Fizioterapija za dijabetes

Dijabetes melitus je endokrino bolest koja je uzrokovana nedostatkom inzulina i poremećenim metabolizmom ugljikohidrata.

Poslednji faktor je posljedica smanjene pretvorbe ugljikohidrata u masti.

Bolest se očituje povećanjem šećera u krvi i drugim simptomima.

Osnova liječenja su dijeta, liječenje lijekovima i fizioterapija. Potonji kod dijabetesa koristi se kao pomoćni postupak koji stimulira rad ljudskog tijela.

Fizioterapija za dijabetes melitus tipa 1 i 2 kao metodu lečenja


Fizioterapija se odnosi na dodatne metode liječenja dijabetes melitusa prvog i drugog tipa.

Omogućuje vam da istovremeno riješite niz problema: normalizirati metabolizam minerala, ugljikohidrata, proteina i lipida, smanjiti glikemiju i povećati nivo imunoreaktivnog inzulina u krvi.

Vrste fizioterapeutskih postupaka za dijabetičare

Fizioterapeutski postupci povećavaju efikasnost, opšte stanje organizma, poboljšavaju pacijentov san. Dodatni učinak je smanjenje šećera u krvi i jačanje imuniteta. Ovisno o težini bolesti i prisutnosti popratnih bolesti, za terapiju se mogu propisati različite manipulacije.

Balneoterapija

Balneoterapija je indicirana za bolesnike s blagim dijabetesom ili s bolešću umjerene težine u fazi trajne nadoknade.

Postupak hidroterapije osmišljen je tako da uspori razvoj bolesti i spriječi pojavu pratećih tegoba:

  • masna jetra,
  • holecistitis
  • hepatitis
  • enterokolitis
  • gastritis
  • ateroskleroza

Priroda liječenja mineralnim vodama ovisi o vrsti pratećih bolesti. Na osnovu toga bira se vrsta mineralne vode i način njenog unosa.

Balneoterapija ima pozitivan učinak na proizvodnju inzulina i metabolizam ugljikohidrata. U ovom slučaju korisne su hidrokarbonatne i sulfatne vode.

Magnetoterapija

Tokom složenih postupaka za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2, koristi se magnetoterapija zajedno s terapijom lijekovima, dijetom i umjerenom fizičkom aktivnošću. Prednost ove metode je nepostojanje nuspojava i činjenica da sjednice ne izazivaju ovisnost.

Osnova tehnike je utjecaj različitih magnetskih polja na pacijentovo tijelo. Magnetno polje ima visoku bioaktivnost, podstiče perifernu cirkulaciju krvi i hemodinamiku. Postupak se provodi pomoću posebnih uređaja "Pole", "Olympus", "Hummingbird", "Almag" i slično.

Prednosti tehnike su:

  • smanjeni rizik od razvoja hiper- ili hipoglikemije,
  • stimulacija metaboličkih procesa u tijelu,
  • niži holesterol
  • stabilizacija probavnih funkcija.

Kod šećerne bolesti magnetoterapija se koristi kao pomoć u tijeku složenog liječenja.

Elektroforeza

Procedura poboljšava funkcioniranje otočića Langerhansa koji su odgovorni za proizvodnju inzulina. Izvodi se po Vermelovoj metodi ili poprečno na epigastričnoj regiji. Elektroforeza je potrebna za smanjenje šećera u krvi i poboljšanje redoks reakcija u tijelu.

Medicinska elektroforeza uključuje upotrebu lijekova koji:

  • normalizirati rad nadbubrežne žlijezde, utječući na taj način na otočni aparat,
  • vratiti vaskularni tonus,
  • poboljšati funkcionisanje gušterače,
  • uključeni u oksidaciju ugljenih hidrata,
  • niži šećer u krvi
  • poboljšati metabolizam ugljikohidrata.

Elektroforeza se provodi upotrebom Novokaina s jodom, Papaverinom, No-shpa.

U težim ili umjerenim fazama dijabetesa koriste se Prozerin ili Dibazole, kao i 1% otopina nikotinske kiseline na nogama.

Kiseonička terapija (oksigenacija)


Ova tehnika uključuje opskrbu kisikom pod visokim pritiskom. Koristi se u liječenju dijabetesa prvog i drugog tipa.

Kiseonička terapija ublažava hipoksiju od koje pacijenti često pate. Trajanje tečaja je 10-12 postupaka u trajanju od 40 do 60 minuta.

Pojava pozitivne dinamike uočava se nakon nekoliko dana. Nakon terapije, pacijent uklanja efekte dijabetesa, uključujući hipoksiju. Sluh i vid značajno se pogoršavaju, poboljšava se rad pankreasa, drugih organa i krvožilnog sistema.

Potrošnja kisikove pjene posebno je povoljna za gojaznost. Ispunjava želudac, stvarajući osećaj punoće. Kiseonički kokteli se uzimaju sat vremena prije jela, 2-3 puta dnevno. Tijek liječenja može biti od 3 do 6 mjeseci.

Akupunktura, akupunktura i akupunktura

Postupci masaže usmjereni su na normalizaciju općeg blagostanja, obnavljanje protoka krvi, uklanjanje posljedica oštećenja živčanih završetaka. U tu svrhu, mnogim dijabetičarima je propisana akupunktura, akupresura i akupunktura.


Postupci doprinose:

  • poboljšanje živčane provodljivosti tkiva,
  • smanjenje bola
  • povećana osjetljivost stopala.

Tokom akupresure stimuliraju se određene tačke na pacijentovom tijelu. Trajanje kursa je dve nedelje. Masaža se obavlja svakodnevno i pomaže u regulisanju količine glukoze u urinu.

Tretmani masaže za dijabetes su terapeutske manipulacije koja opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju krvi i reguliše nivo glukoze u tijelu.

Plazmafereza


Ako su problemi sa sadržajem šećera praćeni zatajenjem bubrega i septičkim komplikacijama, pacijentu se preporučuje podvrgavanje plazmaferezi.

Tijekom postupka, pacijentova krvna plazma čisti se posebnim tvarima.

Plazmafereza pomaže uklanjanju različitih patoloških proizvoda iz tijela pročišćavanjem krvi. U procesu pročišćavanja pacijentova plazma se filtrira, čisti u posebnom aparatu i vraća natrag.

Krv postaje čistija uklanjanjem toksina koji se u njoj nalaze. Štetne supstance doprinose razvoju patologija i upalnih procesa. Nakon postupka, krv postaje ne tako viskozna, dobro prolazi kroz krvožilni sustav i hrani sve organe i tkiva.

Učinkovitost fizioterapijskih postupaka

Izloženost tijelu različitim fizičkim čimbenicima naziva se fizioterapeutski tretman. Fizioterapija se može izvesti i uz pomoć dodatne opreme, i bez nje. Fizioterapija je dodatni element složenog liječenja dijabetesa. Osim toga, oni mogu smanjiti dozu lijekova. Fizioterapija za dijabetes tipa 1 i 2 ima za cilj rešavanje nekoliko problema:

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

  • normalizacija metabolizma (metabolizma u tijelu),
  • normalizacija koncentracije šećera u krvi,
  • povećana razina inzulina u krvi.

Uz to, efikasnost fizioterapije leži u činjenici da poboljšavaju cirkulaciju krvi i krvotok, povoljno utječu na živčani sustav i kvalitet spavanja. Zbog toga fizioterapeutski postupci mogu spriječiti ili smanjiti manifestacije dijabetičkih komplikacija, naročito angiopatije i neuropatije.

Vrste fizioterapije za dijabetes

Postoji prilično veliki broj metoda i postupaka za fizioterapiju. Za svakog pacijenta vrsta liječenja odabire se pojedinačno, ovisno o težini bolesti, prisustvu ili odsutnosti komplikacija i pratećih bolesti. Fizioterapeutski postupci uključuju:

  • hardverska terapija - elektroterapija, pročišćavanje krvi itd.,
  • medicinski. fizičko vaspitanje
  • akupunktura
  • ne-hardverski tretman - biljna medicina, hidroterapija.
Vratite se na sadržaj

Fizikalna terapija

Terapeutska gimnastika korisna je za bolesnike sa šećernom bolešću jer se zahvaljujući sportskim vježbama poboljšava cirkulacija krvi, normaliziraju se metabolički procesi i smanjuje se višak kilograma. Skup vježbi odabire se pojedinačno, ovisno o težini dijabetesa, prisutnosti ili odsutnosti komplikacija i pridruženih patologija. Korisno je pribjeći terapiji s vježbanjem kako bi se spriječio razvoj dijabetičke angiopatije. Fizioterapijske vežbe uključuju:

  • trčanje
  • hodanje
  • plivanje
  • Nordijsko hodanje
  • jutarnje vežbe.

Zabranjeno je samostalno birati vježbe. Kompleks terapije za vježbanje propisuje pojedinačno liječnik.

Magnetna terapija

Kod ove vrste fizioterapije, pacijent koji boluje od dijabetesa izložen je magnetnom polju. Glavno područje izloženosti dijabetičaru je gušterača. Magnetoterapija pomaže smanjiti koncentraciju glukoze u krvi, jača vaskularne zidove, ublažava bolove. Ova tehnika je glavna komponenta u prevenciji i liječenju dijabetičke neuropatije.

Postupak oksigenacije

Hiperbarična oksigenacija je fizioterapijska tehnika koja se temelji na liječenju dijabetesa kiseonikom pri visokom atmosferskom pritisku. Ova vrsta liječenja pogodna je za bilo koju vrstu dijabetičara. Ova fizioterapija omogućava vam da spriječite razvoj nedostatka kisika u tkivima i organima, normalizuje transport kisika u tijelu. Zahvaljujući ovoj metodi fizioterapije, pacijenti s dijabetesom mogu smanjiti dozu inzulina ili antidijabetičkih lijekova. Uz to, kisikovi kokteli važe i za oksigenaciju. Doprinose gubljenju kilograma, poboljšavaju zasićenost tkiva kisikom. Kiseoničnu pjenu preporučuje se konzumirati tri puta dnevno jedan sat prije obroka: na taj način se pojavljuje osjećaj sitosti i bolesnik s dijabetesom jede manje hrane, zbog čega uklanja višak kilograma.

Hidroterapija: tretman vodom

Vrsta postupaka fizioterapije u vodi određena je stanjem dijabetičara. Metode hidroterapije uključuju:

  • propadanje
  • tuševi
  • gušenje
  • balneoterapija - terapeutske kupke,
  • upotreba mineralnih voda,
  • zamotati.

Važno je zapamtiti da se ne preporučuju sve vrste postupka tuširanja bolesnicima sa šećernom bolešću. Sharko tuš, masažni tuš i škotski tuš su kontraindicirani za dijabetičare. U prisutnosti dijabetesa, metode vodene fizioterapije povoljno djeluju na limfni i kardiovaskularni sustav, stimulirajući opskrbu limfom i krvotok u različitim organima i tkivima.

Akupunktura

Akupunktura (drugi naziv za metodu - akupunktura) potiče iz tradicionalne kineske medicine i sastoji se u tačkanoj stimulaciji protoka Qe bioenergije. Preporučuje se pribjeći akupunkturnom postupku zbog dijabetičke neuropatije, jer poboljšava stanje nervnog sistema, normalizira provođenje živaca i uklanja bol.

Ozonska terapija

Metoda ozonske terapije je upotreba ozona za povećanje propusnosti zidova ćelija tkiva. Zahvaljujući ovoj metodi fizioterapije, metabolizam glukoze u crvenim krvnim ćelijama (krvnim ćelijama) se poboljšava, zasićenost tkiva kisikom se normalizira. Propisane su metode ozonske terapije za sprečavanje pojave dijabetičkih komplikacija. Osim toga, ova vrsta terapije poboljšava stanje imunološkog sistema. Prije odabira metode fizioterapije potrebno je posavjetovati se s liječnikom.

Tretman ozonom (ozonska terapija)

Nakon postupka, poboljšava se propusnost ćelijskih zidova za glukozu. Tako se hiperglikemija smanjuje. Ozon pomaže poboljšati metabolizam šećera u crvenim krvnim ćelijama, tjelesnim tkivima daje dodatni kisik. Ovo eliminira hipoksiju tkiva.


Ozonska terapija sprečava pojavu brojnih opasnih komplikacija:

Dodatna prednost postupka je njegov imunomodulatorni efekat.

Pacijenti obnavljaju imunsku odbranu protiv upala i hroničnih procesa u tijelu. Iz gore navedenih razloga, ozonska terapija je jedna od najefikasnijih metoda liječenja dijabetes melitusa tipa 1.

Hidroterapija (tretman vode)

Ova metoda liječenja je povoljna zbog svoje pristupačnosti i jednostavnosti. Hidroterapija se koristi za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2.

Obično se preporučuju sledeći postupci:

  • kade
  • tuš
  • termalne vode
  • balneoterapija
  • trljanje i sušenje,
  • hidrokinezijska terapija,
  • kupaonica i sauna.

Vrste postupaka propisuje lekar na osnovu pacijentovog stanja. Tuš može biti igla, ustaje, prašina, škotski i kiša.

Učinak vodenih mlazeva na tijelo vrlo je koristan za dobrobit pacijenta. Kade mogu biti i različite: opće i lokalne. Za vrijeme postupka voda u kupaonici bi trebala biti na određenoj temperaturi i na određenoj razini vibracija.

Termalne vode, brisanje (hladna voda) i posjećivanje kupke (vruća para) pozitivno djeluju na pacijenta.

Kompleks fizikalne terapije


Tjelesna terapija za dijabetes sastavni je dio tretmana.

Izvodljive fizičke vježbe potiču metabolizam tkiva, potiču iskorištavanje šećera u tijelu i njegovo taloženje u mišićima.

Utvrđeno je da vježbe fizioterapije u nekim slučajevima mogu sniziti šećer u krvi na normalne vrijednosti. Vježbe s doziranjem pojačavaju djelovanje inzulina i smanjuju njegovu dozu.

Terapiju vježbanja potrebno je provoditi samo sat vremena nakon ubrizgavanja inzulina i laganog doručka. Ako se ta stanja ne primete, pacijentovo se stanje može pogoršati zbog hipoglikemije.

Srodni videozapisi

O metodama fizioterapije koja se koristi kod dijabetesa u videu:

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest, ali moderna medicina ima načina da ublaži stanje pacijenata i smanji simptome bolesti. Inovativne tehnologije u kombinaciji sa svim medicinskim preporukama značajno će poboljšati kvalitetu života pacijenta koji boluje od dijabetesa.

Fizioterapija i njene vrste

Fizioterapija uključuje mnogo metoda, kombinira prirodne i umjetne prirodne faktore. Prirodni: tretman suncem, hidroterapija, terapija blatom - korišćeni su u staroj Grčkoj. Umjetni faktori stvaraju čovjeka, postoje posebni uređaji za te svrhe. Najčešće se koristi elektroforeza, fizioterapija sa slabim električnim impulsima, magnetno polje, toplota i svetlost.

Izbor faktora i njegove snage ovisi o vrsti i stupnju dijabetesa, stanju tijela, lokalizaciji komplikacija. Zbog mnoštva metoda možete odabrati individualni tretman dijabetičara koji će uzeti u obzir značajke njegove bolesti i imati blagotvoran utjecaj na patološke promjene bez nuspojava.

Po pravilu su postupci propisani u kursu od 10 dana do 2 sedmice. Možete položiti tečaj fizioterapije u klinikama, rehabilitacijskim centrima, sanatorijumima specijaliziranim za dijabetes.

Vrste fizioterapije:

Grupa metoda koja koristi fizički faktorPrikazi uključeni u grupu.Uticaj na organizam
Elektroterapija - liječenje slabom električnom strujom, pulsirajućim ili stalnim električnim poljem.Elektroforeza je kontinuirana struja s malom silom i naponom.Stimuliše probavu, rad nervnog i endokrinog sistema. Uz dijabetes često se koristi u kombinaciji s lijekovima. Zahvaljujući elektroforezi mogu se transportirati kroz kožu u područjima sa smanjenom krvnom cirkulacijom i teškom neuropatijom.
UHF terapija, visokofrekventne magnetne oscilacije.Lokalno proširuju krvne žile, poboljšavajući tako stanje tkiva: potiče se njihova opskrba krvlju, ishrana i preusmjeravanje metaboličkih proizvoda.
EHF terapija, milimetarski talasi.Utječe na procese samoregulacije, ublažava upale, bolove, otekline. Pomaže ubrzati zarastanje ulkusa - članak o dijabetičkim čirima.
Termoterapija - fizioterapija uz pomoć zagrejanih ili rashlađenih medija.KrioterapijaLokalno smanjuje temperaturu tkiva, smanjuje oticanje, ublažava spazam. Ima analgetski efekat.
Parafinska terapijaPoboljšava stanje kože, koristi se za dijabetičko stopalo.
Mehanoterapija je mehanički učinak.VibroterapijaPovećajte opskrbu krvlju, opustite mišiće, smanjite umor. Ultrazvučna terapija omogućava vam unošenje lijekova kroz kožu.
Masažna terapija
Ultrazvučna terapija
Magnetoterapija - trajna i promjenjiva magnetska polja različitih frekvencijaVisoka frekvencijaOmogućuje duboko zagrijavanje, širi krvne sudove, ublažava upale.
ImpulsStimulira nervni sistem, ublažava bolove.
Niska frekvencijaAktivira trofizam u tretiranim područjima.
Fizička rehabilitacijaFizioterapijske vežbeŠiroko se koristi kod dijabetesa, jedne od glavnih metoda liječenja bolesti tipa 2. S dijabetesom tipa 1, značajno smanjuje rizik od komplikacija, posebno u donjim ekstremitetima.

Pored ovih metoda, u sanatorijumima je rasprostranjeno i liječenje prirodnim faktorima: klimatoterapija (eterična ulja, jonizirani zrak, kisik i aerosoli kuhinjske soli) i hidroterapija (kupke, tuševi pod pritiskom, mineralne vode, sauna).

Uobičajene tehnike fizioterapije dijabetesa

Aparatna fizioterapija je pomoćni tretman za dijabetes, a koristi se u kombinaciji sa lijekovima za snižavanje šećera i dijetom za bolest tipa 2 i inzulinom za tip 1.

Uticaj fizioterapije na organizam dijabetičara:

  • uspostavljanje metabolizma ugljikohidrata i masti,
  • snižavanje šećera u krvi
  • povećana sinteza inzulina sa produženim dijabetesom tipa 2,
  • stimulisanje cirkulacije krvi, ishrana tkiva,
  • simptomatska terapija komplikacija, anestezija kod neuropatije posebno je važna za poboljšanje kvalitete života.

Fizioterapeutski postupci su gotovo bezbolni, a često i ugodni. Trenutno su jedna od najsigurnijih metoda liječenja dijabetes melitusa, ako se pravilno koriste, nemaju nuspojave i ne izazivaju alergije. Neke metode imaju kontraindikacije, pa fizioterapiju treba propisati liječnik koji je upoznat sa vašom bolešću. Posebno strogi kriteriji za odabir dopuštenih metoda koriste se za djecu i starije osobe, budući da je njihov tijek dijabetesa manje predvidljiv.

Najčešće se u terapiji dijabetičara primjenjuju elektroforeza, magnetoterapija, akupresura i akupunktura, liječenje kisikom i ozonom, hidroterapija. Drugi tip dijabetesa zahtijeva imenovanje obavezne fizikalne terapije.

Mehanoterapija

Od mehanoterapijskih metoda fizioterapije za dijabetes koristi se masaža i akupunktura. Masaža smanjuje rizik od dijabetičkih promjena u donjim ekstremitetima (na primjer, polineuropatija), posebno je efikasna u početnoj fazi.

Akupunktura pomaže poboljšati provodljivost nervnih vlakana, obnoviti osjetljivost kože i ublažiti bol kod neuropatije. Osim igala, na aktivne točke utječu struja i laser.

Klimatoterapija

Učinkovite metode za dijabetičare uključuju oksigenaciju i ozonsku terapiju. Oksigenacija - uticaj na pacijentovo tijelo visokim pritiskom pomoću komora za pritisak. Poboljšava stanje i strukturu ćelijskih membrana, smanjuje šećer u krvi. Tijek oksigenacije (10-satni postupak) omogućava vam smanjivanje doze lijekova za snižavanje šećera i inzulina.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Dijabetičari s pretilošću imati će koristi od kisika s koktelima, ubrzat će metabolizam i olakšati proces gubitka kilograma.

Ozonska terapija ublažava upale, pojačava metabolizam, opušta mišiće i ublažava bolove. Sposobnost ozona da poveća imunitet od suštinskog je značaja jer su dijabetičari podložniji zaraznim bolestima nego ljudi s normalnim metabolizmom ugljikohidrata.

Fizioterapijske vežbe

Za bolest tipa 2 potrebna je vježba terapija, minimalno vrijeme opterećenja je 3 sata tjedno. Za starije ljude poželjna je nastava pod nadzorom doktora: u klinikama i rehabilitacijskim centrima. Ostali pacijenti mogu birati bilo koju vrstu aerobne vježbe, od bicikla do ekipnih igara.

Pored restorativnog fizičkog obrazovanja nekoliko puta nedeljno rade se i vežbe za prevenciju dijabetičkog stopala.

Približan kompleks:

  1. Udobno sjedimo, noge postavljamo na pod.
  2. Stisnite više puta, a zatim otpustite nožne prste.
  3. Nogom kotrljamo cilindar (drvena rola, masažni valjak).
  4. Noge kotrljamo po podu, od pete do pete i obrnuto.
  5. Krećemo u krug s petom i nožnim prstom.
  6. Nogom pokušavamo drobiti list papira, a zatim ga spljoštiti. Isto tako, kvržicu hvataju nožni prsti, prelaze s jedne noge na drugu, rastrgane na komade.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Pogledajte video: Fizikalna terapija kod dijabetesa, Zdravo jutro, Branko Vorkapić (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar