Glog tipa 2

U službenoj i narodnoj medicini glog je protiv dijabetesa popularan. Biljka je bogata korisnim tvarima, koje jačaju imunološki sistem, sprečavaju nastanak ateroskleroze i normalizuju nivo glukoze u krvi. Ali kao i svaki lijek, glog ne mogu svi koristiti, pa se zato kod liječenja dijabetesa trebaju konzultirati s liječnikom.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Sastav i korisna svojstva

U medicini se uglavnom koriste plodovi gloga ili gloga - crvene okrugle bobice. Konzumiraju se svježe i sušene. Od bobica pripremite infuzije, dekocije, čaj, voćne napitke, konzerve i džemove. Osušeno voće mljeveno je u praškasti oblik, a čaj se priprema ili dodaje u pečenje. Kod dijabetesa glog je koristan za brzo i efikasno smanjenje šećera u krvi. Za dijabetičare tipa 2 (ne-inzulinski ovisni), glog je koristan zbog svog sastava, koji je prikazan u tablici.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Vratite se na sadržaj

Kontraindikacije i nuspojave

Uprkos velikim blagodatima gloga, prije upotrebe trebate posavjetovati sa svojim liječnikom. Kod dijabetesa mogu se pojaviti istovremene tegobe kod kojih unos gloga postaje nemoguć. Ne preporučuje se uzimanje lijekova sa biljkom nekontrolirano i u velikim količinama. To je ispunjeno oslabljenim radom srca, smanjenim pritiskom, pojavom kolika u crijevima. Takođe, glod ne bi trebalo zamijeniti terapiju lijekovima. Ne možete uzimati glog sa šećernom bolešću tipa 2 ljudima koji imaju takve popratne bolesti ili fiziološka stanja:

  • alergična na biljne komponente,
  • trudnoća i dojenje

Nuspojave kod dijabetičara:

  • hipotenzija
  • uzrujana stolica
  • gubitak snage i pospanost.
  • alergijski osipi na koži.
Vratite se na sadržaj

Glog šipak sa dijabetesom

Najbolje je pivo kuhati u termosici. U posudu morate sipati 7 kašika sirovina, sipati kipuću vodu, čvrsto zatvoriti poklopac termosa i ostaviti da se kuha 24 sata. Zatim procijedite plodove i dobro ih iscijedite. Čuvajte dobiveni napitak u hladnjaku. Potrebno je da pijete 200 ml dnevno. Kurs lečenja je 2-3 nedelje bez prekida.

Primjena gloga kod dijabetesa

Alternativna medicina pogađa široku lepezu mogućnosti za pripremu ljekovitih supstanci. Donijet ćemo vam recepte za najpopularnije.

  • 2 žlice. l suhe bobice
  • 500 ml ključale vode.

Sve napunite u termos i ostavite da stoji oko 8 sati. Nakon određenog vremena, pronesite tvar kroz filter i popijte 120 ml pola sata prije doručka i večere.

Zahtijevaće:

  • 1 kašika. l biljni materijal
  • 300 ml ključale vode.

Insistirajte sve u zatvorenoj posudi oko 20 minuta. Procijedite i pijte ½ šalice tri puta dnevno.

Prednosti gloga kod dijabetesa

Glog je poznat po svojoj sposobnosti da blagotvorno utiče na srčane aktivnosti, ali to nije ograničeno na njegove ljekovite moći. Biljka sadrži biološke tvari koje pomažu u liječenju tako ozbiljne bolesti kao što je dijabetes. Blagotvornost gloga za osobe koje pate od ove bolesti prepoznata je kao službena medicina, a pripravci od plodova i cvjetova bodljikavog grmlja učinkovito nadopunjuju tradicionalne metode liječenja.

Glog poboljšava stanje dijabetičara normalizacijom metabolizma ugljikohidrata, masti i vode-soli, uslijed čega se posude očiste od aterosklerotskih plakova i cijepanja viška tjelesne masti. Holin koji je dio biljke obnavlja beta ćelije gušterače odgovorne za proizvodnju inzulina, smanjujući na taj način ovisnost o sintetičkom hormonu za dijabetes tipa 1. Glog poboljšava stanje dijabetesa. Kod dijabetes melitusa, i tipa 1 i 2, glog ima sljedeće pozitivno djelovanje na tijelo:

  • normalizuje šećer u krvi,
  • smanjuje krvni pritisak
  • tonira krvne sudove i poboljšava cirkulaciju krvi,
  • ublažava oticanje
  • sprečava trombozu,
  • pomaže u smanjenju težine
  • jača imuni sistem.

Uzroci razvoja bolesti često su stres i hronični umor. Glog ima antidepresivna i sedativna svojstva, uklanja razdražljivost, razdražljivost, nesanicu i glavobolju.

Kako uzimati glog za dijabetes

U narodnoj i naučnoj medicini kao glavnoj komponenti ljekovitih lijekova prednost se daje zrelim plodovima gloga, zbog prisustva u njima najveće koncentracije vitamina i minerala. Toplinska obrada djelomično smanjuje broj korisnih elemenata, ali većina je i dalje sačuvana. Nudimo vam tri klasična recepta za pripravke od bobica gloga, čija djelotvornost potvrđuje višegodišnje iskustvo u korištenju.

Čaj od gloga je najpovoljnija i brza opcija da tijelu date sredstva koja su mu potrebna da bi se uspješno odupro bolesti. Zamijenite svoju jutarnju kafu porcijom mirisnog pića i ugodne promjene dobrobiti neće vas usporiti.

Sastojci:

  1. Plodovi zrelog gloga - 1 kašika.
  2. Voda - 250 ml.

Kako kuhati: Bobice prelijte kipućom vodom i pričekajte 10–20 minuta.

Kako se koristi: Tri puta na dan uživajte u ukusnom i aromatičnom piću, ispijajući ½ šolje.

Rezultat: Piće regulira metabolizam ugljikohidrata i probavni proces, ima lagani diuretski učinak i stimulira funkcije gušterače, jetre, bubrega i mozga. Čaj za cijeli dan pružit će vedrinu i dobro raspoloženje.

Prednosti infuzije nad dekokom su što biljna komponenta nije izložena dugotrajnom izlaganju visokim temperaturama. Ne morate kontrolirati vrijeme ključanja i svaki put grijati ohlađenu tečnost.

Sastojci:

  1. Bobice gloga - 2 žlice.
  2. Voda - 0,5 l.

Kako kuhati: Stavite suhe ili svježe bobice u termos i napunite ih pravom volumenom kipuće vode. Vrijeme infuzije ne smije biti manje od 2 sata, najbolje je ostaviti sastav cijelu noć.

Kako se koristi: Pijte filtrirano piće ujutro na prazan stomak, ½ šalice ujutro i uveče.

Rezultat: Infuzija normalizira vrijednosti glukoze, aktivira metabolizam, sprečava poremećaje nervnog sistema, uklanja višak kolesterola, otpadne tvari, toksina i viška tekućine iz tijela. Dodavanjem matičnjaka u infuziju gloga, pacijenti s dijabetesom mogu dobiti zalihu vitamina, koji je koristan za zaštitu od upalnih procesa i prehlade.

Glog se odnosi na netoksične biljne vrste i preparati na osnovu njega u nedostatku nuspojava mogu se bezbrižno koristiti do šest mjeseci.

Alkohol maksimalno izvlači iz gloga sve hemikalije koje u njemu zadržavaju svoja svojstva dvije godine.

Sastojci:

  1. Plodovi gloga - ½ kašike.
  2. Vodka - 200 ml.

Kako kuhati: Samljeti bobice i napuniti ih čistom votkom. Zatvoreni spremnik stavite na tamno mjesto tri tjedna. Za optimalan proces fermentacije, mješavinu povremeno protresite, a nakon isteka vremena starenja ne zaboravite pažljivo procijediti.

Kako se koristi: Pijte 20-30 kapi pola sata prije ili nakon jela dva puta dnevno. Nakon jednomesečnog kursa, napravite pauzu od nedelju dana, a zatim nastavite sa lečenjem.

Rezultat: Alkoholna tinktura proširuje i smanjuje vaskularnu propusnost, razrjeđuje krv, jača krvotok, ubrzava regeneraciju kože oštećene dijabetesom, povećava psiho-emocionalnu stabilnost.

Sok od cvijeta gloga pomoći će i u liječenju dijabetesa. Napunite čašu svježe ubranog cvijeća s nekoliko kašika šećera i pričekajte da proključa sok. Pijete cvjetni sirup po jednu čajnu kašiku tri puta dnevno.

Uz dijabetes možete koristiti i planinski pepeo, cikoriju, brusnicu, kantarion.

Kontraindikacije i moguća šteta

Lijekovi od gloga bez odobrenja liječnika nepoželjni su za žene tijekom trudnoće i dojenja, djecu mlađu od 12 godina, osobe sa zatajenjem srca, sklonost alergijama i hipotenziji.

Zloupotreba je prepuna komplikacija kao što su:

  • usporen rad srca
  • nagli pad pritiska,
  • crijevnih grčeva i kolika,
  • blagi oblik opijenosti,
  • osip na koži.

Sa strane živčanog sistema moguća su inhibicija reakcija i pospanost, gubitak snage, jaka vrtoglavica.

Recenzije dijabetesnog gloga

Korisnici obično ostavljaju pozitivne povratne informacije o glog za dijabetes. Većina napominje da su uočljive promjene primijećene samo uz redovitu i dugotrajnu upotrebu lijekova, ali uz obaveznu rezervaciju za pravilnu upotrebu.

S godinama je stekao gomilu čireva: dijabetes, hipertenziju, tahikardiju i aritmiju. Pio sam kurs tinkture gloga i osjećam se puno bolje. Zajedno s glogom, matičnjakom, kamilicom i psećom ružom dobro se kombiniraju.

Aleksandra, 50 godina

Primijetila je da mi se špice šećera dešavaju nakon što se na poslu nerviram ili budem jako umorna. Glog rješava nekoliko problema odjednom, normalizira šećer, opušta, podržava umorno srce.

Imam dijabetes tipa 2 i nikad nisam pomislila da glog može postati loš. Pročitala sam da smanjuje šećer i ujutro i naveče počeo da pravim čaj. Trećeg dana pritisak je opao, pa nisam mogao ustati iz kreveta. Za one koji imaju nizak tlak, savjetujem vam da svakako uzmu u obzir ovu osobinu biljke.

Šta treba zapamtiti

  1. Kod dijabetes melitusa možete piti glog za ljude čija bolest je praćena poremećajima u kardiovaskularnom sistemu.
  2. Za liječenje dijabetesa, glog u alternativnoj medicini koristi se i kao neovisni lijek i kao dio biljnih ljekovitih sredstava.
  3. Ne zaboravite da je glog ljekovita biljka koja, ako se ne pridržavaju doziranja, može naštetiti vašem tijelu.

Podržite projekat - recite nam o nama

Korisna svojstva gloga kod dijabetesa tipa 2

Kora, cvjetovi, plodovi ovog grmlja sadrže ogroman broj biološki aktivnih sastojaka koji imaju skladan restorativni, sedativni, imunostimulirajući, tonički učinak na organizam. Radi se o komponentama koje se često nalaze u biljnim sirovinama (masne, esencijalna ulja, tanini, saponini, flavonoidi, vitamini A, K, E, C, B), i rijetke su - poput prirodnog zaslađivača sorbitola ili urzonske kiseline. Potiče regeneraciju kože dermatozama, pomaže u suočavanju sa štetnim mikroorganizmima, tumorima, upalama.

Zahvaljujući glog koji se koristi za liječenje dijabetesa možete:

  • brzo ukloniti iz tijela toksine, toksine, višak holesterola,
  • održavati imunitet i metabolizam na odgovarajućem nivou,
  • ublažiti grčeve
  • poboljšati cirkulaciju krvi, stabilizirati visoki krvni pritisak (ukloniti hipertenziju),
  • riješite se kronične hiperglikemije (uslijed konzumiranja velike količine prirodne fruktoze), sindroma umora,
  • uspostaviti rad jetre, bubrega (decokcije daju slab mokraćni i choleretic efekat), velikog, rektuma.

Možete uzimati prirodne, niskokalorične lijekove dugo vremena, korisne tvari se iz njih apsorbiraju neprimjetno lako.

Recepti s glogom za dijabetičare tipa 2

Najčešće se kod kuće koriste suhim, svježim, smrznutim bobicama. Od njih se pripremaju infuzije, konzerve, žele, koje se mogu konzumirati istovremeno ili naizmjenično.

Za 20 g voća ili 1 kašiku. l cvjetovi trebaju uzeti 200-300 ml kipuće vode, temeljito promiješati, ostaviti 20 minuta u zatvorenoj posudi, filtrirati. Popijte čašu ili dozu upola manje, svaki put prije jela. Ako nema kontraindikacija, nije zabranjeno dodati malo meda. Možete uzgajati mješavinu bobica sa lišćem matičnjaka (omjer 1: 1). Nuspojava je uklanjanje razdražljivosti, moralno opuštanje.

Uzmite 1 kašiku. l bobice s cvijećem ili posebnu kolekciju dijabetičara (glog, matičnjaka, sušeni cimet, kamilica - 4: 4: 4: 1), dodajte 250 ml vruće vode, pričekajte da se ukuha, procijedite, pijte 300 kapi tri puta dnevno ili pola šalice. Još jedan recept - 15 minuta kuhati 1 kašika. l voće u čaši vode procijedite, razrijedite na zapreminu od 200 ml. Uzimajte u istoj količini kao i prije svakog obroka: doručak, ručak, večera.

Za dijabetes tipa II, glog se koristi na sljedeći način: mora se pomiješati sa lišćem borovnice i borovnice (1: 1: 1), držati u kipućoj vodi 40 minuta, a potom piti poput čaja. Ili nazovite 1 tbsp. l cvjetove grmlja, matičnjaka, chokeberry i melilot (3: 3: 2: 1), prelijte 250 ml kipuće vode, ostavite 8 sati, popijte trećinu šalice prije jela. Kako kuhati u termos: sipati 7 kašika. kašike gloga (može se mešati sa divljom ružom 1: 1) u 2 litre vruće vode, ostaviti 24 sata, procijediti, iscijediti bobice, tečnost staviti na hladno. Popijte 2-3 tjedna u čaši, pažljivo prateći svoje dobro stanje. Ako je potrebno, smanjite dozu na pola. Metoda je pogodna za putovanja ili bliske uvjete.

Sirovine bilo kojeg sastava i količine treba sipati votkom ili prehrambenim alkoholom jačine najmanje 40% kako bi tečnost potpuno pokrivala. Stavite u tamno toplo toplo mesto 1-1,5 meseci, svakodnevno mućkajući, a zatim procijedite, ali ne izlažite na svjetlost. Pijte u ciklusima: 30 dana po jednu žličicu ujutro i uveče 20 minuta prije obroka - pauzu od 1 tjedna. Ova verzija lijeka smatra se najkorisnijom za one koji pate od dijabetesa bilo koje vrste.

Druga opcija za osobe kojima je dijagnosticiran oblik bolesti neovisan o insulinu je da uzmu čašu svježih, prethodno pire bobica, dodaju 200 ml 70% -tnog etanola, stave u ormar ili podrum na 20-21 dan, protresući ga jednom dnevno. Procijedite preko gaza. Uzmite prema gore opisanom principu. Tako pripremaju analog analognih infuzija.

Nuspojava pozitivnog učinka je normalizacija štitne žlijezde, uklanjanje edema, alergija, ublažavanje manifestacija epilepsije i uklanjanje suvišne težine.

Načini primjene

Glog s dijabetesom koji nije ovisan o inzulinu koristi se za pripremu infuzije, čajeva, dekocija i čak pekmeza. Ali najčešće, od plodova se radi dekocija, koja blagotvorno deluje na imunološki, kardiovaskularni sistem i normalizuje nivo šećera. Štaviše, termička obrada ne utiče na ljekovita svojstva biljke.

Za pripremu čorba 2 žlice. l suhe bobice se stave u termos napunjen 0,5 l kipuće vode i ostavi 8 sati. Ujutro se proizvod filtrira i uzima u 120 ml tokom 30 minuta. prije doručka i večere.

Čak i kod dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, preporučuje se tinktura gloga za alkohol, koju možete kupiti u ljekarni ili napraviti samostalno. Da biste to učinili, čašu napunjenu svježim pireom, prelijte 200 ml etanola (70%) i stavite na tamno mjesto 20 dana.

Svakodnevno protresite tinkturu. Nakon 3 tjedna, proizvod se filtrira kroz gazu i uzima za 20 minuta. prije obroka, dva puta dnevno u količini od 25-30 kapi.

Osim što uklanja povećanu glikemiju, tinktura normalizuje štitnjaču, uklanja oticanje i epilepsiju. Također, lijek potiče gubitak težine i uklanja alergije, a ti simptomi prilično često prate vrstu dijabetesa neovisne o insulinu.

Jednako je korisno piti sok od cvjetova gloga. Ovo će zasititi srce krvlju i kisikom, što minimizira rizik od moždanog udara ili srčanog udara.

Osim toga, čaj se pravi od cvijeća ili voća. Sirovine (1 kašika) prelivaju se kipućom vodom (300 ml), insistiraju u zatvorenoj posudi 20 minuta i filtriraju. Lijek se uzima u ½ šalice 3 r. dnevno.

Da bi se ojačao terapeutski efekat, glog se kombinira sa drugim ljekovitim biljem i biljem, na primjer, sa borovima ruža i lišćem crne ribizle. Svi sastojci se stave u litarski termos, preliju kipućom vodom, insistiraju i piju poput običnog čaja.

Za normalizaciju glikemije, općeg sastava krvi i jačanja žila, korisna je fitosorpcija iz sljedećih biljaka:

  • plodovi gloga, bok ruže (2 kašike kašike svakog),
  • slatki slatki luk, badem, korijen cikorije (2, 3, 2 kašike kašike),
  • čaj od bubrega (1 kašika),
  • ljekovito bilje, matičnjak, Veronika (3, 2, 1 žličice),
  • listovi mente i breze (po 1 kašičica kašike).

Usitnjene suhe sirovine u količini od 3 žlice. l je pomiješana, stavljena u posudu i prelivena 500 ml kipuće vode. Alat se ubrizgava 12 sati u termos i filtrira. Piće se uzima toplo 150 ml odjednom u 30 minuta. prije jela.

Glog se odlično slaže i sa lišćem borovnice i borovnice. Svi sastojci se pomiješaju u jednakim količinama, sipaju kipuću vodu 40 minuta, a potom piju u obliku čaja.

Dijabetičari koji imaju problema sa srcem imaće koristi od dekocije cvjetova i plodova gloga. Jedna velika kašika sirovine izlije se u 300 ml kipuće vode, ukuha i filtrira. Sredstva uzimaju 3 str. 0,5 šolje dnevno.

Takođe, kod dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti pomoći će sok od cvjetova biljke koji se može ubrati za buduću upotrebu. Cvjetovi sakupljeni u ekološki čistom području (1 šalica) prekriju se šećerom (4 žlice.), A potom se proizvod inzistira dok se ne pojavi sok, miješajući drvenim štapom viburnuma, lješnjaka ili breze.

Dobiveni sok se filtrira i uzima tri puta dnevno po 1 kašika kašike. Takav lijek je efikasan kod druge vrste dijabetesa, jer doprinosi gubljenju kilograma.

Kod dijabetesa tipa 2 hipertenzija je uobičajena pojava. Stoga, za normalizaciju razine krvnog tlaka 1 tsp. sjeckani glog, cimet, matičnjaka, kamilica i lišće borovnice kod dijabetes melitusa prelijte 250 ml kipuće vode, inzistirajte 1 sat i filtrirajte. Bujoni se piju za 60 minuta. prije jela, 1 kašika. kašika.

Još jedan recept koji normalizira metaboličke procese i krvni pritisak uključuje upotrebu sljedećih sastojaka:

  1. slatka djetelina (1 dio),
  2. cvjetovi gloga (3),
  3. chokeberry chokeberry (2),
  4. matična luka (3).

Velika kašika za sakupljanje prelivena je sa 250 ml kipuće vode, ostavljeno 8 sati. Infuzija se pije za 60 minuta. 1/3 šolje prije jela.

Kako biste se oslobodili stresa, koji je izuzetno štetan za dijabetičare, kako biste uklonili anksioznost i razdražljivost, pomiješaju se jednake količine gloga i šargarepe kako bi se proizvela 1 žlica sirovina.

Zatim se sve prelije kipućom vodom, inzistira 15 minuta i uzme se u obliku čaja.

Kakva je bolest dijabetes?

Dijabetes melitus je bolest kod koje se potrošnja šećera u tijelu pojavljuje na pogrešan način. Kada je tijelo zdravo, dolazi do apsorpcije šećera uz pomoć hormona inzulina, a kod bolesne osobe glukoza ne ulazi u stanice.

Postoje dve vrste bolesti:

Uz inzulinski oblik bolesti, hormon gušterače se uopće ne proizvodi, a cijeli imunološki sustav podešen je protiv ovog organa. Lečenje tipa 1 nastaje zbog inzulina ubrizganog u krv.

Dijabetes tipa 2 karakterizira činjenica da dolazi do stvaranja inzulina, ali u malom volumenu. Ponekad se volumen proizvedenog hormona „odbije“. Tada hranljiva glukoza ne može prevladati prepreku za njih. Liječenje ove vrste bolesti je uzimanje lijekova.

Prilikom liječenja dijabetesa prvog i drugog tipa trebate pratiti svoje tijelo - promatrati dnevni režim, dolaziti na svjež zrak, raditi gimnastiku i izbjegavati stres.

Veoma je važno slijediti dijetu čiji je cilj smanjenje šećera u tijelu. Začinjeno, dimljeno, konzerviranje treba napustiti. Bolje je jesti često, ali u malim porcijama.

Dijeta u lečenju bolesti

Previše bilja i biljaka može regulisati šećer u krvi. Sadrže mnogo vitamina, potrebnih tijelu dijabetičara.

Ovisno o preporučenoj niskokaloričnoj prehrani, ograničenja hrane dovode do nedostatka vitamina.

Osim toga, metabolizam je poremećen, što takođe povećava potrebu za vitaminima u ćelijama. Vitamin C pomaže u poboljšanju elastičnosti i snage krvnih žila, što ima blagotvoran učinak na tok bolesti.

Većina ljudi u modernom svijetu vraća se narodnim lijekovima, jer se proizvodi prirodnog podrijetla mogu boriti sa bolešću, obnoviti metabolizam i povećati imunitet. U ovom slučaju neće biti štete drugim organima.

Pasji drvo u liječenju bolesti

Mogu li jesti bobice stabljike za dijabetes? Tako su atraktivnog izgleda i vjerojatno sadrže mnogo korisnih komponenti. Pasji pas za dijabetes vrlo je koristan jer sadrži fruktozu i jabučnu kiselinu, veliku količinu tanina, vitamine i esencijalna ulja. Normalizira gušteraču, poboljšava imunitet, što je posebno važno za zaštitu od virusnih i bakterijskih infekcija.

Dogwood se koristi u obliku kompota i tinkture. Ovakva pića u potpunosti zadržavaju korisne tvari, a njihov je prijem vrlo ugodan za okus. Takođe je moguće koristiti sušene plodove pasjeg drveta, što omogućava liječenje i prevenciju tijekom cijele godine. Zrelo voće trebate osušiti sjemenkama. Upravo kosti sadrže većinu korisnih elemenata u tragovima.

Šipka s bolešću

Da li je moguće piti dekokt od širovice, zajedno s drugim biljem i bobicama? Odgovor je, naravno, da. Šipka kod dijabetes melitusa korisna je jer sadrži mnogo vitamina C, što povoljno utječe na stanje žila koje pate od bolesti. Uz to, porast pritiska negativno utječe na kanale prenošenja krvi, a šipak ga normalizira.

Za pripremu ljekovitih pića treba koristiti samo zrelo voće, čije je sakupljanje najbolje obaviti prije prehlade. Suše se na ventiliranom mjestu.

Bujoni rade, uzimajući oko 1 kašiku. l suhe sirovine i preko nje prelijte kipuću vodu. Dobro je ako se tekućina drži u vodenoj kupelji najmanje 10-15 minuta. Nakon tinkture, otprilike jedan dan, juha se filtrira i uzima umjesto čaja 3 puta dnevno.

Općenito govoreći, sve korisne tvari borovice ruže imaju blagotvoran utjecaj na tijelo dijabetičara, dakle, to je ne samo moguće, nego je i potrebno.

Prirodni lijekovi poput gloga, psećeg drveta, pseće ruže pozitivno djeluju na stanje osobe koja boluje od dijabetesa.

Pogledajte video: BIJABETIS I LJEKOVITE BILJKE MINERALI (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar