Bilje za dijabetes tipa 2

Ljekovite biljke odavno se koriste za liječenje mnogih bolesti, a dijabetes nije izuzetak. Za liječenje patologije koristi se ljekovito bilje koje sadrži spojeve slične inzulinu. Pored toga, popularne su utvrdjujuće biljke koje sadrže vitamine i druge biljke. Biljke od dijabetesa tipa 2 ne mogu zamijeniti punopravni medicinski tretman, ali uz njihovu pomoć moguće je ojačati zdravlje i normalizirati opće blagostanje pacijenta.

Za šta se koristi bilje?

Dijabetes tipa 2 je endokrino bolest koja je uzrokovana oštećenom tolerancijom glukoze. Pankreas proizvodi esencijalni hormon inzulin u dovoljnim količinama, ali on ne može razgraditi šećer, jer je oslabljena osetljivost tkiva na glukozu. Da bi se postigla normoglikemija, odnosno normalan nivo glukoze, koriste se lijekovi za snižavanje šećera, posebna prehrana i vježbe. Biljke sa dijabetesom tipa 2 takođe imaju mogućnost smanjenja glukoze u krvi, zasićenja organizma vitaminima i vraćanja imuniteta.

  • normalizacija nivoa glukoze u krvi i urinu. Zahvaljujući prirodnim sastojcima sličnim insulinu koji se nalaze u nekim biljkama, redovitim korištenjem biljaka moguće je smanjiti dozu lijekova za snižavanje šećera, a ponekad ih čak i djelomično zamijeniti,
  • uklanjanje viška glukoze iz organizma na prirodan način,
  • sprečavanje efekata dijabetesa, poput oštećenja očiju, jetre, bubrega, krvnih sudova, kože,
  • obnavljanje rada pankreasa,
  • jačanje općeg zdravlja, povećanje imuniteta,
  • poboljšanje psihološkog blagostanja, normalizacija sna.

Pravila za lečenje biljnom medicinom

Prije nego što započne terapiju biljem, svaki pacijent treba uzeti u obzir neke karakteristike biljne medicine. Pridržavanje jednostavnih pravila pomoći će postići najbolji učinak, ukloniti negativne komplikacije i pogoršanje općeg blagostanja općenito.

Preporuke za upotrebu bilja kod dijabetesa:

  • bilo koju biljnu ili biljnu kolekciju mora odobriti liječnik ili fitoterapeut koji uzima u obzir oblik šećerne bolesti, individualne karakteristike ljudskog tijela i neke druge aspekte,
  • liječenje biljem treba izvoditi kursevima, ne preporučuje se prekidati terapiju, dobar učinak možete postići jedino redovnom upotrebom prirodnih lijekova tj.
  • Prije tečaja terapije, potrebno je pažljivo proučiti sastav i kontraindikacije ljekovitog bilja,
  • ako se pojave čak i manje nuspojave, liječenje treba hitno otkazati,
  • prilikom kupovine bilja u ljekarnama ili trgovinama uvijek morate paziti na rok trajanja biljnog proizvoda, ne ustručavajte se zatražiti dozvolu za prodaju ljekovitog bilja.

Kada se samostalno pripremaju sirovine, preporučuje se sakupljanje bilja na mjestima udaljenim od puteva, tvornica i životinjskih pašnjaka. Bolje je davati prednost ekološki čistim mjestima - šumama, čistinama, riječnim obalama. Ne možete kupiti biljke na tržištu, jer prilikom kupnje bilja iz vaših ruku nema povjerenja u kvalitetu proizvoda. Osim toga, prilikom pripreme ljekovitog materijala treba imati na umu da su mnoge biljke vrlo slične jedna drugoj.

Koje se biljke koriste za dijabetes tipa 2

Koje biljke od dijabetesa tipa 2 preporučuju stručnjaci? Vrsta biljaka bira se ovisno o ciljevima tretmana. Uz bolest, koriste se sljedeća bilje:

  • sadrži vitamine. Ove biljke su propisane pacijentima da zasiće organizam korisnim vitaminima i mineralima. Među njima su popularne kopriva, pseća ruža, listovi matičnjaka i drugi.
  • obnavljanje metabolizma. Budući da je dijabetes melitus tipa 2 izravno povezan s metaboličkim poremećajima u tkivima, neophodna je upotreba biljaka koje pojačavaju metaboličke procese u bolesti. Biljke poput plantaina, melem limuna, maslačak, ivan čaj, jagoda i druge odlično se snalaze u ovom zadatku,
  • opšte jačanje. Koriste kalamus, radič, ginseng, hibiskus, aromatične rute i druge,
  • snižavanje šećera U skupinu biljaka za snižavanje šećera spadaju korijen rekorda, listovi djeteline, divljači, listovi borovnice, manšica, crvena i druge.

Koristim biljke pojedinačno i u obliku ljekovitih naknada. Neke biljke imaju kombinirani učinak. Na primjer, listovi jagode uzgajani u obliku čaja, osim što snižavaju šećer, imaju i protuupalni i jačajući učinak. Kopriva pomaže u zasićenosti tijela vitaminima, ima lagani diuretski učinak, povećava hemoglobin u krvi.

Kontraindikacije za biljnu medicinu

Uprkos prividnoj sigurnosti, u nekim je slučajevima biljni tretman strogo kontraindiciran. Zabranjena je upotreba biljnog lijeka pacijentima u sljedećim okolnostima:

  • alergijska sklonost
  • teški dijabetes i njegove opasne po život komplikacije - hipoglikemija, hiperglikemijska koma i druga stanja,
  • učestalo povećanje ili smanjenje koncentracije glukoze u krvi.

Liječenje šećerne bolesti tipa 2 uz pomoć ljekovitih biljaka provodi se u razdoblju remisije patologije, kada su šećer u krvi i urin stabilni. Terapija se provodi u strogom skladu sa preporukama liječnika. Ne preporučuje se samostalno biranje biljaka.

Korijen sjemena

Burdock sadrži esencijalna i masna ulja, gorke glikozide, tanine, polisaharid inulina, vitamine i minerale. Za liječenje bolesti fitoterapeuti preporučuju pacijentima da piju decokciju pripremljenu iz korijena biljke.

  1. Osušite suvo lišće i korijenje biljke, stavite žlicu sirovina u emajliranu posudu.
  2. Proizvod prelijte čašom kipuće vode, pirjajte u vodenoj kupelji oko 25 minuta.
  3. Pripremljenu juhu ohladite, procijedite kroz krpu ili sitno sito.

Lijek se čuva u frižideru. Treba piti piće u kašiku tri puta tokom dana prije jela. Kurs terapije je 30 dana.

Listovi djeteline

Listovi ove biljke sadrže karoten, fitoestrogene, flavonoide, tanine, proteine, masti, organske kiseline, mnogo vitamina i minerala. Činjenica da djetelina pomaže normalizaciji koncentracije glukoze u tijelu naučno je dokazana.

  1. Prokuhajte vodu.
  2. U čašu malo ohlađene vode dodajte žličicu zdrobljenih listova deteline, dobro promiješajte.
  3. Inzistirajte na lijeku pola sata.

Nakon toga napitak procijedite, uzimajte 2 kašike prije svakog obroka. Tijek terapije trebao bi biti najmanje mjesec dana.

Listovi borovnice

Plodovi i listovi borovnice sadrže ogroman broj komponenti koje mogu imati pozitivan učinak na cijelo tijelo. Uključuju jantarnu, jabučnu, sirćetnu kiselinu, beta-karoten, vitamine, esencijalna ulja. Kod dijabetesa, biljka pomaže da se uspostavi funkcioniranje gušterače, zasiti tijelo organizmom vitaminima i obnovi normalne vrijednosti glukoze.

  1. U 500 ml kipuće vode prelijte kašiku zdrobljenih suvih listova biljke.
  2. Meditirajte u parnoj ili vodenoj kupelji najmanje pola sata.
  3. Nakon toga izvadite čorbu sa vatre, dobro je da se piva.

Popijte piće, bez obzira na unos hrane, 50 ml 4-5 puta tokom dana. Trajanje tretmana je 30 dana.

Kako bi stimulirali gušteraču i smanjili koncentraciju šećera u tijelu, pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2 propisuju se dekocije na osnovu korijena elekampana.

Način pripreme čorba:

  1. Žličicu oguljenih i sjeckanih korijena treba napuniti sa pola litra ključale vode.
  2. Znači leći na parnoj kupelji oko sat vremena.
  3. Pripremljenu juhu ohladite, procijedite kroz sitno sito ili krpu.

Potrebno je popiti piće u pola čaše prije jela dva puta dnevno.

Način pripreme tinkture:

  1. Litra alkohola ili obične votke mora se pomiješati sa 50 g suhog korijena elekmapana.
  2. Tinktura čuvajte u tamnoj prostoriji sa hladnom temperaturom najmanje 8 - 10 dana. Preporučuje se da se lek povremeno protrese.
  3. Nakon pripreme lijek se filtrira, čuva u hladnjaku

Nastali proizvod se pije 20 kapi tri puta dnevno. Alat nema ozbiljnih kontraindikacija, osim lične netolerancije na komponente biljke.

Plantain

O korisnim svojstvima plantain čak i djeca znaju. Pored mogućnosti uspostavljanja metabolizma, biljka ima antiupalni, zacjeljivanje rana, obnavljajući efekat. Ova svojstva pomažu u borbi protiv kožnih bolesti koje se često razvijaju kod dijabetesa. Sok od plantane blagotvorno utiče na probavni sistem i druge organe.

Način pripreme tinkture:

  1. Sipajte nekoliko kašika suhe trave u pola litre vode.
  2. Pokrijte proizvod, pirjajte na vodenoj kupelji oko 30 do 40 minuta.
  3. Ostavite lijek da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim procijedite.

Infuzija koristiti po 100 ml tri puta dnevno nakon jela.

Pored toga, možete koristiti svježe iscijeđeni sok od plantane. Posebno je korisno za složen tok bolesti. Da biste ublažili stanje, tokom dana trebate piti kašiku soka tri puta. Kurs liječenja je 2 tjedna.

Biljku melise dugo proučavaju fitoterapeuti, privlači pažnju svojim bogatim hemijskim sastavom. Njegovi listovi sadrže smole, tanine, esencijalna ulja, gvožđe, kalcijum i mnoge druge korisne komponente. Kod dijabetesa ljekari preporučuju pravljenje čaja na bazi lišća limuna. Takav napitak pojačava metabolizam tijela, potiče obnavljanje limfocita i crvenih krvnih zrnaca. Uz to, trava normalizuje krvni pritisak i ima pozitivan uticaj na procese probave.

  1. Stavite nekoliko grančica trave u tepsiju ili termos.
  2. Sirovine sipajte sa pola litra ključale vode.
  3. Inzistirajte na čaju najmanje jedan sat.

Piće možete popiti u bilo koje doba dana. Tečaj lečenja je 1 mesec. Nakon toga, napravite pauzu za 2 do 3 sedmice, ponovite terapiju.

Solarno cvijeće korišteno je za suzbijanje mnogih bolesti od davnina. Sastav biljke uključuje mnoge vitamine, minerale, željezo, fosfor, jod, kalcijum, alkaloide. Listovi trave sadrže inulin koji se koristi u lijekovima za proizvodnju zaslađivača.

Postoji nekoliko načina liječenja dijabetesa s maslačkom. Među njima su popularni:

  • svježe stabljike biljke potrebno je oprati i žvakati, gutajući izlučeni sok,
  • čaj od maslačaka - pravi se od cvijeća i stabljika trave. Da biste to učinili, sipajte kašiku proizvoda u pola litre ključale vode, inzistirajte na piću pola sata, procijedite, uzmite u toplom obliku,
  • tinktura. Za pripremu alkoholne tinkture maslačak se zajedno s cvijećem stavi u staklenu posudu, na koju se napuni jedan dio cvijeća sa dva dijela alkohola. Alat se insistira 21 dan, a zatim filtrira, uzima se 10 kapi tri puta dnevno tokom mjeseca.

Listovi brusnice

Listovi i bobice biljke sadrže vitamine A, B, C i E, ugljene hidrate i karoten, tanine, fosfor, magnezijum, kalijum, organske kiseline. Pored vitaminizirajućeg i imunostimulirajućeg učinka, bobica brusnica savršeno uklanja upalni proces, ima baktericidni učinak i obnavlja stanice gušterače.

  1. Izmrvite sveže ili suve listove jagoda.
  2. Stavite nekoliko žlica sirovine u emajliranu posudu, prelijte pola litre ključale vode.
  3. Luk prokuhajte na laganoj vatri 20 minuta.

Između obroka uzimajte lijek u obliku čaja. Učvršćujući napitak možete pripremiti na bazi samo lišća, i uz dodatak suvih ili svježih bobica.

Korijen ginsenga

Ginseng se koristi u svim oblicima i fazama dijabetesa. Biljka je kontraindicirana u slučaju jake živčane ekscitabilnosti, neuralgičnih poremećaja, tahikardije i arterijske hipertenzije.

  1. Isperite korijen biljke, dobro osušite.
  2. Temeljno izmrvite rizome u prah.
  3. Nekoliko kašika proizvoda prelijte s pola litre alkohola ili votke.
  4. Čuvajte tinkturu u tamnoj prostoriji 30 dana, povremeno protreseći proizvod.

Morate uzimati lijek u 10 kapi, razrjeđujući ih vodom tri puta dnevno mjesec dana.

Upotreba lijekova

Biljni tretmani popularni su u liječenju dijabetesa tipa 2. Neke od njih možete pronaći u tabeli.

Ljekovito bilje protiv dijabetesa tipa 2 odličan je dodatak glavnom liječenju bolesti. Kompetentna upotreba prirodnih lijekova daje dugotrajan učinak, rijetko uzrokuje nuspojave, pomaže u sprječavanju komplikacija patologije. Pridržavanje doziranja i vremena uzimanja biljnih lijekova i pridržavanje preporuka doktora ključ je uspješnog liječenja dijabetesa.

Pogledajte video: DIJABETIČARI PAŽNJA! Ova biljka razara šećer u krvi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar