Recenzije o lijeku Pancreoflat

Pancreoflat: upute za uporabu i recenzije

Latinski naziv: Pankreoflat

ATX kôd: A09AA02

Aktivni sastojak: pankreatin (pankreatin) + dimetikon (dimetikon)

Proizvođač: Solvey Pharmaceuticals (Njemačka)

Ažuriranje opisa i fotografije: 27.07.2018

Pancreoflat - enzimski pripravak koji nadoknađuje insuficijenciju egzokrine funkcije gušterače, smanjuje nadimanje.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik lijeka - obložene tablete: gotovo bijele ili bijele, duguljaste (25 kom. U blisterima, u kartonskom paketu od 1, 2, 4 ili 8 blistera).

Aktivni sastojci u 1 tableti Pancreoflata:

  • Pankreatin - 170 mg (što je ekvivalent aktivnosti enzima: lipaza - 6500 jedinica heb. F., amilaza - 5500 jedinica heb. F., proteaze - 400 jedinica heb. F.),
  • Dimetikon - 80 mg.

Pomoćne tvari: sorbinska kiselina, koloidni silicijum dioksid, metil parahidroksibenzoat, mleko u prahu, propil parahidroksibenzoat, akacijeva guma, kopovidon K 28, hipromeloza.

Sastav školjke: saharoza, kopovidon K 28, akacijeva guma, magnezijev oksid (lagan), koloidni silicijum dioksid, povidon, šelak, makrogol 6000, capol 1295 (karnauba vosak, pčelinji vosak), karmeloza natrijum 2000, titanov dioksid (E171), talk .

Farmakodinamika

Pancreoflat je kombinirani enzim koji nadoknađuje insuficijenciju egzokrine funkcije gušterače i smanjuje nadimanje. Kao aktivne supstance sadrži pankreatin i dimetikon.

Pancreatin je prašak svinjskog pankreasa koji sadrži različite enzime, uključujući lipazu, alfa-amilazu i tripsin.

Lipaza odvaja masne kiseline na položajima 1 i 3 molekula triglicerida. Tim se odvajanjem stvaraju slobodne masne kiseline koje se apsorbiraju iz gornjeg dijela tankog crijeva uglavnom uz sudjelovanje žučnih kiselina.

Alfa-amilaza razgrađuje polisaharide koji sadrže glukozu.

Trippsin nastaje iz tripsinogena u tankom crijevu djelovanjem enterokinaze. Ovaj enzim razgrađuje veze između peptida, u kojima je uglavnom sudjelovao arginin ili lizin. U kliničkim studijama pokazalo se da tripsin inhibira gušteračku sekreciju mehanizmom za povratne informacije. Smatra se da je analgetski učinak pankreatina, opisan u nekim istraživanjima, povezan s tim.

Dimetikon - druga aktivna komponenta Pancreoflata - eliminira pojačano nakupljanje gasova u tankom crijevu. Ova tvar je hemijski inertna, njen mehanizam djelovanja zasnovan je na sposobnosti promjene površinske napetosti mjehurića gasa u crijevima. Kao rezultat toga, mjehurići raspadaju, a plin sadržan u njima oslobađa se i zatim se prirodno apsorbuje ili uklanja.

Indikacije za upotrebu

  • Hronični pankreatitis, ahilija stomaka i druge bolesti na pozadini insuficijencije egzokrine funkcije pankreasa,
  • Probavni poremećaji povezani sa bolestima jetre i žučnih puteva,
  • Digestivni poremećaj nakon operacije na želucu i tankom crijevu, posebno kod nadimanja i drugih patologija sa povećanim stvaranjem plinova i njihovim nakupljanjem u crijevu.

Kontraindikacije

  • Mlađi od 12 godina
  • Pojedinačna netolerancija na komponente lijeka.

Prema uputama, Pancreoflat treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika s ranom fazom akutnog pankreatitisa, pogoršanjem hroničnog oblika pankreatitisa, intolerancijom galaktoze, nedostatkom laktaze i malapsorpcijom glukoze-galaktoze tijekom trudnoće i dojenja.

Interakcija lijekova

Uz istodobnu terapiju antacidima koji sadrže aluminij hidroksid i / ili magnezijev karbonat moguće je smanjenje terapijskog učinka dimetikona.

Istodobnom primjenom Pancreoflata s drugim lijekovima nisu primijećene klinički značajne interakcije.

Analozi Pancreoflata su: Festal, Pancreatin forte, Creon, Pancreatin, Pancreatin-LekT, Panzinorm, Pangrol, Penzital, Abomin, Mezim Forte, Enzistal.

Upute za upotrebu

Lijek prepisuje ljekar ako dođe do probavne smetnje nakon operacije na probavnom traktu, pogotovo kada sliku prati nakupljanje gasova u crijevu.

Preporučljivo je koristiti u slučaju nedostatka sekretorne funkcionalnosti gušterače ili u nedostatku želučanog soka. Drugim riječima, liječe hronični pankreatitis, ahiliju stomaka. Dozvoljeno je propisivanje patologija bilijarnog trakta i jetre, koje nastaju kod probavnih smetnji.

Ne možete uzeti osobu ako u djetinjstvu, naročito do 12 godina, ima preosjetljivost na pankreatin ili dimetikon. Za razliku od drugih enzimskih lijekova, Pancreoflat se smije koristiti u ranim fazama akutnog pankreatitisa ili s pogoršanjem hronične bolesti. Ali samo vrlo pažljivo i u umjerenim dozama.

Čini se da je pankreoflat lijek izbora ako pacijent ima nedostatak laktaze, intoleranciju galaktoze. Upute za upotrebu lijeka:

  • Tablete se uzimaju sa hranom ili odmah nakon nje,
  • Prosječna doza za odraslu osobu je 1-2 komada,
  • Za djecu dozu bira medicinski specijalista (pedijatar ili gastroenterolog),
  • Tablete se gutaju cijele, a ne drobljene.

Podaci o predoziranju enzimskih preparata nisu zabilježeni. Ako istodobno uzimate antacidne lijekove, koji uključuju magnezijev karbonat, onda je učinkovitost tvari dimetikona znatno smanjena.

Tokom terapije, negativne reakcije iz tijela mogu se razviti:

  1. Alergijske manifestacije.
  2. Bol u trbuhu.
  3. Neprijatne senzacije u stomaku.
  4. Mučnina (ponekad povraćanje).
  5. Dugo zadržavanje stolice ili brzo olabavljene stolice.

Produljeno liječenje ili prekomjerne doze preplavile su porastom koncentracije mokraćne kiseline u plazmi.

Pancreoflat nije jeftin lijek. Trošak ovisi o broju tableta. Cijena za 50 komada varira od 1800 do 1950 rubalja, a za 100 komada - 3500-3700 rubalja.

Možete kupiti u ljekarni, prodaje se bez recepta ljekara.

Analozi i recenzije

Mišljenje ljekara je da je Pancreoflat dobar lijek koji pomaže spasiti pacijenta od pojačanog stvaranja plinova, bolova u trbuhu. Njegova upotreba normalizira probavni proces, potičući proizvodnju vlastitih enzima pankreasa.

Liječnici također napominju da definitivna prednost leži u mogućnosti korištenja akutnog pankreatitisa ili pogoršanja sporog upale gušterače. Čak se i najbolji analozi proizvoda ne mogu pohvaliti takvim karakteristikama.

Što se tiče pacijentovih pregleda, one se radikalno razlikuju. Neki govore o učinkovitosti lijeka, njegovom brzom djelovanju i što je najvažnije - produženom učinku. No, drugi pacijenti tvrde da je to ogroman gubitak novca, a simptomi pankreatitisa ne odumiru - želudac i dalje tutnjava, plin se nakuplja.

Možete i uzimati droge:

  • Abomin sadrži sirište. Oblik su tablete. Proizvod je proteolitički enzim koji djeluje na mliječne i prehrambene sastojke iz hrane. Sadrži malu listu nuspojava. Samo povremeno, Creon s pankreatitisom izaziva mučninu i žgaravicu. Nema kontraindikacija za odraslu osobu,
  • Creon sadrži pankreatin, nadoknađuje nedostatak pankreasnih enzima pankreasa. Preporučuje se kao nadomjesna terapija za pankreatitis, za simptomatsko liječenje probavnih smetnji kod pacijenata. Nemoguće je s akutnim napadom upale pankreasa, pogoršanjem hronične bolesti,
  • Penzital - supstanca pankreatin. Oblik doziranja - tablete. Alat daje lipolitički, amilolitički i proteolitički efekat. Prijem daje kompenzaciju za egzokrinu funkciju pankreasa. Kontraindikacije su slične prethodnom lijeku. Nema kompatibilnosti s alkoholom. Cijena je 50-150 rubalja.

Spisak analoga možete nadopuniti lijekovima - Pancreatin Forte, Pancreatin-Lek T, Pangrol, Mezim Forte, Enzistal, Festal. Ispravljanje liječenja lijekovima je prerogativ liječnika.

Pancreoflat je probavni lijek koji pomaže nadoknaditi nedostatak enzima pankreasa. Uz mnoge prednosti, ima značajan nedostatak - visoku cijenu, ali zdravlje je skuplje.

Koji lijekovi za liječenje pankreatitisa opisano je u videu u ovom članku.

Sastav i karakteristike radnje

Pancreoflat je enzimski pripravak koji osim samih enzima sadrži i površinski aktivni dimetikon. Proizvod sadrži enzime s proteolitičkim, amilolitičkim i lipolitičkim djelovanjem, koji doprinose probavi gotovo bilo koje hrane.

Taj se učinak ponekad koristi bez naznaka u obliku bilo kojih bolesti gušterače, ali jednostavno u slučaju određenih grešaka u prehrani ili jednostavno u slučaju prejedanja.

Sastav lijeka uključuje i dimetikon - supstancu koja zbog svog djelovanja protiv pena i male površinske napetosti inhibira stvaranje gasova u crevima, što se često primećuje nedostatkom enzima koje proizvodi gušterača. Često se ne propisuje Pancreoflat, cijene analoga često su znatno niže.

Pancreophalt - analozi lijeka

U bilo kojoj ljekarni postoji puno lijekova koji sadrže enzime pankreasa. Svi imaju pankreatin kao aktivnu tvar - skup enzima pankreasa koji se dobijaju iz žlijezda svinja.

Razlikuju se samo dodatne aktivne komponente lijeka, kao i način oblaganja aktivne tvari kapsulom.

Jeftiniji analozi u pravilu ne sadrže dodatne aktivne tvari (na primjer, pjenasta pjena, kao što je slučaj sa Pancreophaltom), kao i čitav veći dio glavne aktivne tvari takvih pripravaka obložen je jednim enteričkim premazom. To su takvi lijekovi kao što su pankreatin, Mezim, Festal i Panzinorm.

Isti se lijekovi smatraju djelotvornijim, enzimi u kojima su sadržani unutar takozvanih mikro tableta ili mikrokapsula koje su, pak, zatvorene u zajedničku enteričku oblogu. Ovi lijekovi uključuju Creon i Hermitage.

Vjeruje se da primjena ove metode višejedinstvenih doza omogućava enzimima ravnomjernije miješanje s hranom koja se konzumira, te na taj način povećava efikasnost lijeka. Međutim, troškovi takvih lijekova za redoslijed su veći, zbog veće složenosti proizvodnje.

Postoji puno farmakoloških sredstava koja u svom sastavu sadrže enzime pankreasa. Međutim, izbor najprikladnije opcije nije lak. Vrijedno je razmotriti preporuke liječnika koji je propisao liječenje.

Lijekovi koji čine deficit egzokrine funkcije gušterače često se koriste u gastroenterološkoj praksi. Međutim, određeni broj skupih proizvoda ima povoljnije analoge. Možete saznati više o njima dok gledate video:

Opis lijeka. Farmakoterapijska grupa

Uputa za upotrebu "Pancreoflat" opisuje lijek kao obložene tablete. Imaju bijelu ili gotovo bijelu boju i duguljasti oblik.

Pankreoflat tablete određene su uputama za upotrebu kao enzimski lijek koji u svom sastavu sadrži komponentu koja pomaže eliminirati stvaranje plinova u crijevima.

Ljekovita svojstva sastojaka

Lijek sadrži 170 mg pankreatina i 80 mg dimetikona. Svaka od komponenti ima određeni farmakološki učinak, što ovaj lijek čini posebno efikasnim za razne probavne smetnje.

Pankreatin je prah izolovan iz svinjskog pankreasa. Sadrži nekoliko različitih enzima:

Svaka od njih igra ulogu u procesu probave. Proteaza razgrađuje proteine ​​na aminokiseline, a amilaza razgrađuje škrob na oligosaharide. Lipaza masti pretvara u masne kiseline i glicerin. Trippsin i kimotripsin odgovorni su za razgradnju proteina i peptida.

U osnovi, različiti poremećaji gušterače povezani su sa nedostatkom tih enzima. Pankreatin je u stanju da popuni taj nedostatak i osigura zdravo funkcionisanje pankreasa.

Dimetikon je sam po sebi hemijski inertna supstanca. Njegovo glavno svojstvo je promjena površinske napetosti mjehurića gasa u crijevima. Nakon izloženosti dimetikonu, mjehurići puknu i izlučuju se prirodnim putem. Kao rezultat toga, prestaje stvaranje plinova u crijevima, nestaju bol i natečenost.

Pored aktivnih supstanci, sastav "Pancreoflat" sadrži i pomoćne komponente, od kojih svaka obavlja svoju specifičnu funkciju:

  1. Sorbinska kiselina i saharoza djeluju kao sredstva za okus.
  2. Hipromelloza, koja vrši funkciju labavljenja.
  3. Metil parahidroksibenzoat i propil parahidroksibenzoat djeluju kao konzervansi.
  4. Kopovidon - obavlja funkciju vezivanja.
  5. Talc. Ima svojstva protiv klizanja.
  6. Silica Uključuje kao adsorbens.
  7. Pčelinji vosak. Dodajte ga kao produživač kako biste povećali interval djelovanja lijeka.
  8. Akacija guma, mleko u prahu, magnezijum oksid, titanijum dioksid, šelak su dodatne komponente.

Koristite tokom trudnoće i tokom dojenja

Sigurnost upotrebe lijeka "Pancreoflat" tokom trudnoće i dojenja nije dobro razumljiva. Iz tog razloga se preporučuje da se trudnice i dojeće žene prvo posavjetuju sa ljekarom.

Nuspojave

Kao i bilo koji drugi lijek, Pancreoflat može izazvati neke neželjene nuspojave, a to su:

  • Alergijske manifestacije u obliku osipa, svrbeža, oticanja sluznice. Ova situacija nastaje u slučaju netolerancije prema bilo kojoj komponenti lijeka.
  • Neželjeni efekti mogu se javiti i iz probavnog sistema. To uključuje osjećaj natečenosti, boli i nelagode u stomaku, uznemiren želudac poput zatvor ili proljev i mučninu i povraćanje.
  • Uzimanje lijeka može utjecati i na rezultate krvnih pretraga sadržaja mokraćne kiseline u njemu.

Sastav i farmakološka svojstva

Terapeutski učinak lijeka nastaje zahvaljujući svojstvima aktivnih komponenti. Pankreatin je supstanca lipaza i himotripsin. Oni doprinose raspadu polisaharida, masnih kiselina i peptidnih veza.

Aktivni sastojak dimetikon pomaže eliminaciji plinova u tankom crijevu. Mjehurići plina rasprsnu kada su izloženi, gasovi se prirodno uklanjaju.

Lijek je propisan nakon operacije na probavnom traktu, kada su svi procesi oporavka praćeni stvaranjem plinova.

Pancreoflat je dostupan u obliku tableta za oralnu primjenu. Sastav tableta uključuje pomoćne sastojke:

  1. silika
  2. sorbinska kiselina
  3. mlijeko u prahu
  4. hipromeloza.

Tablete su u prodaji u kartonskom pakovanju od 2, 4 i 8 blistera.

Analozi i trošak

Analozi Pancreoflata imaju isti učinak, imaju sličan sastav, ali imaju različitu cijenu. Ovi lijekovi uključuju:

  1. Abomin. Ove tablete imaju proteolitičke enzime koji aktivno utječu na mliječne proteinske spojeve. Lijek ima mali broj nuspojava, a karakterizira se po tome što nema kontraindikacija.
  2. Znači Creon Pomaže u nadoknadi nedostatka enzima u gušterači. Propisan je za pankreatitis.
  3. Penzital. Tablete koje imaju amilolitički efekat. Ovaj alat ne bi trebali koristiti osobe sa ovisnostima o alkoholu.
  4. Mezim Forte. Ove tablete koriste se za kompleksno liječenje želuca i gušterače. Minimalni kurs liječenja je 10 dana. Ako je potrebno, lijek se ponavlja nakon mjesec dana.

Natalija. Ovaj lijek mi je bio propisan nakon porođaja, jer sam započeo zatvor i nadutost. Ovaj lijek sam uzimala sedmicu, a rezultata nije bilo, tada mi je propisan drugi kurs. Generalno, dva tjedna sam bio liječen s prekidima, a ovaj lijek mi nije pomogao.

Galina. Stalno me muči bol u stomaku. Ako pojedemo nešto prženo, započinju žgaravica, štucanje i bol u stomaku. Otišao sam kod doktora i on je savjetovao ovaj lijek. Pio sam ga pet dana, po dvije tablete dva puta dnevno. Ovaj alat mi je dobro pomogao, nisu se pokazale nikakve nuspojave.

Alevtina. Konstantno stvaranje plina me muči skoro cijeli moj život. Ono što jednostavno niste pokušali, ništa ne pomaže. Konstantna nelagoda i natečenost ometaju normalan život. Kada sam posjetila doktora, on je propisao ovaj lijek. Malo je bilo dobro od ove droge. Nije mi pomagao, već je samo dodavao probleme. Prvo je osip prošao po tijelu i temperatura se povećala, a onda je počeo povraćati. Rekao sam svom lekaru o tome, on mi je propisao još jedan lek.

Postoje kontraindikacije. Potrebno je konsultovati se sa stručnjakom.

Doziranje i primjena

"Pancreoflat" se mora uzimati oralno po 1 ili 2 tablete. To treba obaviti tokom svakog obroka ili odmah nakon njega. Da se opere vodom. Tablete za žvakanje nisu potrebne. Trajanje tečaja zavisi od težine bolesti i treba ga individualno propisati lekar.

Predoziranje Nespojivost lijekova

Prema podacima sadržanim u uputama za upotrebu lijeka "Pancreoflat", podaci o slučajevima predoziranja trenutno nisu registrirani.

Istodobna upotreba antacida koji sadrže magnezijum karbonat ("Rennie" i drugi) i / ili aluminijum hidroksid ("Gastal", "Almagel" i drugi) može dovesti do smanjene apsorpcije dimetikona, što smanjuje efikasnost tretmana lijekom.

Kako mogu zameniti lek?

Pankreoflat nema pun analog, s obzirom da ima jedinstveni sastav i sadrži dvije glavne komponente odjednom. Farmaceutsko tržište nudi veliki izbor lijekova s ​​enzimatskim djelovanjem. Svi oni sadrže pankreatin, ali kupac se često mora suočiti sa različitim razinama cijena tih lijekova. Dešava se da je cijena jednog lijeka za veličine veće od cijene drugog, s istim sastavom. Činjenica je da se te formulacije međusobno razlikuju pomoćnim komponentama i načinom oblaganja aktivne tvari, o čemu izravno ovisi njihova farmakološka učinkovitost.

Jeftini analozi "Pancreoflat" u pravilu imaju samo jedan enterički premaz ("Pancreatin", "Mezim", "Panzinorm"). U skupljim preparatima, aktivna supstanca se obično zatvara u mikrokapsule i tek tada se mnoge od tih čestica sjedine u jednu zajedničku ljusku. To omogućava lijeku da bude otporniji na agresivno okruženje želuca i da se u crijevu pušta u cijelosti, što značajno povećava efikasnost tretmana. Ove karakteristike posjeduju fondovi s takvim trgovačkim imenima kao što su Mikrazim, Creon i Hermitage. Proizvodnja takvih lijekova je skupa. Naravno, takve formulacije ne mogu koštati toliko jeftine analoge koji imaju jednostavniju metodu proizvodnje.

Takođe treba podsetiti da pored pankreatina, "pancreoflat" ima i dimetikon. Kao glavna aktivna supstanca sadrži se u lijeku kao što je Zeolate. Takođe deo Pepsan-R. Ali ti lijekovi nemaju pankreatin u svom sastavu, odnosno nisu zamjena za lijek Pancreoflat.

Možemo reći da su analozi "Pancreoflata" jeftiniji od samog lijeka, ali moramo se sjetiti da oni nisu njegova puna zamjena, jer imaju drugačiji sastav.

Pogledajte video: RECENZIJA SVIH METODA UKLANJANJA DLAČICA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar