u predjelu ubrizgavanja nakon što je provedena.

Humalog kupljen u obliku uloška za olovku za špriceve koristi se sljedećim redoslijedom:

  1. morate oprati ruke toplom vodom i odabrati mjesto za injekciju,
  2. koža na području ubrizgavanja dezinficira se antiseptikom,
  3. skine se zaštitna kapa sa igle,
  4. koža se učvršćuje ručno povlačenjem ili štipanjem, tako da se dobije nabor,
  5. igla se umetne u kožu, pritisne se gumb na olovci štrcaljke,
  6. igla se izvadi, mjesto ubrizgavanja nježno se pritisne nekoliko sekundi (bez masiranja i trljanja),
  7. uz pomoć zaštitnog poklopca igla se otvara i uklanja.

Sva ova pravila primjenjuju se na takve sorte lijeka kao što su Humalog Mix 25 i Humalog Mix 50, proizvedeni u obliku suspenzije. Razlika leži u izgledu i pripremi različitih vrsta lijekova: otopina treba biti bezbojna i prozirna, dok je odmah spremna za upotrebu, dok suspenzija mora biti protresena nekoliko puta da bi uložak imao jednoliku, mutnu tečnost, sličnu mlijeku.

Intravenska primjena lijeka Humalog provodi se u kliničkom okruženju koristeći standardni sustav za infuziju gdje se otopina miješa sa 0,9% -tnom otopinom natrijevog klorida ili 5% otopinom dekstroze. Korištenje inzulinskih pumpi za uvođenje Humaloga organizirano je prema uputama u prilogu uređaja.

Prilikom provođenja injekcija bilo koje vrste, morate se sjetiti koliko šećera 1 jedinica inzulina smanjuje šećer kako biste ispravno procijenili dozu i reakciju tijela. U prosjeku je ovaj indikator 2,0 mmol / L za većinu inzulinskih pripravaka, što vrijedi i za Humalog.

Kao i svaki lijek, brzi inzulin ima kontraindikacije i nuspojave.

  • hepatitis, čir dvanaestopalačnog creva i želuca,
  • nefrolitijaza, žad,
  • neke srčane mane.

Nuspojave se manifestuju kršenjem doziranja: jaka slabost, pojačano znojenje, pljuvačka, palpitacije, postoje konvulzije s gubitkom svijesti, koma.

S obzirom da su insulini kratkih i ultrašokalnih sorti visokokvalitetni lijekovi (takodje bliski ljudskom inzulinu) rijetko izazivaju alergijske reakcije.

Međutim, u nekim se situacijama može prepoznati određeni neugodni efekt, naime, svrbež ili iritacija u području injekcije - taj učinak može trajati vrlo dugo.

Preporučuje se unošenje hormonske komponente u peritoneum ispod kože odmah nakon provedenih treninga snage. Treba započeti s malim dozama, a istovremeno je obavezno nadzirati sve reakcije iz tijela. Otprilike 15 minuta nakon injekcije, poželjno je koristiti neku od slatkih namirnica.

Omjer ugljikohidrata pojedenih u jedinici unesene komponente lijeka treba biti deset prema jedan.

Nakon ovog, nakon 60 minuta, trebat ćete pojesti obilan obrok, veoma je važno da prehrana uključuje takvu hranu koja je zasićena proteinskom komponentom. Predoziranje inzulina ili njegova nepravilna upotreba može izazvati jak hipoglikemijski sindrom. Obično je povezan s naglim padom udjela šećera u krvi.

Ako specijalne dijete i tablete ne daju pozitivne rezultate u snižavanju razine šećera. U ovom slučaju se koriste injekcije hormona. Upotreba je potrebna za sledeće bolesti:

  • dijabetička ketoacidoza,
  • ako je pacijent s dijabetesom podvrgnut operaciji,
  • koma hiperosmolarna,
  • uništavanje metaboličkih patologija različitih etiologija.

Pacijent može postići najbolji rezultat složenim tretmanom, koji propisuje specijalista:

  • injekcije hormona
  • uravnotežena prehrana
  • posebne fizioterapijske vježbe.

U većini slučajeva pacijentima se propisuje insulin kratkog ili ultra kratkog delovanja. Koristite lijek otprilike 25 minuta prije obroka. Liječnik je dužan izračunati dozu. Proračun doze lijeka ovisi o kliničkoj slici bolesti, o težini pacijenta i količini konzumirane hrane.

Promovisana upotreba kratkih injekcija insulina:

  • mjesto ubrizgavanja tretira se alkoholnim rastvorom,
  • za ubrizgavanje trebate koristiti što više posebnih špricara koji se u ljekarnama prodaju zbog inzulina,
  • potrebno je davati lek polako,
  • mjesto ubrizgavanja stalno se mijenja
  • kratki inzulin se daje uglavnom ispred trbušnog zida,
  • nakon primjene potrebno je pažljivo nanijeti pamučni tampon namočen alkoholom na mjesto ubrizgavanja, ali to se ne može masirati. Apsorpcija hormona u krvi trebala bi biti postepena.

Ultra kratki inzulin je modifikovani analog čovjeka. Ovaj lijek se koristi za nagli skok nivoa šećera iz različitih razloga. Ova vrsta se koristi, jer ima najkraće vrijeme izlaganja.

Ako pacijent nema sposobnost izdržati potrebnu količinu vremena prije jela, liječnik savjetuje korištenje inzulina za ultra kratko djelovanje. Zaista je teško izračunati njegovu dozu jer nakon vrhunca aktivne faze dolazi do vrlo oštrog pada.

Kontraindikacije

Postoje samo dvije kategorične kontraindikacije za uporabu Humaloga: pojedinačna netolerancija na jednu ili drugu komponentu lijeka i kronična hipoglikemija, kod koje hipoglikemijski lijek samo pojačava negativne procese u tijelu. Ipak, pri upotrebi ovog insulina potrebno je uzeti u obzir brojne karakteristike i indikacije:

  • studije nisu pokazale negativne učinke Humaloga na trudnoću i zdravlje fetusa (i novorođenčeta),
  • terapija inzulinom indicirana je za trudnice koje pate od dijabetesa ovisnog o inzulinu ili gestacijskog dijabetesa, te u tom kontekstu treba imati na umu da je potreba za inzulinom u prvom tromjesečju smanjena, a zatim povećana u drugom i trećem tromjesečju. Nakon porođaja ta se potreba može drastično smanjiti, što se mora uzeti u obzir
  • prilikom planiranja trudnoće žena sa šećernom bolešću treba se posavjetovati sa svojim liječnikom i ubuduće će biti potrebno pažljivo praćenje njezinog stanja,
  • vjerovatno potreba za prilagodbom doze Humaloga tokom dojenja, kao i korekcijom prehrane,
  • dijabetičari s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom imaju bržu apsorpciju Humaloga u odnosu na druge inzulinske analoge,
  • bilo kakve promjene inzulinske terapije zahtijevaju promatranje od strane liječnika: prelazak na drugu vrstu inzulina, promjena marke lijeka, promjena fizičke aktivnosti.

Pogledajte video: 14 Common Insulin Resistance Treatments That Stops Your Weight Loss & May Hurt You (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar