Mogu li jesti celer sa upalom gušterače (pankreatitis)?

Bez sumnje, povrće i voće sadrže veliku količinu hranjivih sastojaka potrebnih organizmu. Prilikom sastavljanja prehrane važno je uzeti u obzir zdravstveno stanje jer su, usprkos bogatoj zalihama vitamina, mnogi proizvodi kontraindicirani kod određenih bolesti.

Kemijski sastav i kalorični sadržaj proizvoda

I korenovke i zeleni deo celera, koji sadrže:

  • vitamini: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K,
  • makro- i mikroelementi: bor, kalcijum, hlor, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, selen, sumpor, cink.

Kao i aminokiseline, esencijalna ulja i masne kiseline.

Što se tiče hemijskog sastava, u tabeli je dan detaljan opis:

PokazateljKoličinau 100 g proizvoda
Vjeverice0,9 g
Masti0,1 g
Ugljikohidrati2.1 g
Dijetalna vlakna1,8 g
Voda94 g
Kalorični sadržaj13 kcal

Korisna i štetna svojstva celera

Sa bogatim sastavom, proizvod ima niz korisnih svojstava:

  • usporava proces starenja
  • ima umirujuće dejstvo
  • potiče stvaranje želučanog soka,
  • aktivira metabolizam vode i soli,
  • ima protivupalna svojstva,
  • normalizuje metabolizam,
  • prirodni antiseptik
  • pojačava seksualnu funkciju.
  • antialergen
  • normalizuje san.

Da li je moguće jesti celer s pankreatitisom

Moguće je ili ne jesti celer s pankreatitisom, pacijent će definitivno objasniti pacijentu. Uprkos bezuslovnom zacjeljivanju, sve komponente povrća ne bi se trebale konzumirati na vrhuncu akutnog pankreatitisa. Sastoji se od:

  • Aktivna esencijalna ulja koja povećavaju proizvodnju pankreasnog soka i na taj način uništavaju oboljen pankreas.
  • Dijetalna vlakna koja uzrokuju nadimanje i teško liječe proljev.

Postoje određena ograničenja u korištenju ove biljke i sledećim faktorima:

  • uzimanje diuretika
  • posljednjem tromjesečju trudnoće
  • period dojenja,
  • epilepsiju i druge bolesti centralnog nervnog sistema,
  • čir na želucu
  • pojedinačna netolerancija na sastavne dijelove povrća.

Akutni period i celer

Kada započne akutni period upalnog procesa u pankreasu, pacijent odmah postavlja mnoga pitanja u vezi s dijetom, zabranjenom i dozvoljenom hranom, je li moguće da celer sa pankreatitisom.

Prvog dana patološkog procesa pacijent bi trebao potpuno odbiti hranu, piti još vode, a zatim postepeno u jelovnik uvesti mršave juhe, povrtne juhe i mliječne proizvode. Sada se ne može govoriti o jedenju celera, čak ni kao sastojka u jelu.

Zbog prisustva aktivnih sastojaka, proizvod započinje probavu, izlučivanje enzima pankreasa, koji opterećuje organ, uzrokuje još veću štetu na parenhimu. Ali kod hroničnog pankreatitisa, liječnicima je dopušteno da jedu povrće, ali postoje određene nijanse.

Akutni pankreatitis i celer

Tokom akutnog pankreatitisa, celer je kontraindiciran. Pojavljujući se naglo, upala pankreasa ukazuje na potpuno gladovanje u prvim danima. Dozvoljeno korištenje samo obične vode.

Tokom akutnog procesa, celer je strogo zabranjena, čak i kao dio juha i čorbi.

Naravno, u akutnoj je fazi nepoželjno jesti povrće čak i kao dio supa od pire. Prisiljava gušteraču na dodatnu proizvodnju enzima, što nepovoljno djeluje na stanice organa. To pogoršava tok bolesti. Slična je situacija i sa pogoršanjem hroničnog pankreatitisa.

Nakon završetka akutnog upalnog procesa, celer je dozvoljen ulazak u prehranu. Smanjenje upale indicirano je prekidom ili primjetnim utapanjem bola, uspostavljanjem normalne tjelesne temperature i prestankom proljeva.

Celer u hroničnom procesu

Hronični pankreatitis je upalna bolest gušterače, za nju su karakteristični periodi remisije i pogoršanja. Nemoguće se zauvijek oporaviti od pankreatitisa, ali kompetentnim pristupom liječenju moguće je zaustaviti bolest i pokušati izbjeći pogoršanje.

Mnogo toga ovisi o samom pacijentu, jer mora držati kontrolu nad prehranom, voditi zdrav način života, pokušati isključiti negativne faktore. Osnova za liječenje pankreatitisa nije samo terapija lijekovima, već i dijeta. Bolesna osoba ima fer pitanje, šta možete jesti, kako ne biste sebi naštetili.

Pankreasni celer je dozvoljen tokom hronika, ali postoje određena ograničenja. Na primjer, pod zabranom je povrće s relapsom bolesti ekvivalentno akutnom obliku patologije. Proizvod se smije jesti 3-4 tjedna nakon slabljenja bolesti.

  1. postoji svjež korijen
  2. napravite salatu od celera
  3. piti celer sok za pankreatitis.

Doktor preporučuje sličnu dijetu sa upornom remisijom, kada se napadi bolesti nisu primijećivali dugo.

Ljubitelji celera mogu kuhati jela od nje, korisno je kuhati, peći, kuhati povrće, postoji mnogo načina za pripremu korijena. Ali dodavanje puno ulja gomolju i prženje u tavi ne vrijedi, proizvod će izgubiti gotovo sva korisna svojstva, a tijelu neće donijeti ništa dobro.

Najbolja opcija je koristiti kuhani, pirjani ili pečeni s korijenom drugog povrća, dodati cvjetaču, krompir ili tikvice. Stavlja se u juhe, a zbog specifičnog ukusa i mirisa, jelo se čini nezaboravno ukusnim.

Ne smijemo zaboraviti da što više provedemo toplinsku obradu, to manje vitamina i minerala ostaje u povrću.

Korisna svojstva celera

Hranjiva vrijednost i zdravstvene blagodati konzumiranja celera dobro se razumiju. Vekovima se koristi u kuvanju i alternativnoj medicini. Njegova redovna upotreba može zaštititi kardiovaskularni sistem. Uz to, protuupalna i antioksidacijska svojstva čine ga idealnim jelom za pacijente sa visokim holesterolom i krvnim pritiskom, kao i srčanim bolestima.

Povrće je takođe dobro za kožu, jetru, oči i kognitivno zdravlje. Svaki dio biljke, uključujući stabljike, sjemenke i lišće, jestiv je i bogat hranjivim tvarima. Povrće je zasićeno vitaminom B6, kalcijumom, vitaminom C, kalijem, vitaminom A, folatima, vitaminom K, vlaknima i proteinima.

Blagotvoran uticaj celera na organizam je:

  • u liječenju hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, rak ili artritis, kao i one koje nastaju uslijed upalnih procesa,
  • u operativnom smanjenju holesterola,
  • u smanjenju visokog krvnog pritiska zbog antihipertenzivnih svojstava,
  • u čišćenju jetre i sprečavanju njenih bolesti,
  • u ubrzavanju metabolizma lipida,
  • u liječenju bakterijskih infekcija, povećavajući imunitet i inhibira rast bakterija,
  • u poboljšanju probavnog sistema,
  • u sprečavanju nastanka čireva na sluzokoži probavnog trakta.

Da li je moguće jesti celer s pankreatitisom i holecistitisom

Pankreatitis je prilično oslabljujuća bolest koja može dovesti do intenzivne boli i hronične neuhranjenosti. Među uzrocima pankreatitisa su i jetreni kamenci, alkoholizam i drugi. Da bi se izborili sa bolom i zaustavili upalni proces pankreasa, potrebne su lijekovi protiv bolova i dijeta sa malo masti i soli.

Konzumiranje povrća bogatog antioksidansima veoma je korisno za obnavljanje funkcije gušterače. Na popisu modela obično se bilježe sve biljke krsnjaka: bijeli kupus, brokoli, cvjetača, pekinški kupus, vodenica. Takođe, bilje koje može ublažiti upalu nije suvišno, među njima su đumbir, celer, kilantro, peršun, mlečni čičak, cimet, kardamom, maslačak. Stopa potrošnje takvog povrća ili bilje je oko 100 g dnevno.

Celer i akutni pankreatitis

Uprkos brojnim korisnim svojstvima, svi dijelovi celera potpuno su neprihvatljivi na vrhuncu akutnog pankreatitisa. Uostalom, sadrži:

  • aktivna esencijalna ulja koja pospješuju proizvodnju želučanih i pankreasnih sokova, te u skladu s tim podupiru uništavanje žlijezde (posebno zelje i stabljika ih je bogata),
  • dijetalna vlakna koja aktiviraju crijevnu pokretljivost i doprinose nadimanju i gipkom proljevu (1,8 g na 100 g celera).

Nakon što akutna upala ode, što je dokazano olakšanjem ili značajnim smanjenjem boli, mučninom s povraćanjem, normalizacijom temperature, poboljšanjem stolice, laboratorijskim testovima i slikom ultrazvuka, pacijentu je dopušteno proširiti dijetu. Tijekom ovog perioda rehabilitacije, možete pokušati uključiti celer u pročišćene povrtne juhe. Zapravo, potpunom toplinskom obradom (ključanja), mnoge tvari gube aktivnost (uključujući vitamine i esencijalne tvari).

U akutnoj fazi pankreatitisa

Kod akutnog pankreatitisa treba se pridržavati sledećih preporuka:

  1. Konzumirajte tečnost: razblaženi kostni brod, biljni čaj, ekstrakt antioksidanata.
  2. Obavezno izuzmite čvrstu hranu, šećer, bjelančevine, masnu hranu tokom 3 dana. Takvi proizvodi povećavaju opterećenje na gušterači i pogoršavaju stanje.
  3. Biljke konzumiraju u obliku čaja ili razrijede svoj sok vodom. To smanjuje upalu. Za dobivanje sokova koristite đumbir, maslačak, krastavac, celer i kupus.

Hronični pankreatitis i remisija

Hrana ima značajan uticaj na stanje organizma. Ovo je posebno važno kada se upalni organ koji proizvodi probavni enzimi. Da bi mu pomogli da se oporavi, pažljivo biraju dijetu. Za pacijente koji imaju blagu ili kroničnu bolest dovoljno je pridržavati se pravila ishrane i režima koji je propisao ljekar.

U hroničnom stadijumu bolesti dozvoljeno je konzumirati:

  • povrće
  • voće
  • integralne žitarice
  • pasulj, sočivo,
  • mliječni proizvodi s malo masti.
Možete jesti hranu bogatu antioksidansima, poput tamnog lisnatog povrća, crvenih bobica, borovnica, slatkog krompira, grožđa, mrkve, oraha i šipak. Biljni čajevi i sok i dalje se piju na isti način.

Sa holecistitisom

Kolecistitis je upala žučne kesice. Bolest može biti pogoršana određenom hranom: masni mliječni proizvodi, masno meso i pržena hrana. U pratnji boli i nelagode nakon jela. Utvrdite korisnost proizvoda u ishrani pacijenta sa holecistitisom količina vlakana koja sadrži.

Na meniju bi trebalo biti jako malo, pa nutricionisti savjetuju konzumiranje graha, kupusa, cvjetače, brokule i integralnih proizvoda koji u malim količinama sadrže vlakna. Celer nije naveden na popisu ovih proizvoda, ali nije zabranjen. Prema tome, može se konzumirati bez prekoračenja norme od 100 g za protuupalno povrće.

Kako odabrati celer

Za kupnju svježeg povrća odaberite čvrste, guste stabljike. Listovi se ne smiju vešati. Boja im je svijetla, zelena, a ne blijeda. Sjemenke se najčešće kupuju cijele. Sasvim su malene i koriste se u kuvanju bez mljevenja. Da biste kupili korijen, odaberite glatku s najmanje brojem konveksnih izbočina. To će smanjiti količinu otpada prilikom čišćenja. Korijen bi trebao biti težak, čvrst, ne sunkast.

Kada je celer kontraindiciran

Ulje celera i sjemenke uglavnom su sigurni ako se uzimaju oralno. Takođe je sigurno nanijeti ulje na kožu.

  • Međutim, ne treba ga koristiti u sljedećim slučajevima:
  • alergijska reakcija na celer,
  • preosjetljivost na sunčevu svjetlost,
  • u trudnoći kako ne biste izazvali alergiju, čak i ako je nikada niste imali. Ovo povrće takođe može izazvati kontrakcije materice i pobačaj,
  • s poremećajima krvarenja, kako ne bi povećali rizik od krvarenja,
  • bolest bubrega - aktivira upalu,
  • nizak krvni pritisak - celer će ga dodatno sniziti,
  • s nadolazećom hirurškom intervencijom - celer može reagirati s lijekovima za anesteziju i usporiti nervni sistem.

Potvrđena informacija o tome je li dopušteno jesti povrće tijekom dojenja nije dovoljna. S tim u vezi ograničite njegovu upotrebu na ne više od 100 g dnevno.

Celer kod hroničnog pankreatitisa

Uz prisustvo hroničnog pankreatitisa, celer se može unijeti i na jelovnik s oprezom. Kada dođe do pogoršanja hroničnog upalnog procesa, poželjno je isključiti ovu zelje iz hrane.

Ako je započela faza remisije hroničnog pankreatitisa, tada stručnjaci propisuju jedenje povrća, uključujući i ovo, čak i sirovo, koristeći 100 g korijena celera 2-3 puta dnevno. Pretpostavlja se da ovo služi za sprečavanje pojave disbioze. Tokom perioda remisije pankreatitisa, poželjno je jesti povrće sa pirjanim ili pečenim povrćem. Ovom toplinskom obradom zadržava gotovo sve svoje prednosti i gubi negativan uticaj.

Korisne preporuke za upotrebu

Kako biste celer sačuvali nekoliko dana za jelo, uzmite u obzir sljedeće preporuke:

  1. Uklonite sve obezbojene lišće.
  2. Stabljike ostavite pričvršćene za usjev korijena dok ne budu spremne za upotrebu.
  3. Neki preporučuju pakiranje neopranog celera u polietilen i pranje prije upotrebe. Drugi inzistiraju na potrebi pranja. Ovo sugeriše da možete bezbjedno koristiti obje metode.
  4. Celer se može čuvati u posudi za povrće u hladnjaku 7-14 dana, ovisno o odabranoj metodi.
  5. Obavezno ga čuvajte na dnu frižidera, dalje od prekomjerne hladnoće. U suprotnom će se smrznuti i postat će mlak.
  6. Prije upotrebe, odrežite vrh, isperite i narežite na nekoliko komada. Korijeni se mogu pohraniti u polietilen do 10 dana.
  7. Sjemenke čuvajte u zatvorenoj staklenoj posudi. Provjerite je li poklopac čvrsto prilegao. Ne zaboravite uzeti u obzir i rok trajanja začina.
Celer ima blagi, vodenast ukus koji se dobro slaže sa većinom povrća i jela. Može biti dodatak supi, umaku ili salati. Najbolje povrće u skladu s orijentalnim umacima, jer dolazi iz orijentalne kuhinje.

Konačno, kontrola prehrane je najbolji način za liječenje vašeg gušterače i žučnog mjehura. Stoga, bez obzira u kojoj se fazi bolest nalazi, budite sigurni da minimalizirate opterećenje na ovim organima.

Pravila izbora kvalitetnog proizvoda

Kada birate povrće, prije svega obratite pažnju na njegov izgled. Stabljika i zeleni dio trebaju biti svijetlo zelene, bez oštećenja i elastični na dodir. Celer sa povrtnom strelicom mora se odbaciti, jer će povrću dati osebujnu gorčinu. Što se tiče usjeva korijena, on treba biti velik, bez truleži i mrlja.

Kontraindikacije i mogući nuspojave

Postoje brojne kontraindikacije za upotrebu povrća:

  • želučane bolesti praćene porastom kiselosti,
  • pankreatitis i holecistitis,
  • varikozne vene i tromboflebitis,
  • kolelitijaza
  • individualna netolerancija.

Dakle, evo odgovora na pitanje da li je moguće jesti celer s pankreatitisom, kada i u kojoj količini. Slijedite jednostavne smjernice i konzumiranje povrća će donijeti maksimalnu korist za tijelo.

Kako odabrati, koristiti

Celer možete kupiti u obliku vrhova, stabljika ili korijena. Maksimalna količina korisnih sastojaka sadrži lišće, u dobrom, svježem proizvodu ima puno vitamina, ima svijetlu vapnenu boju, specifičan ukus i aromu.

Prilikom odabira stabljika potrebno je obratiti pažnju na boju, gustoću zelenila, pokušavajući kidati jedno od drugoga, treba se pojaviti karakteristična mrvica. Najbolje je kupiti celer bez stabljike stabljike, u protivnom može imati gorak okus.

Korijen povrća mora biti bez vidljivih oštećenja, gust, srednje veličine, jer su veliki gomolji krutiji. Povrće trebate čuvati na hladnom mjestu, to može biti donja polica hladnjaka ili podrum.

Za hronični pankreatitis, holecistitis, dijabetes, gastrointestinalni trakt i druge srodne bolesti, jede se bilo koji dio povrća, glavni uvjet je da mora biti svježe. Ako nema kontraindikacija, celer se koristi za pripremu ljekovitih: dekocija, tinktura, trljanje.

Korisno je piti sok od stabljika celera, neće biti suvišno u hroniku piti nekoliko žlica pića svaki dan, optimalno je piti sok prije jela. Ništa manje koristan i ukusan neće biti koktel, pomiješajte sok od svježeg zelenog fižola s celerinovim sokom u omjeru jedan do tri.

Koristeći sok od celera, pacijent postiže:

  1. popraviti oštećene ćelije žlezde,
  2. ublažavanje upalnog procesa,
  3. otklanjanje nelagode.

Svježe iscijeđeni sok potrebno je kuhati kod kuće, tijek terapije je najmanje dvije sedmice.Recept za sok: uzmite nekoliko snopova peteljki biljke, prođite kroz sokovnik, koristite ga u malim gutljajima.

Možete ga izraziti i preko gaće, uzimati ga tri puta dnevno sat vremena prije jela.

Celer i hronični pankreatitis

U slučaju hroničnog pankreatitisa, juha od povrća s pireom od celera dozvoljena je i samo u periodu odumiranja. Pored hranjivih vrijednosti, njegova vlakna pomažu u uklanjanju opstipacije, koja se često zamijeni proljevom zbog previše štedljive i utrljane ishrane.

Neki ljekari čak dozvoljavaju svojim pacijentima da jedu sirovi celer (po mogućnosti korijen) 100 g tri puta dnevno u fazi nestabilne remisije hroničnog pankreatitisa. Prema njihovom mišljenju, sprečava stvaranje crevne disbioze, a njegova vlakna inhibiraju prekomerno delovanje enzima koji se oporavljaju gušterače. Međutim, takva taktika ima mnogo protivnika.

Nakon početka stabilne remisije, celer se može jesti u pečenom i pirjanom obliku. Zbog njegove dobre tolerancije dozvoljen je sirovi celer u salatama i sok od celera. U svom prirodnom obliku najviše manifestuje svoje lekovite efekte:

  • povećava AD na niskom početnom nivou (zbog esencijalnih ulja),
  • posjeduje antimikrobno djelovanje (zahvaljujući flavonoidima),
  • Ima protivupalna i protiv starenja (zahvaljujući vitaminima koji imaju antioksidativno delovanje: C, E, A i supstance - luteolin),
  • štiti od stvaranja zloćudnih atipičnih ćelija (delovanje antioksidanata i furanokumarina),
  • ublažava unutrašnju napetost, povećavajući ukupnu vitalnost (zbog esencijalnih ulja, vitamina C),
  • je drevni afrodizijak,
  • sprečava zadržavanje viška tečnosti (zahvaljujući kalijumu),
  • potiče gubitak težine (nizak sadržaj kalorija i brzo zasićenje).

Maksimalna dnevna porcija hroničnog pankreatitisa:

  • faza pogoršanja - 200 - 300 g kuvanog ili pečenog celera,
  • faza stabilne remisije - 200 - 300 g (4 grane) kuhanog, pečenog, pirjanog ili sirovog celera ili 100 ml soka celera iscijeđenog iz zelenog dijela (ovisno o individualnoj toleranciji).
  • Kod akutnog pankreatitisa - 200 - 300 g kuhanog celera u fazi rehabilitacije žlezde posle upalnog procesa.

Procjena prikladnosti celera za upotrebu:

  • s akutnim pankreatitisom - +3 od 10,
  • s pogoršanjem hroničnog pankreatitisa - +5 od 10,
  • u fazi remisije hroničnog pankreatitisa - +8 od 10.

Vjeverice0,9 g
Ugljikohidrati2.1 g
Masti0,1 g
Kalorični sadržaj13,0 kcal na 100 grama

Ocjena prehrane za hronični pankreatitis: 8,0

A, B9, B6, B1, B2, E, C, beta-karoten, PP

kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, kalcijum, cink, natrijum

Preporučena maksimalna porcija celera dnevno kod hroničnog pankreatitisa: faza uporne remisije - 200 - 300 g (4 grane) kuhanog, pečenog, pirjanog ili sirovog celera ili 100 ml soka celera iscijeđenog iz zelenog dijela (ovisno o individualnoj toleranciji).

Kako odabrati pravo povrće

Najkorisnija svojstva za pacijente s pankreatitisom je povrće uzgojeno na njihovom ličnom zemljištu. U ovom slučaju, osoba sigurno zna da celer nema pesticida i drugih hemikalija koje truju tijelo u zelenom dijelu. Ako nije moguće uzgajati povrće samostalno, onda prilikom kupovine u trgovini ili na zelenom tržištu treba obratiti pažnju na njegovu prodavnost.

U visokokvalitetnom celeru stabljike su čvrste i elastične, u osnovi su bijele, a gore - svijetlo zelene. Takođe, povrće ima ugodan, poseban, svojstven samo njemu, aromu i specifičan ukus. Poželjno je davati prednost svježem bilju, odabrati povrće sa srednjim korijenjem (veliko ima povećanu krutost i zato ih je teško probaviti).

Povrće se mora čuvati na suhom i hladnom mjestu. Prilikom kuhanja jela sa celerom kod pankreatitisa zabranjeno je koristiti bilo koje začine, beli luk i puno soli.

Recepti za dijetu

Pacijentima s pankreatitisom možete ponuditi nekoliko zanimljivih i jednostavnih jela s ovim sastojkom.

Sve što je potrebno je mladi povrtni krumpir i sokovnik. Međutim, ne treba ga uzimati u neograničenim količinama, dovoljno je 50-100 ml 2 puta dnevno tokom četvrt sata prije jela. Trajanje kursa je 14 dana. Zatim pređite na drugu vrstu biljnog napitka, na primjer čaj od kamilice ili zobi.

Povrće gulaš

Polovinu tikvica i tri krompira ogulite i narežite, luk i list celera sitno nasjeckajte. Povrće odreska je recept na pari, tj. Sve pripremljeno povrće je odvojeno kuhano na pari, jer je trajanje njihove pripreme bitno različito. Potom se sjedine, prebace u lončić i dodaju grah (100 g) prethodno prokuhan do mekoće. Dodajte malo vruće vode.

Umak se priprema odvojeno: kašika maslaca mljeva se sa kašikom brašna, postepeno sipajući čašu mlijeka. U sos izlijte povrće i stavite peći 10 minuta na 180 stepeni. Na kraju kuhanja dodaje se sol.

Za celer je važna pravilna toplinska obrada, jer se pri visokim temperaturama uništavaju mnoge korisne tvari.

Dnevna stopa celera

Tijekom egzacerbacije pankreatitisa, poželjno je jesti ne više od 200-300 g proizvoda u obliku juhe od pire-a. Vlakna ima divan učinak na creva ako pacijent ima zatvor. Kod ove vrste toplotne obrade esencijalne tvari nestaju, a želudačna sluznica nije iritirana.

Prilikom remisije pankreatitisa 200-300 g celera treba jesti u hranu kao dio gulaša, supa, u pečenom obliku. Takođe možete piti 100 ml soka iz njegovog zelenog dijela, ali promatrajući svoje zdravlje.

Celer u akutnoj fazi pankreatitisa

Tijekom pogoršanja pankreatitisa iz prehrane se isključuju sve namirnice koje pojačavaju motoričku i sekretornu aktivnost organa gastrointestinalnog trakta. Celer u ovom trenutku ne preporučuje se zbog prisustva velike količine grubih vlakana, što pogoršava stanje bolesne osobe. Povećava se stvaranje plinova u crevima, razvija se dijareja.

Uz to, zbog prisustva esencijalnih ulja tokom upotrebe celera, povećava se proizvodnja probavnih sokova: želučanog, crijevnog, pankreasnog sekreta, žuči. U akutnom pankreatitisu uslijed upale, edema gušterače, otežano je odljev soka koji stvara u dvanaesnik. Pojačana proizvodnja enzima dovodi do samo-probave žlijezde, odnosno do nekroze pankreasa. Ovo je stanje opasno po život, koje neće nestati samo od sebe. Ako sumnjate na sličnu patologiju, potrebno je hitno savjetovanje s hirurgom i, eventualno, hirurška intervencija.

Kako odabrati pravu zelenicu

Najkorisnije je povrće koje se uzgaja samostalno u svom vrtu, jer u tom slučaju ne sadrži ništa štetno (gnojiva, pesticide i druge kemikalije otrovne za tijelo).

Ako celer možete kupiti samo u trgovini, tada ga, kad ga birate, trebate slijediti nekoliko pravila:

  1. Boja stabljika: bijela - u osnovi, svijetlo zelena - u ostatku. Listovi su svijetlozeleni i zeleni.
  2. Svježe, zdravo zelje ima specifičnu svijetlu aromu i karakterističan ukus.
  3. Stabljike su čvrste, guste na dodir. Kada ih razdvajate jedan od drugog, čuje se škripanje.
  4. Korijen celera ne smije biti veliki, jer je tvrd, loše probavljen. Uz pankreatitis, njihova upotreba je nepoželjna.
  5. Na korijenima, stabljici ne bi trebalo biti vidljivih oštećenja, znakova plijesni ili truleži.
  6. Povrće treba pravilno skladištiti - na suhom i hladnom mjestu.

Bolest celera

Važan uvjet za upotrebu ovog povrća je njegova toplinska obrada. Tokom prerade uništava se mala količina vitamina, ali celer gubi svoja štetna svojstva: biljna vlakna postaju meka, bolje se probavljaju u probavnom traktu i ne izazivaju nadimanje, proliv. Jela sa celerom pripremaju se na različite načine:

  • dodajte ga u supu
  • Kuhajte s naknadnim mljevenjem u male komade ili do stanja kaše,
  • gulaš sa ostalim povrćem
  • parno pomoću sporijeg kuhala ili dvostrukog kotla,
  • ispeći u rerni.

Kada spremate jela od celera kod bolesti gastrointestinalnog trakta (gastritis, pankreatitis, holelitiaza, holecistitis), zabranjeno je koristiti ljute začine, crni biber, češnjak, veliku količinu soli. Strogo je zabranjeno prženje povrća ili pečenje sve dok se ne oblikuju hrskave kore.

Sirovi celer, kao i sok od njega, dopušteno je konzumirati u fazi uporne dugotrajne remisije.

Recept za izradu napitka je vrlo jednostavan: pravi se od mladih peteljki celera pomoću sokovnika. Preporučuje se uzgoj sokova drugog povrća: krompira, šargarepe, bundeve. Piju ga samo svježe cijeđen. Ovo je ljekovito piće, ali dopušteno je piti s produženim odsustvom simptoma bolesti probavnog sustava (želudac, crijeva, žučni mjehur, gušterača, jetra).

Pogledajte video: ČAROBNI NAPITAK: Pogledajte šta sve ovaj sok od CELERA čini za vaše zdravlje i lepotu! RECEPT (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar